abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Covid je úžasný - filozofické otázky

    17.11.2021 11:36 | Přečteno: 2175× | plky

    Jsem za covid celkem rád.

    Co je na něm tak super?

    Jde o to, že nám relativně neschopný virus ukazuje nějaké scénáře, které jsme do této doby neznali. Tím relativně neschopným myslím to, že to není nějaký smrťáček, co by vykosil nějaké větší procento populace. Covid-19 je krásným cvičením pro celý svět.

    Kromě technických a ekonomických problémů neustále vytváří filozofické otázky. Je velmi zajímavé sledovat dění ve společnosti, názory jednotlivců, společnosti, rozhodování a postupy různých států.


    ???

    Nejzajímavějším problémem jsou otázky ohledně svobody. Máme zde střet svobody, odpovědnosti za vlastní osobu, odpovědnost za blízké, odpovědnost ke společnosti, zpochybňování, důvěru a nedůvěru ve státní aparát, jeho postupy, technická řešení apod. Do toho pak velkou měrou zasahují emoce.

    Je velmi jednoduché nějakou skupinu lidí šmahem odsoudit, označit je za ovce a tím si pro sebe obhájit svůj názor. Jedna skupina bojuje proti očkování a očkované označuje za ovce. Očkovaní označují neočkované jako antivax hnutí a přisuzuje jim nějaký díl odpovědnosti. Celý tento boj přiživuje neodbornost jednotlivců, kteří dělají chybné závěry nad technickými věcmi, opírají se o statistiky, kterým nerozumí (Jde vůbec rozumět statistikám bez znalosti počítání statistik?), používají se data, která nejsou odpovídající, nebo jim veřejnost reálně nerozumí, spousta lidí staví na první místo emoce atd.


    Stát - oheň a bič

    Je zde k zamyšlení, jak moc dobře postupuje stát. Zdá se totiž, že by rád měl co největší proočkovanost, ale bez jakékoli odpovědnosti. Může v tom hrát roli ekonomická situace nebo i to, že jde o experimentální lék, ale i jiné věci. Taktéž je zajímavý postup, kterým se většina států uchyluje. Tím je postup stylem oheň a bič. Dalo by se říci, že násilím nutí lidi k něčemu, co se stát sám bojí nařídit, a tak k tomu používá okliku pomocí různých prostředků. Myslím si, že extrém a násilí plodí další extrém a násilí. Zajímalo by mě, kde budou hranice, jak moc tato situace vytvoří extrémistů, kteří už jen kvůli samotnému činu státu půjdou proti němu. V době psaní článku je asi nejdále Rakousko s lockdownem proti neočkovaným. Uvidíme, jak to bude tedy probíhat tam.


    Svoboda nadevše?

    Myslím si, že velká část otázek ve společnosti je o svobodě a odpovědnosti. Kde je jaká hranice? Může tu být absolutní svoboda? Pokud by tu byla absolutní svoboda, tak by zřejmě musela existovat mj. bez odpovědnosti, která je svazující. Myslím si, že absolutní svoboda je ve společnosti něco nemyslitelného. Máme tu tedy demokracii, která definuje nějakou úroveň svobody, odpovědnosti, povinností apod. Hlavní téma ohledně Covidu je, do jaké míry jsou jednotlivci odpovědní za ostatní? Obyvatelé jsou stavěni do situace, kde by měli být odpovědní za někoho jiného, resp. cizího. Taktéž jsou stavěni do situace, že by měli odpovídat nejen za ostatní, ale za fungování zdravotních institucí. K zamyšlení je také to, do jaké úrovně aplikovat pojem "veřejné statky".


    Závěr

    Osobně jsem v některých otázkách rozpolcen, stále jsem nedošel k názoru, který by pro mně uspokojivě definoval nějaké hranice. Někdo tomu může říkat nerozhodnost, ale já si myslím, že jsem tomu spíše aktivně nevěnoval dostatek potřebného času. Času málo, takže zatím setrvávám v pozorovacím režimu a zatím jen konzumuji tento dvouletý tv seriál.
    Poté, co jsem dopsal zápisek, vyšlo na seznamu něco podobného, co ve mně hloubá a co jsem již nastínil, viz článek:
    Covid vs. svoboda. Jsou neočkovaní černí pasažéři nebo mají právo zemřít?

    A jak jste na tom vy?

    Zdar Max        

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Máte pro sebe vyřešené tyto filozofické otázky?
     (65 %)
     (8 %)
     (19 %)
     (2 %)
     (6 %)
    Celkem 48 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.11.2021 12:07 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Už když vidm ten titulek, napadá mě nedávný vzkaz pro Tomáše Etzlera: "Novináři neumírají dostatečně rychle."
    17.11.2021 12:29 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Zajimave to je, ale bylo by lepsi, kdyby to zmackli to jedne sezony. Takhle mi to prijde, ze to producent zbytecne natahuje.

    Pohybuju se na nemecky mluvicim internetu, kde prevlada levicova mladez. Dost me prekvapilo jak ma tato naoko antifasisticka mladez blizko k fasistickym praktikam. Citam veci jako "anti vaxxeri jsou ocividne slabodusi takze je muzeme prohlasit za nesvepravne a naockovat nasilim" nebo "neockovani nesmi vubec vychazet z domu, pro ochranu sebe i ostatnich", "podpora v nezamestnanosti / hartz 4 musi byt podminena ockovanim" atp.

    (Ja osobne jsem pro ockovani a do urcite miry schvaluji i "motivacni opatreni")
    Max avatar 17.11.2021 13:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Já vždy myslel, že levice má právě hodně blízko k fanatizmu, takže to, že má Německá levice fanatické sklony, to mně nijak nepřekvapuje.
    Komunismus je také levicový směr, prostě "bereme si vaší půdu pro dobro všech" apod.
    A ekoteroristi jsou vesměs také levičáci, ne?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.11.2021 14:08 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jsou, a i kdybys připustil tu jejich stokrát opakovanou lež o vlivu CO2 na klima, tak jeden nepostavený reaktor, proti kterému před 40 lety protestovali, by za celou dobu provozu zabránil vzniku CO2 odpovídajícímu ročnímu omezení, které dnes žádají. Levičáci patří na šibenici. Zdar Maxi
    17.11.2021 16:16 Levičák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Fašouni patří na šibenici
    17.11.2021 22:17 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    je dobre, ze se shodnete
    19.11.2021 21:35 hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tak fasouni i komunisti jsou levicaci. Defacto jedno a to samé.
    Člověk z Horní Dolní avatar 20.11.2021 11:38 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Podle Wikipedie jsou fasisti pravicaci.
    Fluttershy, yay! avatar 17.11.2021 22:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Takhle, milé děti, dopadnete, když budete moc žrát Václava Klause.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Max avatar 18.11.2021 01:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Kde jsi k tomu prosím tě přišel? :). Klaus je mi vesměs putna, nijak mně nezajímal (zajímavější byl dudlík), teda do té doby, než propustil kamarády z vězení, to bylo hodně přes čáru. A mladej, ten je úplně out.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Fluttershy, yay! avatar 18.11.2021 01:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jak se šíří memy ve společnosti? Václav Klaus toho udělal dost pro šíření memeček jako těch jmenovaných výše.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Max avatar 18.11.2021 01:42 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.11.2021 11:21 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Prostě a jednoduše: socialisté v Německu pod vedením Hitlera sice měli stejný program a prosazovali stejné myšlenky jako dnešní socialisté, ale přesto to byli úplně jiní vůbec-ne-socialisté, takže když se dnešní socialisté dostanou k moci, tak se historie rozhodně nebude opakovat. A kdo si myslí něco jiného, půjde ke zdi.
    Quando omni flunkus moritati
    Fluttershy, yay! avatar 18.11.2021 12:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    Tak holt máme dobu postfaktickou.

    Připomenu Niemöllerovo

    Nejdřív přišli pro komunisty,
    a já jsem se neozval, protože jsem nebyl komunista.
    Pak přišli pro Židy,
    a já jsem se neozval, protože jsem nebyl Žid.
    Pak přišli pro odboráře,
    a já jsem se neozval, protože jsem nebyl odborář.
    Pak přišli pro katolíky,
    a já jsem se neozval, protože jsem byl protestant.
    Pak přišli pro mě
    a tehdy už nezbýval nikdo, kdo by se mohl ozvat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.11.2021 08:00 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tak holt máme dobu postfaktickou.
    To jo, taky na tom socialisti pracovali dlouho a intenzivně, abychom ji měli.
    Quando omni flunkus moritati
    18.11.2021 23:49 pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Není nad to mít svět pěkně černobíle rozdělený. Ještě v tom příspěvku chybí označení "zlých" pravičáků za levičáky a byl by to dokonalý doublethink :)
    Max avatar 19.11.2021 00:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Musíš to brát trochu více z nadhledu :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.11.2021 13:54 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tak té "levici" připomeň jejich historii: https://www.pametnaroda.cz/sites/default/files/styles/article_full_width/public/zidum-nepripustno-web.jpg

    On se i ten Hitler rád vydával za levičáka, ale byly to jen žvásty.
    17.11.2021 14:05 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Komentář skryt kvůli vulgaritám / urážkám.

    Zobrazit komentář
    Gréta avatar 18.11.2021 20:06 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    +- se tam jako piše

    Hitler byl levičák a ani stokrát opakovaná lež na tom nic nezmění, ty *****

    že byl hitler levičák je +-pravda to už sme tady jako řešili ;D

    Petr Tomášek avatar 22.11.2021 10:22 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Hlavně, Hitler byl vegetarián! Což vysvětluje, proč mu tak ruplo v bedně...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    24.11.2021 20:40 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    jo a kdo ho hází napravo je mrdka, navzdory maxikově cenzuře. Zdar Maxíku
    17.11.2021 20:51 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Práve naopak, ľavičák ako ľavičák, socialista či nacionálny alebo internacionálny, všetko jeden čert.
    Fluttershy, yay! avatar 17.11.2021 21:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Hodinky nebo holinky, obojí se natahuje.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.11.2021 21:47 hombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jj. Přesně tak, když člověk skončil v koncentraku/gulagu byl pro něj velkej rozdíl jestli to bylo kvůli narodnosti/třídnímu původu nebo nevhodnejm názorům. Komunisti/nacisti stejná verbež. Společného toho mají víc než co je odlišovalo.
    Fluttershy, yay! avatar 19.11.2021 21:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    Už jen v tomto: pouze jedni provozovali vyhlazovací tábory.

    Those who force the Soviet–Nazi comparison ought to acknowledge that even though communist regimes had the capacity to launch genocidal campaigns, they did not end up operating death camps. When Stalin’s successors opened the gates of the Gulag, they allowed 3 million inmates to return home. When the Allies liberated the Nazi death camps, they found thousands of human skeletons barely alive awaiting what they knew to be inevitable execution.

    —Amir Weiner

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.11.2021 22:15 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tak uz se zastavas stalina? Pekne :-D jen tak dal. mozna dostanes odznacek a titul zaslouzileho vseumelce :-D
    Fluttershy, yay! avatar 19.11.2021 22:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Není od věci držet se faktů, ano?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.11.2021 12:43 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Očkovat se, očkovat se, očkovat se!
    Max avatar 17.11.2021 13:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Otázka ale není, zda se očkovat, nebo neočkovat. Otázkou je, kde jsou hranice mezi svobodou, různými úrovněmi odpovědnostmi a povinnostmi a kam až tedy lze zajít s opatřeními / donucovacími prostředky apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.11.2021 13:10 das
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ok - zaveďte to befelem, vemte na sebe zodpovědnost za případné nežádoucí následky a nenuťe očkovat lidi pod třeba 30let

    pak se domluvíme

    je mi přes 40, rodinu a sebe tak nějak zajištěnou mám. jestli umřu v 80, nebo 82 je mi (asi zatím) jedno

    ale nervěte to do detí a potenciálně těhotných a připravte se na zodpovědnost za případné průsery s očkováním spojené
    17.11.2021 13:22 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ps. od včerejška jsem pozitivní - vzhledem k tomu, že ve čtvrtek jsem měl negativní samo test a od té doby se pohybuju v okruhu většinou očkovaných a už od soboty od večera mi bylo blbě a v pondělí ráno jsem měl samotest pozitivní, tak dávám celkem slušnou šanci tomu, že to na mě prsknul nejaký očkovaný netestovaný jedinec

    tzn za mě nejdůležitější věc, která by se měla okamžitě začít dělat:

    testovat i očkované

    17.11.2021 13:37 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    testovat i očkované
    proč by nás proboha měli testovat, abys ty byl v pohodě? měl ses dát naočkovat taky, tak nefňukej, a nechtěl po ostatních, aby řešili tvou nezodpovědnost

    naopak, neočkované do lockdownu a žít normálně
    17.11.2021 13:41 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    jak já v pohodě? o mě vůbec nejde

    je tady 60% populace, která to v pohodě a nekontrolovaně šíří a někdo se diví, že čísla pořád rostou - takhle už je to pro Tebe pochopitelnější?

    i kdyby bylo naočkovaných 100% populace, tak se to prostě bude pořád šířit pokud to budou ti zodpovědní očkovaní roznášet bez jakékoli kontroly
    17.11.2021 13:54 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Proste statistika - nekdo si spocital, ze tech 40% neockovanych se vyplati redukovat na 20% a porad mit prazdnejsi nemocnice, nez kdyz se budou testovat i ockovani. So simple is that.

    Zda to fungovalo je vec druha, ale uvaha za timhle krokem je jasna.
    17.11.2021 13:59 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ale uvaha za timhle krokem je jasna.

    souhlas

    Zda to fungovalo je vec druha,
    na tuhle otázku podle mě dokonale odpovídá současná situace...
    Jendа avatar 17.11.2021 17:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    na tuhle otázku podle mě dokonale odpovídá současná situace...
    Mně přijde, že neodpovídá:
    • Jen třetinu kapacity žerou očkovaní, takže to teď vypadá v pohodě, ale čísla rostou a není garantováno, že se to zastaví než i samotní očkovaní nemocnice zaplní (pozn. tohle nejspíš pozorovat nebudeme, protože nikdo nebude mít koule dát neočkovaným lahvičku ivermectinu a poslat domů).
    • I kdyby očkovaní 100% zaplnili, kdyby nebyli neočkovaní, šířilo by se to pomaleji a rozmázlo by se to v čase.
    • Jsou zaváděna různá opatření, která omezují všechny, i když bez neočkovaných by se dosáhlo stejného zpomalení šíření i bez takových opatření.
    17.11.2021 21:38 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tak koukám do CSV od ÚZISu a co nevidím: 16.11. hospitalizovaní bez očkování - relativní počet: 0,529085872576 (191 z 361)
    xsubway avatar 17.11.2021 22:25 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Kontrolní otázka: kolik očkovaných lidí může být hospitalizováno, pokud je naočkovaných třeba 6 milionů, pokud bychom předpokládali, že vakcína chrání proti těžkému průběhu třeba že 60%? Kolik očkovaných to nedá vůbec, pokud by smrtnost byla 1%?
    17.11.2021 23:39 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To ti ovsem prijde spatne, nebo neumis pocitat.

    Loni touhle dobou NIKDO ockovany nebyl. Jak se zmenil prubeh s tim, ze nejmene 50% lidi ockovanych je? A jak se zmenil v zemich, kde je ockovanych pres 90% lidi? Naprosto NIJAK.

    Naopak, vsichni lamou rekordy. Takze pokud budu vychazet ciste z cisel, jednoznacne vychazi, ze ockovani zpusobuje rychlejsi a masivnejsi sireni.

    Je to dokonce presne naopak, v zemich kde neprijimaji opatreni prakticky zadna a nechavaji tomu volny prubeh, jsou na tom zdaleka nejlip, ze?

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Jendа avatar 18.11.2021 00:48 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Loni touhle dobou NIKDO ockovany nebyl. Jak se zmenil prubeh s tim, ze nejmene 50% lidi ockovanych je?
    Změnil se tak, že opatření málokdo dodržuje, máme víc nakažených a méně lidí (zejména očkovaných) v nemocnicích.
    Je to dokonce presne naopak, v zemich kde neprijimaji opatreni prakticky zadna a nechavaji tomu volny prubeh, jsou na tom zdaleka nejlip, ze?
    Zdroj?
    18.11.2021 13:07 Boban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    No a proč máme víc nakažených a méně lidí v nemocnici? Kvůli očkování? Ale kdež, je to kvůli variantě delta, která je zodpovědná za současnou vlnu a má vyšší infekčnost a lepší průběh jak u očkovaných tak neočkovaných, jak nám na jaře valili do hlavy. A teď ticho po pěšině.
    Jendа avatar 18.11.2021 18:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A jak to vysvětluje, že neočkovaných je v nemocnici podstatně větší podíl než očkovaných?
    18.11.2021 20:04 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ono s tím "podstatně větší podíl" to docela vypadá jako hudba minulosti, oficiální narativ ("vakcína vás ochrání před těžkým průběhem/hospitalizací") se už pomalu začíná upravovat, začíná se mluvit o mutaci DELTA+.

    ÚZIS:
    týden hosp.celkem hosp.neočko hosp.neo.%
    43/21 1526        836         0,5478374836173
    44/21 2436        1317        0,54064039408867
    45/21 3181        1699        0,534108770826784
    46/21 1438        781         0,543115438108484
    
    Jsou tu "podstatně lepší" ;-) markery pro prevenci onemocnění covidem a hospitalizace, jako je předchozí prodělání nemoci (viz https://twitter.com/dostalondrej).

    Nakonec to vypadá, že bychom měli pět chválu na lidi, co jsou na tom dobře a úspěšně tak dokázali prodělat covid nekomplikovaným průběhem, že takoví jsou nám nejprospěšnější.
    Jendа avatar 18.11.2021 20:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ono s tím "podstatně větší podíl" to docela vypadá jako hudba minulosti
    Nevypadá to, že by se odsud něco změnilo, podíly podle věku vypadají furt stejně.
    Jsou tu "podstatně lepší" ;-) markery pro prevenci onemocnění covidem a hospitalizace, jako je předchozí prodělání nemoci
    Ano, to je hezké, taky je třeba dobrý marker smrt, ale stejně jako rovnou onemocnět to má nějaké problémy.
    19.11.2021 02:08 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jo, máš pravdu, když se to poctivě porovná přes proočkovanost ve věkových skupinách, tak se to moc nezměnilo.

    Prodělání jako marker - je problém ho získat, hlavně když je někdo troska :-) Když jsme po jarní vlně vyhrabali z celosvětově zadních pozic ve zvládání epidemie zpět na pěkné pozice, prof.Hořejší odhadoval, že 50% to u nás prodělalo. Takže prodělání ignorovat, neočkován=nezájem i když protilátky má odhadem 50% lidu nezávisle na očkování?
    Jendа avatar 19.11.2021 02:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Mně přijde, že kdybychom měli tak velkou imunizaci (očkování + prodělání), tak to tam venku teď nevypadá tak jak to teď vypadá…
    19.11.2021 01:02 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Dostál je právnickej fachidiotskej antivaxer. Vůbec netuší, která bije, publikuje zjevně chybný čísla a vůbec mu to nepřijde divný, pak jen vztekle kope kolem sebe a kňourá o spiknutí. Jo, takovýho švába, co rozumí epidemiologii jako koza petrželi, chceš poslouchat v pandemii…
    19.11.2021 02:28 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tvrdí, že kdyby neměl potvrzeny protilátky, tak se nechá očkovat, že s tím nemá problém.

    Kdyby ty data o reinfekcích byla normálně veřejná - jak jsem pochopil, tak O.D. čerpá z reportů pro poslance a senátory, co nejsou veřejně dostupné - tak se nemusí spekulovat. Já o ně tedy nikde nezakop.
    19.11.2021 02:57 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Je to obyčejná srabácká výmluva. Normální člověk si přece nenechá zbytečně pravidelně brát krev (tj. invazivní procedura) kvůli testu. Protilátky nejsou žádná kontraindikace. Naopak nevíme, co je vlastně ještě dobrá úroveň pro dostatečnou imunitu. Běžné testy protilátek jsou dobré tak akorát k určení, že jedinec infekci někdy v poslední době pravděpodobně prodělal. Směrodatnější testování buněčné imunity je složitější, dražší a nemáme na to takové kapacity. Kombinace prodělání a dvoudávkové vakcinace poskytuje nejlepší imunitu. Pokud jste měli to štěstí, že jste nákazu COVIDem přežili, běžte se naočkovat. Ideálně Moderna Spikevax nebo Pfizer/BioNTech Comirnaty.
    19.11.2021 03:41 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ono se s tou vakcínou taky pojí nějaké riziko a jestli to už prodělal, má nějaké protilátky a je mu 41, tak mi ten benefit jednoznačný fakt přijde.

    Mně přijde úplně absurdní, aby o vhodné léčbě/profylaxi rozhodoval někdo jiný než pacient na základě doporučení svého lékaře. Ty jsi nějaký airmchair lékař-jasnovidec a znáš přesně jeho zdravotní stav, výsledky těch krevních testů apod., abys tu mohl hodnotit, co je „srabácká výmluva“? To by mě fakt zajímalo, jak můžeš vědět, jestli nějaký Ondřej Dostál potřebuje dvě dávky vakcíny, nebo jednu, nebo žádnou.

    Lidem už fakt začíná jebat.
    19.11.2021 06:17 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Mňo, o tom člověku se uvažovalo jako o možném kandidátovi na MZ, sám tuto roli dobrovolně přijal. Pokud má nějakou kontraindikaci, tak prosím, ať to řekne (nemusí říkat konkrétní diagnózu). Z jeho komunikace je ale zjevné, že to není ten případ. Měl by jít příkladem, komunikovat otevřeně a ne dělat takové vytáčky.

    S mRNA vakcínou se pojí riziko limitně se blížící nule, což se nedá říct o nákaze.
    Gréta avatar 19.11.2021 12:40 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    Měl by jít příkladem

    nóóóóóóóóó dyď jakoby šel dobrým příkladem :P :P kdo by to jako do bukanýra řek žese zachová jako slušnej člověk :O :O :D ;D

    S mRNA vakcínou se pojí riziko limitně se blížící nule,

    řikaj lidi co už nám předtim zkoušeli nalhat že vovočkování je 100% imunizace a člověk to už nikdy nebude moct chytnout ani šířit aže to je tečka za koronavirusem :P :P

    19.11.2021 15:24 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    jakože hele šmudlo
    Gréta avatar 20.11.2021 17:59 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    jj nadávat hodnýmu panoj dostáloj zato že jenom zveřejnil něco coby jako mělo bejt veřejný celou dobu je takovej jakože koronachcípáckej strawman :D ;D ty data co nám dal budou jakoby ňák míň pravdivý když si jako nenechá ve vobchoďáku vpálit použitou stříkačkou dozadku nějakej experimentální sajrajt?? :D :D ;D ;D

    btw mluví hezky hele :O :D ;D ;D

    JiK avatar 20.11.2021 18:52 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Zveřejnit vládní data, která měla být veřejná od začátku může být v některých situacích hrdinský čin. Víme, co psal Orwell.

    „Mluvit pravdu v čase všeobecného klamu je revoluční čin.“ — George Orwell
    19.11.2021 18:36 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Měl by jít příkladem, komunikovat otevřeně a ne dělat takové vytáčky.
    A musí ministr zdravotnictví taky posílat selfíčka od zubaře a z vyšetření prostaty a při nástupu do funkce odevzdávat vzorky stolice?

    Ty nejsi schopný se rozhodnout nechat se naočkovat, pokud prvně nějaký papaláš nevyhrne rukáv před kamerou? Vždyť je to směšné. Jak ta stádovitost a neschopnost udělat vlastní rozhodnutí, tak ta naivita, že si skutečně nechává píchnout vakcínu a ne fyziologický roztok.
    19.11.2021 19:35 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Kdepak, já jsem zcela samozřejmě zodpovědně naočkován dávno bez nějakých kampaní v prvním volném termínu, nejsem blbec ani nebohá oběť dezinfo kampaní jako někteří, kteří holt potřebují popostrčit. :)

    Tak třeba až tady budeme mít nějaký masivní nárůst rakoviny prostaty, bylo by dobré, aby se MZ nechal slyšet, že to vyšetření stojí za drobný diskomfort. Umění vést příkladem. Lepší než příkazy a represe. :)
    19.11.2021 20:12 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Taky jsem se nechal očkovat v prvním volném termínu. Jestli máme naočkovaného ministra je mi ukradené, mnohem důležitější je, aby o očkování nešířil dezinformace jako třeba prve Blatník.

    Není žádoucí, aby do sebe lidi něco píchali jen proto, že to dělá nějaký klaun v televizi. Žádoucí je, aby měli správné informace a pak se rozhodli. Někomu se udělá krevní sraženina po očkování, někomu po kovidu. Konečné rozhodnutí musí udělat dospělý svéprávný člověk sám. Cokoliv jiného je neetické.
    Jendа avatar 19.11.2021 21:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Někomu se udělá krevní sraženina po očkování, někomu po kovidu. Konečné rozhodnutí musí udělat dospělý svéprávný člověk sám.
    Mi přijde že pokud někdo umí předpovědět, jestli ho očkování ohrozí víc než covid, tak by se měl přihlásit sem.
    Cokoliv jiného je neetické.
    Taky je neetické že teď máme plné nemocnice a budeme mít lockdown, pro všechny.
    20.11.2021 00:04 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    pokud někdo umí předpovědět, jestli ho očkování ohrozí víc než covid
    Tak jsem to nemyslel. Ohrozit tě může očkování i kovid, přičemž kovid tě statisticky samozřejmě ohrožuje výrazně (většinou řádově) víc. Snad s výjimkou lidí se známými alergiemi na některé složky vakcíny, nebo podobnými kontraindikacemi, nemůže nikdo vědět dopředu, jak to dopadne zrovna v tom jeho případě.

    Jde mi o to, že pacient by měl být seznámen s rizikem, výhodami-nevýhodami a potom říct, že s tím souhlasí. Za neetické považuji, aby mu vakcína byla podána proti jeho vůli, pokud je dospělý a svéprávný.

    Bavím se o této situaci, samozřejmě při zombie apokalypse nebo nějaké úplně jiné situaci bych mohl dospět k jinému stanovisku.
    Taky je neetické že teď máme plné nemocnice a budeme mít lockdown, pro všechny.
    Ano, samozřejmě. Zatím bohužel nikoho nenapadlo umožnit nemocnicím bránit se tomu DDoS útoku tak, že by část requestů zahodily a nebo odložily. A lockdown je politická demence.
    20.11.2021 10:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Taky je neetické že teď máme plné nemocnice a budeme mít lockdown, pro všechny.
    Máte docela v oblibě argumenty typu "je to horší než dostat covid?"*, takže udělám totéž a položím obdobnou otázku: když dosáhneme proočkovanosti třeba 90%, odstraníme lockdown? Ono těch očkovaných je v nemocnicích taky dost.

    * nic proti tomu, co jsem si všiml, většinou se jednalo o platný argument
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 20.11.2021 10:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Buď odstraníme, nebo bude později a kratší.
    21.11.2021 11:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    S odstraníme předpokládáte, že se nezmění nic jiného. Například že se očkovaní nebudou s vědomím ochrany chovat rizikověji. Takže to škrtáme. Kratší možná. To, že nedosažení ani jednoho z těch stavů je méně neetické než silou nutit k lidi (Rakousko, Slovensko) k tomuhle jednomu očkování, mi nerozmluvíte.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 21.11.2021 12:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Například že se očkovaní nebudou s vědomím ochrany chovat rizikověji.
    Jestli se už teď rizikověji chovají (za sebe musím říct, že já ano), tak se to moc neprojevuje, furt jsou celkem v pohodě.
    To, že nedosažení ani jednoho z těch stavů je méně neetické než silou nutit k lidi (Rakousko, Slovensko) k tomuhle jednomu očkování, mi nerozmluvíte.
    Já furt nechápu proč by se někdo měl chtít neočkovat (pokud vynecháme zmatení mysli konspiračními teoriemi a, bohužel v mnoha státech včetně ČR, lidi co to prodělali o něco víc než před půl rokem). Samozřejmě člověk by měl mít svobodu (ne)dělat i „iracionální“ věci „protože proto“, ale při cost/benefit analýze to holt dostane menší prioritu (asi jako se tu nedávno řešilo, že by restaurace měly mít možnost prodávat jídlo nesplňující hygienické normy, pokud na to nepřehlédnutelně upozorní, a jeden z protiargumentů byl, že není use-case a tak to nestojí za ten opruz to implementovat).
    21.11.2021 13:06 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Takže netušíš, kolik neočkovaných jsi nakazil?
    19.11.2021 13:48 sdfdsfdsf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    "Pokud jste měli to štěstí, že jste nákazu COVIDem přežili" <- no ty pico, ty ses uplne braindead
    19.11.2021 14:34 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ťuťu, hovínko už dneska bylo?
    Petr Tomášek avatar 22.11.2021 10:25 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Normální člověk si přece nenechá zbytečně pravidelně brát krev (tj. invazivní procedura) kvůli testu.

    Takovou blbost jsem už dlouho neslyšel.

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Petr Tomášek avatar 22.11.2021 10:24 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    lepší průběh
    Není pravda.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.11.2021 13:55 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Protože roznášíš Covid, vrahu.
    17.11.2021 14:19 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    testovat i ockovane. Tade nejde o ochranu neockovanych, u tech je to jejich volba. Tady jde prece, celou dobu to tak stat prezentoval, o ochranu zranitelnych skupin, v ktere lidi mnohdy byt ockovani nemohou. Jestli oni by si pred zavadenim opatreni nemeli spis znovu sednout ke stolu a rici si, co je cilem :-D
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    17.11.2021 14:33 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jestli oni by si pred zavadenim opatreni nemeli spis znovu sednout ke stolu a rici si, co je cilem :-D
    Jak prohlásil Andrej v přímém přenosu "Já jsem manažer" a to je odpověď na otázku, proč si nesedli předem a nepromysleli to.

    Manažer je idiot co nejprve jedná a potom zkouší něco jiného. Ověřeno 22 lety práce v tom nejhorším korporátu.
    17.11.2021 13:44 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To moc vypovidajici neni, typicky to trva nekolik dni (az tyden) po expozici nez vyjde test pozitivne.

    Ockovani se nakazit muzou, ale sance je nizsi. I kdyz se nakazi, tak jsou typicky horsi roznaseci, protoze se s tim imunitni system lip popere a clovek nema takovou virovou naloz. Idealne by se i ockovani meli testovat, ale tim by se odstranil jeden ze silnych motivacnich prvku na ockovani.
    17.11.2021 13:47 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Idealne by se i ockovani meli testovat, ale tim by se odstranil jeden ze silnych motivacnich prvku na ockovani.
    prosím Tě doplň to na wiki k heslu pokrytectví - lepší definici jsem už dlouho nečetl...
    17.11.2021 14:03 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To by byla ale pomerne spatna definice. Ciste pokrytectvi predpoklada jednani v rozporu s prezentovanymi nazory (aktualni strategie je verejna a zadny rozpor tam neni) a zamer vlastniho zisku (snizeni poctu hospitalizovanych a mrtvych je ale ku prospechu vsech).
    17.11.2021 14:14 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    pokrytectví je využití lži/neúplného informování k podpoře nějakého cíle (i dobrého)

    takže za mě je to v pohodě

    17.11.2021 14:16 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Aha, ty proste nevis, co pokrytectvi znamena. Mystery solved.
    17.11.2021 14:24 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    pokrytec - osoba s plným vědomím jedná v rozporu se svými vnitřními i prezentovanými zásadami.
    tak jsem Ti to vykopíroval z wiki - víme, že by se měli testovat i očkovaní, ale nebudeme to dělat, protože by nám to mohlo narušit náš cíl

    asi je těžké si to přiznat viď?

    17.11.2021 14:41 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    "víme, že by se měli testovat i očkovaní, ale nebudeme to dělat, protoze by se dusledkem toho snizila proockovanost a tim zvysila umrtnost"

    Je to paradox, tzn. rozpor jen na prvni pohled za ktery ty ale dohlednout nedokazes (nechces).
    17.11.2021 14:51 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    není tam rozpor - je tam jasná lež, nebo záměrné vyhýbání se realitě

    chápu i cíl téhle lži, ale to neznamená, že s ní souhlasím a že ji beru jako dobré řešení

    a asi nejsem sám

    17.11.2021 14:58 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Kde je ta lez? Sam Vojtech to rekl otevrene, ze cilem teto strategie je motivace k ockovani pro zlepseni dlouhodobe situace.
    17.11.2021 15:02 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    třeba: celou dobu to tak stat prezentoval, o ochranu zranitelnych skupin, v kterých lidi mnohdy byt ockovani nemohou - a takových prohlášení bylo postupem času tolik, že se to ani nedá zapamatovat

    a teď nechám lítat po světě 60% nekontrolovaných roznášečů

    17.11.2021 15:14 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tech pouzitych argumentu je X a kazdy ma svou vahu. Nemuzes si vypichnout jeden a vsechny ostatni ignorovat.

    - chranit skupiny lidi, co se ockovat nemuzou - chranit neockovane lidi - snizit mnozstvi tezkych prubehu -> hospitalizaci aby se napr. operace nemusely posunovat

    Pricemz se vetsina odborniku shoduje, ze nejlepsim zpusobem jak techto cilu dosahnout je zvysit proockovanost.

    Takze kde je ta lez?
    17.11.2021 15:26 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    v tom, že se zatajuje (netestují se očkovaní) jedna část reality - můžeme se handrkovat jestli je to lež, pokrytectví, nebo bůh ví co. A tím, že tuhle část reality před určitou skupinou lidí tajíš, tak jim neumožňuješ se kvalitně rozhodnout - co Tě k tomu tajení něčeho vede je úplně jedno

    není to dobře

    kdyby se očkovaní testovali, tak by holt jednou za čas museli na 14 dní zůstat doma a NEŠÍŘILI by to po světě - tím by se šíření nemoci zbrzdilo - co je na tom k nepochopení
    17.11.2021 15:34 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Kdo taji fakt, ze se ockovani netestuji? Vzdyt je to ocividne zrejmy fakt.

    Jeste se teda zopakuju, ale i sam Vojtech tu motivaci otevrene vysvetlil.
    tak by holt jednou za čas museli na 14 dní zůstat doma a NEŠÍŘILI by to po světě - tím by se šíření nemoci zbrzdilo - co je na tom k nepochopení
    A zaroven snizila mira proockovanosti, coz bude mit z dlouhodobeho hlediska horsi nasledky (aspon to si mysli odbornici).

    Mozna se tato strategie zmeni - jakmile potencialne ockovatelnych bude malo (minus tvrde jadro antivaxeru a zdravotne nezpusobilych), miska vah se prevazi a bude lepsi zacit testovat i ockovane.
    17.11.2021 15:40 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ta tajená část reality není to netestování očkovaných - to ví každý, že se netestují

    úmyslně něco zamlčuju (netestuju potencionální roznašeče, kteří to beztrestně a bez omezení šíří) - to je ten problém. Jaký k tomu mám důvod je úplně jedno

    jak to mám napsat jednoduššeji?
    17.11.2021 15:43 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Opet, kdo to zamlcuje? Vojtech to otevrene vysvetlil. Co chces vic?
    17.11.2021 15:49 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    výsledky testů očkovaných - to je to co chci

    chci vědět kdo a jak a v jakém poměru covid šíří - jestli jsou to očkovaní/neočkovaní/staří/mladí/děti/žížaly/ještírci - je mi úplně putna. Chci mít komplet informace
    17.11.2021 15:54 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Lol, to uz jen trolujes, ne?

    6 milionu lidi si maji delat pravidelne testy, aby ty jsi mel vsechny informace. OKA
    17.11.2021 15:56 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    jasně - před tím, než byla vakcína tak to šlo, tad najednou ne - ale já jsem ten kdo trolí... jasně... to víš, že jo...
    17.11.2021 16:02 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Uz me to nebavi. Ockovani se netestuji, protoze to funguje jako motivace pro ockovani. Zopakovano X-krat, pokud to nechapes - tvuj problem. Howgh.
    17.11.2021 16:05 das vakcine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ale to je Tvuj základní omyl - já chápu proč se netestují - ale nesouhlasím s tím. A můžeme začít znova. Třeba jednou pochopíš proč s tím nesouhlasím
    17.11.2021 16:10 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Očkovaní se netestují, aby mohli bez překážek roznášet Covid.
    17.11.2021 23:43 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ockovani se netestuji vyhradne proto, ze o tom rozhoduji presne stejni kreteni, jako ses prave ty!

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    18.11.2021 06:01 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ono by stacilo lehke prehodnoceni.... klidne mohou ockovane netestovat pri vstup na akci apod., at je zachovana vyhoda ockovani. Ale jakmile se potkaji s covid pozitivni osobu, meli by dobu pred PCR testem (na ktery je zvou s odstupem cca 10 dni - aktualni realna zkusenost) stravit v karantene jako potencialni siritele. V tuto chvili pokud maji rizikovy kontakt, vesele chodi do prace a za po pozitivnim testu se kona. Tohle pokrytectvi opravdu je. Protoze timto nejdou ani za cilem ochranit rizikove skupiny, ani nepracuji na snizeni zatizeni nemocnic.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    18.11.2021 06:58 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    mě třeba napadlo, jestli očkování nemá sloužit k promoření společnosti s co nejmenšími následky (pro tu společnost)
    18.11.2021 18:41 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Vzhledem k tomu, že u gerontů to očkování zase tak moc nefunguje, je takhle vyvraždíš úplně stejně, jako kdybys promořoval natvrdo bez očkování. Jenom to bude trvat trochu delší dobu a vysaješ přitom spoustu miliard. Možná že především k tomu to má sloužit... ;-)
    Jendа avatar 18.11.2021 18:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Vzhledem k tomu, že u gerontů to očkování zase tak moc nefunguje
    Zdroj? Jsou už o 14 dnů novější data?
    Jendа avatar 18.11.2021 18:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jo, jsou, tady (scrolluj na "Srovnání očkovaných a neočkovaných podle zastoupení v populaci za týden 08. 11. - 14. 11."). A vychází to velmi podobně.
    19.11.2021 12:39 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Coz jen ukazuje, ze ockovani sice funguje, ale nedostatecne a celkove vyhrocenost situace a omezovani svobod neni adekvatni zavaznosti covidu. Cimz ho nechci zlehcovat, ale skoda ktere pachame, tedy vlady, na detech, ekonomice, psychice obcanu a rozdeleni spolecnosti silne prevazuje nad zivoty tech co ma covid na svedomi.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    19.11.2021 14:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    80% je vám málo? Kolik byste chtěl, aby to nebylo nedostatečně?
    Quando omni flunkus moritati
    17.11.2021 14:08 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    +1
    19.11.2021 11:43 degen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To není pokrytectví, ale dlouhodobá strategie naší vlády i dalších zemí v Evropě. Že to nedává smysl na tom nic nemění. Já jsem se očkoval přesně z toho důvodu, abych měl od kovidu pokoj. V létě mi to zjednodušilo cestování, teď mi to umožňuje normálně žít. Od května 2020 má stejně náš stát strategii promořování, tak nemá smysl se jakkoliv dobrovolně omezovat, ničemu tím nepomůžu.
    17.11.2021 14:00 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ockovani se nakazit muzou, ale sance je nizsi.
    Šance je úplně stejná, navíc se na rozdíl od neočkovaných nákaza spíš neprojeví, takže mají větší šanci nakazit jiné.
    I kdyz se nakazi, tak jsou typicky horsi roznaseci,
    Viz předchozí, virovou nálož mají stejnou, ale mnohem víc možností k šíření než neočkovaní.

    A navíc tohle tvrdí titíž lháři, kteří předtím tvrdili že se očkovaný vůbec nemůže nakazit. Proč bych jim měl věřit?
    17.11.2021 14:10 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    Šance je úplně stejná, navíc se na rozdíl od neočkovaných nákaza spíš neprojeví, takže mají větší šanci nakazit jiné.
    https://www.cnbc.com/2021/10/04/pfizer-covid-vaccine-protection-against-infection-tumbles-to-47percent-study-confirms.html

    Viz předchozí, virovou nálož mají stejnou, ale mnohem víc možností k šíření než neočkovaní.
    https://www.nature.com/articles/d41586-021-02689-y

    Predpokladam, ze ty mas nejake lepsi podklady pro sve tvrzeni?
    A navíc tohle tvrdí titíž lháři, kteří předtím tvrdili že se očkovaný vůbec nemůže nakazit. Proč bych jim měl věřit?
    Vyrobce vakcin nikdy netvrdili, ze se ockovany nemuze nakazit a vzdy uvadeli XX% efektivitu. Kde beres ty bludy?
    17.11.2021 14:24 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Výrobci možná ne, ale propagátoři ano. Kromě toho výrobci s tou efektivitou také lhali: https://cnn.iprima.cz/podle-vysledku-nezavislych-studii-ucinnost-vakcin-klesa-pomoci-ma-posilovaci-davka-50730

    Nepřehlédni slovní spojení "se neví" ;-)
    17.11.2021 14:38 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ja nevim jak ty, ale ja nejake random lidi mluvici o vecech, kterym ocividne nerozumi, neposloucham. Vyrobci, lekari, vedci - nikdo nemluvil o 100% ucinnosti.
    Kromě toho výrobci s tou efektivitou také lhal
    Nic o lhani tam nevidim.

    A vubec, to ze jsi lhal v predchozim komentari ("Šance [se nakazit] je úplně stejná") te vubec netrapi, ze?
    Nepřehlédni slovní spojení "se neví" ;-)
    Ano, to je takova zavedena praxe ve vede. Vedci spoustu veci nevi, ale neboji se to priznat. Narozdil od konspiratoru, kteri vsichni vedi vsechno na 111%.
    17.11.2021 16:09 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Proto ty víš jistě že jsem lhal já, zatímco já tvrdím že lhal ministr zdravotnictví i vláda. A lžou dál.
    18.11.2021 12:42 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    to je snad vlastnbost kazde bolsevicke vlady

    priste nam napises, ze je voda mokra?
    18.11.2021 18:43 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Klidně to napíšu, když to vláda popře. A ti mi budeš nadávat že je to ruská propaganda.
    17.11.2021 14:12 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A navíc tohle tvrdí titíž lháři, kteří předtím tvrdili že se očkovaný vůbec nemůže nakazit. Proč bych jim měl věřit?

    Tohle uvazovani me vzdycky prekvapi a vubec mu nerozumim. To jako - protoze to rekl debil tak s tim apriori nesouhlasim? Nevim, nerozumim, ja jsem zvykly si veci overovat a premyslet o nich sam a az pak vyhodnocovat. To ze vlada nezvlada A, prece neznamena ze ja budu rovnou i proti B.

    Mimochodem nemas pravdu s ockovany vs. neocko. Staci se podivat na par studii z posledni doby (posilam jen vyber, je toho vice; konec koncu to potvrzuji i cisla z "terenu"). Ockovani maji mensi virovou naloz, kratsi prubeh => mene siri, zaroven se vice chrani.

    viz. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.16.21251535v3 https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.28.21261295v1

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pruzkum-neockovani-lide-mene-nosi-respiratory-a-hur-se-chrani-pred-nakazou-180616

    Studie cekaji na peer review, ale to dneska cekaji vsechny. Je jich uz tolik, ze to nebude bias...
    17.11.2021 14:05 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ockovani se nakazit muzou, ale sance je nizsi.
    Kde se tahle teorie vzala? To že to někdo tvrdí v TV nic neznamená, je to jen teorie některých lékařů nebo imunologů. Musí to být doložené výzkumem a zatím to nikdo nedoložil a nebo jsem špatně hledal a prosím o odkaz na studii.
    17.11.2021 15:52 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jiste soudruhu ... a proto je nakazenych o 50% vic nez loni, kdy nikdo ockovanej nebyl ... lol. A to se zhusta testujou jen ti neockovani, takze nikdo jinej nez ockovani to ve skutecnosti sirit uz ani nemuze.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    17.11.2021 15:18 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Očkovat se, očkovat se, očkovat se!
    "Příklad by si Česká republika podle Hořejšího měla vzít z Portugalska, kde se téměř stoprocentně podařilo naočkovat dospělou populaci. Portugalsko patří v očkování proti onemocnění covid-19 ke světové špičce, plně očkováno je tam zhruba 98 procent všech lidí, kteří mají na očkování nárok."

    Portugal

    Portugal Yesterday: + 1693 new cases / + 9 New Deaths

    Tedy v téměř 100% proočkované zemi je případů jako z nás v polovině října.
    17.11.2021 16:06 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Je nutné proočkovat minimálně na 99%, protože v Irsku, kde to dotáhli jenom na 91%, je situace poněkud moc podobná té české. Ehm...
    19.11.2021 14:33 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    20.11.2021 22:54 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Irsko má naočkovány 94% a počet nakažených letí do nebes.

    Japonsko má naočkováno 75% a neděje se tam nic.

    Argumentuješ výblitkem prolhaného retarda.
    Jendа avatar 20.11.2021 23:42 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Už jsem se tě několikrát ptal, proč by mě měl zajímat počet nakažených, pokud nemocnice stíhají.
    21.11.2021 07:47 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Čím víc nakažených, tím větší šance na mutace. Čím víc mutací, tím víc těžkých případů na JIP. Proti nakaženým očkovaným roznašečům se nic nedělá, naopak dostávají privilegia a mohou viry neomezeně šířit, zatímco stát terorizuje zdravé neočkované s negativním testem. Tohle samo o sobě by úplně stačilo, ale je toho mnohem víc.

    Už sis zažádal o odznak očkovaného?
    Jendа avatar 21.11.2021 09:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Čím víc nakažených, tím větší šance na mutace.
    OK, takže opatření navždy?
    21.11.2021 10:59 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Především testovat očkované. Těch je už většina.
    21.11.2021 11:07 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jo jo. Očkovat neočkované, testovat všechny.
    Jendа avatar 23.11.2021 16:40 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Mi právě napsal kamarád své dojmy z absolvovaného testu, a rozšiřování infekce právě při testování, o kterém jsem tu kdysi psal, probíhá stále stejně skvěle.
    23.11.2021 17:10 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Je to o lidech. :) Já mám zatím zkušenosti, že lidi v těch frontách (které bývají venku) mají respirátory a dodržují nějaké rozestupy (a pokud ne, tak jsem velký a chlupatý, tak se stačí zle podívat…)

    A v takovém https://www.covidpoint.cz/ to mají skvěle zorganizované, není potřeba duplicitně vyplňovat údaje, které jsem už vyplňoval v online formuláři apod, takže se ani v té buňce dlouho nezdržím. (Bohužel opak je smutná realita u Anygence / Prevedig. :/)
    Jendа avatar 21.11.2021 11:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Navždy?
    21.11.2021 13:05 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Dokud bude pandemie ;-)
    21.11.2021 13:32 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Řekl bych tak maximálně do konce příští (jarní) vlny, pak už každý svého štěstí strůjcem.

    Ale je mi líto zdravotnického personálu. :/
    Jendа avatar 17.11.2021 17:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tak to je pohoda, ne? Zásadní bude, jestli jim to za měsíc naroste jako u nás, nebo ne.
    Jendа avatar 17.11.2021 17:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    (vzhledem k tomu, že už několik měsíců mají pořád těch 5-10 mrtvých a neroste to, tak nejspíš ne, že)
    17.11.2021 18:35 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nepředbíhej, uvidíme na jaře. On třeba Gibraltar, nejproočkovanější země na světě, má prý teď nejvyšší přírůstek nakažených v celé Evropě ;-)

    Spíš by mě ale zajímalo tohle:
    ... pouze 7,8 % z nově zjištěných případů jsou lidé starší 65 let a téměř 40 % naopak tvoří mladí lidé pod 20 let. Neočkovaných je hospitalizováno 2430, očkovaných už 1949.
    Co na to říká třeba Simpson?
    17.11.2021 20:25 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ... pouze 7,8 % z nově zjištěných případů jsou lidé starší 65 let a téměř 40 % naopak tvoří mladí lidé pod 20 let. Neočkovaných je hospitalizováno 2430, očkovaných už 1949.
    A teď už Dostál nebo někdo jiný musí konečně celou statistiku dotáhnout do konce a říct to jediné podstatné:

    Kolik těch mladých lidí kolem 20 let - kteří jsou teď dle všeho nejnakaženější skupina - leží v nemocnici.

    To je prostě údaj, který všichni politici úpěnlivě tají.
    18.11.2021 00:41 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Taky je rozdíl v tom, že v Portugalsku je ještě docela teplo a u nás už je zima.
    Petr Tomášek avatar 22.11.2021 10:27 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Příklad by si Česká republika podle Hořejšího měla vzít z Portugalska
    Portugalsko má nejnižší spotřebu cukru na hlavu v Evropě.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.11.2021 13:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Moc hezky jsi to napsal Maxi. Za mě jeden z tvých nejlepších blogpostů.
    17.11.2021 13:49 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To tvrdíš, jen protože se s ním shoduješ. Jinak je ten blog naprostá píčovina plná subjektivistických blábolů.
    17.11.2021 13:16 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Děsil bych se situace, kdyby ten virus nebyl tak neškodný. Když vidím, jak vláda za 2 roky nic nevyřešila.
    Max avatar 17.11.2021 13:25 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Právě proto musíme být za Covid rádi. Jak jsem napsal, pěkné cviční na různých úrovních.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 17.11.2021 13:26 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ještě bych dodal, že tam máš chybu, protože jen o vládě to není, zbytek světa je na tom podobně.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.11.2021 13:51 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jen bych dodal - rikat, ze zbytek sveta je na tom podobne je dost cynicke a nepresne. Pokud tedy nezacneme povazovat rozdil par desitek tisic zbytecne mrtvych lidi za podobne...
    Max avatar 17.11.2021 14:35 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Spíš bych řekl, že porovnávat absolutní čísla je dost zavádějící. Je třeba si uvědomit, že v jiných zemích jsou jiné neduhy, jiná skladba obyvatelstva, jiné chování, jiné sociální poměry, jiné demografické poměry atd. Nemůžeš očekávat šíření viru v hustě zalidněné oblasti jako je třeba Česká Republika a v řídce osídlené oblasti jako mají např. severské země. A to jsme jen u základu, pak jsou tu data, která se nepočítají jednotně, ani ve stejných kvalitách (např. nedělám si iluze, že Indie má podobná data jako my).
    Dokonce i ti sousedi jako Němci jsou na tom velmi různě, např. my tu asi nebudeme mít kopici přistěhovalců, kteří jsou mimo kontroly atd.
    Prostě porovnávání čísel mezi státy je podle mně nicneříkající, a o to více je nicneříkající, pokud o těch státech reálně nic nevíme.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.11.2021 15:08 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nesouhlasim, to je jenom hledani zastupnych duvodu proc by to neslo udelat uplne presne. Ano, neda se to nejspise spocitat na tisice a uplne splehlive, ale celkovy obrazek si udelat neni problem. Samozrejme se nesrovnavame s Indii apod. ale se staty kolem nas. Zde nejsou zasadni odlisnosti co se tyce lidnatosti, tvorby statistik atd. Cisla hovori bohuzel jasne - v Evrope je Cesko 6. nejhorsi v poctu umrti na milion obyvatel. Kdyby bylo v pulce, zemre o 10k lidi mene podle oficialnich cisel (a pritom vime, ze nadumrti je vyrazne vice). Pokud bychom se srovnavali s Danskem (6x mene umrti - premiant), tak zemre o cca 25k lidi mene. A tento rozdil se po aktualni vlne jeste zvetsi. Zaroven u nas dojde k daleko vetsimu poskozeni ekonomiky, celkoveho zdravotniho stavu atd.

    Takze ne, zbytek sveta na tom neni ani trochu podobne (on neni o 10% nebo 50% lepsi, ze bychom rozdil svedli na ruzne nepresna cisla, on je lepsi treba 6x). Je namiste si priznat, ze CR jako stat uplne propadnul a nekonejsit sami sebe pohadkami a srovnanim se Slovenskem. A je podle me namiste se ptat, proc? A jen vladou to IMHO neni...
    Max avatar 17.11.2021 17:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nejdříve se za vzor dávala Jižní Korea, pak Česká Republika a teď jsou všichni uneseni z toho, jak Indie nemá čísla.
    Mezitím se za vzor dávala Čína a pak jen člověk náhodou párkrát za rok uslyšel, jak tam zavírají desetimilionová města, přístavy atd.
    Rozdíl ve stáří populace dělá hodně, stejně jako poloha. Co já vím, nejsou Dáni třeba usoplený od toho studenýho větru od moře?
    Navíc to vypadá, že Dáni jdou pěkným tempem nahoru podobně jako my.
    Mezi dalšími vzory byl třeba Izrael, který měl přes 200dní lockdownů a ztratil prvenství v proočkovanosti a teď měli silnější vlnu, než na začátku roku, ale bez lockdownu.
    Souhlasím, že ekonomicky se to u nás nezvládlo, ale nějak nevím nevím, zda to šlo zvládnout lépe z hlediska šíření nemoci. Nemám ani nějak najeto, jak starou mají konkrétní státy populaci a v jaké kondici je.
    Také to nevypadá, že by Covid pacienti umírali na nedostatek zdravotní péče jako třeba v Itálii nebo Číně na začátku pandemie. Takže co je mělo spasit? Více lockdownů, aby s nikým nepřišli do styku, a více tlačit na proočkovanost?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.11.2021 20:30 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nezvladlo se to u nas po zadne strance, nejenom ekonomicky. Ono je "uplne jedno", jestli jede Dansko ted jako my, dtto Izrael (2.5x lepsi nez CR). U nas uz je na 1mil obyvatel o 2k vice mrtvych nez v Dansku - nic uz jim zivot nevrati. Meli jsem nakonec nejdelsi lockdowny a k cemu? Tedy opakuji - rikat, ze je na tom svet podobne jako my je nesmysl. Ze statu na stejne/podobne startovni care jsme propadli.

    Hledani rozdilu typu "usopleni u more" a poloze je jen konejseni sebe sama. Ale uz jsem vysvetloval proc. To za rozdilem 6 nasobku urcite neni.

    K reseni - zasadni chyba v minulych vlnach byl pozdni lockdown (opakovane). Nakonec stejne nastal, byl delsi a zemrelo vice lidi. V tomhle ma Babis na rukou krev. Jen se divim, ze mu to nikdo poradne jeste neomlatil o hlavu. No divim, Cesi si lzou do kapsy stejne jako ty, chlacholi se jak je vsude stejne a uz o covidu nechteji slyset. Proto to nebylo predvolebnim tematem. Ale ono muze byt lepe. O hodne, hodne moc. Konkretne o desititice lidskych zivotu, vyrazne kratsi lockdowny, deti vice ve skolach, treba polovicni ekonomicke skody atd. Jenze to by si Cesi museli priznat, ze ne za uplne vechno muze vlada a to neni prijemne...
    Fluttershy, yay! avatar 17.11.2021 22:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    in šāʾ Allāh
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.11.2021 14:20 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To je na me asi moc tezky na pochopeni, co jsi tim chtel rici? Nabozenstvi moc neholduju a kontexty mi asi unikaji...
    Fluttershy, yay! avatar 18.11.2021 14:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.11.2021 14:59 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ano, to jsem si nasel. Skoro by se dalo rict Thanks you, captain obvious... (kdyz uz komunikujeme pomoci hesel:)

    Co jsi ale chtel rici souslovim "Da li buh" ale stale netusim. Co ma presne dat buh? Lepsi reseni, nebo "by si Cesi museli priznat"?

    Sorry, jak rikam, mozna je v "da li buh" nejaka dalsi konotace dana tim, jak se casto pouziva a ja ji jenom nevidim. Nabozenstvi se programove vyhybam...
    Fluttershy, yay! avatar 18.11.2021 15:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Není mi úplně jasné, jak by to šlo vztáhnout k jiné než závěrečné pasáži. Ani sarkasticky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.11.2021 15:17 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Mozna jsem jenom pomalejsi, ale ja ten koncept "Da-li buh" fakt nechapu:) Prekladam si to spravne, jako "doufejme, ze se to tak stane"?. Nebo je to spis - "to se stane jenom, kdyz buh spacha zazrak"? (tedy spise nikdy).
    Fluttershy, yay! avatar 18.11.2021 15:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    *tips fedora

    Mám zato, že Bohem se typicky uvažuje jsoucno jako např. Logos a nebo součást vlastního vědomí (nebo nevědomí?).

    Nemáš problém s běžnými slovy jako „bohužel“ a „bohudík“?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.11.2021 14:20 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Mozna jsem jenom pomalejsi, ale ja ten koncept "Da-li buh" fakt nechapu:) Prekladam si to spravne, jako "doufejme, ze se to tak stane"?. Nebo je to spis - "to se stane jenom, kdyz buh spacha zazrak"? (tedy spise nikdy).
    Tato konkrétní fráze (v arabštině) se AFAIK skutečně používá pro to druhé.
    Ruža Becelin avatar 17.11.2021 15:48 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nemůžeš očekávat šíření viru v hustě zalidněné oblasti jako je třeba Česká Republika a v řídce osídlené oblasti jako mají např. severské země.

    Blbost, Skandinavie, stejne jako zbytek Evropy, ma od zacatku industrialni revoluce vetsinu populace ve mestech.
    Max avatar 17.11.2021 16:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To byl omyl, vypadlo mi tam "šíření viru stejně jako".
    U nás je i ta nejzapadlejší vesnice co by kamenem dohodil do města. To v severských a větších zemích neplatí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Ruža Becelin avatar 17.11.2021 17:05 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To nehraje roli, vetsina populace je ve mestech.
    Ruža Becelin avatar 17.11.2021 17:07 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Abych to upresnil, z tech vesnic lidi taky jezdi/litaji do tech mest jak v CR, ale majorita je bud ve mestech, na predmestich, nebo satelitech. Standardni obrazek v cele Evrope.
    18.11.2021 12:49 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    v CR zije ve mestech mozna tak 2000000 lidi (pripustime li, ze Brno je mesto), zbytek zije na venkove.

    to rozhodne neni vetsina
    18.11.2021 17:17 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ve srovnání s Polskem, jsou země jako ČR, Rakousko, Portugalsko, Dánsko a jiné díry zaprděný vidlákov. Poláci mají 36 měst s počtem obyvatel nad 100 tisíc. A země které jsem vyjmenoval jich nemají celkem ani 10.
    18.11.2021 18:04 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Zase na druhou stranu civilizacni uroven v Polsku neni kdovijak vysoka. Vyssi mi prisla i na Ukrajine.
    18.11.2021 19:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jenže ti Poláci na rozdíl od nás a Ukrajinců nežijí na cizí účet.
    19.11.2021 15:49 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    tak to jsi pobavil
    25.11.2021 12:04 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Porovnej si výši zadlužení.
    28.11.2021 00:13 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    nezajímavá virtuální hodnota
    Člověk z Horní Dolní avatar 17.11.2021 13:34 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Byl jsem zvedavy kdo je autor tohoto blogu, jeste ze jsi na konec napsal "Zdar Max", tim se to objasnilo.
    17.11.2021 13:50 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Beďňa by mohl vyprávět, jak je covid úžasný. Leží chudák v kómatu, zatímco amigapower s Johnnym z Podolí se derou na jeho nezletilé dcery. Zdar Maxíku
    17.11.2021 14:01 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Pro mě je na COVIDu zatím nejzajímavější, jak lidi zapomněli na počátek, že COVID-19 sem přišel z Číny, kde ho buď vyrobila příroda z toho hnoje co tam je nebo Čína v laborce.

    Číně se povedlo něco neuvěřitelného, rozložila defakto celý svět, rozložila lidi na očkované a neočkované, spousta lidí se teď řeže mezi sebou a přitom nepřemýšlí o tom, proč to vlastně celé vzniklo a kdo je ten pacient 0 - tedy Čína.

    A tak se ve vlastní zemi lidi mydlí mezí sebou, místo aby se zaměřili na Čínu.

    17.11.2021 14:05 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A co by z toho "zamereni na Cinu" melo byt?
    17.11.2021 14:20 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Oprava: Čína v laborce za americké peníze. Klíčové slovo: DARPA ;-)
    17.11.2021 14:25 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Pro mě je podstatné kdo zapříčinil to, že to šlo mezi lidi, ne kdo to financoval.

    Jadernou zbraň vymyslel Američan, ale když jí na mě svrhne Francie, tak nebudu vinit Američana.
    17.11.2021 16:01 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    17.11.2021 14:29 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Těch filozofických otázek se objevuje víc.

    Když teď tu máme COVID_19 a ještě asi chvilku mít budeme, co když se zítra objeví další virus, nějaký jiný. Bude na něj nutná další vakcína stejně jako je na COVID-19 a do jednoho ramene se bude dávat jedna a do druhého druhá. A za další 2 roky další virus a ten do stehna a za 2 roky další a ten do předloktí...

    Kolik toho vlastně lidské tělo vydrží v pravidelných dávkách?
    17.11.2021 15:17 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Asi si to nepamatujes, ale jako dite jsi dostal celou sadu vakcin a svete div se - zijes.
    Ruža Becelin avatar 17.11.2021 15:55 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ovsem to byly kvalitni ceskoslovenske vakciny na uplne jinem principu.
    17.11.2021 15:59 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jo jo, tyhle Nemecke a Americke vakciny jsou oproti proslule Ceskoslovenske kvalite jen sunty ...
    18.11.2021 12:47 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    to byly naopak mnoihem mene kvalitni vakciny mene setrne k telu

    tehdy se nedalaly ani vektorove, ani mrna, pouze inaktivovane nebo dokonce zive
    17.11.2021 16:02 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Každé tři měsíce další dávku deset až dvacet let v kuse, jak to věští Flégr? ;-)
    Max avatar 17.11.2021 16:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nevím, zda to dělá naschvál, ale on věští celou dobu samé armagedony. Já si myslím, že se to někdy musí ustálit. Zásoba lidí, co to neprodělali a jsou na to citlivý, není přeci nekonečná.
    Tj. v případě, že kdyby to nešlo pořešit (ale věřím spíše v to, že z pigára se stane tableta nebo něco na ten způsob) a příští rok bychom na tom byli stejně, tak příští rok snad už ty oběti Covidu musí dojít.
    Předpokládám tedy, že pak se bude Covid vracet v podobě "podzimního nachlazní".
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.11.2021 17:41 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Zásoba lidí, kteří se nechají trvale zblbnout propagandou, nekonečná je. Zvlášť když se přidá mírný státní teror "pro dobro všech".

    Na tablety nevěřím, ale tohle bych do budoucna sledoval: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vakcina-pro-deti-proti-chripce-pomuze-sprej-do-nosu-40377732. Právě tam je ta imunita nejvíc potřeba...
    17.11.2021 18:31 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Flégr je píčus, který chce spáchat asistovanou sebevraždu a tak provokuje, aby ho konečně někdo se slabším nervovým aparátem konečně sejmul, protože tomu, aby se zasebevraždil sám brání ten jeho toxoplazmózou zřízený mozek.
    18.11.2021 12:46 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Flegr je nas nejlepsi vedec :)
    18.11.2021 14:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Být tohle pravda, tak bych se tím moc nechlubil.
    18.11.2021 08:00 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Oni kupodivu nejakym rizenim osudu genronti, kteri umiraji na naprosto cokoli, neustale pribyvaji. Tudiz zasoba tech lidi zcela nekonecna je.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    17.11.2021 16:31 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ne nepamatuji se, že bych jako dítě dostal nějakou vakcínu dvě dávky, potom posilující a potom pravidelně každých řekněme 12 - 18 měsíců další...
    Max avatar 17.11.2021 16:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Takto to už mnoho lidí dělá s chřipkou. Každý rok na podzim se nechávají naočkovat. Tj. každý rok pigáro proti chřipce.
    Někoho to pigáro skolí na týden, někoho ne a jede se dál.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.11.2021 16:40 OW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Pamatuju testy na protilátky co tři roky a podle výsledku přeočkování (TBC), očkování proti chřipce - každoročně, vzteklina, cholera, tyfus, černý kašel... to taky není navěky. Takže jediný závěr - buď se jistí (dochtoři neví, jak dlouho skutečně očkování proti covidu funguje, nebo covid mutuje rychlejš, než se myslelo).
    17.11.2021 20:02 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Klíšťová encefalitida jsou 3 dávky a vydrží tři roky, po kterých je potřeba opakovat.
    18.11.2021 12:45 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    já nikdy očkován nebyl a imunitu (protilátky) mám

    většina infekcí je totiž bezpříznaková a kdo chodi do přírody pravidelně, téměř jistě se s ní už setkal
    18.11.2021 14:05 OW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Skvělý, pak jsi člověk se suprimunitou, asi musím víc do přírody a ušetřím za spousty očkování :)
    18.11.2021 14:20 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    tak samozrejme, kdo chodi do prirody, je z principu zdravejsi :)

    ale je to to same jak u covidu, do prvni setkani je potencialni riziko - ja ho ale prpodelal nepochybne v dobe, kdy se proti emncefalitide neockovalo

    a bacha - je vice kmenu, a ne proti kazdemu to ockovani funguje
    18.11.2021 15:01 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jo. To bys teda měl. Pokud ti ovšem nevadí, tak jako zdejším očkovaným, že budeš zbůhdarma sypat svoje peníze do společného balíku, ze kterého se ti nikdy nic nevrátí.

    Protože až přijde doba, že budeš starý a nemocný, tak si to budeš muset stejně zaplatit sám, protože ti kreténi hodlají podmiňovat financování zdravotní péče tvou účastí na jejich pochybném pokusu, který financujou i za tvoje peníze!
    Ruža Becelin avatar 17.11.2021 15:53 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To vypada, ze ted zkousej. Zatim maji naplanovanych 8 pokusu.
    Fluttershy, yay! avatar 17.11.2021 22:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Kolik toho vlastně lidské tělo vydrží v pravidelných dávkách?
    Opět se nemůžu ubránit stejné otázce namátkou na PFAS nebo BPA.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 17.11.2021 17:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Zdá se totiž, že by rád měl co největší proočkovanost, ale bez jakékoli odpovědnosti.
    Jak vypadá odpovědnost za jiné vakcíny a vůbec jiné věci co stát nařizuje, a jak se to liší od odpovědnosti za covidové vakcíny?
    Covid-19 je krásným cvičením pro celý svět.
    A ukazuje, že to dopadlo dost blbě. Ještě, že se zatím v historii vždy lidstvo v podobných situacích poučilo. /s
    17.11.2021 18:27 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jendа avatar 18.11.2021 04:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To nevypadá jako odpověď na moji otázku.
    17.11.2021 18:13 Heretik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Stát je zločinecká organizace. V každé verzi. Liší se jen jednotlivými zločineckými skupinami.
    Agent avatar 17.11.2021 20:20 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Zrovna jsem se zamýšlel nad povinným očkováním a svobodou. Postnu sem svuj koment z FB, kde jsem reagoval na post M. Pánka.

    Mě připadá, že celá ta věc s povinným očkováním je vskutečnosti o pohodlnosti. Co komu brání, aby se navlékl do nějakého ochranného "skafandru" s filtry a v tom chodil mezi lidi? Jenže to se nikomu moc nechce, že. Ono je mnohem jednodušší a pohodlnější (zvláště, máte-li za sebou represivní aparát) nařídit druhým, aby se (kvůli mě) nechali očkovat a já se tak už nemusel starat.

    "Kdo by nesouhlasil s jednodenním domácím vězením, kdyby znamenalo záchranu tisíce lidí?" - Tady bych jen podotkl, že život kohokoliv jiného není důležitější než život můj. To samé platí i naopak. Vždy by mělo být na dobrovolnosti, když se má někdo obětovat pro druhé. Samozřejmě, že s jednodenním (klidně i vícedenním) vězením bych problém neměl. Ale i to by mělo být na dobrovolnosti.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Jendа avatar 17.11.2021 21:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Co komu brání, aby se navlékl do nějakého ochranného "skafandru" s filtry a v tom chodil mezi lidi?
    Argumentuješ takhle i při pálení petflašek, vypouštění jedů do Bečvy a provozování půlnočních diskoték mezi domky? Komu to vadí, může si pořídit skafandr, filtry a špunty do uší. Samozřejmě pak je někde hranice, kde už se ohrožení ostatních považuje za přijatelné, ta je dost arbitrárně stanovená (aktuálně např. flame jestli by se měla na ulicích ve městech plošně omezit rychlost na 30 km/h), a ty ji fakt máš tak že de-facto povinné očkování považuješ za nepřijatelný zásah do svých svobod?
    Jendа avatar 17.11.2021 21:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jinak proč by naopak neměl chodit ve skafandru ten neočkovaný, aby neohrožoval ostatní? Ten dokonce ani nepotřebuje skafandr, stačí respirátor a podepsat reverz že si v případě plných nemocnic nepřeje léčit a tím se vyřeší oba dva problémy co neočkovaní aktuálně způsobují.
    17.11.2021 22:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Neočkovaní žádné problémy nezpůsobují ty jelito. Problémy způsobují očkovaní, co si myslí, že s covidem skoncovali.
    Jendа avatar 17.11.2021 23:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Způsobují, zatěžují zdravotnictví a způsobují promořování moc rychle, takže pak budou potřeba opatření, co by jinak potřeba nebyla.
    18.11.2021 07:54 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Coz je milionkrat dokazana lez. Patris tudiz mezi ty negramotne blbce zminene niz.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    18.11.2021 08:15 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tak lež povídáš? A co je podle tebe ten důkaz?

    Čísla chorých očkovaných to totiž moc nedokazují.
    18.11.2021 08:37 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Dokazují, pokud nejsi negramot.
    18.11.2021 09:27 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nemocnice zatezuji i jine skupiny. Naridime jim izolace, dietu, atd??? ;-) Muzeme i rici, ze stari lide zatezuji nemocnice. co s nimi?
    Petr Tomášek avatar 18.11.2021 10:38 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Naridime jim izolace, dietu

    Dietu ti nemocnice nařídí i tak a ani se tě neptá. Přitom ti dávají to, co prokazatelně nejvíce škodí. Hlavně, že si doktora spočítá ty svoje kalorie...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    18.11.2021 11:36 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    jasne v nemocnici ti davaji, co nejvic skodi, protoze neznaji specialni Tomesovu biochemii :)

    jsi fakt magor
    18.11.2021 12:09 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Sklapni a žer k snídani mroží játra jako mistr pseudoodborník, jinak umřeš v 91 namísto 92.
    Petr Tomášek avatar 22.11.2021 10:48 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    No, popravdě, doktoři jsou schopni cpát pacientům s dehydratací nebo selháním ledvin cukr, přesto že je vědecky prokázáno, že cukr ničí ledviny. Stejné je to s játry. To samé rakovina. To samé atheroskleróza. A ten cukr podávají nikoliv na základě randomizovaných studií, ale prostě proto, že se předpkláda, že pacient potřebuje "kalorie". Vůbec to nemá vědecké opodstatnění. PITOMCI ZASRANÍ!
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    22.11.2021 14:27 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    i voda poškozuje ledviny

    asi by měli nechat pacienty raději dehydratovat

    jenže u vody, stejně jako u cukru, závisí na dávce
    18.11.2021 14:39 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Rozdíl je, že kuřáci a obézní a diabetici a lidi s rakovinou tlustého střeva apod. nejsou infekční. Navíc chodí tak nějak rovnoměrně, ne nárazově a masivně jako vlna COVID-19.
    Petr Tomášek avatar 22.11.2021 10:54 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Sice nejsou infekční, ale zato jejich vinou bude lékařská péče brzo všeobecněn nedostupná a velmi drahá.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    22.11.2021 14:28 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    z te viny je potreba nevynechat ruzne sektare, kteri siri nabozenske nesmysly o stravovani a ruzne zazracne diety, jako treba nejist zadny cukr :)
    17.11.2021 23:00 jancici
    Rozbalit Rozbalit vše sloboda
    sloboda je pre vzdelaných. inak povedané, štát by nemal robiť žiadne reštrikcie, príkazy, usmernenia ... ľudia by sa mali slobodne rozhodovať LENŽE nato aby sa mohli slobodne rozhodnúť musia mať nejaké znalosti. Ak však vzdelanie národa klesá tak rozhodnutia musí robiť štát a tým obmedzuje slobodu.
    18.11.2021 02:34 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sloboda
    To je ale nenormalna hlupost. Lebo ak zoberieme tuto premisu, tak blbsi narod si zvoli blbsich zastupcov, ti potom vydavaju blbsie nariadenia, ktore maju blbsie nasledky. Cize ak berieme, ze ludia su menej vzdelani a nemozu o sebe rozhodovat, tak o to je nebezpecnejsie nechat rozhodovat ludi, ktorych si tito blbi ludia zvolia.

    Ak mas populaciu 10 milionov a z toho je 6 milionov blbych, tak tych 6 milionov umrie na blbost a 4 miliony preziju, lebo vedia, ako sa ochranit. Ked mas ale 10 milionov a z toho je 6 milionov blbych a nechas tychto 10 milinov zvolit si jedno spolocne riesenie demokratickym sposobom, tak zomrie vsetkych 10 milionov, lebo rozumni budu vzdy prehlasovani hlupakmi.

    Teda prave je to naopak, nez ako tvrdis. Cim viac je v populacii "nevzdelanych" ludi, tym je akakolvek demokraticka volba (ci uz hovorime o priamej alebo nepriamej demokracii) nebezpecnejsia. Prave demokracia je nastroj, ktory moze fungovat len vo vzdelanej populacii. Pre vsetky ostatne je akekolvek centralne spolocne rozhodovanie cestou do zahuby.
    18.11.2021 04:50 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: sloboda
    Proto ve Švýcarsku zavedli referendum v době, kdy byla většina Švýcarů negramotná. A funguje jim to dodnes lépe než v celém zbytku Evropy, kde takovou nedemokratickou věc neměli ;-)
    pushkin avatar 18.11.2021 10:40 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Za mě je hlavně šokující to, jak rychle je vláda ochotná zahodit základní pilíře demokracie a vydávat je za ochranná opatření, která přitom nikoho nechrání. Za mě je to na ústavní žalobu.
    18.11.2021 11:43 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Za mě je to na ústavní žalobu.

    to jsem necekal takovou odvahu se do toho pustit, vetsinou o tom lidi jenom kecaji, ale pak zjisti ze nemeli cas, neb museli vencit psa. Drzim palce.
    18.11.2021 14:15 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Největší a vlastně jediný nepřítel lidstva je hloupost. Co ta způsobila zranění/úmrtí (války, havárie, nehody, civilizační nemoci). Navrhuji zavést povinné IQ testy a pokud někdo nesplní alespoň na 130, tak karanténa. Co vy na to?
    18.11.2021 14:28 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    souhlas

    lidem s IQ>110 bych dovolil vychazky v doprovodu tech s IQ>130
    18.11.2021 15:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To by byla krása zas chodit prázdnými ulicemi, tak jako loni na jaře, kdy se všichni klepali strachy doma.
    18.11.2021 16:22 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Zase bych si to tak neidealizoval. Všude samý intelektuál, bez spousty hezkých bab, domyslet co s dětmi (ostatně to je žhavé téma i teď) ...
    18.11.2021 16:34 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    mas pocit ze deti maji mensi IQ?
    18.11.2021 17:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nezdá se ti tvůj pohled poněkud šovinistický? Znám hodně hezkých bab, které nejsou žádné blbky ale doma hrají tuhle roli protože jen málokterý chlap snese ženskou, které to pálí líp než jemu.
    18.11.2021 19:20 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    V tom pripade jen potvrzujes, ze to blbka je.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    18.11.2021 17:49 Díky Linus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    HAHAHAHAHAHA kontext Jeden jediný člověk dokope kvantum vývojářu a developeru k tomu co nebyli schopni udělat za x let.
    Člověk z Horní Dolní avatar 18.11.2021 18:29 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Covid není úžasný, covid je HROZNÝ.
    18.11.2021 19:07 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    co je na nem hrozneho? hrozna je ta hysterie a politikareni kolem
    Člověk z Horní Dolní avatar 18.11.2021 19:10 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Hrozné je že se velmi snadno šíří a zároveň může mít velmi nepříjemné následky (long covid, poškozené plíce, smrt). Je to jako španělská chřipka, ale podstatně horší.
    18.11.2021 19:17 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    je plno horsich nemoci

    snadno se siri, ale naproste vetsine lidi nedela vubec nic - a to je vlastne dobre, idealem souziti viru a cloveka je, ze ho ma vetsina populace trvale a nedela temer nebo vubec nic
    Člověk z Horní Dolní avatar 18.11.2021 19:23 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jasne, ale ty horsi nemoci nejsou tak nakazlive.

    Ale ted nejsem zasadne proti tomu, abychom tomu nechali volny prubeh. Hlavni protiargument je zahlceni nemocnic.
    18.11.2021 19:27 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    to je tak nejak prirodni zakon, cim horsi nemoc, tim mene nakazliva

    ona totiz ta "hroznost" nemoci dost zasadne brani sireni

    jake je riziko chytit ebolu? pro nas presne 0
    Člověk z Horní Dolní avatar 19.11.2021 13:38 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    No, ale jde o to, že covid se šíří velmi rychle a zároveň je natolik vážný, že dokáže zaplnit nemocnice a zabít spoustu lidí. Tahle kombinace ho dělá hrozným.
    22.11.2021 14:29 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    hroznym ho dela jen propaganda

    v dobe pred molekularnimi testy by o nem nikdo nevedel a v podstate by se nic nedelo
    22.11.2021 14:40 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jakože… když nebudeme testovat, nebudou přeplněné JIP v nemocnicích?
    22.11.2021 18:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    no nebudou, trochu se zvedne umrtnost a to bude vsechno

    kvuli zachrane par procent nemocnych lidi se tu omezuje cela spolecnost - to je spatne

    opatreni skodi vic nez virus

    kazdy ma moznost se naockovat a pouzivat respoirator, pokud chce, pripadne se izolovat, ale nelze odpovednost prenaset na vsechny
    18.11.2021 20:28 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Třeba takový mor byl docela hrozný a nakažlivý. V některých oblastech to doslova decimovalo obyvatelstvo, někdy i víckrát po sobě. Po nějakých těch vlnách moru obyvatelstvo prořídlo třeba o 30%. Buďme rádi, že máme velmi vysoký standard hygieny a blechu člověk tak snadno nepotká.
    19.11.2021 12:43 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    blech je plno, nikdy jsi nemel blechu? asi jsi mestsky clovek

    mor nezmizel, protoze by nebyly blechy, ale protoze se puvodce naucil lidi nezabijet, respektive ty kmeny, co zabijely, vicemene vymrely

    krom toho je to bakterialni onemocneni, takze od vynalezu antibiotik vicemene neskodne

    19.11.2021 12:45 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    takze ano, nakazlivy byl, ale jen do jiste miry, prave tim, ze byl hrozny, si efektivni a dlouhodobe sireni znemoznil
    18.11.2021 19:56 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ono se to asi rozbilo :-D

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/v-japonsku-rapidne-ubyli-nakazeni-delta-zrejme-nici-sama-sebe-mini-vedci-180798

    Na jásání je ještě brzy, a velmi důležitá je poslední věta:
    V tomto ohledu si myslím, že karanténní opatření pro kontrolu imigrace jsou velmi důležitá, protože nikdy nevíme, co sem přijde z cizích zemí.
    18.11.2021 21:36 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A ta nová supermutace zřejmě začíná nějak rýmičkovatět:

    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/u-nove-varianty-koronaviru-ay-4-2-je-castejsi-prubeh-bez-priznaku-40378437

    To bude určitě fake news.
    19.11.2021 04:59 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    19.11.2021 09:21 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Dneska v 7:20 byl na ct24 rozhovor s ředitelkou školy na Chodově ze které vypadlo, ze ma krásně proockovany učitelský sbor - z 82 učitelů ma 80 očkováni. Z tech 80 je ted doma 7 v karantene protože jsou pozitivní. Takže tech 7 ockovanych netestovanych to bůh ví jak dlouho šířilo mezi detma a ty to pak rozprskavaly doma a dal…

    Jako dík moc…
    Petr Tomášek avatar 22.11.2021 10:56 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Zatímco pokud by byli neočkovaní, tak to šířit nebudou. LOL, logika ti nic neříká...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Gréta avatar 18.11.2021 20:08 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    supr to jako ukazuje lický charaktery :D ;D

    18.11.2021 20:23 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Pokud vás někdo musí přesvědčovat, napomínat, tlačit, lhát, lákat na pobídky, nutit, zastrašovat, odhalovat, obviňovat, vyhrožovat, trestat a kriminalizovat, tedy pokud je toto vše považováno za nezbytné k získání vašeho souhlasu, můžete si být naprosto jisti, že to, co se propaguje, není pro vaše dobro. (Ian Watson)
    Jendа avatar 18.11.2021 20:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Funguje to teda pro tu kobaltovou bombu u mě doma nebo ne?
    Gréta avatar 19.11.2021 12:25 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    kobaltová bomba utebe doma by uplně supr ukázala lický charaktery :D :D ;D ;D

    19.11.2021 17:23 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Dej vedet az ti bude SUJB mlzit a lhat o procentech ozarenych, bude tlacit jodove pilule nejdriv jako "tecku za radiaci", posleze "obranu pred tezkym prubehem" a nakonec jako "zpomalovac prosviceni populace".
    Jendа avatar 20.11.2021 23:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Čili moralita takového jednání záleží na aktivitě úřadu? A překračuje to hranice, tj. když se takhle začnou chovat v Německu (viz jejich vypínání jaderek na základě vyfantazírovaných rizik), tak začne být dobré pro lidi provozovat nestíněný jaderný reaktor jenom tam, nebo všude?
    21.11.2021 12:00 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Moralita jednani zalezi na spolecnosti kde se sledovany jev deje. Nazor na to co je a co neni spravne se samozrejme postupne meni, ale pokud nekdo ma potrebu tu "spravnost" menit silou a lzi, tak je zrejme v tom konkretnim case pro spolecnost nevyhodna - jinak by na to lidi pristoupili sami a tu moralku si zmenili.

    U tveho prikladu s kobaltem spolecnost za poslednich 150 let postupne zjistila, ze radioaktivita ma negativni ucinky na zdravi a ruzne Atomove zakony tomu daly pravni ramec.

    U tveho prikladu s nestinemym reaktorem spolecnost za poslednich 80 let vymyslela, akceptovala a postavila jaderky a masivne z nich, i pres par nehod, profitovala a stale profituje. A najednou se kvuli ideologii odstavuji, proti vuli lidi.

    Podivej se do USA na krasny priklad s prohibici na alkohol - vlada naridila neco co lidi nechteli, a tak se zacalo palit podomacku a krasne na tom vyrostla mafie. Je neovereny alkohol a mafie pro lidi prinosem?

    Podivej se do Ceska na krasny priklad s covidem - vlada zavrela hospody a dalsi hromadne zabavy a tak se zacalo chlastat/interagovat podomacku nebo v provozovne nacerno. Jsou netrasovana shromazdeni pro epidemiologickou situaci prinosem?

    Podivej se kamkoliv na krasny priklad s anticovid vakcinou - vlada sikanuje neockovane a tak se zacaly certifikaty falsovat (falsovany tetanus, anyone?). Jsou falesne ockovani pro epidemiologickou situaci prinosem?
    Jendа avatar 21.11.2021 12:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ale pokud nekdo ma potrebu tu "spravnost" menit silou a lzi, tak je zrejme v tom konkretnim case pro spolecnost nevyhodna - jinak by na to lidi pristoupili sami a tu moralku si zmenili
    A pak tu jsou ještě tragédie obecní pastviny a lokální optima, ze kterých se nedá dostat protože pro každého jednotlivce je samostatná akce nevýhodná, ale kdyby to udělala celá společnost najednou, tak to všem pomůže.
    ale pokud nekdo ma potrebu tu "spravnost" menit silou a lzi, tak je zrejme v tom konkretnim case pro spolecnost nevyhodna - jinak by na to lidi pristoupili sami a tu moralku si zmenili
    Předřečník nepsal o konsenzu společnosti, ale o „někdo“ a myslel tím asi politika/law enforcement. V mém případě tedy to, že za mnou přijde SUJB/SURO/sousedi a začnou mě „přesvědčovat, napomínat, tlačit, lhát, lákat na pobídky, nutit, zastrašovat, odhalovat, obviňovat, vyhrožovat, trestat a kriminalizovat“.
    falsovany tetanus, anyone?
    To je obecně fascinující. Na tetanus se všichni bez keců očkují (alespoň teda děti, na přeočkování se asi kašle víc), když jednou někdo ne, tak je z toho článek na titulce idnesu, a to je počet obětí 0, infekce někoho dalšího 0, počet lidí co se škrábli o rezavý hřebík << počet nakažených covidem jenom za včerejšek.
    21.11.2021 13:01 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A pak tu jsou ještě tragédie obecní pastviny a lokální optima, ze kterých se nedá dostat protože pro každého jednotlivce je samostatná akce nevýhodná, ale kdyby to udělala celá společnost najednou, tak to všem pomůže.
    Vymanit se z obecni pastviny (nebo obecne z lokalniho optima) vyzaduje lhat, zastrasovat, tlacit, whatever o tom, jake jsou parametry ted a jake budou po navrhovane zmene? Proc to nejde transparentne a podlozene?
    Předřečník nepsal o konsenzu společnosti, ale o „někdo“ a myslel tím asi politika/law enforcement. V mém případě tedy to, že za mnou přijde SUJB/SURO/sousedi a začnou mě „přesvědčovat, napomínat, tlačit, lhát, lákat na pobídky, nutit, zastrašovat, odhalovat, obviňovat, vyhrožovat, trestat a kriminalizovat“.
    Konsensus ve spolecnosti a propaganda spolu prece souvisi. Kdyz lidi neco chteji, tak je k tomu nemusis nutit silou. Viz ty tri priklady co jsou na konci meho predchoziho prispevku. Stat silou tlaci, lid to nechce -> obchazi, negativni efekty jsou zrejme. U prohibice je vysledek znamy (mafie), u covidu se to jeste neda rict s jistotou protoze nesme v case t+desitky let. U radioaktivity se odpor verejnosti nepozoroval. protoze ta zmena z "cool, tenhle sutr ovlivnuje fotograficky papir" na "nesmis mit ani material dvojiho uziti" probehla postupne a v souladu s pokrokem. Nevim jak to vysvetlit lepe.
    To je obecně fascinující. Na tetanus se všichni bez keců očkují (alespoň teda děti, na přeočkování se asi kašle víc), když jednou někdo ne, tak je z toho článek na titulce idnesu, a to je počet obětí 0, infekce někoho dalšího 0, počet lidí co se škrábli o rezavý hřebík << počet nakažených covidem jenom za včerejšek.
    Mozna na zacatku masoveho aplikovani tetanove/spalnickove/whatever vakciny taky byla spolecnost rozdelena na vitace a odpurce. Ale pochybuju, ze by kolem byla takovahle sikana tech kteri nemaji spravny zaznam v prukazu.
    Jendа avatar 21.11.2021 13:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Proc to nejde transparentne a podlozene?
    Mně to přijde dostatečně transparentní, co přesně se ti nelíbí? (že ti nějací politici, kteří posledních 30 let lhali, lhali i letos? překvápko.)
    Vymanit se z obecni pastviny (nebo obecne z lokalniho optima) vyzaduje lhat, zastrasovat, tlacit, whatever o tom, jake jsou parametry ted a jake budou po navrhovane zmene?
    No minimálně zastrašovat a tlačit, třeba hrozbou pokuty, to často vyžaduje.
    Kdyz lidi neco chteji, tak je k tomu nemusis nutit silou.
    Až na případy kdy musíš. (soused pálí petflašky / svítí ti do okna rentgenem a nechce s tím přestat, co uděláš? asi zavoláš policajty, kteří to vyřeší silou, případně to budeš řešit silou nějak mimo systém)
    Max avatar 21.11.2021 14:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Že pořád lžou a tají, takže je to normální, není úplně nejlepší způsob obhajoby.
    Jinak to s tím sousedem je špatné přirovnání, jelikož soused jedná evidentně protiprávně, kdežto třeba neočkovaní protiprávně nejednají, ale přesto jsou trestáni a odsuzováni.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 21.11.2021 14:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Že pořád lžou a tají, takže je to normální, není úplně nejlepší způsob obhajoby.
    To není žádná obhajoba, vliv vakcín na svět nijak nezávisí na lžích politiků, stejně jako kvalita vysavačů nezávisí na tom, co o nich zrovna Horst Fuchs vykládá v teleshoppingu.
    Jinak to s tím sousedem je špatné přirovnání, jelikož soused jedná evidentně protiprávně, kdežto třeba neočkovaní protiprávně nejednají, ale přesto jsou trestáni a odsuzováni.
    Neočkovaný jedná (od pondělí bude jednat?) protiprávně, když půjde do restaurace.
    21.11.2021 16:20 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Žid také jednal protiprávně, když za Protektorátu šel do restaurace.
    21.11.2021 14:14 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Mně to přijde dostatečně transparentní, co přesně se ti nelíbí? (že ti nějací politici, kteří posledních 30 let lhali, lhali i letos? překvápko.)
    Ano, presne to se mi nelibi: lide kteri jsou zvoleni aby zastupovali me zajmy mi lzou. Nemam duvod jim verit, ze zrovna ted mluvi pravdu.
    No minimálně zastrašovat a tlačit, třeba hrozbou pokuty, to často vyžaduje.
    To je prave ten problem v pristupu - proplaceni nakladu na zmenu versus pokuta. A bavime se porat o situaci, ve ktere je pred, behem a po transparentni a nevylhane.
    Až na případy kdy musíš. (soused pálí petflašky / svítí ti do okna rentgenem a nechce s tím přestat, co uděláš? asi zavoláš policajty, kteří to vyřeší silou, případně to budeš řešit silou nějak mimo systém)
    Wat? Lidi si bezne do oken rentgenkama nesviti, spolecnost jako celek to nepodporuje, dokonce je to nelegalni takze je na miste takovehou souseda zatlacit silou. Srovnej se situaci "cervena na prechodu" - lidi ji bezne ignorujou, spolecnost jako celek to podporuje a ikdyz je to nelegalni, tak medializovane reseni silou nezlepsi resitelum PR.
    Jendа avatar 21.11.2021 14:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ano, presne to se mi nelibi: lide kteri jsou zvoleni aby zastupovali me zajmy mi lzou. Nemam duvod jim verit, ze zrovna ted mluvi pravdu.
    No vždyť to je rozumné, stejně jako v těch ostatních případech si musíš informace sehnat objinud.
    To je prave ten problem v pristupu - proplaceni nakladu na zmenu versus pokuta.
    Tohle jsem nějak nepochopil (očkování je proplacené).
    Wat? Lidi si bezne do oken rentgenkama nesviti, spolecnost jako celek to nepodporuje, dokonce je to nelegalni takze je na miste takovehou souseda zatlacit silou. Srovnej se situaci "cervena na prechodu" - lidi ji bezne ignorujou, spolecnost jako celek to podporuje a ikdyz je to nelegalni, tak medializovane reseni silou nezlepsi resitelum PR.
    A nepodobá se covid spíš první situaci? (ale chápu, že s člověkem co tvrdí perly jako ty v minulých diskuzích je tohle zbytečné řešit)
    21.11.2021 14:57 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    No vždyť to je rozumné, stejně jako v těch ostatních případech si musíš informace sehnat objinud.
    Ne. Ministr je clovek, ktery ma tym poradcu a odborniku a ti vsichni maji oficialni data nad kterymi tvori rozhodnuti a JSOU ZA TO MNOU PLACENI. Pokud svoji praci nedelaji dobre, lzou a podvadi, tak zaslouzi vyhodit a jejich vystupy prezkoumat a pripadne anulovat.

    Ockovani je proplacene, ale pripadne vedlejsi ucinky ne. Nebo uz nepodepisujes papir o tom, ze se vzdavas veskerych odskodneni?
    A nepodobá se covid spíš první situaci? (ale chápu, že s člověkem co tvrdí perly jako ty v minulých diskuzích je tohle zbytečné řešit)
    Ne, nejsou tady jednotky neockovanych, ale cca tretina populace (pokud budeme verit vlade, ktera inherentne lze, jen v tomhle mluvi pravdu). Jinak gratuluji k prvnimu ad hominem, cimz jsi diskusi ukoncil.
    Jendа avatar 21.11.2021 15:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ministr je clovek, ktery ma tym poradcu a odborniku a ti vsichni maji oficialni data nad kterymi tvori rozhodnuti a JSOU ZA TO MNOU PLACENI.
    Dobře a jak to souvisí s diskuzí? Tím že je na ministerstvu bordel a lžou automaticky neplatí i další věci co vynucují (e.g. regulace provozu rentgenů)?
    Nebo uz nepodepisujes papir o tom, ze se vzdavas veskerych odskodneni?
    Ne, nepodepisuje a nikdy nepodepisoval, takové vzdání se snad ani v ČR nejde udělat. Kam na to všichni chodí?
    Jinak gratuluji k prvnimu ad hominem, cimz jsi diskusi ukoncil.
    To měla být diskuzní zkratka, protože jsem očekával vývoj „ne, covid se nepodobá první situaci, protože žádní mrtví a přeplněné nemocnice neexistují“.
    22.11.2021 12:11 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Na tetanus se všichni bez keců očkují
    Tetanus má možná menší počet nakažených, ale zato s mnohem vyšší pravděpodobností nebezpečný průběh. Krom toho očkování na tetanus je léty prověřené, nikoliv experiment. Uznávám, že teoretické základy toho experimentu zní dobře, ale pořád je to experiment na lidech, který neprošel standardním schvalovacím postupem pro léčiva - a tak by se k tomu taky mělo přistupovat.

    Krom toho tetanus stačí očkovat jednou za deset let, zatímco nechat se očkovat co tři měsíce přinejmenším některé lidi se*e samo o sobě. (Aspoň dle jejich vlastních tvrzení.)
    Quando omni flunkus moritati
    22.11.2021 12:12 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Upřesnění: a tak by se k tomu taky mělo přistupovat, pokud jde o právní rámec a "morální" otázky.
    Quando omni flunkus moritati
    22.11.2021 12:52 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    COVID-19 vaccine developed quickly without sacrificing safety - Gundersen Health System

    Je tam k tomu i hezkej obrázek. ;)

    Lepší koordinace, obří financování, několik fází klinického testování paralelně, výroba a logistika se řešila už během klinických studií, priorita při schvalování… Prostě optimalizace celého procesur a řetězce.

    Podmínečné schvalování je standardní a nezbytný krok, všechny léky takhle přicházejí na EU trh a běžně se užívají.

    Chřipka se třeba očkuje každý rok (kvůli mutacím). Většina očkování má schéma 2 + 1. Pokud se příštích pět let budu muset jednou za rok očkovat, tak mě to teda netrápí vůbec, nošení masek skoro vůbec a pravidlené testování (hrazené ze ZP nebo rozpočtu) už je trochu otravné, ale budiž, co bych neudělal pro ty, co se nemůžou očkovat; ale jestli budou ještě po téhle vlně nějaké lockdowny nebo omezování služeb pro očkované kvůli dobrovolně neočkovaným, tak budu fakt nasraný, a po jarní vlně už je to nepřijatelné.

    Něco dalšího? #279 a další odkazy okolo.
    Gréta avatar 22.11.2021 17:37 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    Lepší koordinace, obří financování, několik fází klinického testování paralelně, výroba a logistika se řešila už během klinických studií, priorita při schvalování… Prostě optimalizace celého procesur a řetězce.

    a taky vobrovitatatatatatatáncká investice která se musí zakaždou cenu farmafirmám vrátit ;D ;D plukovník chlívek by moch vyprávět :D :D ;D ;D

    Chřipka se třeba očkuje každý rok (kvůli mutacím).

    ale stejně toje děsně zajímavý jak učinost těch experimentálních mrna vakcín furt hezky hladce jede dolu a neni tam nějakej vostrej skok při voběvení nový virusosový varianty ;D ;D

    JiK avatar 22.11.2021 18:15 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ma nekdo nejaka solidni (ve smyslu velka, a verohodna) data ohledne reinfekci? Ne vakcin, proste jen reinfekci covidem. Zda se, ze obecne jsou extremne vzacne, koncentrovane u lidi kteri berou leky na potlaceni imunitni odpovedi (prijemci transplantovanych organu), autoimunitni pacienty, onkologicke pacienty...

    Podle nejakeho izraelskeho clanku asi na 700 tisicich lidi napric populaci to prodelani poskytovalo asi 13x lepsi ochranu pred dalsim nakazenim nez 2 nebo 3 davky te wundervakciny od pfizeru. 4 v te dobe jeste nikdo nedaval.

    Nekde pak byly ceska data, mensi a horsi soubor, kde to ale bylo take asi 15x lepsi. 13 a 15 mi prijde srovnatelne.

    Pak je jeste clanek z revolucne pokrokoveho New York Times (coz by mohlo presvecit mistni soudruhy), pojmenovany (Coronavirus Reinfections are Real but Very Very Rare), kde dokonce claimuji neco jako: More than 38 million people worldwide have been infected with the coronavirus, and as of Monday, fewer than five of those cases have been confirmed by scientists to be reinfections...coz je uplny masakr.
    22.11.2021 18:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    data nemam, protoze jsou tahle fakta natolik ocekavatelna (a predikoval jsem je uz pred vice nez rokem), ze je to pro me nezajimave

    taky nemam potrebu sbirat data na potvrzeni ohmova zakona
    JiK avatar 22.11.2021 18:45 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    no, podle te ucinosti bych si typl, ze skutecna tecka prijde pote, co kazda infekce uz bude jen reinfekce, jako u vsech ostatnich respiracnich viroz za dejiny teto planety. Vse ostatni to utrpeni proste jen protahne do dramaticky delsiho casu, ale plocha pod krivkou zustane vicemene stejna...
    22.11.2021 19:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ano

    uplne definitivni tecka prijde, az se ten virus stane tak beznym, jako ostatni lidske koronaviry
    22.11.2021 23:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Volně přeloženo bylo to potřeba, tak tomu leccos prošlo. Neberu.
    Quando omni flunkus moritati
    23.11.2021 05:46 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ne. Ale proti kognitivní disonanci těžko bojovat.
    23.11.2021 10:18 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tak neber, ale u maloktereho leku se stalo to, ze:

    (1) By byla natolik infekcni a s kratkou inkubacni dobou, ze by se daly overit ucinky v radu tydnu, nehlede na to, ze nebyl problem slozite hledat lidi do testovaci a kontrolni skupiny, protoze temer kdokoliv je vhodny kandidat. Srovnej s jinymi nemocemi, napr. HIV/AIDS.

    (2) Vyrobci najeli na plnou produkci jeste pred schvalenim leku, aby mohli zacit prodavat/distribuovat v momente schvaleni. (Toto ti u niceho jineho nikdo nebude riskovat.)

    (3) Byla zde celospolecenska poptavka, takze malokteremu uradu by proslo, kdyby rekl, ze schvaleni leku musi pockat nez se vyporadaji masticky na akne, ktere prisly s zadosti driv.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    JiK avatar 23.11.2021 13:59 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Hezky jsi mu to řekl, předsedo.
    (2) Vyrobci najeli na plnou produkci jeste pred schvalenim leku, aby mohli zacit prodavat/distribuovat v momente schvaleni. (Toto ti u niceho jineho nikdo nebude riskovat.)
    Znamená to, ze výrobci měli jistotu, ze ke schválení dojde? Měli jistotu zcela bez ohledu na to jak slabé budou výsledky ohledně účinnosti a bezpečnosti? Proč si teda hrajeme na schvalování? Proč když ty studie dosud běží a poběží nejmíň do roku 2023?

    Že zadání, jak už to v politice často bývá, bylo “něco” udělat a moc neřešit, zda to v něčem pomůže? Nepomáhá. Jak empiricky vidíš podle dalších a dalších lockdownů a požadavku na třetí, čtvrté či páté dávky, která už fakt určitě pomůže a ochrání nás hodné před nezodpovednymi vrahy co mají jen jednu nebo dvě? Nepripadne ti to směšné? S kterou jinou vakcínou se ockovani boji neockovanych? Vyjmenuj mi třeba 5 příkladů. Ne? Proč?
    23.11.2021 14:20 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Znamená to, ze výrobci měli jistotu, ze ke schválení dojde?
    Jistotu nikoliv, ale výsledky klinických studií tomu velmi nasvědčovaly.
    Měli jistotu zcela bez ohledu na to jak slabé budou výsledky ohledně účinnosti a bezpečnosti?
    Jistotu nikoliv, ale výsledky klinických studií tomu velmi nasvědčovaly.
    Proč si teda hrajeme na schvalování?
    Na nic si nehrajeme. GOTO #324
    Proč když ty studie dosud běží a poběží nejmíň do roku 2023?
    ¯\_(ツ)_/¯

    Třeba výsledky Novavaxu nebyly příliš přesvědčivé a proto výrobce žádost o plnohodnotné schválení odkládá (tuším, že zatím požádali o nouzové použití, ani nevím, jak to dopadlo), klinické studie pokračují.
    Nepomáhá.
    Ale pomáhá.

    Vaccine effectiveness against SARS-CoV-2 transmission to household contacts during dominance of Delta variant (B.1.617.2), August-September 2021, the Netherlands | medRxiv
    Jak empiricky vidíš podle dalších a dalších lockdownů a požadavku na třetí, čtvrté či páté dávky, která už fakt určitě pomůže a ochrání nás hodné před nezodpovednymi vrahy co mají jen jednu nebo dvě?
    Většina očkování vyžaduje 2-3 dávky a pak s větším odstupem posilující dávku, popř. pravidelné přeočkovávání. Nic nečekaného.

    Před nezodpovědnými vrahy vás ochrání vakcíny. ;)
    JiK avatar 23.11.2021 14:47 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    aha, takze tomu nasvedcovaly ty vysledky z budocnosti, ktere vyrobci jeste nemeli, ale presto uz s jistotou utratili stamiliony dolaru za tovarny na plnou produkci, protoze vedeli, ze az ty vysledky prijdou, tak budou stacit k nouzovemu schvaleni, at uz budou jakekoli, teda pokud to nebude skodlivejsi nez jed na potkany...

    23.11.2021 14:53 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    1) vysledky se hromadi prubezne - data jsou dostatecna k posouzeni obchodniho rizika drive, nez ke schvaleni vakciny

    2) nejde o novou chemikalii a nezname farmakum, ale o iteraci znameho konceptu - vysledky tedy slo velmi dobre predpovidat i teoreticky

    3) co ze by to v te vakcine melo skodit vice nez infekce virem? je tezke byt jen vymyslet nejakou plausibilni hypotezu
    JiK avatar 23.11.2021 15:06 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    2) nejde o novou chemikalii a nezname farmakum, ale o iteraci znameho konceptu - vysledky tedy slo velmi dobre predpovidat i teoreticky
    Tak to mi jiste nebudes mit problem vyjmenovat tech prechazejicich 10 mRNA vakcin schvalenych v poslednich 10 letech pro normalni (nenouzove) pouziti na lidskych pacientech. Ne? Tak treba aspon 5? Ne? Ani tri? hmm, cim by to tak mohlo byt?
    23.11.2021 15:20 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A proc na lidskych pacientech? na lidskych pacientech musis delat klinickou studii pro schvaleni, ale pro posouzeni podnikatelskeho rizika to neni potreba. Ta nepatrna pravdepodobnost, ze se to nejak posere, za ten risk a zisk stoji.

    Popravde, an te vakcine neni nic, u ceho bych cekal zavazny problem. Klidne bych ji nechal otestovat na sobe, jako prvni clovek. Proste nevidim nic, ceho bych se v ni mel bat.
    23.11.2021 16:42 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    GOTO #345 bod (1).
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    23.11.2021 14:56 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ale oni měli průběžné výsledky z (prvních fází) klinických studií, které byly více než slibné. A (někteří) utratili na to (i) peníze daňových poplatníků, tak co by ne. :)

    A holt něco je obyčejné riziko podnikání, které těmto firmám zrovna vyšlo příznivě. :)

    Kam na tyhle myšlenkový kotrmelce a vrtule pořád chodíte? :D
    23.11.2021 16:22 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    aha, takze tomu nasvedcovaly ty vysledky z budocnosti, ktere vyrobci jeste nemeli, ale presto uz s jistotou utratili stamiliony dolaru za tovarny na plnou produkci,

    No, ale takto farma firmy bezne operuji. Maji nadejnou latku, vrazi miliony do prvnich testu. Pokud i to vypada nadejne, vrazi do toho stovky milionu na dalsi testy. Kdyz to projde vsema testama, penize se vrchovate vrati, kdyz ne, odepise se to a pokracujeme s necim jinym.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    18.11.2021 23:16 skutecne plky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    to není nějaký smrťáček, co by vykosil nějaké větší procento populace
    Kolik by sis predstavoval % celkove (global), na zem (country), na obec (town)?
    Celý tento boj přiživuje neodbornost jednotlivců, kteří dělají chybné závěry nad technickými věcmi, opírají se o statistiky, kterým nerozumí
    Pocitas se k nim?
    Je zde k zamyšlení, jak moc dobře postupuje stát. Zdá se totiž, že by rád měl co největší proočkovanost, ale bez jakékoli odpovědnosti.
    Co myslis tou odpovednosti a za co ze vubec?
    Osobně jsem v některých otázkách rozpolcen, stále jsem nedošel k názoru, který by pro mně uspokojivě definoval nějaké hranice. Někdo tomu může říkat nerozhodnost, ale já si myslím, že jsem tomu spíše aktivně nevěnoval dostatek potřebného času. Času málo,
    A kdyby cas byl, dosel bys k nazoru, urcite a co myslis vubec tim nazorem?

    Vidis a jsou tu dalsi otazky, a k cemu vlastne jsou, co se tim vyresi? Odpoved je nic ale hlavne ze se plka ;-)

    pushkin avatar 19.11.2021 07:58 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Je zde k zamyšlení, jak moc dobře postupuje stát. Zdá se totiž, že by rád měl co největší proočkovanost, ale bez jakékoli odpovědnosti.
    Co myslis tou odpovednosti a za co ze vubec?
    Třeba odpovědnost za následky vakcinace. Dneska se totiž do lidí bezhlavě píchají vakcíny a když se něco podělá, tak nenese zodpovědnost ani stát, ani výrobce, nikdo. Náhrady škody se nikdo nemá šanci domoct, ani kdyby se na hlavu stavěl. To je za mě největší díra celé vakcinační kampaně - kdyby byli stát a výrobci ochotní vzít na sebe nějakou zodpovědnost za následky, na vakcíny bez problémů kývne daleko více lidí.
    Max avatar 19.11.2021 08:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    1) 7% populace a více.
    2) počítám se mezi neodbornou veřejnost
    3) za celé očkování a vše okolo

    Vyřešily by se pro mně otázky, které si pokládám. Pro tebe nezajímavá věc, pro mně naopak.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.11.2021 07:16 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Fascinujici je videt, jak i vzdelani a svobodomyslni lide prijimaji omezovani svobod jednotlivce ve jmenu kolektivniho blaha. A pri tom vsem nevidi, jake to stoji zdroje, co se deje s moralkou lidi, co se deje s ekonomikou. Take nevidi to, ze viru nelze porucit, ze i pres drakonicka omezeni si virus dela, co chce, a to i v zemich, kde jsou "disciplinovane" narody, kde se ockuje skoro kazdy a kde se nosi respirator i v lete. :-D Vykasleme se na kolektivismus. Kazdy necht se chrani dle sveho uvazeni. Jsme svobodni lide, chranmne sami sebe a nechme zit ty, kteri chteji zit normalne.
    Max avatar 19.11.2021 08:40 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nj., ale nemůžeš se vykašlat na kolektivismus, když společnost, ve které žiješ, je tak nastavena. A nemyslím jen mentálně, ale kompletně (systém péče, systém zdravotní péče, pojištění, fungování měst apod.)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.11.2021 10:10 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ale nemůžeš se vykašlat na kolektivismus
    Takze mne nekdo nuti se kolektivismu ucastnit? To uz zde bylo, ze? ...
    když společnost, ve které žiješ, je tak nastavena
    systém péče, systém zdravotní péče, pojištění, fungování měst apod.
    Ona je to i otazka miry. Dokud to bylo tak, ze clovek mohl relativne svobodne podnikat, zaplatil statu vypalne a ten ho za to nechal zit, tak to bylo celkem v poradku(nebo alespon snesitelne). Nyni se vsak skokove a bezprecedentne omezuji lidske svobody ve prospech kolektivu. To je fakt za hranou unosnosti.

    Kdyby alespon stat z tech svych hloupych systemu umoznil opt-out, bylo by to daleko lepsi. Nechces se ucastnit naseho super zdravotnictvi? Super, neplat zdravotni dan, ale my te neosetrime v nasich super nemocnicich. Nestojis o kravske duchody a nemocenskou? Super, nedostanes je a nemusis platit pitome socialni odvody.
    19.11.2021 10:22 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    tohle funguje jen nekomu kdo je opravdu schopný se o sebe postarat - většina lidí na to nemá schopnosti/koule/vzdělání - ale to neznamená, že jsou nějak meněcení. můžou zase zvladat jiné věci
    19.11.2021 10:24 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    kdo je opravdu schopný se o sebe postarat
    Vzdyt jsme vsichni svobodoni lide. K tomu, abych overil svou pritomnost v rizikove mnozine a zustal doma, minimalizoval rizika, atd, nepotrebuji extra vzdelani a nepotrebuji omezovat prava ostatnich lidi.
    Max avatar 19.11.2021 11:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A nejen to, musí mít také hodně peněz v případě, že přijde nějaký průšvih (leukémie v rodině, rakovina, nějaká neodkladná operace apod.).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.11.2021 12:01 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nikde není řečeno, že ty naškudlené peníze musí vyčerpat, nebo použít na svoji péči. Krom toho by pak konečně zdravotní pojištění dávalo smysl, protože by se výše plnění řídila tím, kolik jsi do toho nasypal a ne tím, o kolik jsou za tebe ochotni zaplatit.
    19.11.2021 12:31 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Presne tak. Nekdo proste muze chtit jen v klidu odejit bez pece a nechat uspory potomkum, ale toto etatiste neuznavaji, ti cloveku nedovoli ani po svem zemrit.
    Krom toho by pak konečně zdravotní pojištění dávalo smysl, protože by se výše plnění řídila tím, kolik jsi do toho nasypal a ne tím, o kolik jsou za tebe ochotni zaplatit
    +1 Presne tak.
    19.11.2021 13:52 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Doporucuji si o tom neco zjistit. Tohle vsechno
    Kdyby alespon stat z tech svych hloupych systemu umoznil opt-out, bylo by to daleko lepsi. Nechces se ucastnit naseho super zdravotnictvi? Super, neplat zdravotni dan, ale my te neosetrime v nasich super nemocnicich. Nestojis o kravske duchody a nemocenskou? Super, nedostanes je a nemusis platit pitome socialni odvody.
    se da zaridit. Znamena to vzdat se obcanstvi, platit komercni pojisteni atd. Ale jde to. Ale asi nejsi tak schopny, jak si myslis, kdyz jsi na to neprisel. No, holt to neni pro kazdeho:) Koukni na https://liberation.travel/ Ano, poji se s tim spousta nepohodli, ale to tak byva, kdyz se chces oprostit od statu (nebo se chces oprostit jenom od toho, co se ti nelibi?)

    19.11.2021 14:08 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ale asi nejsi tak schopny, jak si myslis, kdyz jsi na to neprisel.
    Ja jsem vseho schopny. O techto moznostech davno vim. I o lidech, co to dovedou zaridit na klic. Mam pocit, ze nedavno byl takovy u urzy.
    No, holt to neni pro kazdeho:)
    To tedy neni. Jiste je to reseni, ale ne pro mne. Ja jsem hrdym obcanem statu a dokonce i hrdym danovym poplatnikem! Jen jsem v podstate minarchista, takze vize meho statu je oproti stavajicimu stavu opravdu jinde. Ja nehodlam ustoupit socialistum a etatistum, naopak! Je treba proti nim bojovat a posunout miru svobody smerem zpet k lidem!
    19.11.2021 10:20 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jen dodam, ze pokud bychom tvuj pristup uplatnili konzistentne, dojdeme k tomu, ze kdyz je spolecnost tak nastavena, tak je v poradku socializovat svobody, majetky, lidska prava, atd. A kde jsme? V komunismus! Vzdyt i euro-socialismus si hraje na to, ze ma hranice, kam socialisace nemuze zasahovat, tak at tedy laskave tato sva vlastni pravidla tento system dodrzuje (ustava, listina ZPaS, atd.). Jestli si lide vazi sve svobody natolik, ze se ji radi zbavi kvuli jedne viroze, je to smutne a obavam se, ze to dobre neskonci.
    Max avatar 19.11.2021 11:49 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Asi jsem se špatně vyjádřil. Pokud má společnost nastavený třeba ten zdravotní systém tak, jako my, tak jej nelze jen tak opustit.
    A zároveň neplatí, že se takový kolektivismus musí rozšiřovat.
    Pokud bych se měl vyjádřit konkrétně k našemu zdravotnímu systému, tak jej považuji za velmi dobrý a dostupný. Jít cestou třeba USA považuji za nedobrou, protože si myslím, že by to způsobilo ještě větší rozdíly mezi různými vrstvami a spoustě z nich by to nezpřístupnilo kvalitní zdravotní péči. Minimálně tedy ve zdravotnictví, ale i školství vidím ve sdílení zdrojů velký přínos.
    Neznamená to ale, že souhlasím se všemi úrovněmi, do kterých to dohnali třeba ty komunisti.

    Každopádně i takové slavné pojištění je kolektivismus, všichni se prostě skládají na úhradu škody, který způsobil někdo jiný někomu jinému.
    Pokud se tedy někdo ohání ohledně placení zdravotní péče, možná by mohl začít sám u sebe a zrušit všechny pojistky.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.11.2021 12:27 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jít cestou třeba USA považuji za nedobrou
    Ja take. Tam je tento sektor brutalne preregulovany statem. K volnotrznimu ma daleko. I tak je vsak lepsi nez u nas.
    Každopádně i takové slavné pojištění je kolektivismus, všichni se prostě skládají na úhradu škody, který způsobil někdo jiný někomu jinému.
    Jiste na teto urovni ano, ale zakaznik do toho vstupuje dobrovolne. DOBROVOLNE.
    19.11.2021 12:34 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jiste na teto urovni ano, ale zakaznik do toho vstupuje dobrovolne. DOBROVOLNE.
    Coz neplati u pojisteni odpovednosti provozu motoroveho vozidla ;-)
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    19.11.2021 12:38 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    plati, ja napriklad zadne neplatim
    19.11.2021 12:55 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To udelal stat povinnym od roku 1997 tusim. Do te doby povinne nebylo a jednalo se tak o normalni pojistku.
    22.11.2021 22:33 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jo. A aby to bylo ještě lepší, tak za studenty řádného denního studia to od té doby platí jen pokud jsou mladší 26 let.
    23.11.2021 12:25 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Coz neplati u pojisteni odpovednosti provozu motoroveho vozidla ;-)
    Čo síce nie je úplne v pohode z individuálneho pohľadu platiteľa, ale z pohľadu spoločnosti (resp. indivíduí, ktorým je spôsobená škoda - pokiaľ nie je akceptované vymáhať náhradu škody trebárs rozpredaním orgánov škodcu) je to veľmi pragmatické.

    Mám za to, že podobná celospoločenská pragmatickosť je aj v povinných zdravotných daniach, i keď zas na trochu inom princípe.
    Petr Tomášek avatar 22.11.2021 10:58 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Fascinujici je videt, jak i vzdelani a svobodomyslni lide prijimaji omezovani svobod jednotlivce ve jmenu kolektivniho blaha
    Pořád lepší než omezování svobod ve jménu ekonomiky a podobných sraček (které prospívá jen vyvoleným jedincům, co mají moc a peníze)....
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.11.2021 10:23 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Je super videt, jak lide odevzdavaji sve svobody statu v domneni, ze se o ne tento postara. Nepostara. I v pripade nemoci, svete div se, musi clovek uvazovat sam za sebe :-D
    19.11.2021 12:56 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Otazka do pranice: Je toto jeste ok podle zastancu kolektivniho reseni nemoci :-D ? :-D
    Člověk z Horní Dolní avatar 19.11.2021 13:41 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Mám alternativu k povinnému očkování, mohli bychom neočkované zdanit, kdo je pro? Pomohlo by to snížit schodek rozpočtu a zároveň to má precedent, máme něco jako daň z kouření, daň z konzumace alkoholu nebo daň za znečišťování ovzduší.
    19.11.2021 14:05 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Strčte si tu alternativu tam, kam vám slunce nesvítí
    Quando omni flunkus moritati
    19.11.2021 14:07 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    S tím souhlasím, prostě je nechat zaplatit lockdowny, přetížené nemocnice atd.
    19.11.2021 15:22 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Lockdowny ale oni neudelali, troubo. Udelala je vlada a ten tvuj stat! :-D
    19.11.2021 17:50 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ale jen kvuli temto neockovanym debilum :)

    s variantou zadne lockdowny, zadne povinne ockovani, nechat nakazene vlastnimu osudu bych souhlasil
    Petr Tomášek avatar 22.11.2021 11:00 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nejen. Logauny přijdou i s očkováním.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.11.2021 14:09 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jak koukam, totalitarske svine jsou velmi kreativni. :-P Budes specialne danit starsi obcany za to, ze s vyssim vekem s vetsi pravdepodobnosti plni nemocnice? :-D
    Člověk z Horní Dolní avatar 19.11.2021 15:15 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ne, v úvahu připadá jenom zmražení důchodů. A hlavně jde o to, že čas nezastavíš, kdežto očkovat se jít můžeš.
    19.11.2021 15:22 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A co jako? Proc by mel zdravy clovek platit nejakou dan za to, ze ty si myslis, ze je to spravne? :-D
    19.11.2021 15:47 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    zdravy, ale parazit
    Člověk z Horní Dolní avatar 19.11.2021 16:34 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ze by je to treba donutilo se ockovat a pak by se snad mohly zrusit opatreni a radove min lidi by muselo protrpet tu nemoc a jeji nasledky (znicene plice, mlha v mozku, smrt, nedostupna zdravotni pece).

    Ale to byla spis jenom takova provokace, realne zdaneni neockovanych nepodporuju.
    19.11.2021 18:36 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    daň z kouření
    V patnácti jsem si koupil krabičku cigaret ve vietnamské večerce. Vykouřil jsem půlku jedné cigarety, polil mě studený pot, zrychlil mi tep a začalo mě bodat v kolenou. Bylo to v době, kdy už jsem byl příležitostný kuřák. Nikdy předtím mi po cigaretě nebylo špatně, nemusel jsem se nic učit. Tohle byly symptomy, které jsem nikdy nezažil ani při silném „překouření“. Pokud to bylo způsobené nikotinem, muselo ho v té cigaretě být o řád víc než normálně.

    Při bližším pohledu jsem zjistil, že krabička vypadá trochu divně. Vyhodil jsem ji a později jsem se dozvěděl, že v té večerce vykupují kolky a že nejsem zdaleka první, komu se cigarety od nich zdály divné.

    Stát kvůli absurdně vysokému zdanění vytváří situaci, kdy se vyplatí zákazníky podvádět. Marlboro Red se dnes prodává za 128 Kč, z čehož 96,41 Kč dělá spotřební daň a daň z přidané hodnoty. Výrobní náklady a marži výrobce a prodejce jsou 31 korun.

    Pokud dokážeš cigarety vyrábět ilegálně a následně je zákazníkům prodávat za plnou cenu, vygeneruješ na každé prodané krabičce obrovský zisk. Policie a celníci se následně snaží tomu bránit; zvláštní, že o těchto nákladech už se mlčí. Přitom je to náklad přímo spojený s výběrem té daně.
    daň z konzumace alkoholu
    Nechvalně známá methanolová aféra měla naprosto stejnou příčinu, a bohužel tragičtější následky.
    mohli bychom neočkované zdanit
    A znovu tak vytvořit situaci, kdy lidé, kteří se nechtějí očkovat, budou mít silnou motivaci podvádět – a nejspíš to napáchá značné škody jinde. Už byly zaznamenány případy, kdy se lidé dostavili na očkování, převzali očkovací certifikát a následně před aplikací vakcíny utekli.

    Způsobů, jak se dostat k očkovacímu certifikátu je ovšem víc. Ta základní varianta spočívá v tom, že se domluvíš s někým, komu nevadí nechat se naočkovat a na místo se dostaví místo tebe. Nepochybně k takovým případům už došlo. Tedy existují očkovaní lidé, kteří nemají certifikát. Další lidé z této skupiny budou ti, kteří se nechali očkovat v zahraničí zde neuznávanou vakcínou.

    Protože vytvoříš silný tlak na to, aby certifikát měli, část z nich se nepochybně rozhodne nechat se naočkovat znovu. Kolik vakcín a v jakých rozestupech do sebe můžeš bezpečně napíchat, aniž by to mělo negativní zdravotní důsledky?

    K dalšímu švindlování bude docházet u praktických lékařů. Je to téměř neprůkazné: muselo by se zjistit, že neobvykle velké množství něčích údajně očkovaných pacientů má závažný průběh. Pak by možná někdo udělal krevní testy, změřil hladiny protilátek a začal tušit nějaký podvod. Pokud těch lidí ale nebude opravdu hodně, šance, že by se na to přišlo, je naprosto mizivá.

    Zdravotní pojišťovny tedy budou proplácet vakcíny, které ve skutečnosti končí v koši. A samozřejmě všechny statistiky ohledně účinnosti a bezpečnosti očkování budou ovlivněné, potenciálně nikoliv zanedbatelně.

    Když jsem sledoval tu situaci po prezidentských volbách v Bělorusku, přišlo mi neuvěřitelné, kde se berou ti fízlové, co zatýkají ty demonstranty a bijou je ve věznicích. Delší dobu jsem tušil, že ve skutečnosti většina lidí jsou úplně stejné svině a byli by schopné to dělat taky, jen jsem doufal, že ve společnosti musí nastat daleko silnější zvrat, aby k tomu došlo.

    Ve skutečnosti stačilo málo a ten zvrat už nastal.

    Fízlové ochotně sráží k zemi neozbrojené a neagresivní osoby bez zakrytých dýchacích cest. Muže i ženy, klidně před malými dětmi. Neobtěžují se jim prvně sdělit, že jsou omezeni na svobodě, nebo něco. Prostě je srazí k zemi, nebo jim dají pěstí.

    Když vláda vyhlašovala nesmyslná omezení, vč. toho omezení pohybu mezi okresy, fízlové se do toho ochotně zapojili. Žádná stávka, žádné hromadné podávání výpovědí. Budou bránit lidem, kteří neměli páteř nalhat si potřebné čestné prohlášení, jet na chatu, zatímco odjet do práce do vedlejšího okresu a pak tam navštívit obchoďák se normálně může. Je přece zjevné, že za šíření epidemie jsou nejvíce zodpovědní chataři, zatímco na pracovištích se virus šíří jen naprosto sporadicky.

    Dnes obchází restaurace, společně s hygienou po hostech vyžadují nějaké certifikáty a ukládají nějaké pokuty – patrně využívají psychického tlaku a toho, že hosti neznají přesné znění patřičných zákonů a nařízení. A pokud s pokutou na místě souhlasili, odvolat se už nemůžou.

    Je smutné se dívat, jak smyčka kolem krku se neustále utahuje, lidé přichází s více a více agresivními názory a osobní svobody druhých lidí si vůbec neváží. Ani se už nesnaží předstírat, že se chtějí nějak chránit, že smyslem opatření má snad být zabránit ostatním, aby tě nějak ohrožovali. Už se to přesouvá výhradně do roviny pomsty.

    Neočkovaní se budou danit, nebo rovnou zavírat do vězení. Ale to, že pro očkovaného jedince kovid představuje asi zhruba srovnatelné riziko jako běžná sezónní nákaza, a i mezi neočkovanými nemocnice zalhcují cca šedesátníci a starší, takže pokud už někoho k očkování nějak nutit (např. pod hrozbou odepření nemocniční péče), tak tyhle lidi a ne dvacátníky, to už se ignoruje.

    Tohle je opravdu depresivní sledovat.
    Jendа avatar 19.11.2021 19:26 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Už byly zaznamenány případy, kdy se lidé dostavili na očkování, převzali očkovací certifikát a následně před aplikací vakcíny utekli.
    Tohle nechápu jak se stane, já nic nedostal (kromě kartičky s číslem šarže a URL příbalového letáku, asi kdyby byl nějaký problém, tak aby to šlo auditovat) a certifikát se objevil až za pár dní v tom příšerném elektronickém systému. Společně s absencí papírů o převzetí zodpovědnosti (je tohle vůbec v ČR možné?) začínám mít pocit, že jsem byl na nějakém falešném očkovacím místě.
    19.11.2021 20:15 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    V každém očkovacím centru to bylo zorganizované trochu jinak. Tam, kde jsem byl já, by to taky nefungovalo. Dvojníka bych místo sebe ale poslat mohl.
    20.11.2021 09:34 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    začínám mít pocit, že jsem byl na nějakém falešném očkovacím místě.
    Nenahřívali tam tu vakcínu na lžičce nad plamenem?
    20.11.2021 10:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Když vláda vyhlašovala nesmyslná omezení, vč. toho omezení pohybu mezi okresy, fízlové se do toho ochotně zapojili
    Jo, jo, teď tu o karkulce... když policajtům někdo nahlásil otevřenou hospodu, tak tam zavolali, že přijedou a aby lidi na hodinu vypadli.
    Quando omni flunkus moritati
    Gréta avatar 20.11.2021 18:12 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    navrhuju zdanit vovočkovaný :P :P fachidiotcký lockdowny uplně zničily ekonomiku a neni spravedlivý by se na řešení inflace/schodku rozpočtu podíleli všichni lidi když nenesou stejnou vinu. správně by to měli platit jenom koronachcípáci kuli kterejm se to zavedlo :D ;D

    daň za znečišťování ovzduší.

    btw viš jakou má výroba/dovoz roušek mydlení dezinfekcema nebo záchrana boomerskejch životů dohromady vobrovitatatatatatánckou uhlikovou stopu :O :O todleto by nám taky měli koronachcípáci proplatit :D :D :D :D ;D ;D

    Člověk z Horní Dolní avatar 19.11.2021 17:07 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tak jsem si ten blog přečetl. Na "společenském" aspektu covidu mi přijde zajímavých pár věcí.

    Jak se postupně vyvíjelo vnímání a predikce budoucnosti. Na začátku bych absolutně nečekal, že za dva roky budou všichni běžně nosit respirátory, přes 10000 nových případů a desítky mrtvých denně, bude k dispozici očkování a zároveň tu bude velmi silná antivaxxerská scéna.

    Pamatuju že tu byla spousta dobrovolníků co nadšeně kódili eRoušku v domnění, že zachraňují svět. Zpětně to působí naivně.

    Definitivně se ukázal zhoubný vliv sociálních sítí a alternativních médií. Viz tenhle tweet:
    Zijeme v dobe, kdy lide utoci na ty, kteri chteji pomoci.

    Nase spolecnost neni dostatecne inteligentni, aby se vyrovnala s moznostmi, ktera nabizeji socialni site.

    Tyto jsou pouze zesilovace lidske blbosti, ve ktere se uchyti ta nejdebilnejsi myslenka.
    A jinak z mého pohledu je tohle téma hrozná nuda, furt se tady, v médiích, na sockách probírá dokola to samé. 5 až 6 z posledních 10 blogů má jako téma covid.
    19.11.2021 18:39 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Pamatuju že tu byla spousta dobrovolníků co nadšeně kódili eRoušku v domnění, že zachraňují svět. Zpětně to působí naivně.
    Naivně to působilo už tehdy, akorát si to participanti odmítali připustit.
    Max avatar 19.11.2021 19:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nejsem si jist, zda je tady nějaká silná antivaxérská scéna. Pár lidí někde zastávkují, media něco zveličí a tím to hasne. Osobně nejsem očkován, protože jsem lajdák, který nemá ani doktora a má propálenou i tetanovku. Jsem tedy stále v režimu příprav na vstupní prohlídku, probrání v jakém pořadí to do sebe napíchat apod.
    V mém okolí jsou naočkováni skoro všichni a cca 80% z nich jen kvůli tomu, že se jich dotýkaly omezení. Antivaxera znám jen jednoho, navíc jen z doslechu. Pak znám lidi na vesnici, kteří to moc neřeší, protože se jich omezení netýkají / nemají na ně vliv.
    Představa, že očkovaní nejsou sobci a očkují se kvůli covidu a pro blaho své a ostatních, je mylná. Podle mně tu jsou tyto skupiny lidí:
    • silní antivaxeři, kterých je minimum
    • lidi, co se nechali očkovat kvůli záchraně sebe nebo světa (reálně cca 40% z očkovaných?)
    • lidi, co se nechali očkovat, aby se jich nedotýkaly omezení a měli klid (60% očkovaných?)
    • lidi, kteří to neřeší, protože se jich omezení netýkají
    • a ve finále lidi, kteří se očkovat nemohou.
    Vláda, media a někteří očkovaní pak cpou všechny neočkované na jednu hromadu, přitom se chovají naprosto stejně jako většina očkovaných.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 19.11.2021 19:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nejsem si jist, zda je tady nějaká silná antivaxérská scéna. Pár lidí někde zastávkují, media něco zveličí a tím to hasne.
    dfens, rouming, pár lidí tady… Teda pokud to není jeden člověk na fulltime, ale to by snad podtržítko napsalo.
    Osobně nejsem očkován, protože jsem lajdák, který nemá ani doktora a má propálenou i tetanovku.
    Pro očkování na covid nepotřebuješ vůbec žádnou interakci se svým obvoďákem, zaregistruješ se na webu přímo pro dané očkovací místo a dojdeš tam. Mnohé píšou dokonce i že přijďte bez objednání kdykoli, takže by to šlo bez problému zařídit i pro člověka jako jsem já, co nedokáže do kalendáře absorbovat přidělené termíny.
    19.11.2021 19:45 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Díky, Jendo. :)
    Max avatar 19.11.2021 20:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To já samozřejmě vím, že mohu bez konzultace s lékařem. Jen mi přijde jako lepší nápad nejdříve znát svůj zdravotní stav, než se hned pouštět do větších akcí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.11.2021 20:18 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ty neznáš svůj zdravotní stav? Co ten praktický lékař tak bude zjišťovat za stav? Udělá nějaký zázračný test, který zjistí kontraindikace na mRNA vakcíny?

    Pokud mám nějaký akutní nebo chronický zdravotní problém, použiju Google, najdu doporučení CDC, leták výrobce atd. Nemusím tím zbytečně zabírat místo v ordinaci potřebnějším.

    (Já se třeba zrovna léčil s boreliózou. Bylo to OK.)
    Max avatar 19.11.2021 23:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Neznám svůj zdravotní stav. Očekávám od vstupní prohlídky něco podobného, čím pravidelně prochází kolega, tj. něco jako
    • kompletní fyzikální vyšetření, včetně změření krevního tlaku a orientačního vyšetření zraku a sluchu
    • kontrola očkování
    • vyšetření kůže
    • rodinné dispozice
    • možná už i vyšetření varlat
    • vyšetření moči
    • laboratorní vyšetření krevních tuků a hladiny cukru
    • dále asi už i ekg
    Případně pokud budou další možnosti (možná na genetiku?), třeba i za příplatek, tak další vyšetření (třeba ani neznám svojí krevní skupinu) atd. Kolega pak chodí třeba i na jaterní testy.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 20.11.2021 03:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Můžeš uvést nějaký možný výsledek uvedeného, který řekne, že je pro tebe lepší se neočkovat? (koukám do blogu, že jsi covid prodělal, na druhou stranu už je to přes rok)
    Max avatar 20.11.2021 16:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Já se držím jen toho, že zdravotní zákroky by měl člověk konzultovat se svým doktorem.

    Já si myslím, že Covid jsem prodělal víckrát, ale těžko říci, zda "to další" byl Covid, nebo něco jiného. Mám třeba kolegu, který není Covid nemocný, ale u testů protilátek mu dlouhodobě hodnoty stoupají (za poslední rok), a to tak moc, že už ty hladiny už nejdou zařadit na stupnici.

    Vzhledem k objemu nakažených a všemu tomu okolo, si myslím, že není problém se s tím ve větším městě setkat a být tomu exponován nějak pravidelněji.
    Teď naše firma třeba pořádá akci, že pokud zaměstnanec chce, nechá ho na vlastní náklady otestovat na protilátky. Většina na to jde, ale mně to přijde zbytečné. Čísla se nijak neuznávají a pro mně osobně je to nezajímavá hodnota.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.11.2021 03:36 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tak asi není od věci chodit pravidelně na všeobecnou preventivní prohlídku, na kterou má každý pojištěnec nárok jednou za dva roky. A pokud to jde, tak i chodit darovat krev. Potom člověka nic moc nepřekvapí.

    Ale nic se nemá přehánět. :) Pokud se člověk cítí zdráv, tak i většinou je zdráv.

    Ještě pokud se třeba probouzíš unavený, chrápeš, tak bych doporučil konzultaci ve spánkové laboratoři ohledně spánkové apnoe. Připrav se na dlouhé čekací lhůty, třeba půl roku, v době pandemie a nemocnic přehlcených z drtivé většiny neočkovanými a odkládání elektivní péče klidně déle.
    20.11.2021 10:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Pro očkování na covid nepotřebuješ vůbec žádnou interakci se svým obvoďákem
    A nebylo by dobré tu interakci přece jenom absolvovat a zeptat se ho, jestli to očkování pro toho konkrétního člověka není nebezpečné?
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 20.11.2021 11:00 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Minimálně mě zná obvoďák tak málo, že to nemá šanci vyhodnotit. Můžete uvést nějaké příklady, které obvoďák bude znát a vyhodnotí, a člověk s běžnou schopností zpracovávat informace (což sysadmin Max jistě bude) ne?
    20.11.2021 12:32 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nevim, nejsem lékař, proto práci pro lékaře nechávám jim. A nedoporučuju lidem zdravotní zásahy bez konzultace s nimi.
    Quando omni flunkus moritati
    20.11.2021 16:47 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Odebere krev, odhalí autoimunitní onemocnění, o kterém Max zatím neví, a tam by to v závislosti na okolnostech a jeho odborném názoru mohl být důvod s podáním mRNA vakcíny vyčkat alespoň do doby než se dosáhne remise.
    20.11.2021 18:15 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Testy se spíš dělají na nějaká konkrétní autoimunitní onemocnění, na které má lékař podezření, takže spíš v případě, že má nějakou historii problémů. A ty testy asi taky budou mít nějakou svoji senzitivitu a specificitu.

    Dosavadní zkušenosti s mRNA vakcínami (jen v EU asi půl miliardy) ukazují, že závažné vedlejší účinky jako anafylaktický šok jsou extrémně vzácné a jsou dostatečně podchycené tím, že má očkovaný počkat nějakou dobu na očkovacím místě, tedy se zdravotnickým personálem nablízku.

    Tak je otázka, jestli má větší benefit očkování odkládat o x týdnů (termín u lékaře, čekání na výsledky z laboratoře) kvůli takovým testům. Přeci jen, ochrana se projeví v plné míře až nějaké dva tři týdny od druhé dávky. A sice minimální interval u Comirnaty jsou tři týdny, ale sweet spot účinnosti je zdá se asi osm týdnů.

    Ale zase pokud už prodělal, nějakou míru ochrany (snad ještě) má, ale moc bych na ni nespoléhal.
    Jendа avatar 20.11.2021 06:57 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    lidi, kteří to neřeší, protože se jich omezení netýkají
    Jestli jich je nějak nezanedbatelně mnoho, jak naznačuješ, tak to je docela argument pro povinné očkování - je to jako kdyby byla spousta lidí, co neřeší technický stav svého auta, a byly by z toho hromady nehod (kvůli nefunkčním brzdám, upadnutým kolům… + exhalace z neseřízených motorů) (zahlcené nemocnice a další efekty týkající se i očkovaných) - a proto by se zavedly povinné technické.
    22.11.2021 22:07 Ica | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ve skutečnosti zatím mohu celkem bez potíží celé nařízení ignorovat a používat jeden ze zveřejněných QR (ostatně stačí i zneplatneny cert. Mickey Mouse a ukazovat podrobnosti o očkování s odrolovaným jménem). Z hygienou se nemusím bavit vůbec, natož jim něco ukazovat. NSS se vyjádřil, pokud něco chtějí mají použít správní řízení a to případně bude velká legrace.

    Povinné očkování neřeší nic zrovna tak. Pokuta za nedodržení je myslím jednorázově do deseti tisíc, proti současným opatřením je to levné.
    23.11.2021 07:20 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    no sankce za neockovani by mely byt (a casem budou) uplne nekde jinde - dostanes vybrat pred ockovanim nebo transportem do tabora pro neockovane

    ale jeste predtim by to melo byt zabaveni majetku na pokryti financnich ztrat kvuli epidemii
    23.11.2021 09:04 Ica | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    IMHO nebudou, takový zákon půjde lehce napadnou a soudně to neprojde testem proporcionality (Očkování chrání dost mizerně, pro mladší jedince mohou být učinky vakcíny a covidu srovnatelné a smrtnost covid není zase taková ve srovnání s ostatními povinými očkováními). Postih majetku neočkovaných je vlhký sen fanatiků. Ten argument jde jednoduše otočit: "Proč neočkovaní mají platit očkovaným léčbu pokud už jim platili mizernou vakcínu?" Nehledě na tu drobnost že část lidí by byla po zůčtování plateb do zdravotního systému vs čerpaná péče dostatečně v plusu na několik hospitalizací a při podobném porušení systému solidarity oprávněně budou chtít své peníze zpět.
    23.11.2021 09:45 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Očkování chrání dost mizerně
    Právě naopak.
    pro mladší jedince mohou být učinky vakcíny a covidu srovnatelné
    Tak to ani náhodou.
    smrtnost covid není zase taková ve srovnání s ostatními povinými očkováními
    Jasně, a proto máme zase přeplněné nemocnice, omezuje se elektivní péče a máme desítky tisíc nadúmrtí.

    Statistiky mluví celkem jasně. Jen jedinci s kognitivní disonancí (nebo nějakou zvrácenou agendou popř. touhou po pozornosti) si dál budou cucat zřejmé nesmysly z prstu a popírat realitu.
    23.11.2021 09:48 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    (nadúmrtí v ČR od začátku pandemie, kdyby to někomu nedošlo)
    pushkin avatar 23.11.2021 09:59 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    pro mladší jedince mohou být učinky vakcíny a covidu srovnatelné
    Tak to ani náhodou.
    Naprosto v pohodě. U naprosté většiny dětí a lidí pod 30 let je COVID prakticky bezpříznakový. Kamarád lehce přes 40 měl tak závažný COVID, že v klidu doma posiloval. Naopak jiný známý (cca 35 let) skončil v nemocnici po očkování s plicní embólií. Tak, a teď mi můžeš povídat o tom, jak je očkování v pohodě v porovnání s COVIDem.
    23.11.2021 10:18 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    No, pořád jsou to anekdotické jednotlivé případy. Statistiky mluví docela jasně.

    Taky mohl dříve či později skončit na kyslíku z důsledku infekce SARS-CoV-2 (třeba v průběhu nějaké vlny, když jsou přetížené nemocnice). Je to teda takové co by kdyby no.

    Ale kamaráda je mi líto. Doufám, že se mu dostalo veškeré a včasné péče a dostal se z toho bez dalších komplikací.
    pushkin avatar 23.11.2021 10:46 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jenže statistiky se věnují prakticky výhradně nakaženým. Existuje statistika toho, kolik lidí mělo problémy po očkování? A myslím tím věrohodnou statistiku, protože z pozorování v mém okolí těch problémů nebylo málo, ale prakticky nikdo je nehlásil. Zatímco nakažení jsou ostře hlídáni a každé "uprdnutí" je okamžitě reportováno. Pak udělej skutečně důvěryhodnou statistiku.
    23.11.2021 11:30 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    je velmi pravděpodobné, že pokud měl takový problém po očkování, měl by ho i po infekci virem (a asi i horí)

    je to furt ta samá látka, je jedno jak se do těla dostane
    23.11.2021 12:11 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Netvrdil bych, že je to ta samá látka. Je to jen zlomek RNA celého viru, plus lipidový ochranný obal, následně pak vyprodukované hrotové proteiny.
    23.11.2021 12:21 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ano celkově je to podmnožina

    ta látka, co škodí, je ta samá

    není tam jak by to mělo škodit víc než ten virus, je to totéž v kontrolované dávce, narozdíl od viru, který se může množit bez omezení
    23.11.2021 13:13 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    No pozor, ona tam není žádná látka, co škodí. Je tam určitá sekvence mRNA (ta neškodí), která nějaké svalové buňky instruuje, aby vyráběly spike protein (ten neškodí), který je na povrchu skutečného viru (jeho RNA škodí). V podstatě z hlediska imunitního systému takový „průkaz“ nebo „fingerprint“ toho viru. Takže my tou vakcínou jen učíme náš imunitní systém rozpoznávat, kdo je „bad guy“ na základě nějakých vnějších znaků.

    To mi připomnělo, že jsem četl takové hezké přirovnání fungování různých typů vakcín:
    Já mám ráda přirovnání z běžného života, takže taková vakcinace, to je v podstatě zpráva pro bezpečnostní složky o nebezpečném zločinci, na kterého je třeba zareagovat a sejmout ho, jakmile se objeví. Takže jsou tu možnosti:

    Inaktivovaná vakcína - zabijeme jednoho člena zločinecké skupiny a jeho mrtvolu vozíme ukazovat po policejních okrscích, aby si ho dobře prohlédli a poznali další, kteří vypadají stejně. Celkem to funguje, ale hrozí, že strážník Maňas, který není nejostřejší tužka v penále, si řekne "dyť je mrtvej, tak proč si ho mám pamatovat" a vykašle se na to.

    Atenuovaná vakcína - chytíte zločince, spoutáte ho a vozíte po policejních okrscích živého v poutech. Funguje super, i strážník Maňas má patřičný respekt, ale hrozí, že se zločinec z těch pout vytrhne a zmasakruje okolí.

    Subjednotková vakcína - vezmete zločinci doplňky, které vždycky nosí - pokaždé má tenhle klobouk a tyhle řetězy na krku, tak ukážete policajtům ty věci. To je spolehlivé jak u čeho - musí to být zločinec, který si fakt nikdy nesundá svůj klobouk a řetěz a musí to být klobouk, jaký nenosí jen tak nějaký náhodný kolemjdoucí.

    Vektorová vakcína - najmete si herce a necháte ho profesionálně namaskovat do dokonalé podoby zločince, pak ho ukazujete na policejních stanicích. Všichni chápou (ano, i Maňas, protože pravidelně sleduje Kriminálku Anděl), že tohle zločinec není, ale zapamatují si, podle čeho ho poznat.

    mRNA vakcína - využijete pokročilé technologie! Fotoaparát a kopírku! Zločince vyfotografujete a odeberete mu otisky prstů, pak pošlete poslíčka (messengerová RNA), přinesl materiály s instrukcemi "tohle si nakopírujte a vyvěšte na všech nástěnkách".
    23.11.2021 14:02 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ano, v zasade tomu rozumis

    ta sama mrna (jen tedy delsi obsaujici vice genu) je soucasti toho viru

    takze proc ta z vakciny ma byt nebezpecnejsi?

    virus toho proste ma vic, krome rna ma uz hotovy protein, a spoustu dalsich genu a proteinu - neexistuje logicke zduvodneni, proc by nekomu mela ubliuzovat vakcina a virus ne

    btw vektorova vakcina muze byt potencialne nebezpecna, protoze muze potencialne modifikovat lidskou DNA (je to velmi nepravdepodobne, nicmene mozne)
    24.11.2021 13:16 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    takze proc ta z vakciny ma byt nebezpecnejsi?
    Vůbec netuším, odkud vzešla tahle otázka, přece nic takového netvrdím, resp. právě přesný opak. Reaguju na ta látka, co škodí, je ta samá apod.

    A včera o tom i Adam Obr: Není spike jako spike.
    24.11.2021 13:18 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Resp. nevím, jestli je otázka mířená na mě, nebo do pléna na lidi, kteří tvrdí, že hrotový protein produkovaný díky mRNA z vakcíny je nějak škodlivější než virus nebo jen jeho hrotový protein, což já nejsem…
    JiK avatar 24.11.2021 14:30 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Taková otazecka, když jde teda jen a pouze o hrotovy protein, proč se používá mRNA k hacknuti buněk pacienta aby ten protein vytvořily v jeho těle, místo aby se proste pichnulo známé množství synteticky vyrobeného spike proteinu? Syntéza proteinu je už desítky let triviální. Bylo by to dramaticky jednodušší, přímočaré, proteiny se rozpadají při +40 stupních takže by se nemuselo chladit na -80 a ještě bys umlčel lidi, kteří tvrdí ze mRNA nebylo dosud nikdy schváleno k použití na lidech.
    24.11.2021 15:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ano bylo by to dramaticky jednodussi, proto takove vakciny delaji ve tretim svete (nejake ty cinske a indicke a buhvi jake jeste jsou na tomto principu)

    v zasade by takovou vakcinu umel vyrobit i kdejaky amater v garazi

    problem je... ze moc nefunguje

    telo na protein pasivne plavajici v krvi nijak zvlast dramaticky nereaguje, protoze se tam muze dostat ledacos, proste imunitni reakce neni dostatecna. protein syntetizovany ve vlastnich bunkach, je uplne jina uroven poplachu - protoze jasne indikuje virovou infekci nebo treba nadorove bujeni - proto se delaji vektorove a mrna vakciny

    JiK avatar 24.11.2021 15:14 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    To je skoda. Takovéhle “blbé” vakcíny by chránili třeba jen na 6 měsíců. Kdežto ty sofistikované, ty prý chrání klidně i půl roku.
    24.11.2021 15:21 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ne proste nefunguji

    vedecky negramotnemu ctenari se to asi tezko vysvetluje, ale je to proste uplne jina uroven technologie a uplne jina uroven interakce s imunitnim systemem
    24.11.2021 16:16 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    No nebo by taky chránily (efektivně) nějaké ty 3 měsíce jako jednodávkový (adenovirový/vektorový) Janssen. :/ Uvidíme. Zatím to vypadá, že budou chránit hůř než mRNA, ale třeba v globálním pohledu pomůžou cenou a jednodušším skladováním v zemích třetího světa a u paranoiků s nepodloženými obavami z jiných technologií.
    pushkin avatar 24.11.2021 18:45 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Zásah, potopená loď ;-)
    25.11.2021 10:43 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ani ne, je to vcelku mimo.

    Reálně a ve velkých množstvích dostupná vysoce účinná vakcína teď je po všech stránkách lepší než jakákoliv (po roce) nedostupná, byť v nějakém parametru teoreticky lepší. Její praktická účinnost je teď jedna velká nula. Problémy s logistikou a skladováním se alespoň v našem vyspělém koutu světa povedlo vyřešit.

    Ono ani použití technologie mRNA (nebo spolupráce s Teslou / Muskem) není zárukou úspěchu, viz CureVac.

    Samozřejmě si přeju víc účinných vakcín, které budou použitelné i v jiných částech světa a budou v rámci konkurenčního boje celkově tlačit cenu dolů.

    Koukám, že ten Novavax na tom podle dosavadních studií možná nebude špatně ani s tou účinností, tak držím palce, snad bude držet i za půl roku.
    pushkin avatar 25.11.2021 20:53 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ale jo, je to vcelku výstižné a potvrzuje to slova naší učitelky biologie z gymplu - proti bakteriálním infekcím není problém vakcínu udělat, ale proti virům je to složité a moc nefungují. A je vidět, že to, co nám říkala před dvaceti lety pořád platí.
    26.11.2021 00:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    proti bakteriálním infekcím není problém vakcínu udělat, ale proti virům je to složité a moc nefungují.

    A jéje, další odborník, který se neshodne se současnou úrovní medicínského poznání.
    Quando omni flunkus moritati
    26.11.2021 00:58 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ale jo, je to vcelku výstižné a potvrzuje to slova naší učitelky biologie z gymplu - proti bakteriálním infekcím není problém vakcínu udělat, ale proti virům je to složité a moc nefungují. A je vidět, že to, co nám říkala před dvaceti lety pořád platí.
    Kolik bylo pani ucitelce let, kdyz vas to ucila? Mezi standardni ockovani proti virovym onemocnenim, ktere dnes dostava kazde male dite patri: spalnicky, zardenky, priusnice, plane nestovice, zloutenka, pripadne kdyz si zaplatis, rotaviry.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    Jendа avatar 26.11.2021 05:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    26.11.2021 09:40 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Před dvaceti lety se proti planým neštovicím neočkovalo? Stejně tak proti příušnicím? I když samozřejmě i kdyby ne, tak spíš kvůli tomu, že to nikdo nepovažoval za nutné (pro děti obojí banální nemoc), ne protože to nešlo.
    Quando omni flunkus moritati
    26.11.2021 12:22 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    to sis spletl, nebo jsi nedaval pozor

    nemluvila o vakcinach, ale o lecich (antibiotika jsou temer univerzalni lek na bakterie, proti virum nic moc nemame) - tedy predpokladam, ze vase ucitelka nebyla uplne vymastena

    protivirove vakcoiny jsou bezne, ucinne a dokonce prvni uspesna vakcina byla proti virovemu onemocneni
    Petr Tomášek avatar 26.11.2021 07:07 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    na protein pasivne plavajici v krvi nijak zvlast dramaticky nereaguje

    blbost. protein v krvi je toxický. očkuje se do svalů. pokud se dostane vakcína do krve,je to, jak se zdá, průser. proto se při očkování má aspirovat, kdo to nedělá, zadělává si na průser.

    BTW, očkování přímo proteinem dělá např. vakcína od astra-zeneky...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    26.11.2021 12:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    i ve svalech je krev, samozrejme ze se dostane i do krve :) jen ne primo a ve velkem mnozstvi, proto se nepicha do zily

    ne, vakcina od astra zenecy neni proteinova ale tvori ji cely adenovirus s vlozenym genem pro spike protein coronaviru

    proteinove vakciny jsou velmi malo ucinne
    Petr Tomášek avatar 26.11.2021 15:22 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    i ve svalech je krev, samozrejme ze se dostane i do krve

    míněno je samozřjemě do krevního oběhu. pokud se očkuje blbě (bez aspirace), pak tu je jisté riziko, že se strefí do žíly, což může vést k závažným vedlejším účinkům.

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    26.11.2021 16:30 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    zadna jina krev nez v krevnim obehu neexistuje :) alespoin fyziologicky a u muzu

    i vlasecnice vyzivujici svaly jsou soucasti krevniho reciste
    26.11.2021 12:27 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    BTW, ty jsi totalni biologicky nevzdelanec, pohadkar, siritel hoaxu a blb :) Prosim, uz se k nicemu co souvisi s medicinou nevyjadruj. Prospejes tim sobe i okoli.
    Petr Tomášek avatar 26.11.2021 15:25 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    LOL, no kdybych měl spočítat, kolik blbostí, pololpravd a nesmyslů jsi tady nakdákal ty, tak bych se asi nedopočítal...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    26.11.2021 16:31 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ja vim, ale ja mam tu vyhodu, ze temi "mymi" blbostmi, se ridi ti zdravotnici, zatimco tebe ohrozuji na zivote :)
    26.11.2021 12:41 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Petr Tomášek avatar 26.11.2021 15:23 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    OK, v tomhle můžeš mít pravdu ;-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    24.11.2021 16:11 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Co vím, tak se ukázalo jako jednodušší/efektivnější vyrobit mRNA a nechat výrobu proteinu na našich svalových buňkách, než vyrábět proteiny mimo a čistit je. (Tuším, že jsem i odkazoval nějaký text, kde to bylo popsané lépe, možná něco od Adama Obra tady v diskusi.) Proto byly mRNA vakcíny tak rychle vyvinuté, kdežto na schválení těch proteinových se stále čeká. V klinických studiích to taky vykazovalo horší efektivitu. Svoje o tom budou vědět výzkumníci pracující na Novavaxu. :)

    How protein-based COVID vaccines could change the pandemic

    Novavax už/teprve o schválení v EU požádal, takže pokud má někdo problém s mRNA, bude snad mít brzy možnost jít touhle cestou: Informace o dostupných vakcínách · Covid Portál
    24.11.2021 16:13 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    vyrábět proteiny je naprosto triviální, včetně čištění

    dělá se to naprosto rutinně

    jenže ono je potřeba, aby je vyrobila buňka a vystavila na svem povrchu
    pushkin avatar 24.11.2021 18:44 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Za mě je daleko slibnější Oravax. Na rozdíl od všech výše uváděných vakcín se tupě nesoustředí pouze na spike protein, ale používá směs tří proteinů, takže bude zřejmě účinnější vůči budoucím mutacím. Pokud přijdou.
    Gréta avatar 24.11.2021 19:04 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    ovarvax :D :D

    pushkin avatar 24.11.2021 21:20 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A jedině s křenem! :-D
    24.11.2021 19:48 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Neboj, přijdou. Už je připravená "botswanská varianta" se 32 hrozivými mutacemi :-D
    25.11.2021 10:51 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    I to „tupé“ soustředění na jeden protein vykazuje skvělou účinnost na všechny dosavadní varianty viru. V případě Moderna Spikevax je nejmenší pokles ochrany po půl roce. Pfizer-BioNTech taky pořád lepší po půl roce než další vakcíny po dokončení očkování. ¯\_(ツ)_/¯
    25.11.2021 10:52 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ale jinak jen houšť a větší kapky. Získali jsme čas, teď můžeme optimalizovat účinnost, logistiku, způsob podávání atd.
    25.11.2021 19:27 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Kecáš. Moderna má po půl roce sotva 40%, zatímco ten šmejd od Pfizeru je přes 50%. Na to že chrání proti viru, terý už dva roky neexistuje, to není tak nejhorší. Ale na zastavení pandemie úplně k hovnu.
    pushkin avatar 25.11.2021 20:54 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ale stále je to jenom kolem 50%. Tzn. má to zhruba stejnou účinnost jako respirátor nebo chronická rýma.
    26.11.2021 15:14 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    respirator, mozna tak kdybys ho pouzival spravne a stale - a to nedela nikdo

    protoze kdo za den pouzije nejmene deset respiratoru?
    27.11.2021 11:52 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A co když mám respirátor a chronickou rýmu?
    27.11.2021 13:01 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tak se na něj můžeš klidně vybodnout. Už totiž stihli vykoumat, že kde jsou rhinoviry, není místo pro koronaviry.
    27.11.2021 18:06 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    V tom případě se začátkem května začnu zajímat jestli už je hotová a otestovaná nějaká účinná čichací vakcína, protože do té doby budu mít nudli u nosu neustále.
    29.11.2021 16:09 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jenda osvědčená by tu byla. 8-P
    Petr Tomášek avatar 29.11.2021 16:51 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jasně, při dostatečné dávce už nikdy v životě žádný koronavirus nedostaneš...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    29.11.2021 18:24 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Bluebear sice feťák je, ale v toluenu snad nejede.
    xxxs avatar 25.11.2021 18:11 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    aby vyráběly spike protein (ten neškodí)

    takze neposkodzuje cievy?
    Petr Tomášek avatar 26.11.2021 07:08 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    poškozuje, proto se očkuje do svalů.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    xxxs avatar 26.11.2021 10:13 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    pytal som sa predrecnika, aby som zistil, ci sme v rovnakom matrixe.
    26.11.2021 12:19 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    spike protein je soucasti viru

    samozrejme ze skodi, ale prave proto je ve vakcine, aby skodil malo a kontrolovane a ne hodne a bez kontroly pri divoke infekci

    princip vakciny - ucivo zakladni skoly
    xxxs avatar 26.11.2021 14:23 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    to je sice pekne, ze je to ucivo zakladnej skoly, ale znovu citujem:"aby vyráběly spike protein (ten neškodí)"

    ty tvrdis, ze skodi. ja tvrdim, ze skodi. spike tvrdi, ze neskodi.
    26.11.2021 14:41 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    xxxs avatar 26.11.2021 15:57 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    ako si vysvetlujes zrazeniny a zapaly osrdcovnika a srdca po vakcinacii?
    26.11.2021 16:26 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Je to jedna ze zvažovaných možností, ano.

    Myocarditis With COVID-19 mRNA Vaccines | Circulation
    Although the mechanisms for development of myocarditis are not clear, molecular mimicry between the spike protein of severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 (SARS-CoV-2) and self-antigens, trigger of preexisting dysregulated immune pathways in certain individuals, immune response to mRNA, and activation of immunologic pathways, and dysregulated cytokine expression have been proposed. The reasons for male predominance in myocarditis cases are unknown, but possible explanations relate to sex hormone differences in immune response and myocarditis, and also underdiagnosis of cardiac disease in women.
    Jeho role je, aby buňky, které ho vyrobí, ho „vystavily“ na svém povrchu a na to reaguje imunitní systém. Samozřejmě ty buňky pak asi jsou zničené imunitním systémem.

    Mám spíš pocit, že se spíš jen neshodneme na definici škodlivosti.
    Petr Tomášek avatar 27.11.2021 17:48 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    Kdoví.

    Abstract 10712: Mrna COVID Vaccines Dramatically Increase Endothelial Inflammatory Markers and ACS Risk as Measured by the PULS Cardiac Test: a Warning

    (Je ale pěkné, jak se to celé změnilo v "náboženskou" válku vaxerů a antivaxerů.)

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    JiK avatar 27.11.2021 18:42 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    takoveto vysledky muze publikovat jen tridni nepritel. Navic, koho, by zajimalo kolik pribude tromboz a selhani srdce par mesicu po druhe, treti nebo ctvrte davce zcela bezpecne vakciny, ktera az dosud nebyla nikdy povolena pro pouziti na lidech. Vzdyt mistni osazenstvo uhrovatych nerdu opalenych svetlem LCD monitoru ti vysvetlilo, ze vakcina je bezpecna, protoze je bezpecna, protoze v ni neni nic nebezpecneho, a navic, vsechny dlouhodobe efekty spike proteinu z noveho viru jsou vsem uz desitky let znamy. Priznat, ze neco nevime je napomahani nepriteli. Stejne jako cekat na vysledky dlouhodobych klinickych studii, jako u jinych leku. Kdo nelze s nami, lze proti nam.
    Jendа avatar 28.11.2021 02:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Zatímco světlonoš JiK jako alternativu předkládá plné nakažení tím virem, který obsahuje tu stejnou obávanou mRNA a spike protein + několik dalších, jehož krátkodobé účinky jsou známy jako 10-100x horší než účinky vakcíny, a jehož dlouhodobé účinky neznáme úplně stejně jako účinky vakcíny. Nebo to nechápu?
    JiK avatar 28.11.2021 05:22 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ne nechápeš. Já říkám, ze je férové přiznat, co nevědí. Přiznat i co nevěděli, lhali, zamlceli a teď je nečekaně špatně. Vy na to nemáte argument. Místo toho nalepkujes ostatní do popíračů a zakazuješ pochybovat a publikovat.

    Tahle sis sám sebe představoval před par lety, jako cenzora, který umlcuje hlasy zpochybňující pochybné povinné nasazení experimentálního léku, který nebyl dlouhodobě otestovan a nezabranuje ani nakažení ani šíření ani problémům, jak vám slibovali, a jak je vidět na desítkách tisíc případů denně v evropské populaci, která je “proockovaná”
    28.11.2021 08:35 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A má obsahem toho přiznání být to, co nevěděli atd., nebo to, co jste si o "nich" vylhal vy? Přece jenom to jsou dva dost různé seznamy.
    Quando omni flunkus moritati
    28.11.2021 09:44 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    zajimave, mne nikdo nelhal, kdo lhal tobe a o cem?

    a proc ty lzes o tom, ze vakcina nefunguje?
    Petr Tomášek avatar 28.11.2021 12:37 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    LOL, takže jednoho antivaxxxx debila tu máme, teď ještě, aby se do toho pustil nějaký zarputilý pro-vaxxer debil.

    Proč je svět plný dementů, co nikdy neslyšeli o vědecké metodě?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    28.11.2021 13:19 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Tomášek a vědecká metoda? Proč tu tedy pořád rozsévá pavědecké bludy?
    Petr Tomášek avatar 29.11.2021 11:25 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Například?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    29.11.2021 11:49 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Například ta "alternativní" biochemie?
    26.11.2021 15:13 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    skodi, ucastni se patogeneze, ale i kdyby ne, tak tim lepe, ne?

    podstatne je, ze vakcina skodi mene nez infekce (i pokud spike skodi, tak skodi mene jeho male a kontrolovane mnozstvi pri ockovani nez velke a nekontrolovane pri infekci)

    podstatna pointa je v tom, ze ockovani ti nema jak uskodit, at dela spike cokoliv. protoze srovnavat musis s infekci, ne s tim, ze se se spike proteinem nikdy nesetkas. to totiz proste neni mozne.
    xxxs avatar 26.11.2021 15:59 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    wtf? rozporujem jeho tvrdenie, ze neskodi. skodi.
    26.11.2021 16:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    je to hlavne jedno, jak jsme se snazil vysvetlit
    26.11.2021 16:18 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Pokud se teda bavíme o mRNA vakcíně, tak tam spike protein není, ale jsou tam informace na jeho výrobu. A vyrábí se, protože podle něj může imunitní systém ten virus rozpoznat, ne proto, že by byl nutně škodlivý.

    Ale jinak ano, kontrolované množství vs divoká infekce je určitě taky faktor.
    26.11.2021 16:35 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    jestli je tam protein nebo informace pro vyrobu je v tomto kontextu (a pri rozhovoru s laiky) naprosto jedno

    a o jeho skodlivosti se opet mluvi proto, ze je to jedina slozka vakciny, ktera je nova a potencialne skodliva - protoze vse ostatni je naprosto nezavadne

    ze skodliva neni, vyargumentovat nelze, proto je spravny argument, ze je to vlastne jedno
    26.11.2021 16:43 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    OK, beru, v tom hlavním se shodneme, není to pahorek, na kterém bych hodlal umírat. :)
    26.11.2021 16:45 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    (Podle mě je to spíš z kategorie - Jsou vlašské ořechy škodlivé? No, jak pro koho. A teď jde o to přijít na to, za jakých okolností to způsobí problémy.)
    23.11.2021 11:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    tak pokud ma nekdo tak zavazne problemy po ockovani, ze je nemusi hlasit, tak to je skutecna katastrofa

    stejne tak naprosta vetsina lidi nehlasi problemy, co mela s kovidem, uz jen proto, ze narozdil od ockovani o tom vetsina lidi ani nevedela (ze maji covid)
    23.11.2021 12:00 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Ale jistě, že jsou. Ano, možné vedlejší účinky vakcín se sledují a nahlašují (viz anafylaktický šok, krevní sraženiny zejména u adenovirovýc/vektorových vakcín, myokarditida, byly zachycené nějaké vedlejší reakce u silikonových implantátů apod.), vzhledem k vyhrocenosti antivax kvičení dokonce víc než u kterékoli jiné vakcíny.

    Problémy jakého rázu? Kromě toho jednoho kamaráda něco horšího než očekávaná bolest v místě vpichu a zvýšená teplota a únava další cca dva dny? Tak ať to ještě nahlásí. Formulář zde:
    23.11.2021 13:21 Ica | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Příloha:
    To přeplnění nemocnic by mne vlastně dost zajímalo viz data UZIS. MVCR Zdroj

    BTW: Jakou realitu vlastně mám popírat? Dojíždím denně sto km do Prahy do práce, normálně chodím do restarurace na oběd a do bazénu plavat, nařízení vlády padají v podstatě automaticky jak to jde NSS na stůl + jak jsem psal výše postih prakticky nehrozí -> místa kam chodím povětšinou fungují normálně, některá se bouří otevřeně nápisem zde respektujeme soukromí.

    Prostě k té hysterii už nějak nevidím důvod a nechápu proč bych měl pořád dokola řešit horší chřipku (kterou jsem notabene nejspíš prodělal bez jakýchkoliv příznaků, alespoň obvodní si to myslí), natož se otravovat s očkováním. Jediný kolaps za celý den vidím večer ve zprávách.
    23.11.2021 13:39 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    No a to je přesně to popírání reality.
    23.11.2021 13:44 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    K přiloženému grafu, který se předpokládám šíří kanály popíračů COVIDu, už se vyjadřovali jiní, tak v rámci úspory času jen využiju jejich odpovědi:

    kapacita nemocnic je furt stejná. akorát se místo toho co dělají nemocnice normálně léčí covid, který je náročnější na personál, přístroje (např na Slovensku došla kapacita umělé plicní ventilace), možná i prostor (z 20 lůžek normálních uděláš 10 COVID nebo tak něco) a se kterým tam jsou lidi typicky několik týdnů a zabírají tam místo dlouhodobě. (a to pomijim, že ten personál jede na 200%). to má tři efekty víc lidí umře na COVID, protože není možné jim poskytnout dostatečnou péči. víc lidí bude mít zdravotní následky protože se odkládají plánované výkony. kapacita dochází v různých úzkých hrdlech - sanitky, emergency příjmy (tohle je velký problém v UK člověk s infarktem nebo mrtvici musí čekat než ho přijmou protože je před ním fronta stejně urgentních covidu) , což opět má zdravotní následky.

    hospitalizacie neockovanych ludi s kovidom pocas pandemie nie su porovnatlne s hospitalizaciami kvoli komplikaciam inf. ochoreni z rokov pred 2020, lisia sa jednak v materialnej, priestorovej, personalnej narocnosti ich osetrovania, jednak v trvani priemernej hospitalizacie, predpokladam.

    No vzdyt na tom neni celkem nic nepochopitelneho. Kvuli COVIDu se omezuji vsemozne ukony a operace, se kterymi by pacienti jinak byli v nemocnicich. Takze celkove je pacientu mene, lec o to vice jich je na tech JIP luzkach, ktera normalne zaplnena nebyvaji a uz vubec ne dlouhodobe. Standarndni delka pobytu na JIP je mam dojem neco kolem dvou, tri dnu. COVID pacienti tam byvaji nekolik tydnu. Pece o pacienta na JIP je vyrazne narocnejsi a vyzaduje vyssi odbornost. To neni problem poctu luzek jako takovych, ale poctu JIP luzek a odborneho personalu. Tabulka nejake souhrne obsazenosti je naprosto irelevantni.
    23.11.2021 22:20 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    (např na Slovensku došla kapacita umělé plicní ventilace)
    K tomuto len drobné doplnenie, na Slovensku v skutočnosti došiel personál umelej pľúcnej ventilácie, strojov je ešte kopa voľných.
    19.11.2021 20:11 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    20.11.2021 03:39 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    20.11.2021 08:22 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    A jeje, to je ale mrzení. Pro infektofily / promořovače / antivaxery teda.
    lPre-existing CD4+ T-cell reactivity was present in similar proportions among HCW who subsequently became infected and those that did not.

    T-cell reactivity is not a suitable measure of past infection and does not reliably indicate protection.
    Frontiers | Longitudinal Follow Up of Immune Responses to SARS-CoV-2 in Health Care Workers in Sweden With Several Different Commercial IgG-Assays, Measurement of Neutralizing Antibodies and CD4+ T-Cell Responses | Immunology
    20.11.2021 12:48 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Gréta avatar 20.11.2021 18:24 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    lol seznamzprávy kde covid svírá kosí drtí hele :D :D :D :D a jako úúúúúúúrčitě to vůůůůbec nesouvisí stim že se seznam.cz podílel na chytrý karanténě :D :D ;D ;D

    Prodělání covidu chrání, ale méně, než se zdálo. Reinfekcí je řádově více - Seznam Zprávy

    titulek je dost zaváděcí :D :D to jejich řádově víc je že těch reinfekcí je 32 misto původního maxima 4. jj to je řádově věčí číslo. akorátže na těch 32 reinfektovanejch připadá +3000 vovočkovanejch :D ;D

    20.11.2021 18:36 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    lol dfens takovej dezinfo circlejerk lvl pomocná škola
    Gréta avatar 20.11.2021 18:51 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    20.11.2021 22:48 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Něco o pomocné škole mě napadne když vidím tvůj písemný projev :-D
    21.11.2021 05:55 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Díky, snažím se přiblížit úrovni toho kterého ctěného čtenáře.
    21.11.2021 08:18 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Nejhodnější Medvídci

    Šel jsem včera do ČT, že tam budu deset minut a nakonec to bylo půl druhý hodiny. Obávám se, že vláda ani opozice nechápe dynamiku epidemie. Snažit se přimět lidi k prvoočkování je fajn, ale to nám pomůže v příští vlně, v týhle ne, účinek vakcíny naběhne za 5 týdnů. Nevěřím, že se vyhneme kolapsu nemocnic, ale měli bychom to aspoň zkusit. Co nám pomůže okamžitě je
    1. Všichni, kdo mohou na třetí dávku, okamžitě očkovat. Třetí dávka "naběhne" za týden, v nemocnicích lidi po třetí dávce více méně nejsou. Sem měla směřovat kampaň, ne na prvoočkované. Upozorňuju, že druhou dávku dostalo k 20.6. 2.47 milionu lidí, posilující dávku má zatím 615 tisíc z nich. Takže 1.86 milionu lidí bychom měli naočkovat do 20.12., pokud bude přijat návrh MeSES (který platí v Izraeli atd.) na zkrácení na 5 měsíců, tak je potřeba naočkovat tyhle lidi teď. 1.86 milionu lidí, který maj vyvanutou imunitu a který ji maj zpět po posilující dávce více méně hned.
    2. Je třeba testovat očkované pokud měli významný kontakt, minimálně ty, kteří nemaj posilující dávku. A pokud je očkovaný s pozitivním v jedné domácnosti, tak musí být v karanténě. Není možný mít doma pozitivní dítě a být nucen chodit do práce. Tenhle "benefit pro očkované" je úplně nesmyslnej a vůbec neni nutnej. Bohatě stačí, že můžem chodit do hospod a na kulturu bez testu, teď navíc i s dobrým pocitem, že nenakazíme někoho z křehké neočkované populace.
    90’ ČT24: Boj s pandemií — iVysílání — Česká televize
    22.11.2021 16:22 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Gréta avatar 20.11.2021 18:15 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    tendleten dezinfo web mi vrací 403 :O :/
    20.11.2021 18:19 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Máš to rozbitý. To máš blbý. :O
    Gréta avatar 20.11.2021 18:24 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    rozbitý to maj voni :D ;D

    24.11.2021 15:19 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    tobe to nefunguje a oni to maj rozbity? :)))
    Gréta avatar 24.11.2021 19:05 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky

    jj protože asi jako nebudu jediná třeba torem tam taky vubec nejde vlízt :D ;D

    24.11.2021 19:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    mas spatne nakonfigurovany prohlizec, to je cely
    20.11.2021 18:18 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    8.12.2021 23:21 Lima
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Covid je úžasný - filozofické otázky
    Jde o to, že nám relativně neschopný virus ukazuje nějaké scénáře, které jsme do této doby neznali.
    Ukazuje stále stejný obsah lidí, jen je teď zesílen médii. Nic nového se neděje. Scénáře o chování lidí jsou známé z historie, kdo není slepý, nemusí číst historii, stačí se dívat kolem sebe.
    Tím relativně neschopným myslím to, že to není nějaký smrťáček, co by vykosil nějaké větší procento populace.
    Další laboratorně vyvinuté varianty "viru" v pořadí již budou relativně více smrtící. Jen se čeká, až se vakcinace stane pevnou součástí života všech lidí, k čemuž zdárně pomáhají ochotně se očkující zhypnotizovaní bijci za zdraví všech, i těch nejnezdravěji se chovajících trosek.
    Kromě technických a ekonomických problémů neustále vytváří filozofické otázky...
    Filozofické otázky vytváří omezená lidská mysl neschopná vidět skutečnost. Společnost nezaznamenala od svého počátku morální pokrok. Mění se jen jména a kulisy.
    Nejzajímavějším problémem jsou otázky ohledně svobody. Máme zde střet svobody, odpovědnosti za vlastní osobu, odpovědnost za blízké, odpovědnost...
    Nejzávažnějším pro koho? Jak si definujeme svobodu? Jak definujeme odpovědnost? Tyhle otázky vznikají konfliktem mnohonásobného výkladu slov. Je tady někdo, kdo důvěřoval někdy cizím lidem - n.b. státním zaměstnancům, politikům? Je tady někdo tak hloupý?
    Je velmi jednoduché nějakou skupinu lidí šmahem odsoudit, označit je za ovce a tím si pro sebe obhájit svůj názor... opírají se o statistiky, kterým nerozumí (Jde vůbec rozumět statistikám bez znalosti počítání statistik?...
    Je tady někdo, kdo povrchně nesoudí - kohokoliv, cokoliv? Pokrytci. Nálepkování je příznak nízké inteligence, neschopnost věcných argumentů. Nemám-li argument, pokusím se snížit kredit druhého, zesměšnit jej, zničit. Kdo si myslí, že něčemu rozumí, ten je na omylu. Znalosti jsou vždy omezené, hned do příštího konfliktu se skutečností. Zřejmým patologickým jevem tzv. odborníků je manipulace vědomím laiků složitě znějícími sděleními, které je pracné vyvrátit. Je to souboj větších a menších hlupáků za účelem kořistění končící utrpením. Od pravěku osvědčený mechanizmus.
    Je zde k zamyšlení, jak moc dobře postupuje stát... Myslím si... Uvidíme...
    Myšlení zbylo těm, kteří nejsou schopni/ochotni vidět. Co je to stát? Stát neexistuje, je to dohoda. Fikce. Několik jednotlivců na vlivných postech je korumpovaných. To je prostý původ celé té kovid komedie, ale i všech velkých komedií v politice od počátku lidstva. A dnešní hlavní argument pro vykořisťování? Přeci plné nemocnice, nemoc, smrt, budliky, budliky. Bojte se: budete v péči lekařů, když nekoupíte produkt (vakcínu). Náš produkt vám zajistí nesmrtelnost, nezávisle na vašem aktuálním stavu, budoucímu chování a životosprávě. Věřte nám, pro Boha, myslíme to s vámi dobře, vy svině.
    Myslím si, že velká část otázek ve společnosti je o svobodě a odpovědnosti. Kde je jaká hranice? Může tu být absolutní svoboda? Myslím si, že absolutní svoboda je ve společnosti něco nemyslitelného.... Hlavní téma ohledně Covidu je, do jaké míry jsou jednotlivci odpovědní za ostatní?...
    Člověk buď ví, nebo myslí. Opakování prázdných pojmů svoboda, demokracie a odpovědnost, pro které si blekotáme kostrbaté definice omlouvající vlastní brutalitu a amorálnost. Nebo jsme všichni vegani na hranici živoření, kteří se starají o týraná hospodářská zvířata? Co očekáváme, že budeme sklízet, když zaséváme peklo? Idiotství na druhou.
    Osobně jsem v některých otázkách rozpolcen, stále jsem nedošel k názoru, který by pro mně uspokojivě definoval nějaké hranice. Někdo tomu může říkat nerozhodnost... ...nevěnoval dostatek potřebného času. Času málo...konzumuji...
    Člověk, který ví, nemůže být rozpolcen. Názor je konstrukt oddělený od reality, žije jen v mozku slepého člověka. Názor je dohoda. Nerozhodný člověk je slepý. Není třeba žádného času pro ultimátní rozhodnutí vidět skutečnost. Čas je dohoda, neexistuje, jen v nemocných hlavách lidí. Přihlížíme ze strachu jednat. Bojíme se ztráty. Konzumujeme nejen jídlo, ale i konstrukty jiných omezených mozků. Hurá do čtení dalšího kalu na seznam.cz a umyšlení se k smrti, jen ať nejsme podrobeni vlastnímu hledání pravdy svýma očima.

    Toto není útok na autora příspěvku, je to obecná ukázka současného idiotství nazývaného inteligentní projev. Je to svědectví o rozkladu lidské mysli, lidí, společnosti. Téměř všechny příspěvky na všech fórech jsou infikovány virem lidského myšlení vedoucím ke zkáze lidstva. Pokud jsem se autora nějak dotkl, je to důkaz, že zpětnou vazbu bere vážně a hnula s ním. Pokud je mu moje zpětná vazba lhostejná, tím lépe pro jeho duševní stabilitu. Prosím, reagujte jen věcně. Další bezobsažný hnůj typu osobní invektiva jen zatěžuje paměťová media serverů (i když je výrazem bezmoci po úderu na hlavičku).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.