abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 710 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Gentoo a Wesnoth na starém křápu

    4.2.2006 20:52 | Přečteno: 1383× | Linux

    Tak jsem se rozhodl založit si taky blog :-), a to u příležitosti již relativní funkčnosti mého starého křápu, na který jsem narval gentoo a wesnoth, tak napíšu jak to pracuje.

    Parametry jsou pentium 150 mhz (je to MMX 166, ale deska vic neumí) + 56 mB rampaměti (taktéž maximum desky). Stroj má dva disky, dva Qantum křápy (i chybné sektory), na jednom (2gB) je /, na druhém /home a swap. Příspěvek píšu z toho počítače, který ještě není úplně doinstalovaný a vyladěný.

    Nejďříve musím upozornit, že jsem linuxovský amater a podle toho ta instalace vypadala ;), takže jsem se dopouštěl velkých omylů. Například mám systém zkompilovaný jen jako i586 a ne jako MMX (dnes jsem na to přišel). Taky nevyužívam distcc, jednak proto že mě zajimá zkutečná doba kompilace a jednak proto, že mám kvůli problémům s poskytovatelem internetu dočasně windows jako hlavní desktop (řeším to).

    Instalaci jsem začal ze stage1 (v té době byla plně podporovaná, instalaci jsem kolikrát nechal být a počítač ležel ladem :)), jako grafický wm jsem nainstaloval fluxbox a icewm (Snažil jsem se totiž i o aplikační výbavu, kterou by mohl ovládat běžný uživatel (třeba bych pak mohl pc věnovat rodičům a podobně)). U wm nevidím žádný problém, oba běhají svižně. Jen mě štve, že mám rozlišení jen 800 x 600, jelikož Trio má málo paměti (a 256 barev opravdu nechcu). Mezi již zkompilované grafické aplikace patří gedit (není žádný problém, rychlost dostačující), abiword (slušná odezva, použitelný, start do 20 sekund), gnumeric (to samé).

    Horší to je s prohlížeči, grafický links by mi tu stačil, ale kvůli potencionálnímu cíli a zvědavosti jsem vyzkoušel i firefox, kazehakase a mozillu (tu omylem, portage byl jednou nevypočítavý). Firefox byl pomalý, používat se to dalo, ale se skřípěním zubů, kazehakase ma slušnou odezvu gui, stránky se prohlíží dobře, pokud se už načtou (do té doby se musí počkat) a taky je 5 panelů maximum. Bohužel odezva textarey byl znak / tři sekundy, tak jsem přepl do mozilly. Její gui je pomalejší (o dost, jako ten firefox), ale stránky se vykreslují rychle a mají odezvu (i ta textarea) vyšší.

    No a nakonec jsem ještě dal nějaké hry, frozen bubble žádný problém, lbreakout ve fullscreenu taky ne (jako okno se neskryje kurzor myši a občas se plošinka sekne) a poslední týden jsem tu pustil kompilaci strategie Wesnoth, trvala pět dní, ale s nice -n -20 je hratelná, chvíli si musím počkat na načtení mapy a posun obrazovky není plynulý (za to posun postaviček už ano), multiplayer je asi na oficialním serveru taky nehratelný (nebo aspoň ta chatovací obrazovka), ale dva počítače proti sobě snad půjdou (vyzkouším s kámošem).

    Taky jsem tu rozjel sdílení mezi XPéčkami (cifs), ale hodně toho chce ještě dodělat (třeba nainstalovat zvukovku). Ale s počítačem se dá pracovat, pokud není otevřeno moc programů (jakmile se musí už moc swapovat, tak to mrzne) - teď tu mám abiword, gedit a mozillu - a taky si člověk musí chvíli občas počkat, ale jinak je pro skroumnou práci BFU použitelný. A já mám krom toho konsoli :)).

           

    Hodnocení: 53 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    kotyz avatar 4.2.2006 21:41 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu

    ja mam jako druhy pc podobny stroj (p166mhz, 64mb ram, ati rage xl, zvuk 4.1 cmedia, hd maxtor 6gb) a jediny co mi tam jede je windows 98 a livecd slax pokud nepustim Xka, ty to neutahne ani s fluxboxem. vsechny ostatni livecd konci kernel panicem pri bootu.

    skladam poklonu ze se ti povedlo na takovym "delu" to rozchodit a dokonce firefox, abiword a frozen bubble ti na tom fungujou. trochu me to toci ze se mi tam linux nedari rozchodit, ale na obzoru je ziskani lepsiho staryho pc a tam uz tomu snad nebude nic branit...

    to bych se pak mozna obratil s zadosti o radu jak na tom linux vyladit pro vykon ;)

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    4.2.2006 22:03 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu

    To bych taky rád veděl, viz v blogu jsem to třeba kompiloval ne úplně se správnou architekturou (po rekompilaci to pak snad pojede ještě o něco rychleji :)), ale live CD bych jako test funkčnosti linuxu nedoporučil zkoušet, problém je v tom, že zaberou veškerou pamět (pokud si slack vytvořil 50 mB ramdisk, zbylo by jen 14 mB na běh a swap není) a na běh aplikací již nezbyde (když mi jednou sletěl swap, tak kernel aplikace killoval a to byl puštějný jen browser a frozen).

    Možná zkusím ještě opatchovat kernel (CK patchset) (teď používám gentoo sources), ale taky hodně záleží na disku, teď asi budu mít nový disk (10 gB), tak by to taky mohl zrychlit. Jinak konfigurace a kompilace kernelu pomáhá hodně (spouští se jen to, co opravdu potřebuješ)

    Musím přiznat, že ten PC, i když je pomalý, je velice stabilní (viz kompilace 4dny, swap měl 250 mB + 56 mB ram plných) a po ukončeni kompilace zase 40 mB ramky volných, takže žádný restart nebyl potřeba - to je taky práce linuxu samozřejmě :).

    Ovšem nevím proč by na ten tvůj počítač linux neměl jít (pokud netrpí nestabilitou), třeba zkus slackware (slyšel jsem že je pro tyto účely vhodný) nebo gentoo (ale tady asi opravdu distcc, pokud nechceš měsíc kompilovat ;-)). Rozhodně se vyhni ale mandrakům, fedorám a podobně, potřebuješ jen to nejdůležitější (gentoo ma pro mě tu výhodu, že začínám od skoro nuly (na běžném PC to zas může být nevýhoda).

    Baník pyčo!
    4.2.2006 22:09 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu
    Patch Nitro sources vypadá ještě lépe (je rovnou pro gentoo :)), tak ho asi vyzkouším.
    Baník pyčo!
    kotyz avatar 5.2.2006 10:32 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu
    ja tam chtel dat nakej special na stary pc - mulinux nebo tiny linux, zkousel sem tam plno livecd (mam tam win ktery ted nemuzu smazat protoze fungujou a zbytek disku zabiraj mp3) a krom slaxu se nic nechytlo, mozna tomu vadi jaka to je desna skladacka, ale win na tom behaj a memtest taky nema namitky.

    nebo bych musel pridat dalsi disk (mam ted ale jen 1gb wd) a tam bych si vesele instaloval a ladil az by to fungovalo. ale porad je to stary pentium, nema ani mmx, nic moc extra vykon nemuzu cekat.

    nebo budu cekat - mam uz od jednoho cloveka slibeny ze mi priveze naky pc co vyrazovali na urade tak tam se budu angazovat s linuxem, unixem, os/2, beosem a spol.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 5.2.2006 10:37 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu
    nebo budu cekat - mam uz od jednoho cloveka slibeny ze mi priveze naky pc co vyrazovali na urade tak tam se budu angazovat s linuxem, unixem, os/2, beosem a spol.

    to sem nevychytal, misto p /p sem dal pre /pre. furt se ucime a furt chybujeme...

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.2.2006 11:26 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu
    No, kdyz se tam chytl slack, tak by tam slackware bezet mel a zkusit to muzes, ale se skladackami to muze byt horsi (treba ten muj je znackovy HP, ovsem krom desky a bedny je vse menene :)).

    K pre a administratorum Abicka, kdy se konecne tagu pre da overflow:auto;, aby se pre mohly rolovat a neprejizdeli celou obrazkovku, asi to pisu na spatne misto, podivam se do bugzilly, jestli to tam uz neni.
    Baník pyčo!
    5.2.2006 12:14 thefox | skóre: 25 | Ťapešovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu

    Wow, tie množstvá pamätí sú nejaké malé... Milibajtami sa to tam len tak hemží... Len mi nie je jasné, čo za jednotka je gB...

    Aby som len nekecal a povedal aj niečo k veci, tak Slackware môžem na podobné počítače len odporučiť. Na 100 MHz Pentiu s 48 MB RAM behával Slack (tuším to bol 10.0) takmer použiteľne aj s grafikou (Opera a/alebo OpenOffice.org).

    0118 999 881 999 119 725 3
    kotyz avatar 5.2.2006 12:40 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu
    ja uz mam takovou uchylku - pisu bez diakritiky a vsechny pismena maly. mozna by bylo dobry na mym blogu udelat takovou anketku...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.2.2006 13:39 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu
    Njn, první elektronkové počítače vše měli v milibajtech ;)... Snad si už konečně zapamatuju rozdíl mezi M/m... g = gigi = 0,000000 ;)).
    Baník pyčo!
    4.2.2006 21:57 spectrum | skóre: 29 | blog: spectrumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu
    Na P200 mám taky gentoo a můžu doporučit prohlížeč Opera...
    4.2.2006 22:05 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu
    Díky, zkusím ji, více lidí říkalo, že na starých PC funguje, tak uvidím.
    Baník pyčo!
    4.2.2006 22:22 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu
    Podle testů je rychlejší (za to zřejmě může Qt) a nežere tolik paměti (Gecko je dost nenažraný a ještě mu ta paměť sem tam někam uteče). Ale testy realitě moc neodpovídaj, chce to prostě zkusit.
    6.2.2006 15:18 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo a Wesnoth na starém křápu
    No já mám notebook podobných parametrů, jen té RAM mám trochu víc - 148MB. Zatím frčím na Zenwalku (vychází ze slackwaru), wm je XFCE, používám oo.o a Operu. Ale zjišťuju, že jsem čím dál víc v konzoli :_) Jenom mě štve, že mi nefunguje ctrl, bude to asi v hardwaru, protože xev při jeho stisknutí mlčí...mám to rozebrat? :_)
    I am Jack's wasted life.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.