abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 518 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kamerové systémy

    5.10.2014 22:48 | Přečteno: 6922× | plky | Výběrový blog | poslední úprava: 2.2.2015 17:34

    Dnes se s vámi podělím o zkušenosti se správou kamerových systémů, jenž jsem mj. zmínil v relativně nedávném blogu : Co vše je náplní vaší práce a co vše spravujete?

    Kamerové systémy

    Musím říci, že převážná část kamerových systémů jsou stále ještě dnes celkem tragická záležitost. Kamery se zlepšují, ale mám pocit, že sw zaostává.



    Co od kamerového systému vyžadujeme

    Naše běžné používání vypadá takto :


    Secumaster DVR (8 roků starý = 2006)

    Je to asi ten nejstarší systém vůbec, co v naší firmě byl a konečně se ho taktéž zbavujeme. Výrobce sídlí na této adrese : www.secumaster.com.tw, resp. zřejmě sídlil. Jedná se o all-in-one box s analogovými kamerami. Má web rozhraní, které je naprosto odstrašující, ale lze přes něj nastavit IP, čas a pár dalších drobností. Vše samozřejmě IE only, špatně se vše překresluje, updaty samozřejmě na bodu nula, přestupný čas a sync času je velký problém.

    secumaster cam

    Pokud jde o klienta, tak to je také děs a běs. Je to shit aplikace pro Win, která kloudně nikdy moc dobře nefungovala. Intuitivnost ovládání je na bodu nula. Plně funkční to je jen na WinXP, ale 100% stabilita nebyla nikdy dosažena. Ve virtualboxu klient nefunguje. Řešení považuji za mrtvé.

    secumaster cam secumaster

    Dallmeier (6 roků starý = 2008)

    Tento systém již v práci nemáme. Patřil mezi ty nejdražší. Taktéž se jednalo o analogový systém, jehož součástí byl all-in-one box (PC s SATA/CF 4GB kartou). Systém byl postaven na linuchu. Veškeré záznamy se šifrovaly kvůli bezpečnosti. Export videa byl možný jen do proprientálního formátu, který šlo přehrát jen v sw od Dallmeier. Prý kvůli bezpečnosti, ale to je spíš jen hloupý vtip. Přehrávač měl ochranu u overlaye, díky které nešel přehrávaný záznam snímkovat z jiného programu. Nakonec jsem to vyřešil virtualboxem a snímkoval jsem záznam přes něj a následně zasílal policii (buď se záznam předal na vypáleném dvd, nebo se poslal mailem), šéfům apod. V posledních měsících již byly i utiliky, které již uměly i tento sw snímkovat přímo z win, tedy aspoň myslím. Systém lehce na síti nestíhal a klienti vypadávaly. Server šel ovládat jen myší a klávesnicí, neměl žádné web rozhraní. Klientský sw se jmenoval PviewLight. Tento sw taktéž nepředstavoval něco extra. Z uživatelského hlediska taktéž tragedie, ale rozhodně lepší, jak u předchozího Secumaster. Licencování bylo myslím na kamery a na počet streamů (klientů).

    Dallmeier

    Milestone xProtect (aktuální)

    Jedná se asi zatím o to nejlepší, co jsem viděl. Serverová část běží na windows, jak jinak. Změna nastavení vyžaduje restart serverové app, což je jediná nemilá věc. Cena řešení je opravdu dosti velká, což je jeden z důvodů, proč od něj ustupujeme. Licencuje se na počet kamer. Serverová část běží stabilně a bez problémů. Klientská část je asi zatím to nejlepší, co jsem u kamerových systémů viděl. Naprosto parádní, stabilní intuitivní program, s nímž lze bez problémů procházet historii. Bohužel, je psán v net frameworku, takže win only.

    milestone milestone milestone Milestone Milestone Milestone

    Záznam je na disku uložen zakódován (myslím, že je to normální MPEG4 lízlý nějakým hashem, ale jistý si nejsem). Export lze provést do "avi" a zvolit si různé formáty, viz screenshoty níže.

    milestone milestone

    Geovision (aktuální)

    Na tento systém postupně migrujeme. Licence je zdarma za předpokladu, že se použije Geovision kamera. Jeden server může mít maximálně 32 kamer (s onou free licencí na kameru, viz : GV-NVR). Vzhledem k tomu, že jsou Geovision kamery na dobré úrovni, to není problém a kupujeme jenom ty. Serverová část běží na windows. Bohužel, těchto systémů máme taktéž více (stejně jako Milestone), a potýkáme se s nestabilitou na serverové straně. Jednou za měsíc, jednou za dva měsíce přestane server připojovat klienty a musí se restartovat. Naštěstí se jedná jen o klienty, nahrávání běží ok. Nemalá humusárna je také vzdálená správa, protože po přihlášení na vzdálenou plochu windows serveru je rozhraní občas dost nepoužitelné, jelikož aplikace geovisionu problikává a ruší nabídky, na které člověk klikne. Prostě musí být člověk rychlý a trpělivý. Obzvlášť přes rdesktop je to tragedie.
    Ukládání záznamu probíhá do Geo H264 formátu a avi kontejneru přímo na fs (pro přehrání je vyžadován Geovision codec). Export záznamu lze nastavit do WMV9 formátu, takže lze poté přehrát kdekoli.

    geovision geovision geovision geovision

    Co je ovšem horší je ten bastl, kterému se říká klient (DMMultiView). Tomuto sráči nelze zvětšit okno, nelze ho přesunout na jiný monitor, nebo jen po ploše. Neumí si zapamatovat předvolby pro více serverů. Na procházení záznamu je potřeba zase jiný sw (Remote Viewlog), který dosahuje obdobných kvalit. Nakonec jsme na foru geovision našli utilitku, se kterou lze nastavit, jak má být okno velké a kde má být umístěno. Fakt děs. Navíc s poslední verzí vyžaduje klientský sw administrátorská práva (se fakt posrali).

    DMMultiView DMMultiview
    RemoteViewLog RemoteViewLog RemoteViewLog RemoteViewLog

    360 stupňovou kameru ještě nikde nepoužíváme, nicméně Fisheye Dewarping Geovision umí. Stejně tak by měl umět využívat GPU, ale taktéž jsme nezkoušeli. Geovision má i nějakého web klienta, ale plně podporují asi jen IE s tím, že je potřeba QuickTime a ještě nějaké ActiveX komponenty. Trochu jsme na něj koukali, ale nevypadá to moc použitelně.



    IPCorder (aktuální)

    Jedná se o českého výrobce, opět all-in-one box postavený na linuchu. Rozhraní je maximálně intuitivní, procházení historie je brnkačka. Veškeré předvolby systému apod. jen přes web. Web rozhraní vyžaduje javu. Tento kamerový systém je universální, podporuje hafo druhů kamer a samozřejmě i ONVIF. Licenční politika je na počet kamer, zařízení je na tento počet výkonově uzpůsobeno, rozšíření počtu kamer spočívá v koupi nového zařízení.

    Aktualizace vycházejí dost často, vypouštějí i beta verze. Je to jednoduchý systém, od kterého nelze čekat pokročilé fce jako rozpoznávání ksichtů, sledování lidí, motion detect v rámci systému a né přímo na kamerách apod. Systém podporuje mobilního klienta do telefonu, ale když jsem to rozcházel, tak jsem se zhrozil. NATování na fw totiž není potřeba nastavit jen pro kamerový systém, ale je potřeba forwarde i na konkrétní kamery a jejich porty. To považuji za velký humus a doufám, že to dají časem dokupy. Vyjádření podpory :

    Zmiňované řešení s využitím jednoho portu je připraveno do následujícího FW 2.4, který je již volně dostupný v beta verzi. Vydání plné verze záleží na případných problémech které by se v průběhu testování bety vyskytly, momentálně tedy konkrétní datum přislíbit nemůžu. V současné době dostane PC informace od IPCorderu o jednotlivých kamerách a obraz z nich pak dostává napřímo. Toto snižuje jak zatížení IPCorderu, tak místní sítě. Při komunikaci přes jeden port budou všechna data předávána přímo IPCorderem, což ale způsobí jeho vyšší zatížení a v závislosti na konfiguraci může být nutné snížit například datový tok pro záznam.

    Taktéž mi komunikace v mobilu nepřišla plně ok (na pomalé síti alá edge celkem nepoužitelné) - IPCorder Mobile. Vyjádření podpory :

    V současné době mobilní aplikace komunikuje pouze přes HTTP protokol, přes který většina kamer posílá MJPEG či snapshot. Pokud nemáte některý ze streamů v MJPEG (případně Vaše kamera používá i pro MJPEG protokol RTSP), je možné že sleduje jen snapshot a proto máte pomalé snímkování. Obecně má MJPEG tu výhodu, že nepotřebuje výkoný HW pro jeho dekompresi, takže ho zvládnou i slabší zařízení, na druhou stranu samozřejmě vytěžuje linku. Proto doporučuji pro mobilní aplikaci nastavit nižší rozlišení, případně i snížit fps. Do budoucna plánujeme i zprovoznění RTSP komunikace, není to ale na seznamu priorit a nemáme stanovené žádné konkrétní datum.

    Prostředí systému jde nastavit, předvolit si pozice kamer, vytvářet si profily zobrazení, místo jedné kamery si nechat zobrazovat informace o stavu serveru apod. Taktéž je možné poupnout kamery a přesunout na druhý monitor. Dražší verze IPCorderu mají dvě síťové karty, ale ta druhá lze použít jen jako backup, nikoli jako další oddělená síť, což považuji za konfigurační zhovadilost. Vyjádření podpory :

    Zmiňované řešení v dohledné době neplánujeme, bylo by i poměrně komplikovaně, pokud by se z jedné sítě přistupovalo na kamery v druhé, plnil by IPCorder vlastně úlohu routeru, což je mimo náš momentální záběr.

    Toto vyjádření bych asi aplikoval na současný stav IPCorderu, kdy neteče vše přes IPCorder, ale přistupuje se na kamery přímo. V době, kdy bude téci vše přes IPCorder bych přístup z dvou iface neviděl jako problém.

    IPCorder IPCorder

    Když jsem analyzoval disk z IPcorderu (už je to delší doba), tak byl myslím naformátovaný na ext4 a záznam byl myslím uložen v kontejneru mkv, použitý formát si ovšem už nevybavuji, ale nejspíš h.264, protože při exportu videa si lze zvolit export do avi (pouze bez zvuku), nebo mkv (u mkv je varianta bez zvuku a se zvukem). V obou případech se jedná o formát h.264. Z toho tedy usuzuji, že na disku to bude ukládáno jako h.264 v kontejneru mkv. UPDATE : video je ukládáno do avi, zvuk do mkv.

    Nejlépe se dá s rozhraním IPCorderu seznámit v tomto videu : NVR IPCorder (IP DVR) - Koukaam Network Video Recorder tutorial



    AVtech all-in-one (aktuální)

    AVtech dělá all-in-one boxy a IP kamery (spravuji box pro 4 kamery a box má v sobě i POE, takže opravdu komplet řešení, není třeba nic dalšího, myslím, že to je AVH-0401, ale jistý si tím nejsem, jelikož to ve web ksichtu není a box je mimo dosah). Mám zkušenosti s kamerami AVM357 a AVM359. Musím říci, že za tu cenu slušné kamery. Obraz skvělý, citlivost plně ok, přísvit taktéž ok. Rozhodně lepší, než to samé od Vivoteku za cenu o 2000,- větší. Abych ale Vivotecu nekřivdil, tak toto nepodporuje tolik druhů současných streamů, nemá tak bohaté nastavení a rozhodně má větší datový tok. Mobilní klient pro telefony je parádní (EagleEyes), ovládání triviální, je to rychlý, funguje to i na Edge síti a forwarde na routeru pro mobilní přístup stačí jen na kamerový server. Mno, ale to je asi tak vše. Zbytek je jen noční můra.

    Box má 4x POE port a 1x WAN port. Poe porty jsou tedy brány jako lokální, oddělená síť. Kamery je možné připojit i přes WAN port, ale je pak samozřejmě potřeba POE switch. Je to tedy taková vnucená topologie, která nejde bez další investice předělat.

    Box lze nastavovat z web rozhraní, ale víc nic. Když se box připojí k televizi, tak by snad mělo jít zobrazit kamery a i procházet historii, ale to v případně mého nasazení není možné a box běží na půdě. Klientský sw pro PC je humus, fakt humus. Dvoujádrový Athlon 64 běží skoro na 100% při 4 kamerách. Ovládání programu je nejhůř intiutivní, co jsem viděl. Nepřišel jsem na to, jak v něm přehrát záznam jinak, než si danou část vyexportovat a přehrát v dodávaném sw, což také není moc easy. Nějaké aktualizace / nové firmware také nečekejte. Když jsem si zapnul posílání eventů na mail a začala mi chodit každých 30min hláška "YOUR MACHINE OCCUR SYSTEM ERROR (18)", tak neměli ani z ofiko supportu potuchy, co to je.

    AVTech

    UPDATE : V případě přístupu na web kamerového systému přes IE je nabídnut plugin pro IE a v takovém případě lze již rozumně procházet historii záznamu, čímž odpadá největší výtka.



    Podpora ONVIF u kamer

    ONVIF je open standard pro komunikaci s IP kamerami. Pro test podpory ONVIF u kamery doporučuji super open source prográmek ONVIF Device Manager.

    Dále pozor na jednu věc. Třeba kamery od AVTechu AVM357/9 podporují ONVIF, ale má to jeden "výjeb", neumí ONVIF eventy. Můžete tedy v případě zapojení třeba do ipcorderu zapomenout na motion detect, což je asi to nejhlavnější, co je u kamerového serveru potřeba, protože jinak má člověk místo 14 dní relativně kloudného záznamu jen pár dní nicoty. Podle mně tedy u těchto kamer jasně lžou, protože ONVIF neumí naplno.

    Většina kamerových řešení podporuje ONVIF standard, tedy aspoň se tím pyšní ve specifikacích.


    Dodavatelé kamerových systémů

    Největší vtip je, že většina dodavatelů nám dodávalo kamerový systém s desktop verzí windows (a někdy i na desktop hardware). Nyní je ale už stav takový, že si děláme vše sami a vše stavíme licenčně čistě na Windows serverech a serverovém železe. Nejdříve jsme nakoupili pár levných HP serverů, ale při poslední akci jsme koupili Supermicro a narvali do něj Xeona, co nám ležel bez využití a rozhodně to nebyla chyba. Za malý peníz má člověk full serverový hw včetně vzdálené správy, což v případě levných HP serverů neexistuje (buď nemají iLO vůbec, nebo mají, ale pak je na trvalejší vzdálené připojení potřeba licence za nemalý peníz)


    Open Source kamerové řešení

    Tady musím čtenáře zklamat, nad žádným OpenSource řešením jsme neuvažovali, takže s něčím jako :
    ZoneMinder
    Yawcam
    iSpy
    ...
    nemám zkušenosti, jelikož jsme neřešili nic sami, ale jen obkoukali naše dodavatele a pak si začali vše stavět sami s tím, že kamery stále bereme od těch samých dodavatelů (jsou nejlevnější) a necháme si případně radit typy do konkrétních lokací.


    Používané kamery

    Převážně používáme tyto kamery (nezahrnuji analogové, které vyřazujeme + pár šuntů okolo):


    Instalace kamer

    Většinou dodavatel používal indoor kameru, koupil venkovní kryt a provedl montáž ven. Někdy použil externí přitápění, někdy si kamera stačí přitopit sama. Osobně jsem provedl jednu silně improvizovanou montáž, kdy majitel měl jednu plonkovou indoor kameru Vivotek FD8134. Požadavek byl umístit jí na stožár. Nakonec dobře posloužila plechová mísa "ukradená" kuchaři z restaurace majitele, která se na šroubech odizolovala gumou, viz :

    vivotek FD8134 vivotek FD8134 vivotek FD8134 stozar

    Ano, kamera sídlí pod odpalovačem rachejtlí :) (Foto je starší, kabely vedou husím krkem, aby nebyly spáleny ohněm z rachejtlí. Jak si kamera povede v zimě, se ještě uvidí).


    Kamerový server a jeho zatížení

    V současné době jsme si postavili kamerový server na Supermicro, jelikož se nám tu válel CPU Intel Xeon E5-2650, který pocházel z této akce : Oracle : dostáváme na prdel

    Jelikož HP ML-110G7 (Intel Xeon E3-1220) nestíhal (resp. měl CPU využitý na 65% při 10 kamerách), tak jsem doporučil server využít na něco jiného a složit něco vlastního, vybral jsem Supermicro a vyplatilo se. Výsledkem tedy byla koupě :

    Integrovaný SAS/SATA řadič na desce má plně dostatečný výkon, je to LSI 2308. Jediné, co bylo potřeba je flashnout jiný firmware do řadiče, aby se vypnula podpora RAIDu a byly vidět samostatné disky (RAID je u cam systému zbytečný přepich), což je IT mode firmware (initiator target). Windows server byl nainstalován (v UEFI modu, aby se dalo použít GPT na systémové disky) jako SW RAID1 na první dva hdd, jen do prvních minimálních partition, aby aspoň systém a nastavení bylo trochu chráněno. Dle propočtů by mohl kamerový server bez problémů zvládnout 30 kamer s minimálně měsíční historií záznamu (samozřejmě zapnutý motion detect). V současné době je zatížení kamerového systému při 16 kamerách takovéto (CPU + RAM + Síť):

    geovision geovision geovision

    Závěr

    Jistě někoho ještě napadne porovnávat analog kamery vs. digitální. Mno, analogy se stále ještě vyvíjejí a je jistě pár míst, kde je lze používat (vzhledem k výborné citlivosti a hlavně i nicotné ceně). Mají ovšem i několik značných nevýhod. Pro a proti nemá cenu rozebírat, na internetu existuje nemálo článků, které toto rozebírají.

    Čas plynul, kamerové systémy přibývaly a nastal čas vybrat si ten "pravý", netříštit síly a řešit problémy jen s jedním řešením (tzn. aktuálně Geovision). Tím chci říci, že aktuální stav třeba zmíněného "Dallmeier" bude jiný, ale také nemusí, proto jsem uvedl stáří řešení, se kterými jsem měl zkušenosti. Taktéž neřešíme spoustu dalších věcí, které kamerové systémy nabízejí (zabezpečené ukládání záznamů - šifrování, rozpoznávání obličejů, sledování pohybu lidí, záznam zvuku apod.)

    A jaké kamerové systémy používáte vy / jaké máte zkušenosti?


    Zdar Max


    UPDATE: další díl : Kamerové systémy II : Hikvision        

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Salamek avatar 6.10.2014 11:26 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Kdysi davno jsem konfil 4 IP kamery pro sledovani skladu jedne firmy, celkem v pohode jsem na to pouzil linuxovy motion and/or zoneminder (uz si to moc nepamatuju), za 2 hod bylo hotovo... funguje to do ted. Pozadavky byly:
    • Detekce pohybu v zonach + ignor zony
    • Ukladani videa na FS
    • Ukladani snimku JPEG na FS
    • Live steam
    • V urcitem casovem intervalu pri pohybu zaslat par mailu s prvnimi 10 JPEG snimky po detekci pohybu
    Puvodne na to meli WIN clinet stroj ktery se o popsane vyse tak z 1/2 snazil s nejakym draze zakoupenym SW s naprosto ujetym UI.

    Osobne bych do win reseni nebo do closed source reseni od 3rd party nesel, maji v tom hrozny bordel, nikdy nic nefunguje tak jak by melo a navic je to vse hrozne predrazene. U OSS reseni opravdu neni problem neco dodelat/opravit (kupodivu tento typ SW neni nijak moc slozity)
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    Max avatar 7.10.2014 07:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Hrozný bordel v tom je, to ano. Bohužel, nezáleží jen na té serverové straně. Člověk musí vybírat nějakou takovou to kombinaci :
    • kamera musí splňovat určitou úroveň kvality a poskytovat požadované fce
    • kamera musí být v rozumné cenové hladině
    • kamerový sw musí taktéž plnit požadované fce s rozumnou mírou zátěže
    • pokud se člověk sníží k nějakému omezenému řešení, hrozí, že se mu to v budoucnu vymstí
    Třeba Geovision kamery mi přijdou jako dobré za celkem ok cenu (a za sw se neplatí nic, je zdarma). Když se dívám na ZoneMinder, tak je tam jedna kamera odzkoušená a údajně by měla být funkčnost i s jinými Geovision, ale jistý si tím člověk být nemůže (a tak je to vesměs i s dalšími výrobci). Dále jsem se nedočetl, jak umí ZoneMinder zacházet s 360 kamerami. Když jsem se díval do sekce s mobilním klientem, tak to také nevypadá slavně (použije se web + mpeg, což asi nebude nic extra na mobilních sítích). Kamery, to je u nás věc, co se pořád rozšiřuje, popř. obměňuje za lepší a osobně ve mně ZoneMinder nebudí důvěru.
    Mno, možná je na čase si ho zkusit rozjet a připojit k němu různé kamery, co zde máme, jak se bude chovat a jak bude náročný. Jo, kdyby na to byl ještě ten čas :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.10.2014 09:32 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Jediná varianta Zoneminderu co šla používat bylo to co předělal Ubiquiti do svého softwaru Aircam v1, to byl Zoneminder s luxusním webovým rozhraním, co nedělalo žádnou hanbu, umělo to i záznam z jiných kamer než UBNT, jenže pak vydali verzi v2, kde už byla možnost používat pouze UBNT kamery. Ale teda u té v1 hardwarové nároky dramatické, 8 kamer na 720p, po 10fps, nějaký desktopový Intel Core2 a valilo si to na 80%.

    Zoneminder totiž jako úložíště používá 1fps z kamery = 1jpeg na filesystému, k tomu si pak vede index někde v SQL. Lze si tedy spočítat, že při 10 kamerách, na 20fps to za sekundu vygeneruje 200 souborů, které to musí někam uložit a zapsat si k tomu indexy do SQL. Při nějakém přehrávání to pak z těch JPEGů vyrábí nějaký video, které se posílá ke klientovi. No děs běs hrůza.

    Jinak Zoneminder všeobecně zvládne nahrávat ze všech kamer, z kterých leze obraz na nějakém URL (ať už mjpeg nebo rtsp s nějakým mpeg4), jak je to v případě motiondetectu na kameře netuším, samotný ZM něco takového umí, ale opět nároky dramaticky rostou.

    Ve výsledku jsem si říkal, že to použiju aspoň na jednu kameru co mám doma před barákem, nakonec jsme si koupil Synology NAS a tam používám Surveillance station s mnohem větším uspokojením.
    Max avatar 7.10.2014 10:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Díky za upřesnění. To je právě ono, analýza obrazu na serveru je hodně náročná, proto se používá analýza přímo na kamerách, které pak posílají eventy, na základě kterých má kamerový server začít ukládat (nebo přestat ukládat) záznamy. Dostat obraz z kamer nebývá problém, ale podpora motion detect už problém je. Jak jsem poznamenal v článku, i kamery, co údajně podporují ONVIF, neumí ONVIF eventy, ale mají jen své proprientální protokoly, které si rozumí jen s jejich řešením :-/.
    Ano, ZoneMinder rozhraní mi také nepřijde moc cool, ale co jsem koukal na poslední changelogy, chystá se nějaká změna (nebo už proběhla). Každopádně pokud ZoneMinder ukládá záznamy takto šíleně, tak to také nevypadá moc použitelně pro víc jak pár kamer :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 7.10.2014 10:50 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Teď na to koukám, Vzali Zoneminder, udělali z něj AirVision (verze 1 a 2), ze kterého je nyní UniFi Video (verze 3), je to vesměs hodně podporované na linuchu a rozhraní vypadá dost použitelně. Stále se toto řešení vylepšuje a mají i pěkně popsané changelogy : UniFi Video 3.0.8 Release
    Každopádně podle toho, co čtu, tak podporují RTSP, ale ONVIF nikoli. Hmm, asi možná zkusím, co to umí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.10.2014 15:59 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    To je právě ono, analýza obrazu na serveru je hodně náročná, proto se používá analýza přímo na kamerách, které pak posílají eventy, na základě kterých má kamerový server začít ukládat (nebo přestat ukládat) záznamy

    a pro chytré hlavičky tu mám jednu hádanku, máme v mísnosti kameru SONY SNC-DH110, pokud rozsvítím úsporku OSRAM DULUX D 18W/827, kamera ukazuje obraz ale nerozpozá pohyb. Pokud se svítí zářivkami je všechno ok. Za denního světla je všechno OK. Obyč žárovky nevadí. Co je to?

    asi se ze me stane nepolapitelný lupič a vandal, dám si na hlavu OSRAM úsporku
    Bystroushaak avatar 7.10.2014 17:11 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    asi se ze me stane nepolapitelný lupič a vandal, dám si na hlavu OSRAM úsporku
    To budeš v noci neodolatelně nenápadný :) Hlavně různí hmyzové ti to rychle rozmluví.
    7.10.2014 17:53 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    To bude asi nějaký backdoor od CIA, aby se dostali do prostorů hlídaných kamerami a nespustili u toho poplach.
    7.10.2014 21:35 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Jinak Zoneminder všeobecně zvládne nahrávat ze všech kamer, z kterých leze obraz na nějakém URL (ať už mjpeg nebo rtsp s nějakým mpeg4) ...
    Pokud se to nedá URL zjistit z dokumentace a nechce se vám analyzovat provoz, tak jde použít windowsovský program ISpy, ve kterém stačí kameru vybrat podle typu a pak se kouknout, jak je nastavená.
    13.10.2014 12:31 Kubrt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Používám Axxonsoft 16 kamer grátis a sežere v podstatě jakoukoliv kameru, když umí ze sebe posílat alespoň RTSP.
    Max avatar 13.10.2014 13:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Dívám se na to a vypadá to, že se to těm Rusům docela povedlo : Axxon Next open platform video management software
    Stažení má přes 700MiB : Axxon Next 3.6
    Seznam podporovaných kamer budí dobrý dojem : Working with IP Devices
    Mobilní klient taktéž dostupný : AxxonNext
    Jen si asi spousta lidí opět pobrečí, jelikož se jedná opět jen o WIN only řešení.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.10.2014 06:43 Kubrt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Souhlasím s tebou, že to běží na té nejsmutnější platformě, ale mám to z úspěchem nasazeno v pár firmách a dokonce se v tom umí orientovat i hlídač důchodového věku bo v poslední verzi se už dá lokalizovat alespoň do slovenštiny :-)
    9.8.2019 15:54 Martin22212
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Ja osobné používám kamery Hikvision ale při výběru se řídím parametry kamery a prostředím kam je třeba montovat dost mi pomohl zorientovat se tenhle článek: Parametry kamerových systémů
    Bystroushaak avatar 6.10.2014 13:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Asi by se vyplatilo si založit firmu, co bude dodávat nějaké sw řešení, co to tak čtu.

    Jinak ta kamera na stožáru u toho domu či co to je mi přijde hrozná. Dát mi něco podobného k domu, aby mi to čumělo do dvora, tak jí dojdu druhý den rozmlátit.
    Max avatar 6.10.2014 14:09 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Je to penzion a majitel to tak chtěl.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Bystroushaak avatar 6.10.2014 14:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Já ti to nevyčítám. Jen mi přijde, že toho vidí podstatně víc, než jen ten penzion.
    Max avatar 6.10.2014 14:42 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    To celý je areál penzionu a vše patří jemu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Bystroushaak avatar 6.10.2014 14:48 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Včetně železnice a lesa?
    xkucf03 avatar 6.10.2014 14:55 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy

    IMHO ta první fotka focená ručně někým, kdo stál na té konstrukci – a až ta druhá je z kamery – to už by jejich celé být mohlo, i když možná ten kus pole za cestou je už jiný pozemek. Každopádně taky bych nechtěl, aby mi soused filmoval mojí zahradu…

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Max avatar 6.10.2014 20:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Je to penzion uprostřed lesa, nikde nikdo, takže bych to asi nepřeháněl ;-).
    A ano, první foto jsem fotil ze stožáru foťákem, to poslední je snímek z kamery, který je v té nejnižší kvalitě, jinak má ten Vivotek lepší obraz.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    6.10.2014 15:13 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Mali sme tu rekorder AVC s video serverom. A teraz mame Pinetron.

    Klientsky SW pre Windows - jeden vacsia sracka ako druhy...
    7.10.2014 18:22 citanus | skóre: 12 | Cork (Ireland)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy

    moc se nevyznam, ale kolega co to resi ma oblibenou znacku, kterou nikdo zatim nejmenoval.... axis - pry spicka v oboru

    7.10.2014 19:12 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Nemam je rad. Nastavit jdou pouze pres explorer a i tam webove rozhrani porad pada a kouse se. Kvalitou mi neprijdou ze by vybocovali, nahoru urcite ne. (Vybocit nahoru??)
    7.10.2014 21:26 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Nepamtuju značku, ale setkal jsem se s kamerou, kde na nastavení, pří kterém bylo nutné zobrazovat obraz (např. výběr oblasti detekce pohybu), bylo nutné použí Internet Explorer (v manuálu psáno IE 6) a jakousi ActiveX potvoru, která se stahovala z webu výrobce kamery. Bohužel se v novějších Explorerech sekala, na Vistách v IE 8 (myslím) jen občas, ale ve Win7 a poslední verzi IE (v té době 10, pokud si dobře pamatuju) se při otevření stránky často shodil celý tab. V ostatních prohlížečích to chtělo na zobrazení obrazu QuickTime plugin, nicméně nakonfigovat věci, u kterýcn nebylo třeba zobrazit video, se to dalo i bez něj.
    8.10.2014 07:43 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Vivotek
    8.10.2014 07:44 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    coz le patrilo pod komentar Kvakora
    Max avatar 7.10.2014 19:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Axis znám jen z doslechu, někdo je doporučoval k Zoneminderu, ale nevím.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.10.2014 23:50 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    >je potřeba forwarde i na konkrétní kamery a jejich porty

    Ono protáhnout ty megabity přes pomalý armový systém, který už nahrává z X kamer a ještě třeba přehrává záznam, není až tak snadné.

    >myslím uložen v kontejneru mkv, použitý formát si ovšem už nevybavuji, ale nejspíš h.264

    Interně se obraz ukládá do avi a zvuk do mkv, vždy. Protože dřív to umělo jenom obraz a zvuk bylo snazší udělat v mkv. Při exportu není problém přebalit data do jiného kontejneru, ale kódování videa se nikdy nemění, obrázky se exportují tak, jak je dodala kamera.

    >procházení historie je brnkačka

    To jsem rád, že se to líbí, nestrávil jsem na tom málo času.
    Max avatar 9.10.2014 07:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Ono protáhnout ty megabity přes pomalý armový systém, který už nahrává z X kamer a ještě třeba přehrává záznam, není až tak snadné.
    To samozřejmě nepopírám a je mi jasné, že počáteční návrh a výkon arm s tím moc nepočítal. To ovšem nic nemění na tom, že to není moc čisté řešení :).

    Při exportu není problém přebalit data do jiného kontejneru, ale kódování videa se nikdy nemění
    Jj, to je mi jasný, že na překódování není výkon. Teď si to nevybavuji, ale myslím, že ti, co nabízejí jiný kodek (jeho změnu), nechávají překódovávat video u klienta.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.10.2014 10:31 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    > To ovšem nic nemění na tom, že to není moc čisté řešení

    No rozhodne je to nepohodlne pro uzivatele.

    > Teď si to nevybavuji, ale myslím, že ti, co nabízejí jiný kodek (jeho změnu), nechávají překódovávat video u klienta.

    Technicky je to proveditelne (klient, ten javovsky applet ma v sobe ffmpeg), ale urcite to tam neni. Ver mi, implementoval jsem ten export do mkv.
    Max avatar 9.10.2014 10:53 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Ne, to byl jen příklad, vím, že to ipcorder nedělá a nemyslím si, že by to dělat měl. Používá běžný formát, který lze všude přehrát, nevidím důvod to třeba i jen implementovat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Luboš Doležel (Doli) avatar 15.10.2014 16:11 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Kamery prodávané u nás jsou dost předražené, je lepší to kupovat rovnou z Číny.

    K nám domů jsem "na cikány" pořídil kameru YianTime (z dx.com), umí ONVIF, streamuje RTSP/H264/720p, Ethernet i Wi-Fi a stála mě jen nějakých $80. Celnicí prošla bez doplácení cla nebo DPH.
    Max avatar 15.10.2014 16:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    A jakým sw zaznamenáváš?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Luboš Doležel (Doli) avatar 16.10.2014 09:57 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Vlastní webapp v Javě. Zajišťuje záznam, třídění do adresářů, streamování plného streamu a preview jako multipart jpeg v prohlížeči.
    15.10.2014 17:58 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    "která se na šroubech odizolovala gumou" Proč? Jakou funkci tam ta guma plní?

    Jeden známý si teď nechal nainstalovat 5 kamer hikvision ds-2cd2232-i5 a k tomu IP síťový video rekordér hikvision DS-7616NI-SE. Je to dobré nebo špatné? Má někdo zkušenosti?
    Max avatar 15.10.2014 19:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Izolační, proti vodě, aby netekla dovnitř krze vyvrtané otvory pro šrouby.
    Pokud jde o Hikvision, tak ten si chce koupit můj šéf na chalupu. Nevím, kde k tomu přišel, ale když jsem se na to díval na netu, tak to vypadalo docela dost dobře (ovládání apod.)
    Řekl jsem mu, aby to nejdřív donesl k nám do kanclu, abych si s tím mohl chvilku pohrát, tak uvidíme.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.10.2014 21:17 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Hikvision je docela fajn v tom, že obraz z kamer jde přímo z DVR dostávat přes RSTP. Používáme to třeba na vrátnicích, kde jim stačí obraz z jedné kamery bez přístupu k záznamu a tak místo moloch klienta dáváme jen VLC se zástupcem přímo na RSTP. Ale toto jde řešit i jinde, kde se RSTP tahá přímo z kamery, že to jde přes DVR je výhoda v případě NATu.

    Nevýhoda, web rozhraní potřebuje ActiveX nebo jiný podobný plugin do browseru, samo si řekne co chce.

    Podpora na dotykový destičky je celkem OK, ale záznam jde prohlížet pouze realtime a nejde třeba 4x posun vpřed.

    Jinak k pozadí Hikvisionu, jde o čínskou firmu u které stát financuje CCTV šmírování, jejich výrobky tedy používá vláda a mají i různé další věci pro dohledová centra a tak. A tedy kvalita snímačů je celkem na vysoké úrovni.
    8.4.2015 19:56 saxin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Můžete se prosím podívat na tyto stránky a doporučit mi systém pro 3 CCTV kamery? Jde mi o záznam a zobrazení na notebooku. Děkuji

    http://www.ebay.com/sch/CCTV-Systems-/159909/i.html?_mPrRngCbx=1&_udlo=800&_udhi=1300&LH_ItemCondition=1000&LH_BIN=1&LH_FS=1&_sop=15

    Max avatar 8.4.2015 23:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kamerové systémy
    Podívej se na můj druhý článek o Čínském Hikvision. Jinak čínských kamersystémů je tuna. Já vím jen to, co jsem napsal.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.