abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 755 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Ubuntu pro starsi pocitac?

    31.5.2018 20:03 gorgo | skóre: 11 | blog: denicek
    Ubuntu pro starsi pocitac?
    Přečteno: 3553×
    Budte zdravi!

    Ozivuji starsi pocitac (Dell D400: 32bit CPU, 768MB RAM) a koumam, co tam dat za linux.

    Preferuji neco na debianu/ubuntu protoze ho znam. Bude to pro 10leteho kluka, takze hlavni kriteria:
    • minimalni HW naroky
    • co nejlepsi ceska lokalizace
    Vychazi mi lubuntu, nebo xubuntu a urcite LTS verzi a nevim, jestli uz 18.04 nebo jeste 16.04. Idealne ten pocitac uvidim co nejmene, takze stabilita je taky kriterium.

    Neporovnaval nekdo vyse uvedene? Necetl nekdo nejaky clanek s porovnanim? Existuje moznost, kterou jsem prehledl?

    Odpovědi

    31.5.2018 20:20 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Chudak kluk, co bude muset makat od 10 let v terminalu na Debianu a bude travit hodiny cekanim u huciciho vetraku na flashovku v prohlizeci, ktera nakonec stejne nepojede..
    31.5.2018 20:27 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    32bit? Umiestniť na zberný dvor. Seriózne, na to dnes treba sakramensky vážny dôvod investovať to toho čo i len hodinu času. Máš taký dôvod?

    k3dAR avatar 31.5.2018 20:31 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    ale klid, pokud HW bezi, je 32bit v podstate ukradene...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    2.6.2018 05:31 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Ne pokud to má jenom 0,75 GB RAM a ještě z toho něco sežere integrovaná grafika. Nerad to říkám, ale to opravdu nemá smysl používat jinak než pro retro/hobby účely.

    Dneska se vyhazujou na smeťák/likvidaci dvoujádra včetně Core 2 Duo (taky už mívají 10-11 let, že...), nic pod Ahtlon 64 X2 IMHO fakt nemá cenu řešit. Akorát je třeba, aby se lidi, co by je ještě užili, k nim nějak dostali, to je ta blbá věc. Na aukru se asi dá něco koupit rozumně za pár set, přinejhorším.
    k3dAR avatar 2.6.2018 15:28 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    do Dell D400 jde dat 2GB RAM... stale to bude 32bit CPU a bude to ukradene...

    tim nepopiram ze alespon CoreDuo kdyz uz ne Core2Duo, by bylo lepsi/rychlejsi, treba Thinkpad T60 ci T61...

    jinak mam Thinkpad T42 co ma Pentium Mobile a 1GB RAM, da se to pouzivat od browzdani netu, vcetne online videa, pousteni filmu pres VLC nebo Kodi vcetne IPTV, s vystupem pres S-Video sem to takto jeste vloni pouzival... ;-)

    celkkove je to o tom, ze KAZDEJ ma jine naroky na rychlost, takze co je pro nekoho nepouzitelne je pro jine v pouzitelne...

    v neposledni rade samozrejme plati ze rozdil mezi 750MB a 1.5 ci 2GB bude samozrejme sakra znat a urcite bych to tazateli doporucil, pokud u D400 chce zustat, zkusit za par korun tu RAM na rozsireni sehnat....
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 2.6.2018 15:32 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    6.6.2018 18:03 Radovan | skóre: 2 | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Já preferuju taky staré krámy- vždyť já mám IBM T61 a běží mě tam Widle 10 a ještě 64 bitů, žádný smeťák
    k3dAR avatar 31.5.2018 20:28 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    s porovnanim LXDE a Xfce na ARM desce/netbooku, mi vyslo ze Xfce je urcite lepsi volba, jen po instlaci v "Nastaveni/Relace" vypnout nepotrebne sluzby(list Automaticke...) a vypnout GNOME Sluzby (list Pokrocile)...
    i s 512MB RAM se s tim da delat, jako prohlizec se neboj zkusit Chromium...
    na slabem HW sem nezkousel, ale jinak Xubuntu 18.04 mam na primarnim NB a v pohode, samozrejme je to ale otazka daneho HW jak se to tam bude chovat coz musis zkusit sam...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    31.5.2018 22:13 takyradějianonymně
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Dovolím si nesouhlasit: rychlost odezvy a ve prospěch LXDE proti Xfce je stále viditelná a to i při povypínání zbytných věcí (v Xfce), i když pochopitelně co se týče uživatelského komfortu Xfce jednoznačně vede ale tady to není hlavní hledisko.

    Nechci slovíčkařit, ale pokud uvádíš že s tak malou pamětí se dá dělat no ono dá ... ale nedá se s tím pracovat! Tady myslím právě brouzdání po webu. S čím souhlasím, ano tak asi nejpohodlnější je tam dát to Chromium a současně je tím i řešen e-mail a vůbec synchronizace (tady do budoucna pro už lepší další harwdare nebo když se chce přihlásit a pracovat z jiného počítače). Žroutem paměti jsou ony načtené stránky. I pro LXDE pokládám za potřebné paměť alespoň 1,5 GB, tedy dvojnásobek než co píše že má tazatel. S odřenýma ušima a rozšířit alespoň na to 1 GB. Ale to je fakt dle mne minimum.

    Co jsem zjistil a v případě podobných už s prominutím vykopávek, záhodno je věnovat pozornost síťové kartě, tj. i v případě vykopávky (s ohledem také na starý procesor) upgrade na rychlost 1Gb/s a i třeba bazarovou komponentou znamená viditelné oživení při brouzdání po internetu. To jsem mohl udělat v případě desktopu ovšem u notebooku nevím nevím.

    Kapitola sama o sobě je grafika. Je záhodno aby byla akcelerovaná. Takže zapnout (pokud to lze) akceleraci ve webovém prohlížeči. Sdílená případně paměť pro grafiku a při malé paměti je další brzda.

    Sběrný dvůr se přibližuje, ale na odzkoušení dobré i pro onu získanou zkušenost.

    k3dAR avatar 1.6.2018 16:19 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    dovolit si muzes ;-) to nemeni nic na tom ze u me rozdil mezi LXDE a Xfce nebyl ve prospech LXDE... oboje bylo rychle, ale Xfce slo rychleji/snadneji pouzivat/nastavovat...

    pokud nechces slovickarit, tak jednak neslovickar, ale hlavne uvazuj, 10letej kluk na tom nebude pracovat... sice pises o webu, ale prave ma zkusenost s Xubuntu 16.04 na ARM 1GHz + 512MB RAM (Tohiba AC100) + Chromium (s flag fast-unload a s rozsirenim uBlockOrigin a PrivacyBadger) je takova ze v tom otevru 10 listu a system stale neswapuje, prepinani mezi listama i skrolovani je pouzitelne...

    resit 1GLAN je uz mimo, to si mozna vyresil kdyz si mel 100MB vadnou, ale jinak kdyz ma nekdo 30Mbit Wifi pripojeni od poskytovatele tak rozdil mezi 100 a 1000 lan je presne 0 ;-) a to samozrejme i mezi 1000 lan a 54Mbit g-ckovou wifi
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    31.5.2018 22:46 gorgo | skóre: 11 | blog: denicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Diky za nazory. Asi vyzkousim oboji a dam sem nejakej subjektivni report;)

    Co se tyce noveho majitele, tak udajne je ze socialne slabsi rodiny a mozna ani na internet nedojde. Asi pujde o prvni kontakt s pocitacem tak proc ho nepostrasit linuxem.

    Nejake tipy na offline zabavu (pokud nekdo pamatujete)? Zatim me napada frozen-bubble a fish fillets. Mozna dosbox? =)
    31.5.2018 22:51 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    zsnes,mame,dosbox ..
    31.5.2018 23:41 takyradějianonymně
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Pokud by šlo o dospěláka ještě bych pochopil, internet tedy stranou, že by získal takovou základní gramotnost a proto tam dát do začátku LibreOffice: pro psaní textů a že jsou také calc tabulky což by se mu vše hodilo (možná) při budoucím přijímacím pohovoru do zaměstnání.

    Pokud to je nedospělý, tak upozorňuji že tady u mne na náměstí možno vídat po lavičkách romácký maminky, to jak na klíně drží odrostlejší batole, to ještě s dudlíkem v puse upřeně má v ručičkách tablet nebo chytrý telefon a paří tam nějakou tu a pochopitelně i když jednoduchou tak ale současnější hru.

    Vykopávka, kterou popisuješ, tak by letěla do kontejneru.
    1.6.2018 13:50 Fanda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Neztrácej naději.... Sice to není žádné "brko", ale i dnes může v pohodě fungovat a desetiletému klukovi z velmi chudé rodiny může udělat radost. Přeci jen lepší toto, než drátem do oka.... Já sám mám v dílně dost podobný krám (HP Compaq NX6110, CeleronM) a běží dodnes. Dříve na něm byly winXP, později i win7 (s těmi už to chodilo trošku hůře) Pak jsem tam měl Lubuntu, Xubuntu (to běhalo rychleji) a nakonec jsem tam nahodil ArchLinux. S tím to běží jak z praku a není problém ani internet s několika otevřenými záložkami. Takto funguje v dílně dodnes (jen jsem musel po u ukončení oficiální podpory 32 bit v Archu přejít na Archlinux32). Mám na něm LibreOffice, připojenou diagnostiku od auta, Gimp, VLC, atd... a vše běží. Občas na něm v dílně sledují i internetovou televizi, nebo se kouknu na nějaký film, a vše v poho. I jsem na něm kdysi hrál nějaké hry z doby, kdy se tento NB prodával, a také v poho. No a přes DosBox tam pustíš všechny staré pecky, na kterých jsem alespoň já začínal... Jediné, co jsem musel udělat, bylo, že jsem rozšířil RAM z původních 768MB na 1536... Přeji ti hodně zdaru a tomu klukovi úsměv na tváři.
    Josef Kufner avatar 1.6.2018 00:40 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    U Linuxu nijak moc neplatí, že by novější verze byla výkonově náročnější. Dost často je tomu naopak díky lepším optimalizacím. Jen to bude chtít šetřit s pamětí a vyházet žravé věci.

    Určitě to zkus rozebrat a koukni, zda by se tam nedala přidat paměť. Webové prohlížeče jsou neskutečně rozežrané. 768 MB vypadá, že tam je osazeno 256MB a 512MB modul. To by třeba 2 GB paměti mohlo zvládnout, možná i 4 GB.

    Také bych zvážil pořízení malého levného SSD (64GB jsou i kolem 800 Kč, 120GB kolem tisícovky). Ten rozdíl v odezvách systému je neskutečný a tohle navíc bude hodně swapovat. Mohlo by to ten stroj pozdvihnout na použitelnou úroveň.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    1.6.2018 09:05 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Je tam DDR (1) pamat, takze maximalna velkost modulu je 1 GB. V dvoch slotoch teda max. 2 GB.

    HDD je (P)ATA.
    1.6.2018 02:00 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?

    Kde se hlásí týrání dětí? :-D Někdo by měl příslušný úřad upozornit na tento dotaz.

    Ale teď vážně: Všechno špatně. Před 20 lety jsem byl (v roli fracka) v podobné situaci; stačí si jen adekvátně posunout časovou osu nazpět a najít na ní stejnou propast mezi současným hardwarem a zoufalstvím, které jsem musel používat.

    Je to hovadina, je to vůči dítěti dost bezohledné a stálo mě to tenkrát enormní spoustu času a úsilí, které jsem místo toho mohl věnovat smysluplné práci s počítačem, programování v jazycích o desetiletí pokročilejších, než jaké na tom šrotu fungovaly, a vůbec poznávání zajímavého světa informačních technologií, který mi byl v podstatě odepřený až do dob vysoké školy.

    Dodnes jsem tuhle kravinu rodičům neodpustil. Měl jsem jinak skvělé dětství, ale tohle je taková kaňka, jakýsi first world problem, na který se mi ale nikdy nepodaří zapomenout. Nezbývá mi tedy než apelovat na současné rodiče / příbuzné / učitele / rodinné známé 10-letých dětí: Nedělejte takovou prasárnu; nestojí to za to. Nejlevnější současný hardware poslouží dítěti nesrovnatelně lépe než archeologický artefakt z třetihorního šrotiště.

    1.6.2018 07:35 jejda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Taky to mohlo dopadnout hůř :-D
    1.6.2018 09:19 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    souhlas. nemáš li tazatel aby koupil repas notebook tak i nové Rpi pojede lépe.
    1.6.2018 16:45 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?

    Notebook nie je vhodný. dôvody : v prípade poruchy je ťažšie vymeniť chybnú časť, náchylnosť na prehrievanie, často hw s množstvom bugov.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    k3dAR avatar 2.6.2018 15:39 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    jsi byl 20let v komatu?
    NB samozrejme je vhodny, v pripade poruchy se da vymenit snadno Disk, RAM, WifiKarta, Klavesnice, Baterie, jen LCD vymena je komplikovanejsi nez prehodit celej monitor pro stolni pc...
    na prehrivani NB netrpi, naopak je stavene na to aby se hral mene nez stolni pc...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.6.2018 16:42 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?

    Nie som si istý či nový hardvér je to najlepšie. Keďže dnes sa vo veľkom nedodržiavajú špecifikácie a podobne.

    Rodičia nebudú nikoho počúvať. Jedine aktuálne osobu, ktorá propaguje niečo čo je v móde.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    Grunt avatar 2.6.2018 19:37 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Ale teď vážně: Všechno špatně. Před 20 lety jsem byl (v roli fracka) v podobné situaci; stačí si jen adekvátně posunout časovou osu nazpět a najít na ní stejnou propast mezi současným hardwarem a zoufalstvím, které jsem musel používat.
    BASIC, staré dobré vypalovačky (aneb co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš), velmi kvalitní shareware hry (Apogee), Unreal, Half-life…neměl bych zapomenout na zásobování od GameStaru, Score a Levelu. Tak nějak mi přijde že jsme to měli tehdá jednodušší.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    2.7.2020 00:58 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Tak nějak mi přijde že jsme to měli tehdá jednodušší.

    Jak kdo. Jestliže máš v době Pentia II doma na stole 286, na které neběží žádný rozumně současný operační systém, o svobodném softwaru nemluvě, a o (vytáčeném) Internetu taky nemůže být řeč, asi to nebude kdovíjak jednodušší.

    Migi avatar 1.6.2018 07:04 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    V práci udržuju staré stanice s P4 3GHz, většina z nich má 2GB RAM. SLouží jako terminálové stanice pro RDP a k tomuto účelu slouží dobře. Jakmile pustíš internetový prohlížeč nebo email klient Thunderbird, začnou tě brát mrákoty a uvažuješ nad tím, jestli by nebylo zábavnější prostřelit si hlavu.

    Přestan kluka trápit a vykašli se na to. Internet není nenáročná věc už několik let.
    Migi avatar 1.6.2018 07:05 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Zapomněl jsem dodat .... Debian Stretch amd64 s Xfce.
    1.6.2018 08:35 takyradějianonymně
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Je to tady o Linuxu. Ale pokud se s internetem vlastně ani neuvažuje tak asi a na dané konfiguraci by bylo vhodnější dát tam - Windows XP.

    Tímto ke slovu mohou opět přijít i z šuplíka vytažená a už před tím dávno zapomenutá CD/DVD s i jednoduchými hrami a co byla také součástí (jako přílohy) mnohých počítačově herních časopisů. Sice otázkou bude jejich čitelnost po tak dlouhé době, ovšem není zase tak velký problém tyto hry stáhnout po novu na vedlejším počítači a to CD/DVD si i vypálit a přenést. Pokud ovšem na tom starém počítači nebo notebooku je mechanika (ke čtení) a není nějak také už rozjetá kompatibilita.

    S ohledem na využití (bez internetu) bych pochopitelně neuvažoval s nějakým antivirem, to bych povypínal a o dalšího zloděje výkonu by bylo méně.

    Jestli je však a na tehdejší dobu starý počítač a vůbec notebook jaksi kancelářské konfigurace, o to je a žel morální zastaralost zoufale dnes větší. Snahy zachovat ho ještě by měly smysl v případě, že tam je na tehdejší dobu velmi slušná grafika. Urychlovat ho dodatečnou výměnou třeba pomocí SSD je problematické, takový počítač mívá obvykle jen IDE (PATA) a shánět PATA SSD je za levný peníz problém, pokud se použije SATA SSD musí být redukce (další náklad) a není zaručeno že půjde z disku bootovat, pokud se jedná o notebook je to ještě komplikovanější.
    1.6.2018 09:49 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Suhlasim, licencia Windows XP tam takmer urcite je, takze by som ich nainstaloval. V BIOSe bude SLP kluc, takze bud nainstalovat z DELL CD alebo z lubovolneho ineho a aktivovat pomocou VLK_TO_OEM. Nainstalovat SP3, IE8, pustit windows update (cez IE8). Potom vypnut automaticky update, zapnut v registri PosReady, stiahnut z catalog.update.microsoft.com posledny update na ie8 pre posready a nainstalovat rucne (inak bude donekonecna hladat updaty) a zase pustit update cez IE8. Bude tam fungovat aj aktualny Firefox ESR. LibreOffice sa musi pouzit 5.x, 6 uz nejde.

    Vnucovanie Linuxu ludom, co o to nemaju zaujem, nebyva uspesne.
    1.6.2018 10:16 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    LibreOffice 5 a Firefox ESR můžeš nainstalovat i na nějaké Linuxové distro, které na rozdíl od XPček můžeš velmi jednoduše ořezat na kost. Problém je, že na CPU z rodiny PIII, 768 MiB RAM a hodně starým mechanickým diskem to bude mučivě pomalé. Problémem zde není operační systém ale nároky moderního softwaru.
    1.6.2018 10:08 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Instalace 16 let starého softwaru na 16 let starý stroj z toho neudělá použitelný počítač ale exponát v muzeu výpočetní techniky. Nějaké WiFiny jsou dneska skoro všude, takže jestli má ta tatramatka funkční WiFi rádio, k internetu se dost pravděpodobně někdy připojí. Je rok 2018 a internet je dneska už i v tramvajích.

    @Tazatel: Moc rád bych ti poradil něco smysluplnějšího ale tahle bestie patří fakt maximálně na sběrňák. Chápu, že chceš udělat klukovi radost "prvním počítačem" ale tenhle Dell už fakt není počítač, který by šel používat jako pracovní stanice.
    1.6.2018 08:37 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Firefox a Thunderbird su v Linuxe neskutocne pomale sracky. Pouzivam Otter Browser a KMail na P3 s 1GB RAM. Kym Firefox je totalne nepouizitelny, tak Otter Browser mnohe veci zvlada celkom dobre. Ale debilny web s tonou javascriptu to zabije.
    1.6.2018 09:03 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Ten model z roku 2004 má na wiki uvedený CPU "Intel Centrino M /Pentium M ULV(Banias)", 2x DDR SDRAM max 2G, grafiku Intel 855GM a XGA monitor. Niektoré procesory z tej doby nereportovali Že majú inštrukčnú sadu PAE i keď ju mali, a tak bol štart linuxu na nich dosť obtiažny. Tej RAM je zúfalo málo na bežnú prácu, i keď je možné ju pridať. Cena sa ale pohybuje 10€ až 15€ za 1G modul.

    Prajem veľa zdaru s prípravou toho počítača, a hlavne si napíš tri veci:
    1. Návod ako si to spojazdnil pre prípad reinštalácie.
    2. Koľko času venuje to dieťa tomu počítadlu kým ten elektroodpad odloží do pivnice alebo recyklačného dvora.
    3. Koľko človekohodín si s tým celkovo zabil, či naozaj nebude lacnejšie kúpiť výkonnejší tablet od číňana za cenu do 50€.
    PS: Pochopil by som keby chcel niekto sám vo svojom byte využiť také niečo ako domáci WiFi AP s proxy, SIP, NAS a inými čínskymi slovíčkami. I keď spotreba elektriky, ...

    Ale týrať s tým železom ako desktopom dieťa? To sa ukážeš ako nepoužiteľný stríček či krstný otec.
    1.6.2018 09:38 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Staci pridat parameter jadra "forcepae".
    1.6.2018 10:07 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    To forcepae som len zo srandy skúsil vo VB s vypnutým PAE. Bionic a ani Xennial nenabehli ani s tým parametrom. Spomienky na riešenia sú fajn, až dokiaľ niekto kompletne nevyhodí ten škaredý workaround z produktu.
    k3dAR avatar 1.6.2018 16:10 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    forcepae je reseni pro CPU co umi PAE, ale nehlasi to, takze tvuj pokus s vypnutym PAE logicky nemuze fungovat, na realnem HW s PentiumM (tedy CPU co umi PAE ale nezobrazuje PAE flag) to normalne funguje...
    navic nejde o skaredej workaround, ale oficialni parametr mainline jadra...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    2.6.2018 01:27 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Ja viem. A keď som to písal, tak x86 jadro z netboot nemalo povolenú voľbu umožnujúcu použiť ten forcepae. Pochybujem že by použili iné voľby kompilácie pre iné edície Ubuntu.
    k3dAR avatar 2.6.2018 22:42 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    tak na T42 sem to jeste nezkusil, ale kdyz koukam do zdrojaku jadra 4.15 pouziteho v 18.04 tak neni build volba odelene na forcepae, je to hodnoceno natvrdo v arch/x86/cpucheck a arch/x86/kernel/cpu/intel, staci kdyz je aktivni volba CONFIG_X86_PAE, a tu v Xubuntu 18.04 32bit Live vidim ze je (totoznej build jadra je i v Ubuntu, nevim zda v netinstall, ale cekal bych ze ano)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 2.6.2018 22:44 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    jeste detail, narazil sem na info ze aby se pouzity parametr forcepae pri startu LiveCD/USB dostal i do nainstalovaneho systemu je potreba ho napsat 2x (nevim zda to nebyl problem 14.04/16.04), viz zde popis i obrazek ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    3.6.2018 07:43 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Neviem či si si to všimol, ale toto je tretí krát čo píšem že mi to vo virtualboxe s vypnutým PAE na CPU ale zapnutým forcepae pri štarte jadra podľa toho návodu nefungovalo. A presne ten návod som sem linkoval (21).
    k3dAR avatar 3.6.2018 22:05 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    napak sem si vsiml ze postup co je uveden pro:
    A guide for getting computers with older Pentium M and Celeron M processors to work with the latest Lubuntu
    jsi zkousel s virtualizovanym CPU bez podpory PAE...

    jinak ja uz vyzkousel neco co melo cenu, Xubuntu 18.04 32bit s volbou forcepae na Thinkpad T42 s Pentium M a system normalne nabehl, v dmesg je "[ 0.008000] PAE forced!", v /proc/cpuinfo je parametrem forcepae pridan v CPU schazejici flag "pae"...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    4.6.2018 08:34 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Potom je otázka, prečo to vyhodili z jadra pre netboot keď to inde nechali. Ale vzhľadom na to, že x86 32bit CPU sa už vyšs 10 rokov nevyrábajú ani pre priemysel, tak len rečnícka.
    4.6.2018 08:55 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Posledny 32-bitovy x86 procesor bol uvedeny na trh v roku 2015 (Intel Quark). A tabletovy Atom Z6xx z roku 2011. To mi ako 10 rokov nepripada.
    4.6.2018 09:24 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Ak si dobre spomínam, tak tie boli uzamknuté v 32bit UEFI bez možnosti naštartovať niečo iné ako tam zadrátoval výrobca. To je komplpetne neopoužiteľné.
    1.6.2018 12:55 takyradějianonymněTak ze
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Tak ze zvědavosti jsem si letmo tu grafiku Intel 855GM našel, teď je rok 2018 a ona je z roku 2002, DirectX 7, na i starší hry (pokud to nejsou ty zcela jednoduchý) tak v podstatě a dle srovnání článku (dle dohledaného zdroje) nepoužitelný. Já bych od toho raději rychle utekl. Někomu to dát navíc jako dárek a i když to má být sociální případ tak nelze čekat poděkování ale naopak ostudu.
    1.6.2018 13:00 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    V dnešnej dobe sa delia počítače na Laptopy, Desktopy a Priamotopy. Tiež mám ten dojem že toto má byť ten posledne menovaný prípad. V zime to človeka trochu zahreje, akurát to bude hlučné.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 2.6.2018 09:55 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Paměť jako taková problémem nebude. Když u sebe spustím Vivaldiho a v něm video na youtube, tak jsem na 730MB. Obával bych se spíše té grafiky a procesoru. Hodně záleží na tom, co od toho ten klučina očekává. Já v deseti letech už jsem se hrabal v programování a paření her šlo mimo mne. V takovém případě je ten střep dostačující a postavil bych jej třeba jen na čistém openboxu, jwm atp. Vždyť lišty, ikony na ploše a jiné udělátka jsou v podstatě dost zbytečné. Bohatě stačí, že se k tomu programu půjde nějak dostat. Také se domnívám, že nějakou tu hru typu openttd to zvládne, a možná s ní zažije více radosti, než u nějaké střílečky. Ale jak jsem psal, záleží hodně na dítěti. Pokud je to rozený gembler, tak ten střep raději zahoď.
    6.6.2018 22:36 minimal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Ahoj zkus:

    Ostatní old release

    Linuxliteos Minimum hardware requirements:

    700MHz processor 512mb RAM VGA screen 1024×768 resolution DVD drive or USB port for the ISO image At least 5 GB free disk space

    https://www.linuxliteos.com/download.php Bodhi Linux: Minimum hardware requirements:

    1.0ghz processor 256MB of RAM 4GB of drive space

    http://www.bodhilinux.com/download/

    Lubuntu Minimum hardware requirements:

    A Pentium II or Celeron system with 128 MB of RAM is probably a bottom-line configuration that may yield slow yet usable system with a standard lubuntu desktop. 14.04 32 bit ISO require your CPU to have Physical Address Extensions, or PAE. “PAE is provided by Intel Pentium Pro and above CPUs, including all later Pentium-series processors (except most 400 MHz-bus versions of the Pentium M).” – If you have an error with Celeron M reporting “NON-PAE CPU” and would like to install Lubuntu 14.04, please see this page For PowerPC, it is known to run on a G4 running at 867MHz with 640MB RAM.

    https://lubuntu.me/downloads/

    Sparkylinux Minimum hardware requirements:

    i486 / amd64 256MB RAM – LXDE, e17, Openbox, GameOver 384MB RAM – MATE, Razor-Qt 5GB of hard drive or flash USB stick for installation – 10GB recommended 2GB of hard drive or flash USB stick for installation (CLI edition)

    http://sparkylinux.org/download/

    Puppy Linux Minimum hardware requirements:

    CPU : 333MHz RAM : 64MB (recommended 256 MB)

    http://puppylinux.org/main/Download%20Latest%20Release.htm

    Tiny Core 15MB in size! Amazed? http://www.tinycorelinux.net/downloads.html
    10.6.2018 12:55 Vera
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Dobrý den, podle mých zkušeností je nejlepší nainstalovat prostřednictvím netinstalátoru základní systém debianu (v základu na mém PC ( 1 GB ram, 1GHz) nižší nároky na hardware než základní systém ubuntu, který jsem nakonec musela použít kvůli lepší hardwarové kompatibilitě) a pak nainstalovat X a nějaký lehký WM (icewm?) a vyházet případné nepoužívané služby.
    10.6.2018 13:06 Vera
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    A hry jako supertux nebo openttd na tom jedou obstojně, jinak nemám zkušenost s něčím náročnějším.
    2.7.2020 14:45 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu pro starsi pocitac?
    Když už tu dnes někdo komentoval, tak bych ještě plnil to, že pokud počítač výkonově už nevyhovuje, není problém pomocí VNC (nebo něčeho jiného) se připojit na jiný počítač a pracovat na něm.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.