abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 717 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Šílenství mnohojádrové

    13.8.2018 18:05 | Přečteno: 4439× | Hardware | poslední úprava: 13.8.2018 18:20

    AMD dnes uvedlo první 32 jádrový procesor pro pracovní stanice- Threadripper 2990WX. Procesory pro běžné smrtelníky, Ryzeny, jsou v současné generaci osmijádrové. Spekuluje se, že příští generace Ryzenů bude 12 nebo 16 jádrová. Intel se chtě nechtě musí do této hry zapojit a počty jader navyšuje i za cenu docela hektických změn na poslední chvíli způsobujících nemalé potíže (procesory pro X299 měly mít původně méně jader a tím i menší spotřebu a desky kvůli tomu mají poddimenzované VRM). Protože čím víc jader, tím víc Adidas. Nebo tak něco.

    Kdysi jsme byli svědky válek o frekvenci. Bojovalo se, kdo první dosáhne mety jednoho GHz, nedbalo se na spotřebu, uspěchávalo se vydání procesorů. Intel toto soupeření následně dovedl ad absurdum uvedením Netburst architektury, která zvětšovala délku pipeline, díky tomu každý krok byl menší, lépe lokalizovaný a celek tak mohl běžet na vyšším taktu. To vše ovšem za cenu snížení IPC. AMD tehdy se svými Athlony vedlo docela obtížný boj, když se snažilo zákazníky přesvědčit, že výkon=IPC*frekvence. A mělo pravdu. Intel byl donucen kapitulovat, Netburst pohřbít a přejít na Core. Pravda a láska zvítězila.

    Fast forward přes bolestné období, kdy AMD v podstatě rezignovalo na serverový, HEDT a highend gaming segmenty a nechalo Intel ať si tam dělá co chce. AMD loni uvedlo Ryzeny a Threadrippery první generace. Perfektní procesory, skvělý poměr cena/výkon. Zaostávaly za Intelem ve výkonu na jádro, trošku vlivem horšího IPC, trochu vlivem horší optimalizace software (to AMD jen obtížně ovlivní), zejména kvůli frekvenci (i v tomhle musí AMD spoléhat na partnery). Rozdíl nebyl nějak velký. AMD se ale rozhodlo nezaměřit na tento nedostatek. Těžko je vlastně vinit - zvětšit IPC je náročné, na frekvenci nemají vliv a optimalizace je běh na dlouhou trať přes překážky. Místo toho navyšuje počty jader a snaží se je přesvědčit, že výkon=IPC*frekvence*počet jader.

    Já jsem všemi deseti pro vícejádrové systémy. Někdy v roce 2000 jsem měl počítač s dvojicí Celeronů (ABIT BP6, to byly časy… cela kolej se chodila dívat, jak můžu vypalovat a k tomu hrát CS ;-) ) a od té doby jsem měl v počítači vždy maximum procesorů, potažmo jader, co to šlo (v roce 2008 2x čtyřjádrový Xeon, … v současné době 2x osmijádrový Xeon). Takže mě nelze podezírat z toho, že bych byl proti pokroku v tomto směru. Díky tomu ale mám docela dobrý odhad, kde jádra navíc pomohou, kde pomohou ale až za několik let a kde nepomohou v dohledné době vůbec.

    Zásadní roli hraje škodolibost přírody vyjádřená Amdahlovým zákonem. To je naprosto zásadní a se zvětšujícím se počtem jader fatální. Dříve nebo později s tím bude třeba bojovat asymetrickou/hybridní architekturou (pár velmi výkonných jader + stádo slabších jader).

    Dále tady máme nepřipravenost softwaru. Pomineme tuny legacy softu, který se pořád používá a dlouho používat bude a nikdo ho pro multijádrovost neupraví. Pomineme softy psané pro platformy, které jsou principálně jednojádrové (javascript na webové stránce). Pomineme drobné softy, které nikoho nenapadne paralelizovat i když se skládají do větších celků, kterým by tím prospěly. Pomineme softy tak komplikované, že kdybyste chtěli, aby je autoři předělali na multijadrovost, tak vás zastřelí (třeba gcc, spouštění přes make –j N je suboptimální, velmi zvětšuje neparalelizovatelnou část Amdahlova zákona). Pak tady máme úlohy, které se paralelizují blbě protože množství dat, které thready sdílejí je příliš vysoké, takže se o ně přetahují a víc času čekají na zámky, než dělají něco užitečného. Nebo  softy, které sice optimalizovat jdou, ale nikdo to nezaplatí. Pak tady máme softy, které se pracně paralelizují a pak se zjistí, že přínos je značně sporný (Libreoffice Calc který tuto fíčuru získal mnoho, mnoho let po Excelu, kde výsledek je navíc o něco méně sporný ;-) ). Pak máme softy, které se dají pěkně rozdělit na vlákna ale jen na několik (4-6) a větší paralelizaci už jen roste spotřeba. Tady patří zatím všechny pokusy o paralelizaci her. Pak jsou softy, které škálují na první pohled donekonečna ale od určitého počtu citelně vadnou z nějakého jiného důvodu (třeba zpracování videa, 16 vláken, propustnost RAM). No a na konci nám zůstane pár perliček (hlavně 3D rendering, některé vědecké výpočty a pak serverové aplikace ale tento segment tady dnes neřešíme), které škálují dobře. Ty pak hodí marketingové oddělení do grafu a čekáme, až se zákazník chytí na lep.

    Výsledky recenzí mě vůbec nepřekvapily. Anandtech: The 2950X slots right in to where the 1950X used to be, and at a lower price point, and we are very comfortable with that. However the 2950X already sits as a niche proposition for high performance – the 2990WX takes that ball and runs with it, making it a niche of a niche. To be honest, it doesn’t offer enough cases where performance excels as one would expect – it makes perfect sense for a narrow set of workloads where it toasts the competition.

    Tomshardware: Ryzen Threadripper 2990WX is nothing short of phenomenal in workloads that can utilize its arsenal of execution cores. Rendering is a good example. But it doesn't scale well in other applications. … Unless you have a very specific workload that can't get enough parallelism, you're better off with Threadripper 2950X.

    3D guru (Ten si ovšem dost odporuje sám sobě, protože vyjmenovává pár oblastí, pro které je prý 2990WX dobrý ale testy to nepotvrzují s výjimkou renderingu): Is there reason to get yourself a 2990WX then? Well yes Sir, that WX suffix was smart for AMD to introduce, as it is indicative for the userbase. The guys that need many threads for content creation, virtualization, animation, video editing, modeling, and raytracing. Outside of that scope of user-base though, I cannot think of a plausible reason to get one other than for X-factor, bragging rights, and sheer coolness of ownership and huge e-peen.

    Pokud si chcete nákup takového monstra odůvodnit tím, že máte na pozadí spuštěno hromadu aplikací, ověřte si, kolik výkonu opravdu potřebují. Já toho teď mám spuštěno opravdu hodně, včetně 2 virtuálů a chrome s ~60 záložkami,… a zátěž procesoru kolísá mezi 1 a 2 procenty.

    Nebo že hrajete a streamujete – ne, stačí vám 8jádro. Hrajete, streamujete na twitch a YT současně – ne, stačí vám 10 jádro. Hrajete, streamujete na twitch a YT současně a na pozadí virtualizujete webserver, DB server, minecraft server a Bůhvícoještě – ne, stačí vám 16 jádro. Bohatě. Vzkoušeno.

    Nebo si připusťte, že takový procesor nepotřebujete… ale chcete, protože pohled na htop s 64 CPU proužky nebo task manager s 64 okénky s grafem zátěže je boží. V takovém případě si ho kupte, pomůžete tím AMD, což je super :-p

    Abych to shrnul – nyní jsme světky válek o jádra a tím, kdo to teď dotáhl ad absurdum je AMD, navíc za cenu značných ústupků (spotřeba, příspup k paměti a PCIe na přímo má jen polovina jader).

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 13.8.2018 19:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Nevidím v tom šílenství, spíše se to konečně dostává do nějakého normálu.
    Zdar Max
    PS: hybridní architekturu mají telefony, ne?
    Měl jsem sen ... :(
    Heron avatar 13.8.2018 19:55 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Nevidím v tom šílenství, spíše se to konečně dostává do nějakého normálu.
    Asi tak.
    13.8.2018 20:28 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Zásadní roli hraje škodolibost přírody vyjádřená Amdahlovým zákonem. To je naprosto zásadní a se zvětšujícím se počtem jader fatální. Dříve nebo později s tím bude třeba bojovat asymetrickou/hybridní architekturou (pár velmi výkonných jader + stádo slabších jader).
    Tohle mi nedává smysl. Ty slabší jádra místo menšího počtu silnějších totiž přece pouze zhorší projevy Amdahlova zákona, protože bude třeba zátěž rozložit mezi ještě víc threadů. Takže tomuhle nevěřím, IMHO MT výkon bude pořád lepší s velkými jádry (ale používajícími SMT).

    BTW se némlich tohle teď zrovna řešilo na RWT.

    Příšerně velká diskuze a hodně těch diskutujících je IMHO dost mimo (zrovna asi zastánci těch "kurníků" malých jader). https://www.realworldtech.com/forum/?threadid=178719&curpostid=179096 https://www.realworldtech.com/forum/?threadid=178719&curpostid=179094

    13.8.2018 20:32 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Špatně škálovatelné části pustíš na silných jádrech, dobře škálovatelné na slabých. Vysvětleno zde: https://www.youtube.com/watch?v=HwitUDD0B1A (video z 2010 ;-) )
    13.8.2018 20:37 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ale vyloženě nekonečně škálovatelných částí/problémů je málo, o tom to celé je.

    V praxi dominují problémy, kde s přibývajícím počtem threadů roste overhead nebo klesají přínosy, takže nejlepší je ten, kdo se na určitou úroveň výkonu dostane s co nejmenším počtem threadů.

    V praxi ty kuřata pořád zaberou dost míst a udělají hodně komplexity, takže menší počet výkoněnjších jader bude mít stejný výkon v MT a podsatně lepší v ST a nejspíš ot třeba ni nemusí zabrat víc místa na čipu ani mít větší spotřebu: https://www.realworldtech.com/forum/?threadid=178719&curpostid=179092

    Tam, kde to škáluje fakt nekonečně (strojové účení...) se taky pravděpodobně často místo toho použijou GPU. Což zabilo Xeony Phi, což byl takový čip typu kurník, a IMHO i dost dobrý. Ale Intel nebyl dosta agilní/rychlý, aby konkurníkoval GPU a ta lepší programovatelnost CPU mu nebyla nic platná.
    13.8.2018 20:29 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Takže návratem do normálnosti je, že 2990WX je v testech na Anandtechu v 22 případech pomalejší (mnohdy velmi výrazně i tam, kde by to člověk nečekal třeba kompilace, práce s videem...) a v 7 případech rychlejší než 2950X? Tak prosím, každý máme o normálnosti asi jinou představu ;-)
    13.8.2018 20:36 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ještě bych doplnil, že Intel tenhle problém nemá, 7980XE (18 jader) je vždy nad 7900X (10 jader)
    13.8.2018 21:25 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ty WXka jsou dost speciální záležitost. Jsou ze čtyř čipů, ale dva z nich nemají vlastní paměť a přistupují do ní přes fabric a ty druhé dva čipy. Je to vhodné jen pro specifické úlohy - kdo má render farmu, tak pro toho asi jo.

    Naopak ty "Xka" by měly být vcelku univerzální, sice je tam taky NUMA, ale je to jako Epyc - každý čip má dva paměťové řadiče, takže je to celkem vybalancované.

    Takže pro běžné použití bych zvažoval jenom ty Threadripepry X (12-16 jader), ty 24/32jádrocé jen a pouze, když si opravdu najdete, že zrovna vaše kritická aplikace z těch jader navíc profituje.

    TL;DR Není to čistě rozdíl v počtu jader, je to infrstrukturně hodně jiné, proto jsou v některých věcech ty WX horší.
    14.8.2018 09:04 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Testy na Anandtechu jsem neviděl ale předpokládám, že AT testoval na Win10? Podle Phoronixu to vypadá. že scheduler Win10 si s tolika jádry a architekturou 2990WX moc neporadí. Dokonce i v testech, kde si Win10 běžně vedou dobře se na 2990WX dost propadly. To mohlo WX v porovnání s 2950X trochu ublížit.
    13.8.2018 20:46 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    zdravim,

    16 core mam. O 32 core uvazuju 11-12/2018. Ted na to nemam volne penize.

    Ohledne nakupu TR 2990WX nejsem jeste rozhodnut. Je otazka, zda se to vyuzije. Na obcasne spicky ano. Zkusim napsat neco behem par dni. Zkusenosti z 16-core jsou. A to vyuziti me vcelku pali.

    Co se tyce virtualizace, tak bych uzivil i 32 jader na mensi desitku bankovnich systemu na webserveru ve virtualu. Kdo ladi zaroven na 5 systemech vi... Ladit to po jednom systemu je vcelku zdlouhave.

    Na jeden C++ projekt bych 32-core vyuzil, ale na to neni moc cas a do druhe masiny se mi nechce hned investovat.

    Na nejakych zatim 1200 (mesicne min. +50 testu novych) unit testu na soukromem projektu se nejake jadro taky uzivi. Budu ted migrovat projekt na junit5, tak jsem zvedavy, zda bude paraelizace a casy testu lepsi.

    Hodne by me zajimalo, zda by nekdo tyto masiny prakticky vyuzije na vyvoj Java/C++/Oracle.

    gf
    Ruža Becelin avatar 13.8.2018 22:22 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Já toho teď mám spuštěno opravdu hodně, včetně 2 virtuálů a chrome s ~60 záložkami,… a zátěž procesoru kolísá mezi 1 a 2 procenty.

    2 virtualy, hmm. Normalne mi tu bezi mezi 20-30 qemu procesy, s omezenou konfiguraci, protoze mizerne i7-4800MQ. Do toho prohlizece, Komodo IDE a dalsi. Tohle je KONECNE zpusob, jak za prijatelny peniz pracovat efektivne.

    Zasranej Intel to tady leta akorat brzdil.
    13.8.2018 22:28 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    třeba gcc, spouštění přes make –j N je suboptimální, velmi zvětšuje neparalelizovatelnou část Amdahlova zákona

    O jakém počtu procesorů se tu bavíme? Nevšiml jsem si, že by u dostatečně rozsáhlého (a "košatého" projektu s rozumnou organizací Makefiles (což bohužel není automatické, viz třeba LibreOffice) byl problém se škálováním na 64 jader. Tedy aspoň ne při samotném buildu, když chci vyrobit RPM, to už je smutnější příběh.

    13.8.2018 22:36 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    když chci vyrobit RPM, to už je smutnější příběh.
    To je asi hlavně vlivem neškálovatelnosti toho kompresního algoritmu, ne?
    13.8.2018 22:43 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    To je jen část problému (dokonce řešitelná, ale co jsem slyšel, paralelizace se nepoužívá, protože by rozbila reprodukovatelnost buildu). Ale typicky je tam ještě spousta fází, které neběží paralelně, přestože by některé z nich mohly, např. extrakce debuginfa, různé kontroly apod.
    20.8.2018 08:43 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové

    jj, rpmlint a debuginfo extraxce je pruser :D

    USE="-gnome -kde";turris
    14.8.2018 00:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    O jakém počtu procesorů se tu bavíme? Nevšiml jsem si, že by u dostatečně rozsáhlého (a "košatého" projektu s rozumnou organizací Makefiles (což bohužel není automatické, viz třeba LibreOffice) byl problém se škálováním na 64 jader. Tedy aspoň ne při samotném buildu, když chci vyrobit RPM, to už je smutnější příběh.
    Tak problém může být linkování... U jednoho projektu jsem tohle nedávno zkoušel a zjistil jsem, že 8, 16 nebo 32 jader není moc velký rozdíl, protože tam je několik na sobě závislých linkovacích kroků, které zabírají 80% času...
    14.8.2018 07:55 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Jj kdyby se buildroot co jsem (před?)minulej tejden kompiloval vhodně nastavil, tak by nebyl problém se zatížením tisíce jader.
    14.8.2018 09:04 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Takže vy jste "světek"...?
    http://bandzone.cz/_90972
    14.8.2018 09:57 Hovádko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Tak zrovna počet jader v procesoru mě nechává chladným. Používám 3D CAD software, který je ve své poslední verzi schopen používat stále max. 2 procesorová jádra + hyperthreading (tj. dohromady 4 vlákna) ačkoliv mám pracovní stanici osazenou 4-jádrovým Xeonem.

    Existuje nějaký 3D CAD, který zvládne 4 a více jader? Ne že bych donutil firmu k přechodu na jiný CAD, ale je dobré mít přehled :-)
    14.8.2018 15:28 anon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Jaky CAD pouzivas? Na linuxu je to celkem omezene ..
    14.8.2018 11:29 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    60 zalozek a hodne? ja jich mivam celkem bezne 10x tolik (ve trech browserech dohromady)
    14.8.2018 11:59 Ondřej J | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Nicméěn počítám, že u her se to brzy zlepší. Viděl jsem video, ve kterém nějaký vývojář tvrdil, že je prostě obtížné psát aplikaci (hru) abz jela rozumně na dvou fyzických jádrech a přitom výborně škálovala. Nicméně, pokud se uynatelným minimem stanou 4jádrové procesorz a v budoucnu ještě víc jádrové, bude se i (prý) lépe škálovat. Znělo to logicky
    Max avatar 14.8.2018 15:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Je to daný tím, jak to Intel brzdil. Se 4 jádrama nebylo pro vývojáře moc důležité nějak extra škálovat. Teď už je venku hw a to vývojáře donutí napsat engine, který s takovýma věcma nemá problém.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    cezz avatar 14.8.2018 18:05 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Taky Cities Skylines uz teraz vie celkom pekne vyuzit viac jadier. Ako je to s 16 a 32 jadrami neviem, ale taky 8 vie vyuzit celkom dobre. :-) Ono nutnost simulovat tony pohybujucich sa objektov ich tak nejak prinutil to optimalizovat.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    15.8.2018 16:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Cities: Skylines používá Unity, takže podporu více jader mají odtud. A AFAIK Valve zrovna pracuje na nějakém vylepšení...
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 14.8.2018 18:31 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Spíše je to tím, že aktuální generace konzolí jede na AMD osmijádru, takže pokud vývojáři chtěli získat vyšší výkon, tak jim nic jiného než multithreading, nezbylo.

    Dále, po letech keců z různých stran, jak to nejde a jak hry nutně musí být single thread, AMD bouchlo do stolu a vydalo Mantle (ze kterého potom vznikl Vulkan) a dokonce i MS usoudil, že nemá dál smysl zapírat a DX12 už konečně taky umí víc jader. (Přičemž multithreading slibovali už pro DX11.)
    14.8.2018 19:34 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    IMHO bude (byl) problém hlavně v tom, že když má vývojář před očima dva nebo třeba i čtyři (logické) procesory, svádí to k uvažování typu "tohle dám na jeden, tohle na druhý, …". Když musí počítat s tím, že někdo bude mít dva, někdo čtyři a někdo třeba šestnáct, nezbyde mu než program rozdělit na co nejvíce threadů a nechat scheduler, ať se postará. A mluvit mu do toho jen ve výjimečných případech.
    14.8.2018 22:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Problém je IMHO hlavně v tom, že ve většině imperativních a OOP jazyků / obecně v nejpopulárnějších jazycích je vícevláknový programování dost za trest.

    Prostě na to nejsou moc dělaný. Např. mnohým chybí imutabilita, panuje anarchie přístupu atd. A bohužel ani nové jazyky, až na výjimky, na tom nejsou nijak výrazně lépe - třeba Go, které bylo hlanvě ze začátku protežováno kvůli paralelismu, má sice pěkné korutiny, ale úplně stejně anarchistický přístup k datům jako předchozí jazyky. Swift podporuje imutabilitu nesmyslně pouze pro hodnotové typy. A tak dále :-/

    Z těch výjimek bych jmenoval Rust a Elixir. Mimochodem, na Rust jsi nedávno hrozně nadával, což mi přijde ironické, vzhledem k tomu, že dobrá podpora paralelizace byl jedním z hlavních motivů pro použití ve FF. No nicméně ty praktické problémy, které to způsobuje, chápu. Na Elixir bych se v ideálním světě už dávno podíval, vypadá pěkně, v reálném světě ale na to bohužel moc nemám čas...
    15.8.2018 10:03 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Mimochodem, na Rust jsi nedávno hrozně nadával, což mi přijde ironické

    Já jsem nadával na Rust, ale na

    • Představu, že nějaká nová zázračná Cool Language of the Year bude tou kouzelnou hůlkou, jíž mávnutím zmizí problémy vývoje softwaru vývoje a i mizerní programátoři začnou produkovat efektivní a bezchybný kód. Z desítky let a desítky (možná stovky) programovacích jazyků se tak nestalo a nevidím sebemenší důvod, proč by tomu s Rustem (nebo Go nebo co je teď zrovna v módě) mělo být jinak. Už dlouho si dělám legraci z distribuční turistiky a v jazykové turistice nevidím smyslu o nic víc.
    • Rozhodnutí vývojářů (nebo spíš manažerů) Firefoxu nechat (stále ještě) tak rozšířenou aplikaci záviset na jazyku, který je v tak syrovém stavu, že se vydává "stable" verze každých šest týdnů. S tím, že se dokonce ani nezafixuje konkrétní verze, ale prostě se bude používat to, co je zrovna nejnovější. Uživatelé a balíkáři ať se v tom vykoupou, co je nám po nich.
    15.8.2018 10:04 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Já jsem nadával na Rust, ale na

    …nenadával…

    15.8.2018 12:06 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Rust shilling
    Představu, že nějaká nová zázračná Cool Language of the Year bude tou kouzelnou hůlkou, jíž mávnutím zmizí problémy vývoje softwaru vývoje a i mizerní programátoři začnou produkovat efektivní a bezchybný kód.
    Bylo by přesnější říkat Cool Language of the Decade spíše než Cool Language of the Year vzhledem ke stáří obou jazyků.

    Oba zmiňované jazyky nejsou žádnou obecnou kouzelnou hůlkou a nikdy nebyly tak prezentovány. Řeší konkrétní poměrně jasně definované problémy. V případě Rustu to je paměťová bezpečnost a race conditions, což, jak si sám můžeš ověřit, opravdu řeší celkem dobře a to řešení je v zásadě na poli programovacích jazyků pomerně nové. Ty myšlenky už samozřejmě existovaly, ale nebyly nikdy předtím implementovány právě tímto způsobem a v kombinaci s dalšími vlastnostmi jazyka, tj. není divu, že X předchozích jazyků to nevyřešilo.
    Rozhodnutí vývojářů (nebo spíš manažerů) Firefoxu nechat (stále ještě) tak rozšířenou aplikaci záviset na jazyku, který je v tak syrovém stavu, že se vydává "stable" verze každých šest týdnů. S tím, že se dokonce ani nezafixuje konkrétní verze, ale prostě se bude používat to, co je zrovna nejnovější. Uživatelé a balíkáři ať se v tom vykoupou, co je nám po nich.
    Chápu tvou frusraci z tohoto plynoucí a souhlasím, že by měli fixovat konkrétní verzi rustc ke konkrétní verzi FF, to je jasné. Chybí mi tam ale informace: Jde ti o ESR verze FF nebo pravidelné verze FF? U těch pravidelných krátkodobých verzí mě nepřijde až tak divný, že se posunují po nejnovějším rustc stable. U ESR bych očekával nějakou jasně danou ne-nejnovější verzi.

    Jinak pokud máš pocit, že s tím máš težký život, pak nejspíše vůbec nevíš, jakou práci s tím mají vývojáři (ne, opravdu to není rozhodnutí vzešlé od manažerů - jak musí být člověk ignorantský k zúčastněným jazykům, aby si tohle myslel?). Zajímalo by mě totiž, jak by sis představoval lepší řešení. Mně přijde, že v podstatě moc neexistuje. Jasně, můžeš si nový jazyk vyvíjet někde v koutě do šuplíku a čekat 20 let, než bude hotový a perfektně stabilní, nicméně tímhle způsobem status quo nikdy nezměníš, protože jednak nikdo ten tvůj jazyk nebude brát vážně vzhledem k nedostatku praktického nasazení a jednak bez praktického nasazení nemáš šanci nasbírat potřebný feedback pro skutečné dotažení toho jazyka.

    Nebo jsi ten druh člověka, co chce, aby všichni psali všechno v C/C++ na věky věků? Mně přijde, že psát multi-threaded kód v aktuálním C/C++ je něco jako psát single-threaded kód bez funkcí, jen s goto (ačkoli existují pomůcky, které to zlepšují, třeba TBB). Multithreading podporu mají až od verze C11/C++11, což je podle tvé časové osy tak rok zpátky, a stejně to je jen kodifikování existujících používaných primitiv, které považuju za ekvivalent goto. C++ má dostat transactional memory, ale není to hotový (komise nezvládá) a jsem zvědav, kolik to bude obsahovat footguns, až to hotové bude.

    Suma sumárum, z činností stěžování si na nové cool jazyky a stěžování si na programátory nevyužívají dobře vícejádrové stroje bych doporučil si vybrat jednu :-)
    cezz avatar 15.8.2018 18:38 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Chápu tvou frusraci z tohoto plynoucí a souhlasím, že by měli fixovat konkrétní verzi rustc ke konkrétní verzi FF, to je jasné. Chybí mi tam ale informace: Jde ti o ESR verze FF nebo pravidelné verze FF? U těch pravidelných krátkodobých verzí mě nepřijde až tak divný, že se posunují po nejnovějším rustc stable. U ESR bych očekával nějakou jasně danou ne-nejnovější verzi.
    Mne to tak nejak jasne nie je. Rust vychadza kazdych par tyzdnov ale s garanciou backwards compatibility. Takze nejak nevidim vyznam fixovat na konkretnu verziu pokial idu na rust-stable. Inak mimochodom fixovat na konkretnu verziu sa da, ale realne by som to pouzival iba ak z nejakeho dovodu potrebujes unstable verziu.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    15.8.2018 19:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Mne to tak nejak jasne nie je. Rust vychadza kazdych par tyzdnov ale s garanciou backwards compatibility. Takze nejak nevidim vyznam fixovat na konkretnu verziu pokial idu na rust-stable.
    Je zpětně kompatibilní ale ne dopředně. Jde o to, že vývojáři FF chtějí používat funkce z nového stable z různých důvodů (mimo jiné také proto, aby na tyto funkce existoval feedback). Takže když si chceš sestavit nový FF, potřebuješ i (relativně) nový rustc.
    Inak mimochodom fixovat na konkretnu verziu sa da, ale realne by som to pouzival iba ak z nejakeho dovodu potrebujes unstable verziu.
    To je něco jiného, nejde o to, jakou verzi si nastavíš u sebe, ale jakou vyžaduje ta která verze FF.
    cezz avatar 16.8.2018 11:47 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Takže když si chceš sestavit nový FF, potřebuješ i (relativně) nový rustc.
    Toto je presne ten problem ktory nechapem. Aky je problem mat aktualny kompiler? cargo ho uplne v pohode aktualizuje za teba.
    To je něco jiného, nejde o to, jakou verzi si nastavíš u sebe, ale jakou vyžaduje ta která verze FF.
    Ale to je presne to na co ten rust-toolchain subor je. Normalne ho commitnes do repozitara a ked nad takym kodom spustis cargo build, cargo sa postara o to, aby kod zostavilo s pozadovanou verziou. Je to per-project nastavenie.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    16.8.2018 12:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Aha, ok, sorry, už chápu, ale na to nemůžu odpovědět, nevim, jak to má zařízené Firefox (jestli má/nemá toolchain file) a nevím, co se s tím snažil/nesnažil dělat p. Kubeček.
    16.8.2018 13:05 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling

    Nic tak nepředstavitelného, jen jsem chtěl pokračovat v tom, co jsem dělal už několik let: jednou za čas si udělat RPM balíček s aktuálním snapshotem z Mercurialu. To je věc, kterou z různých důvodů dělám i s jinými programy a bez problémů to funguje a dokud si nezačali hrát s Rustem, fungovalo to i s firefoxem.

    Žádná normální a příčetně vyvíjená aplikace po mně nevyžaduje, abych měl superaktuální toolchain. Ano, jsou programy, které nejdou přeložit s gcc 4.8 a musím použít třeba gcc6, ale abych musel aktualizovat gcc nebo binutils každých pár týdnů, to nehrozí. To přišlo až s těmito módními jazyky, které obcházejí a/nebo sabotují distribuční package management.

    Ale budiž, řekl jsem si, že si holt vždycky zabalím i aktuální snapshot rustu, ať je nějaká zábava. A tam jsem narazil podruhé, protože defaultní gcc v distribuci je 4.8 a Rust vyžadoval aspoň verzi 5. Za normálních okolností to není problém, v distribuci byly i balíčky s gcc6 a možná i gcc7. Ale ouha, Rust ignoruje (nebo tehdy aspoň ignoroval) proměnnou CC a bez nějaké hlubší inspekce jsem nenašel (a ani v dokumentaci nebyl popsán) způsob, jak ho donutit, aby vzal na vědomí, že má jako překladač použít "gcc-6".

    Mezitím se začaly objevovat zvěsti o blížícím se Firefoxu 57 a přechodu na WebExtensions only model, takže jsem se na to vykašlal úplně, protože sledovat další vývoj Firefoxu už pro mne ztratilo smysl.

    Ale podle mne je už ta samotná myšlenka naprosto pochybná. S toolchainem, který mám v openSUSE 42.3, bez problémů přeložím nejnovější jádro z gitu, nejnovější glibc, LibreOffice a tisíce dalších projektů, včetně takových, které si velikostí a komplexitou s Firefoxem nijak nezadají. Stejně tak to šlo i s Firefoxem, dokud se nevrhli do toho rustového dobrodružství. Bohužel zrovna Firefox je navíc jeden z mála, kde se moc nedá uplatňovat tradiční distribuční model, kdy se backportují jen opravy; sice existuje ESR, ale jeho lifetime je většinou kratší, než by bylo pro distribuci potřeba.

    cezz avatar 16.8.2018 13:59 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Pre spravcu balicka mozno mala neprijemnost ale ja som celkom rad ze nemusim riesit, ci sa mi dany SW skompiluje s poslednym gcc, alebo mu musim niekde vnutit starsiu verziu.

    Ale chapem ten problem a je mozne, ze je to svojim sposobom nekomfortne zvlast ak trvas na kompileri instalovanom package managerom. Rust je ale este stale mlady projekt a nema celkom zmysel brzdit vyvoj viazanim sa na nejake LTS verzie, to pride casom. Zvlast v pripade kedy pouzitie poslednej verzie je non-issue. (teda okrem pripadov, ze pozadujes aby ten compiler prebublal cez balickovaci system)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    16.8.2018 14:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Rust je ale este stale mlady projekt a nema celkom zmysel brzdit vyvoj viazanim sa na nejake LTS verzie, to pride casom.

    A právě proto jsem hned na začátku vlákna zdůraznil, že mi nevadí Rust jako takový, ale (v tomto kontextu) především rozhodnutí týmu kolem Firefoxu nechat jejich projekt záviset na jazyku, který je v takovém stavu. Firefox už totiž dávno není "ještě mladý projekt". Je to prohlížeč, který je tady už 14-15 let, je stále jeden z nejpoužívanějších a není to tak dávno, co byl úplně nejpoužívanějším.

    cezz avatar 16.8.2018 16:34 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Pravda, ale povedal by som, ze to nie je ani tak problem jazyka ako takeho ako skor styl akym ho pouzivaju, kedze mohli kludne fixovat na konkretnu verziu.

    Ale inak to samotne rozhodnutie pouzit Rust ma zmysel. Pokial viem tak boli pred tym dva neuspesne pokusy implementovat paralelny CSS processing priamo v C.. Podla mna ma Firefox nejaku nadej na buducnost prave vdaka Rustu.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    16.8.2018 16:53 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    A právě proto jsem hned na začátku vlákna zdůraznil, že mi nevadí Rust jako takový, ale (v tomto kontextu) především rozhodnutí týmu kolem Firefoxu nechat jejich projekt záviset na jazyku, který je v takovém stavu.
    No jo, ale co teda měli podle tebe udělat? Věděli, že svůj nový jazyk chtějí nasadit a využít. V podstatě věděli, že když ho nenasadí hned nebo v blízké době, ztíží to vývoj jazyka a zvýší rizko neúspěchu, což by znamenalo jednak zmařenou investici a také nutnost pokračovat ve vývoji v C++ s problémy, které to přináší.

    Mohli FF forknout, nicméně jak by se to lišilo od aktuální situace? IMHO v podstatě nijak.
    16.8.2018 17:27 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling

    Vy pořád stavíte na axiomu, že vývoj něčeho takového v C++ není principiálně možný a že Rust je ta spása, která to celé zachrání a jako bonus vyřeší sucho, hladomor v Africe a zajistí světový mír. Už několikrát jsem napsal, že s tou představou nesouhlasím. Nemyslím si, že C++ je pro daný účel nepoužitelné a stejně tak si nemyslím, že Rust je tak geniální, že v něm ti samí programátoři budou najednou psát o třídu lepší kód.

    Takže se prostě nemůžeme shodnout. Vy vycházíte z premisy, že přechod na Rust byl absolutní nutnost a všechny problémy, které to přineslo, byly nevyhnutelné. Já tento předpoklad nesdílím a rozhodnutí přepsat podstatnou část projektu do jazyka v tomto stavu vývoje považuji za hrubou chybu.

    16.8.2018 18:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Vy pořád stavíte na axiomu, že vývoj něčeho takového v C++ není principiálně možný a že Rust je ta spása, která to celé zachrání a jako bonus vyřeší sucho, hladomor v Africe a zajistí světový mír. Už několikrát jsem napsal, že s tou představou nesouhlasím.
    To je především tvoje představa a s mým názorem nemá moc společného. O C++ jsem nikdy neřekl, že v něm není "principiálně možné" tyhle věci psát (jsem vývojář v C++ a MT věci také píšu), napsal jsem pouze, že to je za trest, za čímž si stojím.

    O Rustu jsem napsal dva konkrétní problémy, které řeším nic víc, nic míň. Jestli se ti to nezdá, napiš, který konkrétní problém podle tebe neřeší a konkrétně proč. Případně kdo konkrétně někde tvrdí, že údajně řeší i nějaký jiný problém*. Mávat rukama o spáse a hladomoru v Africe je zceal o ničem.

    *) Což se občas skutečně stává, semtam má někdo pocit, že kromě race conditions řeší i deadlocky, což není pravda.
    Já tento předpoklad nesdílím a rozhodnutí přepsat podstatnou část projektu do jazyka v tomto stavu vývoje považuji za hrubou chybu.
    A můžu se zeptat, v čem přesně se ta hrubá chyba projevuje?

    Je to v tom, že FF má teď CSS engine, který je rychlý, paralelní a se staticky prokázanou absencí race conditions a buffer overruns? Jestli se takhle projevuje hrubá chyba, pak prosím více hrubých chyb ve vývoji software.
    16.8.2018 18:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    A můžu se zeptat, v čem přesně se ta hrubá chyba projevuje?

    Můžete, ale vzhledem k tomu, že už jsem to dost podrobně rozepsal (a ne jednou), nemám v úmyslu to opakovat. Pokud ty problémy nevidíte nebo považujete za zanedbatelné, s tím nic nenadělám.

    xxx avatar 17.8.2018 16:56 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    A můžu se zeptat, v čem přesně se ta hrubá chyba projevuje?
    Na to ti rad odpovim. Rozhodl jsem se zkusit Arch Linux, protoze Debian je pry co se tyce desktopu sto let za vopicema. Tedy, ze obsahuje prilis stare verze programu, ktere jsou, jak kazdej dneska vi, rozbite a zabugovane. Tudiz je potreba pouzivat co nejcerstvjejsi. Dalsi aspekt Archu, ktery by asi bylo dobre zminit je, ze se snazi v balickach programy moc nemodifikovat.

    No doslo i na browser, a zkusil jsem ten uzasny Firefox napsany v uzasnem Rustu a s uzasne paralelizovanym CSS. Vysledkem tehle uzasne kombinace bylo, ze neslo mit soucasne pusteny video na YT a zaroven si prohlizet 3D GoogleMaps. Rikal jsem, ze je to problem nekde v 3D akceleraci ci v cem, jenze Chromium to davalo uplne v pohode. V Ubuntu to kupodivu take funguje.

    Vysledkem vsech tech uzasnych technologii tedy bylo akorat opusteni Firefoxu. To ze to v Ubuntu funguje, pak ukazuje akorat na to, ze tu hromadu uzasnejch zrezlejch sracek musi dokopat do pouzitelnyho stavu nebozi maintaineri z jednotlivych distribuci.

    Ono o dokonalosti Rustu by spis lidi presvedcilo to, ze by vubec nevedeli, ze v nem je FF napsanej.

    Jinak predstava, jak je cool stale updatovat toolchain. K tomu muzu snad jen tolik, ze vzhledem k tomu, ze si prubezne prochazim spravou ruznych cross-enviromentu: Nasrat! Prakticky to znamena, ze si ke kazde aplikaci v Rustu budes muset drzet i toolchain, kterym jsi ji prelozil. Mladi nadsenci muzou slibovat co chtej, ale na pohadky o backwards compatability a o tom, jak se nic nerozbiji jsem uz starej.
    Please rise for the Futurama theme song.
    cezz avatar 17.8.2018 10:59 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Nikto netvrdi, ze v C/C++ nieco principialne nie je mozne. Ale je fakt, ze Mozilla 2x zlyhala, ked sa pokusila paralelizovat css system v C++. Mozno im chybal niekto ako ty, kto by to dostal do pouzitelneho stavu, ale je fakt ze nikto taky sa neobjavil za celych 7 rokov. V Ruste to spravili a je to prekvapivo dobre pouzitelne. Ked mas na vyber cakat ze sa to niekomu konecne po 7 rokoch podari v C++ alebo to mat implementovane v Ruste prakticky do roka, tak je ta volba myslim jasna.

    Mimochodom, pokial viem, Firefox je jediny browser, ktory ma tak masivne paralelizovany css engine.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    little.owl avatar 17.8.2018 22:16 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Ale je fakt, ze Mozilla 2x zlyhala, ked sa pokusila paralelizovat css system v C++.
    V cem meli problem? Pokud to jde paralelizovat v Rust, jde to i C++, takze je spise problem na strane jejich programatoru.
    A former Red Hat freeloader.
    cezz avatar 19.8.2018 21:24 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    takze je spise problem na strane jejich programatoru
    Presne tak. Problem bol, ze to za 7 rokov nedokazal nikto v C++ napisat. SAMOZREJME ze sa to da, ale prakticky to nikto nedokazal. Na rozdiel od Rustu s ktorym je to uz skoro rok v produkcnom nasadeni.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    little.owl avatar 20.8.2018 12:06 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Jestlize jejich programatori to skutecne nedokazali napsat ani za sedum let snah, jsem rad ze jsem opustil Firefox.
    A former Red Hat freeloader.
    cezz avatar 20.8.2018 22:16 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    No jo, v Mozile to nedokazali ale inde mame masivne paralelny CSS rendering uz davno, napriklad.. ..oh wait.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    16.8.2018 16:30 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    To je věc, kterou z různých důvodů dělám i s jinými programy a bez problémů to funguje a dokud si nezačali hrát s Rustem, fungovalo to i s firefoxem.
    Přijde mi, že to je celkem běžný problém s distribucí. Čerstvé nové verze programů mají čerstvé nové dependence, včetně build-time dependencí, které konzervativní distribuce nemusí nabízet. Nevidím na tom celkem nic Firefox- nebo Rust- specifického, toolchain je prostě jen další build-time dependence. Je to celkem běžný problém, na který narážim občas na konzervativních distribucích taky (v mém případě hlavně Debian) u všelijakého softwaru.

    Balíčkovací systém konzervativní distribuce není určtěný k tomuhle účelu. Proto se to řeší mimo balíčkovací systém, anebo se použije distribuce, kde na to balíčkovací systém určený je (Arch, Gentoo, ...).
    A tam jsem narazil podruhé, protože defaultní gcc v distribuci je 4.8 a Rust vyžadoval aspoň verzi 5.
    To je divné, deklarovaná verze potřebná rustem je gcc 4.7.
    Ale ouha, Rust ignoruje (nebo tehdy aspoň ignoroval) proměnnou CC a bez nějaké hlubší inspekce jsem nenašel (a ani v dokumentaci nebyl popsán) způsob, jak ho donutit, aby vzal na vědomí, že má jako překladač použít "gcc-6".
    To mi zní, jako že to dost možná vůbec nebyl problém s kompilací, ale s linkováním. rustc build zahrnuje minimum C kódu (když už tak spíš C++ kvůli LLVM). Zato ale používá by-default na Linuxu gcc na linkování.

    Já jsem na podobný problém narazil při cross-kompilaci programu v rustu pro arm, bylo potřeba nastavit správnou verzi gcc jako linker, nikoli jako kompilátor C.
    16.8.2018 17:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Čerstvé nové verze programů mají čerstvé nové dependence, včetně build-time dependencí, které konzervativní distribuce nemusí nabízet.

    Vidím zcela zásadní rozdíl mezi závislostí na nějaké knihovně (pokud to zrovna není něco jako glibc) a závislostí na pár týdnů staré verzi toolchainu. Toolchain v distribuci rozhodně nechcete mít jako moving target.

    K tomu ostatnímu: prostě tam ten problém byl a rozhodně nešel nějak snadno vyřešit. Teď už je to stejně jedno, protože je pro mne Firefox mrtvý i z jiných důvodů (WebExtensions), takže balit jeho snapshoty už stejně nebudu potřebovat.

    16.8.2018 18:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Toolchain v distribuci rozhodně nechcete mít jako moving target.
    Ano, ale jediný, kdo se ho tam snažil nacpat, jsi byl ty. Já tomu popravdě nerozumim, proč jsi se o to snažil. Ta závislost se vázala, jestli tomu dobře rozumím, na krátkodobou, nikoli ESR, verzi Firefoxu, kterej sis sestavoval nad rámec toho, co nabízela tvá distribuce. Čiliže do té distribuce by především v první řadě nemohl přijít ten Firefox jako takový vzhledem k jeho jepičí době podpory, o toolchainu, který vyžaduje, vůbec nemluvě.
    K tomu ostatnímu: prostě tam ten problém byl a rozhodně nešel nějak snadno vyřešit.
    No jasně. Chyba je prostě vždycky v někom jiném.
    16.8.2018 18:43 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling

    Jak už jsem napsal, Firefox je bohužel projekt, u kterého pro distribuci s ESR verzí nevystačíte. Takže vám i u distribučního balíčku nezbývá než přecházet na nové verze. Věřte nebo ne, maintainer Firefoxu v openSUSE před časem zmiňoval přesně tytéž problémy, na které jsem narážel já - jen na ně s tím distribučním balíčkem narážel o něco málo později. Takže to není jen nějaký můj výmysl.

    No jasně. Chyba je prostě vždycky v někom jiném.

    Tohle nemám zapotřebí. Pokud si nejste schopen nebo ochoten zachovat aspoň nějakou elementární úroveň, bude lepší, když se o tom nebudeme bavit vůbec.

    16.8.2018 19:06 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Takže vám i u distribučního balíčku nezbývá než přecházet na nové verze.
    Ok, jestliže tedy máš takový požadavek, proč je tak divné přecházet i na nové verze toho toolchainu? Případně distribuovat Firefox bez toho toolchainu? (AFAIK tam není runtime závislost, ale můžu se mýlit.)
    Věřte nebo ne, maintainer Firefoxu v openSUSE před časem zmiňoval přesně tytéž problémy, na které jsem narážel já - jen na ně s tím distribučním balíčkem narážel o něco málo později. Takže to není jen nějaký můj výmysl.
    Nikdy jsem si nemyslel, že by to měl být výmysl. Věřím, že jste s tím měli problémy. Taky jsem párkrát kompiloval rustc včetně (pokusy o) cross kompilace na sparc a arm, vím, že to nemusí být úplně triviální. Mám dojem, že v té první diskusi, kde jsme se o tom bavili, jsem i nabídl pomoc s tím problémem. Mně pouze vadil ten závěr "mně se to tehdá nepovedlo => nemělo to řešení". Ten maintainer to zřejmě vyřešil, ne?
    Tohle nemám zapotřebí. Pokud si nejste schopen nebo ochoten zachovat aspoň nějakou elementární úroveň, bude lepší, když se o tom nebudeme bavit vůbec.
    Snažím se si ji zachovat i přes tvou obecnou agresi vůči vývojářům a snahu nacpat mi opakovaně směšné názory, které nemám.
    16.8.2018 19:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Ok, jestliže tedy máš takový požadavek, proč je tak divné přecházet i na nové verze toho toolchainu?

    Protože toolchain se používá na všechny balíčky a upgrade toolchainu nezřídka znamená nekompatibilitu ABI. Třeba v (rolling) Tumbleweedu je přechod na novou verzi gcc věc, která se řeší měsíce ve staging projektech. A i tak jsou s tím potom často problémy.

    Jediné štěstí je, že toho v Rustu napsaného moc není. Pokud by se tak jako Firefox zachovalo víc projektů (nebo dokonce nezanedbatelná část distribuce), byla by to katastrofa.

    Ten maintainer to zřejmě vyřešil, ne?

    Co se týká openSUSE 42.3, tak vlastně spíš odložil tím, že přešel na ESR 52. Ale to je jen dočasné řešení a jak to bude dál, to je ve hvězdách.

    16.8.2018 21:48 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Protože toolchain se používá na všechny balíčky a upgrade toolchainu nezřídka znamená nekompatibilitu ABI. Třeba v (rolling) Tumbleweedu je přechod na novou verzi gcc věc, která se řeší měsíce ve staging projektech. A i tak jsou s tím potom často problémy.

    Jediné štěstí je, že toho v Rustu napsaného moc není. Pokud by se tak jako Firefox zachovalo víc projektů (nebo dokonce nezanedbatelná část distribuce), byla by to katastrofa.
    Problémy s upgradem gcc/libc jsem už taky měl. Nepochopil jsem ale, proč/jak se mají aplikovat na Rust. Jak to spolu souvisí? Vždyť to jsou jiné jazyky jejichž building funguje jinak. Pokud vím, Firefox na rust toolchainu po buildu nezávisí (protože statická kompilace). Mám v systému nainstalovaný FF a nějaké další programy v Rustu, nemám globálně nainstalovaný žádný toolchain, problémy nepozoruju.
    Co se týká openSUSE 42.3, tak vlastně spíš odložil tím, že přešel na ESR 52. Ale to je jen dočasné řešení a jak to bude dál, to je ve hvězdách.
    Při pohledu do balíčků na webu openSUSE vidím ve verzi 42 rust 1.24 a v Tumbleweed rust 1.26. Podle Mozilla Rust Update Policy for Firefox pro aktuální verzi FF 61 je potřeba rust 1.24.

    Možná jsem retardovaná místní verbež, ale zatím tu Katastrofu a Hrubou Chybu opravdu nechápu...
    16.8.2018 22:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Problémy s upgradem gcc/libc jsem už taky měl. Nepochopil jsem ale, proč/jak se mají aplikovat na Rust.

    Jak říkám, dokud je takový balíček jeden, tak se to nakonec nějak zaonačit dá. Vy ale tady tvrdíte, že psát multithreadové aplikace v C++ (nebo dokonce C) je - cituji - "za trest" a nepřímo naznačujete, že jediná rozumná cesta je přejít na Rust nebo něco podobného. Jiní šli ještě dál, takže jsem se tu dočetl i že "…ma Firefox nejaku nadej na buducnost prave vdaka Rustu" (jinak řečeno, kdyby zůstal u C++, neměl by ji). Vzhledem k tomu je IMHO naprosto na místě zamyslet se nad tím, jaká radost by byla udržovat distribuci, kdyby v Rustu nebyl jeden balíček, ale nezanedbatelná část distribuce. Naštěstí to v dohledné době nehrozí a já osobně doufám, že ani v delším časovém horizontu - přinejmenším do doby, než se Rust "uklidní".

    Při pohledu do balíčků na webu openSUSE vidím ve verzi 42 rust 1.24 a v Tumbleweed rust 1.26. Podle Mozilla Rust Update Policy for Firefox pro aktuální verzi FF 61 je potřeba rust 1.24.

    Tak se podívejte také sem, jaká verze byla ve 42.3 před rokem, kdy vyšla. Já tam vidím 1.17, která by na ten dnešní Firefox ani zdaleka nestačila. Zkuste hádat, proč je tam asi dnes 1.24.

    Oproti tomu defaultní gcc v době vydání bylo 4.8.5 a je tam pořád 4.8.5 a s největší pravděpodobností to tak zůstane, dokud 42.3 neskončí podpora; pokud by se to náhodou změnilo, bude to na nějakou další 4.8.x. A dokonce i v původním SLE12 GA vydaném v říjnu 2014 (Leap 42.3 je založen na SLE12 SP3) byste našel gcc 4.8.3.

    A to je právě to, o čem celou dobu mluvím. Kdyby se všichni zbláznili a začali hromadně přecházet na Rust (a ještě pokud možno co nejnovější verzi), myslíte, že by bylo možné takhle bezhlavě upgradovat překladač, kterým se překládá nezanedbatelná část distribuce? (Mimochodem, ten komentář, na který vede link, považuji za jednu z nejděsivějších věci, jaké jsem kdy v mozillí bugzille četl - a to už ve zločineckých kruzích něco znamená. Zbytek toho bugu není o moc lepší.)

    Asi nemá smysl opakovat pořád dokola diskuse, které už několikrát proběhly, zvlášť když je to tu zcela off-topic. Vy si stejně budete stát na svém, že Rust je tak skvěle navržen, že je s ním multithreadové programování mnohem jednodušší, efektivnější a bezpečnější. Já si podržím svůj skeptický názor, že takových jazyků, které díky geniálním změnám přístupu měly úžasně řešit zásadní problémy programování, už jsem viděl tolik, že nevidím jediný důvod, proč by to zrovna tentokrát měla být (poprvé) pravda. A uzavřu to Rumcajsovým "Však ono se ještě uvidí." (Zkušenost ovšem napovídá, že až se uvidí, věrozvěstové nových pořádků už stejně budou mít zase nějakého nového koně.)

    17.8.2018 09:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Jak říkám, dokud je takový balíček jeden, tak se to nakonec nějak zaonačit dá.
    Jak říkám já, mám těch programů v systému několik a problémy nepozoruju. V čem by to podle tebe bylo jiné od té situace s FF? Pokud by bylo víc takových programů jako FF, zjistilo by se, který z nich vyžaduje nejnovější rustc a tato verze by se použila, jelikož by byla schopna sestavit všechny ty prorgamy. V čem je problém?
    Vy ale tady tvrdíte, že psát multithreadové aplikace v C++ (nebo dokonce C) je - cituji - "za trest"
    Ano, myslím si to. Je to zakázaná myšlenka?
    a nepřímo naznačujete, že jediná rozumná cesta je přejít na Rust nebo něco podobného
    To se uvidí. Rust je jedna z možností. Další možnost je, že se třeba C++ komise vzpamatuje, bylo by to fajn, ale bohužel to na to aktuálně nevypadá...
    Tak se podívejte také sem, jaká verze byla ve 42.3 před rokem, kdy vyšla. Já tam vidím 1.17, která by na ten dnešní Firefox ani zdaleka nestačila. Zkuste hádat, proč je tam asi dnes 1.24.
    Protože pro Firefox aplikují rolling release postup? Jestli tomu dobře rozumim, tak v té verzi před rokem byl FF sestavitelný tou verzí rustu, která tam byla...
    A to je právě to, o čem celou dobu mluvím. Kdyby se všichni zbláznili a začali hromadně přecházet na Rust (a ještě pokud možno co nejnovější verzi), myslíte, že by bylo možné takhle bezhlavě upgradovat překladač, kterým se překládá nezanedbatelná část distribuce?
    To je dosti fantastická představa, není v sílách už jen vývojářů něco takového udělat v krátkém čase. A pokud by se to skutečně mělo stát, musel by na to být nějaký postup, v rámci něhož by se ty případné problémy řešily. Já mám někdy pocit, že lidi zapomínají, kolik problému bylo po dlouhá léta s C/C++. Jako kdyby C/C++ byl dar od primordiálních bytostí, který je dokonalý, neměnný, byl tu s námi byl vždycky a bude i nadále na věky věků. Přitom stabilně a relativně dobře to funguje teprve relativně (ke stáří jazyka) krátkou dobu a pouze díky úsilí množství lidí, kteří řeší ty problémy. Jak se říká, Řím taky nepostavili za den.
    Vy si stejně budete stát na svém, že Rust je tak skvěle navržen, že je s ním multithreadové programování mnohem jednodušší, efektivnější a bezpečnější.
    Ano, ale to má svůj technický důvod. Ten jazyk je specificky navržen s tím záměrem být vhodný pro bezpečné MT programování. Jestliže jazyk staticky garantuje absenci race conditions, pak celkem oprávněně můžeme říct, že je jednodušší, efektivnější a bezpečnější pro MT programování v porovnání s jazykem bez těchto garancí, nesnad? Zejména v kombinaci s dalšími vlastnostmi, které tomu pomáhají, jako paměťová bezpečnost a move semantics (skutečná podpora move semantics, ne jako v C++, kde máš pouze r-value references a zbytek, včetně bezpečnosti/korektnosti, si musí vyřešit programátor ručně). Čiliže tady nejde ani tak o nějakou víru nebo přesvědčení o novém cool jazyce (jak si asi myslíš), ale o konkrétní technické vlastnosti, které byly do toho jazyke specificky s tímto účelem implementovány.

    FTR: Jsou věci na Rustu, které se mi nelíbí, některé vlastnosti považuju za špatné nebo nedotažené, ale to výše zmiňované a zrovna specificky ten usecase ve FF mi přijdou jako poměrně velmi slušný technický výdobytek. Jinak byly i situace (např. v zaměstnání), kdy třeba i někdo jiný navrhl Rust a já byl (po nějaké evaluaci) pro to zůstat u C/C++, protože na daném usecase prostě ty výhody nepřevážily nevýhody.

    Ty MT aspekty mi přijdou v této diskusi on-topic.
    Já si podržím svůj skeptický názor
    To není skeptický názor, to je úplně normální FUD. Za celou dobu jsem od tebe nezaznamenal jediný skutečně technický argument, pouze samé mávání rukama, "katastrofy", "hrubé chyby", zcela zbytečné posměšky a tak dále, z 90% čirý FUD. Doteď jsme se nedobrali toho, v čem byl ten tvůj problém se sestavováním rustc ("prostě to nešlo"), v čem je problém v openSUSE (pokud vim, tak tam žádný není) a nebo v čem je ta "hrubá chyba", atd. Proto pokračuju v diskusi, chovám naději, že třeba se třeba k nějakým technickým důvodům jednou dostanem...
    17.8.2018 09:46 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling

    Celý váš příspěvek v podstatě jen potvrzuje marnost této diskuse, takže doplním jen jeden detail, který jsem asi nevysvětlil dost jasně:

    Ten jazyk je specificky navržen s tím záměrem být vhodný pro bezpečné MT programování. Jestliže jazyk staticky garantuje absenci race conditions, pak celkem oprávněně můžeme říct, že je jednodušší, efektivnější a bezpečnější pro MT programování v porovnání s jazykem bez těchto garancí, nesnad?

    Právě že ne nutně. Protože v reálném světě nic není zadarmo. Takže návrh jazyka sice může vylučovat jeden izolovaný problém (nebo několik), ale druhá strana mince je, že je to za cenu omezení, která znemožní použití určitých konstrukcí a postupů, která v C nebo C++ použít můžu. Takže nakonec kvůli obcházení těch omezení může být programování méně komfortní (a je příliš laciné mávnout rukou, že je to chyba zkostnatělých vývojářů neochotných opustit přežitá schémata) a výsledný kód neefektivní. Jsou samozřejmě situace, kdy ani jedno nevadí (nebo nevadí dost), ale pohled "řeší to tohle a tohle, takže je to pro multithreadové programování automaticky vhodnější" je příliš jednostranný.

    Vzpomínám si třeba, jak dopadl projekt NTS (nástupce TeXu), který (podle tvrzení samotných vývojářů) z velké části zabilo rozhodnutí použít Javu. Ta byla sice byla teoreticky skvělá, protože návrh řešil některé problémy starších jazyků, ale právě ta praktická omezení a nutnost vtěsnat se do povolených škatulek se ukázaly zcela zásadním problémem. Nakonec se jim to sice podařilo dotáhnout do stavu, kdy dělá co má (nebo spíš co na začátku chtěli), ale výsledek je příliš neefektivní na to, aby šel použít v praxi.

    Jak už jsem napsal, za těch ~30 let jsem o mnoha jazycích slyšel, jak jsou úžasně navržené a jak řeší ty či ony problémy. Jediný z nich, který se skutečně dočkal vážnějšího rozšíření, byla Java a ani ta zdaleka neovládla svět způsobem, jaký jí byl předpovídán. Klidně si tomu říkejte FUD (a klidně si mne i zároveň jedním dechem obviňujte z posměšků, když vám ta ironie uniká), já tomu budu říkat zdravý skepticismus a v klidu si počkám, jak to dopadne s Rustem.

    17.8.2018 10:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Tady je vhodná příležitost vzpomenout na Smalltalk. Ten se tady pár let zpátky v každé druhé diskuzi probíral jako jazyk, který vyřeší veškeré problémy lidstva, a dneska tu po něm neštěkne ani pes. Věnujme mu proto pár okamžiků...

    To by stačilo, zpátky do práce.
    Quando omni flunkus moritati
    cezz avatar 17.8.2018 10:45 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Takže návrh jazyka sice může vylučovat jeden izolovaný problém (nebo několik), ale druhá strana mince je, že je to za cenu omezení, která znemožní použití určitých konstrukcí a postupů, která v C nebo C++ použít můžu.

    Prave pre tieto pripady mas k dispozicii unsafe.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    17.8.2018 10:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Právě že ne nutně. Protože v reálném světě nic není zadarmo. Takže návrh jazyka sice může vylučovat jeden izolovaný problém (nebo několik), ale druhá strana mince je, že je to za cenu omezení, která znemožní použití určitých konstrukcí a postupů, která v C nebo C++ použít můžu. Takže nakonec kvůli obcházení těch omezení může být programování méně komfortní (a je příliš laciné mávnout rukou, že je to chyba zkostnatělých vývojářů neochotných opustit přežitá schémata) a výsledný kód neefektivní. Jsou samozřejmě situace, kdy ani jedno nevadí (nebo nevadí dost), ale pohled "řeší to tohle a tohle, takže je to pro multithreadové programování automaticky vhodnější" je příliš jednostranný.
    S tím souhlasím na obecné úrovni. V téhle diskusi jde o rozdílnost přístupu, kde já jsem se k tomu dostal zájmově, mám s tím jazykem >5 let zkušeností + vím o mnoha zkušenostech komunity, viděl jsem např. benchmarky atd., tj. tyhle úvahy, které zmiňuješ, už do značné míry existují, není to úplně na začátku. Takže se cítím v zásadě kvalifikován vyhodnotit, že např. pro ten FF je ta cena za ty garance poměrně velmi nízká. Chápu ale, že zřejmé "navenek" to není. Kdežto ty ses k tomu dostal z pozice "debilní manažeři mozilly se mi snaží vnutit nějaký nový cool jazyk".

    O těch případných limitacích se klidně můžeme nějak bavit, pokud by tě to zajímalo (hádám ale, že spíš ne). Ta cena obecně není vysoká, ale jak říkám, záleží na použití a měl jsem případy, kdy použití Rustu bylo nevhodné oproti C. Komfort programování v Rustu mi přijde obecně v porovnání s C/C++ vysoký, je ale celkem těžké tohle nějak kvantifikovat/konkretizovat, protože to je do značné míry subjektivní. Porovnání s Javou není moc na místě, Java je jazyk běžící ve VM a má GC, má o hodně jiné zaměření, čili to je hodně něco jiného. Rust nemá ani zdaleka tak vysoké nároky, runtime charakteristika je podobná C++. S Javou je IMHO na místě porovnávat spíše Go.
    Klidně si tomu říkejte FUD
    Tomuhle příspěvku FUD neříkám, ten je rozumný. Škoda, že až ve chvíli, kdy jsme oba diskusí znechuceni...
    v klidu si počkám, jak to dopadne s Rustem
    To my všichni. Jde o to, jak jsem se snažil vysvětlit, že má-li to dopadnout jinak než negativně, pak ty reálný nasazení, kde je možné nasbírat nějaký praktický zkušnosti, prostě jsou potřeba...
    little.owl avatar 17.8.2018 22:36 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Další možnost je, že se třeba C++ komise vzpamatuje, bylo by to fajn, ale bohužel to na to aktuálně nevypadá...
    Uvidime. Je dost mozne ze nakonec budeme mit restriktivni subset C++, ktery bude schopen pres kompilator vynucovat pouziti bezpecnych konstrukci a bez UB.
    pak celkem oprávněně můžeme říct, že je jednodušší, efektivnější a bezpečnější pro MT programování v porovnání s jazykem bez těchto garancí, nesnad?
    Nemuzem. Jazyk je jedna cast rovnice a Rust prinasi celou radu restrikci, ktere programovani nezjednodusuji, zejmena kdyz v tom nelze nekostrbate snadno psat ani tak zakladni veci jako je linked list.
    A former Red Hat freeloader.
    17.8.2018 22:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Uvidime. Je dost mozne ze nakonec budeme mit restriktivni subset C++, ktery bude schopen pres kompilator vynucovat pouziti bezpecnych konstrukci a bez UB.
    To jsem zvědav, vzhledem k tomu, že bohužel i v moderním C++ je velmi snadné narazit na paměťovou nebezpečnost. Jeden z mých "oblíbených" problémů je např. invalidace iterátorů.

    Úplně nevidím, jak by se něco takového udělalo jinak než postupem podobným Rustu...
    Nemuzem. Jazyk je jedna cast rovnice a Rust prinasi celou radu restrikci, ktere programovani nezjednodusuji, zejmena kdyz v tom nelze nekostrbate snadno psat ani tak zakladni veci jako je linked list.
    :-)

    Zmímnil jsi RIIR a RESF, ale meme o linked-listu jsi zřejmě nezanamenal... Tenhle guide není o tom, jak nejlépe implementovat linked list, ale přes zbytenčně elaborátní implementace vysvětluje koncepty Rustu. Jinak linked list pro praktické použití by se nesjspíše stejně jako jiné základní datové struktury implenetoval s pomocí unsafe, tak je to naimplementováno i ve standardní knihovně.
    little.owl avatar 17.8.2018 23:15 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Jinak linked list pro praktické použití by se nesjspíše stejně jako jiné základní datové struktury implenetoval s pomocí unsafe, tak je to naimplementováno i ve standardní knihovně.
    No prave. Pokud je v Rustu nejjednodussi k efektivni implementaci zakladnich datovych struktur zahodit podstatne bezpecnostni featury se kterymi se kazdy rustard chlubi a jit do unsafe modu, tak to popira jak jednoduchost, tak castecne i bezpecnost, protoze v praxi se vam na to programatori vykaslou a rovnou pujdou do unsafe modu.
    A former Red Hat freeloader.
    18.8.2018 00:09 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    v praxi se vam na to programatori vykaslou a rovnou pujdou do unsafe modu
    V praxi aktuálně to je tak, že unsafe kódu obsahuje většina populárních knihoven minum, obvykle čím populárnější knihovna, tím větší tlak na minimalizaci unsafe kódu ze strany komunity...
    21.8.2018 14:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Ad unsafe a pro pobavení: RCE v Rustu
    little.owl avatar 21.8.2018 15:47 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Hezke, ten bug tam byl v queue dva roky. Spise je zajimava ta cast, kde se hovori o soucasne podpore pouze nejnovejsiho Rustu, a mozne zmene politiky v budoucnosti, protoze tohle by pomohlo., protoze tohle by posunulo Rust v pouzitelnosti.
    A former Red Hat freeloader.
    21.8.2018 18:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rust shilling
    Někdy v budoucnu musí nutně nastat nějaká LTS podpora, ale nevidim to v blízké době, core team vyloučil, že by to bylo někdy v následujících vydáních včetně toho posledního letošního (který má mít podporu pro 'Rust editions' a edici 2018). Myslim si, že na to bude prostě ještě potřeba počkat...
    little.owl avatar 17.8.2018 22:20 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Představu, že nějaká nová zázračná Cool Language of the Year bude tou kouzelnou hůlkou, jíž mávnutím zmizí problémy vývoje softwaru vývoje a i mizerní programátoři začnou produkovat efektivní a bezchybný kód.
    Tohle je spise zalezitost poloblaznive fanboy komunity, ktera se vytvorila kolem Rustu a ktera vedla ke vzniku zkratek jako RIIR (Rewrite It In Rust), RESF (Rust Evangelism Strike Force) ci rustjerk. Zatim nejvokalnejsi zastanci Rust, ktere jsem potkal, byli spise mizerni programatori C/C++, kteri z chyb obvinovali "zastaraly" programovaci jazyk. Rust umoznuje nekterou kategorii problemu resit lepe, nektere casti navrhu jsou celkem elegantni, nicmene to neni panacea resici vetsinu problemu parallelniho programovani a Rust je na dobre ceste k podobnemu molochu jakym je C++, jen bez srovnatelneho mnozstvi produkcniho kodu, schopnych rogramatoru a dotazenych nastroju.
    Rozhodnutí vývojářů (nebo spíš manažerů) Firefoxu nechat (stále ještě) tak rozšířenou aplikaci záviset na jazyku, který je v tak syrovém stavu, že se vydává "stable" verze každých šest týdnů. S tím, že se dokonce ani nezafixuje konkrétní verze, ale prostě se bude používat to, co je zrovna nejnovější. Uživatelé a balíkáři ať se v tom vykoupou, co je nám po nich.
    To bych podepsal. Skutecnost, ze pro kompilaci tak dulezite komponenty je potreba pouzivat nestabilni jazyk s efektivne rolling releasy byla pro me jedna z poslednich kapek, po ktere jsem po letech linii Firefox/Mozilla/Netscape opustil.
    A former Red Hat freeloader.
    xxx avatar 17.8.2018 23:14 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Otazka je, zda-li vubec existuje nejaky uspesny jazyk, ktery je postaveny na idealech. Z tech rozsirenych, kdyz to vezmu s nadasazkou. C, nekomu se nechtelo resit furt dokola psat jmp/bnze/.. v asm. malloc/free pro utek k Jave. Nejaka ta lepsi zapouzdrenost v C++, Python pro boj s bordelem v Bashi. No a JS, tak to je takovy neco aby to fungovalo v browseru.
    Please rise for the Futurama theme song.
    little.owl avatar 17.8.2018 23:17 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Tezko, vetsinou hraji roli jine faktory. Treba s odstupem doby si myslim, ze v otazce Pascal versus C zvitezil horsi jazyk.
    A former Red Hat freeloader.
    18.8.2018 00:33 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Otazka je, zda-li vubec existuje nejaky uspesny jazyk, ktery je postaveny na idealech.
    Ok, asi budu té otázky litovat, ale na jakých ideálech je postavený rust?

    Mě napadá jen "fearless concurrency", což je nicméně jeden z těch debilních meme vzniklých až celkem dlouhou dobu po návrhu jazyka...
    xxx avatar 18.8.2018 00:39 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Pak by mel ale skutecne poskytovat "fearless concurrency" a neprinaset jine problemy.

    Jestli poskytuje "fearless concurrency" to nevim. Jen mam pocit, ze nic takoveho jako "fearless concurrency" neexistuje, a kdo to mysli s paralelismem vazne, tak stejne potrebuje nejak koncept, kteryho se drzi. A to fakt nevytrhne ten send/reciev example, ktery je s Rustem vsude prezentovanej.

    No a co se tyce jinych problemu, tak tam uz vubec nevim.
    Please rise for the Futurama theme song.
    18.8.2018 09:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Pak by mel ale skutecne poskytovat "fearless concurrency"
    "fearless concurrency" je kravina, PR meme. Co skutečně poskytuje/neposkytuje už bylo řečeno.
    a neprinaset jine problemy.
    Já jsem u toho tvého problému s FF nepochopil souvislost s rustem.
    xxx avatar 18.8.2018 15:36 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Souvislost je ta, ze to prepsali do Rustu, a vysledkem je stejne to, ze to nefunguje.
    Please rise for the Futurama theme song.
    18.8.2018 20:44 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Do rustu přepsali pouze CSS engine.
    18.8.2018 00:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Zatim nejvokalnejsi zastanci Rust, ktere jsem potkal, byli spise mizerni programatori C/C++, kteri z chyb obvinovali "zastaraly" programovaci jazyk.
    Přiznám se bez mučení, že jsem mizerný C/C++ programátor... Napsat netriviální kus kódu, u kterého bych mohl dát ruku do ohně za to, že neobsahuje UB, paměťové chyby a/nebo race conditions asi nedokážu. Určitě ne bez nějaké ruční a/nebo automatizované verifikace (kde už ale bude částečný překryv s tím, co delá rustc).

    OTOH je pravda, že stejnětak asi nedokážu napsat kód v Rustu, u kterého bych mohl opravdu dát ruku do ohně, že neobsahuje třeba logické chyby, DoS chyby nebo podobně. Stále bych s tím ale měl nejspíše méně starostí o jednu/dvě kategorie problému a mohl být o chlup klidnější s tím, že třeba out-of-bounds přístup způsobí pouze DoS, nikoli RCE. Nebo něco podobného.
    Rust je na dobre ceste k podobnemu molochu jakym je C++
    To souhlasím, co se týče růstu komplexity jazyk. Jsem zvědam, co s tím (ne)udělají.
    18.8.2018 01:22 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    kde už ale bude částečný překryv s tím, co delá rustc
    Prave, ja vzdycky chapal Rust tak, ze se vzaly best practices (z C++) a udelaly se z nich striktni pozadavky, aby bylo mozne zarucit to ci ono. Vetsina programatoru C/C++, ktera ma ambice zustat dusevne pricetna pri programovani vicevlaknovych aplikaci, bez tak bude dodrzovat podobne principy jako ma Rust, akorat to bude bez tech zaruk.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    little.owl avatar 18.8.2018 01:42 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Určitě ne bez nějaké ruční a/nebo automatizované verifikace (kde už ale bude částečný překryv s tím, co delá rustc).
    Automatizovane nastroje a restrikce jazyka na bezpecny subset.

    Ja nezpochybnuji prinost Rustu, nicmene mi prijde, ze na bezpecnost se zuzene kouka prizmatem integrity pameti ve vicevlaknovych aplikacich, coz samo o sobe nestaci.

    Vetsina projektu, kde jsme meli problemy sledovala typicky scenar. V prvni fazi se vypnou nastroje staticke analyzy, ignoruji restriktivni coding guidelines, nepisi poradne unit testy, code coverage a simulace HW, nebot to jen zdrzuje buildy, brzdi progress a ted se jedna stejne jen o prototypy, proof of the concept, demostrace, takze je to vse zbytecne. V tomto "demo modu" se setrvava mesice. Pak se to vsechno zapne, a staticke tooly nahlasi mizernou coverage a 20-100 000 chyb, ktere je treba uzavrit za tri tydny, protoze je dalsi release nebo se blizi audit. Takze se polovine nahlasenych problemu da globalne vyjimka, a zbytek se hekticky reviewuje/upravuje kazdym kdo umi cist C/C++, bez ohledu na to ze dany kod nezna a ani nema cas ho nastudovat, a pak se jde z pr**ru do pr**ru. Na stranu druhou, pokud se strikne postupuje od zacatku korektne, vyvoji se da cas, je mnozstvi problemu v teto oblasti velmi, velmi male. Ten hlavni problem je proste jinde.

    Ohledne pouziti bezpecneho jazyka, jsem spise skeptik, staci se kouknout na osud Ada. Je tu jiz roky, ma standard, certifikovane nastroje/kompilatory, formalne definovanou a verifikovatelnou verzi (Ada/SPARK) a presto ji temer nikdo nepouziva, nebot psat programy v ni je slozite a drahe.
    A former Red Hat freeloader.
    18.8.2018 11:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ja nezpochybnuji prinost Rustu, nicmene mi prijde, ze na bezpecnost se zuzene kouka prizmatem integrity pameti ve vicevlaknovych aplikacich, coz samo o sobe nestaci.
    To souhlasim. Paměťová bezpečnost je IMHO celkem podstatná část (třeba když se člověk podívá na přibývající CVEs apod.), ale samozřejmě to samo o sobě nestačí.
    Ohledne pouziti bezpecneho jazyka, jsem spise skeptik, staci se kouknout na osud Ada. Je tu jiz roky, ma standard, certifikovane nastroje/kompilatory, formalne definovanou a verifikovatelnou verzi (Ada/SPARK) a presto ji temer nikdo nepouziva, nebot psat programy v ni je slozite a drahe.
    To je pravda, nicméně je psaní v C++ jednodušší a levnější při dodržení veškerých guidelens, testování, atd.? Můj dojem je, že psát programy v Rustu je obecně naopak jednodušší, nikoli složitější (což nevylučuje, že některé specifické problémy mohou být složitější). Zejména běžné věci. Třeba když chci v C++, aby můj objekt byl moveable, musím mu dopsat příslušné konstruktory/operátory a korektně ošetřit stav "prázdný objekt" v member funkcích a destruktoru. Což je dost boilerplate kódu. Nebo třeba nutnost používat PIMPL, což je taky boilerplate a navíc i runtime overhead. Použití mutexu je také složitější a nebezpečnější. Dále třeba práce s unicode stringy. C++ optinal oproti tomu rustovému neumí skoro nic. Dále třeba interátory, jsou obtížnější na korektní použití, ale přitom neposkytují tolik užitečných funkcí.

    Přijde mi celkově - a bohužel včetně moderních verzí C++ - že člověk musí pochopit spoustu komplexity a následně napsat spoustu boilerplate, ale ve výsledku za to dostane strašně málo benefitu, naopak ještě třeba přibudou další pitfalls a footguns :-/
    18.8.2018 20:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    eh, *optional, *iterátory, atd.
    little.owl avatar 19.8.2018 01:17 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    To je pravda, nicméně je psaní v C++ jednodušší a levnější při dodržení veškerých guidelens, testování, atd.?
    Rekl bych, ze programovaci jazyk sam o sobe neni hlavni faktor, dulezitejsi je jeho znalost a zkusenosti s nim ze strany vyvojoveho teamu a vecem jako coding guidelines ci testovani neutecete v zadnem jazyku.
    Třeba když chci v C++, aby můj objekt byl moveable, musím mu dopsat příslušné konstruktory/operátory a korektně ošetřit stav "prázdný objekt" v member funkcích a destruktoru.
    Nemusite. Pravidla, kdy kompilator generuje defaultni verze move constructor/move assignment jsou pomerne jasna a lze to lehce vynutit. Manualne je to nutne psat pokud vam member-wise presunuti nestaci a to vetsinou indikuje komplexejsi programovou logiku uvnitr tridy ci komplexni dedicnou hearchii (spatny navrh).
    Nebo třeba nutnost používat PIMPL, což je taky boilerplate a navíc i runtime overhead.
    PIMPL je neprijemny, overhead zrovna zde dokaze kompilator casto eliminovat pokud pouzije std::unique_ptr. Co se tyka boiler-plating, Rust me take zrovna neprijde jako usporny jazyk.
    Použití mutexu je také složitější a nebezpečnější.
    Parallelni programovani neni jednoduche v zadnem jazyku a je to predevsim o datovych zavislostech.
    Dále třeba práce s unicode stringy. C++ optinal oproti tomu rustovému neumí skoro nic.
    Stringy jsou mizerie.
    Dále třeba interátory, jsou obtížnější na korektní použití, ale přitom neposkytují tolik užitečných funkcí.
    Staci, nevyhody nejsou natolik zasadni aby se menil jazyk.

    Aby by bylo jasno, ja nejsem velky zastance C++ a povazuji ho spise za nepovedeny jazyk ktery s sebou vlaci historii polopromyslenych rozhodnuti; C vidim i pres jeho slabiny spise pozitivne. Narozdil od vas bych C++ spise vycital fundamentalni inkonzistenci cele rady zasadnich pravidel a jejich mnozstvi - jako priklad uvedu dedukci typu, kdy mame v podstate sest verzi: tri pro templates (T&&, T&/T*, T/lambda return), lambda capture, auto object a decltype/decltype(auto). S kazdou verzi C++ je to horsi a tvrzeni komise, ze tohle jsou veci pro autory knihoven, nikoliv pro "radove" programatory neakceptuji. Standard bude mit za chvili pres dva tisice stran jazykove pravniciny a pokud clovek chce krome jazykove onanie delat i rozumnou praci, nema moc sanci tohle absorbovat. Take koukam po nahrade, ale Rust to asi neni.
    A former Red Hat freeloader.
    19.8.2018 12:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Rekl bych, ze programovaci jazyk sam o sobe neni hlavni faktor, dulezitejsi je jeho znalost a zkusenosti s nim ze strany vyvojoveho teamu a vecem jako coding guidelines ci testovani neutecete v zadnem jazyku.
    S tím samozřejmě souhlasím, ale je to taková ne-odpověď a přijde mi, že protiřečí tvému výroku o Adě. Jestliže můžeme o Adě něco takového říct, určitě je na místě se zeptat, jestli to neplatí i o C++ ...
    Nemusite. Pravidla, kdy kompilator generuje defaultni verze move constructor/move assignment jsou pomerne jasna a lze to lehce vynutit.
    Měl jsem na mysli právě např. při použití PIMPL. V té chvíli totiž potřebuješ (byť prázdný) custom destructor, a tím pádem nemáš generované move konstruktory / operátory. Naívc musíš v member funkcích buď ošetřit stav prázdného PIMPL pointeru, nebo se spokojit s tím, že způsobí SEGFAULT při použití u moved-from objektu...
    Co se tyka boiler-plating, Rust me take zrovna neprijde jako usporny jazyk.
    Ano, to souhlasím. Hlavně v porovnání s vyššími jazyky je ukecaný...
    Parallelni programovani neni jednoduche v zadnem jazyku a je to predevsim o datovych zavislostech.
    Však o tom to právě je - že jazyky jsou do různé míry schopné ty datové závislosti modelovat a ošetřit chyby.
    Staci, nevyhody nejsou natolik zasadni aby se menil jazyk.
    No, to záleží na tom, jaký máš požadavky, pokud požadavkem bude paměťová bezpečnost a snazší paralelizace, může to dávat smysl.

    Jinak tahle odpověď celkem dobře ilustruje hlavní důvod použití C++ - status quo. C++ se tím pádem poslední dobou začíná čím dál více posouvat do pozice podobné třeba PHP nebo něčeho takového (s tím rozdílem, že C++ není tak zdaleka příšerný jazyk jako PHP).
    C vidim i pres jeho slabiny spise pozitivne
    Ano, to já taky, ovšem při použití na vhodné úrovni. C vidím jako vhodný pro kernely OS a embedded firmware. Pro programování user space programů / aplikací mi ale už moc vhodný nepřijde.
    19.8.2018 13:20 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    S tím samozřejmě souhlasím, ale je to taková ne-odpověď a přijde mi, že protiřečí tvému výroku o Adě. Jestliže můžeme o Adě něco takového říct, určitě je na místě se zeptat, jestli to neplatí i o C++ ...

    Nemyslím, že si to protiřečí. Sehnat vývojáře je obecně problém. A je pořád o dost jednodušší sehnat vývojáře na projekt v C++ než vývojáře na projekt v Adě. Takže abych větší projekt založil na Adě, musel bych být přesvědčen, že ty výhody oproti C++ budou dostatečně významné, aby převážily ty technické a organizační potíže, které to přinese. Pokud o tom přesvědčen nejsem, tak raději použiju C++, i kdybych si myslel, že to v Adě o něco příjemnější bude. (Hobby projekt, který stejně bude z větší části one man show, je samozřejmě něco jiného.)

    19.8.2018 14:17 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    A je pořád o dost jednodušší sehnat vývojáře na projekt v C++ než vývojáře na projekt v Adě.
    Jenže ten požadavek nebyl hledat vývojáře C++, ale vývojáře C++, kteří mají obrovské zkušenosti a/nebo jsou takoví machři, že dokáží psát kvalitní MT kód. Ty podmníky, které ty nebo little.owl kladete na programátory v C/C++ jsou natolik vysoké, že už mi přijde, že se to skoro té Adě blíží... Je to samozřejmě trochu nadsázka, nicméně všimni si, že ve stejném vlákně oba argumentujete dostupností programátorů C/C++ a zároveň z velké části vidíte problémy MT programování v C/C++ v neschopnosti programátorů.
    little.owl avatar 19.8.2018 19:58 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Jenže ten požadavek nebyl hledat vývojáře C++, ale vývojáře C++, kteří mají obrovské zkušenosti a/nebo jsou takoví machři, že dokáží psát kvalitní MT kód.
    A vy byste nehledal programatory, kteri dokazi psat kvalitni [MT] kod? Od programatoru C/C++ se ocekava schopnost psat prehledny udrzovatelny kod s zadnym undefined/unspecified behaviour, a minimem dokumentovanych implementation-defined behaviour, s dodrzenim coding guidelines a s tim ze maji jasnou predstavu co delaji a proc. Na stranu druhou museji mit podminky takto pracovat - coz casto neni splneno a to ma pak konsekvence. Kazdy dela chyby, pak musi byt chyceny pri kod review, statickou analyzou a kaskadou testovani; zajisteni kvality SW je process. Rozdil mezi dobrym/spatnym a zkusenym/mene zkusenym programatorem je predevsim v tom jak casto a kolik takovych chyb udelaji, a rozdily mezi programatory jsou pomerne velke.
    Ty podmníky, které ty nebo little.owl kladete na programátory v C/C++ jsou natolik vysoké, že už mi přijde, že se to skoro té Adě blíží...
    Podminky na programatory a na jazyky jsou dve ruzne veci. Pokud clovek umi C/C++, neni problem pro nej zacit rychle pouzivat vhodny subset jazyka a zacit dodrzovat nejake guidelines. Pokud clovek Adu neumi, tak jsou jeji restrikce irelevantni.
    Je to samozřejmě trochu nadsázka, nicméně všimni si, že ve stejném vlákně oba argumentujete dostupností programátorů C/C++ a zároveň z velké části vidíte problémy MT programování v C/C++ v neschopnosti programátorů.
    Nemam pocit, ze jsme to zduraznovali, ale neni v tom rozpor. V C/C++ lze psat bezpecne vicevlaknove aplikace, vyzaduje to vice pozornosti a snadneji se udela chyba, ale jak jsem psal jiz nekolikrat, implementace v nejakem jazyce je jen jeden krok procesu vyvoje kvalitniho SW.
    A former Red Hat freeloader.
    19.8.2018 21:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    A vy byste nehledal programatory, kteri dokazi psat kvalitni [MT] kod? Od programatoru C/C++ se ocekava schopnost psat prehledny udrzovatelny kod s zadnym undefined/unspecified behaviour, a minimem dokumentovanych implementation-defined behaviour, s dodrzenim coding guidelines a s tim ze maji jasnou predstavu co delaji a proc.
    Tak to je snad samozřejmé, že člověk hledá co nejlepší vývojáře, otázka je, jakou šanci mám je najít a zaplatit.
    V C/C++ lze psat bezpecne vicevlaknove aplikace, vyzaduje to vice pozornosti a snadneji se udela chyba, ale jak jsem psal jiz nekolikrat, implementace v nejakem jazyce je jen jeden krok procesu vyvoje kvalitniho SW.
    Tu zmínku o těch ostatních krocích jsem nepochopil. Přijdou mi samozřejmé. Tady se bavíme právě právě o tom kroku implementace. Nebo je snad třeba unit testing v C++ nějak výrazně snazší v porovnání s jinými jazyky? Mně přijde, že to spíše opět bude naopak...
    19.8.2018 22:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Tu zmínku o těch ostatních krocích jsem nepochopil. Přijdou mi samozřejmé. Tady se bavíme právě právě o tom kroku implementace. Nebo je snad třeba unit testing v C++ nějak výrazně snazší v porovnání s jinými jazyky? Mně přijde, že to spíše opět bude naopak...

    Nejde o to, že by to bylo výrazně snazší. Ale stejně tak to není výrazně obtížnější. On tady v podstatě nikdo netvrdí, že by celkové nároky na vývoj v C++ byly nějak výrazně menší než v těch exotických jazycích. Ale stejně tak nejsem vůbec přesvědčen (a očividně nejsem sám), že by to v Rustu, Adě nebo nějakém dalším cool jazyce šlo celkově o tolik lépe, aby to vynahradilo komplikace spojené s volbou daleko méně rozšířeného jazyka.

    19.8.2018 23:03 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ale stejně tak nejsem vůbec přesvědčen (a očividně nejsem sám), že by to v Rustu, Adě nebo nějakém dalším cool jazyce šlo celkově o tolik lépe, aby to vynahradilo komplikace spojené s volbou daleko méně rozšířeného jazyka.
    V tomhle ohledu nejsme ve při. Však jsem poznamenával, že byly projekty, kde jsem Rust zavrhl ve prospěch setrvání u C/C++, mj. právě také z tohoto důvodu. Celkově jsem sem psal hlavně kvůli obraně toho rozhodnutí Mozilly použít ho, tam mi přijdou ty důvody dobré a ta kritika mi přišla dosti nesmyslná, až histerická. Ale to neznamená, že bych považoval za rozumné hned použít Rust všude, kde to je jen trochu možné.
    little.owl avatar 19.8.2018 19:55 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    S tím samozřejmě souhlasím, ale je to taková ne-odpověď a přijde mi, že protiřečí tvému výroku o Adě.
    Ani ne. Michal Kubecek vam to presne vysvetlil.
    Měl jsem na mysli právě např. při použití PIMPL.
    PIMPL mi nikdy neprisel jako problem, protoze ho moc nepouzivame s vyjimkou public interfacu modulu, coz je zlomek kodu a tam jen z duvodu exportu zavislosti.
    Však o tom to právě je - že jazyky jsou do různé míry schopné ty datové závislosti modelovat a ošetřit chyby.
    Rust dokaze osetrit urcitou tridu chyb, ale jeho prinost v kontextu celeho zivotniho cyklu producktu a vyvojoveho procesu neni takovy, aby se vyplatilo prejit; fakticky to ani neni mozne. A vubec neresi hlavni problemy co jsme z hlediska kvality a spolehlivosti meli za poslednich 10 let.
    A former Red Hat freeloader.
    19.8.2018 22:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    PIMPL mi nikdy neprisel jako problem, protoze ho moc nepouzivame s vyjimkou public interfacu modulu, coz je zlomek kodu a tam jen z duvodu exportu zavislosti.
    PIMPL byl příklad, ten problém je obecně v tom, že C++ move semantics rozbíjejí RAII. (Přidávají do lifetime objektu stav, kdy objekt ještě není uvolněn, ale už není ve validním/iniciovaném stavu.)
    Rust dokaze osetrit urcitou tridu chyb, ale jeho prinost v kontextu celeho zivotniho cyklu producktu a vyvojoveho procesu neni takovy, aby se vyplatilo prejit; fakticky to ani neni mozne. A vubec neresi hlavni problemy co jsme z hlediska kvality a spolehlivosti meli za poslednich 10 let.
    Nepostřehl jsem moment, kdy se z diskuse stala úvaha proč ne/přejít na Rust v tvém zaměstnání.
    little.owl avatar 19.8.2018 23:11 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Přidávají do lifetime objektu stav, kdy objekt ještě není uvolněn, ale už není ve validním/iniciovaném stavu.
    Presouvate snad rvalue, tedy objekt bez identity/jmena a movable, a pak to neni problem. Navic nemam pocit, ze movable-but-not-copyable pristup rozbiji RAII.
    A former Red Hat freeloader.
    20.8.2018 15:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Presouvate snad rvalue, tedy objekt bez identity/jmena a movable, a pak to neni problem. Navic nemam pocit, ze movable-but-not-copyable pristup rozbiji RAII.
    To by znamenalo používat move semantics pouze pro dočasné objekty bez identity. Trochu škoda.
    Heron avatar 18.8.2018 10:28 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Představu, že nějaká nová zázračná Cool Language of the Year bude tou kouzelnou hůlkou
    Tak možná ne všechny problémy ale některé ano. Přiznám se, že jsem nikdy pořádně nepochopil, proč je tak těžké navrhnout přirozeně multithreading / multiprocessing jazyk. Ale nejsem programátor, svoje skriptíky za nějaké větší a komplexnější programy považovat nebudu.

    Ovšem vycházím z toho, že v shellu můžeme bez problémů psát prog1 | prog2 | prog3 atd. a tímto automaticky bez jakékoliv větší námahy psát programy využívající několik procesorů. Stačí jen dodržet jednoduchou zásadu a to, že výstup programu by měl být snadno zpracovatelný na vstupu jiného programu. O zbytek se postará OS.

    Další automaticky a snadno použitelnou věcí, kterou používám takřka denně, je konstrukce find něco | parallel prog.

    A ve skutečnosti výše uvedené techniky lze bez problémů zkombinovat, takže parallel může spouštět vláček programů spojených rourou atp.

    (Ano vím, že dneska jsou k disposici ultrarychlé fronty, takže programy mohou asynchronně strkat data do fronty a libovolný jiný program na to může reagovat a požadavek zpracovat.)

    Je to pro mě (ten unixový způsob) tak přirozené, že příliš nerozumím tomu, proč v programovacích jazycích je stále potřeba explicitně označovat místa "tady bude thread" a nedej bože to ještě ručně zařídit.

    Když si vezmu za příklad python, tak má krásnou knihovnu multiprocessing.Pool a tam je map. Dám ji funkci, pole a výsledkem je pole výsledků té funkce na prvky vstupního pole. Automaticky paralelně v maximálním počtu procesů podle počtu procesorů. O víc se starat nemusím, multiprocessing na jeden řádek.

    Ok, ale proč tohle není součástí jazyka? Dovedu si představit automaticky paralelní list comprehension (nebo možná ještě lépe generátor), který, pokud může dokázat (to je podmínka i pro Pool.map) že volaná funkce nemá žádné vedlejší efekty (k čemuž mimochodem Python vede programátora od počátku), tak to provede paralelně. A dovedu si představit, že debuger, nebo něco jako pylint upozorní na neparalelizovatelné smyčky s tím, že když se to přepíše, tak to pojede.

    Ano, vím, že tohle není všespásné a stále budou existovat místa, která bude potřeba explicitně rozdělovat (protože program samozřejmě nepozná, že například tab v prohlížeči by měl být samostatný proces), ale současně si nemyslím, že je na tom něco tak složitého. Techniky máme i v tom 40 let starém shellu.
    18.8.2018 11:43 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové

    Ne všechno lze řešit takhle, nebo aspoň ne bez nepřijatelné ztráty výkonu. Někdy jednotlivé thready potřebují sdílet data a řešit přístup k nim.

    Namátkou třeba connection tracking. Mám pár desítek (někdy i stovky) procesorů, na kterých se paralelně zpracovávají pakety. Pro každý se potřebuju podívat, jestli odpovídá nějaké existující položce, případně provést nějaké další kontroly (třeba u TCP se kontrolují sequence a acknowledgement number, jestli dávají aspoň trochu smysl) a podle toho se buď zahodí, přiřadí se mu existující položka z tabulky nebo se vytvoří nová.

    Pokud se něco záasadního nezměnilo, řešením je klasická hash tabulka, kde je pro každou hodnotu hashe RCU list, takže třeba čtení (což je drtivá většina přístupů) nezdržuje prakticky vůbec a jen přidávání a odebírání je potřeba pokrýt spinlockem.

    Jak to budeš řešit ve svém modelu? Napadá mne ustanovit jeden thread jako "strážce tabulky", kterému se předá request, on provede lookup, vyřeší co je třeba a vrátí odpověď. Výsledek bude ještě horší než kdybych celou tabulku pokryl jedním univerzálním zámkem (o režii té komunikace). Kdyby někdo něco takového zkusil navrhnout, maintainer ho požene klackem (nadsázka, Pablo není ten typ, ale naději na úspěch bych tomu stejně nedával).

    Spousta aplikací by tak bezesporu fungovat mohla. Ale je dost míst - i v userspace - kde si takový luxus programátor dovolit nemůže.

    Heron avatar 18.8.2018 12:46 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Jasně, právě proto jsem uvedl ty příklady, aby bylo jasné, že vycházím zejména ze zpracování dostatečně nezávislých položek. Chápu, že tento způsob není možný pokud je potřeba, aby thready mezi sebou úzce spolupracovaly a rozhodně se nechci pouštět do systémového programování na úrovni jednotlivých packetů.

    Zrovna to řešení pro generator comprehension mě přijde docela logické a možná se dočkáme někdy v budoucnu v Pythonu syntaktického cukru (dalšího typu závorky) pro parallel comprehension. I když to je pořád explicitní označení pro místo "tady můžeš dělat multiprocess".
    cezz avatar 19.8.2018 22:37 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Myslim, ze tu si pomerne presne trafil do cierneho. Bash je pomerne vysoko urovnovy jazyk a podla mna prave preto sa v nom niektore ulohy paralelizuju velmi dobre. Samozrejme ze to iste vies napisat v C, ale nebude to jedna rura a presne ako vravis, pri Bashi ti ani nenapadne, ze by si s tou rurou nieco napisal zle pretoze ta pomerne vysoka abstrakcia ti v tom svojim sposobom brani. Nespominam ze by som kedy debugoval nejaky concurrency problem v Bash kode hoci paralelne spracovanie pouzivam v podstate v kazdom jednom skripte.

    Krasny priklad je tiez Rusti iter, kde ho s pomocou rayon-u jednoducho prepises na par_iter a je to. Jazyk samotny kedze je o trochu vyssej urovne ako C ti pomaha niektore ulohy krasne paralelizovat prave tym, ze pozaduje po programatorovi aby svoj kod pisal o trochu jednoznacnejsie. iter pomerne jednoznacne hovori ze ides pracovat nad prvkami nejakeho pola. S extra garanciou pristupu k premennej v podobe sledovania vlastnictva potom vies pomerne jednoducho povedat "toto urob, ale v 4 vlaknach". Keby si v Ruste robil klasicky for, i<len(),i++, tak je ta abstrakcia o trochu horsia - clovek este ako tak pochopi, ze o co ide ale uz tam o cosi tazsie vlozis tu logiku vlakien. Prave pre to, ze je to o kusok nizsia uroven. (a to uz sa ani nebavime o ASM)

    Python je tiez dobry priklad, lebo (ignorujuc GIL) vies v kode pomerne jasne deklarovat zamer programatora. Pride mi ze taky kod sa potom casto omnoho lepsie optimalizuje ked ho ma compiler prelozit do strojoveho kodu. V pripade Pythonu je to tak trosku premarnena prilezitost. Jednak bol vytvoreny v case ked jedno jadro bol standard a tiez sa zvycajne pouziva na ulohy kde GIL nie je az tak limitujuci.

    Go je v tomto smere asi lepsi priklad, tam je ten paralelizmus tak nejak core vlastnost jazyka a vo vela pripadoch ziskas paralelizmus tak nejak by the way. Go ma samozrejme svoje vlastne problemy (podla mna skor sposobene vedenim projektu ako jazykom samotnym) ale to je vedlajsie.

    Ostatne keby nizkourovnovost bola hlavnou garanciou vysokeho paralelneho vykonu, mali by sme C vidiet s velkym odstupom na poprednych prieckach v aplikaciach kde na vykone skutocne zalezi, ale tak jednoznacne to nie je.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    Jendа avatar 18.8.2018 11:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Když si vezmu za příklad python, tak má krásnou knihovnu multiprocessing.Pool a tam je map.
    To úplně neodpovídá té koloně v shellu s parallel, protože to nezpracovává průtokově. Seznam musí být hotový a pak na něj uděláš paralelně map. Něco podobného je i v C, stačí na strategické místo napsat #pragma omp parallel. V C++ pak jsou Threading Building Blocks, které umí jak toto, tak průtokové zpracování, fronty, partition problému…
    Heron avatar 18.8.2018 12:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Však já jsem to neuváděl jako ekvivalenty. Ano, pro pool.map je potřeba hotový seznam, zatímco parallel nebo třeba xargs si to bere postupně s stdin. V tom je jistě rozdíl a sám jsem si napsal udělátko, které umožňuje paralelně zpracovávat položky ve frontě, kam je možné je průběžně zapisovat.

    Mým cílem bylo spíš vyvolat diskusi na toto téma, nejsem programátor, jistě se na to dívám zkresleně a zajímal mě jiný pohled.
    little.owl avatar 19.8.2018 01:28 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    +1
    A former Red Hat freeloader.
    cezz avatar 19.8.2018 21:46 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Pozeram dokumentaciu k tom TBB parallel_for a pride mi ze presne preto vela ludi uteka k Rustu. Jednak je ta dokumentacia absolutne mizerna oproti tomu, co automaticky vygeneruje rustdoc, druhak je to sialene komplikovane oproti rayon a jeho par_iter.

    Toto je pohlad cloveka podobne ako Heron, ktory vacsinu casu potrebuje nieco zbastlit v Bashi a Pythone, ale obcas potrebuje nieco vykonnejsie, takze je mozne ze mi nieco uchadza, ale tak ako je TBB prezentovane by som dlho vahal, ci mi to stoji za tu namahu.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    little.owl avatar 19.8.2018 23:13 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Pozeram dokumentaciu k tom TBB parallel_for a pride mi ze presne preto vela ludi uteka k Rustu.
    TBB je inteli knihovna. Zatim ten utek, treba v nabidkach placene prace, neni videt.

    V C++ se to tradicne resi pres OpenMP, kde muzete napsat:
    #pragma omp parallel for
    for (auto it = v.begin(); it < v.end(); it++)
    {
       ...
    }
    
    nebo je mozne pouzit paralellni for_each od C+17 (C++20 to jeste rozsiruje). Oboji je dokumentovane s precisnosti standardu a verze s OpenMP je pouzitelna i v C.
    A former Red Hat freeloader.
    cezz avatar 20.8.2018 11:03 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    OpenMP je tak trochu kanon na vrabce, (ked sa bavime niekde na urovni rayon, alebo Pythoni multiprocessing.Pool) ale Ok. (stale si stojim za tym, ze aj v pripade OpenMP je dokumentacia uplne priserna)

    Co sa tyka ponuky prace, mas pravdu. Je vela projektov ktore ciastocne na Rust prechadzaju, (spominany Firefox, gstreamer napriklad) ale co sa tyka prace v Ruste ako takej, tak clovek narazi len na kdejake blockchain-based startupy a do toho by som teda osobne nesiel.. Uz sa ale objavuju spolocnosti, ktore Rust pouzivaju a hoci to nie je primarna poziadavka, znalost Rustu moze byt vyhodou.

    Ja by som tomu dal tak dva-tri roky, kam to povedie. Pre mna osobne je to uz teraz taka obdoba C ktoru viem pouzit. Ked obcas vidim, ake problemy zachyti borrow checker, je mi jasne, ze uz by som videl nejeden segfault keby som to pisal v C. :-D
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    20.8.2018 11:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ja by som tomu dal tak dva-tri roky, kam to povedie.
    Já bych tomu klidně dal i víc. Ono to potrvá i v případě, že to půjde dobře...

    Mně přijde, že lidé, kteří se tu tak pohoršují nad nestabilitou rustu a jeho použití ve FF, asi úplně zapomněli historii C a C++. V obou případech bylo mezi vznikem jazyka a standardizací >15 let. A že by se v mezidobí nepsal v těch jazycích produkční software? :-D Přitom nahradit webový prohlížeč (třeba jiným nebo o trochu starší verzí) mi přijde o řád snazší než nahrazovat software tehdy...
    little.owl avatar 20.8.2018 12:08 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    OpenMP je tak trochu kanon na vrabce,
    OpenMP neni kanon na vrabce, ma stabilni podporu v kompilatorech jiz roky a umoznuje velmi dobre parallelizovat starsi kod.
    stale si stojim za tym, ze aj v pripade OpenMP je dokumentacia uplne priserna
    Co je konkretne na dokumentaci OpenMP pro C/C++ priserneho? Viz. zde ci zde ci zde.

    Pokud vam nevyhovuje OpenMP, v cem je problem psat v C++:
    int aa[] = {0,1,3 /*...*/};
    std::for_each(std::execution::par, std::begin(aa), std::end(aa), [&](int i) {
        ; // do something
    });
    
    ci jednoduse to modifikovat pro jakykoliv STL container nebo vasi vlastni tridu.
    Ja by som tomu dal tak dva-tri roky, kam to povedie.
    To bude trvat mnohem dele.
    A former Red Hat freeloader.
    cezz avatar 20.8.2018 22:34 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Co je konkretne na dokumentaci OpenMP pro C/C++ priserneho? Viz. zde ci zde ci zde.
    Uz len to, ze je to PDF je naprosty des. Pre porovnanie spominany rayon. S jednoduchym vyhladavanim, prikladmi ktore maju zvyraznenu syntax a nalinkovane typy. (a to aj typy mimo dokumentovanej kniznice, napriklad std::) Odkazy priamo do zdrojovych kodov.. (danej verzie!) Python standard library je hadam jedina vec ktora sa blizi standardu aky vie v podstate bez namahy vygenerovat rustdoc.
    int aa[] = {0,1,3 /*...*/};
    std::for_each(std::execution::par, std::begin(aa), std::end(aa), [&](int i) {
        ; // do something
    });
    Mne pride toto take citatelnejsie:
    (0..3).into_par_iter().for_each(
        |i| // do something
    );
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    little.owl avatar 21.8.2018 00:17 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Uz len to, ze je to PDF je naprosty des.
    Znovu, co je na tom desiveho? Jedna o rozumne napsanou specifikaci standardu, vcetne prikladu, na zaklade nehoz lze implentovat prekladac. To je fakticky nejlepsi verze dokumentace jakou muzete dostat.
    Pre porovnanie spominany rayon.
    Oproti specifikaci standardum OpenMP, pouziva tato dokumentace celkem vagni jazyk s nejednoznacnou interpretaci. Podle takoveho popisu interface by knihovna sla tezko reimplementovat, aniz by se rozbily aplikace a to je dobre meritko kvality dokumentace.

    Hlavne ze to ma ty barvicky.
    Mne pride toto take citatelnejsie:
    Nekdo proste radsi zelenou, nekdo modrou.
    A former Red Hat freeloader.
    cezz avatar 21.8.2018 10:47 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Znovu, co je na tom desiveho? Jedna o rozumne napsanou specifikaci standardu, vcetne prikladu, na zaklade nehoz lze implentovat prekladac. To je fakticky nejlepsi verze dokumentace jakou muzete dostat.
    Neda sa v tom rozumne vyhladavat. (a pred tym, nez povies, ze to je problem PDF prehliadaca, nie PDF prehliadac nepozna koncept funkcii, makier a traits, rustdoc ano) Plus vsetky dalsie problemy ktore PDF ma ako napriklad fakt ze je to non-free format zatazeny patentami, velmi tazko sa zobrazuje na citackach/mobilnych displayoch, neda sa don linkovat z inej dokumentacie,..
    Oproti specifikaci standardum OpenMP, pouziva tato dokumentace celkem vagni jazyk s nejednoznacnou interpretaci. Podle takoveho popisu interface by knihovna sla tezko reimplementovat
    Mozno tam kazdy vidime to svoje, ale ta dokumentacia doslova zahrna aj kod ktory danu funkcionalitu implementuje keby si chcel naozaj ist az na uroven implementacnych detailov. Je dost mozne, ze z tej dokumentacie dokazes extrahovat komplet cely kod rayonu. Plus jazyk samotny pomerne jasne urcuje co bude tvoja funkcia robit, ci bude menit nejake data, v akej forme ich vrati a ako dlho potrebuje aby data boli alokovane napriklad. Samotny deskriptor funkcie ti povie polovicu dokumentacie. To ze je to pekne nalinkovane a ofarbene je uz len prijemny detail.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    little.owl avatar 21.8.2018 13:49 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Neda sa v tom rozumne vyhladavat. (a pred tym, nez povies, ze to je problem PDF prehliadaca, nie PDF prehliadac nepozna koncept funkcii, makier a traits, rustdoc ano) Plus vsetky dalsie problemy ktore PDF ma ako napriklad fakt ze je to non-free format zatazeny patentami, velmi tazko sa zobrazuje na citackach/mobilnych displayoch, neda sa don linkovat z inej dokumentacie,..
    Mate strukturovany dokument s kvalitou zpracovani na urovni standardu, s presnym jazykem, s definici pojmu, terminologie, s obsahem, s indexem, s moznosti referovat doslova kazdy cislovany radek, reviewovany, s historii zmen, referencni kartu se vsim podstatnym ... a to vse je irelevantni, protoze PDF. Navic jste zaspal dobu, PDF je free otevreny format s ISO standardem, uz deset let, viz zde ci zadarmo zde.
    Mozno tam kazdy vidime to svoje, ale ta dokumentacia doslova zahrna aj kod ktory danu funkcionalitu implementuje keby si chcel naozaj ist az na uroven implementacnych detailov.
    Pokud dokumentace API knihovny dohani uzivatele ke studovani kodu implementace, je spise horsi; coz je v praxi vetsina mimo implementacni standardy.
    A former Red Hat freeloader.
    cezz avatar 21.8.2018 16:33 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Sorry ale kecas. Su to 3 rozne PDF, ktore sa v podstate nedaju normalne nalinkovat. (o tom ze musi clovek stahovat cely subor aby si pozrel definiciu jednej funkie ani nehovorim) Jasne, mozem linkovat na cisla stranok a riadkov ako v minulom storoci ale to z toho nerobi uzasny system. ;-)

    Plus to ze je nieco ISO standard z toho nerobi free format, stale je zatazeny patentami ktore ti umoznuju ich pouzit len za urcitych podmienok.

    A nikoho nikto nenuti k studovaniu kodu implementacie, nevkladaj mi slova do ust. To ze tam ta moznost je je len bonus, ak si zvedavy ako to bolo implementovane.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    21.8.2018 16:47 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    No, tak on zas má pravdu v tom, že třeba rayon nemá rigorózně specifikované rozhraní. Což bych ale od takhle mladé knihovny opravdu nečekal. Ta dokumentace OMP bude (asi) lepší z toho konzervativního / rigorózního hlediska, ten rayon zas má tu dokumentaci mnohem příjemnější pro programátora, když se snaží tu knihovnu použít.

    Ideální by byla kombinace obojího.
    cezz avatar 21.8.2018 16:57 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    To je ciastocne pravda, na druhej strane vela z toho co musi OMP explicitne definovat je v Ruste dane implicitne.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    little.owl avatar 21.8.2018 18:32 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    mnohem příjemnější pro programátora,
    To je pak subjektivni, ja preferuji presnejsi specifikaci, nebot vagnejsi ci neuplny popis muj zivot nikdy lehci neudelal, spise naopak.

    Ta diskuze je absurdni, vetsinou nesezenete lepsi dokumentaci nez je implementacni standard. Coz neznamena, ze standard je nejlepsi ucebnice a OpenMP to resi oficialni referencni kartou a dokumentem s desitkama vysvetlenych prikladu, coz neni bezne - a stale to neni dost, protoze PDF a barvicky.
    A former Red Hat freeloader.
    21.8.2018 22:03 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Mě netankují ani tak barvičky (wat?), ale spíše vyhledávání podle indexovaných symbolů a jejich prolinkování. Jinak jako jo, to jejich PDF vypadá celkom slušně. Asi z toho nejsem tak odvařenej, ale není to vyloženě špatný. Proti PDF nic nemám, ale přijde mi horší než prolinkované HTML v tom, že ta dokumentace IMHO není určená k tomu, aby ji člověk četl jako knížku od začátku do konce, ale je to spíše stromová nebo stromu podobná struktura, pro což se líp hodí HTML.

    Pokud tě irituje to srovnání s Rayonem/Rustí dokumentací, můžeme srovávat třeba s cppreference.com , to je podobné, navíc více rigorózní - tuhle dokumentaci vidím jako blízko toho ideálu.

    Btw. co ti vadí na dokumentaci Rayonu? Mě tam vadil mrtvý link na readme, ale jinak mi to přijde ok a nevidím moc nějakou vágnost...
    little.owl avatar 22.8.2018 00:34 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ta dokumentace Rayonu je dobra, vice nez dostatecna k pouziti v temer jakekoliv aplikaci - pripadne nejasnosti by se skutecne vyresili kouknutim se kodu, a tak by tam prakticky nebyl problem. Dokumentacni tooly a jejich integrace u jazyku jako Go ci Rust, spolecne s urcitou kulturou dokumentace, je neco co C++ zoufale chyby a Doxygen to nezachrani. Rozbiteho Readme.md linku jsem si vsiml, ale neresil jsem to. Jinak. Nevim jestli byl v situaci, kdy jste psal stovky requirements pro SW, ktery nekdo musel implementovat. Myslel jste neco, napsal neco jineho - formulovat myslenky je tezke, vyvojar to interpretoval nejak, tester opet jinak, a pak z toho byla jen kupa problemu a mohl jste za to podle vetsiny vy, protoze jste to nespecifikoval poradne. Nebo jste pracoval na projektu, kde byla soucasti treba specifikace komunikacnich protokolu, a pak kdyz se vsechny komponenty pospojovaly dohromady na integracnim workshopu, nic nefungovalo protoze kazdy dodavatel intepretoval specifikaci trochu jinak a pak jste to pod tlakem v noci resil s vedomim, ze blokujete praci dalsich deseti lidi. Nebo jste se jen prokousaval stovkami protichudnych zmatenych requirements. Proste, po par takovych zkusenostech ocenite a rozpoznate dobrou specifikaci, a mnozstvi prace ktere na ni bylo odvedeno. Veci jako may, might, should, shall maji presne definovany vyznam, stejne jako zakladni pojmy, dokument je konzistentni, strukturovany, informace ve vetach nechyby ani neprebiva. Z tohoto pohledu je OpenMP standard o rad uplne nekde jinde, uz jen proto kolik na nem lidi stravilo casu a to si nedelam iluze, ze kdyz to nekdo bude chtit implementovat narazi na plno sedych zon. A ta argumentace s formatem PDF, linky ci zvyraznovanim syntaxe - ne od vas - mi proste prijde skutecne absurdni.
    A former Red Hat freeloader.
    22.8.2018 02:14 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    nic nefungovalo protoze kazdy dodavatel intepretoval specifikaci trochu jinak ... Veci jako may, might, should, shall maji presne definovany vyznam
    Vsimni si, ze v pripade psani specifikace chvalis pouziti jazyka (byt prirozeneho), ktery ma omezene vyjadrovaci schopnosti, a povazujes to za dobrou vec. Ale v pripade programovaciho jazyka (Rustu) ti to vadi. Pricemz se jedna jen o dve ruzne faze vyvoje.

    Klidne bych mohl tvrdit, ze specifikaci muzes napsat obecnym jazykem bez nejakeho vymezovani, co je to must a should, jen s tou podminkou, ze autor specikace bude umet dobre psat specikace.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    little.owl avatar 22.8.2018 08:26 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Vsimni si, ze v pripade psani specifikace chvalis pouziti jazyka (byt prirozeneho), ktery ma omezene vyjadrovaci schopnosti,
    To neni o omezenosti, to je o presnosti.
    Ale v pripade programovaciho jazyka (Rustu) ti to vadi.
    Nevadi, Rust az tolik neomezuje, tedy nad ramec programovaci jazyka, ktery musi byt z podstaty presny. Hlavni problem vidim v tom, ze je to zatim stale experimentalni nestabilni rolling jazyk, s tim ze jeho prinost neni v praxi az tak velky, aby se vyplatilo ted vubec uvazovat o nahrazeni ustalenych systemovych jazyku se stabilnim ekosystemem.
    Klidne bych mohl tvrdit, ze specifikaci muzes napsat obecnym jazykem bez nejakeho vymezovani, co je to must a should, jen s tou podminkou, ze autor specikace bude umet dobre psat specikace.
    Tvrdit muzete co chcete. Psani jednoznacne specifikace, ale i treba zakonu a podobnych veci, vyzaduje definici pojmu a terminu ci uzivani ustalene terminologie, to neni barvita beletrie, kde je na fantazii ctenare si text interpretovat po svem.
    Napriklad ISO/IEC standardy vyzaduji "plain language" a jsou vesmes postaveny na premise, ze "shall/shall not" jsou "requirements", "should/should not" jsou "recommendations", "may/need not" jsou "permission" a "can/can not" jsou "possibility and capability". Treba z MPEG standardu (ISO 23001-11:2015):
    3.1.34
    shall
    term used to express mandatory requirements for conformance to this Recommendation | International Standard

    3.1.35
    should
    term used to refer to behaviour of an implementation that is encouraged to be followed under anticipated ordinary circumstances, but is not a mandatory requirement for conformance to this Recommendation | International Standard
    Tohle je nejen bezne, ale ve sve podstate nutne.
    A former Red Hat freeloader.
    22.8.2018 11:26 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    To neni o omezenosti, to je o presnosti.
    V momente, kdy jednotlivym pojmum davas jeden konkretni vyznam, jiz dochazi k omezeni.
    ze jeho prinost neni v praxi az tak velky, aby se vyplatilo ted vubec uvazovat o nahrazeni ustalenych systemovych jazyku se stabilnim ekosystemem.
    Mozna pro tebe pro vasi firmu. V Mozille (a asi i jinde) si to nemysli a ne vsude maji tak striktni pozadavky. Treba takove PHP nebo JavaScript maji naprosto zbesily vyvoj a prekvapive to nevadi milionum jeho uzivatelu.
    Tvrdit muzete co chcete. Psani jednoznacne specifikace...
    Ona to byla puvodne parafraze na jednoho prispevetele do tehle diskuze.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    little.owl avatar 22.8.2018 12:58 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    V momente, kdy jednotlivym pojmum davas jeden konkretni vyznam, jiz dochazi k omezeni.
    Definovani terminologie neomezuje vyjadrovaci prostredky ktere mate k dispozici pro psani specifikaci, presne naopak, nebot vagni a nejednoznacne pojmy nemuzete pouzit.
    Treba takove PHP nebo JavaScript maji naprosto zbesily vyvoj a prekvapive to nevadi milionum jeho uzivatelu.
    Srovnavat webovy vyvoj, kde veci maji kratky polocas rozpadu a vyvojari prepisuji frameworky a aplikace snad kazde tri roky se systemovym programovanim kam Rust aspiruje a kde se udrzuji veci i desitky let, tak jednoduse nejde. Navic je to nesmyslne srovnani, treba Javascript ma rozumny stabilni standard (ECMA), ktery se zpetne kompatibilne updatuje transparentnim zpusobem jednou za rok; rozhodne se nemeni kazde tri tydny. Mozilli pristup k Rustu uz dela problemy distribucim (viz. predchozi Michaluv link) nebo kdy LTS distribuce si nemohou dovolit updatovat kompilator desetkrat za rok a pak distrubuuji derave davno nepodporovane verze (viz. ono CVE).
    A former Red Hat freeloader.
    22.8.2018 13:45 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Definovani terminologie neomezuje vyjadrovaci prostredky ... nebot vagni a nejednoznacne pojmy nemuzete pouzit.
    To trochu nedava smysl.
    Srovnavat webovy vyvoj, kde veci maji kratky polocas rozpadu a vyvojari prepisuji frameworky a aplikace snad kazde tri roky
    To by ses divil, kolik veci napsanych v PHP bezi deset a vic let, coz uz je docela srovnatelne s onim systemovym programovanim.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    little.owl avatar 22.8.2018 18:05 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    To trochu nedava smysl.
    Muzete to upresnit? Specifikace musi byt jednoznacna, tedy normativni casti maji jen jednu a pouze jen jednu moznou interpretaci. Proto vetsina dokumentu tohoto typu zacina s "Terms and Definitions" ci "Glosary", nebo referuji dalsi normativni dokumenty, ktere definuji terminologii. Za temito vecmi stoji uz vice nez stolete zkusenosti jak psat a pouzivat technicke dokumenty, standardy a specifikace.
    napsanych v PHP bezi deset a vic let
    Ale jo, php je stalice. A maji to stesti, ze jim nekdo podporuje a posila roky bezpecnostni updaty na starsi verze. Php5 ma kolik let? Patnact?
    A former Red Hat freeloader.
    22.8.2018 14:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Mozilli pristup k Rustu uz dela problemy distribucim (viz. predchozi Michaluv link)
    Za celou tu diskusi jsem z p. Kubečka nedostal informaci, jaké problémy to distribucím dělá. Získal jsem dojem, že problémy mají především proto, že rolling-updatujou Firefox v non-rolling distru. Také nebyl nikde vysvětlen důvod toho požadavku, proč musí OpenSUSE dodávat spolu s FF i odpovídající rustc - podezírám je, že považují rustc jen za takový divný gcc a podle toho se k němu chovají, což není úplně smysluplné.
    nebo kdy LTS distribuce si nemohou dovolit updatovat kompilator desetkrat za rok a pak distrubuuji derave davno nepodporovane verze (viz. ono CVE)
    Tam není problém v tom rolling modelu ale hlavně v tom, že ta bezpečnostní chyba nebyla nahlášena v rámci vydání Rust 1.21. I kdyby byla bývala existovala LTS verze Rustu, stejně by to distribuce ve chvíli zazáplatování bezpečnostní chyby musely aktualizovat, což v současné situaci vyjde v podstatě nastejno jako aktualizovat na poslední stable verzi. Hlavně to ale chtělo a chce dobudoucna o té chybě informovat.
    22.8.2018 17:06 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Za celou tu diskusi jsem z p. Kubečka nedostal informaci, jaké problémy to distribucím dělá.

    Dostal, dokonce několikrát. Ale z části jste tu informaci ignoroval, z části jste ty problémy nepovažoval za důležité. S tím nic nenadělám.

    Také nebyl nikde vysvětlen důvod toho požadavku, proč musí OpenSUSE dodávat spolu s FF i odpovídající rustc

    Protože distribuční balíčky se buildí v OBS nástroji dané distribuce. Vytvoří se chroot (to spíš při lokálním buildu) nebo VM (v OBS), tam se nainstaluje společný minimální základ, balíčky z BuildRequires a uzávěr na závislosti a v tomto prostředí proběhne build. (Na začátku je samozřejmě nějaký bootstrapping, ale to už bychom zacházeli do zbytečných detailů.) Stejně tak se pro balíčky třeba pro SLES 10 (první release 2006) stále používá toolchain ze SLES 10 - některé by koneckonců s aktuálním gcc (a dalšími nástroji) ani přeložit nešly.

    Ty nástroje se sice updatují a nedávno se třeba i do gcc ve starších distribucích přidávala podpora retpolines, ale nikdo nepůjde do takového dobrodružství, aby třeba ve SLE11 (nebo třeba i SLE12) upgradoval defaultní gcc na verzi 8.

    22.8.2018 23:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Dostal, dokonce několikrát. Ale z části jste tu informaci ignoroval, z části jste ty problémy nepovažoval za důležité. S tím nic nenadělám.
    V tom problému s buildováním jsem naznačil, v čem si myslim, že byl problém, odpověď bylo "prostě to nešlo". V tom problému s distribucí jsme se nejdál dostalu k tvému "Co kdyby bylo více SW jako Firefox, to by byla katastrofa", na což jsem odpověděl, že by to nebyl problém (opravdu nevidim, v čem by to byl problém).

    Takže na mou věru nevidim/nerozumim, kde tam je ten problém.
    Protože distribuční balíčky se buildí v OBS nástroji dané distribuce. Vytvoří se chroot (to spíš při lokálním buildu) nebo VM (v OBS), tam se nainstaluje společný minimální základ, balíčky z BuildRequires a uzávěr na závislosti a v tomto prostředí proběhne build. (Na začátku je samozřejmě nějaký bootstrapping, ale to už bychom zacházeli do zbytečných detailů.)
    Ok, ale v čem je benefit toho balíčku `rust` oproti stáhnutí rustc od Mozilly, ať už pomocí rustup nebo ručně? Dávalo by mi to o něco větší smysl leda v případě, že by balíček `rust` byl v OpenSUSE bootstrapnut z nějaké archaické verze rustu po jednotlivých release, ale o tom silně pochybuju, nejspíše je `rust` sestaven opět stáhnutím rustc od Mozilly, čiliže je to víceméně to samé akorát s balíkem navíc...

    To už by mi dávalo mnohem větší smysl balíčkovat rustup.
    23.8.2018 00:03 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ok, ale v čem je benefit toho balíčku `rust` oproti stáhnutí rustc od Mozilly, ať už pomocí rustup nebo ručně?

    Reprodukovatelnost buildu (ideálně úplná, nelze-li, aspoň částečná). Navíc to není ani technicky možné, ten chroot/VM nemá (z dobrých důvodů) konektivitu, takže si nic stáhnout nemůže, ani kdyby se packager zbláznil.

    Vy jste nejspíš s modelem Rustu sžitý natolik, že vám představa, že se v rámci buildu distribučního balíčku odkudsi stáhne nejnovější verze překladače, ze které ještě odkapává barva, a tím se balíček přeloží, připadá přirozená. Mně připadá strašidelná (a naštěstí i těm, kdo navrhovali ty nástroje a postupy).

    23.8.2018 00:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Reprodukovatelnost buildu (ideálně úplná, nelze-li, aspoň částečná). Navíc to není ani technicky možné, ten chroot/VM nemá (z dobrých důvodů) konektivitu, takže si nic stáhnout nemůže, ani kdyby se packager zbláznil.
    Tak odněkud se začít musí, např. zdroják FF musí odněkud pojít. Počítám, že ze src balíčku, který taky musí nějak vznikat... A ten rust balíček taky jistě nějak vzniká...
    Vy jste nejspíš s modelem Rustu sžitý natolik, že vám představa, že se v rámci buildu distribučního balíčku odkudsi stáhne nejnovější verze překladače, ze které ještě odkapává barva, a tím se balíček přeloží, připadá přirozená.
    Aby bylo jasno, ten aktuální model distribuce Rustu nepovažuju za nijak skvělý a je celkem zjevné, že dobudoucna se s tím bude muset něco dělat, zároveň ale je imho celkom jasné, že vyžadovat LTS verze, dlouhodbou stabilitu atd. je v aktuální fázi naprosto nereálné. Takže ty moje návrhy nejsou něco, co bych považoval za ultra skvělý nápad a model hodný následování, ale pouze za něco použitelného v rámci aktuální situace, dokud nepřijde čas na a potřeba lepšího řešení.

    Co se týče stahování překladače odkudsi, ten překladač se nejspíše odkudsi stáhnul o krok nebo několik kroků dříve tak jako tak. Kdyby Mozilla byla evil, resp. ještě více evil než za co už ji máš, pokud to tedy vůbec je možné, tak by tohle schéma stejně nejspíše vůbec nepomohlo.
    Mně připadá strašidelná (a naštěstí i těm, kdo navrhovali ty nástroje a postupy).
    Jo, ten motiv děsivosti a katastrof už jsem z těch komentářů pochopil (narozdíl od technické podstaty většiny problému). Vidím zde obrovský potenciál pro tvorbu apokalyptické literatury.
    little.owl avatar 22.8.2018 18:04 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    To je problem rolling modelu bez LTS, protoze v podstate kazdy kdo neupdatuje jak blazen je v haji. Maintaineri LTS distribuci potrebuji opravy pro jejich verze, nelze ocekavat ze budou neco komplexne backportovat a pak testovat.
    A former Red Hat freeloader.
    22.8.2018 23:54 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    To je problem rolling modelu bez LTS, protoze v podstate kazdy kdo neupdatuje jak blazen je v haji.
    Pro nějakou definici "je v háji" při které nejsi v háji...
    22.8.2018 08:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Tady hlavně došlo ke smíšení programátorské dokumentace ve smyslu API reference určené pro "běžné použití" a specifikace, která má být úplná / vyčerpávající / rigorózní a použitelná třeba i reimplementaci. To jsou v zásadě dvě různé věci. Může to být v jednom, ale asi je lepší, když není, zejména u komplikovanějších věcí...
    cezz avatar 21.8.2018 16:52 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Inak tie patenty sa spominaju priamo v tom PDF co si nalinkoval, aj by som ti ukazal konkretnu cast, ale neviem ako. Tak to urobime ako za starych dobrych casov ked sme citali z mrtvych stromov: https://www.adobe.com/content/dam/acom/en/devnet/acrobat/pdfs/PDF32000_2008.pdf strana vii (ten link MOZNO v niektorych browseroch za velmi specifickych podmienok funguje)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    little.owl avatar 21.8.2018 18:26 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Patenty ktere se tykaji PDF jsou royalty-free pod verejnou licenci, Adobe kvuli tomu zakoupila i patenty tretich stran. Bez toho by Adobe melo problemy s verejnou spravou rady statu, ktere pozadovali pro vymenu informaci otevreny datovy format. Revokace je mozna, pokud patenty porusuji prava tretich stran, ale to je problem jakehokoliv otevreneho formatu pokud se ukaze ze porusuje patenty tretich stran. V soucasnosti muzete podle verejne licence implementovat, nechat si implementovat, pouzivat, prodavat, importovat, distribuovat PDF readery/writery napsane podle otevrene specifikace bez omezeni.
    A former Red Hat freeloader.
    cezz avatar 22.8.2018 11:03 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Adobe umoznilo vyuzivat patenty za podmienky za budes implementovat PDF 1.6 (tusim) kompatibilny nastroj. Cize ak sa ti napriklad nepaci implementovat DRM, alebo dokonca pracujes priamo na utilite ktora DRM obchadza, zrazu stojis na dost tenkom lade. Rozhodne to nie je "bez omezeni".
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    little.owl avatar 22.8.2018 13:34 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Neni pravda, byla to soucast baliku kdyz schvalili ISO standard, viz zde.
    A former Red Hat freeloader.
    cezz avatar 22.8.2018 14:21 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Adobe grants every individual and organization in the world the royalty-free right, under all Essential Claims that Adobe owns, to make, have made, use, sell, import and distribute Compliant Implementations.
    A dalej:
    “Compliant Implementation” means the portion of an application, product, or service that reads, writes modifies or processes computer files compliant with the Specification.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    little.owl avatar 22.8.2018 18:07 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    A? Mate patenty k dispozici pro implementace zpracovavajici soubory ve formatu PDF podle zmineneho standardu, v podstate bez omezeni. Pokud chcete patenty pouzit pro neco uplne jineho, jiny produkt ci jiny format, nemate na ne licenci. Jednoduche. Stejna situace je i jinych formatu s royalty-free patenty, u videa treba u webm/vp8/vp9/av1. Kdyz se kouknete do standardu, tak se resi (a) jak interpretovat/vyrendrovat PDF format (reader) a (b) jak zapsat validni PDF format (writer), bez pozadavku na implementacni detaily. Veci, jestli je ci neni v dane zemi legalni vyjmout DRM standard vubec neresi, ISO by je s tim vyhodilo.
    A former Red Hat freeloader.
    cezz avatar 23.8.2018 10:45 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    ISO by je s tim vyhodilo
    ISO to v podstate neriesi:
    The International Organization for Standardization draws at tention to the fact that it is claimed that compliance with this document may involve the use of patents concerning the creation, modification, display and processing of PDF files which are owned by the following parties:
    • Adobe Systems Incorporated, 345 Park Avenu e, San Jose, California,95110-2704, USA
    ISO takes no position concerning the evidence, valid ity and scope of these patent rights.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    21.8.2018 08:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Což o to, čitejnější, hlavně ty C++ iterátory jsou co se týče nějaké ergonomie a bepzečnosti hrůza...
    18.8.2018 22:10 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Dovedu si představit automaticky paralelní list comprehension (nebo možná ještě lépe generátor), který, pokud může dokázat (to je podmínka i pro Pool.map) že volaná funkce nemá žádné vedlejší efekty (k čemuž mimochodem Python vede programátora od počátku), tak to provede paralelně.
    Jak by to fungovalo? Možná nerozumím tomu, jak to myslíš, ale celá podstata generátorů spočívá v tom, že další hodnotu vytváří až na vyžádání. Prostor pro paralelizaci by mohl být spíše u čtení z toho generátoru a následném výpočtu, pokud to okolnosti umožnují, ale generátory bohužel nejsou thread-safe. Nic ti ale v zásadě nebrání použít tu frontu, kterou jsi zmiňoval, a pak potřebuješ jeden thread, který tu frontu bude z generátoru plnit (i kdyby ve hře nebyl generátor, tak plnění fronty typicky někde budeš potřebovat zajistit, pokud to nelze nebo není vhodné udělat dopředu). To není moc složité a asi si neumím představit syntaktický cukr, který by to výrazně usnadnil.

    U list comprehension by to mohlo dávat větší smysl, ovšem nejde jen o absenci side-effectů, ale o nezávislost na pořadí vykonání. Příkladem budiž [x for x in range(5)], ale nikoliv [time.time() for _ in range(5)] (při paralelním provedení by nebylo garantováno, že list bude seřazen).

    Pokud tě to nějak zvlášť trápí, asi by nebyl problém napsat si funkci, která dostane generátor a paralelně z něj naplní list. Osobně se ovšem nedomnívám, že by to za standardních podmínek dávalo smysl, protože listy tak velké, že by se paralelizace vyplatila navzdory režii, typicky vytvářet nechceš v první řadě. Vzhledem k tomu, že to bude explicitní, analýzu AST a dokazování si můžeš ušetřit.
    Heron avatar 19.8.2018 08:43 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Jak by to fungovalo? Možná nerozumím tomu, jak to myslíš, ale celá podstata generátorů spočívá v tom, že další hodnotu vytváří až na vyžádání.
    Ano, klasický generátor vyrábí na vyžádání, ale tenhle generátor by si jich pár mohl předpočítat a potom je vracet z poolu okamžitě. Tedy to "na vyžádání" by vrátilo výsledek hned a prvky by se počítaly asynchronně v jiných procesech.
    U list comprehension by to mohlo dávat větší smysl, ovšem nejde jen o absenci side-effectů, ale o nezávislost na pořadí vykonání. Příkladem budiž [x for x in range(5)], ale nikoliv [time.time() for _ in range(5)] (při paralelním provedení by nebylo garantováno, že list bude seřazen).

    No otázkou je, zda je tohle dobrý nápad sám o sobě. Proto jsem uváděl za příklad comprehension a nikoliv cyklus for. Prvky v list comprehension by měly záviset pouze na prvcích vstupního pole. Každopádně je to jedna z dalších podmínek. Ostatně list comprehension je "jen" syntaktický cukr pro map a filter a u multiprocessing.pool.map taky nemáš zajištěno pořadí, ve kterém ty prvky budou počítané. Výsledné uspořádání je ale stejné, jako uspořádání vstupního pole.
    Pokud tě to nějak zvlášť trápí
    Nikoliv, já si poradím jinak, jen mě zajímají důvody, proč dneska není žádný jazyk, který by byl multithreading sám o sobě bez explicitního vytváření vláken / procesů programátorem.

    Ostatně máme tady deklarativní jazyky, u kterých by se to přímo nabízelo. U imperativních je to přirozeně horší.
    19.8.2018 13:40 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ano, klasický generátor vyrábí na vyžádání, ale tenhle generátor by si jich pár mohl předpočítat a potom je vracet z poolu okamžitě.
    Otázkou je, kolik je pár. Kde má generátor „dno“ není dopředu známo, stejně jako doba generování jedné položky a rychlost vybírání fronty. Počet threadů, jejich obsluhu, i maximální délku fronty bys musel nastavovat nějakou heuristikou, což samo o sobě představuje režii. V řadě případů to navíc bude úplně zbytečná mikrooptimalizace.

    Uvažujme třeba program, který dávkově zpracovává obrázky (jak zmiňoval oryctolagus). Generátor může vracet jména souborů, které potom v nějaké smyčce zpracováváš. Samotné vygenerování jména souboru představuje několik instrukcí, zatímco zpracování obrázku mnohem víc. Prostor pro paralelizaci by tedy byl právě tam. Pak už ale nedává smysl paralelizovat ten generátor zvlášť.

    Samotná paralelizace generator comprehensions by dávala smysl pouze v případě, kdy by právě toto byl bottleneck. Jak často se to reálně děje, aby to navíc nemělo side-effecty a nebylo to ukázkovým příkladem chybně navrženého kódu?
    Proto jsem uváděl za příklad comprehension a nikoliv cyklus for.
    Ten můj příklad není comprehension?
    jen mě zajímají důvody, proč dneska není žádný jazyk, který by byl multithreading sám o sobě bez explicitního vytváření vláken / procesů programátorem
    Protože vícevláknový program, který běží stejně pomalu, nebo dokonce pomaleji než kdyby běžel v jediném vlákně, k ničemu není. Nejpalčivější je typicky samotná logika programu, kde by zřejmě jedinou nadějí bylo spekulativní vykonávání podobně jako to dělají procesory. Kód uvnitř podmínky by tedy mohl být vyhodnocen dříve než podmínka samotná. Tam, kde efekt vykonání nelze zvrátit, nebo je to moc drahé, by se s provedením počkalo. Myslím si, že toho se dříve či později dočkáme, ale nemyslím si, že by to v tuto chvíli mělo nějaký výrazný potenciál (to spíše až s příchodem té hybridní architektury). Současně může být obtížné to zakomponovat do stávajících jazyků. Namátkou by to rozbilo smyčky, které měří, jak dlouho něco trvá – dobrá, to lze považovat za výjimku a tedy to spekulativně nevyhodnocovat, ale opravdu bych si netroufal tvrdit, že tím ty výjimky končí. Příliš silnou redukcí to zase do značné míry ztratí svůj význam.
    Heron avatar 19.8.2018 14:16 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Generátor může vracet jména souborů, které potom v nějaké smyčce zpracováváš.
    Proč by měl vracet jen jména? Můžu mít funkci make_thumbnail a můžu mít generátor:
    thumbs = (make_thumbnail(image) for image in images)
    a potom třeba
    for thumb in thumbs:
        whith open(filename, 'wb') as image_file:
           image_file.write(thumb)
    Právě jsem napsal generátor náhledů na 4 řádky. (Neřešme drobnosti jako jména souborů apod.)

    Ve skutečnost tohle dělám nějak takto: pool.map(make_write_thumb, images) (ta fce to rovnou i zapíše na disk).

    Kdyby výše uvedený generátor byl (automaticky) paralelizovatelný, tak je to pěkně rychlý pythonic kód.
    20.8.2018 02:07 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Proč by měl vracet jen jména?
    To byl příklad takového typického užití comprehensions, kde paralelizace žádné zrychlení nepřinese.
    Můžu mít funkci make_thumbnail a můžu mít generátor:
    Můžeš. A taky se ti může stát, že se všechna jádra procesoru rozjedou na plné obrátky a budou generovat jeden thumbnail za druhým. Ale protože nebude stíhat disk, tedy ta smyčka, kterou z toho generátoru chceš, akorát jsi uživateli na nějakou dobu zahltil systém a zaplnil RAM. Přeji hodně štěstí při hledání nějaké heuristiky, která bude fungovat dostatečně dobře za všech okolností.

    Přitom jsi mnohem lepší řešení naznačil sám. Naspawnuješ worker thready, kterým předáš jméno souboru a necháš je vygenerovat i zapsat vygenerovaný thumbnail. Ke generování i zápisu dochází průběžně po celou dobu a nikde se zbytečně nehromadí data v RAM. Uživateli ještě dáš možnost si naspecifikovat, kolik threadů chce – kdyby se o to staral přímo jazyk a kontrolu nad tím neměl vlastně ani programátor, tato možnost se vytratí (nezbylo by než systémové prostředky před programem nějak skrývat, aby ta jeho chytristika tedy naspawnovala méně threadů).
    Heron avatar 20.8.2018 08:11 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    K zahlcení může dojít i u toho map. Pokud nebude stíhat disk, tak se to narve do write cache a map bude vesele generovat dál. Jsi na tom stejném.

    Navíc ty dva příklady nejsou ekvivalentní. Zatímco ten příklad s map zapisuje přímo na disky, tak z generátoru lezou obrázky, které mám k disposici jako data v paměti a mám je v iterable. Takže s tím můžu dál dělat nějaká kouzla (třeba vodoznak) a až někdy na konci je můžu uložit a to nejen na disk, ale třeba do db, nebo je poslat po síti přímo klientovi. Mít na každou eventualitu speciální metodu (abych mohl použít map) mě nepřijde jako dobrý návrh.

    Jinak nevidím důvod, proč by si uživatel nemohl nastavit počet threadů v případě, kdy by se jednalo o prostředek jazyka. Se podívej jak se spouští java programy, taky tam můžeš mít milion nastavení pro JVM.
    20.8.2018 09:01 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    K zahlcení může dojít i u toho map. Pokud nebude stíhat disk, tak se to narve do write cache a map bude vesele generovat dál. Jsi na tom stejném.
    To jde řešit buď flushnutím nebo nastavením velikosti bufferu. Je-li jeho výchozí velikost rozumná, není třeba se o to starat vůbec (zatímco ve tvém případě by napsání nějaké heuristiky bylo nezbytné).
    Navíc ty dva příklady nejsou ekvivalentní. Zatímco ten příklad s map zapisuje přímo na disky, tak z generátoru lezou obrázky, které mám k disposici jako data v paměti a mám je v iterable. Takže s tím můžu dál dělat nějaká kouzla (třeba vodoznak) a až někdy na konci je můžu uložit a to nejen na disk, ale třeba do db, nebo je poslat po síti přímo klientovi.
    V paměti je nemáš. Generátor on-demand vytvoří a vydá položku a jakmile na ni ztratíš referenci, může být uvolněna. Jestli thumbnaily generuješ generátorem a smyčkou je pouze zapisuješ, nebo ve smyčce děláš obojí, je totéž.
    Mít na každou eventualitu speciální metodu (abych mohl použít map) mě nepřijde jako dobrý návrh.
    Nerozumím popsanému problému. Ostatně tu knihovnu, kterou jsi zmiňoval, stejně nepoužívám.
    Jinak nevidím důvod, proč by si uživatel nemohl nastavit počet threadů v případě, kdy by se jednalo o prostředek jazyka.
    Protože by to bylo globální pro celý program. Na různé úlohy je smysluplný úplně jiný počet threadů.
    Heron avatar 20.8.2018 13:13 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Nerozumím popsanému problému.
    Hmm, nevím jak jinak to vysvětlit. Ve výše uvedeném případu se používají dvě metody. make_thumbnail přijme obrazová data a vrátí obrazová data (zmenšený obrázek). S těmi může dále něco dělat, přidat vodoznak, rámeček, cokoliv. Druhá metoda make_write_thumb jen udělá zmenšeninu a rovnou ji uloží na disk.

    Ty metody nejsou ekvivalentní, protože první metoda vrací data (se kterými lze dále pracovat) a druhá rovnou zapíše na disk obrázek a žádná data nevrací. Druhá metoda vznikla jen proto, aby se to lépe paralalelizovalo pomocí pool.map. Je to špatný návrh, ale viděl jsem to již vícekrát.

    Abych se tohoto špatného návrhu zbavil, navrhl jsem paralelní generátor. Celé by to mohlo vypadat třeba takto:
    thumbs = (make_thumb(img) for img in images)
    
    if mark:
        thumbs = (add_mark(img) for img in thumbs)
    
    if border:
        thumbs = (add_border(img) for img in thumbs)
    
    if stega:
        thumbs = (ukryj_data(img) for img in thumbs)
    
    ...
    Prostě taková pipeline na zpracování dat, každý generátor by si udělal pár prvků do zásoby, asynchronně ve vedlejších threadech.

    Ano vím, že častější metoda je:
    for img in images:
       thumb = make_thumb(img)
    
       if mark:
            thumb = add_mark(thumb)
       if border:
            thumb = add_border(thumb)
    ....
    
    Ale obecný paralelní for mě přijde implementačně ještě náročnější.
    20.8.2018 13:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Zní mi to jako kandidát pro work stealing.
    20.8.2018 13:46 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    A nebo tuhle logiku dělat přímo v těch worker threadech (nebo tím Pool.map, či jak to bylo) a docílit téhož nesrovnatelně lepším způsobem. Vždyť ten první kód je šílená prasárna.
    Heron avatar 20.8.2018 14:23 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ten první kód není prasárna, je to je návrh pipeline, která může být po částech paralelní. To, že to v aktuální syntaxi nevypadá dobře není potřeba řešit. Jinými slovy, je to něco jako tohle v bashi:
    data | parallel neco | filter | paralell neco1 | filter1 | parallel neco2 ...
    Což se v bashi na reálných binárních souborech dělá dost blbě (navíc se dost blbě přeskakujou jednotlivý kroky té pipeline), protože by se všichni museli domluvit na společném separátoru. V tom pythonu to můžeme mít oddělené rovnou v nějakém iterable.

    Jako aktuálně to stejně řeším distribuovanou frontou, kam se strkají joby a workeři na to reagují, ale pořád mám pocit, že dělám něco navíc, co by šlo dělat elegantněji.
    20.8.2018 14:40 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    To není problém syntaxe, to je problém úplně chybné koncepce toho kódu. Stačilo by vzít kód, který jsi uvedl v těle toho for cyklu, a spustit ho v samotném threadu. Místo toho tam vyrábíš generátory z generátorů, které by ještě měly prý být všechny paralelizované, takže tam těch threadů poběží dohromady neznámo kolik a jaký to má smysl věda zatím také vysvětlit nedokázala. Zbytečné kopírování těch obrázků raději opomíjím, protože to je vůči tématu irelevantní.
    Heron avatar 20.8.2018 15:16 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Stačilo by vzít kód, který jsi uvedl v těle toho for cyklu, a spustit ho v samotném threadu.
    Celá diskuse je o tom, proč se to neděje automaticky ;-)

    Chápeš, já vím, že si můžu naspawnovat vlastní thready, hlídat si zámky, řešit jejich granularitu, race apod. Vím, že existuje hromada knihoven, které tohle řeší a jednu jsem uvedl přímo v prvním příspěvku a další lidé přinesli další knihovny pro další jazyky. Ale to není ta pointa. Pointa je, že chci, aby ten jazyk sám poznal, že tento for může paralelizovat. (A ano, protože je to těžké, uvedl jsem jako příklad generátor, přičemž na funkci v něm mohou být kladeny stejné podmínky jako v případě pool.map.)
    tam těch threadů poběží dohromady neznámo kolik
    A proč bych to měl řešit? V erlangu máš běžně miliony těch jejich interních threadů, async io v pythonu jich zvládne tisíce (i když teda navenek jen jako single thread k vůli GIL, takže to se nepoužívá pro CPU bound věci). V OS taky neřeším počet procesů, počet je takový jaký je a scheduler je tady od toho, aby to dokázal rozdělit přes všechny dostupné procesory.
    20.8.2018 16:52 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Celá diskuse je o tom, proč se to neděje automaticky ;-) [...] Pointa je, že chci, aby ten jazyk sám poznal, že tento for může paralelizovat. (A ano, protože je to těžké, uvedl jsem jako příklad generátor, přičemž na funkci v něm mohou být kladeny stejné podmínky jako v případě pool.map.)
    Já tomu rozumím, ale snažím se ukázat, že to není tak jednoduché a nutně žádoucí. Kdybych v současném stavu neviděl nedostatky, netvrdil bych před několika dny v jiném vláknu této diskuze, že očekávám vznik jazyků a frameworků, které multithreading usnadní. Sám dlouho zvažuji vytvoření frameworku, který by mi můj způsob práce v Pythonu usnadnil. Určité věcí – a paralelizace mezi ně patří – tam řeším pořád dokola a produkuji boilerplate kód.

    U toho generátoru jsi mluvil o speciální syntaxi, takže ani ty asi nepovažuješ za dobrý nápad, aby jazyk sám o sobě paralelizoval úplně všechno, kde může dokázat, že to lze. Jaký je tedy rozdíl oproti té funkci, kterou jsem zmiňoval hned na začátku naší debaty? Přitom to rovnou řeší všechny problémy, které jsem zmiňoval: místo heuristiky můžeš v argumentech, klidně nepovinných, uvést maximální délku nebo velikost bufferu a počet threadů. Jestli pro to bude mít jazyk syntaktický cukr považuji za druhořadé. Jeden problém to tedy přecejen má: generátory nejsou thread-safe, takže napsat takovou funkci možná nebude triviální. Nějak to ale řešitelné bude.
    A proč bych to měl řešit? V erlangu máš běžně miliony těch jejich interních threadů, async io v pythonu jich zvládne tisíce (i když teda navenek jen jako single thread k vůli GIL, takže to se nepoužívá pro CPU bound věci). V OS taky neřeším počet procesů, počet je takový jaký je a scheduler je tady od toho, aby to dokázal rozdělit přes všechny dostupné procesory.
    Protože thready představují režii navíc. Mnohokrát jsem se v praxi setkal s tím, že další zvyšování počtu threadů celkový výkon snižovalo (z různých důvodů). To přepínání zkrátka něco stojí a scheduler nemůže vědět, že ten který thread je vlastně zbytečný a když se k lizu nedostane vůbec, nic se nestane. Lightweight thready u CPU-sensitive práce AFAIK nepomůžou.
    21.8.2018 11:41 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Shodou okolností jsem teď narazil na článek, kde autor popisuje, jak do Pythonu přidal pipe operátor. Je to jen syntaktický cukr, takže zápis a() | b() | c() je ekvivalentní c(b(a())), tj. single-thread, ale možná by se z toho dalo vyjít a upravit to, aby se to chovalo podobně jako v tom BASHi (kdyby sis s tím chtěl hrát).
    Heron avatar 21.8.2018 12:24 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    No ono nejde ani tak o podobu operátoru. V noci (pri 30°C se fakt nedá spát), jsem přemýšlel, zda by c(b(a())) nešlo paralelizovat (tj a() by vracelo stream, b() by přijímalo a vracelo stream, c() by přijímalo stream), přičemž interně by a, b, c běželo ve vlastních threadech. No jenže, tím se nic neřeší a odpovědnost na input output buffer by ze přenesl dovnitř do každé metody a tím je to ještě více zkomplikuje.

    No nic, asi zůstanu o unixového přístupu, triviální prográmky dělající jednu věc a budu to paralelizovat externě jako doposud.
    21.8.2018 13:09 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Tam byla zajímavá spíš ta modifikace AST. Místo přímého volání funkcí by to naspawnovalo worker thready, ve kterých by to ty funkce spustilo. Je víc možností – funkce může pracovat nad streamem (podobně jako proces má stdin a stdout), nebo přímo nad jednou položkou (pak se o čtení z fronty a zapisování do fronty stará framework, tj. funkci bude sám volat v nějakém cyklu). Je otázka, v kolika případech by to dávalo smysl.
    20.8.2018 09:16 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    A taky se ti může stát, že se všechna jádra procesoru rozjedou na plné obrátky a budou generovat jeden thumbnail za druhým. Ale protože nebude stíhat disk, tedy ta smyčka, kterou z toho generátoru chceš, akorát jsi uživateli na nějakou dobu zahltil systém a zaplnil RAM.
    To nemyslim, že by hrozilo - všechny ty vlákna budou nejspíše zapisovat na disk synchronně, tudíž tohle by nemělo nastat, ne?
    20.8.2018 09:51 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Heron navrhoval, že by generátor mohl automaticky běžet paralelně a generovat si položky do zásoby. Pokud neomezíš maximální velikost toho bufferu, tak ten uvedený případ samozřejmě hrozí (ostatně by stačilo z toho generátoru prostě na chvíli přestat číst, je jedno, z jakého důvodu).
    Heron avatar 20.8.2018 12:49 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Heron navrhoval, že by generátor mohl automaticky běžet
    To ano, ale ne do nekonečna. Při vytvoření si klidně může nacachovat nějaký počet položek a při jejich vyčerpání pod určitou mez zase generovat další. (High-Low water mark algorithm). To všechno asynchronně, ať vlákno, které prvky z generátoru zpracovává nemusí na vyrobení dalšího prvku čekat.
    20.8.2018 13:07 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ano, o tom jsem mluvil s tou heuristikou. Ale ono to o moc lepší nebude ani s ní, protože pokud rychlost čtení z generátoru bude nižší než rychlost generování dalších položek, tak se ti budou nárazově střídat fáze nic nedělání a vytížení CPU na 100 %, jen to alespoň nespotřebuje veškerou RAM.
    Heron avatar 20.8.2018 13:17 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    protože pokud rychlost čtení z generátoru bude nižší než rychlost generování dalších položek, tak se ti budou nárazově střídat fáze nic nedělání a vytížení CPU na 100 %
    Tak to je docela normální stav i dnes. Pokud ti nestíhá disk, tak stejně ti program naplní write buffer, počká, naplní, počká. Žádný cpu bound program snad nethrottluje podle toho, jak moc je plný výstupní buffer nebo jak stíhá disk (což se navíc může velice rychle měnit).
    20.8.2018 14:28 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    To je pořád dokola.

    Pokud naspawnuješ thready, které generují thumbnaily a hned je zapisují na disk, tak se v nejhorším případě začně plnit write cache (přičemž velikost lze nastavit, popř. ručně provádět flush). Tím je samo o sobě zajištěno, že průtok bude vyrovnaný, protože při zaplnění write cache budou thready čekat. Nejspíš se budou střídat.

    U paralelizovaného generátoru přečteš první objekt a začneš ho zapisovat na disk. V tu chvíli se roztočí větrák a vytížení CPU vyskočí na 100 %, protože ten generátor začal plnit buffer. Pak se buffer naplní a thready přejdou do idle, kdy budou jen čekat, až se buffer vyprázdní. Jakmile se uvolní jeden slot, první thread, kterému dá scheduler slovo, po něm skočí. Pokud se to tak sejde, že se slotů uvolní díky dočasně zvýšené propustnosti více v krátké době, thready mohou pracovat všechny. To představuje ty nárazové výkyvy, o kterých jsem mluvil. Po celou dobu vedle write cache plníš ještě úplně zbytečný buffer toho generátoru.

    A ano, u toho prvního modelu se samozřejmě také může stát, že všech N threadů bude pracovat v naprosto stejném rytmu – tedy že všechny čekají, nebo všechny počítají. V praxi je to ovšem mnohem méně pravděpodobné a trvám si na tom, že mnou obhajovaný model bude plynulejší (tj. bude uživateli méně zasekávat systém, aniž by se musel začít zajímat o prioritu procesů apod.) při stejné nebo lepší době běhu a nižším memory footprintu.

    Celou diskuzi ovšem shledávám značně nesmyslnou s ohledem na to, že nebyla prezentována jediná praktická výhoda těch paralelizovaných generátorů.
    Heron avatar 20.8.2018 14:59 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Celou diskuzi ovšem shledávám značně nesmyslnou s ohledem na to, že nebyla prezentována jediná praktická výhoda těch paralelizovaných generátorů.

    Diskuse začala zamyšlením, proč neexistují automaticky multithreading (processing) jazyky, když pomocí primitivních prostředků v bashi toho hravě dosáhnu (ano, nikoliv pro všechny případy, ale spousta dat se dá transformovat tak, aby to šlo).

    Paralelní implementace generátorů s malým bufferem je jen jeden nápad a ano, v mnoha programech se takto dopředu generují prvky do zásoby aby se na ně potom nemuselo čekat. Viz onen případ prohlížečů obrázků, považuji za naprosto normální, že si prohlížeč nacachuje obrazová data následujících několika obrázků (a nemusel by taky hned dropovat obrázky minulé) a skok na další obrázek provede hned a nezačne jej teprve načítat z disku a dekódovat. Na toto se podobný přístup hodí, můžeš mít generátor s dekódovanými obrázky a když uživatel klikne v gui na next, tak to zobrazit okamžitě.
    20.8.2018 17:13 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Nebyl to jeden nápad, ale jediný (zde vyřčený) nápad, a já ho celou dobu kritizuji. Ne proto, že bych neviděl prostor pro zlepšení, ale proto, že v tomto to zlepšení nevidím. Prezentované příklady tomu rovněž příliš nepomáhají. Jedná se o vysoce specializovanou věc, která bude dávat smysl jen někde a jinde se to bude stejně muset řešit jinak. Proto to patří do knihovny. Do jazyka patří prostředky, které jsou univerzální.
    little.owl avatar 19.8.2018 01:26 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Parallelismus je predevsim o datatovych zavislostech, nikoliv o jazyku a implementace kernelu ukazuje to lze implentovat i v C. Pouziti | provadi serializaci, umoznuje v pipeline parallelism, ktery je vetsinou znacne limitovany a prilis neskaluje.
    A former Red Hat freeloader.
    Heron avatar 19.8.2018 09:04 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Parallelismus je predevsim o datatovych zavislostech
    Jistě.
    nikoliv o jazyku a implementace kernelu ukazuje to lze implentovat i v C
    Jistě, to ani nikdo netvrdí. Já se na to jen snažím dívat opačně. Podle mě, dostatečným popisem datových struktur by se dalo dosáhnout toho, že programovací jazyk potom může udělat multiprocessing automaticky. Například u toho listu, pokud popíšu, že tyto prvky jsou opravdu na sobě nezávislé, a lze je zpracovávat v libovolném pořadí, tak by mohl jazyk (resp. běhové prostředí) například nahradit map za pool.map a bylo by.

    Zrovna u toho Rustu bych čekal, že se nějakou takovou cestou vydá. Už teď tam mají hromadu symbolů pro popis vlastnictví apod. těch dat, takže by možná kompilátor mohl dokázat i ledacos paralelizovat, protože ty informace má.
    Pouziti | provadi serializaci, umoznuje v pipeline parallelism, ktery je vetsinou znacne limitovany a prilis neskaluje.

    Tak ono to spíš záleží na tom, kde se to řízne. Ona ta kolona není ani tak o tom, že by to vydrtilo všechny dostupné procesory v jednom onelineru, ale pokud se vhodných způsobem takto rozdělí zpracování dat, může se těch procesorů použít víc. Proto jsem uváděl oba dva typy zpracování, jak roura, tak parallel.
    little.owl avatar 19.8.2018 19:53 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Podle mě, dostatečným popisem datových struktur by se dalo dosáhnout toho, že programovací jazyk potom může udělat multiprocessing automaticky.
    To bych radsi rovnou presel od imperativnich k funkcionalnim jazykum, jenze problem je stavajici HW.
    Například u toho listu, pokud popíšu, že tyto prvky jsou opravdu na sobě nezávislé, a lze je zpracovávat v libovolném pořadí, tak by mohl jazyk (resp. běhové prostředí) například nahradit map za pool.map a bylo by.
    A neni jednodusi rovnou pouzit pool.map programatorem? Imperativni jazyk, ktery by tohle dokazal bude hodne verbalni a hadam, ze to bude zdroj jinych problemu.

    Tak ono to spíš záleží na tom, kde se to řízne.
    Tam jde o to jestli to muzete riznout, jaka je velikost bloku a zdali operace nad blokem jsou ci nejsou treba ciste iterativni. Nastesti u vetsiny problemu co resime to jde - data rozbit do bloku, algoritmus do sekvence nezavisly kroku, a pak to lze prutokove s prekryvem spustit pres N procesoru.
    A former Red Hat freeloader.
    19.8.2018 12:40 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Parallelismus je predevsim o datatovych zavislostech, nikoliv o jazyku a implementace kernelu ukazuje to lze implentovat i v C.
    To je chybny uhel pohledu. Otazka nestoji, jestli neco lze implementovat, nebo nelze. Ale otazka zni, jak snadno lze implementovat a s jak velkym rizikem vzniku chyb.

    Jazyky typu C/C++, kde lze temer kdykoliv menit cokoliv, v tomto smeru programatorovi prilis nepomahaji. Z tohoto pohledu Rust, tlacici na imutabilitu a hlidani zodpovednosti za objekty, jde zrejme dobrou cestou.
    Pouziti | provadi serializaci, umoznuje v pipeline parallelism
    A tomto je. Serializace se postara o nemennost dat, roura z podstaty prilis netrpi na problemy s vedlejsimi efekty, a mas jednoduchy, snadno uchopitelny nastroj pro paralelni vypocet, ktery dokaze pouzit kazdy. A to je smer, kterym by se chtel vydat Heron, pripadne asi i Rust, a ja bych s nimi do jiste miry souhlasil. Chceme-li vytvaret snadno paralelni aplikace, je potreba k tomu mit vhodne nastroj/abstrakce a toho lze pravdepodobne dosahnout jen tim, ze se omezi expresivita jazyka. Otevrenou otazkou zustava, kde udelat tu delici caru...
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    19.8.2018 13:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Serializace se postara o nemennost dat, roura z podstaty prilis netrpi na problemy s vedlejsimi efekty, a mas jednoduchy, snadno uchopitelny nastroj pro paralelni vypocet, ktery dokaze pouzit kazdy.

    Pro určitou (z mého pohledu dost omezenou) třídu paralelizovatelných úloh.

    19.8.2018 14:15 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Pro určitou (z mého pohledu dost omezenou) třídu paralelizovatelných úloh.
    To pochopitelne ano, ale hlavni myslenka spociva v tom, ze pokud mas omezeny vypocetni model, paralelizace vubec nemusi bolet a muze ji pouzit (temer) kazdy.

    Vezmi si takove MapReduce, to je de facto chytrejsi roura, ktera umoznuje resit mnohem sirsi tridu uloh, opet bez nejakeho vetsiho utrpeni pro programatora. Takovy Apache Spark je pro zmenu zase o neco chytrejsi MapReduce, ktery umoznuje pohodlne(ji) resit jeste vetsi tridu uloh, bez toho aniz by to programatora vyrazneji zatezovalo.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    little.owl avatar 19.8.2018 20:06 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    To je chybny uhel pohledu. Otazka nestoji, jestli neco lze implementovat, nebo nelze.
    Pokud neco parallelne implementovat nelze, tak to nelze. I kdyz NC=P je nerozhodnuty problem, vetsina lidi v CS se kloni k zaveru ze exituji tridy algoritmu, ktere parallelizovat nelze.
    Ale otazka zni, jak snadno lze implementovat a s jak velkym rizikem vzniku chyb.
    Pokud to paralellne implementovat lze, programovani je az treti krok. Programovaci jazyk je jen nastroj, lopata, ktery umozni programatorovi lepe ci snadneji pracovat, ale i s primitivnimi nastroji lze dosahnou dobrych vysledku.

    Daleko casteji jsem v situaci, kdy vyvojari maji casovy slot, 4-8 jader, k dispozici cast FPGA, definovanou DDR bandwidth a nejsou schopni to plne vyuzit, protoze neco porad na neco ceka. Problem je algoritmicka parallelizace pres datove zavislosti na cilove platforme, v samotnym C/C++ minimum, a to se dela i manualni cache management, coz je zdroj zakernych race conditions.
    A tomto je. Serializace se postara o nemennost dat,
    Neni. Serializace vam pomuze pokud zpracovavate datove streamy, kde zavislost na predchozich datech je v jednotlivych stupnich zpracovani omezena a velikost bloku dat limitovana. Posunme to do extremu, predstavte si mate algoritmus, jehoz vystup zavisi na vsech predchozich datech stejne. Pak prichod noveho bloku dat znamena ze zacinate s vypoctem znovu a s vetsim objemem dat. Ono i staci, aby vypocet zavisel jen na velkem mnozstvi predchozich dat ci jen vysledku predchoziho bloku, u iterativnich algoritmu (kazdy krok zavisi na predchozim kroku) a udusite se na jednom jadre.
    A former Red Hat freeloader.
    19.8.2018 21:15 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    vetsina lidi v CS se kloni k zaveru ze exituji tridy algoritmu, ktere parallelizovat nelze.
    Je evidentni, ze nektere alogritmy jsou prirozene sekvencni a prostor pro prirozenou paralelizaci tam moc neni.
    s primitivnimi nastroji lze dosahnou dobrych vysledku
    S timhle pristupem muzeme s klidem zahodit vsechny jazyky s vyssi urovni abstrakce nez jsou instrukce procesoru, protoze se prece da vsechno napsat v assembleru strojovem kodu.
    programovaci jazyk je jen nastroj, lopata, ktery umozni programatorovi lepe ci snadneji pracovat
    To je ale vcelku podstatny detail. Za chyby v programech muze v drtive vetsine pripadu lidsky faktor a programovaci jazyk by mel mit prostredky, jak temto chybam predchazet. Sam v jinem prispevku pises, ze kod by mel splnovat nejake guidelines, projit code-review, nemel by obsahovat UB, mel by prochazet statickou analyzou. Tak proc je tak spatne mit tyto veci soucasti specifikace jazyka?
    Daleko casteji jsem v situaci, kdy vyvojari maji casovy slot, 4-8 jader, k dispozici cast FPGA, definovanou DDR bandwidth a nejsou schopni to plne vyuzit,
    Toto je hodne specificka nika low-level vyvoje a mam znacne pochybnosti, jestli cokoliv z toho lze zobecnit na problemy vyvoje bezneho software.
    Neni. Serializace vam pomuze pokud zpracovavate datove streamy, kde zavislost na predchozich datech je v jednotlivych stupnich zpracovani omezena a velikost bloku dat limitovana
    Viz #117
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    19.8.2018 21:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Tak proc je tak spatne mit tyto veci soucasti specifikace jazyka?

    Protože každé pravidlo má své výjimky. A jednou za čas se prostě dostanete do situace, kdy vás požadavek na striktní dodržení těch pravidel donutí vytvořit něco, co je nečitelné a navíc ještě neefektivní.

    19.8.2018 22:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Od toto obsahuje ten jazyk nástroje pro obejití těch pravidel ve specifických situacích. Kdyby nebylo tyhle situace možné efektivně řešit, nešla by v něm napsat ani jeho vlastní standardní knihovna...
    19.8.2018 22:34 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Takže ta pravidla zajišťující "staticky prokázanou absenci race conditions a buffer overruns" (cituji z vašeho příspěvku to, co opakovaně uvádíte jako ultimátní argument pro Rust) vlastně nejsou v žádném praktickém programu zcela dodržena?
    19.8.2018 23:12 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ano ;-)

    Respektive slyšel jsem o nějaké implementaci SSH (jestli se dobře vzpomínám), která prý byla 100% safe. Typicky to ale bývá méně, opravdu nevim přesně kolik, ale od oka to typicky bude někde mezi [95%; 100%).

    Předpokládám, že teď přijde odpověď, že to tím pádem je celé vlastně úplně nahouby.

    K tomu asi tolik: Pokud vím, tak prakticky každý vysokoúrovňový jazyk, který poskytuje nějaké garance, má vespod nějakou imlpementaci, která je obchází. Vem v úvahu třeba vnitřnosti Javy a používání sun.misc.Unsafe. Nebo implementaci Pythonu a časté používání C extensions v Python ekosystému. Něco podobného platí o JS. A tak dále... Ty důvody pro tohle jsi tady vlastně i sám částečně popsal.
    20.8.2018 01:39 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Vem v úvahu třeba vnitřnosti Javy a používání sun.misc.Unsafe.
    To je dost hloupý článek – zcela neopodstatněně přehání. Unsafe by AFAIK bylo možné plnohodnotně nahradit JNI, čili jeho řeči o tom, jak by to naprosto zničilo Java ekosystém, jsou krajně mimo. Pokud by to opravdu nešlo nahradit a Oracle tu třídu přesto zcela odstranil, jednoduše by ji někdo zabalil jako samostatnou nativní knihovnu. Řeči o rozbití zpětné kompatibility a dokonce přirovnávání k situaci u Pythonu 2/3, je už jen zoufalá snaha o senzaci, nebo nadmíru špatný úsudek, pakliže hovoříme o neveřejném API. Autor toho článku by si mohl založit IT bulvár.
    20.8.2018 09:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ano, to je klidně možné, nicméně pro tuhle diskusi je zcela zaměnitelné, jestli se v Javě používá sun.misc.Unsafe nebo JNI, to vyjde nastejno, obojí jsou mechanismy pro obcházení bezpečnostních fíčur Javy.
    20.8.2018 09:44 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Unsafe nebo JNI, to vyjde nastejno, obojí jsou mechanismy pro obcházení bezpečnostních fíčur Javy.
    Nikoliv. JNI je mechanismus pro spojování JVM se zbytkem světa. Unsafe poskytuje přístup k nějakým low-level věcem přímo z Javy. S obcházením bezpečnostních prvků jazyka to na rozdíl od Rustu nemá společného skoro nic. A ostatně to, že ta třída je nezdokumentovaná, podstatná část těch metod je oanotována jako deprecated a vedla se diskuze o jejím odstranění vypovídá něco o tom, jak důležitou roli hraje.
    20.8.2018 11:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ano, ale to je v rámci diskuse pod moji rozlišovací úroveň - JNI kód považuju opět zase za memory unsafe, leda by byl napsaný v nějakém safe jazyce, ale typicky to je prostě C/C++.
    20.8.2018 11:59 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ta paměťová nebezpečnost ovšem není cílem, ale vedlejším účinkem. Já bych to nesrovnával. V Rustu se jedná o konstrukci, která je přímo součástí syntaxe jazyka, a bez které – alespoň to tu zaznělo, já se v tom nevyznám – některé běžné věci rozumně napsat nejdou. Srovnání by se tedy nabízelo třeba se C#. Řadit na stejnou úroveň nativní knihovny, bez kterých se prakticky obejít prostě nelze, nedává moc smysl.

    Pokud jde o mně, nemyslím si (na základě bleskového pročtení dokumentace), že by Rust dělal s tím unsafe nutně něco špatně. Pořád je jednodušší ohlídat si chyby na pár místech uvnitř unsafe bloku než všude. Ale o Rustu nic nevím, tak nejsem schopen ho hodnotit jako celek.
    20.8.2018 12:16 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ta paměťová nebezpečnost ovšem není cílem, ale vedlejším účinkem. Já bych to nesrovnával.
    No, ona ta nebezpečnost unsafe v Rustu taky není cílem per se, kdo by chtěl mít nebezpečný kód jen tak pro nic za nic, že. Typicky jde o dosažení výkonu a/nebo interakci s OS, hardware, C knihovnami apod., což mi přijde podobné jako účel JNI.

    Máš ale pravdu v tom, že v Rustu to je součást jazyka a interaguje se zbytkem jazyke. To je hlavně dané tím, že Rust je určený mimo jiné k tomu, aby v něm mohl být napsán Rust nebo podobné věci, tj. víceméně cokoli, zatímco VM Javy je v C++, Java tohle nemusí řešit.
    little.owl avatar 19.8.2018 23:10 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    S timhle pristupem muzeme s klidem zahodit vsechny jazyky s vyssi urovni abstrakce nez jsou instrukce procesoru, protoze se prece da vsechno napsat v assembleru strojovem kodu.
    Zbytecna extrapolace.
    Tak proc je tak spatne mit tyto veci soucasti specifikace jazyka?
    Nerikam, ze je to spatne. Rikam tyhle veci jsou uz k dispoci i pro C/C++, byt ne soucast standardu a je to jeden z duvodu proc pridana hodnota Rustu neni v praxi natolik velka. Na Ade ilustruji, ze tyhle veci navic nestaci, a to Ada/SPARK je formalne verikovana a verifikovatelna, a Rust neni. Ohledne rolling specifikace Rustu ... dokud to nebude mit stabilni standard a implementaci, C/C++ v rade oblasti nenahradi.
    Toto je hodne specificka nika low-level vyvoje a mam znacne pochybnosti, jestli cokoliv z toho lze zobecnit na problemy vyvoje bezneho software.
    Jenze to je ale presne domena, kam se Rust sam pasuje: "Rust is a systems programming language" - a podstatna cast systemoveho programovani low-level vyvoj.
    A former Red Hat freeloader.
    19.8.2018 23:16 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Zbytecna extrapolace.
    Ani ne. Mně přesně totéž napado, když jsem četl tvůj příspěvek...
    Rikam tyhle veci jsou uz k dispoci i pro C/C++, byt ne soucast standardu
    Např.?
    little.owl avatar 20.8.2018 12:10 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ani ne. Mně přesně totéž napado, když jsem četl tvůj příspěvek...
    A me zase napada britske prislovi: A bad workman always blames his tools.
    Např.?
    Co Napr.? Treba ze jako nemame nastroje pro statickou analyzu kodu?
    A former Red Hat freeloader.
    20.8.2018 12:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    A me zase napada britske prislovi: A bad workman always blames his tools.
    Tohle přísloví se v diskusích o jazycích často používá pro 'morální relativizaci' vlastností jazyků ve snaze zabránit jejich srovnávání. Úplně nejčastěji to slýchávám jako argument pro PHP. Že to prý to je dobrý jazyk, že akorát programátoři ho špatně používají a pak si na něj blbě stěžují. To už jsem slyšel tolikrát, že už to ani není vtipné.
    Co Napr.? Treba ze jako nemame nastroje pro statickou analyzu kodu?
    Tím jsem myslel jaký např. bys doporučil nástroj pro statickou analýzu, který by mě v C++ mohl dostat někam tím směrem, kterým jde Rust.
    little.owl avatar 20.8.2018 15:35 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    To už jsem slyšel tolikrát, že už to ani není vtipné
    Ja mam podobny pocit, kdyz slysim jak v C/C++ nelze psat bezpecny MT kod a Rust to zachrani.
    Tím jsem myslel jaký např. bys doporučil nástroj pro statickou analýzu, který by mě v C++ mohl dostat někam tím směrem, kterým jde Rust.
    Nase situace je trochu specificka a vsechny nastroje, ktere pouzivame, vcetne kompilatoru musi byt certifikovane. Kazdy projekt ma jine pozadavky a dohodnute nastroje ze zakaznikem, ale napriklad pouzivame nastroje od QA Systems (QA-C++, QA-Misra, QA-Verify), ktere se dobre integruji s Autosarem. K tomu mame in-house developed nastroje postavene na clang static analyser (dodelane restrikce a kompatibilita s Autosar), address sanitiser, integrovany Valgrind a pouzivame i Code Analysis z VS2017, ale nic z toho neni certifikovano. Dalsi nastroje pocitaji metriky, analyzujici memory map, callgraph a stacky, simuluji asynchronni HW udalosti. Vse integrovano do CI, vcetne SIL/HIL. Jedna z nejlepsich cest jak objevit problemy, je pouzit ruzne kompilatory od ruznych implementatoru C/C++ standardu.
    A former Red Hat freeloader.
    20.8.2018 16:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ja mam podobny pocit, kdyz slysim jak v C/C++ nelze psat bezpecny MT kod a Rust to zachrani.
    Já nepsal, že by to nešlo (ono to jde), ale že to je za trest. Což je samozřejmě subjektivní...

    Taky v to úplně nepočítám kernel kód, tam je s jistým nekomfortem potřeba počítat, i když vylepšení by se tam určitě taky daly udělat...
    Nase situace je trochu specificka a vsechny nastroje, ktere pouzivame, vcetne kompilatoru musi byt certifikovane. Kazdy projekt ma jine pozadavky a dohodnute nastroje ze zakaznikem, ale napriklad pouzivame nastroje od QA Systems (QA-C++, QA-Misra, QA-Verify), ktere se dobre integruji s Autosarem. K tomu mame in-house developed nastroje postavene na clang static analyser (dodelane restrikce a kompatibilita s Autosar), address sanitiser, integrovany Valgrind a pouzivame i Code Analysis z VS2017, ale nic z toho neni certifikovano. Dalsi nastroje pocitaji metriky, analyzujici memory map, callgraph a stacky, simuluji asynchronni HW udalosti. Vse integrovano do CI, vcetne SIL/HIL.
    Uff. Díky za info. V takovéhle situaci by mě ani nenapadlo vůbec o Rustu uvažovat jako o možnosti. Stejně tak ale mi tento setup nepřijde úplně feasible pro spoustu projektů, zejména FOSS. To je velká a (hádám) drahá infrastruktura.

    Mam z minulosti zkušenost s nástrojem Parfait od Sunu (který asi bude už dneska mrtvý, protože Oracle), nebylo to špatné a umělo to odhalit všelijaké chyby, ale Rustu se to neblížilo ani zdaleka...
    little.owl avatar 20.8.2018 16:54 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Stejně tak ale mi tento setup nepřijde úplně feasible pro spoustu projektů, zejména FOSS
    Ve FOSSu se da dobre testovat bez narocne infrastruktury. Ukazkovym prikladem je SQLite - viz. zde. Hned prvni veta:
    As of version 3.23.0 (2018-04-02), the SQLite library consists of approximately 128.9 KSLOC of C code. (KSLOC means thousands of "Source Lines Of Code" or, in other words, lines of code excluding blank lines and comments.) By comparison, the project has 711 times as much test code and test scripts - 91772.0 KSLOC.
    naznaci rozdil.
    A former Red Hat freeloader.
    20.8.2018 17:11 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Počkat, to je ale testování, tj. jiné téma než statický analýza. Dokonce tam i píšou, že pro ně není statická analýza moc užitečná.

    Jinak tuhle stránku už jsem viděl nalinkovanou mnohokrát z podobných diskusí, je to takový céčkařův svatý grál. Z mé zkušenosti C/C++ projekty, které na tom jsou takhle dobře, jsou v drtivé menšině.

    Btw. Rust má vestavěnou podporu pro unit a integrační testy.
    little.owl avatar 20.8.2018 19:44 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Počkat, to je ale testování, tj. jiné téma než statický analýza.
    Je to jen ukazka toho, ze FOSS projekt muze mit velmi dobrou a levnou testovaci infrastrukturu.
    Dokonce tam i píšou, že pro ně není statická analýza moc užitečná.
    Protoze podstatna cast problemu SW je oblasti, ktera se statickou analyzou nepokryje, narozdil od intenzivniho [unit] testingu ci treba runtime [fuzzy] testu.

    Jinak tuhle stránku už jsem viděl nalinkovanou mnohokrát z podobných diskusí, je to takový céčkařův svatý grál.
    To neni o programovacim jazyku, to je o pristupu ke tvorbe SW a jestli je to napsane C, C++ ci Rustu neni az tak podstatne.
    A former Red Hat freeloader.
    21.8.2018 08:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Protoze podstatna cast problemu SW je oblasti, ktera se statickou analyzou nepokryje, narozdil od intenzivniho [unit] testingu ci treba runtime [fuzzy] testu.
    Tak zrovna ty race conditions se testují dost blbě a IMHO se naopak lépe pokryjí statickou analýzou á la Rust.
    little.owl avatar 21.8.2018 13:53 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Tak ano, cast race conditions Rust pokryje a to je jeho zrejma vyhoda. Nicmene vetsina race conditions u systemoveho programovani je zpusobena interakci s HW (interrupty, DMA, caches, memory mapped HW/registers etc.) a tam vam nepomuze. Pokud jde o race conditions na "normalnich" datech sdilenych mezi thready, staci dodrzovat par zakladnich veci - predevsim mit jasny thread model, vedet ktera data se sdili, a napriklad je izolovat a vytvorit API k jejich pristupu (e.g. read/write). S takovymto pristupem se mi dari dostat race conditions tohoto typu k nule a je mozne analyzovat pristup k datum treba kvuli deadlockum.

    Linus to popsal zde, kde se vyjadruje k budoucnosti Linuxu a moznosti psat kernel v Rustu - a to bych podepsal:
    What do you think of the projects currently underway to develop OS kernels in languages like Rust (touted for having built-in safeties that C does not)?

    That's not a new phenomenon at all. We've had the system people who used Modula-2 or Ada, and I have to say Rust looks a lot better than either of those two disasters.
    I'm not convinced about Rust for an OS kernel (there's a lot more to system programming than the kernel, though), but at the same time there is no question that C has a lot of limitations.
    To anyone who wants to build their own kernel from scratch, I can just wish them luck. It's a huge project, and I don't think you actually solve any of the really hard kernel problems with your choice of programming language. The big problems tend to be about hardware support (all those drivers, all the odd details about different platforms, all the subtleties in memory management and resource accounting), and anybody who thinks that the choice of language simplifies those things a lot is likely to be very disappointed.
    A former Red Hat freeloader.
    21.8.2018 14:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Nicmene vetsina race conditions u systemoveho programovani je zpusobena interakci s HW
    Nesouhlasim. Respektive nevim, co si pod tím pojmem představuješ ty (on je to hodně vágní pojem), ale cílovka Rustu je víceméně jakákoli vrstva, kde si nemůžeš z důvodu zachování výkonu dovolit GC a další overhead spojený s použitím vysokoúrovňových jazyků. To znamená třeba i různé démony atp.
    interakci s HW (interrupty, DMA, caches, memory mapped HW/registers etc.) a tam vam nepomuze.
    Pro alespoň část těchto mechanismů mohou existovat abstrakce/wrappery využívající borrowck nebo jiné fíčury jazyka, podobně jako třeba existují abstrakce pro C++ využívající fíčury jazyka (RAII apod.). Viděl jsem nějaké takové první vlaštovky např. pro interakci s GPIO.
    Pokud jde o race conditions na "normalnich" datech sdilenych mezi thready, staci dodrzovat par zakladnich veci (...)
    To je stále dokola o tom samém, co už psal děda jabko. Jasně, že to jde. Koneckonců paměťovou korektnost taky lze mít - stačí "dodržovat pár základních věcí" jako např. mít jasný ownership model, vědět jaký má co lifetime, jak je který buffer velký a např. vytvořit API k přístupu... atd. atd.

    Ono s jakýmkoli turing-complete jazykem vždycky všechno jde a vždycky stačí "jen dodržovat pár základních věcí". Ta pointa není v tom, že za tebe Rust něco udělá nebo vyřeší nějaký návrh nebo tak něco, ale v tom, že kontroluje, jestli "dodržuješ pár základních věcí" a když ne, tak tě upozorní, to je celé.
    Linus to popsal zde, kde se vyjadruje k budoucnosti Linuxu a moznosti psat kernel v Rustu - a to bych podepsal:
    To může podepsat víceméně kdokoli vzhledem k tomu, že to je celkem velmi zjevné. Linus je trochu Cpt. Obvious v této citaci.
    19.8.2018 12:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ok, ale proč tohle není součástí jazyka? Dovedu si představit automaticky paralelní list comprehension (nebo možná ještě lépe generátor), který, pokud může dokázat (to je podmínka i pro Pool.map) že volaná funkce nemá žádné vedlejší efekty (k čemuž mimochodem Python vede programátora od počátku), tak to provede paralelně.
    Rust tohle umí pomocí knihovny rayon, která v zásadě jen využívá vestavěných fíčur jazyka (borrowchecker pro kontrolu side-efektů, traits) a standardní knihovny (iterátory) a doplňuje je o platform-specifika (určení vhodného počtu threadů apod.).

    Např. jsem nedávno implementoval dávkové zpracování obrázků do jednoho prográmku a paralelizovat to bylo s touhle knihovnou naprostá hračka.

    Jinak na vyšší úrovni se na tyhle věcí používá asynchronní programování a to není vůbec snadné nějak dobře namodelovat za splnění všelijakých podmínek. Existuje např. Actor model, který IIRC hodně používá Scala. Pak jsou korutiny, které integrované třeba Go. V Rustu se vyvíjí mírně neobvklé pojetí Futures, které má slibný výkon, ale přijde mi to hrozně nedotažené na programátorské straně. Celkově každé to řešení má nějaké nevýhody, typicky čím to je příjemnější pro programátora, tím je větší overhead.
    Heron avatar 19.8.2018 13:30 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Např. jsem nedávno implementoval dávkové zpracování obrázků do jednoho prográmku a paralelizovat to bylo s touhle knihovnou naprostá hračka.

    Já používám pool.map na něco podobného, na obrázky taky, ale tam mám už roky vytvořené skriptíky s find | parallel convert a optipng apod.

    Galerie obrázků jsou vůbec kapitola sama pro sebe. Asi už nelze mít více nezávislé balíky dat, než jsou jednotlivé obrázky (nebo obecně multimediální soubory) a přesto je spousta galerií napsaná jako single thread. Vlastně jediná, u které jsem si všiml masivnějšího paralelismu, je sigal.

    O GUI prohlížečích obrázků raději nehovořit. Cachovat (dekódovat do paměti) následující obrázek umělo už DOSové ACDSee a v roce 2018 stále musím čekat při přechodu na následující obrázek. O paralelním vytváření náhledů si taky můžeme nechat jen zdát. No nic, škoda se rozčilovat.
    14.8.2018 19:36 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Co Intel brzdil? Už před více než 5 lety jsem na trhu viděl šesti- a osmi- jádrové procesory z dílny AMD. Bylo to levnější než Intel, ale výkonem jádra to za ním silně zaostávalo, chybělo GPU, a přesto to mělo šílený odběr.

    Paralelizace se dodnes neutilizuje dostatečně a ačkoliv souhlasím, že je to v jistém smyslu budoucnost, bude trvat mnoho let než se tomu softwarový průmysl uzpůsobí. V těch dobře paralelizovatelných úlohách se to typicky využívá už teď – ostatně, kupříkladu tam, kde se čeká na I/O, fyzická jádra nejsou vůbec podstatná. Ve špatně paralelizovatelných úlohách, kde se neustále bude řešit synchronizace a zámky, přínos nebude zdaleka tak značný a vývojáři se budou potýkat s novými, zákeřnými chybami, které se obtížně odhalují a opravují. Lze očekávat nástup nových jazyků nebo frameworků, které to budou řešit, což už se ostatně částečně děje.

    Otázkou zůstává, proč by to mělo úzce souviset s tím, že Intel prosazoval čtyřjádrové procesory. Pokud se nevyplatilo začít se věnovat paralelizaci na čtyřjádře, na osmi-, šestnácti- či dvaatřiceti- jádře se to už vyplatí? To by snad platilo u té hybridní architektury, kterou si v nemobilním světě – s ohledem na menší požadavek na nízkou spotřebu – představuji jako stovky slabých jader. Tam už by se opravdu mohlo vyplatit paralelizovat každý myší prd (zvlášť pokud počet těch silných jader proti dnešnímu stavu klesne, nebo se sníží jejich výkon), ale jak říkám: bude trvat než se tomu softwarový průmysl uzpůsobí.
    14.8.2018 20:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Bylo to levnější než Intel, ale výkonem jádra to za ním silně zaostávalo

    Jak se to vezme. V době, kdy přišly na trh (a ještě docela dlouho poté) stál osmijádrový Bulldozer přibližně polovinu toho, co čtyřjádrové procesory Intelu s podobným výkonem. Pokud někoho zajímal primárně výkon v jednothreadových aplikacích, tak mu samozřejmě nezbylo než pořídit ten Intel - ale pro toho osmijádrové procesory tak jako tak určené nejsou.

    chybělo GPU

    Což byl záměr a osobně jsem za to byl moc rád.

    a přesto to mělo šílený odběr

    Šílený odběr měl jen ten jeden úletový model s TDP asi 220 W. Třeba FX-8150, kterou mám dodnes, měla maximální spotřebu při plné zátěži 125 W, šestijádra (a IIRC i jedno osmijádro) 95 W. Měly snad tehdejší modely Intelu se srovnatelným výkonem nějak výrazně méně?

    Ve špatně paralelizovatelných úlohách, kde se neustále bude řešit synchronizace a zámky

    Ne všude, kde se hodně času stráví čekáním na zámky, je to opravdu nutné. Třeba v linuxovém síťovém stacku najdete spoustu míst, kde dřív byl prostě spinlock, protože to tak bylo nejjednodušší a při malém počtu procesorů to nijak nevadilo, ale jak procesorů přibývalo, bylo potřeba přejít buď na jemnější zamykání, RCU nebo úplně lockless algoritmy. Jsou místa, kde i k použití atomické proměnné musíte mít sakra dobrý důvod, protože by to byla brzda.

    Otázkou zůstává, proč by to mělo úzce souviset s tím, že Intel prosazoval čtyřjádrové procesory. Pokud se nevyplatilo začít se věnovat paralelizaci na čtyřjádře, na osmi-, šestnácti- či dvaatřiceti- jádře se to už vyplatí?

    Ano, přesně tak to je. Jak už jsem psal výše, pokud máte před očima dva nebo čtyři procesory, může být praktičtější na ně přímo rozdělit úlohy tak, aby spolu moc nekolidovaly. Když musíte počítat s tím, že ten software poběží na desítkách procesorů, je úroveň konkurence úplně někde jinde a řešení, které bylo pro dva nebo čtyři "dost dobré", se může rychle stát nepoužitelným. A to nemluvím o tom, že Linux dnes běhá i na systémech, kde jsou ty počty v tisících; ty se sice zatím obvykle používají dost specifickým způsobem, ale s vyššími desítkami nebo nižšími stovkami už vážně počítat musíte.

    14.8.2018 21:53 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    stál osmijádrový Bulldozer přibližně polovinu toho, co čtyřjádrové procesory Intelu s podobným výkonem
    Ano, to je pravda. Však jsem psal, že to bylo levnější než Intel; uznávám, že cenu za jednotku výkonu mělo AMD lepší.
    Což byl záměr a osobně jsem za to byl moc rád.
    To už samozřejmě záleží na požadavacích toho kterého zákazníka. Pokud si v případě Intelu vystačí s integrovaným GPU, u AMD by bylo potřeba připočíst cenu za srovnatelnou grafickou kartu. Naopak zákazník, kterému integrované GPU stejně nestačí, by vlastně platil za něco, co nevyužije (kromě havárií, kdy integrovanou GPU použije jako záložní).
    Třeba FX-8150, kterou mám dodnes, měla maximální spotřebu při plné zátěži 125 W, šestijádra (a IIRC i jedno osmijádro) 95 W.
    Ano, to jsem měl na mysli. Patrně jsem si ovšem chybně pamatoval spotřebu tehdejších Intelů, protože jsem měl za to, že maximální spotřeba byla 65 W. Co se teď dívám, dokonce i udávaná „průměrná“ spotřeba je vyšší. Porovnával jsem tedy zřejmě minimální a maximální spotřebu. Za to se omlouvám a poznámku o šíleném odběru beru zpět.
    Ne všude, kde se hodně času stráví čekáním na zámky, je to opravdu nutné.
    To nerozporuji. Spíš jsem chtěl říct, že nejlepším kandidátem na paralelizaci jsou ty úlohy, které běží co možná nejvíce nezávisle na sobě (a co nejdéle). Spoustu úloh sice teoreticky paralelizovat lze, ale v praxi se zkrátka nevyplatí to dělat. Někde se to vyplatit může, ale zrychlení bude relativně malé a cenou za to bude ta zvýšená komplexita programu. Proto ostatně očekávám ten příchod nových jazyků či frameworků, které jejich psaní usnadní (a nebo se prostě ukotví nová paradigmata a best practices a těch jazykových změn potřeba ani tolik nebude).
    Když musíte počítat s tím, že ten software poběží na desítkách procesorů, je úroveň konkurence úplně někde jinde a řešení, které bylo pro dva nebo čtyři "dost dobré", se může rychle stát nepoužitelným. A to nemluvím o tom, že Linux dnes běhá i na systémech, kde jsou ty počty v tisících; ty se sice zatím obvykle používají dost specifickým způsobem, ale s vyššími desítkami nebo nižšími stovkami už vážně počítat musíte.
    Měl jsem na mysli převážně desktopové systémy, kde si asi dost dobře nedokážu představit scénář, kde by se skutečně nevyplatilo single-threaded aplikaci rozdělit alespoň na dva thready, ale vyplatilo by se architekturu překopat ještě radikálněji a umožnit škálování na libovolný počet threadů. Abych to řekl ještě jinak: Těch single-threaded programů, které by zasloužily alespoň tam, kde to jde snadno a přímo se k tomu vybízí, rozdělit na více threadů, je dodnes mnoho a nikdo se nemá k tomu je upravit. V tomto kontextu nerozumím, co by příchod (n > 4)-jádrových CPU měl zásadně změnit.

    Uznávám, že Max mluvil o nových herních enginech, které se uzpůsobí novému hardwaru. To nerozporuji, jen zpochybňuji, že Intel něco „brzdil“.
    14.8.2018 22:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Měl jsem na mysli převážně desktopové systémy

    Rozumím, ale právě proto, že výkonnější desktopové procesory se dnes počtem jader dostávají tam, kde před pár lety byly serverové a před více lety víceprocesorové servery, je IMHO na místě očekávat, že leccos z vývoje, který tehdy proběhl tam, se bude opakovat i u desktopů.

    kde si asi dost dobře nedokážu představit scénář, kde by se skutečně nevyplatilo single-threaded aplikaci rozdělit alespoň na dva thready, ale vyplatilo by se architekturu překopat ještě radikálněji a umožnit škálování na libovolný počet threadů

    Jsou úlohy, kde je rozdíl v náročnosti rozdělení na malý fixní počet threadů a na obecný počet (případně ne úplně obecný, ale řekněme do desítek) poměrně malý (nebo dokonce vůbec žádný). Pokud víte, že většina vašich uživatelů má dvě jádra a jen mizivé procento víc než čtyři, rozhodujete se vlastně, jestli určité množství práce investujete do zrychlení programu na (ideálně) dvojnásobek. Když budete vědět, že nemalé procento má nebo brzy bude mít jader 8, 16 nebo 32, rozhodujete se, jestli stejné (nebo o něco větší) množství práce investujete do toho, aby váš program běžel o řád (či více) rychleji. A to může mít dost zásadní vliv na rozhodnutí, jestli se to vyplatí.

    14.8.2018 23:47 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Rozumím, ale právě proto, že výkonnější desktopové procesory se dnes počtem jader dostávají tam, kde před pár lety byly serverové a před více lety víceprocesorové servery, je IMHO na místě očekávat, že leccos z vývoje, který tehdy proběhl tam, se bude opakovat i u desktopů.
    Souhlasím.
    Jsou úlohy, kde je rozdíl v náročnosti rozdělení na malý fixní počet threadů a na obecný počet (případně ne úplně obecný, ale řekněme do desítek) poměrně malý (nebo dokonce vůbec žádný). Pokud víte, že většina vašich uživatelů má dvě jádra a jen mizivé procento víc než čtyři, rozhodujete se vlastně, jestli určité množství práce investujete do zrychlení programu na (ideálně) dvojnásobek. Když budete vědět, že nemalé procento má nebo brzy bude mít jader 8, 16 nebo 32, rozhodujete se, jestli stejné (nebo o něco větší) množství práce investujete do toho, aby váš program běžel o řád (či více) rychleji. A to může mít dost zásadní vliv na rozhodnutí, jestli se to vyplatí.
    Vidím to trochu jinak. Zatím stále výkon jednotlivých jader rostl (sice se růst zpomaloval, ale nějaká zlepšení tam byla stále – bohužel to mělo i stinné stránky, jak vidno díky Meltdown a Spectre). Jakmile se ten růst zastaví nebo zpomalí ještě víc (nebo v extrémním případě klesne do záporných hodnot právě kvůli opravám chyb), jedinou cestou, jak vytřískat víc výkonu, bude právě paralelizace. V tu chvíli by se tomu začal uzpůsobovat vývoj software tak jako tak, i kdyby jader nepřibývalo a zůstalo třeba u těch čtyř. V praxi výrobci počty jader samozřejmě zvyšovat začnou, takže tyhle dvě věci se stanou souběžně.
    15.8.2018 06:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Zatím stále výkon jednotlivých jader rostl (sice se růst zpomaloval, ale nějaká zlepšení tam byla stále).

    Posledních 10 let je ten růst tak pomalý, že v podstatě nestojí za řeč.

    Jakmile se ten růst zastaví… jedinou cestou, jak vytřískat víc výkonu, bude právě paralelizace. V tu chvíli by se tomu začal uzpůsobovat vývoj software tak jako tak, i kdyby jader nepřibývalo a zůstalo třeba u těch čtyř.

    První čtyřjádrový procesor jsem si pořídil někdy v roce 2008, možná o něco dřív (mimochodem, v jednom počítači ho mám dodnes). Že by se od té doby zvýšil výkon na jádro čtyřikrát, to bych se tvrdit rozhodně neodvážil. Takže už před deseti lety bylo možné paralelizací na běžný, nikterak high-end, procesor docílit stejného zrychlení, na jaké bylo bez paralelizace třeba čekat deset let. Kdyby vaše teorie fungovala, tak ten okamžik, o kterém mluvíte, už dávno nastal.

    15.8.2018 08:42 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Posledních 10 let je ten růst tak pomalý, že v podstatě nestojí za řeč. [...] Že by se od té doby zvýšil výkon na jádro čtyřikrát, to bych se tvrdit rozhodně neodvážil.
    Čtyřikrát ne, ale zhruba 2× ano. Dal jsem pár minut tomu, abych našel nějaká data. Pokud někdo máte lepší zdroj, budu jen rád.

    Vyhledal jsem na ark.intel.com (víceméně náhodně) dva desktopové procesory ve srovnatelné cenové relaci (při zanedbání inflace). Prvním byl Intel Core 2 Duo E7400 (2008/Q1, doporučená prodejní cena 125 USD), druhým pak Intel Core i3-8100T (2018/Q2, doporučená prodejní cena 117 USD – tedy o 8 USD levnější než ten starší).

    Benchmark – netuším, jak dobrý – jsem našel na serveru Geekbench. V případě staršího CPU uvádí single-core výkon 1657, u novějšího pak 3537 až 4128. Proč se mi jednou podařilo nalézt výsledky přímo pro daný CPU a podruhé srovnávají celé počítače, ve kterých je osazen, nevím; rovněž se mi nelíbí rozsah těch hodnot ve druhém případě, protože tak velkou variabilitu bych u dobrého CPU benchmarku ani u různých strojů asi nečekal. Takže jak říkám: pokud někdo máte lepší zdroj, sem s ním.
    Takže už před deseti lety bylo možné paralelizací na běžný, nikterak high-end, procesor docílit stejného zrychlení, na jaké bylo bez paralelizace třeba čekat deset let. Kdyby vaše teorie fungovala, tak ten okamžik, o kterém mluvíte, už dávno nastal.
    Je třeba vzít v úvahu, že také vzrostla poptávka po programátorech a cena jejich času. Výkon se stále postupně zvyšoval i bez dodatečných úprav softwaru (a to nejen u CPU, ale také se třeba přecházelo na rychlejší disky, což zákazníkům mohlo dát subjektivně lepší pocit i přesto, že určité úlohy trvají stále skoro stejnou dobu). Možná se zkrátka vyplatilo zákazníkům říct, ať si – pokud to potřebují – připlatí za dražší procesor, kde předpokládám, že ten rozdíl ve výkonu na jádro může být ještě o dost větší (ale to už se mi opravdu dohledávat nechce).

    Moje hypotéza byla, že až se zkrátka narazí na strop, kdy už spoléhat na zvyšující se výkon jednoho jádra nepůjde, naopak možná začne i klesat (opravy chyb, optimalizace spotřeby v přenosných zařízeních, …), a začne být poptávka po větším zrychlení, tak pak se tomu začne software uzpůsobovat. Ale je to samozřejmě jen čirá spekulace a je docela dobře možné, že se prostě mýlím. Nakonec na tom možná ani tolik nezáleží, protože výsledek – tedy sílící trend paralelizace – předvídáme stejný.
    15.8.2018 09:31 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Čtyřikrát ne, ale zhruba 2× ano.

    Tím spíš to podporuje, co jsem napsal.

    Moje hypotéza byla, že až se zkrátka narazí na strop, kdy už spoléhat na zvyšující se výkon jednoho jádra nepůjde…

    A já tvrdím, že na ten strop už jsme de facto narazili před nějakými 5-10 lety. Není to sice tvrdý strop (dosud se to zrychlovalo rovnoměrně a od teď najednou a ni o píď), ale to asi nikdo čekat nemohl. Pokud deset let vývoje přineslo zrychlení na něco jako dvojnásobek, tak IMHO doba,

    kdy už spoléhat na zvyšující se výkon jednoho jádra nepůjde

    už je nějakou dobu tady.

    15.8.2018 10:24 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Částečně, ostatně to není binární stav. Příkladem softwaru, který přechod směrem k multithreadingu prodělal, jsou webové prohlížeče. Naopak u těch her, o kterých byla řeč na samém počátku tohoto vlákna, se zrychlení dosahovalo jinými cestami. Na druhou stranu, jednou z těch cest možná byla větší utilizace GPU (třeba pomocí sharderů), což jednak určitá paralelizace je, ale především – pokud by to byl ten případ a opravdu největším bottleneckem bylo CPU a hry se technicky uzpůsobovaly tomu, aby se zatěžovalo co nejméně – tak je to v naprostém rozporu s tím, co jsem teď tvrdil. Jen mi pak tedy pořád není jasné, proč v takovém případě nezačít pořádně využívat alespoň všechny dostupná jádra CPU. Možná je nejlepším vysvětlením zkrátka to, co jste psal o tom rozdílu v uvažování při cílení na malý vs. vysoký počet jader nebo procesorů. Takže vám asi dám za pravdu, protože ve své argumentaci přestávám vidět logickou konzistenci.
    15.8.2018 11:28 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    U her bych se opravdu nedivil, kdyby v mnohých případech šlo problém oddalovat tím, že se toho čím dál víc zátěže přesune na grafickou kartu. A ani tomu, kdyby v mnohých případech bottleneck nebyl procesor (nebo aspoň ne nějak výrazně).
    14.8.2018 22:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Naopak zákazník, kterému integrované GPU stejně nestačí, by vlastně platil za něco, co nevyužije (kromě havárií, kdy integrovanou GPU použije jako záložní).
    Pokud funguje přepínání grafiky, integrovanou grafiku využijí i lidi s dedikovanou pro úsporu energie.

    Tomu záměru/požadavku nemít integrované GPU, přestože technologie to umožňuje, moc nerozumim. Jaké to má výhody?
    15.8.2018 00:06 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Pokud funguje přepínání grafiky, integrovanou grafiku využijí i lidi s dedikovanou pro úsporu energie.
    Pravda.
    Tomu záměru/požadavku nemít integrované GPU, přestože technologie to umožňuje, moc nerozumim. Jaké to má výhody?
    Také nevím.
    15.8.2018 01:24 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Pokud funguje přepínání grafiky, integrovanou grafiku využijí i lidi s dedikovanou pro úsporu energie.
    No, nevím jak na Linuxu, ale tohle na Windows funguje jenom v noteboocích.
    cezz avatar 15.8.2018 18:48 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Tomu záměru/požadavku nemít integrované GPU, přestože technologie to umožňuje, moc nerozumim. Jaké to má výhody?
    Myslim, ze ta odpoved je celkom jednoznacna - vyssia cena. Zvysuje to plochu daneho cipu, co zvysuje chybovost a znizuje vytaznost vo vyrobe. To samo o sebe sa musi na cene odrazit. Dalej tam celkom urcite budu patentove poplatky a ktovie co este. Plus ak sa ta GPU pokazi, tak ju zvycajne musis menit aj s CPU.

    To hovorim ako clovek ktory ma doma asi 7 procesorov s integrovanym GPU z toho 5 od Intelu. :-D
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    little.owl avatar 17.8.2018 22:48 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ano, přesně tak to je. Jak už jsem psal výše, pokud máte před očima dva nebo čtyři procesory, může být praktičtější na ně přímo rozdělit úlohy tak, aby spolu moc nekolidovaly. Když musíte počítat s tím, že ten software poběží na desítkách procesorů, je úroveň konkurence úplně někde jinde a řešení, které bylo pro dva nebo čtyři "dost dobré", se může rychle stát nepoužitelným.
    Ano. Ted pracuji na architekture/designu projektu, kde mame (8-16)+1 procesorovych jader v jednom SoC a nejrozumenjsi reseni je napsat scheduler, ktery nove spustene workery prirazuje volnym procesorum. Uz jen ASIL B sice trochu skripe, ale je to nejlepsi cesta jak vyuzit limitovane zdroje.
    A former Red Hat freeloader.
    Agent avatar 17.8.2018 07:50 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Člověk by čekal, že od dob PS2 nejpozději PS3 budou mít vývojáři her programování pro vícejádra v malíčku.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    14.8.2018 22:10 SazeVaclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    procesory se stale vice a vice jadry ty skutecne problemy opravdu neresi ...
    14.8.2018 23:17 Michal Pohořelský
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Autor článku má sice částečně pravdu, ale faktem zůstává, že servery a pracovní stanice s 32 jádry (8 x 4-jádrový procesor) jsou na trhu již minimálně 10 let.

    Krásný příklad, který osobně znám, je server SunFire X4600 M2 !

    Server SunFire X4600 M2 z roku 2008 (2009) může obsahovat 2, 4, 6 nebo 8 procesorů AMD Opteron řady 8000.

    A navíc až 512 GB RAM DDR2/667 ECC registered, což je asi více než umí základní desky pro dnešní Ryzen TheadRipper 2990WX.

    A běžná spotřeba mých 8 procesorů AMD Opteron 8356 (75 W) byla 600 W, což je jistě více než má dnešní Ryzen TheadRipper 2990WX. Proto mám se "šílenou spotřebou" nepochybně více zkušeností, než většina ostatních... :-)

    PS: A přesto jsem "úsporný" SunFire X4600 M2 miloval.
    14.8.2018 23:56 Michal Pohořelský
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové (AMD Opteron 6378)
    A navíc lze dodnes relativně běžně koupit 32-jádrové servery
    složené z dvojice 16-jádrových procesorů AMD Opteron 6000 z roku 2012.

    16-jádrový AMD Opteron 6282 -- http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-Opteron%206282%20SE.html

    16-jádrový AMD Opteron 6380 -- http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-Opteron%206380%20-%20OS6380WKTGGHK.html

    Tož tak… :)
    Dreit avatar 15.8.2018 00:12 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové

    Mně vždycky přišlo že tučňák potřebuje hlavně pořádnou RAM, tak jsem před lety koupil 16GB s úvahou jestli rovnou nevzít 32GB ("hmm, komplet systém v RAM, to by lítalo!"). Určitě nebyla nejrychlejší a šel jsem spíš po ceně, ale proti předchozímu stroji se 4GB RAM to je nebe a dudy. Jak to má kam cachovat, tak to trhá asfalt i se starým pre-Ryzen pre-GCN APU.

    A aby se neřeklo, tak v Palemoonu běžně 200 záložek z redditu, občas 600-1200 z jiných webů, převážně obrázky na jednodušších stránkách bez JS. Ano, Palemoon jede jen v jednom threadu. A když se náhodou zadýchá, tak mám alespoň jistotu, že na všechno ostatní mám další tři jádra.

    Nope
    15.8.2018 01:36 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Tak žádnej OS nemá "potřebovat" silný CPU jen pro sebe :) CPU je pro aplikace, co běží nad ním.
    Dreit avatar 15.8.2018 14:59 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové

    To je pravda. Jen jsem chtěl poukázat na to, že množství RAM mívá větší vliv, než si někteří myslí ;-)

    Nope
    15.8.2018 17:59 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    21.8.2018 13:41 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Cim vic nad tim premyslim, tim vic mi to vyuziti vice jader prijde spis jako socialni nez technicky problem.

    Ano, paralelni a vicevlaknove programovani jsou technicky narocnejsi. Totez plati pro programovani, ktere efektivne vyuziva prostredku pocitace.

    V pripadech, kdy se to hodi, se pouziva oboji. Ale dost casto, aby se usetrilo usili (a mzda programatoru), tak se nepouziva ani jedno.

    Jinak receno, myslim, ze jadra nevyuzivame ze stejneho duvodu, proc obecne dnes nepiseme programy velmi efektivne, ackoli bychom jiste mohli (viz historie).
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    21.8.2018 14:00 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Z velké části máte pravdu, ale asi bych spíš řekl ekonomický než sociální. Napsat program tak, aby byl efektivní, obvykle něco stojí, ať už jsou to peníze nebo v případě hobby projektu volný čas. Takže je potřeba zvážit, jestli ta vyšší efektivita stojí za to. A ano, s multithreadingem je to často podobné.
    21.8.2018 14:19 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    asi bych spíš řekl ekonomický než sociální
    S tim bych prave asi polemizoval. Zalezi, jestli bereme treba ekonomickou externalitu jako problem ekonomicky nebo socialni.

    Napriklad, autor programu muze usetrit cas, ale za cenu, ze celkovy dopad na ekonomiku (spotrebovana energie a cas v dusledku sirokeho pouziti nekvalitniho programu) bude mnohem vyssi. Ale z hlediska firmy, pro kterou pracuje, a pro kterou jde jen o externalitu, to usetreni bude davat smysl.

    Konecne, hraje zde roli neco jako Jevonsuv paradox. Ja myslim, ze to je spis socialni nez ekonomicky problem.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    21.8.2018 14:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Napriklad, autor programu muze usetrit cas, ale za cenu, ze celkovy dopad na ekonomiku (spotrebovana energie a cas v dusledku sirokeho pouziti nekvalitniho programu) bude mnohem vyssi. Ale z hlediska firmy, pro kterou pracuje, a pro kterou jde jen o externalitu, to usetreni bude davat smysl.

    Pokud se ten program používá v rámci stejné firmy, tak je potřeba to zahrnout do té ekonomické rozvahy. Pokud se používá jinde, pak se to tam promítne ve formě rizika, že zákazník přejde ke konkurenci.

    Nakonec i u toho hobby projektu stojíte často před volbou, zda čas, který máte k dispozici, bude vhodnější věnovat vyšší efektivitě nebo třeba implementaci nové funkce a co uživatelé ocení víc.

    Jendа avatar 22.8.2018 11:40 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    pak se to tam promítne ve formě rizika, že zákazník přejde ke konkurenci
    Pokud konkurence existuje. Viz aktuální chromizace Firefoxu…
    Jendа avatar 22.8.2018 11:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Napriklad, autor programu muze usetrit cas, ale za cenu, ze celkovy dopad na ekonomiku (spotrebovana energie a cas v dusledku sirokeho pouziti nekvalitniho programu) bude mnohem vyssi.
    Zajímavé je tohle zamyšlení třeba u browserů (poslední dobou bloated rozežrané nabobtnané hrůzy), kde se každá neefektivita násobí miliardou instalací.
    21.8.2018 16:38 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Ano, paralelni a vicevlaknove programovani jsou technicky narocnejsi. Totez plati pro programovani, ktere efektivne vyuziva prostredku pocitace.
    On je tam problem i psychologicky. Pro paralelni programovani je casto vyhodne pri programovani plytvat nebo pouzivat struktury, ktere pro jednovlaknove aplikace nejsou nejefektivnejsi. Rada programatoru se tomu plytvavemu stylu podvedome brani (a na rovinu reknu, ze nejsem vyjimka). Na jednu stranu, kdyz clovek zacne vytvaret kopie dat pro kazde vlakno, zacne mu v hlave blikat vystraha, ze to je neefektivni (i kdyz v realu to muze byt zanedbatelne). Na druhou stranu, kdyz ma nejakou strukturu obklopenou zamkem, zadna takova vystraha se nejspis neozve a spis se uklidni, ze to asi bude dobre, kdyz to osefoval tim zamkem (pricemz dopad na vykon muze byt desivy).
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    24.8.2018 16:37 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Vcelku jsem dost ted uvazoval posledni tyden, zda 32 jadro koupit.

    Tak nejak do nej 10-12/2018 pujdu.

    Tento tyden jsem delal dost mergovani GIT vetvi, release a prepinal se mezi ruznymi vetvemi nekolikrat denne. Pak kompilace a testy vetsich projektu v radech milionu radku kodu. Lepsi nez neco rozbit na Jenkins a delat kolecka pres JIRA, tak je lepsi to ozkouset lokalne a za par minut. A to je asi hlavni duvod k rozhodnuti o koupi.

    Co se tyce virtualizaci, tak to pujde postupne. Na to to bude chtit dokoupit dalsich 64GB RAM a 512GB v nejakem rychlem M.2 disku. A uz vubec nejvetsi problem je, ze to bude chtit prizpusobit nejake veci s kontejnery a virtualizaci, aby to bezelo lokalne na na vyvojarske stanici. Zbytek se da velmi rychle a za par malo penez vyresit.

    Je vcelku zajimave, ze v diskuzich se resi programovaci jazyky na stovky prispevku a na silnych masinach moc lidi nejede. Klasika - cena je problem. Kdyz jsem koukal na forum na zive.cz a jak lidi staveji masiny, tak mi doslo, ze stroje za 100-150 kKc moc lidi mit nebude a ptat se na to v diskuzi, tak to se clovek moc nedovi. Mozna nejake zkopirovane informace ze zahranicich webu. Bohuzel.

    28.8.2018 17:28 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Občas se s tím nějaký lidi pochlubí (nevím jak na živě, ale podle jiných webů). Ale většinou jsou to honiči co na tom akorát hrajou hry a jinak to mají jenom na chlubení, takže si kupujou spíš jiný drahý věci, kde je míň praktickýho využití (špatnej cena/výkon) a víc snobárny.
    19.9.2018 20:57 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šílenství mnohojádrové
    Konec uvazovani. Asi nejlepsi ozkouseni bude si 2990WX koupit. Uz je objednany jako celorocni darek....

    Vcetne silnejsiho zdroje a vodniho chlazeni. Recenze na pctuning.cz hodne pomohla okolo vyberu chlazeni.

    gf

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.