abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 736 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    6.1.2004 09:50 b0rmann | skóre: 15 | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše print [kam],
    Spatne.
    Dve chyby v popisu syntaxe tak primitivni funkce jako print je nejak moc.
    Filehandler od pole (ne skalaru!) carkou se neotdeluje.

    (duveruhodny zdroj: perldoc -f print)
    --- Gott strafe Amerika
    6.1.2004 12:02 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše print [kam],
    To se snad nemusi dokazovat to je jasne, ze to nefunguje s carkou :) Typicka chyba zacatecnika :)))
    6.1.2004 12:16 Kraus
    Rozbalit Rozbalit vše print [kam],
    Jen když to někdo zkušený dovede takto pěkně odhalit.
    6.1.2004 12:25 David Olszyński
    Rozbalit Rozbalit vše Skoda casu a penez
    Takovych clanku uz bylo hodne. Mnohe dokonce i v cestine a mnohe i lepsi nez print [kam] "výpis" ;
    6.1.2004 16:49 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Skoda casu a penez
    Citim z vaseho prispevku volani po kvalite a ne po kvantite a svobode? Mily zlaty, to jste asi ve spatnem filmu. Seznamte se prosim ze zakladnimi dily pana Stallmana. V jeho filosofii se nikde nehovori o kvalite. Nebo clanky ceskych free-apostolu napr. pan Hanke (viz zive). My o free HOVORIME. Vzpamatujte se proboha.
    7.1.2004 19:12 Skupa Jindra
    Rozbalit Rozbalit vše Skoda casu a penez
    Psal jsem to pro zacatecniky tak aby to dobre pochopili. Pokud jsi "starej perlar" tak si myslim ze nemas ani potrebu cist tenhle clanek. Pokud jsi neznaly veci tak ti to takhle staci a myslim si ze v tom clanku bylo mnohem vic informaci nez jak se vypisuje.
    7.1.2004 10:35 cartman | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše paranoity.sk
    Dobry serial o perli najdete na paranoity.sk
    7.1.2004 19:23 mj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dobry serial o perlu
    taky na LinuxZone a koukněte taky na PerlWiki :-)
    7.1.2004 19:31 Lumír Vonásek
    Rozbalit Rozbalit vše Prosté díky
    Velice díky, teprve tento článek mě zavedl na cestu k perlu. Polopatickým způsobem vysvětlené problémy, které nám, méně počítačově zdatným jedincům dodává sílu k dalšímu boji s PC. Takže z kritiky si nic nedělej kingu a jen tak dál!
    8.1.2004 09:55 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Prosté díky

    teprve tento článek mě zavedl na cestu k perlu

    Tak to možná neměl vůbec vyjít... hlavní sílou Perlu je, že spoustu věcí nemusíš psát a on interpret odhadne, cos asi tak mohl chtít ... což je zároveň jeden z jeho největších problémů a důvod, proč by v něm neměl psát možná nikdo, ale zejména ne začátečníci. Svádí to k nesrozumitelnému a nevyzpytatelně se chovajícímu kódu (malinkou ukázkou je i uvedený výpočet ceny nákupu, kde se spoléhá na to, že se při aritmetické operaci provede konverze na číslo, čímž se zahodí jednotky -- Američanovi, který napíše $15, by to z ničeho nic nefungovalo...).

    8.1.2004 11:20 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Prosté díky
    No ten priklad s vypocetem ceny nefunguje ani tak. Je tam totiz definovana promenna $celkovácena a print se odkazuje na promennou $celkovacena. Navic s tou carkou nad a me to hodi chybu Unrecognized character \xE1 at ./pokus.pl line 4. No proste dukaz toho, ze Perl opravdu neni jazyk pro zacatecniky. Jinak zacatecnikum a mozna i prokrocilym doporucuji dat do kodu use strict a takove chyby vas to proste nedovoli udelat. Myslim si, ze pro zacatecniky je vhodny takovy jazyk, ktery nuti k psani prehledneho kodu a to Perl rozhodne neni.
    9.1.2004 21:44 social | skóre: 20 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Prosté díky
    program s nakupem v dobe psani fungoval, mozna doslo k chybe pri korekci nebo pri mych upravach, co se tyce chyb v printf, tak ty tam taky nemeli byt (nevim kde se stala chyba :( Opravdu se za ne omlouvam, ruzne zmeny jsem v tom clanku delal asi petkrat tak jsem je tam asi omylem vytvoril pri "dolazovani", to udelam obycejne nejvetsi neplechu. Omlouvam se pokud jsem nekoho spletl
    9.1.2004 17:42 MarSik | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Typova kontrola ;(
    Kdyz ony vsechny skriptovaci jazyky (lepe receno vsechny rozsirene) kaslou na typy promennych ;( proste si je vytvori jak se jim to hodi (dobre i jak se jim to rekne, jenze si pak prevadeji typy jak se jim to hodi a obcas to celkem vadi) Neznate nejakej skriptovaci (nechci javu) jazyk, ktery by byl rozumne rychly, pouzitelny a umoznil mi deklarovat typy promennych, ale pritom se tak nejak prijemne misto me staral o pamet? ;) - jo pokud by si umel povidat s mysql vubec bych nebyl proti
    Nothing is foolproof...fools are very clever.
    9.1.2004 22:57 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Typova kontrola ;(
    Perl nebo Python nejsou spatny. Jen je potreba nektery veci ohlidat. Jak jsem jiz psal, podle me to nejsou jazyky pro zacatecniky. Kdyz clovek vi co dela, tak nektere veci praci usnadni.
    10.1.2004 08:13 Martin Kysela | skóre: 18 | blog: The Martin Kysela's Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Typova kontrola ;(
    Perl pro zacatecniky skutecne neni. Ale hazet ho do jednoho pytle s Pythonem je blbost. Python ma velmi cistou a dobre navrzenou syntaxi, ktera zacatecnikum vyhovovat bude a hodne je programovani v tomto jazyku nauci.

    // Martin Kysela
    // Martin Kysela
    10.1.2004 10:39 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Typova kontrola ;(
    Ja bych zase dal prednost Perlu. Ono totiz dost zalezi na pouziti. Pokud bude budouci uzivatel chtit "pouze" napsat par skriptu, ktere mu budou zpracovavat textove soubory, tak neni podle me nutne se ucit Python, protoze s nim se musi naucit i zakladnim principum OOP a to uz je lepsi se zacit ucit Javu nebo C++. Uplne jsem zapomnel na nize zminovanou knihu "Perl pro zelenace", podle ktere se muze Perl naucit i zacatecnik.
    10.1.2004 11:49 Martin Kysela | skóre: 18 | blog: The Martin Kysela's Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Typova kontrola ;(
    Perl skutecne pro zacinajici programatory neni nejlepsi, protoze si zvyknou na znacnou benevolenci a volnost, ktera se jim v jinych jazycich nevyplati.

    ad OOP - Jen tak mimochodem, Perl byl jeden z prvnich jazyku, ktery mel OOP implementovane. :-)

    ad knizka - Ano, take doporucuji. I kdyz osobne davam prednost "Learning Perl" (vysla i v CJ, ale bohuzel uz se neda sehnat :-(().

    // Martin Kysela
    // Martin Kysela
    10.1.2004 17:25 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Typova kontrola ;(
    Zalezi na oblasti, kterou se budouci programator bude zabyvat. Nekdy muze byt lepsi zacit se ucit rovnou C nebo treba i assembler pro nejaky uC nebo DSP processor. Prechod na vyssi uroven abstrakce je rozhodne jednodussi nez naopak. Ja chapu Perl jako zastresujici nastroj, ktery nahrazuje cat,awk,sed, grep atd.. Pouzivam ho "jen" jako jazyk pro psani scriptu a ne programu.
    10.1.2004 18:32 Martin Kysela | skóre: 18 | blog: The Martin Kysela's Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Typova kontrola ;(
    Osobne si myslim, ze pro zacatecnika je vhodnou volbou Python. Mno jo, no... Perl je mnohem vic, nez jen zastresujici nastroj pro zminene programy nebo jazyk pro psani skriptu. A proto ho mam rad. :-)

    // Martin Kysela
    // Martin Kysela
    11.1.2004 21:17 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Typova kontrola ;(
    To ja vim, ze Perl ma na vic. Ja ho pouzivam jen jako "uzivatel". V dnesni dobe je takove mnozstvi aplikaci, ze je opravdu staci vhodne pospojovat pomoci skriptu. Na to me nekdy staci i Bash.
    10.1.2004 09:38 Jan Matuska | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše PERL
    Podle meho nazoru je lepsi pro zacatecnika obetovat par korunek a poridit si knihu pana Satrapy "Perl pro zelenace". Diky ni jsem pred mesicem pronikl do PERLu a tak mi nedela pochopit prvni cast tohoto clanku, ktery ma v podtitulu "Dvoudílný článek vás provede základními principy práce s tímto univerzálním skriptovacím jazykem" Ovšem co ostatní, kteri vidi PERL poprve? Preji pekny zbytek dne.
    14.2.2005 00:10 Jux
    Rozbalit Rozbalit vše Perl...
    Je to malicko OT, ale neni na skriptovani dostatecny bash a na programy lepsi C, prip.C++?
    28.11.2009 21:38 derhaa | skóre: 2 | blog: derhaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Programujeme v PERLu - I
    Chyba v linku na druhy dil - Programujeme v PERLu - II
    23.1.2011 21:45 Knahaka
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje korektne
    $ ./scalarargvIV.pl 1 2 3 4 5 6 7 8
    8, 8
    User@acer-6e40e97492 ~
    $ cat scalarargvIV.pl
    #!/usr/bin/perl
    $i = scalar @ARGV;
    $ii = @ARGV;
    print "$i, $ii";
    User@acer-6e40e97492 ~
    $ ./scalarargvV.pl 1 2 3 4 5 6 7 8
    8 1 2 3 4 5 6 7 8
    User@acer-6e40e97492 ~
    $ cat scalarargvV.pl
    #!/usr/bin/perl
    $i = scalar @ARGV;
    $ii = @ARGV;
    print "$i @ARGV";
    User@acer-6e40e97492 ~
    ---------------------------------------------------------
    $ perl -version
    This is perl, v5.10.1 (*) built for i686-cygwin-thread-multi-64int (with 13 registered patches, see perl -V for more detail) Copyright 1987-2009, Larry Wall Perl may be copied only under the terms of either the Artistic License or the GNU General Public License, which may be found in the Perl 5 source kit. Complete documentation for Perl, including FAQ lists, should be found on this system using "man perl" or "perldoc perl". If you have access to the Internet, point your browser at http://www.perl.org/, the Perl Home Page. ---------------------------------------------------------
    $ perl -V Summary of my perl5 (revision 5 version 10 subversion 1) configuration: Platform: osname=cygwin, osvers=1.7.5(0.22553), archname=i686-cygwin-thread-multi-64in t uname='cygwin_nt-5.1 reini 1.7.5(0.22553) 2010-04-12 19:07 i686 cygwin ' config_args='-de -Dlibperl=cygperl5_10.dll -Dcc=gcc-4 -Dld=g++-4 -Dmksymlink s -Dusethreads -Dmad=y -Doptimize=-O3 -Accflags=-g3' hint=recommended, useposix=true, d_sigaction=define useithreads=define, usemultiplicity=define useperlio=define, d_sfio=undef, uselargefiles=define, usesocks=undef use64bitint=define, use64bitall=undef, uselongdouble=undef usemymalloc=y, bincompat5005=undef Compiler: cc='gcc-4', ccflags ='-DPERL_USE_SAFE_PUTENV -U__STRICT_ANSI__ -g3 -fno-stri ct-aliasing -pipe -fstack-protector -I/usr/local/include', optimize='-O3', cppflags='-DPERL_USE_SAFE_PUTENV -U__STRICT_ANSI__ -g3 -fno-strict-aliasing -pipe -fstack-protector -I/usr/local/include' ccversion='', gccversion='4.3.4 20090804 (release) 1', gccosandvers='' intsize=4, longsize=4, ptrsize=4, doublesize=8, byteorder=12345678 d_longlong=define, longlongsize=8, d_longdbl=define, longdblsize=12 ivtype='long long', ivsize=8, nvtype='double', nvsize=8, Off_t='off_t', lsee ksize=8 alignbytes=8, prototype=define Linker and Libraries: ld='g++-4', ldflags =' -Wl,--enable-auto-import -Wl,--export-all-symbols -Wl ,--stack,8388608 -Wl,--enable-auto-image-base -fstack-protector -L/usr/local/lib ' libpth=/usr/local/lib /usr/lib /lib libs=-lgdbm -ldb -ldl -lcrypt -lgdbm_compat perllibs=-ldl -lcrypt libc=/usr/lib/libc.a, so=dll, useshrplib=true, libperl=cygperl5_10.dll gnulibc_version='' Dynamic Linking: dlsrc=dl_dlopen.xs, dlext=dll, d_dlsymun=undef, ccdlflags=' ' cccdlflags=' ', lddlflags=' --shared -Wl,--enable-auto-import -Wl,--export- all-symbols -Wl,--stack,8388608 -Wl,--enable-auto-image-base -L/usr/local/lib -f stack-protector' Characteristics of this binary (from libperl): Compile-time options: MULTIPLICITY MYMALLOC PERL_DONT_CREATE_GVSV PERL_IMPLICIT_CONTEXT PERL_MAD PERL_USE_SAFE_PUTENV USE_64_BIT_INT USE_ITHREADS USE_LARGE_FILES USE_PERLIO USE_REENTRANT_API Locally applied patches: CYG11 no-bs CYG12 no archlib in otherlibdirs CYG14 Dynaloader CYG15 static-Win32CORE CYG17 utf8-paths CYG21 LibList-Kid.patch CYG22 cygwin-1.7 hints CYG23 544-stat CYG24 build man pages CYG25 rebase_privlib Module-Build-0.36_13 Bug#55162 CYG18 File::Spec::case_tolerant performance disable ExtUtils::MakeMaker::Coverage in Sys-Syslog Built under cygwin Compiled at Aug 28 2010 20:17:29 %ENV: CYGWIN="" @INC: /usr/lib/perl5/5.10/i686-cygwin /usr/lib/perl5/5.10 /usr/lib/perl5/site_perl/5.10/i686-cygwin /usr/lib/perl5/site_perl/5.10 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.10/i686-cygwin /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.10 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.10 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8 . ---------------------------------------------------------
    Vite nekdo duvod?
    28.1.2011 10:39 Knahaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje korektne
    Omlouvam se - duvod je (pravdepodobne) ten, ze pole se dava do skalaru.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.