abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 688 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    BSA

    1.11.2009 21:20 | Přečteno: 1633× | Tvorba | poslední úprava: 1.11.2009 23:58

    A zase budu OT, protože o oné zločinecké firmě nenapíšu ani řádku ;-). Takhle jsem jenom pojmenoval svůj, už skoro rok, starý program - přesněji hru.

    Učil jsem se programovací jazyk ruby a zároveň jsem musel udělat projekt do programování (třetí ročník na průmyslovce). Spojil jsem to dohromady a vznikla z toho BSA - Brutal space action.

    Hra fungovala, jako projekt se učiteli líbila a já přestal mít na program čas. Asi by program úplně upadl v zapomnění, kdyby nepřišel další rok a další projekt - a co jiného dělat, než to vylepšit.

    Nebyla to žádná sranda ;-), po odevzdání jsem zdrojáky ještě dost překopával, protože některé části kodu byly dost WTF a neumožňovaly přidat nové featury, a nechal to v takovém nefunkčním stádiu. Teď jsem tři dny strávil tím, abych to dal aspoň trochu do kupy, opravil nejhorší bugy a rozchodil to.

    A teď konečně, o co vlastně jde :). Je to vesmírná střílečka, zatím pro dva hráče (šipky, WSAD). Samozřejmě je cíl toho druhého sejmout. Nějaké různé herní mody, tabulka vítězů, nějaké nastavování (přes --help se ale lecos poladit dá) a další prkotiny to zatím neumí. Hra se pustí, pokud nespadne, tak se může pařit tak dlouho, dokud hra neomrzí. Ze screenshotu si asi každý udělá představu.

    Hra je napsaná v ruby, byl to dost porod, protože dokumentace knihoven je žalostná (něco jsem musel jet translatorem z japonštiny, většinu jsem pochopil z examplů... anglicka doku fakt nic moc (vyjma ruby-sdl, tady všechna čest, nejhorší bylo asi rcairo). Hra používá cairo, rsvg, opengl a sdl. Ty naštěstí znám trošku z céčka, takže šlo spíše pochopit, jak se to používá v ruby.

    Hra je trošku i technologický experiment - nepoužívá bitmapovou grafiku, ale SVG. Ta se renderuje za běhu do operační paměti. Je to napsané zatím dost bídně, budu na tom ještě pracovat (potřebuje to diskovou cache, atd...). Cairo se používá na kreslení přímo ve hře (třeba fonty).

    No a pro vytvoření okna, braní eventů, atd... jsem použil SDL. A taky pro vykreslování. Jenže SDL není akcelerované a přišlo mi to zbytečně pomalé. Nechtěl jsem ale aby 2D hra byla závislá na OpenGL. Proto jsem si napsal mezivrstvu, která umí kreslit jak přes SDL, tak přes OGL. Hra funguje s obojím (./bsa-sdl nebo ./bsa-opengl). Pokud máte akceleraci, je opengl lepší - rychlejší.

    Co se týče nároků, je to mizerné. Hra je opravdu šíleně nenažraná a má dost velké nároky na CPU. Při současných procesorech (AMD X2) to kolem (při OGL) 80 FPS při 1024x768 dá. Ale na své starší mašině (celeron 2.6 GHZ, 512 MB RAM) to už bylo jen třeba 20 FPS. V čem je problém? No jednak v tom, že spousta věcí je tam zprasených a bude chtit ještě vyladit. Ale taky má svůj díl viny ruby 1.8, který je (hlavně ve smyčkách) dost pomalé, až budou všechny knihovny dostupné pro 1.9, začnu portovat, měla by být rychlejší. Nenazřanost se snad bude lepšit, některé leaky se ovšem řeší těžko (stará verze rcaira - ta co je v ubuntu jaunty a v debianu lenny, neumí dealokovat objekt). No ale hrát se to dá ;-).

    Je to těžká ALPHA, zkoušejte jen verzi ze SVN, ta co je na sourceforge je rok stará. A moc neprocházejte kód (je strašný :D, nikdy jsem netvrdil, že umím programovat ;))), hlavně ty první části (kdy jsem fakt s ruby začínal) jsou dost zlé a budu se v tom ještě hodně vrtat. A taky, (zatím?) to nepoužívá vlákna - to uvidíte když jeden procák bude 100% a ostatní nic. To taky není ideální ;). UPDATE: Nakonec mi to nedalo, a přidal jsem samostatné vlákno pro výpočet kolizí. A nebylo to ani tak těžké ;-) a poznat to jde parádně :) (obě jádra mají co dělat :D) Zakřikl jsem to ;). Ruby má pouze thready běžící v jednom vláknu :(, akorát jsem omylem pustil hru dvakrát, takže to procesory vytížilo... To jsem si moc nepomohl :'-(..

    Slíbené svn: svn co https://bsa.svn.sourceforge.net/svnroot/bsa bsa

    A teď ještě malé varování, ne ve všech distribucích používané knihovny jsou. V debianu lenny chybí dostatečně nová verze ruby-opengl, takže jede jen SDL. Gentoo je snad OK, v arch linuxu jsem musel kompilovat ruby-rsvg z balíčku (zdrojáků) ruby-gnome. V ubuntu je vše ok (aptitude install ruby libsdl-ruby librsvg2-ruby libcairo-ruby1.8 libopengl-ruby1.8), jinak nevím. V některých distribucích balíček RSVG byl, ale neuměl spolupracovat s cairem, i potom je nutná kompilace. Je vidět, že v ruby se moc hry a grafické app nepíšou ;).

    Vím že v takovém stadiu zveřejňovat program je trochu závazek, ale třeba mě to s vývojem pošoupne, mám čas do února. Za každý bugreport předem díky (ale to neznamená, že je opravím :-P, ale zkusím to :D).

    UPDATE:

    Vektorová grafika hry má výhodu v tom, že se dá zobrazení libovolně zoomovat. To se v hře provádí klávesama U a I.

    UPDATE2:

    Pro Jardíka, je to GPL 3 ;-)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    BSA, obrázek 1 BSA, obrázek 2 BSA, obrázek 3

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.11.2009 21:52 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    BSA je prima, škoda, že není u nás doma... http://img.zdenda.com/praha/NTM/slides/bsa.html
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    1.11.2009 22:04 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    :-)
    Baník pyčo!
    Jardík avatar 2.11.2009 00:33 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Pro Jardíka, je to GPL 3
    To je normální, GPL fašisti kradou a ubíraj svobodu. Např. dneska jsem čuměl do zdrojáků STL v gcc - v kýblu z nich jsou MIT(-like)/BSD(-like) copyrighty, a nad nima jak kráva valký GPL kopyright, který pak odebírá svobody.

    Ještě najít použitelnou náhradu za InfraRecorder a už tu nebudu mít žádný GPL shit.
    Věřím v jednoho Boha.
    2.11.2009 00:57 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Gratuluju :-). Ale aspoň mi to běhá pod 64b (na čemž samozřejmě nemám žadnou zásluhu, věc interpretu) ;-).
    Baník pyčo!
    xkucf03 avatar 2.11.2009 08:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Co to kydáš, Jardíku? Vždyť ten původní MIT/BSD kód si pořád můžeš vzít a volně používat, GPL ti nic (ohledně práv na tento* kód) nebere. A navíc, když někdo vydá zdrojáky pod příliš volnou licencí, která umožňuje přelicencování, tak s tím asi počítal a nevadí mu to ne? Jinak by použil jinou licenci, třeba GPL, která zaručuje, že si nikdo jen tak licenci k mému programu měnit nebude.

    *) ostatně nebere ti ani práva na jiný kód – ona ti je naopak dává. Pokud by autor ke zdrojáku nenapsal, že je pod GPL licencí, je ten kód automaticky chráněn autorským zákonem a ty s ním nemůžeš dělat prakticky nic. Vydání pod GPL licencí zmírňuje omezení daná autorským zákonem – přiznává ti další práva a svobody.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    2.11.2009 10:48 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Proč myslíš, že tam asi ty původní licence stále jsou? Fakt už by sis mohl o licencování něco přečíst, akorát se tady neustále zesměšňuješ.

    Samozřejmě víme, že jsi retardovaný a dokonce to o sobě i víš (všechna čest!), ale v tom případě se zkus raději vůbec do podobných debat nezapojovat, bude všem líp. :-)
    Jardík avatar 3.11.2009 18:20 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Ale já se rád zapojuju, alespoň máte komu nadávat :-)
    Věřím v jednoho Boha.
    2.11.2009 18:10 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    v kýblu z nich jsou MIT(-like)/BSD(-like) copyrighty, a nad nima jak kráva valký GPL kopyright, který pak odebírá svobody.

    No tohle je ale kravina^n :-D :-D :-D
    2.11.2009 01:15 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Ty vlákna mě docela nakopla vyzkoušet to ruby 1.9. Balíčky mizerné, takže jsem musel všechno (ruby a knihovny) zakompilovat ze zdrojáku, ale výsledek překvapil. Jednak se to spustilo hned, nebylo třeba upravovat zdroják a potom konečně program běží ve více procesech a hlavně je rychlejší. Zatím běhá jen SDL verze, OpenGL se trochu brání, ale už se pomalu blížím k cíli.
    Baník pyčo!
    2.11.2009 01:21 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Nádhera!!! Právě se OpenGL dokompilovalo, FPS je při letu kolem 100 a při plné obrazovce střel (kdy mi to s ruby 1.8 bylo schopné padnout i na 5 FPS) je 80 :). Ještě aby se někdy dostalo (spolu s knihovnami) do repozitářů, protože na tu kompilaci se mi každý vysere ;-), ale i na ruby 1.8 se to dá...
    Baník pyčo!
    2.11.2009 06:13 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Střílet hvězdičky?
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    2.11.2009 06:35 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Romantika ne? :-)
    Baník pyčo!
    multi avatar 2.11.2009 08:40 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    vypadato fakt dobre

    akorad me to pada na:
    ./bsa-sdl
    ./graphic.rb:158:in `initialize': undefined method `render_rsvg_handle' for # Cairo::Context:0x7f6cadc84198 (NoMethodError)
            from ./menu.rb:233:in `new'
            from ./menu.rb:233:in `render'
            from ./menu.rb:36:in `initialize'
            from /home/multi/tmp/bsa/trunk/bsa.rb:148:in `new'
            from /home/multi/tmp/bsa/trunk/bsa.rb:148
    
    
    2.11.2009 15:01 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Ahoj, to je prave problem balicku ruby-rsvg, je zkompilovan bez podpory caira. Me se to prave stalo u gentoo. Tady kratky navod:

    stahnes ruby-gnome-all (http://sourceforge.net/projects/ruby-gnome2/files/) a rozbalis
    cd ruby-gnome2-all-0.19.3/rsvg/
    ruby extconf.rb
    make
    sudo make install
    
    Samozrejme ze ruby extconf.rb muze vypsat nejake chybejici zavislosti, pak nainstalovat pres balickovac patricne -dev zavislosti vypsanych baliku. Pripadne kdyby zavislost byla z balicku v adresari ruby-gnome2 (je to pack vice ruby knihoven), tak stejnym zpusobem zkompilovat. Bohuzel je to takove debilni (samozrejme je to zasirani systemu, pokud si nechces vyrabet vlastni balicek, ale tady to jen prepise soubory uz nainstalovaneho ruby-rsvg, takze odinstalovanim jeho se to snad vsechno smaze).

    Az ta hra bude trosku vice vymakana, tak se asi budu muset pustit i do vyrabeni nejakych repozitaru pro distribuce s balicky, jinak si to uzivatele nenajde. A to jsem to jeste nezkousel rozchazet ve windows ;).
    Baník pyčo!
    multi avatar 2.11.2009 18:51 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    zdar

    kompilace se me nezdarila ... nevim jestli se ti to chce taky resit

    jinak balicek z vlastni zkusenosti muzu jen doporucit (uz kvuli lenosti uzivatelu)

    jinak co me na projektu zaujalo: pouziti modernich/vyssich jazyku a technologii jako SVG, proto to chci vyzkouset jak moc brutalne je to narocne a taky se me libi grafika
    ruby extconf.rb
    checking for GCC... yes                                           
    checking for rb_define_alloc_func() in ruby.h... yes              
    checking for rb_block_proc() in ruby.h... yes                     
    checking for new allocation framework... yes                      
    checking for attribute assignment... yes                          
    checking for librsvg-2.0... no                                    
    [multi@KingTux ~/tmp/ruby-gnome2-all-0.19.3/rsvg]$ make           
    make[1]: Entering directory `/home/multi/tmp/ruby-gnome2-all-0.19.3/rsvg/src'
    cc -I. -I/home/kou/work/ruby/ruby-gnome2.clean/glib/src -I/home/kou/work/ruby/ruby-gnome2.clean/glib/src -I. -I/usr/lib/ruby/1.8/x86_64-linux -I/home/kou/work/ruby/ruby-gnome2.clean/rsvg -DHAVE_RB_DEFINE_ALLOC_FUNC -DHAVE_RB_BLOCK_PROC -DHAVE_OBJECT_ALLOCATE -DHAVE_NODE_ATTRASGN -DHAVE_RSVG_SET_DEFAULT_DPI -DHAVE_RSVG_SET_DEFAULT_DPI_X_Y -DHAVE_RSVG_HANDLE_SET_DPI -DHAVE_RSVG_HANDLE_SET_DPI_X_Y -DHAVE_RSVG_HANDLE_GET_METADATA -DHAVE_RSVG_HANDLE_FREE -DHAVE_RSVG_HANDLE_GET_PIXBUF_SUB -DHAVE_TYPE_RSVGDIMENSIONDATA -DHAVE_RB_CAIRO_H -DHAVE_LIBRSVG_RSVG_CAIRO_H -DHAVE_LIBRSVG_LIBRSVG_ENUM_TYPES_H -DRUBY_RSVG2_COMPILATION    -fPIC -fno-strict-aliasing -g -g -O2  -fPIC  -Wall -D_REENTRANT -I/usr/include/librsvg-2 -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib/glib-2.0/include -I/usr/include/gtk-2.0 -I/usr/include/cairo -I/usr/include/pixman-1 -I/usr/include/freetype2 -I/usr/include/directfb -I/usr/include/libpng12   -D_REENTRANT -I/usr/include/cairo -I/usr/include/pixman-1 -I/usr/include/freetype2 -I/usr/include/directfb -I/usr/include/libpng12    -c rbrsvg.c                                                                    
    rbrsvg.c:16:20: error: rbglib.h: není souborem ani adresářem                                                                 
    rbrsvg.c:17:23: error: rbgobject.h: není souborem ani adresářem                                                              
    rbrsvg.c:22:28: error: librsvg/rsvg.h: není souborem ani adresářem                                                           
    rbrsvg.c:26:24: error: rb_cairo.h: není souborem ani adresářem                                                               
    rbrsvg.c:27:34: error: librsvg/rsvg-cairo.h: není souborem ani adresářem                                                     
    rbrsvg.c:31:42: error: librsvg/librsvg-enum-types.h: není souborem ani adresářem                                             
    rbrsvg.c:36:38: error: librsvg/librsvg-features.h: není souborem ani adresářem                                               
    rbrsvg.c:63: error: expected ‘)’ before ‘*’ token                                                                            
    rbrsvg.c:91: error: expected ‘)’ before ‘*’ token                                                                            
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_dim_alloc’:                                                                                   
    rbrsvg.c:101: error: ‘RsvgDimensionData’ undeclared (first use in this function)                                             
    rbrsvg.c:101: error: (Each undeclared identifier is reported only once                                                       
    rbrsvg.c:101: error: for each function it appears in.)                                                                       
    rbrsvg.c:101: error: ‘dimp’ undeclared (first use in this function)                                                          
    rbrsvg.c:102: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_dim_initialize’:                                                                              
    rbrsvg.c:110: error: ‘RsvgDimensionData’ undeclared (first use in this function)                                             
    rbrsvg.c:110: error: ‘dimp’ undeclared (first use in this function)                                                          
    rbrsvg.c:112: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_dim_get_width’:                                                                               
    rbrsvg.c:130: error: ‘RsvgDimensionData’ undeclared (first use in this function)                                             
    rbrsvg.c:130: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_dim_set_width’:                                                                               
    rbrsvg.c:136: error: ‘RsvgDimensionData’ undeclared (first use in this function)                                             
    rbrsvg.c:136: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_dim_get_height’:                                                                              
    rbrsvg.c:143: error: ‘RsvgDimensionData’ undeclared (first use in this function)                                             
    rbrsvg.c:143: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_dim_set_height’:                                                                              
    rbrsvg.c:149: error: ‘RsvgDimensionData’ undeclared (first use in this function)                                             
    rbrsvg.c:149: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_dim_get_em’:                                                                                  
    rbrsvg.c:156: error: ‘RsvgDimensionData’ undeclared (first use in this function)                                             
    rbrsvg.c:156: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_dim_set_em’:                                                                                  
    rbrsvg.c:162: error: ‘RsvgDimensionData’ undeclared (first use in this function)                                             
    rbrsvg.c:162: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_dim_get_ex’:                                                                                  
    rbrsvg.c:169: error: ‘RsvgDimensionData’ undeclared (first use in this function)                                             
    rbrsvg.c:169: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_dim_set_ex’:                                                                                  
    rbrsvg.c:175: error: ‘RsvgDimensionData’ undeclared (first use in this function)                                             
    rbrsvg.c:175: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_set_default_dpi’:                                                                             
    rbrsvg.c:222: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_set_default_dpi’                                               
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_set_default_dpi_x_y’:                                                                         
    rbrsvg.c:233: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_set_default_dpi_x_y’                                           
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_set_dpi’:                                                                              
    rbrsvg.c:244: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_set_dpi’                                                
    rbrsvg.c:244: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:244: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_set_dpi_x_y’:                                                                          
    rbrsvg.c:255: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_set_dpi_x_y’                                            
    rbrsvg.c:255: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:255: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: At top level:                                                                                                      
    rbrsvg.c:264: error: expected ‘)’ before ‘*’ token                                                                           
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_alloc’:                                                                                
    rbrsvg.c:274: error: ‘rb_rsvg_handle_free’ undeclared (first use in this function)                                           
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_initialize’:                                                                           
    rbrsvg.c:313: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:313: error: ‘handle’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:320: warning: implicit declaration of function ‘RVAL2CBOOL’                                                         
    rbrsvg.c:325: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_new’                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_set_size_callback’:                                                                    
    rbrsvg.c:346: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_set_size_callback’                                      
    rbrsvg.c:346: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:346: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c:346: error: ‘exec_callback’ undeclared (first use in this function)                                                 
    rbrsvg.c:347: error: ‘gpointer’ undeclared (first use in this function)                                                      
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_write’:                                                                                
    rbrsvg.c:354: error: ‘gboolean’ undeclared (first use in this function)                                                      
    rbrsvg.c:354: error: expected ‘;’ before ‘result’                                                                            
    rbrsvg.c:355: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:355: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)                                                         
    rbrsvg.c:357: error: ‘result’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:357: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_write’                                                  
    rbrsvg.c:357: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:357: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c:357: warning: implicit declaration of function ‘RVAL2CSTR’                                                          
    rbrsvg.c:357: warning: type defaults to ‘int’ in declaration of ‘type name’                                                  
    rbrsvg.c:360: warning: implicit declaration of function ‘RAISE_GERROR’                                                       
    rbrsvg.c:362: warning: implicit declaration of function ‘CBOOL2RVAL’                                                         
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_close’:                                                                                
    rbrsvg.c:368: error: ‘gboolean’ undeclared (first use in this function)                                                      
    rbrsvg.c:368: error: expected ‘;’ before ‘result’                                                                            
    rbrsvg.c:369: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:369: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)                                                         
    rbrsvg.c:375: error: ‘result’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:375: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_close’                                                  
    rbrsvg.c:375: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:375: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_get_pixbuf’:                                                                           
    rbrsvg.c:397: error: ‘GdkPixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                     
    rbrsvg.c:397: error: ‘pixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:401: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_get_pixbuf’                                             
    rbrsvg.c:401: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:401: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c:404: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_get_pixbuf_sub’                                         
    rbrsvg.c:404: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c:405: warning: cast to pointer from integer of different size                                                        
    rbrsvg.c:412: warning: implicit declaration of function ‘GOBJ2RVAL’                                                          
    rbrsvg.c:414: warning: implicit declaration of function ‘g_object_unref’                                                     
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_pixbuf_from_file’:                                                                            
    rbrsvg.c:438: error: ‘GdkPixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                     
    rbrsvg.c:438: error: ‘pixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:439: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:439: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)                                                         
    rbrsvg.c:441: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_pixbuf_from_file’                                              
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_pixbuf_from_file_at_zoom’:                                                                    
    rbrsvg.c:455: error: ‘GdkPixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                     
    rbrsvg.c:455: error: ‘pixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:456: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:456: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)                                                         
    rbrsvg.c:458: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_pixbuf_from_file_at_zoom’                                      
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_pixbuf_from_file_at_size’:                                                                    
    rbrsvg.c:475: error: ‘GdkPixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                     
    rbrsvg.c:475: error: ‘pixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:476: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:476: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)                                                         
    rbrsvg.c:478: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_pixbuf_from_file_at_size’                                      
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_pixbuf_from_file_at_max_size’:                                                                
    rbrsvg.c:495: error: ‘GdkPixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                     
    rbrsvg.c:495: error: ‘pixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:496: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:496: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)                                                         
    rbrsvg.c:498: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_pixbuf_from_file_at_max_size’                                  
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_pixbuf_from_file_at_zoom_with_max’:                                                           
    rbrsvg.c:519: error: ‘GdkPixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                     
    rbrsvg.c:519: error: ‘pixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:520: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:520: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)                                                         
    rbrsvg.c:522: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_pixbuf_from_file_at_zoom_with_max’                             
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_get_dim’:                                                                              
    rbrsvg.c:540: error: ‘RsvgDimensionData’ undeclared (first use in this function)                                             
    rbrsvg.c:540: error: expected ‘;’ before ‘dim’                                                                               
    rbrsvg.c:543: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_get_dimensions’                                         
    rbrsvg.c:543: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:543: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c:543: error: ‘dim’ undeclared (first use in this function)                                                           
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_get_title’:                                                                            
    rbrsvg.c:557: warning: implicit declaration of function ‘CSTR2RVAL’                                                          
    rbrsvg.c:557: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_get_title’                                              
    rbrsvg.c:557: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:557: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_get_desc’:                                                                             
    rbrsvg.c:563: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_get_desc’                                               
    rbrsvg.c:563: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:563: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_get_metadata’:                                                                         
    rbrsvg.c:570: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_get_metadata’                                           
    rbrsvg.c:570: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:570: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_pixbuf_from_file_at_size_ex’:                                                                 
    rbrsvg.c:582: error: ‘GdkPixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                     
    rbrsvg.c:582: error: ‘pixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:583: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:583: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)                                                         
    rbrsvg.c:585: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_pixbuf_from_file_at_size_ex’                                   
    rbrsvg.c:585: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:585: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_pixbuf_from_file_ex’:                                                                         
    rbrsvg.c:602: error: ‘GdkPixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                     
    rbrsvg.c:602: error: ‘pixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:603: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:603: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)                                                         
    rbrsvg.c:605: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_pixbuf_from_file_ex’                                           
    rbrsvg.c:605: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:605: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_pixbuf_from_file_at_zoom_ex’:                                                                 
    rbrsvg.c:621: error: ‘GdkPixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                     
    rbrsvg.c:621: error: ‘pixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:622: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:622: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)                                                         
    rbrsvg.c:624: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_pixbuf_from_file_at_zoom_ex’                                   
    rbrsvg.c:624: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)                                                    
    rbrsvg.c:624: error: expected expression before ‘)’ token                                                                    
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_pixbuf_from_file_at_max_size_ex’:                                                             
    rbrsvg.c:642: error: ‘GdkPixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                     
    rbrsvg.c:642: error: ‘pixbuf’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:643: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)                                                        
    rbrsvg.c:643: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)                                                         
    rbrsvg.c:645: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_pixbuf_from_file_at_max_size_ex’
    rbrsvg.c:645: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:645: error: expected expression before ‘)’ token
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_pixbuf_from_file_at_zoom_with_max_ex’:
    rbrsvg.c:667: error: ‘GdkPixbuf’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:667: error: ‘pixbuf’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:668: error: ‘GError’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:668: error: ‘error’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:670: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_pixbuf_from_file_at_zoom_with_max_ex’
    rbrsvg.c:670: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:670: error: expected expression before ‘)’ token
    rbrsvg.c: In function ‘rb_rsvg_handle_render_cairo’:
    rbrsvg.c:704: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_render_cairo’
    rbrsvg.c:704: error: ‘RsvgHandle’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:704: error: expected expression before ‘)’ token
    rbrsvg.c:704: warning: implicit declaration of function ‘RVAL2CRCONTEXT’
    rbrsvg.c:706: warning: implicit declaration of function ‘rsvg_handle_render_cairo_sub’
    rbrsvg.c:706: error: expected expression before ‘)’ token
    rbrsvg.c:707: warning: cast to pointer from integer of different size
    rbrsvg.c: In function ‘Init_rsvg2’:
    rbrsvg.c:731: warning: implicit declaration of function ‘G_DEF_ERROR’
    rbrsvg.c:731: error: ‘RSVG_ERROR’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:731: error: ‘RSVG_TYPE_ERROR’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:740: error: ‘RBGLIB_MAJOR_VERSION’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:741: error: ‘RBGLIB_MINOR_VERSION’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:742: error: ‘RBGLIB_MICRO_VERSION’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:746: error: ‘LIBRSVG_MAJOR_VERSION’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:747: error: ‘LIBRSVG_MINOR_VERSION’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:748: error: ‘LIBRSVG_MICRO_VERSION’ undeclared (first use in this function)
    rbrsvg.c:775: warning: implicit declaration of function ‘G_DEF_SETTERS’
    make[1]: *** [rbrsvg.o] Error 1
    make[1]: Leaving directory `/home/multi/tmp/ruby-gnome2-all-0.19.3/rsvg/src'
    make: *** [all] Error 2
    
    2.11.2009 20:15 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Ahoj, není to žádna věda, extconf je něco jako ./configure. Takže pokud se neprovede on, nemá cenu make spouštět. A on skončil ti hlásí:
    checking for librsvg-2.0... no  
    Což znamená, že musíš nainstalovat librsvg a taky librsvg-dev. Určitě budeš mít v repozitáři (pohledej jen rsvg, třeba se to bude jmenovat trošku jinak). Tipoval bych, že librsvg máš, ale development verzi (s hlavičkovými soubory) ne, proto to nejde přeložit. Pak dáš znova extconf a buď skončí dobře (žádne no na konci nebude) a nebo bude problém v jiné knihovně. Ono u toho librsvg jich je potřeba jen pár, kompilace se pak provede hodně rychle, neboj :).
    Baník pyčo!
    2.11.2009 20:18 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Zádrhel by jenom byl, kdyby se ti to podařilo přeložit (proběhl make install) a hra nešla, ale to se snad nestane ;) (znamenalo by to, že to knihovny nakopírovalo jinam, než ruby hledá - ale to by udělat nemělo)
    Baník pyčo!
    multi avatar 2.11.2009 20:24 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    uz to beha, dik, asi jsem mel slabou chvilku ze jsem to prehledl
    2.11.2009 20:34 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Nainstaluj si ješte OGL, ./bsa-sdl je pomalé všude :). Ale chce to verzi kolem 0.60, pokud v repu nemáš, tak asi smůla - zkompilovat se to dá, ale už to není taková sranda (více knihoven, jiný způsob). A jinak pro informaci - jaká distribuce? Ať vím na kterých distrech to drhne? Podle profilu tipuju Mandrivu (tady jsem to ještě nezkoušel).
    Baník pyčo!
    multi avatar 2.11.2009 22:14 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    2.11.2009 20:21 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Co se týče náročnosti, je to zatím bídné, něco je moje chyba (a zlepší se to), něco chyba pomalosti ruby (a tady s tím moc nepohnu) - s verzí 1.9 (protože ji dost zrychlili) je to už celkem dobré, ale u verze ruby 1.9 by jsi nemusel kompilovat jednu knihovnu, ale všechny včetně toho ruby :)). Taky mě do toho lákalo jít proto, že v ruby něčeho podobného moc nevzniklo - tak prozkoumat možnosti.
    Baník pyčo!
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2009 23:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Mrknu na to.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.11.2009 16:31 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BSA
    Během víkendu, příštího týdne snad commitnu rychlejší verzi - hra se opravdu dost zalaguje, když je na obrazovce hodně střel (což někdy stačilo, aby oba hráči drželi CTRL a hra přestala být hratelná), nakonec bylo řešení přepsat tu část do C a připojit jako knihovnu ;].
    Baník pyčo!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.