abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...

    24.5.2021 15:58 | Přečteno: 6963× | windows | Výběrový blog | poslední úprava: 24.5.2021 15:58

    Je to časté téma, jak se nedá consumer SSD běžným používám přepsat tolikrát, že by umřelo. Jaká je skutečnost?

    Teorie

    Výrobce říká, že SSD v té nehorší kvalitě QLC zvládne cca 200x přepis jedné buňky (garantováno výrobcem, fyzický reál bude třeba 250). Pokud si tedy koupíte naprostý lowcost jako Crucial P.1 500GB, tak byste museli každý den zapsat aspoň 60GB na disk, abyste se za 5let dostali na dno jeho životnosti. Zapsat každý den 60GB je i pro některé náročnější uživatele problém. Navíc náročnější uživatelé si nebudou kupovat samotné dno, ale něco lepšího. Malý příklad:

    Crucial P.1 (QLC) 500GB = 100TB / 200x přepis / po dobu 5 let každý den zapsat 56GB
    Crucial P.2 (TLC) 500GB = 300TB / 600x přepis / po dobu 5 let každý den zapsat 168GB

    Náročnější uživatel si i koupí větší kapacitu, takže když bude mít 1TB Crucial P.2, tak bude muset denně zapsat aspoň 340GB, aby disk nějak do 5 let umučil.


    Reálný svět

    Z teorie plyne, že je nereálné i ten nejhorší SSD disk na přepisy zabít za 5 let, většina bude mít problém ho upsat k smrti i za 10let. Jenomže je třeba se podívat, jak vypadá reálný svět. Zde vám ukáži příklad z Windows 10 :

    ESET a zapnutý idle scan

    Pokud máte ESET a v něm zapnutý idle scan, tak takto to vypadá po 3 dnech uptime:
    ESET idle scan


    Outlook a vadné pst

    Outlook již spoustu let nepoužívá pst soubory jako lokální cache pro mailbox. Každopádně pokud tvoříme archiv (vytvoříme si lokální datový soubor, do kterého se pak emaily přesouvají, aby nezabíraly místo ve schránce), tak ten je formou pst. Celý proces je automatický a outlook to dělá sám. Netvrdím, že je to špatně, ale narazil jsem na PC, který byl zpomalený, outlook vytěžoval dost CPU a po podrobnějším zkoumání se ukázalo, že i hodně zapisuje na disk. Kromě milionu a jedné rady (včetně oskenování pst souborů na jejich konzistenci apod.) jsem přikročil k tomu, že jsem pst soubory z Outlooku odebral. Zápisy ustaly. Teď byste rádi věděli, co ten outlook zvládl, že? No, zapsat 100GiB během pracovní doby nebyl problém. Malá ukázka (13h uptime):
    Outlook constantly write - pst problem

    Malý problém v tomto případě byl, že resource manager neukázal nadměrné zápisy v rámci pst souboru, ale Outlook generovat šílené zápisy do tempu, kam generoval nicneříkající eventy v podobě souborů (= binární logy, které lze otevřít v event manageru, ale chyba v nich nejde dohledat / nic neříká). Podobně tomu asi bude i v jiných případech s Outlookem, tj. nějaká chyba v něčem bude způsobovat to, že Outlook bude šíleně logovat nesmysly a skutečný problém půjde odhalit jen pokus/omyl.


    Outlook a indexer

    Pokud nastane problém výše s pst, může i nastat problém s indexovací službou. Výsledkem pak může být něco jako toto:
    Outlook constantly write - pst problem

    Takže Outlook si chroupne 136GB a indexer si chroupne dalších 104GB :).


    Outlook a MS teams plugin

    Pokud používáte Outlook, máte nainstalovaný MS Teams, tak MS Teams přidá plugin do Outlooku a jsou zmapované případy, kdy je tato kombinace smrtelná a též dochází k ukrutným zápisům na disk.


    Reálný počet přepisů

    Je třeba se také zamyslet, co reálný počet přepisů znamená. Jasně, můžete přepsat jednu buňku 200x, ale jak to bude vypadat, když disk bude permanentně zaplněn z 80% a vy budete zapisovat do zbylých 20%? Aby se ty čipy na zbylých 20% neumučily, tak disk bude přehazovat data sem a tam, aby opotřebení čipů v rámci celého disku bylo cca vyrovnané. Tím ale dojde k ještě většímu mučení SSD disku. Problém pak začne dostávat další rozměr.


    Takže co?

    V dosti případech to vypadá, že MS se střílí do vlastní nohy. Konspirátoři budou tvrdit, že se snaží pomoci výrobcům disků :).

    Na příkladech výše můžete vidět PC, který není nijak vytížen, uživatel používá jen internet, email a pár app. Žádná tvorba AV děl, přesuny kvanta dat, stahování něčeho apod. Nevhodně nastavený Antivir pak dá 130GB/den a nevhodně nabořený Outlook ve spolupráci s indexovačem dá cca 100GB / den, i klidně více.

    Další problém je, že pokud diskové operace moc nevytíží CPU, tak si takové nevhodné zátěže uživatel nemusí ani všimnout. Někdo by mohl ještě namítnout, že ty čítače v taskmgr nemusí být vypovídající. S tím se dá samozřejmě souhlasit, proto se podíváme do SMARTu disku:
    SSD SMART

    Výsledek je tedy něco, co se nebezpečně blíží k hranici životnosti běžného consumer disku. Power on Hours je 4878 hodin (203 dní nostop provoz). Uživatel má notebook reálně cca 1,5roku. Přečtených 30TB a zapsaných 35TB značí něco nepěkného. V průměru tedy uživatel během té doby zapsal cca 60-65GB/den. Tj, lowcost QLC SSD by asi ještě nemusel mít problémy s životností 5let, ale víc už by byl nejspíše problém.


    Jaký je tedy stav ve firmě?

    Výše nalezené problémy mě tedy zavedly k tomu, že v ESETu nesmí být idle scan zapnutý a bude se muset nahradit nějakou pravidelnější kontrolou. Dále mě zajímalo, jak moc dojebané SSD disky vlastně ve firmě tedy budeme mít. Pověřil jsem tedy kolegu, aby napsal skript na vytěžování SMART dat. Jinými slovy, rozdistribuoval jsem aktuální verzi smartmontools na stanice. Následně jsme na nich spustili obyčejný "smartctl -a /dev/sda" a výstup přesměrovali na sdílený disk (soubor pojmenovali podle názvu PC). Následně kolegův skript vytěžil data do přehledného csv/xls. Lehce osekaný dokument přikládám v příloze prvního komentáře. Není to sběr ze všech PC, ale jen vzorek z jedné vytíženější pobočky, který by měl být nejvíce vypovídajícím.

    Jen tedy dodám, že rekordmanem se nestala osoba/počítač, jejíž příklady uvádím na začátku zápisku, ale PC, co dal za 4077h skoro 60TB. Je to 500GB disk a počítač má podobně jako v prvním příkladě nový / 1,5roku. V průměru tedy zapsal 15,3GB/h nebo 123GB/8h (pracovní dobu). Uživatel používá jen mail, web a náš IS, který dělá nula nula nic zápisů. Tomu se říká slušný diskový overhead :).

    Topky tedy ještě doprověříme ručně, zda to udělal ten ESET a problém s pst byl jen výjimkou, nebo budou mít i nějaký jiný problém, a asi se ještě zaměříme na vytížení SMART dat z celé firmy. Doteď totiž používáme jen SMART kontrolu disků, zda nejsou vadné + notifikace adminům, ale to nadměrné zatížení samozřejmě neodhalí.


    Jaké je běžné opotřebení disku?

    Od doby, co jsem napsal článek "Kdo nemá SSD disk je masochista a srab" uběhla dlouhá doba. Do privátu jsem si vždy kupoval všechno bazarově včetně SSD disků. Všechny mi fungují doteď. Např. v roce 2016 jsem bazarově koupil SSD Intel 535 240GB, tenkrát už měl nějaké realokované sektory (tím mě prodejce pěkně naštval), ale reálně bez problémů funguje doteď a SMART se nijak nemění (používaný na Desktop PC S ArchLinux, aktualizace, maily, občas nějaká kompilace sw apod.):

    ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
      5 Reallocated_Sector_Ct   0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       2
      9 Power_On_Hours_and_Msec 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       6100h+44m+15.060s
     12 Power_Cycle_Count       0x0032   098   098   000    Old_age   Always       -       2291
    170 Available_Reservd_Space 0x0033   100   100   010    Pre-fail  Always       -       0
    171 Program_Fail_Count      0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       1
    172 Erase_Fail_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
    174 Unexpect_Power_Loss_Ct  0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       47
    183 SATA_Downshift_Count    0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       7
    184 End-to-End_Error        0x0033   100   100   090    Pre-fail  Always       -       0
    187 Uncorrectable_Error_Cnt 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
    190 Airflow_Temperature_Cel 0x0032   025   049   000    Old_age   Always       -       25 (Min/Max 14/49)
    192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       47
    199 UDMA_CRC_Error_Count    0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
    225 Host_Writes_32MiB       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       714250
    226 Workld_Media_Wear_Indic 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       65535
    227 Workld_Host_Reads_Perc  0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       21
    228 Workload_Minutes        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       65535
    232 Available_Reservd_Space 0x0033   100   100   010    Pre-fail  Always       -       0
    233 Media_Wearout_Indicator 0x0032   094   094   000    Old_age   Always       -       0
    241 Host_Writes_32MiB       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       714250
    242 Host_Reads_32MiB        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       181829
    249 NAND_Writes_1GiB        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       50494
    

    Jak ve výpisu vidíte, i po tolika letech při běžném používání lehce náročnějšího uživatele má disk zapsáno 22TB (teoreticky 93x přepis a zbývá nejspíše dalších 600x přepisů). SSD tedy nejsou problém z hlediska kvality a životnosti čipů, problém bývá někdy ten sw, který to dokáže celý pohřbít :-/. A to nemusí být jen klientský sw, těch zmršených firmware (přetečení nějaké hodnoty a disk byl ko), co spousta výrobců (včetně Intelu) dávala do disků, to bylo také pěkné peklíčko.

    Každopádně jeden disk není nic vypovídajícího, jen tím ukazuji, jak to mám já u sebe při běžné používání PC.


    Závěr

    Těchto věcí jsem si všiml ve firmě, když jsem něco řešil u nějakého uživatele. Kolegové z IT, co používají Windows, si toho na svých PC nevšimli, ač na tom někteří byli podobně. Prostě výkon PC a disků je tak dostatečný, že si toho všimnout nemusíte, nebo menší občasné zpoždění nějaké operace přisoudíte něčemu jinému.

    Dále je třeba zmínit, že už jsem viděl upsaný SSD disk do warning logů, ještě fungoval, ale všechno křičelo, že je před smrtí (podrobnější info bohužel už nemám). Tento SSD byl Crucial a byl na PC bývalého IT kolegy, jehož PC na pozadí šíleně zapisoval (tuna balastu), což jeho nástupce vyřešil reinstalem PC a nakonec i výměnou toho ssd :).

    Pak je tu ta věc, že nesmíme počítat s životností 5 let, ale 10let, protože pro mnoho lidí bude dnešní hw dostatečný i za těch 10let. I dnes lidi používají 10-15let staré notebooky a někteří nemají potřebu to nějak řešit a inovovat a toto se nezmění. O to horší dopad pak mají podobné chyby se zbytečnými přepisy :-/.

    Final závěr tedy je, že v reálu používají lidi zabugovaný sw, který může být od teorie odkloněn o 1000%. Nestačí si tedy nainstalovat do PC SSD a být happy, ale je třeba občas kouknout, zda něco neúměrně cyklicky zapisuje na disk a kontrolovat jeho životnost. V zápisku jsou uvedeny tři druhy software, ale určitě se jich najde více.


    Zdar Max
    PS: A jak jste na tom vy s SSD?        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 24.5.2021 15:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Příloha:
    Report viz příloha. U něterých disků není info, protože jsme nedohledali, čemu reálně hodnoty odpovídají.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.5.2021 18:04 Andy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Co za formát je to ods? Čím to lze otevřít?
    vencour avatar 24.5.2021 19:47 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Všiml jste si, že jste na webu o IT a open sourcu?
    Libreoffice to zná roky, MS office minimálně desítky měsíců. Konkrétní aktualizaci, která to umožňuje, nebudu hledat. Pamatuju, že už MSO 2013 kamarádil s *.ods.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Max avatar 24.5.2021 21:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Podpora odf/ods je nativně v Office 2010 a výše. Do Office 2003 a 2007 je jako plugin k doinstalování.
    Je to tedy delší dobu, než desítky měsíců :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    vencour avatar 25.5.2021 17:40 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Cca v roce 2013-14 mi přišlo, že výsledky zpracování a použití *.ods jsou výrazně odlišné, teď cca během posledních 2 let mi to přijde +- stejné. V mezidobě jsem nemusel zkoušet / nepamatuju nějaké rozhodné výsledky.
    V libreoffice je fajn, že umí zobrazit jen obrys obrázku, tj. třeba i to, zda jich je víc nad sebou.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Max avatar 24.5.2021 21:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Pokud se na to musíš ptát, tak to nebude nic pro tebe ;-).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.5.2021 22:15 Andy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Tvl, to tu nemoh dát xls jak normálni lidi? Až jsem se lek, že si budu muset nainstalovat nějakou open parodii na Office.
    24.5.2021 22:29 Pindy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Si děláš prdel? Nějakej bastl co furt mění layout a neumí otevřít dobře různé verze dokumentu? Pche.
    28.5.2021 22:13 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Sem normalni lidi nechodej, jen umasteny linuxaci jako sem ja, nebo svobodomyslny jedinci, ktery nejakymu vendor lock-inu nechteji padnout za obet :-) Takhle sem nezapadnes. Zvlast kdyz jeste k tomu prudis.
    28.5.2021 22:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Zapoměl si na Bourka. Pokud je stejný magor, své ochránce si tady najde.
    24.5.2021 22:13 krotitel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Formát ODS je virus. V lepším případě vám zprivatizuje a rozkrade počítač. V tom horším vám zmodrá pták.
    Gréta avatar 25.5.2021 17:36 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    xkucf03 avatar 26.5.2021 21:31 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...

    Radši si zkontroluj RAMky, jestli na nich nemáš SPD čip.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Bedňa avatar 27.5.2021 12:27 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    SPD čip.
    Tomio Okamura zmizel po vyslovení kouzla "IMIGRANTUM ENDUM"
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Gréta avatar 25.5.2021 17:36 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...

    hele :D ;D

    • .odt – a text document
    • .ods – a spreadsheet file
    • .odp – a presentation file
    • .odg – an illustration or graphic
    26.5.2021 10:36 Mandarinka Mega C
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Odmitam chodit na nejaky LibreOffice - banda zlodeju co vykladla OpenOffice (kteri zas vykradli StarOffice).
    Petr Tomášek avatar 28.5.2021 08:39 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    To fuckt nešlo dát to do nějakého normálnějšího formátu. Např. CSV nebo sql? Kdo kvůli tomu má tu bestii otvírat...?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Jendа avatar 28.5.2021 09:50 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    SQL se blbě používá, musíš k tomu udělat sandbox, kde to nemůže nit napáchat, kdyby někde mezi inserty byl nějaký zákeřný příkaz.
    28.5.2021 13:41 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Viz Reading SQL scripts. Sandbox může spočívat třeba v tom, že ten relpipe-in-sql spustíš přes sudo nebo ssh někde jinde, kde nemůže škodit.
    29.5.2021 00:46 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Me by se csv taky libilo vic, ale zase na druhou stranu, Max a jeho kolega si dali tu praci a prinesli nam zajimava data. Xichtit se kvuli zvolenemu formatu uz je tak trochu rozmazlenost.
    24.5.2021 16:12 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Zajímaví, dík za blogpost.
    Heron avatar 24.5.2021 16:56 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Mě by jenom zajímalo, proč antivirus při testech (a tedy čtení) zapisuje tolik dat (a jakých).
    Max avatar 24.5.2021 21:01 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Viděl jsem i proces firefoxu, co zapsal 100GB za asi den a nic se nestahovalo, jen asi 30 otevřených tabů. Bohužel mě nenapadlo stopovat co a kam zapisuje (nebyl to můj PC a byl kvap). Nicméně předpokládám, že to mohl být bug a něco podobného by mohl mít ten ESET. Že v některých případech se může idle scan chovat divně. Kdyby to byl globální problém, tak by více disků vykazovalo problémy s přehnanými zápisy.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.5.2021 21:14 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...

    Napríklad v linuxe je často zapisované miesto /home/$USER/.cache/nazo_prehliadaca. Z tohto dôvodu sú tieto časti na samostatnom LVM zväzku. Teoria je taká, že v prípade vymazania súboru je vyššia šanca na obnovu súboru. V prípade zapisovania cache alebo iného procesu môže spoľahlivo zlikvidovať zvyšky súboru.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    Josef Kufner avatar 24.5.2021 21:50 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Pokud je to SSD a je funkční TRIM, tak ty zbytky už dávno neexistují tak jako tak.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.5.2021 00:30 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    U prohlížečů (Firefox i Chrome) je známo, že můžou generovat pěknejch pár giga denně, protože defaultně asi každých 15 sekund ukládají stav otevřených tabů, profil, historii, a tak.

    Když jsem začínal s SSD u rodinných příslušníků (sám jsem radši ne, protože s HDD jsme za těch 15 let uměl žít a jsem na to opotřebení neurotickej), tak jsem ve firefoxu, kde to jde nastavit, manuálně upravoval periodu na asi 15 minut, abych tohle ničení NAND omezil.

    Nastavení je "browser.sessionstore.interval" (je to v milisekundách, takže bych nastavil třeba 600000 místo těch 15000 co sou default).
    mirec avatar 25.5.2021 08:22 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...

    Len pre zaujímavosť čím sa to dá monitorovať? Ako som tak hľadal rôzne nástroje tak všetky zobrazovali akurát aktuálnu aktivitu, ale nie súhnnú štatistiku koľko ktorý proces čítal/zapisoval za celý deň.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    mirec avatar 25.5.2021 18:02 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...

    Aaaha, takže iotop -a je to. Takže hlavný vinník je u mňa firefox.

      TID  PRIO  USER     DISK READ  DISK WRITE  SWAPIN     IO>    COMMAND                                                                                                                                                              
      111 be/3 root          0.00 B    102.69 M  0.00 %  0.13 % [jbd2/sda4-8]
    16908 be/4 mirec         0.00 B     14.54 M  0.00 %  0.01 % firefox-bin --name firefox-bin [glean.dispatche]
    16854 be/4 mirec       368.00 K    257.62 M  0.00 %  0.01 % firefox-bin --name firefox-bin [mozStorage #2]
    16678 be/4 mirec         0.00 B     27.20 M  0.00 %  0.01 % firefox-bin --name firefox-bin [Permission]
    16826 be/4 mirec      1152.00 K     43.55 M  0.00 %  0.00 % firefox-bin --name firefox-bin [localStorage DB]
    16803 be/4 mirec         0.00 B    232.58 M  0.00 %  0.00 % firefox-bin --name firefox-bin [mozStorage #1]
     1937 be/4 root          0.00 B      0.00 B  0.00 %  0.00 % X -nolisten tcp -keeptty -noreset -background none -deferglyphs 16 vt07 -auth /var/run/slim.auth
     3282 be/4 mirec         0.00 B    144.00 K  0.00 %  0.00 % pulseaudio --start --log-target=syslog
    14773 be/4 postgres      0.00 B    392.00 K  0.00 %  0.00 % postgres: walwriter
    14771 be/4 postgres      0.00 B      2.74 M  0.00 %  0.00 % postgres: checkpointer
    16972 be/4 mirec         0.00 B      2.06 M  0.00 %  0.00 % firefox-bin --name firefox-bin [mozStorage #7]

    Výsledok asi 2h používania. Ukladanie cache a session dávno vypnuté.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Heron avatar 25.5.2021 09:38 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Viděl jsem i proces firefoxu, co zapsal 100GB za asi den a nic se nestahovalo, jen asi 30 otevřených tabů.
    Si tak matně pamatuju na článek na rootu (2016), kde tohle někdo řešil a že všechny prohlížeče si pravidelně ukládají session.

    Navíc při přehrávání videí (yt) jsem si všiml zápisu na disk (možná cache videa?) právě od FF na win (jiné prohlížeče jsem nezkoumal).
    24.5.2021 17:16 Mirek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    A právě proto používám klasický HDD.
    Max avatar 24.5.2021 21:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Tak to jsi ten masochista a srab :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.5.2021 21:46 Mirek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Masochisti používaj SSD a každý den se budí strachy či jim nezhebnul disk.
    25.5.2021 01:23 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Existuje takový software... říkají mu zálohoha nebo tak nějak. A Máňa říkala, že ještě prý existuje i RAID redundantní pole levných disků.
    25.5.2021 05:46 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    No, tak u většiny nových tenkých notebooků na RAID zapomeň a na výměnu SSD jakbysmet, jelikož je natvrdo naplácnuté na desce.

    Všechno to má zřejmě jediný cíl - zabránit tomu, abys zařízení používal déle než ti dovolí ta neslabší součástka.

    Já se posichroval tím, že jsem koupil loni na jaře, těsně před koronáčem 2 stejné notebooky jako je ten co používám jako pracovní. HP Probook 6475b - psal jsem tu o něm do sekce hardware, takže si můžete snadno zjistit, od kdy ho mám. Jeden používá synátor, druhý pro ženu. Kromě původní baterky mám ještě velkou baterku. Ale disky jsem měnil už několikrát - původně z 1x 500 rotačního na 2x 60GB SATA, pak 2x 120GB SATA, 2x 250GB mSATA, 2x 500GB mSATA a teď mám 2x 1TB mSATA. A protože jsem prošoupal už třetí klávesnici, zrovna předevčírem jsem objednal novou plus jednu do rezervy. Zatím co já jenom upgradoval disky, kolega za tu dobu vystřídal asi dva delly. U toho jednoho mu vyměnili prakticky vše, zažil i explodovanou baterii a aktuálně přešel na jabko. Jelikož používá iPhone a iMac, tak to dává smysl. Tak to jen pro ilustraci.
    25.5.2021 09:47 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Zrovna u nových notebooků vidím možnost RAID docela často, můj Thinkpad E14 Gen 2 třeba v pohodě pojme 2x SSD. V minulosti to šlo tak maximálně u některých mobilních workstation.
    25.5.2021 11:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Dokud neuvidím, neuvěřím. U tohoto typu konkrétně uvádějí všude pouze jeden SSD. Vím že u některých notebooků je to tak, že je jeden SSD natvrdo na desce a druhý lze přidat. ale to jsou většinou modely s numerickou klávesnicí, která mi nevyhovuje, stejně jako tenhle typ (preferuji PgUp a PgDown na pravém okraji klávesnice).
    25.5.2021 11:46 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    V tom notebooku je jedno SSD v M.2 a druhé se dá vrazit do připraveného volného M.2 slotu.
    25.5.2021 14:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Pokud je to takhle, tak ok. Určitě bych ale netvrdil, že je to častá featura.
    25.5.2021 16:12 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Nepřijde mi ovšem ani nijak neobvyklá. U úplných žiletek to asi jinak než nacpat na desku nejde, ale rozhodně je možné najít víc rozumně velkých laptopů kde lze provozovat RAID než před 10 lety :)
    vencour avatar 25.5.2021 16:49 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Tohle (Lenovo ThinkPad E495 14") má taky 2 disky, dneska v tom už mam 24GB RAM a dobrý. Ok, RAID nechci, tak tam je SSD a rotační.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    25.5.2021 18:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Máme zcela odlišné priority. Já mám svoje data rád a nerad bych o ně přišel. Mám 16GB RAM a bohatě mi to stačí. Pro jistotu mám na každém z těch disků i místo na odswapování, když otevřu nějaký obrvelký obrázek. Ten notebook začal kroutit devátý rok. Výkonově stačí, skvěle se mi s ním pracuje a na rozdíl od těch pitomých Dellů nemá problém ani se dvěma monitory navíc, protože jedou přes dockinu.
    vencour avatar 25.5.2021 20:13 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Pro práci s velkými obrázky, stříháním videa, virtualizací apod. včetně vypnutí swapu mi těch 24 GB vyhovuje.
    On i starší noťas s i7 výkonově vyhovuje. A deska v něm neumí víc než 16 GB RAM.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Petr Fiedler avatar 28.5.2021 21:25 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...

    Mám 17,3" tenký nb Dell Inspiron 7773. Je tak tenký, že ani nemá RJ45 (řeším USB redukcí). Má vyměnitelné 2,5" SSD a prázdný (už obsazený) M.2 slot.

    28.5.2021 21:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Pokud do něj můžeš vrazit 2,5" SSD, je to ok. Exituje řadič pro dvakrát mSATA – přesně ten používám k naprosté spokojenosti ve všech noteboocích co mám.
    24.5.2021 18:17 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Zajímavá statistika. U Outlook jsem si vždycky myslel, že se chová "divně" (žere CPU, zapisuje na disk) jenom na non-Windows platformách... Jestli to tak mají soudruzi z Microsoft všude, tak je to docela tragédie, vzhledem k tomu, že je to jeden z nejpoužívanějších SW, zvláště na laptoptech.

    U Eset chápu, že si potřebuje uložit (některé?) výsledky persistentně, ale je třeba to dělat v takovém množství a tak pravidelně? Čekal bych, že nějaká cache s výrazně zpožděným zápisem tohle musí vyřešit (zlatý MyIsam :-D ), přece logicky nemá důvod zapisovat víc než zapisuje nějaká aplikace v roli zdroje?!? Tedy, je tam samozřejmě ještě network traffic, ale 60GB za den snad nikdo nepřenese a i tak malá in-memory cache by většinu věcí měla pokrýt.

    S tou poslední částí, tesat do kamene. Doma mám laptop z roku 2010 (i když ten je na vyhození, spíš kvůli slabému low-voltage CPU a jen 8GB paměti), další cca z roku 2014, který funguje skvěle (Toshiba Portége, 13", 1.2kg, 16GB RAM) a i s dnešní nabídkou by se mi těžko nahrazoval a nakonec pracovní Mac Pro 2015 (taky 16GB RAM). S výjimkou prvního naprosto nemám důvod kterýkoliv z nich nahrazovat a nemyslím si, že se to během dalších 5ti let či možná do smrti změní (možná kvůli baterce, ale většinu času jedou připojené, takže snad ještě vydrží). Ještě bych mohl změnit názor kvůli Arm nebo Risc-V, ale jinak už běžný uživatelský HW narazil na lidské limity...
    24.5.2021 18:55 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Super zápisek.

    BTW aktuální MacOS včetně těch M1 notebooků má zdá se bug způsobující nadměrné zápisy, což nasere když mají SSD fixní.

    https://twitter.com/marcan42/status/1396374313591140357

    https://twitter.com/lunixbochs/status/1366131394297012226
    JiK avatar 24.5.2021 19:05 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    umi (i starsi) verze OS X zobrazit smart statusy nebo neco takoveho, aby se dalo zjistit jak moc blbe na tom ten disk je?
    24.5.2021 20:13 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    brew install smartmontools
    smartctl -a /dev/disk0
    25.5.2021 08:36 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Potvrzuji, MacOS tim fakt trpi. Je to bug jadra, takze by se mel tykat i Intel Macu, nejenom M1. Nastesti vcera prisla oprava v 11.4 - takze by to melo byt vyreseno.

    Maxi super zapisek - dik!
    8.6.2021 08:02 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ty krávo, teď to opravili, ale tenhle borec hlásí, že to zredukovalo zápisy z 220 GB za hodinu času, kdy je SSD spuštěné, na 35 GB/hodinu.

    (WTF Apple? Chápu to tak, že to je další separátní bug v kernelu, kterej se stará o ojíždění těch SSD?)

    https://twitter.com/jonas_ribe/status/1399283505016754181
    Max avatar 8.6.2021 12:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ou, pěkně.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    pushkin avatar 8.6.2021 15:08 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Třeba to není bug, ale featura.
    vencour avatar 24.5.2021 19:52 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    A) přidal jsem do výběru.
    B) koupil jsem cca v únoru SSD IronWolf Pro 240 GB s parametrem 430 TBW, cca 2 měsíce poté je v nabídce IronWolf Pro 250GB a má jen cca 300 TBW. Lidi kolem mne kupují disky s očekávaným zápisem třeba 80TBW ... jak moc je v tom asi praktický rozdíl?
    C) od dob Windows 95 znám něco jako Tweaks, lze to dnes najít jako Ultimate Windows Tweaker, pro zakázání Cortany, odesílání bordelu M$, vypnutí nějakých komponent nebo zobrazení vteřin u hodin.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    24.5.2021 20:11 Miriam (ta pravá)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Díky za zajímavý text, u takových mi vždycky srdéčko poposkočí a rozhodnu se, že tu chvilku nebudu dělat bordel.
    24.5.2021 21:23 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    se mi libi jak vam 60 GB prijde moc, to bych rekl ze je u me spis slabsi prumer, na 100 GB denne staci pustit torrenty a sgahnout par filmu
    Max avatar 24.5.2021 22:19 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    To je spíše nepochopením ;-). Jednak mluvím o běžném uživateli, dále si troufám tvrdit, že většina lidí má SSD na systém a programy a zbytek láduje na klasický rotačák, protože 4TB SSD je trochu drahé. Proto jsou v příkladu 250GB SSD a výjimečně 500GB SSD. A takto malé kapacity nejsou moc vhodné na stahování velkého kvanta dat, páč to člověk pak nemá kam dát. Takže u takového nasazení je 60GB/den až až. Nebo ty stahuješ denně torrenty o 100GB na 250GB SSD?

    Pokud máš 4TB SSD a jedeš torrenty, tak bezpečný zápis bude někde u 700GB/den, takže no problemo. Ale upřímně, kdo má SSD pole na archiv nějakých dat? To je člověku trochu líto těch peněz, takže rotačáky dávají stále velký smysl.
    Pokud se podíváš na consumer sféru, tak relativně nedávno se začaly u notebooků stávat běžnými 500GB SSD pofidérní kvality.

    Pokud jde o filmy, tak běžný uživatel stále jede 1GB ripy z ulozto :). A někteří na to dlabou úplně a jedou streamy z různých webů. Pak je tu sorta lidí, co jede bdripy v průměrné kvalitě 4-8GiB. Nu a pak jsou tu ti nároční, co nechtějí být ochuzeni ani o jeden pixel nebo frame a jedou bdripy v maximální kvalitě.

    Jinak osobně to mám nárazové, ale nepamatuji si, kdy jsem naposledy dal víc, jak 60GB/den. A pak jsou tu samozřejmě hry, kdy v dnešní době není problém 100GB instalace a aktualizace po 10GB i více. Ale to jsme zase u toho, že běžný uživatel nemá 10kkč na SSD pro ukládání her a filmů, ale sází to bokem na rotačák.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.5.2021 11:06 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Copak filmy, ale naše 12letá pubrťačka, která na filmy nekouká, dělá nějakých 100-200GB každý den. Popravdě nevím jak a čím. Když chci ale otestovat síť, musí to udělat ona, protože já takovou zátěž nevygeneruju, ani když se snažím.

    Jediné co vím, je že běžně používá mobil, notebook a tablet najednou :)

    Jinak tedy torrenty stahuji na systémové ssd. Většina je k okamžité spotřebě a po shlédnutí smažu. Vybrané pecky zálohuji mimo počítač.
    Max avatar 25.5.2021 12:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    To lze jedině videama, nic jiného mě nenapadá. Musí toho šíleně sjíždět.
    Jinak ty tedy běžně sosáš 60GB torrentů denně? Protože těch 60GB jsem udával jako průměr za životnost disku. Tj. 5 let každý den 60GB.
    Jde toho údajně dosáhnout i tak, že každý den hybernuji PC a musím mít velkou ram, pak by to bylo o něco reálnější toho dosáhnout.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.5.2021 12:17 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    60 GB torrentů není nic moc - 5 členná domácnost, to je něco málo přes jeden film na hlavu. A z torentů se toho tahá mnohem víc než filmy.
    25.5.2021 12:18 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    a to nemáme 4K zobrazovadlo, pak to udělá klidně jeden film...
    Max avatar 25.5.2021 12:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Tomu nerozumím, to všichni používáte jeden stejný disk, nebo jak tomu mám rozumět?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.5.2021 12:36 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Vy máte na počítači samostatný disk pro každého uživatele? Nebo máte doma 5 PC? O multiuser systémech jsi doufám na abclinuxu už slyšel.
    Max avatar 25.5.2021 14:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ne, spíše jsem nečekal, že tu někdo bude prezentovat, jak jeho mnohočlenná rodina tahá 200GB denně z netu a pak napíše, že se perou o jeden PC.
    V mé sociální bublině má skoro každý vlastní tablet, telefon a někdo doplňuje xboxem a pokud mají více dětí, mají i třeba PC + notebook nebo i více notebooků. A to už jen kvůli tomu, co proběhlo za poslední rok, kdy potřebovali mít více dětí v jeden čas na online výuce, k čemuž byl údajně tablet nevyhovující.

    Takže ano, i když mám v okolí lidi, co občas mají akorát do huby, tak většinou všichni mají nějaký lowcost telefon, tablet a více notebooků. Sice to jsou pěkně líný šmejdy, ale co, účel to evidentně plní.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.5.2021 14:58 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ne, nepereme se o jeden PC. Zkus si něco zjistit o sítích, multiuživatelských systémech apod. O PC se není potřeba prát. Každý k němu může přistoupit z mobilního zařízení a stahovat si, co chce. Prát by se člověk musel, kdyby více lidí potřebovalo ty tři 4K monitory. To se ale stává výjimečně, rozhodně ne tak často, aby to ospravedlňovalo statisícovou investici do druhé podobné mašiny.

    Max avatar 25.5.2021 15:42 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Z tebe to arogantně leze jak z chlupaté deky. Tak si trhni, protože tento tvůj styl diskuse mě opravdu nebere. Takhle bych se tady mohl ptát v deseti komentech a nedozvím se nic, protože to ten tvůj arogantní styl nedovolí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.5.2021 15:50 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    a co se chces dozvedet, vse podstatne ses dozvedel na zacatku a od te doby mas je blby kecy jako posledni lama, co nikdy nevidela sdileny pocitac
    Max avatar 25.5.2021 16:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Co jsem se dozvěděl? Že tvá dcera stáhne denně 200GB z netu, má mobil, tablet a ntb a že si mám nastudovat síťařinu a multiuživatelské systémy, protože ty máš nějaký pc někde za 100kkč, který poskytuje nějaké služby.
    Jediné co, tak jsem chtěl pochopit tu tvojí připomínku k 60GB/den u běžného uživatele na jeden disk, který si rozporoval (zjevně úplně nesmyslně, když z toho nakonec vzešel nějaký společný server). Teď už o to zájem fakt nemám.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 25.5.2021 17:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    To je to fantazírující podtržítko ze světa bez kuchyně, se stejkhausem, kde jsme všichni bluebear a nyní s multiseat počítačem/LTSP. Toho si nevšímej.
    25.5.2021 17:15 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Bluebeare tobe uz ta podtrzitka i jine nicky trosku splyvaji dohromady.
    26.5.2021 00:55 Steakhouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    To zni jako dobry namet na dalsi dil Black Mirror.
    26.5.2021 00:57 Steakhouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Pardon, samozrejme mam na mysli

    To je to fantazírující podtržítko ze světa bez kuchyně, se stejkhausem, kde jsme všichni bluebear a nyní s multiseat počítačem/LTSP.
    28.5.2021 22:24 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ja ti reknu co dela. Nejspis streamuje na onlyfans nebo podobne platforme.
    24.5.2021 22:35 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Diky! Tohle mi trochu otevrelo oci. Pri cteni jsem si rikal, njn, windows ... a pak koukam pro zajimavost na svuj praconi ntb a po 3 letech:
    Data Units Written: 416,817,882 [213 TB]
    OMG. Co presne to zpusobilo zatim netusim, ale predbezne porezrivam KDE Baloo (ano, dobra otazka je, proc mi to vubec bezelo: defaultne zapnute a nemel jsem duvod to resit - parkrat jsem si vsiml, ze to zere CPU, ale nic, co by stalo za rec/namahu)
    Prcek avatar 25.5.2021 10:55 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Kde všichni berete ten údaj "Data Units Written", to záleží na výrobci disku?

    Já u svého 1,5 roku starého Crucial MX500 vidím v smartctl -a /dev/sda položku "Total_LBAs_Written" s hodnotou 28356629652. Pokud je LBA velikost logického bloku/sektoru (u mě 512), tak to vychází na 13,2 TiB.

    Když pustím smartctl -l devstat /dev/sda, tak tam mám "Logical Sectors Written" s hodnotou 2586652300. Po vynásobení velikostí logického bloku/sektoru, tedy 512, dostanu 1,2 TiB. To je desetinásobný rozdíl. Počítám to správně? Řekl bych, že reálnější bude ta vyšší hodnota.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    25.5.2021 11:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Za mě
    241 Total_LBAs_Written      0x0032   099   099   000    Old_age   Always       -       8521098571
    0x01  0x018  6      8521098571  ---  Logical Sectors Written
    Tipnul bych si, že u vás jeden z těch čítačů přetéká a druhý ne, protože 28356629652 - 2**32*6 je 2586825876, což se od toho vašeho druhého 2586652300 liší o nějakých 173576 (*512B = 80MB mezi spuštěním jednoho a druhého příkazu není nereálné)
    Quando omni flunkus moritati
    Max avatar 25.5.2021 12:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    SMART není unifikovaný / sdandardizovaný, takže pak to tak vypadá. Někdo má "Data Units Written", někdo LBA, někdo jede v 1GB unitách, někdo po 32MB unitách atd. Bordel, výrobci to nesrovnali ani po tolika letech :-/.
    Jinak u MX500 odpovídá LBA logickému sektoru 512, takže v tvém případě opravdu 13,2TiB ;-).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    JiK avatar 25.5.2021 16:08 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    netusis, kolik je LBA u SanDisk Ultra II
    241 Total_LBAs_Written      0x0030   253   253   ---    Old_age   Offline      -       72011
    242 Total_LBAs_Read         0x0030   253   253   ---    Old_age   Offline      -       59173
    cely vypis: https://pastebin.com/raw/ZE2TZpfM
    25.5.2021 19:34 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jádro by velikost bloku mělo detekovat. Můžeš se podívat např. do /sys:

    # cat /sys/block/sda/queue/physical_block_size
    512
    
    There is no point in being so cool in a cold world.
    25.5.2021 21:28 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Nejspíš to ten disk uvádí v nějakých jiných jednotkách, protože i kdyby to počítal v 4KB sektorech, budou ty hodnoty odpovídat 281 MB a 231 MB, což nevypadá moc realisticky. Při 512B sektorech by to bylo ještě osmkrát méně.
    JiK avatar 25.5.2021 21:52 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Naprostý souhlas. Je to 4 roky používaný disk v macbooku.
    25.5.2021 21:56 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jo, to je fakt. U mého disku sysfs hodnota physical_block_size a hodnota Total_LBAs_Written ze smartctl dávají dohromady smysl (vychází mi to na cca 3.9 TB zapsaných dat), ale v tom JiKově výpisu jsou ty čísla moc malá, jak píšeš.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    Max avatar 25.5.2021 22:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ahoj, počítá se logická velikost sektoru, tj. 512bytes. Nicméně Sandisky jsou nějaký divný, proto u některých nemám žádná data, blbě se to hledalo a jet na odhad se mi nechtělo. Některé mají Sandforce řadič, jiné Marvell a i když jsem dohledal patche ve smartmontools pro konkrétní disky, tak ukazovaly blbosti :-/. Někdy stačí i jiná verze fw disku a mění se hodnoty.

    Jinak koukám, že máš dost starou verzi smartmontools. Otázkou je, zda máš třeba aspoň i aktuální dtabázi (drivedb.h), viz příkaz "update-smart-drivedb".
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.5.2021 16:39 hz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...

    Já tam třeba mám:
    241 Lifetime_Writes_GiB 0x0032 000 000 000 Old_age Always - 2056
    242 Lifetime_Reads_GiB 0x0032 000 000 000 Old_age Always - 1753


    a taky děsivé:
    230 Life_Curve_Status 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 100
    231 SSD_Life_Left 0x0013 100 100 010 Pre-fail Always - 0

    k3dAR avatar 26.5.2021 12:36 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    mam Transcend TS512GSSD370, asi 5.5let jako disk v NB, jede kazdej den, nestahuju tam filmy, ci hry, obcas virtualy, jinak "normalni" pouzivani... a nevim zda smart nekece (protoze hodin mi ukazuje najetejch 960 :) ale zapsano hlasi 8.3 TB, resp.:
    241 Host_Writes_32MiB       ------   100   100   000    -    275008
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    24.5.2021 22:51 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Prostě a jednoduše: ve chvíli, kdy úložiště přestane být (ve většině počítačů) pomalé, vývojáři začnou prasit a přestanou řešit, kolik toho zapisují a proč. Málokdo dokáže zjistit, který program ten disk odpravil, a ještě míň lidí na výrobce dokáže ukázat prstem tak, aby to bylo vidět.
    Quando omni flunkus moritati
    25.5.2021 01:19 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Zatajili ty terabajty porna nebo měli zaplý swap...
    Max avatar 25.5.2021 08:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jednak jsem v zápisku ukázal, kde byl problém, takže nechápu tvojí dedukci ohledně porna. Dále Windows mají by default pagefile zapnutý, zapisují do něj a jeho vypnutí znamená znefunkčnění některých app a případné další problémy, protože Windowsí memory management je pořád tak nějak divný :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.5.2021 08:16 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    V realu ti to SSD zdechne mnohem driv, nez ho stihnes upsat. A cteni smartu je ti v tomhle pripade uplne knicemu, protoze minutu pred tim ti bude hlasat, ze je vse OK, a po zdechnuti ti lehne system, a disk nebude k nalezeni.

    Jak sem tu uz i psal, samsung 860 250G, v lete to budou 2 roky stary disky, je jich par desitek koupenych zaroven, a uspesne atakujou 30%. Vzdycky to ma presne stejnej prubeh, disk z minuty na minutu proste zdechne.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 25.5.2021 08:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    To si pamatuji, že jsi to tu psal. Na to mohu jedině opáčit, že já právě jedu ve velkým Crucialy (dřív i Transcendy) a když pominuto prehistorickou Crucial M4, která umřela po výpadku proudu (byla tím známá), tak za posledních 5 let mi neumřel snad žádný (2x vadný nový kus Crucial, což se projevilo po zapojení, 1x nový vadný Intel, opět po zapojení bylo jasno, 3x profi intel ssd odešlo stylem nestabilních Windows, o data se nepřišlo, 1x upsaný crucial, opět neumřel, ale problém byl, že HP PC nestartoval po výpadku proudu, páč visel na bios postu z hdd errorem).
    Jinými slovy, celý roky beru Crucial disky a neměl jsem problém. Intelu jsem u běžných SSD přestal věřit dávno (věřím jen Optane, které používám). Samsung měl dřív šílené problémy se zabugovaným fw a s kompatibilitou, proto jsem najel už od začátku Crucial a spokojenost.

    Nu, a pokud bych měl počítat, kolik rotačáků odešlo (většinou neumřely úplně, ale vadné sektory, unstable Windows apod.) za posledních 5 let ve firmě, tak by to bylo docela velké číslo. Spolehlisvost SSD je úplně na jiném levelu (minimálně pokud beru nějakou střední třídu a né nějaký shity).

    Každopádně tím, že se už PC/NTB kupují s SSD, tak už nemám pod kontrolou značky a těžko říci, co bude dál. Doufám ale, že nic špatného.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Heron avatar 25.5.2021 09:24 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Nu, a pokud bych měl počítat, kolik rotačáků odešlo (většinou neumřely úplně, ale vadné sektory, unstable Windows apod.) za posledních 5 let ve firmě, tak by to bylo docela velké číslo. Spolehlisvost SSD je úplně na jiném levelu (minimálně pokud beru nějakou střední třídu a né nějaký shity).
    Asi tak. Stále mám svůj první nejlevnější 60GB SSD z roku 2010 a stále funguje se stejnými rychlostmi, jako když bylo nové. Nemám žádný bezvadný HDD z té doby. V soukromých strojích mám celkem 6 SSD různých velikostí i cenových kategoriích. Ve Worku všechno intel DC a no problémo.

    Ano, pokud si někdo koupí totální shit (narazil jsem třeba na tenhle exemplář), tak to vydrží.

    Takže za mě všude primárně kupovat jen ssd, pokud není potřeba výjimečně velký prostor a omezený rozpočet.

    Jinak, co se týče zápisku, tak je to zajímavé. Na widlích mám průměrný zápis cca 30GB denně, na Linuxu cca 10GB a na FreeBSD cca 9GB za den. (Linux desktop, bsd domácí server). Vlastně mi to na těch widlích připadá docela málo (vzhledem k tomu, že to je herní stanice) a na tom linuxu a bsd vlastně docela moc.
    25.5.2021 09:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Stále mám svůj první nejlevnější 60GB SSD z roku 2010 a stále funguje se stejnými rychlostmi, jako když bylo nové. Nemám žádný bezvadný HDD z té doby.
    Já jo. V červenci 2011 jsem koupil Samsung SpinPoint F3 a Seagate Barracuda 7200.12, běží mi v desktopu bez závad. Kupoval jsem s nimi WD Caviar Blue LX, ale ten měl vadné sektory, tak jsem ho vyměnil preventivně.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 25.5.2021 09:55 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Samsung HDD mi odešly všechny snad ještě v záruce a nějaké 7200.12 bych asi taky našel. Ve skutečnosti mám ještě IDE 160GB disk, který je kupodivu taky v pořádku, po 10 letech ve sklepě. Ale to fakt nezahrnuju do statistiky :-D
    Max avatar 25.5.2021 10:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Záleželo hodně na modelových řadách. Kdysi 250GB a 500GB řady byly držáci. Pak myslím 1TB F1 měla vadný FW a umíraly. Některé 500GB měly vadný FW a umíraly. Pak třeba WD Blue je consumer shit. Já vždy i rotačáky kupoval bazarově. Hlavně jsem bral WD Black 1TB a 2TB. U 4TB jsem přešel na WD RE4 a přežili neskutečně hodně a některé ještě v klidu žijí. A to jsem je kupoval před hafec lety, kdy už měli naběháno 20000-40000h.

    Pak tu jsou různé NAS disky za levno jako WD Red, WD Purple apod., také totální odpad, místo zelené dali na ty disky jinou barvu, ale shit green se v nich nezapře. Na druhou stranu, jeden green mi běží v domácím poli a dva mi běží pro systém na jednom storage. Mají společné jen to, že se na ně skoro nic nezapisuje, tak možná proto ještě žijí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.5.2021 10:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Pak třeba WD Blue je consumer shit.

    A ty dva, co jsem jmenoval, nejsou?
    U 4TB jsem přešel na WD RE4 a přežili neskutečně hodně a některé ještě v klidu žijí.
    Já jsem ten Blue vyměnil za Gold. Je to DC a Enterprise, tak to musí bejt dobrý, ne? A hlavně se mi nepovedlo najít nic jiného, co by nebyl disk do NAS (SMR, ekogreen 5400rpm - protože snížením otáček zachráníme planetu - a podobné vymoženosti)
    Quando omni flunkus moritati
    Max avatar 25.5.2021 11:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    WD RE4 se přejmenovalo/bylo nahrazeno WD Gold, a to bylo nahrazeno přejmenováno WD Ultrastar a následně se opět WD Gold oprášilo.
    Jinak pokud toužíš po 4TB SATA slušné kvality a dobré ceny, tak Toshiba MG04, počkat, cena šla nějak nahoru (stával 3kkč), hmm, že by Chia coin, nebo coto?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.5.2021 12:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    hmm, že by Chia coin, nebo coto?
    To a nedostatek čipů, AFAIK.
    Quando omni flunkus moritati
    25.5.2021 11:45 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    V tom je prave ten rozdil, mechanickej disk zdechlej na minutu sem jeste nevidel, vzdycky se zavada nejak ohlasi a dost casto se da i predikovat. U SSD ne.

    Jinak tu mam par ssdcek cca 8 let starych, jsou v pozici RW cache pole, jedou 24/7, a podle vykazu jsou "osoupany" z cca 20%. Ale jsou to SLC.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 25.5.2021 11:56 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Já už viděl umřetých disků, co šlo k zemi ze 100 na nulu hodně. Buď se u nich urvala hlava a zeškrábaly se plotny, nebo vada ve FW, nebo po výpadku proudu už nenaběhly, protože zatuhlý ložiska. Ty mrtvý disky v notebookách po jejich pádu nebudu ani počítat :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Heron avatar 25.5.2021 12:16 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Mnohokrát jsem se setkal s tím, že odešla elektronika. Disk je prostě spotřebák, data se stejně vytáhnou ze zálohy.
    27.5.2021 12:44 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    problem je, ze i ta zaloha je na disku
    Heron avatar 27.5.2021 14:24 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    V tom případě to není záloha.
    27.5.2021 14:31 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Každá záloha je bezpečná vůči určitým problémům a ne dost bezpečná kvůli jiným. Jak zjistila např. v létě 2002 jistá firma, která měla kvůli redundanci dvě datacentra, jedno v Karlíně a druhé v Podolí. :-) Kdysi jsem byl třeba překvapen, jak častý je active-backup bond sestavený ze dvou portů jedné dvouportové síťové karty. Z určitého úhlu pohledu je to nesmysl, z jiného je to, že odejde ta společná část NIC, podstatně méně pravděpodobné než problémy, které postihnou jen jeden port nebo jeho spojení se switchem.
    Heron avatar 27.5.2021 14:46 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jak zjistila např. v létě 2002 jistá firma, která měla kvůli redundanci dvě datacentra, jedno v Karlíně a druhé v Podolí. :-)
    Stane se :-D
    Kdysi jsem byl třeba překvapen, jak častý je active-backup bond sestavený ze dvou portů jedné dvouportové síťové karty. Z určitého úhlu pohledu je to nesmysl, z jiného je to, že odejde ta společná část NIC, podstatně méně pravděpodobné než problémy, které postihnou jen jeden port nebo jeho spojení se switchem.
    Tak ona je spíš otázka, k čemu to má sloužit. Tohle řešení je fajn z hlediska technika, který má pracovat na tom switchi. Místo "musíte to udělat od 03:17 do 03:41 a pak to nutně musí běžet" se to s redundancí dá v klidu udělat kdykoliv.

    Mě takhle kdysi překvapilo, že i drahé switche mají jen jeden zdroj, ale potom mi někdo ukázal právě active-backup a už to dávalo smysl. Zdroje v serverech se vyměňují za běhu a switche se vyměňují rovnou celé.
    27.5.2021 14:36 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Tak v tom případě nemají běžní uživatelé šanci zálohovat.
    Ruža Becelin avatar 25.5.2021 09:04 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Na tu radu 860 nadava dost lidi, stejne zdechaly is 840 co pamatuju, ale 960/970 jsou drzaky
    25.5.2021 09:43 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...

    Tak jsem se taky zkusil podívat:

    • Samsung 970 EVO 250GB, v provozu od října 2018: 3.47 TB written (životnost 150 TB)
    • Samsung 970 EVO PLUS 500GB, v provozu od října 2019: 13.3 TB written (životnost 300 TB)

    Těch 13.3 TB je asi víc, než bych čekal, ale pořád žádný důvod k panice. Oba počítače běží nepřetržitě (i když "Power On Hours" ukazuje o dost méně, nejspíš nějaké uspávání) a nijak zvlášť ty NVMe disky nešetřím, je tam kořenový filesystém, /var i /home, jen /tmp je na tmpfs a velká data, která se moc nepřepisují, na klasickém disku; tmpfs taky používám pro build a různé testy, kde data není potřeba zachovat.

    25.5.2021 10:08 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Mam v provozu 40 GB intel ssd a stale drzi. Je pravda, ze na nem je system, nezapisuje se na nej skoro vubec a swap je vypnuty.
    25.5.2021 10:09 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Dodam jen, ze 10 let uz asi ma natoceno. :-D 8 urcite :-D
    Max avatar 25.5.2021 10:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Nejstarší, co mám, je asi nějaký Kingstone 32GB, také jsem ho měl v serveru na systém, db a pár mini věcí. Teď je off, protože jsem ho vyměnil za vyšší kapacitu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.5.2021 08:34 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Tak z me zkusenosti se kingston vzdy odporoucel strasne rychle a stale se reklamoval. Ale to jsou roky stare zkusenosti a treba jsem mel jen smulu na kusy.
    26.5.2021 09:06 Ragzid | skóre: 24 | blog: Pivní koutek | Liberec-Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Aktualni zkusenost, Kingston A1000 480 GB (M.2), sel do kytek cca do 100 hodin, druhy kus jede.

    Pak byla pekna rada KC300, konkretne 128 GB verze, tam jsme meli asi 50% umrtnost casem, vzdy ze dne na den, ale az po delsi dobe (2-3 roky? asi ku*vitko).

    Takze ne, nebrat.
    25.5.2021 13:09 zzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ve Windows nefunguje S3 sleep a "modern standby" je naprosto nepouzitelny (v batohu se zacne dit kdovi co a muzete si na kovovem povrchu notebooku udelat treba vajicka).

    Takze hibernate je jediny zpusob jak pocitac "uspat". No ale pri 64 GB RAM je to na SSD docela masakr, hibernuju prumerne tak 3 krat denne (cesta do prace, z prace, doma na noc) a to uz mate 200 GB denne jen na posrany hibernate.
    Max avatar 25.5.2021 14:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jop, to jsem psal výše, že pomocí hybernace + většího množství ram lze hrozivějších čísel dosáhnout.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 25.5.2021 14:50 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Tobě systém při hibernaci ukládá úplně celou RAM, jo? Mně zahodí cache a zbytek zkomprimuje.
    Max avatar 25.5.2021 15:46 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Zajímal by mě ten poměr. Protože pokud hybernuje, tak k tomu musí mít důvod (hafec rozjetých věcí), tj. asi tam tolik cache mít nebude. Pokud teoreticky zblajznou programy reálně 30GB, tak kolik se tak reálně zapíše při hybernaci? Nemám s tím zkušenosti...
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.5.2021 16:06 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    hibernace, hibernovat
    HO▽ORK△ avatar 29.5.2021 00:56 HO▽ORK△ | skóre: 4 | blog: HOVORKUV_CTVERECKOVANY_SVET_DO_KAZDE_DOMACNOSTI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Hybernace je také spisovné slovo, pouze se jedná o zastaralou formu zápisu ;-).
    29.5.2021 03:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ach jistě, zapomněl jsem, že většina termínů v IT je převzatá z archaické varianty latiny.
    29.5.2021 14:29 Latyna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ja si dokonce myslim, ze by to bylo super!
    29.5.2021 17:07 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Můžete začít třeba tady. :-)
    vencour avatar 25.5.2021 16:56 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    25.5.2021 20:38 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    S3 sleep používám ve Windows 10. Raději bych hibernoval, což je super, ale přesně z důvodu omezený životnosti SSD jsem musel přestat.
    25.5.2021 16:23 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jak to monitorujete? Mate v nejakem planovaci spusteni skriptu pro zjisteni smart dat a nasypani na ten sdileny disk? Zminujes totiz nejaky monitoring a notifikace, zajimalo by mne to.

    Diky.
    Max avatar 25.5.2021 22:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Používali jsme tento projekt: smartmontools-win, nově na githubu
    U některých ssd tam mám nějaké false positive, budu se na to muset podívat, ale u magneťáků to jelo moc pěkně včetně pravidelných testů apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.5.2021 19:51 Margzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Pro zajímavost, 2 roky starý denně aktualizovaný Gentoo laptop s jinak běžným používáním (FHD filmy, hudba atd).
    Data Units Read:    58,116,576 [29.7 TB]
    Data Units Written: 59,970,952 [30.7 TB]
    Čekal bych, že kompilace (s /var/tmp/portage na tom disku) se postará o daleko větší záhul, tak jsem tam švihnul emerge firefox a koukal na to iotopem... stovky MiB. Většina IO totiž proběhne jen v cache, na disk se dostanou jen dočasné soubory které nejsou smazány uvnitř commit intervalu filesystemu, a těch moc není.
    Max avatar 25.5.2021 22:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jo, Gentoo, tam bych to i čekal :).
    Jinak já mám nově 1TB NVMe a za půl roku mám:
    Data Units Read:      503 711 [257 GB]
    Data Units Written: 7 800 957 [3,99 TB]
    
    Dost jsem udělal virtuálkama, co jsem si testoval různé verze MACOS apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.5.2021 10:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Každopádně díky Maxi za zajímavý blogpost, který upozornil na problém, který si řada lidí nechce připustit. Zrovna teď jsem podobný řešil.

    Jak obvykle se sešlo víc věcí naráz.

    Přišel nový doktorand, který podědil stroj. Než ho ale dostal, jinému klukovi odešel zdroj a protože po ruce žádný jiný nebyl, použil se ten z toho co čekal na přidělení, protože byl identický. Háček byl v tom, že zdroje které byly k dispozici neměly dost konektorů pro grafickou kartu (2x6pin) a disky (4x + mechanika). Ten stroj pro doktoranda měl disky jenom dva, plus cd mechaniku, takže jsem použil jeden starší nepoužívaný zdroj co měl 1x6pin a místo druhého konektoru 2x molex => 1x6pin. Měl slabší watáž, ale jelo to. Doktorand dorazil, dali jsme mu stroj, všechno jelo.

    Druhý den za mnou přišli že stroj nejede. A fakticky. Stroj mrkev. Nereagoval na nic. Tak se objednal nový zdroj, plus něco do rezervy. Když dorazil, vyměnil jsem zdroj a při tom si všimnul jsem si že je do stroje strčený další disk – byl to SSHD disk toho doktoranda, ale nebyl zapojený. No tak jsem to všechno zapojil. A stroj normálně najel.

    Druhý den zas. Donesli ho s tím, že prý zmrznul a pak už nenajel. Podezříval jsem matherboard, jelikož zdroj už byl vyměněný. Řekl jsem si, že zabiju dvě mouchy jednou ranou. Postupně memtestem otestuji paměti a pokud to zmrzne, je to deska. Ale když jsem chtěl vyndat jeden ze dvou paměťových modulů, koukám – ten SSHD je zase pryč, takže zas do toho stroje hrabal. Jenže otázkou bylo kdy? Předtím než mu to začalo mrznout? Nebo až potom co byl stroj zase mrkev?

    No nic. Pustil jsem se do testů. Jenže memtesty RAM v pohodě a stroj jel.

    Takže jsem mu ten stroj opět zanesl, s tím že až mu opět zmrzne, ať na nic nesahá a okamžitě pro mne přijde. Což se také stalo a hned jsem byl chytřejší.

    Za tu dobu, než pro mne došel mu ten stroj totiž zase ožil, což zcela jasně ukazovalo na disk. V minulosti jsem se už totiž s takovým zamrzáním SSD disků setkal. Takže jsem přes clonezillu nasypal obsah původního disku na nový 500G SSD Samsung, všechno mu zapojil a jelikož se i tak chová ten stroj divně (sám od sebe se začal zapínat), řekl jsem doktrandovi, že kdyby cokoliv, ať za mnou dojde.

    Mezitím napsal Max tenhle blogpost a ze zvědavosti jsem se podíval na SMART onoho problémového disku. Viz níže:
    smartctl 7.1 2019-12-30 r5022 [x86_64-linux-5.6.0-2-amd64] (local build)
    Copyright (C) 2002-19, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
    
    === START OF INFORMATION SECTION ===
    Model Family:     SandForce Driven SSDs
    Device Model:     KINGSTON SKC300S37A240G
    Serial Number:    50026B7234051001
    LU WWN Device Id: 5 0026b7 234051001
    Firmware Version: 507ABBF0
    User Capacity:    240 057 409 536 bytes [240 GB]
    Sector Size:      512 bytes logical/physical
    Rotation Rate:    Solid State Device
    Device is:        In smartctl database [for details use: -P show]
    ATA Version is:   ATA8-ACS, ACS-2 T13/2015-D revision 3
    SATA Version is:  SATA 3.0, 6.0 Gb/s (current: 3.0 Gb/s)
    Local Time is:    Wed May 26 09:18:14 2021 CEST
    SMART support is: Available - device has SMART capability.
    SMART support is: Enabled
    
    === START OF READ SMART DATA SECTION ===
    SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
    
    General SMART Values:
    Offline data collection status:  (0x00) Offline data collection activity
                                            was never started.
                                            Auto Offline Data Collection: Disabled.
    Self-test execution status:      (   0) The previous self-test routine completed
                                            without error or no self-test has ever 
                                            been run.
    Total time to complete Offline 
    data collection:                (    0) seconds.
    Offline data collection
    capabilities:                    (0x7b) SMART execute Offline immediate.
                                            Auto Offline data collection on/off support.
                                            Suspend Offline collection upon new
                                            command.
                                            Offline surface scan supported.
                                            Self-test supported.
                                            Conveyance Self-test supported.
                                            Selective Self-test supported.
    SMART capabilities:            (0x0003) Saves SMART data before entering
                                            power-saving mode.
                                            Supports SMART auto save timer.
    Error logging capability:        (0x01) Error logging supported.
                                            General Purpose Logging supported.
    Short self-test routine 
    recommended polling time:        (   1) minutes.
    Extended self-test routine
    recommended polling time:        (  48) minutes.
    Conveyance self-test routine
    recommended polling time:        (   2) minutes.
    SCT capabilities:              (0x0021) SCT Status supported.
                                            SCT Data Table supported.
    
    SMART Attributes Data Structure revision number: 10
    Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
    ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
      1 Raw_Read_Error_Rate     0x000f   120   120   050    Pre-fail  Always       -       0/0
      5 Retired_Block_Count     0x0033   100   100   003    Pre-fail  Always       -       0
      9 Power_On_Hours_and_Msec 0x0032   030   030   000    Old_age   Always       -       61341h+08m+06.720s
     12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       139
     13 Soft_Read_Error_Rate    0x000a   120   120   000    Old_age   Always       -       850/0
    100 Gigabytes_Erased        0x0032   000   000   000    Old_age   Always       -       71255
    170 Reserve_Block_Count     0x0032   000   000   000    Old_age   Always       -       7616
    171 Program_Fail_Count      0x0032   000   000   000    Old_age   Always       -       0
    172 Erase_Fail_Count        0x0032   000   000   000    Old_age   Always       -       0
    174 Unexpect_Power_Loss_Ct  0x0030   000   000   000    Old_age   Offline      -       69
    177 Wear_Range_Delta        0x0000   000   000   000    Old_age   Offline      -       9
    181 Program_Fail_Count      0x0032   000   000   000    Old_age   Always       -       0
    182 Erase_Fail_Count        0x0032   000   000   000    Old_age   Always       -       0
    184 IO_Error_Detect_Code_Ct 0x0032   100   100   090    Old_age   Always       -       0
    187 Reported_Uncorrect      0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
    189 Airflow_Temperature_Cel 0x0000   025   074   000    Old_age   Offline      -       25 (Min/Max 19/74)
    194 Temperature_Celsius     0x0022   025   074   000    Old_age   Always       -       25 (Min/Max 19/74)
    195 ECC_Uncorr_Error_Count  0x001c   100   100   000    Old_age   Offline      -       0/0
    196 Reallocated_Event_Count 0x0033   100   100   003    Pre-fail  Always       -       0
    198 Uncorrectable_Sector_Ct 0x0010   120   120   000    Old_age   Offline      -       0/0
    199 SATA_CRC_Error_Count    0x003e   200   200   000    Old_age   Always       -       0
    201 Unc_Soft_Read_Err_Rate  0x001c   100   100   000    Old_age   Offline      -       0/0
    204 Soft_ECC_Correct_Rate   0x001c   100   100   000    Old_age   Offline      -       0/0
    230 Life_Curve_Status       0x0013   100   100   000    Pre-fail  Always       -       100
    231 SSD_Life_Left           0x0013   094   094   010    Pre-fail  Always       -       0
    232 Available_Reservd_Space 0x0000   000   000   000    Old_age   Offline      -       29
    233 SandForce_Internal      0x0000   000   000   000    Old_age   Offline      -       64783
    234 SandForce_Internal      0x0032   000   000   000    Old_age   Always       -       196255
    241 Lifetime_Writes_GiB     0x0032   000   000   000    Old_age   Always       -       196255
    242 Lifetime_Reads_GiB      0x0032   000   000   000    Old_age   Always       -       10685
    
    SMART Error Log not supported
    
    SMART Self-test Log not supported
    
    SMART Selective self-test log data structure revision number 0
    Note: revision number not 1 implies that no selective self-test has ever been run
     SPAN  MIN_LBA  MAX_LBA  CURRENT_TEST_STATUS
        1        0        0  Not_testing
        2        0        0  Not_testing
        3        0        0  Not_testing
        4        0        0  Not_testing
        5        0        0  Not_testing
    Selective self-test flags (0x0):
      After scanning selected spans, do NOT read-scan remainder of disk.
    If Selective self-test is pending on power-up, resume after 0 minute delay.
    
    Zmíněný problém se zamrzáním SSD, které bylo fakt otravné, jelikož to byly 3 disky v Btrfs raid1, jsem rovněž vyřešil pokaždé výměnou disků. Ale všech a za větší. Teprve tento Maxův příspěvek mne navedl k tomu nač soustředit pozornost.

    A pro mne z toho plyne jednoznačný závěr – na rozdíl od rotačních HDD, které jsou schopny posloužit ještě dlouhé roky např. pro zálohy, je lepší staré, hodně používané, SSD nemilosrdně vyhodit.
    26.5.2021 10:11 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ještě jsem neupřesnil jak měl ten disk rozdělené partition:
       8       48  234431064 sdd
       8       49     102400 sdd1
       8       50      16384 sdd2
       8       51  101768556 sdd3 (ntfs systém)
       8       52     510976 sdd4
       8       53  117187584 sdd5 (linux)
       8       54   14842880 sdd6 (swap)
    
    Dualbot MS Windows s Ubuntu. Původně to bylo trochu jinak (MSDOS tabulka). Instalace MS Windows 10 pro si vynutila GPT. Také Ubuntu se instalovalo poslední stable. Ale v zásadě to vypadalo podobně. Tzn. že ani jeden systém nehospodařil s celou kapacitou SSD, ale jenom s vyhrazenou částí a k tomu mohl využívat jen buňky které měl obsazené svými daty.
    k3dAR avatar 26.5.2021 12:54 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    [...] upozornil na problém, který si řada lidí nechce připustit[...] [...] Mezitím napsal Max tenhle blogpost a ze zvědavosti jsem se podíval na SMART[...] [...] Device Model: KINGSTON[...] [...] Teprve tento Maxův příspěvek mne navedl k tomu nač soustředit pozornost.[...]
    mas preklep, misto "rada lidi" melo byt "ja" ;-) protoze pokud az tento blogpost te "donutil" se podivat na SMART disku, obzvlast kdyz ten stroj mel problemy a navic ma smeckovej KINGSTON... ;-) ono sledovat preventivne smart je normalni, zkouknout ho pri problemech je uz tuplem samozrejmost ;-) ale chapu kdyz si jen uzivatel, bejt treba nejaky IT admin, tak bys to jiste vedel ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    26.5.2021 15:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jo. Já vím že tam jsou překlepy. Bohužel diskuzní příspěvky nelze zpětně editovat. Což bys taky mohl, za tu dobu co tu strašíš, vědět.

    Navíc nevím jestli je to očima, šotkem, nebo klávesnicí na níž je už polovina písmen setřená, ale někdy se objevují záhadné překlepy či nedoklepy až po uložení, ač bych přísahal, že byl ten text před uložením ok. Ovšem taky se občas dostanou do textu proto, že chci něco doplnit, či pozměnit a už to pak nestihnu překontrolovat.
    27.5.2021 00:40 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Hups, umělá inteligence nám zase ujela a vůbec jí nedošlo, co je předmětem příspěvku, na který reaguje.
    Quando omni flunkus moritati
    27.5.2021 10:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    A ty bys sis měl tu svou inteligenci konečně vytáhnout ze zadku. Nedělá jí to dobře.
    27.5.2021 10:43 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Hele a teda pochopils, ze to s tim preklepem nebylo mysleno doslovne? Tvoje reakce tomu moc nenasvedcuje.
    27.5.2021 13:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    A všiml sis, že jsem na to později zareagoval ještě jednou?
    27.5.2021 14:11 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Všim, výmluvy... Ten doktorand za tebou přišel s problémem a trvalo ti, než jsi zkusil ten smart.
    27.5.2021 14:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jo. Trvalo. Protože mě to nenapadlo. Až když jsem četl ten Maxův blogpost. A taky jsem to tu napsal, tak si poskoč, protože máš asi skřípnuté vedení.

    Navíc ten disk asi není jediná příčina proč se ten stroj chová divně. Všechno ukazuje na to, co jsem zmínil hned ve třetím odstavci (vadná deska) protože se ten stroj zničeho nic sám od sebe restartoval zrovna ve chvíli, kdy byl kolega u stolu, kde to jelo a chroupalo nějaký benchtest.
    27.5.2021 14:30 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Hop, Hop! No jo! Mělo tam být místo řada lidí.
    27.5.2021 18:11 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Přestaň si prosím skákat po kabelech. K ničemu to nevede. Tebe totiž ta "řada lidí" neotravuje, abys jejich problém vyřešil a oni přitom nemuseli nic nového kupovat.
    27.5.2021 20:39 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ted, když už do tý řady nepatříš, jim to můžeš vysvětlit, ne?
    27.5.2021 21:27 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    A co myslíš, že jsem asi tak udělal hned poté, co jsem napsal ten diskuzní příspěvek?
    28.5.2021 09:56 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Vysvětlil jsi jim, jak jsou hloupí, o tom vůbec nepochybuju.
    28.5.2021 10:05 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ty jsi úplný věštec! Nechceš jít dělat televizní rosničku?
    28.5.2021 10:17 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Věštec? Ani ne, jen už nějakou dobu čtu, co sem píšes. A ne, nemyslím si, že bys byl nějaká umělá inteligence, to je ošklivé nařčení.
    28.5.2021 11:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    No tak v takovém případě by se měl postavit nohama na zem, protože mí kolegové nejsou žádní blbci, jenom je to nenapadlo stejně jako mne. Řešil jsem totiž asi tak dva, tři roky nazpět problém, který byl způsobem právě tím o čem píše Max. Nikde nebyla žádná chybová zpráva, jenom čas od času brutálně spadnul I/O výkon. Ale nikdo z těch co jsem se ptal, kde by mohl být problém, mi přes své bohaté zkušenosti nebyl schopen poradit. A to byla právě ta "řada lidí", kterou jsem měl na mysli.
    28.5.2021 11:11 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Tak tam asi mělo být řada lidí, včetně mě.

    Neřekl jsem, že tví kolegové jsou hloupí. To bych se nedovolil, vůbec je neznám.
    28.5.2021 11:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Opravdu mi není jasné proč bych měl zdůrazňovat svoji osobu, když jsem zcela záměrně použil nekonkrétní a co do počtu nelimitované označením čistě jenom proto abych uvedl že i zkušení lidé tohle nemusí znát.

    A pokud jsi četl následující text, tak ti jistě neuniklo že jsem tam napsal “… teprve tento Maxův příspěvek mne navedl k tomu nač soustředit pozornost.” z čehož apriori plyne že mne to předtím také nenapadlo.

    Jenže k3dAR – kterému jsem dupnul na kuří oko tím, že jsem mu otevřeně před lety napsal, že svou asertivní snahou vyjít vstříc každému hlupákovi ve skutečnosti škodí – si mne zařadil do kolonky osobní nepřítel, podobně jako nemocný Bourek, a podle toho se i chová.

    Takže ti při tvém citu vůči českému jazyku jistě neunikla jeho skrytá invektiva, na kterou jsem reagoval upozorněním, že nejsem IT ocas, který by za nějakou almužnu obíhal úřednické kancly a řešil HW problémy s uživatelskými desktopy. Nikoho takového tady nemáme, protože běžné problémy si řeší každý sám. Za námi chodí až když mají problém se kterým si neví rady a ten řeší ti, co zrovna mají čas. I v tomto případě jsem na to nebyl sám.

    A tečka na závěr. Zdá se, že byl nějak nakopnutý UEFI BIOS, protože po jeho vyresetování (alespoň prozatím) chová ten stroj tak jak by měl. Takže klasická kombinace problémů.
    28.5.2021 12:19 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Opravdu mi není jasné proč bych měl zdůrazňovat svoji osobu, když jsem zcela záměrně použil nekonkrétní a co do počtu nelimitované označením čistě jenom proto abych uvedl že i zkušení lidé tohle nemusí znát.
    Ano, to jedna z možností, jak to chápat. Ale (nejen) důsledkem toho, co a hlavně jak tu píšeš poslední dobou (no spíš už víc než rok), jsem to pochopil jinak. Tak, že sebe do té řady neřadíš. To, že o pár vět dál píšeš něco, co tomu odporuje není u tebe nic neobvyklého...
    28.5.2021 12:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Píšu sem už 15 let, a na rozdíl od jiných jedinců na tomto serveru jsem už víc jak 40 let názorově konzistentní, takže spíš bude chyba v tom jak chápeš psaný text, než v tom jak ho píšu.
    28.5.2021 13:43 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Je pravda, že jste, soudruhu komunisto kapicabote, názorově konzistentní... konzistentně měníte názory, jak se vám to hodí - samozřejmě s tím, že nový názor, který je v přímém rozporu s tím původním, prohlásíte za shodný.
    Quando omni flunkus moritati
    28.5.2021 13:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    I ty jsi konzistentní. A viditelně se to zhoršuje, tak si běž zkontrolovat varlata, jestli ti tam něco náhodou nebují, protože takhle začalo hrabat Plešingerovi, než mu diagnostikovali rakovinu na kterou umřel.
    28.5.2021 14:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Zajímavé, soudruhu komunisto kapicabote, mohl byste nám ještě vysvětlit, jakým způsobem se "být konzistentní" může "zhoršovat"? Ono jedno tak trochu vyjadřuje neměnnost, zatímco to druhé změnu.
    Quando omni flunkus moritati
    28.5.2021 14:46 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Názorově konzistentí možná. Možná bych moch věřit i tomu, že 40 let. Ale to ti nebrání psát věci, které jsou vzájemně ve sporu.
    28.5.2021 21:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    To, že máte s Bourkem problém s porozuměním textu není můj, ale váš problém.
    28.5.2021 21:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Náhodný nesmyslný odkaz... máme. Urážka... máme. Soudruh komunista kapicabot v plné síle. Bohužel ta plná síla zahrnuje to, že problémy, které má sám, přisuzuje všem ostatním. Pardon, všem ostatním, kteří si dovolili s nesouhlasit s jeho nesmysly.
    Quando omni flunkus moritati
    29.5.2021 13:30 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Mě to neuráží, proč by mělo?
    29.5.2021 13:34 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Zdá se, že mám problém rozumět především tvému textu, nevím, co by na to řekl Hausenblas.
    29.5.2021 14:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    No jo. Co se dá dělat. A co by na to řekl Hausenblas nevím. Neznám ho.
    29.5.2021 19:38 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Můžeš se víc snažit :)

    Já myslel, že o něm něco víš, když odkazuješ článek, kde je tolik citován.
    29.5.2021 21:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    A to musím nutně znát každého kdo si myslí něco stejně jako já?
    31.5.2021 09:58 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Nemusíš, ale nic takového jsem netvrdil.
    Petr Fiedler avatar 30.5.2021 08:14 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Opravdu mi není jasné proč bych měl zdůrazňovat svoji osobu, když jsem zcela záměrně použil nekonkrétní a co do počtu nelimitované označením čistě jenom proto abych uvedl že i zkušení lidé tohle nemusí znát.
    Ano, to jedna z možností, jak to chápat. Ale (nejen) důsledkem toho, co a hlavně jak tu píšeš poslední dobou (no spíš už víc než rok), jsem to pochopil jinak. Tak, že sebe do té řady neřadíš. To, že o pár vět dál píšeš něco, co tomu odporuje není u tebe nic neobvyklého...

    Úplně přesně.

    Petr Fiedler avatar 30.5.2021 08:13 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jenže k3dAR – kterému jsem dupnul na kuří oko tím, že jsem mu otevřeně před lety napsal, že svou asertivní snahou vyjít vstříc každému hlupákovi ve skutečnosti škodí – si mne zařadil do kolonky osobní nepřítel, podobně jako nemocný Bourek, a podle toho se i chová.

    Nic ve zlém, Aleši, ale Radek je na rozdíl od tebe rozumný a pokorný člověk. Určitě není uražená slečínka, i když důvodů by k tomu měl hodně, protože jsi dost arogantní. A taky neumíš uznat chybu a pořád se jen vymlouváš a věci překrucuješ. Jak jsem psal, nic ve zlém. Tak to prostě je.

    30.5.2021 10:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Pokud sis toho nevšiml, tak tohle vlákno rozjel právě ten tvůj "rozumný a pokorný" člověk. A ty bys měl nejlépe vědět, kdy jsem mu šlápl na to kuří oko. Protože to bylo právě když jsi se tu objevil. Dovolil jsem si tehdy napsat, že svojí úpornou snahou vyhovět každému, podporuje lenost uživatele si něco nastudovat. Což se ho dotklo a od té doby se chová jako blb.
    30.5.2021 10:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Soudruh komunista kapicabot podle sebe soudí nás... nedokáže totiž pochopit, že narozdíl od něj ne všichni jsou takoví, aby svoje vystupování vůči někomu nastavili na základě nesouhlasu s jeho názorem. Teda jeho názorem platným pro daný den.
    Quando omni flunkus moritati
    30.5.2021 13:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    A ty jsi ta druhá potrefená husa.
    30.5.2021 14:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Význam slovního spojení potrefená husa ve slovníku soudruha komunisty kapicabota: člověk, který nesouhlasí s názory soudruha komunisty kapicabota
    Quando omni flunkus moritati
    Petr Fiedler avatar 30.5.2021 14:21 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Pokud sis toho nevšiml, tak tohle vlákno rozjel právě ten tvůj "rozumný a pokorný" člověk.

    On ti pouze napsal pravdu, kterou ty jsi jako vždy popřel. A zase se jako vždy vymlouváš. Radek napsal jednu, nebo dvě reakce, ty jsi jich napsal mnohem více, ale hodíš to na něj, že je rozjel on. Já to vidím tak, že jsi je svojí neupřímností k sobě sama a neochotou uznat chybu rozjel ty. Když už ti to tu píše více lidí, tak by ses nad tím měl zamyslet, nemyslíš? Nemyslíš. My jsem prostě všichni hlupáci, co se bouchli do hlavy a jen ty chápeš vše správně, že jo?

    30.5.2021 15:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Pokud ti to uniklo, tak jsem nereagoval pouze na něj. Chápu že máš potřebu mu lízat paty, ale já ne. Pokud by ses skutečně střízlivě a nestraně zamyslel nad tím co zde padlo, tak by sis uvědomil, že si ten tvůj guru chtěl akorát za každou cenu kopnout. A pokud se někdo chová jako kokot, tak s ním jako s kokotem také diskutuju. Nic jiného si totiž také nezaslouží.
    Petr Fiedler avatar 30.5.2021 16:02 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...

    Na arogantního hlupáka, jako jsi ty, nemá smysl reagovat. Takže končím.

    30.5.2021 18:46 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    To uděláš jenom dobře, protože jsi od něj nepochytil zrovna ty nejlepší způsoby.
    31.5.2021 10:05 eie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    ... chtěl akorát za každou cenu kopnout.
    To možná i jo, ale prozradím ti něco, čeho jsem si všim už ve školce (no možná i dřív, ale to si tak moc dobře už nepamatuju) - provokatéři se nejvíc baví provokováním (nebo tvojí terminologií kopáním do) těch, co se nejvíc rozčilují. A ti, co se vyjadřjí stylem všechno vím, všechno znám a kdo říká něco jiného než já, měl by se dovzdělat, jsou pro to skvělý materiál :)
    28.5.2021 11:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jen abych to doplnil. Bylo to Btrfs raid1 pole se 3 SSD disky – 2x Samsung 120GB, a 1x Kingston 120GB.
    27.5.2021 13:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Jedno se vám, soudruhu komunisto kapicabote, nechat musí - urážku trefíte vždycky. To ostatní občas kulhá, ale možná vám jednou někdo nadělí víc výpočetního výkonu.
    Quando omni flunkus moritati
    27.5.2021 13:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Máš svou diagnózu, takže urazit tě není žádný problém. Horší je to s tím, aby sis ji konečně přiznal a něco s tím začal dělat.
    27.5.2021 14:28 Mravnostní policie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Nemyslím si, že by trekker.dk byl nacista. Spíš bude mít nějaké osobní problémy a vybíjí si to na internetu na ostatních.
    27.5.2021 18:17 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ty máš taky diagnózu. Problém se čtením je pro ni typický.
    27.5.2021 18:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Normální člověk diskuze neprožívá tak jak Bourek. Vtipné na tom je, že mi přisuzuje to čím sám oplývá a ještě se stydí za svoje jméno, takže cítí nutkavou potřebu hanět to moje. Blb zůstane blbem, bez ohledu na to co vystudoval. Byli tady jiní, co jsme spolu byli "na nože" a dnes jsou naše vztahy korektní. Jenže pokud někdo vytrvale hýčká svoje kuří oko, tomu není pomoci.

    Kdo nezaujatě sleduje zdejší diskuze delší dobu nepotřebuje vysvětlovat kdo s kým táhne za jeden provaz, kdo komu podkuřuje. Kdo si myslí, že sežral Šalamounovo hovno, kdo se uráží kvůli kdejaké kraviny, kdo nemá smysl pro humor, atp. Bourek jenom sklízí co sám zasel.
    27.5.2021 23:14 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Páni, automatizovaná psychoanalýza od umělé inteligence, pokrok se zřejmě jen tak nezastaví... dejme tomu pár let a umělá inteligence se možná dokonce i v něčem trefí.

    Schválně by mě zajímalo, jestli umělá inteligence trefí, co mělo spadat pod jiní, a jestli by s tím údajný příslušník takové množiny souhlasil.
    Quando omni flunkus moritati
    27.5.2021 15:08 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Soudruhu komunisto kapicabote, to, že tady hýříte urážkami, to ještě neznamená, že se vám také daří někoho urazit. A tu diagnózu vám ukázali na vašich vlastních příspěvcích ve vedlejší debatě.
    Quando omni flunkus moritati
    27.5.2021 18:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Chápu. Je to těžké žít jako hloupá nula. Ale s tím ti nepomůžu.
    27.5.2021 23:09 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    To, soudruhu komunisto kapicabote, nemohu posoudit, nikdy jsem nežil jako hloupá nula. Možná s tím máte větší zkušenosti než já?
    Quando omni flunkus moritati
    28.5.2021 12:11 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Každý se může sám hravě přesvědčit o tom, jaká je hodnota tvojí entity mimo specifický ekosystém abclinuxu: přes google, duckduck, bing, yandex nebo vyhledávač tvých chlebodárců.
    28.5.2021 13:45 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ale no tak, soudruhu komunisto kapicabote, mohl jste to říct napřímo. Proč se schovávat za vyhledávače, proč rovnou neřeknete, že se politicky neangažuju? Nepodložená pomluva vám nicméně do profilu zapadla.
    Quando omni flunkus moritati
    27.5.2021 14:37 Mravnostní policie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Poprvé to snad bylo vtipné, ale teď už ne. Tohle už zavání cyberbullyingem a dá se na to říct leda:
    táhni, zmrde
    Měl by ses nad svým chováním zamyslet. A to se týká i ostatních, kteří hrají tuhle rádoby vtipnou "hru".

    S Alešem taky ne vždy souhlasím, ale rozhodně to není bot a má stejná právo sem psát jako ty nebo já.
    27.5.2021 18:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Můžeš být bez obav. Považuji to za dobré cvičení pro komunikaci s reálnými blbečky, které doporučuji všem, co se moc ohlížejí na to, jak se na ně dívají ostatní. Otuží se, a pokud se jim pak stane, že na něco takového narazí ve skutečném světě, nepadnou překvapeně na zadek ale oplatí stejnou mincí a ještě s úrokama. Jak se to patří.

    Krom toho mě vždycky rozjaří, když se mi podaří tu husu dobře trefit. ;-)
    26.5.2021 18:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    A pokud nemáš potuchy o tom jaký je životní koloběh počítačů v univerzitním prostředí, tak bys měl raději být zticha. Nemáme ve zvyku jim šňupat ve strojích. Pokud mi někdo přinese stroj, že ho chce přeinstalovat na novější verzi a o žádném problému se nezmiňuje, předpokládám, že žádný problém nemá. Nejsem technik. Jenom jsem teď míň vytížen než kolegové. Moje hoňka začne v září. To budou mít pro změnu větší salám oni.
    pushkin avatar 28.5.2021 08:06 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Tak nevim, buď nechápu výstup smartctl a nebo mám sakra smůlu na disky. Na pár kusech jsem to zkusil spustit a není jediný, který by nehlásil alespoň jeden pre-fail a to jsou to všechno švarní jinoši.

    /dev/sda, cca 2 roky starý 2TB disk:
    root@pushkin-htpc:~# smartctl -a /dev/sda
    smartctl 7.2 2020-12-30 r5155 [x86_64-linux-5.10.0-5-amd64] (local build)
    Copyright (C) 2002-20, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
    
    === START OF INFORMATION SECTION ===
    Model Family:     Western Digital Blue Mobile (SMR)
    Device Model:     WDC WD20SPZX-00CRAT0
    Serial Number:    WD-WXA1E17F8KZZ
    LU WWN Device Id: 5 0014ee 65dbccbcc
    Firmware Version: 01.01A01
    User Capacity:    2 000 398 934 016 bytes [2,00 TB]
    Sector Sizes:     512 bytes logical, 4096 bytes physical
    Rotation Rate:    5400 rpm
    Form Factor:      2.5 inches
    TRIM Command:     Available, deterministic
    Device is:        In smartctl database [for details use: -P show]
    ATA Version is:   ACS-3 T13/2161-D revision 5
    SATA Version is:  SATA 3.1, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)
    Local Time is:    Fri May 28 08:01:08 2021 CEST
    SMART support is: Available - device has SMART capability.
    SMART support is: Enabled
    
    === START OF READ SMART DATA SECTION ===
    SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
    
    General SMART Values:
    Offline data collection status:  (0x00) Offline data collection activity
                                            was never started.
                                            Auto Offline Data Collection: Disabled.
    Self-test execution status:      (   0) The previous self-test routine completed
                                            without error or no self-test has ever 
                                            been run.
    Total time to complete Offline 
    data collection:                (18240) seconds.
    Offline data collection
    capabilities:                    (0x71) SMART execute Offline immediate.
                                            No Auto Offline data collection support.
                                            Suspend Offline collection upon new
                                            command.
                                            No Offline surface scan supported.
                                            Self-test supported.
                                            Conveyance Self-test supported.
                                            Selective Self-test supported.
    SMART capabilities:            (0x0003) Saves SMART data before entering
                                            power-saving mode.
                                            Supports SMART auto save timer.
    Error logging capability:        (0x01) Error logging supported.
                                            General Purpose Logging supported.
    Short self-test routine 
    recommended polling time:        (   2) minutes.
    Extended self-test routine
    recommended polling time:        ( 308) minutes.
    Conveyance self-test routine
    recommended polling time:        (   3) minutes.
    SCT capabilities:              (0x3035) SCT Status supported.
                                            SCT Feature Control supported.
                                            SCT Data Table supported.
    
    SMART Attributes Data Structure revision number: 16
    Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
    ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
      1 Raw_Read_Error_Rate     0x002f   200   200   051    Pre-fail  Always       -       0
      3 Spin_Up_Time            0x0027   223   220   021    Pre-fail  Always       -       1833
      4 Start_Stop_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       998
      5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   200   200   140    Pre-fail  Always       -       0
      7 Seek_Error_Rate         0x002e   200   200   000    Old_age   Always       -       0
      9 Power_On_Hours          0x0032   091   091   000    Old_age   Always       -       6749
     10 Spin_Retry_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
     11 Calibration_Retry_Count 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
     12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       998
    192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       48
    193 Load_Cycle_Count        0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       1021
    194 Temperature_Celsius     0x0022   111   098   000    Old_age   Always       -       36
    196 Reallocated_Event_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
    197 Current_Pending_Sector  0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
    198 Offline_Uncorrectable   0x0030   100   253   000    Old_age   Offline      -       0
    199 UDMA_CRC_Error_Count    0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
    200 Multi_Zone_Error_Rate   0x0008   100   253   000    Old_age   Offline      -       0
    
    SMART Error Log Version: 1
    No Errors Logged
    
    SMART Self-test log structure revision number 1
    No self-tests have been logged.  [To run self-tests, use: smartctl -t]
    
    SMART Selective self-test log data structure revision number 1
     SPAN  MIN_LBA  MAX_LBA  CURRENT_TEST_STATUS
        1        0        0  Not_testing
        2        0        0  Not_testing
        3        0        0  Not_testing
        4        0        0  Not_testing
        5        0        0  Not_testing
    Selective self-test flags (0x0):
      After scanning selected spans, do NOT read-scan remainder of disk.
    If Selective self-test is pending on power-up, resume after 0 minute delay.
    /dev/sdb, cca měsíc starý 2 TB disk:
    root@pushkin-htpc:~# smartctl -a /dev/sdb
    smartctl 7.2 2020-12-30 r5155 [x86_64-linux-5.10.0-5-amd64] (local build)
    Copyright (C) 2002-20, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
    
    === START OF INFORMATION SECTION ===
    Model Family:     Western Digital Blue Mobile (SMR)
    Device Model:     WDC WD20SPZX-75UA7T1
    Serial Number:    WXW2E9043NUK
    LU WWN Device Id: 5 0014ee 2be0a6b01
    Firmware Version: 12066712
    User Capacity:    2 000 398 934 016 bytes [2,00 TB]
    Sector Sizes:     512 bytes logical, 4096 bytes physical
    Rotation Rate:    5400 rpm
    Form Factor:      2.5 inches
    TRIM Command:     Available, deterministic
    Device is:        In smartctl database [for details use: -P show]
    ATA Version is:   ACS-3 T13/2161-D revision 5
    SATA Version is:  SATA 3.1, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)
    Local Time is:    Fri May 28 08:03:42 2021 CEST
    SMART support is: Available - device has SMART capability.
    SMART support is: Enabled
    
    === START OF READ SMART DATA SECTION ===
    SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
    
    General SMART Values:
    Offline data collection status:  (0x00) Offline data collection activity
                                            was never started.
                                            Auto Offline Data Collection: Disabled.
    Self-test execution status:      (   0) The previous self-test routine completed
                                            without error or no self-test has ever 
                                            been run.
    Total time to complete Offline 
    data collection:                (16200) seconds.
    Offline data collection
    capabilities:                    (0x71) SMART execute Offline immediate.
                                            No Auto Offline data collection support.
                                            Suspend Offline collection upon new
                                            command.
                                            No Offline surface scan supported.
                                            Self-test supported.
                                            Conveyance Self-test supported.
                                            Selective Self-test supported.
    SMART capabilities:            (0x0003) Saves SMART data before entering
                                            power-saving mode.
                                            Supports SMART auto save timer.
    Error logging capability:        (0x01) Error logging supported.
                                            General Purpose Logging supported.
    Short self-test routine 
    recommended polling time:        (   2) minutes.
    Extended self-test routine
    recommended polling time:        ( 477) minutes.
    Conveyance self-test routine
    recommended polling time:        (   3) minutes.
    SCT capabilities:              (0x3035) SCT Status supported.
                                            SCT Feature Control supported.
                                            SCT Data Table supported.
    
    SMART Attributes Data Structure revision number: 16
    Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
    ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
      1 Raw_Read_Error_Rate     0x002f   200   200   051    Pre-fail  Always       -       0
      3 Spin_Up_Time            0x0027   218   217   021    Pre-fail  Always       -       2083
      4 Start_Stop_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       42
      5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   200   200   140    Pre-fail  Always       -       0
      7 Seek_Error_Rate         0x002e   200   200   000    Old_age   Always       -       0
      9 Power_On_Hours          0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       303
     10 Spin_Retry_Count        0x0032   100   253   000    Old_age   Always       -       0
     11 Calibration_Retry_Count 0x0032   100   253   000    Old_age   Always       -       0
     12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       42
    191 G-Sense_Error_Rate      0x0032   001   001   000    Old_age   Always       -       699
    192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       1
    193 Load_Cycle_Count        0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       42
    194 Temperature_Celsius     0x0022   112   105   000    Old_age   Always       -       35
    196 Reallocated_Event_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
    197 Current_Pending_Sector  0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
    198 Offline_Uncorrectable   0x0030   100   253   000    Old_age   Offline      -       0
    199 UDMA_CRC_Error_Count    0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
    200 Multi_Zone_Error_Rate   0x0008   100   253   000    Old_age   Offline      -       0
    240 Head_Flying_Hours       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       302
    241 Total_LBAs_Written      0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       3514621339
    242 Total_LBAs_Read         0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       1376191603
    254 Free_Fall_Sensor        0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
    
    SMART Error Log Version: 1
    No Errors Logged
    
    SMART Self-test log structure revision number 1
    No self-tests have been logged.  [To run self-tests, use: smartctl -t]
    
    SMART Selective self-test log data structure revision number 1
     SPAN  MIN_LBA  MAX_LBA  CURRENT_TEST_STATUS
        1        0        0  Not_testing
        2        0        0  Not_testing
        3        0        0  Not_testing
        4        0        0  Not_testing
        5        0        0  Not_testing
    Selective self-test flags (0x0):
      After scanning selected spans, do NOT read-scan remainder of disk.
    If Selective self-test is pending on power-up, resume after 0 minute delay.
    
    a nakonec /dev/sdc 500 GB SSD disk, tak dva měsíce starý:
    root@pushkin-htpc:~# smartctl -a /dev/sdc
    smartctl 7.2 2020-12-30 r5155 [x86_64-linux-5.10.0-5-amd64] (local build)
    Copyright (C) 2002-20, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
    
    === START OF INFORMATION SECTION ===
    Model Family:     WD Blue / Red / Green SSDs
    Device Model:     WDC  WDS500G2B0B-00YS70
    Serial Number:    204077802939
    LU WWN Device Id: 5 001b44 8bbc2eaef
    Firmware Version: 415000WD
    User Capacity:    500 107 862 016 bytes [500 GB]
    Sector Size:      512 bytes logical/physical
    Rotation Rate:    Solid State Device
    Form Factor:      M.2
    TRIM Command:     Available, deterministic, zeroed
    Device is:        In smartctl database [for details use: -P show]
    ATA Version is:   ACS-4 T13/BSR INCITS 529 revision 5
    SATA Version is:  SATA 3.3, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)
    Local Time is:    Fri May 28 08:05:12 2021 CEST
    SMART support is: Available - device has SMART capability.
    SMART support is: Enabled
    
    === START OF READ SMART DATA SECTION ===
    SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
    
    General SMART Values:
    Offline data collection status:  (0x00) Offline data collection activity
                                            was never started.
                                            Auto Offline Data Collection: Disabled.
    Self-test execution status:      (   0) The previous self-test routine completed
                                            without error or no self-test has ever 
                                            been run.
    Total time to complete Offline 
    data collection:                (    0) seconds.
    Offline data collection
    capabilities:                    (0x11) SMART execute Offline immediate.
                                            No Auto Offline data collection support.
                                            Suspend Offline collection upon new
                                            command.
                                            No Offline surface scan supported.
                                            Self-test supported.
                                            No Conveyance Self-test supported.
                                            No Selective Self-test supported.
    SMART capabilities:            (0x0003) Saves SMART data before entering
                                            power-saving mode.
                                            Supports SMART auto save timer.
    Error logging capability:        (0x01) Error logging supported.
                                            General Purpose Logging supported.
    Short self-test routine 
    recommended polling time:        (   2) minutes.
    Extended self-test routine
    recommended polling time:        (  10) minutes.
    
    SMART Attributes Data Structure revision number: 4
    Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
    ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
      5 Reallocated_Sector_Ct   0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       0
      9 Power_On_Hours          0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       622
     12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       104
    165 Block_Erase_Count       0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       9896045
    166 Minimum_PE_Cycles_TLC   0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       1
    167 Max_Bad_Blocks_per_Die  0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       34
    168 Maximum_PE_Cycles_TLC   0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       2
    169 Total_Bad_Blocks        0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       193
    170 Grown_Bad_Blocks        0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       0
    171 Program_Fail_Count      0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       0
    172 Erase_Fail_Count        0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       0
    173 Average_PE_Cycles_TLC   0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       1
    174 Unexpected_Power_Loss   0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       3
    184 End-to-End_Error        0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       0
    187 Reported_Uncorrect      0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       0
    188 Command_Timeout         0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       0
    194 Temperature_Celsius     0x0022   058   056   ---    Old_age   Always       -       42 (Min/Max 23/56)
    199 UDMA_CRC_Error_Count    0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       0
    230 Media_Wearout_Indicator 0x0032   001   001   ---    Old_age   Always       -       0x0015000a0015
    232 Available_Reservd_Space 0x0033   100   100   004    Pre-fail  Always       -       100
    233 NAND_GB_Written_TLC     0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       678
    234 NAND_GB_Written_SLC     0x0032   100   100   ---    Old_age   Always       -       816
    241 Host_Writes_GiB         0x0030   253   253   ---    Old_age   Offline      -       763
    242 Host_Reads_GiB          0x0030   253   253   ---    Old_age   Offline      -       598
    244 Temp_Throttle_Status    0x0032   000   100   ---    Old_age   Always       -       0
    
    SMART Error Log Version: 1
    No Errors Logged
    
    SMART Self-test log structure revision number 1
    No self-tests have been logged.  [To run self-tests, use: smartctl -t]
    
    Selective Self-tests/Logging not supported
    
    Jak to tedy "číst"?
    28.5.2021 08:36 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...

    "Pre-fail" máte ve sloupci nadepsaném TYPE, to je typ té položky, neznamená to, že je něco špatně. Konkrétně třeba u Raw_Read_Error_Rate je i raw value nulová, což z podstaty ani lepší být nemůže…

    Obecný princip je ten, že raw value je surová hodnota přímo načtená ze senzoru nebo počítadla a u hodnot, u kterých je zjevné, co znamenají, to bývá skutečná hodnota (počet hodin provozu, teplota ve stupních, počet zaznamenaných chyb apod.), VALUE jakási normalizovaná hodnota přeškálovaná do 0-255, kde menší číslo znamená horší výsledek. Pokud je tam i THRESH, měl by to být práh, kdy se to už považuje za špatné. Bohužel ale implementace bývá všelijaká, takže třeba i v tom vašem výpisu vidím řádky, kde je VALUE=100 a WORST=253, což by nemělo být možné.

    Heron avatar 28.5.2021 08:47 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Typ Pre-fail neznamená, že je disk vadný. Pre-fail jen označuje typ daného atributu.

    Smart funguje tak, že má pro atribut aktuální hodnotu (VALUE), nejhorší za dobu měření (WORST) a práh (THRESH). A hodnota se snižuje - čím nižší, tím horší. Jakmile se sníží pod práh, tak je podle smartu něco špatně.

    Dále má každý atribut typ. Typ prefail znamená, že pokud atribut je nízký, značí to, že disk považuje za vadný.

    Potom je tam skutečná hodnota (RAW_VALUE), která oznamuje skutečnou "naměřenou" hodnotu atributu. Třeba teplotu, nebo počet vadných sektorů.

    Osobně se řídím vždy hodnotami RAW. Tedy počet vadných / realokovaných sektorů. Hodnoty VALUE jsem nikdy neviděl pod prahem ani u disku s desítkami tisíc vadných sektorů. Hodnota VALUE je výrobcem (firmware) přepočítaná normalizovaná hodnota. Max 100, min 0. U některých disků třeba 200 nebo 250. Nemá smysl to moc řešit.

    Ty tvoje disky vypadají v pořádku. Rotačáky nemají žádné podezřelé sektory (pending, realloc, realloc event), SSD má zapsáno cca 760GB a dostupné náhradní místo je stále na 100%.
    pushkin avatar 28.5.2021 11:53 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Díky oběma za vyjasnění. Type jsem považoval spíš za typ stavu než typ hodnoty :-)

    Ještě k té implementaci: řádky, které vypadají třeba takhle:
    ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
      3 Spin_Up_Time            0x0027   223   220   021    Pre-fail  Always       -       1833
    rovnou ignorovat, chápu to dobře?
    28.5.2021 12:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Dokud je VALUE i WORST o dost vyšší než THRESH, tak by neměl být důvod se znepokojovat.
    Heron avatar 28.5.2021 12:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Ignorovat.

    Občas někdo říká, že sleduje, jestli se některé parametery příliš divoce nemění, jenže implementace smartu je u každého výrobce jiná, takže zatímco u jednoho výrobce je někde pořád nula, tak jiný si tam dává něco jiného. Typicky třeba Seagate:
    1 Raw_Read_Error_Rate     0x000f   075   064   044    Pre-fail  Always       -       32153744
    7 Seek_Error_Rate         0x000f   075   060   045    Pre-fail  Always       -       30250759
    Tyhle dvě hodnoty jsou vždy obrovské a vůbec nic to neznamená, je to prostě nějaký interní údaj.

    Já sleduju počet podezřelých sektorů, potom dělám long testy (každý týden). Ze smartctl chodí emaily, když test neprojde. A samozřejmě statistiky chyb v btrfs / zfs / mdadm.
    Heron avatar 28.5.2021 12:05 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    vůbec nic to neznamená
    Resp ono to jistě něco znamená, ale to by taky ti výrobci museli uvolňovat nějaký datasheet s přesným popisem jednotlivých funkcí firmware apod. Zatímco u každé elektronické součástky je datasheet často o velikosti desítek stran, tak k PC komponentám jsou dnes už jenom reklamní letáky.
    pushkin avatar 30.5.2021 19:15 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    OK, díky.
    2.6.2021 12:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    implementace smartu je u každého výrobce jiná
    A to nemluvě o tom, co ten disk se získanými daty dělá nebo občas nedělá. Teď tady zrovna mám jeden. SMARTd neustále otravuje s tím, že offline uncorrectable je 1. To souvisí s tím, že kus toho disku je skutečně nečitelný - jedak to hlásí long test a taky dd z toho místa zahlásí chybu čtení s odpovídajícím přídělem děsivých hlášek do dmesgu. Přitom taky vyskočí hodnota current pending na desítky.

    No, na to máme řešení, že? Od toho je na disku záložní prostor, který je nevyužitý - reallocated sector count je 0. Tak tomu disku sdělíme, že nečitelná data může zahodit, a přepíšeme celý prostor nulami. Current pending se vynuluje, offline uncorrectable zůstane 1 a reallocated count je... taky 0. Příští pokus o čtení z toho vadného místa zase selže.

    Kde asi soudruzi z WD udělali chybu...? Nebo teda, vzhledem k tomu, že ten disk má po záruce a podle power-on hours to o sobě ví, je spíš na místě se ptát, jestli soudruzi udělali chybu, nebo vlastnost.
    Quando omni flunkus moritati
    Bystroushaak avatar 26.5.2021 10:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Tuší někdo jestli data co smartctl zobrazuje jsou data zapsaná na disk OS, nebo data zapsaná do flash paměti? Zajímalo by mě to v kontextu write amplification.
    pushkin avatar 27.5.2021 08:46 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Tak to je maso. Že jsou Windows na disky zhoubné jsem věděl, ale že až takhle, to mě docela překvapilo. Blbý je, že už to trvá pěkně dlouho, protože si pamatuji, že na mém prvním PC se Windows vždycky po cca půl hodině hraní zbláznily a začaly šíleně zapisovat na disk. Trvalo to sice jenom pár minut, ale v tu dobu se nedalo nic hrát. Na současných strojích to není tak markantní, ale tehdy to byl zabiják.

    Jinak jsem srab a SSD jsem doma nasadil až letos. Je to 500 GB M.2 WD Blue, na kterém mám Debian, home a swap. Jelikož mám 16 GB paměti a počítač používám na multimédia, nepředpokládám, že bych zatím na swap sáhl :-D Snad bude žít dlouho...
    Gilhad avatar 27.5.2021 11:01 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    ... žít dlouho a prosperovat :)
    27.5.2021 14:22 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Windows? Ja bych rekl, ze v drtive vetsine je to aplikacni problem.
    Bedňa avatar 27.5.2021 12:38 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Myslel som že zápisok bude o Chia Network. Keby sa niekomu SSDéčko nedarilo zničiť, tak hurá do ťaženia na SSD diskoch.

    Kupujte kým sú :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    28.5.2021 22:33 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Uff smartmontools pro widle se, jak se zda, stahujou z sourceforge. Pribaluje do instalatoru jeste porad sourceforge spyware a nebo uz je to bezpecnejsi?

    Jiank diky Maxi za ta data.
    Bedňa avatar 29.5.2021 14:26 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Už to nerobia, ale u mňa a určite veľkej skupiny používateľov SF si vytvorili dostatočný odpor.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    15.6.2021 01:33 Tak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Závěr
    je takovy ze jsou vsechno jen spekulace. Predem by bylo potreba rict kolik let tomu davas ty a kolik predpoklada vyrobce na spekulace radoby novinaru sere pes. Nebo pokud nekomu disk vypovi chtelo by se od nej dovedet jaky disk to byl jak ho vyuzival jestli se to nejak prubezne projevovalo a jine dulezite udaje.
    Max avatar 16.6.2021 09:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Četl jsi to vůbec, nebo jsi skočil jen nakonec? Ignoruješ čísla jak z reálného provozu, tak i ty od výrobců jen aby jsi to mohl prohlásit za spekulace? :D. Resp. pokud bych měl být doslovný, tak to budou vždy jen odhady, protože reálné fyzické opotřebení normální smrtelník nezjistí. Proto se opírám o čísla, která deklarují výrobci.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.6.2021 16:11 Tak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SSD a zničení běžným používáním? Možná to jde...
    Cetl jsem zacatek a zaver. To o Outlooku, Esetu je jen nejaka tvoje vata pro me nesmyslna. Ale i to co jsem cetl bylo pro me fakticky o nicem.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.