abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 740 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Snadné vkládání Unicode znaků pod X

    8.3.2007 18:51 | Přečteno: 4558× | GNU/Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 5.10.2007 15:32

    O čem to bude

    Počítače a národní abecedy, speciální znaky apod., to byl dříve opravdu problém. Různé kódové tabulky pro různé jazyky, v horším případě i více různých kódových tabulek pro jeden jazyk.

    Naštěstí jsou tyto doby už pryč a Unicode vládne světu. Když jsme se zbavili – no dobře, no, tak zatím ještě tak úplně nezbavili . . . :-/ – různých kódových tabulek a můžeme si do jednoho souboru vkládat znaky jaké se nám zlíbí, objevil se jiný nečekaný problém – jak ty různé klikyháky z klávesnice efektivně vkládat?

    Jak je to jinde

    MS Windows mají svou klávesovou zkratku Alt + <číslo>. Na druhou stranu se mi nepodařilo zjistit, co je to vlastně za číslo. Např. si pamatuji, že Alt + 0150 je Unicode znak č. 2013, tedy půlčtverčíková pomlčka (–). Kde se ale vzalo číslo 0150 je mi záhadou. A zkratka Alt + 2013 vkládá úplně jiný znak. (Jen teď nemám možnost vyzkoušet jaký.)

    MacOS X má obdobnou klávesovou zkratku – ⌘ + <číslo>. A pokud se nepletu, tak tady to číslo je skutečně unicode pozice znaku.

    Pohodlné řešení pod GNU/Linuxem a dalšími Unixy

    Už před nějakou dobou jsem se snažil zjistit, jak vkládat některé potřebné unicode znaky pod Linuxem, konkrétně především v GNOME, které převážně používám. Bohužel jsem nebyl úspěšný a řešil jsem to kopírováním znaků přes schránku ze starších textů či z (mimochodem vynikající) mapy znaků z GNOME sady programů.

    Nedávno nám na školních strojích s Linuxem upgradovali Fedora Core na verzi 6 a všiml jsem si, že se v liště objevila nová ikonka připomínající klávesnici. Po krátkém průzkumu jsem zjistil, že se jedná o program SCIM a je to přesně to, co jsem dlouho hledal.

    SCIM (Smart Common Input Method) je platforma pro vývoj a zároveň pohodlné uživatelské rozhraní pro celou řadu vstupních metod. Umožňuje tedy na počítači snadno psát texty v jazycích s jinými než jednoduchými abecedami, ale i vkládat libovolné jiné unicode znaky. Viz dále. Kdo chce vědět o projektu SCIM víc, nechť se podívá na stránky projektu. Já popíši jen použití pro mě zajímavé, žádný exotický jazyk typu Čínština či Hindština neovládám, takže problematika psaní elektronických textů v těchto jazycích je mi utajena.

    SCIM – jak na to

    Pominu instalaci SCIMu. Ta se liší systém od systému, obecný postup je na stránkách projektu. Jak jsem zmínil výše, ve Fedora Core 6 je pravděpodobně SCIM výchozí vstupní metoda X, pro můj SUSE Linux 10.1, který používám na domácím počítači, jsou balíčky v repositářích. Instalace byla triviální, jednoduše jsem nainstaloval balíček (respektive kolekci balíčků – vlastní SCIM + další vstupní metody) a víc jsem řešit nemusel.

    Pro mé potřeby, tedy vkládání unicode znaků pomocí kódů, jsem nejdříve objevil vstupní metodu „RAW kód“. Pokud je aktivní, stačí na alfanumerické klávesnici vyťukat kód znaku a ten je nahrazen oním Unicode znakem. Chvíli mi trvalo, než jsem zjistil, proč to občas funguje a občas ne. Řešení je jednoduché, kód musí být zapsán na alfanumerické části klávesnice. Čísla z numerické části nejsou považována za kódy, ale přímo vkládána.

    Ve spojení s klávesovou zkratkou pro zapínání/vypínání vstupní metody (používám zkratku Ctrl + Shift + Space, protože výchozí zkratka Ctrl + Space je v mnoha aplikacích už definována pro nějakou funkci) tedy máme identickou funkci jako na MacOS X či Windows. Respektive o chlup lepší, protože si můžeme vybrat, zda bude psát přímo pozice znaků v Unicode, nebo kódy unicode znaků v různých kováních Unicode – UTF-8, BIG5 apod.

    S tímto jsem byl spokojen. Když jsem se ale díval ještě na různé další vstupní metody (např. pro východní jazyky), objevil jsem ještě něco mnohem lepšího – generické tabulky. V nich je možné definovat vstupní řetězce znaků, které budou následně nahrazeny jinou sekvencí unicode znaků. Pokud jste Vimkaři a znáte příkaz :map a jeho varianty, tak si představte obdobnou funkčnost pro všechny aplikace na úrovni X serveru. Vynikajíc, že? Člověk si nemusí pamatovat spoustu různých číselných kódů pro potřebné znaky, navíc si může definovat vlastní sekvence vkládající i složitější věci, jako např. XHTML/HTML/XML entity apod.

    Screenshoty použití SCIMu v praxi hledejte na stránkách projektu.

    Generická tabulka Hash-Shortcuts pro SCIM

    Generickými tabulkami jsem byl nadšen a jednu jsem si pochopitelně také vyrobil. Nazývám ji „Hash-Shortcuts“, neboť všechny vstupní sekvence začínají znakem „#“. Ten jsem zvolil proto, že se při běžném psaní moc často nepoužívá, a tak může být vstupní metoda aktivována prakticky neustále bez toho, aby rušila při běžném používání klávesnice. Znaky následující za „#“ jsou pak občas inspirovány LaTeXem (např. sekvence #, vkládá zúženou mezeru, která se v LaTeXu zapisuje jako \,) nebo jsou to zkratky apod. Tuto mou tabulku v textovém formátu naleznete na konci tohoto příspěvku. Neumělou ikonku vstupní metody pak mezi obrázky.

    Pro práci s generickými tabulkami slouží utilita scim-make-table. Jako základ jsem požil již existující tabulku a upravil ji. Instalace se pak dá provést přes applet SCIMu, či jednoduchým zkopírováním souboru s tabulkou do adresáře ~/<login>/.scim/user-tables/.

    ------ 8< ------------------------ CUT HERE ------------------------------------
    SCIM_Generic_Table_Phrase_Library_TEXT
    VERSION_1_0
    ### Begin Table definition.
    BEGIN_DEFINITION
    UUID = 2103c7ad-142d-44f6-98e7-d2d072c3da26
    SERIAL_NUMBER = 2007030801
    ICON = /home/michalr/.scim/icons/Hash-Shortcuts.png
    NAME = Hash-Shortcuts
    LANGUAGES = other
    AUTHOR = 1024D/524CDACB Michal Růžička <ruzicka.mich (at) tiscali.cz>
    STATUS_PROMPT = #
    KEYBOARD_LAYOUT = Unknown
    VALID_INPUT_CHARS = "#$%&',-.<>\jlpu~
    ### KEY_END_CHARS =
    ### SINGLE_WILDCARD_CHAR =
    ### MULTI_WILDCARD_CHAR =
    ### SPLIT_KEYS =
    COMMIT_KEYS = Return
    ### FORWARD_KEYS =
    SELECT_KEYS = Tab
    PAGE_UP_KEYS = Page_Up
    PAGE_DOWN_KEYS = Page_Down
    ### MODE_SWITCH_KEYS =
    ### FULL_WIDTH_PUNCT_KEYS =
    ### FULL_WIDTH_LETTER_KEYS =
    MAX_KEY_LENGTH = 4
    SHOW_KEY_PROMPT = TRUE
    AUTO_SELECT = TRUE
    AUTO_WILDCARD = TRUE
    AUTO_COMMIT = TRUE
    AUTO_SPLIT = TRUE
    AUTO_FILL = TRUE
    DISCARD_INVALID_KEY = FALSE
    DYNAMIC_ADJUST = TRUE
    ALWAYS_SHOW_LOOKUP = FALSE
    USE_FULL_WIDTH_PUNCT = FALSE
    DEF_FULL_WIDTH_PUNCT = FALSE
    USE_FULL_WIDTH_LETTER = FALSE
    DEF_FULL_WIDTH_LETTER = FALSE
    END_DEFINITION
    
    ### Begin Table data.
    BEGIN_TABLE
    ##	#	316
    #%	‰	2
    #~	 	73
    #,	 	573
    #-	–	704
    #--	—	130
    #$-	−	68
    #.	…	3
    #..	 . . .	9
    #&"	&quot;	1
    #&&	&amp;	1
    #&'	&apos;	1
    #&-	&ndash;	64
    #&<	&lt;	253
    #&>	&gt;	190
    #&~	&nbsp;	190
    #lu	„	575
    #pu	“	323
    #lju	‚	7
    #pju	‘	7
    END_TABLE
    ------ 8< ------------------------ CUT HERE ------------------------------------
    

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Používáte nějaký nástroj pro vkládání speciálních znaků?
    (Pokud něco jiného než SCIM/SKIM, podělte se prosím v diskusi.)
     (13 %)
     (4 %)
     (50 %)
     (34 %)
    Celkem 56 hlasů

    Anketa

    Používáte nějaký nástroj pro vkládání speciálních znaků?
    (Pokud něco jiného než SCIM/SKIM, podělte se prosím v diskusi.)
     (0 %)
     (0 %)
     (100 %)
     (0 %)
    Celkem 1 hlasů

    Obrázky

    Snadné vkládání Unicode znaků pod X, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Josef Kufner avatar 8.3.2007 19:38 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    Jen taková drobnost: '#' se používá hódně často ke psaní komentářů …
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Cohen avatar 8.3.2007 20:01 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    To sice ano, ale v shell skriptech. A tam zas (v 99 % případů) člověk nepotřebuje ty speciální znaky. Takže když píše skript, tak vstupní metodu jednoduše vypne.

    Používat nějaký šílenější znak už by zas bylo nepohodlné. Chtěl jsem nějaký rozumný kompromis mezi frekvencí používání a snadnou dostupností.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    9.3.2007 08:15 vlasta neubauer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    použil bych znak ^. ten je na anglické klávesnici ve stejné řadě jako #, ale používá se mnohem méně.
    Cohen avatar 9.3.2007 09:00 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    Problém je v tom, že já používám českou klávesnici. Jsem zvyklý psát česky, cestinu používám jen tam, kde je to nezbytně nutné.

    Speciální znaky píšu přes Alt + <nějaký znak>. # je pohodlně dostupný jako Alt + x. ^ je na mě moc daleko a plete se mi s ostatními znaky, které jsou na horní hraně.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    9.3.2007 17:59 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    Pánové, pánové, nejlepší znak je §, na české klávesnici je dostupný přímo a krásně pod malíčkem u enteru. Myslím že ho prakticky nikdo nepoužívá, a to tak moc, že o něm ani nevíte :-). Já ho teda používám jako leader char ve VIMu, právě jako speciální znak na input makra.
    Cohen avatar 9.3.2007 18:06 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    No, to je nápad. „§“ je vážně tak nevyužívaný, že o něm vlastně nevím. :-D
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    10.3.2007 10:26 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    Jenom jestli na zneužívání § není nějaký paragraf :-) Ale díky za dobrý tip, ani nevím, proč jsem při vytváření vlastní mapy klávesnice nechal § na svém místě…
    8.3.2007 21:18 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    C-S-2013 = "–" (Gtk)
    Cohen avatar 8.3.2007 21:25 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    No právě, Gtk. SCIM je univerzální. Funguje i v KDE či Java aplikacích. Nehledě na fakt, že zkratku Ctrl + Shift + <číslo> mi už kdysi někdo poradil a tenkrát mi na SUSE 9.3 fungovala jen v SeaMonkey.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    8.3.2007 21:31 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    vytykas Gtk nedokonalost Qt a Javy? to je huste...
    Cohen avatar 8.3.2007 21:37 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    To rozhodně ne. Asi jsem tu větu neformuloval úplně šťastně. Šlo mi o to, že to je závislé konkrétně na Gtk. Tzn. pokud aplikace Gtk nepoužívá, tak mám smůlu. A já nepoužívám jen Gtk aplikace.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    23.9.2007 02:07 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    Takového demagoga jako seš ty člověk jen tak nepotká, wow...
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    23.9.2007 11:42 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    sorry, ze vnimam slova tak jak su napisane.
    8.3.2007 22:11 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    SCIM určitě univerzálnější je, ale pokud člověk nepotřebuje pracovat s nějakými exotickými abecedami nebo nepotřebuje vkládat příliš velké množství speciálních znaků do textu, tak mi připadá trochu jako overkill.
    8.3.2007 21:20 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    Ahoj, GNOME už poměrně dlouho umožňuje vkládat Unicode znaky tím způsobem, že držíš Ctrl a Shift a píšeš U + hexadecimální kód znaku (v Gucharmapu se to číslo zobrazuje například hned dole ve status baru).
    Cohen avatar 8.3.2007 21:38 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    Viz vlákno výše.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    8.3.2007 23:27 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    Nevim, jestli SCIM nebo XIM, ale jeden z nich ma uz hotove tabulky pro vkladani matematickych znacek na zpusob latexovych maker. Velmi pekna vecicka.

    Jinak uz tedy plati, ze SCIM je ochotny pracovat pod jakymkoliv locale? Naposledy, kdyz jsem se o nej zajimal, tak jej pouzival k vyberu tabulek (C/J/K) a napr. s ceskym locale se odmital spustit.
    Cohen avatar 9.3.2007 09:03 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    Nevim, jestli SCIM nebo XIM, ale jeden z nich ma uz hotove tabulky pro vkladani matematickych znacek na zpusob latexovych maker. Velmi pekna vecicka.
    Ano, jmenuje se „LaTeX“ a právě tu jsem použil jako základ pro tu svou tabulku. :-)
    Jinak uz tedy plati, ze SCIM je ochotny pracovat pod jakymkoliv locale? Naposledy, kdyz jsem se o nej zajimal, tak jej pouzival k vyberu tabulek (C/J/K) a napr. s ceskym locale se odmital spustit.
    Toto jsem nezkoušel. SUSE 10.1 standardně používá UTF-8 a s locale cs_CZ.UTF-8 mi bez problémů funguje.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    9.3.2007 10:14 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    no a jaky je rozdil proti UIM - http://uim.freedesktop.org/wiki/? toto napr. na OpenBSD mame jako balik...
    Cohen avatar 9.3.2007 10:26 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    Přiznám se, že o UIM nic moc nevím. Pokud se ale nepletu, tak SCIM dokáže využívat i tuto knihovnu. Minimálně jsem mezi vstupními metodami viděl i některé, které měli UIM v názvu.

    Jinak SCIM je také multiplatformní. Měl by asi běžet na libovolném POSIX-like systému. Dokonce jsem na jeho stránce četl, že se plánuje i verze pro Windows. Nicméně to vyžaduje schopného Windows programátora.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    17.3.2007 22:49 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X
    Píšu ve vimu. Ve vimu jsou digrafy (:h digraphs). V shellu je fc. Zbývají různé divné GUI věci, ale ty stejně nemají normální mód editace, tudíž nejsou pro editaci rozsáhlejšího textu použitelné, text se napíše ve vimu a vloží.
    Cohen avatar 18.3.2007 14:37 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snadné vkládání Unicode znaků pod X

    Ježiš. Člověk se vážně pořád učí. Hlavně u Vimu. ;-) O téhle funkci jsem neměl tušení. Díky za upozornění.

    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.