abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Vizualizace filmů trocha jinak

    9.1.2014 08:10 | Přečteno: 1435× | Stunome | poslední úprava: 9.1.2014 08:10

    Dneska si ukážeme, jak jde vizuálně analyzovat filmový materiál - v našem případě půjde o celou sérii původního Neon Genesis Evangelionu od magora, který si říká Hideaki Anno. K analýze postupně použijeme již dříve zmíněný shotdetect, ImageJ, ImagePlot a Calc

    Prerekvizity

    Cíl

    Co bylo našim cílem? VŠECKO! ;-) Hlavně se tedy naučit s programem ImagePlot, a vyzkoušet si co umí a kam až jde ohnout. Základem našeho bádání zkoumání je myšlenka, že pokud projedeme strojově film či seriál, měly by se v něm objevit určité paterny, které budou jednak zajímavé a jednak nám možná i o daném díle něco řeknou. Pro analýzu byl použit program ImageJ, který u RGB obrázků v základním nastavení dělá především to, že je převede do stupně šedi 0-255 a dále na nich počítá různé analýzy (mean, stdDev, median, skew...). Cíl je tedy spočítat si o daných střizích co nejvíce informací a následně je vykreslit tak, aby jsme z výsledku byli schopni něco vyčíst. Ha, ha.

    Příprava dat

    Postupoval jsem tedy tak, že jsem si pomocí shotdetectu vygeneroval jednotlivé začáteční scény jednotlivých epizod do samostatných adresářů, aby se nám s nimi lépe pracovalo. Dílů má pouze 26, takže si stačí napsat skriptík, který spustí tento příkaz:

    shotdetect -i eva.01.mkv -o 01/ -s 60 -w -v -f -r

    Co vznikne je 26 adresářu pojmenovaných od 01 do 26, které obsahují soubory s názvy in_0001.jpg. Dalším krokem tedy bylo pomocí programu Gwenview hromadné přejmenování na název, který nám později umožní rozpoznat kapitolu - já jsem zvolil formát <číslo_epizody><číslo_záběru>.jpg, takže na výstupu jsem dostal jeden adresář, ve kterém už byly všechny epizody ze všech dílů a hezky pojmenované.

    Party begins!

    Dostáváme se k nejdůležitější části - počítání hodnot. Pomocí příkazu "imagej -x 4000" spustíme ImageJ v módu, kdy nám na 64bit systému dovolí použít celé 4GB RAM!!!, a už jdeme do menu Analyze > Set measurements, kde se nachází nastavení měření a kde zaškrtneme všechno co vidíme, aby jsme to případně nemuseli počítat znovu. Následuje už samotné měření, které spustíme z menu Proces > Batch > Measure. V této chvíli mu již stačí jen předhodit adresář se všemi fotkami a můžete jít na kávu. V našem případě se jedná o 25613 obrázků v rozlišení 704x480px. Na konci nás čeká tabulka s naměřenými daty, kterou však musíme uložit do xls. Obsahuje pak sloupce jako Label, kde se schovává název vstupního obrázku, a dále už všechna měření Area, Mean, StdDev, Mode, Min, Max... My si ji otevřeme a dopočítáme si číslo epizody, pořadí záběru a pak doděláme jeden ošklivý hack, který nám umožní trochu lépe zobrazit data na ose y - a tedy že medián, který chceme zobrazit na ose y a má hodnoty od 0-255 vydělíme číslem 255, následně ještě zmenšíme na polovinu a přičteme k číslu epizody, tím nám vznikne něco, co budeme moci nanášet na osu y a trochu nám to zpřehlední výstupní obrázek.

    První dobrá

    Jako první jsem zkusil na osu x nanést číslo epizody a na osu y medián světlosti. Vzniklo něco co sice vypadá hezky, ale výpovědní hodnotu to má malou, snad jen že všechny epizody jsou si v tomto směru dá se říci velmi podobné:

    NGE epizoda vs. median

    Počty střihů v epizodě

    V dalším kroku mě napadlo zanést do výsledku počet střihů v epizodě a zachovat pořadí jak jdou po sobě, osa x je tedy pořadí střihu, osa y pak číslo epizody. Výsledek je sice pěkný, ale naprosto jsme v něm ztratili jakékoliv počítané hodnoty.

    NGE střih vs. epizoda

    Počty střihů nakombinované s mediánem

    A v této fázi použijeme ošklivý hack o kterém jsem mluvil na začátku. Do osy y jsme si dopočítali normalizovanou hodnotu mediánu, a tak místo aby jsme měli epizodu 1, má obrázek hodnu například 1.83. Vznikne tak celkem zajímavý mišmaš, který je však velmi nepřehledný:

    NGE střih vs. epizoda+median

    A tady už vás přestanu napínat a ukážu výsledek, který vznikl tak, že jsem před přičtením mediánu k číslu epizody číslo ještě vydělil dvěma:

    NGE střih vs. epizoda+median

    Závěr

    Kdo došel až sem, dostane tradiční kostičku! A teď co nám to vůbec vzniklo? a) hezký obrázek b) ? c) profit! Především nám vznikl pocit, že méně je někdy více a i když tato forma analýzy vypadá efektně, kdyby jsme počítali pouze s daty spočtenými s pomocí ImageJ a vykreslovali je do normálních grafů, vyčíst by se z nich dalo pravděpodobně více. Co je na posledním obrázku hezky vidět je naprosto specifická 26. epizoda (úplně nahoře), která obsahuje sled naprosto stejných záběru pouze s jinými obličeji a pak ještě 20. epizoda, která má opravdu zvláštní pruh světle růžových záběrů. Toto bylo moje první hraní si s ImageJ a ImagePlot, myslím že účel to splnilo, zase umím o pár nových analytických nástrojů více, vím jaké jsou jejich omezení, jaké jsou možnosti, a mám tisíc nápadů jak to všechno vylepšit! Teď jen sehnat pořádný výpočetní cluster a dostatek dat == POUŽÍVEJTE FACEBOOK LIDI, JE ÚPLNĚ SUPER!!! ;-) Zatím zdar...

           

    Hodnocení: 71 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.1.2014 09:27 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Zaujimave, asi mam selektivnu pamat. Ked som to pred rokmi pozeral tak sa niekolko poslednych epizod vobec nedalo sledovat lebo strih bol snad kazdu sekundu, nejak to tam v tych obrazkoch nevidim.
    Čo Rys, to vrah!
    pools avatar 9.1.2014 09:34 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Poslední epizoda je úplně nahoře, na ose x je u spodních obrázku pořadí záběru, takže jde hezky vidět, že poslední (úplně nahoře) epizoda má nejvíce střihů ze všech.
    Vivre libre ou mourir!
    Fluttershy, yay! avatar 9.1.2014 11:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Konec NGE je mindfuck. Doufám, že v Rebuild of Evangelion se nakonec neuchýlí k podobnému zvěrstvu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.1.2014 12:04 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Podobne skoncilo aj Kare Kano, tiez im dosiel rozpocet, poslednych par casti bol slideshow.
    Čo Rys, to vrah!
    Fluttershy, yay! avatar 9.1.2014 12:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Já se obávám, že tam nejde o rozpočet, teda primárně. Ten je na takové drogy, aby vymysleli něco takového, naopak nezbytný. Nedovedu si představit, že by někdo usoudil, že nemá prachy na epické vyvrcholení, tak tam narve místo toho tunu náboženských filosofických dřistů.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.1.2014 19:45 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Myslíš konec nebo Konec? The End of Evangelion je, myslím, vyvrcholené hodné celého seriálu. Rebuild of Evangelion, pokud jsem správně pochopil, bude mít jen 4 filmy, a z těch třech vydaných mám pocit, že se autoři bezpečně vzdálili do neurčitého časoprostoru s podivnými zvraty a návraty ve snaze udržet diváka. Ale nápad a provedení původního seriálu se rozhodně udržet nepodařilo.
    Fluttershy, yay! avatar 9.1.2014 20:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    IMHO konec je hnůj a Konec z toho jenom plyne a je divný. Ale YMMV, já prostě tyhle podivnosti nemám rád; IIRC třeba Lain nebo Akira, ať vyberu nějaký mainstream, bylo v principu podobné.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.1.2014 21:48 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Tak to jo. To já zase divný můžu. V tom případě ti nedoporučuji Saishuu Heiki Kanojo ani Ergo Proxy.
    Fluttershy, yay! avatar 13.1.2014 00:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Děkuji za varování.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Grunt avatar 10.1.2014 20:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Kolíbáči nestraš nespoiluj. Teď nevím jestli se mám bát nebo ne.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Fluttershy, yay! avatar 10.1.2014 21:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Kdo se bojí, nesmí do lesa. Jak se do lesa volá, tak se ucho utrhne.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.1.2014 09:50 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Nepochopil. Ale určitě jsou tu mnohem chytřejší, kteří tomu porozumí...
    9.1.2014 09:59 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    zdravim,

    diky za zajimavy tip. Pridavam do bookmarku.

    Neresil jste nahodou uziti OCR na titulky ve filmu, pokud jsou titulky soucasti video streamu ?

    gf
    pools avatar 9.1.2014 10:09 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Nn, bohužel neřešil. Ale dneska by to asi neměl být větší problém. Jestli máte program který umí z obrázku vysosat text, tak shotdetect umí rozporcovat video na jednotlivé obrázky. Pak už bych jen promazal duplicity, které by tam asi vznikly.
    Vivre libre ou mourir!
    9.1.2014 10:09 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Hm, dostal jsem kosticku a na poslednim obrazku mi Firefox shodil Xka.. Ale jinak zajimavy postup.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    pools avatar 9.1.2014 10:11 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Jo píšu tam kolik to má mega ty obrázky v titlu tuším ;-) Ale jestli ti to shodilo celý xka tak máš někde něco rozbitý... Jinak Firefox mi padá poslední dobou na notebooku v jednom kuse, asi nějaký nový sport...
    Vivre libre ou mourir!
    9.1.2014 11:29 Senior database developer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    v title toho img pises ze to ma 50 MB a pritom to ma len 33 MB
    gtz avatar 9.1.2014 13:52 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    POUŽÍVEJTE FACEBOOK LIDI, JE ÚPLNĚ SUPER!!
    Přečti si podmínky FB a pak něco doporučuj, pokud tam něco nahraješ tak FB je vlastník, ne ty. Dále pokud chceš to co se tam objeví, aby uvízlo v pavučině 3-písmenkových informací tak tam piš vše.

    LIDI nebuďte blbí a nepoužívejte FACEBOOK.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    9.1.2014 13:59 Luboš L.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    A ty používej mozek = je to úplně super!

    Ironie není taková ta láhvička na mytí oken;-)
    gtz avatar 9.1.2014 23:42 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Vulgarity

    Zobrazit komentář
    Fluttershy, yay! avatar 10.1.2014 01:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    O_o
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.1.2014 14:56 Prdík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Přečti si podmínky FB a pak něco doporučuj
    Ano, tohle je vyložené vykání. Osobně, když mi někdo tyká, oplácím mu stejně...
    gtz avatar 10.1.2014 22:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Vulgarity

    Zobrazit komentář
    13.1.2014 06:39
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Vulgarity

    Zobrazit komentář
    gtz avatar 13.1.2014 17:58 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Vulgarity

    Zobrazit komentář
    Bedňa avatar 10.1.2014 15:14 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    dostatek dat == POUŽÍVEJTE FACEBOOK LIDI, JE ÚPLNĚ SUPER!!!
    Mne to príde ako dobrá irónia.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    gtz avatar 10.1.2014 22:21 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Ironie je to, ale v obráceném stylu, google to z-indexuje a spousta master trollů to budou brát vážně.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Bedňa avatar 12.1.2014 01:27 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Však práve, poukazuje na to že fejsbukári dávajú hackrom svoje údaje napospas.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    gtz avatar 12.1.2014 01:47 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Myslel jsem to, že hodně lidí to nebude brát jako ironii, budou to používat protože jim to někdo doporučil nebo protože to používá ta a ta lama anebo protože je to cool.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 12.1.2014 01:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    Jeden myslel a vymyslel...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pools avatar 10.1.2014 16:23 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    +----------+
    | PLEASE  |
    | DO NOT |
    |FEED THE|
    | TROLLS  |
    +----------+
            | |
            | |
          .\|.||/..
    Vivre libre ou mourir!
    vlastikroot avatar 10.1.2014 19:02 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vizualizace filmů trocha jinak
    +1 i kdyz je to ironie, lepsi je takove veci nepsat, jeste to nekdo nepochopi a fakt si fickenbuch zalozi :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.