abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Výchova

    3.1.2012 07:50 | Přečteno: 2625× | Diskuze | poslední úprava: 3.1.2012 07:47

    Zápisek je napsán v řádné nasranosti, tak omluvte případné překlepy.

    Musím konstatovat, že výchova jde čím dál více do hajzlu. Potvrdilo se mi to dnes v tramvaji. Jedu do práce, sednu si, neboť tramvaj je poloplná. Samozřejme na dalších zastávkách se nahrnou lidi, většinou fakani 8-10, pak 10-15 let. Když nastoupí stará babka, kdo se musí kurva zvednout? Já. Škoda, že to nebylo odpoledne, fakany bych ze židle zvednul, ať pustéj toho geronta sednout. Bohužel po ránu jsem neměl na to někomu něco vysvětlovat. Už viďím totiž to, že se najde agilní blbec, kterej se se mnou začne dohadovat, že jsem si néjakýmu dítěti dovolil něco říct.

    Jenže to nebylo všechno. Dost mě dostalo, když nékteré maminky, ihned poté, co se někde uvolnilo místo, poslali své budoucí pečovatele sednout! Místo, aby si sedly samy. A nebo i ne. Kurva, v tramvaji bylo dost lidí staršich jak ty matky. Asi si řeknete, že je to píčovina, ale tím to začíná, pokračuje to tím, že rodiče vědomě podkopávají autoritu učitele, ale sami se dítku nevěnují, protože jsu kurva v práci. Takže je vlastně nevychovává nikdo. Učitel na ně ani nesmí zvýšit hlas, protože každej fakan zná svý práva. Ale o etice a morálce už ví hovno. Jenže čim dál více sleduji, že to není problém jen dětí a mládeže, ale čim dál více i dospělých. Tak nějak se mi začíná potvrzovat, že kdo v budoucnu nebude umět mlátit lidi, popřípadě nebude mít zbroják, bude na odpis...


    P.S. Mám syna, pro rejpaly.        

    Hodnocení: 63 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.1.2012 08:08 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já jen nechápu proč by měl být takový problém si říct, jestli by mě ten někdo nemohl pustit sednout. V okolí znám už pár lidí, kteří dostali pojeb ve stylu "co si to dovoluješ, ještě nejsem tak stará aby mě někdo musel pouštět v tramvaji/metru/šalině sednout". A pak co?
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    bambas avatar 3.1.2012 08:13 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tak ja v tom taky nevidim problem si rici. O tom to ale prece neni. Ad druha poznamka, na to bych odpovedel, ze v poradku, ze si zase klidne sednu.
    3.1.2012 08:28 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Chtelo by to trochu zapracovat na socialni inteligenci. (Napoveda: Nedelaji to ze stejnych duvodu, na ktere si stezuje zapisek.)

    Relevantni odkaz. Tim vyse zminenym jevem trpi vsechny zapadni spolecnosti v posledni dobe (ja bych rekl predevsim kvuli socialni nerovnosti), ale v Cechach specialne je to problem, protoze se lide jako spolecnost zatim nerozhodli, ze ten socialni kapital by mohla byt i dobra vec.
    3.1.2012 08:47 heslo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ty tu sociální nerovnost taky zamontuješ všude, co? IMHO je to otázka normální lidské slušnosti, netřeba do toho tahat nějaké složitosti. Ale zcela chápu Mrkvu, když někdo něco chce, má si o to říct, jinak ať si nestěžuje. Např. já každý den jezdím MHD do práce poměrně daleko, bez pár stanic skoro celou trasu z konečné na konečnou - kdo má větší morální nárok na to si sednout? Já nebo starý člověk, který jede pár stanic? Kdysi tohle bylo celkem rozumně napsáno na v pražském metru - něco v tom smyslu, že je slušnost pouštět starší lidi sednout, ale že je potřeba vzájemná slušnost a respekt, protože nikdy neznáš situaci toho druhého.
    3.1.2012 09:45 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Montuji ji tam, protoze si myslim, ze to s tim souvisi. Vysoka socialni nerovnost (coz nutne neznamena jen ekonomickou rovinu) zpusobuje upadek socialniho kapitalu. Jsou o tom empiricke doklady. My jsme meli problem uz za komunistu, a kapitalismus to sam o sobe moc nevylepsil.

    Co se tyce toho kdo se ma koho ptat. Nekdo mi kdysi rekl zasadni pravdu, totiz ze chyba v komunikaci je vzdycky na obou stranach. V tomhle pripade jsem ovsem spis na strane duchodcu (tedy, ze ti mladi se maji ptat), protoze duchodci jsou casto unaveni a nevrli (proc by melo byt pro dospeleho cloveka snadno pochopitelne). Kazdopadne, pointa byla, ze v zemi kde je nizky socialni kapital, maji obe strany pocit, ze ptat se nema smysl, protoze si navzajem neveri a vubec co je jim po tom.
    belisarivs avatar 3.1.2012 10:46 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    duchodci jsou casto unaveni a nevrli (proc by melo byt pro dospeleho cloveka snadno pochopitelne)
    Pochopitelne ano, omluvitelne nikoliv.

    Co je to ten socialni kapital, prosim?
    IRC is just multiplayer notepad.
    belisarivs avatar 3.1.2012 10:47 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Toto?

    OK. Pro priste prvni wiki ci google a az pak se ptat.
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.1.2012 11:42 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Myslel jsem, ze jsem link poslal. :-)

    V podstate je to duvera ve spolecnosti mezi lidmi navzajem, predpoklad, ze se nepodrazi a ze si pomohou. Tedy, pokud je u nas nizky socialni kapital, lze tezko cekat, ze se duchodce bude ptat mladych, aby ho pustili, a ze ho ti mladi budou poustet. Samozrejme, ta definice je dost siroka, ta duvera muze mit ruzne urovne pro ruzne skupiny, ale v zasade je to tohle.

    Dal nasleduje muj nazor. Socialni kapital se da zvysovat dobrymi institucemi, bojem s nespravedlnosti a socialni nerovnosti. Snizuji ho celkem prirozene ruzni asocialni jedinci, nabozensti fanatici, atd. Pokud je spolecnost neni schopna (z ruznych duvodu) dlouhodobe trestat, ma problem.
    belisarivs avatar 3.1.2012 22:28 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jo. Ale ja ten "socialni kapital" zahlednul az v dalsim komentari.
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.1.2012 11:16 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    duchodci jsou casto unaveni a nevrli (proc by melo byt pro dospeleho cloveka snadno pochopitelne)
    Pochopitelne ano, omluvitelne nikoliv.

    Co je to ten socialni kapital, prosim?
    to by ste Vy nepochopili
    belisarivs avatar 3.1.2012 11:23 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Od vas zcela urcite. Ale to bych nebyl sam.

    Ostatne, i ten socialni kapital je neco tak strasne vagniho, ze je otazka, zda ten konstrukt nekdo vubec spravne chape.
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.1.2012 14:43 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Presne sa asi definovať nedá:), ale jeho súčasťou je aj tá prirodzená úcta k starým ľuďom - ako ste trochu rozporuplne s predtým napísaným nakoniec poznamenali nižšie.Jeho súčasťou je pochopenie nielen vekových zvláštností,ale aj toho, že starý človek s dôchodkom, ktorý stačí iba na veľmi skomný život, s celoživotne vypestovaným návykom šetriť na sebe kvôli deťom a ich budúcnosti, precestuje pol Prahy, aby stihol tie zľavy.Stáť 15 minút v metre alebo v električke nie je až taká obeť pre niekoho, kto s tým nemá nijaký problém a ponúknuť mu miesto na sedenie bez vyzvania samozrejmosť, ktorá má byť vžitá. *
    Od vas zcela urcite. Ale to bych nebyl sam.
    vždy len sám za seba:)
    3.1.2012 18:48 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Co je na tom pojmu vagniho? Mne se to zda dobre definovane, dokonce tak dobre, ze socialni kapital lze merit.
    belisarivs avatar 4.1.2012 09:01 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Co je na tom pojmu vagniho?
    Pojem je ale nadále vágně definován. Zahrnuje různé složky, jako rodinu, tradice, vzdělání, neformální autoritu, solidaritu, kolektivní odpovědnost, účast v občanských sdruženích, regionální, národní a etnickou identitu a vazby. Jedinou podmínkou je pozitivní vazba na ekonomický vývoj a zejména ekonomický růst.

    To by mne opravdu zajimalo jak se tohle da merit.
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.1.2012 11:52 heslo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Montuji ji tam, protoze si myslim, ze to s tim souvisi. Vysoka socialni nerovnost (coz nutne neznamena jen ekonomickou rovinu) zpusobuje upadek socialniho kapitalu. Jsou o tom empiricke doklady. My jsme meli problem uz za komunistu, a kapitalismus to sam o sobe moc nevylepsil.
    Mě to přijde jen jako hromada zbytečných intelektuálních žvástů tam, kde stačí říct, že jde o nedostatek slušnosti.
    Nekdo mi kdysi rekl zasadni pravdu, totiz ze chyba v komunikaci je vzdycky na obou stranach.
    To jo, to vždy.
    ... duchodci jsou casto unaveni a nevrli (proc by melo byt pro dospeleho cloveka snadno pochopitelne).
    Já taky bývám často unavený a nevrlý (zvlášť po ránu) a pro důchodce, kteří dřív taky museli každý den vstávat do práce, musí být snadno pochopitelné proč.
    Kazdopadne, pointa byla, ze v zemi kde je nizky socialni kapital, maji obe strany pocit, ze ptat se nema smysl, protoze si navzajem neveri a vubec co je jim po tom.
    Já ten pocit nemám. Pokud jedu jen pár stanic a do plného autobusu nastopí někdo starší, tak si prostě stoupnu. Jestli si sedne, je jeho věc, stejně tak, jestli si to vztáhne vůči sobě.
    3.1.2012 18:29 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Slusnost to nevystihuje. Lide mohou byt slusni a pritom si navzajem neverit. To se nevylucuje. Rekl bych, ze v tom je prave ten vtip. Slusnych lidi je ve vsech spolecnostech zhruba stejne, protoze to je vrozena vlastnost. Problem ovsem je, ze jeden neslusny muze desitkam slusnych jejich povest pokazit. To ma pak za dusledek empiricky paradox, kdy se treba 85% lidi zachova v urcite situaci cestne, ale pokud se lidi zeptate, kolik se jich podle nich tak v te situaci zachova, dostanete odhad treba jen 60%. No a slusnost vyjadruje to prvni cislo, kdezto socialni kapital to druhe.
    3.1.2012 08:48 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova

    vsechny zapadni spolecnosti

    kdyby jen západní - projdi si nějaký články o řidičích v číně, chování k dětem v indii, k bezdomovcům v rusku a podobně

    je to podle mě způsobený (alespoň částečně) tím, že lidi se "nepotřebujou" - myslím tím úzké rodinné vazby, kdy jeden bez druhého  mohl umřít a žádnej stát , nebo charita se o něj nepostaral (kromě snad nějakých chudobinců a klášterů) - a je to jen pár generací zpátky co to se to mohlo stát

    o mladší generaci se někdo z venku čím dál víc stará (hlavně o jejich práva - na povinosti se zapomíná), nebo naopak nestará vůbec a základní mezilidské vazby jsou deklasovány na slabost

    3.1.2012 09:35 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ja vim. Co jsem spis mel na mysli, ze konkretne s temi detmi ma zapadni spolecnost problem. Na jednu stranu sebrala ucitelum autoritu (jejich postaveni je ve spolecnosti nizke), a neni zde nic, co by ji mohlo nahradit - kazdy rodic ma jinou predstavu, jak by se deti mely vychovavat.

    Ale jinak s tim souhlasim. Zapad ziskal postaveni ktere ma prave diky durazu na socialni kapital. V Cine, Indii a dalsich zemich jsou na tom o dost hur.
    3.1.2012 17:27 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nizka autorita ucitele je naprosto v poradku - stejne se vetsinou jedna o nekompetentni jedince, u kterych bych opravdu nebyl rad, aby se snazili vychovne pusobit na me potomky. Dite ma byt vychovavano rodinou nebo pridelenou osobou (vychovatelem) a musi byt vedeno k moralce, ke slusnosti k ostatnim(i k ucitelum a starym lidem v mhd) a musi mu byt vstepovan spravny system hodnot, ale ne ucitelem, to by to vypadalo.
    3.1.2012 18:12 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    no, ja sa musím svojich kolegov zastať,po tých 4-5 rokoch jasne vidíme aspoň u podstatnej časti absolventov nejaké tie pozitívne výsledky a dobre padne, keď po 10 rokoch niekto z nich, kto začínal s nohami na lavici ide okolo, zastaví sa a povie, že vďaka vám sa začal zaujímať o to lebo ono... a je z neho zrazu celkom civilizovaný človek:)
    3.1.2012 18:31 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Cest vyjimkam, ale vetsina ucitelu, alespon podle mych osobnich zkusenosti, je silne nekompetentni.
    3.1.2012 18:50 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    poznám kompetentných učiteľov, ktorí bohužiaľ nemôžu za súčasného stavu školstva uplatniť svoje kompetencie (postupujúca byrokratizácia, formalizmus horší ako za totality, hoci sa tvrdí pravý opak- a konfrontovala som to aj s českými kolegami, hoci u vás je to všeobecne trochu lepšie - zlé technické vybavenie, mizerné finančné zabezpečenie, neustále ,,reformy pre reformy",vysoký počet žiakov v triede, vysoké povinné úväzky(oproti vyspelým krajinám)... zameranosť na výkon, testománia,kontrolovanie nezmyselných ukazovateľov...
    3.1.2012 19:57 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    pak je na miste aby rodic loboval za nahrazeni ucitele u reditele, ale aby uciteli nepodkopaval moralku pred ditetem.
    Opravdu kdyz vidim jak lidi svoje deti vychovavaji, tak si myslim ze nekteri z nich radsi ani deti mit nemeli...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    3.1.2012 18:44 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Muzete to brat i tak, ze jsou nekompetentni, a proto jsou spatne placeni, a proto nemaji ve spolecnosti zadnou autoritu. Kdyz vam to vyhovuje..
    3.1.2012 20:21 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Je to jedno z najťažších povolaní.Odporúčala by som Vám, aby ste si ho vyskúšali. Pred niekoľkými rokmi sme prijali kompetnetného učiteľa na informatiku - vzhľadom na vek a preto, že sa prisťahovali s manželkou ,,do prírody" z veľkého ( na naše pomery:)) mesta, bol ochotný prijať aj prácu v škole. Absolútne nedokázal učiť, aj ,,nekompetentná" učiteľka matiky naučila deti viac.Okrem toho to nevydržal s nervami, nevedel si vôbec vyučovanie zorganizovať. Odišiel sám, znechutený tou prácou a deťmi.
    3.1.2012 20:38 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Váš dešpekt nie je namieste. Mala som 4 deti na ZŠ, SŠ a teraz 3 na VŠ. Nikdy som sa nešla do školy sťažovať na učiteľa, šla som do škoyl len ,,na koberec" a musela som občas dusiť v sebe smiech, kvôli akým blbostiam(deti sa učili dobre, ale boli prostoreké).Ale vždy som povedala deťom, že je na nich, čo budú vedieť a že známka je vedľajšia.Nikdy neodráža vedomosti - je to len výsledok akéhosi merania, ktoré sa tvári ako objektívne. Nijaké lobovanie za lepšie známky pre dieťa- a to rodičia bežne robia!Je jasné, že dieťa nemôže zaujímať akurát to, čo sa práve musí učiť v škole. Hlavne aby ho niečo zaujalo.O tom ale rozhodujú aj podnety mimo školy.Škola nemôže suplovať funkcie všetkých ostatných spol. inštitúcií, vrátane rodiny.Choďte učiť Vy, čo ste takí vzdelaní, rozhľadení, múdri, dokážete tak dobre všetkému rozumieť a tak dokonale všetko vysvetliť. Vytlačte nekompetentných učiteľov.
    3.1.2012 20:49 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ne, ja k nim nemam despekt, myslel jsem to ironicky. Loki to tak zrejme chape. Me ale prijde dulezitejsi ten vysledek. Je sice hezke, ze nekoho potrestame ve spolecnosti za to, ze je blbec, ale kdyz ta spolecnost nebude fungovat bude nam to .. platne. Bohuzel i tohle je mysleni pravicovych dementu.
    3.1.2012 21:11 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Školstvo smeruje bohužiaľ k elitárstvu, na druhej strane sa ,,demokraticky" za poplatky otvárajú možnosti získať certifikáty o vzdelaní aj takým, čo tú intelekt. a kult. úroveň ich získaním nepozdvihnú.Trhové princípy v škostve spôsobili deformácie, na akejkoľvek škole sa vyučuje akýkoľvek práve ,,atraktívny" odbor, je jedno, aké mala pôvodné zameranie. Odborníci sa tak zo školstva vytrácajú.Taká elektrotechnická alebo strojárska priemyslovka bola kedysi náročná a mala aj cveng.Len najlepších žiakov tam vzali. Niektoré odbory sa rušia ako neperspektívne a s nimi do nenávratna odchádzajú dobrí pedagógovia, ktorí si už nevychovajú nasledovníkov( u vás vtedy tá aféra so sklárskou strednou umeleckou priemys. školou).Je to smutné, lebo o chvíľu tu nebude naozaj valifikovaná prac. sila, len samí manažéri.A kam sa podejú tie zlaté ručičky potom:)).
    3.1.2012 09:50 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    I kdyz ono zase ty rodinne vazby - to take neni uplne ono. To pak podle me zase vede k druhe extremu - nepotismu. Uspech zapadu vidim v tom, ze se prave od tohoto aspektu rodinnych vazeb oprostil a zacal budovat socialni kapital na jine bazi (= svobodne a spravedlive spolecnosti pro vsechny).
    3.1.2012 10:01 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já jen nechápu proč by měl být takový problém si říct, jestli by mě ten někdo nemohl pustit sednout.
    Plně souhlasím. Sám sice když si všimnu nějakého starého člověka, tak se ptám zda si nechce sednout, ale často si v MHD čtu a nevnímám okolí. Pak když se někdo nezeptá, samozřejmě má smůlu (protože o něm jednoduše nevím) a je to pak čistě jeho problém. Nebudu celou dobu v MHD nedělat nic jiného než pozorovat okolí, zda si čirou náhodou někdo starší a/nebo nemohoucí nechce sednout. Zeptat se není tak těžké, k čemu taky tu hubu máme, že...
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Bedňa avatar 3.1.2012 10:37 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Je to o výchove, nikto nechce vyzerať ako chudák a ešte to vykrikovať na verejnosti. To sa fakt budeš pozerať na babku s paličkou či ťa nebude prosiť o miesto, bleee!
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    3.1.2012 10:44 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To sa fakt budeš pozerať na babku s paličkou či ťa nebude prosiť o miesto
    Ne. Problém je v tom "pozerať" - když někoho kdo evidentně sedět potřebuje víc než já tak ho pustím. Ale nebudu se během klidně i hodinové cesty v MHD pořád rozhlížet a řešit jestli náhodou někdo nepřistoupil.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Bedňa avatar 3.1.2012 15:53 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    nebudu se během klidně i hodinové cesty v MHD pořád rozhlížet a řešit jestli náhodou někdo nepřistoupil.
    To po tebe ani nikto nechce ;-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    3.1.2012 15:55 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tak co je pak špatného na tom, že si onen přistoupivší požádá o uvolnění místa?
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Bedňa avatar 3.1.2012 16:08 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nieje na tom nič zlé, ale pointa je v tom, že keď si vychovaný, tak sa zdvihneš sám a keby si sa nezdvihol, bude ťa riť páliť, takže sa aj tak nakoniec zdvihneš. Samozrejme synáčik vychovaný matkou v štýle, zaplatil si tak seď, sa babička nad jej harantom môže knísať v každej zakrute a s ním to ani nepohne.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    3.1.2012 16:17 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ale moje pointa je, že si NEVŠIMNU že přistoupil někdo, koho bych za normálních okolností pustil sednout, protože je línej otevřít hubu a já si zrovna čtu noviny/píšu na notebooku/koukám z okna.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Bedňa avatar 3.1.2012 17:33 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tak keď si ho nevšimneš, ťažko ti to bude mať niekto za zlé.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    belisarivs avatar 3.1.2012 22:01 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Velice lehko.

    Pamatuju si, jak jsem sedel v narvane tramvaji. Nechtelo se mi vstavat spis proto, protoze tam bylo dost narvano a vymena mista by srala i ty okolo.

    A po vylezu se na me kdesi z davu rozervala nejaka krava, ze jsem ji nepustil, ze je tehotna. A jak jsem to mel asi poznat, kdyz to na cele napsano nemela. No, chudak manzel.
    IRC is just multiplayer notepad.
    PepaSFI avatar 3.1.2012 22:11 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To tady není ani jeden gentleman který by pustil těhotnou ženu sednout?!

    Vy jste těhotná? A prosímvás jak dlouho? Nějak to na vás není znát.

    Nó asi půl hodiny, ale ještě se celá chvěju!
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 16:36 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To já jsem jednou jel v narvané tramvaji, bylo mi asi 17 let. To se na mě obořil jeden dědek, jaká je to zkažená mládež, ani starého člověka nepustí sednout. Tak jsem odpověděl, že stojím a ještě ne na vlastní noze. A dědek odpověděl: "Stojí, stojí .. ale kdyby seděl, stejně by nepustil sednout, já tu mládež znám!"
    (Šimek a Grossman) :-))
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Bedňa avatar 4.1.2012 19:05 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    :-D
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    6.1.2012 14:53 hi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Velice lehko.

    Pamatuju si, jak jsem sedel v narvane tramvaji. Nechtelo se mi vstavat spis proto, protoze tam bylo dost narvano a vymena mista by srala i ty okolo.

    A po vylezu se na me kdesi z davu rozervala nejaka krava, ze jsem ji nepustil, ze je tehotna. A jak jsem to mel asi poznat, kdyz to na cele napsano nemela. No, chudak manzel.
    chudak tvoje žena
    6.1.2012 16:14 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    tak tos' byla ty, ta potrefená husa, co se teď ozývá?

    mno, nevím, jak u kolegy doma, ale moje ženská se s takovýmto názorem na obdobné exampláře, jako byla dotyčná, ztotožňuje ...
    Václav 4.1.2012 14:02 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ale houby. Taky jsem už jednou byl začten do knihy a přede mnou stojícího důchodce jsem si všiml až podle poměrně hlasitého mumlání o hulvátech.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    kotyz avatar 4.1.2012 18:35 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Někdy mam takovej pocit že oni ani nechtějí pustit sednout (už by se taky nemuseli zvednout), jenom potřebujou záminku aby mohli nadávat na tu zkaženou mládež :-D A někdy ani tu nepotřebujou a nadávají stejně, ikdyž je tam 10 volnejch míst tak stojí a držkujou jak je nikdo nepustí sednout, jak sou ty mladý drzý a jak maj v tescu drahý máslo a v lídlu je o korunu levnější ...

    ... a že by ty počítače a internety nejradši zakázali :-D

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    4.1.2012 19:07 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tak nevim, koho mi ma byt vic lito (ve smyslu - jste zoufalci), jestli takovych lidi co popisujes nebo tech, co si na to pak stezuji v internetove diskusi. :-) Mavnout nad tim rukou..
    3.1.2012 16:59 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    bude ťa riť páliť presne
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 10:12 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já jen nechápu proč by měl být takový problém si říct, jestli by mě ten někdo nemohl pustit sednout.
    Ono to dost problém je pro řadu lidí, i podstatně starších, než jsem já. Nechtějí si říkat, protože jim to slušnost nedá, i když to potřebují. Pociťuji to na sobě, jsem dlouhodobě nemocen, (nemám však žádnou průkazku, opravňující žádat o místo v tramvaji), stát v plné tramvaji mi dělá problémy. Ale někoho požádat .. prostě hrdost nedovolí :-). Naštěstí to lidi vidí, i mladí. Stává se mi, což je mi trochu trapné, že mě pouštějí mladé dívky. (Jo, dřív jsem je brával na klín, ale to už je hodně dávno). Ale nikdy bych za takovou iniciativu nikomu nevynadal :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.1.2012 08:45 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tak s takovejhleme fakanama se neseru! :-) Asi před pul rokem jsem stál fronu na otevření banky, když tam dorazila dvojce asi tak 16-17 tiletých fakanů kteří došli ke dveřím a zjistili jako já že je ještě zavřeno ale místo toho aby si došli na konec fronty a čekali jako ostatní tak vesece čekali u dveří na frontu sraje. Bouchlo to ve mě a řval jsem na celou vstupní aulu banky do čůráků zmrdů a podobně... :-) Když se zlu nepostavíte vy sami tak kdo?
    3.1.2012 17:23 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    -1
    3.1.2012 19:06 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    +1

    Sice zvolená metoda "boje" nebyla nejlepší a už vůbec ne výchovná, ale rozhodně lepší, než nedělat nic.

    Sice mi výše sepsané vysvětlení o nedostatku sociálního kapitálu připadá zajímavé, pravda je ale podle mého mnohem prozaičtější. Různí porušovatelé norem (ti mladí i ti odrostlejší) dobře vědí, že jejich chování není korektní. Dělají to jednoduše aby získali výhodu a spoléhají na blbost (opatrnost?) okolí. Řešením bývá jim v tom svinstvu pěkne veřejně vymáchat čumák...
    Bystroushaak avatar 3.1.2012 21:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    <smyslene>
    Asi před půl rokem jsme šli s kamarádem z hudební školy do banky, protože si potřeboval vyzvednout peníze. Když jsme přišli ke dveřím, zjistili jsme že je zavřeno, tak jsme čekali u dveří a povídali si. V tu chvíli začal řvát na celou vstupní aulu banky nějakej zasranej geront do čůráků, zmrdů a podobně. Svět je čím dál horší místo, staří lidé vůbec neví jak se mají chovat a když se jim nepostavíme my, tak kdo?
    </smyslene>

    3.1.2012 08:51 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele.

    Sokrates

    :)
    bambas avatar 3.1.2012 09:04 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jj, čekal jsem, jestli se najde někdo, kdo to zná :)
    3.1.2012 09:34 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Přesně na tenhle výmluvný citát jsem si vzpomněl, když jsem četl ten blogpost :-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    belisarivs avatar 3.1.2012 10:50 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Presne.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 16:38 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Generační posun je však velmi dobře znát. Dnešní mládež je sebevědomější, ale nelze říct, že je bezohlednější nebo zkažená. Tady strašně záleží na rodině, odkud pochází, celkové prostředí - dřív ty rozdíly nebyly tak vidět. Dneska jsou velmi markantní.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.1.2012 12:39 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    I see no hope for the future of our people if they are dependent on frivolous youth of today, for certainly all youth are reckless beyond words... When I was young, we were taught to be discreet and respectful of elders, but the present youth are exceedingly disrespectful and impatient of restraint. - Hesiod, 700 BC

    Our earth is degenerate in these latter days; there are signs that the world is speedily coming to an end; bribery and corruption are common; children no longer obey their parents; every man wants to write a book and the end of the world is evidently approaching. - Assyrian tablet, 2800 BC

    We live in a decaying age. Young people no longer respect their parents. They are rude and impatient. They frequently inhabit taverns and have no self control. - Egyptian tomb, 4000 BC
    3.1.2012 12:59 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    +1. Jestli si někdo opravdu myslí, že byl lepší, pak je už nejspíš senilní :-D
    3.1.2012 16:10 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    +1. Jestli si někdo opravdu myslí, že byl lepší, pak je už nejspíš senilní :-D
    To je síce milé konštatovanie, ale vzájomná empatia a rešpektovanie druhého človeka je súčasť kultúry a kultúrnosti ľudských vzťahov.Niektorí ľudia potrebujú zvláštny ohľad a viac tolerancie, napr. malé deti a starí(slovo geront už pomaly nadobúda pejoratívny nádych a bude ho treba ničím nahradiť:).Dieťa sa to naučí mimovoľne v prostredí, v korom sa vychováva- prevládajúcimi osobnými príkladmi, a zďaleka nejde len o vplyv rodiny, ktorý i tak slabne.Keď vidí okolo seba len egoizmus,to ,,mne je ako je a o ostatné sa nestarám,"osvojí si tieto postoje a vzorec správania.Vo výchove je veľa rozpornosti medzi tým, čo sa proklamuje slovne ako ,,dobré" a konkrétnou všednou praktickou skúsenosťou s tým, čo ,,dobré" pre toho jedinca a jeho ,,úspešnosť" naozaj je(a to je presný opak rešpektovania iných,tolerancie,solidarity, ohľaduplnosti).Nie je žiaduci ano slobodne uvažujúci jedinec, ktorý je mimo prúdu... ten hneď dostáva všelijaké prívlastky a nálepky:).
    3.1.2012 16:23 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    P.S. tj. výchova je dnes poznamenaná často tou väzbou double bind, takže sa niet čo diviť, že deti sú aké sú
    3.1.2012 14:10 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    namet k zamysleni: vsechny ty civilizace z kterych citujes zanikly ;-)
    3.1.2012 16:35 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ano, něco takového jsem chtěl poznamenat taky :-) ... že si na mladé stěžoval již Sokrates či kdokoli jiný ještě neimplikuje, že by to s mládeží nešlo z kopce

    nějaký kydy ve stylu "to my jsme za mlada tolik nechlastali/nešukali/neseděli u počítače" jsou k smíchu, zvlášť pokud za onoho "mlada" počítače třebas ani nebyly dostupné, a je možno je smést ze stolu rčením o modřejším nebi, zelenější trávě a nebolavých zádech, ale nelze takhle zbagatelizovat vše
    4.1.2012 20:17 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A nejen to, oni ti nasi predci byli dokonce tak proziravi, ze to napsali i anglicky.. :-)
    3.1.2012 20:32 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nechapu, proc by nekdo mel mit uctu ke stari. Uctu si ma clovek vyslouzit tim, jak zije, a ne podle toho, jak dlouho zije.
    4.1.2012 07:29 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tak ešte jeden citát: "Staroba nie je zásluha a mladosť nie je hriech."

    Ale úctu, k starším chovám. Človek v dôchodkovom veku veľmi pravdepodobne vychoval deti, zažil socializmus, normalizáciu, prevrat v '68 a možno aj '48 a vojnu. Každé z toho si zaslúži úctu.
    4.1.2012 13:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Stejně tak je velmi pravděpodobné, že donášel na kde koho, rozkrádal majetek v soc. vlastnictví a sral na to co měl dělat.

    Prostě - neznámá osoba v tramvaji je tabula rasa a je čistě na mém rozhodnutí zda-li jí místo uvolním, nebo ne.

    Momentálně je to totiž věc s níž u synátora zápasím. Když někam vlezem, automaticky se hrne na volné místo. Želbohu maminka to - na rozdíl ode mne - neřeší. Mám jí snad za to nadávat? Co když pro ni je mnohem lepší, když on sedí a nekymácí se s ní v davu?

    Když jsme v takové situaci spolu, tak ho nutím, aby se nejprve kouknul kolem sebe. Kolik je tam lidí, kolik lidí stojí a kolik je volných míst. A když už si sedne, tak aby koukal na to kdo a v jakém stavu přistoupí.

    Taky si myslím že z hlediska ostatních cestujících je mnohem přijatelnější, když si sednem a vezmu ho na klín. Proces sedání a vstávání je pro některé starší lidi náročnější než pouhé stání - proto také s poděkováním uvolněné místo odmítají.
    4.1.2012 08:43 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Je velka sance, ze se dozijes toho pochopit to. :-)
    4.1.2012 12:57 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Je mnoho príčin, pre ktoré je dnes vzťah k starým a nepotrebným aký je.Ťažko je ich tu dopodrobna analyzovať. Kto má osobnú skúsenosť so starým človekom postihnutého v dôsledku nejakého civilizačného ochorenia niektorým druhom demencie,chápe, že jeho správanie (aj keď je to pre okolie zaťažujúce) je dôsedkom toho ochorenia.Úsmevné:), ale dožaduje sa napr. tvrdohlavo ako malé dieťa nejakého podvodného zrádnika z kategórie pajončekov :)z tv reklamy - na boľavé koleno,ktoré ho možno ani nebolí-je to možné vziať ako 1. otravovanie protivného starca, 2. ako dôsledok jeho ochorenia. V druhom prípade mu môžeme dať na koleno predmet podobný tomu z reklamy- napr. svetielkujúci obojok, a je spokojný.Je to síce malý podvod, ale urobí ho to šťastným.
    4.1.2012 12:59 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    postihnutým(ospr.- preklepy)
    3.1.2012 09:43 sidik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nedávno jsem ve vlaku sjel malýho fakana, co kopal do sedačky před sebou. No, dělalo to randál a ta babka co seděla na druhý straně z toho taky nebyla nadšená, jen se asi bála něco říct. Tak jsem vystartoval s tím, že jestli to udělá ještě jednou, vystoupím ho skrz zavřený dveře. Harant se uklidnil, ječet začala jeho matka. Tý ale na zmlknutí stačilo když jsem se postavil a otočil abych na ní viděl.

    Nikdy jsem nebyl zrovna svatoušek, učitelům jsem ve škole taky dával čočku. Ale když učitel zvedl hlas, tak jsem věděl že je zle a zmlknul. A když mi občas nějakou střelil, mlčel jsem, protože jsem věděl za co. A kupodivu nejradši vzpomínám na učitele, kteří mi nafackovali nejčastěji, protože právě z jejich hodin si pamatuju nejvíc.

    Dneska děcka neovládaj pořádně ani vlastní jazyk a všechno se to svádí na různé poruchy. Přitom jsou to většinou jenom líní a nevychovaní smradi. Svoje děti jsem rozhodnut vychovat tak, aby si nenechaly nic líbit a nenechaly sebou zametat ale zároveň respektovaly starší a když ve škole za svoje zlobení jednu dostanou, tak aby to braly jako spravedlivý trest a ne nějakou křivdu (teda pokud nepřijdou domů z přeraženou čelistí).
    bambas avatar 3.1.2012 10:08 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    +1. Taky pestuju v synovi Uctu, Respekt, ale nenechat si srat na hlavu.
    3.1.2012 11:28 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova

    Je to jasné. V mladosti ťa týrali učitelia, tak si to teraz vybíjaš na nevinných deťoch, ktoré ešte nemusia celkom vidieť dôsledky svojich konaní. Mal si sa postaviť, prísť k tomu dieťaťu, vrhnúť sa na kolená a láskavo mladého pána poprosiť, aby prestal do tej sedačky kopať.

    Takto sa tvoja nenávisť prenesie na tú nevinnú detskú dušu a o pár rokov možno kvôli tebe niekoho zavraždí.

    3.1.2012 17:46 ehm ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    už nežer ty houbičky
    Marián Oravec avatar 4.1.2012 12:44 Marián Oravec | skóre: 22 | Nitra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Dneska děcka neovládaj pořádně ani vlastní jazyk a všechno se to svádí na různé poruchy. Přitom jsou to většinou jenom líní a nevychovaní smradi.
    Dnes je dieťa hyperaktívne, voľakedy to bol obyčajný nevychovaný panghart...

    Dnes má dieťa dyslexiu, dysgrafiu (niektoré aj celú diskografiu :-) ), voľakedy to bolo debilné decko, ktorému sa nechcelo učiť...
    Mám rád elektro, ale vypočujem si aj iné...
    otula avatar 4.1.2012 13:13 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Dnes má dieťa dyslexiu, dysgrafiu…
    Dysgrafií a dyslexií trpěla i má generace, stejně jako generace předešlé. Ale zhruba u 99 % mládeže byla velmi snadno léčitelná - alespoň dočasně do další dávky léčebného přípravku - stačilo dostat pár přes hubu, nebo řemenem přes prdel… Navíc tato léčebná metoda byla aplikovatelná opakovaně, na mnohé fungoval i psychologický placebo efekt vyvolaný představou, že v případě příznaků nemoci budou opět léčeni ;-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Marián Oravec avatar 4.1.2012 13:21 Marián Oravec | skóre: 22 | Nitra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    psychologický placebo efekt vyvolaný představou, že v případě příznaků nemoci budou opět léčeni
    :-D
    Mám rád elektro, ale vypočujem si aj iné...
    4.1.2012 13:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Možná jsou právě v tom kořeny dnešní mravní bídy.

    I když správná rána ve správný čas dokáže divy, výpraskem ještě nikdo nikomu dyslexii, či nějakou jinou poruchu nevyléčil.

    Řezat někoho za podobné prohřešky je trestuhodné! Protože to je přesně ten způsob, jak z děcka "vychovat" budoucího zmrda, který v budoucnu udělá kdejakou špinavost pro to, aby se případné exekuci vyhnul.
    4.1.2012 14:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    U nás doma je největším Quidovým prohřeškem když zalže.

    Na zadek dostane většinou tehdy, když se rozjede natolik, že neví kdy přestat. Pořádný plesk přes prdel je spolehlivá brzda.

    Pohlavkům se snažím spíš vyhnout. I když musím přiznat že párkrát jsem se neovládnul - naposledy, když se ztratil před vánocema v nákupním centru. Jinak se k pohlavku uchyluji pouze když má na hlavě přilbu ;-)

    Tendenci ho pořádně zřezat má spíš maminka (pedagožka..). Většinou se ho snaží tak na tři pokusy zklidnit po dobrém - pak jí nervy ujíždějí. Já razím zásadu, že trestat se má vždy s chladnou hlavou, spravedlivě a bez emocí.

    Trest má následovat ve výši úměrné vážnosti provinění a tomu zda-li mu předcházelo upozornění, nebo ne. Tedy nikoliv několikrát upozornit a teprve pak ztrestat o to více.
    otula avatar 4.1.2012 20:04 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    výpraskem ještě nikdo nikomu dyslexii, či nějakou jinou poruchu nevyléčil
    Ano, do tohoto spadá to 1 %, které doplňuje zmiňovaných 99 %
    Protože to je přesně ten způsob, jak z děcka "vychovat" budoucího zmrda, který v budoucnu udělá kdejakou špinavost pro to, aby se případné exekuci vyhnul.
    Takže jsem zmrd, který se vyhýbá zodpovědnosti? Nějak mám pocit, že jsem právě jeden z mála, kdo nemá problém se otevřeně přiznat, když něco zmrší. A co se tohoto přístupu týká, na prvním stupni ZŠ jsme měli moc rádi našeho třídního, který nám dával vybrat bouchanec do ramene nebo poškole - všichni jsme se nechali "týrat". Na druhém stupni mám nejlepší vzpomínky na matikářku, která o mne přerazila takové to betelné dřevěné ukazovátko (i přes ta jelita na zadku jsem ji měl vždy rád). A na gymplu jsme také měli všichni rádi učitelku, které neměla k ráně daleko a nesnášeli jsme a opovrhovali naší třídní, která nikoho "netýrala", ale řešila vše "korektně" důtkami…

    Koneckonců, když zabrousím třeba k Dfensovi, řidiči také kritizují trestání stylem, že ti domů přijde papír s pokutou, ale respektují, když tě ten policajt zastaví a oflastruje na místě (tedy virtuálně takový pohlavek namísto roztahaného trestání).
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    4.1.2012 22:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    1 %, které doplňuje zmiňovaných 99 %...
    belisarivs avatar 5.1.2012 08:07 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Na druhém stupni mám nejlepší vzpomínky na matikářku, která o mne přerazila takové to betelné dřevěné ukazovátko (i přes ta jelita na zadku jsem ji měl vždy rád).
    A co manzelka? Pristoupila na tve choutky a zapojuje se do tvych S/M hratek, nebo se musis bicovat sam? :-D
    IRC is just multiplayer notepad.
    otula avatar 5.1.2012 08:59 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    S/M choutkami netrpím ;-) A nebo jsme jimi trpěli všichni, protože až na výjimky byly tyto sympatie a antipatie u všech shodné.

    Není to jen o fyzických trestech - především to souvisí s tím, že za úředním trestem bývá skryta nenávist, za osobním trestem vstřícnost či náklonnost.

    Na dnešní době je velmi špatné, že tlačí lidi k těm úředním trestům…
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    5.1.2012 12:37 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    za úředním trestem bývá skryta nenávist, za osobním trestem vstřícnost či náklonnost. hm, máte pravdu
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2012 09:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    LOL, my jsme na střední škole měli matikářku, ta nosila ultra krátkou koženou sukni a vysoké kožené boty. Jen ten bičík ji chyběl.. Připadala mi tak sexy, že jsem měl problém chápat ty vzorečky, které psala na tabuli a natahovala se, aby dosáhla až nahoru. Kdo má takové hodiny matiky vydržet? :-))))
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    5.1.2012 12:30 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Na střední! V pozdní pubertě! To je týrání dětí! Mnohem horší než ten bičík! :-) Nechodili chlapci během vyučování často na toaletu? :_)
    5.1.2012 09:22 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Protože jsme opět, bože jak já se opakuji, odzdikezdi. Zatímco dřív byl dys prostě blbej, případně dostal přes hubu. (něco o tom vím, udržet všechna písmenka pohromadě je pro mne strašná námaha a někdy (jak vidno i zde) to prostě nevyjde, prostě to nevidim).

    Dnaska je každej nevychovanej fracek hyperaktivní, dys... znám to z praxe. Hyperaktivita je opravdu strašné postižení. Pro okolí i pro to dítě. Viděl jsem je třeba ve specce na Smíchově, je to smutný. On je hodnej, chytrej... ale stejně nakonec se sotva naučí psát a být s nima je očistec.

    Ale dneska si to právě nechá napsat každej sígr, kterej by věru potřeboval jen pár facek. A ten pak dělá obrázek o tom, co tohle postižení je a lidi pak mají dojem, že...
    4.1.2012 13:30 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    viete čo je paradox? že tí oficiálne integrovaní dys... nijaké zvláštne dys ... neprejavujú(rodič musí súhlasiť, že budú zaradení do tejto skupiny) a majú dokonca( zázrak) učebné návyky! Ale tých zvyšných neviemkoľko percent... 80%? nedys...ktorých by školský psychológ označil po zistení, že nevedia poriadne písať, čítať a počítať za dys...teda v skutočnosti lenivé mozgy... prejavujú všetky možné poruchy, od pozornosti, vnímania, pamäte... až po schopnosť sebakritiky.
    435/2001 avatar 3.1.2012 10:44 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova

    http://www.aktuality.sk/clanok/181379/komentar-su-cinanky-lepsie-matky/

    Neviem, či by tento ázijský spôsob bol vhodný do týchto končín, asi nie, a bola by aj škoda vychovať z ľudí robotov, aj keď výkonných. Ale ani druhá krajnosť nie je dobrá- ten americký spôsob. Príčiny sú hlbšie, ako v nejakých zámerných výchovných metódach- sú prostredí, ktoré kultúrne debilnie.Včera bol na dvojke ( ČT) tento film - Európa by sa mala zamyslieť.

    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    belisarivs avatar 3.1.2012 11:22 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nechci teda vyznit jako nekdo, kdo mlati duchodce na potkani nebo je ani nenecha sednout.

    Ale premyslim, jestli neni chyba i u tech starsich lidi.

    Ono se tezko respektuje clovek, ktery proda osobni hrdost za vajicka ve sleve nebo ji vymeni za nejakou vypraskanou telenovelu.

    Respektu se neuci. Respekt si clovek musi ziskat.

    Cloveka je mozno naucit slusnemu chovani, ale ne respektu. Maximalne mu jde natlouct do hlavy, ze toho duchodce pusti sednout jinak bude doma mazec. Ale to, zda toho duchodce necha sednout ikdyz nebude rodic pobliz, nebo zda tim duchodcem nebude pohrdat ikdyz ho necha sednout, to uz je neco uplne jineho.
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.1.2012 11:42 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ono pousteni v tramvaji nema co delat s respektem, ale s empatii a zakladni dobrotou. Jde o to, ze toho cloveka stat proste boli, zatimco tebe ne (i kdyz ti to muze byt nepohodlne), a ubrat ze sveta hodne bolesti vymenou za trochu nepohodli je dobra vec (i kdyz nazory se pochopitelne ruzni kde je ta hranice).

    Pokud nepovazujes duchodce za lidi a nepripada ti jejich bolest spatna podobne jako je vetsine lidi ukradena bolest dobytka na porazce ale jenom chteji steak, je to samozrejme neco jineho.
    3.1.2012 12:08 sidik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    No, bolest... Já je nepouštím sednout kvůli bolesti ale prostě proto, že starší člověk se většinou rychleji unaví a potřebuje víc odpočinku. Kromě toho v případě že tramvaj prudce zabrzdí (když před ní vběhne nějaký důchodce nebo osel co nečumí na cestu), já se snadno udržím ale taková babča kolem 70 poletí z jedné strany tramvaje na druhou a nakonec si něco zláme. V neposlední řadě je v takovém případě i možné, že zabráním pádu nějaké slečny... :D Už jsem se takhle dvakrát seznámil ;)
    bambas avatar 3.1.2012 13:04 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Lze naucit respektu. Respektu vuci druhym lidem. To znamena si uvedomit, ze tu nejsem sam, ze tu jsou i jini lide. Uvedomit si, ze nemusim byt automaticky lepsi nez ten druhy, ale nejdrive poznat co je ten druhy zac a pak s nim popripade pomerit sily (nemyslim ti fyzicke). A taky si uvedomit to, ze co se libi me a co preferuji, se nemusi libit ostatnim a nejak je s tim neotravuji, popripade neomezuji. A to same lze samozrejme praktikovat z druhe strany - v podstate "si vynutit" respekt druhe strany na zaklade sveho chovani a pristupu k druhemu.
    belisarivs avatar 3.1.2012 15:37 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Lze naucit respektu. Respektu vuci druhym lidem. To znamena si uvedomit, ze tu nejsem sam, ze tu jsou i jini lide.
    To je ohled, ne respekt.
    IRC is just multiplayer notepad.
    bambas avatar 3.1.2012 16:14 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Vytrhnul jsi to z kontextu. To, jak o tom celem pisu, je respekt.
    belisarivs avatar 3.1.2012 22:06 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ne. Spis motas do kopy dve (ci vice) veci.

    Jednak pises prevazne o ohledu a pak jeste o opatrnosti, abys nekoho nepodcenil.

    Prvnimu te mohou naucit rodice, a pokud te nenauci to druhe, tak zivot to udela za ne. Ale respekt tam nikde neni.

    IRC is just multiplayer notepad.
    3.1.2012 22:26 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    tak vás sa ten život ešte dúfam naučí:)
    belisarivs avatar 3.1.2012 23:00 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Uz se stalo.

    Vas jsem taky neposuzoval hned.
    IRC is just multiplayer notepad.
    4.1.2012 04:18 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Uz se stalo.

    Vas jsem taky neposuzoval hned.
    ja sa prizbnám, že som Vás na začiatku nedocenila:)
    bambas avatar 4.1.2012 07:55 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nemotam.

    Respekt (ohled, uznání, úcta) (z lat. respectus od respicere, ohlížet se na něco) je vztah mezi lidmi, uznání silných stránek osobnosti. Respekt předpokládá, že člověk si nedovoluje poškodit jinému člověku ani fyzický, ani psychický[2]. Respekt je důležitou součástí mravnosti. Ve vědomí společnosti respekt vyžaduje spravedlivost, rovnost práv, pozornost vůči zájmům a přesvědčením, svobodu. Potlačení těchto kvalit porušuje respekt. Ale smysl, způsob chápání těchto kvalit se v různých dobách lišil. Podle Immanuela Kanta respekt určuje normu lidských vztahů ve větší míře, než sympatie; jenom na základě respektu lze dosáhnout vzájemného dorozumění[2]. Respekt je morální povinnost a jediná správná pozice člověka před lícem všeho hodnotného, před lícem jiného člověka.

    Jen jde o to, ze ty preferujes jeden vyznam slova.
    belisarivs avatar 4.1.2012 08:46 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Hm. Nevim. Mne proste ohled a respekt prijdou jako dve odlisne veci.
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.1.2012 16:17 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    slovio rešpekt neznamená len nejaké vonkajšie prejavovanie úcty...je to tolerancia a ohľaduplnosť, založená na tom, že si uvedomujeme indiv. rozdiely a právo človeka byť sám sebou, mať nedostatky, odlišnosti ( po hranice zákl. práv tých druhých).
    belisarivs avatar 3.1.2012 22:11 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    O vnejsim projevovani ucty nebyla nikde rec.

    Tolerance a ohleduplnost jsou odlisne veci.

    Ja tvrdim, ze se k nekomu muzu chovat slusne, ale vnitne jim pohrdat. Treba vim, ze to je debil, ale ja nechci klesnout na jeho uroven.

    Nebo proste jenom chci, aby byla spolecnost slusna a lide se vsude mozne nenapadali a tak k tomu prispivam slusnym chovanim. Ale to jeste porad neznamena, ze nejaky vztekly duchodce ma muj respekt jenom proto, ze jeho predkove soulozili drive nez moji.
    IRC is just multiplayer notepad.
    4.1.2012 04:36 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova

    slová sú vždy viacvýznamové, a práve preto dochádza k tým šumom v komunikácii:), keď potom niekto niekoho nechápe, lebo si text vysvetlí prvoplánovo, bez pochopenia hlbšieho kontextu slovo slušnosť vo význame morálka a vo význame použ. v súvislosti s etiketou, nájdete tak ako som vám ho vysvetlila, aj v synonymických alebo filozofických slovníkoch ( čítaj napr: http://www.radio.cz/cz/rubrika/cestina/kdo-je-vlastne-slusny-clovek)

    ani netušíte, koľko o Vyšom chápaní vypovie takýto text:

    Nebo proste jenom chci, aby byla spolecnost slusna a lide se vsude mozne nenapadali a tak k tomu prispivam slusnym chovanim. Ale to jeste porad neznamena, ze nejaky vztekly duchodce ma muj respekt jenom proto, ze jeho predkove soulozili drive nez moji.

    aby sa ľudia nenapadali na jednej strane - na druhej Vaše obvyklé rakcie, keď ,,zotriete," tak tu o niečo vyššie, predrečníka, ktorý Vám to slovo vysvetlil správne - rozhodne ho na rozdiel od Vás chápe nie tak jednoducho jednoznačne a povrchne

    tá Vašas výpoveď vypovedá o podliehaní všeobecným stereotypom( vzteklý důchodce:), o nízkej tolerancii... a tak na okraj, život nie je len o tom, že ľudia súložia a rodia deti:)... to sa naučí každý

     

     



    belisarivs avatar 4.1.2012 08:57 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    na druhej Vaše obvyklé rakcie, keď ,,zotriete," tak tu o niečo vyššie, predrečníka
    Nikoho jsem nesetrel.
    podliehaní všeobecným stereotypom( vzteklý důchodce:)
    To neni stereotyp. To je konstatovani, ze nekteri duchodci jsou vztekli a mysli si, ze maji na volne misto narok.

    Nehlede na to, ze na me prislusnici starsi generace casto nedelaji zrovna dojem slusnych lidi.
    a tak na okraj, život nie je len o tom, že ľudia súložia a rodia deti:)... to sa naučí každý
    A to je presne to o cem pisu. To, ze se diky tomu nekdo narodi driv nez ja mu negarantuje nejaka privilegia, na ktera ma narok. Je to jenom ma dobra vule a slusnosti razantne zvysi pravdepodobnost, ze uvolnim sve misto.
    IRC is just multiplayer notepad.
    4.1.2012 10:36 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ... nekteri duchodci jsou vztekli a mysli si, ze maji na volne misto narok.

    ... me prislusnici starsi generace casto nedelaji zrovna dojem slusnych lidi. Mala som onehdy práve v Prahe jeden nezabudnuteľný zážitok:).Pýtala som sa skoro ráno ľudí na cestu, potrebovala som sa dosť rýchlo dostať na jedno miesto, a bola som už dosť napätá, ale mladší (čo ma vtedy ozaj šokovalo)sa napriek pozdravu a slušnému osloveniu neobťažovali ani pristaviť... jeden starý pán s paličkou bol taký milý, že mi pomohol a ochotne vysvetlil, kadiaľ sa mám vydať a ešte si so mnou vymenil pár milých slov.To bolo pravdaže už dávno, ale aj tak si myslím,že je to stále podobné, že v tých veľkých mestách sú mladí bezohľadnejší aj k starým než v malých mestách. Mám ich - tých starých:)- vo svojom zornom poli a napr. aj v Prahe(alebo Bratislave)ma niekoľko odpozorovaných situácií len presvedčilo, že starý človek to tam musí mať osobitne ťažké.Zamerajte sa niekedy na ich pozorovanie-a uvidíte to.Minule som tak utopisticky uvažovala o tom, že tu tohto pekného kraja je škody, mestečká pomaly vymierajú - tak by možno bolo fajn keby sa na takýchto miestach zriadili také malé ,,floridy" a tí odstrčení starí ľudia z veľkých miest by tu mohli mať svoj domov, útočisko...Určite by ožili. Lenže ...
    A to je presne to o cem pisu. To, ze se diky tomu nekdo narodi driv nez ja mu negarantuje nejaka privilegia, na ktera ma narok. Je to jenom ma dobra vule a slusnosti razantne zvysi pravdepodobnost, ze uvolnim sve misto.
    Ja si nemyslím, že je to záležitosť dobrej vôle, ale skôr ako napísal Bedňa... záležitosť páliacej riti:).Mimochodom, ja napr,. chlapcov, hrnúcich sa po hodine k dverám predo mnou a dievčatami vrátim:).
    4.1.2012 10:37 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    zase tie značky:)... učím sa to:))
    belisarivs avatar 4.1.2012 11:19 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To bolo pravdaže už dávno
    No prave. To je mozna ten problem vaseho prikladu. Ze defakto potvrzujete ma slova.

    Ja jsem totiz toho nazoru, ze generace, ktera zazila normalni spolecnost za prvni republiky, nebo byla generaci co to zazila vychovavana, je slusna. Ale tech uz je malo.

    Z lidskeho hlediska to, co nasleduje po nich predstavuje, jak to tak pozoruju, dost hluboky propad. Ti lide treba ani neumi rici "z dovolenim", kdyz chteji projit/vystoupit nebo se u toho chovaji dost neurvale a nebo treba jenom cumi dotycnemu na zada jako tele, patrne ocekavajice, ze tam najdou oci, kterymi si jich vsimne.

    Mladsi generace je uz, co se slusnosti tyce, dle meho pozorovani, davno prerostla.

    Neni to 100% pravidlo, ale ten rozdil ve vystupovani vidim kdykoliv kdyz cestuju MHD.

    Cili, ja nevim, jak davno to bylo, ale rekl bych, ze ti mladi, ktere jste zminovala patri prave do tech "ne zrovna vystavnich" generaci.
    IRC is just multiplayer notepad.
    4.1.2012 12:01 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ten môj zážitok je z roku 1988:)... to je fakt, ale o starých ľuďoch v PH som takto uvažovala sediac na lavičke online na jednom veľmi frekventovanom mieste a pozorujúc okolosaplúžiacich starých ľudí pred takými troma rokmi ( aj pod vplyvom toho, čo som pozorovala v MHD a obchodoch a pod.)
    4.1.2012 12:07 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    P.S. oni potrebujú aj pokecať... raz som sedela na lavičke asi dve hod. cestou z Petřína s jednou staro paňou, Pražáčkou... ona to ani nevedela, ale pomedzi to, ako mi vyrozprávala celý život mi vtedy veľmi ( vnútorne )pomohla . Asi to bola čarovná bába korenářka:)).
    belisarivs avatar 4.1.2012 11:25 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Mimochodom, ja napr,. chlapcov, hrnúcich sa po hodine k dverám predo mnou a dievčatami vrátim:).
    A?
    IRC is just multiplayer notepad.
    4.1.2012 11:55 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tak čo som tým chcela povedať:)... že to, čo nemajú vžité sa im to pokúšame dodatočne vštepiť aj takto.Neprehliadnuť, že nedali ráno, keď vchádzame do školy, prednosť vo dverách dievčatám...síce žartom, ale vždy ich na to upozorniť. Alebo keď si všimneme, že sa nepozdravili cudzím ľuďom pohybujúcim sa po škole(chodia k nám na stravu napr. dôchodci)-otvoriť im dvere, keď majú v ruke obedár.
    belisarivs avatar 4.1.2012 14:58 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Uprimne receno, mne prijde uhozene, kdyz zena poucuje chlapce, ze maji zenam davat prednost.
    IRC is just multiplayer notepad.
    4.1.2012 20:44 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Uprimne receno, mne prijde uhozene, kdyz zena poucuje chlapce, ze maji zenam davat prednost.
    keď sa to nenaučili od otca alebo od iných mužských vzorov vo svojom okolí... tak čo?
    belisarivs avatar 5.1.2012 08:12 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tak nic. Od toho jsou tridni schuzky abyste sdelila rodicum, ze by bylo zahodno sve ratolesti o tom poucit.

    Ja proste tvrdim, ze poucovat nekoho o tom, ze mi ma dat prednost proto, protoze se "spatne" narodil, je proste uhozene.
    IRC is just multiplayer notepad.
    5.1.2012 17:53 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Čo myslíte, koľko rodičov chodí na triedne schôdzky v takej triede, kde je 30 žiakov? A čo myslíte, ktorých žiakov sú to rodičia? Poučovať nestačí, musia s tým a v tom žiť, aby si to osvojili.
    belisarivs avatar 6.1.2012 16:49 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jednak to dotycni pochopi az budou vetsi sami (nas to teda ve skole nikdo neucil a ted s tim nemam problem) a jednak si nemyslim, ze by se melo mladym chlapcum mlatit do hlavy (a uz tuplem ne zenou), ze se ma zenam davat prednost jako by byly neco vic (pripadne proto, ze jsou jinak neco min, i tak to jde pobrat).

    Cili, pokud maji davat zenam prednost, tak z vlastniho popudu. Ne proto, ze je to nekdo ucil, ze to je tak spravne, protoze je ta spravnost sporna a navic v ostrem rozporu se snahou (nekterych) zen o rovnost pohlavi.

    Duchodce ci tehotna zena bude stanim nejspis trpet. Zena nikoliv (ci o nic vic nez muz). Objektivni duvod proc jim davat prednost tedy neexistuje.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Marcela* avatar 6.1.2012 17:36 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    si nemyslim, ze by se melo mladym chlapcum mlatit do hlavy (a uz tuplem ne zenou, ze se ma zenam davat prednost
    A co když kluka vychovává jen máma? Nevidím důvod, proč by mu to máma nemohla říct, tak jako mu říká jiné věci.
    jako by byly neco vic (pripadne proto, ze jsou jinak neco min, i tak to jde pobrat).
    To se dělá, protože jsou slabší, křehčí. Ne proto, že by byly něco víc či míň. Vajíčka si neseme z krámu opatrně v platu, aby se nerozbily, ačkoli nejsou "něco víc". :-)
    Cili, pokud maji davat zenam prednost, tak z vlastniho popudu.
    To by bylo ideální, ovšem někomu to samo nedojde.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    belisarivs avatar 7.1.2012 11:08 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A co když kluka vychovává jen máma? Nevidím důvod, proč by mu to máma nemohla říct, tak jako mu říká jiné věci.
    Myslim, ze u deti vychovavanych pouze jednim z rodicu hrozi podstatne vetsi problemy nez to, ze jim rodic nerekne, ze se ma chovat jako gentleman.

    Mne to rodice taky nevysvetlovali a nemam s tim problem, protoze nejsem blby a kdyz vidim jak se kdo kde chova, tak si podle toho nejaky rozumny model chovani umim vytvorit sam.
    To se dělá, protože jsou slabší, křehčí. Ne proto, že by byly něco víc či míň. Vajíčka si neseme z krámu opatrně v platu, aby se nerozbily, ačkoli nejsou "něco víc". :-)
    Hm. Degradovat zenu na pouha vajicka... :-D

    Predpokladam, ze z tohoto duvodu planujete revidovat Kamasutru, kde zeny kolikrat pod muzem dokonce i lezi. ;-)

    Dovolil bych si zamluvit prvni vytisk. Idealne s polohami novymi, ktere ty "vyskrtnute" nahradi. :-D
    To by bylo ideální, ovšem někomu to samo nedojde.
    Budto zeny rovnost chteji, nebo ne. Neni nic mezi. Pokud ji opravdu chteji, tak potom se vsemi dusledky (ono byt muzem taky neni zadne terno). Kazdopadne to nejsou ony, kdo by o galantnosti mel muze poucovat, ale melo by to vychazet _vyhradne_ od muzu jako projev osobni vstricnosti a odraz vlastni osobnosti. Nikoliv jako naucene pretvarovani.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Marcela* avatar 8.1.2012 23:48 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Myslim, ze u deti vychovavanych pouze jednim z rodicu hrozi podstatne vetsi problemy nez...
    To už mísíte něco jiného.
    Hm. Degradovat zenu na pouha vajicka... :-D
    Pouhé přirovnání :-). Že nemusí být něco víc ani míň, přesto potřebuje něžné zacházení ;-).
    Predpokladam, ze z tohoto duvodu planujete revidovat Kamasutru, kde zeny kolikrat pod muzem dokonce i lezi. ;-)
    Ne, mě vyhovuje klasika :-). Ovšem nesmí nikde trčet kosti :-).
    Nikoliv jako naucene pretvarovani.
    S tím naprosto souhlasím. Mělo by to jít "od srdce" a tak nějak přirozeně. Je to věc vkusu, empatie, lásky k ženám :-). Ono se o tomhle těžko diskutuje, podobně jako o pouštění seniorů v tramvaji. Vše je věcí situace, rozpoložením, danými okolnostmi. Na tyhle věci neexistuje jednoznačný návod, mustr. Opravdu si ale nemyslím, že by např. paní učitelka ve školce/škole nemohla upozornit nenásilně, vhodnou formou nějakého raubíře, že k holkám se chová trošku jinak než ke klukům. Pokud to nevědí z domova.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    belisarivs avatar 9.1.2012 15:33 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Pouhé přirovnání :-)
    Vim. Jenom popichuju. Kdyz uz jste mi to dovolila... ;-)
    Že nemusí být něco víc ani míň, přesto potřebuje něžné zacházení ;-).
    Ze maji ponekud krehci kostru a tak samozrejme vim. Jenom mam pocit, ze to uz trosku prehanite. Zena pry pri porodu zaziva bolesti, pri jakych muz udajne umira.
    Ne, mě vyhovuje klasika :-)
    Nevite co je dobre. ;-)
    Mělo by to jít "od srdce" a tak nějak přirozeně. Je to věc vkusu, empatie, lásky k ženám :-). Ono se o tomhle těžko diskutuje, podobně jako o pouštění seniorů v tramvaji.
    No prave. Tohle nejde naucit. To si musi clovek uvedomit sam.
    IRC is just multiplayer notepad.
    9.1.2012 16:14 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    No prave. Tohle nejde naucit. To si musi clovek uvedomit sam. Je mi to trapné zase odporovat, ale tohle se mi moc nezdá. Člověk se sám moc nenaučí, viz děti co vyrostly bez nějaké péče, výchovy. Ve skutečnosti to, na co jsme "přišli sami", je něco, co jsem se dozvěděli, někde viděli, bylo nám kdysi dávno doporučeno... a my dozráli k tomu, že to přijmeme za své. Si myslim a praxe potvrzuje.

    No, možná by šlo, že u "učení" podobných věcí se jedná spíš než o učení ve smyslu nabiflovat, vyzkoušet, oznámkovat. O inspiraci, podnět... nejlépe osobním příkladem.
    belisarivs avatar 9.1.2012 20:17 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ale jo.

    Cele vlakno se tahne nitka ve smyslu, ze clovek se slusnemu chovani nauci sam pozorovanim sveho okoli.
    IRC is just multiplayer notepad.
    9.1.2012 20:28 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Z čehož by potom plynulo, že údajný katastrofální stav chování mladých (pokud by byl) je způsobený tím, že se to slušné, od nás starých nenačili. To jsou ty paradoxy. :-) Ale něco na tom možná bude.
    9.1.2012 20:29 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tedy že jsme je to nenaučili, protože náš příklad stál za... málo.
    belisarivs avatar 10.1.2012 08:15 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Anebo je to tak, ze priklad vasi generace stal za prd ale naucili se to jinde protoze ted uz to jde. ;-)
    IRC is just multiplayer notepad.
    10.1.2012 08:56 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A nebo také tak, že mladí se nemohli nic naučit, protože nežijí, ale jen se přemísťují od herní konzole do posluchárny, pak do fitcentra a kina a zase k pc, žijí ve virtuální realitě, myslí v jedničkách a nulách, případně v klišé co jim narvali do hlavy věrozvěsti té či oné společenská a ekonomické teorie. Všechny hlásané jsou unmé (od slova umělé) konstrukty. Hlavně rychle auto a z něj nevylézat jinam než zase do zmíněného.

    Ti co se utrhnou z virtuální reality a žijí, ti se pak naučí. Možná ani nepotřebují až tam moc příklad "moudrých starců a stařen", pokud nejsou degenerovaný, tak si všimnou sami. ;-)

    10.1.2012 09:02 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Protože tohle je myslím skutečný rozdíl, začal už dávno se vznikem velkoměst a prohlubuje se, graduje. Už naše generace žila vzdálená od života. Děti se nerodily, ale nosily z kojeneckého ústavu (tady je dnes změna). Lidé neumírali ale mizeli za plenty nemocnice. Mléko se nedojilo, ale kupovalo...

    Nedávno jsem viděl, po letech, partu kluků hrát fotbálek na louce. Málem jsem zaslzel nadšením. Oni nepotřebovali fitcentrum a vedení a vybavení. Oni si byli schopný vzít obyčejnej balon a radovat se. Společně. tam na té louce byla naděje pro lidstvo. Jinak jdem do prdele i bez mayskýho kalendáře ;-)
    Dalibor Smolík avatar 10.1.2012 10:39 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tohle jsou přesně moje myšlenky .. odcizili jsme se přírodě a základní logice věcí a to nás může zničit. My jako děti (a naši rodičové o to ještě víc) jsme nepotřebovali k zábavě hi-tec, tablety, kindly a nic podobného, sešli jsme se na ulici a hráli čáru :-))). Zábava byla na celé odpoledne (tolik času jsem neměl, chodil jsem do hudebky), ale čas se našel i na tohle. A lidé brali běžné problémy tak nějak jak to život přinesl. Byli celkově psychicky zdravější, nebylo tolik depresí. Dnes třeba takové deprese mladých pocházejí z toho, že nemají tolik značkové boty jako ostatní spolužáci .. když na to rodiče nemají. Tlačí je do půjček (zavolej Honzu z Providentu ..) a na průser je zaděláno. Tohle se dřív neřešilo. Problémy byly i tak velké - a nikdo si zbytečně další nepřipouštěl.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    10.1.2012 11:02 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A jsme zase u toho kšeftu, reklamy. Když jsem chtěl začít jako kluk horolezit, musel jsem si sehnat: 40m lana, dvě skoby, pár smyček, dvě karabiny a bačkory s mechovkou. Drsný profíci měli těch karáblí třeba i deset!

    Dnes musíš, ale musíš, jinak nejde se ke skále či stěně ani příblížit na dohled ;-) Expresky (smyčka a dvě karabiny) tak sedm, deset dalších karabin, jistítka, ... sedák, spec., boty... ale ani k té skále nemůžeš jít jen tak! Lehké trekingové boty, goretex, těžší boty... Několikrát jsem odpovídal nešťastníkovi, co se chtěl někam vydat a neměl patřičných sto tisíc na nejzákladnější vybavení. Poradil jsem mu, ať zajde do pracovních oděvů, kde víceméně totéž sežene za pár šupů. A většinu těch nepostradatelných věcí nepotřebuje ;-).

    Jenže kdyby všichni dostali rozum a nekupovali si zbytečnosti (v IT je to také), tak ta naše ekonomika splaskne takovým fofrem, že nestačíme ani zasadit brambory na zahradě,abychom měli co žrát. :-( Jsme v pasti, kterou jsme pečlivě zbudovali.
    Dalibor Smolík avatar 10.1.2012 14:19 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Dobrý postřeh. Celá ekonomika stojí na prodeji zbytných, nepotřebných věcí. Kdyby se prodávalo jen to nejnutnější, svět by se zastavil. Proto se třeba nemůže prosadit auto "na vodu" - zkrachoval by kompletně byznys s ropou. Sice bychom ušetřili dost za benzín, ale ekonomika by se totálně zruinovala. A totéž platí i v jiných oblastech. Třeba náš nábytek na zahradu. Kdysi byla konstrukce z trubek, pak byl plastový, dřevěný, teak a santalové dřevo, speciální kovový .. a vyměńuje se a vyhazuje funkční nábytek, který vyšel z módy ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    10.1.2012 14:27 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A tak vyrábíme pro výrobu, nakupujeme proto abychom nakupovali, trávíme dlouhý čas v práci, abychom vydělali na věci co nám šetří čas, který opět zabijem v té práci a nebo hůř, abychom si koupili něco, co nepotřebujeme. Divnej svět.
    10.1.2012 17:14 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A nie je táto teória chodu sveta iba výrazom toho, že ľudia nie sú schopní vybočiť zo schém, do kt. je uzavreté ich myslenie a preto sa neustále točia v kruhu?Prečo by nemohla existovať iná alternatíva- lebo si ju nedokážu predstaviť?
    Dalibor Smolík avatar 10.1.2012 23:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Možná ta alternativa existuje, ale zřejmě ani já si ji nedovedu představit. Snaha mít se lépe než předchozí generace byla vlastní lidem vždycky,ale až teprve nyní z toho společnost udělala nezvratné pravidlo. Ale ve skutečnosti probíhal vývoj "ve vlnách", tj. v cyklech, kdy se dařilo hůře a kdy lépe. Takových sedm hubených a sedm tučných let. My jsme si mysleli, že to už neplatí a budeme se mít stále lépe a radostněji.
    Současný stav nám ukazuje, že to není vůbec pravda. Musíme počítat s obdobím úspor, omezování a problémů. Časem se může všechno zlepšit, pokud lidé neudělají nějakou zásadní pitomost.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    belisarivs avatar 10.1.2012 16:37 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    IMHO to vidite moc hnede.
    IRC is just multiplayer notepad.
    10.1.2012 16:57 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Hnědě? Já s pojmem hnědá mám spojený fašismus?
    belisarivs avatar 11.1.2012 08:24 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Myslel jsem posrane, ale nechtel jsem to napsat rovnou ocekavaje, ze vas to napadne ;-)
    IRC is just multiplayer notepad.
    11.1.2012 09:04 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ale napadlo, ale chtěl jsem demonstrovat záludnost slov a příměrů.

    Az tak tragicky to nevidim, ale když chci něco ukázat, je dobré to ukázat ve vyhraněné formě. To co píšu si myslim že je, vývoj jde už dlouho tim směrem. Ale dá se očekávat, že lidská přirozenost nakonec zvítězí. A nebo také ne.
    Marcela* avatar 11.1.2012 10:08 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Mám z vašich úvah podobný pocit jako belisarivs. Nepodceňovala bych tolik lidi. Oni vždycky rádi vymýšleli a využívali různá "udělátka", co usnadňují a zpříjemňují život. Ale vždycky zůstali lidmi. Dnes např. už i ten největší remcal má mobil :-). Když si vzpomínám, jak v začátcích mnozí mobilkami opovrhovali...
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    11.1.2012 11:06 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To já nezpochybňuji. Ostatně sám mám mobily dva, noteboky tři, auto... A jak vidíte, na sociální síti jsem pečenej vařenej, tedy mám tak nejvíc co blafat. :-)

    Nicméně čim dál základnější téma lidí je samota. V literatuře, hudbě, malování. I ta obliba sociálních sítí o něčem svědčí. Proč lidé visí na netu a komunikují s virtuálními lidmi? Kolik bylo napsáno knih o samotě do počátku 20 století? A kolik knih dnes naopak není o samotě, neschopnosti žít s lidmi, neschopnosti se adaptovat?

    Takže já teď pádím se integrovat. :-) ...s notebookem v batohu... :-)
    Marcela* avatar 11.1.2012 19:54 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Proč lidé visí na netu a komunikují s virtuálními lidmi?
    To slovo virtuální bych škrtla :-). Jsme z masa a kostí. Lidi spolu rádi komunikují a využívají k tomu všelijakou možnou techniku, která jim to umožňuje. Jestli tento způsob komunikace ubírá /jde na úkor/ setkávání "face to face", to nevím. Řekla bych, že snad ani ne.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    11.1.2012 20:06 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Z toho jak lidé stále řeší svoji samotu to uspokojivě nevypadá. To by to neřešili.
    Dalibor Smolík avatar 14.1.2012 02:22 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já například se setkávám na netu s lidmi, kteří řeší podobné problémy jako já. V reálu nemožné - ti lidé žijí od Kanady po Indonésii. Ale jsou na tom stejně a vzájemná pomoc a konzultace je neocenitelná, komunikace je v reálném čase.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Marcela* avatar 14.1.2012 11:15 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ano. Internet je v tomhle skvělý, fenomenální. Že umožňuje snadný přístup k informacím a komunikaci bez hranic..
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    14.1.2012 11:47 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ale to jo, ale to není to co komentuji.
    17.1.2012 07:25 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To já nezpochybňuji. Ostatně sám mám mobily dva, noteboky tři, auto... A jak vidíte, na sociální síti jsem pečenej vařenej, tedy mám tak nejvíc co blafat. :-)
    toto už je staré, ale zaujali ma tie dva mobily... hm, ja mám jeden, včera som pozerala, že v ňom mám 78 (!) neprečítaných SMS
    11.1.2012 11:29 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ta samota je důsledek, což jsem explicitně nenapsal. Jeden z důsledků. Tím také mizí přirozené (nebo zvykové?) vazby mezi lidmi, reakce, kultura... tedy i chování mezi lidmi.

    Psychika leckdy reaguje útěkem, křečovitým sebevysvětlováním že "takhle je to správné a tak se mi to navíc líbí". Adoraci egoismu, konzumentství... kde ale z toho často leze zoufalství jak sláma z bot.

    V našem blogovém případě sedí nasraný jedinec na sedadle a vysvětluje si proč neexistuje právní nárok na pouštění a proč morálka je jen... nad nim nasraný důchodce. Kdyby ho pustil, tak dostanou oba alespoň úsměv (většinou) možná si krásně pokecaj a ta pitomá cesta v MHD bude najednou zajímavá. Možná se ukáže, že stařík má firmu a zrovna takového studenta by rád zaměstnal (nevíc když je to takový milý a slušný kluk). nebo že má dceru co by potřebovala nainstaliovat Linux na pc. A znáte to, instalujem instalujem a nejedou... je nainstalováno :-)
    Marcela* avatar 11.1.2012 19:58 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Egoisté jsme od podstaty, konzumenti taky. Jsme trošku jako ta prasátka. Co je k dispozici, to zkonzumují :-)

    Ale ono se to vždycky samo srovná, když míra nevyváženosti překročí své meze. Jako velká voda na jaře spláchne, co se kde nakupilo.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    10.1.2012 10:06 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Celé je to o tých ,,slovíčkach." Sociálne učenie je taký zaujímavý pojem - spoločný v etológii a v humánnej psychológii.Mohli by sme si ho stotožniť s výchovou v širšom zmysle slova - aj s tou neintencionálnou, výchovou prostredím, jeho (ne)podnetnosťou.A potom je tu cieľavedomý zámerný výchovný vplyv, rodičov, školy...tam nastáva problém, keď niečo iné hovorím, a niečo iné robím(double bind), keď to, čo hovoríme že je dobré, sa napr. nevypláca (=javí sa ko zlé) a pod.

    Klasický príklad: dieťa z prostredia, kde vzdelanie, učenie( nadobúdanie vedomostí...) nie je nijaká hodnota, nie je pokladané za dôležité. Kde nikto nijaké vzdelanie nemá- a napriek tomu má peniaze, má to, čo sa cení, prachy, prestíž s nimi spojenú (lebo je napr. úžerník, špekulant).Kde si vážia toho, kto má svaly a dokáže hocikoho skopnúť zo schodov.A z cintľaviek, čo sa nechcú mlátiť, nechcú šikanovať nikoho z ,,nepriateľskej strany" si robia posmech a neuznávajú ich.Tam samozrejme ten zámerný výchovný vplyv napr. etopéda, reedukácia, bude menej účinný ako bola tá výchova v širšom zmysle prebiehajúca až do chvíle, kým sa decko nedostane do reedukačného detského domova. Tá ,,polepšovňa" je navyše zase len prostredie, ktoré je podobné tomu, z kt. ten chovanec prišiel... platia tam tie isté pravidlá a hodnoty. Pedagóg má len malý prioestor na manévrovanie. Ak sa mu podarí podnietiť v niektorej už do značnej miery sformovanej osobnosti snahu po zmene, je to ozaj majstrovský kúsok.Samozrejme nie mentorovaním, nie iba a predovšetkým trestaním. Alebo môže rezignovať.Čo mnohí robia po niekoľkých rokoch v takom zamestnaní... alebo na to ani pri vstupe do toho zamestnania nemali.

    S čím by ste nesúhlasili?
    9.1.2012 19:51 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Zena pry pri porodu zaziva bolesti, pri jakych muz udajne umira.
    člověče, slyšel jsem o chlapech, co třeba omdlej, ale že by nějakej při porodu umřel, když přitom žena zažívá bolesti, to jsem ještě nežral ... :-)
    belisarivs avatar 9.1.2012 20:19 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tak si nech dat dvojity klistyr a zasit prdel. :-D

    Predpokladam, zes to pochopil tak jak jsem to myslel a ted si delas prdel.
    IRC is just multiplayer notepad.
    6.1.2012 18:46 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    1.Na jednej strane sa tu sťažujete na nevychovanosť ,,gerontov" z povojnových generácií, na druhej tvrdíte, že potomkovia týchto sa naučia správať ,,slušne" sami od seba.Nejde len o tú etiku, ide aj o niečo hlbšie, a to sa osvojuje najmä v tej prvej fáze socializácie - čím neskôr, tým to ide ťažšie a v určitom veku už je na výchovu vkusu (i toho etického) neskoro.Kto to do seba nedostane včas, z vlastného popudu vás odstrčí napr. od toho tlačítka pri dverách v metre, alebo vám vynadá v električke, keď vám stúpi na nohu, že ste sa neuhli.

    My máme tých od 15 vyššie a už by nejaké základné spôsoby kultivovanejšieho správania mali mať zautomatizované- ale nemajú.Niet sa čo diviť, keď nemajú na to okolo seba dosť príkladov, od ktorých by sa to mohli naučiť. Napr. taká maličkosť, aby niekomu, kto vysloví inú mienku neodpovedali: ,,Blbosť"... a pod., aby nevyhľadávali príležitosť, len ako sa na niekoho vyťahovať,robiť si z neho posmech, urážať a pod.Všetci sú svine, všetci sú blbci a oni sú majstri sveta.

    2.Čo je podľa Vás povinnosťou pedagóga? Vyučovanie svojho predmetu - a dosť? Klapky na očiach, odučím, čo mám a kašlem na to?Tu nejde o predsa o mňa,pre mňa by bolo oveľa jednoduchšie odkrútiť si svojich 45 minút a raz do týždňa si odstáť na chodbe dozor. My so žiakmi komunikujeme úplne normálne, nie ako cudzí,ale vy si to zrejme neviete predstaviť.

    3. Ja som už napísala, že s úsmevom poďakujem, ak by mi niekto chcel uvoľniť miesto.Na rozdiel od Vás si nemyslím, že by to gentlemenstvo voči ženám nemalo zmysel.Marcela Vám to napísala za mňa. Žena je (väčšinou)krehkejší tvor ako muž,citlivejší a muž by sa mal naučiť s tým počítať. Aj keď nie je nad jej fyzické sily stáť v MHD, dobre jej padne, ak jej muži dajú symbolicky najavo, že môže rátať s ich ,,pevným ramenom":) za každých okolností. To muža šľachtí. A to ženy na mužoch priťahuje.
    6.1.2012 18:49 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    oprava: nejde len o tú etiketu.....
    6.1.2012 21:07 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    OT:

    uz sem se vas chtel davno zeptat, jestli vite odkud pochazeji Slovaci.
    gtz avatar 6.1.2012 21:46 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    dade neblbni, to zase bude flame :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.1.2012 00:42 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    že by sa dad bol medzitým tiež skamarátil s jílkom?
    gtz avatar 7.1.2012 12:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    tiež skamarátil s jílkom
    myslíte mne? Já s JJ nejsem kamarád, párkrát jsme si spolu i něco ostře řekli, osobně jej neznám. Občas mi vadily ty jeho blogposty, ale kdeže ty loňské sněhy jsou.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.1.2012 18:20 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    tiež skamarátil s jílkom
    myslíte mne? Já s JJ nejsem kamarád, párkrát jsme si spolu i něco ostře řekli, osobně jej neznám. Občas mi vadily ty jeho blogposty, ale kdeže ty loňské sněhy jsou.
    pýtala som sa dada,na neho čakám, ale asi nepríde:)
    7.1.2012 00:26 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Odkiaľ pochádzajú Česi? Sú to Kelti, Bojovia- Bohemi ( lebo Slovanom je byť v poslednom čase neIN)?Mimochodom, Cigánov- kočovníkov, komediantov volali vo Franc. Bohémi- podľa Čechov.

    Alebo sú Česi čiastočne Nemci?

    Slovania sa na naše územie sťahovali v niekoľkých vlnách, tá tretia je skôr príbuzná jazykovo údajne s južnými Slovanmi - oddelili ich Maďari. Žili sme tu tiež na juhu 250 rokov po prisťahovaní s Avarmi. Na východe( Zemplín..) po sa po niekoľkých morových ranách a hladomoroch usadzovali Rusi ( Rusíni), Poliaci, prišli sme ľudia z Nemecka ( Spiš, Gemer a ostatné časti Slovenska) Balkánu, sev. Talianska ,ukrajinskí, rumunskí, poľskí pastieri ( ktorých potomkami sú aj vaši Valasi a gorali).Ale aj tak vraj máme v génoch najviac svojich paleolitických a neolitických predkov a podobáme sa geneticky najviac na južných Nórov.Tak si vyberte.
    7.1.2012 01:39 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ja sem spis myslel na ty mladsi kolegy, kteri komunismus nezazili a ti mozna nevedi ze vsichni Slovaci pochazeji z Hlohovce.
    7.1.2012 01:49 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Hlohovec? To je odtiaľto ďaleko. Ja som z celkom iného kúta Slovenska.

    A prečo z Hlohovca? Leopoldov?No, nedivila by som sa, keby niekto prišiel s teóriou, že my, Slováci- boľševici sme zriadili v Leopoldove basu pre českých odporcov komunizmu.
    7.1.2012 14:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Proč z Hlohovce? Protože tam sídlila "Slovakofarma". ;-)
    7.1.2012 17:42 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Proč z Hlohovce? Protože tam sídlila "Slovakofarma". ;-)
    odhalila som to tesne nad ránom:))
    gtz avatar 7.1.2012 14:11 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Leopoldov
    to přece byl a je žalář pro nejtěžší zločince tedy III. nápravná. A Leopoldov myslím, že nebyl pro politické.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.1.2012 14:46 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Byl. Byl tam zavřená i jistý JUDr Gustav Husák, později známý jako president. A také Jan Hájek, můj prastrýc (politický vězeň za všech režimů krom první republiky)
    gtz avatar 7.1.2012 17:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Dagu
    zavřená
    , mi nic neříká. :-) Nevím do kdy byl pro politické, ale já si ho pamatuji někdy od 78-79 jako III. nápravnou. Pak později když jsem vojákoval v Přešově u nás sloužil i jeden lampasák, který byl tam odtud a taky mluvil jen o III. nápravné. Ano mohlo tam být oddělení pro politické.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.1.2012 17:43 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jsem Husákovi sebral mužství, jsem já to ale :)))

    Já nevim co bylo v Leopoldově, vim jeno těhle dvou politických. Také nevím, že by se to dělilo. Tedy za bolševika. Naopak politické strkali s chutí ke klasickejm kriminálníkům, jen ať si to vyžerou. Snad jen že političtí nechodili většinou do III, Ovšem Minkovice zase stály dle všeho za to, i když to byla II.
    gtz avatar 7.1.2012 17:47 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tehdy za bolševika byla III myslím jen Leopoldov. Nepamatujete si na vzporu věznů v 1990 roce?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.1.2012 20:51 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nevim, Myslim že Valdice ještě. Každopádně tam byly nejtěžší tresty. A zavřeli tam Jirouse.
    gtz avatar 7.1.2012 20:53 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Za totálky byla trojka jen v Leopoldově. Valdice byly tehdy II a po rozdělení republiky se z Valdic stal žalář pro ty nejhorší případy.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.1.2012 21:37 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nemůžu si pomoct, ale odkazy co hází Google mluví o Valdicích jako o III nápravné. A od padesátých let mix vrahů a politických.
    gtz avatar 7.1.2012 21:55 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já jsem o tom kdysi mluvil s jedním známým, který dělal údržbu pro to ministerstvo (dělal pro ně elektro-instalace bezpečnostních věcí) a Valdice byla původně jak píšete III pak se z ní stala již nevím v kterých letech těžší II a po revoluci opět ta nejtěžší III. Jak on říkal tak Valdice a Leopoldov se dělily o ty nejhorší do nějaké době pak se to přesunulo právě do Leopoldova. Pamatuji si jak někdy v 80-letech byl nějaký proces s nějakým vrahem a tehdy šel právě do Leopoldova.

    Pravdu asi máme oba, ty šachy co tehdy byly se moc dohledat již nedají.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.1.2012 22:13 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já se rozhodně nechci o tohle hádat. za a) je to zbytečné b) nic o tom nevím, jen co tak jsem zaslechl a přečetl. A viz výpověď Gruntoráda u soudu s Vondruškou (citát dole), tak bylo sporné, co bylo horší.

    Tenkrát ta vzpoura v Leopoldově, na té bylo zajímavé (pro mně) že mluvčím vězňů byl, jak jsme si všimli, snad správně, P.P. Asi nejlepší horolezec v historii Československa, světová třída a žel, poněkud problematická povaha... něco bylo asi i na něj nasazený... a to prostředí kriminálů tu jeho povahu dorazilo a tak se vezl a vezl. Ale zemřel v horách.
    gtz avatar 7.1.2012 22:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jenže proč ta vzpoura vznikla? Díky amnestii. Díky ní bylo propuštěno i x-věznů, kteří tam měli zůstat a dalších 250 lidí si myslelo, že amnestie se na ně má vztahovat také (díky tomu jací vězni byli propuštění). Ale to je jen historie.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    10.1.2012 23:38 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    gtz, o niečom úplne inom, ale pamätám si náš rozhovor, kde padala všelijaká kritika na Slovákov a ich úlohu v dejinách;-)a rozoberali sa slovenské nedostatky, tak som sledovala kauzu český kamionista a tu je záver:

    TASR | spravy.HNonline.sk | 16:42 10. 1. 2012 Vodič kamiónu s drogami dostane 25 tisíc eur

    Ministerstvo vnútra (MV) SR a vodič českého kamióna Zdeněk Pekara, ktorého v decembri 2010 zadržali turecké orgány v rozpore s medzinárodnou dohodou o využití inštitútu tzv. kontrolovanej dodávky , sa dnes dohodli na finančnom zadosťučinení. MV SR zaplatí Pekarovi 25.000 eur.

    Podľa hovorcu ministerstva Gábora Grendela ide o vyjadrenie solidarity, ktoré rezort očakával od tureckej strany. Generálna prokuratúra SR, ako aj Európska jednotka pre justičnú spoluprácu (EUROJUST) totiž potvrdili, že išlo o riadne koordinovanú akciu bezpečnostných orgánov viacerých európskych štátov v zmysle medzinárodného práva. "Hoci je dnes nepochybné, že incident nespôsobila slovenská polícia, vítam toto finančné zadosťučinenie ako gesto zo strany Slovenskej republiky," vyhlásil Pekara.

    http://m.hnonline.sk/c3-54390950-kw0000_d-cesky-vodic-zadrzany-v-turecku-dostane-odskodne
    gtz avatar 11.1.2012 21:06 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Díky za info, nějak jsem toto nesledoval. Z důsledku pracovního vytížení nějak nemám moc času. Ohledně odškodného mi to připadá tak akorát za to co si musel prožít.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    13.1.2012 07:22 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    V tomto ja bývam dôsledná. Nemám rada neukončené rozhovory:).
    gtz avatar 13.1.2012 17:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    pustil jsem něco takového z hlavy, mám toho nyní nad hlavu, ale díky aspoň vím jak to dopadlo. Otázka je jen zda ty peníze jsou dostatečné, sice jsem psal, že ano, ale nyní když se na to dívám po delší době tak ztráta zaměstnání, pověsti, útrapy ve vězení apod. by mohly být ohodnoceny lépe.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    14.1.2012 00:26 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Možno ste prehliadli, že odškodnený kamionista sám prehlásil, že to nebola vina Slovákov, ako sa dodatočne ukázalo, a že odškodné zo strany SR vníma ako slušné gesto - v tom zmysle, prepáčte, že to necitujem presne. Turecká strana sa na odškodnom zatiaľ podieľať nebude.Výhradne my, slovenskí daňoví poplatníci, to zaplatíme.Takže a&spoň aká - taká spokojnosť;-), dúfam.

    V ankete kolegovia - vodiči kamiónov vyjadrili poväčšine svoj subjektívny názor, že vodič vždy vie čo naloží, asi vedia o tých rôznych rizikových nákladoch, čo občas prevážajú, svoje.Alebo si myslíte, že vzájomné kšefty tých prepravcov sú úplne kóšer?
    gtz avatar 14.1.2012 00:39 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Omlouvám se to jsem přehlédnul. Bylo to jen to, že policie si ho najala apod. nechci to zase rozebírat. Oni ví co naloží pokud se jedná o něco co lze zjistit, ale nelze zjistit zda veze to nebo to pokud má za sebou cisternu. To by prostě musel každý náklad podrobit chemické analýze. Kšefty nejsou košér, ale dostanou za to pořádně zaplacené. Pokud si ho někdo najme, aby něco někdo natankoval v nějaké chemičce a kamsi odvezl tak se musí spolehnout, že to natankoval je to co má tam být.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    14.1.2012 04:30 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Len som podpichovala.:))

    Som na strane toho šoféra,bez ohľadu na národnosť a štátnu príslušnosť.Po tureckých vpádoch finančných skupín, ktoré hrajú v našom štátiku s nami bábkové divadlo je to ozaj zenedbateľná čiastka.
    gtz avatar 14.1.2012 11:48 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    chápu, ale bedny ovlivníte, ale to co Vám teče do cisterny ne. Akorát jsem zvědav jak se k tomu celému postaví Turci. Majitel té firmy se pokoušel o nějakou žalobu či co a myslím, že to půjde do ztracena.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.1.2012 21:39 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Pro zajímavost:

    Forma úniku z Minkovic, dle sdělení svědka, existovala. Bylo jím udavačství, za které byl takový vězeň přeřazen do „jedničky“. Minkovice byly „dvojka“ (čili 2. nápravná skupina). Jiří Gruntorád byl naopak (jako „potížista“) přeřazen do třetí, formálně nejhorší skupiny, do valdické věznice. „Valdice byly lepší než Minkovice,“ zazněla odpověď Jiřího Gruntoráda. Za čtrnáct valdických měsíců „dostal“ jen jeden kázeňský trest „za opomenutí“, zatímco za dva roky v Minkovicích obdržel za neexistující přestupky velké množství kázeňských trestů. Jiné poměry ukázal i valdický vychovatel slovy: „Nás nezajímá, co je o vás v papírech, tady začínáte od nuly.“
    7.1.2012 17:44 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    no, ten tam sedel za burž. nacionalizmus ... Clementis,krajan,to šťastie
    7.1.2012 17:44 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    nemal
    7.1.2012 02:13 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova

    jaaaaaaaaj, už mi to došlo... to bude nejaký vtip so Slovakofarmou... to som nepoznala... ale ak tam aj vyrábali nejakých Slovákov, už to asi vytunelovali a čo ešte stálo zato,odvlieklo sa do zahraničia.

    7.1.2012 09:11 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    S Čechy to jasné. Z Vídně. Rakoušáci pak z Prahy a Moravy. Za Rakouska - Uherska se to prohodilo, Mimoděk. Což je vidět na jmenénech 'Cechů a Rakušanů (Muler, Gross... v ČR a Vranicky, Komerek... v A). Morava vyla vymlácena Turky a osídlena cz Itálie (Valaši) a Francie. Ti také přivezli víno. Jediné skutečně čisté etnikum v ČR se tak zdají být židé a zejména cikáni.

    Slováci přicházejí z Slovenska, Pocházejí? Pocházejí po Slovensku, ale zejména pocházejí, někdy i poběhávají po českých nemocnicích v roli personálu. Slovák se liší od čecha větší láskou ke kořalce, Slovenka se pozná, že je s ní větší sranda v posteli.

    Hezkej dnešní šábes přejeU!

    7.1.2012 14:15 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    7.1.2012 15:50 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Židia boli na Slovensku skôr ako Slovania. Ešte za Rimanov. Potom im síce chvíľu prísne zakazovali, aby sa sem sťahovali, ale nakoniec páni magnáti prišli na to, že by sa z toho dal vyžmýkať finančný kapitálik. Tak si ich usadzovali na svojich panstvách a kontrolovali im účtovníctvo. Potom im Tolerančný patent umožnil voľný pohyb a ešte k nám utekali chasidi z východu pred pogromami.A aj z Moravy.Čo som tak čítala. Takže Slovensko bolo značne židovské a ja z domu poznám niekoľko židovských slov, ktoré splynuli s rečou mojich predkov.Ako všetci utláčaní, vrátane mnohých Slovákov, aj nejedni Židia chceli byť na strane mocných, Maďarmi.Takže náš vzťah bol komplikovaný.Vyčítal môj kamarát v archíve nejakú slečnu Roth z Dolnej Zeme konvertovanú na kresťanstvo a vydatú za jedno meno, čo mi je povedomé:). Tak neviem.
    7.1.2012 15:57 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Aké to meno?
    7.1.2012 17:09 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    meno rodiny môjho starého otca, pradedo mal manželku, o ktorej som sa dozvedela len toľko, že nebola odtiaľto, niekde ju vzal, kde, nevedno,prababička ( z druhej maminej strany) si spomínala, že bola malá, počerná a zomrela mladá asi po 12 deťoch:), starý otec si ju nepamätal, nič o nej nevedel, jeho otec bol málovravný:)... no a v tom čase niekedy, keď sa pradedo mohol ženiť si muž rovnakého mena z tohto mestečka mohol vziať konvertovanú Rothovú
    7.1.2012 17:19 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Aha, Nojo, "zajordánští slované" :))))
    7.1.2012 01:05 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    belisarivs avatar 7.1.2012 11:25 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Na jednej strane sa tu sťažujete na nevychovanosť ,,gerontov" z povojnových generácií, na druhej tvrdíte, že potomkovia týchto sa naučia správať ,,slušne" sami od seba.
    Tak to teda ne. Ja tvrdim, ze davat zenam prednost by muze nemely ucit zeny. To je dost podstatny rozdil. Podsouvate mi ten nesmysl zamerne nebo jenom nevenujete tomu na co reagujete nalezitou pozornost?
    My máme tých od 15 vyššie a už by nejaké základné spôsoby kultivovanejšieho správania mali mať zautomatizované
    Nesmysl. V 15 jima clouma puberta. To nevite?
    Niet sa čo diviť, keď nemajú na to okolo seba dosť príkladov, od ktorých by sa to mohli naučiť.
    Coz je prave selhani tech predchozich generaci. Slusnemu chovani se clovek uci pozorovanim. Ne tim, ze mu to nekdo namele do hlavy.
    Napr. taká maličkosť, aby niekomu, kto vysloví inú mienku neodpovedali: ,,Blbosť"... a pod.
    Kdyz nekdo rekne zjevny blabol, tak proc ne? Ja osobne mam radsi uprimnost nez maskovanou fales a pretvarku.

    Ad 2. To je uplne normalni. Skola je interakce jako kazda jina. Jsem proste toho nazoru, ze primarne by meli zaka vychovavat predevsim rodice. Nicmene ve skole muze pozorovat a ucit se tak. Ze jej kantor obcas napomene, nebo ho o necem pouci povazuju za ulpne normalni.
    Na rozdiel od Vás si nemyslím, že by to gentlemenstvo voči ženám nemalo zmysel.
    Zase jste nepochopila co jsem psal nebo mi neco podsouvate. Budiz. Ja na to reagovat nebudu.
    Žena je (väčšinou)krehkejší tvor ako muž,citlivejší a muž by sa mal naučiť s tým počítať.
    Ten rozdil je naprosto minimalni. Staci, kdyz se s tim bude pocitat do te miry, ze ve sportu proti sobe nepostavite muze a zenu. Snaha naznacit, ze se stojici zena za par minut rozpadne na prvocinitele, nemuze narazit na pochopeni.
    Aj keď nie je nad jej fyzické sily stáť v MHD, dobre jej padne, ak jej muži dajú symbolicky najavo, že môže rátať s ich ,,pevným ramenom":) za každých okolností.
    Tohle je proste nesmysl. Mezi dvema cizimi lidmi, kteri se dost mozna uz vickrat neuvidi je tohle irelevantni.
    IRC is just multiplayer notepad.
    7.1.2012 15:07 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    1/Keď vy budete mať synov, naučia sa správať k ženám od vás a odpozerajú to od ostatných mužov vo svojom najbližšom okolí- ak by nemali doma a v tom okolí od koho, možno sa na to podujme škola, a možno si pedagóg povie, kašlem na to, aj tak z toho nevychovaného pangharta nič nebude:). /Namele do hlavy-vy ste museli mať nejakých autoritatívnych pedagógov a asi ste ich nemali veľmi v láske./

    2/ Počkajte, až budete vedieť o puberte toľko ako ja.:)

    3/ Zaujímavé, že práve vy tak sugestívne hovoríte o podsúvaní. 4/ U toho, kto nechce, na pochopenie naraziť nemožno.

    5/ Aha, takže vy by ste uvoľnili miesto žene, ale nie cudzej, ktorú aj tak už nikdy neuvidíte. No, čo je doma, to sa počíta.
    belisarivs avatar 7.1.2012 15:26 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Chtel jsem i neco napsat, ale skoda slov, kdyz mate pred ocima tmu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    7.1.2012 15:34 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    a čo ste chceli napísať? ... ani ste mi to nemali povedať,teraz budem zvedavá:))
    Dalibor Smolík avatar 7.1.2012 15:43 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Když jsem byl malý chlapec, tak si vzpomínám, že mi otec říkal zajímavé zdůvodnění toho, že se má dávat přednost ženám (při vstupu do dveří apod.): Ženy mají život ve skutečnosti mnohem těžší než muži, tak jim lze alespoň pomoci v tom, že budou muži k ženám galantní. Sice to moc nepomůže, ale aspoň něco je lepší než nic. :-))
    Docela jsem toto vysvětlení vzal.
    Zena nikoliv (ci o nic vic nez muz)
    Nemohu porovnat, ale je to o té galantnosti. Nicméně vím, že ženy bývají například náchylnější k omdlévání, vzniku křečových žil, páteř apod., domnívám se, že muž (při zhruba stejném zdravotním stavu a věku) to stání snáší lépe. Zase se říká, že ženy víc vydrží než muži, takže fakt nevím.
    Pravdou je, že ještě naše generace se galantnosti aspoň trochu učila, ale jak čtu příspěvky a vidím chování mladších, tak je to už dneska přežitek. (Nicméně podobný rozdíl viděl již otec mezi jeho generací a tou mojí, takže se vracíme zase do starého Babylonu..)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    7.1.2012 15:56 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Galantnost je také krásná hra.

    Dnes často kdekdo pláče, že se nemůže seznámit. Nedivím se, jak má nesmělejší člověk na ulici začít hovor? Ještě když neví, není-li to militantní feministka, které když řeknete že je krásná, tak vás zmlátí a zavolá policii, nakonec si odsedíte pár let v tom Leopoldově :-)

    S galantností to jde raz dva. Pustíte dámu sednout, ona řekne chladné díky - tak nic. A nebo řekne děkuji Vám, jste tak laskavý, dnes jsem opravdu unavená. A copak Vás tak unavilo slečno? A už to sviští, už to jede, procházka, cukrárna, sbírka motýlů... :-)

    No, a tady mudrujou proč. :-)
    7.1.2012 17:28 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ste si istý, že Leopoldom tým chudákom väzňom ešte nevytunelovali?
    7.1.2012 17:29 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ov:)
    gtz avatar 7.1.2012 17:36 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    :-) funguje ještě Sabinov? když jste tam někde odtama :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.1.2012 17:58 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ježiš... vojenská basa v Sabinove... na tú mám pekné spomienky, lebo tam bola tá autobuska, kde som čakala na autobus na pamätný výcvikáč(povinný branný kurz)... ale o tom brannom kurze radšej nie, to by mali milovníci vojenskej histórie zase v vodu na mlyn... myslím, že tam nemá už kto sedieť,okrem nejakého toho ministra obrany
    gtz avatar 7.1.2012 20:28 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    a existuje? na to jsem se ptal? Nebo z toho je nyní normální basa? Vím, že tam basa byla. Když jsme jezdili na hlídku na muničák v Ražnenech tak ta památná basa byla kousek. A naši velitelé nám stále říkali, že když uděláme bordel nebo budeme nadávat na režim na vojně tak tam skončíme.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.1.2012 21:19 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    8.1.2012 02:07 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    :-) funguje ještě Sabinov? když jste tam někde odtama :-)
    ale nie som od Sabinova, to je ďaleko,len som chodila do školy do školy do Prešova, v rámci kt. sme mali ten povinný branný kurz za Sabinovom, tak si dobre pamätám tú basy, stávali tam blízko autobusy:)... a chodila som po východe kedysi okrem zemiakových brigád na služobky, takže to trochu poznám:)
    gtz avatar 8.1.2012 12:09 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    však Sabinov je celkem kousek za Prešovem :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    8.1.2012 13:43 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    veď práve... stavila som sa pred výcvikáčom s kamoškami na kus reči, v Carpane:) a potom som šla až do Prešova ... no a vystúpila som po tom, ako som zadriemala v autobuse hneď na nasledujúcej zastávke, v Prešove neďaleko námestia... do Sabinova som dorazila snáď posledným autobusom a to ešte nebol koniec... len začiatok :)
    8.1.2012 13:45 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Carpano... to bolo v KE... pri Dóme... iste poznáte
    gtz avatar 8.1.2012 14:02 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    moc si na to už nepamatuji. Byl jsem tam zhruba 1/2 roku od podzimu 83 do jara 1984. A když se někam šlo tak převážně do Dukly na pivo. Byli jsme tam jednou na nějaké místní disco nebo co to bylo a každý se na nás díval jako na exoty :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    8.1.2012 15:04 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Hotel Dukla je v Priašive:).. to bola tiež naša kaviareň, študentská, medziprednášková, lebo sme vtedy odtiaľ mali do školy len na skok.Vojaci chodili do Lipy:) a aj do Hviezdy pri ,,koleji" čiže intrákoch... a aj študenti, lebo bolo lacno a do rána:).
    gtz avatar 8.1.2012 20:04 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jedna z nich je mi povědomá :-) ale jsou to roky co jsem byl.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    pavlix avatar 4.1.2012 15:21 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Neprehliadnuť, že nedali ráno, keď vchádzame do školy, prednosť vo dverách dievčatám...síce žartom, ale vždy ich na to upozorniť.
    Vidíš a já měl pocit, že všude čtu o emancipaci a rovnoprávnosti.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    4.1.2012 17:03 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tolerance a ohleduplnost jsou odlisne veci. A jak byste popsal ten rozdíl?

    muj respekt jenom proto, ze jeho predkove soulozili drive nez moji. Obávám se, že jste poněkud zaměnil příčinu a následek, Ona případná úcta a ohledy se neodvozují od data narození, ale od toho co z toho plyne, tedy od toho že ten člověk je starý. Tedy sil mu ubývá, někdy potřebuje i pomoc. My, neb jsme sobci, mu pomůžeme, aby tento zvyk zůstal zachovám do doby, kdy budeme staří my. Také třeba máme někoho staršího ve svém okolí, který je nám stále k užitku a nebo, i to se stane, k němu máme citový vztah. Tedy zase se nám hodí zvyk, takové lidi trochu chránit.

    Ono dokonce někdy starší člověk víc ví. Nebo lépe. To ovšem zdaleka není pravidlo, na která se dát spolehnout. Nicméně i to může být důvod k ochraně.
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 17:11 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To je přesně ono, Dagu. Všichni rozumní lidé vědí, že koloběh života je neúprosný. Ten, kdo je dneska silný a produktivní ví, že i jeho čas jednou příjde .. pokud se chová ohleduplně ke starším, má pocit, že mu to jednou někdo vrátí (jistě, nemusí .)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    4.1.2012 20:46 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Rozprávka O troch grošoch :)
    belisarivs avatar 5.1.2012 08:23 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tolerance a ohleduplnost jsou odlisne veci.
    A jak byste popsal ten rozdíl?
    Abych to uvedl na pravou miru. Ja tam tvrdim, ze tolerance a ohleduplnost jsou odlisne od respektu.

    Respekt povazuji za vnitrni pohnutku, zatimco toleranci spise za vejsi projev na ktery clovek dojde rozumem (jako treba ze je spravne tolerovat nazory druhych, byt k nim nemusim pocitovat jakykoliv respekt a muzu ty nazory povazovat rovnou za hovadiny). A ohleduplnost povazuju spise za dulezity atribut spolecenskeho chovani, kdy proste clovek kouka kolem sebe, jestli nedela neco spatne vuci ostatnim.
    muj respekt jenom proto, ze jeho predkove soulozili drive nez moji.
    Obávám se, že jste poněkud zaměnil příčinu a následek, Ona případná úcta a ohledy se neodvozují od data narození, ale od toho co z toho plyne, tedy od toho že ten člověk je starý. Tedy sil mu ubývá, někdy potřebuje i pomoc.
    Nikoliv. Odvozuji se pouze ohledy. Uctu si musi clovek zaslouzit. A to tak, ze jinak nez tim, ze proste zestarne. Nemam problem pustit stareho cloveka sednout, nebo mu dokonce pri sedani pomoci. Ale to jeste neznamena, ze si ziskal mou uctu a respekt (pro ty pomalejsi podotykam, ze to samozrejme neznamena, ze jim pohrdam, ale spis ze jej vnimam neutralne).
    Také třeba máme někoho staršího ve svém okolí, který je nám stále k užitku a nebo, i to se stane, k němu máme citový vztah. Tedy zase se nám hodí zvyk, takové lidi trochu chránit.
    Neni mi jasne proc se to tu rozebira, kdyz tu o tom nepadlo ani slovo.
    IRC is just multiplayer notepad.
    5.1.2012 09:11 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Slovo respekt v češtině znamená A) vážnost, úcta B) bázeň, ohled. Tedy i ohled. Ach ta slova a slovíčkaření.

    Co by měla dělat úcta v tramvaji mezi neznámými lidmi, to opravdu netuším? Ovšem že, pokud nejste duševně nemocný, cítíte neutrální vztahy. Také si těžko dovedu v praxi představit, že se obrátíte na stařenu nad vámi, pohovoříte s ní o jejím životě, postojích, politické orientaci a vztahu ke křečkům a pak řeknete: Ano" jste hodna úcty, sedněte si! Ale to snad nikdo nechtěl?

    Také třeba máme někoho staršího ve svém okolí, který je nám stále k užitku a nebo, i to se stane, k němu máme citový vztah. Tedy zase se nám hodí zvyk, takové lidi trochu chránit.

    Neni mi jasne proc se to tu rozebira, když tu o tom nepadlo ani slovo. Tak to zase není až taková makačka na to přijít. Na to proč. Vy raději píšete než čtete, co? :)))) Padaly tu důvody, proč se chovat k starým lidem s ohledu. Myslím že nebyl zmíněný, tak přidávám, důvod "předběžné opatrnosti! Tedy udržovat prostředí k starým vlídné do doby, kdy sestárnem, nebo kdy mhd pojede nám blízký starý člověk.
    belisarivs avatar 7.1.2012 14:38 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Slovo respekt v češtině znamená A) vážnost, úcta B) bázeň, ohled. Tedy i ohled. Ach ta slova a slovíčkaření.
    Kazda cerna kocka je kocka > kazda kocka je cerna?

    Kdyz uz nekoho respektuju, tak vuci nemu mam ohled. Ale to, ze k nekomu mam ohled jeste neznamena, ze ho respektuju.
    Co by měla dělat úcta v tramvaji mezi neznámými lidmi, to opravdu netuším?
    Ma tam byt otaznik? Ja to chapu jako normalni sdeleni, protoze ta veta je tak konstruovana.

    Pokud je muj usudek spravny, tak potom vypadate jako Cimrman, ktery zastava nazor, jez zaroven vyvraci.

    Sam jste napsal, ze respekt je i ohled i ucta. Paklize tedy, podle vas, vuci nekomu mate ohledy, tak vuci nemu mate i uctu. Pak si ovsem v te vete protirecite.
    Také si těžko dovedu v praxi představit, že se obrátíte na stařenu nad vámi, pohovoříte s ní o jejím životě, postojích, politické orientaci a vztahu ke křečkům a pak řeknete: Ano" jste hodna úcty, sedněte si! Ale to snad nikdo nechtěl
    To same. Ja rikam, ze muzu z ohledu pustit stareho cloveka sednout, ale to jeste neznamena, ze ma muj respekt ci uctu.
    Vy raději píšete než čtete, co?
    Nic ve zlem, ale tuhle otazku jsem mel zjevne polozit ja vam. ;-)
    Padaly tu důvody, proč se chovat k starým lidem s ohledu.
    A ja se, u vsech rohatych, znovu ptam proc to tu rozebirate, kdyz jsem to nezpochybnil. Odpovite mi na to, prosim?
    IRC is just multiplayer notepad.
    7.1.2012 15:00 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To víte že odpovím. Myslím že tahle debata začíná vypadat, že tu děláme poctu absurdnímu divadlu, zejména nedávno zemřelému dramatikovi, který tak rád pracoval s vyprázdněným jazykem :-)

    Také mi to připomíná spor mezi Wittgensteinem a Russellem o nosorožce (Google najde).

    Tedy řekl bych že už oba slovíčkaříme, což je u mne teda pěkná ostuda a nechávám toho.

    Člověk který mudruje v tramvaji nad pohnutkami, které by jej měli vésti k tomu, aby pustil sednout strace, stařenu, nemocného, matku s dítětem, hledá správnou definici... já myslim že takový člověk není zdravý, ani pořádně smysluplně zaměstnaný. :-) A jim být nechci. :))

    Pokud jde v téhle debatě, a některé indície na to naznačují, že smyslem je vyhrát, kdyby tomu tak náhodou bylo, pak tedy slyšte: Vyhrál jste! Máte naprostou pravdu a měl jste jí od samého začátku a tato pravda s Vámi zůstane jak blechy veverce! :)))

    Takže klidně pusťte někoho sednout pro respekt, úctu, zvyk... jak je libo. A když ho nepustíte, ono se to taky, jak říkají v kruzích vyššího kléru, neposere. :)))
    7.1.2012 17:00 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Člověk který mudruje v tramvaji nad pohnutkami, které by jej měli vésti k tomu, aby pustil sednout strace, stařenu, nemocného, matku s dítětem, hledá správnou definici... já myslim že takový člověk není zdravý, ani pořádně smysluplně zaměstnaný. :-) A jim být nechci. :))

    tak to ste ma potešili:))) ale v podstate máte pravdu, zamestnávam sa všetkým možným, len nie tým, že v PO končia prázdniny a ja som zase nič....
    belisarivs avatar 7.1.2012 22:43 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    O zadne vitezstvi mi nejde.

    Jenom me ponekud rozladily vase poznamky z kterych cisi nepochopeni o cem mluvim. A rozladily me z toho duvodu, ze je v nich naznaceno, ze jsem buran, ktery, mimo jine, nepousti lidi sednout, ackoliv jsem tu nekolikrat prohlasil, ze s tim nemam problem.

    Rad bych pripomenul, ze to byla debata na tema ohled x respekt (kde jste mi sam dal, neumyslne ;-), za pravdu).

    Cili, mne nejde o to, abyste odesel jako porazeny a znevazeny clovek, ale abych ja neodesel jako clovek, u ktereho je zpochybnena jeho lidskost, byt vas neobvinuji ze zleho umyslu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    7.1.2012 22:57 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Cili, mne nejde o to, abyste odesel jako porazeny a znevazeny clovek, Šmarjá! Jak byste toho chtěl tady docílit? :-)

    A rozladily me z toho duvodu, ze je v nich naznaceno, ze jsem buran, ktery, mimo jine, nepousti lidi sednout, To se v tom dalo najít? No to mi děsí. Ale tentokrát vážně.

    Rad bych pripomenul, ze to byla debata na tema ohled x respekt (kde jste mi sam dal, neumyslne ;-), za pravdu). Když si to myslíte, já Vám to brát nebudu.

    BTW. Dneska jsem s setkal se slovem respekt ve dvou odlišných významech, ač ho použil stejný člověk. Nevšiml bych si, ale jsem už tady z toho tak zaujatej... :-) První bylo respektovat, jako uznávat autoritu. Druhé bylo, je to vůl, ale respektuji ho Tedy jako tolerance. No, prostě sémantika je složitá věc.
    8.1.2012 08:54 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tohle mi trochu vylekalo. Opravdu jsem Vás nechtěl "obvinit" z nedostatku lidskosti.

    My jsme byli klasicky, jeden o voze a druhý o koze. Ohled x respekt - mně jde o to, že to slova mají pro různé lidi, na různých místech a v různých situacích lehce či velmi posunuté výrazy. To je to, co jsem chtěl naznačit. Tedy se nemůžeme hádat o to, co je pohnutkou, když si nejsme jistí, zda jsem jednotní v terminologii. Opět mi to potvrdila včerejší "terapie" kamaráda, úspěšného managera a neúspěšného partnera žen, který se právě často dopouští toho, že svůj způsob čtení řeči, od nonverbálních a verbálních signálů až po explicitních sdělení, považuje za jediný možný. A pak se diví.

    Další k tématu ode mne je to. Že nad nějakými věcmi se nemá moc mudrovat. To je pak jak v ruským románu. Mám přát "Dobrý den", když vím, že ten den bude špatný, nebo když mé přání není upřímné? Mám pustit sednout pána o holi, i když je to třeba špatný člověk? Život pádí a budeme-li se zabývat podobnýma píč... život produmáme, zbytečně a neplodně. Obecná kultura chování má svůj smysl, udržuje komunitu, lépe se žije, lépe se domluví... má svůj smysl, ale ten není z oblasti technologické, přímočaré logiky, ani prosté ekonomie (i když transakční psychologové to vlastně trochu ekonomicky pojali).

    Ostatně tak činíte, sám píšete, že když se nad vámi objeví někdo sešlý, tak prostě pustíte sednout.

    Poslední: I z tohoto posledního mám nějak dojem, že (v tom případě jste tady minimálně druhý. co jsem si všiml), že těm debatám tady přisuzujete nějaký zásadnější smysl. Já to považuju za milou kecárnu. Tedy rozhodně ne za místo, kde se bojuje o Pravdu, Čest a Slávu ;-). Při vší (opravdové!) ústě k čtenářům abíčka (ani jednoho jsem neviděl živého), kladná ani záporná hodnocení, natož výsledky debat o fťákovinu, nezmění můj život ani mé sebehodnocení. Ale někdy se člověk něco dozví, někdy je to inspirativní a především - bejvá to sranda! Smile if You Can, jak říkáme.
    8.1.2012 11:58 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    O zadne vitezstvi mi nejde.

    Ak ide v diskusii o ,,víťazstvo"(a niekedy ide, však? ),o ,,potupenie súpera," tak to nie je žiadna diskusia. To je to, čo už niekoľkokrát z mojej strany padlo: kto nechce, nemá snahu, "nerozumie." Ak nemá snahu-nejde mu o diskusiu. O čo mu teda ide? O sebaobranu tam, kde jeho nikto nenapadá, nejde; úťtočník je ten, čo diskutuje spôsobom: ,, príliš dlhé, aby som to čítal", ,,čo to meliete", ,,bla bla bla", ,,nechápete text..." To sú, milý belisavrs, pokusy o jednoznačné "potupenie súpera", ktorého ste si, bohvieprečo, za súpera vybrali. Možno Vás niekto nenápadne pripostrčil. Jílek? Opakujete po ňom skoro doslovne výroky , ktoré on používa proti svojim úhlavným nepriateľom, a iste vám neušlo, že k nim patrím. Zrkadlíte ho. Toto som Vám ešte musela napísať. Je to škoda, mali by ste si dávať pozor, aby ste nepodliehali takým tlakom... Inak samozrejme viem, že nie ste v civile ,,buran" a že sa určite k ženám a k ľuďom nechováte ako tí, čo ľudí zhadzujú zo schodov a lámu im hnáty, vulgárne im nadávajú a verejne si vykonávajú na nich rôzne biologické potreby i keď len prostredníctvom slov. A dúfam, že niekde v kútiku duše tušíte,kam ukazuje strelka:)...
    7.1.2012 15:13 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Teď mi dochází, že na abíčku většinou nechápou veselé příspěvky. takže to co jsem napsal by mohlo urazit.

    Tak seriozně, Jendo, seriozně! Nemá tam být otazník. Nevím proč mít úctu, tak jak jé hraji hru s tímto slovem, k lidem co neznám. Krom základní úcty k neopakovatelnému lidskému individuu, ba dokonce jakémukoliv živému tvoru (zejména psu). Tato úcta je paradigmatem, z kterého by dle mého, mělo vycházet naše vlastní bytí, konání ve skutcích i slovech, jakkoliv by tato slova se zdála zmatená.

    Respekt vnímám jako slovo širší, zahrnující mnohotvarou tvář jakéhosi ostychu, poodstoupení od svého aga v pokornému naslouchání toho, co plnilo nadšením Imanuela Kanta, tedy hvězdné nebe a mravní zákon. Mravní zákon ve smyslu čehosi hluboko, ukrytého v základě člověka, snadno přehlédnutelného,lehce přehlušitelného, však věčného.

    Kůůůrva! To jsem napsal pěkně! Musim se pochválit, nikdo to za mne neudělá! :-)
    7.1.2012 17:04 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ale áno, napísali ste to správne:)
    3.1.2012 17:28 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ja i pres svuj vek automaticky nechavam duchodce sednout. A to duchodce rozhodne nerespektuji, ale to neni duvod k tomu nebyt slusny.
    3.1.2012 18:02 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tu ide nevyjasnosť pojmov:).

    Slušnosť sa dá chápať 1/ako ,,bontón", ale to je len to na povrchu,čo môže zakrývať len nejaký skrytý egositický účel, 2/ ako súčasť toho, čomu hovoríme morálka, vnútorné morálne presvedčenie, osvojené hodnoty(a teda pre jedinca prirodzené) hodnoty dobrého-zlého,normy správania s vnútornými sankciami ,,pálila by ma riť, keby som to (ne)spravil...":).

    Ak dávate dôchodcom automaticky prednosť v MHD, aby je to pre vás prirodzené.Na rozdiel od niektorých vzorov slušnosti, ktoré majú sto dôvodov, prečo a za akej situácie to neurobia.

    3.1.2012 18:03 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    asi:)
    belisarivs avatar 3.1.2012 22:08 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To je presne to, co jsem myslel.

    Slusnosti jsi byl nejak naucen, ale tvuj respekt si neziskali.
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.1.2012 12:32 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Tangenciálne na tému výchova a učiteľ
    Učiteľ je od toho, aby poskytoval vzdelanie. Výchovou sa majú zaoberať rodičia.
    bambas avatar 3.1.2012 13:08 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tangenciálne na tému výchova a učiteľ
    Uvedom si, ze ucitel travi vice casu s ditetem, nez rodic. To znamena, mel by v jistem ohledu a samozrejme jen v urcitych mezich zastoupit rodice. A ne ze Pepicek je parchant, ktery mlati spoluzaky a kdyz dostane poznamku nebo reditelskou dutku, tak se rodic divi, protoze se doma chova jako milius. A pak prave dochazi k tomu, ze si rodic mysli, ze Pepicek je hodne ditko a jeste bude vtloukat diteti do hlavy, ze ucitel je blb a at si ho nevsima....
    3.1.2012 15:25 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tangenciálne na tému výchova a učiteľ
    A pak prave dochazi k tomu, ze si rodic mysli, ze Pepicek je hodne ditko a jeste bude vtloukat diteti do hlavy, ze ucitel je blb a at si ho nevsima....
    Ono je to těžké... mezi těma učiteli (zvlášť na zš) je i velké procento těch blbů... a pak jde o to odlišit, kdy je blb ten učitel a kdy se dítě chová jako parchant... ani jedno není výjimečná situace.
    3.1.2012 19:21 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tangenciálne na tému výchova a učiteľ
    1) I kdyby ucitel nakrasne travil s ditetem vice casu, tak je to porad stejna situace, zatimco rodic zna dite z ruznych situaci a prostredi.

    2) Vychova je o hodnotach, kdyby skola hrala nejakou zasadni roli ve vychove, tak maji absolventi 1 rocniku ZS stejne nebo podobne hodnotove systemy...

    3) Ucitel nema do vychovy co kecat. Kdyz Pepicek dostane ve skole reditelskou dutku,tak je to mnohem vice napomenuti pro jeho rodice, nez Pepicka samotneho. Kdyz to rodice nemaji zajem resit, pak holt Pepicka vylouci, problem rodiny, ne skoly.
    otula avatar 3.1.2012 20:59 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tangenciálne na tému výchova a učiteľ
    Jsem šťastný, že jsem vyrostl v době, kdy na výchovu měli lidé názory velmi odlišné od tvých.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    3.1.2012 22:43 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tangenciálne na tému výchova a učiteľ
    holt Pepicka vylouci, problem rodiny, ne skoly
    Jo, to je americky system, hlavne, ze jim to funguje. :-) Jak bylo poznamenano v mem z oblibenych filmu, take nechapu, jak si nekdo muze myslet, ze vyhodit nekoho ze skoly je trest. :-)
    3.1.2012 22:48 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tangenciálne na tému výchova a učiteľ
    2) Vychova je o hodnotach, kdyby skola hrala nejakou zasadni roli ve vychove, tak maji absolventi 1 rocniku ZS stejne nebo podobne hodnotove systemy...
    Predstavujete si to tak, ze 20 hodin tydne za 10 mesicu zmeni 7 let vychovy a genetickou vybavu? To by asi ti ucitele museli byt lehce genialni..

    I kdyz ja co se tyce skolstvi souhlasim s timto nazorem. Ale myslim, ze co na ty deti ma v tomhle pripade spis vliv je celkova situace ve spolecnosti, ze vedi, ze se ucitele mohou jen velmi tezko branit proti rodicum, nez samotny vliv ucitelu (ale mozna je to vlastne jedno a totez).
    3.1.2012 14:42 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    vetsinou naprosto nevnimam okoli takze geronty sednout nepoustim. Kdyz prijde a zepta se tak vetsinou jo, ale to sem taky zazil max dvakrat. Lina huba hotove nestesti.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    3.1.2012 15:49 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jinak, když jsme u toho MHD... Dost mě štve kolik lidí není schopné pochopit funkčnost jednoduchého tlačítka otevírání dveří (alespoň v Praze). Přitom je to tak jednoduché, v metru to má (při zavřených) tři stavy: nesvítí - dveře otevírá fíra centrálně všechny, svítí - je potřeba ho zmáčknout, bliká - už ho někdo zmáčknul. V tramvajích dokonce dva: nesvítí - je potřeba ho zmáčknout, svítí - už ho někdo zmáčknul. A fakt mě potěší když stojím před dveřmi a čekám až se otevřou a nějaký idiot mě začne odstrkovat a sápat se po tlačítku.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    3.1.2012 16:31 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tlacitko v tramvaji ma tri stavy: 1) nesviti, je potreba ho zmacknout, 2) nesviti, neni potreba ho zmacknout, 3) sviti, neni potreba ho mackat.

    Brilantni kus designu, skutecne.
    3.1.2012 18:37 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    +1

    To mi pripomnelo, nedavno jsem videl krizovatku, kde svitila vsude cervena. Nejspis slo o chybovy stav, ale take to byl "brilantni" design - nastala chyba, pro jistotu dame vsude cervenou.
    PepaSFI avatar 3.1.2012 19:28 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    tak jednak bych rád věděl jak je možný vidět semafory pro všechny směry najednou. Obvykle se nachází desítky metrů od sebe a ve zcela opačných pozicích takže to bez bilokace neboli výskytu osoby na dvou místech najednou je poněkud obtížné. A druhak, to že mají vozidla ze všech směrů signál "stůj" je normální. Jestli si dobře vzpomínám, říká se tomu interval pro vyklizení křižovatky. Prostě když se jeden směr stopne tak druhý ještě chvíli stojí aby stihla odjet vozidla co už jsou v křižovatce. Délka těch přechodových stavů je daná velikostí a tvarem křižovatky a taky hustotou provozu. Někdy je to pevně nastavené takže to nemusí být vždy ideální anebo dnes se to řeší často automaticky podle snímačů průjezdu vozidel. Ale samozřejmě mohlo jít o poruchu, v tom případě asi bude lepší když se to všechno zastaví než kdyby to šlo do konfliktu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    3.1.2012 22:38 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Bohuzel v tomhle pripade o poruchu zjevne slo, protoze nektera auta poslusne cekala, a jina za nimi houkala a divoce je predjizdela (a jelikoz tam chodim kazdy den, ten interval zhruba znam). Videl jsem vsude cervenou, jelikoz jsem stal onech par desitek metru diagonalne od krizovatky, take zadna zahada. Sice je teoreticky hezka myslenka takto zastavit dopravu, ale daleko lepsi by IMHO bylo zapnout blikaci oranzovou nebo semafory vypnout uplne. Takhle totiz ridici ztratili trpelivost a ta situace se stala jeste vic neprehlednou a rizikovou.
    frEon avatar 4.1.2012 17:33 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    radsi si ani nebudu predstavovat, co by se delo, kdyby na vsech byla zelena.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    3.1.2012 20:50 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ono ikdyž to svítí, tak se najde někdo, kdo to má potřebu zmáčknout ještě jednou :) naproti tomu už jsem párkrát takhle zůstal stát v zástupu, protože to tlačítko nikdo z těch, kdo vystupovali a byli u dveří, nezmáčkl a všichni na ty dveře čuměli jak černoch na zamrzlej kýbl.
    3.1.2012 16:43 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    V Plzni naprosto stejny (2 stavy; tramvaj, trolejbus, autobus), holt se to musi zmacknout jednou za kazdyho, kdo vystupuje. :)
    3.1.2012 20:52 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    V Praze je o to větší sranda, že z autobusů to maj jenom ty posledně nakoupené (SOR), takže tam většina lidí to tlačítko neni schopná zmáčknout :)
    3.1.2012 16:23 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    hm, když jsem si četl titulek, vybavila se mi nedávná situace v tramvaji ... a ejhle, ono to je taky o tramvaji :-)

    tak z druhý strany:

    nastupovali jsme tuhle se ženskou do tramvaje, a tam baba jebala nějakou holku, tak cca do 20 let, že nepustí sednout nějakou důchodkyni o holi, a řvala na ní něco o tom, jak jí doma blbě vychovali a jánevímco, přičemž z toho dělala tyjátr pro publikum, zjevně čekajíc nějaký souhlas či potlesk nebo co

    k dokreslení situace, tý řvoucí babě bylo baj woko 40-45 a nevypadala nijak sešle (při vystupování šla pak normálně), v řadě za seřvávanou holkou seděl kluk asi 10-12 let, pak osoba, kterou si už nevybavuju, a poslední místo bylo volný (nebo se uvolnilo těsně po našem nástupu), tam si šla sednout moje ženská

    tož coby publikum už jsem měl chuť tuto herečku vypískat, totiž jít jí něco říct, ale nějak jsem se toho nakonec neodvážil (což mě dodatečně mrzí, ale co už ...), neboť

    1) neviděl jsem celou situaci od začátku, těžko soudit reakci bez znalosti akce

    2) neumím tyhle věci řešit, nenapadá mě, co dělat a říkat, to vždycky až zpětně ... třebas tady by asi bylo na místě zeptat se baby, jestli má nějakej zdravotní problém, a pokud ne, tak proč teda nepředvede, jak je ona slušně vychovaná a tu důchodkyni nepustí, a z jakýho titulu si dovoluje někomu rozkazovat, co má dělat

    já fakt nějak nechápu, kde se v lidech tahlenta drzost bere - oni sami nejsou ochotni něco udělat, ale druhej podle nich prostě musí(*) ... jak ta baba mohla vědět, že ta holka nemá problémy s páteří, že není těhotná, že to třeba není na smrt unavená zdravotní sestra vracející se z 36 hodinové šichty apod., prostě kdokoliv, kdo má v danou chvíli pádnější důvod sedět než jiní přítomní?

    a k bodu 1), dodatečně, ženská mi říkala, že podle ní ta důchodkyně nastupovala před náma, a že si snad ani tý holce o to místo neřekla, že ta baba na holku začla řvát hned

    hm, tak to je fakt napřesdržku

    jednak, jak už bylo výše v diskusi řečeno, je to o komunikaci - když se někdo nezeptá, tak se nemusím vnucovat ... a jednak, co je to za zpíčený chování vybrat si nějakou obět a jebat jí, místo hledat další řešení, proč si ta holka zasloužila vyhodit a ten malej kluk ne (ok, na to si sám odpovídám níže), případně proč vůbec bylo potřeba někoho vyhazovat místo nechat babku dobelhat se o čtyři místa dozadu tam, kam si sedla moje ženská (t.č. právě těhotná a hodně unavená, takže to by si teda někdo mohl zkusit jí sezení vyčíst!), nebo nedejbože dokonce jít si tam přesednout sama?

    a třešnička na dortu, s tou babou (jakože k ní patřil) pak vystupoval nějakej chlap, asi o trošku mladší než ona, kterej seděl na opačný straně asi o dvě sedadla dál, hm, tak že by galantně ráčil prdel zvednout on, aby ženský seděly všechny, to ne, ale to mu baba samozřejmě nevyčetla, nýbrž na něj začla něco o tom, jak ta holka byla drzá ...

    (*) btw, tenhle problém máme klasicky se psem: po městě, resp. po zkušenostech už skoro všude, chodí na vodítku, potenciálním konfliktům se snažíme vyhýbat, přejdem na druhej chodník apod., no a pak si nějaká kravka vykračuje se svojí prachovkou, nebo klidně i nějakou větší potvorou, kterou má na volno, absolutně ji neovládá, tato naběhne našemu psovi do huby, ale seřvaný jsme my, že za to můžem, že se psi servali - ona přece toho svojeho svatouška mít pod kontrolou nemusí, natožpak třeba řešit, aby někomu nekřížili cestu, to naopak všichni ostatní se mu musí vyhnout a ovládat své krvelačné bestie, aby si od něj nechaly líbit, jak je něžně okusuje a štěká jim do ksichtu, když k nim přiběhne přestože se mu fakt vyhnout snažili ...
    Dost mě dostalo, když nékteré maminky, ihned poté, co se někde uvolnilo místo, poslali své budoucí pečovatele sednout!
    to je taková ta nějaká vod přírody zakódovaná starost o potomstvo

    akorát v poslední době to v rámci "západní" kultury přerůstá v obludnou hysterii, přiživovanou různými parazity, co se na tom skvěle pakují - autosedačky od cirka 1500, cyklohelmy od 300, lyžařské helmy od 400, brzo to budou (zdravím Ešusovu partičku) vodácké helmy a vesty ...

    takže se považuje za naprosto samozřejmé "pro dítě všechno", a matka pak raděj sama padne na hubu než aby chudákovi děťátku nedopřála nějakou (pseudo)výhodu
    3.1.2012 16:30 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A čo ste ste sa neodhodlali? Mali ste sa toho dievčaťa zastať pred tou 40_45 ročmou babizňou:-), ,,zabiť" ju slušnou výhradou k jej správaniu a dať najavo tomu dievčaťu, že ste na jej strane! Bol to taký problém?Prečo vždy každý mlčí?
    3.1.2012 18:19 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A čo ste ste sa neodhodlali?
    mno, důvody jsem snad napsal ...

    kdybych byl v oné situaci s tím, co mám v hlavě teď (co mi pak řekla ženská, jak jsem o tom přemýšlel, co jsem napsal výše ...), tak bych se odhodlal

    po bitvě každej generál ... jo, mrzí mě to

    nicméně aspoň s tím psem už jsem se poučil a jednu takovou posledně poslal někam, bez úcty a respektu k šedinám - sice jsem byl za hulváta, ale co už ...

    a zase mě mrzí, že mi to tak trvalo, tedy učinil jsem tak o dva dny později, než jsem měl: totiž potkali jsme onehdy večer jednu smečku, vyhli jsme se vzájemně obloukem, panička si přidržela nejakčnějšího psa, než jsme je obešli, pohoda - a po pár metrech za sebou slyšíme štěkot, a pak tu paničku jak na někoho volá, ať si odvolá psa, tak koukáme, a ona si zas tu jednu obludu drží, a vprostřed smečky nějakej menší černej pes, a baba od toho psa opáčí, proč by si ho odvolávala, že přece nic nedělá, panička od smečky opakuje prosbu a pak jsme části výměny názorů nerozuměli, a pak baba od černýho psa má nějaký pindy, jak to není její problém, a že ta druhá má mít tu smečku vychovanou a jánevímco (jak je blbá a neschopná, ale řečeno bez neslušných slov), přitom ten černej pes měl babu úplně na háku a nějaký její pokyny úspěšně odignoroval ... tak do toho jsme se měli vložit, ale zase nechtělo se nám tam vracet (brát psa mezi psy(*)) a tak, tož ženská jen na dálku něco zavolala, což samozřejmě asi ani jedna nevnímala

    no a právě ten přespříští večer od tohodle jsme tu babu s tím černým psem potkali na chodníku blbě na rohu, pes si to suveréně mašíroval k nám a křížil nám "únikovou" cestu (pokud jsme se teda nechtěli otočit o 180° a vracet se, abysme se vyhli), tak ženská na babu zavolala, ať si ho prosím odvolá (nikoli "přitáhne", když na vodítku nebyl ...), abysme mohli projít mezi autama z chodníku pryč a vyhnout se, no a baba zase začla držkovat něco o tom, proč by to dělala, že přece její pes nic nedělá - ten mezitím nakráčel metr před našeho a suveréně zvednul nohu na keře, což náš nevydržel a štěknul po něm, ale to už jsem ho měl na napnutým vodítku a odtáhl ho pryč (tím, že ten černej šel do boku ke keřům uvolnil tu cestu mezi auta), na což ovšem baba začla držkovat, jak je náš agresivní a svojí oblíbenou mantru o tom, jak musej bejt všichni ostatní psi vychovaní, a jak my jsme neschopný, atd., tak jsme jí tak připomněli, jak ona ovládá svýho psa, na což zase mlela něco o tom, jak nic nedělá, tak jí ženská řekla, že na tom nezáleží, že si prostě nepřejeme, aby se přibližoval k našemu psovi, tak zas měla něco o tom, jak je náš pes agresivní, a že jakej pán, takovej pes, a jánevímco ještě, tak jsem k ní nakráčel (se psem v ruce; naštěstí ten její se mezitím zdekoval kus dál, jinak bych v tu chvíli našemu asi nebránil, kdyby ho chtěl sežrat) a hezky z očka do očka jí prostě poslal někam, že příště už se nebudem snažit vyhnout, a od těch dob se ona vyhýbá obloukem nám :-)

    o pár dní později jsme pak ve dne potkali tu smečku zmíněnou výše, a tím se dostávám k vysvětlení hvězdičky (*), že jsme za světla viděli, že onen nejakčnější pes není pes, ale fena, a hodili jsme řeč s paničkou a zjistili, že to jsou fenky všechno, a normálně jsme se domluvili, jsme přece lidi :-), že je seznámíme, a bylo to celkem na pohodu (takže kdybysme se ten první večer vraceli, víme, na čí straně by náš pes byl :-)) ... no každopádně dobrej kontrast v chování, s onou smečkou jsme byli na pohodu, i když jsme ještě nevěděli, co jsou zač, tak jsme se navzájem respektovali, a obě strany jsme se vzájemně vyhnuli, psi jsme k sobě pustili po vzájemné dohodě - zatímco baba s černým psem si jde podle svýho, nějaký případný vyhýbání jí nezajímá, a její pes přece může obtěžovat koho chce, bez ohledu na to, že s tím někdo vyjádřil explicitní nesouhlas, natožpak aby to řešila preventivně ...

    jinak k "agresivitě" našeho psa ... raděj si teď nebudu začínat s nějakými etologickými rozbory, už tak jsem napsal román, jenom musím říci, že s láskou vzpomínám na Stromovku, když jsme bydleli poblíž, tam to bylo úplně jiné, tam chodila venčit půlka Prahy, takže tamní psi se tam s jinými potkávali furt a tím pádem byli dobře socializovaní, a chápali, že náš má navrch a uměli si to s ním vyříkat, aby je nesežral, takže spousta psů, tedy jako samců, si s ním v pohodě hrála; a když to nebylo pozičně jasné a potkal se s někým, kdo by si troufal, tak zase páníčci věděli, že není dobrý nápad nechat svého psa navážet se do cizího ... samozřejmě, sem tam se nějaký karambol stal, ale nepamatuju se, že by někdo měl tu drzost vynadat tomu, kdo si psa držel (a naopak, když nám posledně pes zdrhnul přes plot a zakousnul se do kolemjdoucího nepřítele, tak jsme to byli my, kdo se omlouval, poskytoval ošetření, vyměňoval si kontakty a zajímal se o další osud napadeného - a ani ve snu by nás nenapadlo vyčítat majitelce nepřítele, že náš pes byl taky zraněnej a nakonec dopadnul hůř)
    3.1.2012 18:33 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Myslela som to najmä tak, že človek by nemal byť len pasívnym divákom v situácii, keď sa niekto - a to je jedno, kto to je, ak nie je ozaj evidentne postihnutý, takže za to nemôže- na úkor niekoho iného snaží zbaviť napätia, niekoho zhodiť,poškodiť a ide mu o čisto osobný zisk(napr.o potlesk divákov, ako v tej električke).Pretože každý mlčí a díva sa nezúčastnene z okna, jedinci ako panička so psom vedia, že agresivitou, hrubosťou a vulgárnosťou zaženú každého do kúta.Vychádza to potom aj vo veľkom.Toho dievčaťa by mi bolo ľúto, lebo sa muselo cítiť hrozne, nevedelo, čo sa odohráva v hlavách ostatných, potrebovalo pomoc.Určite by som tej ,,starej babizni" :-)v takej situácii povedala nahlas svoj názor.Jediné, čo by mi hrozilo by bolo, že by sa jej zášť preorientovala na mňa.Ale to dievča by sa cítilo lepšie. A to by bol môj zisk:).
    bambas avatar 4.1.2012 08:04 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    K tomu psovi. Taky mam psy, dva. A velky. Ceskoslovenskyho vlcaka a Zlateho retrievera. Kdyz na me nastoupi takovahle pica, ktery to nelze vysvetlit, at si vezme toho psa, tak se mi "nechtene" stane to, ze se mi Cevecko vytrhne z ruky (z voditka), cimz dojde k tomu, ze malej ratlik se muze zesrat a navic muj pes skoci na babu, takze je radne zasrana (spinava). Pak pote pouze odvetim, ze se me muj pes snazil branit pred cizim predatorem a byl k neudrzeni :) Jinak samozrejme posloucha, chodime na cvicak. V takovyhle pripadech staci jen zaspitat povel "vpred" :)
    4.1.2012 23:31 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Po pravdě, jak někdo začne že má velkýho psa co všechny postaví do latě, tak si řikám, že tady je něco špatně. Já mám teda Emvéčko...
    bambas avatar 5.1.2012 07:50 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ja jsem prece nepsal, ze mam velkyho psa, kterej vsechny postavi do late ;) On to neni zadnej obranar, naopak, s kazdym si chce hrat. Navic toto jsem udelal za jeji 2 lety zivot asi 3x, presto ze se s ignorantama potkavam dnes a denne. Proste to neresim a radeji se jim vyhnu, nez se s trotlem dohadovat.
    5.1.2012 08:48 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ale jo. To co píšete (o otravných a egocentrických), to dovedl do snad dokonalosti jeden pán od nás z kopce. Jeho pes přeskočil z ulice plot za jiným psem, k nim domů a tam se s nim porval. Ten muž hned napadl majitelku, že ten pes za plotem (své zahrady!) toho jeho provokoval a tak za to může. Já s nim měl také problém, ten jeho lítal po lese jak se mu chtělo a rval se. Těmhle říkám pejskaři maminky. Jejich miláček smí všechno a kdo mu překáží, ten je eanej.

    Druhej nepezpečnější kus jsou pejskaři nadsamci. To si pořídí na zvednutí ega "bojové plemeno" začnou ho cvičit, ale nedokončí to, takže pes umí jen přijít (když se mu chce) a pak už jen trhej.

    Vy budete podle všeho klasickej pejskař, to je v poho...

    Já jsem pejskař terapeut :-), mám těžce narušeného z útulku.

    Na to byla zase nejlepší vesnice, kde se lidé znali, včetně čoklů. Vořeši běhali volně po psi, hlídači hlídali za plotem a každej věděl, co od kterýho psa má čekat. A byli na psiska zvyklí a tak když je očuchal dvoukilovej ořech, tak z toho neměli hysterák, ale buď ho pohladili, nebo zadupali a bylo.
    Marcela* avatar 5.1.2012 09:47 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ti vořeši co běhali volně po vsi byli vždycky nejzákeřnější. Dovolovali si na toho, koho považovali za slabšího, tj. děti a drůbež. Pamatuju, jak můj starší brácha jednou ze strachu před drzým agresivním ořechem zkoprněl, bál se pohnout a tak ho podvraťák rafnul za nohavici a navrch ještě počůral... Já nějak kupodivu /asi se v tu chvíli ve mně ozval vnitřní beránek/ usebrala vztek a zadupala, bylo mi v tu chvíli jedno, jestli se ještě víc rozběsní, a pak si už na mě nedovoloval. Táta mi vždycky říkal, že před psem nesmím dát najevo strach, že to ihned pozná, něco na tom možná bude..

    Já vždycky milovala psy, ale od doby, jaká je situace v Praze, kdy je snad víc psů než dětí, není kam šlápnout a vyběhnout, je začínám nesnášet. Resp. jejich páníčky. Z pejskaření se stala nesnesitelná úchylka. Na venkově, to je jiné kafe. K domu se zahradou tak nějak pes patří.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    5.1.2012 10:12 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Kde jste to bydlela? DRzej vořech, ty byly, ale na ty stačilo zařvat, když ho chtěl člověk hodně hnát, sehnout se jakoby pro šutr (zajímavé, takhle jde zahnat i pastevecky padesátikilové psy v Asii leckde, berte s rezervou :)))). No jasně! neotáčet se zády když jdete od něj. Lejtkaři :-) K vesnici patří náves, kostel, hospoda, konzum, slepice a psi a kočky. Jinak je to satelitní shluk ubykací a k oběšení.

    Pes v městě? Tady v tom m0m m2st2 U nás v Praze holt psa máme

    Marcela* avatar 5.1.2012 17:19 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Bylo to na chalupě na Kolínsku. Trávili jsme tam víkendy a prázdniny a většinu zážitků z dětství mám odtud. Z Prahy nic moc...

    Jo, to je taky dobrý tah, sehnout se jako pro šutr a zahnat lýtkaře :-).

    Když bydlíte někde na okraji Prahy v domě se zahradou a v okolí lesík, nikoho se psem neobtěžujete, je to něco jiného než v nahuštěných lokalitách, kde je vzácná zeleň, co zeleň, i to volné čisté místo na asfaltu. Kde by si děti mohly jezdit na bruslích, skákat panáka atd. bez přítomnosti exkrementů tuhých či kapalných...
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    5.1.2012 17:48 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já jsem dokonce kdysi v centru bydlel. Ale byli jsme furt venku. Já se psů nebál. Ani zmijí, včel, sršňů... Já se bál prodavaček, učitelek,... :)))))

    S tim šutrem to fakt funguje. Snad furt. Teda na 99,9%. Zbylí se pokusí ten kámen předejít a zaútočí. Život je vždycky trochu riskantní :)))) I když možná pes degen ani nezareaguje. :)))
    pavlix avatar 5.1.2012 11:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nevím, ve které Praze žiješ, ale tady ve Vršovicích znečištění chodníků skoro zmizelo. Takže narozdíl od všech těch „za našich mladých let“ můžu sledovat, jak se to tu strašně moc zlepšilo. To samé s parky a dětskými hřišti.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.1.2012 12:26 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Obecně se všem typům „závodníků“, většina z nich jsou právě spíš důchodci, nepokrytě směju a občas se jich z legrace zeptám, jestli to mají zapotřebí.

    väčšie pochopenie pre psov, ako pre ,,gerontov":)
    pavlix avatar 5.1.2012 12:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Obecně se všem typům „závodníků“, většina z nich jsou právě spíš důchodci, nepokrytě směju a občas se jich z legrace zeptám, jestli to mají zapotřebí.

    väčšie pochopenie pre psov, ako pre ,,gerontov":)
    Ať hledám, jak hledám, v dané větě jsem žádného psa nenašel.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.1.2012 14:44 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    :)ani súvislosť?
    pavlix avatar 5.1.2012 15:54 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ne.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.1.2012 18:40 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    tak to nepomôžem, to sa musí samo

    5.1.2012 12:54 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jestli to nebude tím, že vylézáš z domu až po desáté hodině. To totiž už stihne asi projet ten maník na čtyřkolce s vysavačem. Ovšem o víkendech, nebo ráno když vodím kluka do školy je třeba mít oči na šťopkách.

    Přiznám se, že vidět uklízet někoho produkty těch chlupatých pytlíků na sračky je rarita. Většinou se tváří jako že hledají vhodný pytlík dokud nezmizím z dohledu a pak rychle šup někam do baráku.

    Tady se velmi osvědčila kolobrnda, neboť rapidně omezila pravděpodobnost získání takové nadílky do vzorku tím, že rapidně omezuje počet nezbytně nutných šlápnutí na chodník.
    5.1.2012 15:17 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tady se velmi osvědčila kolobrnda, neboť rapidně omezila pravděpodobnost získání takové nadílky do vzorku tím, že rapidně omezuje počet nezbytně nutných šlápnutí na chodník.
    Ale zase když ji trefíš v rychlosti kolem, tak to sice nemáš ve vzorku na botě, ale všude jinde jo :))
    7.1.2012 14:05 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To musíš mít stroj, který má blatníky a ne laciný šunt. Víme? ;-)
    pavlix avatar 5.1.2012 15:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Vzhledem k ménu způsobu práce je můj čas vycházení značně randomizovaný.

    Samozřejmě, že se musíš dívat, říkal jsem skoro... srovnával jsem se situací před pár lety. Ty ten rozdíl ve Vršovicích fakt nevidíš?

    Jak tě může těšit život, když si nevšimneš ani takhle přízemního zlepšení?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    7.1.2012 14:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Trvale bydlíme ve Vršovicích už tři roky. Předtím jsem sem jezdívali za dědou a babičkou co dva měsíce. Rozdíl pozoruji pouze v tom, že oproti předchozím obdobím touto dobou ve Vršovicích není sníh a námraza - tudíž onen jezdec co vysává ty čoklí produkty může relativně bez problémů konat svou práci.

    Proti psům osobně nic nemám, není jejich vina, že netlačí na jednom místě jako kočky. Spíš mi zůstává rozum stát nad tupostí a nezodpovědností jejich majitelů. U nás doma máme psy rádi a právě proto žádného nemáme, protože bychom mu nebyli schopni zajistit to co je třeba - pravidelné procházky a možnost volně se proběhnout a vyprázdnit tam, kde to nikoho neobtěžuje.
    Marcela* avatar 5.1.2012 17:26 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ráno když vodím kluka do školy je třeba mít oči na šťopkách.
    Přesně. K tomu když je ještě v zimě přítmí... :-). Člověk neví, co sledovat dřív, jestli větve ve výšce očí, trčící z neudržovaných dřevin zpoza plotů, bobky takřka na každém metru, či auta parkující do půlky nejschůdnější části děravých chodníků..
    Tady se velmi osvědčila kolobrnda
    Ano, ta skládací s hladkými kolečky :-). Nejlepší by ovšem bylo nějaké vznášedlo. Pouze pro lidi!

    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    Marcela* avatar 5.1.2012 17:23 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nevím, ve které Praze žiješ, ale tady ve Vršovicích znečištění chodníků skoro zmizelo.
    Bydlím v Hostivaři a je to tu opravdu šílené. Hodně lidí si na situaci stěžuje, ale bezohlednost pejskařů je nezkrotná.

    Do Vršovic moc nechodím, tudy jen projíždím tramvají, tak nemůžu posoudit tamější čistotu chodníků. Vlastně chodíme do Gutovky bruslit apod., ale to jsou spíš Strašnice. Nepřipadá mi to tam o nic lepší než u nás.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    5.1.2012 12:21 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Mám zo psov fóbiu,buď nejaký zabudnutý zážitok môj, alebo sprostredkovaný,moju sesternicu, keď bola celkom malá, pohrýzol vlčiak jej vlastných st.rodičov.Psy to vedia a všetci sa za mnou šinú, aj keby bolo na ulici 50 ďalších ľudí.Niekedy kvôli nim chodím do práce a z práce širokými okľukami.Behajú už voľne aj po lese v širokom okolí-že stretnem medveďa, čo sa môže stať, sa nebojím, ale že stretnem nejakého voľne pobehujúceho rotvajlera, z toho strach mám.Pritom tie psy by mali byť na zbrojný pas, pretože aký pán, taký pes.Do výťahu v našom bloku nastúpim len s dvoma zo psov, ktorých je tam už viac než ľudí(nedávno len s jedným, robím pokroky).Mám niekoľko zážitkov s majiteľmi, keď prejavili max.bezohľadnosť-napr.raz kľudne majiteľ zo svojho veľkého auta vypustil oproti mne a starému človeku, ktorý sa ani sám neudrží na nohách,treba ho podpierať a viesť, obrovskú zlostnú obludu, ktorá sa na neho nápadne ponášala.A kľudne sa bavil ďalej s kamošom, hoci videl, že sa na nás rúti... Keď som na neho zavolala, pokúšal sa mi vynadať-ani neviem, čo som mu zakričala späť,pamätám si len ako sa pri mne na celom triasol skoro starý vydesený človek.
    5.1.2012 12:29 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    na celom tele triasol starý vydesený človek.
    5.1.2012 12:33 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ono je to totéž. Nevychovaný člověk má nevychované děti a nevychovaného psa. A s takovou smečkou se setkat... děs!
    5.1.2012 16:14 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Po pravdě, jak někdo začne že má velkýho psa ...
    ČSV a velkej? Dagu?!?
    5.1.2012 16:25 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já bych ho viděl za dost velkýho psa. Ale měl jsem napsat silnýho, nebo ostrýho... Prostě nadsamce. Já do přispívatelů nevidim, jen píšu, dost často někdo machruje se psem, tak jsem si přisadil :)))

    Já bych tedy osobně nejraději Saarloose. Málem jsem měl i Československýho. Já když nám zemřel pes, jsem ale chtěl psa z útulku, nějakýho složitějšího. Vlčáka si pak někdo vzal, tam máme toho MV, tedy MNO mix německého ovčáka. :)))

    Ty útulku jsou taky jedno, proč mám trochu v podezření lidí s mocnýmí psy. Strašně často někdo chce z útulku bulíka, pitbula... tvrdí že je zkušený a pak je z toho v lepším případě vrácení (což toho psa zase víc rozhází. Vůbec... ale to už je jiný příběh. I když vlastně s výchovou a mravy to souvisí.

    S našim bývalým jsem byl také majitel ostrého psa, takže vlastně píšu o sobě? :))))
    bambas avatar 5.1.2012 17:44 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    No kdyz jsem videl fotra nasi feny, ten byl na CSV kurva velkej :) Ta nase fenka je spis drobnejsi, po mame, ale porad je vetsi nez retriever :) Jestli ti to prislo jako machrovani, tak to se omlouvam, myslel jsem to ironicky. HLavne to bylo v kontextu s ratlikama :)
    Saarlose je perfektni, ale posledni dobou nejak nejni cas, aby se clovek venoval vycviku a jel na nejakou soutez, takze by to jen bylo kurveni psa :/
    Kazdopadne, jestli delas do kynologie, tak bych mozna na tebe mel prosbicku. A neboj, nejedna se o radu ve vychove/vycviku ;)
    5.1.2012 18:02 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Omlouvám se já, navážim se aniž by bylo proč. Hlavně že tohle kritizuju na jinejch. :)))

    Do kynologie nedělám. Já mám rád psy. A dělal jsem s lidma, dětma hlavně, co měly nějak narušenou psychiku a chování. A ono je to, i když to lidi uráží, podobný. Teda dítě a pes, narušený dítě a narušenej pes. A protože mám nějak buchvíodkud jistej dar ty hraniční případy zvládat, tak mne to zajímá i u psa. Ale není na to čas a hlavně mám toho na starost víc, takže mám jen jednoho psa. Chtěl bych víc, ale manželka je trochu nemocná a... a tak.

    Nicméně o co jde. Třeba alespoň vim kdo ví. :)
    bambas avatar 6.1.2012 14:26 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    No jde o to, ze chci rozjet jeden web, portal jako je treba abicko, s tim ze si tam lidi udou psat clanky, blogy apod+databaze plemene (CSV - KCHCSV poradnou databazi nema) a shanim nekoho, kdo by mi napsal par clanku pro rozjezd. Bohuzel zatim zadarmo, nebo mozna za nejaky symbolicky poplatek (casem bych chtel lidi odmenovat financne za napsani clanku). Nebo klidne i pomoct s vyvojem :) Domenu mam, priblizny, hodne priblizny layout mam taky (http://cswolfdog.com/)
    6.1.2012 14:40 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    blbej dotaz ... jakej má význam konkurovat klubu (cswolfdog.cz)?
    bambas avatar 6.1.2012 15:12 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Psal jsem to jiz na foru wolfdog.org Sama KCHCSV chc nejakou databazi + plugin do joomla apod. Nabidl jsem se, ze to klidne pro ne udelam, ac nejsem clen klubu. Nejdriv byli vsichni nadseni, nicmene po case kdyz jsem zjistil, jak se tam lidi chovaj a ze nakonec ja kazdy dobry skutek po zasluze potrestan, jsem se rozhodl, ze ji udelam pro svuj poratl. Cilem portalu je naopak databaze a weby fora wolfdogu a KCHCSV sjednotit. Na foru jsem psal, ze se nejedna o konkurenci, ale o to, aby pripadne clanky, dokumenty, databaze plemene byl ana jednom miste a ne aby mel kazy nejaky kus. Na portalu nechci delat forum, ale prolinkovat ho prave s forem wolfdogu (formou odkazu, odkazujici na aktualni diskuze). A dale ho prolinkovat na dokumenty, ktere ma KCHCSV. Aby meli uzivatele moznost, i kdyz nejsou cleny klubu, psat ruizne clanky, zpravy, apod.
    6.1.2012 16:20 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Aby meli uzivatele moznost, i kdyz nejsou cleny klubu,
    aha, tohle je asi ten podstatnej kus, co mi uniknul

    ale to je splněno na wolfdog.org, ne?

    tak proč potom vytvářet novej portál linkující na wolfdog.org, místo dodat chybějííc věci tam?

    nějak nechápu tu část aby pripadne clanky, dokumenty, databaze plemene byla na jednom miste a ne aby mel kazy nejaky kus - problém s tím, že je to na více místech, se vyřeší tak, že se založí ještě další místo? fakt?
    bambas avatar 6.1.2012 16:25 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Protoze wolfdog co se tyce amina jaksi nefunguje. Jede forum. Ale na popud uzivaelu, kteri chteji zmenit fotku psa, clanek apod., cekaji napriklad uz od ledna minuleho roku a nic se nedeje, nikdo neodpovida na mejly, apod. Lide si tammuzou sice povidat, ale neaktualizuji se udaje, clanky, atd.
    6.1.2012 17:37 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Protoze wolfdog co se tyce amina jaksi nefunguje.
    jo, pak to dává smysl (předpokládám, že jste zkoušeli zjistit, co se s tím člověkem stalo, jestli by se to po něm dalo přebrat ... btw, doména expiruje za chvilku, sakra a kdo platí hosting jen tak, když už ho to nezajímá?)
    7.1.2012 11:28 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    jo a ještě jsem chtěl poděkovat za vysvětlení

    vcelku potěší, když vidím, že taky jednou někdo neforkuje jen protože z toho má nějakej hřejivej pocit v oblasti podbřišku nebo co, ale ze vcelku racionálních důvodů daných okolnostmi
    bambas avatar 6.1.2012 16:26 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    NAvic zkus se podivat, ze ktere doby je posledni clanek na wolfdogu, popripade KCHCSV. Na tom novem portalu si budou uzivatele psat v podstate cokoliv a bude to uverejneno prakticky hned.
    6.1.2012 16:27 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nojo, ale co já bych psal, když nemám CSV? navíc už nějakou dobu nejsem sto psát nic jiného než ujetosti. :))))) Zeptám se, ale myslim že ten je zaháčkovanej jinde.
    5.1.2012 21:26 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já bych ho viděl za dost velkýho psa.
    hm, a třeba bernardýn je potom co?
    Já bych tedy osobně nejraději Saarloose.
    probůh proč?

    nemám ty plemena zas tak nastudovaný, ale AFAIK, jestliže ČSV jsou mírně řečeno na štíru s genofondem, tak pak nevím, co by se na to téma dalo říct slušně o Saarloosovi ...
    Strašně často někdo chce z útulku bulíka, pitbula... tvrdí že je zkušený a pak je z toho v lepším případě vrácení (což toho psa zase víc rozhází.
    my jsme psa nechtěli a netvrdili jsme, že jsme zkušený ... tak jsme vyfasovali co jsme vyfasovali :-)

    a popravdě, nechápu, co lidi na těch bul* psech vidí - tedy pokud to nebereme esteticky (to bych chápal, že někomu se ta patologie může líbit), nýbrž jako kompenzaci jánevímčeho ... tož kdyby měli třeba mastifa, v horším případě boxera, ale probůh na co machrovat se psem, kterej je menší než retrívr, ať už zlatej nebo labradorskej, když jedno z toho má dneska každej jouda? (a notabene když bulteriér je mazel, zatímců půlka zde chovaných retrívrů, jako samců, jsou pěkný kurvy?)
    5.1.2012 21:41 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    No přeci ještě větší pes. :))

    Proč? Já bych nejraději vlka, Ale ten holt namá fetalizaci a je to asi na mne trochu moc. Prostě se mi líbí, otázka proč je nesmysl. :)))

    Já nevim, já jsem prostě vlčákoidní, takže všichni bulové se mi moc nezdají. Opět není proč proč, je to prostě tak. Ale některý pitbullové jsou strašně milý.

    P.S. Kdybych věděl že má poznámka ke psům, naklepaná v rychlosti, bude tak rozebraná ze všech stran, tak se nad tim pořádně zamyslim a velikost psa a všemožné vztahové (ne)možnosti řádně definuju. Omlouvám se, příště budu korektnější. ...no to jsem na sebe zvědavej... :-)
    6.1.2012 12:43 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Proč? Já bych nejraději vlka,
    ok, ale takovejch plemen je víc
    Prostě se mi líbí, otázka proč je nesmysl. :)))
    naopak, nesmysl je nevědět proč

    třeba že má kulatý uši ...
    6.1.2012 12:57 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ok, ale takovejch plemen je víc Já si stejně vyberu z útulku a tak nějak intuitivně, srdcem... já mám vyzkoušeno, že nad nějakýma věcma se nemá moc myslet mozkem. To je zkušenost má, nikomu ji nenutim. naopak, nesmysl je nevědět proč Já Vám to neberu. Ale to je jako s ženskou. Víte že chcete macatou blondýnu se zálibou v pc a nakonec skončíte u placatý brunety se zájmem o vodní lyžování. A nebo máte něco v sobě, a vždycky to bude hubená černovláska, co Vás zajímá. Jde v tom pátrat, ale tohle už nechávám pár roků jiným. To je stejné, jako naši kamarádi horolezci dumají, proč někam lezou, proč tenhle lezl tam a ne jinam... Společně s kamarádem V.Š. a nedávno zemřelým J.R. se culíme a říkáme že víme proč. "Protože se mu chtělo!" :-)

    A mi se chce něco vlkoidního, ale nakonec to nechávám trochu osudu a trochu impulzu někde z krajiny srdce. Problémy chovatelů, standardů plemen... to mi zajímá stejně jako problematika pc her. Respektuji to, ale neúčastním se. (Ehmm, zase slovo respekt. Myslím jako uznání toho, že pro někoho to má hodnotu, i když pro mne ne)
    7.1.2012 12:16 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já si stejně vyberu z útulku a tak nějak intuitivně, srdcem...
    no ale to je něco úplně jinýho

    jestliže byla řeč o preferenci plemene, tak snad jde o jeho charakteristiky; těžko lze říct "já chci Saarloose z útulku", když žádnej v útulku není (teda říct to lze lehko :-) ale otázka je vztah takového výroku k realitě ...)
    Víte že chcete macatou blondýnu se zálibou v pc a nakonec skončíte u placatý brunety se zájmem o vodní lyžování. ...

    A mi se chce něco vlkoidního,
    jenže původní výrok nebyl "něco vlkoidního" nýbrž "nejraději Saarloose"

    a mně nezajímalo "proč brunetu a ne blondýnu", nýbrž "proč radši tuhle než tamtu" ... no tak "protože tahle je bruneta a tamta blond"
    Problémy chovatelů, standardů plemen... to mi zajímá stejně jako problematika pc her. Respektuji to, ale neúčastním se.
    u psa z útulku je to jasný

    ten už tady jednou je, tak co s ním řešit nějaký standardy atd.

    ale pitomý to je v okamžiku vytváření poptávky po štěňatech - někdo si přečte flejm na ábíčku a řekne si "hele pořídíme Dagovi na Vánoce Saarloosátko, ať má radost", třeba ;-)

    a začne se shánět, a chovatel vidí, že je poptávka, a psy připustí, a najednou je tady osm štěňat, který se vůbec nemusely narodit

    a teď je otázka, nakolik je dobře, že se narodily

    no a k tomu já v tomhle konkrétním případě říkám, že pokud už se vůbec má narodit osm štěňat nějakýho "vlčího" plemene, tak z genetickýho hlediska nejraděj ČSV, pak možná Kunmingský pes, pokud možno ne Saarloos, a už vůbec ne Lupo Italiano

    vytvářet poptávku po degenerovanejch psech je podle mýho prostě pitomina

    ale tož to samozřejmě není jedinej náhled; jinej příklad je množit tady, v našich klimatickejch podmínkách, severský psy, přestože ti maj genofond relativně dobrej - ale do našeho tepla se prostě nehodí, přežívaj, ale od jara do podzimu prostě nejsou schopný pracovat (tzn. ani si dýl hrát apod.) ... kdo chce štěně malamuta, tomu bych nejraděj dal pár facek

    no ale když už tady, v tom útulku, je, tak co s ním, že, to už pak člověk taky nějaký charakteristiky plemene neřeší a snaží se, aby se ten konkrétní jedinec neměl špatně
    7.1.2012 12:49 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    No jasně. Ale vzhledem k tomu, že v útulcích je psů opravdu hodně, tak si jde vybrat a tam se v tom srdci, krom jinýho, ozve i to, že aby to bylo takový "vlkoidní". Ale nebudu čekat až v útulku bude Saarloos nebo CSV, když je tam takovej plašan vyplašenej, kterej by určitě někoho trpělivýho potřeboval a navíc - přeci jen, je to +- ovčák, tedy z toho mě blízkého rodu.

    Ale netvrdim, že pudla, Pitbulla, jezevčíka... nikdy. Jen prostě tihle jsou mi blízcí. Nic víc.

    hele pořídíme Dagovi na Vánoce Saarloosátko, ať má radost To bych asi neměl :-) Nemohl bych vytáhnout nějakýho ztracence. Obsedantí porucha u mne už... :-)
    bambas avatar 6.1.2012 02:20 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    nechapu tu poznamku s tim, ze CSV je na stiru s genofondem (nepisu to jako zhrzeny majitel tohoto plemene). Naopak, posledni roky se naopak mnozstvi CSV v Cechacha zvetsil. Hlavne - vyznamne mnozstvi je v Italii a Francii. A pak na slovensku, kde to plemeno kurvej. Saarlose genofond je celkem stabilni a taky jde nahoru, bo je to plemeno, ktere je cim dal vice pouzivano jako sluzebni plmeneno v pravem slova smyslu (cim dal vice ho pouzivaji PCr, HASICi, ZSHLPhy, apod.
    k te kompenzaci bych sned rekl jen to, ze to je medializovano ve spatnem slova smyslu, nez je zdravo. Tzn, jsou podany jen ty odstrasujici pripady....
    6.1.2012 12:22 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ehm, genofond != počet jedinců
    6.1.2012 12:28 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A pak na slovensku, kde to plemeno kurvej.
    jo a tak naokraj, co jsme posledně viděli v Brně bych označil za odpad (já nevim, jak ty psy může někdo uznat, když nesplňujou ani základní charakteristiky plemene ...) ve srovnání s tím, co jsme předtím viděli na výstavě v Blavě

    ale je fakt, že původ jsem nezkoumal (v Blavě bylo asi dost rakušáků, zněla tam němčina, ale nemůžu si vybavit, jestli jsem to měl v uších od nějakejch konkrétních majitelů nebo jen od návštěvníků ...)
    3.1.2012 17:23 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Vsechno to je o lidske slusnosti a moralce. Normalni mladistvy pusti starsiho cloveka sednout na sve misto a abych rekl pravdu, mam zkusenosti spise s slusnymi mladistvymi, ale take je pravda, ze verejnou dopravou jedu jednou-dvakrat do roka. Kazdopadne na druhou stranu si nelze toto uvolneni mista vynucovat - pokud ma pasazer zaplacene jizdne, plati uz jen to kdo driv prijde, ten driv mele. Kazdopadne ale slusnost je pustit starsiho.
    3.1.2012 18:31 jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Za vsechno muze bolsevik, Paroubek; Kellner a socialni demokrati. Skoly zrusit, socialni osvetu za statni prachy zrusit, a vsechnu vychovu nechat na bajecnych rodicich, ktery nejlip vedi, jak svoje spratky zvladnout. A kdyz se to holt nepovede, tak mame my soukromy teraprdi dobrej kseft. Jedinej problem vidim v tom, az my teraprdi budem taky nemohouci stary kraxny.
    3.1.2012 18:36 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    :) sarkastické,parodické, povedomé:)
    3.1.2012 21:52 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    "To za našich mladejch let nebejvalo, kam to ten svět spěje" ... Tak každý geront pěje. By se rýmovalo.

    Já, již jsem někde zmínil, trpím neschopností idealizace (fakt, ohne sranda). Také trpím lety věku, tedy to mládí je už dost daleko. Ale stejně si vzpomínám, jak spolužáci se vrhali do tramvají s heslem: Rychle ať si důchodci nesednou. Mně se to moc nelíbilo, já byl nějakej měkosrdcatej. Heslo "staříci do penálu" jsem ale měl za vtipné, ono se mi to stáří netýkalo, ta doba, kdy budu děsně starej a k odstřelu (v té době jsem za to považoval stáří 40 let) ta doba byla tak daleko, že prostě nebyla.

    Dneska mí spolužáci, co podráželi důchodcům hole, se rozčilují nad neúctou té dnešní mládeže k stáří, fakt, slýchávám je vcelku často.

    Na druhou stranu, něco se posunulo. Jistý klad, že děti už nejsou z každýho dospělýho vytrsaný, že jsou si vědomí své ceny a rostou z nich, snad (?!?!?!) lidé a né onuce co si nechají od vrchnosti všechno líbit a jen remcaj u píva, to má svůj rub, ty fracci jsou oprsklí někdy i tam, kde by měli zacouvat.

    Třeba z toho vyrostou a třeba se dožijí stáří, aby mohli nadávat na to, že ty mladý dneska nejsou jako byli ono, tedy zdvořilí, slušní a voňaví.

    Psáno s úsměvem, hezký večer.
    pavlix avatar 4.1.2012 02:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    "To za našich mladejch let nebejvalo, kam to ten svět spěje" ... Tak každý geront pěje. By se rýmovalo.
    Některé věci se nemění ani za tisíce let.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 4.1.2012 02:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Striktně vzato není přenechání místa k sezení žádná povinnost, pokud se nejedná o místa pro invalidy, a to by ještě správně dotyčný invalida měl mít průkaz.

    Tím nijak neobhajuju to, když někdo nepustí sednout člověka, kterému by to očividně pomohlo, ať už z jakéhokoli důvodu, to v žádném případě. Ale spíš by bylo potřeba, aby ti, kteří chtějí, aby je někdo pustil sednout, se (na stará kolena) naučili jak troše toho slušného chování, které jaksi zapomněli za ta léta získat, tak i troše praktické komunikace.

    Já už nikoho jen tak aktivně místo nepřenechávám, je to složité, a za plného provozu většinou neúspěšné. Pouštím jen ty lidi, kteří mě o to jakýmkoli způsobem požádají, přičemž stačí nonverbální komunikace typu... nastoupí starší člověk, zvednu oči, on se rozhlédne, kde by si mohl sednout, setkáme se očima, a nonverbálně dá najevo, jestli má o mé místo zájem :). Rád vyhovím.

    Když si vzpomenu, kdy naposled se mě někdo vyloženě zeptal, tak to byla taková mladá dáma, jejíž potřebu sednout jsem nechápal, ale pustil jsem jí... a ve stoje jsem měl dost času si takového nenápadně kulatého důvodu všimnout :).

    Ale podle mého skromného názoru, kdo si o místo k sezení neřekne, nemá na něj absolutně žádný nárok. Líná huba, holé neštěstí.
    Dost mě dostalo, když nékteré maminky, ihned poté, co se někde uvolnilo místo, poslali své budoucí pečovatele sednout!
    Přenechat místo potomkovi může být někdy pohodlnější než ho obsadit a hlídat potomka v sedě. A navíc, když je to místo volné, a když ho může obsadit, nevidím jediný důvod, proč by si dotyčná osoba nemohla to místo obsadit dítětem. Tvůj vztek je naprosto marný, zbytečný a hloupý.

    U malých dětí kolikrát uvolňuju místo rodičům právě proto, aby mohli děcko usadit a užít si chvilku klidu. Naopak, to je snad jediný případ, kdy to dělám aktivně, protože ti rodiče to aspoň vždy ocení, narozdíl od mnoha důchodců, kteří uvolnění místa mylně považují za samozřejmost.
    Zápisek je napsán v řádné nasranosti, tak omluvte případné překlepy.
    Překlepy rád odpustím, ale ty nenávistné sračky, co píšeš, tak úplně ne :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    bambas avatar 4.1.2012 08:13 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Přenechat místo potomkovi může být někdy pohodlnější než ho obsadit a hlídat potomka v sedě. A navíc, když je to místo volné, a když ho může obsadit, nevidím jediný důvod, proč by si dotyčná osoba nemohla to místo obsadit dítětem. Tvůj vztek je naprosto marný, zbytečný a hloupý.

    U malých dětí kolikrát uvolňuju místo rodičům právě proto, aby mohli děcko usadit a užít si chvilku klidu. Naopak, to je snad jediný případ, kdy to dělám aktivně, protože ti rodiče to aspoň vždy ocení, narozdíl od mnoha důchodců, kteří uvolnění místa mylně považují za samozřejmost.
    Spatne jsem to napsal. Slo o to, ze samzorejme v tramvaji bylo jeste par gerontu, kteri vypadali, ze pokud jen tramvajak trochu prudceji zabrzdi, tak poleti do tramvaje pred nama. A misto aby ty matky pockaly, jestli si geront nesedne, tak honem honem prcku, bez si sednout. Coz prave nema navic onen vychovny charakter, ze stare lidi nemusime, ale meli bysme je pustit sednout (aspon obcas, popripade kdyz to daji najevo).
    belisarivs avatar 4.1.2012 08:49 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ja ti nevim.

    Na jednu stranu me poucujes o respektu, na druhou pouzivas pejorativni oznaceni geront ...
    IRC is just multiplayer notepad.
    bambas avatar 4.1.2012 09:26 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Zase vedle:

    Geront nebo geron muze byt: historicky: člen gerúzie osoba, ktera prekrocila produktivni vek; starec pejorativne: osoba zustavajici ve funkci oproti svemu veku

    to ze znas jen pejorativni vyznam slova, neznamena, ze ja nemohu mluvit o respektu ;)
    bambas avatar 4.1.2012 09:27 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    teda takhle:
    Geront nebo geron muze byt:
    historicky: člen gerúzie
    osoba, ktera prekrocila produktivni vek; starec
    pejorativne: osoba zustavajici ve funkci oproti svemu veku
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 10:14 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ještě bych přidal:
    rodiče pubertálního dítka
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    4.1.2012 11:47 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    :)
    belisarivs avatar 4.1.2012 10:56 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To je sice pekne, ze tu mavas slovnikem (navic neznameho puvodu), ale podstatne je, jak je toto slovo vnimano obecne.
    IRC is just multiplayer notepad.
    bambas avatar 4.1.2012 11:31 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    v tom pripade je spatne i slovo matka.
    belisarivs avatar 7.1.2012 22:46 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    No, ja sve mame "matko" v zivote nerekl a ani to slovo nikdy nepouzivam kdyz o ni mluvim.
    IRC is just multiplayer notepad.
    4.1.2012 15:18 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Gerontologie je obor. Jistě, to slovo je dnes používáno jako útok. Obdobně dopadi i idioti, retardovaní a další, kdysi téměř neutrální, neb odborné výrazy.
    4.1.2012 15:51 abc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    V Grenoblu na letisti bylo hodne retardovanych a nesli to statecne. Nakonec odleteli pozdeji :-)
    4.1.2012 16:05 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    No vidíte! :_)
    4.1.2012 17:57 abc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ale oni asi rozumeli tomu francouzskemu hlaseni lip nez ja ;-)
    4.1.2012 18:05 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    V cizině vůbec mluví strašně! V Itálii na silnici furt nahlas a beze studu mluví, zejména v horách, o kurvách. V Chorvatsku zase zcela veřejně nabízí k krámu "osvežujučeje píče!" :-)
    5.1.2012 14:54 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    osvežujučeje píče

    mňa raz odprevádzal v Tatrách z diskotéky jeden Jugoš, a ja som si myslela, že je to sex. deviant, lebo stále opakoval to slovo, sľúbila som mu, že všetko bude až dôjdeme domov, a keď sme spolu došli na miesto, kde sme boli ubytovaní s niekoľkými spolužiakmi a troma statnými Košičanmi na vedľajšej bunke, všetkých som zburcovala a oni ho dosť drsne vyhodili... a bol iba smädný:))
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2012 17:38 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Na pláži za kamarádkami v bikinách běhal jeden Jugoš a pořád volal: Slikat! slikat! Ony mu vynadali do sprosťáků. A on jen se chtěl s nimi vyfotit ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Marcela* avatar 5.1.2012 17:56 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    :-)

    Když jsem byla jako holka v Polsku na táboře, chvíli jsem byla vykulená z toho, že tam polská vedoucí bezostyšně používala obrat "ja š..kala..." :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    5.1.2012 20:05 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    to sa hovorí aj v našom regióne (vplyv valašskej kolonizácie)- odjakživa som vedela, že nemám šukať v maminej skrini:-)
    5.1.2012 20:26 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    I v románě Velenovského (první republika) se praví obdivně o ženě z lidu, že "vstávala za kuropění a prošukala celý boží den." Což znamenalo že byla pilná v práci. Ale mne ta věta nadchla! Jak jinak :-)
    5.1.2012 21:34 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    povinnou četbu z první republiky neznám, za nás se hustila Němcová apod., tam byly také oblíbené pasáže o tom, jak babička šukala po světničce ...
    5.1.2012 23:55 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ja by som to pochopila tak, že celý deň niečo hľadala... raz kľúče, raz peňaženku
    Dalibor Smolík avatar 6.1.2012 09:49 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Když jsem byl u kamarádky v Martině, tak jsem něco vyprávěl o známých, které někoho za rohem pomlouvaly. Použil jsem výraz "drbaly na rohu" a mí přátelé z Martina se sesuli na zem a půl hodiny se chechtali. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.1.2012 10:59 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova

    tu v časti jazykovedné okienko som sa pokúsila zhrnúť mnoho významov slova drbať v slovenčine... je to jedno zo zástupných slov, nahradzujúcich všetko ostatné okrem spojok a citosloviec typu fuuuuuuuuuuuuu.... wau

    5.1.2012 18:07 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Když se prodávaly kalhotky s jmény dnů v angličtině, nejvíc se mi líbily ty s nápisem "sundej". Ona Joga a cvičení síly kundalíny, to je taky dobrý.

    To jsme tady parta puberťáků, co? A nejhorší jsou, koukám, nejstarší. :))))
    5.1.2012 14:59 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    bol zo Sarajeva, chudák, ktovie, kde je mu koniec...
    4.1.2012 18:06 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ani nehovořim o Anglii, kde do jídla dávají, a ve složení na obalu to přiznávají (sic!), prezervativy! Doufám že alespoň nepoužité... :))))
    5.1.2012 20:08 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    :) sušené a inak konzervované potraviny strácajú na nutričnej hodnote
    4.1.2012 09:04 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Samozřejmě že v zásadě máte pravdu a slušnost a ohledy velí staršího člověk pustit sednout. Má to svá ale. Stárnoucímu člověku nemusí být milé, že se dostal do kategorie, kdy vypadá, že se neudrží na nohách. Mladý člověk může mít vadu, pro kterou je stání utrpení (má záda třeba hrají při stání pěknej rockandroll, naštěstí jsem už geront a můžu sedět :-)). Dítě někdy, zejména nějaké dítě, potřebuje sedět akutně. Například (velmi dobře znám z práce) cestujete-li s nějakým vypečenějším autistou (a na něm nemusí být poškození vidět) to je hóóódně akutní. Ale i dítě model stadard, lépe dvě děti... asi znáte, píšete že máte syna. Naopak mnohé nevidomé nabídka k sednutí urazí. Za další, jistě je podivné, když člověk, který se vrací z práce kde musí celou dobu stát na nohou, pouští sednout padesátníka, která právě vstal z kanape a nebo židle.

    Jó, nějak se ztratilo, dáma se už nepouští sednout? Rovnoprávnost? Jen se ptám, zajímá mi to.

    Jinam myslím že v té tramvaji, stejně jako za volantem, by člověk měl šetřit soudy, pokud nechce být vůl. Nevíme co ten pčlověk právě prožil, čím je nemocný... Možná, kdybychom věděli, tak jen mlčky a s úklonou uhneme.

    Jinak máte recht, jsou to spratci nevychovaný. Nedávno jsem působil ve škole,a zjistil, že na gymplu valná část neumí odpovědět na pozdrav, cpou se do dveří že svoji drobnou pedagožku málem ušlapou... Ono kdysi byla výchova běžná v rodinách a dokonce i ve škole. Ve škole se už ani nesmí. Takže můžu jako správný stařec konečně zvolat: Kam to spějeme! :-) Nojo, už je to tady.
    bambas avatar 4.1.2012 09:32 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Samozrejme ze je zde prilis mnoho promennych a mnoho faktoru a je s nimi v dane situaci pocitat. Ja jsem se prave docela dlouhou dobu rozhlizel po te tramvaji, co je tam za lidi, jak se chovaji, atd. Na zaklade toho jsem vyhodnotil, ze je neco spatne. Nedelal jsem zaver hned. I presto jsem byl nasran. Ne az tak ze situace, kterou jsem popsal v blog. zapisku, ale nasledne z toho, jak jsem si uvedomil, ze lidi jsou cim dal vetsi bezohledny egoisticky prasata (coz je imho dusledek soucasneho EUSSR a jejich opatreni, genderove politiky, znehodnocovani lidske prace, apod...) a jaky to ma dopad na celkovou naladu ve spolecnosti.
    4.1.2012 10:29 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já Vás pochopil a jak vidno, zažívám podobné pocity, Jen se snažím o alternativní pohledy. :))))
    4.1.2012 10:57 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Samozrejme ze je zde prilis mnoho promennych a mnoho faktoru a je s nimi v dane situaci pocitat. Ja jsem se prave docela dlouhou dobu rozhlizel po te tramvaji, co je tam za lidi, jak se chovaji, atd. Na zaklade toho jsem vyhodnotil, ze je neco spatne. Nedelal jsem zaver hned. I presto jsem byl nasran. Ne az tak ze situace, kterou jsem popsal v blog. zapisku, ale nasledne z toho, jak jsem si uvedomil, ze lidi jsou cim dal vetsi bezohledny egoisticky prasata (coz je imho dusledek soucasneho EUSSR a jejich opatreni, genderove politiky, znehodnocovani lidske prace, apod...) a jaky to ma dopad na celkovou naladu ve spolecnosti.
    Ono to je dôsledok šíriaceho sa kultúrneho debilizmu. Napr. v školskej posilňovni si chlapci kľudne pustia rap s tým textom... pri desiatej p...anej p.... a sk...om k....ovi som im to vždy zarazila s odôvodnením, že nech sa nehnevajú,ale začínam mať z toho stereotypného chudobného slovníka svrbivé vyrážky.Zasmiali sme sa a dali tam s ohľadom na moje zdravie niečo iné. No, my by sme boli zo školy leteli, pokúsiť sa pustiť niečo podobné na záujmovom krúžku:)).

    Decká, ktoré k nám prídu zo ZŠ sa niekedy chvália, ako učiteľa zavreli do vitríny, ako matka aj s dcérou a ešte mimo rodičovského združenia :) zbila učiteľku, ako učiteľovi prepichli pneumatiky( alebo skôr duše na bicykli), ako tú ,,starú" alebo ,,starého" poslali do p...i, alebo tiež... ako dorazili psa, ktorého ktosi hodil do starého hlbokého kanála a on tam tak smiešne skučal ( hahahahaha...)...Vysvetliť im jednorazovo, že to vôbec nie sú humorné zážitky len tak nejde.V prvom štádiu ich len počúvam. Nehovorím, že sú zlí. Oni vôbec nevedia, že robia zle. A to je rozdiel.
    4.1.2012 09:51 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jó, nějak se ztratilo, dáma se už nepouští sednout

    To som si všimla, v Česku sa to gentlemanstvo voči ženám (dokonca i oproti Poliakom, Maďarom alebo Slovákom) už dosť dávno vytratilo... Na druhej strane je tam u vás IN deklarovať odpor proti tým všelijakým genderom, feminizmu, Bohu a pod.:).

    Ja som tam niekde vyššie spomínala ľudí, ktorí si zaslúžia zvláštne ohľady: akokoľvek postihnutí, deti... Nemala som ani odvahu spomenúť tehotné:)).
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 10:17 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    v Česku sa to gentlemanstvo voči ženám (dokonca i oproti Poliakom, Maďarom alebo Slovákom) už dosť dávno vytratilo...
    Tohle je bohužel pravda .. Občas vidím, jak mladík flirtuje se slečnou v tramvaji, ale vůbec mu nevadí, že on sedí a ona stojí nad ním, ještě s taškou plnou nákupu :-(. Ba co víc, ještě mu automaticky zajišťuje místo k sezení ..v naší generaci by takový "gentleman" z té tramvaje letěl, ani by se nezastavil :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    4.1.2012 10:44 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    pán Smolík, bacha na takéto výroky, budeme vyzerať ako geronti:)))
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 14:04 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    pavlix avatar 4.1.2012 15:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To už je pozdě napravovat :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    4.1.2012 19:18 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ale až sa znova narodíme...:)
    belisarivs avatar 4.1.2012 11:02 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To som si všimla, v Česku sa to gentlemanstvo voči ženám (dokonca i oproti Poliakom, Maďarom alebo Slovákom) už dosť dávno vytratilo... Na druhej strane je tam u vás IN deklarovať odpor proti tým všelijakým genderom, feminizmu, Bohu a pod.:).
    Kouknete se na to z druhe strany. Vam nepripada divne feministka, ktera na jednu stranu chce rovnost mezi muzi a zenami a na druhou chce vyuzivat toho, ze je zena ve svuj prospech?

    A odpor proti Bohu nikde nepozoruju. To je spis odpor proti jeho fan clubu, ktery se jaksi uz stacil historicky znemoznit, jeden by doufal, ze dostatecne.
    IRC is just multiplayer notepad.
    4.1.2012 11:36 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Bez akéhokoľvek posmešného podtónu, je pre mňa trochu záhadou, prečo u ľudí z krajiny, ktorá je tak ateistická, antifeministická, antigenderová na druhej strane pozorujem také ostré ideologické hrany(nielen v otázke náboženstva), pripomínajúce skoro časy 30 ročnej vojny, prečo niekto sa na jednej strane očakáva od žien, že by nemali mať nijaké úľavy oproti mužom(v MHD napr.)a na druhej by si mali zastať spol. roly tak ako muži- a odsudzuje sa, keď ony o tom chcú nejako diskutovať. Ja sa feminizmom ani genderovými štúdiami nijako nezaoberám, pravda je obyčajne vždy niekde uprostred:), takže ja skôr rada konfrontujem rôzne pohľady na jednu vec a vyberiem si, čo nejako korešponduje s mojimi skúsenosťami.Nie som schopná ani nosiť v hlave, ktorý citát či myšlienka odkiaľ presne pochádza.Mimochodom, videla som v CT veľmi dobrý dokument...

    Čo je zaujímavé, militantné antikatol.reči(resp. diskusie odsudzujúce ten fanklub) vedú aj moje decká, hoci doma sme sa k náboženstvu nijako nevyjadrovali, vlastne ani nijakých bigotných katolíkov oni osobne nespoznali.Okrem toho ja som z luteránskej rodiny a už druhá generácia je odpadnutá od akejkoľvek viery - od chodenia do kostola určite.To je tiež zaujímavý jav, katolícka cirkev je asi symbolom inštitucionálneho zla alebo čo...Podobne ako učiteľ je v očiach rodičov a priateľov škôl zástupným symbolom aktuálnej štátnej moci... a hrozí mu neustále ikonoklazmus:).

    Veľmi sa mi páčili filmy Olgy Sommerovej ,,O čem sní ženy" a ,,O čem sní muži"... (vrele odporúčam)máte skvelé dokumentaristky, nemajú konkurenciu... Dať nálepku Sommerovej, že je feminisitka či genderistka by bolo veľmi zjednošujúce, ale v médiách som sa to tak dočítala.
    gtz avatar 4.1.2012 16:40 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ,,O čem sní ženy" a ,,O čem sní muži"
    a o čem sní?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 16:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Co se mě týče, já sním na co příjdu. (Kecám, jsem na dietě)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    4.1.2012 18:22 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    tie filmy si pozrite, a dozviete sa... Sommerovej síce niektorí muži citliví na jej pohľad vytýkali, že si tie odpovede na tie otázky napasovala podľa seba, ale ja som nemala ten dojem... muži ako ich ukázala v tom filme vôbec v ženských očiach neutrpeli, naopak
    gtz avatar 4.1.2012 18:44 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    :-) však já jsem si jen tak malinko rýpnul.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    4.1.2012 20:47 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ja mám rýpnutia rada:)
    pavlix avatar 4.1.2012 15:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Na druhej strane je tam u vás IN deklarovať odpor proti tým všelijakým genderom, feminizmu, Bohu a pod.:).
    Právěže máme v česku takové takzvaně emancipované ženy, které uznávají rovnoprávnost, tedy nějaké extrémní gentlemanství je jim často spíše protivné, a umějí to dát hlasitě najevo.

    Feminismus v česku není potřeba, postavení ženy je ze zákona většinou rovnoprávné a v ostatních případech je žena zvýhodňována.

    Znevýhodněny bývají v zaměstnání a paradoxně je to často jen kompenzace jejich zvýhodnění (stávají se méně výhodnými), nebo je to dáno tím, že se méně hrnou do vedoucích pozic a do některých odvětví. To ale nevyřeší feminismus ani jiný aktivismus, ale pouze aktivní práce jednotlivých žen.

    Bůh je chlap.

    Navíc my češi (zobecnění berte s nadsázkou) se proti bohu nijak nevymezujeme, to spíš proti velice pozemským a přízemním církvím, znichž například ta katolická je extrémně patriarchální.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    4.1.2012 18:10 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    • Právěže máme v česku takové takzvaně emancipované ženy, které uznávají rovnoprávnost, tedy nějaké extrémní gentlemanství je jim často spíše protivné, a umějí to dát hlasitě najevo.
    • Feminismus v česku není potřeba, postavení ženy je ze zákona většinou rovnoprávné a v ostatních případech je žena zvýhodňována.
    • Znevýhodněny bývají v zaměstnání a paradoxně je to často jen kompenzace jejich zvýhodnění (stávají se méně výhodnými), nebo je to dáno tím, že se méně hrnou do vedoucích pozic a do některých odvětví. To ale nevyřeší feminismus ani jiný aktivismus, ale pouze aktivní práce jednotlivých žen.
    • Bůh je chlap.  Navíc my češi (zobecnění berte s nadsázkou) se proti bohu nijak nevymezujeme, to spíš proti velice pozemským a přízemním církvím, znichž například ta katolická je extrémně patriarchální.
    • Neviem, nepoznám ženu, ktorej by bolo protivné,ak jej muž niekde dá prednosť... to nie je extrémne gentlemanstvo, samozrejme, ak jej bude nejaký starý chlípnik olizovať ruku, to už je hnus
    • Vedomie zaostáva za zákonmi.:) Ide o to, čo všetko ihneď dostane tú nálepku feminizmu. Ako tak sledujem, je veľmi obľúbená.
    • Do práce sa ani ženy nebudú až na výnimky hrnúť, lebo ešte stále to je tak, že sú zamestnané aj doma( často-  nie vždy - na rozdiel od mužov na plný úväzok). Okrem toho nemávajú takú túžbu vyhrať každý zápas.
    • Či je Boh chlap, neviem, nepoznáme sa osobne... možno tam hore iba nemajú rody. (Vykanie?)
    • Prízemní bývajú konkrétni ľudia.Ale zaujímavý paradox je, že feminizmus je -podľa mňa - proti patriarchátu ( -alizmu).Proti tej zaužívanej hierarchii statusov a nerovnoprávnosti v rodine zakorenenej vo vedomí. Teda Vy, českí muži, sa zhodnete s českými feministkami aspoň v niečom.:)
    gtz avatar 4.1.2012 18:24 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jsou ženy, které na rodinu/děti kašlou, protože pro ně kariéra je přednější. Další typy jsou ty co dítě nechtějí, protože by si pokazily postavu :-). Další typem jsou mladé dívenky motající se kolem starších pánů a myslím, že jich není málo (před pár lety jsem čekal na dceru před SŠE školou v Brně a když jsem slyšel to o čem se baví dnešní mládež br... br... něco jako ty budeš po matuře dělat co? a druhá odpovídá no nevím do práce se nepoženu, najdu si nějakého starého dědka a bude mi fajn).

  • Do práce sa ani ženy nebudú až na výnimky hrnúť, lebo ešte stále to je tak, že sú zamestnané aj doma( často- nie vždy - na rozdiel od mužov na plný úväzok)
  • .

    znal jsem jednoho kamaráda, kterému ze dne na den odešla žena za mladším milencem a doma mu nechala 2 dcery ve věku 14-8-6 let. Po 3 letech se chtěla vrátit a on se ptal dcer zda s tím souhlasí a jaká byla asi jejich odpověď?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    4.1.2012 18:59 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    znal jsem jednoho kamaráda, kterému ze dne na den odešla žena za mladším milencem a doma mu nechala 2 dcery ve věku 14-8-6 let. Po 3 letech se chtěla vrátit a on se ptal dcer zda s tím souhlasí a jaká byla asi jejich odpověď?
    Vubec bych se nedivil, kdyby je u nas jeste po rozvodu vysoudila..
    gtz avatar 4.1.2012 20:17 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Dopadlo to tak, že obě dcery prohlásily, že nechtějí, aby se vrátila. Při rozvodu obě dcery prohlásily, že chtějí být s otcem protože se ona o ně nestarala.

    No máš/te pravdu JS, že naše soudy jsou někdy postavené na hlavu
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    belisarivs avatar 5.1.2012 08:29 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    K soudu se nechodi pro spravedlnost, ale pro rozsudek.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Marcela* avatar 5.1.2012 09:32 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Který by měl být spravedlivý ;-)...
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    belisarivs avatar 5.1.2012 15:13 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Welcome to the real world.
    IRC is just multiplayer notepad.
    pavlix avatar 4.1.2012 18:51 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Neviem, nepoznám ženu, ktorej by bolo protivné,ak jej muž niekde dá prednosť...
    Já jsem za svůj kratší život poznal různé lidi, neříkej mi, že se v pětadvaceti můžu před tebou pyšnit životními zkušenostmi.
    Ide o to, čo všetko ihneď dostane tú nálepku feminizmu. Ako tak sledujem, je veľmi obľúbená.
    Nerad se bavím ve vágních pojmech.
    Do práce sa ani ženy nebudú až na výnimky hrnúť, lebo ešte stále to je tak, že sú zamestnané aj doma
    Což si obvykle volí samy. Já nehodnotím, jestli je to dobře nebo špatně. Jen to, že si dotyčné takový způsob volí obvykle dobrovolně, takže boj za jejich svobodu je takový... přinejmenším pochybný.
    Či je Boh chlap, neviem, nepoznáme sa osobne... možno tam hore iba nemajú rody. (Vykanie?)
    Pokud to není chlap, není to bůh, ale bohyně.
    Proti tej zaužívanej hierarchii statusov a nerovnoprávnosti v rodine zakorenenej vo vedomí.
    Pozor na rozdíl mezi rovnoprávností a uniformitou. Rovnoprávnost pohlaví nevylučuje rozdělení úloh v rodině. Nehledě na to, že velmi mnoho rodin, které znám, je matriarchálních, tedy dominuje žena.

    Paradoxně, pro dítě, a zvlášť dceru, z takové rodiny může mít takový domácí matriarchát daleko fatálnější následky než domácí patriarchát. Zatímco někteří chlapi se umějí chovat hnusně a hrubě, v úskocích, citovém vydírání a systematickém psychickém teroru jsou podle mě mnohem zběhlejší ženy.
    Teda Vy, českí muži, sa zhodnete s českými feministkami aspoň v niečom.:)
    Feministky, které jsem poznal, nebyly jen proti patriarchátu, ale proti chlapům. A s takovými se muž jen těžko shodne :).

    Mně osobně silný patriarchát (třeba i s extrémním pokryteckým gentlemanstvím) nevyhovuje. Vyhovuje mi rozmezí mezi slabým patriarchátem (kompenzovaným přiměřenou úctou ke slabšímu pohlaví) a rovnocenností (včetně). Ale to je jenom moje preference.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    4.1.2012 20:16 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova

    - ja naozaj nepoznám žvé feminsitky, poznám ženy, ktoré šikovne vedia ,,vychovávať"a nenápadne ,,usmerňovať" svojich mužov a vymieňajú si spolu skúsenosti( ženský kolektív), ale nevravia si ,,feministky" ale ,,poriadne ženy":)

    -tak je feminizmus ,,vágny pojem," potom dosť nechápem, ako niekto neomylne v niekom spozná feministku;myslím si, že by sa o tom nemalo , mňa tento ,,problém" zaujíma skôr v tejto polohe (v polohe Ester Kočičkovej:))

    - uniformita = rovnakosť, spriemerovanosť, šablónovitosť,nevybočovanie zo šedivého priemeru;rovnoprávnosť neznamená,že všetky úlohy si budú zúčastnení deliť na 1/2- teda že napr. on uvarí obed, ona večeru , on umyje 1 okno a ona 1 okno...ale že si tie povinnosti a zodpovednosť delia podľa svojich schopností a ani im nenapadne, že by sa tie povinnosti mali deliť na nejaké ,,mužské" a ,,ženské" povinnosti...jeden aj druhý pomôže s tým, čo vie a kedy je treba s ohľadom na druhého(niektorí partneri to dokonca aj dokážu:));

    - psychický teror = zaujímaváot.sú podľa mňa rôzne druhy psych. teroru, muži možno majú niekedy pocit, že zeny citovo vydierajú, lebo sú precitlivelejšie a tiež viac dávajú najavo city,sú asi menej psych. stabilné, ale či sa niekto vyžíva v terorizovaní iných =skôr dôsledok poruchy osobnosti a tam by som to pohlavie nemiešala, kľudne to môže byť muž( bossing- častá vec- a šéf je často muž)

    -byť proti chlapom - tak o tom sú práve tie dva filmy O. Sommerovej, že sa dopĺňajú a potebujú

    -silný patriarchát s pokryteckým gentlemanstvom -no, jedno je pokrytectvo a druhé ak to ten muž inak ani nedokáže, než byť pozorný voči žene, to sa vycíti.. a vastná žena to vie najlepšie:)

    - k dcéram z matriarch. rodín -ženy často aj v minulosti vyrastali len s matkami alebo aj starými matkami, pretože sa muži vysťahovali, tam znova oženili, nikdy nevrátili:), padli vo vojne, umreli na úraz v práci, na choroby s ňou spojené atď....vo veľkých rodinách mali možno ešte nejaké iné mužské autority... sú rozhodne potom sebestačnejšie a nezávislejšie, lebo sa musia vedieť o seba postarať( aspoň u nás sa to odrazilo aj na tradičnej rodine v minulosti - rodien silných žien)

    4.1.2012 20:17 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    2. odstavec- že by sa nemalo o tom tak zložito špekulovať:)
    pavlix avatar 4.1.2012 22:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Většina TL;DR, bohužel.
    muži možno majú niekedy pocit, že zeny citovo vydierajú
    Já měl namysli extrémní citové vydírání celého okolí a především dětí. Jinak dělají to i někteří muži, ale ženy to dovádějí do dokonalosti. Jsou to takovéty chvíle, kdy třeba dcera zdrhne na jednu noc od rodiny, oznámí jim navzdory jejich názoru, kde bude, a matka dostane infarkt nebo na ni otec čeká s uvázaným provazem.

    Ne nějaké banality typu že si někdo myslí, že ho druhý citově vydírá, protože vyjadřuje city.
    k dcéram z matriarch. rodín... sú rozhodne potom sebestačnejšie a nezávislejšie,
    Já psal o extrémně matriarchálních rodinách... tam se pak děti, nezávisle na pohlaví, víceméně dělí na ty, které včas opouštějí hnízdo (ale i tak obvykle ve zlém, pokud to nedokážou nějak šikovně zaobalit), a ty, kteří jsou na dominantním rodičovi natolik závislí, že nejsou schopni prožívat normální vztah. O tom druhém případu bych neřekl, že jde o bůhvíjakou samostatnost.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    4.1.2012 23:10 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Většina TL;DR

    ako myslíš
    4.1.2012 23:44 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Většina TL;DR, bohužel.
    A tohle jako odpoved na prispevek, ktery je odpovedi na tvuj prispevek jeste o neco delsi, neni citove vydirani? ;-)
    5.1.2012 00:53 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    nie, konvertujem sprostý power point na video( konečne som sa to naučila:-)) a netrafila som sa do neho dĺžkou pesničky:))... ale už to snáď bude sedieť... a na you tube mi písalo nejaké stádo opíc či čo že napravujú nejakú chybu po tom ako som tam upravovala jedno predošlé videjko:))... takže nemám čas pitvať a robiť psychoanalytické rozbory na základe pavlixovej obsiahlej odpovede, neskôr:)
    5.1.2012 01:16 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    to bolo vlastne asi na pavlixa nie na mňa:-)

    pavlix avatar 5.1.2012 12:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Odstavce, ne příspěvek.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.1.2012 13:32 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Odstavce, ne příspěvek.
    aha, tak budeme súťažiť, kto bude mať viac slov, prehráva:)
    5.1.2012 03:00 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Keď tá dcéra nie je plnoletá,rodičia majú podľa zákona právo určovať miesto jej pobytu a nemá čo zdrhať z domu (a v noci už vôbec nie:))napriek názoru opačnému názoru rodičov,ale, pravda, ona si to aj tak spraví po svojom.Už dávno sa rodičom nevešia na nos,kam sa ide a s kým:).A koľko mala tá slečna, ktorú spomínaš, rokov? Dúfam, že nie maloletá, to by bol prúser.

    Aké sú to ,,extrémne matriarchálne rodiny?"Rodiny slob. matiek... alebo rodiny,kde je muž tzv.pekne pod papučou? Presne definovať by sa zišlo tento vágny :) pojem. Predpokladám, že nehovoríš o takej forme rodiny, kde dcéry aj synovia žijú s matkou a bratia vychovávajú deti sestier spolu so ženami, pričom plodia deti s dcérami iných matiek:). A okrem plodenia nemajú skoro žiadnu zodpovednosť:).Myslíš oidipovský komplex? Je to taká populárna téma, ale nemyslím, že by sa to vyskytovalo až tak často, aby sa liečením tohto problému dalo uživiť:). Každý si z tejh orientačnej rodiny prinesie niečo, čo tomu druhému môže vadiť, nemusí to byť len chorobná závislosť na matke.Stačí žene prízvukovať, že matka ten guláš robila lepšie... pozor na to, najviac vrážd v rodinách sa odohrá v kuchyni.
    pavlix avatar 5.1.2012 12:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Keď tá dcéra nie je plnoletá,rodičia majú podľa zákona právo určovať miesto jej pobytu a nemá čo zdrhať z domu
    Pohled zákona je v tomhle případě na můj vkus tak nějak moc oprošetěný o lidskost.
    A koľko mala tá slečna, ktorú spomínaš, rokov? Dúfam, že nie maloletá, to by bol prúser.
    Mám rád lidské příběhy, takže znám kolem sebe takových lidí strašně moc. Jde jen o to, kdy se s někým dostaneš v hovoru tak daleko, aby se s tebou vůbec o něčem takovém bavil. Pokud začneš povídat o zákonech a o obsahu pátého přikázání (bez ohledu na vyznání), tak dotyčný radši couvne, než aby ti něco povídal.

    Znám minimálně jednoho člověka, ženu, která utekla od rodiny a samostatně zvládla celou střední školu a šla na vejšku. Teda samostatně, za pomoci různých lidí, samozřejmě. Obdivuju jí, a kdyby se na ní uplatnil tvůj zméněný zákon, tak by asi tak dobře nedopadla.
    Myslíš oidipovský komplex?
    Ale vůbec ne, jak jsi na to proboha přišla?

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.1.2012 13:17 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Pohled zákona je v tomhle případě na můj vkus tak nějak moc oprošetěný o lidskost.

    to chápem, nedávne traumatické zážitky - školský poriadok, rodičovské pravidlá...debata tu začala štýlom výchovy,z vlastnej skúsenosti môžem povedať( z mojej vlastnej výchovy, ktorej som bola subjekto-objektom,kým som nebola SAMA rodič), že by mi tá tvrdšia disciplína a aj trochu dôkladného dohľadu nebolo uškodilo :)

    Pokud začneš povídat o zákonech a o obsahu pátého přikázání (bez ohledu na vyznání), tak dotyčný radši couvne, než aby ti něco povídal.

    Síce to bolo prv žartovne(a trochu ironicky),ale dobre... uvedieme na pravú mieru... Viem dobre ako to chodí:), dievčatá ani chlapci sa dnes neostýchajú hovoriť o veciach, ktoré, s prepáčením, ja budem asi už do smrti pokladať za intímne záležitosti, ktoré sa nevykecávajú cudzím.Divil by si sa, čo všetko vykecajú takej jednej odpornej starej babizni-učke.Najviac ma serie tá antikoncepcia- lebo ju lekári predpisujú ozaj nezodpovedne, nepošlú tie dievky ani na komplexné vyšetrenie, nezisťujú riziká...

    Ide o to, že my geronti:) sme robili tie isté kraviny.Takže vieme.Kedysi mi dospelí (vrátane učky) vraveli, aby som tak nehltala dospelé knihy, lebo čo budem čítať potom... Nevedela som ako to myslia.Už to viem.Predčasná dospelosť život oberie o detstvo.
    5.1.2012 13:19 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    my dosleplí:))))))) ježišimáriaježiškovehusle( ale ten nový preklep tam nechám, ten mi vyšiel:-)
    5.1.2012 13:24 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    na vysvetlenie: ja som totiž myslela pri povrchnom prejdení svojho textu, že to mi nie je mne , ale my(všetci ) a chcela som to opraviť a opravila som to:))... ale vyšlo to parádne
    5.1.2012 09:30 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Až potkáte moji ženu, dceru, mé kolegyně z práce, nebojte se být gentleman. Určitě Vám nevynadají :))) Naopak je moc potěšíte.

    Feministka (tvrdé jádro) je pro mne něco jako Lochneska. Každý o ní mluví, všude o ní píší, ale nikdo se s ní nesetkal :)))).

    Znevýhodněny bývají v zaměstnání a paradoxně je to často jen kompenzace jejich zvýhodnění (stávají se méně výhodnými), nebo je to dáno tím, že se méně hrnou do vedoucích pozic a do některých odvětví. To ale nevyřeší feminismus ani jiný aktivismus, ale pouze aktivní práce jednotlivých žen. No, to nemohu verifikovat.

    Bůh je chlap. Viděl jste mu na pinďoura? A víte co je zajímavé. Doby kdy byl v našich zemích víc kult Marie a kdy jejího synka. Žena - poklidné doby prosperity. Muž. války a hlad. Inu chlap je něco jinýho, proto má být i boží famílie kompletní. Hinduisté a buddhisté to ví. V jude a islámu ta baba podle mého schází.
    pavlix avatar 5.1.2012 12:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Až potkáte moji ženu, dceru, mé kolegyně z práce, nebojte se být gentleman. Určitě Vám nevynadají :))) Naopak je moc potěšíte.
    Gentleman je v našich končinách zastaralé slovo, které se používá leda v legraci nebo když chceš někoho poučovat (a je ti v podstatě jedno v čem).

    Naštěstí třeba v angličtině třeba žádné českému „gentleman“ odpovídající slovo neexistuje, nebo ano?
    Feministka (tvrdé jádro) je pro mne něco jako Lochneska. Každý o ní mluví, všude o ní píší, ale nikdo se s ní nesetkal :)))).
    Ty ses s ní nesetkal. Já a mnoho jiných ano. Seřvala mě právě za podržení dveří :D, ale jinak jsme se celkem v pohodě bavili.
    Doby kdy byl v našich zemích víc kult Marie

    Přijde mi, že i dneska je tu mariánský kult strašně silný, a církev už proti tomu tolik nebrojí, je ráda, že má aspoň něco.
    V jude a islámu ta baba podle mého schází.
    Naprosto souhlasím.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.1.2012 12:36 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Gentleman je v našich končinách zastaralé slovo, které se používá leda v legraci A nejsou tam smajlíci? Za tim co jsem napsal. Nicméně holky, když je pustim do dveří, nebo pomůžu z kabátu mají radost. Zatim bez výjímky.

    Určitě někde jsou, já měl asi kliku. A nebo to od geronta líp snáší? :)))

    5.1.2012 12:37 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    P.S. Holky absolutně, ne relativně k mému věku :)))). Tedy 17-16 let
    pavlix avatar 5.1.2012 12:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Gentleman je v našich končinách zastaralé slovo, které se používá leda v legraci A nejsou tam smajlíci? Za tim co jsem napsal. Nicméně holky, když je pustim do dveří, nebo pomůžu z kabátu mají radost. Zatim bez výjímky.
    Zaspal jsi dobu. Pouštění do dveří je laskavost, kterou si dneska už lidi umějí projevit tak nějak vzájemně, bez svázání přesnými pravidly.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.1.2012 12:56 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Zaspal jsi dobu. Simtě, znova, nepíšu o nějaké domněnce, píši o empiticky ověřeném faktu. Na vzorku několika desítek dívek 17 - 24, něco i méně let a více let, z celých Čech.
    5.1.2012 12:57 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ovšem ano! Moc se do dveří nepouští. Já píči o tom, ce mi stává když pustím. Já jsem takový odvážný a zkusím to. :))))
    5.1.2012 13:00 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    s každým jeho rečou, to vždy zaberie ( nemyslím reč prvoplánovo)
    belisarivs avatar 5.1.2012 15:19 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já píči
    s každým jeho rečou, to vždy zaberie
    lol
    IRC is just multiplayer notepad.
    pavlix avatar 5.1.2012 16:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To při odpoledni potěší :D.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.1.2012 17:06 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já píči
    s každým jeho rečou, to vždy zaberie
    lol
    nepochopil
    belisarivs avatar 5.1.2012 21:41 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ja to samozrejme pochopil.

    To vam uniklo, ze jsem to zamerne vytrhnul z kontextu a delam si z toho srandu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    5.1.2012 22:00 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ja to samozrejme pochopil.

    To vam uniklo, ze jsem to zamerne vytrhnul z kontextu a delam si z toho srandu.
    no dobre, tak ste sa rozveselili:)
    5.1.2012 22:02 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    vy ste sa chytili tej p....,ja som si to myslela:)
    belisarivs avatar 6.1.2012 16:52 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    No, zjevne jste si to nemyslela. Jinak byste netvrdila, ze jsem neco nepochopil. ;-)
    IRC is just multiplayer notepad.
    6.1.2012 17:38 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ale áno, vedela som, že sa chytíte toho slova,aby ste ho mohli použiť aj s pavlixom na ten účel, na ktorý ste ho použili. Pritom ja som nenarážala na ten Dagov dvojzmyselný výraz, keď som napísala, že zaberá, ak sa s niekým hovorí jeho ,,rečou," ale na to, aký spôsob komunikácie s vami je účinný: ,,Kuščičko me ulap, kuščičko me pusc..." ... jemne, pomaly a nenápadne, aby vám to postupne dochádzalo, kým začnete sami od seba premýšľať. :).
    belisarivs avatar 7.1.2012 00:31 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Kam na tyhle kydy chodite ...

    Jste uplne mimo misu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    7.1.2012 02:48 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Kam na tyhle kydy chodite ...

    Jste uplne mimo misu.
    Len ma utvrdzujete, že ani náhodou nie.Popísali ste v ostatnom čase, čo to tak sledujem, dosť vzájomne si odporujúcich nezmyslov, ktoré Vám(použijem s dovolením Váš spôsob dôkazu davom:)) tu viacerí slušne vyvracali, ale vy ste vždy naopak ich označili za nechápavých. Tak sa na vás vykašľalali a nešli sa s vami viacej škriepiť.Trollujete:)- alebo ste vážne tak šrégom?
    belisarivs avatar 7.1.2012 11:29 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Facepalm.

    When fail is so big, that words are not enough to describe the dismay.
    IRC is just multiplayer notepad.
    pavlix avatar 7.1.2012 12:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    +1
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    7.1.2012 14:07 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    dúfam, že vo vašom veku vám ešte nehrozí, že vám z toho praskne cievka
    5.1.2012 17:16 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    P.S. u niektorým, ktorí pôvodne tvrdili, že nerozumejú slovensky, to začínam veriť:))
    5.1.2012 12:58 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Naštěstí třeba v angličtině třeba žádné českému „gentleman“ odpovídající slovo neexistuje, nebo ano?

    dejiny estetiky- anglická vkusová škola - mala ďalekosiahle vplyvy na európsku kultúru

    gentleman Angl. Gentleman gentle – man Gentle = mierny, jemný, krotký, uhladený, čestný, dobrý, to gentle = skrotiť genteel = vznešený, elegantný Fr. Gentilhome Gentil – homme Urodzený, Šľachtic, gavalier, Gentilhommerie =šľachtictvo Gentil = milý, pekný, dobrý, láskavý,
    pavlix avatar 5.1.2012 16:04 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    K čemu to přepisování slovníku?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.1.2012 16:59 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ty za každú cenu musíš vyhrať:). Tak na toto:

    Tvrdil si, že slovo gentleman angličtina nepozná, že je to archaizmus, dnes že je dokonca anachronizmom, aby sa muž správal gentlemansky k žene (a odtiaľ nie je ďaeko k takému správaniu ľudí k ľudom). Nič neprepisujem, chcel si dôkaz- tak ho máš. Vravela som si, že Ti, aby si dlho nemusel čítať nepodstatné, postačí námatková zmienka o anglickej vkusovej škole, aby si si vygoolil samostatne a následne pochopil, že tí anglickí gentlemani na rozdiel od francúzskych ušľachtilých spôsobov diktovaných etiketou a maniermi kráľovského dvora, zdôrazňovali, že slušné správanie nie je niečo, čo možno nanucovať zvonku, že je a má byť výsedkom kultivácie osobnosti( a samozrejme v tej dobe klasicizmu, keď bol ideálom harmonicky rozvinutý človek, kalokagatia,humanistické ideály, za hlavný prostriedok takejto kultivácie pokladali umenie - čo je , myslím, stále aktuálne, lenže, ako vraví veľký mysliteľ, možno vzor pre mnohých menej samostatne mysliacich,kultúra ( a umenie) nech si sami na seba zarobia, ak chcú existovať- buď si ich kúpime , alebo nie, a ak nie, tak nech pojdú.) Amen.
    5.1.2012 17:01 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    zabudla som, že kultúra a umenie nie sú živnostníci na kultiváciu osobnosti- takže samy
    5.1.2012 13:05 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Koukám do Google, ten s tím že gentleman je nějak gór zastaralý nesouhlasí. :))))
    4.1.2012 10:03 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    P.S. Pokiaľ ide o MHD,ktorou teda nechodím často, lebo tu tie nanajvýš 2 km zvládnem radšej pešo, než čakať na autobus MHD, ktorý ani neviem, či jazdí:), tak ja si užívam, keď stojím,mám lepší výhľad (nie kôli jazde načierno).Ak ma začnú ponúkať aj dievčatá, aby som si sadla, budem vedieť, že som už na tom povážlivo.A keď mi nejaký milý mladý muž miesto ponúkne,len sa mu s úsmevom poďakujem.Mám o.i. výcvik z mladosti, keď som dochádzala i každý deň sem a tam 45 km. Málokedy sme sedeli, to až keď vystúpili starší.
    pavlix avatar 4.1.2012 15:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A misto aby ty matky pockaly, jestli si geront nesedne, tak honem honem prcku, bez si sednout.
    Tak... pokud šlo opravdu o případ, že matka větší děcko nutí, aby urvalo místo než si někdo ze starších stihne sednout, tak to pak jo.

    Obecně se všem typům „závodníků“, většina z nich jsou právě spíš důchodci, nepokrytě směju a občas se jich z legrace zeptám, jestli to mají zapotřebí. Ale většinou tak, aby bylo jasné, že nečekám odpověď.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 16:30 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    V době puberty jsme měli takovéto heslo: "Rychle, rychle, než nám hbití starci zasednou místa!" :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    4.1.2012 14:09 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Přenechat místo potomkovi může být někdy pohodlnější než ho obsadit a hlídat potomka v sedě.
    hm, a co takhle to místo obsadit a potomka si dát na klín? - při tom se jistě hlídá děsně nepohodlně ...
    pavlix avatar 4.1.2012 15:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    hm, a co takhle to místo obsadit a potomka si dát na klín? - při tom se jistě hlídá děsně nepohodlně ...
    Jako možnost volby nebo jako shora nařízenou povinnost?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 16:32 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jako možnost volby. Když byly děti malé, bral jsem je v tramvaji na klín. A pak jsem seděl úplně v pohodě :-). Ale nikdy tak, aby sedělo dítě a nad ním bych stál. I když je to možná pohodlnější.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    4.1.2012 09:28 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ja poustim starsi obcany sednout. Jen u jednoho bych udelal vyjimku. Toho bych navic shodil ze schodu ...
    bambas avatar 4.1.2012 09:33 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Kteryho?
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 10:13 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Že to uhodnu! :-)))
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    4.1.2012 10:13 mad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    I katolíka???
    4.1.2012 10:58 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    s bolestmi , ale pustil...
    4.1.2012 23:37 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A kalvinistu?
    4.1.2012 10:28 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Ten asi v tramvaji hned tak nebude. A pokud, místo mu zajistí goril val.

    Sednout... nepustil... možná by měl seděl, ne?
    4.1.2012 10:46 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    T :))

    tak
    4.1.2012 10:54 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    takze dodatecne vsechno nejlepsi a musim vam rict, ze sem se zapotil, nez sem na to prisel. Furt si rikam, do prdele, proc by Jilek nejezdil tramvaji? A teprve pak mi to doslo.

    P.S. Nekde nahore se probiraji psi s voditkem a bez.
    4.1.2012 11:04 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    a tiché povely:)
    4.1.2012 11:40 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    tak to jsem byl zase vedle. Jinak ohledně psů: jste ten jiný živočišný druh. Haf haf!
    5.1.2012 15:03 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Pane kolego, ctím Váš názor a odpor k volným psům. Ale dovedete si představit tvora takhle našláplýho (on dohání co za dva roky zameškal), jak se prochází pouze na vodítku?
    5.1.2012 17:57 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    vy jste pane kolego celou svou bytosti pro svobodu a proto velmi dobre chapu, ze je vam zatezko ji odebirat i kreature, byt tim ohrozujete ostatni spoluobcany. Je to mozna nebezpecne, ale konsekventni.

    Vlastne to ani jinak nemuze byt, pozoruji totiz jakousi vzajemnou zavislost mezi psem a jeho lidskym spolecnikem. Napr. pan Smolik ma take psa a jiste vas napadlo, ze je mu take podobny. Takovy hodny. Smolikuv pes , kdyby mohl mluvit, tak by rekl, obojek neni nic prijemneho , ale zas tak spatny neni.

    Nebo u Jilka. Pamatujete si, jak zde psal, ze byl tenkrat jeste s tou pani co varila ten gulas nekde na navsteve a tam byl pes. Pes si ho ocuchal a pak odesel pryc. Uz tenkrat jsem si rikal, jak to ty zvirata poznaj.

    Vubec si nekdy rikam, jakeho psa ti lide odsud maji. Jestlipak Pavlixuv pes take vsechno nejlip vi? Jakeho psam maji u Marcelky? Bernardyna nebo pince. A uz vubec bych ani nechtel vedet, co by delal pes od Amigy.

    P.S. Vsechna ta videa jsem si nakoukl a cert vzal obojek. Ale musite se skutecne mazlit s pejskem v posteli?
    5.1.2012 18:20 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Od konce kolego. Musim ho mít v pelechu! Jak jinak nasrat lidi, co jim to vadí? Pak to mělo teda ještě jeden důvod, a to byla terapie. Potřeboval masivně a rychle sebedůvěru, Už spí chudák zase na zemi a na postel nesmí. Ale vzal to statečně.

    Ono se říká, že pán a pes jsou si podobní. Ale není to pravda, tak to vůbec není. Ono jsou naprosto stejní.

    Ale ne, co to řikám za hloupost, oni jsou propojeni, je to jeden tvor. Ta chlupatější část má své výhody. Jak rád bych si označkoval teritorium a dal vědět té samici odvedle, s krásnou srstí na hlavě, dlouhýma zadníma běhama... že jsem tady? Jak rád bych si jí při setkání očuchal! A smim? Smim já? Hovno! Nesmim! Strašnej svět kolego! Nedosti tomu, musim se každou chvíli mejt (Letos snad už dvakrát!), Jíst nějak tak divně ze stolu, mělkejch misek a ještě si pomáhat nějakým harampádím... No, závidim jim...

    Ano, náši psové bývají velice aktivní až zbrklí, hltají, dělají několik věci najednou, neumí čekat. Rádi lezou do vody. Jsou nesmírně hodní, submisivní a konciliantní... až je to najednou moc a skočí po krku, to bez nějakého předělu a varování. Lidé kteří znají mne a naši psiska si nás často pletou,.
    Marcela* avatar 5.1.2012 18:20 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Mně je sympatický třeba ruský chrt barzoj. Malí psi mě moc neberou, bernardýn je zas už příliš velké tele.

    Co by dělal pes od Amígy, to si taky radši nechci ani představit :-).
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    5.1.2012 18:46 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Co by dělal pes od Amígy, to si taky radši nechci ani představit :-).
    Vypadal jako ufon?
    5.1.2012 21:31 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    to je jedno, hlavně když bude mňoukat
    5.1.2012 21:48 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    :))))
    5.1.2012 22:26 abc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    nebo aspon zkouset hafat, jako kdyz Tom zkousel delat psa....
    Marcela* avatar 6.1.2012 07:36 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Vypadal by jako ufon, pil pivo a prošu*al celý boží den :-).
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    belisarivs avatar 5.1.2012 21:44 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Akorat ze chrti jsou ... jak to kulantne rici ... uplne blbi.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Marcela* avatar 6.1.2012 07:38 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Já bych po něm nechtěla, aby mi pomáhal luštit sudoku, základní povely a aportovat by se snad naučit dal, ne... :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    belisarivs avatar 6.1.2012 09:40 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Mate tu vetu spatne.

    Melo to byt takto:
    Já bych po něm nechtěla, aby mi pomáhal luštit sudoku, základní povely a aportovat
    :-D
    IRC is just multiplayer notepad.
    5.1.2012 18:21 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A to vůbec nemluvím o tom, že na mně chtějí, když opuštim ten náš kotec a jdu na ulici. Abych se oblékl a nechodil nahatý!
    5.1.2012 18:26 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Je již to staré, ale ten problém pes - páníček, tak jak ho zažívám, jsem se pokusil realisticky zapsat. Tady, ke konci, je část Deník. Myslím že je to dost konkrétně popisné.

    P.S. Pokud to budete číst, čtete to na vlastní riziko. Autor se předem zříká zodpovědnosti za škody na čtenářově psi chice.
    Dalibor Smolík avatar 6.1.2012 01:17 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Napr. pan Smolik ma take psa a jiste vas napadlo, ze je mu take podobny.
    No, můj pes je fenka a vůbec mi není podobný, je mnohem hezčí. Zlatý kokršpaněl, dlouhé uši, já místo toho plešku. Takže podobnost žádná, bohužel ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    4.1.2012 13:01 chachar87 | skóre: 4 | blog: chacharovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Uprimne receno z tech ruznych duchodcu a vzteklych lidi co si chteji sednout jsem mirne nervozni. Kolikrat se radsi projdu, nez jet MHD. Kdyz uz jedu, tak pokud neni autobus alespon z poloviny prazdny, tak stojim, bo nikdy nevim kdo si pristoupi (kolikrat stojim jediny, ale radsi postojim nez mit nervy, pozorovat okoli, jestli si nekdo nechce sednout)

    Uz jsem zazil i duchodce co mel problem stat natoz chodit, nastoupil do tramvaje, presel prvni volne misto hned u dveri a zacal se srat na moje misto (tehda jsem si jeste obcas sedl). No samozrejme jsem ho beze slova pustil, bo na to puvodni volne misto u dveri uz si nekdo sedl a hadat se s cypem, ze tam mel volno se mi nechtelo.
    Kdyz nejde o zivot, tak jde o hovno...
    PepaSFI avatar 4.1.2012 17:54 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    to je normální, prudiči a provokatéři se najdou v každém věku. Někdy mám pocit že lidem dělá dobře když se jim něco děje špatně. Že úmyslně vyhledávají konflikty, libují si ve špatných zprávách, nejspíš jen proto aby mohli vykřikovat jak je ten svět zkaženej. Zásadně se nedívají na americký filmy protože je to samý násilí, vraždy a krev, ale denně se dívají na zprávy na Nově protože je tam násilí, vraždy a krev. Kdysi dávno jsem zažil jak jeden kvalitně sestřelil takovou běsnou babu. Zdravotně postižený, chodil s berlema. Sedl si v autobuse nebo možná v tramvaji, už přesně nevím, berle dal vedle sebe ke stěně. No a vzápětí se vyskytla prudící baba, možná ještě ani ne důchodkyně, kdyby jí někdo řek že je stará tak ho zastřelí nadávkama ale na prudění stará dost. Samozřejmě ve svém spravedlivém hněvu si takových maličkostí jako jsou dva hliníkový teleskopy vůbec nevšímala. On ji nechal chvíli prskat a pak beze slova vstal, vzal svý hůlky a stoupl si vedle ke štangli. Baba v tu chvíli měla v ksichtu barvu jak slunce na japonským práporu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    4.1.2012 18:16 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Zásadně se nedívají na americký filmy protože je to samý násilí, vraždy a krev,

    tiež neznášam ten väčšinový druh amer. produkcie:), vraj tomu nerozumiem( vraví doma mladšia generácia:)),ale ten film, na kt. som odkázala minule, Mesto bohov, ten bol skvelý...a tiekla tam krv potokom. Nebol, pravda, severoamerický.
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 18:17 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Zásadně se nedívají na americký filmy protože je to samý násilí, vraždy a krev, ale denně se dívají na zprávy na Nově protože je tam násilí, vraždy a krev.
    Možná se nedívají na takové filmy, protože je toho dost v reálném životě (o čemž je právě zpravodajství), jiná věc je, že zprávy na Nově je výhradně černá kronika doplněná o zvířátka.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    kotyz avatar 4.1.2012 18:43 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Nejbrutálnější filmy dávají všechny stanice mezi 18:00 a 20:00 a jmenuje se to zprávy, události nebo televizní noviny (na primě už to mají i rozdělený na několik samostatnejch pořadů a nejvýživnější sou krimi zprávy). Kam se hrabou všichni vetřelci, terminátoři, likvidátoři a spol. tam člověk ví že to je hraný a nikdo doopravdy neumřel (až na vyjímky kdy se někdo zabijě při natáčení, ale to se dozvíme až v těch zprávách, jako třeba když se v Praze natáčelo xXx s Vinem Dieselem a ten kaskadér na padáku se rozplác o most). Zprávy to je pravá krev, pravý mrtvoly a všechno je tam ze života. A jako bonus vám ještě řeknou co si o tom a hlavně o lidech co to způsobili máte myslet. doplní to o názorný 3D animace a pak je borec nakonec nebo chlupatý zvířátko (předtim co jich ukázali pár staženejch v mrazáku vietnamský restaurace). A ještě aby se nezapoměli dívat i děti, tak řeknou že "na násladující záběry by se neměly dívat děti" to na ně funguje asi stejně jako v Obecný škole to hlášení že nemají olizovat zmrzlý kliky a zábradlí ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Dalibor Smolík avatar 4.1.2012 19:20 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Zprávy to je pravá krev, pravý mrtvoly a všechno je tam ze života.
    Jeden člověk, který pracoval v Nově mi prozradil, že i zprávy dokážou být pěkně "nahrané". Existuje několik různých zpravodajských šotů z různých míst republiky v různou dobu, kde zatýkají vraha v poutech a na obrazovce se objeví stále táž osoba :-) - ale souhlasím, je to krvák, za který by se nemusel stydět lecjaký umělec z Hollywoodu :-)))
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    kotyz avatar 4.1.2012 19:48 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To sou ilustrační záběry, je jasný že tam něco šoupnout musí a ne vždycky mají příležitost natáčet na místě činu. Ale ten mord je pravej (ikdyž někdy přehání třeba v počtu obětí nebo tak). Realita předčí často i nejbujnější fantazie ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 4.1.2012 19:53 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jak mam rád krváky, scifárny a akčňáky, tak na zprávy moc nekoukam, to se akorát naseru co je to všude za ksindl. Podle mě jedinej jejich účel je šířit nasranost, paniku a blbou náladu mezi lidma a odvádět pozornost od skutečnejch problémů. A čim větší brutalita o který můžou udělat reportáž tim líp. Pak mezi to šoupnou nějaký ty reformy a zdražování, ale to už lidi moc nevnímaj, protože už sou oblblí těma předchozíma zprávama a těší se na zvířátko nakonec a předpověď počasí ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    PepaSFI avatar 4.1.2012 20:54 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ty reformy a zdražování lidi vnímají, ale vnímají to stejně jako ty ostatní negativa. Vnímají to prostě jako jednu z mnoha zpráv, jedno z mnoha svinstev v záplavě sraček který pro pár dalších sekund vyvolá vzruch v mozku a dá nám pocit že jsme právě odhalili odpověď na základní otázku života, vesmíru a tak vůbec. Osobně si myslím že smyslem je vyvolat spokojenost v nespokojenosti. Zní to paradoxně, tady Harlej to myslím vystihl.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    4.1.2012 22:50 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To je normální nastavení psychiky, Zvykne si. Třeba na frontě nejdřív děs, pak normální. Zvykne si a otupí. To co by ho dřív zvedlo ze židle, na to jen zazývá. Na frontě když to vedle tebe roztrhá vojáka, v míru a současnu krev a chiliasmus zpráv.
    kotyz avatar 5.1.2012 00:16 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A co je to takovej chiliasmus? Že by něco jako marasmus? To slovo vidim poprvý ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.1.2012 15:00 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To kvetlo kolem roku 1000, ale i jindy. Očekávání konce světa. V zásadě. V souhlase s tehdejší vírou však i druhý příchod Krista. Než mi někdo chytne za slovo, používalo se to jako pojmenování doby, která pozvolna začíná, nebo už hysterčí z očekávání hrůz, konce, proměny světa na něco kdovíco... Takže se mi to zdá příhodné, i když jmenovitě Krista nikdo nevyhlíží, jen ty koně... jo, to je zas z Apokalypsy a hodně používané (i bezvěrci prosím) čtyři koně rozsévající hrůzu a zmar. Ale i to vyhlížení spásy za koncem tady je, tedy když se oprostíme od slovíček a jmen... Jsme u chiliastů, jak říkal Werich v jedný hře, chíííliasti, jako že se to chííílííí ke konci... :))))

    A dneska zase zemřel další známej... :((( Asi maj recht
    kotyz avatar 5.1.2012 15:44 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tak v tom přesně teď žijem ;-) 21.12.2012 se ukáže že se zase spletli :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    7.1.2012 14:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Takové blbé datum.. Co takhle 22.2.2222? Téhle vlny hysterie se však už nedožijem..
    kotyz avatar 7.1.2012 14:38 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Pokud se nenecháme zmrazit nebo tak něco ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    pavlix avatar 8.1.2012 15:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Zkus 22.02.2022, to je trochu blíž, i když za lepší považuju už uplynulý 20.02.2002.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    4.1.2012 23:59 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    J... a těší se na zvířátko nakonec a předpověď počasí ...
    :-) Jen škoda, že už těch zvířátek už nedávají tolik, poslední, co pamatujuju, byla divočačka-hlídačka na pile.
    kotyz avatar 5.1.2012 00:14 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jo to sem viděl, divoký prase místo vlčáka, pustí dovnitř jenom dva lidi a nejradši má buráky a procházky po vesnici ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    4.1.2012 19:41 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    To ale není tím že je to důchodce, to je tim, že je blbej. :)))
    4.1.2012 23:53 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Uz jsem zazil i duchodce co mel problem stat natoz chodit, nastoupil do tramvaje, presel prvni volne misto hned u dveri a zacal se srat na moje misto (tehda jsem si jeste obcas sedl).
    Spolužák tohle zažil, ale ještě v horším provedení - žlučovitý dědula do něj začal píchat holí, protože seděl se (sluchátky v uších) na místě pro špatně chodící (to označené piktogramem osoby s hůlkou), i když tramvaj byla skoro prázdná. Tenkrát to nijak neřešil a poposedl si vedle. Později se dozvěděl, že tuto činnost onen dědula provozoval poměrně často jako jistý druh adrenalinového sportu :-)

    Mně osobně se něco podobného možná také téměř stalo: sedím na místě hned proti dveřím autobusdu, který byl obsazený (z pohledu sedadel) zhruba zpoloviny. Na zastávce nastoupil důchodce s hůlkou, celkem svižně ke mně došel a zle se na mně díval a zdálo se, že se nadechuje a chystá se cosi pronést. Jenže já už nejsenm dost mladý na to, aby se na mě dala aplikovat nálepka "Ta dnešní mládež" a navíc se umím dívat mnohem zleji než on. Takže když si všiml, že nejspíš nejsem vhodná oběť, vzdychl si, odkráčel a posadil se na misto vedle, reps. přede mně. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdybych se na něj podíval jen znuděně nebo dokonce vesele ...

    Jinak důchodce a ty, co vypadají, že by sednout potřebovali, pouším sednou, ale volná místa obsazuju, pokud jsou. Já z lidí nervozní nejsem, snad s vyjímkou těch, co jsou očividně pod vlivem a chtějí se družit s celým autobusem. Pokud si nejsem jistý, jestli chce dotyčný pustit sednou, zeptám se (mnoho lidí pustit nechce, protože je pro ně nejspíš vstávání z sedadla horší než stání přes dvě-tři zastávky). U těhotných jsem to řešit zatím nemusel, ale pokud by mně o to dotyčná nepožádala, zůstanu sedět - považuju za menší zlo nechat těhotnou stát než vysvětlovat netěhotné, proč jsem jí za těhotnou považoval (známému se to stalo a nic příjemného to nebylo).
    5.1.2012 01:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    ..na místě pro špatně chodící (to označené piktogramem osoby s hůlkou)
    O takovém piktogramu nevím. Já měl za to, že tenhle piktogram označuje místo pro nevidomé. Většinou to bývá u prvního sedadla u dveří hned za řidičem, kde je více místa, aby si měli kam sednout s čoklem.

    Taky to je místo kam si sedám až v poslední řadě. Sedadla, která jsou pro zdravotně a jinak postižené, ev. staré jsou označené tuším zeleným křížkem.

    Také by to vysvětlovalo to, že do něj ten děda šťouchal holí pokud blbě viděl, tak to byl jediný způsob zjistit jestli je místo volné nebo ne. Sám píšeš že měl ten týpek sluchátka, tudíž na nějaký dotaz nejspíš nereagoval.
    5.1.2012 15:28 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    O takovém piktogramu nevím. Já měl za to, že tenhle piktogram označuje místo pro nevidomé. Většinou to bývá u prvního sedadla u dveří hned za řidičem, kde je více místa, aby si měli kam sednout s čoklem.
    Místa je tam stejně málo, jako všude jinde (aspoň v autobusech), ale je to po ruce. Když ten slepec se chytí tyče hned u dveří, tak se na to sedadlo dostane aniž by tu tyč musel pouštět - a stejně tak zase ven. Ale musí mít štěstí a do toho autobusu se dostat. Jednou jsem takhle vedl slepce do předních dveří autobusu. Autobusák si s klidem zavřel dveře a pokusil se ujet...
    5.1.2012 16:05 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Čoklové pro nevidomé jsou na ústupu. zato mají nevidomí muvítko v hůlce, co hlídá stanice a naviguje. Príma a levnější, ale s navigátorem moc pomazlení jako se psem není...

    Co se moc neví, že leckde (Klasicky metro) jsou naváděcí linie. A ty je dobrý nechávat, když takový z hůlkou jde, volné.
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2012 17:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jo, to mě taky napadlo. Mazlení s elektronikou není úplně stejné, jako s pejskem ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    7.1.2012 21:56 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Třeba se to objeví v příštích kartinkách :))
    4.1.2012 19:51 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    A tenhle znáte? Plná tramvaj. Přistoupí mladý pár, kluk se přitočí k muži středních let a zdvořile jej osloví: Promiňte že ruším, ale mohl byste tady tu ženu pustit sednout, víte, je v jiném stavu. Ale ovšem! Vyskočí slušný muž a pouští ženu sednout. Omluvte že jsem vás hned nepustil, nevšiml jsem si, zatím to na Vás není ani vidět. Jak dlouho ráčíte být v požehnaném stavu, že jsem tak zvídavý? Asi hodinu, koukne na hodinky holka.

    No, tak to byla chvilka pro blbej ffftip... :))))
    kyknos avatar 6.1.2012 13:00 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tyhle zápisky začínají být nudné. Už 4000 let jsou pořád stejné.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Dalibor Smolík avatar 6.1.2012 13:40 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Jenže tenkrát bylo děsně pomalé připojení ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.1.2012 13:56 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Tomu se právě říká osvědčená kvalita! :)))
    6.1.2012 16:45 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výchova
    Pche, kdyby jen 4000, už minimálně 6000!
    We live in a decaying age. Young people no longer respect their parents. They are rude and impatient. They frequently inhabit taverns and have no self control. - Egyptian tomb, 4000 BC
    A vsadil bych se, že kdyby pralidi uměli psát, našli bychom podobný nápis v jeskyni už někdy před alespoň 2 miliony lety ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.