abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Homo Sapiens vs. Počítače

    13.5.2009 22:53 | Přečteno: 1689× | /dev/brain1

    Dostali jsme ve škole za úkol napsat fejeton. Zvolil jsem (nečekaně) téma Homo Sapiens vs. Počítače. Jestli jsem vyplodil fejeton bych radši neřešil, každopádně jsem se rozhodl, že to hodím i sem. Jaký je váš pohled na věc?



    Homo Sapiens vs. Počítače

    Někdo zvoní. Pomalu se zvedám z křesla abych šel otevřít, ale tu si uvědomím, že vlastně nemusím. Za dvěřmi je nainstalovaná kamera, připojená do centrálního počítače. Ten podle obličeje rozezná, jestli za dveřmi stojí někdo z mých přátel či příbuzných a automaticky je otevře. “Pošťák” ozve se z reproduktorů příjemný ženský hlas. Pošťák?! Jak poznal že je to pošťák? Aha, už vím! S minulým balíčkem aktualizací přišla i nová funkce rozeznání podle uniformy. Dvěře se samy otvírají, pošťák vchází. Nakonec přecijen musím vstát abych si vzal balíček a otiskl svůj palec na elektronický formulář...


    To není scéna ze žádného scifi filmu, ale obraz běžného života v docela blízké budoucnosti. Chytré domy, které samy topí podle toho jak moc se potíte nebo vám je zima, chytrá auta, která sama parkují, chytré ledničky, které samy kontrolují co chybí a rovnou to objednávají přes internet z obchodu...hudba budoucnosti? Omyl, tohle všechno už dnes existuje a funguje.


    Pokud ve vás taková představa budoucnosti vzbuzuje obavy, můžu vás uklidnit. Není to zase taková hrůza – ne o moc větší než v současnosti. Rozhlédněme se kolem sebe a na rovinu si odpovězme: na čem v našem okolí nemají podíl počítače? Na kusu papíru co leží na stole vyrobeném dělníky, kteří denně dřou u lisů? Co třeba krásný svetr který vám upletla babička z vlny upředené černým otrokem v Severní Americe?


    Existují různá hnutí, organizace či přímo státy které se snaží tuto závislost eliminovat. Ať už Francie se svým zákonem o odpojování uživatelů od Internetu nebo každoroční celosvětová akce “Shutdown Day” - tedy den bez používání počítačů. Na druhou stranu jsou tu organizace jako OLPC (One Laptop Per Child), která si dává za cíl prodávat levné notebooky dětem v chudých afrických zemích, pravděpodobně s představou že děti si budou hrát s počítačem a nebudou mít hlad...


    Představte si současnou situaci jako houpačku. My jsme nyní v ideální rovnováze, ale chybí jen málo a můžeme se zhoupnout na jednu či druhou stranu. Buď můžeme skončit bez počítačů, vrátit se k životnímu stylu před 50 lety. Ale tak brutální pád bude mít hluboké sociální následky, pravděpodobně se propadneme tak o 300 let zpátky. Co když se zhoupneme na druhou stranu? Ani tam nás nečeká nic pekného. Dosáhnout umělé inteligence, aby se vyrovnala té lidské se snaží mnoho vědců a jsou velmi blízko úspěchu. Ale co když tato inteligence povstane a (třeba i v dobrém úmyslu, jako v povídce “The Evitable Conflict” od Isaaca Asimova) začne utlačovat lidstvo. Může to skončit válkou lidí a strojů? Můžeme se dostat do války jako ve filmech Terminátor nebo Matrix? Kdo ví...každopádně v jedné válce s počítači už jsme – ve válce o udržení té rovnováhy.

           

    Hodnocení: 70 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jak jednou skončí lidstvo?
     (13 %)
     (8 %)
     (11 %)
     (68 %)
    Celkem 63 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Bluebear avatar 13.5.2009 23:04 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Umělé inteligence vzniklé z počítačů bych se příliš nebál. Není nikde psáno, že bude nějak nebezpečná, spíš bych čekal, že bude odrážet rysy svých stvořitelů - ergo, může to být pěkná ku*va, ale ne výrazně horší než někteří lidé. Ani výrazně vyšších schopností této entity bych se nebál - sice bude (asi) mít k dispozici obrovské výpočetní kapacity, ale velkou část jich spotřebuje na režii, stejně jako je to u lidského mozku.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    13.5.2009 23:08 Miso
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    Jednym z hlavnych cielov vytvorenia umelej inteligencie je prave to aby to boli riadne kurv*ska :-D

    Bluebear avatar 13.5.2009 23:13 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Obávám se, že momentálně se vytvořením skutečné, plnohodnotné umělé inteligence nikdo nijak zvlášť nezabývá. Což je mi velice líto, protože bych se moc rád dožil toho, že si potřesu rukou (třeba i virtuálně) se skutečně inteligentním strojem.

    A podle současného směřování politiky (to jest: patenty, "ochrana" "autorských" "práv", zákazy a omezení všeho, blokování komunikace a ostrakizace inteligentních lidí) bych řekl, že technologický vývoj v nejbližších cca dvaceti letech dopředu moc nepůjde, spíše bude jaksi couvat. Alespoň v Evropě a v USA. Možná vlajku vývoje převezmou Číňané - nebylo by to poprvé.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    13.5.2009 23:18 Miso
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    A co ked to vymyslia amateri? Ziadna firma, ziadne patenty, proste vynalez pre zabavu...Alebo fakt ta Cina, a to potom bude ta umela inteligencia patrit ľudu - dokial sa nezisti ze ľud travi s tou umelou inteligenciou viac casu ako pri praci a jednoducho im tu inteligenciu zatrhne :-D ja sa tesim ale az na to ked raz umela inteligencia vytvori svoju vlastnu kopiu - to zacne nova doba...

    13.5.2009 23:57 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    No, obavam se, ze v tomhle ma Bluebear pravdu. Zavzpominej, kolikrat jsi cetl nejaky info o soudu, kdy najaka velka firma zalovala nejakou mensi, ze ta mala firma pouziva nejakou technologie, kterou ma patentovanou ta velka firma. Ikdyz ta velka firma muze mit neco patentovany ciste teoreticky a nemusi mit prakticky nic skutecneho, porad muze zalovat nekoho jineho, ktery bude nejakou vec prave postupem popsanym v tom patentu. A velky firmy maji prachy na patenty na veci, ktery by prave brzo mohly prijit a maji na pravniky, ktery ten patent napisou tak dobre, ze pokryje hodne moznosti a pritom projdou. Takze maly firmy nebo jednotlivci moc sanci nemaji, taky je rozdil mezi nadsencem, kterej na tom bude delat denne po vecerech a mezi firmou, ktera na to nasadi X lidi, kteri na tom budou delat denne min.8 hodin. Ja bych to videl spis na tu Cinu.
    Bluebear avatar 14.5.2009 00:09 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Takze maly firmy nebo jednotlivci moc sanci nemaji, taky je rozdil mezi nadsencem, kterej na tom bude delat denne po vecerech a mezi firmou, ktera na to nasadi X lidi, kteri na tom budou delat denne min.8 hodin.

    Moc šancí nemají, ale na druhé straně, úplně bych to nezatracoval. Ten rozdíl mezi osamělým nadšencem a velkým vývojovým oddělením se může několika způsby setřít:

    1) Osamělý nadšenec na tom pracuje, zatímco management korporace dospěje k závěru, že jim to nestojí za to - tedy situace se mění na "osamělý nadšenec versus nikdo".

    2) Osamělý nadšenec může být génius, schopný ve svých úvahách přeskakovat celou spoustu mezikroků, zatímco celé oddělení obyčejných kodérů se bude s problémem potýkat jeden kousek po druhém - dokonce se může stát, že v nějaké fázi bude nutný originální nápad, nějaký úkrok stranou, a zatímco génius na něj přijde, tlupa kodérů se bude motat v kruhu.

    3) Osamělý nadšenec může teoreticky najít pár sobě podobných. Tým géniů, které to baví, i když pracují jen po večerech, opravdu může dát fleka týmu běžných drtičů kódu, kteří pracují sice osm hodin denně, ale jenom pro peníze.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Gilhad avatar 15.5.2009 17:24 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    No Linux treba funguje docela dobre i kdyz se top MS vubec nezamlouva :)
    14.5.2009 00:27 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Ovšem jestli on bude stát o potřesení ruky s primitivní fosílií (člověkem). :-)

    Bluebear avatar 13.5.2009 23:24 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Existují různá hnutí, organizace či přímo státy které se snaží tuto závislost eliminovat. Ať už Francie se svým zákonem o odpojování uživatelů od Internetu

    Myslím, že iniciativa Francie (respektive Sarkozyho) není zaměřena na omezení vlivu internetu. Pouze nad ním chtějí mít naprostou kontrolu, jak nad informacemi, tak nad penězi, které jím plynou. Což se sice efektivně rovná drastickému omezení až likvidaci, ale jsem si skoro jist, že oni to tak nevidí.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    progdan avatar 13.5.2009 23:46 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Z jejich hlediska se opravdu nejedná o ochranu zajmu lidstva ale spise svych, v tom mas pravdu. Zde je to ale mysleno s nadsazkou. Mozna to lze povazovat za priznivy vedlejsi ucinek, ackoli jde o priznivy ucinek, za ktery by vetsina asi rada autory kamenovala :-)
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    13.5.2009 23:49 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Ono hlavne zalezi, co si predstavujes pod pojmom umela inteligencia.
    1.) Ak staci, ze zvlada turingov test, tak tu problemy uz viac-menej nie su. Pokial viem, existuju celkom slusne programy, s ktorym sa da obstojne pokecat(casto aj lepsie nez z ludmi :) ).
    2.) Chces aj simulaciu slobodnej vole? Nieje nic lahsie nez posielat do funkcie mnozstvo bordelu, z ktoreho si musi (pseudonahodne+podmienky) funkcia vybrat to podstatne.
    3.) Chces moznost sa ucit a premyslat? Nieje nic lahsie nez pridavat axiomy, ktorych sa ma drzat a brute-forcovat nad nimi vsetky moznosti, kym sa k niecomu nedojde(proste formalna logika a formalne odvodzovacie systemy).
    Alebo chces aj nieco viac?
    (len pripominam, ze tie problemy su zvladnute hlavne po matematickej stranke, s hw a samotnou realizaciou to moze byt(a pravdepodobne aj je) horsie)
    Bluebear avatar 13.5.2009 23:57 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    1.) Ak staci, ze zvlada turingov test, tak tu problemy uz viac-menej nie su.

    Jistě, ale to není ani tak důkaz kvality umělé inteligence, jako lehkověrnosti průměrného člověka. Slyšel jsem, že i původní program Eliza (cca čtyři obrazovky kódu v Basicu, tuším) dokázal obalamutit celkem dost nezúčastněných lidí a jeho autor z toho byl dost špatný, jak málo lidem stačí. :-S

    2.) Chces aj simulaciu slobodnej vole? Nieje nic lahsie nez posielat do funkcie mnozstvo bordelu, z ktoreho si musi (pseudonahodne+podmienky) funkcia vybrat to podstatne.

    Svobodná vůle ale není totéž co náhodná volba.

    3.) Chces moznost sa ucit a premyslat? Nieje nic lahsie nez pridavat axiomy, ktorych sa ma drzat a brute-forcovat nad nimi vsetky moznosti, kym sa k niecomu nedojde(proste formalna logika a formalne odvodzovacie systemy).

    Tohle bohužel funguje maximálně v laboratoři. V reálném provozu neustále dochází k tolika nejrůznějším jevům a jejich nečekaným kombinacím, že brute-force algoritmus nemá nejmenší šanci.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    14.5.2009 00:06 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    1.) Ved prave, preco nadcenovat ludi? :)
    2.) To sa neda s az takou urcitostou povedat(prave preto tam treba aj tie podmienky, nech ta osoba ostane na pohlad nazorovo konzistentna). Aj keby nebola(co asi ani nieje), tak to nic neznamena, nik netvrdi, ze AI musi fungovat rovnako ako clovek. Podstatne je, ze vysledok je podobny.
    3.) A prave preto treba omnoho vykonnejsie procesory a rychlejsie pamate :). Resp. pouzivat backtracking.
    14.5.2009 00:42 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Tak svobodná vůle, resp. autonomita, je podstata agentních BDI systémů (s trochou fantazie). Samozřejmě nevytváří se inteligentní systémy, aby si po šichtě šly domů dáchnout, takže svobodná vůle, ve smyslu lidské svobody, není na pořadu dne.
    13.5.2009 23:59 Hans Von Reiser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    ad 1) nejake typy na programy pre pokec v SK CZ jazyku? ucia sa tie programy napr. nove slova?

    14.5.2009 00:09 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    V SK/CZ o takychto programoch moc neviem, tu byva hlavne problem zo sklonovanim/casovanim, ktore celkom zozlozituje kod. Na toto je o dost lepsia anglictina. Aj ked nejake urcite su, ale vacsinou na o dost nizsich urovniach nez tie v anglictine.
    14.5.2009 00:23 mmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    raz bol v Score alebo Leveli program Sedlak, ci ako sa volal a ten vedel aj sklonovat celkom slusne tusim... nemate niekto na neho odkaz?

    14.5.2009 13:15 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    14.5.2009 00:38 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Ak staci, ze zvlada turingov test, tak tu problemy uz viac-menej nie su.
    Pokecat se s nimi možná dá a pokud se budete léčit u ELIZy, tak se možná i vyléčíte. Ale kromě psycho-terapeutických botů neexistuje systém, který opravdu zvládne Turingův test. Alespoň o žádném nevím. Pokud nějaký takový máte, tak utíkejte pro Turingovu cenu.

    Nevím, nakolik se v problematice umělé inteligence orientujete. Já tedy moc ne, ale dost na to, abych věděl, že formální odvozování a symbolický přístup je jen jeden (navíc nepříliš vhodný) ze směrů, kam se výzkum AI posouvá. Jsou tu filozofické otázky a pak otázky implementace. Hodně se zkoumají agentní systémy, apod. Matematicky však problémy zdaleka vyřešené nejsou.
    14.5.2009 01:00 mmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    suhlasim -

    odporucam precitat

    :)

    14.5.2009 01:18 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Precitane, ale ten argument nie je tak uplne korektny. Aby sme ho mohli pouzit, musime najprv vediet, ci je pochopenie skutocne nieco viac nez vyhladanie si odkazu v mozgu?
    14.5.2009 01:30 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Tamto boli, samozrejme, len priklady, jedny z moznosti simulacii, ktore mali ukazat, ze AI(resp. hlavne crty inteligencie) v podstate nieje az tak zlozite vytvorit. Patricne to pospajat vo fungujuci celok uz je samozrejme zlozitejsie, ale aspon ja tam nevidim nejaky zasadny teoreticky problem(skor problem samotnej realizacie, matematika na to pripravena je, len to nieje patricne zapisane a to, uznavam, moze potrvat este celkom dlho :) ).
    Zaujimam sa o to viac-menej len ako hobby(+to, co sa clovek dozvie pri studiu teoretickej informatiky).
    14.5.2009 12:06 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Ale kromě psycho-terapeutických botů neexistuje systém, který opravdu zvládne Turingův test. Alespoň o žádném nevím. Pokud nějaký takový máte, tak utíkejte pro Turingovu cenu.
    Nejen že nemáme AI, která by prošla Turingovým testem. Oni jím často neprojdou i živí lidé :-) Pamatuju na jeden z testů v devadesátých letech, kde sice žádná z AI nedosáhla použitelných výsledků (tj. že by ji alespoň 50% lidí označilo za člověka), ale jednoho z lidských kontrolních účastníků téměř všichni označili za stroj. Vsadím boty, že to byl programátor :-)

    Děste se doby, kdy budete muset dokazovat, že jste lidé a ne stroj ...
    Algi avatar 14.5.2009 12:44 Algi | skóre: 1 | blog: Sinner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Ta doba je ale přece už tady. Co taková captcha?
    I'm a firestarter, twisted firestarter...
    14.5.2009 11:19 Bystroushaak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    Chci pochopení vtipu, pointy příběhu, nebo bajky. Chci možnost vytvářet rozhodnutí která nejsou natvrdo zadrátovaná v systému, ale která se software naučil za běhu. Chci si přečíst knihu, kterou nestvořil statistický algoritmus naprogramovaný autorem, ale pochopení věci o které píše. K něčemu podobnému máme bohužel ještě hodně daleko..

    btw: Singularita v podobě vyhlazení lidsta je nesmysl, který je podobný strachu z toho že stroje seberou lidem všechnu práci..

    14.5.2009 11:34 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Takze chces v podstate kopiu cloveka aj s jeho chybami, toho sa asi skutocne v blizkej buducnosti nedockame(aj ked asi hlavne kvoli tomu, ze vyvoj niecoho takeho nieje moc prakticky).
    14.5.2009 00:08 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Okay, řeknu to extrémně zjednodušeně: současná umělá inteligence je takové lepší počítadlo. Statistika, formální logika, prostě matematika. Zbytek obstará pan Gödel.

    Než bude umělá inteligence opravdu inteligentní, podle mého odhadu uplynou minimálně stovky let.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    14.5.2009 00:12 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    A co ocakavas od tej skutocne inteligentnej AI? Ono to vacsinou totiz ani nieje nic viac nez uz znama matematika.
    14.5.2009 00:17 Hans Von Reiser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    do akej miery su odpovede zivej bytosti zavysle/opisatelne na uz znamej matematike? nieje inteligencia skor o tom ze vidi za slova ktore pri kecani PC hadze zivemu cloveku? ze chape suvislosti, vtipnost slovosledu a pod? toto ale ozaj vidim este na dlho.... bez schopnosti ucit sa nevznikne umela inteligencia - ucenie a prisposobenie sa situaciam - to je podstatou inteligencie...

    14.5.2009 00:31 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Ale ono sa to ucenie da simulovat uz teraz, pokial viem, tak by to mali zvladat neuronove siete(aj ked priznavam, ze v oblasti neuronovych sieti sa momentalne zas az tak moc nevyznam, takze som to mohol pri mojom rychlokurze zle pochopit).
    Potom tu uz len ostava otazka je to pochopenie skutocne nieco viac nez napr. aplikacia funkcie na parametre? Ak ano, tak co?
    14.5.2009 07:37 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    No tak od skutecne inteligetni AI ocekavam, nam rekne treba o nam nezname matematice :-)
    14.5.2009 09:57 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Ako neznamej? Ocakavas kompletnu zmenu axiomatickeho systemu alebo len vymyslanie viet z axiomov, pripadne modifikovanie sucasnych axiomov a odvodzovanie z modifikovanych axiomov?
    Druhym sposobom ziskame vsetky mozne dokazy do dlzky n(pomocou hrubej sily) a povedal by som, ze kopa z nich bude pre nas neznama, resp. kopa z nich bude zjednodusenim inych dokazov. A pomocou modifikacii sa dostavame este dalej.
    Prvy sposob je obtiaznejsie nasimulovat a malokto vie, co s tym. S axiomatickymi systemami je ten problem, ze su vacsinou definovane pomocou ineho jazyka(inak to akosi nevieme). Cize najprv by sme museli AI "naucit" iny jazyk pomocou ktoreho by mohlo vymyslat axiomaticke systemy. Otazky su: Potrebujeme viac nez je sucasny odvozovaci system? Je to vobec mozne dosiahnut?
    14.5.2009 10:14 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Otazky su: Potrebujeme viac nez je sucasny odvozovaci system? Je to vobec mozne dosiahnut?
    Z historie víme, že symbolický systém odvozování dostal AI jako obor do krize. Dnešní AI se orientuje na vyřešení filozofických otázek (Bratmann), nebo se snaží problém řešit zcela jiným způsobem, viz. subsumpční architektura (Brooks). Což se ukázalo jako mnohem efektivnější, než matematicky odvodit celý plán v jen symbolicky. Tudíž se nyní vědci orientují na formy jednoduchých prvků, které vzájemnou (ne)spoluprací a komunikací (ne)dosáhnou vytouženého (částečně nebo kompletně) společného cíle.
    14.5.2009 09:11 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Právě že si myslím, že na čistě matematických základech inteligenci sestrojit nelze. Jasně, interpretovat v tomhle smyslu věty o neúplnosti je už těžká filozofie, ale tak proč ne, že. Na druhou stranu matematicky simulovat průměrně inteligentního člověka by nejspíš jít mělo :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    14.5.2009 10:08 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Nj, ja si myslim, ze by to ist malo. S dokazom to, ale, bude horsie :).
    14.5.2009 00:35 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Stovky let, tak černě bych to neviděl. Spíš několik desítek, možná méně. To co probíhá v lidském mozku nemůže být tak složité, aby to nebylo možné odsimulovat nějakým systémem typu "konečných prvků" s dostatečnou rozsáhlostí - vždyť jde jen o superpozici hladin několika stovek neurotransmiterů a několik miliard buněk.. Potom už to bude jen otázka vstupů a výstupů (ne že nejsou podstatné..).

    A to je možné, že opravdu nějaký génius na jednoduchý paralelní algoritmus, co má tendenci třídit informace podobně jako lidský mozek opravdu přijde. I když to je spíš jen zbožná představa..
    14.5.2009 00:42 mmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    Taka anekdota: Ak jeden ludsky neuron nahradis jednym uplne rovnakym ale umelym - co sa stane? To sa predsa nepostrehne... A co ak ich nahradis vsetky umelymi?

    14.5.2009 01:00 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Kdo ví, třeba bude ten mozek 10^10 krát rychlejší ;-)

    Myslím že problém by v případě umělého mozku byl hlavně v tom jak do "toho" dostat data. Přeci jen lidský mozek se musí vyvíjet, zpočátku prudkým tempem, a absorbovat velké množství informací. U člověka je tu i určitá provázanost s imunitním systémem a žlázami s vnitřní sekrecí...

    Ono je ale taky dost možné, že dřív než někdo vyrobí umělý mozek tak někdo jiný vezme fungující lidský mozek a napojí ho na počítač tak důkladně, že bude možné "číst myšlenky" toho mozku a popřípadě je měnit a přeprogramovávat..tak se na ten způsob "ládování" umělého mozku informacemi přijde. BMI systémy se rychle zdokonalují, protože jsou nadějí pro postižené lidi, zatímco kopírování lidského mozku není zdaleka tak populární...
    14.5.2009 01:08 mmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    citat mozog - to uz tu je - caka sa na novsiu verziu s write atributom :)

    14.5.2009 01:24 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    To je zajímavé.. Stejně zajímavé jsou i pokusy implantovat slepcům do zrakové kůry destičky s elektrodami napojené na kameru, to už má svým způsobem "write atribut" ;-)

    K nějakému roztřídění informací to má ještě daleko, ale už dnes se dělají pokusy s magnetickou reznonací při rozpoznávání předmětů, lidí a porozumění řeči.. uvidíme.. je téměř jisté že IA (Intelligence amplification) tu bude dřív než AI :-D

    14.5.2009 08:12 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Sice zajimave, ale jen jako kuriozitka. Je to obycejne porovnavani par stavu mozku se stavem jednou naucenym. Takovy biofeedback s lepsi sondou.
    14.5.2009 09:02 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Než bude umělá inteligence opravdu inteligentní, podle mého odhadu uplynou minimálně stovky let.
    No a bude nám tak dlouhá doba stačit k definici inteligence, potažmo života? Respektive jak vlastně poznáme, že je to či ono inteligentní? ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.5.2009 09:19 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Tak heuristiky typu Turingova testu bych pominul :-), já osobně bych od inteligence čekal, že dokáže vymyslet něco, co nejde odvodit ze vstupů, kterými jsme ji na počátku nakrmili. To asi striktně vzato předpokládá další vstupy, ale získávané nějak… inteligentně :-)

    No a nebo to poznáme tak, že nám to dotyčná umělá inteligence prostě řekne. To pak doufejme, že nebude nepřátelská :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    14.5.2009 10:04 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    To by slo simulovat cez simulaciu premyslania - nahodne generovanie viet, o ktorych bude rozhodovat korektnost. Otazka je, ci chceme radsej AI, ktore nebude generovat chybne vety(rozumej vety o ktorych si napr. nemozeme byt isty ich pravdivostou) alebo cloveka?
    14.5.2009 11:18 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Alan Turing řekl:
    "No, I'm not interested in developing a powerful brain. All I'm after is just a mediocre brain, something like the President of the American Telephone and Telegraph Company."
    :-)

    a můj oblíbený:
    "We can’t prove that other people are conscious; so why do we have a higher standard for computers?"
    Což přesně vystihuje to, že lidé si AI představují jako mnohem dokonalejšího člověka ... androida, který dokáže vyřešit všechny problémy lidstva.

    Přitom pokud se omezíme na projevy chování, tak bychom mnoho strojů mohli označit za inteligentní už dnes. Jiná věc je, že by nejspíše neprošly Turingovým testem a taky, zda je to vůbec cílem?
    Fluttershy, yay! avatar 14.5.2009 17:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Definice je jasná: záležitosti splňující schopnost autoreplikace, jen ta hranice není jasná --- existují neživé jíly schopné autoreplikace. Jsou tam ještě další podmínky, tuším, ale tahle je základní.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.5.2009 12:19 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Než bude umělá inteligence opravdu inteligentní, podle mého odhadu uplynou minimálně stovky let.
    Kdepak, jakmile vytvoříme umělou inteligenci, která bude dost inteligentí na to, aby byla schopna navrhnou, naprogramovat a postavit vylepšenou verzi sebe sama, přijde to velmi rychle. Možná že by šlo něco takového udělat už dnes, pomocí FPGA, ale nejspíš to přijde až s nástupem nanotechnologií.
    14.5.2009 08:16 mbi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    Počítače bych jako hlavní hrozbu nebral. Jsem přesvědčen ,že západní svět vymře na emancipaci a feminismus.

    14.5.2009 12:41 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    .. a sociální vědy, multikuluralismus, politickou koreknost, státo-chůvovsví a podobně zvrhlosti. Občas si říkám, že technologická singularita je naše poslední naděje, ať už dopadne jakkoliv ...
    Dalibor Smolík avatar 14.5.2009 08:55 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    Mě spíše znepokojuje závislost civilizace na technice. Počítače a to všechno okolo je báječná věc. Dnes už pomalu ani malíř pokojů nenamíchá barvu pro ložnici bez použití počítače :-). Na druhou stranu je jakýkoliv větší výpadek dost fatální. Fatální v oblastech, které před 50 nebo 100 lety vůbec nebyly žádný problém.  Stačí, aby v naší malé firmě nešel několik hodin internet a jsme vyřazeni z provozu. Přičemž ještě v roce 1992 jsme měli jeden kufříkový psací stroj a jako výdobytek vrcholné techniky fax. A telefonní spojení, které spojilo dvě města v naší zemi maximálně jednou, dvakrát za půlden. A všechno to fungovalo. A dnes stačí snížit konektivitu a důležitý e-mail neodejde .. :-)

    A co teprve, kdyby přestala fungovat doprava zásobující město jako New York potravinami?  A tak dále .. Umělé inteligence bych se nebál, ale jejího zkolabování už ano.

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.5.2009 13:28 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Jenze tenkrat se planovalo (a tim nemyslim centralni planovaci komisi) a dohadovalo. Problem je, ze se v urcitou dobu zacala vyzdvihovat pruznost a operativnost a kazda dalsi generace to posouva dal a dal. Funguje to tak jak ve firmach, tak v normalnim zivote. Driv, pokud se nekdo dohodl, ze za tyden bude tam a tom v tom a tom case tak tam (pokud nezapomnel nebo neumrel), tak tam byl. Dnes to v pondeli slibi peti lidem, v utery mu neco do toho vleze, tak dvema zavola, trem ne, z tech dvou to jeden posle dal, mezitim do toho neco vleze ctvrtemu, druhemu se nehodi nahradni termin a chaos se nasobi. Co se dohodne jeden den, druhy den neplati. Doba veli pruznosti. A pak se spousta lidi divi, ze nestiha a je ve stresu. Lidi blbnou.
    14.5.2009 09:07 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    V blízké budoucnosti bych se spíše soustředil na systémy, které budou řidičovi kecat do řízení (například nepovolí akceleraci, pokud překročí povolenou rychlost). Dveře samočině otevírající pošťákovi jsou trošku nereálné, ale ty omezovače se tu za pár let budou pravděpodobně skutečně používat (a za dalších pár let budou povinné).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Dalibor Smolík avatar 14.5.2009 09:21 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    Omezovače rychlosti: Představím si situaci,kdy předjíždím pomalu jedoucí náklaďák. Prostoru je málo, protisměr je dost silný. je nutno rychle zareagovat. V kritický okamžik je nutné překročit povolenou rychlost, aby se dokončil manévr.  Proti jede auto a omezovač rychlosti mi nedovolí manévr včas dokončit. .... Jo, jdu radši vrátit řidičák :-D

     

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.5.2009 11:02 Adam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    Co to? Mas vari aj omedzovac brzd ? :-D

    Dalibor Smolík avatar 14.5.2009 12:50 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    Jednou jsem jel se Škodou 105 S s posilovačem brzd z prudkého kopce a v tu chvíli posilovač brzd prasknul. Brzdový pedál byl na podlaze a zbývalo než se modlit ... :-)

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Michal Fecko avatar 14.5.2009 16:19 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Stacilo uvolnit brzdu, zaradit rychlost, pripravit rucnu brzdu a znovu stlacit brzdu - prudko a silno - zatahovat rucnu a je to - aj ked v tom strese... :-)
    Dalibor Smolík avatar 14.5.2009 21:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    No jo, nějak tak jsem to taky udělal a neboural jsem. Ale dost jsem se zapotil, 4 lidi v autě .. nebylo by to nic příjemného.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.5.2009 12:36 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Hmmm, ale takové "omezovače" už v praxi jsou (slabý motor, přetížené auto a pod.) a přesto lidé v takovýchto případech nepáchají hromadné sebevraždy srážkou s vozidlem v protisměru (tedy, alespoň většina z nich). Prostě se v podobných situacích vůbec o předjetí nepokusí.
    Dalibor Smolík avatar 14.5.2009 13:08 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    Hmmm, ale takové "omezovače" už v praxi jsou (slabý motor, přetížené auto a pod.)

    To není totéž. Zkušenější řidič již z chování vozu pozná, na co ten stroj má a na co nikoliv (včetně terénu, atd.) a předjížděcí manévr vyplývá z okolností, které lze dost snadno vyhodnotit.  Vůz, který je však v plné "síle" a na předjížděcí manévr v pohodě má,  najednou uprostřed akce vjede do zóny s omezenou rychlostí a v kritický okamžik zpomalí ..

     

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    =^..^= AmigaPower® avatar 14.5.2009 13:50 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    ...já bych ocenil auto, který mně ožralýho odveze z hospody samo domu, to je totiž jediná věc co mi brání v chlastání v mých oblíbených místech vzdálenějších od domova - autem jet nemůžu, tak si rači koupim lahváče a dřepim doma na prdeli. :-(
    14.5.2009 13:53 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Kup si kone.
    Algi avatar 14.5.2009 14:07 Algi | skóre: 1 | blog: Sinner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Hlavně, aby pak až pojede domu z toho stáda koní, co budou stát před hospodou nasedl na toho správného ;-)
    I'm a firestarter, twisted firestarter...
    14.5.2009 14:08 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    A taky nesmi chlastat spolecne s konem!
    14.5.2009 15:20 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Kup si kone.
    Ani na koni člověk nemůže jezdit opilý, protože i "jezdec na zvířeti" je účastnik silničního provozu. Dokonce prý nesmíte na koni ani telefonovat bez hansfree ... no dokážete si představit koně s instalovaným handsfree? :-)

    BTW: Pokud nemuže jet opilý člověk na střízlivém koni, může jet střizlivý člověk na opilém koni? Slyšel jsem vyprávět o koních, kteří pili pivo (z lavoru), takže to není zas nemožné ...
    =^..^= AmigaPower® avatar 14.5.2009 15:24 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    ...a kdyby mně za sebou ten kůň vláčel? :-D
    frEon avatar 15.5.2009 08:25 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    nebo kdyz toho kone stopnu?
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Dalibor Smolík avatar 14.5.2009 15:28 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    Dokonce prý nesmíte na koni ani telefonovat bez hansfree .

    Dobře, a když by místo mne telefonoval ten kůň, tak to se smí?

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    =^..^= AmigaPower® avatar 14.5.2009 16:59 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    To je velmi dobrá otázka! :-D
    14.5.2009 14:10 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    ...já bych ocenil auto, který mně ožralýho odveze z hospody samo domu, to je totiž jediná věc co mi brání v chlastání v mých oblíbených místech vzdálenějších od domova
    Na to není třeba AI, takový odvoz se dá přece pořídit už teď :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.5.2009 14:18 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    No jo, ale to ma jeste bugy. Predtim se te pta, jestli tam fakt musis chodit a tak. A rano s tebou casto nemluvi a miva ruzne narazky na to, ze "ja hloupa si nevzala Pistu Hufnagla"...
    Dalibor Smolík avatar 14.5.2009 15:11 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače

    Jó Pištu Hufnágla? Tak co bych měl říkat asi já :-D


    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    14.5.2009 18:59 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Pepa, Gabi, Tyna... a prasteny Ladinek... Dalibora tam nikde nevidim :-)
    =^..^= AmigaPower® avatar 14.5.2009 14:18 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Taxik - nechutný prahy, řidič do tvýho auta - nechutný prachy + prachy za benzín.
    14.5.2009 15:17 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Existuju este aj sluzby, ktore sa specializuju presne na toto, v cene byva cesta na miesto, vstupne, drink podla vyberu a cesta domov, ale v nasich koncinach to nebyva moc popularne. Aj cenovo to, ak si spravne pamatam, vychadza lepsie nez taxik+vstupne+drink.
    14.5.2009 15:24 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Četl jsem o službě v Rakousku, kde si opilý řidič zavolá náhradního řidiče, který přijede (a následně odjede) na skládacím motocyklu, co se ve složeném stavu vejde do kufru auta.
    14.5.2009 13:22 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    To uz ale preci davno existuje. Maji to vsechny BMW a MB. Az na to, ze jsou nastaveny na 250 km/h.
    14.5.2009 14:09 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    V kritický okamžik je nutné překročit povolenou rychlost, aby se dokončil manévr. Proti jede auto a omezovač rychlosti mi nedovolí manévr včas dokončit.
    Podle toho, co jsem zaslechl, by podobný systém měl mít "vůli", takže předjíždění bude možné. Navíc, pokud vím, že mám v autě podobný udělátor, tak se v takové situaci o předjíždění vůbec nepokusím.

    Já se spíše děsím toho, že to bude používat GPS, které není z nejrychlejších, takže se spíš děsím toho, že při výjezdu z města vypadne signál a já se pošinu jako šnek do té doby, než milá technika uzná, že jsem skutečně opustil město a milostivě mi povolí vyšší rychlost. :-)

    Bohužel i když by to podle mě českým silnicím prospělo (ovšem s předpokladem rozumného značení rychlostí), tak u nás to dopadne tak, že si státní podniky budou kupovat místo antiradarů antiomezovače :-(.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.5.2009 14:38 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Pouzivani GPS pro mereni rychlosti a naslednou regulaci je nesmysl. Je mnohem jednodusi a presnejsi to merit z hnaciho systemu a navic to funguje i v tunelu ;-)
    14.5.2009 15:35 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Nejspíš bylo myšleno to, že GPS nepošle data včas. Takže omezovač se bude stále domnívat, že se stále nacházi ve městě (a bude držet limit 50km/h), i když už bude dávno mimo něj.
    15.5.2009 08:35 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Přesně jak říká předřečník, GPS není na měření rychlosti, ale pro rozpoznání polohy, aby systém věděl, kolik je ta maximální rychlost.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.5.2009 11:18 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Promiň, nechci se tě dotknout, ale ten fejeton je děsný blábol. Linka mezi jednotlivými myšlenkami je tak unikátní, že mi naprosto uniká co jsi jím chtěl říci. Že počítače osvobodily člověka? Nebo že naopak omezují jeho svobodu? Fakt netuším..
    14.5.2009 13:29 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Ale to je smyslem úvahy – popsat co nejvíce řádků bez jasného stanoviska. Protože kdyby autor nějaké stanovisko zaujal, už by se kromě literárních kvalit mohla řešit i faktická stránka. A pokud autor není pologénius – což většina autorů není – tak jej ostatní rychle rozcupují. Proto se píší úvahy takové, které jsou lokálně konzistentní, ale jako celek je postrádají myšlenku – něco jako Bednářovi články.
    14.5.2009 14:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    ..lokálně konzistentní..
    To je to, co tenhle fejeton postrádá snad úplně nejvíc.
    Fluttershy, yay! avatar 14.5.2009 17:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Fejeton není úvaha.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.5.2009 18:22 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Tak to jó, on to má být fejeton. Pak je ale otázka, jestli věc bez hlavy a paty pobaví?
    Fluttershy, yay! avatar 14.5.2009 18:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Co já vím, fejeton musí mít hlavu a patu (tady autor skáče od věci k jiné věci a... ehm) a úderný překvapivý konec (tady je konec jako u úvahy: otevřený).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    progdan avatar 14.5.2009 18:46 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Neprijde mi ze bych skakal od jedne veci ke druhe, ale tady to muze byt hodne subjektivni...jinak nejsem zadnej superspisovatel - nejlepe mi jdou uvahy, co je to vlastne presne fejeton sem si musel najit na wiki :-(
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    Fluttershy, yay! avatar 14.5.2009 19:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Neprijde mi ze bych skakal od jedne veci ke druhe, ale tady to muze byt hodne subjektivni...

    IMHO je ta pasáž s Francií a OLPC hodně mimo.

    ...co je to vlastne presne fejeton sem si musel najit na wiki :-(

    To jste si v té škole neříkali?!

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    progdan avatar 14.5.2009 19:15 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    IMHO je ta pasáž s Francií a OLPC hodně mimo.
    Je to uvedeno (hlavne ta Francie) s nadsazkou. Ani ja nejsem tak naivni abych si myslel doslovne to, co uvadim v textu.
    To jste si v té škole neříkali?!
    Rikali, ale cestina nepatri zrovna mezi predmety, kde bych daval dvakrat moc pozor :-)
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    Fluttershy, yay! avatar 14.5.2009 19:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Je to uvedeno (hlavne ta Francie) s nadsazkou. Ani ja nejsem tak naivni abych si myslel doslovne to, co uvadim v textu.

    Já to myslel tak, že to je mimo vzhledem ke zbytku textu --- je třeba znát souvislosti, aby se to nějak spojilo a to ani ne zcela zřejmě (mně ta vazba přijde taková... násilná).

    Rikali, ale cestina nepatri zrovna mezi predmety, kde bych daval dvakrat moc pozor :-)

    No comment. (Kdybych měl ten "fejeton" jako učitel hodnotit, pak za čtyři.)

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    David Watzke avatar 14.5.2009 19:54 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Já to myslel tak, že to je mimo vzhledem ke zbytku textu --- je třeba znát souvislosti, aby se to nějak spojilo a to ani ne zcela zřejmě (mně ta vazba přijde taková... násilná).
    Mám takovej pocit, že v tom mám možná prsty já. Dan mi to dával přečíst ještě než to vydal a já mu říkal, že to přece není fejeton, pač je tam málo sarkasmu. Hned jsem dodal, že něco takovýho ale musí lézt z člověka samo, že to nemůže vynutit. A pak to dal do blogu s tímhle odstavcem navíc...

    Mám pravdu, Dane? :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    progdan avatar 14.5.2009 20:06 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Tenhle odstavec tam myslim byl uz kdyz sem ti to posilal, tim tvym sakrasmem sem zkonil neco jinyho :D
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    David Watzke avatar 14.5.2009 20:15 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    A jo, máš pravdu, fakt tam byl... asi jsem tu pasáž nečetl moc pozorně.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    15.5.2009 10:18 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Proč mu to děláš? Kamarádi jsou přeci od toho, aby včas kritickým okem zarazili a ne ještě popostrčili na pranýř. Napíše-li slátaninu tak do něj buším kritickým slovem tak dlouho, dokud to nemá alespoň v mých očích trochu úroveň. Říct mu: "Dej do toho trochu sarkasmu a hoď to na web.." to je fakt hrůza.
    David Watzke avatar 15.5.2009 12:05 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Homo Sapiens vs. Počítače
    Říct mu: "Dej do toho trochu sarkasmu a hoď to na web.." to je fakt hrůza.
    Já jsem nic takovýho neudělal, on sám se rozhodl, že to hodí na web. Navíc mně to samo o sobě přišlo v pohodě, akorát když to označil za fejeton, tak jsem mu řekl, co si myslím, že tomu chybí.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.