abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    3.2.2006 14:40 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Podle logiky našeho nejvyššího blahorodí

    Jsi HODNE mimo. Zkus se informovat, nez si zacnes odplivavat, protoze takhle vypadas jako "dementni balik" akorat ty. Muzes zacit napr. tady.
    3.2.2006 14:56 Randy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Zřejmě jsi nečetl původní zprávu, pak bys pochopil.
    3.2.2006 15:08 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Zřejmě jsi nečetl původní zprávu, pak bys pochopil.
    Za prve, jsem to videl v primem prenosu, takze si nepotrebuju cist, co o tom nejaky "novinar" napise v bulvaru.

    Za druhe, kdo to nevidel, tak vsechno, co se v parlamentu rika, je k dohledani i pisemne, takze:

    "Nepříjemně mně překvapila na celé záležitosti jedna věc, a já to tady řeknu zcela otevřeně, jak redaktor Mladé fronty Dnes, pan Dolejší, tak dnes pan Zvěřina v Lidových novinách použili výrazu černoch v souvislosti se Spojenými státy. Chci říci, že tyto výrazy mě vskutku pobuřují. Přední redaktoři dvou předních deníků přece musí vědět, že výraz černoch = negro je ve Spojených státech považován za politically incorect, za výraz významu pejorativního rasistického. Negro = negr, tedy zcela hanlivý výraz. Pánové, podle logiky, které tyto dva věrné listy občanské demokratické strany použily, by se oni měli omluvit Spojeným státům a především všem Afroameričanům, kteří se potenciálně mohou cítit dotčeni." J. Paroubek, http://psp.cz/eknih/2002ps/stenprot/053schuz/s053262.htm

    Tato reakce je prihodna odpoved na tu trapnou interpelaci M. Bendy (ktery se navic pokousi sugerovat lzi: "Mně připadá, že premiér by si takovéto vtipy o Romech vyprávět neměl."), protoze v jinych kontextech tak peclivi poslanci ODS zjevne nejsou.

    A za treti, Politicka nekorektnost vyrazu "cernoch" (ci "negro") definitivne nepochazi z logiky premiera, jak se snazi sugerovat autor zapisu blogu, ale ma dost siroky spolecenskopoliticky kontext v USA.
    3.2.2006 15:21 Randy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Napadají mě dvě rýpavé poznámky.
    1) Chápu-li to správně, tak použít výraz černoch pro černého občana USA je špatně, zatímco pro černého občana jiného státu je to OK. Jak může Paroubek vědět, jestli novináři měli na mysli americké černochy nebo nějaké jiné? Nemluvě o tom, že nás nemusí US zvyklosti vůbec zajímat, my žijeme v ČR.
    2) Pokud černoch==negro, jak se tedy přeloží výraz black, který je v USA korektní? Podle mě je to spíš tak, že negr==negro, černoch==black.
    3.2.2006 15:31 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Jak může Paroubek vědět, jestli novináři měli na mysli americké černochy nebo nějaké jiné?
    "použili výrazu černoch v souvislosti se Spojenými státy"

    Jak muzete diskutovat vy o necem, co si nejste ochoten ani precist? :P
    Nemluvě o tom, že nás nemusí US zvyklosti vůbec zajímat, my žijeme v ČR.
    Pokud stoji "usmev" premiera beznemu vtipu za palcove titulky v nejctenejsim deniku zeme a za obvinovani z "rasismu" (ackoliv ho ani nevypravel on), tak by redakce tohoto deniku mela sledovat kritizovane "rasisticke" tendence novinaru vlastnich o to ostreji.

    To je vlastni obsah tohoto vyroku. Ze se jedna v tomto pripade o "cernochy" a USA, je jen priklad, coz by prumerne inteligentni obcan (pokud neni zrovna jeho inteligence "zastinena" volebni kampani ODS) mohl pri trose dobre vule docela dobre rozeznat.
    3.2.2006 15:41 Randy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    OK, beru, že by asi mohl prokázat, že to bylo v souvislosti s USA. Ale ještě tady zůstávají další problémy. Černoch je v ČR zcela korektní výraz a odpovídá americkému black. Nekorektní je negr. Kde je ten rasismus?
    3.2.2006 19:55 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Černoch je v ČR zcela korektní výraz a odpovídá americkému black. Nekorektní je negr. Kde je ten rasismus?
    ale řeč byla o tom, co je korektní v USA a ne v ČR ... "black" také není korektní, dokonce ani "dark" (resp. "darkie") a jánevímjaké patvary tam ještě používají, pointa prostě je, že to označení negra nesmí mít nic společnýho s tím, že je negr, tedy tmavší pleti než jeho rudý či bílý bratr, kapišto?

    — Tato černá krychle je bílá a kulatá.
    4.2.2006 00:03 Randy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    V již zmiňovaném článku na Wikipedii se jasně píše, že výrazy African American, black a Afro-American jsou v zásadě totožné, narozdíl od pojmů negro (negr) a colored (barevný). Tak kde je problém?
    4.2.2006 22:56 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    problém je v tom, že tvrzení lidí z USA (a Kanady) se v tomto s wikipedií poněkud neshoduje - tedy, ve formální mluvě může černoch vůči černochovi použít "African American", "Afro-American" i "black", ale běloch vůči černochovi smí použít pouze "African American" a "Afro-American"

    bohužel, můj zdroj této informace je zatím "JPP" - zkusím si to ověřit u někoho, koho znám osobně ... tedy omlouvám se, že to v jiných příspěvcích beru jako fakt, ale vzhledem ke zkušenostem s úpravami řeči mi to připadá natolik pravděpodobné, že tomu budu věřit, dokud mi to nevyvrátí někdo důvěryhodný
    3.2.2006 16:01 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Pokud stoji "usmev" premiera beznemu vtipu za palcove titulky v nejctenejsim deniku zeme a za obvinovani z "rasismu"
    Když už jsme u toho studia materiálů, tak v původním článku nepadlo obvinění z rasismu. Bylo na to poukázáno, novináři ani nesoudili, jen komentovali ("Jde o humor podporující léty zažité stereotypy."). V článku dostali prostor k vyjádření Paroubek i Krampol.
    3.2.2006 16:30 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Když už jsme u toho studia materiálů, tak v původním článku nepadlo obvinění z rasismu. Bylo na to poukázáno, novináři ani nesoudili, jen komentovali ("Jde o humor podporující léty zažité stereotypy."). V článku dostali prostor k vyjádření Paroubek i Krampol.
    Nejen to. Nemusi to primo doslova napsat "Paroubek je rasista." Ono se to da udelat sikovne i takto:

    "V Paroubkově show zní vtipy o Romech"

    ...

    se vyprávěly vtipy na účet Romů.

    ...

    Třeba, že všichni Romové kradou

    ...

    Tedy zrovna po víkendu, kdy nacionalisté u bývalého koncentračního tábora v Letech vyprovokovali střet s Romy.

    ...

    Kominíky nikdo nediskriminuje

    ...

    Rozdíl je v tom, že "kominíky, doktory a blondýnky" nikdo kvůli tomuto jejich zaškatulkování nediskriminuje, jako se to někdy děje Romům

    ...

    Ale nemělo by to mít rasistické zabarvení, vždyť on tím jako elita snižuje laťku," míní Pehe.

    ...

    Paroubek sundavá masku

    ...

    "To je nepřijatelné. A je smutné, že ministerský předseda, který by měl naopak hájit práva všech občanů, se propůjčuje zábavnému pořadu, v němž se vtipkuje na téma etnických menšin. Celý ten cirkus je šílený," míní sociolog Daniel Hanzl.

    ...

    Podporuje tím klišé, že všichni s tmavší pletí jsou "zloději", kteří nechtějí pracovat.

    ...

    "Jsou pryč časy, kdy takové žertování politikům procházelo s tím, že o nic přece nejde," říká Pape, kterého před týdnem zadržela policie při protestu proti nacionalistické provokaci u bývalého koncentračního tábora v Letech.

    ...

    Takze to mame nejen dvakrat naprosto nesouvisejici zmineni kauzy "koncentracniho tabora pro Romy Lety" "nacionalisticke", ale slova "klise", "diskriminace", "etnicke mensiny", "tmavsi pleti", "rasisticke zabarveni", "Romove kradou".

    Panove V. Dolejší, R. Laudin, I. Truhlička jako by si vzali priklad z Goebbelse, protoze dobre vedi, jaky dojem clankem vytvorit, ani by napsali primo neco, co by se dalo zalovat jako pomluva. Jestli nekdo tedy z nich pouzil v clanku v souvislosti s USA slovo "cernoch" zaslouzi si to omlatit o hlavu stejnym stylem.

    V souvisejicich clancich, heslech, v televizi a v parlamentu uz se o "rasismu" mluvi explicitine.

    Vzpominate si na film "Nejista sezona" a "beha mi tam cikan s kudlou v zadech"? Tenkrat jsme to mohli brat jako omezenost komunisticke byrokraticke cenzury. Ted stejna tupost utoci z rad ODS a ceske zurnalistiky. (A to napr. zrovna od M. Bendy, ktery se podepsal na zmekcovani "protitunelarskeho" zakona (to je ale jinak kauza).)
    Zafod avatar 3.2.2006 15:28 Zafod | skóre: 17 | blog: Zafodovo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    A za treti, Politicka nekorektnost vyrazu "cernoch" (ci "negro") definitivne nepochazi z logiky premiera, jak se snazi sugerovat autor zapisu blogu, ale ma dost siroky spolecenskopoliticky kontext v USA.

    Patrne neumite cist. Nepsal jsem nic o tom, ze by Paroubek vymyslel vyraz Afroamerican (African American, chcete-li), ale ze ho naroubal na VSECHNY cernochy, nejen ty americke.

    To ze udalost na Novinkach, online magazinu vladniho deniku, zkreslili, neni moje vina.
    3.2.2006 15:38 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    To ze udalost na Novinkach, online magazinu vladniho deniku, zkreslili, neni moje vina.
    Vase "vina" je v tom, ze si neumite sehnat spolehlive informace, ale presto na zaklade bludu de facto napadate a zesmesnujete treti osoby (je jedno jestli je to osoba verejna), vlastne vytvarite dalsi bludy, ktere nemaji nic spolecneho s realitou. To je asi tak vsechno, co se vam snazim sdelit.

    Presne takhle se ted chova ODS, a stejne jako ona si v posledni dobe timhle stylem i ostatni Paroubkovi "protivnici" se*ou do vlastniho hnizda. Protoze ackoliv mi byl (a je) Paroubek v podstate ukradenej (volit ho nehodlam), o to vic vsimam tech primitivnich utocniku, coz hlavne JIM na duveryhodnosti nepridava.
    Zafod avatar 3.2.2006 15:44 Zafod | skóre: 17 | blog: Zafodovo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Kdybych si měl každou zprávu, kterou najdu v novinách ověřovat z dalších zdrojů, tak celý dny nedělám nic jinýho.

    Nicméně se mi na Paroubkově reakci nelíbí ještě jedna věc. A to, že je-li za něco kritizován, okamžitě zaútočí. Důvodem mu může být taková prkotina jako černoch vs. Afroameričan. BTW výraz Afroameričan se v našich zeměpisných šířkách a délkách používá ještě méně než šafránu.
    3.2.2006 15:53 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Kdybych si měl každou zprávu, kterou najdu v novinách ověřovat z dalších zdrojů, tak celý dny nedělám nic jinýho.
    Ano, cesti "novinari" jsou zjevne zcela vaseho nazoru a podle toho jejich prace vypada. Vy to pisete aspon jen do blogu, takze nic proti, tady tolik verejnym minenim nemanipulujete.
    Nicméně se mi na Paroubkově reakci nelíbí ještě jedna věc. A to, že je-li za něco kritizován, okamžitě zaútočí.
    Ano, to se nelibi spouste lidi. Hlavne jeho protivnikum a (spatnym) novinarum, protoze po dvou minulych premierech je najednou v teto funkci nekdo, kdo je schopen na utoky adekvatne odpovidat. A to tak, ze si utocnici musi pak dlouho lizat rany. Tak tohle presne je mi sympaticke.

    Důvodem mu může být taková prkotina jako černoch vs. Afroameričan. BTW výraz Afroameričan se v našich zeměpisných šířkách a délkách používá ještě méně než šafránu.
    Ne, duvodem mu je, ze ho obvinujou z rasismu na zaklade uplne prkotiny, a to na hlavni strance novin a jeste ho kvuli tomu interpeluji v parlamentu. Ze se "novinari" (a vy) z nedostatku dalsich argumentu v puvodni zalezitosti zacnou chytat slovicek v "prikladu", vypovida take o mnohem. No, ja myslim, ze inteligentni lidi si to preberou.
    Heron avatar 3.2.2006 16:09 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Ano, to se nelibi spouste lidi. Hlavne jeho protivnikum a (spatnym) novinarum, protoze po dvou minulych premierech je najednou v teto funkci nekdo, kdo je schopen na utoky adekvatne odpovidat. A to tak, ze si utocnici musi pak dlouho lizat rany. Tak tohle presne je mi sympaticke.

    Lízat rány? To co dělá to prase v čele vlády je ohrožování zbytků demokracie. Vždyť on zrušil minimálně dva pořady, které se mu nelíbili. Kdyby se ti novináři "ztráceli", z toho bys byl asi úplně vystříkanej co?

    Odvolávat dva členy opozice z rady ČKA proto, aby si tam mohli dosadit komunistu a zakrýt špinavé machinace se ti taky líbí?

    3.2.2006 16:35 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Vždyť on zrušil minimálně dva pořady, které se mu nelíbili.
    Vidim, ze holdujete zdejsimu novinarskemu hoaxovemu folkloru vic nez je zdravo.
    Zafod avatar 3.2.2006 16:15 Zafod | skóre: 17 | blog: Zafodovo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Ano, cesti "novinari" jsou zjevne zcela vaseho nazoru a podle toho jejich prace vypada. Vy to pisete aspon jen do blogu, takze nic proti, tady tolik verejnym minenim nemanipulujete.

    Ja preci nehodlam nikym manipulovat. Me jen pobavilo, ze mluvi z cesty. Uznavam, nemluvil z cesty, zprava na webu neuplna.

    ...protoze po dvou minulych premierech je najednou v teto funkci nekdo, kdo je schopen na utoky adekvatne odpovidat.

    Kritika a útok jsou dvě rozdílné věci. Pokud premiér každou kritiku považuje za útok, je to hodně špatné. Pokud vím, tak se interpelace týkala premiéra, nikoli MfD a Lidových novin. Čili jeho kritika novinářů je čistě účelová a populustická. Jen odvádí pozornost jinam.

    Ne, duvodem mu je, ze ho obvinujou z rasismu na zaklade uplne prkotiny, a to na hlavni strance novin a jeste ho kvuli tomu interpeluji v parlamentu.

    Dovedete si představit, že by se podobné show, ve které se vypráví vtipy třeba o Indech, zúčastnil Tony Blair a tisk by to nechal bez povšimnutí?

    3.2.2006 16:51 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Pokud premiér každou kritiku považuje za útok, je to hodně špatné.
    Pokud by evidentni utok povazoval za "konstruktivni" kritiku a snazil se (tedy marne a sam) o vecny ton, udelal by chybu jeste vetsi (jak se o tom presvedcil Spidla).
    Pokud vím, tak se interpelace týkala premiéra, nikoli MfD a Lidových novin. Čili jeho kritika novinářů je čistě účelová a populustická. Jen odvádí pozornost jinam.
    Jiste. Puvodni interpelace se tykala presne tohoto:

    "A tentýž předseda vlády, který se tu tak bil v prsa proti hajlujícím mladíkům, náhle jezdí po republice a veřejně naslouchá veselým rasistickým vtipům. Já se vás ptám: Myslíte si, že pro nebezpečí rasismu je horších několik mladíků zvedajících pravici, nebo předseda vlády, veřejně se pochechtávající vtípkům, jak všichni Romové kradou a nepracují?

    Já osobně pokládám za daleko větší nebezpečí předsedu vlády, jezdícího s předvolebním cirkusem s rasistickým humorem. A proto vás vyzývám - nevymlouvejte se, ale omluvte se nejen naší romské menšině za své chování."

    Na coz Paroubek odpovedel (aspon si to mozna konecne prectete, vidim, ze je to nutne v ramci zachovani vecnosti dalsi debaty citovat v plnem rozsahu):

    Vážený pane poslanče, na otázku o mém postoji k rasismu chci odpovědět naprosto jasně a vyčerpávajícím způsobem. Pravda, může zde být jakýsi politický útočný kontext s posledními mediálními glosami o mém úsměvu na zábavné show Jiřího Krampola, ale tím se nenechám vyvést z míry, ostatně, jsou to dva deníky, které, jak víte, jsou velmi kooperující s vaší stranou. Vždyť problém rasismu pro naši, ale i světovoudemokracii, má zcela zásadní význam, a je nutné o něm soustavně a jasně hovořit.

    Přitom pokud jde o můj osobní postoj, jsem šťasten, že jsem byl vychován v rodině a prostředí absolutní rasové a náboženské snášenlivosti. Mám mnoho blízkých přátel různých barev pleti, židovského i romského původu, a velmi si jich vážím. Při tom, co jsem poznal i četl, ale i prožíval, o rasových genocidách od holokaustu až po Bosnu, se mi rasismus a rasisté osobně hnusí. To ovšem nestačí, neboť rasismus je těžkým problémem soudobé politiky, a je nutno se jím důkladně zabývat, ovšem na základě hlubokých politologických a sociálně ekonomických analýz. Samozřejmě, i v tomto kruciálním bodě, ale i v celé současné šíři jde o to, aby česká vláda, česká diplomacie, ale i Evropská unie, jíž jsme členy, vyvinuly maximální úsilí k nalezení pozitivních východisek. Žádná obecná gesta, deklarace a usnesení, nepomohou. Je třeba houževnatých jednání, hospodářské, sociální, třeba i lékařské pomoci, náboženského dialogu. Přitom je ale také třeba i velké morální síly a příkladů ve stopách Martina Luthera Kinga, Nelsona Mandely a dalších obětavých bojovníků proti rasismu.

    Proto nechci podceňovat ani domácí dílčí projevy antisemitismu, nacionálního fašismu a poněkud širšího proudu neporozumění k Romům. Tento poslední problém vyžaduje komplexní dlouhodobě rozpočítané řešení, které chci se všemi romskými představiteli diskutovat a uskutečnit.

    Potřebují to nejen Romové, ale celá naše společnost, chceme-li si uchovat plnou lidskou důstojnost a hřejivý pocit lidské sounáležitosti. Jsem rád, že zde nacházím porozumění nejen v sociální demokracii, vládní koalici, ale i napříč celým politickým spektrem.

    Tím více mě mrzí, že pro obvyklé výpady proti řekněme vládě, proti sociální demokracii a proti mněosobně některých novinářů je v posledních dnech využívána epizoda mého pobaveného úsměvu na Krampolově pořadu. Jen tak mimochodem, trvalou součástí těchto pořadů je pan Antonín Gondolán, vynikající romský hudebník. V takovém zábavném pořadu, když v hledišti vybuchne salva smíchu, těžko zabráníte mimické reakci úsměvu. To ještě neznamená, že přikládáte nějaký pozitivní význam něčemu, co tam zrovna kdosi vypráví. Stejně jsem přemýšlel o kus dopředu. Podobně, když se při nějaké hymně zamračím, že mi třeba zakručelo v břiše, bych nerad kameře vysvětloval, že něco proti dotčenému státu mám. A vůbec už teď nechci vysvětlovat, meditovat o úletech humoru, o tom, na kolik vtipy o Skotech Skoty spíše pobaví, než urazí. Jednoduše řečeno, žádné rasisticky zabarvené vtipy o Romech mi nikdy nebudou vyhovovat. Jestli ten bezděčný úsměv v říši novinářské spekulace, notabene u novinářů, kteří tam nebyli přítomni, nabývá jiných významů, tak to prostě odmítám. Jestliže i přesto by se tato příhoda mohla některého mého romského spoluobčana dotknout, rád mu to vysvětlím a vždy znovu potvrdím, že si Romů, jejich historie, kultury velmi vážím a chovám k nim přirozenou občanskou úctu."

    Nacez si poslanec M. Benda zacal vymyslet a mluvit mimo:

    "Tak prostého slova "omlouvám se" jsme se samozřejmě nedočkali, což jsem čekal. Já vám připomenu ještě jeden váš výrok, který jste tady řekl v létě, když jsme se bavili o vašich tajemnících a "pěti na stole v českých". Tehdy jste říkal: "Jestli někdo připustí hovory typu V. cenové skupiny a je to vysoký státní úředník, nemá na svém místě co dělat. " A já se ptám, jestli toto vtipkování o Romech, vtipy o zvěrolékařích a další, které zaznívají, dokonce v hovorech s premiérem tak zvaně, jestli vám opravdu připadají jako to správné a jestli nejste ten státní úředník, který připouští hovory typu V. cenové skupiny. Já nepochybuji, že tam se o Romech možná takto vypráví. Mně připadá, že premiér by si takovéto vtipy o Romech vyprávět neměl."

    Na to teprve nasledovala Paroubkova odpoved:

    Především, vážený pane poslanče, jsem nevyprávěl vtípky já.

    A pak jeho vlastni priklad o novinarich, cernosich a USA.

    Takze kdyz si to shrneme, tolik diskutovany "problem cernochu a Afroamericanu v USA" byl pouhym zaverecnym prikladem, v ramci odpovedi na doplnujici dotaz, ktery sam postradal jakoukoliv vecnost. Nejde o zadny zasadni vyrok, ani o odpoved na nejaky konkretni dotaz.

    Uz jsem psal, ze se media nevenuji hlavni odpovedi, ale tomuto "pridavku" pouze proto, aby zavedla pozornost na nepodstatne detaily. Proc, to uz je otazka sama pro sebe. Ze to neni adekvatni popis reality, to je pro me evidentni.
    Zafod avatar 4.2.2006 07:23 Zafod | skóre: 17 | blog: Zafodovo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Co sme se z toho dozvěděli? Ani na jednu otázku neodpověděl konkrétně. Druhou už patrně neunesl a obrátil to celé proti novinářům, ačkoli v češtině na slově černoch není nic pejorativního ani rasistického.
    3.2.2006 16:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Nicméně se mi na Paroubkově reakci nelíbí ještě jedna věc. A to, že je-li za něco kritizován, okamžitě zaútočí.
    Ano, to se nelibi spouste lidi. Hlavne jeho protivnikum a (spatnym) novinarum, protoze po dvou minulych premierech je najednou v teto funkci nekdo, kdo je schopen na utoky adekvatne odpovidat.
    Adekvátně? Paroubek nezkritizoval jejich novinařinu, nýbrž začal odvádět pozornost tím, že jim vyčetl použití slova "černoch". To se za adekvátní odpověď považovat nedá, protože:

    a) Nijak to neospravedlňuje jeho tolerování fórků, za které byl kritizován. Netvrdím, že se neměl bránit nebo svůj postoj k těm vtipům vysvětlit. On však místo toho řekl "zameťte si před vlastním prahem" -- to není (v tomto případě) odpověď - a už vůbec ne adekvátní.

    b) Slovo "černoch" se v článku sice objevilo v souvislosti se Spojenými státy, avšak v rámci citovaného vtipu, kterým autor článku demonstroval, jak by to asi vypadalo, kdyby se americký prezident ocitl ve stejné situaci jako Paroubek (tedy s úsměvem přihlížel vyprávění vtipu, který podporuje léty zažité stereotypy.

    Takže i jako kritika je to nesmyslní a absurdní. I kdybychom brali zvyklosti USA za směrodatné pro způsob českého vyjadřování, tak i přesto by to bylo úplně v pořádku a žádné "omlouvání Spojeným státům a především všem Afroameričanům" by nebylo na místě.
    3.2.2006 17:04 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Adekvátně? Paroubek nezkritizoval jejich novinařinu, nýbrž začal odvádět pozornost tím, že jim vyčetl použití slova "černoch". To se za adekvátní odpověď považovat nedá, protože:

    a) Nijak to neospravedlňuje jeho tolerování fórků, za které byl kritizován. Netvrdím, že se neměl bránit nebo svůj postoj k těm vtipům vysvětlit. On však místo toho řekl "zameťte si před vlastním prahem" -- to není (v tomto případě) odpověď - a už vůbec ne adekvátní.

    Omyl. Tohle nebylo odvadeni pozornosti, to byla pouze poznamka na zaver reakce na reakci na puvodni odpoved (mimochodem velmi scestnou reakci sugerujici, ze vtipy vypravel sam Paroubek). Viz citace vyse.
    b) Slovo "černoch" se v článku sice objevilo v souvislosti se Spojenými státy, avšak v rámci citovaného vtipu, kterým autor článku demonstroval, jak by to asi vypadalo, kdyby se americký prezident ocitl ve stejné situaci jako Paroubek (tedy s úsměvem přihlížel vyprávění vtipu, který podporuje léty zažité stereotypy.

    Takže i jako kritika je to nesmyslní a absurdní. I kdybychom brali zvyklosti USA za směrodatné pro způsob českého vyjadřování, tak i přesto by to bylo úplně v pořádku a žádné "omlouvání Spojeným státům a především všem Afroameričanům" by nebylo na místě.

    Ja si treba myslim, ze citovat rasisticky vtip v clanku o rasistickych vtipech je analogicke skandalnimu "prihlizeni s usmevem vypraveni vtipu, ktery podporuje lety zazite stereotypy". Ze nejen tyto vtipy MF Dnes ochotne republikovala a zajistila jim tak sirokou publicitu, to uz paradoxne jeji redakci netrapi. Ta kritika je tudiz na miste (a jakozto pripominku ji nelze chytat za slovicka jako nejakou zasadni vypoved).

    A za dalsi: vsadil bych boty, ze mnoho z tech samozvanych "kritiku" vtipu jsou sami velmi tvrdi prakticti rasiste, i kdyz se to samozrejme dokazat neda. V televizi i v novinach se bezne takove vtipy publikuji.

    Je to stejna hysterie jako v pripade "ja mu rikam, ze komunisti jsou prasata", jako v pripade loga "VyHubeni"...

    A taky se vsadim, ze kdyby Paroubek absurdne "zasahl" tim, ze by pri vypraveni toho vtipu vystoupil s tim, ze je to vtip nevhodny nebo rasisticky, tak by sklidil nejen posmech publika, ale i utoky "novinaru", jak nechape kabaret, jak se snazi cenzurovat humor a podobne.

    A nejhorsi na tom je, za ve skutecnosti kazdy tuhle situaci chape, ale z politickych duvodu se tvari, ze o jde o neco zasadniho. Jde o hovno, a je smutne a vypovida o urovni nasi kultury, ze to stoji novinarum za palcove titulky a poslancum za interpelaci.
    3.2.2006 19:33 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Ja si treba myslim, ze citovat rasisticky vtip v clanku o rasistickych vtipech je analogicke skandalnimu "prihlizeni s usmevem vypraveni vtipu, ktery podporuje lety zazite stereotypy".
    Cože? Obávám se, že v zájmu úporné obhajoby původní myšlenky sklouzáváš k nesmyslům. Kdyby se nesmělo citovat, žurnalistika by toho moc nezmohla... Na tom článku, který citoval vtipy a snažil se o vytvoření analogie, skutečně není nic závadného. Kritizovat ho na základě zmínky slova "černoch" je absurdní a pomýlené. Nejen proto, že "černoch" nemá v češtině stejnou konotaci jako v američtině "black", ale především proto, že i kdyby se v té citaci řeklo třeba "negr", nebylo by to v daném kontextu nic špatného.

    Myslím, že ty příklady vtipů a přihlížejících státníků jsou velmi trefné. Ani v jednom případě nejde o vyloženě rasistický vtip - stejně jako v případě Krampolova vtipu - ale stejně tak je pravdou, že těm jmenovaným státníkům by nečinné přihlížení takovému vtipu neprošlo bez pořádného novinářského šťourání.
    vsadil bych boty, ze mnoho z tech samozvanych "kritiku" vtipu jsou sami velmi tvrdi prakticti rasiste
    Překvapuje mě, jak daleko zacházíš. Tohle už je naprostý nesmysl. Totiž, ona je to možná pravda - to nemohu tušit. A však ty také ne. Z tvé strany je to čistě hanlivé nařčení bez sebemenšího důkazu (a jako důkaz prosím nejmenuj použití slova "černoch"...).

    Ostatně, měl jsem za to, že prapůvodem tvé kritiky tohoto blogového zápisku byly nesmyslné vývody, kterých se jeho autor dopustil kvůli pochybnému článku na novinky.cz. Proč tedy s takovou vervou obhajuješ pokrytecké chování Paroubka, který byl sice nařčen stupidním Bendlem z doutnajícího nacionalismu, ale jinak zcela neoddiskutovatelně pronesl několik pitomostí (včetně celé záležitosti o omluvě Afroameričanům kvůli použití slova "černoch")?
    Je to stejna hysterie jako v pripade "ja mu rikam, ze komunisti jsou prasata", jako v pripade loga "VyHubeni"...
    Ale kdepak. V případě komunistů a prasat šlo o politickou stranu. To je velký rozdíl. A v případě VyHubených zase nešlo o hanění.
    A taky se vsadim, ze kdyby Paroubek absurdne "zasahl" tim, ze by pri vypraveni toho vtipu vystoupil s tim, ze je to vtip nevhodny nebo rasisticky, tak by sklidil nejen posmech publika, ale i utoky "novinaru", jak nechape kabaret, jak se snazi cenzurovat humor a podobne.
    A to má být argument? Paroubek samozřejmě dělá přesně to, co mu u lidí přinese body. A je bohužel smutnou pravdou, že většina lidí v našem státě se dá bez uzardění označit za rasisty. I sám Paroubek tohle chápe, a proto se v jeho "obhajobě" nikde neobjevilo, že nijak nezakročil ze strachu před posměchem publika a kritikou novinářů.
    je smutne a vypovida o urovni nasi kultury, ze to stoji novinarum za palcove titulky a poslancum za interpelaci.
    Za palcové titulky to zcela nepochybně stojí. I kdyby to bylo úplně neviňoučké - jakože není, protože Paroubek velmi dobře ví, že je potřeba trochu zahrát na hospodskou strunu a dát najevo, že si myslí to, co většina lidí - tak by nebylo nic podivného na tom, kdyby média informovala, že premiérovi nevadí, když se v jeho přítomnosti estrádní komik naváží do menšinového etnika. Na takové zprávě není nic podivného. Jde o hovno, když se premiér směje vtipům o cikánech, nebo když bouchne bomba v Iráku? Ty v tom máš jasno?

    A že to stojí za interpelace... to má být povzdech nad politikou všeobecně? Nebo ti připadá, že v malicherných kravinách vede ODS před ČSSD? Ale no tak... Je před volbami. Že tu věc rozmazává několik blbečků jako kdyby šlo o popravu cikánské holčičky, to ještě neznamená, že se opravdu nic nestalo. Svým horlivým obhajováním mě nutíš si myslet, že v zájmu shození těch pitomců, kteří dělají z komára velblouda, zapomínáš, že ten komár sám o sobě je pěkně nepříjemná svině, kterou by si premiér neměl chovat v dlani.
    3.2.2006 21:21 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Cože? Obávám se, že v zájmu úporné obhajoby původní myšlenky sklouzáváš k nesmyslům. Kdyby se nesmělo citovat, žurnalistika by toho moc nezmohla...
    Kdyz to chces brat takhle, tak se muzeme zacit bavit o tom, proc by se nesmel vypravet vtip o Romovi, kde Rom nejenze nekrade, ale pouze se pta, zda se ma vratit pro znacku. Chces implikovat, ze je v tom "kradez"? Tak na stejnem principu muzes ad absurdum "zakazovat" a prohlasit za "nevhodny" prakticky jakykoliv vtip.

    Nejde o "citat", jde o to, ze MFDnes spolu s rozmaznutim kauzy "nevhodnych vtipu", ktere ani nevypravel Paroubek, celou radu tech vtipu zaroven uverejnila, na webovych strankach dokonce v rubrice: Dalsi vtipy.
    Na tom článku, který citoval vtipy a snažil se o vytvoření analogie, skutečně není nic závadného. Kritizovat ho na základě zmínky slova "černoch" je absurdní a pomýlené. Nejen proto, že "černoch" nemá v češtině stejnou konotaci jako v američtině "black", ale především proto, že i kdyby se v té citaci řeklo třeba "negr", nebylo by to v daném kontextu nic špatného.
    1) Ten clanek je typicka propagandisticka manipulace. Misto aby jak rikas ty, objektivne "komentoval" nejakou "udalost" (spis prkotinu), vyberem nadpisu, kontextu a "citatu" (vyse jsem ti je vypsal) konstruuje jakousi zrudnou skutecnost "diskriminace" Romu ze strany premiera, i kdyz kazdy soudny clovek, ktery kdy nejaky takovy vtip v televizi nebo na nejake estrade slysel, presne vi, ze neslo naprosto o nic, ze se to v tomhle state deje dnes a denne, ze to nikomu nevadi, a ze udelat z tohohle nic kauzu, navic na titulni stranku novin, neni normalni.

    Je to stejny styl jako kdyz nejmenovany patlal dela z jedne nahodne objevene chyby KDE clanek s bombastickym nazvem o Ohrozeni bezpecnosti Linuxu.
    Myslím, že ty příklady vtipů a přihlížejících státníků jsou velmi trefné. Ani v jednom případě nejde o vyloženě rasistický vtip - stejně jako v případě Krampolova vtipu - ale stejně tak je pravdou, že těm jmenovaným státníkům by nečinné přihlížení takovému vtipu neprošlo bez pořádného novinářského šťourání.
    At se stouraji v cem chteji, ale nikdo mi nezabrani, abych to oznacil za primitivismus, navic hloupy. Ze to delaji zretelne manipulativne, viz vyber dikce z toho clanku (tak, aby spojili vtip vypraveny hodne znamym a take temito vtipy, napr. legendarni jsou jeho Vietnamci, Krampolem, s udajnym "rasismem" ci "diskriminaci" Romu) to je pro me ukazkovy priklad novinarske demagogie.

    Navic netusim na koho se tim obraceji: inteligentni lidi to musi prohlednout a je jim jasne, ze je to "stvava kampan" (bohuzel, po procteni nekolika clanku, naposledy toho o vcerejsich interpelacich, kde nepadlo skoro ani slovo o Paroubkove skutecne odpovedi, zato Bendove zmatenemu blekotani od veci o hajlujicich mladicich apod. je prostor dopran, nevim, jak to jinak nazvat). Ti s prumernejsi inteligenci takove "rasisticke a diskriminacni" vtipy maji radi a bezne si je ctou, vypraveji a smejou se jim (a to vynechme skutecne rasisty). Takze ti nechapou, cim se novinari i poslanci ODS vzrusuji, cili to body ODS neprida...

    Ostatně, měl jsem za to, že prapůvodem tvé kritiky tohoto blogového zápisku byly nesmyslné vývody, kterých se jeho autor dopustil kvůli pochybnému článku na novinky.cz. Proč tedy s takovou vervou obhajuješ pokrytecké chování Paroubka, který byl sice nařčen stupidním Bendlem z doutnajícího nacionalismu, ale jinak zcela neoddiskutovatelně pronesl několik pitomostí (včetně celé záležitosti o omluvě Afroameričanům kvůli použití slova "černoch")?
    Pokud si vsimnes, v jakem kontextu to pronesl, tak na tom neni "pitomeho". Jestlize je Paroubek vyzyvan k "omluve" za to, ze se "usmal vtipu", tak kdyz opaci, ze by se meli omlouvat i novinari, kdyz pouziji v clanku slovo "cernoch", je to adekvatni odpoved. Kdyz to vytrhnes z kontextu a postavis jako absolutni vypoved, stejne jako se to dela s tim vtipem "podporujicim zabehle stereotypy", muzes se ptat o "dukazech", muzes zacit oponovat, ze to bylo v ramci "citatu vtipu" atd. atd.

    Zajimalo by me, proc se vsichni vrhaji na tuto mimochodem pronesenou poznamku a opomijeji lzi poslance ODS M. Bendy sugerujici, ze vtipy "vypravel premier" i puvodni obsahlou Paroubkovu odpoved na problematiku rasove diskriminace Romu. Nic, ticho po pesine.
    Je to stejna hysterie jako v pripade "ja mu rikam, ze komunisti jsou prasata", jako v pripade loga "VyHubeni"...

    Ale kdepak. V případě komunistů a prasat šlo o politickou stranu. To je velký rozdíl. A v případě VyHubených zase nešlo o hanění.
    To se pletes. V obou pripadech jde o vtipy na ucet nejake skupiny, ktera se muze citit dotcena. Ten vtip o Romovi BTW taky neni explicitne "haneni", kdyz to chces brat do dusledku (coz je absurdita). A velmi podstatne, ze jde o vtipy, ktere byly proneseny (zverejneny) v patricnem kontextu, tedy nikoliv napr. na nejakem extra proti skupinam ve vtipu zamerenem shromazdeni, ani v zadnem utocnem mediu apod. Uz jsem to psal tenkrat o "VyHubenych" - kdyby se to ocitlo na webu neonacistickych sdruzeni, tak je to nechutne.

    Bohuzel citlive vnimani kontextu mizi a mizi a podil na tom maji novinari sami, kteri v honbe za clankem s puvodne mizernou vypovedi nevahaji roztocit vsechny paky, aby udelali skandal z uplne trapnosti.

    Dalsi priklad z "Nejiste sezony":

    "Lepsi teply pivo nez studena Nemka" - je ve hre Liptakov tusim od Cimrmanu, takze dejme tomu, ze by nejaky predseda vlady ci ministr usporadal predstaveni teto hry. Zacala by medialni kampan za to, ze podporuje narodnostni nesnasenlivost? Zacinam si myslet, ze kdyby to byl Paroubek, tak ano.
    A to má být argument? Paroubek samozřejmě dělá přesně to, co mu u lidí přinese body. A je bohužel smutnou pravdou, že většina lidí v našem státě se dá bez uzardění označit za rasisty. I sám Paroubek tohle chápe, a proto se v jeho "obhajobě" nikde neobjevilo, že nijak nezakročil ze strachu před posměchem publika a kritikou novinářů.
    Ano, a to, ze mu to prinasi body, proste nejsou schopni nekteri novinari a poslanci, stravit. Stavet na tom "hon na carodejnice" je bohuzel chaba vizitka pro "opozici".
    "A je bohužel smutnou pravdou, že většina lidí v našem státě se dá bez uzardění označit za rasisty."
    Pred momentem jsi me narkl z toho, ze pro takove tvrzeni nemam dukazy.

    Za palcové titulky to zcela nepochybně stojí. I kdyby to bylo úplně neviňoučké - jakože není, protože Paroubek velmi dobře ví, že je potřeba trochu zahrát na hospodskou strunu a dát najevo, že si myslí to, co většina lidí - tak by nebylo nic podivného na tom, kdyby média informovala, že premiérovi nevadí, když se v jeho přítomnosti estrádní komik naváží do menšinového etnika. Na takové zprávě není nic podivného. Jde o hovno, když se premiér směje vtipům o cikánech, nebo když bouchne bomba v Iráku? Ty v tom máš jasno?
    Promin, tohle je od tebe trapne. Vtip vypravel Krampol a nevim, asi neznas Krampola, tezko bude s Paroubkem predem probirat, jake vtipy bude vypravet. Taky nevim, jestli jsi ucinkoval nekdy v nejakem divadle, ale jestli ano, tak bys vedel, ze jako ucinkujici na scene mas minimalni moznost nejak korigovat sve partnery a navic se vic soustredis na to, co mas rikat sam, nez na to, co rikaji oni. Takhle presne to taky Paroubek lici a ja nemam duvod mu neverit, protoze tuhle zkusenost znam. Jak vybuchujici divadlo smichem pri tehle vtipech, tak i to, ze on se jako ucinkujici prilis nebavil.

    Ano, ja v tom mam jasno: smat se nejakemu vtipu neni zavadne nikdy!!! Jednak je smich volne nekontrolovatelna reakce (nevim jak ty, ale ja se smeju i kravinam, kterym bych se normalne nesmal, kdyz se kolem me smeje cely divadlo nebo kino) a hlavne smat se nejakemu vtipu jeste vubec nikomu nic neudelalo. At jsou to vtipy o Zidech v koncentraku, o Somalcich umirajicich hladem, o valce, vrazdeni, mrtvolach, rasismu, sexismu, ja nevim co jeste. A kdo z toho chce tlouct politicky kapital, je pro me pokrytec a klidne to reknu: chova se jako svine ("vepri necht mi prominou").
    A že to stojí za interpelace... to má být povzdech nad politikou všeobecně? Nebo ti připadá, že v malicherných kravinách vede ODS před ČSSD?
    V posledni dobe ma ODS velky naskok.
    Ale no tak... Je před volbami. Že tu věc rozmazává několik blbečků jako kdyby šlo o popravu cikánské holčičky, to ještě neznamená, že se opravdu nic nestalo. Svým horlivým obhajováním mě nutíš si myslet, že v zájmu shození těch pitomců, kteří dělají z komára velblouda, zapomínáš, že ten komár sám o sobě je pěkně nepříjemná svině, kterou by si premiér neměl chovat v dlani.
    Jenomze ty sam dobre vis, ze se "opravdu nic nestalo" a kdybys mel sam napsat podobny clanek jako byl ten uvodni v MFDnes, tak by ti asi profesionalni cest nedovolila (nebo se mylim?). Uvidis za 14 dni, nestekne po tom ani pes... mozna uz za tyden, protoze ani ODS snad nemuze byt tak hloupa, aby tohle "nic" ohrivala.

    Moje "horlive obhajovani" pochazi z toho, ze mam prave naladu pekne az do konce rozebrat (i sam pro sebe), jak takove medialni utoky, jaky predvedl autor zapisu v blogu (pricemz beru, ze je to blog, takze mu to nemam tolik za zle), vznikaji a jak se zivi (vcetne tech, co ochotne priskoci na pomoc, aniz cokoliv vedi). Myslim, ze zrovna tahle kauza je nazorna ukazka.

    A na tvuj priklad s komarem: Bohuzel tyto kauzy, ktere delaji z komara velblouda, delaji z opravdovych velbloudu komary, nebo kdyz nahodou pak o neco jde, tak jen podpori dojem, ze jde treba zase jen o bublinu. Takze i sami pani novinari, o poslancich ODS nemluve, se tim pripravuji o kredit.

    No, tim by to tu mohlo skoncit, protoze ja uz jsem asi vycerpal vsechno, co jsem chtel rict, vcetne moralni message na zaver :P
    3.2.2006 22:00 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Omlouvám se, že už neodpovím. Abych pravdu řekl, tak jsem líný. Mám sice nutkání na to ještě reagovat, ale kašlu na to...
    3.2.2006 20:16 next | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Z povodnej spravy: "Rozhorlení pravicoví novináři by měli vědět, že tím správným výrazem je Afroameričan. Výraz černoch - Negro je "politically incorrect", tedy je to termín vnímaný jako rasistický a pejorativní," uvedl Paroubek.

    To, co Paroubek povedal, je podla mna znoska hluposti. Az sa cudujem, ako sa mu podarilo ich tolko schovat do dvoch viet.

    • cernoch sa da do anglictiny prelozit mnohymi sposobmi - minimalne "black", "ebony", "coloured", "coloured man", "darkey", "dark", "nigger", "negro" (zdroj - http://slovnik.cz/ a SlovoEd v Palme). Takze ked niekto povie "cernoch", este nehovori "negro". Paroubek tym ukazal akurat svoju neznalost jazyka, prekladatelskych nuansi a chut mlzit.
    • Medzi kazdym + a - je este nula. Takze veci, ktore nie su "politically correct" este vzdy mozu byt "neutral". Nemusia byt hned "politically incorrect". Logicka chyba.
    • Vyraz "afroamerican" vznikol ako "politically correct" v Spojenych Statoch Americkych. A znamena american africkeho povodu. Pokial ten cernoch, o ktorom hovorim, nie je obcan USA, ci ineho statu na kontinente Amerika, tak je oznacenie "afroamerican" nezmyselne. Z kontextu nie je zrejme, ze Paroubek hovoril o cernochoch z USA, takze na 50% je to, co povedal, hlupost. Ked uz chcel pouzit danu logiku "nehovorit o farbe, ale o kontinente povodu", mal povedat "afroeuropan", alebo "afrocech".

    TV relaciu, kde padli vtipy o Romoch som nepozeral. Ani naslednu parlamentnu rozpravu. Hodnotim tento citat Paroubkovho vyroku. A to mi na nazor o nom uplne staci. Pozitivny nie je.

    Tiez nevidim jediny dovod, preco by sme sa v CR mali pri hovoroch riadit spolecenskopolitickym kontextom v USA.

    Denne tiez pracujem s kolegom, ktory pochadza zo Senegalu a na oznacenie "cernoch" si nikdy nestazoval.

    A co sa tyka urazky, na tu treba vzdy dve strany. Toho, kto ju vytvori a toho, kto ju prijme. Priklad. Ked ma niekto v tejto diskusii nazve "kokotom", tak sa ma to vobec nedotkne. Pretoze na 99.9% ho nepoznam osobne. Nejake ID na webe ma jednoducho nemoze urazit. Ak ma tak nazve kamarat v ramci srandy nad pivom, zasmejem sa s nim. Ak mi to ten isty kamarat povie v ramci toho, ze mi nieco vycita alebo sa za nieco hneva, tak sa ma to dotkne a budem premyslat, co ho k tomu viedlo. Podobne od neznameho na ulici. Ak to povie bezdovodne - jednym uchom dnu, druhym von. Ak mi to povie preto, ze som do neho vrazil, tak sa ospravedlnim a zase jednym uchom dnu, druhym von.

    3.2.2006 20:56 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    To, co Paroubek povedal, je podla mna znoska hluposti.
    nápodobně o tvém příspěvku ...
    • cernoch sa da do anglictiny prelozit mnohymi sposobmi - minimalne "black", "ebony", "coloured", "coloured man", "darkey", "dark", "nigger", "negro" (zdroj - http://slovnik.cz/ a SlovoEd v Palme). Takze ked niekto povie "cernoch", este nehovori "negro". Paroubek tym ukazal akurat svoju neznalost jazyka, prekladatelskych nuansi a chut mlzit.
    politicky nekorektní je jakýkoliv výraz, který má něco společného s barvou kůže, takže neznalost překladatelských nuancí dokazuješ pouze ty

    a nic na tom nemění ani fakt, že sami černoši se tak titulují; běloch žádné ze jmenovaných slov použít nesmí
    • Medzi kazdym + a - je este nula. Takze veci, ktore nie su "politically correct" este vzdy mozu byt "neutral". Nemusia byt hned "politically incorrect". Logicka chyba.
    nesmysl; budiž množina politicky korektních výrazů (specifikovaná pro dané prostředí a daný kontext) - potom konkrétní slovo buď do té množiny patří nebo tam nepatří, jiná možnost neexistuje
    • Vyraz "afroamerican" vznikol ako "politically correct" v Spojenych Statoch Americkych. A znamena american africkeho povodu. Pokial ten cernoch, o ktorom hovorim, nie je obcan USA, ci ineho statu na kontinente Amerika, tak je oznacenie "afroamerican" nezmyselne.
    správný postřeh, tedy pokud "občan USA" nahradíme "obyvatel severoamerického kontinentu" - ovšem to bys měl vysvětlovat především těm (američanům), kteří to označení používají i pro neamerické negry
    Z kontextu nie je zrejme, ze Paroubek hovoril o cernochoch z USA,
    tady ovšem tvoje světlá chvilka všímavosti končí, neboť se tam zcela jasně mluví o černoších v souvislosti s USA
    Ked ma niekto v tejto diskusii nazve "kokotom", tak sa ma to vobec nedotkne. Pretoze na 99.9% ho nepoznam osobne.
    ok, seš kokot

    důvod, pokud nestačí výše uvedený rozbor tvých nesmyslů, je ten, že hodnotit názory či fakta jen na základě toho, jestli jejich autora osobně znám, je totální pikatchovina
    3.2.2006 21:20 next | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?

    Na hodinach anglictiny sme mavali casti nazvane "reading comprehension". Pochopenie napisaneho textu. Skoda, ze sa to neucilo aj na hodinach cestiny/slovenciny. Podaktorym by sa to hodilo.

    • politicky nekorektní je jakýkoliv výraz, který má něco společného s barvou kůže, takže neznalost překladatelských nuancí dokazuješ pouze ty. Paroubek povedal, ze "cernoch" = "negro". Ja som ukazal, ze nie. Nestrkaj mi do ust slova, ktore som nepovedal. Okrem toho, ked ti ludia maju tmavu pokozku, preco by sa to nemohlo hovorit? Rasizmus by bol, keby som ich kvoli tomu odmietol prijat. Podla tvojej logiky je potom politicky nekorektne aj o rysavych ludoch, ze su rysavi a blondakoch, ze maju svetle vlasy. Komu to nepripada absurdne, nech zdvihne ruku. Beriem, ze "negro" sa dostalo do pozicie urazky a je nevhodne to pouzivat. To este neznamena, ze "cernoch" sa do anglictiny da prelozit len ako "negro" a o tom bol tento moj bod.
    • a nic na tom nemění ani fakt, že sami černoši se tak titulují; běloch žádné ze jmenovaných slov použít nesmí. Nesmi? Potom je to rasizmus, len opacnym smerom - cernosi nieco zakazaju belochom. Totiz, aby bolo nieco zakazane, musi to byt uzakonene. A zakon, ktory by sa vztahoval iba na belochov, by z definicie bol rasisticky.
    • nesmysl; budiž množina politicky korektních výrazů (specifikovaná pro dané prostředí a daný kontext) - potom konkrétní slovo buď do té množiny patří nebo tam nepatří, jiná možnost neexistuje. OK. Slovo nepatri do mnoziny "PC". Ja som tvrdil, ze okrem mnoziny "PC" a "PI" existuje aj mnozina "N". 'Afroamerican' je "PC" - ukazujem, ze ho naozaj nechcem urazit. 'Neger' je "PI" - chcem ho urazit a davam to najavo. 'Cernoch' je "N". Je to slusne, ale nie prehnane. Tvoja "budiz mnozina" definicia nehovori nic o mnozinach, ktore s toutu mnozinou nemaju prienik...
    • tady ovšem tvoje světlá chvilka všímavosti končí, neboť se tam zcela jasně mluví o černoších v souvislosti s USA. Kde to je? Este raz citat: Podle premiéra je nepřípustné užívání slova černoch, které se v obou denících objevilo. Paroubka prý slovo černoch pobuřuje, korektní je podle něj výraz Afroameričan. "Rozhorlení pravicoví novináři by měli vědět, že tím správným výrazem je Afroameričan. Výraz černoch - Negro je "politically incorrect", tedy je to termín vnímaný jako rasistický a pejorativní," uvedl Paroubek.. Nikde tam nie je napisane, ze sa Paroubek vyjadruje iba o cernochoch z USA. Pokial to tak myslel, ale nepovedal, je to jeho problem a nie moj.
    • důvod, pokud nestačí výše uvedený rozbor tvých nesmyslů, je ten, že hodnotit názory či fakta jen na základě toho, jestli jejich autora osobně znám, je totální pikatchovina. Povedal som, ze neosobne ID z netu ma nemoze urazit. Nie, ze na zakladne netovej neosobnosti hodnotim jeho nazory.

    Nauc sa citat.

    5.2.2006 00:12 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Paroubek povedal, ze "cernoch" = "negro". Ja som ukazal, ze nie. Nestrkaj mi do ust slova, ktore som nepovedal.
    nápodobně - nestrkej mi do úst, že já jsem tobě strčil do úst něco, co jsi neřekl

    já jsem pouze poznamenal, že z hlediska významu je jedno, jaký překlad použiješ, neboť politicky nekorektní jsou pro bílého muže všechny tebou jmenované, a že tvářit se, že to jedno není, je neznalost

    jelikož při označení člověka "negro" = "černoch", "black" = "černoch", "ebony" = "černoch", ale "černoch" = "negro, black, ebony ...", musel bys, pokud bys chtěl prokázat Paroubkův omyl, doložit, že ve všech případech, o kterých mluvil, vedlo slovo "černoch" na prokazatelně jiný význam než "negro"

    btw, když jsme u těch překladatelských nuancí, všimni si, že vynechávám "coloured" - to je totiž naprostá pitomost, v americké angličtině se "ou" zkracuje na "o", takže jednak by to mělo být "colored" a jednak je to pojem zahrnující především míšence; což ovšem nemění nic na tom, že v logice Paroubkova výroku by zastával stejné místo jako "negro"

    viz Wikipedia: "The American English term (spelt as colored) had a related, but different meaning and was primarily used to refer to African Americans. The use of term in this way is now considered archaic and mildly offensive in most contexts ... In a British context "coloured" has also been used to refer to black people, although this is now regarded as an old-fashioned and somewhat offensive usage."
    Okrem toho, ked ti ludia maju tmavu pokozku, preco by sa to nemohlo hovorit?
    to je právě ta politická korektnost ...
    Podla tvojej logiky je potom politicky nekorektne aj o rysavych ludoch, ze su rysavi a blondakoch, ze maju svetle vlasy.
    ne, tohle opravdu moje logika není

    cikáni mají prokazatelně vyšší kriminalitu a vůbec jsou tak různě problematičtí, tak si budeme myslet, že když jim začneme říkat "romové", tak je snad lidé budou brát jinak a něco se změní ... jenže ouha, ti cikáni se zapomněli změnit, takže pojem "rom" začíná být stejně hanlivý jako "cikán" ... tož jak jim začneme říkát příště?

    černoši (v USA) mají prokazatelně vyšší kriminalitu a vůbec jsou tak různě problematičtí, tak si budeme myslet, že když jim začneme říkat "Afričtí Američané", tak je snad lidé budou brát jinak a něco se změní ...

    ryšaví lidé a blonďáci mají prokazatelně vyšší kriminalitu ... eh, nemají, tak jim můžeme říkat "ryšaví" a "blonďáci"

    kapišto?

    (ovšem pozor, blonďáci ještě jo, ale takové "blondýnky", to už je v některých souvislostech na pováženou! :-))
    To este neznamena, ze "cernoch" sa do anglictiny da prelozit len ako "negro" a o tom bol tento moj bod.
    fajn, tak jsi měl u tohoto tvrzení zůstat a nevyvozovat z toho, že Paroubek neumí anglicky
    a nic na tom nemění ani fakt, že sami černoši se tak titulují; běloch žádné ze jmenovaných slov použít nesmí.
    Nesmi? Potom je to rasizmus, len opacnym smerom - cernosi nieco zakazaju belochom.
    no sláva, žeby svítalo? - ano, je to rasismus, ovšem pozor, pokud omylem budeš mít tu drzost o tomto tématu hovořit, tak musíš použít termín "positivní diskriminace", tedy musíš opěvovat tu světlou stránku, nesmíš se zabývat tím, že druhá skupina je diskriminována, tedy je vůči ní uplatňován rasismus
    Totiz, aby bolo nieco zakazane, musi to byt uzakonene.
    nebuď tak striktní - na to, aby například noviny vyhodily reportéra za napsání politicky nekorektního článku, nepotřebují zákon
    A zakon, ktory by sa vztahoval iba na belochov, by z definicie bol rasisticky.
    správně - jenomže o tom se nesmí mluvit
    Slovo nepatri do mnoziny "PC". Ja som tvrdil, ze okrem mnoziny "PC" a "PI" existuje aj mnozina "N".
    množina "N" v tomto smyslu neexistuje - pokud je slovo "N", je automaticky "PC"
    'Afroamerican' je "PC" - ukazujem, ze ho naozaj nechcem urazit. 'Neger' je "PI" - chcem ho urazit a davam to najavo. 'Cernoch' je "N". Je to slusne, ale nie prehnane.
    chápu, co chceš říct, ale stále trvám na "PC" = non "PI" ... "PC" je vše, co je "přípustné" napsat - píšu "dané prostředí a daný kontext", protože není možné hodnotit jednotlivá slova, nelze říct třeba že spojky jsou a priori neutrální, neb i spojku lze užít nevhodně, je třeba ji hodnotit v dané větě, odstavci, článku, a projde-li, pak je korektní a nikoliv neutrální, právě protože v daném užití prošla
    se tam zcela jasně mluví o černoších v souvislosti s USA
    Kde to je?
    "... pan Dolejší, tak dnes pan Zvěřina v Lidových novinách použili výrazu černoch v souvislosti se Spojenými státy." (http://psp.cz/eknih/2002ps/stenprot/053schuz/s053262.htm, odkaz od xkeshe, dík)
    Povedal som, ze neosobne ID z netu ma nemoze urazit. Nie, ze na zakladne netovej neosobnosti hodnotim jeho nazory.
    asi nějak nechápu princip urážky ... pochopil bych, kdybys třeba říkal, že se tím nenecháš rozčílit - ale pokud se tím nenecháš urazit, pak už jsi to nějak musel zhodnotit, jenže v tomto případě nehodnotíš třeba že "je to sranda" (tedy obsah/příčiny urážlivého výroku), nýbrž "není to kamarád u piva" (tedy osobnost pisatele) Q.E.D.
    5.2.2006 04:24 next | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Je svet mimo USA, su jazyky mimo anglictiny a je anglictina mimo americku anglictinu. Ked sa bavime o ceskej politike, nevidim dovod sa orientovat na situaciu v USA. Aj keby vsetky vyrazy v US anglictine mali ten isty vyznam, tvrdenie, ze "cernoch" = len "negro" je nepravdive, pokial slovnik hovori inak. Co hovori. Takze pan Paroubek uviedol nepravdu. Vzhladom na kontext a situaciu odhadujem, ze ucelovo. A kedze sa v clanku na novinky.cz slovo "USA" neobjavilo, tak som s nim neoperoval. Pokial to povazujes za chybu, vycitaj novinky.cz zly clanok.

    Takisto je nelogicke hovorit o vsetkych cernochoch, ze su to afroamericania, ked iba cast z nich zije v Amerike. A pan Paroubek ziaden "zuzujuci" parameter neuviedol. Ked uz sa chce prezentovat ako politicky korektny (coz je na udalosti z leta 2005 absurdna predstava :), tak by mal zaviest "Afrocech" a/lebo "Afroeuropan".

    To, ze slova su len PI a PC je tvoj nazor, ja zastavam iny. Rovnako povazujem rasizmus za rasizmus, aj keby sa to PC spravne nazyvalo "pozitivna diskriminacia". To je len prezleceny rasizmus.

    Rysavych a blondakov som do toho zatiahol preto, lebo ty si tvrdil, ze poukazovanie na telesny znak je PI. Coz mi pripada nelogicke. Rasisticke totiz nie je cernocha nazvat ciernym. Rasisticke je z oznacenia "cierny" dedukovat "kriminalnik". A pokial je niekto ozaj rasista, tak si to bude dedukovat aj z "afroamerican". Naopak, kto na 100% rasista nie je, nebude to dedukovat ani z "neger". Urcite uz nie z "cernoch".

    Podla mna je "cernoch" normalne slovo, "neger" urazlive. Rovnako tak "rom" vs. "cigan". Urazlive z hladiska toho, ako je dnesnou spolocnostou vseobecne prijimane. Treba brat ohlad na to, ze sa jazyk vyvija. Na druhu stranu, ked sa raz nejakym omylom dostanem do USA, budem si davat pozor. Pripadne, ked budem hovorit po anglicky s niekym, o kom na 100% viem, ze je z USA. A je to cernoch.

    Nechcem brojit vseobecne proti USA, ale ozaj od nich nemusime preberat kazdy nezmysel.

    S tou urazkou si to ciastnocne pochopil. Akurat ja som nekladol rozdiel medzt "urazit" a tym, co ty myslis pod "rozcilit". Ono urazka, ak je "prijata", v prvom momente prijimatela rozculi. Ked ma nerozculi, tak ma nemoze ani urazit. Napriklad ty si ma ani nerozculil, ked si ma nazval "kokotom". Ziadne hodnotenie neprebehlo. Urazku, ako som uz povodne napisal (v inej forme), by som hodnotil prave u ludi, ktorych poznam. U tych by som premyslal, preco mi to povedali. U pseudonyma na webe ma to nezaujima.
    19.2.2006 16:18 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Je svet mimo USA, su jazyky mimo anglictiny a je anglictina mimo americku anglictinu. Ked sa bavime o ceskej politike, nevidim dovod sa orientovat na situaciu v USA.
    ten důvod "orientovat se na USA" byl ten, že bylo explicitně řečeno, že se mluví o USA ... viz výše ...
    Aj keby vsetky vyrazy v US anglictine mali ten isty vyznam, tvrdenie, ze "cernoch" = len "negro" je nepravdive, pokial slovnik hovori inak. Co hovori. Takze pan Paroubek uviedol nepravdu.
    nikoliv, nepravdu uvádíš ty - že by Paroubek řekl "černoch = jen negro" se nepíše ani v tom článku na Novinkách, natožpak v odkazovaném záznamu
    A kedze sa v clanku na novinky.cz slovo "USA" neobjavilo, tak som s nim neoperoval. Pokial to povazujes za chybu, vycitaj novinky.cz zly clanok.
    ano, článek je špatný

    nicméně ty osočuješ ze lži Paroubka a ne autora článku, takže by ses měl zabývat tím, co řekl Paroubek, a nikoliv co se psalo v nějakém článku

    slova "Spojené státy" se totiž objevila v příspěvku xkeshe, na který reaguješ, takže rozpor mezi článkem a skutečností by ti měl být znám
    Takisto je nelogicke hovorit o vsetkych cernochoch, ze su to afroamericania, ked iba cast z nich zije v Amerike. A pan Paroubek ziaden "zuzujuci" parameter neuviedol.
    lžeš, no comment
    Rysavych a blondakov som do toho zatiahol preto, lebo ty si tvrdil, ze poukazovanie na telesny znak je PI. Coz mi pripada nelogicke.
    již jednou jsem naznačil, že bych v politické korektnosti nehledal žádnou logiku ...
    Podla mna je "cernoch" normalne slovo, "neger" urazlive. Rovnako tak "rom" vs. "cigan". Urazlive z hladiska toho, ako je dnesnou spolocnostou vseobecne prijimane.
    hm, slovo "rom" je v současnoti přijímáno stejně hanlivě jako cikán ...
    3.2.2006 21:29 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    a nic na tom nemění ani fakt, že sami černoši se tak titulují; běloch žádné ze jmenovaných slov použít nesmí
    Omyl. Tak to platí v USA, nikoliv u nás. Zatímco v američtině je to nevhodné, v češtině je to zcela v pořádku. Takže pokud mluví někdo česky o Američanovi černé (tmavé) pleti, není nikterak "politicky závadné", řekne-li "černoch". U nás je ekvivalentem nevhodného označení např. "negr" nebo v určitých kontextech třeba "mouřenín".
    tady ovšem tvoje světlá chvilka všímavosti končí, neboť se tam zcela jasně mluví o černoších v souvislosti s USA
    Tvé všímavosti zase ušlo, že se Paroubek oháněl slovem "černoch" uvedeným v rámci citovaného vtipu, který měl přiblížit, jak by podobná situace vypadala v USA... Takže i kdyby výraz "černoch" byl "závadný" - jakože není, viz výše - tak by to Paroubkovo obvinění bylo stejně nesmyslné.
    3.2.2006 21:51 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Takže i kdyby výraz "černoch" byl "závadný" - jakože není, viz výše - tak by to Paroubkovo obvinění bylo stejně nesmyslné.
    Stejne jako je nesmyslne implicitni "obvinovani" Paroubka z podpory rasove diskriminace. V tomto smyslu je jeho odpoved naprosto adekvatni a kdyz te napadle nesmyslnost jednoho, mela by ti dojit i nesmyslnost druheho.

    Pomalu si zacinam myslet, ze Paroubek je inteligentnejsi nez obycejne z dalky vypada...
    3.2.2006 22:01 next | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Pokial bol Paroubek nespravodlivo obvineny z rasizmu, co nedokazem posudit, tak sa mal branit praimo. A nie nepriamo, ze hadze spinu na toho, kto na neho hodil spinu. Tiez nie cez nejaky pofiderny priklad, hlavne nepremysleny (tahat do ceskej kotliny kontexty a vyrazy z USA). Mal povedat "panove, nejsem rasista, protoze..". Nie "nejsem rasista, protoze rasisti jste vy".

    Urcite vie chodit v politike. Ale ci je tam suvislost s inteligenciou, to neviem.
    3.2.2006 22:04 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Konec.
    4.2.2006 22:47 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    a nic na tom nemění ani fakt, že sami černoši se tak titulují; běloch žádné ze jmenovaných slov použít nesmí
    Omyl. Tak to platí v USA, nikoliv u nás.
    omyl tvůj, nikoliv můj, neb na tom, že "Tak to platí v USA, nikoliv u nás.", se shodneme - a jestliže jsem citované uvedl v reakci na »cernoch sa da do anglictiny prelozit mnohymi sposobmi - minimalne "black", "ebony", "coloured", "coloured man", "darkey", "dark", "nigger", "negro" ... neznalost jazyka, prekladatelskych nuansi«, pak mi přišlo zřejmé, že mluvím o angličtině, tedy o USA ... Roberte, nic ve zlým, ale nejseš přetaženej? (já asi jo :-() kdys' naposled opustil počítač dýl než na den?
    Tvé všímavosti zase ušlo, že se Paroubek oháněl slovem "černoch" uvedeným v rámci citovaného vtipu,
    hm, já myslel, že v tom vtipu šlo o "roma" a ne o "černocha", a že mu šlo o slovo "negro" v USA, které si dovolil pro méně znalé přeložit do češtiny jako "černoch" ...
    3.2.2006 15:02 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    ciste nahodou s jednim cernochem pred zkouskovym chodil do skupiny, bavil sem se s nim uplne normalne, osloveni "negr" nevnimal jako urazku, ale jako popis situace. kez by mnoho bilejch bylo tak dobrejch jako von. a proto slusnymu cikanoj budu rikat Rome a neslusnymu ty zasrana tlamo.
    Zafod avatar 3.2.2006 15:15 Zafod | skóre: 17 | blog: Zafodovo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Politicky korektní vynález African American samozřejmě znám. Přečtěte si i původní zprávu na Novinkách, o amerických černoších tam není ani slovo.
    3.2.2006 15:23 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Přečtěte si i původní zprávu na Novinkách, o amerických černoších tam není ani slovo.
    Nepisete o "Novinkach", ale o logice a vyrocich Jiriho Paroubka. Pokud mel byt vas zapis "kritikou" novinarske prace na serveru Novinky.cz, tak jste to formou nezvladl a mozna by to stalo za prepracovani.
    Zafod avatar 3.2.2006 15:33 Zafod | skóre: 17 | blog: Zafodovo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Ne, neni to kritika prace lidi z Novinky.cz.

    Je to o tom, že pokud vsichni cernosi sveta nejsou cernosi, ale Afroamericane a vyraz cernoch je politicky nekorektni, pak stejně tak musi byt vyraz beloch nekorektní a vsichni belosi sveta by tedy meli byt Euroamericane, pripadne Austroamericane atd.

    Vic polopaticky uz vam to podat neumim.
    3.2.2006 15:41 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Ne, neni to kritika prace lidi z Novinky.cz.

    Je to o tom, že pokud vsichni cernosi sveta nejsou cernosi, ale Afroamericane a vyraz cernoch je politicky nekorektni...
    Jenomze tohle se netyka premiera, kteremu tuhle "logiku" pripisujete, to se tyka pouze vaseho uvazovani a zkreslovani skutecnych vyroku na serveru novinky.cz. Kdybyste to slysel nebo si ten jeho vyrok overil ze zapisu parlamentu, mel byste po tematu.
    Heron avatar 3.2.2006 14:53 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?

    Pak přišel 'Ó veliký' a mou víru mi úplně zbořil.

    Silně off-topic, ale okamžitě jsem si vzpomněl na toto. :-D

    Heron avatar 3.2.2006 14:57 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Nevím, jestli se mám cítit jak běloch, nebo Evropan. Rozhodně ne Evroamerčian.

    Když chci někoho namíchnout, tak proti němu použiju výraz: "bílá většina".
    3.2.2006 16:47 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Bílá většina, hm, to se mi líbí :-) Minimálně tak jak to chápu :-)
    Copak toho není dost?
    kotyz avatar 3.2.2006 15:51 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    citim se jako Cech. a naka politicka korektnost, slovickareni a cela ta maskarada nazivajici se politika me pranic nezajima.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    3.2.2006 18:29 HS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    S temi euroamericany je to prehnan ! My jsme Evropane a s Amerikou nemamame nic spolecneho ,proc bychom meli byt zcasti americany ? Cernoch se me zda korekni pro oznaceni lidske rasy a je OK atimco negr povazuji za handlive. Beloch je podle me korekni oznaceni lidske razy a je OK.
    3.2.2006 20:37 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Vzdy jsem se povazoval za cloveka. Nehodlam na tom nic menit.
    3.2.2006 20:53 Zett | skóre: 14 | blog: Dell_PowerEdge_1800
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    A znáte někdo tmavočechy? :-)
    3.2.2006 20:57 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    tmavočech neboli hnědočech, ale správně indočech ... no, o těch byl přece ten vtip, ne? :-D
    3.2.2006 20:57 next | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Evroameričané?
    Nie, iba indocechov a najnizsiokastozindiovyhnanocechov. :)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.