abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 555 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?

    19.6.2013 12:27 | Přečteno: 2275× | Linux

    Predtim, nez celym Ceskem zacal hybat skandal s policejnima kuklacema zatykajicima na urade vlady, odkud zdivocela milenka nechala vojenskyma kontrasema sledovat ztichlou manzelku premiera, se udalo neco o poznani zajimavejsiho.

    Skandal PRISM, coz je unik informaci o globalni spionazi vsech ze strany vladnich agentur americke vlady. Whistleblower, neboli ten, kdo cele vosklive spiknuti odhalil svetu, je podle vseho nejaky Edward Snowden.

    Necham stranou zda je to mozne/realne a ocekavane/ocekavatelne, zda je normalni, ze kdyz pisete seznamy svych intimnosti na Facebook, zda se muzete divit, ze to obrati proti Vam, zda je normalni sledovat cely svet a zda to nesvedci spis o neomezene paranoie zadavele, zda je to vubec technicky mozne nebo aspon smysluplne....a vratim se k osobe toho Edwarda Snowdena.

    Mohl by to byt prototyp hrdinu internetove doby, ikony vsech svobodymilovnych lidi, clovek, ktery se postavi nejmocnejsi vlade sveta ktera nas chce vsechny zotrocit, zkratka idol zhulenych pubertaku z anonymous, co se v bangladesskem tricku s Cheguevarou koupenem za penize rodici hrde a neohrozene postavi proti nadnarodnimu kapitalu a stejne hrde a neohrozene zapali nekomu auto.

    Snownen, clovek, ktery se vzda vseho, ohrozi sam sebe a sve dobre bydlo a ukaze svetu, kdo je zlo. Vypusti nejtajnejsi tajne informace, a odkryje koreny zla....jenze ono to nejak nesedi.

    Kdyz se na toho manika trosku podivam, nepripadne mi jako hrdinsky whistleblower, ktery opustil uspesnou karieru a sve dobre bydlo aby se postavil nejmocnejsi vlade sveta. Podivam-li se na ostatni prave (genuine) whistleblowery (aspon v mych ocich), jde o lidi uspesne, schopne a hlavne majici co ztratit. Priklady?

    1. W. Mark Felt, alias Hluboke Hrdlo, zverejnil informace kompromitujici presidenta USA Richarda Nixona a jeho spoluvinu v afere Watergate. Skandal smetl nejen prezidenta a jeho vladu, ale vedouci jeho kabinetu a lide z bileho domu skoncili v americke base, a drsne zmenil svet.

    Tento muz byl vybornym studentem a po dokonceni stredni skoly (high school) graduoval s vybornym prospechem na universite (1935). Pri praci dal po nocich studoval na prestizni Law School a v roce 1940 uspesne studia ukoncil a prosel profesnimi zkouskami (bar exam). Karieru v FBI dotahl az na zastupce reditele, a mel tedy sakra co ztratit, presto se zachoval moralne.

    2. Jeffrey Wigand, whistleblower z prostredi tabakoveho prumyslu, ktery provalil, ze firma umyslne falsuje vysledky testu obsahu nikotinu aby pritahla vic zavislaku.

    I tento muz byl kvezda, ve firme to dotahl na pozici viceprezidenta pro vyzkum a vyvoj, vyborny a uspesny student, inzenyr, ktery mel univerzitni titul (master degree) i doktorat (PhD) v chemii z prestizni univerzity.

    3. Daniel Ellsberg, clovek, ktery vynesl na svetlo a zverejnil takzvane Pentagon Papers, jeden z nejexplozivnejsich a nejtajnejsich dokumentu vietnamske ery. Opet genius, ktery mel co ztratit, ale zachoval se vysoce moralne.

    I tento muz byl hvezda, vystudoval summa cum laude na Harvardu, pak pusobil na Cambridge, a na Harvard se vratil jako doktorand, nicmene v roce 1954 poslechl volani vlasti a dobrovolne vstoupil do namorni pechoty, kde si jako velitel cety odslouzil 2 roky, ke kterym se zavazal, a vratil se na Harvard, kde sve PhD dokoncil. Kdyz zverejnil Pentagon Papers, byl vysoce postaveny odbornik na ministerstvu obrany a mel zajistenou dozivotni karieru...
    .

    A proti nim si postavme toho vysezmineneho Edwarda Snowdena, internetoveho hrdinu...stredni skolu nedokoncil, prirozene ne jeho chybou, mohlo za to stehovani, zejo. Pak, kolem roku 2001 chodil na trapnou community college, mestskou vyssi skolu, kde si zkusil zapsat nejake pocitacove predmety aby po jejich absolvovani mohl uplatnit ziskane kredity k rozdilove zkousce a zisku stredoskolskeho diplomu. Nepodarilo se, protoze ty predmety nedokoncil. Pak jeho legendarni kariera u NSA, asi nejtajemnejsi agentury v USA, kde delal strazneho(!) a hlidace (!) v ne-az-tak tajnem zarizeni NSA sdilenem s civilni universitou :-) v Marylandu? Odtud se mel znicehonic stat hvezdou CIA(?), ktera jede s diplomatickym krytim do Svycarska, James Bond hadra, zejo. Agenty s diplomatickym krytim si jiste vybiraj mezi vratnejma a hlidacema...bez stredoskolskeho diplomu....Pak, v roce 2004 se zkusil zapsat (enlist) do armady, pochopitelne jako muzstvo, protoze nemel vzdelani aby mohl aspirovat na pozici dustojnika, ale nedokoncil ani prijmac, zase ne jeho vinou, jak uz to tak byva....

    A ted, naraz, tenhle looser leakne TOP SECRET dokumenty, ktere vypadaji jako by je psali konspiracni teoretici sami, a potvrzuji uplne vsechna podezdreni, jen tam jeste chybi napsat, kdo zastrelil Kennedyho a jak to bylo s 9/11 a chemtrails. Fakt jsem jediny, komu to prijde trrrrrrrrooooocku pritazene za vlasy? A cele to megasdileni a vyhodnocovani dat za 20 milionu dolaru? Za to neporidite ani vybaveni a 3 roky provozu JEDNE lepsi laborky na top 10 university. Za to by bylo tak 100 inzenyru na jeden rok, rekneme 100k plat, k tomu benefity a overhead 100%, a za 20 milionu jich bude sto na rok, kdyz budou placeni jak v Google tak jen 50-75 :-) Nerikam, ze nas NSA nesleduje, koneckoncu za neco se ten balik co dostavaj musi utratit, ale ze by si najimali byvale vratne a nedostudovane stredoskolaky, co nejsou schopni dokoncit community college ani prijmac v US Army a sveruji jim TOP SECRET dokumenty, to mi nejak nesedi.

    Ve sve pracovni kariere jsem mel moznost kratce spolupracovat s lidma z DARPA a z US ARMY research a development laboratore ve Washingtonu, zadny program nebyl classified, zadny nebyl nijak zvlast citlivy, dokonce ani NON FOR, (jinak by se mi nedostal do ruky) a rozhodne to nebyli zadni blbci a high school dropouts. Casto spis extreme pilni a talentovani imigranti druhe generace, indickeho nebo cinskeho puvodu, s PhD z ne-tech-nejdrazsich, ale stale jeste vybornych a verejnych univerzit (Penn State, U Cal,).

    Proto mam o Snowdenovi a jeho dokumentech sve pochybnosti a radim ho do stejne skupiny jako vykroucenho a zhrzeneho buzeranta Bradley Manninga, ktery byl tak dusevne nestabilni, ze mu pri jeho "sluzbe" v Bagdadu odebrali naboje do sluzebni zbrane...

           

    Hodnocení: 43 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.6.2013 12:36 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Klasika, pokud se nam to nelibi, neresime co vyslo najevo, ale kdo to vynes a co tim sakra myslel. Jo, vyjit neco takovyho najevo druhou stranu, to uz bysme hykali o ztratach svobod...
    19.6.2013 15:51 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Na druhou stranu, Jik by se byl býval stoprocentně uplatnil jako kádrovák. Škoda té revoluce.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    19.6.2013 23:09 jekub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    saprlot Jozko, jste si jisty, ze exisuje neco jako "druha strana"?
    20.6.2013 05:54 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Pro nekoho evidentne ano :-)
    19.6.2013 13:10 Dr. Eddy | skóre: 9 | blog: glog | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Predem rikam, ze o nem nic moc nevim, vlastne jen z rozhovoru na The Guardian a pak z wiki. Nevim odkud odjinud cerpat informace.

    To, ze Snowden treba neni idealni superman, neni zadny argument. Chapu, ze bys radeji cekal hrdinu ve stylu jak jsi uvedl, ale to neni nutna podminka pro hrdinstvi.

    Za druhe, jaktoze jsi si tak jisty svymi informacemi? Napriklad na wiki se pise, ze ziskal GED (coz, jestli dobre chapu, je neco jako maturita). Podle jeho otce zmeskal nekolik mesicu skoly kvuli nemoci. Jasne, treba se to muze zdat divne, ale stejne tak to muze byt pravda.

    Za treti, pokud je clovek proste nadany, tak zvladne zazraky. Takze se opravdu klidne mohlo stat, ze se stal "computer wizardem" :)

    At je to tak nebo onak, tvuj argument, ze kdyz nema univerzitni vzdelani tak preci nemuze byt hrdinou, je pekna pakarna.
    19.6.2013 13:11 Dr. Eddy | skóre: 9 | blog: glog | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Jo a jeste jsem chtel dodat, ze (podle wiki) se pokousel nastoupit ke Special Forces, ale neuspel, protoze si zlamal obed nohy, nebo tak nejak.
    rADOn avatar 19.6.2013 13:42 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Uvědomuješ si že to co píšeš rozměry toho průseru ještě zvětšuje? Exkluzivita zdrojů afér ala watergate se dá brát jako potvrzení toho, že jde o ojedinělé a izolované případy. Kdyby šlo o víc než pár jedinců – byť na vysokých místech – provalilo by se to daleko dříve a snáz.

    Pokud se dnes dokáže ke zdroji průseru podobných rozměrů dostat nedovzdělaný středoškolák, tak to naznačuje že ten průser už není záležitost "špatný úsudek" pár poradců, ale celý systém zahrnující spoustu lidí. Pokud je to skutečně protiústavní, tak se zločin stal oficiální politikou.

    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    19.6.2013 19:10 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Rozměry toho průseru? Prasknul jeden šmírovací projekt, zřejmě ten nejméně tajný, když se k němu dostal takovýhle lůzr. Deset tisíc dalších podobných projektů jede zatím na plné obrátky a sbírá, třídí a vyhodnocuje informace o všech, kdo se k tomu jednomu profláknutému vyjadřují... :-D
    19.6.2013 13:55 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?

    Niekde som zachytil informáciu, že pracoval ako správca. Preto mal povolené používať prenosné médium. Ďalšia vec je ako majú vyriešené prístupové práva, ale ak bol root v celom systéme, tak mohol v podstate čokoľvek robiť. Kamery nasmerované na monitor, klávesnicu nie je dobrý nápad. Nemusím pisať aké rizika by pri tom hrozili. Nevylučujem možnosť, že k niečomu prišiel náhodou.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    19.6.2013 14:39 Goerge O.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    ------------------------------------------------------------------------------------
    In a time of universal deceit - telling the truth is a revolutionary act.
    ------------------------------------------------------------------------------------
    19.6.2013 14:55 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    To jsem čekala, kdy se NSA začne někdo zastávat
    Petr Tomášek avatar 19.6.2013 15:27 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    A proč by se jich neměl nikdo zastávat?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.6.2013 16:08 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Jen tak, z žádného důvodu. Už jsi jim odevzdal výpisy s účtů a logy konverzací, spořádaný ovčane?
    19.6.2013 21:27 m-a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Tak ktory z miestnych paranoikov to teda je?
    19.6.2013 21:54 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Jak to myslíš?
    Petr Tomášek avatar 25.6.2013 14:57 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Ne, neodevzdal.

    To ale není důvod pro to, aby oni nekonali svou práci, ne?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.6.2013 15:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Pokud je počínání ke kterému jsem nucen svým chlebodárcem v rozporu s mým svědomím, pak mám plné právo podniknout kroky k nápravě. Byť by to bylo i proti zájmům státu, který si činí nárok na mou duši!
    19.6.2013 15:29 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?

    Zaujímalo by ma prečo išiel pracovať do tajnej organizácie. Myslel si, že bude chrániť občanov ?

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    19.6.2013 17:44 n
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    To urcite ne, chtel prece chranit klidny spanek nasich zen a deti!
    Grunt avatar 19.6.2013 17:49 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Nějak nemůžu najít v zápisku délku JiKova penisu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    19.6.2013 18:20 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Ja jo, je umerna poctu odstavcu.
    20.6.2013 05:47 plasticky chirurg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    so silikonovym nadstavcom alebo bez?
    19.6.2013 18:59 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    To je ale blbá otázka.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    19.6.2013 19:01 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Navrhuju přejmenovat tento blog na "JÍLKOVINY"
    20.6.2013 05:56 plasticky chirurg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Nějak nemůžu najít v zápisku délku JiKova penisu.
    ".OKOTINY"
    19.6.2013 19:19 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    mě zajímá spíš jedna věc - jaké možnosti policii dovolíme? - "lump" má TOR, šifrování a já nevím co ještě, může komunikovat přes X prostředníků v reálném čase přes celý svět a policie může používat co? lupu a píšťalku?

    neříkám, že sledování všeho a všech je good, ale jestli má policie udržet krok s lumpem, tak musí mít podobné prostředky

    19.6.2013 20:26 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    ale jestli má policie udržet krok s lumpem, tak musí mít podobné prostředky
    Nemusi, nech lumpa zit. Staci klasika - ziskani duvery, infiltrace.. proste standardni policejni prace v terenu. Jenze na tom se holt vladni zakazky zadavaji spatne. :-)
    19.6.2013 20:41 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Staci klasika - ziskani duvery, infiltrace.. proste standardni policejni prace v terenu.

    Tzv. sting operation je další fáze. Nejdřív je nutné zjistit, kdo něco chystá, teprve potom může policie tyto lidi infiltrovat. K tomuto typu operací ovšem mají všelijací aktivisté také výhrady, protože chudák zločinec byl k činu dotlačen policejní provokací. A když tajné služby teroristický útok včas nepřekazí (Boston), tak se pro změnu veřejnost ptá, co vlastně tajné služby dělaly, proč teroristy důkladněji nesledovaly atd. Některým lidem se není možné zavděčit.

    Bystroushaak avatar 19.6.2013 21:12 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    A když tajné služby teroristický útok včas nepřekazí (Boston), tak se pro změnu veřejnost ptá, co vlastně tajné služby dělaly, proč teroristy důkladněji nesledovaly atd.
    Zrovna měli plné ruce práce se sledováním facebooku ;)
    20.6.2013 08:14 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Vtip je v tom, že sledování elektronické komunikace lze zautomatizovat, zatímco fyzické sledování ne. Většina lidí si neuvědomuje, jak je to náročné. Podle tohoto článku jsou na fyzické sledování potřeba desítky lidí - základní tým má šest lidí, ovšem týmy jsou potřeba nejméně tři (podezřelého je třeba sledovat 24/7, ale policista pracuje okolo 40 hodin týdně), plus další pomocní lidé okolo.
    Bystroushaak avatar 20.6.2013 12:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Vtip je v tom, že útočníci si asi jen stěží budou na facebooku psát, kam zítra zaútočí. Je to stejné jako s pedofilama - málokdo z nich je tak blbej, aby na něco tak silně nelegálního co může ohrozit celý jeho zbytek života používal veřejně dostupné nešifrované služby.
    20.6.2013 12:40 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Vtip je v tom, že útočníci si asi jen stěží budou na facebooku psát, kam zítra zaútočí.

    Tak to nechodí, sledování je zjevně podstatně sofistikovanější a dokáže odhalit, že se dotyčný k něčemu chystá. Např. když někdo hledá na internetu návod na výrobu bomby a zároveň si čte o Brooklynském mostu. Tímto je možné potenciální útočníky vytipovat, následně se k nim vetřít pod slibem obstarání trhavin a při předání je zatknout. Takových případů bylo víc, ale tady se o nich moc nepíše.

    Bystroushaak avatar 20.6.2013 14:00 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Např. když někdo hledá na internetu návod na výrobu bomby a zároveň si čte o Brooklynském mostu.
    Tohle mi přijde naivní. Je možné, že by někteří byli opravdu tak blbí, ale předpokládám alespoň elementární paranoiu a nějaký ten skill, jako že si použije TOR a bombu prvně vyrobí v malém a otestuje, aby vůbec věděl jestli to tak skutečně funguje a není to jen trolling, ala iphone v mikrovlnce dobíjí baterii. Celé to bude trvat roky, nebo měsíce.

    Rád bych viděl nějaké tabulky účinnosti, kolik je takhle chycených teroristů na miliardy prošmejděných zpráv a miliony sledovaných lidí. Takhle mi to přijde jen jako slepá obhajoba preventivního sledování všech a všude.
    20.6.2013 14:39 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Tohle mi přijde naivní.

    NSA tvrdí, že takto překazili přes 50 útoků.

    Je možné, že by někteří byli opravdu tak blbí, ale předpokládám alespoň elementární paranoiu a nějaký ten skill, jako že si použije TOR a bombu prvně vyrobí v malém a otestuje,

    Jak říkám, je to složitější. Takový člověk toho asi zkouší víc - hledá na internetu návody, ale třeba i kontakty na lidi, kteří dovedou něco sehnat. Přitom narazí na člověka, který se vydává za operativce Al-Kajdy a koupí od něj batoh trhaviny, která ovšem není trhavinou, protože to ve skutečnosti byl agent FBI. Někteří lidé jsou hloupí. Fotbaloví rozhodčí si také mysleli, že když budou do telefonu mluvit o hruškách a kapřících, tak jim nic neprokážou.

    Heron avatar 20.6.2013 15:31 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Tohle mi přijde naivní.

    Spíš to bude mít strašně moc false-positives. Když si vezmu, o čem všem jsem si se zájmem četl a vyhledával další souvislosti, tak příběhů typu bomba-most by se u mě dalo nalézt desítky, možná stovky. Za něco takového nikdo nemůže (ehm, neměl by) být sledován nebo odposloucháván.

    Takhle mi to přijde jen jako slepá obhajoba preventivního sledování všech a všude.

    +1

    20.6.2013 15:48 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Spíš to bude mít strašně moc false-positives.

    Pouze jsem nahodil obecnou představu. Jak ten systém ve skutečnosti funguje, to nikdo z nás neví.

    Když si vezmu, o čem všem jsem si se zájmem četl a vyhledával další souvislosti, tak příběhů typu bomba-most by se u mě dalo nalézt desítky, možná stovky. Za něco takového nikdo nemůže (ehm, neměl by) být sledován nebo odposloucháván.

    Rozhodně ne odsouzen nebo obžalován. Ale sledován, aby se ujasnilo, jestli má dotyčný ryze teoretický zájem nebo se k něčemu chystá, to mi přijde jako regulérní policejní práce.

    19.6.2013 21:29 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    a jak zjistí, že se něco děje? bude se náhodně infiltrovat do náhodně vybraných domácností??? - základ je v komunikaci - bez té nic není a pokud nebude mít policie nějakým způsobem přístup ke komunikačním kanálům, tak si to nedovedu moc představit
    Jendа avatar 20.6.2013 05:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    A jak si ten přístup představuješ? Zákaz používání Vernamovy šifry?
    21.6.2013 08:50 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    No, budou se proste muset snazit starat se o to, co se v te komunite deje, jako treba mluvit s lidmi, pomahat jim... a pak se mozna i neco dozvedi. Ja si myslim, ze by to prospelo obema stranam, btw.

    Jenze na takto definovane praci policie se jen tezko ziskavaji statni zakazky. Pak je tady jeste ten Randyho argument, ze je to neefektivni. Jenze lidskou spolecnost neni mozne posuzovat jen z meritek efektivity - nejefektivnejsi totiz je neexistovat vubec.
    21.6.2013 09:19 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Pak je tady jeste ten Randyho argument, ze je to neefektivni. Jenze lidskou spolecnost neni mozne posuzovat jen z meritek efektivity - nejefektivnejsi totiz je neexistovat vubec.

    Ono nejde ani tak o efektivitu, jako spíš o to, jestli jsou některé věci vůbec fyzicky realizovatelné. V již odkazovaném článku předkládá bývalá šéfka MI5 jednoduchou rovnici. V Británii je asi 2 000 lidí na seznamu podezřelých teroristů. Pokud by je měla MI5 všechny fyzicky sledovat, potřebovala by jen na toto sledování 50 000 agentů, což je desetinásobek současného celkového počtu zaměstnanců.

    21.6.2013 15:36 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    To je samozrejme idiotsky argument. Nemusite prece sledovat vsech 2000 z nich 24 hodin denne na to, abyste zjistil, jestli na tom seznamu nejsou zbytecne. A 99% z nich na tom seznamu jsou zbytecne, a u tak 80% z nich to zjistite za chvili. Dalsi vec je, ze se nejspis budou vyskytovat ve skupinach a nekteri z nich se navzajem znat.

    Ale predevsim, pokud uz maji jmena, co jim brani ziskat soudni prikaz na odposlechy konkretnich jmen? Tohle prece rozhodne neni argument pro odposlech vsech komunikaci.
    21.6.2013 17:39 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    To je samozrejme idiotsky argument.

    Asi si nerozumíme. Těch 2 000 podezřelých, to už je vytipovaná hrstka lidí, nepatrný zlomek muslimské populace v UK. Přesto ani je není možné fyzicky sledovat. Zřejmě by MI5 nedokázala sledovat ani 200 lidí.

    Nemusite prece sledovat vsech 2000 z nich 24 hodin denne na to,

    Pokud někoho sledujete, tak je nutné to dělat 24/7. Zločinci a teroristé nemají pevnou pracovní dobu dle zákoníku práce.

    Ale predevsim, pokud uz maji jmena, co jim brani ziskat soudni prikaz na odposlechy konkretnich jmen? Tohle prece rozhodne neni argument pro odposlech vsech komunikaci.

    Jasně, ale nejdřív je nutné vybrat z milionů obyvatel těch pár opravdu nebezpečných lidí, kteří se dále sledují.

    Jendа avatar 20.6.2013 05:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Co se prostě smířit s tím, že policie proti meteoritům, mimozemšťanům a kyberzločincům nic nezmůže?
    20.6.2013 08:59 Pindal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Lze to ještě zjednodušit: Policie nic nezmůže. A není třeba se odvolávat na meteority, ufony a tak podobně, bohatě na to stačí zloději autorádií.
    Petr Tomášek avatar 25.6.2013 15:04 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Proti meteoritům, mimozemšťanům a kyberzločincům nic nezmůže, proti islamistům něco přeci jen zmůže. A každý zachráněný lidský život stojí za to.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Jendа avatar 25.6.2013 18:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    proti islamistům něco přeci jen zmůže
    Tato myšlenka by si zasloužila rozvést.
    A každý zachráněný lidský život stojí za to.
    To je jistě pravda, ale zachraňuje sledování životy? Stojí velké peníze, za které by šlo třeba zlepšit katastrofální české státní zdravotnictví. Připravuje půdu pro puč, který může stát život miliony lidí. A i kdybychom nepočítali jen životy na kusy, ale i jejich kvalitu, mohli bychom dospět k ještě zajímavějším výsledkům. Proto si myslím, že provést rychle tento závěr, je nemoudré.
    Bystroushaak avatar 19.6.2013 20:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Co bys jako chtěl? Černobílé řešení, které by z něj udělalo hrdinu, nebo padoucha? Vždyť bys tomu stejně nevěřil a nebylo by ti to dost dobré. Někteří lidé prostě nevěří vůbec ničemu a k libovolné informaci pro jistotu vymyslí její opak, aby měli pocit jak na to všechno vyzráli.
    Bedňa avatar 19.6.2013 22:38 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    To má z amerických filmov, hrdina musí vždy najlepšie ovládať bojové umenia, musí byť z mysľou vždy o krok napred, hovoriť vyberaným slovníkom, niečo iné je neprípustné.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    20.6.2013 12:21 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    a hlavně mít doktorát :)
    Bedňa avatar 20.6.2013 12:46 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Minimálne jeden :-) A zabudol som, musí vyzerať ako model, to je veľmi dôležitý predpoklad pre hrdinskú povahu.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    22.6.2013 06:38 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    vyzerať ako model
    zaujímalo by ma, či Miriam hovorí fistulou:) a či šnupe ako je to v modelingu zvykom... vyzerá to tak
    Jendа avatar 20.6.2013 05:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Necham stranou zda je to mozne/realne a ocekavane/ocekavatelne, zda je normalni, ze kdyz pisete seznamy svych intimnosti na Facebook, zda se muzete divit, ze to obrati proti Vam
    Hledáš na webu? Jak? Doporuč něco, díky.
    GeoRW avatar 20.6.2013 20:59 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Tento rozhovor s Assangeom z Decembra minuleho roku bol linkovany k jednej tunajsej zpravicke.

    Uz vtedy Assange vedel, co sa bude diat a spomina tam ineho cloveka/whistleblowera. Edward Snowden sa mi skor zda ako typek, ktory bol dost odvazny na to, aby isiel na verejnost, ale v skutocnosti za tym celym stoji viacero ludi a on je v tom len okrajovo.
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    Petr Tomášek avatar 25.6.2013 15:05 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Spíš bych si tipnul, že jak Assange tak Snowden jsou nastrčení nějakým jiným státem, např. rusákama, nebo čínou...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    pavlix avatar 25.6.2013 16:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Tady se někdo dal na konspirační teorie...?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Petr Tomášek avatar 25.6.2013 18:43 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Nerozumíš, co v češtině znamená slovo „tipnout si“?

    Nicméně by pro tuto variantu svědčily některá fakta: a) Snowden sám tvrdí, že do tajných služeb infiltroval záměrně, b) Snowden dostává očividně od někoho logistickou podporu, jinak by asi nelítal z jedné země do jiné, nefingoval odlet určitým letem, atd.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Jendа avatar 25.6.2013 18:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Nerozumíš, co v češtině znamená slovo „tipnout si“?
    Spíš bych si tipnul, že si dvojčata zbořili sami a že přistání na Měsíci natočili ve studiu.
    a) Snowden sám tvrdí, že do tajných služeb infiltroval záměrně
    Nevidím souvislost s agenturou jiného státu.
    b) Snowden dostává očividně od někoho logistickou podporu, jinak by asi nelítal z jedné země do jiné, nefingoval odlet určitým letem, atd.
    Tato implikace mi též nepřijde zřejmá.
    pavlix avatar 25.6.2013 19:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Netvrdil jsem, že nemáš pravdu. Jen mám radost, že ses taky přidal mezi konspirační teoretiky.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.6.2013 21:56 dp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Pravost tech dokumentu nikdo nepoprel, obrana se toci na tom, ze to co se v nich pise nezasveceni lide spatne chapou. Takze jaka je pointa tohoto clanku? Hrdy dukaz, ze jeho autor cerpa informace z blesk.cz?
    21.6.2013 05:41 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Někdo tady uvedl, že by se autor blogu uplatnil jako kádrovák a já se k tomu připojuji.
    Ano byl by z něj skvělý bolševický kádrovák, má k tomu většinu předpokladů. Soudím nejen dle tohoto článku, ale na základě celého jeho zdejšího díla. Má ve všem jasno, takže by se mezi soudruhy výborně uplatnil.
    21.6.2013 06:41 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    presne tak, nevymreli, len si prezliekli dres
    21.6.2013 12:58 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Jo, převlíkla jsi ho, ty, Jílek a udavačka Marcelka.
    21.6.2013 21:28 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Miriam, keď už máš krátky rozum, daj si už opredĺžiť ten penis.
    Petr Tomášek avatar 25.6.2013 15:07 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Mně přijde, že autor tohoto článku je tady téměř jediný, který si ve všeobecné proti-USA hysterii snaží klást logické otázky...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    pavlix avatar 25.6.2013 16:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Edward Snowden: Padouch nebo hrdina?
    Mně přijde, že vyvozovat něco z počtu komentářů s určitým názorem (navíc subjektivně interpretovaným) je kokotina.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.