abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 557 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Centrum.cz shazuje Firefox

    21.12.2005 17:05 | Přečteno: 1365× | IT

    Odjakživa jsem byl zastáncem Centrum.cz. Kolegům se schránkou na Seznamu jsem se smál a opěvoval dokonalost svého oblíbence včetně jeho úchvatné reklamy. Bohužel tak jako se s přibývajícím věkem mění lidé, u serverů tomu není jinak.

    Nedávná změna rozhraní pro psaní mailů mě vyděsila. Nic, co by mi usnadnilo posílání mailů, se neobjevilo. Naopak stránka komplet napsaná v JavaScriptu (vždycky jsem rád "četl" web www.javascript.cz, kde se dlouho držel pouze nápis "JavaScript ja na ho*no!" ;-)) se načítá celou věčnost, je przněná několika úrovněmi framů, menu je u některých odkazů odchytáváno a nahrazováno, takže např. nelze otevírat zprávy do nového tabu. V elinksu jsem napsal e-mail a když jsem ho chtěl odeslat, zjistil jsem, že mám smůlu. Prostě to nejde. Musel jsem tedy potupně mail opsat na papír a spustit Xka... Neříkám, že JavaScript je úplně na ho*no, ale myslím, že se této definici limitně blíží ;-) a napsat kompletní webové rozhraní v JavaScriptu (ještě s framama) je prostě prasárna. Ani se nedivím, že se jim to zhruba před týdnem zbláznilo a nutí to teď všechny uživatele psát maily v html, i když mají zvolené preferování plaintextu.

    No a na závěr aktuální perlička z nadpisu. Pokaždé, když zadám ve firefoxu "www.centrum.cz", milý ohnivý lišáček sebou švihne a rázem je po něm :-). Čili: pánové (a dámy) centrumáci,

    do (true) { echo "velice "; };
    jste mě zklamali.

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.12.2005 17:14 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Mně to padalo před časem taky (i když teď si nejsem zrovna jistej, jestli to nebyl náhodou Atlas.cz...). Funguje to od té doby, co jsem zrušil ve Firefoxu všecky extension...
    21.12.2005 17:19 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Já myslím zruším rovnou Firefox. Prvotní opojení je pryč a začíná mě štvát jak dlouho startuje, ještě dýl načítá stránky a hlavně žere systémové prostředky :-(
    θηριον ειμι
    21.12.2005 17:26 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Ale co za něj? Třeba já KDE nechcu, navíc i ten Konqueror s některými stránkami nějak nefunguje. (Jinak mi přijde výborný.) Operu jsem si taky moc neoblíbil, moc se mi nelíbí způsob ukazování oblíbených stránek na hlavním panelu a také to, jak otvírá nové záložky. Rychlejší než Firefox se mi taky nejeví, potřebuje však míň paměti. A co použitelného máme na výběr dál? Já nevím...
    21.12.2005 18:49 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Použitelného? Mozillu (tu plnou, ne jakousi ořezanou a celkově dost divnou věc jménem FF), která bude nahrazena projektem SeaMonkey (zatím beta). SeaMonkey (alespoň podle toho, co jsem viděl v alfa verzi) startuje rychleji, žere méně paměti a vůbec je celkově lepší (spoň pro mě), než FF (to samo platí i o plné Mozille). A Centrum tam rozhodně nepadá a vypadá asi tak, jak si u Centra přáli (nevím to jistě, protože v IE jsem Centrum neviděl).
    21.12.2005 19:14 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Škoda, že je to všechno skoro stejná Mozilla - žere to všechno skoro stejně. :-(
    21.12.2005 19:34 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    No ono to právěže tak není. SeaMonkey je komunitní projekt a co jsem četl z jejich irc logů, docela tvrdě pracují na optimalizaci. A i na té alfě bylo vidět, že žere celkem o dost méně paměti (asi o 10%-20%) a startuje tak 2-3x rychleji než FF.
    21.12.2005 20:11 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Těžko říct. Když jsem si teď vyzkoušel poslední nabízenou verzi Seamonkey, startovala se stejně rychle jako FireFox, totiž 8 a 6 a 6 vteřin (měřeno třikrát vždy po čerstvém startu systému a XFCE). (Jako "domovskou stránku mám" file:///). V CSS testu byl FireFox 2x rychlejší (3 vteřiny proti 6 u Seamonkey). Výpis všech příspěvků jednoho soukromého fóra (asi 640 kB HTML + jednoduché CSS) zvládl FireFox za 8 vteřin a Seamonkey za 11 vteřin. (Pro zachování rovných podmínek bylo HTML načítáno z pevného disku.)

    Nicméně Seamonkey je jistě užitečný projekt. Pokud někdo nemá rád e-mail v HTML stránce a neokouzlí jej ani Pine či Mutt, není špatné mít v prohlížeči e-mailového klienta. Oddělení Thunderbirdu a Firefoxu mi přijde poněkud zvláštní. Proto snad také vývoj Mozilly jako Seamonkey pokračuje, pokud se nepletu.
    21.12.2005 20:28 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Hmm pravda. Taky jsem si stáhl betu a opravdu to není nic moc. Ta alfa (stejně jako plná mozilla 1.7.11) byla lepší (což je dost zvláštní). No snad to do stabilní verze vychytají.

    Mně FF vadí hlavně tím, že ... jak to říct. Je komerční. Je orientován spíš na Win uživatele a udržuje technologii "hlavně ať to nemá moc složitý nastavovací dialog, co kdyby to chudák uživatel nepochopil" (about:config nepočítám).

    Co mi dále na FF vadí je to, že místo jediného gecka budu mit na disku a v paměti (v případě, že chci používat Web prohlížeč + emailový klient + kalendář + editor) 4 gecka, která jsou různě poupravená a zmenšená, ale ne zase o tolik (já vím disky jsou velké a levné, paměti je dost a je taky levná, ale stejně ...).
    21.12.2005 21:43 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Z Mozilly jsem kromě prohlížeče nikdy nic nepoužíval. Dlouho jsem neměl doma internet, takže přístup k e-mailu přes WWW rozhraní byl nevyhnutelný. Potom jsem poznal kouzlo textových klientů (Mutt, Pine) a až potom jsem vyzkoušel e-mail v Mozille/Thunderbirdu. Tou dobou jsem už měl hodně plnou schránku ve /var/mail, takže v Mozille/Thunderbirdu to šlo trochu ztuha. Dorazilo mě však, že si oba tyto klienty přesunuly poštu z /var/mail k sobě a to se mi moc nelíbilo. Jde to změnit?
    21.12.2005 20:26 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Musím se přidat. Používám dodnes Mozillu a Mozillu jsem používal už od verze 0.cosi. A Firefox nesahá Mozille ani po kotníky.

    Když jsem zkoušel Mozillu a Firefox na stejném počítači, tak Firefox byl náročnější na zdroje počítače, zejména na paměť při stejných podmínkách, a to přesto že Firefox je jen browser a Mozilla komplex aplikací. Kromě toho se sem tam Firefox zapomněl a z ničeho nic začal žrát paměť, dokud jí nešežral pár stovek mega. Mozilla to nikdy neudělala.

    Mozilla už má i v prohlížeči zaintegrováno tolik funkčnosti, že ke stejné funkčnosti musím u Firefoxu stáhnout řadu pluginů. Pokud to udělám a potřebné pluginy stáhnu, Firefox se stane dost nestabilním.

    Mozilla mi nikdy nesletěla, zatímco o Firefoxu to občas slyším.

    Zkrátka Firefox nechci a těším se na SeaMonkey. Svým způsobem oblíbenost Firefoxu nechápu. Pokud SeaMonkey zklame, půjdu do Opery.
    21.12.2005 21:01 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    "Operu jsem si taky moc neoblíbil, moc se mi nelíbí způsob ukazování oblíbených stránek na hlavním panelu a také to, jak otvírá nové záložky. Rychlejší než Firefox se mi taky nejeví, potřebuje však míň paměti."
    Toto vsecho se da v Opere nastavit podle vlastniho prani. Jinak mne v emailu na centrumu Opera taky pada. :-( Uz se to resi hodne dlouho i tady
    21.12.2005 22:59 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    příště použij blockquote místo pre. ;-)
    21.12.2005 23:56 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    V tom mám asi smůlu, protože nastavování klávesových zkratek v Opeře moc nechápu. V případě FireFoxu mám štěstí, že mi vyhovujou, protože tam to nastavení nechápu vůbec a číst dokumentaci se mi v tomto případě vůbec nechce... :-)
    21.12.2005 17:20 rst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Zlobi i v Konqueroru.
    21.12.2005 17:29 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    add centrum - taky mi padá, zatím jsem to neřešil (a na mailbox lezu přes mail001.centrum.cz nebo tak nějak)

    add mailové rozhraní a javascript -- ať si kdo chce co chce říká, ajax je imho dobrá věc. člověk si na to musí akorát zvyknout. to, že nemusím reloadovat celou stránku aby došlo ke změně, se mi prostě líbí.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 21.12.2005 17:41 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Mail na Centru sejme i Operu 8.51. Nemuzu rict presne kde a kdy...proste pokazde, kdyz se naloguju, tak po chvili BUM!

    Vsadil bych se, ze v IE to jede....
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Daniel Kvasnička ml. avatar 21.12.2005 17:44 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    no, kdyz us jsme u toho Centra, tak jedna pozitivni vec. Dneska jsem si vsiml, ze IMAP tam lze uz aktivovat za ty jejich kredity (donedavna to neslo, jen to slibovali). Aktivoval jsem a jsem zatim spokojen.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    21.12.2005 18:04 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    ad seznam: nezavid, v konqueroru to tam vypada jak po vybuchu atomovky (nic neni na svym miste).
    21.12.2005 18:19 pol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Mě centrum nezlobí - používám Galeon.
    alblaho avatar 21.12.2005 18:54 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Javascript
    Javascript jako technologie je bastl, s tím celkem souhlasím.

    Ale nejlepší webmail - GMail - ho používá a funguje *skvěle*. Většina ostatních webmailů jsou jen jeho nevtipné parodie. Druhá věc je, že mít mail u takových nesolidních pidifirem jako Centrum je přece jenom riziko.
    21.12.2005 20:32 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Javascript
    Úuuufff...tak zrovna Javascript jako technologie je náhodou velice pěkný jazyk, z kořeny až v Selfu. :-/ Co se vám na něm konkrétně nelíbí?
    21.12.2005 19:04 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Za prvé: Pokud prohlížeč je shozen jakoukoli stránkou, je to špatný prohlížeč a je to vždycky vina toho prohlížeče. Zde bych byl k prohlížeči nekompromisní a rozhodně bych ho neobhajoval.

    Za druhé: Centrum mi také dělá problémy v alternativních prohlížečích a prostě na něj vytahuji Internet Explorer. O důvod méně, abych na centrum chodil.

    Za třetí: Souhlasím s tím, že JavaScript je bastl. Pokud už chce někdo široce využívat JavaScript, měl by si uvědomit, že je to těžká práce (zejménat zaručit slušnou práci v různých prohlížečích), jinak je lepší se do toho nepouštět. Centrum to ecidentně nezvládlo.

    Za čtvrté: Firefox mě velmi hluboce zklamal po všech stránách. Na mém počítači vydržel sotva pár hodin, během kterých mě dokonale přesvědčil, že budu používat cokoli, jen ne Firefox.
    David Watzke avatar 21.12.2005 19:06 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Alternativních... to jako že IE je primární?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    21.12.2005 19:20 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Bohužel je. Naprostá většina stránek je prohlížena právě IE. Všichni bychom byli raději, kdyby IE neexistoval, přináší jenom problémy, ať už bezpečnostní, nebo nutností degradovat používání nových webových technologií kvůli zaručení funkčnosti v IE. Ale taková je zkrátka realita.
    David Watzke avatar 21.12.2005 20:26 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    nutností
    Nikdo mě nenutí...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    21.12.2005 21:13 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    To nenutí, ale pak je to stejné jako v hospodě na mýtince. Ten hospodský, co chtěl mít hospodu, ale nesnášel lidi. A když si hospodu otevřel, tak mu tam ty lidi chodili, a to ho štvalo.

    Zkuste se třeba živit jako webdesignér a zkuste přitom dělat stránky, které chodí špatně v IE. Pravda, nikdo vás nenutí...
    hajma avatar 22.12.2005 09:23 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Jo, když někdo přijde se stránkou, na který klekne IE, tak se všichni můžou strhat posmíváním (a oprávněně). Ale když na nějaký stránce segfaultuje FF, je to najednou chyba tý stránky ... OMG, probuďte se!

    Taky mě to naštvalo a moc, když přišla za mnou žena, že jí FF na centru zdechl (a vzal sebou všechny svoje ostatní okna). Teď tam chodí s Konquerorem, ale šťastná z toho není.
    21 promarněných znaků
    David Watzke avatar 21.12.2005 19:05 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    On ještě někdo pracuje s poštou přes webový rozhraní?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    21.12.2005 19:22 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    No jasně! Já to dělám, když nejsu doma, kde mám mutt. :-)
    21.12.2005 20:12 ArcLite | blog: stanleys_blog | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Mali nekdo zajem o ucet na Gmail.com poslete me mail na sehnalek@gmail.com a ja obratem poslu pozvanku.
    "Chceš-li dosáhnout nejvýš, začni nejníž!" PUBLILIUS SYRUS
    brozkeff avatar 21.12.2005 21:10 brozkeff | skóre: 13 | blog: Zpátky po 10 letech | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Těch má myslím každej hafo. Taky jich mám stovku.
    brozkeff avatar 21.12.2005 21:12 brozkeff | skóre: 13 | blog: Zpátky po 10 letech | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Firefox -> Mozilla
    Mám Firefox s XYZ rozšířeníma a k tomu Thunderbird a opravdu už mě ta jejich nenažranost (FF VELICE často leakuje a to pořádně) vadí. Dá se nějak existující profil z Firefoxu a zároveň profil z Thunderbirdu nacpat do klasické Mozilly?
    22.12.2005 00:18 0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    Pouziva, FF a lezu na centrum vcetne posty. Nic me nepada, presto souhlasim, ze stranky centra se stavaji cim dal tim horsi, strasne zatezuji pocitac a posta je skutecne neprehledne udelana.

    Zkus si vypnout flash, jestli ti to bude i dal padat.
    22.12.2005 15:13 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše offtopic
    Odjakživa jsem byl zastáncem Centrum.cz.
    odjakživa mě centrum.cz sralo, zprasenejma stránkama počínaje, pokračuje přes agresivní reklamu, efektivní likvidaci Xchatu (a kdovíkoho ještě o čem nevím; na Xchatu jsem kdysi býval pravidelně ...), a u nechodících mailů kamarádům (resp. od nich), kteří, kdovíproč, centrum.cz používají, konče ...
    22.12.2005 17:29 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Centrum.cz shazuje Firefox
    S tímhle jsem bojoval taky. Pár postřehů:
    • Vždycky to blblo jen na Linuxu, Win verze se tváří skálopevně a to tam mám mám víc extensions (WebDeveloper, LiveHTTP etc.).
    • Primárně vždy padá podezření na binární pluginy. Potom dlouho nic a pak padá podezření na extensions až nakonec na vlastní Firefox/Mozillu. Zkus otestovat Centrum s holým Firefoxem. Pak přikládej ostatní balast.
    • Nejzlobivější je Macromedia Flash, druhý v řadě MozPlugger. Bez druhého se obejdeš snadno, takže apt-get a letěl pryč, s prvním jmenovaným je to horší. Zkus vyzkoušet více zdrojů (repozitářů), mě se nejvíce osvědčil originální od Macromedie z jejích repozitářů, naopak ten z Fedora Extras byl výrazně padavější. Ale to se může s časem měnit (horšit, lepšit ...)
    • Macromedia Flash se nesnáší s některými rozšířenímy X windows, konkrétně "composite" a možná i další. S composite mi oflashované (huh, to je ale strašný slovo) stránky padaly v 50% případů. Může se to lišit podle driveru karty! Já mám Radeon 7500 s xorg nativním driverem a tohle není jediný zádrhel (dodnes neopravený RenderAccell versus rendering fontů, mají to už rok v bugzille, půl roku je na to patch ale v releasech to stále není). Zkuste otestovat Firefox se základním nastavením Xek (SVGA driver, žádná akcelerace etc.) klidně se všemi pluginy, pak bych dělal nějaké závěry o kvalitě browseru.
    • Vyzkoušej nainstalovat aplikaci Firefox z několika zdrojů, minimálně by měly být dva, oficiální ze stránek Mozilla.org a pak od tvojí distribuce. I když mají stejné číslo verze, můžou se dost lišit, Firefox (gecko) má hromadu build parametrů a "distributor" může zvolit různé hodnoty. Taky použitý compiler, resp. verze GCC, může udělat své.
    • Firefox pro Linux je postavený na Gtk a to také není zcela bezchybný kus SW. Zkuste vyzkoušet Firefox s menší integrací Gnome (nastavitelné při buildu). Tady bych připomněl bod 1., tady by mola být spojitost ;-)
    • Pokud se vám zdá že Konqueror padá na těch samých stránkách jako Firefox, podívejte se, jestli nepoužívá mozilla pluginy a jak je to zkonfigurovaní (Konqueror nastavení nebo přes KDECC) Konqueror pak zdědí i padavost Mozillých pluginů.
    • Zkuste vypnout popup blocker. Některé stránky, konkrétně idnes.cz, používají dost agresivní techniky zobrazení reklamy, takže zmatený blocker vytíží systém na 100%. Pád je tak daleko pravděpodobnější. Tohle je sice primárně chyba browseru, že se nechá takle vytočit, ale pochybuju že existuje nějaká univerzální obrana.
    Nechápu proč je tak složité udělat "neprůstřelné zapozdření" pluginů? Proč se nespouští plugin jako samostatný task? Jestliže plugin vyhodí SEGFAULT, tak ho browser prostě přestane zobrazovat, nebo restartuje, ale jádro jede vesele dál! Alespoň by mělo, jinak je to neodpustitelný nedostatek a výmluvy na pluginy jsou jen výmluvy.

    Firefox 3, resp. renderovací jádro Gecko odpovídající verze, má být postavený na knihovně Cairo, stejně tak plánuje řada dalších projektů (mj. i OpenOffice), některé už na něm běží (přehrávač BMP) to je krok perspektivním směrem.

    Dnes mi to sice taky spadne, ale asi tak s intenzitou 1x za 14 dní a to používám Centrum denně. Ideální to není, ale snesitelné už ano. Navíc se mi nové rozhraní líbí (HTML editor, drag&drop, thumbnaily fotek v příloze etc.) Pár věcí zlobí, např. někdy zazlobí kódování (forward), nejde otevřít v tovém tabu etc.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.