abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows

    4.2.2010 10:21 | Přečteno: 6185× | Tipy triky | poslední úprava: 5.2.2010 10:21

    Proč ? Nedávno jsem si začal hrát s Ruby on Rails. K využití všech vychytávek (docela dost urychlujících a zpříjemňujících vývoj) je třeba pracovat i s terminálem. Nejde o žádné velké skriptování, jen pouštění skriptů pod ruby interpretem. Protože převážně jsem na Windows 7, nainstaloval jsem si vše potřebné k vývoji tam (to by bylo taky na článek, ale to jindy, jestli bude zájem). Zarazila mne hned na začátku jedna věc. Příšerný windowsovksý "shell" a "terminál".

    Jak jsem psal v úvodníku, není třeba žádných znalostí pro práci v shellu (ono vlastně pro programování v Ruby on Rails neni třeba žádných znalostí). Všechno co v něm děláte, se omezuje na spuštění ruby interpreteru a příkazů cd+dir. Na to zajisté není potřeba nejdokonalejší terminál s nejdokonalejším shellem na světe, že (neuhodnete, který mám na mysli) ? Ovšem narazil jsem na pár nepříjemností, s kterými se opravdu nedá pracovat. Důkazem mi buďiž dva obrázky.


    Před úpravou a po úpravě nastavení cmd. Třetí obrázek je ukázka, jak by to mělo vypadat.

    Na obrázcích je vidět, že se mi podařilo nastavit jen jiné písmo. Dále jde jednoduše poznat proč potřebuji ASCII escape sekvence. Jiné písmo, to je trochu málo, ne ? Vztyčil jsem tedy seznam problému a začal hledat jejich řešení.

    Problémy:

    1. pevná šířka terminálu (nedá se jednoduše roztáhnout do strany)
    2. nepodařilo se mi správně zobrazit češtinu v UTF (u tohoto si nejsem jistý, ovšem výstup z ruby se mi v UTF nepodařilo správně zobrazit)
    3. nepodporované ASCII escape sekvence (hned ukážu k čemu je potřebuji)
    4. nepodporuje taby

    První nápady

    Hned mne napadl bash (Cygwin), hned jsem si ale také uvědomil že popisováné problémy, jsou hlavně problémy terminálu, né shellu. Po chvilce hledání jsem našel program Console2. A po prozkoumáni odpadly dva problémy. Umí taby a dá se dynamicky měnit velikost okna. Navíc má plno nastavení a jde v něm spusit shell, jaký budete chtít (klidně třeba bash, pokud máte Cygwin). Problémy se špatným zobrazováním některých znaků a neschopností escapování ASCII sekvencí zůstává dál ...

    Hledání vhodného shellu

    Wikipedie naznačuje tři možné řešení. Načíst ANSI.sys do CONFIG.nt (toto řešení na Win7 nejde) nebo využit jiné shelly (komerční od JP software nebo opensource ANSICON.

    Firma JP soft. vyrábí "konzolové nástroje". Jeden z nich je TCCLE, který je oproti ostatním zdarma. Po jeho instalaci však žádný problém nebyl vyřešen. Moc jsem se jím nezabýval a jednoduše ho zase odinstaloval.

    Stáhl jsem tedy ANSICON, přečetl readme a pustil se do práce. Tadá, escapování barev v shellu funguje (i v terminálu Console2).

    Ovšem stále zapeklitý problém s českými znaky. Zkoušel jsem všelijak nastavit Console2, ovšem bez výsledků. Zkusím nahlásit bug, protože se dá při výběru písma vybrat "skript", ale vždy se vrátí zpět na Západní (já bych asi rád Středoevropský).

    Zkoušel jsem hledat dále, ale už jsem nic nenašel. S nativním Win řešením už jsem asi vyčerpal všechny možnosti. Zkusím to tedy jinak.

    OK, nativně to asi nepůjde

    A vzal jsem to hned od podlahy. Cygwin.com, setup, zaškrtl jsem že chci xterm a xserver k tomu. Nainstaloval jsem do prostředí cygwinu požadované písmo pro terminál, upravil pár konfiguračních souborů pro xterm a spustil ho. Na první pohled vše fungovalo. Všechny problémy (až na taby) v xtermu nedělali žádnou neplechu.

    Taby bych oželil. Rozhodl jsem se, že prostě budu spouštět webrick (to je to, co generuje ten výstup na obrázcích) po xtermem a zbytek práce budu dělat pod Console2. Kromě webricku totiž asi češtinu ani barvičky nepotřebuju. Stačí mi taby a aby to trošku příjemně vypadalo.

    Zarazil mne ale v xtermu uplně jiný problém. Výstup se v xtermu nezobrazuje celý. Někdy se nezobrazí vůbec, jindy třeba jen půlka. Není na něj tedy spoleh. Proto jsem zkusil i jiné terminály pod Cygwinem (rxvt, urxvt, mrxvt), ovšem problémy byli všude stejné. Podařilo se mi jen zjistit, že tyto problémy nemají terminály, ale bash (tedy shell).

    No, už jsem nechtěl zkoušet žádný jiný shell pod Cygwinem, raději si výstup z toho webricku přesměruju do souboru (resp. on to tak dělá sám) a v xtermu na něm pustim tail -f.

    To jest mé konečné řešení. Není to ideální, protože xterm potřebuje pro běh celý xserver pod Windowsem. Pokud ho ovšem pustíte s přepínači -multiwindow -clipboard, spustí se normálně ve Win okně a funguje pod ním dokonce i schránka (ctrl+c, ctrl+v). Toto řešení má velké dvě nevýhody. Start je neskutečně pomalý (stroj mám rychlý, ale startuje to někdy i 20s). Navíc při startu někdy spadne, a je třeba ho spustit znovu. Když se ovšem spustil, ještě s ním nebyl problém.

    (u)závěr

    S řešením jsem docela spokojený, i když původní požadavky jsem nesplnil. Musím mít otevřenou Consoli2 pro práci a xterm ve zvláštním okně pro výpis z logu. No lepší určitě než původní výstup z cmd.exe, že ?


    Moje konečná verze vývojového prostředí pro Ruby on Rails.

    Ke komentářům

    Nejsem žádný odborník, expert ani strážce vesmíru. Pokud máte návrh na lepší řešení, budu jen moc rád. Já jsem s tímto nastavováním utratil asi tři hodiny času. No na nic lepšího jsem nepřišel, a s tímto výsledkem jsem docela spokojen. Rád si přečtu vaše komentáře s kritikou tohoto řešení nebo nápadem na lepší řešení. Pokud mi chce někdo napsat, že mám přejít na linux, tak ať tak učiní. Já mu ovšem už tady odpovím, že bych opravdu moc rád (částečně na něm pracuji a mám ho strašně moc rád), ale pokud se podíváte dolu na lištu v poslední obrázku, zjistíte proč zůstávám u Windows. Prostě pokud si chci rychle zahrát, nemůžu čekat několik minut než se přepnu do Win, to bych nepřežil. Navíc jsem nenašel funkční alternativu pro linux (a hlavně latence asi bude problém - rád se nechám vyvést z omylu).

           

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    4.2.2010 10:35 Konqui | skóre: 18 | blog: Konqui | Rožnov pod Radhoštěm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Prozradíš nám tupohlavějším co je dole na liště? Já vidím jen nějaké blíže nespecifikované ikonky :-)
    Open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.
    4.2.2010 10:44 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    FL Studio
    Rád hraju na piáno, ale opravdové si nemůžu dovolit (ani peněžně, ani prostorově, ani sousedově). Tak hraju na nasamplované klavíry (TBO, Akutsik, ...) v FL Studiu přes MIDI klávesy. Pokud si ušetřím pár stovek na pedál, tak to není skoro k rozeznání zvukově.
    Nemám žádnou extra zvukovku (normální integrovanou), ale přes ASIO4ALL mám odezvu okolo 6ms. Nic podobného jsem pro linux nenašel (jak používat VST pluginy, jak na obyčejné zvukovce minimalizovat odezvu) bohužel :/
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 13:53 Cervajz | skóre: 9 | blog: Cervajz | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Mimo téma: Na piano taky brnkám, ale od FL Studia jsem přešel pod Reason 4 a add-on Reason Pianos a to kvůli kvalitě toho piana v FL. V Reason pianos je Steinway nádherný, doporučuju zkusit.

    Jaký je ten Keystation 88 ? Také jsem nad ním před třemi lety uvažoval, ale bál jsem se jako to bude s mechanikou, proto jsem si raději trošku připlatil a šel do Privie. Sice zvuk nic moc, ale mechanika je "kladívková".

    Docela mě mrzí, že software jako je Reason nebo FL není pod Linux.
    Výkonné VPS za rozumnou cenu: Virt.io
    4.2.2010 13:58 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Jestli máte na mysli FL Keys, tak to je dost slabý.
    Já hraju přes kontakt s knihovnama TBO(největší nasamplovaná knihovna údajně) a Akoustik.
    Jinak teď shánim Ivory, to by měla bejt nářez knihovna piana do PC.

    Keystation mi padne dobře, ale nemám s čím srovnat. Předim jsem hrál na deset let starý CASIO midi klávesy.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 16:26 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Nic podobného jsem pro linux nenašel..

    Já jsem majitelem 88es už delší čas. Používám je v linuxu společně s JACK, fluidsynth a zynaddsubfx. K tomu občas přidám tuxguitar,ardour, hydrogen,qtracktor apod.. Navíc si píšu vlastní sampler/djsoft. Odezvu mám vyšší (okolo 11ms) ovšem není až takový problém ji zkrátit (a pro mě je dostatečně krátká, tak dobrej sluch nemám :-)), pravda. Navíc můžu přes JACK routovat cokoli mě napadne, včetně BT sluchátek (ovšem latence je jiná :-()

    Každopádně se 88es nedá srovnávat s klavírem co se mechaniky týče, až příště našetřím tak půjdu do něčeho co má kladívkovku a/nebo aftertouch :-) asi sáhnu hluboko do kapsy.. Ale linux neopustím :-P
    4.2.2010 16:47 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Díky, pustim se do testování.
    Já také nesrovnávám MIDI klávesy a klavír co se mechaniky týče, ale pouze zvuk (což není záležitost kláves ale softwaru).
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    5.2.2010 13:20 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Zvuk mi s fluidsynth celkem vyhovuje, stáhnul jsem odkudsi nasamplované Steinway Grand Piano v SF2. Problém je v tom že samply Kontakt/EXS apod. se musí na SF2 převést, nevím jestli se přitom neztrácí kvalita.
    4.2.2010 20:52 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Že vám tak do toho skáču, chlapi, nemáte náhodou zkušenost třeba s tímhle? Mám v plánu střelit elektriku i s kombem, větší část svých originálních CD a co jen půjde, a koupit si podobnou hračku v ceně kolem 10 tisíc. Problém je v tom, že mám ruce asi patnáct let zvyklé na klavír, tak bych chtěl něco, co bude pod prstama cítit aspoň trochu reálně. Nemíním tím nahradit piáno, to ani nejde, chtěl bych to na hraní všelijakých (prog) rock/metalových srandiček, ale rád bych, kdyby hraní nemělo pocit mačkání levného čínského plastu. :-) Teda, je mi jasný, že to bude z Ćíny, i kdyby to byl Kurzweil za sto tisíc, ale rozumíme si... :-)
    5.2.2010 13:22 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    S tímhle konkrétně ne, ale líbí se mi :-) zkoušel jsem si některé dražší kousky s kladívkovou mechanikou v obchodě s hudebními nástroji a pocit je o mnoho lepší. Ovšem platí že je lepší si to vyzkoušet než koupit krabici a pak doma zjistit že to prostě "není ono" ;-)
    5.2.2010 19:07 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Určitě mám v plánu si to v obchodě osahat. Kejtru jsem kupoval na slepo, protože jsem jí stejně rozuměl jak koza petrželi, ale klávesy v rukách už za ta léta celkem mám. Takže i když se v problematice vůbec nevyznám a nedokážu popsat, co bych vlastně chtěl, tak to poznám v momentě, kdy hrábnu do kláves. :-) A vo tom to je, nástroj by si měl vybírat muzikanta, ne opačně. :-)

    Musím ale říct, že mě trochu zklamal malý výběr v téhle kategorii MIDI master keyboardů. Nevím, jestli je 88 kláves tak extrémní kategorie, že se výrobcům nevyplatí tlačit na trh další modely, ale ten výše uvedený je asi jediný kousek, o kterém bych uvažoval. Možná ještě tohle, ale to už je nad můj finanční limit.
    4.2.2010 10:56 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Vidím NetBeans. Ty by to spouštění příkazů a zobrazení konzole WebRicku nezvládly? IDEA by to AFAIK umět měla (nezkoušel jsem), ale ta má Ruby jenom v komerční verzi.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    4.2.2010 11:03 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Ne, ukáže to uplně stejný výstup jako cmd.exe (obsahem, je tam nějáké jiné písmo). Navíc NetBeans používat nechci, jen jsem v něm tento ukázkový projekt kdysi vytvořil, tak je to v jeho složce s projekty.
    Navíc nechci používat žádné IDE, stačí mi jednoduchý (ač složitý) editor jako je pro Windows například e.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 11:24 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Terminál na windows je opravdu problém, svého času jsem také hledal náhradu za ten co tam byl, ale vzdal jsem to.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    4.2.2010 11:29 grim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    našel jsi v menu pod ikonou v záhlaví okna terminálu (CMD) položku "Properties"? (jinak řečeno v "systémovém menu" okna, viz: alt-space) Tam se dá nastavit šířka řádku, font... moc toho tam není, CMD je fakt bída, ale možná to některé problémy vyřeší.
    4.2.2010 11:31 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Však ano, i to píšu v blogu. Font jsem si nastavil a šířku bych rád dynamickou (roztahovací okno). Takže jsem si v té nabídce nastavil vlastně jen jiné písmo (a to jsou tam čtyři záložky :( ).
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 11:38 grim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    tab Layout, group-box "Screen buffer size"

    Když tam nastavíš nějaké rozumně velké čísla, budeš mít roztahovací okno. Já mám 400x5000.

    A myslel sem (nemám vyzkoušeno), že když nastavíš font na Lucidu (jiný tam není, aspoň já tam jiný (kromě "Raster Fonts") nemám), vyřeší se tím problém s českými znaky.
    4.2.2010 11:43 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    okno bude roztahovací - souhlas
    ale nebudou se zalamovat řádky podle velikosti (jsou tam posuvníky)
    Obrázek
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 11:42 grim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    ještě mě napadá: co PowerShell? na XP se dá doinstalovat (ke stažení někde na webu MS) a Win7 ho mají v sobě by-default (Start - Run - "powershell")

    4.2.2010 11:53 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 11:42 EtDirloth | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    4.2.2010 11:53 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Zkusil jsem. No výsledek uplně stejný jako při cmd.exe
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 11:52 Stevko | skóre: 3 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Čo tak niečo k cygwinu založené na Putty? http://code.google.com/p/puttycyg/ (nemám s tým ale žiadne skúsenosti bohužiaľ)
    Príspevok nemá byť ukončený spojením „môj názor“.
    4.2.2010 12:12 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Děkuji za radu. Trošku mi to pomohlo. Funguje tam vše, až na záložky. Mohu tedy vyměnit xterm za tento puttycyg, ale stále nemám všechny shelly pod jednou střechou (terminálem). :(
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 12:13 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 12:24 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Tak už jsem velmi blízko. Bohužel tento hack mi nefunguje.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 12:32 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Myslím že už jsem na to přišel. Až to vyšperkuju, napíšu o tom druhou část blogu.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 12:19 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    a co takhle vyzkouset ten hyper super novej windowsi powershell? myslim ze se musi extra instalovat z win update.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    4.2.2010 12:21 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    imho to bude taky na hovno, jen jinym zpusobem :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    4.2.2010 12:24 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    tak koukam ze to uz je tady 2x a odpoved je ne :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    4.2.2010 12:22 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    nejde

    Instalovat není třeba.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 12:26 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    ve starsich verzich win bylo treba instalovat. uz sem si mezitim precet diskuzi tak vim taky ze to nejde ... ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    4.2.2010 13:06 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Ale Windowsí cmd.exe UTF samozřejmě podporuje, tak neplácejte voloviny.
    Věřím v jednoho Boha.
    4.2.2010 13:11 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Prosím o citaci, kde jsem psal, že neumí. Jinak si příště, prosím, komentář podobného typu strčte za klobouk.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 13:14 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    A klidně my tykej, Jardo, ty stará vojno.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 14:29 Pavel Vymetálek | skóre: 15 | Náchod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Asi bych se měl zeptat jinde, ale jak se to dá zařídít? Mám soubor v kódování utf8 a chci ho vypsat v cmd.exe pomocí type. Nemohu se dobrat čitelného výsledku.
    4.2.2010 14:34 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Zkuste Powershell 2.0.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 14:37 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Jde to i jinak.
     CHCP 65001
     DIR > UTF8.TXT
     TYPE UTF8.TXT
    To by mělo být OK, u mne funguje.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 14:53 Pavel Vymetálek | skóre: 15 | Náchod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Tohle zabralo, děkuji.

    Bohužel po přepnutí na 65001 je výstup např. windowsího pingu stále v cp852...
    4.2.2010 15:24 Pavel Vymetálek | skóre: 15 | Náchod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    už blbnu, když mají mrkvosofti ping přeložený do češtiny v cp852 tak s tím prostě nic nenadělám.
    4.2.2010 15:39 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    No, existuje i iconv pro windows.

    Potom jde jednoduše
    ping www.řeřicha.cz | iconv -f "CP852" -t "UTF-8"
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 21:16 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    codepage 65001 = utf8 ??
    Jinak vychozi terminal ve Woknech opravdu ukazuje, na jake urovni je cely system, je to naprosta bida, uz me to taky stalo dost casu a nervu a vysledek skoro nulovy.
    GNUniverse - May the source be with you...
    4.2.2010 23:05 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    5.2.2010 08:01 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Dik. Ale nefunguje to. Jakmile v cmd.exe prepnu do 65001, tak nemuzu spustit .bat soubor, ktery jinak spustit jde. A kdyz vlezu napr. do klienta postgresql a chci videt seznam databazi, tak mi to najednou pise "Not enough memory". Fakt krasny system... :-) Jeste ze to nemusim resit doma.
    GNUniverse - May the source be with you...
    5.2.2010 10:01 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Co je v bat souboru ? Co to hodí za chybu ? Buďte trochu přesnější, třeba vám tu někdo potom pomůže. (Teda pokud si jen nevyléváte vztek a nehledáte řešení.)
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    5.2.2010 10:13 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    V .bat souboru je jednoduse dlouhy prikaz (nazev programu) s parametry (vse ASCII znaky). A chybovou hlasku to nehodi vubec zadnou :) Je to zpusobeno ciste prepnutim do utf, jinak to bezi. Radsi se tim uz nebudu zabyvat, jelikoz se tim akorat nervuju a v duchu vychvaluju linuxacke terminaly. Zkusim radsi uplne jiny terminal (pokud nejaky bude ve Win normalne fungovat, na vyber jich tam moc neni a uz jsem 2 zkousel). A taky to nepatri sem do fora, kdyz se to tyka Win.
    GNUniverse - May the source be with you...
    5.2.2010 10:18 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Já sepisuji druhý článek, kde chci popsat terminály. Tak zahrnu tento parametr taky, jako hodnocení terminálů.
    V jakém je kódování ten .bat soubor a co přesněji obsahuje by jste mohl uvést ?
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    5.2.2010 12:26 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Jasne. Mezitim jsem zjistil, ze mi zmena codepage rozhodi i nejak PATH, nenajde mi to program, ktery mam v PATH. V tom .bat souboru je aktualne tohle (zjednodusil jsem to, vysledek je totiz uplne stejny).
    @echo Tohle je test
    @echo Druhy radek
    pgsql\bin\psql.exe --version
    
    Kdyz spustim, tak funguje. Po spusteni chcp 65001 uz nefunguje, chova se to, jako by byl .bat prazdny.
    GNUniverse - May the source be with you...
    5.2.2010 17:48 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    U mne tento problém není. Příloha mi budiž důkazem.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    5.2.2010 19:18 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Tak to je hodne zvlastni. V praci mame Win XP, myslim professional a fakt to nejde.
    GNUniverse - May the source be with you...
    4.2.2010 13:08 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Ha, tak nejdriv jsme chtel napsat, jestli jsi zkousel putty, ale potom jsem pochopil, ze ti nejde o praci na vzdalenym serveru, ale lokalne na Windows.

    Jsem rad, ze jsi ukazal vsem tem kritikum linuxu ("na Windows jde vsechno snadno, vsechno hezky funguje, na linuxu se to musi slozite nastavovat"), ze Windows jsou mozna urcene pro klikani okynek v .NET, ale pro nic lepsiho ne. A kdyz uz clovek tu cmdline pouzit potrebuje, tak je to pouze stejna verze z DOSu 6.22.

    Ano, MS se nesoustredi na terminal - on se venuje GUI.

    Jinak, co treba reseni Linux ve VMware Player (nebo i MS Virtualizaci) s celym vyvojovym prostredim, spousteny z Windows? Tak se muzes jednoduse rychle prepnout na klavesy a pritom muzes vyuzivat nativni Linux prostredi pro vyvoj (vectne virtualnich ploch).
    4.2.2010 13:14 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    No napadlo mě to. Pustit si tady virtualizovanej linux, ale neni to trochu přehnaný jenom na terminál ?
    Navíc pokud už se rozhodnu používat linux, tak pořádně. Takže bych si raděj zapojil druhej počítač na vývoj s linuxem.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 14:03 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    No, ja spis myslel mit tam kompletne celej ten vyvoj - proste ten vyvoj presunout z Windows na Linux.

    No, na otrkani prostredi staci pro Windowsaka cygwin. Pak si muze zkouset nejaky LiveCD. Ale na vyvoj bych radsi pouzil plnohodnotny prostredi (at uz na HW nebo ve virtualu). Pak treba zjistis, ze se ti i celkove v Linuxu dela dost dobre a pokusis se najit linux-alternativy k tem zbylym Windows programum, kvuli kterym nechces Windows rusit.

    Jednou jsem delal nejakou dobu administraci ve Windows. A i po doinstalaci virtualnich ploch se mi s Windows nepracovalo tak dobre, jako se mi pracuje na linuxu.
    4.2.2010 14:07 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Jsem se snažil v blogu naznačit, že linux bežně používám a mám rád. Kdybych měl jak hrát na ty klávesy v linuxu, okamžitě Win asi smažu. Nejraději mám asi Fedoru.
    Teď jsem někde četl o RT kernel modu nebo co to je. Zkusim si to zkompilovat stranou a zkusit jestli bych se dostal na podobnou odezvu s těma klávesama. Kontakt prej taky funguje ve Wine, takže ještě nějákej ASIO driver nebo něco podobnýho (JACK?).
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 15:54 Konqui | skóre: 18 | blog: Konqui | Rožnov pod Radhoštěm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Anebo naopak? Mít Linux a virtualizovat widle...
    Open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.
    4.2.2010 15:44 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows

    To snad ani neni mozny ze pro win neni terminal podobny treba tomu v Gnome. Se zalozkami atd.

    S win32unix utils se i ty wokna daji jakztakz vyuzit k necemu jinymu nez jen pouzivani GUI aplikaci.

    To by se hned radostneji pouzivalo.

    Sic ve win 7 je nejaky powershell jehoz terminal se da jakztakz pouzit tez avsak stale to neni jako terminal v kdejake distribuci.

    Vhod by prisly ty zalozky, fullscreen apod.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    4.2.2010 15:58 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Už jsem na to kápnul. Doufám že to dnes stihnu sepsat.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 16:03 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows

    Budme Vam v kazdem pripade vdecni.

    Pouzitelny terminal ve win je totiz k nezaplaceni.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    4.2.2010 16:14 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Zkuste uvést co si pod slovem použitelný představujete, zkusím to zahrnout do blogu. Já si pod slovem použitelný představuji to, co je napsáno v článku.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    4.2.2010 16:47 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows

    Terminal jaky je k dispozici v prostredi GNOME ci KDE vcetne jeho moznosti nastaveni.

    Takze hlavne taby, moznost jit do fullscreenu, zmena barvy pozadi apod.

    Proste neco takovyhoto.

    Shell zustane samozrejme windowsovsky.

    Podpora pro win xp, vista, seven.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    4.2.2010 16:10 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Mě teda celkem štve, že ten výchozí shell nemá historii po zavření (tzn. když pustím cmd znovu, můžu listovat), a že ta historie za běhu občas blbne (tzn. provedu příkaz, dám šipku nahoru a občas to neudělá nic).
    4.2.2010 16:55 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows

    Na tu historii jsem zapomel. Tez me to stve.

    Hodilo by se aby to fungovalo a ideal kdyby se historie ukladala do textoveho souboru a clovek si to mohl zalohovat a tridit.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    4.2.2010 16:20 Ladislav Hagara | skóre: 102 | blog: Ride the Raven
    Rozbalit Rozbalit vše Terminator
    Terminator umí také záložky. GPL licence.
    4.2.2010 16:53 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Terminator

    Covece to vypada dobre. Hned jak budu ve win tak to testnu.

    Imho co bychom cekali - nevite jak na windows ? -  navstivte abclinuxu.cz.

    Paradox, ale je to tak.

    Nechci otravovat, ale nejaka utilitka jak dat do kontextoveho menu pruzkumnika polozku "Open Terminator here" by nebyla ?

    Pro klasicky win terminal to existuje.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    4.2.2010 21:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Terminator
    Jde to, na netu je to známo pod pojmem "cmdhere" (s mezerou, nebo bez, nevím). Stačí pár záznamů do registru a hned ti přibyde do pravého tl. položka cmdhere, která ti otevře terminál ve složce, na kterou klikáš :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    4.2.2010 17:28 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Terminator

    Vyzkouseno:

    Vyzaduje cigwin. Toz to neni ono. Chceme terminal pro win shell.

    Mel jsem na mysli tedy nativni windows aplikaci jejiz graficke rozhrani by bylo obdobne jako treba zmineny GNOME terminal avsak s windows shellem.

    Proste poradny terminal, aby se i ve win daly pouzivat CLI aplikace pro win platformu nikoliv pro Linux.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    4.2.2010 23:01 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    ...konzole pyčo, na tom se věšej záclony... :-D
    5.2.2010 00:59 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    vyzkousej terminal Poderosa v kombinaci s cygwinem. Chvili jsem to pouzival (kdyz jsem byl okolnostmi nucen pouzivat windows), a pamatuji si, ze jsem si pomoci esape sequenci obarvil prompt. Takze by to tve problemy mohlo resit.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    5.2.2010 01:09 retroslava | skóre: 9 | blog: TryCatch | Žižkoff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Dík za příspěvek, taky jsem na něj dnes narazil. Já už jsem psal v komentářích, že pro mne jsem už řešení vymyslel. Jenom ještě hledám pořádnej terminál pro cmd (originální terminál) a pár vychytávek pro něj.
    Pozor! Jsem naprostý idiot. Co jsem napsal včera dnes už dávno neplatí. Zavazuji se, že budu diskutovat nezávazně.
    5.2.2010 19:11 pozortucnak | skóre: 21 | blog: vecny_windowsar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem hledal vyhovující terminal pro Windows
    Součástí balíku myngw by mělo být nejaké msys...

    Melo by to obsahovat bash plus xterm co nějakým mně záhadným způsobem beží ve windows... http://wiki.xmoto.tuxfamily.org/images/a/af/Msys_cd.png

    http://b2.broom9.com/?p=718

    http://www.mingw.org/wiki/MSYS

    Co se týče interpretu, tak lze na internetu najít winbash, bash pro DOS a port ZSH pro Windows...
    Jsem mimořádně obtížný případ
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.