abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2

    28.4.2017 22:42 | Přečteno: 4833× | Ostatní | poslední úprava: 28.4.2017 23:51

    Před měsícem jsem se dotazoval na zkušenosti s VDSL od T-Mobile. Nakonec jsem "šel do rizika" a k T-Mobilu jsem přešel.

    Zmatky při sjednávání

    Byl to solidní chaos. U T-Mobile jsem založil objednávku a od O2 jsem dostal dopis s údaji nutnými pro přenos k jinému operátorovi. Ty jsem zavolal na T-Mobile. Nedlouho poté mi přišel e-mail, že jsem jim údaje stále nesdělil a mám tak učinit. Tak tam volám znovu a znovu jim diktuju kód pro ukončení služby. Dozvídám se, že tenhle kód není ten správný a že potřebují servisní číslo.

    Paní na infolince si to byla ještě prověřit a zpátky mi zavolala, že opravdu potřebují něco jiného. Zavolal jsem na O2, seznámil jsem je s problémem a řekli mi, že mi tedy pošlou servisní číslo SMSkou. SMS nepřišla. Volám tam znovu a řekli mi, že u T-Mobilu jsou blbci a že prý kód pro ukončení služby a servisní číslo jedno jest. Mezitím mi přichází e-mail od T-Mobilu, že už mají vše potřebné a začíná 20denní lhůta pro přechod. Někomu u nich to asi docvaklo.

    Mezitím mi na O2 řekli, že přechod proběhne až v květnu, po konci závazku. T-Mobile mi řekl, že O2 kecá a že k přechodu dojde za 20 dnů od sdělení servisního čísla. Ukázalo se, že pravdu měl T-Mobile.

    Pevné IP adresy

    Měl jsem za to, že když mi řekli, že součástí služby je 1x pevná IPv4 adresa a /56 IPv6 blok, tak mi budou moci sdělit tyto údaje předem. Přišlo mi to logické. Dozvěděl jsem se, že mi nic takového nemohou sdělit před přenosem. Takže se člověk adresy dozví opravdu až v moment prvního připojení.

    Den D

    V den D v době, kdy to ještě jelo přes O2, jsem zaznamenal snížení rychlosti. Modem se začal synchronizovat na 44/2 Mbps namísto původních 55/5 Mbps. Začal jsem se v tom vrtat, což vedlo i k restartu pppd a pak už se pppd nepřipojilo s chybou Unknown subscriber. Po pár hodinách bylo spojení navázáno a už to jelo přes T-Mobile. Profil spojení ale zůstal na 44/2 Mbps.

    Dalšího rána jsem se jal tento problém řešit. Ozval se mi technik a sdělil mi, že T-Mobile má u CETINu nasmlouván jen max. profil 44/4 Mbps a že mám smůlu. Vyjednání vyššího profilu může prý trvat měsíce. Ještě během hovoru jsem začal psát stížnost na ČTÚ, protože na webu T-Mobile se opravdu uvádí profil odpovídající rychlosti 50/5 Mbps. Technik ale slíbil, že se podívá na ten upload.

    Asi po dvou hodinách jsem zaznamenal, že se profil změnil na 44/4 Mbps. Během asi 5 minut se ale profil změnil na 55/5 Mbps. Technik pak volal, že ten vyšší profil s CETINem dojednali mají nakonec čerstvě dojednaný, tak mi ho tam rovnou dali. Nevím, jestli si pán chtěl uchránit čest a kecal, nebo to byla skutečně pravda.

    Zde si jen dovolím poznamenat, že CETIN jsou zmrdi. Na rozdíl od ADSL, kde rychlost uploadu byla skutečně omezena technicky, na VDSL by nebyl problém mi v mých podmínkách nastavit třeba profil 55/30 Mbps. To by jim pak ale míň firem kupovalo super předraženou konektivitu 155 Mbps po optice (která nám před domem rovněž vede) za lidových skoro 30.000 Kč měsíčně nebo podobně tragické SDSL. Ano, i včetně SLA je to předražené, ČDt vyjde výrazně levněji, ale to tu bohužel není.

    Skutečná rychlost

    Ta je plus mínus stejná jako u O2, možná ale opravdu možná je download lehce pomalejší. Reálně to jede 41/5 Mbps. Opravdu výrazně lepší je zahraniční konektivita, což byl jeden z důvodů přechodu. Z USA stahuji stejně rychle jako v rámci ČR, to u O2 opravdu nebylo. Latence do vzdálenějších koutů světa (jako do ČLR) výrazně klesla, klidně i o >200 ms.

    Reverzní záznamy

    Tohle jim děsně trvá. Sice jsem zjistil, že podobně jako u O2 je k dispozici SMTP server, na který mohu nasměrovat svůj Postfix, takže to nehoří, ale už na to čekám několik dnů. U O2 by nastavení reverzů samozřejmě nešlo, pokud by si člověk nepřiplácel jedno sto Kč měsíčně za oficiálně statickou IPv4 adresu a další sto Kč měsíčně za oficiálně statický /64 IPv6 blok.

    Dobrá zpráva ale je, že alespoň dle zprostředkovaného sdělení od technika mi na ten /56 IPv6 blok mohou nastavit i delegaci.

    Opruz s IPv6 na Linuxu

    Tohle to už nesouvisí s T-Mobilem, ale stejně to sem napíšu. dhcpcd mi funguje pro získání 1x IPv6 adresy (která je přímo na rozhraní ppp0) - ta se získává přes ICMPv6 router discovery.

    dhcpcd jsem nikdy nedonutil pokusit se o získání IPv6 Prefix Delegation, abych získal ten /56 blok. To mi chodí jen v Dibbleru. dhcpcd tvrdí, že žádá, pak i vytimeoutuje, ale podle Wiresharku nepošle nikam jediný paket.

    Dibbler podle všeho zase neumí to ICMPv6 router discovery, ale to nevadí. Jakmile jede IPv6 PD a vnitřní rozhraní mají přidělené adresy, tak Linux pro odchozí provoz použije globální IPv6 adresu z nějakého jiného interfacu než ppp0.

    Dibbler mi dobře fungoval u O2. Jenže T-Mobile místo /64 bloku posílá /56 a to mi s Dibblerem prostě nechodí. Napíše sice tohle:

    35:08 Client Notice    PD: Adding prefix 2001:1ae9:25f:300::/56 to all interfaces (prefix will be split to /64 prefixes if necessary).
    35:08 Client Info      PD: Using 2 suitable interface(s):br0 docker0 
    35:08 Client Notice    PD: Adding prefix 2001:1ae9:25f:307::/64 on the br0/7 interface.
    35:08 Client Notice    PD: Adding prefix 2001:1ae9:25f:30a::/64 on the docker0/10 interface.
    

    Ale žádnou adresu ve skutečnosti nenastaví. S nastavením nehlásí žádné problémy, takže čert ví, proč to nechodí. Adresy jsou naštěstí statické, takže to můžu nastavit napevno, z mých zkušeností ale musí Dibbler i tak běžet, protože když ISP neuvidí požadavky DHCPv6 PD, tak ty bloky adres prostě nechodí (ISP je ke mně nenaroutuje). Nechodilo to ani u O2, nechodí to bez toho ani u T-Mobilu.

    UPDATE: Tak jsem nakonec dhcpcd rozchodil. Pokud spustím jen dhcpcd, tak sice píše, že žádá o delegaci, ale žádné pakety nepošle. Pokud spustím dhcpcd ppp0, pak je výstup v logu na chlup stejný, ale funguje to.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    29.4.2017 09:19 stromm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Gratuluji, pěkné. Já jsem v obci kde žije asi 1100 obyvatel (rozpočet asi 30 mil), ústředna O2 má být asi 15 minut chůze a dosahuji rychlosti 23/2 Mbps až 25/2 Mbps. A to díky podnikatelům, kteří zde jsou. Škoda toho uploudu. Pokud se začnou posílat e-maily s přílohou, tak puberťák řve, že má vysoký ping :-) IPV6 zde nefunguje snad nikomu normálně. Obrovské lágy. Vodafone mi nabízel stejné připojení přes kabel za 600kč. To je sice pěkné, ale případný problém bych později musel řešit mezi O2&Vodafone. Digitální televize je zde v dolíku mrtvá, jedině satelit nebo opravdu vysoký stožár.
    29.4.2017 11:30 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Tak v obcich je to vzdycky lepsi nez ve meste. Ja mam jedno VDSL v Brne, jedno u nasich a neustale volaji, ze by za 50 zvysili rychlost a ja jim neustale vysvetluji, ze nasi to opravdu nepoznaji, ale ze ja bych to v Brne poznal. Pred rokem me na to pani rekla, ze je novy DSLAM ve vystavbe. Pak zase ze neni, pak zase ze je a posledni informace byla, ze o nicem nevi. O to vic me prekvapilo, ze 100 metru od baraku na krabici je plakat, ze k do nasi lokality dotahli optiku, aby zrychlili VDSL. Ale porad nic, z O2 me poslali do CETINu, ale ten rozumne zkontaktovat nejde... Takze cekam. Minuly rok PODA planovala optiku, ale nepodarilo se jim sem dokopat. Ted pry planuje NetBox, ale cekam, ze budou mit stejny problem.
    29.4.2017 14:54 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Tak v obcich je to vzdycky lepsi nez ve meste.
    WTF? V obcích je to naopak často hrozná tragédie, máš tam jednoho poskytovatele po historickém vedení a jede ti to 2 Megabitem když zrovna neprší. Maximálně tak ještě lokální wifi, ale ty O2 často taky skoupilo. Ve městech bývají problémy historické části, kde prostě nikdo nedovolí kopat (v tomhle je paradoxně hodně špatná Praha), ale i tak máš většinou na výběr hned z několika připojení, stačí se jen rozhlídnout. O2/Cetin bych nechtěl ani zadarmo, u nich vždycky budeš naprosto nepodstatný. Zkoušel ses kouknout třeba po tom jestli by ti někdo nenabídl mikrovlnku?
    29.4.2017 19:01 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    A vidis, ja mam jedinou moznost O2/Cetin a to jsem v Brne. V relativne nove zastavbe, kam nikoho nenapadlo natahnout optiku... Pritom pokazde kdyz se nekdo pristehuje, tak je to prvni dotaz sousedu :D. O ulici nahore, ve starsi zastavbe, kde je to samy duchodce, tam neve snad uplne vsechno, co v Brne je a jeste o ty lidi bojuji i wifinari :). Naopak v tech vesnicich jeste nedavno nic nebylo, ale ty optiky se natahaly, vesmes mensi vesnice, takze mensi vzdalenosti a da se to dovykryt DSL...
    29.4.2017 20:13 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Mno, ok. Níž píšu o kamarádovi z ústí. Víš jak získal optiku do domu on? Fakt hodně jí chtěl, takže obešel deset sousedů, poptal se jich co mají za internet a zeptal se, jestli by nechtěli optiku za pár stovek. Když řekli že ano, tak si je napsal na seznam. Ten seznam pak poslal Tetanetu, který tam optiku tenrkát nataženou neměl a oni když viděli, že by se jim to vyplatilo, tak jí tam natáhli.
    30.4.2017 22:32 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Ta snaha samozrejme je, ale dokopat se sem proste nejde :). A neverim, ze se to nekomu podari. Takze O2 je jedina nadeje.
    30.4.2017 07:34 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Podle toho, co píšete zde a níže, mám pocit, že jsme asi sousedi. Pokud ano, tak O2 zde skutečně něco dotáhli a ve vedlejších blocích mají teď možnost 80 Mb/s (tj. například i sousedé přes ulici), bohužel v našem bloku to končí na 20 Mb/s. Důvod jsem nezjistil, pokud kabely nevedou kolem bloku třikrát dokola, tak jsme k novému DSLAMu blíž. Stále doufám, že NetBox vyjde.
    30.4.2017 22:30 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Duhova pole? :).
    30.4.2017 22:39 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Kazdopadne na webu CETINu ted je po kontrole nove tlacitko "Chci rychlejsi pripojeni". Takze honem vyplnit :)))).
    1.5.2017 06:37 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Ano. Na CETINu si právě můžete zjistit, že Duhová je hraniční, lidé na jedné straně ulice mají 80 Mb/s, na druhé 20 Mb/s, nechápu. Proč je problém se zde dokopat? CETIN se vloni (nebo už to bylo předloni?) dokopal až k transformátoru nahoře na kopci a od tam už mi to nepřijde jako problém. Každopádně, podle letošního harmonogramu výkopových prací by se snad letos něco mělo začít dít. Jsou tam uvedeny PODA, Smart (NETBOX) a UPC, tak doufám, že alespoň jedno vyjde (osobně doufám v ten NETBOX, se kterým už se to u nás v domě i řešilo).
    1.5.2017 08:21 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Nejlepsi je, ze to presne obchazi nase domy. Protoze na Nachove maji optiku a na Azurove maji zase ty rodinne domky optiku. Za Duhovou uz je to zase 80 mbit pres VDSL. Ja jsem na Zlute 1, kde jsi ty? Protoze fakt CETIN je jedina nadeje (aspon v nasem vchodu - ja tu bojoval jen abych dostal hypoteku, protoze oficialne k nam nebyl pristup ;-). PODA zjistila, ze se tu k nam nedostane. Cekam, ze ty pozemky v okoli v insolvenci a tahat vzduchem jim tu optiku nikdo nechtel povolit (to jsem jen zaslechl). Takze cekam, ze na tom bude stejne kazdy. Mimochodem nahore na Rencove je uplne vsechno - UPC, NetBox... Jeste nez se postavila Nachova, tak jsem z tama mel CZFree (pres UPC).
    1.5.2017 19:22 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Já jsem na Duhové, ale bohužel na špatné straně ulice :-) Od koho mají na Nachové optiku? Situaci v jiných domech jsem moc nesledoval, protože to je většinou jen k naštvání, že o pár metrů vedle jsou na tom o tolik lépe.
    2.5.2017 09:41 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Od O2/CETIN - jak na Nachove, tak na Azurove, jen nas blok je slepe misto na mape. No aspon na sebe muzeme mavat z okna, kdyz uz nic :). Na te Azurove je zajimave, ze ta optika je dle checkeru jen na jedne adrese a zbytek je VDSL az 80 mbit :).
    3.5.2017 02:10 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Jak říkám domluvit se se sousedama na 40Mbps za poloviční cenu 80Mbps ale pořád rychlejší než 20Mbps (a nedivil bych se kdyby i levnější) :-D.
    3.5.2017 10:55 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Me treba vubec nevadi ten 20 mbit down, NetFlix na tom jede uz pekne, ale ten upload je tragedie.
    1.5.2017 17:53 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2

    Juuu, to je dobrej link, diky!!

    Koupim litajiciho tucnaka
    1.5.2017 17:58 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2

    Btw. osobne doufam v PODA, neb Netbox mi neni schopen dat statickou verejnou ipv4 adresu a to ani za priplatek.

    Koupim litajiciho tucnaka
    1.5.2017 19:11 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Ja jsem s O2 spokojeny, takze me by bohate stacilo, kdyby sem pritahli tech 80 mbit VDSL nebo tu optiku. Kdyz uz jsou na ulici. Co jsem se tak dival, tak s telkou vychazi vsechno cca stejne draze (ano, ja mam NetFlix, ale pro Anet).
    1.5.2017 19:17 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Ale na linku vidim UPC Duhova Pole... Pak NetBox, ktery primo zminuje Duhová 2 - Nachová 1,3,5 - Žlutá 1,3 - vnitroblokem. A ta PODA ted taky vypada nadejne. Jen abych se driv neodstehoval.
    1.5.2017 03:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    a ve vedlejších blocích mají teď možnost 80 Mb/s (tj. například i sousedé přes ulici)
    Tak se s nima domluvit o wifi/ronja/pověšený kabel přípojce za polovinu cenu :-D.
    29.4.2017 19:34 Nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    LTE tam nemate? Ze bys mel alespon 3 minuty v mesici rychly net.
    29.4.2017 10:38 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    To je firemní linka nebo nějaký domácí spotřební tahovod?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    29.4.2017 10:46 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Spotřební tahovod. Firemní linka tu jde jen jako předražená optika CETIN nebo postavit stožár a udělat FWA spoj kamsi směrem k Řípu (snad tam něco je).
    29.4.2017 11:07 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Myslel jsem spíš jestli je to linka pro nějaké kritické operace (firma, server) nebo domácí linka…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    29.4.2017 12:34 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Tak na půl.
    29.4.2017 13:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    dhcpcd jsem nikdy nedonutil pokusit se o získání IPv6 Prefix Delegation, abych získal ten /56 blok.
    Na prefix delegation funguje dobře netifd/OpenWRT, ne?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.4.2017 22:33 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Nemám tu vyhrazené zařízení pro routování, tohle obsluhuje server, který tak jako tak trvale běží.
    30.4.2017 22:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    To bych neviděl jako překážku. Podařilo se mi netifd spustit na Gentoo, takže to nebude problém na libovolné distribuci. Ale chápu, že to stojí trochu úsilí připravit balíčky.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    29.4.2017 16:55 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    A kámoš v český lípě má 100/100 vedenou do paneláku optikou :-D.
    29.4.2017 18:42 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Kamarád v Ústí si zrovna pořídil nedávno symetrický 900Mb za pět stovek. Já mám teď 100/10Mb asymetriku od UPC, ale už tu z většiny nevyužívám. Symetrika by se teda hodila, to bych asi zrušil VPS a jel jen z domácího serveru.
    29.4.2017 20:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Kamarád v Ústí si zrovna pořídil nedávno symetrický 900Mb za pět stovek.
    To by mě zajímalo, jak se ta firma vyrovnává se stížnostmi klientů, co mají v počítači integrovaný "gigabitový" realtek.
    Quando omni flunkus moritati
    30.4.2017 00:31 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Pošle jim tam technika s měřícím zařízením, který jim předvede funkčnost a řekne, ať si koupí lepší síťovku?
    30.4.2017 01:20 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    :-)

    Nejhorší ale je, že dnes už pomalu nejde v běžném e-shopu sehnat "o něco lepší" síťovou kartu, buď jsou tam také jen ty Realteky, nebo karty s čipy od Intelu, nicméně s několikanásobnou cenou. Nic mězi tím, přitom na základních deskách se občas nějaké ty Broadcomy, Marvelly nebo Tigony vyskytují. Takže kdyz např. zjistím, že největší brzda na "písíčkovém" NAS serveru je jeho síťovka, musím tam holt dát kartu, která stojí skoro stejně jako celá základní mATX deska :-(
    30.4.2017 02:42 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    On that topic: zbyla nam hromada Supermicro AOC-SG-I2 dual-port gigabitu (nejakych 8 a vic kusu), vali se nam to v Brne a nema to vyuziti, coz je trochu skoda. Kdo chcete Inteli gigabit do domaciho NASu, napiste mi mail ;-)
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    30.4.2017 03:41 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    *heavy breathing* :-D
    30.4.2017 16:27 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Kdo chcete, jsou "za odvoz" k mani v base48.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    1.5.2017 03:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Hmm tak kámoš nenapsal že chce, takže to stejně padá :-/.
    30.4.2017 03:43 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Gigabitovej realtek na WAN zase takovej problém není, stejně tak rychle většina serverů nestíhá tak rychle posílat :-D. Ale ty intelí rozdělený bufferringy na přerušení jsou fakt sexy. Škoda že je bude mít intel určitě patentovaný :-/.
    30.4.2017 22:42 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDSL od T-Mobile - zkušenosti s přechodem od O2
    Napadlo mě zkusit poptat vyhrazenou konektivitu přes rádiové pojítko od T-Mobile (GTS). Dražší než optika od Cetinu to snad ani být nemůže.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.