abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Windows 10 - odpor je marný

    31.7.2017 00:31 | Přečteno: 5391× | windows | poslední úprava: 26.12.2017 22:55

    Důvodů, proč upgradovat je mnoho, proč zůstat u staršího OS moc není.

    Windows 10

    Vynořilo se spousta lidí, ve kterých budí odpor vzhledem a odpor šmírovacími nástroji. Je to reál, nebo jen subjektivní pocit bez opodstatnění?


    Vývoj musí jít kupředu

    Linuxový svět to moc dobře zná, vývoj jde kupředu, nikdo se moc nezdržuje u starších verzí. Výjimkou jsou asi dvě firmy, co délkou supportem mohou konkurovat MS. Těmi je RHEL (10 let + možno si připlatit na další roky) a Suse (10 - 13 let). Donedávna měl Debian support rok po vydání další verze, dnes je to 5 let. Windows 7 má lifecycle 5let feature + 5 let security (+ možno si připlatit za další). Na tomto poli má MS trochu výhodu, protože i na starých Win lze bez drbání provozovat aktuální sw.

    Stačí se podívat, jak velký vývoj je v linuxu. Jak se spousta věci přepisuje, nasazují nové API atd. Nic z toho se moc nebackportuje. Kdo toto zná, nemůže se MS divit, že do nekonečna neudržuje Win7.


    Velký problém : GUI

    Kolikrát se přepisovalo KDE? Kolikrát se přepisovalo Gnome? Vývoj grafických toolkitů jde kupředu a jednou za čas se dá dostat do fáze, kdy je jednodušší vše přepsat, než postupně překuchávat nějakou starou věc. Osobně si myslím, že tým KDE to dohnal až do absurdity, ale skoro každé složitější prostředí v linuxu to potkalo. O Windows člověk slýchá šílené věci, hlavně, co se týče vývoje na slepo, kdy programátor něco kódí a nemá k dispozici pořádný debug a čeká, až to nějaký Ind otestuje a pošle mu error chybu. Kdysi jsem četl hororové scénáře, co obnášelo vytvořit blbé tlačítko v GUI. Osobně se tedy nedivím MS, že se pustil do přepisování grafického rozhraní. Přecijen, stále v něm jsou prvky z WinXP, je až neuvěřitelné, jak dlouho to MS udržel v provozu. Samozřejmě se vyrojí spousta otázek, proč to MS nepřepsal a nenechal look naprosto stejný jako u W7? V takovém případě se také ptejte, proč to tak neudělali lidi z KDE, Gnome apod. Mně osobně mi třeba přijde vzhled stejný, nemám problém se tak malé změně přizpůsobit.


    Proč né Directx 12 ve Win7

    Máme zde skupinku lidí, kteří nechápou, proč není Dx12 ve Win7 a podezřívají MS z toho, že to dělá naschvál, aby všichni přešli na W10. Dx12 je vázáno na nemálo věcí a s nemálo API v systému počítá, stačí se podívat na vývoj kolem WDDM (MSDOC - WDDM). Neříkám, že není v síle MS to backportovat do W7, ale otázkou je, proč by to dělal? Proč by měl dedikovat nemálo vývojářů, aby udělali backport do 8 let starého OS? Kdo by tohle z vás dobrovolně dělal?


    Windows 10 jsou strašný šmírák

    Samozřejmě, spousta šmírovacích věcí nejde vypnout, když se zapne kamera, tak windows 10 vytvářejí traffic do netu (= posílají fotku z kamery), dále posílají stisky kláves a spousta dalších věcí.
    Zřejmě většina těch mystifikací přišlo odsud :
    Analýza Windows 10: Ve svém principu jde o pouhý terminál na sběr informací o uživateli, jeho prstech, očích a hlasu!
    Kde je reál celkem pěkně sesumíroval před dvěma roky Root :
    Windows 10: analýza probíhající komunikace.
    Popis Telemetrie od MS viz :
    Configure Windows telemetry in your organization.
    Dále se objevili zprávy o tom, že MS v případě svých serverů ignoruje hosts. Nechápu, v čem zastánci Win7 vidí problém. Že MS nespoléhá na DNS a někde má vedený seznam core IP? Nevidím na tom nic špatného.

    Kromě výše zmíněného stále fungují klíče v registrech pro omezení telemetrie a taktéž se o nějaké části starají samostatné služby, které lze vypnout/zakázat.
    Kdo se tím nechce moc zabývat, může k tomuto účelu použít OSS nástroj : DisableWinTracking

    Mně osobně přijde, že Win10 ve finále odesílají stejné informace, jako běžný android telefon s google účtem s tím, že není problém to trochu více omezit. Neříkám, že je to v pořádku, osobně nemám rád odesílání jakýchkoli informací, ale spíše poukazuji na to, že kolem této problematiky vznikla jedná velká nafouknutá bublina.


    Nejdou zakázat aktualizace

    Občas se také objeví názor, že Win10 jsou špatný, protože jednak nejde při aktulizaci vybírat, které chceme a u edice home nejdou ani vypnout a vše se dělá automaticky. Tito argumentéři většinou patří mezi sortu lidí, kteří instalují base systému a pak vypínají aktulizace, protože ty jim zpomalují PC. To ovšem ale není nejhorší, nejhorší na tom je, že to samé radí po různých fórech BFU uživatelům. Takoví borci pak většinou pracují pod admin účtem a ještě všem radí i vypínat UAC. Není se pak čemu divit, že takové stupiditě chce MS předejít a eliminovat jí, co nejvíc to lze. A já s tím naprosto souhlasím. Nevidím smysl v neaktulizování systému z obavy, že některý update může něco posrat. To se samozřejmě stát může, žádný systém není dokonalý, ale to přeci není důvod k tomu, abych aktualizace vypínal.

    A tady nastává další fáma, kdy někdo argumentuje, že nejde zakázat dílčí aktualizace (např. v případě problémů). Jednak, když nastane problém, tak MS většinou update zase stáhne z webu. Dále lze takový update stále bez problémů odinstalovat a pokud jej MS z WU nestáhne, lze jej i zakázat pomocí : Show or hide updates (wushowhide.diagcab), který za tímto účelem MS zpřístupnil.


    Nejdou zakázat aktualizace driverů

    Osobně jsem se setkal s tím, že to kdysi na W7 dělalo bordel u tiskáren. U Win10 jsem na problém nenarazil, ale je to fáma, že nejdou vypnout aktualizace driverů, viz :

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\DriverSearching]
    "SearchOrderConfig"=dword:00000000
    

    Nebo pokud má někdo jen problém s tím, že se mu přelévá jeden driver tím z WU, který moc dobře nejede, tak na to má MS KB :
    How to temporarily prevent a driver update from reinstalling in Windows 10

    Na pár místech jsem nahrazoval driver grafiky a nikdy mi to windows update nepřelil. Tedy za předpokladu, že neměl u sebe novější verzi driveru. Každopádně narazil jsem na týpka na netu, který tvrdí, že se mu to děje s ovladači na zvukové kartě a možná ještě s něčím. Taktéž tvrdí, že výše uvedené postupy nefungují (zkoušeno naposledy na buildu 1607). Takže ve finále těžko říci. Zajímalo by mně, zda s tím má někdo jiný zkušenosti.


    Změny v motoru

    Spousta lidí řeší jen vzhled a to, že W10 nemají naprosto stejnou nabídku start jako W7. Viděl jsem spoustu obyčejných uživatelů, kterým je to naprosto fuk a nemají problém se přizpůsobit. Pak existuje sorta ortodoxních staromilů, kteří nadávali při přechodu z WinXP na Win7 a teď stejným způsobem obhajují Win7 a nadávají na Win10. Ok, takových křiklounů se zbavit nedá, ani je nejde nijak uspokojit, i když třeba v případě nabídky start existuje milion alternativního sw, který to řeší a má různé další vychytávky (osobně nepoužívám). Každopádně tito lidé vidí jen změněnou ikonku a nadávají, jejich program tam jde spustit stejně jako na W7, tak proč přecházet? Těch spoustu změn v core systému si ale nikdo nevšímá, většinu je jen zajímá, jak to vypadá a víc to neřeší.


    Co mají Windows 10 oproti starším verzím?

    Nějaký výběr zde :

    Samozřejmě mají W10 i nějaké nevýhody jako např. :


    Závěr

    Zápisek vznikl za účelem ukázat, že obavy z přechodu z W7 na W10 jsou založeny na fámách, kteří si vycucali z prstu nějací konspirátoři. Neříkám, že je MS hodný a měli bychom na něj migrovat, to vůbec ne. Říkám, že kdo věří W7, tak nevidím důvod, nevěřit W10 a nevyužít některé jeho featurky a možnosti. Osobně stále zůstávám primárně na linuxu, ale chápu, že to pro spoustu lidí z různých důvodů není. Tyto lidi migruju na W10 a pokud jsem je z dob minulých nezasimiloval na uživatele, tak jim vnucuji práci pod userem s admin účtem bokem jen pro nutné zásahy. Zatím jsem nenarazil na nějaký problém a uživatelé si neměli problém zvyknout.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    31.7.2017 01:26 goro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    zase o něco více použitelnější explorer a správce úloh (nice featurka je statistika zatížení hdd a aktuální datový tok přes síťovky atd.)
    Raději Proces Hacker, kde vidím i síťové adresy a celé cesty při vytěžování disku. Jedu na W10 od zakoupení laptopu s funkcí ezel bez aktualizace a s použitým skriptem z netu k odinstalování některých služeb. Jediné co někdy zlobí je nevypnutelná aktualizace Windows defender, která spustí cca 3 procesy, které někdy i na několikerý pokus pomocí Process Hackeru odstřelím. Cystám se obnovit OS z disku a aktualizovat až očekávané aktualizaci na konci roku a nepouží ten skript, jako předtím, pokud to půjde čistší cestou.
    31.7.2017 05:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Výjimkou je serverová část, kde jediné, co může do délky supportu konkurovat MS je CentOS (10 let, v případě RHEL možno si připlatit na další roky).

    To myslíte vážně?

    Max avatar 31.7.2017 07:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Pardon, asi i Suse. Nebo jsi myslel, že RHEL není jen server, ale i desktop? Nebo jsi měl na mysli jinou distribuci? Kdyžtak to prosím rozveď.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 07:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Ano, myslel jsem především SLES, ale budou i další. IIRC má Ubuntu taky nějakou variantu s delším supportem a pokud se neomezíme jen na Linux (koneckonců je ten zápisek primárně o Windows), tak co jsem rychle vygooglil, přinejmenším Solaris a AIX jsou také podporované deset a více let.
    Max avatar 31.7.2017 07:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Ahoj, upravil jsem, pardon. Ubuntu má 5 let max, asi v návaznosti na Debian.
    Solaris a Aix do toho moc nepočítám, jelikož je spíše řeč o desktopu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 31.7.2017 07:46 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    7.8.2017 22:23 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Solaris 11 ma podporu nejmene 20 let (2011 - 2031), da se priplatit do roku 2034 viz. https://blogs.oracle.com/solaris/oracle-solaris-moving-to-a-continuous-delivery-model
    31.7.2017 06:01 Jardik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Updaty jsou problem pro nekoho jako moje mama. Spusti notebook jednou za mesic, ze se podiva na internet a nemuze. Vzdycky to zapne a aktualizace. Zerou celou sitovou propystnost a browsir se pri tom neda, teda pokud se jen stahujou. V horsim tam ma hodinu modrou obrazovku s napusem instalyji aktualizace. Pak ji to sere a ani to radsi nezapina...
    Max avatar 31.7.2017 07:27 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Doplnil jsem do nevýhod a zároveň jsem doplnil řešení, tak ho pls. vyzkoušej ;-).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 07:38 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Zdravím, Pro klientské počítače by měl stačit ten BITS limit.

    Ten WSUS limit je myslím na netu poněkud nešťastně zadokumentovaný. Mám vyzkoušeno že funguje pro WSUS server (který jsem tak potřeboval omezit ve špičce), připojení ke klientům neomezuje. Co udělá aplikovaný na klienty jsem nezkoušel.
    31.7.2017 12:36 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Ta modrá obrazovka mě taky vytáčí. Chci odejít z práce, tedy vypnount ntb a schovat ho skříně. Jenže se nejřív musí nainstalovat aktualizace. Většinou naštěstí hibernuju, ale když se tohle stane, je to opruz.
    31.7.2017 18:42 magor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Tak choď do práce dříve ať se stačí celá aktualizace provést!
    31.7.2017 21:46 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    A ty jdi do prdele. Nebude ve stresu a dodela to později až na to bude mít čas.
    vencour avatar 1.8.2017 09:21 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Nic ve zlym, ale aspoň někdy by mohly počítače sloužit lidem. A ne obráceně ...
    Aneb manažerský versus technický pohled na věc?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    1.8.2017 17:29 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Na Matfyze v menzovnom labe uz v roku 2000 visel na stene napis s 2 bodmi na dlhom traktorovom papieri (a prepdokladam, ze bol aspon z roku 1990):
    1. Pocitac slouzi cloveku
    2. Zeme je placka
    Myslim, ze este stale nie je dovod ho zvesit.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    3.8.2017 12:44 marvn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    pokud beres aktualizace za sluzbu PC, pak jim budem slouzit naveky. Stejne jako budem naveky slouzit autum, bytum, jidlu, obleceni ...a dalo by se pokracovat hodne dlouho
    Grunt avatar 3.8.2017 12:49 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Alias s kapitalismem a konzumním způsobem života na věčné časy a nikdy jinak. Ámen soudruhu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    3.8.2017 15:23 marvn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    a nebyli soudruzi spis komunisti nez kapitalisti? a jak to souvisi s tim, ze o veci je potreba se starat,a by fungovali? a co na to jan tleskac? same otazky...
    3.8.2017 20:52 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Ať už to byl/je kdokoli, především to slovo už ze své podstaty označuje někoho, s kým se mluvčí považuje za člena stejné skupiny a s kým cítí určitou sounáležitost. Proto mne vždycky pobaví, když se ho někdo pokouší používat coby urážku nebo dokonce nadávku.
    31.7.2017 07:23 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Za mě mohu pochválit, že Bitlocker je ve W10 konečně v Pro edici, ve Windows 7 byla potřeba Enterprise. V kombinaci s možností vynuceného ukládání obnovovacích klíčů do Active Directory, je to velice šikovné pro firemní notebooky.
    Max avatar 31.7.2017 07:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Doplnil jsem, díky, a zároveň jsem si tě dovolil citovat :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 07:56 PPK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Pokud ti pride vzhled stejny tak nutne potrebujes navstevu ocniho. K nemoznosti zakazat update driveru. Ve windows 10 je halda nastaveni pritomna, ale sou ignorovana. Vcetne spousty veci v group policy (napriklad ignorovani nastaveni pro telemetrii)... reakce microsoftu https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3010547/microsoft-says-its-best-not-to-fiddle-with-windows-10-enterprise-group-policies ... je to reakce na vyzkumnika, co testoval nastaveni windows a zjistil, ze i pres zakazani vseho zavadneho se furt konektej na servery microsoftu a odesilaji neznama data. Doporucuji si zopakovat anglictinu a zjistit si vyznam slova "temporarily" v tvem odkazu na zakazani update driveru... ktery mimochodem konci tim, ze se pouzije o par radku vejs zmineny wushowhide.diagcab. Jeho funkce je docasne zakazani nejakeho updatu...
    Max avatar 31.7.2017 08:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Díval jsem se na ten link a na tweety toho týpka a nevypadá to moc přesvědčivě. Jednak tam zmiňuje jen to, že se Win10 stále snaží připojovat na servery MS, nekontroluje, co tudy teče za data, vidí jen navázaná spojení. To je samo o sobě nevypovídající, protože sám MS tvrdí, že s enterprise lze nastavit telemetrii na úroveň "security", což stále nějaké info posílá.
    Největší vtip na tom ale je to, že ten týpek si ani nepřečetl popis k politikám, co znamenají. Politiku o telemetrii vypnul s tím, že si myslel, že vypíná telemetrii, přitom jen vypnul policy jako takové.
    Tohle mám brát vážně?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 10:02 PPK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    "přitom jen vypnul policy jako takové" ... tak to uz neni o cem se bavit. Ty vubec netusis o cem pises.
    Max avatar 31.7.2017 10:19 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    "Allow Telemetry" v GPO znamená, že chceš přes GPO kontrolovat Telemetrii na stanicích. Pokud Dáš disabled, tak říkáš, že telemetrii kontrolovat nechceš a chceš tak nechat default, co na stanici je.
    Když chceš telemetrii omezovat, tak musíš u politiky "Allow Telemetry" zaškrtnout "enabled" a zvolit level, který chceš použít. Jen enterprise edice (na té to zkoušel) umožňuje snížit úroveň telemetrie na level "Security", nikoli úplně vypnout.
    Když si pročteš ty tweety, tak ho na to lidi upozorňují. Viz jeho tweety : Mark Burnett‏, jeho screenshot, jak to má špatně nastaveno : GPO - Allow Telemetry, tady je upozornění na to, že to má špatně : "Allow Telemetry" was Disabled instead of Enabled
    Pokud jsem něco špatně pochopil, tak mi to prosím vysvětli, rád se omluvím, je opravdu možné, že jsem jen něco nepochopil.
    Díky Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 31.7.2017 10:22 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Jinak tou větou, kterou cituješ, jsem myslel tu jednu politiku "Allow Telemetry", né celý policy, to je myslím jasné, nebo ty jsi to pochopil jinak?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    PaulosV avatar 3.8.2017 11:27 PaulosV | skóre: 10 | blog: dentoob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný

    Zdar Maxi,
    pochopil jsi to dobře, opravdu tam tehdy Mark udělal několik chyb, což sám uznal, ale zároveň se tím IMHO dobře ukázalo, že správně nastavit Group Policies není vlastně žádná sranda - když jednu věc zakážeš nastavením "Disabled" a druhou nastavením "Enabled" a předvolby "Turned off"... Vyjádřil se k tomu i na svému blogu.

    Možná stojí za to zmínit, že MS sám u sebe popisuje, jak většinu komunikace se svými servery vypnout - souboru těch nastavení se říká Windows Restricted Traffic Limited Functionality Baseline. Druhá věc je, že se tím zkriplí i některé bezpečnostní funkce typu updaty TLS root CA nebo Windows Update.

    Max avatar 3.8.2017 18:49 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Já s AD dělám, takže GPO a další věci znám. Některé věci nejsou na první pohled moc pochopitelné, ale dokumentace už v dnešní době nebývá takový problém. Každopádně z jeho strany to je jen výmluva, jak obhájit bludy, které šířil. A nejhorší je, že někdo takový blud vypustí a ostatní to začnou papouškovat a bít se za to v diskusích aniž by si to přečetli.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 31.7.2017 08:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Jinak k tomu driveru, ano význam toho slova znám a chápu, proč to tak je. Oni nemohou třeba zajistit, že se to s dalším buildem nezmění. Sám asi víš, že občas s dalším buildem přijde nějaká změna + hlavně to je takový reinstall, kde to MS asi nemá všechno ošetřené. Myslím si, že to je kvůli tomu, ale potvrdit to nemohu, je to jen domněnka.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 10:42 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Koukam ze s windows je jeste mnohem vic problemu nez s linuxem, to si clovek fakt nevybere.
    Max avatar 31.7.2017 10:50 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Znám oboje, ale nevím, jak je na tom MAC OSX.
    Používám ArchLinux, ale odešel mi PC, tak jsem dostal nový. KabyLake CPU, co v sobě má Intel 630. Vše vypadalo ok, než jsem spustil instalátor Oracle DB, který vrátil rozsypaný čaj. Pokusama jsem zjistil, že je opravdu problém s vykreslováním, když změním driver na starší (uxa místo sna), tak to jede ok, ale zase když pak spustím oracle sql developer, tak jde cpu xorg na 100% a PC se stává nepoužitelným (podobné, jen v menším množství, to je s gtk app). Nakonec jsem to vyřešil použitím sna a instalací podle paměti, jak si to pamatuju. Aktuálně mám kernel 4.12 a problém přetrvává.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 11:09 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Ja zkousel windows 10 prave na KabyLake a po instalaci mi napsali "mas rozbity pocitac". Po precteni tveho zapisku jsem rad ze jsem to v tu chvili (no dobre po zkouseni vsech moznych kombinaci kolem WHQL a SecureBoot options v biosu) vzdal :).
    Max avatar 31.7.2017 11:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Na Windows 10 nemáme problém. Nových PC s KabyLake už máme celkem dost. Zkoušel jsem i driver přímo z intelu a i tak ok.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 11:34 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Je mi jasny ze se to netyka vsech KabyLake pocitacu :).
    31.7.2017 11:10 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Instalator Oracle DB bude hrozny odpad, tomu verim :). Ostatne instalator na linuxu... wtf?!
    Max avatar 31.7.2017 11:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Oracle má java instalátor. Jde to naladit i v secret režimu, pokud si někde bokem vygeneruješ response file, který tomu předhodíš. Když instaluji klákátkem, tak si forwardnu xka.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 14:08 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Náprava je velmi snadná. Odinstaluj xf86-video-intel. Xka pak použijí ovladač modesetting, který funguje bezproblémově. Akcelerace Xkových grafických primitiv se provádí GLAMORem přes OpenGL. Intelí ovladač pro Xka je v katastrofálním stavu už dost dlouho a tuším, že Fedora už ho ani nebalíčkuje.
    Josef Kufner avatar 31.7.2017 14:52 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Modesetting mohu doporučit až od celkem nedávné doby – cca od jádra 4.9, možná o něco starší. Intelí ovladač je děsně zabugovaný, ale pokud se našla dobrá konfigurace, fungoval dobře.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Max avatar 31.7.2017 15:40 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    To jsem se už dočetl na foru, ale ještě jsem se nedostal k rebootu, abych to vyzkoušel. Mám toho tolik, že nerad restartuju.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.8.2017 01:57 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Jo GMA950 dělá v opengl neskutečný artefakty.
    31.7.2017 11:18 Jana J. | skóre: 4 | blog: Sem_vlozte_jmeno_blogu | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Mno - takže moje hlavní výhrady k Win10:
    • Od loňska nejde vypnout Windows Store (resp. jde jen u Enterprise/Education edice), který se navíc neaktualizuje přes WSUS, takže pak většímu množství počítačů nědělá problém ucpat linku (v jedné diskusi si například kdosi stěžoval, že mu pár stovek PC totálně zacpalo 400mbps drát). Shaper to samozřejmě řeší, ale je to otravné. Nemluvě o tom, že si takhle mohou uživatelé instalovat aplikace i bez administrátorských práv, což ve firemním prostředí není úplně žádoucí.
    • V PowerShellu i VBScriptu byly vypnuty funkce umožňující manipulaci s obsahem nabídky Start (nebo jak se tomu teď vlastně říká) a systémového panelu. Respektive opět fungují jen v nejvyšších verzích. Takže nyní v podstatě nelze - například - rozumně nastavit automatické přidání položek do nabídky Start po instalaci nového programu. Existují nějaké náhrady typu PinTo10v2, ale ty nefungují na 100%.
    • Po zkušenostech z loňska si člověk nemůže být jistý dnem ani hodinou, kdy mu najednou po aktualizacích přestane fungovat nějaká další důležitá systémová funkce, kterou dosud využíval a která najednou bude k dispozici jen v nejvyšších - a patřičně drahých - verzích. Loni se argumentovalo tím, že ve verzi Professional se prostě uživatel musí smířit se skutečností, že nemá nad OS kontrolu, pokud ji chce, musí si připlatit. Úplně stejně mohou po následujícím update úmyslně rozbít něco dalšího.
    • Plus ještě pár drobností typu "nemožnost odinstalovat tiskárnu přidanou do read-only roaming profilu bez zásahu v registrech", "naprosto debilní přístup k úpravám wifi profilů" apod, které se mi nakonec podařilo obejít.
    Max avatar 31.7.2017 11:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Děkuji za věcné připomínky. Přidal jsem link na tvůj komentář do blogu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 12:47 Jana J. | skóre: 4 | blog: Sem_vlozte_jmeno_blogu | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Ještě k tomu poslednímu bodu - konečně jsem si vzpomněla na správný termín: tím "read-only roaming profilem" byl míněn mandatory profil.

    Tiskárna připojená z printserveru přes GPO se u mandatory profilů nějakým způsobem propsala do systémového registru takovým způsobem, že se začala objevovat i ostatním uživatelům, přičemž tisk nefungoval, nešla smazat a když se to náhodou podařilo, po restartu se zjevila znovu. Dostat ji ze systému byla docela alchymie a nepodařilo se mi to zautomatizovat. Nevím jestli to už nemají opravené, ale doporučuji si na to dát pozor.
    Max avatar 31.7.2017 20:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Ahoj,
    dle tohoto KB : Manage Windows 10 Start and taskbar layout to je easy. Jedná se jen o xml. Stejným způsobem si lze hrát i s nabídkou start.
    Příklad z reálu na buildu 1607:
    Pin apps to the Taskbar in Windows 10 1607 with Group Policy
    Od verze 1607 to funguje na Enterprise a Education verzi. V posledním buildu 1703 by to mělo fungovat i v Pro verzi.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 21:11 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Fakt strašně moc toužím říct ti jednu věc: To používání (a nadužívání) slova „reál“ mě ukrutně sere.
    31.7.2017 21:31 Jana J. | skóre: 4 | blog: Sem_vlozte_jmeno_blogu | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    No jestli půjde modifikovat jednotlivé ikony v závislosti na nainstalovaných programech, aniž by se tím uživateli smazalo to, co si do nabídky Start nasázel sám... Dosud na verzi Professional (vyšší nikde nemáme a nejspíš mít nebudem) fungovalo to, že se na vzorovém počítači vyexportovala konfigurace nabídky Start a na cílovém PC se naimportovala. Ale tím se zlikvidovala dosavadní uživatelská konfigurace. Nešlo třeba po doinstalaci LibreOffice automaticky přidat jen ikony Writeru a Calcu a na zbytek nesahat.

    Pokud to bude v příští verzi dořešené i na úrovni jednotlivých ikon, tak fajn, v tom případě bych si mohla odfajfkovat jednu z věcí, kvůli které nasazení desítek u většiny zákazníků ještě odkládám. Ještě by mohli nějak zapracovat na tom Store. Když už to nejde vypnout, tak alespoň pro něj udělat něco na způsob WSUS...
    1.8.2017 11:37 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    No ohledne toho Store...umite si predstavit, ze budete udrzovat WSUS pro Store?
    1.8.2017 12:24 Jana J. | skóre: 4 | blog: Sem_vlozte_jmeno_blogu | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Záleží na tom, jak by to bylo koncipované. Kdyby tam šly navolit aplikace, které v rámci firmy lze instalovat a ostatních by si to nevšímalo, tak si to dovedu představit celkem bez problémů.

    Mně nejde jen o tu linku, mně jde o to, aby si uživatelé na počítače neinstalovali kdejaký nesmysl.
    1.8.2017 12:37 Jana J. | skóre: 4 | blog: Sem_vlozte_jmeno_blogu | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Případně, když už by nechtěli dát možnost povolit pouze distribuci určitých aplikací, by to šlo řešit stylem "proxy server". Čili koncové počítače by kontaktovaly svůj firemní server a ten by danou aplikaci při prvním požadavku stáhl z oficiálních serverů a při dalších by to už tahal z cache.
    31.7.2017 12:24 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Microsoft robi vsetko preto, aby znicil desktop PC. Uspesne sa mu to dari.
    31.7.2017 12:35 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Tohle od beďárků poslouchám přes 20 let a ono pořád nic. Hlavně že příští rok bude zase určitě rokem linuxového desktopu, ehm.
    31.7.2017 13:23 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Ak si si nevsimol, o Linuxe som nepisal nic.
    31.7.2017 13:30 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Ale vsimol, neboj. A teď si jdi vymáčknout uhříky.
    Max avatar 31.7.2017 13:34 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Zdržte se prosím OT. Pokud máte nějakou věcnou připomínku, budu jen rád.
    Díky
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 13:41 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Pardon.
    31.7.2017 13:24 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Protože je nereálně, aby Microsoft vydal verzi, která by byla zdarma a s otevřeným kódem, zůstávám u Linuxu.
    31.7.2017 18:57 magor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Co má vyšší prioritu zdarma vs open source?
    31.7.2017 19:42 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Pro mě, člověka, který se učí programovat, je důležitější otevřený zdrojový kód.
    Jendа avatar 31.7.2017 23:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Open-source nestačí, rád bych svobodný software - typicky čtení kódu nestačí, je potřeba moci ho i upravovat.
    31.7.2017 14:20 Vinicius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    U nabídky Start není problém jiný vzhled či jiná ikonka.

    Je to dost pozměněné chování (do XP stačilo na nabídku Start 1x klepnout na její otevření a 1x klepnout při výběru programu, ať už byl jakkoliv zanořený, jinak stačilo jen jezdit myší).

    Můj osobní subjektivní pocit je ten, že se starší nabídkou Start se mi pracovalo nejenom jinak (nějaká ta změna se vždycky přežije), ale hlavně rychleji.

    Zase chápu, že dotykem se nová nabídka Start ovládá lépe. Takže většinou instaluji Classic Shell a moc nenadávám.

    Nová nabídka Start mne naučila více používat klávesovou zkratku WINDOWS+R a psát příkazy jako winword, acrord32, control mouse atd.

    Vlastně se přiznám, že nová "plazmatická" nabídka z KDE5 mne "štve" úplně stejně.
    31.7.2017 14:33 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Proč windows+r a winword, když jde zmáčknout jen Windows a napsat word?

    Ve Windows tímhle způsobem spouštím všechno od Windows Vista a nemůžu si to vynachválit. V KDE zrovna tak, tam na to akorát používám krunner.

    Mimochodem jsem ta výjimka, co si vychvaluje fullscreen start menu ve Windows 8. Nepoužívám ikony na ploše, protože to je prostě WTF, vždyť je to věčně zakryté otevřenými okny. Takhle jen zmáčknu winkey a vím, že na stále stejném místě bude ta daná věc a vejde se jich tam hodně.
    31.7.2017 14:45 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Nic nepotěší víc než když se uprostřed competitive matche v CS:GO začnou instalovat aktualizace. FML.

    Tak jsem ty aktualizace úplně zakázal. To bylo na Windows 7. A pokud tomu tedy rozumím dobře, Microsoft na tom ještě nijak nezapracoval, jo?
    31.7.2017 15:13 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Alebo odchadzas s notebookom na nejake pracovne stretnutie. Chces ho odlozit do tasky, zvolis vypnutie a on zacne instalovat aktualizaciu 1 z 18...
    Max avatar 31.7.2017 15:23 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Toto by snad měla řešit zmíněná fce Active Hours
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.8.2017 15:28 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Pokud to dobře chápu, tak to řeší nečekané restarty při práci kvůli aktualizacím, ale ne to, co se bude dít když se počítač rozhodnu vypnout.
    xxx avatar 1.8.2017 17:10 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Mne W10 nabizi Shutdown a Install Updates and Shutdown.
    Please rise for the Futurama theme song.
    31.7.2017 15:45 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Dnes me prekvapilo, ze uz i do W10 Pro se da doinstalovat NFS klient a po trose hackovani registru (UID a GID pri mountu) dokonce funguje!
    Max avatar 31.7.2017 15:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Díky za info, vyzkouším a zároveň jsem to doplnil do zápisku.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 17:07 Boldos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Mno, od nekoho, kdo do toho opravdu vidi, by me zajimalo detailnejsi technicke vysvetleni, proc DX12 API potrebuje novy extra driver model zadratovany kamsi hluboko do systemu, kdyz Vulkan API - jak se zda - nic takoveho nepotrebuje (potrebuje akorat podporu API v ovladaci).

    Chapu sice, ze kdyz dva delaji totez, nemusi to byt uplne totez, ale tato paralela mi prijde opravdu velmi validni. Dik.
    Grunt avatar 31.7.2017 17:31 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    A už jde konečně kliknout na tlačítko Start?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Max avatar 31.7.2017 22:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Jen v případě, že se nebudeš snažit zmigrovat lokální účet do domény jednoduchým přepsání SID apod. jako to šlo třeba u Win7. V takovém případě ti nepůjde snad žádná metro app, což je nabídka strat, panel a spoustu dalších věcí :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 22:14 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Problém s nabídkou start skutečně byl v RTM verzi desítek, po pár updatech to MS konečně objevil - znám pár lidí kterým to ale po upgradu desítky znechutilo. Ale po 1511,1607 a 1703 už je to trochu jiný systém.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 31.7.2017 18:23 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Při updatu z 1511 na 1607 Windows zahodili veškeré mé nastavení v registrech, které bylo nutné vrátit ze zálohy. Naštěstí si veškeré úpravy ukládám, takže je mohu opakovaně aplikovat. Žádné předchozí windows mi nikdy nic podobného neprovedli, respektovali nastavení a nezashovali do něj. To se u W10 napsat nedá. Mne to nikterak nepřekvapuje, ale vysvětlete to BFU, že se mu sytém pod rukama nastavuje, jak se mu zlíbí ...
    Max avatar 31.7.2017 22:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    U pár stanic jsem provedl upgrade 1607 na 1703 a vždy se mi odmlčely. Ráno přišel uživatel do práce a nevím co udělal, zda restartoval, nebo něco odbouchnul a ani nevolal a stanice byla najednou up a uživatel makal.
    Zatím bez jakékoli ztráty nastavení. Jak z 1511 na 1607, tak z 1607 na 1703.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.7.2017 19:28 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    K tem updatum - na W10 se to porad jeste instaluje pri startu PC a nejde to vypnout? :-D
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    Max avatar 31.7.2017 22:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Některé větší aktualizace mají postinstalační procedury, takže ano. Většinou asi půjde o CU (komulativní update, který vychází asi jednou za měsíc). Od novějších buildů podporuje rozdílový update, takže už nemá aktulizace 1GiB, ale třeba 400MiB :). Viz : Historie aktualizací Windows 10 (můžeš ručně sosnout a naladit)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.8.2017 11:34 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Nahore si nekdo stezuje na aktualizace pri vypinani, tady si stezujes na aktualizace pri startu, tamhle nekdo nize si nekdo stezuje na aktualizace pri behu...

    Aneb, neexistuje dokonale reseni z hlediska automatizace.
    Josef Kufner avatar 1.8.2017 11:39 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Problém není v tom, že by aktualizace běžela, ale v tom, že běží, když to uživatel nechce. Pokud by byla možnost zvolit čas/situaci, kdy aktualizace proběhne, tak by to bylo v pohodě. Prostě by to mělo říct "Je nová aktualizace, kdy se může nainstalovat? 1. ihned, 2. v X hodin, 3. až budu vypínat počítač, 4. dnes v noci, ..."
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    1.8.2017 20:21 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Tak nejak. Nekdy me to nevadi a treba si zajdu ve vznikle prestavce pro kafe ale pokud zrovna nemam cas tak to dokaze celkem na*rat. Pritom by stacil jednoduchy dotaz Budu instalovat aktualizace a bude to trvat asi X minut, ok?
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    Max avatar 12.8.2017 11:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Souhlasím, že to by bylo ideální. V současné době si můžeš tak jako tomu bylo dřív, nastavit jen čas pravidelných kontrol a snad i instalace. Pokud chceš mít nad WU větší kontrolu, tak : Windows Update MiniTool
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Agent avatar 31.7.2017 19:31 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Už je možné přesunout dlaždice ze Startu na plochu? V Sedmách jsem využíval miniaplikace na ploše, v Desítkách je nahradily interaktivní dlaždice. Nepřišel jsem na to, jak dlaždici dostat na plochu. Vážně nechápu, proč to nejde.

    Proč zabírají tolik místa na disku? Tolik Gigabajtů a přitom v tom systému je téměř PRD. Na tom samém prostoru mám plnohodnotnou Linuxovou distribuci s plnohodnotným programovým vybavením. WTF?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Bedňa avatar 31.7.2017 22:11 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Takže hociktorý Win nie len 10 má už naozaj správcu okien? Keď sa niečo sekne tak sa v procesoch vyťažujúcich procesor objaví niečo ako správca okien, ale proste je to celé tuhé, toto na Linuxe nepoznám, z oknami robím čo chcem aj keď obsah sa nestíha vykresľovať.

    Ako si kurwa užívateľ bez práv administrátora zmení tému? Nijak nesnaž sa, polovica aplikácií je proste rozbitá.

    Ty si možno správca ktorý sa vyzná do hĺbky a naštuduje si nastavenia. Mi máme borcov z NDR a ten systém sa aktualizuje kedy chce bez najmejnšej zmienky, že sa zrovna aktualizuje a proste komp je skoro mŕtvy. Poteší to keď chceš niečo súrne vyriešiť. Občas tomu zajebe, dáš reštart a hodinu a viac tam bežia tie krásne krúžky bez upovedomenia čo sa deje.

    Odstránili väčšinu klávesových skratiek ktoré som používal od praveku a mám ich aj v Linuxe, toto už vôbec nechápem.

    Celé prostredie je nekonzistentné, pretože niekde ešte fungujú kklasické zameriavania na políčka a klávesové skratky, niekde proste nie.

    Má to totálne rozbitý plánovač IO, takže hocikedy sa nič moc nedeje a systém je zasekaný ako prase, toto nieje žiadna výnimka. Okná samozrejme zas nereagujú Win+D sa prejaví po Xsekundách, Spomalené posrané ako vždy.

    Maám ťa rád a preto nebudem rozoberať výhody ktoré si uviedol v blogu, to by nemalo koniec.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    31.7.2017 22:22 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Váš komentář popisuje chování s vysokou disk queue length na Windows? Souhlasím že pro třeba notebookové disky, bude systém kde se toho najednou děje tolik ... :) pomalejší. Ale také proto Windows tak rádi už od Vist cachují. Zvláštní je, že na některých počítačích opravdu z nevysvětlitelných důvodů působí W10 svižnějším dojmem než sedmičky. A naštěstí už se stává obecnou slušností pořizovat počítače pro třetí osoby už jen s SSD :)
    Max avatar 31.7.2017 22:25 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Souhlas.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Bedňa avatar 1.8.2017 16:12 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Má vôbec zmysel sa baviť o systéme kde neexistuje konzistentnosť v správaní sa systému, hoci softvér pochádza od jednej firmy. Neexistujú uživateľské nastavenia (v porovnaní s Linuxom). Nexistuje aby sa softvér fungoval medzi róznymi verziami, toto je zas urban legend, proste to len olepia deravými knižnicami, čo chce zaviesť do Linux envirent RH, za čo mu ďakujeme. Ďakujeme mu, že okopíroval aj nemožnosť si zmeniť tému. A čo tak biznis sféra ako MS navision, zas nek9nzistentný zlepenec, ktorý do systému nijak nezapadá a úplne ignoruje aj tému.

    Mňa proste neskutočne sere keď to musím používať. Je to celé zle a na všetko to chce nejaký hack. Keby som to aj spravoval, tak registre sú na guľu do hlavy, zas nekonzistentné, zas tam niečo prilepili aby sa akože dalo niečo nastaviť. To už radšej Frantovo XML.

    Pokiaľ to človek použiva musí ten zlepenec vidieť na každom kroku.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Bedňa avatar 31.7.2017 22:50 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Železo je nové, len disky sú rotačné, to nijak nezachraňuje plánovač, pretože na Linuxe som na tom rovnako a nič také nepoznám.

    Nijak to samozrejme nezachraňuje ďalšie debilné rozhodnutia, ktoré som spomínal.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    skunkOS avatar 1.8.2017 09:20 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Nemožnost efektivně volit, co, jak, a kdy se bude aktualizovat je pro mě absolutní BLOCKER.
    http://martinrotter.github.io
    Max avatar 12.8.2017 11:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Tak jsem dohledal, že to jde. Řešení jsem doplnil do článku. Buď si to můžeš sám naskriptovat, nebo můžeš použít hotové řešení (Windows Update MiniTool).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.8.2017 11:19 Rezervní polská kotace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows smrdí
    MS Windows? Zbytečný software pro zbytečné lidi.
    Bedňa avatar 1.8.2017 15:35 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows smrdí
    Pod to sa podpisujem.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    1.8.2017 19:25 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Ta argumentace je vadna. Otazka neni jestli se nejaka kritizovana vlastnost da nejak (slozite) prenastavit, vypnout, obejit, otazka je, jestli je dobre, ze to tu vlastnost ma. A to mi tak nejak vyplyva z uvedeneho, ze ti to dobre nepripada.

    Mne osobne je to jedno - Win7 spatny, Win10 spatny - zadny podstatny rozdil.

    Tim svym blogem ukazujes tak nejak mimochodem podstatu problemu. I kdyby v MS vydali nalestene h*, tak uzivateli Win nezbyva, nez to prijmout.
    1.8.2017 19:40 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    I kdyby v MS vydali nalestene h*
    Už se stalo.
    Agent avatar 1.8.2017 23:27 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Jenom malý dovětek, žádný odpor proti windouz není marný.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    TomasABC32 avatar 4.8.2017 15:48 TomasABC32 | skóre: 28 | blog: LinuxGangster
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Windows ? A kde se to pěstuje ?
    Linux forever ! Asi jinej gang.
    6.8.2017 17:22 Jirka Heřmánek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Pole jsem našel a vypadá to že po 7 letech uteču doma zpět k Windows. Po zjištění že Ubuntu po Fedoře plánuje defaultně nasadit Wayland nebude zbytí. Spousta sw a hw bude podle všeho na vyhození. Z hw třeba dost používaný tablet Wacom podle mě nemůže z pricipu s Waylandem spolupracovat. Virualbox prý zatím nejde a Wine to zapíchlo podle mě definitivně. Nedávno jsem si pořídil nový slušný PC a používat ho jenom k prohlížení webu a na psaní pošty mi v budoucnu připad docela nevyužitý. Nejvíc mě štve že sotva začne Linuxový desktop opravdu dobře fungovat, hned se ho snaží "vylepšit" nyní např. Waylandem a opět miliony problémů a spousta nefunkčních aplikací. Zase se to roky bude táhnout a sotva to skončí bude následovat další "vylepšení". Již na to nemám nervy. Win10 není žádný zázrak, ale tyto problémy nemá (v takovém měřítku)
    Grunt avatar 6.8.2017 17:42 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Wayland se nasazoval z toho důvodu, že ty Xka zas tak dobře nefungovaly. A chápu je spíš jako krok blíže k Windowsům a jiným moderním operačním systémům. A nevím jak v Ubuntu, ale ve Fedoře fungují asi nejlíp ze všech možným implementací.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    6.8.2017 17:54 Jirka Heřmánek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Fedoru má kolega v práci, ale prý drtivá většina aplikací jede zatím před Xwayland. V Ubuntu není defaultně Wayland ani v dailly buildu. Ale budoucnost desktopu nevidím dobře. Btw v čem je Wayland blíže k Win když na něm nepůjde z principu bezpečnostní politiky Waylandu ani spustit Wacom tablet?
    Grunt avatar 6.8.2017 18:14 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    X11 jsou více UNIXová věc než cokoliv jiného. Dokonce bývaly v Macu. Ale všichni se od toho odvracejí ve prospěch vlastních jednoduchých zobrazovacích knihoven, nevím po čím vzoru, ale řekl bych že silně inspirováno systémem Windows. Doporučuju se podívat do zdrojáků. Nic v tom není. Par bindingů, dokonce serverová část je pár funkcí v pár zdrojácích co bych napočítal na prstech jedné ruky. Bude to jednoduché a rychlé. Xka mi budou chybět.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bedňa avatar 6.8.2017 21:09 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    +1^1.000 000.000^1.000 000.000
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    7.8.2017 10:01 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Zda se mi to, nebo stacilo napsat jen +1 ?
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    7.8.2017 10:34 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    To záleží, jestli ten příspěvek byl napsaný česky/slovensky, nebo anglicky. ;-)
    Bedňa avatar 6.8.2017 21:14 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    A rychlé to nebude, teda už vývoj W nesledujem, ale stále to bola pomalá s..... no a to tam ešte chýba implementovať kopec vecí, čo potom?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    7.8.2017 03:55 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Jj rychlé to nebude, zvlášť na starých (kde nejspíš ani nebudou drivery, pořád mám v záloze S3 trio :-D, ale tipoval bych že problém bude mít i blbá Intel GMA950) nebo pomalých grafikách (jo třeba ta GMA :-D); ... jelikož tam bude overhead se skládáním oken přes EGL a tím že si každá aplikace bude kreslit sama za sebe. Ekvivalent je vlastně něco jako kdyby každej proces jel ve vlastním virtuálu a nutná komunikace byla jen přes hypervizora.

    Ale je to technologický pokrok to jo, bohužel to bude znamenat že budu muset vyřadit tak 90% mých současných počítačů :-( .
    20.8.2017 21:27 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Priznávam sa, že Windowsu rozumiem čím ďalej, tým menej a pre posúdenie použiteľnosti navrhujem nasledovný test:
    1. zober nový, nenainštalovaný počítač
    2. pripoj ho cez router s DHCP a DNS na Internet - žiaden iný stroj v LAN
    3. nainštaluj Windows 10 Pro. Buď z inštalačného média, alebo z toho, čo prišlo predinštalované od výrobcu. Použi predvolené nastavenia.
    4. vypni power saving
    5. spíš zoznam nastavení, ktoré treba urobiť na to, aby ten počítač nič nerobil, ak na ňom užívateľ nerobí žiadnu aktivitu. To znamená, že OS sám od seba nespúšťa žiadne nové procesy, neiniciuje komunikáciu po sieti, žiadne prístupy na disk okrem zápisu do logov z jadra a z procesov, ktoré už bežia. Inštalácia SW tretej strany nie je dovolená.
    Systém testom neprejde, ak cieľ v poslednom bode nie je možné dosiahnuť, alebo ak ten zoznam zaberie viac ako A4.
    20.8.2017 21:42 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Hmm určitě by vám ze světa Windows vyhovoval Windows RE :-) https://www.bleepingcomputer.com/tutorials/windows-7-recovery-environment-command-prompt/ (určitě by šlo s pár příkazy udělat počítač bootovatelný z winRW *.WIM souboru)

    Klasické Windows portable aplikace tam jde spouštět.

    Případně rovnou Embedded Windows.
    Bedňa avatar 20.8.2017 22:24 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows 10 - odpor je marný
    Pekná bodka na záver dňa, dík, ani nevieš ako zahrialo a pobavilo. Na jednej strane smutná správa pre užívateľov Win, ale našťastie za pár dní pre mňa nutnosť spúšťanie tohoto OS definitívne končí.

    To chce oslavu :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.