abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Cestování v časových pásmech

    20.12.2011 10:47 | Přečteno: 1932× | Názory | poslední úprava: 22.2.2017 22:45

    Začínám mít pocit, že neexistují ajťáci, kteří by se nepropadali do noci. Spousta mých přátel a známých mi potvrdila, že pokud mají trochu volného času, třeba prázdniny nebo dovolenou, stane se jim nemilá věc; chodí spát čím dál později. Problém pak nastane, když se mají vrátit zase zpět do českého časového pásma třeba z toho mexického.

    Nejsem si úplně jistý proč se to lidem stává. Slyšel jsem teorie že jde o rychlejší ping, ale v dnešní době stojí slušné připojení skoro stejně jako to neslušné, takže v tomhle problém nebude. Pravděpodobně jde o to že nejste ničím rušeni, všude je klid a ticho a tak se můžete plně ponořit. Další možností je, že mozek některým lidem pracuje nejlépe před spaním.

    Osobně se mi to stává pravidelně - ve volných dnech se propadám tak hluboko, že chodím spát okolo čtvrté nebo páté hodiny ráno, přes prázdniny jsem to dotáhl i k půl osmé. Ze strachu před nutností vstávat do školy jsem vyzkoušel několik metod jak se z toho dostat, o které se s vámi dnes podělím.

    Jít spát dřív

    Říká se, že každý problém má jedno jednoduché, ale nesprávné řešení. Jít spát dřív funguje pokud se posunete tak o hodinu nebo dvě a i v tu chvíli to jde dost blbě. Když se chcete posunout z 04:00 do 23:00 nebude to fungovat i když se na hlavu postavíte.

    Kdo někdy šest hodin v kuse čuměl ve tmě do zdi a nakonec vytáhl notebook a pokračoval v práci mi určitě potvrdí, že to tohle řešení prostě nefunguje.

    Chlast

    Jedná se o vylepšení předchozího přístupu - prvně se opijete a pak půjdete spát dřív. Může a nemusí to fungovat, podle toho kolik alkoholu do sebe dostanete. Mně se osvědčila štamprle rumu a posun tak o dvě až tři hodiny.

    Nefunguje to instantně, takže budete muset stejný časový posun opakovat třeba týden, než budete moct postoupit o dalších pár hodin. Ve chvíli kdy přijdete na to že vlastně nemůžete usnout bez chlastu je většinou na čase s tím seknout.

    Vstát dřív

    Tahle metoda zabírá docela spolehlivě. Má ovšem jednu vadu - ráno se musíte donutit vstát a to pravidelně. Pokud musíte do školy, nebo do práce, jde to. Pokud však máte stále prázdniny, nebo jste na pracáku, pravděpodobně to nezvládnete.

    Další věc je, že prvních pár dní budete jako na fetu. Halucinace se (bohužel) nekonají, ale různé záseky (třeba koukáte na strom půl hodiny), vypínání mozku a mikrospánek ano. Další problémy jsou s pamětí, která je chvílemi dokonalá, ale většinou obsahuje výpadky.

    Doporučuji v podobném stavu chodit k zubaři. Čas se různě smrskává a navíc si to skoro nebudete pamatovat.

    Nejít spát vůbec

    Jeden čas jsem si bláhově myslel, že řešení by mohlo být jednoduché - prostě jeden den nejít spát. Bylo to peklo; bolest hlavy a další příznaky jako rozostřené vidění se dostavily někdy okolo dvacáté hodiny vzhůru.

    Když jsem si pak zakomatil na asi šestnáct hodin, zjistil jsem, že se nic nezměnilo. Pořád jsem zůstal uvízlý ve stejném časovém pásmu.

    Jít spát později

    Nakonec se mi osvědčila tato metoda, díky které vám píšu tento blogpost i když je deset hodin ráno. Vánoce tak budu moct prožít ve stejném časovém pásmu jako ostatní.

    Každý den prostě půjdete každý den spát o dvě hodiny později. Chce to mít alespoň týden času a také je vhodné koupit nějaké ty energydrinky (ne RedBull, ten je moc účinný).

    Tahle metoda se mi zdá jako nejlepší. Nebolí, jako metoda Vstát dřív a druhý den nejste moc ospalí.

    Jediná nevýhoda je, že díky klouzavému posunu v pásmech totálně ztratíte pojem o tom co je za den. Člověk většinou definuje co je dnes a co již zítra podle spánku*, ale jelikož spíte v podivných hodinách (třeba od 10:00 do 18:00), je pořád dneska, i když pro vás se část stejného dne odehrála včera a dnes je již zítra :)

    Díky této metodě jsem viděl poprvé po několika letech úsvit (už jsem byl pár hodin vzhůru) a ta krása mi vyrazila dech.

    *Neplatí tak úplně. Osobně definuji subjektivní přelom mezi dnes a zítra někdy mezi čtvrtou a pátou hodinou ráno a to i když jsem v českém časovém pásmu, nebo někde na kalbě a nejdu spát vůbec.

    Otázka

    Jak jste na tom vy? Podělte se prosím v diskuzi jak tento problém řešíte, či neřešíte :)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    masožravá palma avatar 20.12.2011 11:04 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Ja pracuji denni/nocni smeny. Takze tenhle "problem" resim nekolikrat do mesice. Kombinuji metodu spat dele a nespat vubec :) jak se mi chce a jestli mam co delat. 24-36 hodin byt vzhuru neni az takovy problem a 8-12 hodin spanku potom staci. A na druhou stranu kdyz nejakou dobu mam mene spanku tak to zase kombinuji s 20-24 hodinami spanku, tim se rezim take otoci.
    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    cezz avatar 20.12.2011 16:42 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Tiez som na tom podobne, a funguju podobne metody. Vacsinou teda posledny "normalny den" spim o cosi dlhsie a potom si zdriemnem na hodinku pred nocnou a po poslednej nocnej si zdriemnem len na dve-tri hodinky (zobudim sa niekedy poobede) a nasledne idem uz spat normalne ako som zvyknuty.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    20.12.2011 11:21 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    kdyby se tak ta poslední metoda dala praktikovat furt ...

    mně by vyhovoval den o dvě hodiny delší :-/
    20.12.2011 11:34 Dr. Eddy | skóre: 9 | blog: glog | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    ale vzdyt to jde opakovat furt, alespon pres prazdniny nebo volno nebo volnou prac. dobu :)

    http://xkcd.com/320/
    20.12.2011 11:51 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Existuje polyfazovy spanek, ktery umoznuje ziskat 2-3 hodiny za den navic (staci pak 5 hodin spanku). Ale vyzaduje presny rytmus - jeho nedodrzeni ma za nasledek vetsi unavu. Netreba asi zduraznovat, ze vetsina zamestnavatelu (a jinych veci v zivote) s tim nepocita. A take je to v tomto dusledku naprosto nevhodne pro lidi s temito problemy - pokud se nedokazete vcas dostat do postele, zapomente, ze ten rytmus udrzite.
    Bystroushaak avatar 20.12.2011 12:03 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    O to se kdysi pokoušel jeden kamarád z IRC, ale pokud mi paměť slouží, moc mu to nevyšlo.
    Max avatar 20.12.2011 13:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Díky za info, o tomto jsem vůbec nevěděl, už pročítám net, ale je to vskutku nereálná záležitost :(. Možná je to tak dobrý pro někoho, kdo maká z domu (třeba nějaký programátor), který nemusí dělat třeba ani okamžitý support. Pak by to šlo, jinak asi ne :-/
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Fluttershy, yay! avatar 20.12.2011 23:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech

    Zajímal jsem se o to. Je to nereálné, obvykle se počítá se spánkem cca 1,5 hodiny večer (tuším kolem 19.) a ráno cca čtyři hodiny (tuším od jedné do pěti). Problém je ten večerní spánek, pokud člověk občas vyrazí třeba na koncert nebo do hospody. Přechod mezi režimy zabere asi měsíc a je relativně problematický, takže nic pro zaměstnané.

    Zjistil jsem, že existuje několik skupin lidí, kterým vyhovují různé strategie:

    • fixní doba spánku (můj případ) -- ať jdu spát kdykoliv, spím zhruba osm hodin, více/méně je problém (spát pod 5,5 hodiny vůbec nemá smysl, to radši tu krizi překousnout, pak je asi pět hodin ještě v pohodě, mozek únavu nějak upozadí (typicky s ránem) a pak se vyspat.
    • spánek furt -- jo, jsou lidé, kteří by spali furt, protože to mají rádi (u jiných už je to porucha), já teda radši něco dělám
    • fixní odchod spát -- tihle lidi jsou třeba po 23. hodině automaticky zcela nepoužitelní
    • fixní doba vstávání -- tohle je dost zajímavé: někdo má v sobě hodiny a v určitou dobu se prostě vzbudí bez ohledu na to, jak dlouho spal; v kombinaci s tím se doporučuje chodit spát, jakmile se dostaví pocity únavy... na mě to bohužel dnes už nefunguje (před 10 lety to bylo jinak), potřebuju prostě osm hodin.

    Co mě štve, je, že se mi po dobrém jídle chce spát a během odpoledne mívám krizi (potřebuju chvíli mikrospánku).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    21.12.2011 11:55 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Hmm, krom toho třetího na sobě pozoruju asi všechny - potřebuju spát aspon 8 hodin a nevstávat před devátou. Jelikož do práce vstávám kolem šesté a málokdy se mi podaří jít spát před jedenáctou, velmi snadno se dostávám do druhé kategorie, obvzlášť po obědě.
    23.12.2011 11:09 h0nzZik | blog: Osel a stín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech

    Co mě štve, je, že se mi po dobrém jídle chce spát a během odpoledne mívám krizi (potřebuju chvíli mikrospánku).

    Možná je to tím, že krev se hrne do žaludku, místo do mozku. Když se ve škole v bufetu najím, myslí mi to o dost hůř. Nalačno nebo ranní kombinace čaj+jablko -> podám nejlepší výkon, ale kdo to má vydržet ;)
    21.12.2011 01:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Hm, to už je vymakaný. Jinak celkem běžný tip je načasovat si spánek tak, aby se člověk probudil po násobku 90 minut, což jsem si alespoň u sebe ověřil, že je dobré. Blbý na tom je, že neodhadnu za jak dlouho usnu - někdy jen půl hodiny, jindy i o dost víc...
    21.12.2011 08:23 polymorf | skóre: 14 | blog: tar_zxpf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Videl som budik ktory nejakym sposobom monitoroval fazu spanku a budil v ten pravy okamih
    20.12.2011 11:40 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    jasne, zapad slnka je amater. ja som to vzdy tvrdil
    Bystroushaak avatar 20.12.2011 11:57 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Nechápu, a to tak že ani trochu.
    Dreit avatar 20.12.2011 13:09 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech

    Chápu tak, že sledovat západ slunce je amatérismus, ale východ už je jinačí kafe ;-)

    Nope
    20.12.2011 21:58 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Zajímavé je sledovt západ i východ v létě kdy je krátká noc :-) Takhle v zimě to není nic náročného...
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    21.12.2011 00:23 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    :-)

    Když jsem dělal v zimě na horách, kdy je zase krátký den, tak jsme pořád plánovali túru na Sněžku na východ slunce. A s naším ranním vstáváním se nedařilo a nedařilo. Až jsme jednou konečně v klidu vyrazili odpoledne a zvládli to přes noc. Jediná nevýhoda toho snad byla, že bylo zataženo a sněžilo. Tak příště.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 00:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Musím si zopakovat výlet na polární kruh, třeba bude lepší počasí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.12.2011 11:42 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    zdravim,

    kdysi jsem to take resil. 8 let nocnich.

    Idealni reseni bylo v podnikani a ve firmach, den ktery ma 25 hodin. Pripadne 24-26.hodin. Pak mate 15-22 denni cyklus, kdy se dostanete zase do normalu. Vcelku veda....

    Udelal jsem z toho vyhodu tajvanskych firem. Pres den dohodnete, pres noc se vyrobi a druhy den to ma uz nekdo dalsi na stole.

    Asi nejlepsi reseni je pritelkyne nebo manzelka. Ta uz zajisti, ze budete chodit spat v tu spravnou dobu.

    Jinak pekny zapisek.

    gf
    20.12.2011 12:02 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Asi nejlepsi reseni je pritelkyne nebo manzelka. Ta uz zajisti, ze budete chodit spat v tu spravnou dobu.

    Máš recht :-).

    Tyhle problémy se netýkají jenom ajťáků, jak píše JS, trochu to jde taky za současnou dobou a snahou stihnout co nejvíc.

    Během studia na různých školách jsem to absolvoval taky, připomněl bych ještě jeden faktor, genetický ranní ptáčata nebo sovy. Já jsem sova, a ještě pozdní, takže mi nedělalo a ani teď nedělá problém strávit studiem nebo prací větší část noci, hlavně nikdo neotravuje. Ale ráno, ráno to prostě nedám.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    20.12.2011 16:01 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Ta moje měla období klepání na čelo (když se kolem půlnoci probrala a já byl ještě vzhůru), podle nálady na svoje nebo na moje. Časem rezignovala.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    20.12.2011 11:44 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Něco i Linuxu by nebylo, bystroušáčku?
    Bystroushaak avatar 20.12.2011 12:02 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Časem bude.

    Zrovna se nořím do assembleru a PE struktur, abych byl schopný dát dohromady distribuci pro offline infekci windows, pak o tom blognu, jen nevím jestli zrovna tady. Taky jsem si do TODO připsal recenzi na CherryTree, což je skvělý program pro psaní a až seženu nedojebaný flashdisk, napíšu něco o DebWRT na BR6104KP.
    Bystroushaak avatar 20.12.2011 13:01 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Že jsi to ty, začal jsem tu recenzi na CherryTree rozpracovávat, takže do večera snad bude (byla by dřív, ale rodina mě táhne na nákup).

    Můžeš si jí pak přečíst, nainstalovat si CherryTree a napsat nějaké oslňující blogy o linuxu, které si všichni rádi přečteme.
    Bystroushaak avatar 20.12.2011 19:37 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    CherryTree. Není to sice přímo o linuxu, ale jedná se o program běžící na linuxu, tak to snad ukojí anonymy v diskuzi.
    20.12.2011 11:47 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Ja myslim, ze lidem se to stava proto, ze maji pocit, ze musi udelat nejakou praci (nebo se necim zabyvat), a proto odkladaji odchod do postele. Je to proste moderni dobou. Driv lide nemeli tolik prilezitosti delat ruzne veci a proto sli brzy spat.
    20.12.2011 12:03 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Casto to tak byva. Minule som opravoval notebook asi do pol druhej rano.
    Bystroushaak avatar 20.12.2011 12:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    To je dost dobře možné. Poslední dobou na sobě pozoruji docela slušnou schopnost odolávat spánku, na druhou stranu, ráno není zrovna jednoduché se skutečně vzbudit.
    Dreit avatar 20.12.2011 13:08 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech

    Já to spíš beru tak, že mám myšlenku, vidím ji z úhlu co se mi zrovna hodí......a nechci abych se ráno probudil a buď myšlenku ztratil úplně, nebo se hodiny dostával do stádia, kde jsem byl večer (zkoušel jsem to a dá to dost práce....navíc večer se dostanu tam kde jsem byl.....a jdu zase spát => nemá to cenu).

    Nope
    20.12.2011 13:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.12.2011 02:29 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Je fakt, že když přestane jít elektrika, tak jdu spát mnohem dřív :-)
    kyknos avatar 21.12.2011 02:41 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    zlatý knihy
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    21.12.2011 11:48 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Já radši papírový....
    22.12.2011 02:37 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    S notebookem, ktery bere 10W a 1250Wh v baterkach se da vydrzet bez elektriky 125h ... a pak si holt clovek dojede auten pro centralu, nebo nekam nabit baterky. A v lete neni problem pokryt den i z malych solarnich panelu :-). Slunce casto vychazi jeste predtim, nez jdu spat.

    A 1250Wh je 40kg trakcnich olovenych gelovek za cca 4000.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    20.12.2011 12:32 polymorf | skóre: 14 | blog: tar_zxpf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Chodieval som spavat tiez okolo jednej v noci. Potom som si doma zrusil internet, a teraz po cca 6 mesiacoch bez internetu bezne chodim spat o 8 vecer. Najviac sa to prejavuje cez vikend ked som 2 dni uplne offline.
    Bystroushaak avatar 20.12.2011 12:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Lol. Tak po šesti měsících bez internetu bych spal navěky, v rakvi, se smyčkou kolem krku.
    Dreit avatar 20.12.2011 13:03 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech

    Doufám že s UTP smyčkou ;-)

    Nope
    20.12.2011 12:46 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Uz par let chodim spat pravidelne cca ve 4 hodiny rano. Vstavam kdy se mi chce, ale vetsinou kolem devate. Prumerne spim tak 4-5 hodin a staci mi to. Kdyz jsem byl mladsi, tak jsem spaval i vice nez 6 hodin... asi je to jeden z mala pozitivnich dusledku starnuti, ze ma clovek diky mensi potrebe spanku vice casu na praci.
    Bystroushaak avatar 20.12.2011 12:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Tak to já se pod osm hodin spánku nedostanu, čas od času si dám i dvanáct. Jinak docela zajímavé je, že někdy okolo té 4 hodiny ráno odpadne většina lidí z IRC :)
    Dreit avatar 20.12.2011 13:01 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech

    Kdyby tak toho volna bylo víc. Když chci něco kreslit, tak to jindy než po půlnoci nejde....a spát chodím právě kolem půlnoci, posunout se dokážu maximálně o půl hodiny, dřív neusnu. Nejvíc zabírá pustit si (do sluchátek) muziku, zavřít oči a vychutnávat si ji...během chvilky spim jak poleno. Bohužel jsem narazil na jeden problém, když má tvor větší sluchátka (mušle), tak ve spánku neotočí hlavu a po sotva několika hodinách spánku na zádech se celej rozlámanej vzbudí. Kdo chce spát jen krátce aby ráno pokračoval v projektu, jen ať to zkusí, funguje to spolehlivě :-)  Bohužel, spát dlouho se dá jen s peckama, kde proti mušlím hodně trpí kvalita reprodukce (a už se neusíná tak hezky). Až jednoho dne zase splašim pecky (sluchátka), tak si naschvál pustim na serveru muziku, cronem ji nechám postupně pomalu zeslabovat a uvidíme jak usnu ;-)

     

    Ten nápad že budu každým dnem chodit řekněme o 2 hodiny dýl mě taky napad, po pár dnech se dostanu zpátky do "normálního" režimu......ale tam vydržim taky ty dva dny a zase pojedu další kolečko :-D

     

    Jinak můj názor je, že tvor žije v přesvědčení, že když bude dlouho vzhůru, stihne toho víc + je pravda že některým to v noci a v absolutním klidu opravdu víc myslí (včera jsem v noci na záchodě za pár minut vymyslel to, co bych ve dne řešil několik hodin). Škoda že pro ostatní jsme jen ignoranty :-(

    Nope
    Bystroushaak avatar 20.12.2011 13:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Ten nápad že budu každým dnem chodit řekněme o 2 hodiny dýl mě taky napad, po pár dnech se dostanu zpátky do "normálního" režimu......ale tam vydržim taky ty dva dny a zase pojedu další kolečko :-D
    Chce to trochu podpořit energydrinkama. Já měl to štěstí, že jsem sehnal 10 litrovek CrazyWolfa za 100 při nějaké slevě v kauflandu :)
    Dreit avatar 20.12.2011 13:49 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech

    Energydrinky nevedu. Ono docela stačí citrónová Tanja, když už se zavíraj oči tak na ex vypít tak litr....a dvě hodiny zírám jak radioaktivní křeček (jeden by čekal že si vybuduju imunitu když ji piju pořád, ale ono ne, pořád to funguje).

    Nope
    20.12.2011 13:27 osel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Chlast mi přijde jako nejhorší varianta, za chvíli by se ti taky mohlo stát, že bez něj neusneš. Mě se nejvíc osvědčilo něco přes den dělat. Když sedím celý den před počítačem, tak mě to prostě neutahá dostatečně, ale stačí pár hodin fyzické aktivity a spim jak nemluvně. Podle mě se tahle nespavost dá vysvětlit právě tím sezením u počítače.
    22.12.2011 03:14 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Clovek si s tim koleduje o alkoholismus ... ta pravidelnost neni dobra.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    20.12.2011 13:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Taky s tim mam problém... Vstát dřív mi ale nepomáhá ani když se donutim, ten den klidně du spát ještě později než předtim... Obvykle mi pomáhá se taknějak postupně vrátit do ČR stejnou cestou, jako člověk "odlítá"...

    I když, pravda, řešení "cesta kolem světa" taky zabírá...
    20.12.2011 14:08 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Chodím spát pozdě, protože si večer užívám klidu. Všichni spí a já, pokud mám energii, udělám za krátkou dobu hodně práce. Vstávám kolem sedmé ráno, je jedno jestli jdu spat ve dvě nebo v jedenáct. Děti mě vzbudí a je jim jedno kdy jsem šel spat.

    Možná kdyby bylo doma ticho i přes den a já mohl v klidu programovat, nemusel bych chodit spávat pozdě. Naopak bych šel spat dříve a dříve taky vstával. Rána jsou krásná. Všechno voní, všude ticho.

    Pokud dopředu vím, že budu muset brzo vstávat, snažím se jít si lehnout dříve. Většinou stejně neusnu, takže druhý den jsem jak ožralý, ale ten den nebo dva se to dá vydržet. Unavený sice jsem, ale jakmile překročím určitou mez, jakoby chytím druhý dech a mohu jít spat zase pozdě :-). To je nejhorší.
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    20.12.2011 16:28 santana | blog: studnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Moc hezký zápis, čerpající ze života.
    20.12.2011 21:09 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Mmm, jako sova s tím mám zkušenosti a lecos jsem si o tom zjišťoval. To, jestli je člověk skřivan nebo sova, záleží na nastavení cirkadiánního rytmu (něco jako mozková verze RTC :-) ). Skřivani ho mají blízký dvacetičtyřem hodinám, zatímco sovy ho mají mnohem delší (až třicet hodin). Skřivani mají velmi rychlý nástup na začátku dne, ale postupně jejich výkonost klesá, zatímc sovy mají nárůst pomalý a maxima dosáhnou až večer nebo dokonce v noci.

    Jinak až na jeden bod jsem všechno zkoušel:

    Jít spát dřív - nefunguje, občas jsem unavený a jdu spát brzy (např. už v osm hodin), ale pokaždé se probudím okolo půlnoci až druhé ranní a pak "straším" třeba až do pěti ráno.

    Chlast - neakceptovatelné, jsem abstinent. Někdo doporoučuje prášky nebo bylinky, ale to je to samé v bledě modrém.

    Vstát dřív - nefunguje, jednorázově to snesu, ale dlouhodobě to vede k tomu, že jsem vetšinu dne opravdu unavený (největší krizi mám mezi druhou a čtvrtou odpoledne) a zberchám se až večer.

    Nejít spát vůbec - vydržím možná i třicet hodin, ale už po čtyřiadvaceti hodinách mně začínají bolet oči. Po trochu delším spánku se vrátím na původní rytmus.

    Jít spát později - funguje, ale můžu to dělat jen o dovolené. Najedu zhruba na den o 28-30 hodinách a jedu v asynchronním režimu vůči střídání světla a tmy, takže čas od času se přetočím a vstávám při svítání.- Pří přechodu na synchonní režím se ale velmi rychle dostanu do předchozího rytmu.

    Mimo uvedených bodů funguje ještě jeden a to fyzické vyčerpání. Je to relativně spolehlivé, ale nedá se to dělat dlouhodobě a navíc vstávání je pak ještě o řád horší - namísto pocitu jak špatně oživená zombie se cítíte jak špatně oživená zombie, kterou celou noc vozili sem a tam po D1 v míchačce na beton. Prý to ale funguje u sportovců a podobných bláznů, ale testovat to nehodlám.
    Fluttershy, yay! avatar 20.12.2011 23:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Chlast - neakceptovatelné, jsem abstinent. Někdo doporoučuje prášky nebo bylinky, ale to je to samé v bledě modrém.

    Má zkušenost je, že pivo a procházka na čerstvém vzduchu jsou na usnutí perfektní. Krom toho je tekutý chléb asi nejúžasnější pitivo široko daleko (jedinou konkurencí je čaj), tolik živin a vitaminů!

    Nejít spát vůbec - vydržím možná i třicet hodin, ale už po čtyřiadvaceti hodinách mně začínají bolet oči. Po trochu delším spánku se vrátím na původní rytmus.

    Zrovna to mám za sebou, mezi třetí a šestou hodinou ranní krize, ale s úsvitem se to ještě chvíli dá, odpoledne už je lepší si dáchnout, potom najet na klasický režim.

    Mimo uvedených bodů funguje ještě jeden a to fyzické vyčerpání. Je to relativně spolehlivé, ale nedá se to dělat dlouhodobě a navíc vstávání je pak ještě o řád horší - namísto pocitu jak špatně oživená zombie se cítíte jak špatně oživená zombie, kterou celou noc vozili sem a tam po D1 v míchačce na beton. Prý to ale funguje u sportovců a podobných bláznů, ale testovat to nehodlám.

    Funguje to výborně, ani nemusí jít o vyčerpání, stačí pořádná makačka a po ní pořádný spánek. Hodně lidí jsem slyšel doporučovat pořádnou fyzickou únavu jednou dvakrát týdně, prý to i čistí hlavu.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    21.12.2011 07:54 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Chlast - neakceptovatelné, jsem abstinent. Někdo doporoučuje prášky nebo bylinky, ale to je to samé v bledě modrém.

    Má zkušenost je, že pivo a procházka na čerstvém vzduchu jsou na usnutí perfektní. Krom toho je tekutý chléb asi nejúžasnější pitivo široko daleko (jedinou konkurencí je čaj), tolik živin a vitaminů!

    Tohle mě trochu mrzí, tvrdej teda taky moc nepiju ale kvalitní pivo si dám rád. Myslím, že Kvakor je jeden z mála z diskuzí ábíčka, s kterym by stálo za to jít na pivo.
    kyknos avatar 20.12.2011 23:05 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Já po planetě volně driftuji, i když se fyzicky nikam nepřemisťuji, většinou směrem západním. Jen v SUSE nás teď ženou na východ, kde to jak věděli již staří Římané, stojí za ...
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kotyz avatar 20.12.2011 23:52 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Stačí se řídit třema jednoduchýma radama:

    Jez do polosyta, pij do polopita a spi do poledne ;-)

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    21.12.2011 01:10 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 10:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Vyspíš se až umřeš.

    versus

    Jez do polosyta, pij do polopita a spi do poledne ;-)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    kotyz avatar 21.12.2011 12:36 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Že to mam v patičce znamená že se mi to líbí, ne že podle toho žiju! Na to sem moc línej :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Václav 21.12.2011 14:03 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    On ovšem neřekl od kolika :D
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    kotyz avatar 21.12.2011 15:31 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Od tolika, v kolik se mi povede usnout. To může bejt deset večer, půlnoc nebo tři ráno, podle toho jestli třeba pařim Grandii III na PS2 nebo jenom čumim do zdi ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    GeoRW avatar 21.12.2011 11:05 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Tak s tymto ja moc problem nemam. Skor mam problem niekedy vydrzat do polnoci :-) Inak IMHO najlepsie zabera nejaky horuci kupel alebo plavaren + sauna. Po hodine na plavarni (10 minut plavanie - 15 minut sauna - 10 minut plavanie - 15 minut sauna - 10 minut plavanie) ked pridem domov tak lahnem na postel a spim ako batola :-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    Fluttershy, yay! avatar 21.12.2011 11:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Po hodine na plavarni (10 minut plavanie - 15 minut sauna - 10 minut plavanie - 15 minut sauna - 10 minut plavanie) ked pridem domov tak lahnem na postel a spim ako batola :-)

    +1 (škoda, že nesnáším studenou vodu)

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 21.12.2011 11:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Teplá koupel mě většinou nějak nabudí. Unaví sice tělesně, ale mysl si odpočine a rozhodně nehrozí že bych usnul.

    Jinak bazén moc nefunguje, pokud mě tam někdo nenutí plavat :D Když tam jdu sám, dám si 20 bazénů a je konec, pak už se mi nechce. Dokud jsem měl ještě tělocvik, tak tam nás vždy odrasovali že byl problém na dalších hodinách neusnout :)
    22.12.2011 00:06 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Ja to delam tak, ze si jdu zabehat. Cca 20km a spim jako spalek. Doporucuju.
    22.12.2011 00:09 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    22.12.2011 03:16 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Rychlejsim pingem to nebude ... ja uz to mel v dobe, kdy jsem nevedel, co je ping. Jenom jsem misto hrani si s pocitacem cetl knihy.

    Vyzkousel jsem ledascos ... hlavne na CVUT, kdyz nekoho napadlo udelat zkousku treba od 7 rano.

    *Jit spat driv*

    A 100-150% toho driv cumet do stropu. Funguje to jedine v kombinaci s fyzickou likvidaci. Decentni 10km prochazka nepomuze, chce to vzit si do ruky krumpac a deset hodin makat na stavbe. Nebo rozbijet palici kameny. 6 hodin se sbijeckou. Dostat se do stavu, kdy se clovek sam sebe pta, zda dokaze dojet autem tech 10km domu ...

    *Chlast*

    To funguje trochu - po pul az dvou pivech neni tak strasne se vzbudit tak o 1-2 hodiny driv, nez normalne. Treba uz v deset, pul desate.

    Vetsi mnozstvi chlastu me nijak moc nepomaha, vyrazne vetsi spise naopak.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    22.12.2011 03:18 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    *Vstat driv*

    To na me nefunguje vubec ... vstaval jsem tak celou zakladku a stredni a bylo to furt stejne strasny. Dalsi problem je ten stav - jednou se mi treba stalo, ze jsem cumel na budik, mrknul a rucicky poskocily o 3/4 hodiny.

    Clovek cely den nevnima, hlava boli, desna kocovina (bez predchozi konzumace alkoholu), selhava termoregulace, bezne automaticke ukony trvaji 2-3x dele (na ceste kterou chodim 46+-2 minuty jsem nekde ztratil vic, nez pul hodiny - nevim kde), des bes. Casem se to zlepsi - okolo druhe, treti odpoledne uz hlava neboli, kocovina pominula, ale na dusevni praci to neni. Tak vzit si krumpac a jit si provetrat hlavu na stavbu, umyt hajzl a kuchyn, nebo vymenit motor v Trabantu.

    Vlezt za volant vubec neni dobry napad (ano dojel jsem na jeden zatah cestu Praha-Split, i o tyden pozdeji tu zpet - ale tohle je horsi). Kdyz mam byt nekde v 8, tak je pro me lepsi nejit spat.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    22.12.2011 03:19 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    *Vstat driv - pokracovani*

    Na reseni okamzitych problemu funguje trochu adrenalin (poradne se nasrat/vystressovat) + obrovska davka zeleneho caje. Ovsem neni to dobre na zaludek (ja vim - caj je v pohode, kafe je mnohem horsi ... ale 3l silne senchy za hodinu .. nic moc). Ma to ovsem jednu podstatnou vadu - je to na chvili. Desitky minut, maximalne neco pres hodinu. Pak prichazi utlum ... a i tak se efektivita neda ani vzdalene srovnat s vecerni pohodou. Preklep za preklepem, mkfs na jine partici (nastesti byla zalohovana) a podobne.

    *Nejit spat vubec*

    To funguje dobre - mezi 5 a 6 rano je krize, roste pocit hladu a potreba jist, chut na maso, trochu zima (je potreba vzit si mikinu navic), ale da se tak fungovat cely dalsi den. Jedina nevyhoda je, ze to nejde aplikovat, kdyz si nekdo vymysli neco od 8 rano 2 dny po sobe. Nejit spat 2x po sobe (3 dny vzhuru) jsem zkusil jen jednu v zivote - never more.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    22.12.2011 03:21 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    *Jit spat pozdeji*

    To funguje perfektne - diky tomu jsem udelal nektere zkousky na CVUTu. Chodil jsem spat v poledne az ve dve odpoledne a vstaval mezi osmou a desatou vecer. Nicmene je to silne nestailni - staci jednou jedinkrat pretahnout o blbe 2 hodiny - potkat kamarada, nebo cokoliv a je to zpet.

    Mozna by fungovalo - co uz tu nekdo navrhoval - udelat si 26-30h den.

    Cetl jsem o jednom experimentu, kde si lidi v podzemi meli udelat svuj vlastni denni rytmus (nemeli hodinky, ani zadnou synchronizaci) a skoncili na pravisdelnych dennich rytmech od cca 16 do 32 hodin.

    Mozn by pomohlo odstehovat se na Mars - ten ma o neco delsi den :-).

    BTW: hlaska: "Chyba pri cteni dat" je opravdu intuitivni zusob, jak dat najevo, ze prispevek je prilis dlouhy ...

    Yokotashi

    chapadla.cz
    vlastikroot avatar 24.12.2011 14:50 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Ja kdyz chci spat, tak joint pomuze na 100%. A nebo poradnej sex, to pak taky usnu hned :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    25.12.2011 17:40 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Oboji muzu potvrdit.
    Bystroushaak avatar 25.12.2011 15:04 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cestování v časových pásmech
    Zajímavé zamyšlení na téma proč programátoři ponocují: http://swizec.com/blog/why-programmers-work-at-night/swizec/3198

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.