abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Polnočná óda na jednoduchosť

    7.10.2011 23:40 | Přečteno: 1238× | GNU/Linux | poslední úprava: 7.10.2011 23:41

    Boli časy, keď som mal rád komplikované veci a prežíval komplikované vzťahy. Ono každá zmena je dobrá, len nech nie je nuda. Človek má už vo svojej povahe, že víta zmeny aj keď spejú k horšiemu. Väčšinou je to tak vtedy, keď všedná stabilita vecí okolitých trvá už príliš dlho.

    Myslím že tak to má aj byť, bez tejto ľudskej vlastnosti by neexistoval vývoj. Bohužiaľ môže prísť k paradoxu, keď z neustálych častých zmien sa stane pravidlo a snaha po hektickom vývoji všednosťou. ...tu sa kruh uzatvára.

    Údajne sa netočíme v kruhu ale bežíme po špirále, to ale nie je podstatné. Podstatné je, že jeden okruh práve dobiehame. Takto to aspoň vidím ja. Podobné je to aj so systémom, ktorý je predmetnou témou tohoto portálu.

    GNU/Linux už nie je záležitosťou niekoľkých Guru, dostal do vienka svoju užívatelskú prítulnosť. Napriek tomu, že nie je ani zďaleka majoritným operačným systémom, má svoje kúzlo. To kúzlo ale nespočíva v jeho užívatelskej prítulnosti, ale v jeho samotnej filozofii a princípoch, na ktorých bol postavený.

    Jeho silnou stránkou je spôsob komunikácie človeka s ním na nižšej úrovni ako bežnému užívateľovi poskytujú dabingové grafické nadstavby, snažiace sa užívateľa odtieniť od priamej komunikácie so systémom. Pritom tá priama komunikácia nie je vôbec náročnejšia na procesy v ľudskom mozgu. Je to len otázka zvyku a odrádza od nej strach z nového.

    Skúste to. Vyhoďte zo systému na určitý čas všetky veci, ktoré nepotrebujete, všetky dabingové programy, ktoré vám sprostredkúvajú vašu komunikáciu. Nemusí to byť hneď čistá konzola s blikajúcim promptom, pár najpotrebnejších vecí si nechajte. Ako keby ste boli na opustenom ostrove a máte len to najnutnejšie na prežitie. Človek toho na holé prežitie nepotrebuje až tak veľa. Už vám svitá?

    Príde čas, keď začnete pochybovať o zložitých veciach v živote aj vo svojom systéme. Zistíte, že pravda sa zvyčajne neskrýva za rohom ale máte ju na dosah, že najlepšie riešenie je to najmenej komplikované. A že okruh sa uzatvára a je treba zmenu. A že GNU/Linux nie je Windows ani MacOS X...

           

    Hodnocení: 78 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 7.10.2011 23:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Polnočná óda na jednoduchosť
    less code ~ fewer bugs

    Na druhé straně doporučuji článek "Směřuje evoluce k nevyléčitelné složitosti?" v zářijovém Vesmíru. Tahle evoluce je vidět i u softwaru.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.10.2011 10:32 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Polnočná óda na jednoduchosť
    Jo, dobrej příklad by byl třeba microsoftí operační systém Singularity :-)

    jinak ten článek je velmi zajímavý, v softwaru je vidět celkem hezký odraz biologické evoluce :-) jak konstruktivní neutrální evoluce (např.vznik virtuálních strojů k simulaci práce počítače na počítači) tak případná selekční výhoda z tohoto vycházející (odolnost virtuálního stroje proti přetečením bufferů a pod.) která to zesložitění zafixuje do produkce :-D (nebýt toho tak jsou server-side skripty napsaný třeba v C, přeci jen je to jednodušší a tím i rychlejší :-))
    8.10.2011 13:14 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Polnočná óda na jednoduchosť
    To kúzlo ale nespočíva v jeho užívatelskej prítulnosti, ale v jeho samotnej filozofii a princípoch, na ktorých bol postavený.

    Právě ta filozofie a principy fungování (téměř stejné jako v Unixu) ho činí pro mě "uživatelsky přívětivým".

    8.10.2011 14:32 Martin Habovštiak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Polnočná óda na jednoduchosť
    +1, aj pre mňa je to užívateľská prívetivosť ;)
    Computers are like air conditioning - both stop working properly, when you open windows...
    juraj-bit avatar 8.10.2011 15:07 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Polnočná óda na jednoduchosť
    To je pravda, keď s OS už viete komunikovať. A v tom je to kúzlo a to čo ma na tomto systéme fascinuje. Tu nie ste nejaký motrok, ktorý sa podriaďuje systému a vykonáva stereotypné činnosti aby sa dopracoval k nejakému výsledku, tu so systémom komunikujete ako rovný s rovným a aký dialóg so systémom vediete, taký výsledok dostanete. Všetko je to o spôsobe vedenia dialógu, v tomto prípade so systémom.
    9.10.2011 13:51 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Polnočná óda na jednoduchosť
    UNIX takový je. Ale je fakt, že ovládání unix-like systému od člověka vyžaduje alespoň částečné pochopení počítače (systému) jako takového. A to nesedne každému. Jinak já si taky chrochtám, s příkazovou řádkou udělám během vteřin něco co někdo jiný s hromadou gui nástrojů kliká půl hodiny (nehledě na výpočetní efektivitu), sem tam napíšu nějaký skript nebo program... ani to přizpůsobení nějakého ovladače různým verzím jádra není tak náročné jak se zdá.

    Fakt ale je že ne každý má ten čas a chuť se učit "jazyk počítače", pro takové lidi je nejvhodnější počítač něčemu připodobnit (psacímu stroji, "chytřejší" kalkulačce, televizi, novinám...) aby je neodradilo s ním vůbec pracovat a zároveň jim přineslo alespoň část těch výhod (například v tom že pár kliknutími mohou počítač přepnout z režimu "psací stroj" na režim "televize" :-)). Pro takové tu byl a je Windows, Gnome, KDE nebo Mac.
    9.10.2011 14:06 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Polnočná óda na jednoduchosť
    s příkazovou řádkou udělám během vteřin něco co někdo jiný s hromadou gui nástrojů kliká půl hodiny

    Přesně tak. Nedávno jsem řešil, jak přejmenovat X (myslím, že jich bylo kolem 30) souborů začínajících stejnou posloupností znaků. Nakonec stačil "jednoduchý" cyklus for (Bash) + konstrukce typu ${promenna1#posloupnost znaku} (Bash).

    juraj-bit avatar 9.10.2011 15:46 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Polnočná óda na jednoduchosť
    Fakt ale je že ne každý má ten čas a chuť se učit "jazyk počítače", pro takové lidi je nejvhodnější počítač něčemu připodobnit (psacímu stroji, "chytřejší" kalkulačce, televizi, novinám...) aby je neodradilo s ním vůbec pracovat a zároveň jim přineslo alespoň část těch výhod (například v tom že pár kliknutími mohou počítač přepnout z režimu "psací stroj" na režim "televize" :-)). Pro takové tu byl a je Windows, Gnome, KDE nebo Mac.

    V tomto samozrejme máte pravdu. Od tohoto sú tu iné OS, ktoré im to umožňujú resp. aj GNU/Linux s jeho GDE grafickou nadstavbou. Horšie by už bolo ak by sa základné nástroje začali prispôsobovať takejto interakcii so systémom. Ono sa to aj deje v niektorých distribúciách, vidím tento posun aj na Debiane, ktorý bol v minulosti pomerne konzervatívna distribúcia vyznávajúca tradície Unixu. Našťastie tu existujú alternatívy, ktoré čistotu základného systému umožňujú. A ak zmenia prístup aj tie, stále ešte zostávajú *BSD systémy, ale to už je trochu o niečom inom. Chcel som len povedať, že priama komunikácia so systémom by mohla byť viac prezentovaná, aspoň tak ako činnosti na ostatných GDM, najlepšie nejakou populárnou formou, napodobovaním a pod. Technická reč asi veľa ľudí nepritiahne, chce to iný prístup. Obrazne povedané, aby užívateľ mal to GDM nie na monitore ale vo svojej hlave.

    11.10.2011 07:46 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Polnočná óda na jednoduchosť
    Obrazne povedané, aby užívateľ mal to GDM nie na monitore ale vo svojej hlave.

    To zní moc hezky, ovšem reálně nechce mít průměrný uživatel/zákazník ve své hlavě pomalu ani ty pocity které prožívá, nejraději by měl "outsourcované" všechno. Viz telenovely atp.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.