abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 715 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Domácí multimediální centrum - existuje?

    18.11.2007 23:49 | Přečteno: 3387× | Ostatní

    Možná to napadlo i někoho dalšího z vás. Vidíte vedle sebe "hifi" věž, DVD přehrávač/nahrávadlo a televizi. Pak vyvstávají otázky typu:

    atd.

    Když jsem se nad tím zamyslel, tak mi z toho vypadla ideální sestava v unixovém stylu, kdy každá součást dělá svou práci, součásti se vzájemně nedublují a celá sestava nežere zbytečně zdroje (elektřinu):

    "Krabička" se tak stává srdcem celého řešení. Aby ale splnila svůj účel, měla by splňovat několik dalších věcí: Existují dnes takové komponenty? Většina monitorů, s kterými jsem přišel do styku, se přepne do DPMS off, když se odpojí signál. U reproduktorů jsem nic podobného nepotkal, ale těch mi prošlo rukama mnohem méně. Co mě ale zajímá nejvíc, je ta "krabička" - vyrábí někdo něco podobného? Nějaké odkazy jsem našel u satana největšího, ale jsou to normální PC, takže nejsem si jistý, zda jsou schopny nabootovat/vzbudit se v řádu sekund a u doma stavěných HTPC o tom silně pochybuji...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.11.2007 00:15 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí multimediální centrum - existuje?
    jop. až dodělám to co chci všechno dodělat tak do tohodle se chci pustit co nejdříve. :-)
    19.11.2007 00:19 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí multimediální centrum - existuje?
    Jelikož se u podobnejch mašinek založenejch na (relativně) běžnym PC místo vypínání používá spíš uspání do paměti, start během pár sekund možnej je (mimochodem, mám doma levnou minivěž a levnej DVD přehrávač a oboje startuje několik vteřin).

    Jak je to se spotřebou nevim, ale nedělal bych si iluze o levnejch DVD rekordérech, set-top-boxech atd. Některý z nich dokážou i ve stand-by módu žrát 15W.

    Nahrávání je v době digitální televize sranda. Přehrávání je menší sranda, ale většinu dnešních procesorů to trápit nebude a grafická karta ochotně pomůže.

    Plochá krabice ala DVD přehrávač to určitě nebude, ale o něco větší plochá krabice alá DVD přehravač by to bejt mohla. Viz pctuning.cz (klíčový slovo HTPC).

    Co se týká vypínání zařízení, možnosti existujou. Monitor je jasnej, ten se při uspání uspí taky. Reproduktory (resp. zesilovač a zřejmě i subwoofer) by se mohly vypnout samy, pokud by se připojily přes USB.

    Jinak samotný krabičky se určitě vyráběj (opět klíčový slovo HTPC), ale jejich cena je kapánek přemrštěná. A totéž bohužel vzhledem k morální životnosti platí i v případě, že by si to člověk sestavil sám. To mimochodem neni problém, v podstatě nejzásadnější je chlazení CPU, tichej zdroj a tichá optická mechanika. Grafika se dá chladit pasivně (a zas tak velký dělo to bejt nemusí). Ale nejlevnější strojek by se dal postavit plus mínus kolem deseti tisíc a na HD videu si vyláme zuby jak veverka na granátu. Otázka tedy je, jestli to za ušetřenej prostor, práci se zprovozněním a případný problémy stojí.
    19.11.2007 11:49 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí multimediální centrum - existuje?
    Jelikož se u podobnejch mašinek založenejch na (relativně) běžnym PC místo vypínání používá spíš uspání do paměti, start během pár sekund možnej je (mimochodem, mám doma levnou minivěž a levnej DVD přehrávač a oboje startuje několik vteřin).
    U přehrávadla podle mě pár sekund nevadí, u nahrávadla ano. Mimochodem jak si počítač uspaný do paměti poradí s výpadkem proudu mezi nastavením nahrávání a začátkem?
    Jinak samotný krabičky se určitě vyráběj (opět klíčový slovo HTPC), ale jejich cena je kapánek přemrštěná. A totéž bohužel vzhledem k morální životnosti platí i v případě, že by si to člověk sestavil sám.
    O existenci HTPC jsem už tušil, ale mám o nich pochybnosti, jestli to není overkill. Na přehrávání i HD filmů by snad měl stačit pouze jeden osekaný čip, který by uměl pouze dekódovat (možná překódovávat) a roztahovat video. Rozdíl ve výrobní ceně i spotřebě oproti plnohodnotnému x86(-64) procesoru a kompletní 3D grafice bude propastný a řeší se tak i problém s morální životností...

    To mimochodem neni problém, v podstatě nejzásadnější je chlazení CPU, tichej zdroj a tichá optická mechanika. Grafika se dá chladit pasivně (a zas tak velký dělo to bejt nemusí). Ale nejlevnější strojek by se dal postavit plus mínus kolem deseti tisíc a na HD videu si vyláme zuby jak veverka na granátu. Otázka tedy je, jestli to za ušetřenej prostor, práci se zprovozněním a případný problémy stojí.
    Tak za deset tisíc se dá dnes už vytvořit něco, co by mělo HD video přehrát levou zadní (základ: deska, CPU, RAM - 2 ks, grafika; s diskem, mechanikou, skříní, zdrojem a DO se dostanu podle požadavků na 8 - 12 k). Stejně tam ale většina křemíku bude akorát dotovat ČEZ (E.on) a je to na konfiguraci OS zbytečně složité.
    19.11.2007 11:55 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí multimediální centrum - existuje?
    PS: ta grafika v sestavě není nutná, na desce je integrovaná dostatečně výkonná 690G...
    19.11.2007 13:22 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí multimediální centrum - existuje?
    Počítač by to zvládnout měl, svůj čas by si měl umět podržet i při výpadku proudu.

    HTPC neni overkill, jelikož se při stavění samozřejmě člověk snaží optimalizovat i spotřebu (mimojiné tim, že se chladí pasivně všechno, co jde). A taková mašinka nabízí mnohem víc možností (např. timeshift nebo nesporný výhody plynoucí z připojení k síti a internetu), nemluvě o vysoký flexibilitě (daj se na tom např. hrát i hry). To vám jedna krabička all-in-one stejně všechno nenabídne a v týhle cenový relaci už vůbec ne.

    Jinak přiznám se, že těch deset tisíc a HD byla spíš střela od boku, v hardwaru se aktuálně příliš neorientuju. Měl jsem to asi před čtvrt rokem spočítaný s jednou microATX deskou (prodává se i s procesorem, má cca třetinu slotů pro rozšiřující karty), DVB-T tunerem a pěknym casem asi za 4 tisíce. Grafika schopná akcelerovat HD video v něčem jinym než MPEG-2 se tehdy do deseti tisíc nevešla, dneska už by to možná dopadlo jinak. Navíc v ceně pořád nejsou reproduktory a zobrazovadlo (tj. třeba LCD panel nebo projektor). Jinak asi by to chtělo do budoucna zauvažovat i o nečem jinym, než je do důchodu mířící DVD, to samozřejmě cenu o nějakou tu tisícovku zvedne.

    Obecně se ale asi nedá říct, co je výhodnější. Pokud by se člověk vysloveně chtěl zbavit jednoúčelovejch krámů (tj. vyhodit televizi, audio sestavu, set-top-box, dvd rekordér atd.), vyjde ho tahle kombinace na víc peněz. Pokud se chce zbavit toho, že má na stole 4 dálkový ovládání a u televize 3 naprosto tupý krabičky sestavený k jedinýmu účelu (dva roky fungovat a těsně po záruce odkráčet do křemíkovýho nebe), je HTPC asi dobrá volba.
    bazil avatar 19.11.2007 12:53 bazil | skóre: 33 | blog: sluje | Miroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí multimediální centrum - existuje?
    http://linuxmce.com/ a doporučuju kouknout na demonstrační video
    19.11.2007 13:43 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí multimediální centrum - existuje?
    Používáš to v praxi? Hrál jsem si s tím a ve finále se mi to zdálo ještě trochu nestabilní, problémy se zobrazováním menu na TV apod. Ale ovládání ostatních zařízení přes IR vysílač je nesporně skvělá.
    19.11.2007 13:46 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí multimediální centrum - existuje?
    a zohnal si aj ten gyroskopicky ovladac ?
    19.11.2007 14:07 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí multimediální centrum - existuje?
    Jenom jsem to testoval, ten gyroskop je poměrně drahý, i když pravda efektní.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.