abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Série diskových záhad

    23.9.2007 03:20 | Přečteno: 1411× | Unix, Linux, ArchLinux

    Pro většinu problémů s počítačem se většinou dřív nebo později najde rozumné vysvětlení. Já jsem ale nedávno narazil na problém, jehož přesnou příčinu se se mi dodnes vypátrat nepodařilo.

    Před víc než rokem jsem si zřídil doménu. Jakmile jsem získal veřejnou IP adresu, chtěl jsem si (pochopitelně) vytvořit vlastní server. Především jsem chtěl, aby fungoval jako DNS a mail server pro mou doménu. Dalším důležitým cílem bylo zprovoznění mé webové stránky.

    Zpočátku jsem vše zprovoznil na mém notebooku, ale takové řešení je samozřejmě dočasné. Hlavně když člověku začne záležet na dostupnosti serveru. Koupil jsem proto za několik stovek korun starý desktop. Ten vydržel pět měsíců nepřetržitého provozu.

    Pak selhal starší z obou jeho disků. Nepřekvapilo mě to. Vzhledem k pořizovací ceně toho stroje jsem lepší výsledek ani neočekával. Koupil jsem tedy velmi levně jiný (starší) disk. Během dvou týdnů však došlo k dalšímu selhání Začal jsem tušit, že je něco v nepořádku.

    Že by to nebylo diskem? Asi opravdu ne. Po několika dalších pokusech o zprovoznění jsem zjistil, že řadič už vůbec nerozeznává disky připojené k primárnímu kanálu. Nezabýval jsem se příliš úvahami, zda i první selhání nebylo způsobeno stejnou závadou. Selhání přišlo uprostřed zkouškového období a řešení tohoto problému jsem musel odložit na neurčito.

    Řekl jsem si, že pět měsíců nepřetržitého běhu je pro starý desktop až moc, a objednal jsem za podobnou cenu jiný starý stroj. Tentokrát dokonce s procesorem na 1 GHz. Protože stál necelých 800 Kč, nečekal jsem kdovíco. Jenže zklamání bylo trpké. Když mi byl doručen, vůbec nenabootoval. BIOS sice fungoval, ale když jsou zničené kondenzátory kolem procesoru, při jakémkoliv větším zatížení se stroj ihned restartuje.

    Protože šlo o koupi v aukci a bez jakékoliv záruky, nezbylo příliš mnoho možností řešení. Prodávající mi jako gesto dobré vůle poslal jiný motherboard. Sice o dvě poznání horší, ale funkční. Nebylo možné ho správně připojit do case, ale zprovoznit se dal.

    Abych se nenudil, připravil mi nově zprovozněný server další infarktové zážitky. Selhávaly střídavě oba disky, na primárním i sekundárním kanále. Tomu už přestávám rozumět. Byla chyba v discích? Opravdu v obou? Nebo opět špatný řadič? Úplně jsem ztratil chuť s tím něco dělat a řekl jsem si, že si příště koupím nový hardware, ať to stojí cokoliv.

    Zkusil jsem pomocí hdparm postupně vypínat jednotlivé vymoženosti, zejména unmaskirq. Právě tato volba může být nejčastější příčinou selhání u starého a nekompatibilního hardwaru. Nic nepomáhalo. Pravděpodobnost selhání jako by vůbec nezávisela na nastavení parametrů disku.

    Pak jsem zkusil poslední možnost. Poměrně iracionální a zoufalá úvaha, která mě napadla v pět ráno: Možná by by pomohlo zapnutí voby multcount. Jestliže se jedním příkazem čte víc bloků naráz, přenáší se po sběrnici méně příkazů. Co když to sníží pravděpodobnost chyby? Nastavil jsem tedy multcount na maximální možnou hodnotu.

    Uptime je už čtyři dny. Zatím bez potíží. To ovšem nic nemění na faktu, že intenzivně sháním nový stroj. Tomuhle už se nedá věřit. Nejspíš opět risknu koupi staršího hardware, ale tentokrát to bude skutečný server, který je určený a dimenzovaný pro nepřetržitý provoz.

    Co je ale nejdůležitější: Má stránka je po dlouhé době opět v provozu. Však už byl nejvyšší čas! Jen jsem musel smazat skoro celý blog, který byl po té dlouhé době beznadějně out of date.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.9.2007 04:06 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad
    Nic takovýho jsem díkybohu zatim nezažil a moje myšlenka je zřejmě nepravděpodobná a tudíž nesmyslná, ale co napájení (špatnej nebo slabej zdroj, "nekvalitní" elektřina)? Pokud se to děje nezávisle na základní desce i discích, zřejmě bych jako první hledal problém právě tam. Mám s provozováním "serveru" na ryze desktopovejch komponentách jistý zkušenosti a podobný problémy jsem nikdy neměl.

    Jinak mi naštěstí žádnej pořádnej disk nikdy neodešel, jen pár stařičkejch konstrukcí shodnejch Seagatů s kapacitou pod 1 GB, ty umíraj věkem poměrně často a většinou tam odchází elektronika. Ale použít takovej disk v dnešní době snad nemá smysl ani kdyby byl zadarmo, to je jako sednout na motorku a rozjet se proti zdi.
    23.9.2007 04:15 Ritchie | skóre: 27 | blog: Ritchie's | Berlin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad
    Též mě jako první možná příčina problémů napadl zdroj.
    23.9.2007 06:02 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad

    Těžko říct. Možné to samozřejmě je. Nevidím ale rozumnou možnost, jak to zjistit. Problémy s napájením přímo na motherboardu se mohou projevovat podobně jako závada na zdroji.

    Asi bych už měl tu starou popelnici konečně vyhodit a měl bych klid!

    Luk avatar 23.9.2007 13:15 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad
    Pozor také na stav elektroinstalace! Nedávno jsem řešil problémy (zákusy/resety) s jedním počítačem, který do té doby fungoval celkem obstojně. Pak se ukázalo, že kolík v zásuvce není připojený a objevují se na něm (a tedy i na kostře počítače) různá napětí, obvykle okolo poloviny napětí v síti (tedy cca 115 V). Těžko říct, co všechno to může v počítači napáchat (zhledem k tomu, že je připojen do sítě, na tiskárnu atd.), přestože tam nemůže protéct žádný velký proud.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    23.9.2007 14:37 Mr.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad
    stalo se mi neco podobneho. Pocitac pokazde pri bootovani spadl. vymenil jsem na nem všechno od disku pres desku a zdroj. A kdyz uz to vypadalo slibne, tak sem zacal pripojovat tiskaru. najednou jiskra vse zhaslo a tiskarnu se mi uz nikdy pres LPT pripojit nepovedlo.
    23.9.2007 05:58 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad

    Zdroje stárnou, to je fakt. První i druhý (pokus o) server však měly jiný case s jiným zdrojem. Takže se lze těžko dopátrat, jestli to bylo zdrojem, řadičem nebo diskem...

    Použité disky rozhodně nepatří k těm zmíněným. :-) Mají kapacity 6 a 20 GB. Druhý z nich má dokonce 7200 otáček a 2 MB cache. Možná je problém právě v kompatibilitě starého řadiče s relativně moderním diskem.

    23.9.2007 08:55 wo | skóre: 2 | blog: wo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad
    Nejčastěji to dělají datové kabely a vymačkané napájecí konektory(zvlášť když se často odpojuje a připojuje disk)
    23.9.2007 14:52 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad

    Datové kabely byly pořádně odrbané. Samozřejmě jsem je všechny vyměnil, ale nepomohlo to.

    23.9.2007 13:52 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad
    Doporucuju zkontrolovat 12V vetev zdroje - stare desky (bez 12V konektoru) berou proud pro procesor z 5V vetve a pokud je 5V vetev pretizena, na 12V vetvi se muze objevit mnohem vyssi napeti (videl jsem i 14.4V !), ktere spolehlive disk do nekolika tydnu zlikviduje.
    23.9.2007 14:57 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad

    Netuším, jak tahle konkrétní deska funguje. Je to běžná deska s ACPI a s klasickým ATX konektorem. Možná to nebude tento případ.

    Jestli některý disk zase selže, nejspíš nad tím přestanu hloubat, vyhodím ten počítač oknem a seženu si jiný.

    23.9.2007 18:16 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad
    No ja dnes chtel upgradovat na pata subsystem a pata_via proste nedokaze pochopit muj prehistoricky 200Mbyte disk a k tomu mi primary slave shodil na ata33, ze pry mam 40 kabel, coz jaksy taky neni pravda. Tak jsem zpatky na ide.

    Jinak na webu najdes horu webshopu s repasovanymy kompy, zatim vzdy spokojenost.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    23.9.2007 19:55 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad

    Jakou výhodu má pata_via? Nevěděl jsem, zda mám tu novinku vyzkoušet. Tak jsem prostě nechal zkompilovat obojí. Jenže on se implicitně použil ten IDE ovladač. Radši jsem se v tom nehrabal, protože netuším, jak je to stabilní a co přesně tam je jinak (kromě SCSI-like pojmenování).

    23.9.2007 22:19 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad
    No tak je to modernejsi a tipuju ze ma vetsi sanci byt rychlejsi, ide system bude zanedlouho deprecated a zhnije. Az se budu nudit, otestuju rychlost. Nakonec to bootlo, ale system ten maly bootovaci disk proste nevidel a nesel ani hdparmem vypnout coz byl hlavni duvod setrvani u ide.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    24.9.2007 19:37 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Série diskových záhad

    Jen tak mimochodem: Uptime 5 dní, stále bez selhání. Možná jen náhoda...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.