abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    28.9.2022 09:13 sdfsdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Duvod je, ze systemd je sracka. Byl tam Requires?
    Max avatar 28.9.2022 13:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Memyslím si. Nebyl.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.9.2022 09:29 Fms
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Dementní admin nainstaloval sračka systém se systemd.
    Max avatar 28.9.2022 13:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Dementní je ten, co nenastoupil do vlaku a přešlapuje na místě. Všichni ostatní už jsou dávno na cestě dál. Všechny nejpoužívanější distribuce používají systemd, který je odzkoušen a podporován v celé škále. Troufnu si tvrdit, že se jedná o pár procent uživatelů Linuxu, kteří se zbytečně něčemu brání. Je to podobné jako u jiných OS, kdy třeba uživatelé W2k nechtěli přejít na WXP, uživatelé WXP na Win7, uživatelé Win7 na Win10, uživatelé Win10 na Win11 atd.
    Vždy se prostě najde určité procento lidí, kteří to prostě nedávají. Je to normální. Každopádně obhajovat to tím, že "všichni jsou blázni, jenom já jsem letadlo" je poněkud zvláštní :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.9.2022 15:35 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    my to ve firme nyni take budeme pouzivat (zatim drzime centos6 pro zivote) a samozrejme nepujdeme hlavou proti zdi.

    Presto si myslim neni vubec na zavadu, nyni po nekolika letech nasazeni, zkonfrontovat ty sliby pred zavedenim systemd s tim soucasnym stavem. Jestli si to dobre pamatuji, tak bylo receno, ze to bude bootovat rychleji a vubec to vsechno bude jakesi jednotne pres hranice distribuci a distribuce budou mit ulehcenou praci. Admini pry nebudou muset rozumnet desitkam ruznych bash-scriptu, jen se pro zcela zvlastni pripady seznami s tou syntaxi tech units a vetsinou se stejne prevezmou ty defaultni units.

    Jak to tedy z meho pohledu dopadlo.

    Server s centos 6 a nebo centos 7 bootuje stejne rychle a take se splnilo to, co ti zkusenejsi tvrdili - kvuli bootu jednou za 3 roky to skutecne nehraje roli.

    Jako takovy normalni admin linuxovskych serveru jsem programoval jeden init-script asi tak jednou za 5 let. U systemd budu tedy muset editovat jedenkrat za 5 let nejaou unit. Uspora ??

    U distribuci jsem hledal v poslednich letech zpravu, kolik man-power se rocne zavedenim systemd usetrilo. Bohuzel jsem podobne zpravy nenasel, neni to mozna tim, ze se uspory nekonaji??

    Osobne musim spravovat centos6, nyni i centos7 a k tomu Slackware a FreeBSD. Uspora casu? Zjednoduseni prace? Bohuzel negativni vysledek.

    Podle me je naprosto legitimni, kdyz lide vyjadri nazor k systemd takovym tim zkratkovitym zpusobem - totiz ze to nazvou srackou. Presto to vsichni budeme (muset) pouzivat a zivot jde dal. Jiste. Ale urcite by bylo vhodne si uvedomit co se skutecne stalo, aby se nejakym pristim systemd mohlo zabranit - jsou urcite dulezitejsi projekty.

    Max avatar 28.9.2022 17:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Ty to vidíš hodně z dálky. Rychlost asi byla zmíněna kvůli paralelnímu spouštění (asi se nejvíce projeví na desktopu, nevím, na serveru je to putna), jinak mně víc nenapadá.
    Systemd přináší jednotnost napříč systémy, ulehčuje kontrolu běhu služeb, umožňuje je automaticky v případě pádu spouštět ( = nemusíš si psát watchdog scripty, neříkám, že je to běžné, ale některé zabugované sw, co je člověk nucen používat, občas padnou).
    To, že napsat si unitu je jednoduché, netřeba zmiňovat. Podpora závislostí je také dobrá a kvůli paralelnímu spouštění nutná.
    Editace systémových unit je čistá, prostě se vytvoří jen rozdílový soubor, ždáný systémový soubor neupravuješ, nemusíš ho duplikovat a upravovat apod.
    Podpora systemd-nspawn se ve spoustě nasazení hodně ocení.
    Osobně spravuji Debian, RHEL like 7 a 8 (šestky jsem se zbavil), FreeBSD. V privátu pak ArchLinux. Nějak jsem nezpozoroval rozdíly, problémy atd.
    Systemd samozřejmě umožňuje více, než jsem nastínil, ale osobně to nějak víc neřeším.
    Otázky ohledně legitimnosti měly a přišly před 8 lety. Tím to hasne, oldstable distro, jakým Debian je, měl systemd by default od verze 8 (rok 2015). Zahajovat tedy v dnešní době diskusi nad tím, zda systemd, jaký má přínos apod., je zhola zbytečné. Systemd je tady dekádu a stal se prostě už před spousty let standardem.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.9.2022 02:12 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    legitimni, kdyz lide vyjadri nazor k systemd takovym tim zkratkovitym zpusobem - totiz ze to nazvou srackou
    Legitimní to není, systemd není sračka, protože přináší jednoznačné benefity oproti původnímu SysV init (nebudu znovu vyjmenovávat).
    jsem programoval jeden init-script asi tak jednou za 5 let. U systemd budu tedy muset editovat jedenkrat za 5 let nejaou unit. Uspora ??
    Úspora je v tom, že ten unit poběží všude (bude-li mít správně nastavené a standardní dependencies) a nebudeš muset pokaždé vymýšlet číslo, které mu přiřadit, aby na daném počítači fungovalo. Což u pár počítačů asi nebude velký problém, ale vývojář software nezávislého na distribuci nemá naprosto představu, na jak obskurním setupu může software běžet.

    PS: Já pořád nechápu tu averzi k systemd, co je s těma lidma? Kdysi jsem psal process manager (ještě v dobách před systemd) a deklarace pořadí byla dána závislostmi - nikdy by mě nenapadlo dělat jej přes čísla. Jako chápu, že u SysV initd kdysi dávno někdo zvolil čísla, ale obhajovat to jako lepší řešení, když dnes vedle sebe postavím číselné a deklarativní, to už musí být něco sakra špatně...?
    29.9.2022 10:13 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    PS: Já pořád nechápu tu averzi k systemd, co je s těma lidma?

    - Pretoze sa to neda zo systemu odstranit.

    - Pretoze je to proti filozofii Linuxu

    - Pretoze uz to nie je len init system, ale zozralo to cely linux.

    - Pretoze to nefunguje - centos, debian - bareos-fd/bareos-sd - pravidelne sa to pri restarte sluzby zasekne - jednoducho to ostane visiet (mozno aj do nekonecna, neviem, vzdy som to po nejakej dobe ukoncil Ctrl+c).

    - Pretoze sa to rozbija - journald po zaplneni disku stale obsahuje cast logov este z aprila. Aj ked dam journal vacuumovat na 1 mesiac, tak stale tam ten kus logu je.

    - Pretoze clovek, ktory to navrhol isiel pracovat do MS (to je moj subjektivny nazor, ale podla mna to o niecom vypoveda).

    Max avatar 29.9.2022 10:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Obecně není s funkčností problém, takže někde asi děláš chybu. Dále systemd nenavrhoval jeden člověk a neprogramoval ho jeden člověk.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.9.2022 10:55 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Takze na dvoch roznych distribuciach, na x instalaciach, pri roznych verziach bareos, na cistej instalacii robim niekde chybu? Nezda sa mi.

    Jasne ze ho nerobil jeden clovek, ale mne pride systemd velmi podobny windowsom - obrovsky blob, ktory robi vsetko, ale clovek si tam nemoze doladit jemne detaily. Ako napr. spominany journald - oproti rsyslogu a logrotate je to nekonfiguratelna sracka, ktora nefunguje.
    Max avatar 29.9.2022 11:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Mně to nepřijde jako obrovský blob. Je to hodně modulární. Má to drobné moduly a malé unity na spoustu věcí. Tj. spousta malých komponent, které dělají vždy jednu konkrétní věc.
    Zdar Max
    PS: pokud ti nevyhovuje journalctl, používej rsyslog a logrotate, nic ti v tom nebrání
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 29.9.2022 23:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    PS: pokud ti nevyhovuje journalctl, používej rsyslog a logrotate, nic ti v tom nebrání
    Když nebude mít funkční journal s dostatečnou historií, tak kdykoli udělá systemctl start mojeslužba (které mimochodem nejde debugovat co vlastně přesně spouští, aby to člověk mohl zkusit ručně nebo se prostě podíval co se sakra děje) a nenaběhne to, tak si nemá jak vypsat, co to řeklo na stdout a stderr než to umřelo, ne?
    Max avatar 30.9.2022 12:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Ne, on si může journalctl přesměrovat to rsyslogu a pokračovat v logování tak, jak byl zvyklý.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 30.9.2022 19:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Jinak varianta číslo 2 je to nastavit v rámci unity:
    StandardOutput=append:/var/log/app/app.log
    StandardError=append:/var/log/app/error.log
    
    nebo:
    StandardOutput=syslog
    StandardError=syslog
    #StandardError=inherit
    SyslogIdentifier=<your program identifier> # without any quote
    SyslogFacility=local4
    
    Nebo pak jak jsem zmínil, tak globálně přesměrovat journald:
    nano /etc/systemd/journald.conf
    ...
    [Journal]
    ...
    ForwardToSyslog=yes
    MaxLevelSyslog=debug
    ...
    
    Prostě možností je spousta. Buď lze přesměrovat jen něco, nebo všechno, nebo nezapisovat do journald, ale rovnou do souboru apod.
    Přijde mi, že systemd má spoustu voleb a je na každém, jak si to nastaví.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 29.9.2022 23:12 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Obecně není s funkčností problém, takže někde asi děláš chybu.
    To není pravda, například neskipnutelné (e.g. zmáčknutím Ctrl+C na konzoli) čekání při bootu nebo absence základní funkčnosti v journalu jsou normálně oficiální vlastnosti.
    30.9.2022 09:19 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Tento problem prave riesim aj ja a Poťer ti odkazuje [1], ze si mas pre kazdu sluzbu, ktorej logy chces riesit samostatne, spustit dalsiu instanciu journald (namespace). Takze v mojom pripade to bude cca >10 journald procesov. A Poťer to vymyslel este tak, ze tieto logy nie je vidno v "obycajnom" journalctl, ale musis zadat konkretny namespace (ako parameter).

    [1] https://github.com/poettering/systemd/commit/cc4df240559aa56407ca0a0c5d2abf635b5ba477
    30.9.2022 16:33 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Akurat vobec netusim, co so vzdialenymi logmi...
    29.9.2022 18:45 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    - Pretoze je to proti filozofii Linuxu
    (zbytek přeskočím)

    Co přesně je na tom proti filozofii Linuxu? "Filozifií Linuxu" je nastartovat systém a pustit klíčové procesy po startu systému. To dělá initd i systemd, systemd řekněme spolehlivěji a efektivněji. Ve skutečnosti, funkcionalita systemd by šla zjednodušit na to, co dělá initd, ale stejně to nikdo neudělá, protože se nikdo nechce vracet o desítky let zpátky. Stejně jako nikdo nejde zpátky do dob kernelu 2.0.x , přestože byl jednoduchý a každá část dělala přesně jednu věc, na kterou byla určena - jednoduše byl neefektivní... Byl devfs proti filozofii Linuxu? Jsou GPU drivery v kernelu proti filozofii Linuxu?

    PS: Nechcu spadnou do flamewar. Je to jenom reakce na termín "filozofie Linuxu" a jeho ohýbání pro účely vlastní argumentace.
    Jendа avatar 29.9.2022 23:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    To dělá initd i systemd, systemd řekněme spolehlivěji
    Minimálně než byly odladěné různé problémy tak to s tou spolehlivostí nebylo moc slavné. Teď už jsem naštěstí dlouho na problém nenarazil, ale pokud někdo přecházel v období kdy to ještě nebylo ready, tak má pachuť dost velkou.
    1.10.2022 11:41 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Jo, to je známé pravidlo - verzím .0 je lepší se vyhnout, a u klíčových komponent je rozumné vyhnout se i verzi 1 a možná i dvě. Někdo dokonce říká že je lepší se vyhnout všem verzím které jsou prvočíslo, ale to už je trochu esoterika :-)

    A v jiném, byť příbuzném oboru platí: hru kupovat až když je ve slevě, případně GOTY edici.
    2.10.2022 15:18 trilobyte | skóre: 2 | blog: podtrzitko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Zajimavy, z pohledu uzivatele systemu, kterej ma ~1 % zastoupeni na trhu kritizovat "par procent uzivatelu", kteri neco delaji jinak.
    Max avatar 5.10.2022 12:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    1% z 5 miliard je celkem hodně uživatelů. Navíc v případě Linuxu tam bývá větší poměr těch, co to mají i v rámci práce / správy. Takže pak se snaží podobné návyky přesouvat i tam. S kritikou tedy nevidím problém.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Ruža Becelin avatar 5.10.2022 10:16 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    > Je to podobné jako u jiných OS, kdy třeba uživatelé W2k nechtěli přejít na WXP, uživatelé WXP na Win7, uživatelé Win7 na Win10, uživatelé Win10 na Win11

    Zrovna u Windows to tak jednoduche nebylo - ono vetsinou v dobe, kdy uzivatele "meli" prejit na novejsi Windows, tak ty novejsi Windows postradaly funkcionalitu starsich verzi, parkrat jsem u toho byl v korporatu, co znamenal prechod z WXP na W7, nebo W7 na W10, o nedodelanych W11 nemluve, tem chybi (klasicky) 2-3 service packy, nez se na to pujde dat prejit.

    O serverovych verzich nemluve.

    Jasne, domaci uzivatele to resit vesmes nemuseli (pokud jim neprestala fungovat nejaka ta appka), ale firmy to resily hodne.

    A od te doby, co si Microsoft dela beta-testery se svych uzivatelu, se ve firmach resi prechod na novejsi verze "az bude nezbytne nutne"...

    A to rikam jako clovek, co momentalne prechazi na Almu 9 (tam kde to jde, napriklad na desktopech).
    Max avatar 5.10.2022 11:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Já mluvím o uživatelích, né o adminech ve firmě, nebo o migracích firemní sítě. Myslím, že to je jasné z toho, když píši "...uživatelé...".
    Samozřejmě, že u některých uživatelů to bylo kvůli chybějícím věcem (zahozené staré kompatibilitě apod.), ale spousta z nich s tím měla a má problém proto, protože je to prostě jiný.
    Zdar Max
    PS: Ve firmě jsme hromadně přecházeli na Win10 v době buildu 1511 (10.11.2015)
    Měl jsem sen ... :(
    28.9.2022 10:00 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Problemem byl, je (a snad uz prilis dlouho nebude) v tomto a mnoha jinych pripadech Lennart Poettering.
    28.9.2022 10:09 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    problem je zenekdo neumi se systemd
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    Max avatar 28.9.2022 13:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Neřekl bych. Řekl bych, že jej ovládám dobře včetně psaní vlastních unit, ladění apod. Ale pravdou je, že člověk se v tom aktivně pořád nerýpe, jelikož to prostě funguje, takže občas nějaký drobek uteče.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Petr Tomášek avatar 28.9.2022 10:29 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Uhádnete, kde byl problém?

    Že systemd je sračka?

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    28.9.2022 10:36 panpanika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    odpoved nevim, jen bych nerad aby ses maxi dal odradit privalem retardu. blogy zajimavy, tesim se kdo uhadne.
    Max avatar 28.9.2022 13:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Mám dovolenou, ale ve frontě mám dost zajímavých technickcých článků, jen nerad vydávám něco, u čeho si nejsem na 100% jistý, že je to 100% dotažený. Takže většinu toho mám na 95% sepsaného a jen si snažím najít chvíli, abych tam dopsal vše, co bych tam chtěl mít.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.9.2022 11:54 Vlado99 | skóre: 10 | blog: vlado99
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Čiste hádam: Nie ie dešifrovanie až ďalší krok, nasledujúci za local-fs.target?
    Max avatar 28.9.2022 12:57 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Ne, není. Původně jsem si to také myslel, ale ne.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.9.2022 11:57 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?

    Bol problém v tom,že After= určuje len poradie a Requires= vyžaduje aby bol daná služba, proces už pri spustení aktívny.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    Max avatar 28.9.2022 12:57 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Ne.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.9.2022 12:25 :00 naska 12:25:00
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Uz je to nejaky rok co jsem psala vlastni unity na mountovani vsemoznych sitovych, mobilnich a jinych "nespolehlivych" disku.

    Co se pamatuji, tak byl problem vzdy v tom, ze se ty podminky/preconditions a nakonec i strom zavislosti vyhodnotil pouze jednou. A pokud v okamziku tohoto vyhodnoceni vypadal stav jinak nez autorka (ja :-)) predpokladala, tak se nic nespustilo a bylo ticho.

    Resenim bylo odebrat vetsinu zavislosti a jeste navic pro jistotu pridat nekolik "watchdogu" pro kazdou unitu (uz si nepamatuji jak se to v systemd jmenovalo - tusim, ze slovicko "restart" bylo v nazvech tech direktiv) pro pripady selhani sluzby, vypnuti sluzby, a dalsi "unexpected situations" atd. Take jsem tam davala nejake umele zpozdeni, aby se sluzba nerestartovala porad dokola, ale treba s pulsekundovym zpozdenim jako predchazeni "tight loop" potazmo treba i live locku.

    Myslim, ze kamarad na techto unitach dodneska provozuje domaci NAS s LVM, RAID, sifrovanim atd. a mozna i dalsi stroje.
    Max avatar 28.9.2022 12:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Ne, v podmínkách ani unitách problém není.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 28.9.2022 13:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Abych shrnul většinu komentářů:
    1) systemd nepovažuji za sračku
    2) kvíz není problém systemd
    3) Lennart Poettering je mi šumák
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.9.2022 16:58 stevo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Celkom by ma zaujímalo rozuzlenie. Momentálne riešim myslím že identický problém, len s inou službou. Samozrejme After a Requires mám správne. Služba je závislá od databázy a databáza... atď. Furt sa to točí dookola, kľudne aj niekoľko minút až to náhodou nabehne v správnom poradí. Nič nemám proti systemd. Som presvedčený že chyba je u mňa, medzi klávesnicou a stoličkou. Len nie a nie prísť na chybu.

    Tvoje kvízy sa mi páčia a vždy sa niečo priučím. Nevšímaj si tých, čo im prší do nosa.
    Max avatar 28.9.2022 17:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Nemyslím si, že ti rozuzlením nějak pomohu. Kvíz se týká jen špatného pořadí mountování šifrovaného oddílu. Tebe zajímá kokrétní unita, která asi nijak nesouvisí s mountováním.
    Pokud ruční kontrola nepomáhá, zkus systemd-analyze. Můžeš si i vygenerovat strom závislostí do pěkného svg takto:
    systemd-analyze dot 'nfs-server.*' | dot -Tsvg > systemd.svg
    
    Případně pak ještě konkrétněji:
    # vygeneruje jen dependency "After=, Before="
    systemd-analyze dot 'nfs-server.*' --order | dot -Tsvg > systemd.svg
    
    # vygeneruje jen dependency "Requires=, RequiresOverridable=, Requisite=, RequisiteOverridable=, Wants=, Conflicts="
    systemd-analyze dot 'nfs-server.*' --reuire | dot -Tsvg > systemd.svg
    
    Atd. Jde si s tím dost hrát a znázornit si jednoduše pořadí, jak by mělo docházet ke spouštění.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.9.2022 14:09 GMT+3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    A co takhle treba pouziti /etc/fstab? Ta sluzba generujici (docasne) unity z fstabu (primo "za behu" tj. primo pri bootu pocitace) nikdy neresila dobre zavislosti a dodneska se domnivam, ze je neresi.
    Max avatar 28.9.2022 14:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Co konkrétně myslíš tím "A co takhle treba pouziti /etc/fstab?". Jak jsi napsal, ten se používá. Unita načte fstab a provede mapování. Závislosti řeší dobře, resp. jsem nenarazil na problém. Když tedy pominu tento kvíz, což jak jsem ale řekl, není bug, ale feature.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.9.2022 15:27 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Ja som musel do /etc/fstab pre GFS2 pridat parameter x-systemd.after=drbd.service, inac mi to stale pripajalo este pred tym, ako nabehlo DRBD.
    28.9.2022 16:38 kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    To odemykání a mountování trvá tak dlouho, že ty služby stačí zatím paralelně nastartovat?
    Max avatar 28.9.2022 16:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Ne, od toho existují ty závislosti v rámci unit. Otázkou je, proč to nefunguje :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.9.2022 19:11 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Je to nějaké dvouúrovňové? Tedy, nejdřív se připojí disk, který sám splní local-fs.target a teprve poté se pustí encrypted loop volume a mount na něm?

    Pokud jo, tak to znamená předefinovat dependencies tak, aby local-fs.target zahrnovala všechno včetně toho encrypted volume a nastavit dependencies z encrypted volume jenom na ten základní mount (nebo cokoliv to je).

    Max avatar 28.9.2022 19:46 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Vše je už správně nastaveno v rámci systemd, takže opravdu dojde správně k dešifrování a připojení partition a respektování "local-fs.target". Tedy za předpokladu, že člověk nemá zapnutou fci, která zapříčiní problém zmíněný v kvízu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.9.2022 10:29 Ragzid | skóre: 24 | blog: Pivní koutek | Liberec-Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Vubec nemam zkusenosti s sifrovanym btrfs ve fstabu. Takze jenom nahodim napady:
    • local-fs.target preskoci radek ve fstabu kvuli nejake option (zalohovani, fsck, nebo fs_type)
    • system nebezi jako multi-user.target, tudiz nedojde ke spravne instalaci behem systemctl enable
    • chybi RPC sluzba pro NFS
    • nejaka historicka zapomenuta rucne upravena sluzba, pripadne zamaskovana
    A pak predpokladam, brtfs neni systemovy disk, ale pouze datovy? Pokud by byl systemovy, tak by mohl byt i problem v neaktualizovanem init ramdisku?
    Max avatar 29.9.2022 12:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Gratuluji, jsi nejblíže k cíli, takže to uzavřeme a napíšu řešení. Tím je skutečně jeden parametr ve fstab (řádek se ale nepřeskočí, ale zpracuje, kdyby se přeskočil, disk se nenamapuje vůbec). Konkrétně jde o parametr "nofail". Ten se používá, když chceme, aby OS naběhl, i když je s diskem nějaká chyba, nebo je s jeho mountováním problém (prostě připoj, když to nejde, nevadí, OS naběhne a nebude stepovat na erroru). Pokud si tedy někdo s něčím hraje, dočasně použije tento parametr a zapomene na něj, tak to má za následek to, že local-fs.target ho vyloučí ze seznamu čekání na dokončení. Připojení se tedy provede, ale může se stát, že opožděně a nějaká služba naběhne dřív a pak je problém.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.9.2022 12:03 Ragzid | skóre: 24 | blog: Pivní koutek | Liberec-Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    To me napadlo tez, ale jak nebyl k dispozici primo vypis z fstabu, nebo urceni disku (mozna jsem v diskuzi prehledl?), tak to uz byla divoka spekulace.

    Dobre vedet do budoucna, kazdopadne se to chova, tak jak by clovek cekal.
    Max avatar 29.9.2022 12:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Výpis z fstab jsem sem nedával schválně, to už by bylo do očí blijící :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.9.2022 13:24 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Od rana jsem cekal na reseni, dekuji.

    A jde to nejak resit, kdyz "nofail" ve fstab chces nechat? Myslim nejak prepsat unitu.
    29.9.2022 13:30 Ragzid | skóre: 24 | blog: Pivní koutek | Liberec-Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    jsem zvedav na Maxovo reseni, ale osobne bych pridal (v tomto konkretnim pouziti pro DLNA) pridal zpozdeni startu sluzby + upravit pozadovane zavislosti mezi NFS/DLNA/local-fs

    Neco ve smyslu ExecStartPre=bash -c 'sleep 23s', pripadne zkusit vyuzit neco ze skupiny StartLimit*
    Max avatar 29.9.2022 14:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Mé řešení je nepoužívat nofail pro disky, na které jsou zavěšené služby :). Ono to totiž v opačném případě nedává smysl, ten parametr nofail používat. Každopádně dobré počtení jsou v issue, které na toto téma visí u RHELu a jinde. Viz třeba: #1725364.
    Údajně by tedy mělo pomoci přidat do fstabu "x-systemd.before=local-fs.target". Ale nezkoušel jsem.
    Definování sleepů nebyl nikdy dobrý nápad, takže k tomu bych se neuchyloval.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.9.2022 14:50 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    x-systemd.* parametry v /etc/fstab pouzivam pro mountovane sitove disky pro nginx - samotny server mi tak nastartuje, i kdyz sitove disky jeste nejsou dostupne. Ma to i tu vyhodu, ze do takoveho adresare nelze pristupovat, dokud se nepripoji (tzn, nelze ulozit ta data na jiny disk nez sitovy). Takze by test kombinaci nofail + x-systemd parametru urcite stala za vyzkouseni.
    29.9.2022 15:11 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    S disky, ktere odemykame pres Clevis/TANG, jsem sel cestou cestou RequiresMountsFor.
    29.9.2022 18:50 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Je tam aspoň nějaký warning v logu, že to systemd přeskakuje, respektive nečeká? Jestli ne, tak je to na troubleshooting docela náročné.

    A jaké je přesně časování? Prostě to přeskočí a pustí o chvíli později nebo aspoň začne a nečeká na dokončení? Čekal, že tohle proběhne docela rychle (v případě, že se snaží hned) a měl by to stihnout před nastartováním dalších služeb - obvykle je jejich start komplexnější než obyčejný mount...?
    Max avatar 29.9.2022 20:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Vzhledem k tomu, že nejde o chybu, ani nějakou nepředvídatelnou věc, tak těžko můžeš chtít nějaký warning v logách.
    Jinak spuštění nfs serveru nebo minidlna je rychlejší, než mount, takže jde o každou ms.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.9.2022 20:11 sdfgdsfg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Tak to je zrovna prasarna. Protoze nofail nema byt vylouceno z cekani na dokonceni. Ma se na neho pockat a pak pokracovat bez ohledu na vysledek. Cili systemd je prasarna a ten co to navrhoval je picus stejne jako vsichni jeho simpove.
    Jendа avatar 30.9.2022 20:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Ma se na neho pockat a pak pokracovat bez ohledu na vysledek.
    To je otázka, zejména když to čekání je nepřeskočitelné a pak člověk teče když čeká někde v mrazu/hluku u konzole než to napočítá do 90. Manuál taky píše boot will continue without waiting, ale manuály k systemd už mají ten syndrom co mají zákony, že je prostě člověk kvůli jejich objemu nemůže znát všechny a pak ho něco překvapí. A o kousek výš se asi píše jak z toho ven (ale nezkoušel jsem to), že i nofail záznamu můžeš dát x-systemd.before=nějaká_unita, a pak by to mohlo počkat a až pak spustit ten NFS server nebo co to tam Max měl. Ještě teda nevím jak je to s pokusem o další spuštění - třeba by NFS server měl že když selže, tak se to po 10 sekundách restartuje, ale když se nepodaří ten mount, tak se NFS možná ani nedostane do toho failed stavu kdy by se zkoušelo otáčet (spolu se svými závislostmi). Vida, taky by to asi šlo vyřešit tím, že se NFS dá after=ten_mountpoint, ne?
    30.9.2022 23:55 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Taky jsem původně přemýšlel nad odpovědí podobnou "sdfgdsfg", tedy bez toho závěru a generalizování...

    Je pravda, že některé filesystémy můžou čekat dlouho než definitivně pokus vzdají, takže v tomto směru chování systemd dává smysl. Na druhé straně, pokračovat hned bez toho, aby vůbec dostaly šanci, je zjevně nesmysl. IMHO tam chybí dvě věci:

    1. Timeout pro nofail (nebo spíš nofailOnTimeout) - pokud by se mount nepovedl třeba do 10s, tak by systemd nečekal a pokračoval dál. 2. Různé dependency pro různé disky. Byl zmíněný x-systemd.before nebo spíš možná líp x-systemd.wanted-by=advanced-fs.target a potom definovat MiniDlna jako after=advanced-fs.target . Co tam možná chybí, je nějaký standard - ale možná se pletu a něco už existuje...
    1.10.2022 10:14 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Standard nechybi, MiniDLNA staci pridat RequiresMountsFor, aby si pockala na svoje adresare.
    Max avatar 2.10.2022 13:18 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Upravovat všechny potřebné unity nedává smysl. V mém případě jsou to dvě, v jiných to může být více.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.10.2022 09:02 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z IT - (8) : Systemd : Uhádnete, kde byl problém?
    Tj, jenze co pise systemd manual uplne nesouhlasi s vyznamem nofail v puvodnim smyslu (aka v tom ve fstab). Cili si to systemd tak nejak upravil a predefinoval a vsichni ostatni "poserte se".

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.