abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Literární okénko: Bernard Minier - Noc

    19.10.2020 22:32 | Přečteno: 636× | Různé

    Literární okénko: Bernard Minier - Noc

    Po již popisované trilogii Mráz, Kruh, Tma jsem doposlouchal i čtvrtý z trilogie :-). Čtvrtý román se od předchozích dost liší. Zaprvé autor rozšířil akční rádius i mimo Francii (a Španělsko), v jedné kapitolce se podíváme dokonce i do Prahy.

    Zadruhé v ději přibyly (vcelku zbytečně) erotické prvky. Autor podrobně popisuje celé akce. Moc pozorně jsem ty scény neposlouchal, ale nabyl jsem dojmu, že Martin musí být chobotnice, aby poskládal své tělo, ruce a nohy tak, jak je to popsáno.

    Naopak autor ubral mrazivé atmosféry vysokých hor, takže to vnímám jako zhoršení.

    Autor se začal vyžívat v popisu akčních scén. Pokud by děj měl být zfilmován, měl by režisér problém s obsazením hlavní role (na akční scény by potřeboval Bruce Willise za mlada, na erotické scény nevím, a na zbytek někoho, kdo se tváří inteligentně a umí vyslovit latinský citát).

    Pokud jde o děj, tak ten začal být už moc přitažený za vlasy. Zejména v celé knížce není jediná zmínka o tom, jak hlavní arci lotr financuje svúj pobyt v ilegalitě (život zločince je nákladný). Úspory z dob, kdy dělal prokurátora, by asi nestačily.

    Děj taky má menší spád, takže kdybych nečetl předchozí trilogii, asi bych to vzdal v půlce (byl jsem zvědavý, jak to dopadne).

    Čtvrtý díl trilogie je nejslabší ze série o Martinu Servazovi. Pokud vás to baví, klidně si to přečtěte, ale s prvním dílem se to nedá srovnat.

    Tajemství úspěchu trilogie

    Trilogie měla u čtenářů obrovský úspěch, i nějakou tu cenu autor dostal. Proč tomu tak je?

    Autor je mistrný vypravěč, dokázal by i papírek od žvýkačky popsat na dvě stránky. Kromě lyrických pasáží často prokládá děj faktografickými údaji. Čtenář se tak může přivzdělat a doufat, že autor si fakta nevymyslel.

    V úvodním románu děj zasadil do majestátního prostředí hor, které dávají knize specificky ponurou atmosféru. Škoda, že pokus o zfilmování tu atmosféru spíš pokazil.

    Postavy jsou takové nekomplikované, černobílé. Arcilotr je arcilotr a v knihách nenajdeme jeho jedinou vlastnost, pro kterou bychom si ho měli vážit. Martinovi nadřízení nejsou nijak zvlášť prohnilí, takže se s nimi taky dá vydržet. Pak je tam pár pěkných žen.

    Martin Servaz je poctivý polda, který vždy dodržuje zákon. Kromě kouření se neoddává jiné neřesti, i to kouření v jednu dobu značně omezil. Za vdanými ženskými taky nechodí, i když z jejich strany by zájem byl.

    Audiokniha

    Audiknihu čtě opět osobně Jiří Žák. Přišlo mi, že už to není takový uspávač hadů jako v první knize. A asi dostal i pojeb za tu angličtinu, tak se trošku víc snaží, ale názvy kapel a písniček stejně nebyly k poznání.

    Citáty

    V předchozích popisech jsem zapomněl na citáty, tak teď aspoň pár.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.10.2020 10:12 BioGaia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko: Bernard Minier - Noc
    "jsem doposlouchal"? Mne audiknihy moc nejdou, zjistil jsem ze si z nich pamatuji monhem mene nez kdyz ctu. Jako kdo travi hodny cas cestovanim do zamestnani tak to muze byt pohodlnejsi (obzvlast kdyz si ridic :-)) ale zustavam verny papiru ci e-inku.
    20.10.2020 12:29 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko: Bernard Minier - Noc
    To jsem "zjistil" taky. Pak jsem ale zjistil, ze si pamatuji mene, protoze tam toho mene je. Pet z peti audioknih, ktere jsem poslouchal, byly vykracene, aniz by na to kdekoliv bylo upozorneni.
    21.10.2020 08:15 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko: Bernard Minier - Noc
    Problematiku audioknih jsem nechtěl rozebírat, protože se netýká popisovaných knih, ale je to obecné téma. Ale když už to tady je, tak budiž:

    Mám to stejně, z audioknihy si pamatuju míň, než kdybych to četl. Určitě jsou lidi, kteří to mají naopak, ale zrovna na tomto serveru jich asi nebude moc, čistě výběrovým efektem.

    U beletrie mi to moc nevadí, technickou dokumentaci raději čtu na papíře, nebo aspoň na monitoru.

    Audikoniha má nějaké tempo, které se nedá urychlit, při čtení jsem většinou rychlejší. Navíc se v audioknize špatně vrací, když si chci nějakou pasáž (třeba i několik kapitol nazpět) poslechnout znovu pořádně. O problému špatného čtení cizích slov jsem psal.

    Zrovna v audioknihách, které jsem popisoval, jsem nezaznamenal vypuštěné pasáže. Náhodně zvolené úseky seděly slovo od slova a seznam kapitol taky seděl.

    Většinou poslouchám při nějakém ztrátovém čase (cestování pěšky, v MHD, na kolobežce, v autě, ale ne na kole). Docela problém je volba správných sluchátek (kromě auta, tam si to pustím na repráky), na jednu stranu nesmí úplně izolovat, protože se pohybuji v provozu, na druhou stranu okolní hluk dovede přehlušit klidně celou větu, což u knížky dost vadí. Moje sluchátka hrají dost potichu, takže s hlukem mám docela problém.
    21.10.2020 11:24 Láďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko: Bernard Minier - Noc
    Se sluchátky problém nemám - momentálně Intezze Pico (český číňan) v akci za 5 stovek. Hrají obstojně muziku a na audioknihy i podcasty ideál. Při téhle ceně se nebojím, že se nějaké ztratí. No a výdrž cca 4h je pro mne až až, neposlouchám déle než 2-3 hodiny. V pouzdře se nabíjí celkem rychle kolem půlhodiny.

    Mám ale dotaz na e-ink čtečku. Potřebuji hlavně na PDF takže PPI a rychlost jsou nejdůležitější, nechci nijak zoomovat a číst podle možností i A4 dokumenty. Z recenzí mi to vychází na Onyx Book buď Max3 nebo Note2. Ale cena není nejmenší. Na druhé straně takovou věc člověk kupuje jednou za dekádu tak proč ne.

    Máte někdo vlastní zkušenosti ? Jde mi hlavně o čtitelnost fontu Computer Modern 11-12pt a LaTeX články obecně, protože toho konzumují nejvíce. Samozřejmě možnost anotace a korektur PDF je must-have.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.