abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks

    11.9.2018 09:52 | Přečteno: 7976× | plky | Výběrový blog | poslední úprava: 29.6.2023 17:20

    Už mám za sebou celkem hodně výměn všeho možného, hlavně displeje. Usoudil jsem tedy, že bych se mohl s něčím podělit.

    Úvodní plk

    Nástup chytrých telefonů odhalil celkem velký počet nemehel, nebo lidí, kteří si věcí moc neváží. Samozřejmě náhoda je náhoda, ale pokud se vám ozývá jeden člověk opakovaně co půl roku, tak to už náhoda nebývá :).

    Inu, začátky byly jasný, lidi potřebovali vyměnit prasklý display, nebo třeba baterii. Servis byl problém, protože jednak cena nebyla pro uživatele příliš lákavá, dále nechtěli být bez zařízení ani chvilku, natož třeba několik dní. V současné době se servis značně zlepšil, hlavně co do rychlosti, ale stále musí uživatel někam jet, tam čekat atd.

    Stav je takový, že jsem začal vyměňovat displeje lidem v práci, většinou firemní telefony. Člověk přišel, ukázal telefon, podle modelu se z ČR shopu (kvůli rychlosti) objednal display, nebo jen dotyk. Až díl dorazil, uživatel přinesl mobil, pak se vrátil zpět k PC a pracoval a do hodinky si pro něj zase přišel. Nemusel se bát o svá data v telefonu a nemusel nikam jezdit, nic posílat atd.

    Postupně se tento stav rozšířil na privátní telefony zaměstnanců a jejich známé. To samé se dělo v mém privátním okruhu známých mimo práci. Všichni si rádi počkají měsíc, než z Číny dorazí o polovinu levnější díl. Oprava byla a je za čokoládu, flašku apod. Je to jednoduché, baví mě zkoumat věci, a né jen ty softwarové. Dělal jsem to a dělám to pro zábavu, je to sranda.


    Displeje dřív a nyní

    V začátcích byla skladba displeje taková, že byl display + nad ním dotyk. Když dotyk prasknul, nešlo telefon ovládat, byl problém vysosat data atd. Na druhou stranu nebyl problém vyměnit dotyk za pár korun. V tom to měl třeba iPhone jinak, ten mohl mít z displeje (dotyku) mozaiku a stále fungoval. Další nevýhodou takto odděleného dotyku byla slabší odolnost vůči namáháním (mezi displejem a dotykem byla mezera).

    Postupem času přešli všichni na podobnou věc, jako to měl iPhone a asi někteří další. Dotyk (digitizér) je přilepený k displeji, většinou UV tvrditelným lepidlem. Celý koncept vydrží mnohem větší namáhání a dotyk funguje skoro za každých okolností.


    Oddělení dotyku od displeje

    Je možné oddělit dotyk od displeje, ale moc se to nedělá. Jsou firmy, co třeba vykupují prasklé dotyky s displejem od iPhone, oddělují ho a dávají tam nový z Číny, ale to jsou iPhone, kdy dokážou ten display dál seknout za slušný peníz a ta práce se vyplatí. U telefonu, kde display + dotyk stojí 500,-Kč není finančně rentabilní toto dělat.

    Nás ale finance nezajímají, takže jak na to?

    Vzorová ukázka oddělenování dotyku viz třeba zde :
    How to Separate The LCD and Digitizer for a Lenovo Yoga 2 Pro 13
    A v zápětí, jak se to dělat nemá :
    3 Common Mistakes: Separating the Glass and LCD on a smart phone or tablet

    Samotná ukázka lepení UV lepidlem (používá se UV Loca Glue) pak třeba zde :
    BEST Galaxy S4 Loca UV glue glass repair video

    A ve finále komplet ukázka homodomo pomocí pistole :
    Samsung All Led Dispaly Glass Repair Esey Way

    Jak je vidět, tak je potřeba nějaké vybavení. Použít místo nahřívací desky horkovzdušnou pistoli jde, ale člověk musí být hodně opatrný. Horkovzduška způsobí jen lokální zahřívání, nelze pořádně odhadnout, obzvláště na velké ploše, na jak moc jí nahřejete. Stačí lokálně zvýšit teplotu nad 100C a je po displeji. Další problém u takto velké plochy je, že pokud není plocha dost prohřátá a lepidlo povolené, tak vlivem velkého napětí, která struna roztahováním způsobí, může dojít k prasknutí displeje. Neříkám, že to nejde, spíš si tím člověk docela dost snižuje pravděpodobnost úspěchu. Osobně jsem zkoušel oddělit dotyk právě u té Yogy 13 horkovzduškou a drátem odmotaného z plynového lanka fichtla (chvátal jsem a neměl jsem nic lepšího po ruce). Výsledkem bylo, že dotyk se mi podařilo oddělit, dokonce jsem display nepřehřál horkovzduškou, ale výsledek byl, že byl display prasklý, což nebylo vůbec vidět, až po zapojení.


    Dnešní koncept telefonů

    Většina dnešních telefonů je slepená. iPhony zůstávají nadále šroubovací skládačky, ale ostatní výrobci lepí. A lepí jak záda, tak display. Samozřejmé výjimky existují a je stále dost telefonů, co záda nelepí, jen display. Výrobcům se nelze divit, baterie má životnost několik let, konstrukce lepení je velmi jednoduchá, finančně úsporná a lepidlo funguje jako izolace, takže se nejběžnější část, která je vystavená vodě (třeba déšť, mokrá kapsa atd.), jednoduše odizoluje. Samozřejmě ještě zůstává problém s konektory, tlačítky, mikrofonem a sluchátkem.

    Display je tedy přilepen k přední straně konstrukce, od něj vede datový kabel na zadní stranu a tam je připojen k elektronice. Kabel navíc většinou vede pod baterií, která je též přilepena. Musí se tedy odlepit záda telefony, odpojit baterii a všechny konektory, odlepit a vyndat baterii, odlepit datový kabel od displeje od šasi a následně pak lze odlepit display a vyndat ho. U některých modelů je třeba vyndat i pcb a další věci.


    Jak provést výměnu displeje?

    Pro člověka, co toho rozebral kvanta, už to není tak důležité, ale vždy se najde někdo, kdo to už před vámi dělal a někdo, kdo to i hodil na youtube. První věc je tedy podívat se na youtube, jak se konkrétní model rozebírá/mění display. Hledaná fráze je "display replacement" / "screen replacement".


    Oddělení zadního krytu a displeje od těla

    Ve spoustě návodech je pak vidět, že lidé rozehřejí záda telefonu horkovzduškou, aby jim pak šla záda lépe oddělit od telefonu. Zjistil jsem, že je to zbytečná věc. Telefony mívají kryt přilepený po obvodu o šířce lepení cca 1mm, na delší straně třeba 2mm. Toto je zbytečné nahřívat a riskovat, že to s horkovzduškou přeženeme (i když na zádech telefonu to není tak kritické). Nejlepší je, sehnat si tvrdou tenkou folii (žiletka je jednak moc nebezpečná - pro telefon, dále moc tvrdá - zas tak moc nejde tvarovat) a tuto folii není problém po delším snažení prošoupnout spárou mezi krytem a tělem telefonu pod kryt a poté s touto folií postupně projet kolem celého obvodu zadní části a tak vlastně odříznout zadní kryt. Tímto způsobem není problém oddělit jak záda, tak display. U displeje to může být horší, ale pokud je prasklý (což bývá, jinak bychom jej neměnili), tak stačí uštípnout růžek, přes který se dá folie lépe zaříznout pod display. Ukázka používání nějaké folie viz třeba zde (osobně jsem použil ještě tenčí folii a dal to v klidu bez nahřívání):
    Asus Zenfone 5 ZE620KL disassembly LCD replacement
    Já pak použil toto a šlo to dobře (když chce člověk čistou hranu, použije nůžky a je vyřešeno):
    folie folie

    Kupodivu bývá občas největší problém s baterií. Někteří výrobci jí mají přilepenou šíleně fest k tělu telefonu. Na internetu lze pak vidět blázny, co mají lopaty a baterii doslova odrolují od těla telefonu (protože se k ní nejde přes hrany telefonu dostat rovně) a takto srolovanou baterii pak vyhlazováním zase zpátky rovnají. Osobně nejsem tak krutý, většinou se mi to klasickým příborovým nožem povede dost slušně bez většího prohnutí baterie. Pro mně se tedy nejvíce osvědčil pořádně placatý, tupý a tenký příborový nůž. Ale to jen proto, protože jsem se ještě nekoukal po nějakém pěkném plastu, co by se dobře ohnul pod baterii a šetrně jí oddělil od lepidla.


    Jak přidělat display a kryt zpět?

    Opět, skoro na každém návodu a s každým náhradním dílem chodí oboustranné lepící folie. Nebo folie, které jsou předvystřižené pro konkrétní model telefonu. Nepoužívejte to, je to k ničemu. Problémů s oboustrankama je několik. Hlavní důvod je, že moc dobře nedrží, další důvod je, že se vždy najde nějaké místo, které nepřiléhá na 100%. Nemusí to být zrovna chyba té pásky, ale může to být třeba prohnuté tělo telefonu. Problém s tím související je pak ten, že po takové výměně má telefon značně sníženou odolnost vůči vniknutí vlhkosti, nebo hůř, display rovnou někde nepatrně odstává. Na toto existuje levné a jednoduché řešení, dokonce bych řekl, že je to jednodušší, než se srát s lepenkama. Tím řešením je lepidlo na displeje B-7000. Toto lepidlo stojí relativně pár korun, měl jsem velký woči a koupil jsem 110ml. Teď vím, že mi to bude stačit do konce života. Normálnímu člověku stačí 15ml, tím se dá odhadem vyměnit tak 50 displejů (je třeba si uvědomit, že 1ml je 1cm krychlový). Toto lepidlo zavadá do několika minut a rozumně vytvrzené je po 1h. I po vytvrzení zůstane hodně pružné, takže ho jen tak nějaké namáhání nedostane. Tzn., nesrát se s tím, prostě to lepidlo natáhnout po celém ovodu do 1min, hodit na to display, otočit na stůl, položit na telefon knihu a počkat 20min. Kdo chce být profík, nepoužije knihu, ale klubalky (jen si pogooglete, neználci :P ). Lepidlo, co vyteče spárama ven, je v pohodě, když se vytvrdí, jde stáhnout/vyškrábnou relativně dobře.
    Lepidlo na display B-7000

    Výměnou displeje tedy nepřijdete třeba o voděodolnost. Zajímavé je, že stále spousta servisů uvádí, že výměnou displeje přijdete o voděodolnost. Asi tedy používají oboustranky a podle toho to pak vypadá.

    UPDATE: Doplním ještě info ohledně lepení displeje. Pokud zatěžkáváme telefon při lepení, tak display by měl být položen na rovné ploše a zátěž by měla jít na záda. Důvod je jednoduchý, display musí být přelepen naprosto rovně. Pokud budeme mít telefon položený na zádech a zatěžkáme ho třeba knihou, tak display se může přilepit trochu ohle. to funkčnosti nevadí, ale jen do té doby, než si tam na něj budeme chtít nalepit krycí sklo. To pak bude držet uprostřed a nahoře a dole se bude tvořit odlepenina (bublina) jak bude display lehce ohnutý.


    Můj servisní seznam

    Není úplný, jen nějaké málo, co si pamatuji

    Samozřejmě s tím souvisí občas i to, že si lidé stěžovali u levných telefonů na pomalost a neustále docházející místo, takže jsem ještě řešil rootování a nalejvání čistých romek, jak u spousty Samsungů, tak u Sony, HTC a jiných.
    Servisuji i notebooky a monitory, ale to je zase jiná kapitola. Každopádně sranda je to také. Jen je škoda toho málo času, co člověk na takové hraní má :-/.


    Co jsem podělal


    Prevence

    Vesměs všem cpu na displeje ochranné sklo (už od dob folií, kdy sklo ještě nebylo tak známé, protože jednou jsem k němu čuchl a zjistil jsem ten rozdíl, následně jsem všem folie rozmlouval a doporučoval skla), z Číny se dá celkem dobré koupit za 2USD. To samé kryt na záda a stěny dle vlastního výběru. Hřeje mně pak u srdce, když vidím rozštípané krycí sklo a dotyk v cajku u člověka, kterému jsem vnutil ochranné sklo. Postupem jsem zjistil, že to je nezbytnost skoro pro všechny (výjimky samozřejmě jsou, já jsem Desire Z neměl nikdy v žádném obalu, iPhone pak ano a teď náhradní Samsung Core Prime také ne). Je jen málo lidí, co nemají aspoň base ochranu na telefonu. Spoustu lidí vídám v MHD a u každého vidím pavouka na dotyku, ale evidentně to neřeší, resp do chvíle, než zjistí, že to třeba potřebují, viz takové snímání čárových kódů v obchodech z displeje telefonu. Ten, kdo nemá display v cajku, tomu to čárový kód nepřečte, protože v místě naprasknutí dojde k lomu světla a smolík.


    Závěr

    Nejsem nějaký servisák, co opravil stovky telefonů, spíše jsem jich dal desítky s téměř nulovou výbavou, stovku jsem ještě nezlomil ani jednu. Každopádně si myslím, že skill už mám rozumný na to, abych pár tipů postnul a někomu pomohl.

    Zdar Max        

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.9.2018 10:04 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Chtěl bych si koupit librem, ale bojím se nosit 17kKč v kapse, s tím taky dokážete pomoct? :-)

    Jinak bych teda ale blogu vytknul jeden zásadní problém, a to naprostý nedostatek používání velikého kladiva.
    Quando omni flunkus moritati
    Max avatar 11.9.2018 10:10 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Ano, na to mám také radu. Zkus to chvilku nosit a za měsíc se to srovná a už se o telefon nebudeš tak moc bát. A čím déle ho mít budeš, tím méně bude strachu o něj :). Já měl podobnou obavu z iPhone, i když mně moc nestál. Teď jsem si nechal od šéfa objednat Huawei Mate 10 Pro a z Číny už mi letí kryt a sklo, takže se budu měsíc bát, abych ho někde neupustil, ale o krádež, nebo zapomenutí na veřejném místě, se nebojím. A až bude kryt a sklo, tak budu úplně v cajku.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 11.9.2018 12:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Tak nic, standardní výbava telefonu je již nalepené ochranné sklo a průhledné gumové pouzdro. Teď mi totiž ten telefon dorazil. Takže já se už nebojím :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    11.9.2018 13:27 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Jen doplním že to platí pro všechny premiové Huawei telefony (P20 a P20 Pro; P20 Lite ho AFAIK nemá); jen se divím že sis nepočkal na Mate 20...
    Max avatar 11.9.2018 13:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Protože už nějakou delší dobu čekám a oficiální představení by mělo být až v půlce října + než se to dostane do ČR, než se to dostane do firemní nabídky O2 atd. To fakt ne, se současnou náhradní plečkou bych už nedal ani měsíc, ukrutně mně štve.
    Další otázka je také cena, ve svojí pozici by mi asi neprošlo nic dražšího.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    11.9.2018 18:21 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Huawei Mate vždycky přichází na trh v Listopadu. Já jsem taky nemohl vydržet, koupil jsem si P20 Pro ale pak mi ho ukradli, tak čekám na Mate 20 Pro :D
    11.9.2018 15:13 Nox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Zadne pruhledne gumove pouzdro, ale pekne silne gumove "outdoorove", co odtlumi nejaky ten pad a hlavne ktere presahuje pres displej, aby pri padu naplocho nesla energie do displeje/skla ale do pouzdra. To je dneska vzhledem k zoufale konstrukci mobilu naproste minimum. Dalsi vec, co stoji za zvazeni, je naucit se pokud je to mozne drzet mobil mobil nad stolem/gaucem/atd, pokud jsem v misnosti a ne veolne v prostoru, aby v pripade padu misto z par desitek cm letel z metru a pul. Vzdycky, kdyz vidim lidi, jak jim spadne mobil kdyz stoji pul metru od stolu, zacinam pochybovat o jejich inteligenci.
    Max avatar 11.9.2018 15:25 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Já s padáním nemám problém. Navíc jsem psal, že z Číny už mi putuje vlastní kryt, dodaný je jen dočasné řešení. Jinak objednaný mám tento :
    Cover Capa Back Armor 2 in 1 PC TPU Hybrid Coque Dirt Resistant Quality Fundas Hawaii
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    xxx avatar 11.9.2018 23:47 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Ja nevim. Koupim si docela hezkej mobil a pak na nej nalepim "sklo", cimz vznikne pri pohledu ze predu okolo celeho displaye hnusna hrana, a abych to zvrsil, tak ho dam do hnusneho prezervativu.
    Please rise for the Futurama theme song.
    11.9.2018 23:54 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Ten vzhled bych ještě zkousnul, ale tu hranu už ne. Překrývala tlačítka dole, ale jen z části (a kromě toho tam byl výřez kvůli čtečce otisků prstů), čímž vznikal dost nepříjemný hmatový vjem. V neposlední řadě (ale to je tedy asi spíše moje vina) se to sklo nepřilnulo dokonale a vznikly pod ním bubliny. Aktuálně mám jen kryt přes záda telefonu.
    Max avatar 12.9.2018 07:31 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Každý má jiný vkus, mně se třeba toto pouzdro líbí (a kromě vzhledu mi zvýší odolnost a lepší držení v ruce, protože normální telefon mi klouže). Dále pokud jde o skla, dělají se i krycí zaoblená, je to jen o tom, co si vybereš.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    xxx avatar 12.9.2018 21:47 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Existuji tri kategorie. Hezke, osklive a cinska cetka :) Jinak i ta zaoblena skla nejsou uplne bez hrany.
    Please rise for the Futurama theme song.
    Max avatar 12.9.2018 21:50 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Pokud budu mít na telefonu ten kryt, co mám na cestě, tak mně žádná hrana skla nezajímá, protože nebude vidět a ani se k ní nepůjde dohmatat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.9.2018 15:03 Andrej | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Any sufficiently advanced magic is indistinguishable from technology. --Larry Niven
    Max avatar 12.9.2018 15:20 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Používáme v práci, ale co tím chtěl básník říci? Že bych si místo Huaweie měl pořídit outdoor telefon s nulama fcí a mizerným sw supportem, protože se mi za posledních 7 let nepodařilo rozbít ani jeden telefon?
    S61 - málo ram, horší cpu, poloviční storage, absence čtečky prstíků, horší foťák, IPS display a dvojnásobná cena oproti Mate 10 Pro.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.9.2018 02:26 Hajzlik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    cau maxi neznas dobrou stranku kde vysvetluji root a je tam co potrebuju?nebo pokud se to chce rozepisovat tobe????ja sem si rootnul s4 ale nekde sem neco udelal blbe nic se mi navic nespustilo zadny dalsi nastaveni atd.dik
    Max avatar 20.9.2018 07:26 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Rootnul jsem jak S4 (I9505), tak S4 mini (GT-I9195) a no problemo. Veškeré informace a aktuální romky najdeš na xda. Pro tvůj telefon je sekce zde.
    Obecný postup je takovýto :
    • rootneš telefon
    • s rootem máš možnost přepsat boot loader(většinou se používá TWRP)
    • s vlastním bootloderem máš možnost naladit vlastní ROM
    Někdy není nutné dělat root a rovnou můžeš nasmažit vlastní rom. V poznámkách u S4 9505 mám toto :
    # https://wiki.cyanogenmod.org/w/Install_CM_for_jfltexx
    
    1) dostat se do nízkoúrovňového recovery mode :
    Boot the Galaxy S4 (International) into download mode. Vol Down & Home & Power Accept the disclaimer on the device. Then, insert the USB cable into the device.
    
    2) flashnout vlastní bootloader :
    heimdall flash --RECOVERY twrp-3.1.1-0-jfltexx.img --no-reboot
    
    3) do bootloaderu (pro flash nové rom) se dostaneme :
    Manually reboot the phone into recovery mode by performing the following. Vol Up & Home & Power
    
    Na xda si tedy vybereš rom s nejlepším hodnocením a s nejmenšími problémy a přes TWRP provedeš format a wipe a pak nainstaluješ staženou rom.
    Stažené rom nemají v sobě google služby, takže pokud je chceš (goole play, gmail apod.), tak potřebuješ flashnout hned po sobě rom a pak opengapps, já používám většinou balíček micro, nebo mini, viz rozdíly mezi nimi.

    Do S4 jsem naposledy lil tohle, ten telefon už nežije, budou existovat novější verze :
    twrp-3.1.1-0-jfltexx.img
    Release36--Rootless-RR-N-v5.8.5-20171018-jfltexx-Final.zip
    open_gapps-arm-7.1-micro-20170905.zip

    Jinak u těch romek je většinou napsáno, která verze bootloaderu je potřeba (čím novější rom, tím novější bootloader je vyžadován)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.9.2018 10:21 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    • rootneš telefon
    • s rootem máš možnost přepsat boot loader(většinou se používá TWRP)
    • s vlastním bootloderem máš možnost naladit vlastní ROM
    S rootováním jako takovým sice nemám moc zkušností, ale v androidu jsem hrabal dost a u tohodle seznamu si dovolím nesouhlasit. Nejspíš se jde o rozdílné chápání pojmu bootloader, ale ale tak, jak ho znám já, tak zásada zní: nesahat na bootloader, pokud k tomu není opravdu důvod, jinak hrozí bricknutí telefonu, opravitelné leda tak v servisu (asi nejspíš pomocí JTAGu). Pod pojmem bootloader chápu to, co je zodpovědné mimo jiné za načtení kernelu a download mode (neboli to, co označuješ jako nízkoúrovňový recovery mód). Dokud ten funguje a HW je OK, tak lze telefon AFAIK vždy oživit. To, co pravděpodbně myslíš bootloaderem ty, se obvykle označuje jako bootimage. Je to kernel plus základní ramdisk. Obvykle v telefonu bývají dva - jeden, co nastartuje systém a jeden pro recoverty mód (tedy třeba to TWRP).

    Rootnutí mnozí chápou jako jakousi magii, ale v zásadě jde "jen" o to, dostat na systémovou partition program su, který se neptá na heslo. Kdysi v dobách Adnroidu 2.něco (možná i později) to opravu byl jeden soubor (AFAIK upravené normální su, mimo jiné, tak aby se neptalo na heslo) s nastaveným SUID bitem. Pak se začal používat SELinux a je to komplikovanější (AFAIK je tam ještě démon, který se spsustí při startu pod správnou doménou a su se k němu pak připojuje). Z hlediska rootování jde především o to, že je potřeba upravit i ten ramdisk v bootimage. Někdy to jde i bez toho, zneužije se na to jiný proces (tuším, že někdo k tomu zneužíval ten, co se obvykle spustí, když se k vypnutému telefonu připojí nabíječka).

    Tedy hlavně ty kroky musí být v jiném pořadí - nejdřív změna bootimage, pak rootnutí. Změna bootimage (ať už toho systémového, nebo recovery) se často musí nějak povolit, nebo se musí povolit ten download (fastboot) mode. U Sony se někam na webu zadal IMEI telefonu, pak vypad kód, kterým se to odemklo. Možná to mají pořád stejně. Tuším se Xiaomi to taky tak nějak. Samsung to řeší tak, že když se spustí nepodepsaný bootimage, tak se někde nevratně přepíše jakýsi bit.

    Případně se dá použít nějaký exploit - kdysi bývala populární jakási chyba v kernelu kolem futexů. Ještě dříve jsem rootoval přes chybu ve volumed démonovi a kdoví co ještě. Výhoda je, že o takovémto rootnutí se nemusí servis dozvědět, ale je to o dost komplikovanější už jen kvůli SELinuxu.

    Po rootnutí se toho v telefonu obvykle na první pohled moc nezmění - možná přibyde jedna aplikace, která řídí, kdo má k rootu přístup, u alternativních systémů (obvykle se používá pojem ROM, ale mě to přijde zavádějící), třeba Lineage OS, je to jen položka developer menu. Na nové funkce jsou potřeba aplikace, které root nějak využívají.
    Max avatar 20.9.2018 10:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Tak download mode snad ani nejde nijak přepsat (z uživatelské strany), v dnešní době ho má snad každý telefon a tak snad nejde ani telefon briknout, protože vždy lze nahrát zavaděč alá TWRP apod. a o nic jiného nejde, nikdo se nesnaží přepsat download mode.
    Rootnutí je jen snaha získat práva roota, nic víc. Někdy to bylo potřeba k nahrání vlastní rom (odemčení download mode apod.), jindy se chtěl člověk jen zbavit přebytečného balastu ve stock romce.
    Někdy se i objevily nástroje, které udělaly root + nahrály supersu, případně přidaly nějakou binárku do romky, co získávala roota. Po aktualizaci na novější rom pak samozřejmě root zase nebyl.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.9.2018 11:07 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Nemám velký přehled, vlastně v tomhle směru znám pořádně jen Galaxy S3 a tam to nějak jde. S nějaký oficiálním updatem přišel i nový bootloader, který znemožnil nějaký fígl (už si nemapamatuju co, ale tuším, že se to nějak týkalo právě toho bitu, který se přepíše při startu neoficiálního bootimage). Hlavně jsem chtěl upozonit na nejasnost v terminologii, bootloader != bootimage. Na to první nesahat bez opravdu dobrého důvodu (pokud to vůbec jde), to druhé jde bezstarostně měnit (např. TWRP).

    Mimochodem ten bootloader toho obvykle dělá mnohem víc než jen natažení bootimage. S tou S3 jsem si hrál opravdu důkladně, zkoušel jsem i start z SD karty a s nesprávným bootloaderem (uboot) sice naběh kernel, ale už se mi nepovedlo nahodit display ani všechny RAM moduly.
    Max avatar 20.9.2018 11:27 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Hlavně jsem chtěl upozonit na nejasnost v terminologii, bootloader != bootimage
    Jo, to je dobře, špatně jsem se vyjádřil.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    k3dAR avatar 20.9.2018 17:35 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    protože vždy lze nahrát zavaděč alá TWRP apod
    upresnim, TWRP opravdu neni zadny zavadec, na naproste vetsine (krome novych) mas vzdy boot oddil, ten obsahuje jadro a ramdisk, v ramdisku jsou zakladni nastroje a init, ten nahodi oddily system, data, cache a prepne na rootfs... tedy totozne jako bezny GNU/Linux...< br>
    pak je tu recovery oddil, ten obsahuje v podstate to same co boot oddil ale ma jine init scripty a pridane nastroje pro recovery a zobrazeni jeho menu ovladatelne pres VolUp/Down+Power, vychozi/vyrobce recover ma menu s wipe/factory reset, sideload zip s komplet rom nebo s rozdilovou ota...

    pri flashnuti TWRP do recovery oddilu se zmeni moznosti ktere recovery nabizi, pridava dalsi nastroje, ma touchscreen rozhrani, umoznuje navic zalohy/obnovy vsech/vybranejch oddilu atd, ale v podstate je to jen to vychozi recovery+twrp rozhrani+pridane_nastroje+jinej_init...

    vyhoda TWRP je take to ze nahazuje adb a dava mu root opravneni, takze lze z PC pres kabel delat veci jako pripojit system oddil, odmazat, zmenit/upravit systemove aplikace/nastaveni, zmenit boot/shut animaci/zvuk atd, pripadne lze udelat "patchovaci zip pro twrp" kterej udela automaticky ty rucne upravy...

    pro rootnuti je pak nejpohodlnejsi, pres TWRP nainstalovat zip s Magisk (obsahujici su(pro commandline), SuperSU(dotazujici se v GUI na prideleni root opravneni aplikacim) a MagiskManager(umoznujici spravu pridelenejch opravneni a/nebo pridavani Magisk modulu coz jsou ruzne zmeny nastaveni/pridani_aplikaci/atd) )
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 20.9.2018 17:49 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    edit: u nekterych novejsich telefonu (napr. to tak mam na Nokia 7 Plus) je boot a recovery sloucene do jednoho oddilu a init se rozvetvi podle toho zda ma byt aktivovano recovery, to trochu komplikuje TWRP, protoze je potreba vzdy nova verze TWRP (resp. klidne stejne verze TWRP jako takoveho, ale zalozene na nove verzi boot image) pri kazde aktualizaci, tak aby odpovidalo jadro rootfs...
    dalsi vec co je u novejsich je A/B oddily, to znamena ze boot oddil a system oddil je 2krat, pri OTA se na nepouzivanej par nahraje system a boot pri bezicim systemu a po restartu se startuje z tohoto paru, pokud dojde k problemu tak se rebootne zpatky na predchozi par...

    jeste pridam zkusenosti s odemcenim bootloaderu
    - Huawei Y300, je potreba kod kterej se vygenerovaval na strankach vyrobce, zobrazil se hned, pak pomoci adb/fastboot
    (pred par mesici Huawei STOPLO moznost odemceni bootloaderu pro veskere sve zarizeni) - Nexus 5, pomoci adb/fastboot, nic neni potreba dalsiho resit, odemcenej bootloader se znazornuje pri startu otevrenou ikonkou zamecku
    - Nokia 7 Plus, oficialne nelze, jsou 2 petice s ~3000 podpisi ale HMD to stale ignoruje, 0reakce... nakonec sem zaplatil $4 nekomu kdo mi vygeneroval soubor pro odemceni, jde o sedou zonu, pri startu telefon zobrazuje 5s upozorneni ze je odemcen a je to nebezpecne...
    - hodinky Zeblaze Thor4 - TWRP se da nahrat BEZ potreby odemknuti bootloader (plati myslim pro vsechen HW s Mediatek CPU) za pouziti PC programu SPFlashTool (pouzil sem verzi pro GNU/Linux)

    info bez zkusenosti:
    - Xiaomi - pro odemknuti je potreba kod od vyrobce, cekaci doba byla asi 14dni, posledni dobou hlasej uzivatele az 2 mesice (vyrobce se haji tim ze bojuje proti prekupnikum co preflashovavaji upravene ROM)
    - Pocophone F1 (nova dcerina firma Xiaomi) - tez kod od vyrobce, ale cekaci doba jsou jen 2 dny, obecne je/bude tenhle telefon hodne zajimavej, highend HW za middlend cenu, ale hlavne je oficialne "comunity friendly", oficialne je prohlasene ze odemceni bootloader NEporusuje zaruku (coz je snad jedinej telefon co to tak ma), oficialne bylo receno ze uzivatele maji zkouset neoficialni ROM, ze podporuje GSI (Generic System Image), zdrojaky kernelu byli zverejneny ve stejny den jako byl uveden do prodeje...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 20.9.2018 18:03 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    jeste k hodinkam, pred casem tusim tu byla zpravicka o "OpenWatch Project", posledni dobou slusnej progress, tedy zatim na desitky hodinek pripravili TWRP, v priprave je LineageOS, pro hodinky Zeblaze THOR4 (nebo Lemfo LEM7 ktere maji totoznej mainboard) je ke stazeni neoficialni build, zkusil sem a v zakladu beha uz ted slusne, chce to doladeni pro kulate LCD a dalsi veci, ale je to jen early build, kazdopadne naslapnuto to ma :-)

    jinak pokud by nekoho zajimalo deni na (Full)Android (teda nikoliv oklestenem Wear) s kulatym LCD, tak na XDA skoro nic neni, doporucuju specialne zamerene forum za kterym stojej lidi co uzce spolupracujou s nekterejma vyrobce tech hodinek, krome hromady infa a zkusenosti je tam i moznosti stazeni ROM ve verzich ktere se pres OTA do hodinek neposilaj:
    http://roundandroidwatches.proboards.com
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    11.9.2018 11:26 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Pěkný článek, díky :)

    Máš nějaký fígl, jak přilepit ochranné sklo nebo fólii, aniž by se pod něj dostala smítka prachu?
    Max avatar 11.9.2018 12:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Sklo je na lepení plně ok. Dřív pro lepení folie byla doporučována koupelna. Důvod byl jeden, v koupelně není ve vzduchu prach. Takže fígl pro lepení folie je koupelna.
    Každopádně já to nikdy v koupelně nelepil :). A skla běžně lepím na svém zabordelařeném stole a nikdy jsem neměl problém. Se sklem se vždy dodává vlhčený ubrousek + k němu suchý na utření a od utření k nalepení skla se mi snad nikdy nestalo, že by mi prach klesl na display. Pokud jsi v nějakém prašnějším prostředí, tak jdi do koupelny :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 11.9.2018 12:09 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Teď si říkám, že mám v práci klimu, ta vzduch od prachu vyčistí. Ale lepím to i doma, tam klimu nemám a je to také ok.
    Takže finální rada tedy zní : jdi do koupelny, nebo do klimatizované místnosti :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    11.9.2018 13:25 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Tak jsem asi pomalej, mě se tam nějaký bordel dostane snad vždycky, ale je fakt, že sklem mi to šlo líp. Koupelnu jsem zkoušel, to taky trochu pomohlo. V práci máme klimatizaci, tak to příště zkusim tam. Dík za rady :)
    Jendа avatar 11.9.2018 19:00 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Mně teda lowcost klimatizace spíš prach vířila a pak byl i tam, kde normálně nebývá.

    Lidé vezmou velkou průhlednou IKEA krabici (SAMLA), vyříznou do ní díry, nainstalují do nich rukavice, a pak pracují uvnitř. Výhoda je, že v tom současně můžeš dělat pravé neštovice a Novičok.
    12.9.2018 09:22 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    To stojí za pokus :) Jak dostat ale dostat prach z té krabice? Nějaký filtr a ventilátor?
    Josef Kufner avatar 12.9.2018 10:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Zamlžit, vypláchnout, usušit. Stejně jako v koupelně.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    11.9.2018 13:14 fiek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Hezkej souhrn, jen prosim preformuluj tu pasaz s obvodovym lepidlem, dik!
    1mm je 1cm krychlovy
    Max avatar 11.9.2018 13:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Mám tam : "1ml je cca 1cm krychlový"
    Co je na tom špatně?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    xxxs avatar 11.9.2018 19:15 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    lebo je to presne?
    11.9.2018 20:12 figliar0 | skóre: 6 | blog: figliarstva | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Nástup chytrých telefonů odhalil celkem velký počet nemehel, nebo lidí, kteří si věcí moc neváží. Samozřejmě náhoda je náhoda, ale pokud se vám ozývá jeden člověk opakovaně co půl roku, tak to už náhoda nebývá :).
    Beriem trocha s rezervou. Osobne sa nepovazujem za cloveka, ktory si nevazi veci (ale mozno som tak trocha to nemehlo :-D). Problem velkeho mnozstva rozbitych smartfonov vidim niekde inde.

    Podla mna je mobilny telefon zariadenie, ktore pouzivam v "terene" - pocas chodze, v dazdi, spinavymi rukami, bezim s nim na autobus... Kazdemu sa takto stane, ze telefon sem-tam spadne a mobil by mal toto vydrzat. A smartfony nevydrzia zaobchadzanie na ake boli ludia zvyknuty za cias hlupych telefonov.

    Ano, riesi sa to vselijakymi zaplatami (kryty, puzdra, folie, skla), ale stale to nie je ono - telefon spadne z ruky do kaluze, zodvihnem, otriem do rifli a telefonujem dalej (ako som zvyknuty s mojim staruckym kuskom Samsung B2100).
    Heron avatar 11.9.2018 20:32 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Problem velkeho mnozstva rozbitych smartfonov vidim niekde inde.

    Já taky. Jsou strašně kluzké. Nevím, z čeho to vyrábějí, ale poslední telefon jsem nebyl schopen udržet v ruce tak, aby neklouzal. Pokud jsem nedal prst na spodní stranu (čímž jsem občas zakryl mikrofon), tak by mi vyklouzl z ruky. Doma jsem si všiml, že klouže i z povrchu, který je téměř vodorovný (určitě neměřitelný běžnou vodováhou). Stalo se, co se stát muselo, po 1/4 roce mi z ruky vypadl a rozbil se display (to pošlu Maxovi na hraní ;-) ). Stejně tak starý iPad 3 už to má za sebou. To, že kloužou displaye je asi celkem pochopitelné, ale proč musí být kluzké boky i zadní strana teda nevím.
    Agent avatar 12.9.2018 02:03 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Protože hladké lesklé věci jsou cool. Ale neměl by být problém koupit nějaký kryt s drsným povrchem.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Heron avatar 12.9.2018 08:47 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    To problém není, ale v tom není ta pointa.
    Max avatar 12.9.2018 09:20 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Pointa je v konspiraci, že to výrobci dělají naschvál, aby lidi neustále kupovali nový founy? :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Heron avatar 12.9.2018 10:10 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Konspiraci bych sem netahal, tohle je prostě jedna z dalších věcí, které jsou navrženy na design, ale nikoliv na běžné používání.

    Z trochu jiného soudku jak dopadají věci, které navrhuje designér, který nemá absolutně šajn o technických náležitostech.
    13.9.2018 20:47 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    To je ta absurdita. Všichni soutěží o co nejmenší a nejtenčí telefon a pak nejlepší rada, kterou může jeden dostat - tak si na to dej obal - +1-2mm z každé strany. To je prostě na hlavu.
    13.9.2018 20:50 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Smutná pravda. A netýká se to jen mobilů…
    Max avatar 13.9.2018 21:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Nevidím to tak, obal telefonů a konstrukce stály vždy za starou bačkoru. Staré telefony se rozletěly na milion kousků, plastové kryty displejů byly tak zeškrábané, že člověk při snížené viditelnosti nerozeznal nic na displeji atd. Konstrukce se zmenšují, odolnost se zvětšuje (viz Gorila Glass apod. technologie, čím dál více telefonů má krytí IP67 a vyšší atd.). Uživateli to pak dává svobodu v tom, zda si chce telefon ještě více pojistit proti zničení nějakou další ochranou, nebo ne.
    Osobně na tom nevidím nic špatného
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.9.2018 23:24 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Myslíš třeba Nokii 3310 nebo Siemens M35i? Vlastnil jsem druhý zmiňovaný a běžně jsem si s ním venku házeli na asfaltovém parkovišti. Nejhorší, co se při dopadu z velké výšky stalo, bylo, že se přerušilo napájení (tzn. telefon se vypnul), nebo pohnula SIM karta. Nosil jsem ho sice v takovém tom koženém obalu, ale ten zamezil hlavně odření krytu (který v té době byl navíc snadno měnitelný); rozhodně nárazy nebrzdil nijak zásadně a telefon měl odolnou konstrukci i bez něj. A hlavně bylo snadné ten obal sundat (což jsem po příchodu domů běžně dělal).
    Max avatar 14.9.2018 07:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    S přerušením sim, nebo napájením při nárazu býval problém u dost modelů. Některé na tom byly tak dobře, že se tunily papírkama a dalšíma vystýlkama :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Agent avatar 14.9.2018 09:54 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    odolnost se zvětšuje

    Jo jasně viz ohybající se iPhone 6.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Max avatar 14.9.2018 11:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Jaký smysl má takto argumentovat? V příkladech jsem uvedl v čem se odolnost zvětšuje. Podobně jako ty mohu argumentovat novým iPhone s IP68 s rámečkem z nerez oceli atd. Ale spíš než o vypichování konkrétních modelů je objektivnější to vzít trochu ze široka. Spousta modelů nemá deklarované IP, ani starší iPhone, ale to neznamená, že nějakou odolnost nemají a situace se lepší (objevují se i levné telefony s deklarovaným IP)
    V dobách minulých existovalo jen pár chytrých telefonů s nějakou IP, pamatuji si, že hodně se proslavil Sony Xperia Z, nejdříve deklarovanou voděodolností a dalšími věcmi, později tím, že to tak dobrý neměli :).
    Dnes už je to o něčem jiném, jde to kupředu a tak nějak to směřuje k tomu, že se IP67 a vyšší bude dostávat do nižších a nižších cenových hladin.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.9.2018 20:03 figliar0 | skóre: 6 | blog: figliarstva | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    No ja si naopak nemyslim, ze smartfony su lepsie na tom, co sa odolnosti tyka. Maju svoje vlastne problemy a problemy hlupych telefonov vyriesili niekedy znacne kostrbato.

    Hlupy telefon sa po pade pozbieral a hotovo. Smartfony maju tento problem vyrieseny lepidlom a prakticky uzivatelsky nevymenitelnou bateriou (co clovek dnes sice nepotrebuje kvoli zivotnosti, ale kvoli bezpecnosti, kedze maju tendenciou horiet :-D ). Poskriabane kryty boli velmi lahko vymenitelne. Smartfony sice maju tvrdene displeje prakticky vsetky, ale nemam velmi pocit, ze by to pomohlo pred rozbitim - situacia sa zlepsila IMHO len kvoli tomu, ze ludia lepia na displeje ochranne skla. Vodotesnost smartfonov je len marketingova vyhoda plynuca z lepenej konstrukcie - telefonu sa sice nic nestane, ked ho hodim do bazena, ale za intenzivneho dazda je nepouzitelny, pretoze mokry displej.

    Chapem, ze niekomu takyto stav vyhovuje. Ja sa priznavam, ze mne nie (a iste nie som sam), pretoze taky telefon by som rozbil maximalne do par mesiacov. Ergonomiu a ine ani nespominam.
    Max avatar 17.9.2018 20:25 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Problém je, že porovnáváš čtyřřádkový display na telefonu o tloušťce několik cm na telefonu, který umí jen volat a posílat sms s dnešním telefonem, který se skoro blíží plnohodnotnému PC (pokud bude fungovat dokování, tak tomu tak bude).
    Také se rychle zapomnělo na to, jak klasické staré telefony se krásně zamlžovaly a menší vykoupání občas vydržely proto, protože musela oxidace dolézt dál (jak nebylo vše tak nahuštěné).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.9.2018 21:24 figliar0 | skóre: 6 | blog: figliarstva | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    To, co zariadenie dokaze alebo nie ako suvisi s jeho konstrukciou?
    17.9.2018 21:43 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Poznámka o velikosti displeje na místě je. Jak moc se kvůli výkonu změnily střeva telefonu neumím posoudit. V každém případě má ta větší velikost za následek větší hmotnost, a tedy větší kinetickou energii při dopadu.

    Nedivím se tomu, že dnešní „smartphone“ (placka s 5" dotykovým displejem) nemá odolnost jakou měly tehdejší malé a lehké mobily s několikařádkovým displejem. Divím se především tomu, proč už se odolnosti nevěnuje skoro žádná pozornost (i tak by ji jistě bylo možné zvýšit, kdyby po tom byla poptávka; byť to třeba nedosáhne takové úrovně).
    Max avatar 17.9.2018 22:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Dovolím si nesouhlasit, kdo chce odolný telefon, který by mohl koupat v blátě, tak si ho může koupit. Nabídka je celkem široká. Kdo chce designový supervýkonný telefon, tak si koupí nějakou vysokou třídu, v dnešní době většinou mají IP64 a případně výše.
    Kdo chce supervýkonnou odolnou třídu, tak si koupí nějaký telefon s IP67 a k tomu pěkný kryt dle vlastního výběru, což znamená, že si telefon vzhledově přizpůsobí, jak se mu zlíbí. Nehledě na rozšiřující fce dnešních krytů (stojánek, bezdrátové dobíjení atd.)
    Prostě dnes je ta variabilita obrovská. Pokud narážíte na to, proč všechny telefony nejsou IP68, tak cena je myslím jasný problém.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.9.2018 23:47 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Outdoorové smartphony jsou zase opačný extrém. Co jsem se na to před časem díval, většinou na tom byly podstatně hůř prakticky ve všech ostatních ohledech (čti: příplatek za odolnost byl neúměrně vysoký a něco podporou a výkonem srovnatelného s vlajkovými loděmi třeba Samsungu snad ani neexistovalo). Taky není moc příjemné držet v ruce cihlu.

    Přijde mi, že trochu chybí něco mezi tím. Uznávám pointu, že to „něco mezi tím“ můžeš získat dodatečnými kryty, ale pak si říkám, k čemu jsou dobrá ta prosklená záda apod., když to stejně vidět nebude. Jen to úplně zbytečně zabírá místo. Kdyby to tam nebylo vůbec a na telefon se zepředu i zezadu nacvakl nějaký kryt, jako se to dělalo u těch starých mobilů, tak se možná dostaneš na podobnou velikost a zařízení si uzpůsobíš dle svých preferencí.
    17.9.2018 23:56 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Ně každý se o svůj telefon bojí aby ho nosil v obalu, obzvláště když se dá pojistit proti poškození i z nedbalosti.
    18.9.2018 00:59 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Pojistka něco stojí, má omezenou životnost (někde pojišťují jen nové mobily a nevím, jestli to pak umožňují prodloužit) a především nezajistí, že nějakou dobu nebudeš bez svého smartphonu. V lepším případě poskytnou alespoň zápůjčku, ale někde na dovolené nemusí být možné ji realizovat. Pak asi holt koupit sekundární lowend smartphone za půl druhého tisíce a vozit ho s sebou…
    18.9.2018 01:05 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Pojistka něco stojí
    Nic není zadarmo.
    někde pojišťují jen nové mobily a nevím, jestli to pak umožňují prodloužit
    Pojistím na 2 roky, za 2 roky je telefon morálně zastaralý; alespoň pro ty co si kupují vlajkové lodě, kterých se tvé výtky týkají.
    a především nezajistí, že nějakou dobu nebudeš bez svého smartphonu
    Viz níže.
    Pak asi holt koupit sekundární lowend smartphone za půl druhého tisíce a vozit ho s sebou…
    Prostě si nechám ten o generaci starší.
    18.9.2018 01:21 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Nebo si vlajkovou loď pořizují právě proto, aby telefon chvíli vydržel…
    18.9.2018 01:38 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Nebo si vlajkovou loď pořizují právě proto, aby telefon chvíli vydržel…
    V tom případě zvolili špatnou strategii, obvám se že na trhu nebude výrobek, který by odpovídal jejich požadavkům, z pohledu cena / výdrž vychází nejlépe pravidelně obměňovaná střední třída, tedy namísto telefonu ta 20k+ každé 4 roky bude efektivnější když si každé 2 roky koupí telefon za cca 10k.
    18.9.2018 03:32 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    S tou střední třídou jsem si to myslel taky, ale krutě jsem se spálil…
    Max avatar 18.9.2018 07:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    A v čem konkrétně? Vybral jsi si špatný model? Znám lidi, kteří si koupí něco alá Xiaomi Redmi 4X a jsou x let spokojený.
    Já mám ten P10 Mate Pro a také bych to hned přikryl krytem, protože na mně to trochu klouže a držení také nic moc u tak velkého telefonu, chce to nějaké hrany. Ale to neznamená, že nějakýmu kouzelníkovi s dlouhýma prstama to nebude vyhovovat, nebo někomu, kdo používá dvě ruce.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    k3dAR avatar 18.9.2018 23:43 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Spalil v cem a s cim?

    Ono pri koupi telefonu je dobre krome paramatru sledovat i:
    - jak casto vyrobce dodava aktualizace (alespon s GoogleSecurity, kdyz uz ne s opravama systemu)
    - jak moc je system zprasenej/vzdalenej_os_AOSP (i kdyz launcher lze snadno vyresit vymenou (napr. vybornej NovaLauncher))
    - zda je v progamu AndroidOne

    Pro neoficialni/komunitni podporu:
    - moznost odemknuti bootloaderu
    - dostupnost LineageOS (pripadne zda je pro jiny HW se stejnym SoC, coz dava nadeji)
    - zda je dodavan s >=Oreo a to jiz od uvedeni telefonu na trh (coz znamena podporu "Project Treble" a moznost SGI)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    18.9.2018 17:12 figliar0 | skóre: 6 | blog: figliarstva | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    (Nerypem, ani necakam, ze sa tymto smerom rozvinie diskusia.)

    Neviem, v akom svete to zijem, ale pride mi smiesne platit poistenie takeho predmetu dennej potreby, akou je mobil. To uz si mozem dat poistit snad aj trenky :-D . Niekedy sa sam sebe cudujem, co vsetko ma este dokaze prekvapit.
    Max avatar 18.9.2018 07:23 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Prosklená záda nemají všichni (spíš minorita) a nechápu otázku. Vyšší třída se snaží občas používat dražší(někdy kvalitnější) materiály, než levný plast. To, že si to pak někdo přikryje krytem není nic proti ničemu. Nevidím v tom žádný rozpor, aneb když nejsou záda z plastu, tak bych na ně neměl nic dávat, je prostě jen tvůj subjektivní pocit. Mám tu u sebe Samsung S8, který má skleněný záda a nelíbí se mi to (na mně dost kluzké a hodně šmouhaté), hned bych to něčím přikryl.
    Pokud mi řekneš, proč si tedy takový telefon kupovat, tak ti řeknu, že všechno je otázkou kompromisu, je málo věcí, které sednou člověku na 100%. Někdo si koupí S8 kvůli foťáku (ten byl v době vydání hodně dobrý), někdo kvůli značce, někdo kvůi designu, někdo kvůli střevám atd.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.9.2018 08:30 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Prosklená záda nemají všichni (spíš minorita) a nechápu otázku.
    Tam žádná otázka nebyla.
    To, že si to pak někdo přikryje krytem není nic proti ničemu. Nevidím v tom žádný rozpor, aneb když nejsou záda z plastu, tak bych na ně neměl nic dávat, je prostě jen tvůj subjektivní pocit.
    Co nechápeš na mojí argumentaci, že kryt nasazený kolem jiného krytu zabírá víc místa?
    Pokud mi řekneš, proč si tedy takový telefon kupovat, tak ti řeknu, že všechno je otázkou kompromisu
    Nevím, co na to říct. Diskuze odstartovala mým podivením se nad tím, že po odolnosti není větší poptávka, a následně doplněním, že na trhu vidím mezeru mezi současnými běžnými smartphony, které nemusí přežít první střetnutí s asfaltem, a outdoorovými cihlami. Ty se mě snažíš ubezpečit, že to tak je v pořádku; beru to na vědomí, ale nesouhlasím s tím. Nechápu, proč by měl být smartphone spotřební zboží s ne větší než dvouletou životností. Stolní počítač udělá mnohaletou službu, staré repasované Thinkpady jsou dodnes ceněnou komoditou a jejich popularita je v jistých kruzích taková, že někde v Číně vyrábí neoficiálního nástupce X62 a staré mobily s mnoha prožitými pády dodnes často fungují rovněž (kupodivu i bez toho, aby se systém/firmware sekal víc než v době zakoupení). Spotřebitelé dali najevo, že raději budou každý rok pod stromečkem rozbalovat novou naleštěnou placku se zkripleným normálně nepřeinstalovatelným OS, kvůli kterému smartphone nedosahuje kvalit běžného počítače ani zdaleka, kterou do přístích snad-už-bílých komerečních slavností stihnou spolehlivě „morálně“ znehodnotit ťukáním na displej umělými nehty, nošením v kapse spolu s klíči (protože někam to narvat musí a kalhoty s dostatkem kapes jsou těžkým módním hříchem) nebo upuštěním na podlahu, což nebudou schopni psychicky unést v korelaci s tím, že jejich modla si fotí v zrcadle selfíčka s mnohem naleštěnější plackou než je ta jejich a nejlépe s plnou hubou keců o veganství, zelené energii a zlých motoristech si u dětí v čínských továrnách objednají nový kus dle aktuálních módních trendů. Ale budeme kolem toho hrozně tančit a racionalizovat to, protože příslušníci rodu moudrých určitě nejsou hnáni dopředu primitivními nízkými pudy a emocemi a všechno, co masově dělají, se řídí rozumem.
    Max avatar 18.9.2018 08:50 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Ne, jen říkám, že to přeháníš a snažíš se vsugerovat, že dnešní běžné telefony nepřežijí pád na asfalt. Pak se ti nelíbí, že když se dá kryt na dnešní telefon, tak místo tloušťky 7mm bude mít 12mm. To, že staré telefony měly tloušťku v klidu i 2cm zapomínáš.
    Jasně, chceš outdoor telefon o tlouště 7mm za pár kaček, který nic nezničí. Ok, k tomu se jednou dospěje, každopádně podle mně je prostě dnešní stav lepší, než co tu bylo před 10 a více lety. A to i konstrukčně.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.9.2018 10:00 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Ne, jen říkám, že to přeháníš a snažíš se vsugerovat, že dnešní běžné telefony nepřežijí pád na asfalt.
    Bez krytu je to jen o štěstí, což vesměs sám potvrzuješ jejich doporučováním, takže bych neřekl, že někomu něco vsugerovávám.
    Pak se ti nelíbí, že když se dá kryt na dnešní telefon, tak místo tloušťky 7mm bude mít 12mm. To, že staré telefony měly tloušťku v klidu i 2cm zapomínáš.
    Nikde jsem neřekl, že z hloubky, šířky a výšky mě právě první jmenovaný rozměr trápí nejvíc. Chci, aby celé to zařízení dobře padlo do ruky. U nějakého Sony Ericssonu K750i, který je proti běžnému dnešnímu smartphonu titěrný co do plochy, logicky akceptuješ větší hloubku, protože se celý schová do dlaně a na úchop využiješ lépe délku prstů. Záleží tedy na kombinaci všech těch rozměrů (a samozřejmě také váhy, povrchu a dalších faktorech).

    Z jedné strany se výrobci předhání v tom, aby udělali co nejhezčí a nejtenčí telefon a z druhé strany ty tvrdíš, že si na to mám plácnout kryt. Co je tak divného na tom se ptát, proč se s krytem nepočítá rovnou tak, abych ušetřil pár milimetrů na každém z těch tří rozměrů? Nemluvě o tom, že by ten kryt lépe seděl.
    Jasně, chceš outdoor telefon o tlouště 7mm za pár kaček, který nic nezničí.
    Outdoorovým vybavením se zpravidla myslelo vybavení do přírody nebo náročných podmínek. Mobil není pevná linka, ale přenosné zařízení, a očekával bych, že bude navržen tak, aby ustál běžné pády, protože k nim prostě v úplně běžných podmínkách často dochází.

    Jasně jsem (už asi dvakrát) psal, že na trhu vidím prostor mezi outdoorovými a běžnými dnešními smartphony. Snad už se to podaří pochopit, když to napíšu takhle potřetí.
    každopádně podle mně je prostě dnešní stav lepší, než co tu bylo před 10 a více lety. A to i konstrukčně.
    Lepší v čem? Stejnými testy na pády by to prošlo asi stěží, ale vzhledem k větší hmotnosti a tedy kinetické energii při dopadu (jak jsem rovněž někde výše psal), to ani nelze očekávat, ale ono to prostě není jen o něco horší, ale o možná několik tříd horší.
    Max avatar 18.9.2018 11:27 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Lepší v tom, co jsem napsal níže v komentáři o odolnosti. Pochop, že ta střední cesta, co hledáš, je telefon+kryt. Ty s krytem máš problém, protože ti vadí, že si asi můžeš svobodně vybrat, jaký chceš (naddimenzovat si odolnost na míru pro vlastní potřebu). Nebo ti vadí, že ti to přidá na velikosti pár mm. Když máš problém s velikostí, kup si menší telefon, menší kryt, když máš problém s konstrukcí, pořiď si nokii 3110, nebo něco podobného. Nabídka je široká a tvé kňučení zbytečné.
    Pak je tu ještě jedna věc, spousta lidí tvrdí, že telefony se zvětšují a jako příklad udávají velikost displeje, což je mimo. Dnešní displeje jsou skoro přes celé tělo telefonu, což dřív nebývaly. Dnešní telefon s 6" displejem je pomalu stejně velký, jako před x lety telefon s 5" displejem.
    Samozřejmě i tak se telefony zvětšují, lidi vyžadují větší display a nějak se začíná smazávat rozdíl telefon vs tablet. Já si teď zvykám na 6" display, občas ještě bojuji, ale kryt mi snad pomůže k bezpečnějšímu úchopu. Každopádně za velký display jsem rád (líp se čtou maily, navigace a mapy vypadají líp, weby a videa také atd.).
    Pokud chceš malý odolný telefon s dobrým výkonem, máš tu např. Xperii XZ1 Compact.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.9.2018 20:30 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Pochop, že ta střední cesta, co hledáš, je telefon+kryt.
    Fakt už nemám trpělivost to vysvětlovat pořád dokola. Poukázal jsem na mezeru na trhu, kterou vnímám. Nevím, proč se mě furt zatvrzele snažíš přesvědčit, že plácnout na smartphone kryt je nějaká střední cesta, kterou hledám. Já to tak mám a poukazuji na zjevné nedostatky takového řešení.
    Max avatar 18.9.2018 20:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Jediný zjevný nedostatek, na který bylo poukázáno, je, že je to o pár mm širší. Super :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.9.2018 21:29 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Nemám nijak drobné ruce a první kryt, který jsem si k současnému smartphonu zakoupil, mi dodnes leží nepoužívaný v šuplíku, protože sice zvyšoval odolnost, ale v ruce se to drželo o tolik hůř, že mi to několikrát málem upadlo právě kvůli němu. Současný kryt je na tom o něco lépe (ale zase hůř s odolností), ale nebýt toho, že je jeho součástí odnímatelná hardwarová klávesnice, nevím, zda bych jej toleroval.

    Současné smartphony už jsou na můj vkus příliš velké sami o sobě, ale on se větší displej taky hodí (a řekl bych, že 5" je dnes tak nějak v podstatě standard), takže kupovat něco menšího také není ideální. Asi bych si to uměl představit, kdyby rozhraní bylo opravdu vyladěné a šetřilo se místem. Stav je nicméně takový, že chci co největší displej a co nejmenší rozměry.

    Když svou S7 vyjmu z toho současného tenčího krytu, rozdíl v ruce je dost zásadní. Kvůli těm zádům to trochu prokluzuje v ruce a je to subjektivně až moc tenké, ale na šířku i výšku je to výrazně příjemnější než v krytu. Je to sice jen pár milimetrů, ale pokud už se pohybuji na hraně, tak i těch pár milimetrů znát prostě je.

    Dávají už ti takhle moje poznámky větší smysl? Neptal jsem se na radu, jen jsem vyslovil svůj názor, že ty větší rozměry kvůli nasazenému krytu prostě nepovažuji za zanedbatelné. Samozřejmě si nějak poradit a uzpůsobit se umím, ale to neznamená, že nemůžu vidět prostor pro zlepšení. (Stejně tak s tím konzumem, o kterém jsem se rozohnil výše.)
    k3dAR avatar 18.9.2018 23:29 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    tobe vadi ze kryt pridava par mm, ale nevadilo by kdyby o par mm vice bylo odolne telo pristroje?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    19.9.2018 00:08 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    GOTO #57:
    Uznávám pointu, že to „něco mezi tím“ můžeš získat dodatečnými kryty, ale pak si říkám, k čemu jsou dobrá ta prosklená záda apod., když to stejně vidět nebude. Jen to úplně zbytečně zabírá místo. Kdyby to tam nebylo vůbec a na telefon se zepředu i zezadu nacvakl nějaký kryt, jako se to dělalo u těch starých mobilů, tak se možná dostaneš na podobnou velikost a zařízení si uzpůsobíš dle svých preferencí.
    k3dAR avatar 19.9.2018 00:19 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    prosklena zada jsou dobra pro WOW casti pomatenejch kupujicich ;-)
    chces vymenej zadni kryt, vymenitelnou baterii a LCD <5" v letosnim modelu? Nokia 1 ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 19.9.2018 00:27 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    jeste teda k tomu ze neni nic ve stredni tride, tady mas Caterpillar, s 5000mAh baterkou to i v provozu neco vydrzi, s vahaou 185g to neni zadna cihla a tlouska 12mm ti bude pripradat oproti SE750 snad take uzoucka ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    22.9.2018 03:38 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Ano a je to *naprosto* nesrovnatelne. Rovnak na vohejbak srovnavat se solidnejsim designem? Pfff. Mne taky nikdo nedonuti ty smatlaplacky nosit v krytu, kdyz to jenom o 1% snizi pouzitelnost toho telefonu, jak byl navrzeny. Coz se zatim stalo s kazdym krytem, pod 1% se fakt nedostane zadny. Uz samotne sklo je pro mne tak trojnasobna pravdepodobnost, ze to ze vzteku placnu o nejblizsi betonovou zem. Tyhle veci maji byt pomocnikem a nemaji me sr*t. Z cehoz duvodu bych nikdy nesel do Androidu a iOS jsem musel opustit taky... Kdyby nekdo udelal telefon pul displej, pul klavesnice a UI posunuty smerem k CLI (klidne graficky terminal s nejakou jednoduchou on-keypress menu aplikaci...) s moznosti prepnuti do web browseru... trhal bych ruce a kupoval bych aspon 5ks do zasoby. Zas zadny pouzdro! ...
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    Max avatar 22.9.2018 18:40 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Blackberry?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.9.2018 22:45 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Oni delaji neco s nativnim Linuxem a terminalovou aplikaci, ktera to prostredi zpristupnuje? Maji v takovym OS, kteryho jsem si nevsiml, menu ovladany ciste tlacitkama, bez smatlani?
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    Rezza avatar 23.9.2018 17:57 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Celkem dlouho jsem na KeyOne používal tohle a teda až na pár věcí, které chyběly, tak to bylo ultimátní a skoro to, co píšeš :). Jen mě to pak přestalo bavit :D.
    Max avatar 25.9.2018 19:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    To ne, ale dělají podobný hw, po kterém toužíš, takže blackberry by ti věřešilo 50% problému :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 19.9.2018 07:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Mám tu S8 a je to hodně úzký a kluzký telefon. Oproti S7 je o 1mm užší a o 6mm delší. Docela se tedy divím, že máš se šířkou problém, protože ten telefon je fakt hodně úzký.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    k3dAR avatar 19.9.2018 00:10 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    [...] staré repasované Thinkpady jsou dodnes ceněnou komoditou a jejich popularita je v jistých kruzích taková, že někde v Číně vyrábí neoficiálního nástupce X62 [...]
    btw: nejde o nastupce, ale o "modifikaci" puvodniho X61, resp. spis vyuziti puvodniho X61 case, zamenen custom mainboard (coz je to primarni a uctihodne) a zmena LCD za IPS 1400x1050...

    btw2: jinak to chapu, mam (sice novejsi) T420s, ale take sem menil LCD(TN HD+ => IPS FHD), Wifi(G=>AC), BT(3=>4), WWAN (3G=>4G) radeji nez porizovat novej Thinkpad, primarne kvuli jeste puvodni Thinkpad klavesnici...

    pak je tu treba letitej zatim stale nedokoncenej project vymeny desky v Nokia N900: https://neo900.org/

    nicmene ze bych mel potrebu vyndat ze suplete svoji prvni Nokia 5110 a ulitavat si na jeji vydrzi pri hrani hada to fakt ne ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    18.9.2018 17:06 figliar0 | skóre: 6 | blog: figliarstva | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    S tym samozrejme suhlasim. Myslel som to tak, ze IMHO je mozne konstruovat smartfon tak, aby bol odolny - akurat vacsina vyrobcov na to kasle.
    Max avatar 18.9.2018 17:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Problém je asi "design vs. konstrukce" a "cena vs. konstrukce". Vyšší řady ukázaly, že možné je vše, nebo outdoor řady. Otázkou jen je, kolik peněz to stojí navíc. Ono i 100,-Kč navíc za mobil je pro výrobce dost, při velkém počtu to dělá pěkný balík peněz a asi se šetří každá koruna.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Josef Kufner avatar 18.9.2018 18:09 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Ještě aby ne. Když mobil spadne a nepřežije, zákazník si koupí další. Pokud dělá výrobce jinak spolehlivé modely, tak je to jeden z mála důvodů k časné obměně.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Max avatar 17.9.2018 22:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Staré telefony :
    • měly problémy s vlhkostí, zamlžoval se třeba i display (kdo měl telefon ve vlhké kapse apod.)
    • při větších otřesech se restartoval, protože se pohla baterie z kontaktů
    • při větších otřesech se občas odpojila i smika
    • při pádu se rosztřelil na několik kousků a člověk skládal
    • display nebyl na sluníčku vidět
    • lehce se poškrábal (ano, nebyl problém kryt vyměnit, dnes máme zase krycí skla, které také není problém vyměnit)
    Všechno toto je u nových telefonů vyřešeno, konstrukce se značně v těchto ohledech zlepšila.
    Pokud mi někdo udává jako výhodu, že rozpadlý telefon na x kousků každý složil a zachvíli zase fungoval, tak to je docela hodně divný argument, protože obhajuje stav, který by vůbec neměl nastat.

    A k tvému dotazu, pokud chceme porovnávat konstrukce do větší hloubky, nebo to brát komplexně, tak je pak pro nové zařízení značně nefér neporovnávat to úplně komplexně a nezahrnout tam i fce dnešních telefonů, protože tyhle věci prostě strašně úzce souvisí. Dřív byl telefon na sms+volání+hada, dnes u spousty lidí je telefon roven navíc počítači a foťáku / kameře.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.9.2018 18:02 figliar0 | skóre: 6 | blog: figliarstva | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Nechcem tvrdit, ze si vymyslas - verim, ze hlupe telefony mali problemy, ake popisujes, aj ked ja som mal problem jedine s "rozstrelenim" pri pade. Vo svojom okoli som tiez pozoroval doskriabane displeje.

    Ja ale vidim znacny rozdiel vo vymene doskriabaneho krytu a vymene ochranneho skla. Sklo sa musi vymenit prakticky pri kazdom horsom pade (co je, ako niekto spomenul vyssie o stasti), kryt sa vymenil az vtedy, ked to bolo doskriabane prilis. Ja v tom vidim skratka isty rozdiel.

    To, ze rozpadnuty telefon sa da za par sekund zlozit je asi rovnako divny argument ako to, ze si mozes slobodne zvolit, ako si naddimenzujes ochranu smartfonu krytom a ochrannym sklom, aby sa nerozbil (rozbitie displeja je nieco, co by pri beznom pade vlastne nemalo nastat).

    Uplne chapem, ze dnesne smartfony plnia viac funkcii ako hlupe telefony - urobili po funkcnej stranke obrovsky skok kupredu. Zda sa mi vsak, ze kvalitou konstrukcie daleko zaostavaju. Su prachuvzdorne a vodotesne (co je vysledok lacnej lepenej konstrukcie, pouzitelnost smarfonu vo vode je diskutabilna a platime za to zlozitou rozoberatelnostou a vymenitelnostou baterie), displej sa len tazko poskriabe (co ale platilo aj u hlupych telefonov, lebo nad displejom bol by design v cene v podstate ochranny kryt), ale co sa tyka odolnosti voci narazom, je to bieda - tam smartfony neurobili ziadny krok vpred. Ako bolo vyssie spomenute, telefony su tazke, neergonomicke (a cim mensi ramik, tym je to horsie), maju velky displej (a dotyk) hned na povrchu - vdaka tomuto vsetkemu je smartfon nachylnejsi na rozbitie - a co urobil vyrobca preto, aby sa tomu zabranilo? Nic. A ludia to zeru - dopyt po zlepseni ziadny.

    Podobne su na tom baterie (aj ked to uz je mimo temu). Vyuzivam hlupy telefon naplno a vydrzi dva tyzdne. Vyuzivam smartfon naplno a vydrzi dva dni. Ja uplne chapem, preco to tak je - netreba to vysvetlovat. Dokonca si uvedomujem aj to, ze kapacita a zivotnost baterii v smartfonoch vyrazne narastla. To ale stale nestaci na to, aby sa vydrzou dotiahli na to, na co boli ludia u telefonov zvyknuti. A takisto dopyt po lepsom ziadny.

    Recnicka otazka - preco ludia netlacia vyrobcov po odolnejsej konstrukcii a vyssej vydrzi? Snad sa v buducnosti toho dockame, ale zatial je to o tom, ze smartfony softverovo urobili krok vpred (vseobecne vzate, o kvalitach radsej pomlcime, ale je to predsa pre masy a to je problem aj mimo mobilneho segmentu), ale konstrukcne ani velmi nie (aj ked sa velmi zmenili).
    Josef Kufner avatar 18.9.2018 18:28 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Rozlítnutí starých telefonů při dopadu mimojiné sloužilo k absobci energie dopadu, která se rozdala jednotlivým dílům na jejich urychlení po dopadu. Stačilo pak pořešit konstrukci tak, aby se nic neulomilo a telefon v pohodě přežil. Pokud telefon zůstane v celku, tak tu energii musí pobrat celou a má to poněkud obtížnější.

    Ad vodotěsnost: Oceníš to, pokud ti telefon spadne do záchoda či umyvadla nebo pokud pořádně zmokneš. Kapacitní dotykové displeje pod vodou jsou zcela nepoužitelné, neboť i jen mokrý kapacitní displej nedetekuje dotyky. Tedy ani za deště ten telefon není moc použitelný, ale aspoň přežije.

    Ad výdrž baterií: Moderní telefony vydrží také týden či dva, pokud celou dobu nic nedělají. Jenže s užitečností přístroje roste i jehou používanost. Pokud odinstaluješ vsechny žravé aplikace, vypneš WiFi, Bluetooth i data, tak by měl hluboce spinkat a více jak týden v pohodě vydržet (reálně vyzkoušeno na SE Xperia Mini Pro).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Max avatar 18.9.2018 19:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Mám ten P10 Mate Pro a vydrží mi 3 dny, když ho používám, tzn. stále na data + maily, občas rychlá partie šachů atd. Pokud bych vypnul data, odebral mail app apod. rázem se na ten týden dostanu. Velikost baterií je cca stejná jako u těch starých telefonů, jen místo nějakých 300mAh má baterie 4000mAh + x násobná životnost + nabiju telefon z nuly na sto do hodiny (supercharger 5V při 4,5A). Každý rok se posune vývoj v kapacitě baterií o 10%. Nebo si můžeš koupit hloupý telefon a vydržíš 2 týdny bez nabití. Tvrdit tedy, že vývoj baterií nijak nepokročil, je trochu mimo.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Rezza avatar 19.9.2018 15:09 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Jj, ty doby, kdy clovek papirky vyplnoval slot na simku, aby ji telefon vubec nacetl, ty me opravdu nebavily :D.
    Max avatar 12.9.2018 09:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Chceš adresu? :D
    Nebo se plánuješ podívat do města? :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.9.2018 18:19 figliar0 | skóre: 6 | blog: figliarstva | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Suhlas. Celkovo povazujem smartfony za neergonomicke a neohrabane - je to velmi velke a tenke. Je az zarazajuce, ako si ludia na take nieco velmi rychlo zvykli. Osobne ma fascinuje, ako nejaky recenzent tvrdi o >5" telefone, ze sa skvele drzi. Svojho casu som pouzival 4,5" a bolo to otrasne, nedalo sa to pri pouzivani poriadne prehmatnut, aspon nie bez toho, aby som omylom na daco tukol na displayi. A trend stensovania a zmensovania ramikov to len umocnuje.
    11.9.2018 21:23 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Tenhle maník má streamy, kde opravuje mobily, notebooky, tablety a tak. Dokonce v češtině!
    Agent avatar 12.9.2018 01:45 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    No, tak to ti teda děkuju... Pak má člověk mit čas na práci, když vytuhne u půldenního streamu... :-D
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    12.9.2018 21:11 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Sorry :-P ... já si tyhle věci pouštím jako zvukové pozadí a klidně na 2x rychlost.
    Max avatar 12.9.2018 07:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Díky za link, vypadá to na slušný skill.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.9.2018 05:42 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    jak řešíš záruku? Já se opravoval kde co kde komu, ale z důvodu který někdy těžko můžu ovlivnit (kvalita dílů, čas dodání, někdy vlastní chyba - kterou jsem samozřejmě kompenzoval ze svého) jsem se na to vykašlal - taky to bylo za cokoládu/flašku, ale zůstal jsem u toho, že si bastlím pro radost a zájemce posílám do servisu
    Max avatar 12.9.2018 07:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Neřeším, resp. ještě se mi nestalo, že by mi z Číny přišlo něco rozbitýho (kromě toho dotyku u Yogy, který jsem naštěstí vyřešil promptně dotykem z rozbitého displeje). A taktéž se mi nestalo, že bych něco vážného rozbil. Vlastně jen asi ten proximity sensor u iPhone 6, který jsem nakonec koupil v Číně za pár korun, takže finanční škoda nula nula nic.
    Počkat, vlastně nedávno mi přišel vadný display na iPhone, ale to bylo na pracovní iPhone a ten se kupoval v cz, takže reklamace a ok.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.9.2018 12:11 Mike
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    U telefonu, kde display + dotyk stojí 500,-Kč není finančně rentabilní toto dělat.
    Jojo, sice stojí 500,-, ale to sklo na vrchu není ani zdaleka tak odolné jako originál. To jsem takhle kdysi měnil display + dotyk u Nexusu 4 (z Číny za těch cca 500,- až 600,-). Jsem zvyklý s mobilem nezacházet jako v peřince. Nosím ho po kapsách, nějaké hnusné ochranné obaly a krycí sklíčka zásadně odmítám, občas mi mobil spadne. Přesto mi vždy vydrží dlouhá léta a aby tvrzené sklo prasklo, chce to fakt velkou smůlu.

    Po výměně mi sklo vydrželo necelých 24 hodin, než prasklo :-( Říkal jsem si třeba nějaká skrytá výrobní vada materiálu. Objednal nové, tentokrát od jiného výrobce na eBayi, počkal si na zásilku, vyměnil. A vydrželo cca týden, než prasklo. Od té doby si raději kupuji nový telefon :-D Originální díly jsou totiž tak předražené, že se to nevyplatí (snad jen kdyby se to člověku stalo když má telefon úplně nový, ale po pár letech raději vezmu nový celý telefon).
    Max avatar 12.9.2018 12:56 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Neměl jsem nikdy problém, který popisuješ. A ani lidi, kterým jsem display měnil. Od té doby, co jsem jim vyměnil display a hodil jim tam krycí sklo už většinou jen měnili krycí sklo. Ale znám samozřejmě i případy, kdy to rozflákají za každých podmínek.
    Další věcí je, že třeba Apple náhradní díly neprodává, takže tam buď repas, nebo celý náhradní kus OEM Čína.
    Zdar Max
    PS: nosím také telefon jen po kapsách, ale chovám se k němu slušně...
    Měl jsem sen ... :(
    19.9.2018 16:55 Mike
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    a hodil jim tam krycí sklo už většinou jen měnili krycí sklo.
    Však jsem psal, že krycí sklo a ochranné obaly zásadně nepoužívám. Přijde mi to prostě hnusné (a ta hrana co vznikne přidáním krycího skla navíc nepříjemná na dotyk). Přesto mi originální tvrzené sklo většinou vydrží několik let. Sklo z Číny po výměně (respektive byl to kompletní díl sklo + display + rámeček) mi ale nikdy nevydrželo dlouho. Prostě ty levné čínské náhradní díly nepoužívají zdaleka tak kvalitní tvrzená skla (Corning Gorilla Glass či co to bylo v originálu) a originální náhradní díly jsou zas na druhou stranu extrémně předražené.
    Rezza avatar 14.9.2018 13:13 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Na Z10 jsem z Ciny koupil nekolik displeju za par stovek, dokonce pak uz prodavali i s pulkou housingu (coz bylo super, protoze meli nekolik typu housingu a displeju a pcb a najit spravne kombinace bylo skoro nemozne) a vzdy to byly originaly. Dodnes jsem nepochopil, jak vec s Made in Mexico se muze dostat do Ciny, tam to pak stoji tri kila a to jeste s postovnym zdarma :D.
    Max avatar 14.9.2018 13:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Kamarád navrhl součástku na 3D tiskárnu, hodil to na thingiverse a pak jí našel na aliexpressu, jak jí tam vytištěnou prodává několik dodavatelů :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.9.2018 17:00 Mike
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravujeme telefony a tablety - tips and tricks
    Možná je situace s náhradními díly na Blackberry jiná, já mám tu zkušenost co mám s Google Nexus 4 a 5 (oboje dvoje LG). Prostě levné náhradní díly na ně z Číny mají oproti originálu extrémně nekvalitní sklo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.