abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    22.2.2005 10:55 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše drm je tfuj
    No pokud by mi nekdo prikazoval, ze pdf dokument musim cist z monitoru a kazit si oci, a nesmim si ho vytisknout a na papir si vpisovat poznamky apod... tak proste tento format nebudu pouzivat...
    Jiří Svoboda avatar 22.2.2005 11:30 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše DRM naruby
    Hmm, zatimco "vyrobci" hudby se snazi, aby hudba nesla digitalne kopirovat a jediny mozny vystup byl pokud mozno opakovane nepouzitelny (tzn. vystup jen z reproduktoru), tak v pripade dokumentu je naopak snaha ho udrzet v elektronicke podobe a branit se pouziti mnohem hure znovupouzitelneho papiru?

    DRM je svinstvo obecne.
    22.2.2005 12:18 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Zdravim

    Uzivatel by mel mit moznost si s jakymikoliv daty delat co chce. Pokud si koupi jednu MP3 tak at si ji klidne vitiskne a cte v binarni podobe, nebo si s ni muze vytrit... Hudebnimu vydavateli by to melo byt jedno, uzivatel prece zaplatil. To same s tim PDF. Ja CHCI mit moznost si s tim delat co chci. Takye jakekoliv DRM va jakekoliv podobe rezolutne odmitam.

    Zrovna v pripade KPDF je ale problem ze pokud KPDF nebude umoznovat tisknout nektera PDFka a jeho nasledna odvozenina KPDFnoDRM bude umet tisknout tak to akorat zpusobi problem v KDE baliku a potize pro KDE uzivatele. To je ale vsechno.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    22.2.2005 13:49 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Nemyslím si, že by to bylo tak jednoznačné. Když říkáš, že s PDF souborem si můžeš dělat, co chceš, tak to znamená např. ignorování toho, co by si teoreticky mohl přát autor toho souboru.

    Podívej se na to takhle: máš-li program pod GPL, tak si s ním také nemůžeš dělat, co chceš. Autor toho programu se totiž rozhodl šířit jej právě pod GPL. Takže ty, když ten program používáš, tak tím signalizuješ souhlas s podmínkami GPL. Máš určité svobody, ale s těmi jsou tu i jistá omezení. Například nesmíš program dále šířit pod jinou licencí než zase GPL.

    Autor PDF dokumentu má plné právo se rozhodnout, pod jakou licencí jej bude šířit. Možná zvolí GNU FDL, možná Creative Commons. Ale možná zvolí velmi restriktivní licenci, která bude mít následující podmínku: dokument nesmí být vytištěn.

    Můžeš si pomyslet, že takový autor je pěkný pitomec, ale tím to končí. Chceš-li dokument používat, prostě bys ho neměl tisknout. Pokud chceš dokumenty tisknout, vyhni se takovým, u nichž si to autor nepřeje.

    A co se týče "KPDFnoDRM", tak o to nejde. Samozřejmě, že by to šlo obejít - a velmi snadno, protože jde o open source program. To však není pointa. Windows je také možné cracknout a nainstalovat bez licence - ale to, že to lze, z toho nedělá správnou věc.
    22.2.2005 14:03 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Autor dokumentu je schizofrenik
    Hmm, uprimne receno, at si tam implementuji, co chteji. KPDF me od tohoto okamziku prestane zajimat. Autor dokumentu, ktery si nepreje, aby ho nekdo tisknul, by ho nemel vubec distribuovat, protoze si ho zcela bez problemu vytisknu jako screenshot obrazovky a nejake DRM v PDF mi muze byt uplne ukradene. Krom toho ustanoveni licence, podle niz nelze dokument vytisknout, ma nulovou oporu v zakone.
    22.2.2005 14:23 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Autor dokumentu je schizofrenik
    I pokud si koupis knihu nekupujes si jednu jednotlivou vec ale vicemene licenci. Nikdo ti nemuze branit si ji treba celou okopirovat, original vyvazat do komari kuze a zamcit do vytrinky a pro cteni pouzivat kopii. Postihnutelne je az prodavani kopii jinam. Pokud je nekdo tak pri*ny strachem a neschopny celit dusledkum (prodeji) takze musi sahnout k represi zasluhuje vyhynuti. Jeho problemy me nezajimaji, jeho prava konci tam kde zacinaji moje. A me pravo zacina pracovni kopii. Asi tak nejak...

    U hudebnich del je to podobne, kopirovani je jen dusledkem vicemene monopolniho postaveni kameniku, kteri nasadili nehorazne ceny aby meli nehorazne videlky. A prosazuji si OSA a podobne teroristicke organizace aby likvidovaly konkurenci. A napr. mp3 a mikroplatby primo autorum proste jsou konkurence. Chci mit pravo vyberu konkurencniho prostredi a ne podporovat nejakou prizivnickou bandu. Jejich videlky me koneckoncu prece nemusi zajimat. A argument ze se nezivi prodejem neceho hmotneho me nezajima. Co kdyz se treba zivim prodejem nejakych sluzeb? Pokud budu provozovat treba technickou podporu linuxu a zivit se tim take si nemuzu dovolit hubit konkurenci. Pokud se mi nelibi, ze treba Franta BOFH z vedlejsiho patra ma vice zakazniku mohu zacit lobovat u zakonodarcu aby Frantu zlikvidovali? Nemuzu, musim si na konkurencni prostredi zvyknout a prizpusobit se. Fungovalo to takto leta a najdou si nejaka banda rozmysli, ze oni jsou ti nejsvatejsi ktere vsichni musi podporovat a povinne jim za nic platit (ano, z kazdeho nedia, z kazde kopie z kazde kopirky, tiskarny, ...). Proc sakra musi mit nejakou vyjimku? Takvato spolecnost si nezasluhuje nejakou dlouhou dobu existence a tak jako tak je odsouzena k zaniku...
    -djz

    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    22.2.2005 15:26 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Autor dokumentu je schizofrenik
    A napr. mp3 a mikroplatby primo autorum proste jsou konkurence.
    Konkurence čemu ? Vždyť tady neexistují žádné substituty. Pokud chci legálně získat jedno konkrétní album, musím se přizpůsobit podmínkám toho, kdo ho vydává. Tečka. Žádná alternativa (kromě uwarezení) není. A mikroplatby přímo autorům podléhají úplně stejným pravidlům (daně, OSA) , jako peníze z prodeje CD. Že to teď nikdo nevymáhá je jenom důsledek toho, že ty finanční toky se limitně blíží nule.

    Kdepak, změnit je potřeba něco úplně jiného než technologii distribuce/placení.
    22.2.2005 15:36 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Autor dokumentu je schizofrenik
    Jasne, no potom jeste tim hur...
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    22.2.2005 14:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Autor dokumentu je schizofrenik
    zcela bez problemu vytisknu jako screenshot obrazovky
    Neříkám, že to nelze obejít. GPL lze také velice snadno obejít. Prostě se na licenci vykašleš a hotovo. V tom vůbec není podstata problému. Když říkáš, že ti DRM může být ukradené, tak je to jako tvrdit, že autorská práva jsou ti ukradená. Co kdybys narazil na dokument uzamčený heslem? Jeho autor nejenže si přeje, abys ho netiskl - on dokonce chce, abys ho ani nečetl.

    Ochrana heslem lze také prolomit (stejně jako lze PDF vytisknout ze screenshotu), ale není to prostě správné.

    A zákony? Ukaž mi v nějakém zákoně oporu pro licence typu GPL...
    22.2.2005 14:33 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Autor dokumentu je schizofrenik
    Autorská práva nejsou práva na způsob konzumace koncovým uživatelem, ale na distribuci, derivaci a pod.
    22.2.2005 14:38 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Autor dokumentu je schizofrenik
    Co neni spravne? Ze si chci vytisknout knihu, kterou jsem si koupil v elektronicke podobe? Na svoje naklady, pro svoji osobni potrebu a v souladu se zakonem? A co je teda spravne? Nechat si s**t na hlavu? Az mi chcipne disk, tak si tu knihu koupit znova? Budeme se jeste dlouho chovat jako stado tupych ovci, az bude skutecne protipravni naprosto vsechno a jakasi organizavana mafie tzv. ochrancu dusevniho vlastnictvi nam tady bude diktovat, jestli si smime z te knihy alespon neco pamatovat? :-(

    Co se tyce GPL, tak teda je jeden ale opravdu zasadni rozdil - podobne stupidity jako DRM omezuji moje prava jakozto spotrebitele! Ale ja se jich vzdavat nechci, a uz vubec ne dobrovolne! Proc bych to mel delat?
    Pavel Dobeš avatar 22.2.2005 21:55 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Autor dokumentu je schizofrenik
    Nevim jak u elektronicke knihy, ale kdyz odejde disk s instalackama, tak pokud prokazu, ze jsem je mel koupene, tak mi poslou nove. Osobne vyzkouseno.

    U software totiz clovek nekupuje diskety (cdcka), ale prave data na nich.

    PaD
    Windows? A kdo to ještě používá?
    22.2.2005 14:40 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Autor dokumentu je schizofrenik
    Ano obejit lze vsechno. Ale podstata problemu je jinde. Nejde o to ze pokud je ti ukradene DRM tak jsou ti ukradena i autorska prava. Ale jde o to, co by melo byt pokryto autorskymi pravy a co ne. Nebo si myslis, ze specifikace vyrobku je autorske dilo stejne jako treba povidka? Lide jsou ve sve podstate sobecti a chamtivi. Proc by neco zverejnovali dobrovolne kdyz je k tomu nedonutis? A proc by napr. autor tiskarny mel dostat jeste jednou zaplaceno zvlast za specifikaci? Ty sis prece koupil vyrobek. Stejne jako si treba koupis knihu. Chapes?

    A navic autor si nema co prat jestli si jeho dokument tisknes nebo ne. Nema te co omezovat. Dokument si muzes cist z obrazovky nebo z papiru to je jedno. Ale prave samotne zneuziti je to, pred cim by mel byt autor chranen a co ho zajima. Ale proc toho dosahovat zakazem cteni? Prisoupim-li na tvoji logiku, autor noze si preje, abys s nim nikoho nezapichnul. Docili toho tak, ze ti zlomi obe ruce. To je uplne stejne.
    -djz

    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    22.2.2005 14:29 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Ne, pro osobní použití mne autor dokumentu nemá co omezovat. Nechce-li, abych si mohl vybrat, zda to budu číst z monitoru, nebo z papíru, tak si ten dokument má nechat. Jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy zobrazení? Co digitální papír? Co promítání na zeď? Na fotografický papír? Co hlasový výstup? Co když si ho na ten papír opíši ručně? Co nová technologie, která se objeví za půl roku -- má se řídit pravidly pro tisk, nebo pro zobrazení na monitoru? Bullshit.

    IANAL, ale nevidím právní důvod, proč bych si nemohl PDF, ve kterém je napsáno, že si někdo nepřeje, aby se tisklo, vytisknout -- pokud to nemám ve smlouvě (a ani pak to nemusí být jisté, protože některá má práva jsou chráněna, i kdybych podepsal cokoli). Je to jen přání. Stejně tam ani žádné není DRM, PDF spoléhá na crippleware, tudíž ani ekvivalent DMCA by mi v tom nebránil.
    22.2.2005 16:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Všichni tu operujete s tím, že to nedává smysl. A máte samozřejmě pravdu. Já přeci neříkám, že když někdo zakazuje tisk, tak to dává smysl. Je to podobné, jako bych si v půjčovně půjčil videokazetu, ale na ní bylo napsáno, že se na ní smějí koukat jenom pihovatí - ostatní ne.

    Jsou to nesmyslné požadavky.

    Ale myslím, že má každý právo si stanovovat podmínky podle sebe. Pokud někdo stanoví úplně zhovadilé podmínky, znamená to, že je mohu porušovat? Já myslím, že ne. Prostě se na takovou věc, u které jsou stanoveny praštěné podmínky, vykašlu. Nebudu ji používat, prohlížet, číst - cokoliv. Taková věc mě nezajímá. Ale budu respektovat přání autora.

    Máš také pravdu v tom, že je to jen přání. Ale je slušnost takové přání respektovat. Když mi kamarád půjčí knihu a řekne "čti ji jenom ty", pomyslím si, že je trochu praštěný a asi už si od něj žádnou jinou knihu nepůjčím, ale budu to respektovat.
    22.2.2005 16:11 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Ne, nikdo nema pravo stanovovat si podminky, ktera omezuji moje prava nad ramec zakona. Rezignace na tato prava vede k nedozirnym dusledkum - viz USA. Tecka. :-(
    22.2.2005 18:11 tdx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Amen. Zlatým písmem vytesat do mramorového bloku a omlátit ho některým lidem o hlavu, aby si obsah toho výroku uvědomili.
    22.2.2005 18:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Když si někdo nepřeje, abys s jeho dílem něco dělal, tak mi připadá slušné to buď dodržet, a nebo se od jeho díla držet stranou.

    Tohle není otázka e-books a podobných věcí. Tam je samozřejmě absurdní nemít možnost si s již koupeným textem dělat, co se ti zlíbí (kromě dalšího prodeje). Stejně jako když koupíš CD - platíš několik stovek za hudbu a pár korun za nosič. Je proto absurdní požadovat opět plnou cenu, když ti CD někdo rozšlápne. Přineseš-li do obchodu ty úlomky, měli by ti za cenu média (+ třeba manipulační poplatek) vydat nový kus.
    22.2.2005 18:56 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    To si ale musí stanovit alespoň smysluplné podmínky, když už se nebavíme o etických. Rozlišení výstupních zařízení není logicky konzistentní požadavek (viz minulé příspěvky).

    A chce-li omezit fair use, ať nepublikuje. Jakmile publikuje, musí počítat s mými právy a s tím, že je využiji. Žádná křivda se mu tím neděje. Možná chce i zamávat rukama a vzlétnout, a také to nejde.
    24.2.2005 12:48 hrosik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Chyba lavky, znacnou cast ceny CD tvori marze obchodniku a naklady na reklamu (u velkych vydavatelstvi - CD > 500Kc - radove 50-80%).
    23.2.2005 17:29 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Ne, nikdo nema pravo stanovovat si podminky, ktera omezuji moje prava nad ramec zakona.

    Nic ve zlem, ale tohle je naprosty nesmysl. Kdybychom na tohle pristoupili, tak muzeme zahodit veskere smlouvy a vse bude urceno vyhradne zakonem. A to bych rozhodne nechtel - prave proto, ze jsem liberal, a chci, aby stat nekafral do uplne vseho, a abych se mohl svobodne dohodnout se smluvnim partnerem. Problem v americe je naopak prave v tom, ze tam uz i zakony jsou prilis restriktivni. A pokud nekdo vytvori nejaky dokument, je to jeho vec, jak s nim nalozi. Kdyz to bude chtit zpristupnit jen vlastnimu bratrovi na tri dny od prvniho ledna 2050, je to jeho vec. Muze si stanovit podminky a je moje volba, jestli na ne pristoupim. To je smluvni vztah. A ja na takove podminky nepristoupim, protoze je povazuju za blbost. Takze takovy dokument nekoupim. Ale nemam pravo narusit podminky tvurce toho dokumentu - tim bych zasahl do jeho prav. Nemuzu se ohanet vlastnimi pravy a narusovat prava nekoho jineho - a myslim ze pravo tvurce dokumentu rozhodovat o tom, co se s nim stane, je svate.

    A je potreba si uvedomit jednu vec - pokud budeme chtit komukoli upirat moznost stanovovat si takovehle podminky, tak se najde nejaka silna lobby, ktera je skutecne prosadi i do zakona. A pak budeme mit smulu vsichni, i ti tvurci dokumentu, kteri zadna omezeni nekladou, i my, jejich ctenari, kteri dosud mame moznost volit, zda chceme omezene nebo pouze neomezene dokumenty.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    23.2.2005 21:15 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Prober se! Jestli mas nejake buzeracni smlouvy, muzes je stejne zahodit, protoze proste jakakoliv smlouva, ktera te omezuje nad ramec zakona nebo ho jakkoliv v nektere casti porusuje je automaticky neplatna. At je treba napsana tvoji vlastni krvi s otiskem zubu... Tak to proste je a je to realita.

    Podle tebe napr. s tebou mohu uzavrit smlouvu, ze souhlasis s tim, abys po precteni dila sel rozbit vsechna okna ve meste. Co se stane kdyz to udelas? Co se stane kdyz to neudelas? Jeste porad si myslis, ze si do smlouvy mohu napsat co chci a ze stat do niceho nema co kafrat? Je to prece moje prani, abys rozbil ty okna, PROC by nemelo byt nadrazene obecne platnym zakonum? To je presne to, co si prave rekl. Lidi fakt se uz proberte, je rano, venku sviti slunicko a zacnete PREMYSLET!
    -djz

    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    3.3.2005 17:32 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Motáš páté přes deváté. Samozřejmě je taková smlouva nesmysl, protože půjde rozbíjet cizí okna - třetí osobě, které smlouvu nepodepsala. Ale pokud sepíšete smlouvu, že půjde rozbít svoje nebo tvoje okno, je to zcela vpořádku.
    22.2.2005 16:29 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Pokud někdo stanoví úplně zhovadilé podmínky, znamená to, že je mohu porušovat?

    Jak kdy. Jako spotřebitel máš řadu práv, o která nemůžeš přijít, i kdyby ve smlouvě bylo cokoli a podepsals ji vlastní krví. Právo, o nemž se bavíme, by mělo být jedno z nich.
    23.2.2005 19:35 Tomáš Rohr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Vy jste asi ještě nečetl "Právo číst" http://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.cs.html a nebo jste to nepochopil. Snažím se říct, že pokud, dovolíme takové omezovaní našich svobod a možností, může časem dojít k mnohem silnějšímu omezování dnes ještě samozřejmých práv a svobod. Proto FSF, proto GPL, proto BSD licence.
    7.3.2005 18:27 wake
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    <offtopic>no, prasteny. kdyz nekdo ode mne chce pujcit CD, treba s instalackama linuxu, tak moje std odpoved je "nepucim, vypalim", protoze nekteri z nich pak vraceji poskrabane koutoucky v obalech s ulamanymi nozickami. a kdyz mi sestra pujcuje sve skvostne bibliofilie, tak je taky nesmim vynest z domu. ne, ze by to neslo, ale vim, ze kdybych to udelal a ona na to prisla, tak uz by mi dalsi nepujcila.</offtopic>
    22.2.2005 14:03 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Ano je to tezke. Na jedne strane chapu treba vydavatele knih, kteri by ti mohli pokud si koupis jejich knihu umoznit stahnout si ji v elektronicke podobe abys ji mel k dispozici a mohl v ni treba vyhledavat a tak, ale boji se aby nekdo nenazhavil tiskarnu a nevyzvracel si treba 1000 vytisku, ktere by pak prodaval. Ale toto je zcela jiny problem a nechapu proc by na tom meli bit byti legalni uzivatele. Pokud nekdo chce, neni problem papir okopirovat, pripadne z netisknutelneho dokumentu neco vytisknout, pripadne kdyz uz neco jednou ctes tak to vidis a muzes informaci predat nekam dal at uz jakymkoliv zpusobem. Autorum takovychto dokumentu by pak akorat pomohlo citateli budto provest vyplach mozku nebo rovnou zastrelit... Ale treba pro studovani si treba nektere stranky potrebujes vytisknout. Nebo pokud si chces treba precist cast v saline a nechces si tahat celou knizku aby sis ji neznicil. A v tom by ti nikdo branit nemel.

    Autory netisknutelnych dokumentu bych rozdelil na 2 skupiny. Jedna jsou treba jak jsem psal vydavatele knih. Ti si mohou knihy treba nejak znackovat aby poznali od koho se mnozi pripadne kopie, moznosti je vice. Pokud te nebudou nijak omezovat tak je ti to jedno, podpis ti pokud te neomzuje nevadi. Druhou skupinou jsou ruzni ,,vyrobci`` kde ceho, kteri pokud uz nekdy nekomu poslou nejakou specifikaci tak pod NDA a delaji jakekoliv problemy jen aby se specifikace nedostala nahodou nekam dal. Temto bych nejradeji osobne nakopal jejich ctene zadnice aby se probrali a laskave si uvedomili, ze jejich prodejnim artiklem je zelezo a ne sw (ovladace) a specifikace _musi_ byt verejna, aby kazdy vedel jak z vyrobkem zachazet. Ja treba tu tiskarnu vazne potrebuji pripojit na tkanicku od bot (zdravim, Pichi) a chci vedet jake ma rozhrani. Nechapu, proc by jazyk tiskarny, ktery je beztak jen posun se o x doprava a vyplivni y inkoustu byt necim ,,soukromym vlastnictvim ktere nema nikdo pravo znat`` kdyz ji znat proste potrebujes. A novou tiskarnu podle jazyka rozhodne neudelas. Vyrobce napr. zbrani bez dodani podrobne specifikace neprojde zkousenim a ma smulu, nesmi svuj vyrobek prodavat. Take neni problem potrebne specifikace ziskat. Nektere konstrukcni casti sice mohou mit rozne patenty ale potrebujes preci vedet jak ji rozebrat a slozit a jak se o ni starat. Potrebujes vedet, cim sveho kralika krmit... a tak dale. Proc si sakra vyrobci zeleza mysli, ze u nich je to proste jinak? Ach jo.
    -djz

    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    22.2.2005 14:07 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    To ne prece uplne zcestne. Jakykoliv tisk podobnych dokumentu je o mnoho radu drazsi, nez jejich distribuce v digitalni podobe. Proc by to proboha nekdo na kseft tisknul?
    22.2.2005 14:26 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Huraaa! Presne. Konecne nekdo, komu to mysli :-). Muzes me tedy vysvetlit, proc si tedy nejaka banda mysli neco jineho?

    Ano, predstav si ze to muze vyjit levne. Co kdyz je kopirovany vstup nehorazne predrazen mimo realitu :-)? Nebo treba v tve lokalite neni dostupny? Atd.?
    -djz

    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    22.2.2005 14:30 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Jinak s tim tiskem jsem myslel spise tisk v pripade, ze kopirujes tistenou knihu a ne neco co je v digitalni podobe. Ze jsi proste koupil knihu treba za 700,- a mas jik dispozici i v digitalni podobe.
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    22.2.2005 16:28 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Videl jsem knizky, ktere autor dal k dispozici v netisknutelnem PDF. Proste mrknete se na knizku v PDF formate, zda vam prijde zajimava a pokud ano, kupte si ji, ale nesmite si PDF vytisknout. Na tom dle meho nazoru neni nic spatneho.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    22.2.2005 18:09 tdx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Není potom jednodušší zveřejnit z té knihy jenom část (např. kapitolu), třeba i ve zhoršené kvalitě, a pokud se ti to, čtenáři, líbí, kup si ji?
    22.2.2005 18:29 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Špatné jsou na tom dvě věci:

    Mezi tiskem a prohlížením na monitoru není rozdíl. Obojí znamená jen to, že si tu věc čtu. Mohu být mimozemšťan a používat úplně jiná výstupní zařízení.

    Je to omezení mých fair use práv. Tečka.
    22.2.2005 18:41 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Mezi tiskem a prohlížením na monitoru není rozdíl.
    Já v tom rozdíl vidím. Kolikrát sis už večer sedl s čajem do křesla, dal si nohy na stolek a začetl se do... monitoru?

    Kniha vytištěná na papíře je prostě něco jiného než kniha na obrazovce počítače. Pokud bys takové PDF s knihou zakoupil, pak by ti samozřejmě v jeho vytištění nikdo bránit neměl - to je jasné. Ale pokud dá autor PDF k dispozici zdarma a k tomu poznámku, že chceš-li tištěnou verzi, tak zaplať a on ti ji pošle, tak si myslím, že je to v pořádku.
    22.2.2005 18:59 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Neustále. Nemám doma tiskárnu ;-)
    22.2.2005 20:31 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Za posledních pár měsíců jsem toho přečetl více z monitoru než z papíru. Ne, že by mě to nějak extra těšilo.
    Copak toho není dost?
    22.2.2005 19:30 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Mezi tiskem a prohlížením na monitoru není rozdíl.

    Já v tom rozdíl vidím. Kolikrát sis už večer sedl s čajem do křesla, dal si nohy na stolek a začetl se do... monitoru?
    No já si celkem běžně večer lehám do postele a čtu si knížky v mobilu ;)
    22.2.2005 18:40 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: svoboda uzivatele nebo ekologicke narizeni pro blaho vsech?
    Tak to pr. Na tu větu o tkaničkách mám copyright ;-)
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    22.2.2005 18:41 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše pdf
    Autor knihy muze pozadovat, abych ji nevytisknu (ted neresim jak moc je to pravne v poradku). At si to klidne pozaduje, ale nijak to nezavazuje programatory pdf prohlizece. Je na me jestli budu chtit respektovat autoruv pozadavek, nebo ne. Nechci aby o tom za me rozhodovali jini. (Protoze kdyz ho nebudu chtit respektovat, tak to stejne objedu).
    Mikos avatar 23.2.2005 03:23 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše DRM je svinstvo a vzdycky jej budu ignorovat!
    Jestli bude v KPDF zahrnuta podpora DRM, stejne se behem par dni objevi na netu patch ktery podporu DRM odstrani. A takovy patch bude naprosto lagalni ve vetsine zemi (snad krome USA kde plati jejich silene DMCA) a jelikoz sem uzivatel Gentoo, vsadim se ze pri kompilaci kpdf budu moct zadat USE="-drm" a budu za vodou ;-) Uz ted to tak funguje u xpdf. A vsem autorum co jsou takovi idioti, ze chtej pouzivat DRM na sve dokumenty, se akorat tak budu smat :-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.