abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kterak jsem zvyšoval zabezpečení

    1.4.2011 14:42 | Přečteno: 1605× | Linux | poslední úprava: 1.4.2011 14:50

    Řešili jsme zrovna něco se salámkem ohledně lámání hesel apod, když sem si uvědomil že root heslo na mým serveru je už nějak dlouho beze změny , tak jsem ještě u salámka otevřel terminál, mrknul sem na ssh log, sem tam nějakej pokus o zlomení ale nic úspěšnýho (snad :-D ), chvíli jsem vymýšel 16-ti znakový alfa-numerický heslo který bych si byl schopnej zapamatovat, potom jsem ho značně posílen vodkou a pivem změnil, a vrátil se z5 k diskuzi...

    Včera jsem se potřeboval dostat na server kvůli úpravě ftp konfiguráku a ejhle, password mismatch, vyzkoušel jsem všechny možný kombinace y/z ž/6 apod, ale nic, tak jsem zalezl do skříně a doufal že mi na jednom z terminálů zůstal loglej root, ale to bych měl moc velký štěstí..
    Tak jsem zkusil jestli náhodou nebyly erupce na slunku a nenainstaloval sem sudo...no nebyly, takže sem byl pořád v pr....
    Po hodině přemýšlení, dalšího zkoušení hesel a nadávání jsem sednul ke kompu a začal googlit nějakej exploit co by se dal zneužít, a řešení bylo na světě, nebyl to exploit, omylem sem při googlení narazil na jedno slovo....a tak mě zachránil Webmin na kterej sem si ze začátku vůbec nevzpoměl, a to ho používám prakticky denně když potřebuju na serveru něco udělat a mám k dispozici jen Widle....

    No a ponaučení na konec....neměnte si po flašce vodky a 5 pivech root heslo :-D

    EDIT: Jinak doteď nevím kde se stala chyba, heslo bylo jenom tak náhodný abych si ho dokázal zapamatovat, napřed jsem ho napsal do termu jen tak protože salám má dost hybridní rozložení klávesnice, radši sem se zkusil hned znova lognout a bylo všechno ok....fakt nevím....        

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.4.2011 15:14 polymorf | skóre: 14 | blog: tar_zxpf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    pri boote init=/bin/bash, potom spustit passwd, 5 minut roboty
    1.4.2011 15:22 Mercuriuz | skóre: 16 | blog: Mercuriuz | V hospodě =)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    ehm....taky řešení, mě šlo hlavně o to nevypínat server, ale kdybych si na tohle vzpomněl tak to udělám no...
    Linux users everywhere, raise your keyboards into the air, we´re warriors, warriors of the world.
    1.4.2011 16:04 Firzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Úplně stačí vytvořit na jakémkoli liveCD uživatele s nějakým heslem, kouknout do /etc/shadow na jeho hash a tím pak přepsat hash v souboru shadow na skutečném systému. :-)
    1.4.2011 16:26 Woky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Netusil jsem, ze jako beznej uzivatel muzes primo editovat /etc/shadow ;o/
    1.4.2011 16:33 ahoj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Proč by nemohl editovat /etc/shadow cizího kořenu/systému?
    1.4.2011 17:07 Woky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Pokud jsi dobre cetl, tak se chtel vyhnout restartu systemu. To uz muzes rovnou bootnout server v single modu a heslo si znovu nastavit a nepotrebujes pouzivat zadne CD.
    1.4.2011 20:37 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    To uz muzes rovnou bootnout server v single modu a heslo si znovu nastavit a nepotrebujes pouzivat zadne CD.
    Jenže single-user mód (runlevel 1) ve většině distribucí také potřebuje rootovské heslo.
    2.4.2011 02:15 Woky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Nevim cemu tedy rikas vetsina, nicmene tvrdit neco takoveho je dost zavadejici (predpokladam, ze mluvis o Ubuntu, nebo jeho klonu, coz nereprezentuje vetsinu Tebou zminovanych distribuci). A propo, pokud by i single mod chtel zadat heslo, mas jeste moznost pouzit init=/bin/bash a opet se obejdes bez liveCD i nejakeho editovani /etc/passwd.
    1.4.2011 16:51 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    To už je jednodušší ten přístup s init=
    Quando omni flunkus moritati
    4.4.2011 16:53 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    IMHO je to drbání se levou nohou za pravým uchem. V live distribucích, se kterými jsem se setkal, je nějaká jednoduchá možnost, jak získat roota (minimálně u KNOPPIXu a SystemRescueCD). Pak stačí namountovat příslušný oddíl na HDD a chrootnout se do něj. Příkaz passwd se pak provede na shadow chrootnutého oddílu. Zkoušel jsem pouze na systémech, které měly vše kromě /home na jednom oddílu, nevím, jak by to fungovalo v případě složitěji rozděleného disku.
    Salamek avatar 1.4.2011 16:30 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    a co tak u SSH zacit pouzivat klice misto hesla ? :-D myslim ze sme to tehdy taky resili, nebo alespon zrusit prihlasovani pod rootem a prilasovat se jen pod userem a z neho se pak prepnout prez SU
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    1.4.2011 16:45 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    roota zakazuju hned po instalaci SSH pokud není zakázanej rovnou, to je snad základ :)
    1.4.2011 17:10 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    No a já ho zase například povoluju :-) Ale jen s klíčem. Samozřejmě už se to tu všude tolíkrát řešilo, různé pro a proti, nechtěl bych se do toho znova pouštět. Jen bych rád uvedl jedno pro, které se tak často neobjevuje. Pokud máte přístup přes SSH přímo na roota, máte ho i přes SFTP. Pro windows existuje několik pěkných editorů, které podporují SFTP, takže je poměrně jendoduché pracovat s konfiguráky na dálku...

    Jinak k tomu root heslu, opravdu ideální varianta je s tím init=/bin/bash
    2.4.2011 02:17 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Tak to já mám zkušenost přesně opačnou. Z firmy A jsem dostal server, z firmy B hardisky, měl jsem to dát dohromady a odvézt na hosting a až to tam bude, tak si to měli z firmy A nastavit. Netušil jsem, že aby si to "zjednodušili", tak si tam dali root s heslem toor. No server jsem nainstaloval a než jsem se za 30 minut vrátil do kanceláře a řek jim, že už mužou, tak už nemohli :-) A to ten server neměl ani žádné doménové jméno, jen IP.

    2.4.2011 02:18 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Ooops, patří o příspěvek níže :-)
    2.4.2011 00:53 edois
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Proboha proc? :) Vzdyt to je uplne jedno, pokud nedam na roota heslo "root" apod, tak absolutne nic nehrozi... Dokonce jsem mel (ciste z testovacich duvodu) na netu server, ze kteryho uz jsem vsechno prestehoval pryc a bylo mi uplne jedno, co tam kdo bude delat (chtel jsem to pozorovat), tak jsem nastavil SSH, aby se slo prihlasovat jako root bez hesla... Hadejte kolikrat se tam nekdo uspesne za ty dva tydny prihlasil :))
    2.4.2011 01:10 Mercuriuz | skóre: 16 | blog: Mercuriuz | V hospodě =)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    no já nevím, na serveru kterej k něčemu je a jsou na něm osobní data apod. bych si asi nelajznul nemít heslo typu "d5Uy8Q2h6ls9d5T1"
    Linux users everywhere, raise your keyboards into the air, we´re warriors, warriors of the world.
    4.4.2011 15:59 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Hádej, kolikrát se tam někdo úspěšně přihlásil a následně smazal všechny záznamy, že to udělal, a pro větší zábavu tam ještě nainstaloval rootkit? :-D
    1.4.2011 16:52 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    nebo alespon zrusit prihlasovani pod rootem a prilasovat se jen pod userem a z neho se pak prepnout prez SU

    To tu dlouho nebylo...
    Quando omni flunkus moritati
    Salamek avatar 2.4.2011 02:27 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    furt je to bezpecnejsi nez povolene prihlasovani na root ucet, zkouset DDOS pouze na heslo je jednodusi nez typovat login a heslo a pak jeste typovat ono root heslo, pro lidi co nechteji pouzivat klice ale hesla je to celkem jednoduche reseni,nwm s cim mas problem
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    2.4.2011 03:05 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    No já bych měl minimálně problém se slovem "typovat" :-) Nejsem nějakej jazykovej puritán, ale některé věci mě prostě praští mezi voči :-)

    Ale k tématu, ono to zní rozumně, že se musí nejdříve tipovat login+heslo a pak ještě další heslo. Ovšem je tu několik ovšem...

    1) stejné bezpečnosti dosáhneme jedním dlouhým heslem

    2) dokonce i heslem o něco kratším, protože ho nelámeme na dvakrát (tedy nemáme mezivýsledek)

    3) taháme do zabezpečení něco, co není dostatečně bezpečné. Jinak řečeno, udržujete ten login ve stejném bezpečí, jako to heslo? Nepíše se na každém xtermu, není součástí /etc/passwd v plaintextu, nechodí vám na něj mail? Nepíše se do mailů, které odesíláte? Nemáte stejný login na jiných serverech? Nejdená se o login, který by mohl být ve slovníku? Je možné správnost toho loginu ověřit opravdu pouze správným přihlášením (tedy v kombinaci s heslem)...

    4) už v případě prolomení toho prvního loginu je systém kompromitován na dostatečné úrovni k provedení spousty neplech.

    Ono je potřeba se nad věcmi nejprve pořádně zamyslet. Některé věci totiž zní rozumně, ale ve skutečnosti je to jen Security through obscurity. A to sice může bezpečnost zvyšovat, ale většinou pouze v malých řádech a ještě třeba jen za určitých podmínek.

    4.4.2011 16:56 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Typovat = psát, to je snad jasné, ne? ;-)
    2.4.2011 14:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Ne, není. Mnohem bezpečnější a méně otravné je prodloužit heslo roota o jeden znak. Ostatní v #21
    Quando omni flunkus moritati
    4.4.2011 17:57 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    Pokud chci na cílový stroj zkoušet DDOS, je mi úplně jedno, jakou kombinaci jména a hesla použiju. ;-) A ta vážnější připomínka - přijde mi, že se na to koukáte z pozice člověka, který si není příliš jist silou svého rootovského hesla. Pak je IMHO na místě jedině používání klíčů a hesla zakázat úplně. U sebe to tak mám, přestože si neskromně myslím, že moje rootovské heslo by nějaký ten pátek vydrželo.
    1.4.2011 19:02 Mercuriuz | skóre: 16 | blog: Mercuriuz | V hospodě =)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    přihlašuju se z hodně míst a ne vždycky mám u sebe všechny věci co potřebuju...
    Linux users everywhere, raise your keyboards into the air, we´re warriors, warriors of the world.
    1.4.2011 21:20 dnes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kterak jsem zvyšoval zabezpečení
    To mi připomíná bezpečný sex.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.