abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Zatuhávání serveru ?

    16.12.2016 12:08 maxlink
    Zatuhávání serveru ?
    Přečteno: 379×

    Ahoj,

    setkali jste se někdo s tim, ze mate na stroji vcelku s zeleznou pravidelnost (kazdou noc v +- stejny) cas prazdna mista v logu, treba 15minu dira, dle monitoringu ten stroj bezi (ICMP), ale sluzby smtp, http ukazuje nagios down, toto se deje s zeleznou pravidelnost.

    Zkousel jsem vypnout zalohovani na par dni, deje se to stale, stroj neswapuje.

    Disky jsou SW RAID1, podle SMART nevykazuji zadny problem, vadne sectory, realokace,...

    Chyby na eth0 nejsou zadne.

    Na stroji mam munin pro generovani grafu, je zajimave, ze jsou v nem diry, proste tam v grafu chybi ~ 15minut kazdy den, je tam mezera a to je snad u u vsech grafu co jsem si prohlizel (disky, procesy, load, network).

    Mam pocit, ze se stroj v noci "freezne" na ~ 15 minut, zni to jako kravina, ale nedeje nikdy jindy pouze v noci zhruba ve stejnem cas velmi pravidelne. (~ 4rano), navic a to je jen takova spekulace ze to s tim nejak souvisi, load stroje je vzdy 1 nebo vyssi, nikdy nejde pod 1 i kdyz se tam v noci nic nedeje, ale nedokazu urcit co ten load dela, nikde nevidim proces co by to generoval.

    Nesetkal jste se někdo s podobnou věcí ? Co, kde a jakými nástroji hledat ? Může to být HW problém ?

    Díky maxlink

    Odpovědi

    Heron avatar 16.12.2016 13:37 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zatuhávání serveru ?
    Tak pokud se to děje pravidelně, tak si počkej na daný čas a prostě se podívej, co ten stroj zrovna dělá nebo nedělá.

    Setkal jsem se s tím, že kontrola (md) raidu dokázala ten stroj zatížit natolik, že nebyl schopen už dělat nic jiného. MD má sice nastavený nějaký limit na rychlost čtení a pracuje s nízkou prioritou, ale ten hw prostě nezvládal čtení z více disků současně.

    Ale obvykle se check pole dělá pouze jednou týdně a nikoliv denně.

    Jsou i nějaké jiné ukazatele na problém, kromě chybějících dat v muninovi? (Což je dost běžná věc.)
    16.12.2016 15:42 maxlink
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zatuhávání serveru ?

    No zejména to, že padnou zvenku služby http a smtp, v logu je díra nebo jsou tam třeba spřeházené pořadí (apache, access.log) , poté se opět srovná a vše běží jak má, nechámu proč se to děje v +- stejnou dobu, v cronu nikde nic, ten jsem pročesal důkladně asi 5x.

    Nařídím budíka holt.

    16.12.2016 14:47 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zatuhávání serveru ?
    Jakého monitoringu? Pokud je to jen v muninovi tak může být problém v muninovi. třeba něco se uklizi. Jednoduché je pustit v cronu date >> ps.log; ps -ef >> ps.log třeba po minutě a pak se tím probrat, co se děje. A asi zajímavejší je spustit jiný monitorovací proces. Hodně je mi osvědčil atop pro jednoduchý monitoring.
    16.12.2016 15:27 maxlink
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zatuhávání serveru ?

    Mam externi monitoring (zvenku po LAN), dohleduje sluzby a delam ICMP ping.

    Ten munin jsem si tam hodil kvuli grafum. Zkusim ten cron s ps po minute, atop vim, ze existuje, ale nikdy jsem nemel tu cest, ale vypada to dobre, zkusim.

    Jinak na server je Debian 8.

    16.12.2016 22:04 maxlink
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zatuhávání serveru ?

    Tak jsem nastražil do cronu výpis ps, top usage memory procesů, free, top load prvních 10 procesů uvidíme co z toho vyleze.

    Koukám na ten atop, to je šikovný nástroj, zkusím to rovnou instalovat.

    Jendа avatar 16.12.2016 17:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zatuhávání serveru ?
    Dělo se to třeba na strojích kde bylo hodně virtuálek. Debian měl (možná ještě má) cron.daily nastavený na pevnou dobu, takže přesně v tu jednu minutu všechny virtuály najednou začaly dělat logrotate, updatedb a další údržbu a totálně to zahltilo přístup na disk, že se tam nešlo pořádně ani nasshčkovat.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.