abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 509 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework

    18.2.2018 20:27 | Přečteno: 2571× | windows | poslední úprava: 18.2.2018 20:28

    V dobách několik let zpět se rozhodlo, že vývoj nového firemního IS se postaví na C# + ODP.NET + Entity Framework.

    Historie a aktuální stav

    Současný IS je postaven jako tlustý klient na Visual FoxPro + Oracle. Nový IS je formou web app, která běží na IIS a je napsána pod C# za pomocí EntityFrameworku a ODP.NETu pro komunikaci s OracleDB.

    Aktuální problém je, že mně programátoři neustále otravují s tím, proč jim něco nefunguje ve Visual Studiu, jakou verzi klienta mají použít, jak to mají nainstalovat, proč jim to nejde na jejich domácím PC ve Visual Studio Express atd. Fakt mně to sere. Nechápu, proč já jako systémák mám řešit jejich program na jejich PC.

    Celá věc vygradovala v pátek, kdy jsem musel být v jobu asi do 20:30 kvůli tomu, že mi hlavní programátor IS ve čtvrtek řekl, abych zaktualizoval Oracle klienta na 12.2 na serveru s IIS, kde běží IS. Prý kvůli tomu, že si nainstalovat VS2017 a potřebuje novějšího oracle klienta a celý vývojový prostředí a produkci chce kvůli tomu překlopit na novější verze.

    Nebudu napínat, v pátek zjistili, že jim nejde logování do db, používají elmah. Nevěděli proč, tak to přepli na logování do souborů. Pak zjistili, že jim nechodí odesílání emailů. Nebudu natahovat, páteční snažení zjistit, kde je chyba, skončila tak, že jsem obnovil VM s IIS z doby před upgradem a hlavní programátor dohrál změny, které do pátka udělal.


    Kde je problém?

    Problém je naprosto jednoduchý a zároveň smutný, vývojáři hafec let vyvíjejí a staví na něčem, o čem nemají ani páru. Oni vůbec nevědí, jak to funguje, co je ve skutečnosti potřeba pro funkci, jak je vše interně propojeno a navázáno. Prostě si něco nainstalovali, vyzkoušeli, řekli si, že je to parádní a používají to. Dokumentaci nečetli, asi jim to nepřišlo důležité. Když něco nejde, tak zkusí do projektu nakopírovat nějakou knihovnu z Oracle Clienta, začne to fungovat a jsou spokojeni. Používají ODP.NET a absolutně neví, jaký je rozdíl mezi managed a unmanaged verzemi apod.

    Páteční incident už byla poslední kapka, kdy jsem si řekl, že už na ně totálně seru a nebudu jim s ničím pomáhat. Já to nevyvíjím, nevím, proč bych měl řešit, jak to mají postavené, jaké knihovny používají apod. Když už bych měl něco řešit, tak nasazení podle jejich dokumentace, která vzhledem k jejich dosavadním znalostem je nulová.


    Tak co teda?

    Šel jsem naposledy do sebe a přes víkend jsem si pročetl dokumentaci a snažil se co nejvíce pochopit, jak jejich projekt funguje, co využívají, co je potřeba, jaké verze a jak lze mixovat, zda jde mixovat verze knihoven, za jakých podmínek apod. Výsledkem je záznam do firemní wiki, který jsem jim poslal. Tento záznam chci i zveřejnit, kdyby řešil někdo někdy něco podobného. Takže tady to je.



    Oracle + .NET + Entity Framework

    Oracle ODP.NET

    ODP.NET je implementace .NET vrstvy, která volá knihovny Oracle klienta, viz Data Provider for .NET Developer's Guide.
    Jsou zde tři typy driveru Oracle Data Provider for .NET (ODP.NET) :

    Přesné rozdíly mezi Managed a UnManaged drivery popisuje Oracle zde :


    Kompatibilita

    Je myslím jasné, že míchat v projektu managed a unmanaged drivery není dobrý nápad.
    Taktéž je třeba se držet podporované kombinace ODP.NET a Oracle klienta.

    Rozdílené verze knihoven

    Pokud projekt linkujeme k nějaké verzi dll, je třeba, aby přesná verze dll byla i na straně, kde sw nasazujeme. Pokud toto nemůžeme z nějakého důvodu zajistit a víme, že naše použití v kódu funguje na různých verzích knihoven, tak to můžeme řešit třeba jako tento člověk zde pomocí "AppDomain.CurrentDomain.AssemblyResolve" :

    Verze databází

    ODP.NET je samozřejmě zpětně kompatibilní, což znamená, že s aktuální verzí se lze připojit do starší verze OracleDB, ale i naopak se starší verzí do novější OracleDB, viz Doc ID 207303.1 :

    Kompletní schema kompatibility pak viz :

    Podporovaná konfigurace

    Je opět vedena u Oracle, viz Doc ID 726240.1 :



    Nasazení - druhy klientů, runtime apod.

    Pro nasazení jsou tři možnosti (resp.5):

    1) nasadit ODAC pomocí universálního instalátoru Oracle s podporou Visual Studia (tzn. nasazení na počítače vývojářů, má v sobě 32bit)

    ODAC OUI obsahuje :


    2) Nasazení Runtime ke klientům
    a) nasadit ODAC z nuget repositáře

    b) použít ODAC universální instalátor (je jen 64bit, pro nasazení podpory 32bit se musí použít balíček výše v bodě 1)

    ODAC OUI obsahuje :

    c) použít ODAC XCopy pro rozsáhlejší nasazení :

    ODAC XCopy obsahuje :

    3) Oracle Client Full
    Obsahuje úplně vše (včetně admin nástrojů apod.) kromě integrace s Visual Studio


    Oracle a integrace s Visual Studio

    Pro integraci se buď použije ODTwithODAC (viz bod 1), nebo lze nainstalovat jakýkoli jiný runtime pro Oracle a k němu zvlášť doinstalovat Oracle Developer Tools for Visual Studio :


    Podpora více verzí na jednom PC

    Příklady jsou uvedeny v : Oracle Data Provider for .NET FAQ
    Tzn., že je možné na jednom PC provozovat více verzí ODP.NET, je taktéž možné nasadit více verzí na IIS tím, že se pro každou verzi definuje jiný aplikační pool s jinou verzí.


    Entity Framework (EF)

    Jedná se o OSS framework (github), který nám umožní přistupovat do databáze objektově, resp. jedná se o ORM (Object Relation Mapping).
    Ve světě C# má konkurenci v podobě projektu NHibernate (github, wiki), což je port Hibernate ze světa Javy. Zajímavé porovnání vyšlo v cz zde (je už ale neaktuální) :

    Kromě tedy usnadnění programování nám ORM i usnadňuje používání databází (není např. takový problém zmigrovat/nasadit projekt na jinou databázi jiného vendora).
    Nevýhodou takového řešení je pak výkon, který je v určitých případech menší, ale to se dá řešit různými dalšími metodami. Příklad použití a nějaké další info např. zde : Entity Framework (EF) vyvíjí Microsoft. Oracle musí pro EF připravit podporu. Je to tedy tak, že vyjde nový framework a pak se čeká, až Oracle vydá podporu ve svém klientu.
    Poslední verzí EF je 6, která je tu s námi už pár let a další větší vývoj již údajně nebude. MS přislíbil jen podporu bugfixů a minor verzí. Nic víc. Poslední verzí je aktuálně EF 6.2 (26.10.2017)


    Entity Framework Core (EF Core)

    MS přepsal EF, který měl pak vyjít jako EF7, ale místo toho jej vydal jako EF Core (github). Stejně to udělal s ASP.NET (github). Výsledkem tedy je :

    ASP.NET 5 -> ASP.NET Core 1.0
    Entity Framework 7 -> Entity Framework Core 1.0
    
    Každopádně EF Core nepodporuje všechny fce, které jsou v EF6, jedná se o odlehčenou verzi a vývoj jde asi jiným směrem, než byl v EF6.
    Oficiální info je tu s námi od konce roku 2016 : Compare EF Core & EF6
    Aktuálně tu je s námi ASP.NET Core 2.0 a EF Core 2.0.

    Závěr

    Určitě má toto malé shrnutí nějaké nedostatky, ale jako nástřel pro někoho by to mohl být dobrý začátek.

    A jak jste na tom vy? V čem vyvíjíte? Používáte nějaké ORM, či nějaké frameworky?

    Zdar Max
    PS: doufám, že jsem někoho tímto zápisek ze světa MS moc neranil...

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.2.2018 22:01 Olík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Gratuluji k převratnému vynálezu devops
    Max avatar 18.2.2018 22:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Nesouhlasím, to, na co poukazuji, není objevení DevOps, ale to, že DevOps zjevně nefunguje.
    A já s tím můžu dělat dvě věci, buď za někoho budu dělat jeho práci, nebo toho někoho donutím si tu práci dělat tím, že to za něj prostě dělat nebudu :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.1.2019 16:24 Pavel Riedl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Třeba se to bude někomu hodit: Vyvíjíme také v kombinaci C#/Oracle. Pro přístup k db používáme už léta (10?) software od Devart. Je to malé a do releasu to přidá nějaké dll. Takže celou aplikaci rovnou zabalíme do ZIP archivu a distribuujeme. Samotná knihovna umožní jak přístup přes klasického Oracle Clienta, tak (námi používaný) Direct (není potřeba instalovat nic dalšího). Změna je pouze v připojovacích řetězcích.
    Josef Kufner avatar 18.2.2018 22:34 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Na tohle je dobré používat při vývoji continuous integration. Když vývojář musí dát dohromady build script, který vše poskládá a spustí v kontejneru na testovacím serveru, tak pak admin má dobrý návod jak to nasadit na produkčním serveru.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Max avatar 18.2.2018 22:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    V současné době probíhá vývoj tak, že se nasazují změny na produkci třeba i několikrát denně následující formou :
    - něco se napíše
    - otestuje se to na test prostředí
    - nakopíruje se to na produkci pomocí Beyond Compare (tzn. nakopírují se rozdíly)
    Vše toto dělají vývojáři.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Josef Kufner avatar 18.2.2018 22:56 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    No… užijte si to.

    Nasazení na testovací prostředí má být automatické po pushnutí do master větve (nebo jiné vyhrazené větve) a nasazení na produkci taktéž automatické, ale buď ručním stiskem jednoho čudlíku, nebo pushnutím do vyhrazené větve, kam má přístup jen vybraný člověk. Pokud tam je kdekoliv ruční zásah větší, než stisk toho jednoho čudlíku, tak s tím budou problémy. Ono vůbec spousta potíží se dá vyřešit odstraněním lidí.

    A deploy na produkci několikrát denně? To musí být supr kvalitní software se spoustou nadšených uživatelů.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Max avatar 19.2.2018 00:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Neřekl bych, že je to špatný sw, který by měl nějaké chyby, spíše se tlačí novinky do produkce.
    Ale chápu, co tím myslíš (něco jako Jenkins, Chef apod.).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.2.2018 23:11 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Toto je totalni offtopic. Tezky drsny admin, ktery tady spamuje offtopic posty.
    Max avatar 19.2.2018 00:47 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Prohlašovat o blogu, že je offtopic, ty jsi buď velký joker, nebo jsi úplně mimo :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.2.2018 22:12 Sněhulák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    U nás se vyvíjí v IntelliJ IDEA (skvělý soft), Javě (OK soft) s Oracle DB (horší soft). Bez ORM se lepí SQLka přímo v "controllerech" do stringů, někdy aspoň jako prepared queries, někdy přímo naprudko plusem :-D Každý druhý tým má na to lepení SQLek vlastní pseudoframework, půlka logiky je implementovaná v DB procedurách a triggerech. Kusy SQLka se předávají mezi objektama, někdy se po cestě parsujou a žvýkají, hintujou podle pochybných heuristik apod. CI jakž takž funguje, jinak by se ten produkt rozpadl už dávno.

    Naštěstí máme na lokální deployment pro devel účely virtuálky, takže si nemusíme PC zahnojit různýma pochybnýma knihovnama několika verzí. Taky používáme repository pro knihivny a artefakty, takže to dev nemusí shánět a stahovat někde sám, nedejbože instalovat. Takže aspoň něco :-)
    19.2.2018 23:21 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Bez ORM se lepí SQLka přímo v "controllerech" do stringů
    Na tom, ze se nepouziva ORM nevidim nic spatneho, ale chce to veskerou praci s daty peclive izolovat do jednoho mista. Je to sice ze zacatku narocnejsi na programovani, ale ma to i sve benefity, kdyz nekdo prijde s nejakym extravagantnim pozadavkem typu ukladani dat do ruznych NoSQL, klaudovych, in-memory ulozist.
    Bez ORM
    Nemuzu si pomoct, ale ORM mi sedi maximalne tak na jednoduche CRUD ulohy. Kdykoliv projekt zacal rust, prerustat sve puvodni urceni, zacalo ORM hazet klacky pod nohy. Tak jsem to zacal resit, jestli neco prece jen nedelam spatne a vzal si k tomu nekolik knih. Vetsina materialu by se dalo rozdelit do tri kategorii (1) autor nepochopil OOP, (2) autor nepochopil relacni databaze, (3) autor nechape OOP ani relacni databaze. Takze pokud to neni nezbytne nutne ORM se vyhybam, jak to jde.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    Josef Kufner avatar 19.2.2018 23:35 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Ono to klíčové je dobře udělat modelovou vrstvu. ORM je nízkoúrovňový nástroj mezi modelovou vrstvou a databází. Takže buď se postaví model nad ORM, nebo rovnou nad SQL, nebo (nejlépe) nad šikovným (a hloupým) query builderem nad SQL (query builder ušetří psaní a přitom tam není nic, co by házelo klacky pod nohy – dokud se query builder nesnaží být moc chytrý).

    Spousta lidí si myslí, že ORM = model a pak je v controllerech kopec bordelu, který tam nemá co dělat a drobné změny jsou na týdny.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    20.2.2018 12:10 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    dokud se query builder nesnaží být moc chytrý
    soude podle toho mala co ja jsem videl, tak se casem stejne zjisti, ze je potreba to a tam to (treba lazy loading, caching ...) a driv nebo pozdeji to skonci vlastni implementaci Hibernatu, ktera se od nej lisi zejmena v tom, ze se s tim stravila hromada casu a je podstatne vic zabugovana
    22.2.2018 20:24 K42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Zlatý Oracle Forms :-D
    19.2.2018 22:39 Aleš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Jsem neskutečně rád, že už něco podobného nemusím zažít ani jako vývojář.

    V první řadě je dobré zmínit, že použití ORM, ať už v Jave či C# je jaksi na dlouho diskuzi, nicméně faktem je, že je určen pro středně velké projekty. Psát IS s ORM je dost zvláštní rozhodnutí.

    Další věcí je, že dnes je rok 2018 a s tím souvisí i volba technologií, které jsou tomu poplatné. Díky tomu, že jsme před nedávnem začali na čistém listu papíru, tak jsme si mohli zvolit i technologie, které odpovídají dnešním dnům:

    Typescript / Javascript, React, Node.JS, GraphQL, MongoDB

    Co se týče nasazování, tak samozřejmostí je Cluster v Cloudu s Kubernetes, takže Docker apod. DevOps nemají co žrát :)

    Pro CI je to CircleCI (GIT je samozřejmost).

    Ve chvíli, kdy slyším věci jako: Oracle Driver, IIS, Weblogic, JPA, Entity Framework, JavaEE, ASP.NET, tak dostávám kopřivku. Nezbývá, než s těmito legacy projekty holt přežít následující desetiletí :)
    20.2.2018 11:18 ijh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Good luck s tím Mongem. Aspoň že máte typy v tom JavaScriptu (TS je fajn): pokud máte malý projekt, můžete to s nerelační DB pár let přežít.

    Před pár lety podobný školní stacky (netypovaný jazyky, schemaless databáze) jely jako návody pro tvorbu enterprise aplikací a to bylo fakt nebezpečný. Je potřeba říct, že jakákoliv solidní Java / .NET má mnohem větší šanci vydělat peníze -- jakkoliv samozřejmě existují modernější možnosti. Haskell, Cassandra, nebo i Scala, F#.
    20.2.2018 14:42 David
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Rad bych znal ty vyhody Node.js oproti Jave (Springu) nebo .net core :-) pokud se teda nejedna o mini projektik na mesic.
    20.2.2018 14:47 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Je to nejvíc cool a všichni to používají, tak to musí být dobré.
    20.2.2018 11:53 MarlonB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    my pouzivame zatim stale ty stare nastroje, dnes uz nemoderni. Hlavu, tuzku, papir a tak. A taky mluvime se zakaznikem, co by jako chtel a hlavne potreboval. Zatim zadny z nasich zakazniku nepozadoval Angular, React, JavaScript, Git, Erlang, Rust, InteliIDDE, Java, Docker dokonce ani nikdo nechtel , aby se pouzival type safety jazyk a aby ten jazyk byl v navrhu takovy cisty.

    Co ovsem zakaznici chteji je, abycom rozumneli jejich praci. Na to jsme jeste zadne IDE nenasli.
    20.2.2018 12:34 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    +1
    22.2.2018 15:52 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Jojo, vývojář by měl vědět, jak ten který systém funguje a měl by být schopný postavit kostru celé aplikace na zelené louce. Jenže ty nástroje jsou tak složité, v tolika verzích a s takovými souvislostmi, že je to dost náročné na zvládnutí. To pak vede k tomu, že vývojář skutečně něco používá ale vůbec netuší, jak to funguje, což je tedy dost špatný pocit.

    Podle mě je skutečně asi jediným řešením cílené budování dokumentační báze (např. v podobě nějaké firemní wiki), kde se cíleně shromažďují všechna moudra, na které kdo přišel. Myslím, že taková kvalitní a napříč firmou sdílené know-how může být i dost motivující součástí firemní kultury.

    BTW ono to platí i pro jednotlivce, že bez strukturovaných poznámek brzo člověk narazí na vlastí limity (nelze si zapamatovat všechno - už se mi dokonce stalo, že jsem řešil problém a na internetu nalezl jeho řešení, které - jsem postnul do nějaké diskuze já sám! - aniž bych si to pamatoval...).
    -- OldFrog
    Max avatar 8.3.2018 09:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vývoj v C# + Oracle ODP.NET + EntityFramework
    Pokud vezmu tento konkrétní případ, tak to zas tak složité není. Člověk si přečte dokumentaci, zjistí jaký je rozdíl mezi dvěma různými implementacemi, k dispozici je compatibility matrix co a jak křížit a je hotovo.
    Toto může udělat jeden člověk a ostatní proškolit. Problém v mém případě byl, že to neudělal nikdo ze 3 vývojářů a musel jsem to řešit já, kdy už mi s nimi došly nervy při nasazování nové verze.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.