abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nesnáším, když se vyhazuje jídlo

    5.2.2006 16:24 | Přečteno: 3359× | Osobní

    Nesnáším, když se vyhazuje jídlo. A umím kvůli tomu být pořádně nepříjemný. Chudák Marcelka (moje hezčí polovička). A ta přitom žádné jídlo vědomě nevyhazuje. A když se něco pokazí, je jí to líto. Ale v případě přítelkyně mého kamaráda, která s námi pojede na dovolenou, mám pocit, že to možná bude jedna z těch slečen, kterým nepřipadá divné prostě vyhodit polovinu porce, ačkoliv si ji nabíraly samy a mohly se rozhodnout, kolik toho bude.

    Co vy? Vadím vám, když přijde jídlo nazmar?

    Je to taková podivně nechutná nemoc spousty mladších i starších (nejen slečen). Klidně hodí do koše kus normálního jídla (ačkoliv by to třeba šlo dojíst později nebo dát někomu jinému). A vůbec jim to nepřijde divné. Neustále v poslední době myslím na scénu z televizních zpráv na Primě, kde se nějaká mladá redaktorka pustila do rozebírání novoročních předsevzetí. Svůj výstup zakončila předsevzetím, že bude hubnout a nebude jíst sladkosti (nebo něco v tom smyslu). A pro ilustraci vzala připravený talířek s několika netknutými zákusky a všechno to vysypala do odpadkového koše. Jako by se nechumelilo. Jen tak, pro svůj záběr, stupidní reportáž, nedostatek fantazie. Prostě vyhodila v hlavní zpravodajské relaci úplně zdravé jídlo jen kvůli své scénce a všem to pravděpodobně přišlo úplně normální. Kolik lidí ten šot vidělo před vysíláním, a přesto to nikomu nepřišlo nevhodné (či spíše zločinné... bych řekl já)? To se pak není co divit, že lidem připadá naprosto v pořádku, když házejí jídlo do popelnic, nechávají v restauracích vyhodit polovinu talíře a děti nevychovávají tak, aby si jídla vážily.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Když dostanete v restauraci příliš velkou porci...
     (11 %)
     (72 %)
     (17 %)
    Celkem 201 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.2.2006 16:30 Bones | skóre: 15 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ja taky nemam rad kdyz se jidlo zbuhdarma vyhazuje (i kdyz v nasi skolni jidelne se fakt nekdy neda jist). Kdyz toho v restauraci dostanu moc, tak se premuzu a snim to, sem pak sice strasne nacpanej, ale skoda vyhazovat takovy dobry jidlo (alespon pak nemusim pul dne jist :-)).
    vencour avatar 5.2.2006 16:49 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo

    Zlaté švédské stoly.

    Chodili jsme na školení do jisté firmy, tam nás při tom ještě krmili, takže jsme se rychle naučili ani nesnídat.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    5.2.2006 18:57 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Švédské stoly mám také rád. Ale bohužel mám také kamaráda v cateringové firmě, který každý týden na vlastní oči vidí, jak se vyhazují netknutá jídla, která se třeba na ty stoly ani nedostala, protože přišlo méně lidí, než se očekávalo...

    Je mi jasné, že v té takzvané konzumní společnosti je to prostě norma. Jídlo je zboží jako každé jiné. Ale myslím, že je to částečně způsobeno přístupem lidí. Kdyby se všichni dívali na jídlo i jinak než na věc, která se dá koupit, možná by byla situace jiná. To je však naivně utopistické.
    6.2.2006 17:01 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Jídlo je zboží jako každé jiné. Ale myslím, že je to částečně způsobeno přístupem lidí. Kdyby se všichni dívali na jídlo i jinak než na věc, která se dá koupit, možná by byla situace jiná.
    moment, proč bych se měl na jídlo koukat nějak jinak než jako na ostatní zboží? - jsou to přeci všechno suroviny, které nám země poskytla, a do kterých lidé investovali nějakou práci ...

    proč zrovna jídlem neplýtvat a ostatním klidně ano?

    normální situace by přeci měla být šetřit vším, nekupovat ničeho víc než potřebuju (resp. jsem schopen využít)

    když někomu nestačí přibližovadlo, ať si klidně koupí sporťáka za deset megakorun, když zjistí, že mu sporťák nestačí a že by občas chtěl dojet po polňačce k řece na ryby s tunou werkcajku, ať si na to klidně koupí SUV, do kterého to všechno nacpe, ale ať si proboha nekupuje ty SUV tři, aby každé ladilo barevně k jiné manželčině kabelce ...
    6.2.2006 17:09 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Nečekal jsem, že by z toho někdo mohl vyvodit, že s jinými věcmi se má plýtvat. Tak jsem to nemyslel (a mám pocit, že ani neřekl).
    6.2.2006 17:58 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    no to ne, neřekl jsi, že by se s něčím mělo plýtvat - ale celou dobu tady propaguješ, že jídlo je něco jiného ... tož, z hlediska toho vyhazování, v čem se to tedy liší, když nechceš zbytečně vyhazovat (= plýtvat) ani nic jiného?

    to je to, co nechápu ... například "píšu o tom, že některé věci mají i jinou hodnotu, než která je vyjádřena penězi" - co je to za hodnotu? ... chápu, že třeba lidské (či pro některé úchyláky zvířecí) city mohou být k nezaplacení, ale proč jídlo, to je věc, kterou když nemám, mohu si ji obstarat jenom těmi penězi?
    11.10.2006 12:33 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Jidlo nevyhazuji a ani ho nekupuju tolik, abych ho nemohl dojist. Ale mame na chalupe velky jablecny sad (po dedovi) a kazdy rok je z neho spousta jablek. Vsechny jablka se samozrejme nespotrebuji, takze nektere se daji do becky, jine se nechaji na konzumaci. A z tech na konzumaci jich samozrejme nejaka cast zacne hnit. Ja je vyhodim, ale babicka je vykroji a schova (stejne jako 10 let stare zavareniny, ktere bych nejradeji videl na kompostu, protoze tezko nekdo chce jist potraviny ve fazi rozkladu). A moje babicka vzdycky rikava: "Deti, nezazili jste valku, to byla bida."

    Takze kdyz nekoho vidim, jak treba v menze (ale tam se to stava malokdy, protoze za to jidlo si plati sami studenti, kteri vetsinou nemaji penez na zbyt, nicmene ve skolnich jidelnach na zakladce a stredni se to stavalo casto) necha pulku kurete (nebo necha maso na kostech), docela me to rozcili, protoze jsem byl vychovan tak, abych jidlem neplytval a vzdycky si vzpomenu, ze byly casy, kdy lidi ani nevedeli, jak pecene kure vypada.

    Jsou zeme, kde si jidlo neobstarate ani temi penezi (teda pokud tamni obyvatele vubec nejake penize maji). Napriklad KLDR je na pokraji hladomoru a navic odmitli hospodarskou pomoc, kvuli svemu jadernemu programu a kvuli bombe. Jidlo bylo potreba davno predtim, nez nejake penize vubec vznikly, coz se neda rict napr. o pocitacich, autu a jinych vecech, ke kterym je jidlo prirovnavano jako spotrebni zbozi.
    5.2.2006 16:34 bodo | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    V našich krajinach je to ešte v norme, z vlastných skuseností môžem potvrdiť, že ak by autor tohto blogu videl nakladanie s jedlom v anglicku, tak by bol zrelý na infarkt, nič v zlom:).
    5.2.2006 18:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Jistě... o každé věci se dá říct: já to nespasím. Když budu vyhazovat jídlo já, svět se nezboří. Když bude vyhazovat jídlo celá Praha, svět se nezboří, ... Stejné je to s tříděním odpadu, plýtváním vodou, házením odpadků na lesní skládky...

    A proto si vždy říkám: "něco lepší než nic". Třeba si to začne říkat více lidí.
    5.2.2006 19:07 Red Dog | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    V Británii toho ke všemu není většina ani moc k jídlu :-)
    5.2.2006 16:38 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    A stejně nevkusné je za každou cenu sníst všechno. Prostě vám občas něco zbyde a už to nesníte. A protože to donekonečna nevydrží, stejně se to jednou vyhodí. Mám svoje zkušenosti s beznadějně plesnivým jídlem kdesi odloženým protože ho někdo nesnědl a bylo mu líto se ho zbavit. Chtělo by, abys chvilku bydlel s člověkem co opravdu důsledně dodržuje politiku nicnevyhazování. Občas je mi z toho pak až zle, co všechno se dělá aby se nemuselo vyhodit trochu toho jídla. A to jsem na vyhazování jídla taky dost citlivý.

    Rozhodné výjimky platí pro pečivo namazané nějakými svinstvy typu margarín, s tím se ani nic jiného než vyhodit udělat nedá. Další výjimka platí pro mnoho jídel u nás ve školní jídelně. Tam se musím neustále ptát: ,,je to ještě jídlo nebo už zbraň?``
    Copak toho není dost?
    5.2.2006 16:50 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    V každé fázi přípravy jídla jsou nějaké ztráty, není důvod, proč by to nemohlo být i u té závěrečné :-) A navíc to má jistý symbolický význam. Dočista vyjedené talíře nevypadají tak spokojeně jako ty, kde trochu zbyde.
    Copak toho není dost?
    5.2.2006 18:39 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Dočista vyjedené talíře nevypadají tak spokojeně jako ty, kde trochu zbyde.
    Co to je za blbinu? Připomínáš mi jednoho kluka z gymplu, který vždy na talíři nechal trochu jídla - i když mu třeba ten den skvěle chutnalo. Když jsem se ho ptal, proč to dělá, odpověděl něco v tom smyslu, že je to zvyk. Naléhal jsem trochu víc a vypadlo z něj, že mu to připadá světácké. !#%@%?!
    5.2.2006 18:43 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    To není blbina. Neříkám, že bych úmyslně nechával nějaké jídlo. Jenom mi přijde zhruba ideální stav, kdy se dosyta najím a ještě něco málo zbyde. Světácké… Patří to k tomu. Jediný problém s vyhazováním jídla je tvůj špatný pocit. Já mám zase dobrý pocit z tohohle.
    Copak toho není dost?
    5.2.2006 18:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Jenom mi přijde zhruba ideální stav, kdy se dosyta najím a ještě něco málo zbyde.
    Nechápu, proč pro tebe není ideální stav, když se dobře najíš a nic nezbude...
    Jediný problém s vyhazováním jídla je tvůj špatný pocit. Já mám zase dobrý pocit z tohohle.
    Hmm... tohle by se dalo říct o všem. Z prodávání drog dětem mám také špatný pocit - i když se určitě najde někdo, komu to vůbec nevadí a ještě z toho má pocit dobrý.
    5.2.2006 18:54 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Protože pro tebe to evidentně ideální stav je. A jak končíš? Ha! Rozpakuješ se vyhodit i shnilý banán, nejspíš. Jídlo není jenom o tom nacpat si žaludek, jde i o to jak se jí. A jíst na plán abych dosáhl ideálního stavu, totiž nulového zbytku, mi přijde jako pitomější než něco málo vyhodit.
    Copak toho není dost?
    5.2.2006 19:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Rozpakuješ se vyhodit i shnilý banán, nejspíš.
    Omyl. Pokud už shnilý banán mám, tak ho vyhodím bez rozpaků (jak už jsem napsal někde výše). Ale především se snažím jídlo rozvhrnout tak, abych se nedostával do situace, kdy mi shnije.
    Jídlo není jenom o tom nacpat si žaludek, jde i o to jak se jí.
    O tom nepochybuji. Sám si rád jídlo užívám a nerad se přejídám. Ale to nikterak nesouvisí s plýtváním.
    A jíst na plán abych dosáhl ideálního stavu, totiž nulového zbytku, mi přijde jako pitomější než něco málo vyhodit.
    Pitomější? A smím vědět proč? Pokud se dobře najíš - ani málo, ani moc - tak ti vadí, že nic nezbylo? Raději koupíš/uvaříš víc, aby ses dobře najedl a zbytek se mohl vyhodit? Není spíš tohle pitomý přístup?
    5.2.2006 19:13 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ano, když jde o to určit kolik bude potřeba, mám tendence úmyslně trochu přidávat jako rezervu. Když volím kolik potřebuju kabelu odněkud někam, přidám něco málo i k hodnotě o které zcela jistě vím, že postačí. Přesně vypočtené nadoraz se mi protiví a mám z toho špatný pocit.
    Copak toho není dost?
    5.2.2006 19:20 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Přesně vypočtené nadoraz se mi protiví a mám z toho špatný pocit.
    Přesně vypočtené nadoraz se mi sice neprotiví, ale to už je jiná otázka. Já se tu handrkuji o vyhazování jídla. Takže pokud si ten zbytek dojíš třeba později místo svačiny, nebo máš psa, který po tobě zbytky z talíře dojí, připadá mi to úplně OK. Ale když se to vezme a vysype do koše, to mě štve.
    5.2.2006 19:26 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Neuvažuju situaci, kdy to jídlo můžu upotřebit. I když nějak přiměřeně, rovněž ne za každou cenu. Vezmeme to jinak.

    Prostě určitá omezená míra plýtvání je pro mě důležitá jako ukazatel dostatku. Právě proto tohle není jiná otázka. Nemám dobrý pocit když mám jenom přesně tolik kolik potřebuju mít, chci mít aspoň nějakou rezervu, trochu co nikdy neupotřebím, ale je to důležité pro ten pocit.
    Copak toho není dost?
    5.2.2006 19:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Prostě určitá omezená míra plýtvání je pro mě důležitá jako ukazatel dostatku.
    A komu to ukazuješ? Mně tohle přijde nechutné. Copak máš nějaký komplex méněcennosti, abys potřeboval dokazovat, že "(na) to máš"?
    5.2.2006 20:10 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Vypadá to, že jsem přišel s něčím nepochopitelným :-) Nepřijde mi to jako nějaký komplex méněcennosti. Prostě vždycky když můžu si k odhadu kolik budu potřebovat (ať už je přesný jak chce) přidávám nějaké rozumné množství jako rezervu. A když mi pak ta rezerva zbyde a jako neupotřebitelné zbytky se musí vyhodit, nevadí mi to. U kabelů je to asi trochu logičtější než u jídla, protože když vám u kabelu chybí třeba jenom pět centimetrů, tak je ten kabel k ničemu a vyhodíte celý, ne jenom nějaký malý zbyteček. A právě ten zbyteček je krásný důkaz jistoty, že se vám to nemohlo stát.
    Copak toho není dost?
    5.2.2006 21:05 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ne, radsi uvarim vic, abych si kousek mohl schovat a sezrat pozdeji. Tedy kdyz si varim neco, co pokladam za dobre:-).
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    12.10.2018 21:55 José
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Tak to je síla.
    5.2.2006 17:26 právě nejsem k dispozici | skóre: 2 | blog: Na odpočinku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Jo, jasně, školní jídelna: "Mrklo to na mě, mrklo to na mě!" :-)
    5.2.2006 17:59 HS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Teste se na vysokou skolu. Teste se na dobre jidla v menze. Bye, znehodnocene podtraviny ze skolni jidelny.
    5.2.2006 18:39 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Dobré jídlo v menze? Moc čteš sci-fi :-)
    5.2.2006 22:58 HS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Nectu. Ne kazda menza je na odpis ....
    Josef Kufner avatar 6.2.2006 14:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Mňam... zrovna jsem si vzpoměl na to jelení na smetaně...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    5.2.2006 20:19 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Když jsem šel z gymplu, tak pro mě menza byla oproti školní jídelně krok zpět: + v menze se nemusí jídla objednávat
    + jídlo je rozkouskováno
    + delší provozní doba - vyšší ceny
    - „ošizená“ dražší jídla (chybí obloha, malá rozmanitost, ...)
    - mnohem menší porce „normálních“ jídel
    - plastikové kelímky, donedávna hliníkové příbory
    5.2.2006 22:56 HS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Zalezi na skolni jidelnea menze, ktere navstevujes.

    Na gymnaziu byly jidla z jidelny ne prilis dobra. Vetsinou jsem jedl, kvuli cene ( byla predplacena spolu s intrem ), pohodlnosti a uspore casu. K me pravidlene strave patrily rohliky , kterymi jsem se dojidal. Ne nahodou cast mych kolegu se stravovala v hospodach nebo si sama varila.

    Pro byla pro me menza krok dopredu. Kvalita jidel i vyber se zlepsil. Menzovni jidlo je rychle , bohate ( zadny chleba s necim nebo hospodske speciality typu utopenec ), a relativne levne. Jeste dodam ze jsem bydlel na kolejich, ktere meli menzu v arealu, nejblizsi obchod prijatelny byl vzdalen cca 15 minut MHD a skola byla v turisticke ctvrti, a jedine rozume stravovani tam byly restaurace ve sklepe ( ale musis ji dobre vychytat - otevreno jenom 3 hodiny a jidla se prilis nelisily od menzy ), cinske bistro ( aneb zer porat to same ) a nejblisi prijatelny obchod je 10 minut tramvaji. Daji se pouzit mistni kramky, ale z dlouhodobeho hlediska jsou prilis drahe. Nyni jsem na VSB v Ostrave , a take se me vyplati zajit si do menzy. Maji pestrejsi jidla, ktere jsou levnejsi nez jidla v mistnich bufetech. Restaurace jsou nepijatelne drahe a jidlo z mistnich jidelen prohrava na cele care.
    5.2.2006 20:23 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    No, ať už tam mají jídla jakákoliv, bez možnosti se kdykoliv doma nacpat asi bídně zhynu. Zvažoval jsem nějaké možnosti, jako pořídit pušku a chodit večer na lov domácích zvířat či osamělých chodců případně podnikat loupežné nájezdy na zahrádkové kolonie za městem, ale stejně mám vážné obavy.
    Copak toho není dost?
    5.2.2006 18:45 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Prostě vám občas něco zbyde a už to nesníte. A protože to donekonečna nevydrží, stejně se to jednou vyhodí.
    Ano, to se občas stane. Ale to je prostě mezní situace. Netvrdil jsem nikde, že bych sebe nebo někoho jiného nutil jíst plesnivé jídlo. Já mluvím o situaci, kdy se svévolně vyhazuje jídlo, které vyhodit není nutné. Připadá mi, že si lidi neváží jídla.
    Chtělo by, abys chvilku bydlel s člověkem co opravdu důsledně dodržuje politiku nicnevyhazování. Občas je mi z toho pak až zle, co všechno se dělá aby se nemuselo vyhodit trochu toho jídla.
    Řekl bych, že spíš žiješ s člověkem, který neumí nakupovat. Když neustále pořizuje více jídla, než je schopen sníst, neměl by slevit ze svých principů o nevyhazování jídla, ale měl by se naučit plánovat.
    5.2.2006 18:55 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Nakupovat pro šest lidí a trefit správné množství co se přesně sní, no, to tě chci vidět.
    Copak toho není dost?
    5.2.2006 19:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Budeš se divit, ale už jsem nejednou a vždy po delší dobu nakupoval i pro daleko více lidí (30+). A vyhazovat se nemuselo téměř nic. Člověk nemusí být žádný velký kuchař, aby po krátké praxi dokázal odhadnout, jaké množství potravin nakoupit. A pokud si není jistý nebo existují jiné okolnosti (např. předem nevíš, kolik těch lidí vlastně přesně bude), tak se dá vždy uvažovat tak, aby se z případných přebytků surovin po jednom jídle dalo kombinací s jinými věcmi vytvořit jídlo další.
    wake avatar 5.2.2006 16:38 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    hlasovat nemuzu, protoze se mi jeste nestalo, ze bych v restaturaci neco nechal ;-)
    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    5.2.2006 16:46 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    vencour avatar 5.2.2006 16:52 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo

    Přijde taky na to, co zbyde. V Brně v jisté mexické restauraci dávají k polívce tak dobrou osmahlou bagetu pokapanou kořením a olejem, že bych ji vydržeil jíst, dokud bych moh :-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    5.2.2006 16:53 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ja bych rekl, ze tato cela problematika vznika uz zpusobem, jakym se "jidlo" vyrabi (a co to vlastne je).

    Ze "vyhazovat chleba je hrich", to mozna mohly tvrdit nase praprabicky. Protoze upect tehdy chleba byla prace, a chleba drzel treba 14 a zuzitkoval se v ruznych podobach.

    Bohuzel, dnes je chleba hromadne pripravovany z pekarskych smesi jako beton uz druhy den (a stejne je jako beton nechutny). Stejne je po par dnech (nebo dokonce hodinach!) nechutna zelenina, protoze ma za sebou uz cestu pres celou Evropu v chladicich vezich a ruzne "ozivovaci" procedury, aby na pulte vypadala aspon par hodin "skvele". O beznych prumyslovych polotovarech (3-minutovych spagetach, ryzi apod.) ani nemluvim, to je proste hnus a nenazyval bych to jidlo.

    Takze potraviny obecne jsou extremne nekvalitni a pritom extremne levne. Vyhazovani tedy neni "hrich" a "luxus", ale bezne "trzni" chovani (je pomalu lacinejsi koupit nove nez "ohrivat"), navic ve je vetsine pripadu motivovano pudem sebezachovy.

    Zmineny priklad v TV je jen vernym obrazkem teto skutecnosti. Vsadim se, ze kdo si osobne namele mouku, uhnaca z ni chleba a upece si ho doma (technika to dneska umoznuje), tak mu bude lito vyhodit jen kousicek! Nehlede na to, ze takovy chleba se na rozdil od koupeneho skutecne da "jist" a vychutnat i cely tyden. To plati temer o vsech potravinach.
    JiK avatar 5.2.2006 17:20 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Bohuzel, dnes je chleba hromadne pripravovany z pekarskych smesi jako beton uz druhy den (a stejne je jako beton nechutny)
    Hochu, zda se, ze jsi nezazil realnesocialisticky chleb v CSSR. To byla jedna z veci ktera se v uz na prelomu roku 89-90 zasadne zmenila, aspon tedy ve meste odkud pochazim. Za sociku byla jedna ustredni pekarna a cerstve pecivo se nerozvazelo, to by socialisticke planovani nezmaklo, takze se hned cerstve a teple chleby zmrazily a z mrazaku vytahli ty, ktere tam byly nejdele, ty se rozvezli do site provozoven n.p. Pramen. I takto jsme dohaneli a predhaneli ty hnusne kapitalisty, kteri nam chteli vzit nase lepsi zitrky pod vedenim Strany.

    Ja osobne zazil teply chleba a rohliky poprve nekdy v zime 89-90.
    5.2.2006 17:30 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Hochu, zda se, ze jsi nezazil realnesocialisticky chleb
    Zazil, ale ve svych zapalenych politickych agitkach prehlizite, ze vubec nejde o "socialisticky" nebo kyhovyra. A kdyz mluvim o "praprababickach", tak vim proc. Takze si to prectete jeste jednou, vypnete si svuj ideologicky cip a kdyz chcete reagovat, tak reagujte k veci a ne jako fanatik. Dekuji.
    JiK avatar 5.2.2006 18:00 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    promin, ale zmrazeny chleba si z dob CSSR fakt pamatuju tak jak pisu.

    Jinak, jedna ZCELA OBECNA vec k diskuzi, kterou jsem se naucil az tady na zapade (a do Ceska asi zatim nedorazila) je, ze v diskuzi polemizuju nebo vyvracim nazor, ne autora. To, ze na mne budete vrhat vztekle fraze, jakyze jsem fanatik opravdu nezmeni fakt, ze za Socialismu bych chleba dodavan zmrazeny, protoze to soudruzi jinak nedokazali.

    S uctou, Jirka
    6.2.2006 10:08 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Jinak, jedna ZCELA OBECNA vec k diskuzi, kterou jsem se naucil az tady na zapade (a do Ceska asi zatim nedorazila) je, ze v diskuzi polemizuju nebo vyvracim nazor, ne autora.
    Coz se dela takto:

    "Hochu, zda se, ze jsi nezazil realnesocialisticky chleb v CSSR."

    1) nepsal jsem ani o zmrazenem ani realnesocialistickem chlebu

    2) vas prispevek je politicka agitka:

    "Za sociku byla jedna ustredni pekarna ... to by socialisticke planovani nezmaklo ... I takto jsme dohaneli a predhaneli ty hnusne kapitalisty, kteri nam chteli vzit nase lepsi zitrky pod vedenim Strany."

    Takze to shrnu:

    Vyvracite me jakozto autora ("zda se, ze jsi nezazil") a nadto pisete naprosto mimo tema, protoze nevidim, ze by se muj prispevek tykal politiky. Drzost jeste poucovat o tom, jak se vede diskuse, uz je jen tresnicka na dortu.
    JiK avatar 6.2.2006 15:44 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    hm, ale ja psal o tom, ze komousi nedokazali zorganizovat ani rozvoz cerstveho chleba do prodejen n.p. Pramen a ty? napadas mne ze jsem pravicak...

    Odpovez mi, dokazali to zorganizovat nebo ne?
    6.2.2006 15:44 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    promin, ale zmrazeny chleba si z dob CSSR fakt pamatuju tak jak pisu.
    to je sice možné, že máš tak skvělou paměť, ale číst zřejmě neumíš - xkesh porovnává dobu "praprababiček" a "dnešní", přičemž, dle skutečností, jež popisuje, se "ČSSR" řadí do doby "dnešní" ... tedy přinejmenším žádná z mojich praprababiček ČSSR už ani nezažila, zatímco my, dnešní, jsme se povětšinou v té ČSSR narodili - takže ta politická agitka je na místě reakce na xkeshe úplně mimo

    kromě toho, já si ten "reálněsocialistický" chléb pamatuju taky, a v našich krajích byl čerstvý, voňavoučký, teplý (jestlipak to nesouviselo s tím, že pekárna byla asi 1,5 km od krámu, kde jsme nakupovali?) ... a byl na něm vyražen den výroby, kterážto "featura" současným chlebům poněkud chybí

    jinak dosti silně pochybuju o tom, že by změna v kvalitě pečiva proběhla "na přelomu 89-90" v návaznosti na politickou situaci - např. Havel byl zvolen prezidentem až 29. 12. 1989, to jistě za ty tři dny jeho vlády v roce 1989 stihli dodavatelé Pramenu změnit způsob distribuce, aby v novém zřízení hned na přelomu 89- nerozváželi chléb mražený nýbrž teplý ... a rozkrádání majetku aka privatizace, teprve po kterém se udála většina změn v podnicích, se datuje od 1991

    co je ovšem zajímavé, i dnes jsou mezi pečivem rozdíly stejně propastné jako výše popsané (výše uvedeným rozhodně nechci říci, že bych ti ten mražený chléb nevěřil, prostě jsem měl větší štěstí), a třeba ty rohlíky, když si koupím v malém krámku, tak jsou v pohodě, zatímco když si koupím v supermarketu přímo na místě čerstvě upečené, do hodiny jsou gumové ...
    kotyz avatar 5.2.2006 18:07 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Delta pekarny (Plzen) mrazi rohliky este dneska. Vim to, delam na praxi v potravinach. Horovice nemrazi. Ono se po tech mrazenejch rado sahne kdyz nejsou cerstvy, ale kdyz sou tak by se nemelo.

    Vyhodit hnusny jidlo na tom nic spatnyho neni, ale tim lepsim (cti jedlym, nesyntetickym) by se plejtvat nemelo. A kdyz uz tak aspon do kose a ne tam kde to dotycnymu vypadne z ruky (deticky ve skole hazejici po sobe o prestavkach svacinama).

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    vencour avatar 5.2.2006 22:47 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo

    Brigáda v Chebu, 3 roky na prázdniny, pekárna už dnes neni, zkrachovala vedle těch "chrličů" potravin, rozváželi jsme ještě teplé pečivo. Mam na co příjemně vzpomínat (roky 95-97), naše zboží stálo za to.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    5.2.2006 17:04 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Mám s tím taky problém. Projevuje se to tak, že ať je jídlo sebehorší (tedy i to má své limity), tak jej prostě dojím. Často dojídám ještě po všech slečnách přítomných u stolu, protože je mi to prostě líto. Naštěstí mě znají a ví, že v jádru jsem hodnej kluk a tak se vše obchází bez incidentů.

    Stejně tak mi vadí, když se primárně nezabrází zkažení jídla (hrnec s omáčkou ponechaný na sporáku i několik dní, až je pozdě, chleba v igelitce ponechaný na slunci). V takovém případě jídlo nedojídám, ale mrzí mě to.
    5.2.2006 17:17 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Když jsem byl malý, vůbec jsem netušil, že to někdo dělá. U nás doma nebylo nikdy co vyhazovat. Když jsem pak zjistil, že v mnohých rodinách se vyhazuje několik kilo jídla týdně, byl jsem z toho docela paf.

    Nejvíc mi vadí vyhazování vajec - různé bitvy a prvoplánové "gagy". Ale je mi líto i toho zbytku, který zůstane na pánvičce po mém usilovném škrabání a vytírání chlebem...
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    5.2.2006 17:26 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Nejvíc mi vadí vyhazování vajec - různé bitvy a prvoplánové "gagy".
    A muzu se zeptat, jestli to jsou vejce z velkochovu = slepicich arbeitslagru, tedy bezne prodavana vejce?

    Protoze u jidla presne plati princip: Jak nabyl, tak pozbyl. Nechapu, jak si chcete (nejen vy osobne) vazit neceho, co vznika takovym zpusobem, jako nase bezne potraviny.

    "Vyhodit" je casto jediny rozumny zpusob pouziti, bohuzel by se melo dodat "a priste nekupovat", coz uz vetsina lidi nechape.

    Ackoliv technologie prumyslove vyroby potravin neskutecne poskocila, lidska psychika stale zustava uveznena v obrazech "biblickeho chleba" nebo jidla jako temer posvatneho (protoze vzacneho) zachrance zivota.

    Takze paradoxne i ten nejvetsi humus (slouzici hlavne ke zvysovani obratu ruznych firem, nikoliv k "vyzive") se dostava na piedestal "naseho chleba vezdejsiho", bohuzel jen jako konecny produkt. Na proceduru vyroby (a "slozeni") uz vetsina i techto sentimentalnich ochranitelu "jidla" kasle.

    Tohle je podle me jedna ze zvracenosti (perverzit) nasi civilizace.
    5.2.2006 17:32 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Tohle je podle me jedna ze zvracenosti (perverzit) nasi civilizace.

    Já s tím souhlasím. Máte pravdu, asi mám zakódované "jídlo se nevyhazuje". Do toho tržní chování moc nepasuje...
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    5.2.2006 19:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Na proceduru vyroby (a "slozeni") uz vetsina i techto sentimentalnich ochranitelu "jidla" kasle.
    Jak souvisí procedura výroby a složení s tím, jestli si všeobecně někdo váží jídla? Co kdyby byla procedura výroby i složení takové, že bys to i ty považoval za hodnotné jídlo? Bylo i pak v pořádku s ním plýtvat?
    5.2.2006 23:41 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Jak souvisí procedura výroby a složení s tím, jestli si všeobecně někdo váží jídla? Co kdyby byla procedura výroby i složení takové, že bys to i ty považoval za hodnotné jídlo? Bylo i pak v pořádku s ním plýtvat?
    Souvisi, a to hned dvakrat:

    1) kvalitni jidlo je vetsinou patricne drahe, takze ho vetsinou lidi nenakupuji nadbytek

    2) kvalitni jidlo vydrzi nejakou dobu pozivatelne, napr. i kdyz vyschne (chleba, maso), kdyz v nem probihaji chemicke procesy (mleko),coz se o vetsine dnesnich vyrobku rict neda - vyhodit nedojedene zbytky je proste zpusob, jak si uchovat zdravi (nebo alespon nekazit si chut), protoze starsi chleba plesnivi a mleko horkne. Videt nektere salamy treti den po zakoupeni je na zvraceni (a to byly v lednicce).

    Z toho vyplyva, ze kvalitnim jidlem se plytva daleko mene. Napsal jsem to nize: jidlo je podle me extremne levne a extremne spatne. Z toho se (zcela podle "trznich zakonu") vyvinul vselidovy zvyk plytvani.

    A jeste k te "posvatnosti" jidla (coz je predpoklad prinicpu "jidlem se neplytva"): vajicko ze slepiciho koncentraku je svinstvo jak fyzicky tak moralne, podobne maso z hromadnych chovu... v chemicke laboratori potravinarskeho prumyslu aspon odpada ta moralka. Takze se presne takovym potravinam snazim vyhnout jak muzu.

    A naprosto nemam zabrany vyhodit druhy den naprosto nechutnou pulku chleba (protoze vim, ze zitra se na ni zacne rozmahat plisen, jelikoz je to "vyrobek" delany pouze pro tech par hodin, kdy je diky cerstvosti pozivatelny).

    Tak takhle s uctou k jidlu souvisi jeho kvalita. Principy jsou k smichu, kdyz se nedodrzuji co se tyka jidla kompletne - tedy i ve vyrobe. A ze vyroba jidla je uplne dnes uplne nekde jinde, nez kdyz tyto principy chovani se k jidlu vznikaly, to uz jsem taky psal v jinem prispevku.
    6.2.2006 08:09 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    starsi chleba plesnivi a mleko horkne
    Což takhle kupovat tolik, aby ti to nezbylo na druhý den, kdy už to není dobré?
    A jeste k te "posvatnosti" jidla (coz je predpoklad prinicpu "jidlem se neplytva"): vajicko ze slepiciho koncentraku je svinstvo jak fyzicky tak moralne, podobne maso z hromadnych chovu... v chemicke laboratori potravinarskeho prumyslu aspon odpada ta moralka. Takze se presne takovym potravinam snazim vyhnout jak muzu.
    Tohle je naprostý nesmysl. Jídlo je jídlo - ať už pochází odkudkoliv. Během doby se způsob opatřování jídla mění. Ale nemění se to, že ho lidi konzumují, aby neměli hlad. Jestli pochází vajíčko z divokého hnízda, vesnického kurníku nebo velkochovu, to má vliv pouze na jeho kvalitu a chuť. Nic to nemění na tom, že je to pořád jídlo, které lidi jí.

    Samozřejmě, že existuje spojitost s tím, jak jsou potraviny levné a dostupné a plýtváním. Ale to, že jsou levné, neomlouvá plýtvání.
    Takze se presne takovym potravinam snazim vyhnout jak muzu.
    A jídlem, kterému se nevyhýbáš, tím neplýtváš?
    A naprosto nemam zabrany vyhodit druhy den naprosto nechutnou pulku chleba (protoze vim, ze zitra se na ni zacne rozmahat plisen, jelikoz je to "vyrobek" delany pouze pro tech par hodin, kdy je diky cerstvosti pozivatelny).
    Tak sis měl koupit jen tu jednu půlku chleba, ne? Proč kupovat celý a pak polovinu vyhodit?
    Principy jsou k smichu, kdyz se nedodrzuji co se tyka jidla kompletne - tedy i ve vyrobe.
    Naopak, k smíchu je tvé tvrzení, že jídlo přestává být jídlem, když se vyrábí jiným způsobem, než který by odpovídal tvým představám. I ta poslední polystyrénová sušenka je jídlo.
    6.2.2006 09:26 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Jídlo je jídlo - ať už pochází odkudkoliv. Během doby se způsob opatřování jídla mění. Ale nemění se to, že ho lidi konzumují, aby neměli hlad. Jestli pochází vajíčko z divokého hnízda, vesnického kurníku nebo velkochovu, to má vliv pouze na jeho kvalitu a chuť. Nic to nemění na tom, že je to pořád jídlo, které lidi jí.
    Presne tohle mysleni je pricina toho, co tak kritizujes. A muzes moralizovat az do aleluja, dokud bude jidlo k dispozici tak levne (coz implikuje i zpusob jeho vyroby), bude se s nim jako s lacinymi vecmi zachazet.

    Prave ze se hodne zmenilo, uz davno (alespon v nasi civilizaci) lidi nejedi, aby nemeli hlad. Hlad budes mit, az nebudes mit co jist aspon 14 dni nebo radsi mesic. Ted jen zahanime chute, neurozu, lidi jedi taky z nudy (proto se muze vubec nekdo nad nejakym jidlem osklebovat, "bleee tohle mi nechutnaaa...") a ze zvyku ("ten spenat" snis, protoze je zdravej!" a "dokud to nesnis, nebude televize!") Lidi se proste cpou, aniz to maji zapotrebi. Umele si taky musi chut povzbuzovat. To neni konzumace jidla z hladu. To je entertainment.
    Samozřejmě, že existuje spojitost s tím, jak jsou potraviny levné a dostupné a plýtváním. Ale to, že jsou levné, neomlouvá plýtvání.
    Nechapu. Proc by mel byt problem plytvat necim, ceho je takova spousta, ze kdyz si to nekoupim, tak to vecer z obchodu museji likvidovat (ono je pak v principu jedno, jestli to vyhodim ja, kdyz nedojim, nebo to vyhodi obchodnik, protoze si to nekoupim)?

    (Tedy, chapu, asi chces porad videt v jidle tu pradavnou mystiku, jenomze tuhle funkci jidlo v nasi civilizaci davno nema a tezko ji znova umele roubovat. Lidi se driv taky pred jidlem modlili - tj. za nej dekovali, hlavne proto, ze nebylo jednoduche ho ziskat. Dnes aby se tedy clovek modlil k pozehnanim potravinarskeho prumyslu, ktery se muze strhat, aby vsechny ty prebytecne vyrobky lidem nacpal: staci chvili vnimat reklamy, staci se projit po supermarketu.)
    Naopak, k smíchu je tvé tvrzení, že jídlo přestává být jídlem, když se vyrábí jiným způsobem, než který by odpovídal tvým představám. I ta poslední polystyrénová sušenka je jídlo.
    Ano, tohle si asi mysli vetsina lidi, takze presne proto to vypada tak, ze se ty "posledni polystyrenove susenky" vubec vyrabeji, vydavaji reklamou "za zdroj energie a stesti", obcas jedi, obcas vyhazuji. Proto se vyrabi "jidlo", ktere nema zadnou jinou funkci nez "byt prodano".

    A takove jidlo, ktere bylo stvoreno pouze k tomu, aby ho nekdo prodal, coz je dnes vetsina, kdyz me na nej prejde chut, proste skonci v odpadcich stejne jako vcerejsi noviny.
    6.2.2006 09:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    dokud bude jidlo k dispozici tak levne (coz implikuje i zpusob jeho vyroby), bude se s nim jako s lacinymi vecmi zachazet.
    Škoda. Já totiž u jídla nerozlišuji, jestli je levné nebo drahé. Je to pořád jídlo. Mám-li dost pěněz, koupím si lepší jídlo. Ne víc levného jídla, abych pak přebytek vyhodil.
    uz davno (alespon v nasi civilizaci) lidi nejedi, aby nemeli hlad.
    Nepřeháněj. To, že lidi často jedí kvůli tomu, že na něco mají chuť, ještě neznamená, že jídlem nezahánějí hlad, a že by ho nepotřebovali k životu. Ty řeči o tom, že by člověk musel být bez jídla 14 dní, aby měl hlad, jsou nesmysly. Nikdy v historii se člověk netrápil tak dlouho hlady, když měl co jíst. I prvobytně pospolná společnost jedla pro chuť a z radosti z jídla. I zvířata to dělají.
    Nechapu. Proc by mel byt problem plytvat necim, ceho je takova spousta, ze kdyz si to nekoupim, tak to vecer z obchodu museji likvidovat
    Já mluvím o přístupu každého jednotlivého člověka. Samozřejmě, že chápu, že když já tu svoji bramboru nevyhodím, tak to neznamená, že by ve stejný okamžik nebyly na celém světě znehodnoceny tuny jídla jen proto, že si je ten den zrovna nikdo nekoupil.

    I když budu recyklovat papír jako divej, deštným pralesům asi nijak výrazně nepomohu. Ale to neznamená, že se na to vykašlu. A pokud by se na to takhle dívalo více lidí, třeba by to k něčemu vedlo. Je to pochopitelně utopie. Ale to mi nebrání se chovat k jídlu slušně.
    asi chces porad videt v jidle tu pradavnou mystiku, jenomze tuhle funkci jidlo v nasi civilizaci davno nema a tezko ji znova umele roubovat.
    Jenže ono ji neztratilo kvůli způsobu výroby, nezdravosti nebo snadné dostupnosti. Ztratilo ji proto, že lidi uvažují jako ty. Jak už jsem psal: i snadno dostupné jídlo je pořád jídlo. Na jeho "posvátnosti" (když už mi to pořád vnucuješ) to nic nemění.
    A takove jidlo, ktere bylo stvoreno pouze k tomu, aby ho nekdo prodal, coz je dnes vetsina, kdyz me na nej prejde chut, proste skonci v odpadcich stejne jako vcerejsi noviny.
    Neříkej. Už od nepaměti je většina jídla "vyráběna" proto, aby se mohla prodat. Od doby, co začali žít lidi v nějakých společenstvích, to bylo tak, že jedni jídlo obstarávali a druzí jim výměnou za to jídlo poskytovali něco jiného. Žádná změna oproti dnešku. Že se jídlo vyrábí proto, aby se mohlo prodat, to ho nijak neznehodnocuje.
    6.2.2006 10:29 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Už od nepaměti je většina jídla "vyráběna" proto, aby se mohla prodat. Od doby, co začali žít lidi v nějakých společenstvích, to bylo tak, že jedni jídlo obstarávali a druzí jim výměnou za to jídlo poskytovali něco jiného. Žádná změna oproti dnešku. Že se jídlo vyrábí proto, aby se mohlo prodat, to ho nijak neznehodnocuje.
    S jednou podstatnou zmenou: jidlo se nikdy nevyrabelo prumyslove (az poslednich tak 200 let, a dneska uz se zase prakticky nevyrabi jinak nez prumyslove). Jidlo prestalo "rust", zacalo se "vyrabet". Tim padem se "dar" zmenil na "zbozi" se vsemi dusledky (i s temi zdravotnimi, protoze jidlo, ktere "roste" v tovarne, taky podle toho vypada).
    6.2.2006 09:43 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Jestli pochází vajíčko z divokého hnízda, vesnického kurníku nebo velkochovu, to má vliv pouze na jeho kvalitu a chuť. Nic to nemění na tom, že je to pořád jídlo, které lidi jí.
    Tak tedy dobrou chut, a nezapomen pritom na "uctu k jidlu".
    6.2.2006 09:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Nechápu, proč bych neměl mít úctu k jídlu proto, že se lidi chovají špatně ke slepicím... Dnešní velkovýroba jídla není nic pěkného a rozumím tvému znechucení nad praktikami, kterými je dosahováno onoho levného jídla. Ale to nikterak neovlivňuje mé odhodlání chovat se k výslednému produktu jako _k jídlu_.

    Skutečně mi uniká, proč bych si neměl jídla vážit jen proto, že se mi nelíbí způsob, jakým vzniklo. Přirozenou reakcí je nevážit si člověka, který to má na svědomí. Ne jídla.
    6.2.2006 10:21 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Nechápu, proč bych neměl mít úctu k jídlu proto, že se lidi chovají špatně ke slepicím...
    To je samozrejme tvoje osobni vec, nemyslel jsem to osobne. Pouze jsem se pokusil odpovedet na tvoji de facto otazku, proc se lidi chovaji k jidlu jako k necemu bezcennemu, a take sdelit ze se mi to v tomto kontextu nejenze nemuze hnusit, ale uplne to chapu.

    Kdyz nemaji lidi uctu treba k tem zviratum a zaviraji nad tim oci jen kvuli iluzi "blahobyt = hodne jidla, jedno jakeho", a nemaji tim padem uctu ani k sobe, je ucta k jidlu uz to posledni.

    Tim spise, ze se to nezmeni, dokud nebude opet jidlo "vzacne". K tomu ale nevidim cestu skrz lidske uvedomeni (ten instinkt "nadbytek jidla = blahobyt" podporeny intelektualni lzi "jidlo jako jidlo" je neporazitelny), ale skrze postupne ztezovani takovychto "jidla, zvirat a lidi nedustojnych" vyrobnich podminek natolik, az se to nakonec nebude vyplacet, a to direktivni cestou (predpisy).
    6.2.2006 10:33 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Neřekl bych, že by ses mohl dobrat změny k lepšímu neúctou k tomu špatně vyráběnému jídlu. Nebudou-li si lidi jídla vážit, těžko se začnou zajímat o to, jak vzniká.
    Tim spise, ze se to nezmeni, dokud nebude opet jidlo "vzacne".
    A není snad "úcta k jídlu" prvním krokem k tomu, aby bylo jídlo vzácné? Ty to převádíš na peníze a říkáš, že jídlo musí být drahé a těžko dostupné, aby bylo pro lidi vzácné. To je možná ten praktičtější, či spíše pragmatičtější přístup. Ale já bych si přál, aby bylo jídlo vzácné bez ohledu na cenu.
    intelektualni lzi "jidlo jako jidlo"
    Ale ona to není lež. Měl bys tedy bojovat proti těm, kteří svým nakupováním podporují ty velkochovy. Ne jim říkat, že takového jídla si nemusí vážit a je v pořádku, když jím budou plýtvat. Tím jen podporuješ trend, který dělá z jídla úplně obyčejnou komoditu -- a proto pak nikomu nepřijde divné, že se maso "vyrábí", místo aby se choval dobytek...
    6.2.2006 11:36 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Nebudou-li si lidi jídla vážit, těžko se začnou zajímat o to, jak vzniká.
    Lidi se nebudou zajimat o to, jak jidlo vznika, kdyz si neuvedomi, ze je rozdil mezi "jidlem" a "jidlem". Stacila (btw medialni bublina) BSE a najednou jako by na chvili lidi zpozorneli, stacilo nekolik afer s prebalovanim stareho masa - a ejhle, lidi prestavaji nakupovat v supermarketech a radeji si to maso predtim prohlednou "nazivo".
    A není snad "úcta k jídlu" prvním krokem k tomu, aby bylo jídlo vzácné? Ty to převádíš na peníze a říkáš, že jídlo musí být drahé a těžko dostupné, aby bylo pro lidi vzácné. To je možná ten praktičtější, či spíše pragmatičtější přístup. Ale já bych si přál, aby bylo jídlo vzácné bez ohledu na cenu.
    Ja myslim, ze naopak. Ucta k "spatnemu jidlu" vlastne rika, ze neni rozdil mezi tim zmetkem a napr. pokud mozno prirozene "vyrostlym jidlem". Lidi si nejdriv musi uvedomit, ze ne vsechno, co se za jidlo vydava, taky skutecne jidlo je. Az pak budou ochotni platit za to "dobre" tolik, ze se to vyplati pestovat. Dnes vyhrava ten levnejsi, a o podminky vyroby se lidi nestaraji: chleba jako chleba, mleko jako mleko, vejce jako vejce.
    Ale ona to není lež. Měl bys tedy bojovat proti těm, kteří svým nakupováním podporují ty velkochovy. Ne jim říkat, že takového jídla si nemusí vážit a je v pořádku, když jím budou plýtvat. Tím jen podporuješ trend, který dělá z jídla úplně obyčejnou komoditu -- a proto pak nikomu nepřijde divné, že se maso "vyrábí", místo aby se choval dobytek...
    Bojovat proti tem, kdo nakupuji ... to je jako v tom vtipu o boji proti negramotnym: "A kolik uz jste jich pobili?" Bojovat muzu tim, ze smejdu budu rikat "smejd", a ne "jidlo". A nebojim se, ze bych tento trend "podporoval", protoze to uz je davno realita, ostatne tvuj zapis v blogu je touto realitou inspirovan.

    Proste se divam kolem sebe a vidim, jak to je. A kdyz mi nekdo rekne, treba jako ty (ok, neprimo, prectu si v blogu, zase navzdory osloveni to neber primo osobne), ze bych si mel vazit vseho jidla, tak proste nemuzu.

    Protoze jsem se v jistem obdobi svyho zivota vic zajimal o to, jak takove jidlo vznika a tedy mam dojem, ze se pak lidi k temto vyrobkum chovaji naprosto adekvatne: nedbale, za vic totiz nestoji. Tvarit se, ze stoji, to je podle me pokrytectvi a jakozto jisty druh intelektualni pozy (nic ve zlem) se v praktickem jednani lidi stejne neuchyti, tedy lidi si nezacnou jidla vazit jen kvuli tomu, kdyz jim to nekdo bude kazat, coz jak vidis nedelaji, i kdyz se vsad, ze veticky o tom, ze "jidlo je drahocenne, posvatne", slysi od matersky skolky porad. Jenze ani deti, ani dospeli lidi nejsou slepi ;)
    5.2.2006 17:22 právě nejsem k dispozici | skóre: 2 | blog: Na odpočinku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    V anketě jsem hlasoval jsem pro "přemožení se", ovšem v rímci možností. Rozhodně si jídlo nenechávám balit...

    Jinak, o vyhazování jídla nepřemýšlím. Prostě jej nevyhazuji a ani mě nenapadá, že bych mohl / měl. Je to normální věc, něco jako pustit staříka (v dobrém slova smyslu!) v tramvaji na sezení. Nezabývám se tím.
    kotyz avatar 5.2.2006 17:28 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    A vite jak to delaji u McDonalds? Co se neproda do 20 minut se odepise a vyhodi do pytle a po sichte to de do popelnice nebo to odvezou nekam do jzd a davaj to prasatum.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.2.2006 18:35 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    nebo to odvezou nekam do jzd a davaj to prasatum.
    Což mi přijde fajn. Jde mi o to, aby se jídlo zpracovalo. Kdyby to jen vyhodili, nesouhlasil bych. Když to dají sežrat prasatům, beru to jako dobré řešení.
    kotyz avatar 5.2.2006 21:32 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    kdyz to vyhodi do kontejneru tak maj bezdomovci zne... je to normalne este v tech obalech. ono kdyby to tam meli treba hodinu a prisla kontrola tak by moh bejt problem. co s tema pytlema pak delaj je asi ruzny provozovnu od provozovny.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.2.2006 20:50 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Chudaci prasata... :-)
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    David Watzke avatar 5.2.2006 22:13 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Další z diskusí, u kterých se "obkomenátář" chechtám :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    David Watzke avatar 5.2.2006 22:13 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    *obkomentář". Říkám, ani to nenapíšu :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    5.2.2006 17:33 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Nesnášim vyhazování jídla. Doslova. Dělá se mi z pohledu na vyhazování jídla zle. Plesnivý ovšem vyhodím, takový cvok nejsem ani já.

    :-) V restauraci všechno snim, případně dojím po spolustolovnících a koukám, co bych si objednal na dojedení, či vyndám sváču. :-)
    JiK avatar 5.2.2006 17:34 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ja zazil nejvic plytvani jidlem, kdyz jsem delal kuchare v zidovskem campu v USA, bylo to nekdy mezi prvakem a druhakem na VS, tak rok 1998 nebo 1999, a to co jsem videl tam mne obcas fakt sokovalo. To, ze se pekly cele plechy (pozor, profi plechy - tak 1,2 x 1 m) kurat "navic" a kdyz nikdo z 700 deti nechtel extra(pridavek), slo 20, 30 nebo i 50 kg cerstve upecenych kurat z trouby zrovna do popelnic...

    Vim, ze jsem se ptal cerneho sefkuchare, ktery tam byl jediny aspon trochu normalni, proc to nejak nezachranime, ze ve svete urcite hladovi desitky deti, odpovedel, ze to nejsou jeho deti, ze ho to nezajima, ze kazdy muze pracovat, hospodarit a vydelavat tak, aby se mel tak jako v Americe.

    A kdyz jsem mu rekl, ze Chicago je odsud jen 6 hodin autem, ze myslim, ze tam jsou desitky bezdomovcu, jiste i jeho cerni bratri, rekl, ze mi klidne pujci auto, at jim to tam v noci (po praci) dovezu, ze ovsem ceka, ze jedu na svou zodpovednost a ze budu v 4:30 rano v praci jako vzdycky...takze jsem se to vyprdl.

    Cim jsem starsi, tim vic mi prijde, ze mel pravdu i presto, ze dochodil s bidou 5 trid ZS. Kdyz to dame chudym zadarmo, nauci se, ze jim VZDYCKY nekdo pomuze, ze je nekdo POVINNY jim neco davat a odnauci se pracovat a snazit se pomoct si sam.
    5.2.2006 17:45 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Příště stačí podpis, obsah komentáře domyslíme v pohodě sami :-)
    Copak toho není dost?
    5.2.2006 17:45 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Prostě vyhodila v hlavní zpravodajské relaci úplně zdravé jídlo jen kvůli své scénce

    Jsi si nejak jisty tim "uplne zdravym jidlem" - podle popisu slo velice pravdepodobne o smes vymlete mouky, cukru, ruznych chemikalii (tj. umele vyrobenych aroma, barviv) apod. Tedy ne jidlo slouzici k vyzive, ale "pochutina" slouzici k zaplacnuti zaludku necim na prvni pohled "lakavym", cili de facto z hlediska lidskeho organismu o nevyuzitelny "odpad".
    5.2.2006 17:50 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ve válce magnetofonů.
    Copak toho není dost?
    5.2.2006 18:33 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    A proto je v pořádku to vyhodit? Tvůj pohled mi připadá zvrhlý. Já nerozlišuji, jestli je z ekonomického, dietního nebo sociálního hlediska akceptovatelné, když se jídlo nezpracuje a vyhodí. Neřeším tu světovou situaci. Jde mi o obyčejné jídlo, které má každý jednotlivý člověk plně ve své moci.

    Je-li pro tebe něco pochutina sloužící k zaplácnutí žaludku, kterou lze označit za odpad, proč by sis to kupoval nebo jinak opatřoval? Pokud něco nechceš jíst, tak to koupíš a vyhodíš? Není rozumnější to nekoupit? Zařadil bys do stejné kategorie i domácí buchty?

    --------

    Ostatně: v příkladu jsem jasně vysvětlil, že to považuji za nevhodný příklad pro diváka, kterému na základě toho přijde normální plýtvat jídlem. V tom pořadu se nemluvil o vyhazování směsi vymleté mouky, ale _jídla_. Zákusky posloužily jen jako příklad nezdravého jídla.
    5.2.2006 17:54 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo

    Ja sem zase nesnasel, kdyz mi ty kr*a*vy soudruzky kucharky nacpaly plnej talir a ty druhy sv*i*ne soudruzky ucitelky to do me cpaly pod tlakem. Kdyz uz nemuzu ci nechci, tak to proste bud dam odnyst (v restauraci) ci doma to soupnu do lednice. V Nemecku si to nechavam balit. Kdybych si to nechal zabalit v ceskej restauraci, tak se na me vsichni budou koukat jako na "socku".

    Kdyz si nekdo neco koupi, tak je to jeho. Znameta to, ze spolecnosti odvedl takovou praci, ze si to muze dovolit koupit (pokud spolecnost neni socialne pokrivena, jako tady). Pokud si koupim třeba miliardu zakusku, tak sou moje a klidne si je budu moci vyhodit. Jen socialisti si myslej, ze jidlo, ropa, energie a slunce je vsech a nelibi se jim, ze si se svym majetkem delam to CO CHCI JA!

    Ty zakusky sou teda dost hloupej priklad, protoze nejsem imbecil abych to udelal, lec vypovida presne o tom, o cem jsem vypovidat chtel!

    JiK avatar 5.2.2006 18:04 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    proc ten vztek?
    kotyz avatar 5.2.2006 18:16 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    To ja si zas reknu - kdyz uz si za to dal tolik a tolik penez tak to prece nevyhodis? Ale hranice tu sou - kdyz uz to smrdi nebo je pretazena zarucni lhuta (coz se obcas stane) tak je bezpecnejsi to vyhodit nez riskovat salmonelu. Ted myslim ruzny ty bagety za 29,- co sou jen tak zamotany v igelitu a ikdyz maj podle stitku este dva dny v zaruce tak uz zrovna libe nevoni a tak vubec...

    Asi reknete "tak to nekupuj" ale ono nekdy je to to jediny co je k mani...

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.2.2006 18:23 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo

    Nikde sem nepsal o tom, ze ja jidlo jen tak vyhazuju ;-)

    Mikos avatar 5.2.2006 20:03 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ač "levičák", musím naprosto souhlasit s tím co koffr napsal. Možná je to hloupé vyhazovat jídlo, ale když jsem si ho koupil za moje peníze, můžu si s ním dělat co si zamanu. Nechápu proč činit nějaké extra rozdíly mezi jídlem a jinými věcmi, které jídlem nejsou. Přijde mi to naprosto nelogické...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    6.2.2006 08:21 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    To som zvedavý, či by si to jedlo zlikvidoval aj keby sa na teba pri tom dívalo 5 etiópskych detí oblečených len do kusa handry okolo bedier, s nafúknutým bruchom a nohami ako zápalky.
    Mikos avatar 6.2.2006 16:34 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Kdybych k těm etiopským dětem "dosáhl", tak jim to jídlo s radostí přenechám. Jenže to jaksi není prakticky proveditelné. A nesnaž se mi namluvit, že když by každý člověk v Evropě měl k jídlu onen "posvátný" postoj, něco by se změnilo. Nezměnilo.

    Nerozuměj tomu tak, že bych nechtěl pomáhat hladovějícím v Africe. Ale tím že budu dojídat vždy do poslední brambory jim prostě nijak nepomůžu.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    6.2.2006 18:00 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Nerozuměj tomu tak, že bych nechtěl pomáhat hladovějícím v Africe.
    OT: pomáhat hladovějícím v Africe čistě dovozem jídla je blbost
    6.2.2006 08:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Nechápu proč činit nějaké extra rozdíly mezi jídlem a jinými věcmi, které jídlem nejsou.
    To je škoda. Podívej se níže, kde píšu o tom, že některé věci mají i jinou hodnotu, než která je vyjádřena penězi. Jídlo mezi ně patří.
    Mikos avatar 6.2.2006 16:40 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ne, opravdu nechápu onu "posvátnost" jídla, kterou tu propaguješ. Jídlo je pro mě věc jako každá jiná. Jistě, kdybych žil třeba v rovníkové Africe, měl bych k jídlu patrně zcela jiný postoj. Ale tam nežiji a tímto "posvátným" postojem k jídlu lidem v rovníkové Africe nijak nepomůžu. Prostředky které společnost vynakládá k výrobě jídla vynakládá i při výrobě spousty jiných věcí (a mnohem víc prostředků), opravdu nevidím důvod proč by z toho mělo jídlo nějak vybočovat a zrovna k němu bychom se měli chovat posvátně.

    Pokud bychom chtěli nějakou společenskou změnu, která by pomohla hladovějícím v Africe, prosazování "posvátnosti" jídla by to určitě nebylo.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Mikos avatar 6.2.2006 16:45 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Tedy abys mě nepochopil špatně - já neříkám, že je správné plýtvat jídlem. To v žádném případě, není správné plýtvat ničím. Já jen říkám, že jídlo nemá oproti jiným věcem žádné výsadní postavení. Že ona "posvátnost" jídla je v naší společnosti zcela zbytečná a nelogická věc.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    6.2.2006 16:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ale tam nežiji a tímto "posvátným" postojem k jídlu lidem v rovníkové Africe nijak nepomůžu.
    Zaprvé jsem neříkal, že by to mělo být kvůli lidem v Africe. A zadruhé je hloupé říkat, že bys jim nepomohl. Tvoje vyhozená nebo nevyhozená porce samozřejmě nikoho od hladu nezachrání. Ale kdyby si lidé všeobecně jídla více vážili, bylo by to jiné. Taková situace pochopitelně nikdy nenastane, takže je to nesmyslné uvažování o utopii, ale svůj postoj kvůli tomu nezměním.
    6.2.2006 17:50 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Tvoje vyhozená nebo nevyhozená porce samozřejmě nikoho od hladu nezachrání.
    takto formulováno je to samozřejmě nesmysl

    ale jak bylo zmíněno na jiném místě, kdyby lidé místo toho, aby říkali "nemá to cenu, nedělá to nikdo, proč já" raději dané činnosti dělali, tedy v tomto konkrétním případě jídlo nevyhazovali, tj. kupovali jenom kolik sní, tedy méně, menší poptávka se projeví v menší výrobě, menší výroba se projeví v menší devastaci prostředí, menší devastace prostředí se projeví v lepší úrodě - po celém světě
    6.2.2006 08:33 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Kdybych si to nechal zabalit v ceskej restauraci, tak se na me vsichni budou koukat jako na "socku".
    No a co? To ti tolik záleží na tom, co si myslí ostatní? Když jsi byl malej, tak jsi chodil kouřit na záchodky jen proto, aby kluci neřekli, že seš srab?
    Pokud si koupim třeba miliardu zakusku, tak sou moje a klidne si je budu moci vyhodit. Jen socialisti si myslej, ze jidlo, ropa, energie a slunce je vsech a nelibi se jim, ze si se svym majetkem delam to CO CHCI JA!
    Na tvoje vlastnické právo nikde nesahám. Nepsal jsem, že bych chtěl uzákonit, aby se neplýtvalo jídlem. Ostatně jsem také nikde nepsal, že je jídlo všech. Jak jsi z toho vyvodil takovou kravinu, to skutečně netuším.

    Bohužel jsi vůbec NEPOCHOPIL podstatu toho zápisu. Nejde totiž o peníze a o právo nakládat s vlastním majetkem podle svých představ. To nikomu neupírám a také nechci, aby to někdo nutil mně.

    Já mluvím o tom, že jídlo nemá svoji hodnotu vyjádřenou pouze penězi. Existují i jiné věci, které můžeš koupit, ale přitom tím dostáváš do ruky o něco více než aktuální tržní hodnotu. Pokud by ses například praštil přes kapsu a koupil sbírku vzácných obrazů, mohl bys je klidně spálit. Jsou přeci tvoje, můžeš si s nimi dělat, co uznáš za vhodné. Třeba je zničit. Ale bylo by to správné?

    Není to tak dávno, co bylo velmi snadné si zcela legálně koupit člověka, kterého jsi pak mohl bít, mrzačit, mučit a zabít. Byl to otrok, tvůj majetek, se kterým jsi mohl dělat cokoliv. Ale bylo to správné?

    Takže když si koupíš vagón jídla, je tvým právem si s ním dělat, co se ti zlíbí. Ale je správné ho nechat shnít nebo ho rovnou vyhodit? Já si myslím, že ne. A nemá to nic společného s nějakou sociální pokřiveností. Já bych ti to plýtvání jídlem totiž nevyčítal proto, že bych chtěl, aby bylo radši rozdané sirotkům... Já bych ti to vyčítal proto, že se mi protiví neúcta k jídlu. Takže je v mých očích stejně Špatné™ vyhození brambory, kterou najdeš na poli, jako vyhození láhve vína za deset tisíc.
    6.2.2006 08:57 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Víš co všechno se taky dá považovat za jídlo? To bys koukal, muset to nevyhodit :-)
    Copak toho není dost?
    6.2.2006 09:00 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Třeba kdybys měl stejně citlivýho strejdu z nějaký jiný části světa a mohli se vesele hádat, že přece nemůžeš vyhodit toho velkýho červa, takový fajn jídlo :-]
    Copak toho není dost?
    6.2.2006 09:09 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    No a? Pokud bych se skutečně ocitl někde, kde se jedí červíci, tak bych se zachoval podle toho. A nebo bych předem řekl, že červy jíst nechci, ať mi je nedávají.
    5.2.2006 18:14 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Zřejmě se na tu redaktorku nevztahuje ono biblické "v potu tváře chléb svůj dobývati budeš". Žádná námaha, žádný důvod k šetrnosti.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.2.2006 18:14 0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Taky to nemam rad, asi je to vychovanim, ale chapu ze je to bohuzel ve velkych mestech nutne. Pokud zijete na vesnici, jako ja, a mate zahradu, ruzne domaci zvirata, tak si muzete dovolit ty veci nedojest, kdy se vam zachce, na kus masa ceka pes nebo kocka na zeleninu kralici nebo slepice. A protoze tahle domaci havet chce jist at dojite nebo ne, tak je celkem jedno, co jim date i kdyz by se spokojili s nejakym coklburtem. Pokud to jidlo nesni ani ty zvirata, tak se hodi na kompost, kde se z nej udela humus, ze ktereho zase vyroste novy jidlo a kolobeh se opakuje.

    Problem moderni spolecnosti tedy je, ze neumi recyklovat flasky, elektroniku a ani jidlo (u ktereho ovsem je recyklace celkem snadna, jak jsem psal). Je totiz levnejsi vyrobit tunu prumyslovych hnojiv s vetsi ucinnosti, nez se starat o kompost. Ach jo. Nebo se u vas v potravinach da jidlo vratit?
    kotyz avatar 5.2.2006 18:20 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Souhlasim. Ale to drobne domaci zvirectvo taky vsechno nezere - zrovna vcera sem nasel v lenici nakou svoji nedojedenou snidani, housku sem sned, ale maso se mi uz nezdalo a pes mrcha k tomu jen cuchnul (ne, nesmrdelo to) a zalez do boudy...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.2.2006 18:58 HS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Nemam to rad. Prijde me plytvani jidla jako velkorysy sponzorink spatne zemedelske politiky a potrevinoveho marketinku. Zbytecne utratim sve penize za nic. Podle me svoboda trhu plni sve. Sam si muzu vybrat co si dam, a to samozdejme s vyjimkou drobku a omacek a pripalenych casti dojim. Jina situace byla ve skolnich jidelnach. Nektere vedouci se snazily a jidlo se dalo jist, zatimco pod jinymi jidelna pripravovala nepozivatelne znehonoceni potravin, ktere se musely vyhodit. dalsi specialita nedojidani jidel je moje babicka. Vari doopravdy silne pestre jidla , a na talir ti da porci, ktera temer kype okrajem mimo talir. Hold je to s ni marne, nechci aby me bylo spatne a ani si nechci znicit travici soustavu, hold musi se nechavat. Nastesti moje babicka nic nevyhazuje a me zbytky doji na veceri nebo pokud je to vhodne, da to slepicim.
    5.2.2006 19:30 Hanato | skóre: 13 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    No jeste bych asi udelal anketu na to co udelate, kdyz dostanete prilis malou porci, protoze to je daleko castejsi jev nez dostat tak velkou, ze to proste nejde, hecnout se a snist to :-D
    Nikdo učený z nebe nespadl, ale blbce jako kdyby shazovali. PS: proto jsem tady dole :-)
    5.2.2006 20:03 .li | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ohledně vyhazování jídla mám zábrany hlavně u masa, neboť se mi vnucuje otázka, jak k tomu přijde to kuře, nebo prase, nebo kráva. Tím, že ten zbytek masa sním, i když na něj nemám chuť, si pro sebe ospravedlním jejich zabití a dám jistý smysl jejich asi né zrovna šťastnému životu.
    5.2.2006 20:10 --- | skóre: 13 | blog: LINUXDRAK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    A co to má společného s linuxem ??????
    5.2.2006 20:42 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    toto :-P
    5.2.2006 20:42 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ja s tim obvykle problemy nemam (myslim, ze je to na me i videt:-)), ale hlasoval jsem pro krabici, protoze s moji pritulkyni se to stava dost casto, ze o nejakou zebrame:-). Dneska uz to je ale podstatne lepsi nez driv, v nekterych hospodach nabizeji hygienicke baleni i na jidelnim listku:-).
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    5.2.2006 21:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Také mám takové řešení nejraději. Nejvíce mě ale odrovnalo, když jsme tuhle někde byli a kamarád prohlásil, že nechat si jídlo zabalit s sebou je trapný. Prý by si připadal jako socka. Lidi mají opravdu stupidní představy...
    6.2.2006 16:29 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Také mám takové řešení nejraději. Nejvíce mě ale odrovnalo, když jsme tuhle někde byli a kamarád prohlásil, že nechat si jídlo zabalit s sebou je trapný. Prý by si připadal jako socka. Lidi mají opravdu stupidní představy...
    uff, to fakt mají ... jako socka??? dát třeba dvacku za krabici na žrádlo je chování socky? socka by to snad dožrala, aby nemusela platit za tu krabici, ne?

    btw, jsem asi socka, běžně dožírám i po ostatních, holt sem bezednej :-) (i když taky už se mi stalo, že jsem si nechal jídlo balit, protože jsem nemoh' - ale samozřejmě když to mělo význam, tj. bylo to dobrý a zbylo toho víc než čtvrt porce - no, míň by nezbylo, malou trošku vždycky dotlačim :-))

    no ale v poslední době se mi nějak čím dál častěji stává, že se společnost sejde tak, že se na tom dojezení nedohodnem - přijde mi, že dřív se lidi trošku styděli nabídnou, kdežto dneska už je to ani nenapadne ... no a já sám se do toho nijak nehrnu (obvykle objednávám tak, abych se najed, a mám nějak čím dál menší potřebu se přecpávat)
    6.2.2006 16:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    dát třeba dvacku za krabici na žrádlo je chování socky?
    V takové restauraci bych spropitné nenechal. Ještě jsem nenarazil na podnik, který si za takovou volovinu něco účtoval... Ale jinak se to uvažování pravděpodobně ubírá asi takovýmto směrem: "nejsem přece taková socka, abych musel doma dojídat zbytky... to bych se přeci hrozně shodil před tou servírkou".
    6.2.2006 18:07 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ještě jsem nenarazil na podnik, který si za takovou volovinu něco účtoval...
    no, asi jsem měl pokaždý smůlu ... potkal jsem i podniky, který si účtujou i za to, že daj na stůl koření ...

    (a naopak takový, kde třeba ani nepočítaj kusy pečiva - aniž by cena jídla samotnýho byla nějak přemrštěná)
    Ale jinak se to uvažování pravděpodobně ubírá asi takovýmto směrem: "nejsem přece taková socka, abych musel doma dojídat zbytky... to bych se přeci hrozně shodil před tou servírkou".
    hm, a to, že by tím potěšil kuchaře (a třeba i servírku, že pracuje v kvalitním podniku), že je to tak dobrý, že si to vezme s sebou, to nikoho nenapadne ...
    5.2.2006 21:30 rajcze | skóre: 6 | blog: rajcze | kus od Brna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    hehe, sice sem hlasoval že se "přemůžu a nacpu to do sebe", ale už několik let se mi nestalo, že bych dostal porci, kterou bych nemohl bez potíží sníst :)
    Rules of Optimization: Rule 1: Don't do it. Rule 2 (for experts only): Don't do it yet.
    5.2.2006 21:32 Rastislav Lentner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Neznášam keď sa plytve čímkoľkvek. Ak jedlom, takisto som veľmi neprijemny a najmä ak zhýčkaní vyberaví označujú jedlo za FUJ. Jedlo nie je fuj:)
    5.2.2006 21:42 Rastislav Lentner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Ešte doplním, že ma viedli v zmysle "Zjec, čo nezje teba" :)
    5.2.2006 23:01 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Pro nekoho muze znamenat neco k snedku treba kuri noha obalena strivkem (pokud ma nekdo starsi babicku, tak necht se odkaze na ni), takze je to vec chuti, anebo spis hladu :-D
    6.2.2006 16:38 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Taky jsem od detstvi zvykla nevyhazovat jidlo a radsi puknout prezranim. Vysledek? V seste tride jsem mela 140 cm a 48 kg.

    Kdyz jsem zacala v potu tvare dobyvat prostredky na svuj vlastni chleb, naucila jsem se konecne, ze jidlo je mozne i vyhodit. Sice mam stale dvacet kilo nadvahy, ale diky tomuto zjisteni to jde pomalu dolu. Uz nemusim snist vsechno, co mi pribuzni prinesou, co mi v restauraci nandaji...

    Roberte, rikala jsem kdysi takrka totez co ty. Casem jsem ale pochopila, ze jidlo je jen vec jako kazda jina. Zbytecne plytvat by se nemelo jidlem, stejne jako treba vecmi z drogerie. Na druhou stranu, my jsme dulezitejsi, nez veci, ktere vyrabime.

    Snazim se mit vseho co nejmin, a co nepotrebuju, to rozdam. Co rozdat nemuzu (treba neni komu), vyhodim. Jidlo, obleceni, instalacky Linuxu... nejsem otrok veci, ani jidla.
    ^D
    6.2.2006 16:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Copak jsem někde napsal, že se má člověk přežírat? Neobracej to v něco, co jsem neřekl. Nemůžu za to, jak se vyvíjí ta anketa pod zápisem - já jsem hlasoval, že bych si to nechal zabalit s sebou. A co se příbuzných týče... máme velmi štědré venkovské rodičovstvo, které nás zásobuje samými tučnými a nezdravými věcmi. A přitom se ještě nestalo, že bychom se toho nezdravě přežírali nebo to museli vyhazovat. Chce to také umět trochu soudně plánovat a umět říci ne.
    Casem jsem ale pochopila, ze jidlo je jen vec jako kazda jina.
    A s tím právě nesouhlasím. Vůbec to nesouvisí s tím, jestli tě někdo živí, nebo jestli si vyděláváš sama. Jídlo beru jako věc, která má hodnotu ne zcela vyjádřitelnou penězi. A proto nesouhlasím s tím, že jídlo je věc jako každá jiná.
    6.2.2006 17:22 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    No dobre, tak tedy k jadru. Nejaky konkretni priklad: Jaky je rozdil mezi jidlem a rekneme treba oblecenim?

    Pokusim se popsat, proc si myslim, ze vubec zadny: Na vyrobu obojiho je treba vynalozit usili. Oboje je spjato se zemedelstvim a vyroba vyuziva jinych organismu. Oboje nutne potrebujeme k zivotu. (V Africe mozna ne kvuli teplu, ale ma i funkci ochrannou.)

    Je rozdil vyhodit obnosenou (lec pouzitelnou) kosili a gumovy (lec pozivatelny) rohlik? Ja ho nevidim...

    Kazdopadne si myslim, ze pokud merime uctu k vecem, jedine pouzitelne meritko je mnozstvi surovin a vynalozene prace. (A do toho se jidlo za minimalni cenu a z plne obnovitelnych zdroju pocitat nemuze.)
    ^D
    Mikos avatar 6.2.2006 17:43 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Naprosto souhlasím, jak už jsem psal výše, nevidím jediný logický důvod, proč bych měl k jídlu přistupovat jaksi "posvátněji" s větší úctou než k jiným věcem. Ta představa mi přijde naprosto nesmyslná. Zbytečně plýtvat by se nemělo ničím, jídlo prostě nemá žádné výsadní postavení.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    6.2.2006 18:10 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    (A do toho se jidlo za minimalni cenu a z plne obnovitelnych zdroju pocitat nemuze.)
    hluboce se mýlíš

    - chci říct: žrát řasy nebo zvířata krmený řasama není žádný terno ...
    6.2.2006 18:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Jaky je rozdil mezi jidlem a rekneme treba oblecenim?
    Opět převracíš význam toho, co jsem napsal. Když řeknu, že jídlo by se nemělo bezdůvodně vyhazovat, a že je to proto, že jídlo považuji za něco více, než co napovídá jeho tržní hodnota, neznamená to přeci, že bych schvaloval vyhazování jiných věcí; třeba oblečení.

    Ostatně je nesmysl dávat rovnítko mezi tak odlišné věci, jejichž princip využívání je naprosto jiný. Zatímco oblečení člověk opatří proto, aby ho pak nějakou dobu používal, pral, žehlil a znovu oblékal, u jídla je to jiné. To se buď sní nebo vyhodí.

    Když jdu do obchodu a nemohu se rozhodnout mezi třemi košilemi, koupím všechny tři a nosím je postupně. Když udělám totéž v restauraci s hlavním chodem, tak se ty dva přebytečné vyhodí. Připadá ti to stejné?

    ---------

    Nicméně, vraťme se k tomu, co popisuji v blogu: tobě se zdá v pořádku, když někdo vyhodí jídlo jen proto, aby to mohli natočit do zpráv? A nebo jinak: považuješ za správné, aby člověk řešil to, že už nechce baštit zákusky, tím, že je vyhodí do koše?
    6.2.2006 18:55 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Vzdycky zalezi na tom, proc veci delas. Kdyz se rozhodne clovek hubnout, a vyhazi proto vsechny zakusky, co najdes doma v lednicce, je to IMHO OK. (Kdyz je da psovi, stejne se po nich podela. Hladove deti ze Somalska ostatne nejspis taky. Ano, mohl si to rozmyslet predtim, nez je kooupil. Ale vsichni delame chyby a v soucasne chvili je to mensi zlo. Dorty jsou tam kvuli nemu, a ne on kvuli dortum.)

    Kdyz si jde nekdo koupit zakusky jenom proto, aby je pak mohl demonstrativne vyhodit, evidentne neni neco v poradku. Ale potom je uplne jedno, jestli jsou to zakusky, nebo disketova mechanika. Primarne tim ukazuje neuctu k praci druhych a k prirode, ze jde o jidlo je IMHO podruzne.
    ^D
    6.2.2006 17:40 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Prezirat se jen aby se to nevyhodilo je imho hloupost.

    Nicmene v restauraci mi bud jidlo chutna nebo nechutna. Nepamatuji si, kdy mi tam za poslednich x let chutnalo a bylo toho moc :-D
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    6.2.2006 18:00 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Jedna takova je hned u SUSE, chodime tam casto na obed...

    Ne, nenechavam si zbytek zabalit. Co bych taky potom delala treba se studenou bramborovou kasi?
    ^D
    6.2.2006 18:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Prezirat se jen aby se to nevyhodilo je imho hloupost.
    To tvrdí lidi v anketě. Ne já v zápisu.
    Nepamatuji si, kdy mi tam za poslednich x let chutnalo a bylo toho moc :-D
    To tě lituji. Mně se to stává celkem často - a to se považuji za dost velkého jedlíka.
    7.2.2006 09:26 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nesnáším, když se vyhazuje jídlo
    Prezirat se jen aby se to nevyhodilo je imho hloupost.
    To tvrdí lidi v anketě. Ne já v zápisu.
    btw, to není tak černobílé - když mi něco chutná, dost často se tím přežeru, i když bych si toho mohl dát míň, čili nikdy to není "jen aby se to nevyhodilo" ... pak ale třeba druhej den tolik nejim

    ale vím, že jsou i tací, co se přežírají pravidelně, "když jsem si to uvařil, tak to sním", a nejsou schopni příště použít míň surovin, aby se nepřežrali - TO je potom hloupost

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.