abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení

    12.10.2009 06:27 | Přečteno: 52029× | plky | poslední úprava: 5.2.2015 10:11

    Kdo z vás si pokládal otázku jak a za jakých podmínek si lze změnit jméno a příjmení včetně časů, žádostí a finanční náročnosti, nechť nahlédne do tohoto dokumentačního projektu :).

    Změna příjmení není žádným neobvyklým činem. Tímto si projde velká část žen, jenž se vdají a chtějí převzít příjmení partnera. Když se těchto žen člověk zeptá, co vše musely oběhat, tak se dozví akorát to, že musely podepsat papír při oddávání a vše se již samo zařídilo. Nyní si ukážeme postup, jak si změnit jméno a příjmení.

    1) Všeobecné info

    2) Žádost

    Pokud toto splňujeme, tak šup k PC, naťukat si nějakou žádost. Nojo, ale jak má taková žádost vypadat a co všechno v ní musí být? Chvilka googlení a lze najít třeba tuto předlohu :
    Žádost o změnu jména/příjmení (napravo je ke stažení v různých formátech).
    Pokud žádost nepodáváme na Praze1, tak by možná bylo vhodné ji nějak přiměřeně upravit a poté dovyplnit. Třeba nějak takto :
    zadost
    Hotovou žádost už musíme jen osobně zanést na matriční úřad, kde jsme vedeni. Je potřeba sebou vzít rodný list a občasnký průkaz.

    3) Podání žádosti

    Pokud bydlíte na malém městečku, je možné, že si vše můžete zařídit na úřadě, kde šikovná pani vyřizuje občanky, matriku aj. věci (vlastně vše kontroluje a přeposílá to daným úřadům, vy pak nemusíte nikam jezdit). Při podávání žádosti jste upozorněni na vážnost dané žádosti a zda jste si jist, co děláte (snaha o přemlouvání, když žadatele přemluvíme, budu mít míň práce, to je jasné). Ovšem kdo je pevně rozhodnut, neustoupí nátlaku. Nyní pozor. O změně jména a příjmení se rozhoduje ve správním řízení. Každá změna je posuzována zlvášť, tzn., že ke změně jména a příjmení jsou nutné dvě správní řízení, tzn., že nezaplatíme 1000,- Kč, ale 2000,- Kč. Taktéž vás musím upozornit, že po odchodu z úřadu ví o vaší změně jména a příjmení celé město. Tomu se v dnešní době říká "úřední tajemství" :-/. Jojo, takže kdo chce změnu provést anonymně, tak by si měl zajít skutečně na matriku a né to řešit přes tyhle pobočkoukecaný ženský. Více info včetně lokací matrik viz dole v komentáři pod článkem : #184 - #185

    4) Správní řízení

    Nyní by vám měl poštou do několika dnů přijít dopis, který vás bude informovat o zahájení správního řízení. Když je pani na úřadě velmi ochotná a objetavá, tak vám za hodinu poté, co jste od ní odešli, zavolá, že se vše může urychlit tím, když si za ní ihned dojdete a ono info o zahájení správního řízení si hned převezmete. No, aspoň něco, že, :).

    Nyní se musí čekat na rozhodnutí. Pokud si žádáte o změnu jména i příjmení, přijdou dva doporučené dopisy. Mají nato údajně 30dnů. Skutečnost občas velmi překvapí. V pátek podáme, převezmeme info o zahájení správního řízení a ve středu je rozhodnuto :).
    jmeno prijmeni
    Po obdržení rozhodnutí máte asi 15 dní na odvolání. Opět, pokud chvátáme, můžeme zaskočit na úřad za naší slečnou u matrikopobočky a podepsat lejstro, že se vzdáváme možnosti odvolání včetně podpisu o převzetí rozhodnutí.

    Když je vše ok, pani zašle žádost na matriku o nový rodný list, takže čekáme a čekáme.

    5) Nový rodný list

    Nový rodný list přijde doporučeně poštou (už na vaše nové jméno a příjmení s poznámkou o původním jménu). Na poště se na vás pak pani divně podívá a zeptá se, jak se jí podepíšete. Když odpovíte : "jak chcete :)", tak vám s úsměvem oznámí, že děkuje a nebude dělat problémy :). Zde upozorňuji, že není dobré se zmiňovat o tom, že vám přišel nový rodný list. Důvod je jednoduchý, zbytku města, které to ještě neví, to sdělí druhý den pošťačka :). Když jde vše velmi dobře, tak do 14 dnů máte rodný list. A tímto nám začíná běhání a běhání a vyřizování a vyřizování.

    6) Nová občanka a identifikace

    Jakmile přijde nový rodný list, okamžitě musíme běžet a nechat si zhotovit novou občanku (opět k milé paní na úřadě, nebo do příslušného města). Tam vám vystaví papírek, na jedné straně vaše staré jméno a příjmení a na druhé vaše nové údaje.
    potvrzeni
    U občanky vám ustřihnou růžek a tímto je to zpečetěno :). Vždy k občance musíme přiložit malý info lísteček, jenž vám vystavili a který spolu s rodným listem dokazuje změnu jména a příjmení. Pani bude na občanku požadovat jednu fotečku :). Pro novou občanku si přijdeme za 30 dnů.

    7) Běháme, až nám z toho hrabe

    Tákže začínáme. Tuto změnu musíme všude co nejrychleji oznámit :

    --> zdravotní pojišťovna : dopolední vyjížďka do většího města, kde je pobočka, malá fronta, je to chvilka, vemou vám kartičku zdravotního pojištění a vystaví vám dočasnou (dočasná kartička zdravotní pojišťovny je formátu A4 :D ). Novou vám pošlou a měla by přijít asi do 3 týdnů poštou. Samozřejmě opět doporučeně jako doposud.

    --> techničák : jo, 40min čekání ve frontě, pak zjistíte, že na malou úpravu techničáku potřebujete žádost. Ve finále je udělán zápis do velkého techničáku a malý techničák je nově vylisován. Cena 50,-Kč a 15min u přepážky s milým pánem.

    --> řidičák : je třeba zažádat o nový řidičák, takže opět žádost (klasická žádost o nový řidičák, jenž mají přímo na místě).
    zadost o ridicak
    K tomu přibalíme fotečku, na jejíž zadní straně bude naše rodné číslo, a samozřejmě 50,- Kč poplatek. Pán za přepážkou bude jen trochu udivený nad neobvyklím důvodem k novému řidičáku :). Jinak nový řidičák bude k dispozici za 20 dnů

    --> povinné ručení :Když pani chvátá, nestíhá a má málo času, tak vás ani neotravuje s kopií občanky, potvrzení o změně jména apod., jako slibují jinde. Stačí tudíž jen napsat na papírek nové jméno a příjmení a přijít si pro vyřízené papíry na konci prac. doby. Dostanete ještě dočasnou zelenou kartu, jenž vám vypíše na místě a nová zelená karta jako taková vám přijde poštou, jo, doporučeně, všechno doporučeně, tak to má být. Jinak povinné ručení je třeba vyřizovat až po úpravě v techničáku a po zažádáním o nový řidičák. Aspoň myslím.

    --> pas : jo, máte v ruce starý pas s docela dlouhou životností (jen škoda toho jiného jména a příjmení), sedíte u pasového oddělení, fronty nula nula nic a říkáte si : "tak co vole, půjdem do tý biometriky, nebo ne?" v tu chvíli uvidíte automat na kontrolu biometrických údajů, něco jako : "strč jsem ten pas a já ti řeknu, zda jsi to ty". No a je rozhodnuto : "dobrý den, prosím vás, já bych si chtěl nechat zrušit pas", pani se na vás nechápavě podívá, ještě se přeptá, zda jako co, zda jako fakt, jako jako fakt? No, jako fakt. A je po něm :). S postupem času si říkáte, že vám pani ani nevystavila žádné potvrzení, ale co, sere nato pes. Příště již budete určitě chytřejší :).

    --> spořitelna : jo, po půl hodině ve frontě zjistíte, že se sem budete muset vrátit až budete mít novou občanku. Změnu na nové jméno a příjmení by možná provedli, ale pak bychom se stejně museli ještě vrátit s občankou :-/. Takže spořka až za ten měsíc, no.

    --> doktor :bez problémů, stačí předložit nový rodný list a to jen z toho důvodu, aby si dokozáli opsat nové jméno a příjmení. Ještě, že jsme si nejdříve vyřídili tu zdravotní pojišťovnu. Na otázku, co se jménama na zdravotním průkazu a očkovacím průkazu vám bude odpovězeno ve smyslu : "si to přeškrtni a napiš si nad to nové jméno a příjmení"

    --> stavební spoření : Když člověk shání číslo na svého strážce, tak co by náhoda nechtěla, strážce se ozve sám, zda náhodou něco nepotřebujete a vy náhodou něco potřebujete :D. Tito lidé jsou velmi ochotní a zastaví se za vámi třeba i o víkendu. Vše s vámi bez sebemenších problémů vyřídí :)

    --> personální oddělení v práci : Velmi milí lidé. Občas sice zapomenou doma klíček od takové velké skříně a člověk se tedy musí zastavit druhý den, ale vstřícností se to celé vyváží. Navíc nikomu neuškodí udělat pár kroků navíc, když už má to personální přímo u sebe :). Na personálním si vše projdete a oni to pak již nahlásí na zdravotní pojišťovně(ač jste to již nahlásili vy, oni musí taktéž, je to jejich povinnost), sociálce apod.

    --> mobilní operátor : Prý to je již druhý případ v tomto týdnu, podivila se sličná slečna (jenomže předchozí člověk nahlašoval pouze změnu příjmení, amatér :P). Zpočátku se tvářila, že potřebuje již novou občanku, ale kdeže. Nakonec jukla na starou + papírek dokazující změnu a pak 5 minut klikala myší v PC. Poté už jen ohlásila, že je již vše změněno. Tak za měsíc se uvidí, zda už dojde fakturka na nové jméno a příjmení, zda to bude bez přehmatů, překliků aj. věcích :).

    --> zubař : Nejdřív musí člověk překonat fobii ze zubařů a lékařského prostředí. Tohle bude zřejmě u někoho ještě dlouho trvat :-/. Ale asi bych v tom neviděl žádný problém (až se člověk odhodlá :) ).

    --> vysvědčení : Toto vypadá jako noční můra, mělo by to jít a pro kompletnost změny jména a příjmení ve všech směrech je to paní na úřadě doporučováno. Nevím, zda je to možné, jak jsou školy v tomto směru ochotné atd., ale všeho moc škodí, takže tady se praktickou zkušenost nedovíte.

    8) Reakce

    Při takovéto akci se můžete dočkat několika reakcí :

    --> Souhlasné (táta, bráchové, přítelkyně atd.)
    --> Udivené (Ono to jde? Tak to se nechám přejmenovat na "Pat Mat" :D, pravil vysmátý strýček)
    --> Zaskočené s mírným rozhořčením (Ono to jde? A proč? Proč takové jméno? Já to nechápu. Co tě k tomu vede? ... Situaci nepomohl ani frťánek, kterým chtěl strýc tetě pomoci :D ).
    --> Velmi zaskočené, smutné (mamince to pár dní trvalo, nejhorší asi byl nový rodný list, kde rodné jméno vůbec není zaznamenáno. To asi zamrzelo nejvíce, ale čas spraví vše a skutečně spravil ...)
    --> Zvídavé (hodně lidí, hodně stejných otázek. Člověk by se pak neměl divit ani tomu, že ho po oznámení této skutečnosti celý týden lidé v práci prozvánějí. Jednoduše proto, aby si ověřili, že si z nich dotyčný nedělá srandu a má změněné i jméno na telefonu)

    9) Závěr

    Ve finále máte teda skoro novou identitu díky novému rodnému listu, kde se vaše původní rodné jméno a příjmení vůbec neobjevuje :). Nicméně na občance ho mít budete (Rodné číslo máte taktéž stejné). Na její zadní straně bude vaše rodné jméno i příjmení. Zřejmě to tak musí být kvůli smlouvám aj. věcím, které jste doposud uzavřeli.
    Tak to by asi tak bylo vše. No, co ještě dodat, snad jen :

    Zdar Max Devaine :P

    Aktualizováno : Tak vzadu na občance přecijen bude nové "příjmení" (jen příjmení) jako rodné. Identifikace osoby stačí podle rodného čísla, které zůstává stejné. Takže tedy až na rodné číslo, komplet new osoba

    Aktualizováno2 : U o2 to samozřejmě podělali, přišla faktura na staré jméno, slečna asi tak dychtivě neklikala myší, jak měla. Zastavil jsem se tedy znovu u o2, byl tam nějaký klučina, řekl, že je to změněné jen na jednom místě, provedl změnu i na druhém a další faktura už byla ok.

    Aktualizováno 12.2.2014 : Pokud si měníme jméno a příjmení za svobodna, tak se obě tyto změny projeví v rodném listě. Ale pokud jsme ženatí/vdaní, nebo rozvedení, tak se nám v rodném listě projeví pouze nové jméno a příjmení zůstane stejné. To je zapsáno zase v knize manželství. Pokud dojde ke ztrátě dokladů, tak prokazujeme svou totožnost pro vydání nových dokladů (jako člověk ženatý či rozvedený) jak rodným listem tak oddacím listem. Zdroj : "Komentář pod článkem"

    Aktualizováno 29.4.2014 : Vypadá to na menší změnu ohledně uvádění příjmení, viz tento strom : V rodném listě i staré příjmení        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.10.2009 06:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    No to si děláš... No tak to je mazec... Nemám slov :-D
    12.10.2009 07:20 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Takže až tě to začne srát, tak to přejmenování zpět budeš mít za kilčo, když hanlivá, výstřední, směšná, zkomolá, cizojazyčná jsou takhle se slevou... :-)

    Měl ses ale nechat přejmenovat na Max Power. "Děti, jsou tři způsoby, jak věci dělat. Dobře, špatně a maxiobrovsky." -- "A neni to taky špatně?" -- "Jo, ale rychlejš."
    xvasek avatar 12.10.2009 08:43 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Taky bych tam raději šoupnul "Power" - to otevře cestu do světa mezi filmové hvězdy. :-)
    Ilfirin avatar 12.10.2009 07:25 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Tak to gratuluji.. Maxi. Věřím, že právě toto nastartuje tvoji kariéru na 100%.
    hikikomori82 avatar 12.10.2009 07:27 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    A ako si sa volal predtym?
    12.10.2009 07:31 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Neřekne. Patříme holt mezi těch 55 %.
    12.10.2009 07:33 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Příp. se jmenoval Maruška Devaine.
    12.10.2009 09:05 kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Radek Hulan preci
    the.max avatar 12.10.2009 15:53 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    +1 :-D
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    12.10.2009 07:28 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Když jsem tak v rychlosti přelítnul ten první screenshot, pobavily mě dvě věci: to s tím zakrytým věkem, to je fakt lol, a to o dobrém jménu v odborných kruzích. To mě fakt uzemnilo a dalo mi to jasnou odpověď na otázku, jestli tohle někdo může myslet vážně. Jsi jednička!
    Max avatar 12.10.2009 08:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jo, když děláš jakoukoliv žádost, tak se tam snažíš nacpat všemožný kraviny, jen aby to prošlo :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.10.2009 08:19 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Dobře ty!
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    12.10.2009 08:20 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jen jeden problém to má: teď už všichni tvoje jméno znají :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    12.10.2009 14:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Taky si říkám, jestli teď nebude potřebovat pseudonym, aby si zachoval anonymitu...
    12.10.2009 19:01 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Třeba by jako pseudonym mohl začít používat své původní jméno a příjmení :D
    12.10.2009 08:25 guest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    sem myslel ze takhle blba muze byt jen moje segra
    12.10.2009 09:03 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Bookmarkuju a budu nad tím přemýšlet, nebude to jediná střeštěná věc co bych za poslední dobu udělal, tak proč ne :-)
    12.10.2009 10:30 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    +1
    xkucf03 avatar 13.10.2009 22:59 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    A na co se přejmenuješ? Na „Marek Stopka“? nebo to je vlastně pravé jméno? :-D
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Amarok avatar 12.10.2009 09:27 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Tak a ted uz zbyva si jen registrovat domenu, nebo nejlepe vsechny nejbeznejsi (jelikoz vsechny jsou zatim volne - maxdevaine.name, .cz, .eu, .info, .com ....)
    GNUniverse - May the source be with you...
    12.10.2009 11:19 decumanus | skóre: 12 | blog: Clusium
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Tu koncovku .name si mohl uvést přímo do příjmení, aby to bylo ještě praktičtější :-).
    12.10.2009 09:29 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Tak kdo bude další? Žádosti již jsou prakticky předvyplněné... Přece ho v tom nenecháte, navíc člověka potěší, když narazí na jmenovce, viď Maxi? :-)
    12.10.2009 10:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Že bych se nechal pojmenovat Krályk? :-D ...se moc nevidí...
    12.10.2009 11:57 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Inzenyr Kralyk ;-)
    12.10.2009 14:47 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Nene já inženýr nebudu (mff).
    Ale asi víc cool by bylo nějaké jméno spjaté s linuxem. Třeba Honza Kernel apod... případně nasrat Linuse přejmenováním se na Franta Torvalds, řekněme ;-)
    Prcek avatar 12.10.2009 14:57 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Nene já inženýr nebudu (mff).
    To byl myšlen asi ten inženýr Králík od Smoljaka a Svěráka ;-).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    12.10.2009 09:32 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    A co nevesta? Růžena Devainová? Nebo to bude taky Devaine? :-)
    hmm
    Dent avatar 12.10.2009 09:39 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jak vám říká okolí? Používá stále staré jméno, nebo se přizpůsobili?
    Max avatar 12.10.2009 10:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    V práci se přizpůsobili. Jeden brácha mi říkal Maxi už delší dobu, druhý s tím začal až teď. Rodiče samozřejmě postaru. Sestřenka Maxi, strejdové Maxi, s tetama je to horší atd. Je to různé. Ale tipnul bych si, že nakonec zůstane jen malý okruh lidí, co mi budou říkat postaru, ostatní přejdou buď z recese, nebo z toho, že to vnímají jako správný krok.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    hikikomori82 avatar 12.10.2009 10:37 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    A co si si teda vlastne zmenil, meno alebo priezvisko?
    Max avatar 12.10.2009 10:50 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Obojí, neumíš číst? :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.10.2009 15:54 jzd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    hmm, Max je celkom normalne meno, ale priezvisko Zdar nie je az tak uplne bezne ;-)
    12.10.2009 10:40 Gagoo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Nu Maxi na začátečníka v oboru to docela ujde :thumb up: gratuluji...

    Já absolvovala před 12ti lety ten gruntovnější proces spojený se změnou pohlaví a to je teprve mazec, to bys zíral... tam už se žádné relikty minulosti nekonají - to vám vyperou i rodné číslo a občanku dočista "dorůžova" v mém případě. Přičemž administrativní stránka procesu je ze všeho asi tak nejméně zajímavá... a ta vysvědčení se samozřejmě dají vymámit v školského úřadu...

    www.gagoo.webnode.cz
    12.10.2009 12:54 xyz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jak se tak dívám na stránky, někdo to vážně nemá v životě úplně jednoduché. Jakpak se jmenuje potkánek? Vypadá roztomiloučce :-) Ti dva naši jsou už tedy podstatně větší ;-)
    12.10.2009 16:46 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jméno sis měla nechat. Vždyť David Kolibáč nezní tak špatně. ;-)
    12.10.2009 16:48 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Fluttershy, yay! avatar 12.10.2009 17:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    LOL
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Salamek avatar 12.10.2009 20:51 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    +1 :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    12.10.2009 20:30 Fida
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Zase lžeš já ti říkám bracho :-D
    vlastikroot avatar 12.10.2009 20:33 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    OMS, chtělo by to ty IP u každého přízpěvku.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    12.10.2009 11:02 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jak vám říká okolí?

    Tipuje, ze neco ve smyslu "ty vole"...
    12.10.2009 10:39 Martin B
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Drsne, ted se budes moct oficialne podepisovat "zdar max" (: Jinak jsi mi pripomnel tenhle film, je to o tom, jak tezke je pojmenovat potomka Vinettou (:
    mkoubik avatar 12.10.2009 12:28 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Mě to spíš připomnělo tohle.
    kotyz avatar 12.10.2009 10:50 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    kamos si taky menil a zaroven nemenil jmeno. puvodni si nechal, jenom si k tomu pridal jeste jedno, asi ze mit i prostredni jmeno je dost nobl :-D a ted co mu vysla basnicka sbirka pod pseudonymem, tak si myslim ze si ho jednou mozna zmeni komplet ...

    ale tolik toho obyhat nemusel, ridicak nema doted a do prace taky jeste nechodil, ale obcanku si vybehaval, to si pamatuju dobre.

    me by se napr. hodil novej rodnej list beze zmeny jmena, protoze ten starej se uz rozpada, tuhle sem ho potreboval vzit na socialku a malem se rozpad na dva kousky ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    12.10.2009 11:06 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    to je zajimave, hned si jdu pozadat o zmenu jmena a prijmeni. Na to same jako ty, docela fajn to zni.
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    12.10.2009 11:09 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    lol
    12.10.2009 23:45 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Pozor je to teďka jeho intelektuální vlastnictví :-D.
    Max avatar 12.10.2009 23:47 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Přesně tak, propašuji ho do ááámeriky a pak z něj zdrhám kůži :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    kotyz avatar 12.10.2009 11:15 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    asi neni mozny mit jenom meno a zadny prijmeni, co? takze jen "kotyz" by asi neprosel, ale treba "kotyz kotyzovic kotyzov" uz by projit moh :-D :-D :-D nebo prinejhorsim "jmeno kotyz prijmeni" ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Amarok avatar 12.10.2009 11:25 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    A co treba "Koty Z" ? Kdyz muze byt Ice T :D
    GNUniverse - May the source be with you...
    kotyz avatar 12.10.2009 11:37 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    boze chran, to by bylo jak meno nakyho blbyho hip-hopera s pozlacenym retezem na kozu na krku :-D :-D :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Heron avatar 12.10.2009 11:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Z krku na kozu? To je spíš pro hiphoperky, ne?
    Amarok avatar 12.10.2009 11:51 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ja to musel cist asi 3x, nez jsem to pochopil. Myslel to ve smyslu "pro kozu". Jinak by to musela byt docela postizena hiphoperka :D
    GNUniverse - May the source be with you...
    kotyz avatar 12.10.2009 12:00 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Přílohy:
    myslel sem neco jako tohle :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    12.10.2009 12:23 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Tak už chápu, proč v železářství prodávají i mosazné řetězy :-)
    13.10.2009 09:47 Radovan Garabík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    asi neni mozny mit jenom meno a zadny prijmeni, co?
    Na Islande áno - možno by si mohol začať tvrdiť, že máš islandskú národnosť :-)
    Prcek avatar 12.10.2009 11:29 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Moc práce a žádný užitek (pokud tě teda nenaháněla ruská mafie :-)), do toho nejdu :-D
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    mkoubik avatar 12.10.2009 12:14 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Změna jména je docela úlet, k dokonalosti tomu chybí, že se to nedá zvládnout za půl hodiny a ožralej - to by bylo probuzení, jak po svatbě.
    12.10.2009 14:44 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    :-D :-D komentář #1.
    Ale zní to jako docela slušná výzva - vožrat se tak, že si čék změní jméno :-D Co na to pěstitel chovatel koček? ;-)
    Salamek avatar 12.10.2009 20:56 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Si predstav to probuzeni : "Proc je na te cizi obcance v me penezence moje fotka ? :-D"
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    Grunt avatar 12.10.2009 12:54 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jak moc musí být člověk zhulený aby přistoupil k něčemu podobnému? V případě hanlivého jména bych to pochopil, ale takto? Ten pravý důvod by mě skutečně zajímal. Hodně mi to připomíná toto.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    12.10.2009 13:16 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    No, já bych se radši jmenoval Řehoř Vyskočzkundy, než abych si trapně měnil jméno. Zvlášť pokud člověk s tím debilním jménem přežije nejhorší období (tedy školu). Změna identity je kokotina.
    Max avatar 12.10.2009 13:26 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Nj, věc názoru, nu :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 12.10.2009 13:30 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    No, já bych se radši jmenoval Řehoř Vyskočzkundy
    Přesně. Pokud bych s tím přežil mladí, tak bych na to byl dokonce ještě pyšný(no kdo to má?). Já měl spolužáka, který si nepřál abych mu říkal příjmením(a přitom to nebylo nic strašného, rozhodně ne strašnějšího než to moje) a když se mi to povedlo(u někoho mi prostě zůstalo oslovení příjmením i když jsem ho znal hodně dlouho) tak pěkně prskal. Když tak alespoň zdrobnělinou. Dlouho jsem bádal nad tím, co za tím stojí(nenávist k otci, neshody v rodině,…) a nedávalo mi to spát až jsem se nakonec dopracoval k tomu, že to je asi fakt z toho důvodu, že to zní víc coolovější a má to i takový ten anglický přízvuk. Zdá se mi to nebo se poslední dobou šíří společností nemoc, která by se dala nazvat idiocie/debilita?
    Změna identity je kokotina.
    Právě z toho důvodu si myslím, že v tomto konkrétním případě za tím bude stát něco víc než je nějaký Hugo Toxx. A abych pravdu řekl, dost mě to zajímá.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 12.10.2009 13:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    že to zní víc coolovější
    Teda teď byl zasazen malý stín pochybnosti, ale stále trvám na svém názoru.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Amarok avatar 12.10.2009 13:59 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    :D :D
    A já přidám citát z té žádosti, které Max vyplnil "... tudíž bude mnohem snazší sehnat klienty ...". S těmito fotkami taky nepochybuju. Říkám si, jestli se Max neměl přejmenovat spíš na Max Deviant :D
    GNUniverse - May the source be with you...
    Max avatar 12.10.2009 15:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    To nejsem já :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.10.2009 14:27 Martin Baleja | skóre: 13 | blog: Segmentation_Fault
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Hele, a jak se ten tvůj "jedinečný plod fantazie s lehkou vyslovitelností" vyslovuje? Jako Devajn? Devajne? Divajn? Divajne? Divnej? Deviant? ...;-)

    Why are hemorrhoids called "hemorrhoids" instead of "assteroids"?
    12.10.2009 14:41 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Teď mě tak napadlo, že když se jeho blog jenuje "Max_Devaine" a zvolil si jméno Max Devaine, tak vy byste se musel jmenovat Segmentation Fault. Takové jméno by se mi docela líbilo. ;-)
    hikikomori82 avatar 12.10.2009 14:56 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    >> Segmentation Fault. Takové jméno by se mi docela líbilo

    obligatna xkcd referencia
    12.10.2009 23:49 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Little Bobby tables :-D.
    13.10.2009 10:06 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    ... Segmetation Fault ...
    A pak pojmenovat děti Page Fault, Double Fault a Triple Fault ... Dobré by bylo i General Failure, ale kvůli tomu by nejspíš bylo nutné udělat kariéru u armády :-( Ale třeba v USA si chlápek jménem Travis Doom udělal doktorát hlavně proto, aby si mohl říkat Doktor Doom :-)
    Nicky726 avatar 12.10.2009 14:59 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Taky sem si říkal...
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    xvasek avatar 12.10.2009 15:07 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    "deviant" mi to házelo do Google suggestion. Možná je to chytrý způsob, jak při dalším přejmenování ušetřit 900Kč.
    Max avatar 12.10.2009 15:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jak chceš. Oficiálně se představuji [dyvejn]. Ale je mi to šumák, klidně [devajn] atd.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.10.2009 09:53 Martin Baleja | skóre: 13 | blog: Segmentation_Fault
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    OK, i tak tipuju že drtivé většině lidí budeš muset svoje příjmení hláskovat. Já to mám tak 60-70% a to jsem si jméno ani příjmení (zatím - ten Seg Fault nebo Bobby Tables se mi hrozně líbí:-)) neměnil:-)
    Why are hemorrhoids called "hemorrhoids" instead of "assteroids"?
    pushkin avatar 12.10.2009 14:37 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
           OOO
    ::    O   O
      == O     O
    ::    O   O
           OOO
    
    Fluttershy, yay! avatar 12.10.2009 15:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Neuměl bych si vybrat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 12.10.2009 15:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Mmmmaaaaaaaaaaagór!!! :-D

    A proč jsi to tedy měnil?

    Jo a ještě technické:
    • Když skenuješ oboustranný dokument, tak si dej bacha, aby to neprosáklo (viz "Číslo * ------ /AA" v bodu 6 - GIMP je sviňa :-)).
    • Nerozostřuj, začerňuj. Rejpalové pak mají tendenci si s tím hrát a
      • zbytečně tím ztrácí čas
      • unikají tajné informace :-)
    • Neboj, nepodařilo se mi kromě toho čísla (ani nevím, co to znamená, ale asi je to důležité, když je to začerněné - asi jako když mě přitahují adresy z /robots.txt :-)) a počtu písmen původního příjmení (text nečitelný) rekonstruovat nic zajímavého.
    :-)

    Zdar Jan Hrach

    ...a navždy Hrachem zůstane
    Max avatar 12.10.2009 15:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Haha, já jsem začerňoval všechny čísla, ale myslím si, že nedůležitá :D. Na nerozostřování jsem byl upozorněn, ale nechal jsem to tam :D. Jen ať si lidi hrajou, zas taková prdel to asi nebude a jelikož jde o psací písmo, tak se nebojím nějakého rozkódění. A i když někdo něco rozkódí, tak mi to vadit nebude :). Nejcitlivější data jsou začerněna, zbytek je mi šumák :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Luk avatar 12.10.2009 16:24 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Nerozostřuj, začerňuj. Rejpalové pak mají tendenci si s tím hrát a zbytečně tím ztrácí čas unikají tajné informace
    Takhle se vyrojili rejpalové, když jsem psal článek o bankovnictví KB v Linuxu a dal jsem tam rozostřená čísla. Tam bylo ale nejlegračnější, že jsem je porůznu kopíroval, takže i kdyby se to někomu čistě teoreticky podařilo zrekonstruovat (což nepovažuji za pravděpodobné), tak to budou nesmysly.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Jendа avatar 12.10.2009 19:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Hlavně já na těch tvých screenshotech vidím jenom čísla účtu a nějaké zůstatky. Měl jsi to nechat se skutečnými čísly účtů a sníženými zůstatky, třeba by se někdo slitoval a něco ti poslal :-D. Já takhle posílám čísla účtů zásadně nešifrovaně - možná ten mail někdo odposlechne a taky tam něco pošle :-D.
    Luk avatar 12.10.2009 20:18 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Hlavně já na těch tvých screenshotech vidím jenom čísla účtu a nějaké zůstatky.
    No vždyť ano. Ale přišly mi tehdy ohledně toho nějaké maily.
    Měl jsi to nechat se skutečnými čísly účtů a sníženými zůstatky, třeba by se někdo slitoval a něco ti poslal
    Nejlépe záporné zůstatky ;-)
    Já takhle posílám čísla účtů zásadně nešifrovaně - možná ten mail někdo odposlechne a taky tam něco pošle
    Číslo účtu není zase až tak tajná informace. Samo o sobě prakticky k ničemu není - jedině že by někdo zkusil napodobit můj podpis a převést si nějaké peníze. Ale vzhledem k tomu, že na podpisovém vzoru v bance mám naprosto specifický podpis, byla by taková snaha marná.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    12.10.2009 22:32 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jo, taky jsem si takový zvolil, ale už si vůbec nejsem jistý tím, že si ho pamatuju ;-))).
    Baník pyčo!
    Luk avatar 12.10.2009 23:40 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    už si vůbec nejsem jistý tím, že si ho pamatuju
    Já také ne, ale v podstatě mi to nevadí. Papírový příkaz jsem nepodával už několik let.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Max avatar 12.10.2009 20:09 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jinak ty mi říkáš magor? Ty, co by jsi si nejradši zašifroval i prdel? :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 12.10.2009 20:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jinak ty mi říkáš magor?
    To je přece z Červeného trpaslíka.
    otasomil avatar 12.10.2009 16:31 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení

    Tak to byla karta.

    Se raci picnout nez toto podstoupit bych se.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    12.10.2009 16:35 Sádlo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Moje příjmení je Twisp - šíleně ho nesnáším. Dokonce i John Wayne na koni by při vyslovení takovýho jména vypadal jak ženská. Hned jak mi bude jednadvacet,zbavím se ho, a vyměním za něco mužnějšího. Momentálně sem vysazenej na jméno Dillinger. "Nick Dillinger". Vtom musí každej cejtit správnýho chlupatýho chlapa.
    12.10.2009 16:49 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jestli chceš něco, pod čím si všichni představujou chlupatýho chlapa, nech si dát jméno Sagvan Tofi. Sice Tofi taky zní jako název gaybaru, ale osobnost Sagiho tomu prostě dodala tu mužnost...
    mkoubik avatar 12.10.2009 17:26 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Můžu se zeptat jak jsi na to jméno přišel, nebo jak vzniklo?
    Max avatar 12.10.2009 20:06 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Vzniklo v mých 15 letech. Max byl od : Bad Max a později Max Payne. Devaine vznikl jako zkomolenina Payne a to druhý si už nepamatuju, bylo to z nějakého filmu. Jinak dost lidí si myslí, že Devaine je anglické slovo. Ovšem co jsem tak googlil, tak ho mají převážně francouzi. Takže asi tak, no :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.10.2009 13:22 H4wk | skóre: 9 | blog: H4wkuv_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Takže ses pojmenoval podle filmu a podle počítačové hry. To zní rozumně.
    Korespondenční Seminář z Programování - Pro každého středoškoláka, který to s programováním myslí vážně.
    Max avatar 14.10.2009 13:43 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ano, ve finále ano :D. Je to mix několika filmů a her :D. Ostatně, co by jsi čekal od patnáctiletého kluka? ;-)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    vlastikroot avatar 12.10.2009 21:08 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Což teprv se jmenovat Linux Rulez :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    danman avatar 12.10.2009 21:48 danman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Legrace, a kdyz jsi vemem ze kamarad pouziva v 'odbornych kruzich" Jimmy Liang ...
    krize a volici pravice:plesnive syry, stara vina a auto bez strechy levice:plesnive vina, stare syry a auto bez koles
    12.10.2009 22:06 bla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    pekny blogpost.

    nedavno jsem udelal stejnou vec, resp. jen zmenu prijmeni, takze muzu potvrdit, ze i u me bylo vse tak lehke a bezproblemove.

    jen nevim, proc mas ty v OP uvedene minule jmeno/prijmeni, me tam nic nenapsali s tim, ze kdyz mam novy rodny list, tak se stare uz nikde nesmi uvadet (ani v OP).
    Max avatar 12.10.2009 23:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Zajímavý. Mně to říkala matrikářka, že ho tam vzadu budu mít. Pokud bych ho tam neměl, tak jak by byly platné smlouvy, co jsem doposud uzavřel? Asi by si nijak nemohli ověřit, že jsem to já :-/
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.10.2009 16:46 bla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    jedine pres rodne cislo, a nebo tim papirem co doklada zmenu jmena (uz jsem to jednou byl nucen pouzit a staci to (jeste ke vsemu to byl urad, co ma pristup do registru obyvatel, kde zmena je uvedena a stejne to chteli))

    smlouvy nekonci zmenou jmena, jen ho musis jim uvest (a dolozit treba tim papirem s rozhodnutim)

    dle me to u tebe udelala asi matrikarka spatne, protoze kdyz mas novy rodny list, tak tvoje rodne jmeno je tam to nove (proto taky jsi prisel o puvodni rodny list) a to minule je proste pryc (ne, jak kdyz se vda zenska)... teda aspon tak to je u me.
    12.10.2009 23:43 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    S ohledem na to, že sis to jméno sám vybral, budu klidně necitlivý: Je dost hnusný :-)
    Max avatar 12.10.2009 23:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    No, ok, ještě, že k tomu příjmení nemáš výhrady, to už by se mně dotklo :D.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.10.2009 23:54 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Já si zase vzpomněl na princeznu Consuelu Bananahemok :-D.
    kotyz avatar 13.10.2009 11:03 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Nebo Batman Bin Suparman :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    genius2000.log avatar 13.10.2009 02:18 genius2000.log | skóre: 10 | blog: poznamky_linuxaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    tak ja si asi necham zmeni na DJ Hanz a usetrim na vizitce pismenka :)
    djhanz.cz - music is my life.
    msk avatar 13.10.2009 08:27 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Nodpc... :)
    brk avatar 13.10.2009 15:03 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Kdy slavíš jmeniny? Na seznamu českým jmen to není. :o)
    USE="-qt -kde"
    Max avatar 13.10.2009 20:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jmeniny neslavím. U svého rodného jména si dokonce nepamatuji ani kdy přesně jsou. U nového jsem si to zapamatoval hned a když už, tak 29.5.(Maxim / Max). Vím, že přímo jméno Max na cz seznamu není. Ale jak už jsem říkal, do žádosti člověk napíše cokoli, jen aby to bylo uznáno :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.10.2009 20:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Z toho si nic nedělej, já mám regulérní český jméno, který je normálně v kalendáři, ale jmeniny taky neslavim, páč na to pokaždý prostě zapomenu ;-)
    Občas se stane, že někdo přiběhne a "vše nejlepší" na mě, a já koukám jak Telemannovy vrata :-D
    14.10.2009 18:24 kuly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Já Ti to přeju, ale mám Tě za vola, ještě většího, pardon.
    23.10.2009 16:05 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Hodně zajímavé :) Zajímalo by mě jestli by někdo protestoval kdyby si si chtěl změnit jméno na něco z náboženství xD Big Bang Theory
    WIFT avatar 19.11.2009 08:57 WIFT | "The 2nd Capital City of Beer"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Mno, tak tenhle post nastartoval mou touhu taky udělat ve své identifikaci nějakou změnu. Ne tak velkou, jen maličkou. Chtěl bych si jen přidat druhé jméno (není těžké si domyslet, jaké by to bylo, spíš bude problém přesvědčit úřady, aby to přijaly, ale tak nějak počítám, že když jde jen o "dodatek", nemusely by s tím dělat takový cavyky ;). Má s tím někdo nějaké zkušenosti (tedy myslím s přidáním druhého jména)?
    Mám bujnou xtici, nosím xandy (alias xíry), občas xiltovku ... kua i v Unicode chybí X s háčkem :/
    27.11.2010 03:19 Láďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Super popsané a asi mě hrábne, ale jdu do toho - odmítám aby mi v zahraničí neustále říkali Ladyn nebo Ládyn místo Ladilav, natož Ládíku :o), v tu ránu je z toho Ládýn a jen mi k tomu chybí .. a jsem v hajzlu :o)
    24.2.2011 02:52 Ještě furt Michaela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    No, tak to je super článek!!! Vyskočil mi hned jako jeden z prvních, protože se taky na to chystám a hledám info :) I když je to úřadová makačka, jdu do toho!!
    Max avatar 24.2.2011 07:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Díky :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    3.12.2011 00:44 BartonX (オンドレイ)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Myslíte si, že by šlo si změnít jméno na jméno japonského původu? Například: 渡辺 nebo 片桐.
    Max avatar 21.2.2012 18:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Osobně si myslím, že ne. Aspoň né v tebou zmíněné formě (přecijen, ta paní to musí do toho pc nadatlovat a musí se to i na tu občanku nějak vylisovat). Osobně bych teda neviděl problém, že by ti povolili na občanku třeba : "Lee Chen" (tedy napsáno klasicky v české latině).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.2.2012 17:58 Ramiko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Děkuji,moc mi to pomohlo v napsání žádosti. :)
    Max avatar 21.2.2012 18:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Není zač, jsem rád, že to k něčemu je :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.11.2012 12:18 Richard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Vynikající článek. Někdo ze známých by si rád změnil jméno a myslím, že tento zdroj je snad nejužitečnější. Otázka je, zda by změnu jména šlo vykonat elektronicky, skrze e-podatelnu.
    Max avatar 12.11.2012 12:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Když jsem to řešil já, tak jsem všude četl, že se musím zastavit osobně, nestačilo poslat třeba ani doporučeně na matriku s vlastním podpisem a bylo třeba hned při předávání žádosti zaplatit, což by v případě el. podání nebylo hnedle jedle možné a asi by to prodloužilo proces kontroly a asi i náročnost úkonu (pani by si musel na matrice kontrolovat, zda už byla platba provedena, či nikoli). Dále v dalších úkonech je stejně nutná osobní účast (stříhání občanky, vystavení potvrzení o změně jména, předání fotek, další platba za novou občanku, vyzvednutní nové občanky apod.) Docela bych se tedy divil, kdyby to šlo elektronicky. To by byla podle mně zbytečná komplikace pro obě strany a celý proces by to jen prodlužovalo. Aspoň tedy podle současných požadavků.
    Nicméně, vždy se stačí zeptat na helpdesku epodaní, ne? A pokud takový dotaz vznesete, tak sem pak nezapomeňte napsat výsledek :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 12.11.2012 12:40 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jop, děkuji za pochvalu :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.12.2012 23:38 Keysi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Už delší dobu zvažuji změnu příjmení, ale ještě jsem se k tomu neodhodlala. Zajímalo by mě, jestli při změně ženského příjmení musí nové příjmení končit na ová apod. Tyhle koncovky se mi nelíbí a jako nové příjmení bych chtěla něco ve stylu vašeho Devaina (myslím tím spíše zahraniční příjmení, než nějaké typicky české).
    Max avatar 31.12.2012 00:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Samozřejmě nemusí. Takže se můžete "ová" bez obav zbavit, resp. ho u nového příjmení nepoužít.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    3.1.2013 17:30 Keysi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    A myslíte si, že by mi povolili si změnit příjmení na čistě anglické příjmení - třeba Smith, Crawford apod? Nebo kvůli tomu budou čeští úředníci dělat problémy?
    Max avatar 4.1.2013 08:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    To nevím, ale myslím si, že je to nějakému úředníkovi jedno a prostě tam bouchá souhlasný razítka.
    Jsem si na 99% jist, že s tím není problém.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.10.2013 15:09 Kristy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Konečně jsem se odhodlala a napsala žádost :) Bylo by možné ji s vámi zkonzultovat? Přece jenom 1000 korun je 1000 korun, a byla bych nerada, kdyby mi ji zamítli. Že bych vám ji poslala a jenom, jestli byste mi mohl říct, zda je ta takhle dobře napsané. Moc by mi to pomohlo.
    Max avatar 12.10.2013 20:19 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Dobrý den, dovolím si tvrdit, že jsem na tom stejně jako vy. Vím jen to, co už jsem napsal. Nicméně pokud i tak byste ráda něco konzultovala, tak kontakt viz :
    http://max.devaine.cz/kontakt
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    11.2.2013 01:19 Adam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    A mohl bych si nechat změnit jméno a příjmení na Adam Lanza?
    26.3.2013 17:05 Anna
    Rozbalit Rozbalit vše Jak si změnit jméno a příjmení Zadost
    Ahoj, chci udelat to same, nicmene vubec nevim co formulovat jako zduvodneni, jez musi byt nejak podlozen, nemam hanlive prijmeno, ale ziji v zahranici a tak se vyslovnost dost komplikuje. Zarazi me ze to zduvodneni se podle toho co jsem cetla v podminkach musi nejak prokazovat . Muzes mi prosim pomoci. Dekuji Anna
    Max avatar 26.3.2013 17:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak si změnit jméno a příjmení Zadost
    Já bych z toho nedělal vědu. Podle mně se to moc neřeší (viz to, jak se nechal Daniel Landa přejmenovat na Žito 44) a stačí prostě něco napsat. Vždy se dá napsat spousta obecných důvodů jako :
    Nikdy jsem se nestotožnila se svým jménem a příjmením, vždy jsem s ním měla problémy.
    Žiji v zahraničí a současné jméno a příjmení mi vůbec nevyhovuje. Lidé mají problémy s jeho výslovností, což je velkou komplikací v mé práci.

    atd. atd. Jde toho spousta napsat a jak už jsem řekl, nemyslím si, že by to hrálo nějakou roli a už vůbec né to, že by člověk někde musel něco dokazovat a být zpovídán.
    . Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.3.2013 18:20 EF
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ahoj, tvůj článek se mi zdá úplně nejlepší a nejucelenější, co jsem kde našla. Mám dotaz chtěla bych si změnit jméno ale nemám k tomu jiný důvod než že svoje jméno od malička nesnáším. Poradil bys mi nějaký důvod? A ještě něco, co když jméno které bych chtěla není v českém kalendáři vlastně je úplně vymyšlené? Děkuju :-)
    Max avatar 1.4.2013 14:53 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Děkuji.
    Když nechceš udat pravý důvod, nebo když ti přijde pro ostatní nedůležitý, tak si můžeš vymyslet opravdu cokoliv. S tím ti přeci nebudu pomáhat, jistě máš vlastní hlavu.

    Jak už jsem psal výše, je to svobodnější, než by člověk řekl a asi to úředníci zas tak moc neřeší a dávají tomu volnost.
    Měl jsem stejné obavy, když jsem do toho šel. Teď si myslím spíš už jen opak. Když se člověk podívá na net, na to, na co všechno se nechávají lidi přejmenovat, tak bych byl asi už bez obav. V žádosti píšu, že nové jméno je v českém kalendáři a mělo by být bez problémů. Ve skutečnosti, "Max" není v žádném českém kalendáři. Je tam jen Maxim, Maxmilián apod. "Maxim" - 29.5. se občas bere i jako "Max". Ani nevím, kde jsem k tomu přišel, že musí být ono jméno v českém kalendáři :-/.
    Ahoj Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 1.4.2013 14:56 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Taktéž jsem zaktualizoval odkaz Životní situace - Změna jména a příjmení
    Jsou tam tedy vidět oficiální požadavky a podmínky pro změnu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.6.2013 19:19 kieferr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    V pondeli jsem zazadal a nasledujici tyden ve stredu to mam.mam nove jmeno a bez potizi.
    12.6.2013 23:17 Lil' Nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Zdravím, nejprve chci poděkovat za super článek, který alespoň k něčemu slouží, ne jako ty úřední bláboly všude jinde na netu. Zajímala by mě ale dvě věci, doufám, že jsou někde výše a já je i po třech čtení přehlídla, když chci změnu jména i příjmení, musím vypsat 2 papíry pro každé zvlášť a ty podat na úřadě, nebo to jde sepsat na jeden list a oni to pak jenom projednají 2x? Druhá věc, na úřadě při podání zaplatím 1000kč za každou změnu a kromě poplatků za nové doklady už nic dalšího neplatím, jestli jsem to pochopila správně? Ještě jednou děkuju a přeju dobrou noc. =)
    13.6.2013 07:41 kieferr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ja vypisoval vse na jeden papir. Zaplatil jsem 2000 kc a matrikarka mi rovnou dala podepsat papir, ze bylo zahajeno spravni rizeni. Rekl jsem ji, ze bych to potreboval co nejrychleji a dalsi tyden volala abych si to prisel prevzit a rovnou jsem se vzdal i prava na odvolani. Ustrihla roh obcanky a vypsala zmenovy listek. Chtely po me rodny list, oddaci list a soudni rozhodnuti o rozvodu. Ale staci jedna zadost.a rozhodnuti mam take na jednom papiru. Samozrejme u jmena i prijmeni popsane v odstavci zvlast.
    13.6.2013 07:43 kieferr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jinak zadne dalsi poplatky. Pouze za doklady.
    Max avatar 13.6.2013 07:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Děkuji, jinak je to tak, jak píše kieferr. Taktéž jsem podal jednu žádost, která v sobě měla jak jméno, tak příjmení a zaplatil jsem taktéž 2000,- (jméno = 1000,- + příjmení = 1000,-) Ona to pak asi nějak rozdělí, nebo nevím. Pak přišly dvě rozhodnutí, jedno pro jméno, druhé pro příjmení. Další poplatky se už nikde neplatí, jen co se dá za nové doklady, fotky apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.6.2013 20:55 šári
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    ahoj všem, narazila jsem na tuto diskusi. mám v plánu změnit si příjemní (sobě a svým dětem) snad to projde...protože to příjmení nebude české. ale usnadní mi to život . u dětí to půjde hůř nebo snáz? ( otec nehraje roli - není v papírech) díky. šári
    19.12.2013 08:55 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení

    Není toto tvá původní identita? https://www.facebook.com/SushilKunduOfficial :)))

    3.2.2014 08:25 Jana
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Zdravím, dcera od známého se nemohla smířit se svým příjmením, chtěla si jej v 16 letech změnit, ale otec ji to nedovolil. Změnila si ho tedy sama v 18 letech, dejme tomu na Novotná. V občance však jako rodné jméno má také uvedeno Novotná. Její rodné jméno není nikde. Je to tedy možné? Bylo to asi před třemi roky. Četla jsem Váš článek a psal jste, že v OP máte uvedeno rodné příjmení původní. Díky za odpověď.
    Max avatar 3.2.2014 08:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Dobrý den, to jste četla zřejmě špatně, jelikož v článku uvádím, že se změní i rodné příjmení na nové, viz úplný konec článku.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.2.2014 10:43 Kieferr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Rodne prijmeni zustane stare. Dojde novy rodny list kde je uvedeno nove jmeno ale prijmeni je stare.A i na dokladech je uvedeno rodne jmeno stare. Stejne jako na formularich na pojistovnu a vsude mozne se uvadi i rodne prijmeni.
    7.2.2014 10:50 Kieferr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Dejme tomu ze jsem se jmenoval Ludvik Novotny a zmenil si jmeno na Alexe Kudrnateho. Dojde mi novy rodny list kde bude uvedeno Alex Novotny. V obcance budu mit jmeno samozrejme nove tj. Alex Kudrnaty ale v policku rodne prijmeni bude Novotny. Stejne jako to chteji uvadet na uradech do policka rodne prijmeni a pod. Ikdyz urady maji vse pod kontrolou. Nedavno jsem byl na policii a vedely o me i velikost bot. Vytahly si vsechno jednim kliknutim. Jmena jsou samozrejme smyslena.
    7.2.2014 10:56 Kieferr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Alespon ja to tak mam. Menil jsem i jmeno a prijmeni. A v rodnem liste mam uvedeno nove jmeno a stare prijmeni. na dokladech uz mam vse v novote.S tim ze jako rodne je u starsich obcanek to stare puvodni. Coz uz ani u novych obcanek neni.Ale i tak do kolonek pro urady a vsude kde ta kolonka je uvadim i puvodni prijmeni jako rodne.Jinak stejne si vse zjisti z rodneho cisla, ktere je stejne.
    Max avatar 7.2.2014 11:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Při změně jména je jasné, že se příjmení nikde nemění, že. :)
    Osobně jsem měnil jméno a příjmení a rodný list je s novým jménem a příjmením a na staronové občance mám rodné příjmení ponovu. Přesně tak, jak píši v článku.
    Paní má stejnou zkušenost a ostatní lidé v diskusi taktéž. Nerad bych, abychom se do toho nějak zamotali, doufám, že jsem vás pochopil správně.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.2.2014 19:31 Kieferr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    To nevim, taky jsem to tady procital a trosku mne to zarazilo.Ja menil i jmeno i prijmeni.A skutecne mi dosel rodnej list kde je uvedene nove jmeno ale stare prijmeni.Uz jsem psal na urad jak to teda je.Cekam na jejich vyjadreni.Protoze i ja jsem z toho nyni trosku zmaten.Ale v obcance to mam dobre nove jmeno i nove prijmeni.a jelikoz mam novou obcanku tak uz tam rodne prijmeni neni.Jsem sam zvedavy.Vase prispevky jsem procital a ted to budu resit s matrikou.Je mozne ze u me osoby udelaly chybu.Uvidime.
    Max avatar 8.2.2014 15:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    V takovém případě musí jít o chybu na straně matriky.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    10.2.2014 18:14 Kieferr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Tak došla mi odpověď z matriky. na Váš dotaz ze dne 07.02.2014 Vám sdělujeme následující: Podle § 73a zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení, se u fyzických osob, které změnily osobní stav a kterým byla povolena změna rodného příjmení, se povolená změna příjmení zapíše v knize manželství nebo v knize partnerství, popřípadě v knize úmrtí v zápise úmrtí zemřelého manžela, popřípadě partnera. Tato právní úprava je účinná od 01.07.2012.V souladu s tímto ustanovením se změna Vašeho příjmení promítla do knihy manželství a oddacího listu. Do knihy narození se změna nezapisuje a proto se nemohla promítnout ani do rodného listu, vaše rodné příjmení "XXXXX" zůstává beze změny. No a já ženatý byl a rozveden taky. Sice nechápu z jakého důvodu to tak je, ale podobná odpově´d mi došla ze dvou úřadů.
    11.2.2014 10:58 Kieferr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Tak je to potvrzené. Předem se omlouvám za zmatky, které jsem nejspíš způsobil, ale je to skutečně tak, že pokud je člověk který mění jméno a příjmení za svobodna tak se mu obě tyto změny projeví v rodném listě.Ale pokud je ženatý a nebo rozvedený tak se mu v rodném listě projeví pouze nové jméno a příjmení zůstane stejné. To je zapsáno zase v knize manželství.Bylo mi také napsáno, že pokud ztratím doklady tak prokazuji svou totožnost pro vydání nových dokladů, jako člověk ženatý či rozvedený jak rodným listem tak oddacím listem. Považuji to sice za zbytečné a matoucí, ale co v ČR je jednoduché že?
    Max avatar 11.2.2014 11:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Tak to je pěkný, děkuji za doplnění infa, hodím to na konec článku, aby se o tom vědělo.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    5.3.2014 08:13 Zuza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ahoj Maxi. Sice je to starsi diskuze, ale presto jsem ti chtela podekovat za usmevny clanek. Me ceka zmena pouze prijmeni a to z duvodu podobneho tobe, takze jsem chabrus, ze jen prijmeni, ale rovnou pri jednom budu menit trvaly pobyt. Tak nevim, jestli to tim nepovysim na druhou. Lehce se desim toho, ze tohle uz urednicky siml neuklusa a zvlaste ten malomestacky. Alespon si budou mit o cem povidat dalsich par let :-D Diky za cenne rady a preji krasny den ;-)
    Max avatar 5.3.2014 19:42 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ahoj, děkuji :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.3.2014 16:46 Wesley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ahoj :) taky uvažuji o změně jména a příjmení (spíš jsem o tom už rozhodnut)ale je v to větší problém chci se přestěhovat do Anglie a změnit jsi jméno na takové jako mají angličané. A co všechno potřebuji abych to měl celé a mohl se tam přestěhovat?

    Díky za odpověď :)
    Max avatar 9.3.2014 21:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Vše, co vím, je v článku. Jinak moc tvůj dotaz nechápu. Změna jména a příjmení je snad zmíněna v článku, na tom snad nic není a co potřebuješ k přestěhování do UK, to fakt nevím :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.4.2014 06:36 Bliss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Je to pravda, i já mám v rodném listě nahoře velkým nové jméno a staré příjmení, dole prťavým staré jméno a nové příjmení (a protože jsem ještě žádala u nového příjmení o přepis do mužského tvaru, tak samozřejmě nové příjmení v obou verzích) a kdekoli jsem jej ukázala, nikdo nemohl pochopit, jak se tedy vlastně jmenuju. I na úřadech s tím měli problémy, protože je to nová záležitost. V žádosti jsem se opravdu hodně inspirovala tímto článkem (vlastně až po přečtení článku mi bylo jasné, jak mám celou tu změnu na matrice provést, z oficiálních zdrojů není člověk dvakrát moudrý, a tak převelice děkuji autorovi za takové množství inspirace :-) ), argumentovala, že mě pod starým jménem hodně lidí ani nezná (což je dokonce i u některých v práci pravda :-) ), že mám v plánu v budoucnu jet do Anglie za prací a možná se tam usadit natrvalo (jen plány, nikde neprokazuju, že to potom opravdu udělám, ale kdo ví), tak jsem argumentovala i tou mužskou formou příjmení, že by s tím tamní lidé měli potíže, což by asi byla pravda, přidala jsem, co znamená mé křesní jméno (poněvadž v českém kalendáři není a ve světě se zrovna často také nepoužívá, musela jsem mít nakonec posudek - ale to vám řeknou na matrice, zda jej potřebujete nebo ne, akorát je to další tisícovka navrch) a že se v poslední době v českém kalendáři zahraniční jména už objevují: Alison, Beatrice..., takže by s tímto problém být neměl, když se jiným zahraniční jména uznaly. Pokud žena chce nové příjmení v mužském tvaru, musí nejdříve počkat, až se jí změní staré příjmení na nové ještě s koncovkou -ová a hned na to podat novou žádost (dá se domluvit s matrikářkou, já měla nové příjmení v ženském tvaru úředně jen den). Pokud nemá manžela cizince a nebo trvalý pobyt v zahraničí, který se musí doložit, existuje finta. Podepíše se prohlášení, že se dotyčná hlásí k nějaké národnostní menšině (třeba německé, anglické, polské, ne třeba slovenské, protože ve slovenštině se koncovka -ová používá stejně jako v češtině a prohlášením by se tedy nic nezměnilo). Nic se nedokládá, jde jen o vaše rozhodnutí, o vaše cítění a každý den se můžete cítit součástí jiné národnostní menšiny. Jde v podstatě jen o to, že matikářka vám nemůže změnit jméno jen tak, musí mít podklady k tomu, že změna byla v souladu se zákonem. Prý na ně chodí kontroly. Pokud si jméno chcete změnit, udělejte to. Stojí to za to! A já přeji štěstí na chápavé a ochotné matrikářky (to také hodně žádosti hodně prospěje) a ještě jednou děkuji autorovi za tu kopu ispirace, co jsem v tomto článku nalezla. Bliss
    Max avatar 28.4.2014 07:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Děkuji za doplněk. Není mi jasná jen jedna věc. S dotyčným výše se zůstatek starého příjmení řešil a došli jsme k tomu, že to je tedy tím, že již byl jednou ženatý. Kdyby ženatý nikdy nebyl, tak by byl na tom stejně jako já, žádný pozůstatek po starém příjmení.
    A teď ta věc, byla jsi někdy vdaná/rozvedená? Nebo jsi stále svobodnice a to by pak tedy znamenalo, že došlo skutečně ke změně a můj článek začíná být tím pádem trochu zavádějící.
    Díky
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.4.2014 07:54 Bliss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ne, jsem svobodná. Ale ta záležitost s rodným příjmením nahoře v rodném listě je nová. Jedna moje známá (též svobodná) také měnila jméno asi před rokem nebo rokem a půl, a má v rodném listu jen to nové jméno a ani zmínku o starém. A na úřadě jsem se dozvěděla, že prý i v záznamech (třeba na policii) je uváděno nové křestní jméno a rodné příjmení - ovšem psáno je tam jen jako jméno a příjmení, takže každý si automaticky myslí, že jde o aktuální jméno. Možná časem dojde k větším zmatkům, úřady přehodnotí názor na tuto "geniální" změnu a snad ji úplně zruší.
    Max avatar 29.4.2014 08:01 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Děkuji za info, přidal jsem další aktualizaci na konec článku.
    Zdar Max
    PS:nezávidím ti, vypadá to jako slušný bordel :-/
    Měl jsem sen ... :(
    22.9.2014 11:18 Ajda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ahoj, všechny moc zdravím a děkuji za spoustu užitečných rad a postřehů. Na konci roku se chystám změnit příjmení mně a mojí rodině (2 dospělí + 3 děti). A já a dcera ještě bez -ová. Jména zůstávají. Podle Vašich rad si připravím plán a pak se do toho vrhnu. Až vše proběhne, napíšu komentář aby se vědělo, co se zase směnilo. Tak ahoj a matrikám a matrikářkám zdar!!!
    Max avatar 22.9.2014 11:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ahoj, díky a určitě sem pak napiš.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.6.2014 10:24 Andrea
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Trochu se v tom ztrácím. Jsem svobodná a právě žádám o nové příjmení. Budu mít někde uvedeno to staré nebo úplně zmizí? A ještě jedna otázka - jak s maturitním vysvědčením a diplomem? Mám školy žádat o nové s novým jménem? Máte s tím zkušenosti? Díky moc za odpověď. Andrea
    Max avatar 9.6.2014 11:34 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    ad 1) dle komentáře od slečny Bliss výše bude staré příjmení zaznamenáno malým písmem spolu s novým příjmením na rodném listě. Taktéž policie by tuto informaci měla mít v záznamech. Myslím, že to slečna napsala srozumitelně.
    ad 2) pokud chcete, tak ano, osobně s tím zkušenosti nemám.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.8.2014 03:24 Bliss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Pokud to ještě nezměnili, rodný list bude vypadat takto:

    RODNÝ LIST

    JMÉNO: vaše nové jméno

    PŘÍJMENÍ: vaše rodné příjmení

    ...další údaje...

    POZNÁMKA(malý odstaveček úplně dole, kam se nikdy nikdo nedívá):

    Zmínka o vašem starém křestním jménu.

    Zmínka o změně vašeho jména na nové xxxová, a poté změněné na nové xxx.

    Mně se doteď na výplatních páskách u zaměstnavatele objevuje kombinace nového křestního jména a rodného příjmení. Docela se bojím, aby mé jméno takto nezapisovali i jinam (což se nejspíše děje) a nebyly z toho problémy. Můžu jen doufat, že je tam vždy i rodné číslo, které to vyjasní a každý měsíc při převzetí pásky opět "otravovat", proč to tam mám stále špatně. I na úřadech při vyřizování dokladů museli volat matrikářce, která je na tom rodném listě podepsaná, aby to vyjasnila. Už aby se kvůli tomu stal nějaký pořádný průšvih (ale nemusel by se týkat zrovna mé osoby :-) ), tyto rodné listy se staly neplatnými a dostali jsme nové. Ach jo.
    25.8.2014 03:41 Bliss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Mně matrikářka řekla, že v době, kdy jsem maturitu dělala, jsem měla ješte staré jméno a proto je logické, aby právě to bylo i na maturitním vysvědčení. Navíc tam je i rodné číslo a to snad na prokázání stačí. Navíc, neslyšela jsem o tom, že by si vdané ženy musely také vyřizovat nové maturitní nebo jiné vysvědčení. A když se dotyčná bude jmenovat například Jana, což je snad nejčastější ženské jméno u nás, jak by prokázala, že jde právě o její vysvědčení? Musí se to ověřovat právě podle rodného čísla.
    9.6.2014 10:36 Andrea
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    A ještě jedna věc - jak mám napsat Odůvodnění žádosti: Jednou větou, že mám třeba vůči svému jménu averzi. Anebo se mám rozepisovat a obhajovat ty a ty důvody? Co je lepší? Díky
    Max avatar 9.6.2014 11:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Pár vzorů žádostí zde máte, ale je to čistě na vás. Já jsem se např. rozepsal trochu více.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.8.2014 03:35 Bliss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Já myslím, že pomůže dát tam těch důvodů víc, aby to působilo, že si s tím člověk dal trochu práci a není to nějaký nápad ze včerejší kalby... Že je to rozhodnutí promyšlené. A myslím, že averze ke svému jménu je zrovna jeden z důvodů, který pro naše české úřady nemá velkou váhu. Já jsem se mu v žádosti raději vyhnula. Na úřadu zabere spíše důvod typu "budu natrvalo bydlet v zahraničí" nebo "při mém podnikání mě znají pod tímto jménem", a podobné. Takové ty pocitové důvody, které jsou pro člověka nejdůležitější a kvůli kterým se rozhodne tu změnu provést, bych řekla, že je příliš nezajímají. Alespoň podle toho, co říkají české diskuze...
    17.7.2014 15:07 Kododie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jdu do toho. Změnu plánuji už řadu let a posledním impulzem bylo když někdo volal na bernardýna a já se otočil a koukal kdo mě to volá... Asi už tušíte jak se jmenuji. Jinak děkuji za článek.
    18.7.2014 10:55 Kododie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Tak jsem jel dnes na matriku v místě trvalého bydliště. Paní mi řekla že na danou žádost by mi mohla změnit pouze jméno jelikož nemám dostatečně odůvodněn důvod pro změnu příjmení. Ikdyž jsem to dle mého názoru zdůvodnil podrobněji než max.

    Nabyl jsem dojmu, že napsat že dané příjmení je "výplodem mé fantasie s lehkou vyslovitelností" tak jako Max této úřednici stačit nebude. Také mne sdělila, že je nutné podat 2 žádosti a nestačí mi pouze jedna kde bych odůvodnil změnu jména i příjmení.

    Nicméně kooperovala, poradila mi a mohu to jí zaslat ony žádosti s kopii občanky a originálem rodného listu poštou. Následné doklady si pak prý mohu vyřídit v Praze.

    Přístup je tedy asi odlišný od úřadu k úřadě.
    Max avatar 18.7.2014 11:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Díky za informování o další zkušenosti.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.8.2014 06:01 Bliss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ono strašně záleží, na jakou konkrétní úřednici člověk narazí. Já ve své žádosti neměla nic s větší váhou než Max a prošlo mi bez problémů i jméno a příjmení - dokonce příjmení bez české koncovky -ová. Měla jsem už před návštěvou Matričního úřadu projeté všemožné diskuze, jaké lidi používali argumenty a jak na ně reagovaly různé matrikářky a už jsem měla i připravené argumenty, kdyby mi matrikářka nechtěla něco z toho uznat, a vůbec to nebylo potřeba, ještě mi sama poradila, co mám udělat, aby vše prošlo, sama mě nasměrovala.

    Ale zjistila jsem jednu věc. Když jde člověk vyřizovat něco na úřad nebo třeba za personální vašeho zaměstnavatele, prostě pokud jde o někoho, kdo má nad vámi svým způsobem moc, vy jste mu vydáni na milost a nemilost a může vám dost zavařit, když bude mít třeba jen blbý den, opravdu pomůže jedna věc. Stává se, že na těchto pozicích bývají lidé - a není jich málo, kteří nejsou ve svém životě šťastní, často se cítí být méněcennými a v této pozici využijí šanci si dokázat - přesvědčit sami sebe, že to tak není. Dopředu nevím, zda úředník, se kterým budu mít co do činění, bude právě tohoto založení a tak je lépe dopředu počítat i s touto variantou a zařídit se podle toho. Takový člověk se snaží vydobít si pozici "nadřazeného" člověka vůči vám a když na tuto jeho hru nepřistoupíte, pravděpodobně se o tu pozici začne bít ještě vehementněji. Projeví se to právě tak, že vám dělá problémy, háže klacky pod nohy, když potřebujete něco vyřídit. A tak je dobré si ujasnit priority. Je mi jasné, že spousta lidí se nebude chtít dobrovolne vmanévrovat do pozice "podřadného" člověka, začne se bránit. Ale když chcete vyřídit něco, na čem vám hodně záleží, třeba právě neobvyklé jméno a příjmení, myslím, že to není zase tak velký ústupek. Když totiž na tu úředníkovu hru přistoupíte, v naprosté většině případů, už právě to zajistí, že úředník se bude konečně cítit tak, jak si přál, nebo se zbaví nepříjemných pocitů, které jej často pronásledují, a i když při pozdravu byl vyloženě negativní, měl hodně špatnou náladu, změní se to. A on bude více otevřený tomu vám vyhovět nebo i pomoct. A také vám bude podvědomě vděčný, i když vědomě mu to asi nedojde. Podvědomí s lidmi dokáže dělat divy, zvláště, když jej ti lidé úplně ignorují a jsou tedy vůči němu úplně bezbranní. Já obvykle, když jdu něco vyřizovat, už dopředu počítám s možností, že ta osoba nebude dobře naladěná, a sama se přesvědčím o tom (úplně tím zaplním svou mysl), že jsem jedna z těch "obyčejných" lidí a úředník/ce je ten, ke komu přicházím pro pomoc, a že bez něj bych se neobešla a že jse mu/jí za to nesmírně vděčná, že je vlastně jediný, kdo mi může pomoct (tento pocit jedinečnosti a nepostradatelnosti je lidem všeobecně velice příjemný). Když se s tím člověkem setkám, velice brzy poznám, zda je této metody potřeba a když ne, přestanu s tím a budu prostě jen pozitivně naladěná. A když ano, ten člověk - opět díky svému podvědomí - tuto mou "zprávu" zachytí a uvolní se, bude spokojený, protože jsem mu hned na začátku dala to, o co by jinak usiloval agresivitou a když by se toho nedočkal, odměnil by se již zmíněným "házením klacků pod nohy" - což rozhodně nechceme. V takovém pozitivně naladěném stavu mi úřednice kolikrát vyšly vstříct i v případě, kdy musely vyvinout i větší úsilí, s kterým by se normálně neobtěžovaly (a na začátku byly třeba pěkně nabroušené). Prostě a jednoduše, udělají přesně to, o co je žádám, ještě k tomu ochotně a všichni se pak rozcházíme s dobrou náladou a já s vyřešeným problémem nebo s čímkoliv, co jsem šla vyřizovat, i kdyby šlo o nějakou ošemetnou věc, která by mi třeba za normálních okolností vůbec neprošla (je potřeba, aby někdo přimhouřil oko).

    Omlouvám se, pokud se můj "román" někomu těžko četl; někdy se mi dost těžko vyjadřuje ve slovním jazyce, co se týče psychologických záležitostí, obzvláště těch, které jsem sama vypozorovala. Pokud vám příjde přitažené za vlasy zdůvodnění, proč tento postup funguje, nevadí. To já jsem jen přidala, protože nerada podávám okleštěné informace, u kterých nikdo nedokáže poznat, jakým myšlenkovým pochodem jsem k nim došla a někdo by třeba mohl zatoužit vědět víc. Ale aby to fungovalo, úplně postačí, když se dodrží pravidla daného postupu. A funguje určitě. :-)
    25.7.2014 09:50 Em
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    No, takže jsem se konečně zvedla a na ten úřad zašla... plánovala jsem to už od 13ti a ted je mi 19, takže už bylo na čase.. jinak taky jdu na změnu jména i příjmení a rozhodnutí by mi mělo přijít až v polovině srpna... akorát jedinej zádrhel byl, že mi paní na matrice řekla, že nemůžu mít příjmení bez -ová, takže až si půjdu v srpnu na úřad, tak budu muset podepsat, že se hlásim k jiné národnosti a oni mi daj -ová pryč, přijde mi to ale divný, kamarádce to změnili hned, tak jsem z toho trochu zmatená.. a jinak díky moc za rady, fakt mi pomohly! :)

    Em
    25.8.2014 03:06 Bliss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ano, já to také musela podepsat, ale hned jsem se domluvila s matrikářkou a příjmení s -ová jsem oficiálně měla jenom den a hned byla podána další žádost. Ona se totiž může podat, až když nové jméno nabyde právní moci. Holt ta naše skvělá česká pravidla...
    17.12.2014 13:23 Petra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Chystají se nějaké změny v zákoně ohledně změny jména a příjmení v příštím roce?
    15.1.2015 10:18 XY
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    ne, žádné změny
    31.1.2015 16:53 Katka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Dobrý den, článek a diskuze pod ním je pro mě dar z nebes, chystám se požádat o změnu příjmení a našla jsem zde téměř vše co potřebuji. Mám jen jednu otázku: Je nezbytné si požádat o změnu pouze na matrice místního městského/obecního úřadu nebo je i jiná, vyšší instance, např. kraj (??) kde si mohu vše vyřídit anonymněji? Jsme malé město a když si představím, že než dojdu domů z matriky tak všichni budou všechno vědět...nemám iluze o místních drbnách z úřadu. Chystám se vzít si jméno matky za svobodna, příjmení otce se kterým se nestýkám nemám ráda a nechci ho dál užívat. Pokud to takto uvedu, je to dostatečný důvod? Děkuji za odpověď.
    Max avatar 2.2.2015 07:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Toto jsem zmínil v článku, je potřeba lépe číst ;-). Můžeš buď v místě bydliště, pokud tam je pani, co to zařizuje, nebo pak přímo na matričním úřadě, kde jsi vedená.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.2.2015 15:27 Katka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Díky Maxi! Čtu pořádně. Bydliště a matrika je u mě to samé (malé) město. Odbor správní městského úřadu - matrika a evidence obyvatel. Paní matrikářka největší klepna. Než dojdu domů budou vědět všichni, že jsem žádala o změnu příjmení a proč a co jsem uvedla a jaký ona na to má názor :-) - :-(((( . Chtěla jsem se této situaci úplně vyhnout a zařídit si změnu příjmení někde úplně jinde (např. u nadřazeného úřadu ve velkém krajském městě). Ale asi to není možné.
    Max avatar 2.2.2015 16:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Seznam matričních úřadů, tam je vidět, pod který správní úřad daný obvod patří a jaká města a obce patří pod daný obvod / úřad.
    Zkusil bych si tedy podle toho dohledat, kam spadáš a zeptat se přímo tam.
    Pod náš úřad spadá celkem asi 4500 obyvatel a matrikářka dělá jen přeposílače někam výše, což bude asi matrika v krajském městě. Online seznam matrik pak třeba zde : Matriční úřady
    Pak dej vědět, co jsi zjistila a zda jsi teda uspěla u jiného úřadu.
    díky
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    5.2.2015 09:56 Katka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Maxi zdravím, díky za ty odkazy! a zde je update: Volala jsem na okresní matriční úřad, tam sdělili že neexistuje, žádost o změnu příjmení se podává jen v místě trvalého pobytu. Na kraji (Jihlava) paní mnohem vlídnější, řekla, že se stalo v minulosti že někdo obešel "svůj" obecní/městský úřad a vyřídil si změnu přímo u nich. Mají systém postupování těch žádostí, chápu to tak, že když jste z dědiny tak žádost půjde do nejbližšího "nadřazeného" většího města. Ve městech se to vyřizuje už přímo tam a žádost nikam dál neputuje. O změně rozhoduje v řízení osoba matrikáře/matrikářky. V 99% povolují vše, evidují cca 70 žádostí ročně, odvolání směřuje na krajskou správu a ta dle zkušeností vše vrací a zpětně povoluje, i původně zamítnuté. Odvolání se týkají křestních jmen a osob, které si je mění již po několikáté (:-) ) Snad budou moje informace taky někomu k užitku. Díky za tuhle stránku a diskuzi. Všem s novým jménem ať se dobře daří!
    Max avatar 5.2.2015 10:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Děkuji za info, doplněno do článku.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.2.2015 18:07 Zatimbohuzelanna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ahoj chci se zeptat, jestli můžu jít požádat o změnu celého jména přesně v den mých 18. narozenin, nebo musím počkat? ... Narozeniny mám za necelý měsíc a nechci aby mi až přijdu na úřad řekli: ,, je nám líto ale bez doprovodu zákonného zástupce si budete muset počkat do rána." nebo něco v podobném smyslu...
    Max avatar 2.2.2015 07:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Myslím si, že nemůžeš. Bude to stejné jako s řidičským průkazem, nebo pitím alkoholu apod. věcmi. Tzn., že můžeš až následující den po narozeninách.
    Zdar Max
    PS:nijak jsem to do holoubky nestudoval, ale možná je to dáno tím, že se na občance apod. nezaznamenává čas narození, tzn., že kdo se narodí těsně před půlnocí, tak ve většině dne svého narozenin není plnoletý, až po onom čase narození :).
    Měl jsem sen ... :(
    4.1.2016 14:22 Anne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Je to tak...až další den po 18 tinách se mohou dělat právní úkony jako zletilý.
    1.2.2015 18:19 Zatimbohuzelanna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Mám dotaz. Žádost musím mít předem připravenou nebo stačí požádat madam za pultem aby mi dala papíry a vyplnit na místě?
    Max avatar 2.2.2015 07:09 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Netuším, jak to kde mají, ale já bych to neriskoval.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    6.5.2015 11:36 Andrew
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Čus, můj bratr měnil před rokem příjmení. Je svobodný a zůstalo mu původní rodné příjmení (i v novém rodném listě), které se už neuvádí na OP, ale pokud vyplňuje nějaké formuláře, kde je rodné příjmení vyžadováno, musí zadávat původní. Dříve to bylo tak, jak to má Max, že změnou příjmení se "přepsalo" natvrdo i příjmení rodné, teď už to zjevně tak není.
    Max avatar 6.5.2015 11:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Díky, je dobré vědět, že jsem se k tomu odhodlal ve správný čas :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    4.1.2016 14:30 Anne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Bohužel změny a hloupost některých úředníků, to je něco. Do 31.12.2013 se při změně rodného příjmení "natvrdo" přepsal i rodný list a jako rodné příjmení tam bylo uvedeno pak už pouze to nové, kdežto od 01.01.2014 je při pravomocně změněném rodném příjmení na novém rodném listě uváděno obr písmeny to původní, a jen droboulinkým písmem dole uvedeno jako poznámka to nové - které je platné, na které si člověk vyřídí změnu dokladů. Ale mnozí úředníci atd. nechápou, že ten dotyčný se jmenuje už jinak, aniž by musel být oddán, a při úřední komunikaci vycházejí úředníci z toho neplatného obr písmem uvedeného příjmení. Takže pak dopisy nejsou doručovány, nebo je přepážková pracovnice nevydá, že to není pro dotyčného, který má občanku na jiné jméno (platné, to co je drobounce uvedeno dole). Pěkný chaos.
    11.3.2016 13:50 Bliss
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Tak problémy s doručováním, mě zatím nepotkaly, ale při vyřizování dokladů po změně jména to byl docela zážitek zas a znovu vysvětovat paním za přepážkami, které příjmení je to aktuální...
    21.5.2015 14:18 David Deniel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ahoj, díky za info,které jsi tady popsal,určitě jsem si z něho vzal pár rad a také něco sepsal,nad změnou příjmení jsem uvažoval už hodně dlouho a dnes jsem dostal vyrozumění a to kladné,takže jsem opravdu štastný ted mne sice čeká veškeré běhání ohledně řidičáku a občanky a všeho možného,ale to už zmáknu hlavní je že to vyšlo a já se cítím opravdu fresh. Takže ještě raz díky za to co jsi tady vše napsal a at se také daří :)
    Max avatar 21.5.2015 14:22 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Díky, tobě taktéž.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    4.1.2016 14:20 Anne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Někde banální úkon změny příjmení nezvládnou ani po 12 měsících - žádost podaná v lednu 2015 - doteď nevyřízená. Neschopnost některých úředníků přesahuje veškeré představy, jaká až může být těžká neschopnost úředníků. Pravda - někde zvládnou vyřídit i do 4 pracovních dnů i s nabytím právní moci. Jde to, když se chce. A jde mít nevyřízenou žádost o změnu příjmení i trvající rok. Je to o lidech...
    26.2.2016 19:16 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    A jak že se to tvé příjmení vyslovuje? DYVÓN? Nebo jak?
    Max avatar 27.2.2016 19:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Viz přechozí comment : #50
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.3.2016 22:06 Kytka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Chystám se nyní také na změnu jména. Bohužel bydlím na malé vesnici, kde každý zná každého. Jela jsem tedy do města, které je spádové pro naši obec a já se v tom městě i narodila. Nepříjemná ženská mi tam sdělila, že žádost musím podat u nás na vesnici a moji vypsanou žádost odmítla. Nechtěla jsem se s tím smířit a volala jsem do krajského města, ale i tam mi řekli to stejné jako v již zmíněném městě. Bohužel se tedy teď odhodlávám vyrazit na náš obecní úřad a už teď je mi jasné, že to bude velice, ale opravdu velice nepříjemné :-/
    6.8.2016 17:29 Petr Šida
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Pěkný den rad bych začal novi život dostal sem se do velkých finančních problémů poraďte dekuji
    17.11.2016 00:00 Martina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Zdravím, velice přínosné informace, za které moc děkuji. Chci si změnit příjmení, tak, aby bylo shodné s příjmením mých dcer. Ale opravdu bojuji s faktem nového rodného listu, ač jsem se díky vám dočetla, že z něj původní jméno nezmizí. Beru to jako úctu k rodičům. Změnu chci pro snadnější komunikaci s úřady, tak aby nebyla zpochybňována má rodičovská vazba. Nic méně, nikde jsem se nedočetla, jak často za život je možné si jméno či příjmení změnit. Tušíte?
    Max avatar 17.11.2016 01:34 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Podle mně není nikde stanoven nějaký počet, bylo by to nesmyslné. Prostě se podá žádost a ta se schválí, nebo ne a je jedno, kolikrát.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.11.2016 16:13 Martina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Děkuji. Přečetla jsem si patřičné odstavce ze zákona a také jsem tam nic o četnosti změn nenašla. :-) Ráda bych měla možnost se ke svému původnímu jménu vrátit, nedokážu si představit dostatečně vážný důvod, ale třeba mě za těch xx let něco napadne. Zklamal mě fakt, že si nemohu ke svému příjmení přidat to co mají mé dcery. Dvě příjmení lze získat jen sňatkem. Ještě jednou děkuji. ;-)
    18.2.2017 17:55 ?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ahoj, chci si změnit jméno na cizojazyčné a dost neobvyklé jméno, ale bojím se, že vypláznu hromadu peněz a pak mi to stejně neschválí. Jaké máš s tímhle zkušenosti? Díky
    Max avatar 18.2.2017 18:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Jméno jsem si měnil jen jednou a své zkušenosti jsem popsal v článku. Ouřednici takové věci podle mně nezajímají (proč by jí to také mělo zajímat, že), řídí se nějakými předpisy. Mé jméno a příjmení je také cizojazyčné a neměl jsem problém.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.3.2017 16:43 T
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ahoj, také jsem si nechala změnit křestní jméno na cizojazyčné a k tomu jsem potřebovala znalecký posudek od Miloslavy Knappové, že to jméno ve světě existuje. Posudek stál 1000 Kč, ale s ním proběhla změna bez problémů. Držím palce!
    14.3.2017 15:57 Aiyami Istan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO : Jak si změnit jméno a příjmení
    Ahoj, fajn článek, dost mě připravuje, na to co nastane. Jen... asi netušíš jak změnit jméno, které není až tak známé a ani Knappová ho údajně nemůže najít a nechápe ho, tím pádem mi posudek nevystaví? Jinak to prostě v CZ nejde, že? Dost mě to štve, bo potřebuji změnit (s českým jménem žít v zahraničí už ani chvilku) ale tolik peněz a tolik běhání, za něco co nejsem, hlavně opět mít jméno, které mi nesedí...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.