abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)

    30.8.2022 18:07 | Přečteno: 1517× | gnu_linux

    Po dlouhé době jsem se vrátil trochu seriózněji k základům administrace Linuxu, nebo spíše k polo-amatérskému používání. Rozhodl jsem se víc zaměřit na Debian GNU/Linux, jelikož jsem si už dřív oblíbil různé deriváty (Mint, Ubuntu, antiX).

    Musel jsem řešit jeden problém: starý 32-bitový laptop, Pentium M procesor, s funkční CD+RW mechanikou a s funkčním USB, ale z USB z nějakého důvodu žádná linuxová distribuce nenabootovala. (Pokud někdo zná důvod, napište do komentářů.) Takže jsem jak blbec vypálil postupně několik ISO na CD, s různými distribucemi, které jsem vyzkoušel (zmiňovaný antiX doporučuju - jen má nevýhodu, že neobsahuje systemd, což pro někoho může být naopak výhoda, ale při hledání řešení různých problému jsem občas četl návody fungující jen se systemd, že mi absence systemd přišla jako potíž).

    A tak jsem narazil na možnost instalovat Debian přes netboot, jenže bez toho, abych musel nejdřív stáhnout ISO a hodit na USB nebo CD. Pro mnohé to asi není novinka, pro mě to ale bylo překvapení, protože jsem o té možnosti dřív nikde nečetl.

     

    Tak k věci. Nutno dodat, že tento postup funguje pouze pokud máte na disku už nějakou Linux distribuci a zavaděč GRUB (což je ale dost pravděpodobné) a PC musí být napojen na internet (protože "netboot", jak jsem psal).

    Oficiální návod na wiki Debianu začíná zde:

    debian.org/releases/stable/installmanual

    Tam si vyberte architekturu, většina lidí asi zvolí "64-bit PC (amd64)", ale postup bude stejný. V mém případě to tedy bylo "32-bit PC (i386)".

    V dlouhém rejstříku najděte "GRUB", v mém případě to byl bod "4.4.1. Hard disk installer booting from Linux using GRUB"

    a odkaz vedl sem.

    V návodu najděte odkazy začínající na "netboot/", soubory initrd.gz a linux, které si do existujícího (starého) systému stáhnete. Soubor vmlinuz nestahujte. Jako root vytvořte v adresáři /boot novou složku, název je nepodstatný, použijeme navrhovaný z návodu, takže /boot/newinstall a do té složky přesuneme stažené soubory initrd.gz a linux. Potom pokračujeme na odkaz, který je značen "Booting from Linux using GRUB", v mém případě to vedlo sem. Jako root editujeme soubor /boot/grub/grub.cfg, sjedeme v souboru úplně na konec a vložíme kód, který je v návodu, jen změníme vmlinuz na linux, takže kód bude vypadat takto:
    menuentry 'New Install' {
    insmod part_msdos
    insmod ext2
    set root='(hd0,msdos1)'
    linux /boot/newinstall/linux
    initrd /boot/newinstall/initrd.gz
    }

    Uložíme a můžeme rovnou počítač rebootovat, v GRUB menu by se měla objevit nová položka "New Install", kterou zvolíme a uvítá nás čerstvá Debianovská "netinstall" instalace, ve které můžeme velmi pohodlně rozdělit HDD a nastavit vše potřebné. Celá instalace má - jak je dnes zvykem - průvodce, takže by to měl zvládnout i začátečník nebo staronový uživatel Linuxu jako já :-) Jako desktop jsem zrušil GNOME a označil jsem místo toho LXQt, což je zaprvé jeden z nejlehčích desktopů a podle mě je to pěkná alternativa k jinak populárnímu lehkému Xfce.

     

    Pro zajímavost přidávám ještě odkazy na 3 fotky z instalace: foto1, foto2, foto3

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Amarok avatar 30.8.2022 18:17 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Ještě dodám, že jsem v tom .cfg souboru myslím změnil insmod ext2 na insmod ext3

    Oddíl, na kterém jsem měl ten /boot folder, používal totiž ext3. Vůbec nastavení GRUBu nerozumím, takže budu rád za doplnění, jestli to k něčemu vůbec bylo :-D
    GNUniverse - May the source be with you...
    30.8.2022 18:25 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Asi nebootuje z USB disku protože to BIOS neumí. To je funkce dostupná „pár“ poslednách let. Pokud máte štěstí, dostanete se k počítači s emulací diskety z USB disku.

    Co se týče bootu z CD, asi to bude stejně. Některé desky z CD bootovat neumí.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    Amarok avatar 31.8.2022 09:10 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    V BIOSu je klasicky možnost bootovací sekvence a nastavil jsem tam "removable media, CD, HDD". Domnívám se, že první by mělo být USB, nevím co jiného by se tam jako "removable" dalo napojit? Každopádně z CD bootuje, z USB teda ne.
    GNUniverse - May the source be with you...
    31.8.2022 10:03 RAMkař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    U pravěkých desek to "removable media" může být flashka s kapacitou do 512MB - větší se bere jako HDD. Zkusil bych vzít ošoupanou/levnou flashku a udělat z ní 512MB a pro jistotu bych to formátoval na FAT16. Starý SLAX mi takhle bootuje i na historické VIA EPIA desce.
    Amarok avatar 31.8.2022 10:37 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    OK, díky, to dává smysl. Pokud bych příště chtěl zkusit, tak to takhle udělám.
    GNUniverse - May the source be with you...
    30.8.2022 18:29 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Jako uživatel Gentoo bez SystemD mohu říct, že jsem zatím na potíže nenarazil. S OpenRC mi nastavení služeb připadá přehlednější a jednodušší.

    Gentoo podporuje zejména OpenRC a SystemD. SystemD na Gentoo jsem nezkoušel, ale to OpenRC mi připadá velmi dobře vyladěné.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    30.8.2022 18:46 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Pěkné, díky!

    To ta menuentry nepotřebuje žádné další parametry, co má dělat? Ten "linux" nebo "initrd.gz" už je nějak zmodifikovaný, že sám ví, že pouští o instalaci a kde si stáhnout zbytek?

    S tím USB boot - řekl bych, že tak 15 let staré počítače by to běžně měly umět, ale předpokládám, že to Pentium M je ještě starší vykopávka. Občas je nutné to zapnout v BIOS - samozřejmě boot order, ale občas taky vyžaduje explicitní zapnutí někde jinde, nejspíš z malware důvodů - i můj nový Dell třeba má povolení SD card boot někde úplně zvlášť a pak se teprve objeví v boot order...

    Amarok avatar 31.8.2022 09:19 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    menuentry přesně jen to, co jsem psal do článku, nic víc fakt nutno není. Oba soubory musí být z netinst. Jde to udělat i podle návodu na wiki Debianu, že by se místo "linux" souboru stáhl vmlinuz a k tomu celý soubor .iso, ale to jsem nezkoušel, protože síťový kabel s internetem mám všude k dispozici. S tím bootováním z USB viz nahoře, co jsem odpovídal. Vypadá to, jako by to v BIOSu bylo, ale nefunguje to, třeba to ale opravdu USB bootování neumí.
    GNUniverse - May the source be with you...
    5.9.2022 14:39 kolega
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Ten initrd.gz obsahuje snapshot (snimek) souboroveho systemu, schvalne se podivejte, jde rozbalit.
    30.8.2022 19:03 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    K nicemu, stary kram vyhodit, novy kram bootuje z cehokoliv.
    30.8.2022 19:54 mht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Presne. Navic macbook ma preinstalovany mnohem lepsi system nez debiljan.
    Amarok avatar 31.8.2022 09:24 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Laptop je nepoužitý, odněkud ze skladu. Takže je jen "pouze" dávno vyrobený, rozhodně nevyhodím. A 32 bitů je dostačující pro všechny :-D Což myslím vážně, nejsem fanouškem 64 a 128 bitových CPU, spíš se z toho stala nutnost, která už nejde obejít. Ale chápu, že dneska jsem v tomhle už old-school.
    GNUniverse - May the source be with you...
    31.8.2022 12:48 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Přesně tak. Sice jsem „fanouškem“ 64bitových CPU, ale i tak si myslím, že 1 GiB RAM a 32bitový CPU by měly vystačit každému. ☺
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    4.9.2022 07:43 bluemax
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Ne. Treba my co hrajem letecke simulatory tak se dnes bez 32GB RAM nehnem. A to rozumne ukocirujes pouze 64bit procesorem.
    4.9.2022 17:15 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Myslím pro koncelářské použití. Hry, vědecké výpočty, zpracování dat (obrazových, …) apod. zpravidla mají rozumný důvod mít takové požadavky.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    4.9.2022 19:56 monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Jsme snad na webu abcLibreOpice.cz ?
    xxxs avatar 5.9.2022 04:42 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    povedal by som, ze toto je vyrazne podcenenie pachania zverstiev v kancelarine.
    30.8.2022 19:11 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Debian sa da instalovat aj bez instalatora - z beziaceho Linuxu (napr. do chrootu) programom debootstrap.
    Amarok avatar 31.8.2022 13:35 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    "debootstrap is a tool which will install a Debian base system into a subdirectory of another, already installed system" -- zajímavé, o to jsem nevěděl. Nicméně to tedy ale není to samé jako plná instalace využívající všechen prostor na HDD, jestli to chápu správně. Ale třeba se to někomu bude hodit.
    GNUniverse - May the source be with you...
    31.8.2022 15:01 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Instalační disk Debianu (a odvozených distribucí) není nic jiného než Live disk s debootstrapem a pár věcmi navíc (UI a nástroje).

    Pokud chcete instalovat Debian „manuálně“, tak postupujte dle návodu instalace ArchLinuxu (viz jejich Wiki), jenom vyměňte pacstrap za debootstrap (a náležitě upravte volby příkazové řádky). Instalace probíhá ve dvou fázích: ① stažení a rozbalení balíčků a ② konfigurace. Ve výchozím nastavení jsou provedeny oba. Pokud je chcete dělat zvlášť, tak ten druhý se AFAIK provádí z chrootu, příp. nabootovaného systému. Ve dvou krocích se instalace hodí například při instalaci pro jinou platformu: takhle jsem vytvářel image disku pro aarch64 z počítače s amd64.

    Ještě takový tip: Pokud máte po ruce instalační disk ArchLinuxu a přístup k Internetu, nainstalujete z něj i Debian/Devuan/Ubuntu.

    To by si zasloužilo zápisek…
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    31.8.2022 15:02 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    Amarok avatar 31.8.2022 16:00 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    OK, díky za souhrn. To by klidně mohl fakt někdo popsat v krátkém návodu trochu do detailu, určitě by to někdo využil.
    GNUniverse - May the source be with you...
    1.9.2022 08:14 MM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Archlinux posledních pár let instaluju hezky v grafice z live CD/USB SYSRESCUECD. Firefox s návodem, gparted a pod... přímo na instalovaném stroji (copy/paste) se fakt hodí,...
    Jendа avatar 3.9.2022 21:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Nicméně to tedy ale není to samé jako plná instalace využívající všechen prostor na HDD
    Je, například ve tvém případě bys mohl z toho live antixu smazat obsah HDD, vytvořit na něm jednu partition přes celý disk, namountovat, a to by pak byl ten "subdirectory" do kterého se to instaluje.

    A instaluje se to jednoduše (snad jsem na nic nezapomněl):
    # debootstrap --arch amd64 bullseye kam_to_nainstalovat/ http://ftp.cz.debian.org/debian/
    
    # cd kam_to_nainstalovat
    
    # mount -t proc none proc
    # mount -o bind /dev dev
    # mount -t sysfs none sys
    # mount -o bind /run/ run/
    # chroot . /bin/bash
    
    # upravit /etc/fstab aby obsahoval záznam pro /
    
    # apt-get install linux-image-amd64 grub-pc (nebo grub-efi-amd64)
    
    # grub-install /dev/sda
    
    # passwd (nezapomenout nastavit heslo, pak bychom se nemohli do systému přihlásit :)
    
    # exit
    # reboot
    
    Petr Tomášek avatar 3.9.2022 23:43 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Zapomněl jsi přimountovat /sys a /dev/pts. No a pak ještě se hodí nainstalovat pár základních balíčků a ujistit se, že je do nového místa nahrán ten správný keyring, LOL.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Jendа avatar 4.9.2022 00:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Zapomněl jsi přimountovat /sys
    mount -t sysfs none sys
    a /dev/pts
    Nikdy nebylo potřeba.
    No a pak ještě se hodí nainstalovat pár základních balíčků
    Jo, samozřejmě; a taky věci nutné pro samotné spuštění, třeba lvm2 nebo mdadm pokud je to na LVM/RAIDu.
    a ujistit se, že je do nového místa nahrán ten správný keyring
    apt keyring nahrává ten debootstrap; na Debianu ho nějak kontroluje proti systémovému, na jiných distribucích nevím.
    Petr Tomášek avatar 4.9.2022 09:56 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    No, při instalaci devuanu jsem musel po debootstrap přidat ten jejich keyring...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    4.9.2022 17:22 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    + případně initrd
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    Jendа avatar 4.9.2022 20:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Ten se sestaví při instalaci jádra, takže když se to dělá v pořadí co jsem napsal (nejdřív nastavit fstab, pak nainstalovat jádro) tak by to mělo vyjít v pořádku.
    4.9.2022 21:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Nikdy nebylo potřeba.
    Mám pocit, že když to namountované není, tak něco otravuje. Dpkg možná. Každopádně se to dá namountovat úplně stejným bind jako /dev, takže proč ne...
    Quando omni flunkus moritati
    4.9.2022 17:17 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Já raději do chrootu mountuji s --[r]bind (mount -R /sys /sysroot/sys). Spustím pro …/sys, …/proc a …/dev a je vystaráno.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    4.9.2022 17:21 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Ušetřil jste mě od psaní zápisku.

    Při instalaci pro jinou platformu se debootstrap spouští s --foreign, nabootuje se nový systém a pak se z něj spustí debootstrap s --second-stage, pokud se dobře pamatuji.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    Jendа avatar 4.9.2022 20:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Při instalaci pro jinou platformu se debootstrap spouští s --foreign, nabootuje se nový systém a pak se z něj spustí debootstrap s --second-stage, pokud se dobře pamatuji.
    A nebo tam zkopíruješ /usr/bin/qemu-arm-static a pak se tam můžeš normálně chrootnout a funguje to.

    Implementované je to tak, že si to zaregistruje binfmt_misc handler „ELFy pro ARM spouštěj pomocí mě jako interpretru“ a pak to emuluje instrukce a překládá syscally na správné ABI.
    6.9.2022 20:35 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    +1

    Pokud se dobře pamatuji, tak jsem to dělal v chrootu s qemu-user. Princip je ale stejný jako s nabootováním.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    lukve avatar 30.8.2022 20:01 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)

    Ja mam tiez starucky thinkpad t60, prosim nesmejte sa s ludi ktory maju starsie pc pretoze niekedy aj starsi notebook je lepsi nez najnovsi za cenu cca 350eur co je uz nejaky peniaz a fakt dobre notebooky zacinaju az od 500eur a vyssie, u tych lacnejsich najdes nejake emmc, sice mas tam grafiku integrovanu co potiahne viac nez u toho stareho thinkapda napriklad ale celkovo su tie lacne notasi fakt LOW END.

    linux user more than 20y
    lukve avatar 30.8.2022 20:05 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)

    este mi neda aby som nenapisal ja som svoj takyto lacny asus laptop e203na nahodil Chrome OS Flex a na netovanie odporucam je to lepsie nez windows alebo linux aspon co sa tyka vykonovo

    linux user more than 20y
    Amarok avatar 31.8.2022 09:31 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Pro dnešní desktopové použití jsou staré laptopy fakt pomalé, ale záleží, co na tom člověk chce dělat. Já tenhle 32bitový s 1 Gb RAM (měl 512 Mb, přikupoval jsem) chci používat zejména pro shell a pro takové různé učení nastavování Debianu. Desktop (zejména s browserem) je tam dost omezeně použitelný, ale běží tam samozřejmě pěkně w3m nebo lynx (v shellu). Celkově jsem fanoušek starých počítačů (hlavně z 80. let), takže kdo se jim směje, patří zřejmě k mladé generaci, které jsem už přestal rozumět. A to mi fakt není 60... jen prostě asi nejsem kompatibilní ;-)
    GNUniverse - May the source be with you...
    31.8.2022 13:28 lukve
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    pekne ja mam mac mini late 2009 s el capitan a v plane je zohnat mac mini s power g4 cpu koli morphosu ;) a v tom thinkpade mam 3gb pamete sedmicky na tom letia
    Petr Tomášek avatar 31.8.2022 09:05 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    # head -n 6 /boot/grub/grub.cfg 
    #
    # DO NOT EDIT THIS FILE
    #
    # It is automatically generated by grub-mkconfig using templates
    # from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
    #
    
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Amarok avatar 31.8.2022 09:33 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Ano. Porušíme tohle varování, protože jsme root :-D Ale vážně, celé se to pak přemaže, jde o to, aby to jen jednou nabootovalo s jinou menuentry.
    GNUniverse - May the source be with you...
    Petr Tomášek avatar 31.8.2022 10:16 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    To jsem pochopil, jen jsem čekal, že zápisek řekne, jak to udělat pomocí /etc/grub.d/ trvale ;-)

    A když už to neřekne, tak varovat, že to update grubu přemaže...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Amarok avatar 31.8.2022 10:39 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    OK, nenapadlo mě, že by tam někdo chtěl něco ještě zachovat, když je to nová instalace. Ale díky za doplnění. Jak jinak editovat GRUB, to neřeknu, protože o tom nemám ponětí :-D Nikdy jsem tohle za 20 let nepotřeboval řešit.
    GNUniverse - May the source be with you...
    Gréta avatar 2.9.2022 19:30 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    31.8.2022 12:46 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Tak na mém počítači grub-mkconfig ještě nikdy nebylo spuštěno. Dokonce nemám ani nainstalované utility grubu, protože jsem zavaděč překopíroval z jiného disku. (Tak to dopadne, když má užiatel Gentoo po ruce disk s grubem a nechce mu kompilovat.) Napsat cca 30řádkový skript ve skoro-bashi není těžké. (U mne má grub.cfg kolem 100 řádků, protože se mi tam nahromadily různé, povětšinou už nefunkční, položky menu.)
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    Petr Tomášek avatar 1.9.2022 12:37 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    No, tak někomu se to spouští automaticky při každém updatu jádra...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    3.9.2022 11:07 starman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: instalace Debianu bez instalačního média (bez použití .iso)
    Pre pridanie dodatočných položiek, ktoré nebudú prepísané pri aktualizácii súboru grub.cfg, stačí editovať (ak neexistuje tak vytvoriť) /boot/grub/custom.cfg:
    adding extra custom menu entries to the end of the list can be done by editing /etc/grub.d/40_custom or creating /boot/grub/custom.cfg
    https://www.gnu.org/software/grub/manual/grub/html_node/Simple-configuration.html
    You can add additional custom menu entries by editing /etc/grub.d/40_custom and re-generating /boot/grub/grub.cfg. Or you can create /boot/grub/custom.cfg and add them there. Changes to /boot/grub/custom.cfg do not require re-running grub-mkconfig, since /etc/grub.d/41_custom adds the necessary source statement to the generated configuration file.
    https://wiki.archlinux.org/title/GRUB#Generated_grub.cfg
    /boot/grub/custom.cfg The /etc/grub.d/41_custom script will reference this file to be read in at boot time if it exists. This file provides a place to add additional entries or commands and does not require regeneration of the main grub.cfg file.
    https://wiki.gentoo.org/wiki/GRUB2#Main_configuration_file

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.