abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    První dojmy z autoškoly

    19.7.2012 01:28 | Přečteno: 3600× | Novinky | poslední úprava: 19.7.2012 02:14

    Jak jsem nedávno zmiňoval, začal jsem chodit do autoškoly a pracuju na získání řidičáku (skupiny B)... Skoro pro všechny lidi kolem mě je naprosto neuvěřitelný, že to dělám tak pozdě, ale holt je tomu tak.

    V autoškole řídím Škodu Octavii II liftback a odhaduju to na 1,9 TDi. Včera (před 5,5 hodinama) jsem byl poprvé ve skutečném provozu a poprvé jsem zařadil trojku :-D Pár věcí mě ohledně řízení auta mě překvapilo.

    Naprosto mě zezačátku šokovala citlivost pedálů (plyn a brzda; spojka mi naprosto vyhovuje) a překvapilo mě, že to jede samo na jedničku ještě než přidám plyn (tj. během pouštění spojky). Bude mi sice (zítra) 21 let, ale do pondělí tohoto týdne jsem nikdy neřídil auto a dneska jsem měl druhou jízdu v autoškole.

    Dneska jsem poprvé jel v mírném provozu, jen tak kolem Strahova (tj. Praha 6 pro místní Brňáky :-)), pak jsem se napojil na Vypichu na Bělohorskou a jel přes Malovanku zase zpátky na SH a takhle párkrát dokola.

    Zatím jsem vcelku spokojenej. Zatímco je stále pochopitelně mnoho co zlepšovat, tak to není tak hrozný, jak jsem myslel a zatím mám pocit, že bych si po získání řidičáku (když se zadaří) mohl pořídit auto za několik málo desítek tisíc a jezdit jen tak pro radost po ČR – klidně nějaké auto doporučte, budu rád.

    Citlivost pedálů (plyn a brzda) mi přijde naprosto šílená - občas ani necítím, že se plynu dotýkám a už bych to kotlil jako blázen. Je pro mě docela nepřirozený držet nohy v tak zvláštní poloze. Taky je pro mě zvláštní, že když mám ovládat brzdu a plyn jednou nohou, tak že je pedál brzdy výš než plyn - to mi přijde pitomý.

    Někdy je na mě to auto trochu moc vychytralý - např. když zbrkle švihnu do blinkru, tak jen blikne a zase se vypne (pro objíždění překážky), i když mým (uznávám, zbrklým) cílem bylo zapnout ho dokud nezatočím nebo ho nevypnu.

    Závěr? Nevím, určitě bych nechtěl řídit Škodu 120, kde si člověk spojkou v zásadě upravoval směs v karburátoru pomocí dupání na spojku, ale stejně si myslím, že by mi prospělo nějaký slabší auto, jako je třeba Opel Astra Classic 1,4 (sedan, 1999), které má můj táta. Teď musím bejt na ten plyn fakt hodně opatrnej.

    PS: Doufám, že na Barrandovský most a podobné zvrhlosti se jen tak nedostanu :-) Naprosto respektuju lidi, co se na 60 metrech dokážou protlačit přes 5 jízdních pruhů.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.7.2012 02:10 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ad pedály - holt máš asi lepší cit v levačce než v pravačce. Já to měl na prakticky stejném autě obráceně, spojka byla kurva citlivá :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    David Watzke avatar 19.7.2012 02:12 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    V jakém autě jsi autoškoloval? (Zkus dodat co nejvíc podrobností.)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.7.2012 03:06 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Už to je přes 4 roky. Ochcávka, nafta, 1.7 nebo 1.9. Víc nevím.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    22.7.2012 18:04 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Heh, já se učil na starý dobrý Felicii a moc se mi líbilo, že na jedničku to jelo krásně pomaloučku. Když teď řídím (starý) Punto 60, tak ta potvora to i bez plynu hrne jako blázen. Matlák jako já to musí při parkování docela dost škrtit spojkou :)
    19.7.2012 02:19 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A proto ze ma lepsi cit v levacce, tak je levicak :-D
    David Watzke avatar 19.7.2012 02:20 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nice try ;-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Luk avatar 19.7.2012 03:10 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Naprosto mě zezačátku šokovala citlivost pedálů (plyn a brzda; spojka mi naprosto vyhovuje)

    Tohle je věc konkrétního auta. V jiném (i téže značky a typu) to může být o dost jinak.
    překvapilo mě, že to jede samo na jedničku ještě než přidám plyn
    Jízda na jedničku a dvojku bez plynu byla velmi oblíbená u mého učitele v autoškole. Žádné hoblování spojky, pěkně projíždět křižovatky na jedničku nebo dvojku bez plynu.
    Taky je pro mě zvláštní, že když mám ovládat brzdu a plyn jednou nohou, tak že je pedál brzdy výš než plyn - to mi přijde pitomý.
    Tohle jde u většiny aut seřídit. Horší je, že některá auta mají tyto pedály úplně těsně vedle sebe.
    když zbrkle švihnu do blinkru, tak jen blikne a zase se vypne (pro objíždění překážky), i když mým (uznávám, zbrklým) cílem bylo zapnout ho dokud nezatočím nebo ho nevypnu
    Krátké bliknutí při mírném stlačení páčky je dobré, to často používám při míjení chodců a cyklistů (bez změny směru jízdy; jednak je povinnost dát znamení, ale hlavně je dobré, aby ti vzadu věděli, že tam někdo je). Spíš mi vadí, že u některých aut to blikne vždycky aspoň třikrát, pokud se nedá kontra. A někde (např. Opel Vectra) se i při normálním zapnutí blinkrů páčka vrátí zpět na střed a vypíná se to stlačením na druhou stranu - docela psycho. Klasické chování mi přijde lepší.
    Nevím, určitě bych nechtěl řídit Škodu 120, kde si člověk spojkou v zásadě upravoval směs v karburátoru pomocí dupání na spojku
    Co má spojka společného se směsí v karburátoru? Nechápu. U starých škodovek byl jiný extrabuřt, a to ruční sytič. Už u MB 1000 se zkoušel automatický, ale nakonec byl definitivně až ve Favoritu. Ruční sytič se musel před studeným startem vytáhnout, pak nastartovat, kousek vrátit zpět, pak se chvilku čekalo (jinak motor při přidání plynu chcípl), pak se vyjelo a po pár minutách se sytič zasunul úplně (případně ve dvou krocích). To vše bylo ještě závislé na teplotě.
    stejně si myslím, že by mi prospělo nějaký slabší auto, jako je třeba Opel Astra Classic 1,4 (sedan, 1999), které má můj táta. Teď musím bejt na ten plyn fakt hodně opatrnej.
    Já jsem naopak zastáncem toho, aby člověk jezdil v autoškole se silným autem. To proto, aby se ho pod dozorem naučil správně ovládat. Jinak se stane, že se někdo učí jezdit s Fabií 1.2 HTP a s čerstvým řidičákem sedne bez zkušeností třeba do nějakého třílitru. A špatně to dopadne. U motorek to bývá ještě horší.

    Podobně je dobré, aby člověk v autoškole zažil všechny druhy provozu a za všech podmínek (včetně sněhu a náledí). Opět si pod dozorem učitele vyzkouší, co to obnáší, a později už ho to tolik nezaskočí.
    Doufám, že na Barrandovský most a podobné zvrhlosti se jen tak nedostanu
    Právě naopak - měl bys být rád, kdyby ses tam dostal (viz výše) ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.7.2012 03:30 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Podobně je dobré, aby člověk v autoškole zažil všechny druhy provozu a za všech podmínek (včetně sněhu a náledí).
    +1; já dělal na podzim a v zimě a instruktor mě vzal na cvičák - neposolený, jen lehce uhráblý, dole namzlý. A stylem "tak tam dáme dvojku a trochu to rozjedeme"... já mu říkal, že se to utrhne - a taky že jo. Ale tyhle zkušenosti se fakt hodí.
    Doufám, že na Barrandovský most a podobné zvrhlosti se jen tak nedostanu
    Právě naopak - měl bys být rád, kdyby ses tam dostal (viz výše)
    No, co mám dělat já jako mimopražský? V autoškole žádná dálnice (to naštěstí není problém, tam není moc co zvorat), vrcholem jízdy v hustém provozu byla světelná křižovatka v okresním městě. A Prahu jsem ve dne dodnes nejel, jen párkrát v noci - a kdyby mi spolujezdec nedělal navigátora, tak se asi ztratím.

    Taky vám přijde, že v Praze je snad největší hustota dopravních značek na metr silnice? Ve dne to není problém, to má člověk v těch kolonách dost času, ale v noci když chce jet člověk rozumně rychle, dává pozor na cestu, hlídá si rychlost (protože překročit rychlost o 5km/h je skoro hrdelní zločin), přemýšlí kudy vlastně jet a ještě musí sledovat ty hromady značek... Mlask :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    19.7.2012 07:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No, co mám dělat já jako mimopražský? V autoškole žádná dálnice (to naštěstí není problém, tam není moc co zvorat), vrcholem jízdy v hustém provozu byla světelná křižovatka v okresním městě.

    Já to měl obráceně: prakticky celou autoškolu jsem se motal po Maninách a Holešovicích a čtyřku jsem za všechny jízdy zařadil přesně jednou. Ale jsem rád, že to tak bylo; na dálnici toho moc k naučení se není, snad jen že člověk nemá přejíždět stovkou do levého pruhu, když za ním jede rychlejší auto; ale to je spíš věc zdravého rozumu, kdo má v hlavě na[...], tomu nepomůže ani deset autoškol.

    Taky vám přijde, že v Praze je snad největší hustota dopravních značek na metr silnice?

    Nejen v Praze, spíš bych řekl obecně v ČR, ale je pravda, že ve vnitřní Praze už se to vymyká nejen zdravému, ale jakémukoli rozumu. Řidič se nakonec naučí vnímat jen "červené" a přikázaný směr jízdy (strašně by mne zajímalo, jakou logikou se řídí to, kdy se použije zákaz odbočení a kdy přikázaný směr jízdy).

    Ve dne to není problém, to má člověk v těch kolonách dost času

    Ve dne je zase jiný problém, a to že na víceproudých silnicích nejméně tři křižovatky předem potřebujete vědět, ve kterém pruhu potřebujete být.

    hlídá si rychlost (protože překročit rychlost o 5km/h je skoro hrdelní zločin)

    Z toho je vidět, jak úsekové radary úžasně přispívají k bezpečnosti silničního provozu. Řidič hypnotizuje ručičku tachometru na značce 50 a nevnímá, co se děje kolem něj.

    19.7.2012 11:25 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ve dne je zase jiný problém, a to že na víceproudých silnicích nejméně tři křižovatky předem potřebujete vědět, ve kterém pruhu potřebujete být.
    To jo, a značka která by pomohla tam není :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Luk avatar 19.7.2012 13:39 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    strašně by mne zajímalo, jakou logikou se řídí to, kdy se použije zákaz odbočení a kdy přikázaný směr jízdy
    Přirozená logika velí, že pokud jde jen jet rovně nebo odbočit na některou ze stran, použije se přikázaný směr. V opačném případě se použije zákaz odbočení. Speciálním případem je, když nelze jet rovně - tam nejde použít ani jedno řešení, ale lze to řešit označením jízdních pruhů (případně i jednoho pruhu).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.7.2012 13:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Přirozená logika velí, že pokud jde jen jet rovně nebo odbočit na některou ze stran, použije se přikázaný směr. V opačném případě se použije zákaz odbočení.

    Mám na mysli hlavně situaci, kdy je klasická křižovatka se čtyřmi směry a nesmí se jen na jednu stranu. Tam vídám obě varianty (jak zákaz odbočení vlevo, tak přikázaný směr rovně nebo doprava). Chvíli jsem si myslel, že hraje roli to, jestli se do té ulice vůbec nesmí (je tam zákaz vjezdu) nebo se tam jen nesmí odbočit, ale i na to už jsem viděl protipříklady.

    Speciálním případem je, když nelze jet rovně - tam nejde použít ani jedno řešení

    Možná jsem to špatně pochopil, ale tohle by měla řešit C02f (přikázaný směr jízdy vlevo a vpravo).

    Luk avatar 19.7.2012 14:08 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mám na mysli hlavně situaci, kdy je klasická křižovatka se čtyřmi směry a nesmí se jen na jednu stranu. Tam vídám obě varianty (jak zákaz odbočení vlevo, tak přikázaný směr rovně nebo doprava).
    Já bych volil právě ten zákaz odbočení, jak už jsem říkal. I proto, že ho řidiči berou vážněji, přikázaný směr má trochu nižší váhu.
    Možná jsem to špatně pochopil, ale tohle by měla řešit C02f (přikázaný směr jízdy vlevo a vpravo).
    Na tuhle značku jsem úplně zapomněl. Asi proto, že už jsem ji nikdo dlouho neviděl. Takže ano, tohle je správné řešení.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Jendа avatar 19.7.2012 14:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Řidič hypnotizuje ručičku tachometru na značce 50 a nevnímá, co se děje kolem něj.
    Kdybych jezdil autem častěji, tak si dobastlím něco, co mě na rychlost bude upozorňovat jinak než vizuálně. Zajímavý nápad je třeba vibrační motorek z mobilu.
    Luk avatar 19.7.2012 14:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tohle by se dalo snadno udělat do telefonu s GPS. Navigace to mají, ale většinou jen vizuálně a není to moc spolehlivé kvůli neúplným mapám rychlostí. Ale stačila by primitivní aplikace, která by se dala používat pro jízdy po městě a která by mohla klidně běžet na pozadí. Nastavil by se tam práh varování a doba, po kterou by musel být pro varování překročen (aby se tam neprojevovaly chyby v určení polohy). Hlásilo by to dejme tomu 54 km/h po dobu delší než 3 vteřiny.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.7.2012 19:18 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A neni lepší se s tim autem naučit jezdit? :) Žádné miliony kilometrů jsem nenajezdil a rychlost auta s přesností +- 5km/h odhadnu bez podívání se na tachometr. A na korekci těch 5km/h stačí jedno mrknutí na ručičku.
    Luk avatar 19.7.2012 19:54 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    rychlost auta s přesností +- 5km/h odhadnu bez podívání se na tachometr
    Tomu příliš nevěřím. Vnímání rychlosti je výrazně jiné za různých okolností - například podle okolí, šířky silnice, předchozí rychlosti (po zrychlení nebo naopak zpomalení) atd. Já jsem například schopen dobře odhadnout přiměřenost rychlosti vůči zatáčce, ale o číselné hodnotě nemívám ponětí.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2012 08:20 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak zařazenou rychlost si pamatuju a otáčky motoru podle jeho zvuku jdou odvodit, když se to veme s tím, že řidič ví kde jak zrychlil a zpomalil... pokud teda nemáš auto, kde není slyšet motor, tam to asi fungovat nebude :)
    lucorp avatar 20.7.2012 11:24 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    alebo automat ;)
    "Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
    Luk avatar 20.7.2012 15:36 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Vzhledem k tomu, že s velkou oblibou jezdím s otevřenými okny (kdykoli je to možné), motor bych slyšel jen ve velmi malých rychlostech. Ale přes puštěné rádio ho stejně neslyším ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    21.7.2012 09:00 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak to zas zalezi na aute. V mem je motor od ctyr tisic otacek slyset i kdyz jedu kilo :-D
    Luk avatar 21.7.2012 15:32 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Takhle se ale točí málokdy. Drtivou většinu času se otáčky pohybují v rozmezí 2000 - 3000.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2012 15:54 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Provedl jsem test na zatim dvou lidech. Oba tvrdili že poznají rychlost. Pletli se o 20km/h. Ale možná o někdo umí, Ale pochybuju.

    Ucho se adaptuje, vnímání se adaptuje, odřezává zvuku, vjemy... nevěřim.
    20.7.2012 18:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Může to být možné (s nějakou nepřesností) u vlastního auta, který už znáš dlouhou dobu. Pak ale sendeš do jinýho (třeba úplně jinak výkonnýho) a vůbec nevíš. Takovej běžnej řidič nějakýho moderního auta (třeba trochu výkonnějšího) by nejspíš měl ve Škodě 105 při 100 km/h pocit, že jede nejmíň 200 km/h...

    To bejval pocit rychlosti v těhle starejch autech ;-)
    20.7.2012 19:02 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Přesně tak. Sám jsem ještě vloni dost často střídal Peugeot 405, r.v. 1989 (stejně starý auto jako já) a VW Golf, asi 3 roky starý. Tam, kde jsem tím Golfem jel v klidu 90 a měl jsem pocit, že bych klidně těch 100-120 ještě bezpečně zvládl jsem měl v Peugeotu tachometrických 80 a měl jsem strach že se to auto rozsype. Ale bylo zlaté, to jo.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    20.7.2012 19:54 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Hele nehádám se. fakt ne. jen jsem to zkusil. Nějací borci mi říkali.... Tak povídám: hele teď jedu kolik? A přikryl tachometr. To auto znali, měli v něm naježděný. A najdednou: no, když nejsem za voelntem,. víš... no. teť je tam ten benzín... A byli úplně vedle.:-)

    Na druhu stranu jsem viděl člověka co to odhaldlpřesně. ale spíš otáčky. A to záleží zase na stoupání....
    20.7.2012 20:35 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak ze sedadla spolujezdce ve stejném autě upřímně poznám taky kulový. Přece jenom tyhle vjemy jsou výrazně silnější, když to auto dělá co chci já...
    19.7.2012 21:22 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    U aut, kde je motor hlučný a/nebo špatně odlučněný, jde rychlost odhadnout piodle zvuku motoru, resp. relativní změny jeho zvuku při změně otáček. Bohužel většina novýchaut začne být hlučná až ve vysokých otáčkách, takýže to moc nefunguje.
    19.7.2012 21:25 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Vezl jsem Trabantem Kombi hrnce na zabíjačku, rychlost třicet, pocitově tak tři sta :-D
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 23:19 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Proboha. To musel být větší rachot než když souloží kostlivci na plechové střeše.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.7.2012 15:50 skunerq | skóre: 19 | blog: skunerovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Pro mimoprazske doporucuji projet Kyjevem, aneb kdo bez ujmy projede zaslouzi ridicak
    Dreit avatar 20.7.2012 02:51 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Řidič hypnotizuje ručičku tachometru na značce 50 a nevnímá, co se děje kolem něj.

    S tím už jsem si poradil, vykvaltuju na čtyřku a dokud nezastavim (nebo nepříjde kopec), tak ji tam nechávám, noha aby motor slabě bublal a drží mi přesně 50km/h, Hyundai Getz, benziňák 1.3 :-)

    Nope
    Grunt avatar 20.7.2012 15:32 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tohle není moc dobré, protože jak člověku začne padat noha, tak se může ocitnout na 75km/h ani nevíš jak. Stejnětak když něco předjíždíš. To už se blbě se zařazenou čtyřkou zpomaluje. Já zas radši jezdím na trojku. Ta se při nepozornosti dostane pod 50 sama.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Dreit avatar 20.7.2012 17:35 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Tak hlídat nohu je drobnost, jakmile se mi zdá že jedu k zatáčce moc rychle, tak ji trochu povolim ;-)  Ideální rychlost co mi vyhovuje je právě těch 50km/h co si tam instinktivně (podle toho jak rychle se blíží zatáčka a ubíhá krajina) držim, na delší rovince jedu k 60km/h, když čekám prudší zatáčku nebo přechod, tak zadupnu spojku a druhou nohu připravim k brzdě. Ono projíždět prudší zatáčky se zašláplou spojkou je i pocitově úplně jinačí zážitek, motor ztichne, nijak mě nebrzdí (a ani nezrychluje) a auto jakoby spokojeně klouže po asfaltu, ne že by se smeklo na krajnici jako když jsem to zkoušel bez spojky.

    Nope
    20.7.2012 18:52 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A pak z tebe mají radost v servisech, když ti po každých pár km mění spojku, kterou takhle pěkně ohobluješ :) Projíždět zatáčky na neutrál a ještě stylem s vyšlápnutou spojkou mi přijde dost jako kravina - jednak ta spojka to fakt nemá ráda a jednak když to auto chytne smyk nebo něco, tak máš poloviční možnost ho ovládat, protože už nepřidáš :) mně přijde daleko lepší prostě jenom pustit plyn, případně když je třeba více zpomalit, tak podřadit a motor si to dobrzdí sám.
    20.7.2012 19:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Při projíždění zatáčky s vyšláplou spojkou se auto udrží při vyšší rychlosti než s motorem (teoreticky může nastat rovnost, ale v praxi to netrefíte), protože máte pouze kolmou složku zrychlení a není tam žádná podélná. Je to nezvyk a člověk podvědomě očekává něco jiného, ale když si to vyzkoušíte (třeba na škole smyku), zjistíte, že to tak opravdu je. Samozřejmě to neznamená, že by se měly všechny zatáčky projíždět na volnoběh, ale pokud už se (typicky v zimě) dostanete do situace, kdy se dá očekávat, že to bude na hraně, je lepší spojku vyšlápnout.
    20.7.2012 19:24 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Otázka co je pak horší. Možná udrží vyšší rychlost, naproti tomu když se utrhne stejně a chytne přetáčivý smyk, tak je to tak trochu stres. Zatímco se zařazeným kvaltem lze reagovat, u tohohle se ztratí sekunda času, než se tam dostane rychlost zpátky... nicméně, nejlepší je neprojíždět nic na hraně :)
    20.7.2012 19:42 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Na vodě, sněhu nebo ledu není otázka co je lepší. Tam je lepší vyšlápnout spojku vždy.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    20.7.2012 20:37 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mně přijde daleko lepší zpomalit na dostatečně malou rychlost, kde nic nehrozí a projet to konstantní rychlostí. To samozřejmě neplatí na případy, kdy se někam přiřítíš jak prase a zjistíš, že jsi v prdeli, protože už s tím nic neuděláš.
    20.7.2012 20:53 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Teď jsem se podíval na kontext toho o čem se tu bavíte a nerad bych do toho s vámi zabředl. Pochopitelně nejsem pro jízdu s vyřazováním na neutrál. To dělám jen velmi výjimečně, třeba v zácpách nebo při dlouhém dojíždění k překážce velmi pomalou rychlostí při které nedává smysl řadit ani za jedna, ani za dva. Mluvím o tom, že když se člověk v zatáčce na kluzkém povrchu dostane do problémů, tak je nejlepší vyšlápnout spojku, nebrzdit a řídit.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    20.7.2012 20:16 anonymous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    žádná podélná složka zrychlení? a co odpor vzduchu a valivý odpor, tření v ložiscích atd...
    21.7.2012 02:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No comment…
    21.7.2012 17:17 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Problém je, že při průjezdu bez plynu jste odsouzen projet zatáčku tou rychlostí, jako jste do ní najel, vliv na ni má jen sklon silnice, vítr a podobně. Auto v podstatě z poloviny neovládáte, jen určujete směr a doufáte, že rychlost bude ok. Můžete samozřejmě přibrzdit, ale to už jsme zase u toho podélného zrychlení. Jen málokdy má smysl projíždět zatáčku konstantní rychlostí. Vlastně skoro nikdy, leda první den v autoškole kdy se bojíte tak s nohou na brzdě jste klidnější. Od druhého dne stejně vždy do zatáčky brzdíte a ze zatáčky zrychlujete, a to s vymáčknutou spojkou věru nelze.

    Že v zimě se často hodí vyšlápnout spojku aby to člověku neuklouzlo je fakt, ale myslím že to s běžným projížděním zatáček za sucha moc nesouvisí a asi bych to sem neplet.
    pavlix avatar 21.7.2012 18:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Problém je, že při průjezdu bez plynu jste odsouzen projet zatáčku tou rychlostí, jako jste do ní najel, vliv na ni má jen sklon silnice, vítr a podobně.
    To mi zní podobně jako když ti tehdy Jenda myslel, že při libovolném úderu vydá piano stejně silný zvuk.
    Jen málokdy má smysl projíždět zatáčku konstantní rychlostí.
    Představa, že při spojce projedu (libovolnou či obvyklou) zatáčku konstantní rychlostí, je odtržená od reality.
    Od druhého dne stejně vždy do zatáčky brzdíte
    Při riziku smyku budu v zatáčce brzdit jen velmi opatrně. Při smyku vůbec. Ideální je v zatáčce nemuset brzdit vůbec.
    a ze zatáčky zrychlujete
    To rozhodně. Už jen z toho důvodu, že to o konstantní rychlosti je mýtus. Zatáčka tě zpomalí i když nebrzdíš. navíc při dokončování zatáčky získáváš rozhled a zároveň se většina zatáček zmírňuje, takže postupně ztrácíš důvod jet pomalu.
    Že v zimě se často hodí vyšlápnout spojku aby to člověku neuklouzlo je fakt, ale myslím že to s běžným projížděním zatáček za sucha moc nesouvisí a asi bych to sem neplet.
    V ideálních podmínkách to není potřeba řešit vůbec :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.7.2012 22:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To mi zní podobně jako když ti tehdy Jenda myslel, že při libovolném úderu vydá piano stejně silný zvuk.
    Wtf? :-D
    Jendа avatar 22.7.2012 00:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Kuš!
    pavlix avatar 22.7.2012 00:51 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Radši se tomu zasměj a buď rád, že to píšu v minulém čase :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.7.2012 06:12 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Problém je, že při průjezdu bez plynu jste odsouzen projet zatáčku tou rychlostí, jako jste do ní najel, vliv na ni má jen sklon silnice, vítr a podobně.

    To mi zní podobně jako když ti tehdy Jenda myslel, že při libovolném úderu vydá piano stejně silný zvuk.

    Rád se nechám poučit, jak při prošlápnuté spojce změníš rychlost, aniž bys použil brzdu nebo plyn (tím bys přidal tu podélnou složku zrychlení). Jen málokdy má smysl projíždět zatáčku konstantní rychlostí.

    Představa, že při spojce projedu (libovolnou či obvyklou) zatáčku konstantní rychlostí, je odtržená od reality.

    Akcelerace či decelerace :D je zapovězena kvůli tomu zrychlení...

    Od druhého dne stejně vždy do zatáčky brzdíte

    Při riziku smyku budu v zatáčce brzdit jen velmi opatrně. Při smyku vůbec. Ideální je v zatáčce nemuset brzdit vůbec.

    Prosím rozlišuj v zatáčce a do zatáčky

    a ze zatáčky zrychlujete

    To rozhodně. Už jen z toho důvodu, že to o konstantní rychlosti je mýtus. Zatáčka tě zpomalí i když nebrzdíš. navíc při dokončování zatáčky získáváš rozhled a zároveň se většina zatáček zmírňuje, takže postupně ztrácíš důvod jet pomalu.

    Pokud ti postačí to zpomalení, které je způsobeno průjezdem zatáčky, tak to znamená, že jsi do zatáčky vjel moc pomalu. Takže se spojkou už máme za sucha jen první polovinu zatáčky, a je to pro lidi, co moc nespěchají a rádi chodí do servisu se spojkou, protože v našich luzích a hájích je zatáček fakt hodně.

    Že v zimě se často hodí vyšlápnout spojku aby to člověku neuklouzlo je fakt, ale myslím že to s běžným projížděním zatáček za sucha moc nesouvisí a asi bych to sem neplet.

    V ideálních podmínkách to není potřeba řešit vůbec :).

    Ze všech Tvých reakcí mi připadá, žes tenhle thread asi vůbec nečet :(
    22.7.2012 11:49 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Když zmáčkneš spojku, tak auto vlivem gravitace, tření a odporu vzduchu zpomaluje, takže nejede konstantní rychlostí...
    24.7.2012 22:25 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Neboli jak jsem sám řekl: vliv na ni má jen sklon silnice, vítr a podobně.
    pavlix avatar 22.7.2012 12:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Rád se nechám poučit, jak při prošlápnuté spojce změníš rychlost, aniž bys použil brzdu nebo plyn (tím bys přidal tu podélnou složku zrychlení).
    Jestli máš možnost, tak si někde půjč auto a zkus si takhle pod spojkou nějakou trochu větší zatáčku projet. Dívej se na tachometr při vjezdu a při výjezdu a poznáš.
    Prosím rozlišuj v zatáčce a do zatáčky
    Tak to radši piš nějak srozumitelně :).
    Pokud ti postačí to zpomalení, které je způsobeno průjezdem zatáčky, tak to znamená, že jsi do zatáčky vjel moc pomalu.
    Samozřejmě, že můžu do prudké zatáčky najet 90 km/h a v ní zašlápnout brzdu. Ale nedělám to.
    Ze všech Tvých reakcí mi připadá, žes tenhle thread asi vůbec nečet :(
    Vidíš, mně zase z tvých reakcí připadá, že jsi ještě neřídil auto. Ale pravděpodobně budou oba naše dojmy mylné, že?

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    24.7.2012 22:32 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tvé vyhýbavé odpovědi Tě snad samotnéhu přesvědčily, že řešíš něco jiného, než o čem byla v threadu řeč, že.

    Vezmi tedy prosím na vědomí jako prostý fakt, že s prošlápnutou spojkou a stanoveným předpokladem, že nechceš způsobit žádné podélné zrychlení, prostě nemůžeš rychlost vozu nijak ovlivňovat, jinak bys ovlivnil ten předpoklad, což nechceme. Je to prosté a nelze to nijak okcecat, ani se z toho vykecat :)

    Jinak proti tvým úvahám vůbec nic nemám, jen pochybuji že někdo dlouhodobě projíždí zatáčky s prošlápnutou spojkou, tak se prostě nejezdí to mi nevykládej :D V křižovatce je to nesmysl a bezpečnostní riziko, v delší táhlé zatáčce je to blbost na entou jakbysmet, takže to je tak jako když chceš někde prudce přibrzdit a odbočit do dvora, tak přibrzdíš s prošlápnutou spojkou a setrvačností vjedeš kam potřebuješ, ale normálně tak nikdko nejezdí, nebo je fakt divnej :)
    pavlix avatar 24.7.2012 23:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Upozornil jsem tě na chybu v tvé úvaze? Upozornil. Jak s tím dál naložíš, je tvoje věc.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.7.2012 18:11 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Pouze jsi mou úvahu špatně pochopil, to je v pořádku, mně to nevadí.
    Dreit avatar 20.7.2012 23:35 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Já už mám taknějak zafixováno že spojka je jako tranzistor (v krajních polohách OK, mezi nima hřeje), netuším co je na tom pravdy, hned jak najdu nějakou literaturu, tak si doplním znalosti.

    Mě jde právě o to, aby auto smyk nechytlo, počítám že když se budou kola točit volně, tak bude menší pravděpodobnost smyku než když je bude brzdit motor.

    Nope
    Luk avatar 20.7.2012 23:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já už mám taknějak zafixováno že spojka je jako tranzistor (v krajních polohách OK, mezi nima hřeje), netuším co je na tom pravdy, hned jak najdu nějakou literaturu, tak si doplním znalosti.
    Jedna věc je samotná spojka (u té je to opravdu takhle), druhá věc je axiální spojkové ložisko. Pokud se stojí na spojce, je to ložisko namáháno. Záleží na jeho odolnosti, ale obecně není navrženo na dlouhodobější zátěž. Extrémním případem byl trabant, kde vůbec nebylo ložisko a jeho roli plnil grafitový kroužek.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Dreit avatar 21.7.2012 00:41 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Tím by se asi leccos vysvětlovalo, moje znalosti spojky pochází z padesátek od Jawy a tam lecky chybí i to, bez čeho by motor správně vůbec neměl fungovat :-D

    Co asi tak znamená dlouhodobá zátěž? Jet pár vteřin s vyšlápnutou spojkou a nechat motor ve volnoběžných otáčkách snad nebude o moc horší než rozjezd v několikanásobných otáčkách do kopce.

     

    (nejradši bych celou převodovku se spojkou nahradil dvěma elektromotory a reguloval přenos síly elektronicky, se zařazením velkých kondenzátorů by motor nemusel prudce měnit otáčky podle reakce na plyn a mohla by se snížit spotřeba, hlavně při rozjezdech)

    Nope
    Luk avatar 21.7.2012 02:14 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    moje znalosti spojky pochází z padesátek od Jawy a tam lecky chybí i to, bez čeho by motor správně vůbec neměl fungovat
    Tyhle motorky měly lamelovou olejovou spojku - v řetězovém kole primárního řetězu byly nasázené korkové špalíky a celé se to namáčelo v oleji. Rozpojovalo se to tyčkou (ovládanou přes lanko a "šroub" páčkou na řidítkách), která procházela z jedné strany převodovky na druhou skrz dutou hřídel a tlačila na střed disku z umístěného z vnější strany. Čili tam nebylo skutečné spojkové ložisko, nýbrž se to řešilo - pokud si pamatuji (možná špatně) - kuličkou mezi tyčkou a tím diskem.

    U aut je suchá spojka, kde je skutečné valivé ložisko (kuličkové, válečkové...), o které se opírá páková vidlička ovládaná přímo (mechanicky) nebo nepřímo (hydraulicky) od pedálu.
    Co asi tak znamená dlouhodobá zátěž? Jet pár vteřin s vyšlápnutou spojkou a nechat motor ve volnoběžných otáčkách snad nebude o moc horší než rozjezd v několikanásobných otáčkách do kopce.
    Zajímavá otázka. Upřímně řečeno, nevím o tom, že by někdo někdy řešil odešlé spojkové ložisko. Pokud byl problém se spojkou, tak kvůli opotřebenému nebo spálenému obložení.
    (nejradši bych celou převodovku se spojkou nahradil dvěma elektromotory a reguloval přenos síly elektronicky, se zařazením velkých kondenzátorů by motor nemusel prudce měnit otáčky podle reakce na plyn a mohla by se snížit spotřeba, hlavně při rozjezdech)
    Tohle mají některé hybridy (např. Chevrolet Volt). Motor jen vyrábí elektřinu a pohon je řešený čistě elektricky. Plus se to samozřejmě už hodně dlouho používá u lokomotiv. Je to ale o dost složitější a dražší řešení než relativně jednoduchá a spolehlivá mechanická převodovka.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Dreit avatar 21.7.2012 12:56 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    U pionýrů kulička opravdu byla, to je pravda. Taky co jsme se jí nahledali když se kutálela po podlaze :-D

     

    Jen jsem naťuknul Google, ale moc mi neporadil, ještě na to mrknu. Zase je pravda že auto je rodičů a jezdím s ním jen vyjímečně, ale je to docela zajímavá otázka, zkusím se zeptat spolužáka co má tátu ve škodovce, jestli by o tom něco nevěděl ;-)

     

    Ono je asi i trochu vidět jakou školu jsem studoval :-)  V tom s vámi souhlasím, v jednoduchosti je síla...ale zase elektromotor nepotřebuje plavat v oleji, neexistuje žádná spojka,...je to vlastně "lepší" variátor - nemusím pravidelně měnit řemen, mám možnost měnit si plynule převodový poměr (motor třeba v rozmezí 30km/h nebude muset změnit otáčky), omezit maximální rychlost aniž bych musel kontrolovat sešlápnutí plynu a tak podobně. V autech pro ježdění ve městě by to mohlo mít svoje výhody, třeba už jen to, že při rozjezdu nemůže při správném nastavení zhasnout motor i kdybych měl cihnu na plynu. Samozřejmě by nebyl problém vytvořit více jízdních režimů a to jak šetřících (línější akcelerace, menší spotřeba), tak i "divokých" (výkonová rezervka v podobě vyšších otáček než je potřeba, prudká reakce na plyn). Řadící páka a emulace klasické převodovky už je jen třešnička na dortu :-)

    Nope
    21.7.2012 17:47 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Většinu těhlech vlastností už maj i dnešní normálně motorová auta. Plyn je elektronický, takže většinou jenom mačkáš čudlíky a elektronika to řídí sama :) u auta s rozjezdovym asistentem můžeš v prudkym kopci klidně pustit brzdu, dát si tam za jedna, třísknout se spojkou a ono se stejně rozjede... ale svěřit život do ruky takovýho množství elektroniky, brrr :)
    Luk avatar 21.7.2012 18:01 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Plyn je elektronický, takže většinou jenom mačkáš čudlíky a elektronika to řídí sama
    Od doby, co se u benziňáků používá vstřikování, se plynem ovládá maximálně škrticí klapka, ale často už ani ta.
    svěřit život do ruky takovýho množství elektroniky, brrr :)
    Aneb výhody "fly-by-wire" ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    21.7.2012 18:18 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Od doby, co se u benziňáků používá vstřikování, se plynem ovládá maximálně škrticí klapka, ale často už ani ta.
    Tak tak, nicméně u starších nebo levnějších aut tam ještě část mechaniky zůstala - můžeš vyřadit, brzda by měla taky jít a i ten plyn aspoň neřeší tolik věcí. Ale když to máš s automatem nebo rozjezdovej asistent, kterej do toho kecá, ovládání plynu se pere s tempomatem a brzdí to taky samo, protože když to dostane pocit, že si usnul, tak samo zajede ke kraji a zastaví - tam už se toho začínám bát :-D

    Aneb výhody "fly-by-wire" ;-)
    Dopravním letadlem jsem zatím letěl jenom jednou v životě. Byl Airbus A319, teda zmenšená verze A320 - to jsem věděl dopředu asi měsíc před letem. Jak jsem ho zkoumal, tak na wikipedii psali, že je to jedno z prvních (nebo možná úplně první) letadlo, který právě tenhle systém má. Musim říct, že jsem z toho nebyl vůbec potěšen :-D
    21.7.2012 23:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ale když to máš s automatem nebo rozjezdovej asistent, kterej do toho kecá, ovládání plynu se pere s tempomatem a brzdí to taky samo, protože když to dostane pocit, že si usnul, tak samo zajede ke kraji a zastaví - tam už se toho začínám bát :-D
    To bude asi nějakej model of firmy Knight Industries, ne? :-D
    Dreit avatar 21.7.2012 23:14 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Bohužel za pár let to bude standardní výbava, teď za to chtěl ještě příplatek :-D

    Nope
    22.7.2012 11:50 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    IMHO to maj všechny lepší auta od koncernu - takže superb, passat, ...
    Dreit avatar 21.7.2012 23:12 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Většinu těhlech vlastností už maj i dnešní normálně motorová auta. Plyn je elektronický, takže většinou jenom mačkáš čudlíky a elektronika to řídí sama

    To je pravda, taky ta reakce je pěkně pomalá (od slabšího sešlápnutí kolem vteřiny). Na druhou stranu by ten elektropřevod byla hezká náhrada automatu, amíci by chrochtali blahem :-D

    u auta s rozjezdovym asistentem můžeš v prudkym kopci klidně pustit brzdu, dát si tam za jedna, třísknout se spojkou a ono se stejně rozjede

    Začínám mít protichůdný nároky na svoje první auto,.....

    ale svěřit život do ruky takovýho množství elektroniky, brrr

    .....protože s tímhle to nejde dohromady :-)  Už roky mám jasno že bych chtěl něco staršího, elektroniky jen minimálně (startér a světla :-D ) a co bude potřeba, to bych si nejradši natahal sám :-)  Jen netušim jak se nastavuje karburátor pro víceválec :-(

    Nope
    22.7.2012 11:52 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Reakce pomalá imho neni... v přetechnizovanym autě jsem ještě nejel, ale všechno co jsem řídil, reagovalo na plyn hned. Auto s reakcí 1s na plyn by snad do provozu nepustili :)
    Luk avatar 22.7.2012 14:40 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Auto s reakcí 1s na plyn by snad do provozu nepustili :)
    Ale pustili. Některá auta s turbem se takhle chovají.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.7.2012 16:47 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Další důvod proč turbo v autě radši nemít :)
    Dreit avatar 22.7.2012 16:37 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Když stojim na místě, mám volnoběh a slabě ťuknu do plynu tak ručička otáčkoměru opravdu reaguje skoro o tu vteřinu, zvuk motoru ji přesně kopíruje. Za provozu to není samozřejmě poznat, ono když se na plyn dupne prudce tak je reakce určitě rychlejší ;-)

    Nope
    20.7.2012 19:06 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    IMHO je to teda lepší než při padesátce po rovině nebo z kopce tůrovat motor na trojku, nebo dokonce jezdit na trojku něco málo přes 40 a bezohledně brzdit provoz (to naprosto nesnáším a vadí mi to stejně jako překračování rychlosti). Taky jezdím na čtyřku a povolenou rychlost překračuji jen málokde a kdy, v obci těsně před a za značkou jedu max 70. Okolo přechodů, kde jsou děti a kde není přehled ta jezdím samozřejmě na trojku 40 nebo míň. Mluvím o rychlostech podle GPS.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.8.2012 08:10 Saiko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    zde nejdeš co hledáš :)
    1.8.2012 18:51 pocitujlasku | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    ja ist 50 na 4-ke, tak motor vyskoci a prefacka ma :) Na 3-ke 50 ako tak v pohode. Jazdim tachometrickych 60, teda real cca 54-55 km/h aby dokazal aj zrychlit, ked mu pridam plyn.

    3.8.2012 06:21 zxtlpn | skóre: 8 | blog: zxtlpn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mně to třeba utáhne na 4 od nějakejch cca. 40 reálnejch. Vespod to už moc nereaguje a do kopce to nejede ale jo.
    8.8.2012 10:02 pocitujlasku | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    tak som dnes trocha pozoroval. Na 4-ke pri 50-tke mam otacky 700-800 na rovine a na plyn reaguje dost lenivo. na 3-ke pri 50-tke mam 2tis a to uz reaguje uplne v pohode.

    Jendа avatar 8.8.2012 14:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Třeba Felda má na 4 v 50 asi 1800 RPM.
    8.8.2012 22:08 pocitujlasku | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Aha, no ja mam trojdverovu almeru 2.2 s bi-turbo, diesel. A najlepsie reaguje medzi 2.5 a 3 tis. otackami.

    9.8.2012 16:18 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To je taky trochu jiný auto :) S Ferrari se taky podle předpisů jezdí max. na dvojku a na další rychlosti přijde čas až potom :-D
    20.7.2012 16:19 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Taky vám přijde, že v Praze je snad největší hustota dopravních značek na metr silnice?

    Nějak se nakazili i Rakušáci. Cestou z Horního Dvořiště se dopravní značky šíří jako mor. Včetně naprosto chaotických "dálnic" na 200m s 80 omezením, změnami po deseti metrech...
    20.7.2012 17:03 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To mi připomíná čtyřproudovku Ma-15 z Palma de Mallorca do Manacoru, kde jsem na přibližně 60 kilometrech napočítal jedenáct kruhových objezdů.
    20.7.2012 17:16 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tady mají taky dva. Jen dva, ale zato mají dva funkční výjezdy a vjezdy. Takže jednim jde vjet a druhým vyjet. A po 200m znova. Na Mallorce jsem nebyl. ale člověka utěšuje, že magoři nejsou jen u nás.
    19.7.2012 07:30 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Přesně takhle začíná většina pražáků s řízením a bohužel i končí. Teoretické znalosti za 1, o tom jak se ma řídit mohou kecat hodiny, první rok se otrkávají jezdí jak posraný pak začnou vystrkovat růžky a jezdí jak prasata.
    19.7.2012 09:12 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nechapu, kam na tuhle blbost lidi chodi. Ridici casto jezdici v Praze jsou zvykli jezdit v hustsim provozu, nez ostatni a vpodstate to kazdodenne trenuji. K chodcum se chovaji napriklad mnohem ohleduplneji nez Brnaci, kde na vas klidne zacnou troubit, kdyz prechazite po prechodu a v pulce silnice vam tam skoci cervena. Navic v Praze je nejmene dopravnich nehod se zranenim nebo usmrcenim na obyvatele (brano po krajich).

    Jo a aby si nekdo nemyslel, ze jsem zaujaty, tak bydlim 400km od Prahy a v Praze i v Brne jsem pracoval ;-)
    19.7.2012 09:38 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Zrovna jsem byl nějakou dobu v Praze. Na přechodu mě auto za skoro týden pustilo toliko jednou, jinak jsem musel čekat na vhodný okamžik (poblíž Čechova mostu dokonce asi pět minut).
    19.7.2012 09:42 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Poblíž Čechova mostu je nějaký přechod bez semaforu?
    19.7.2012 12:26 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Na konci Kosárkova nábřeží.
    19.7.2012 10:03 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A kolik aut na vas troubilo, kdyz jste po prechodu prechazel?
    19.7.2012 12:30 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Musel jsem čekat na synchronizaci červených na křižovatkách z obou směrů (Malostranská, Čechův most), přejít jsem mohl až nic nejelo. Jinak na mě řidiči hleděli, ale ani nezpomalili.
    19.7.2012 16:15 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    hm, a naznačil jsi úmysl přecházet, nebo jsi stál jak tvrdý Y dva metry od přechodu?

    - já jen že po zkušenostech s babkama kecajícíma málem v silnici, kdy auto zastaví, čeká, čeká, a nic, už většina řidičů, co jsou zvyklí pohybovat se v hustším provozu, na nějaký takový šlechetný gesta kašle a staví opravdu jen když má (nebo zjevně bezprostředně hrozí že bude mít) chodce před sebou
    19.7.2012 19:25 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Stál jsem na obrubníku a rozhlížel se, kdy se mi přechod uvolní od aut. Zrovna v tom místě mě nenapadá, co jiného bych asi mohl dělat.
    22.7.2012 06:43 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nesmíš čekat až se přechod uvolní, to si řidiči řeknou že nespěcháš tak si počkáš :) Musíš hypnitizovat řidiče, který se k tobě blíží zleva. Až zastaví, vstoupíš do vozovky a hypnotizuješ řidiče přijíždějícího zprava. Pokud nespěcháš, tak opravdu počkáš až bude volno a nezdržuješ motoristy.
    pavlix avatar 22.7.2012 12:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já zpravidla na přechodech, kde nejstavěj, stojím přímo v silnici. Pár blbců projede kolem mě, ale nakonec se to většinou vydaří. Přesně jak píše Ash (v tomto vlákně se tváří při smyslech), je blbost zastavovat jen kvůli tomu, že někdo stojí u přechodu. Strašně to zdržuje provoz, zatímco chodci často ještě ani nevědí, jestli chtějí přejít.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.7.2012 10:17 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nechápu také. Vůbec po zkušenostech třeba z Rakouskými se mi zdá, že "povinné" nadávání na naše řidiče a Pražáky zejména je národní folklor. Ne že by s tady neviděl parádní pitomec, ale venku jich není méně (odstrkávání při přejíždění z pruhu do pruhu bez blinkru, zrychlování když ho předjíždím, naprosto sobecký parkování kdy autem zabere flek pro auta dvě až tři...).

    Přednost chodci dávám minimálně já :))) Al zase trochu ohleduplnosti naopak. Pokud jede někdo v Praze kudy ještě nejel, má toho plný ruce a může si nevšimnout že někdo stojí na chodníku u přechodu, pokud nedává vyloženě najevo svůj úmysl..
    19.7.2012 19:56 lacik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Přednost chodci dávám minimálně já :))) Al zase trochu ohleduplnosti naopak. Pokud jede někdo v Praze kudy ještě nejel, má toho plný ruce a může si nevšimnout že někdo stojí na chodníku u přechodu, pokud nedává vyloženě najevo svůj úmysl..

    Nedávno mi kamarád vykládal: před přechodem zastavil, aby pěšáky pustil. Ten za ním taky, ten třetí už dupal na brzdu, čtvrtému skřípěly gumy a ten pátý bouchl do toho čtvrtého. Poučení: sledovat to co je i trochu dále přede mnou, a předvídat.

    19.7.2012 20:45 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já po Praze chodím velmi často a všude možně. Auta mne pouští. To jsem nějak divenej že mne pouští? Dneska jsem zase pro změnu Prahou jezdil a běžně auta zastavovaly a pouštěly.

    Tak nevim...
    19.7.2012 11:27 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    kde na vas klidne zacnou troubit, kdyz prechazite po prechodu a v pulce silnice vam tam skoci cervena.
    Ale proč by troubili? Červená jim bude ještě chvíli svítit (hint: vyklízecí interval).
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    19.7.2012 11:41 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    By me zajimalo, kolik krizovatek se semafory jste v zivote videl. Dost casto je totiz zelena na semaforu a rovnobezne vozovce ve stejnou dobu, takze chodci a odbocujici auta si vzajemne krizi sve drahy.
    19.7.2012 11:59 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To jo. Ale ani tam se mi nikdy nestalo že by na mě někdo troubil.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    19.7.2012 13:19 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Na mě taky ne, ale za to už mě dvakrát nějakej kretén takhle málem srazil.
    19.7.2012 16:20 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    +1, teda víc než dvakrát

    jednou to bylo firemní auto rádia Krokodýl, tak jsem jim poslal bonz, samozřejmě, že jsem byl nakonec za debila já, kamarádíčci si samozřejmě můžou jezdit jak chtějí, co bysme jim brali výhody firemního auta nebo je vůbec nějak napomínali, že neznaj předpisy ...
    19.7.2012 16:33 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Taky už jsem si mockrát říkal, že u některých řidičů to auto oblepené logy a reklamou působí poněkud kontraproduktivně a měli by jim na auto dát spíš loga konkurence…
    Luk avatar 19.7.2012 13:47 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Po Praze jsem toho najezdil celkem dost a není pravda, že by Pražáci jezdili jako prasata ve větší míře než řidiči odjinud. Jezdí samozřejmě stylem, který vyplývá z pražského provozu. K němu patří někdy zdánlivě agresivní jízda, ale také značná ohleduplnost vůči jiným účastníkům provozu. V Praze není problém přejet mezi pruhy či vjet z vedlejší na hlavní silnici s hustým provozem - Pražáci pouštějí (venkované většinou ne, protože na tuhle situaci nejsou zvyklí).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.7.2012 15:41 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Pražáci pouštějí (venkované většinou ne, protože na tuhle situaci nejsou zvyklí).
    Tak to asi potkávám samé venkovany. Přijde mi, že mě just nechtějí pustit (a přitom je vyloučeno, že bych se snažil někoho předbíhat).
    Luk avatar 19.7.2012 16:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nejčastější zkušenosti mám odsud (nepočítaně případů). Vyjíždím ze Škvorecké na Černokosteleckou, kde je během dne dost hustý provoz a tady se ještě dělají kolony před semaforem. Není vůbec problém na tu Černokosteleckou vjet, pustí mě hned první řidič nebo nejpozději druhý.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.7.2012 20:48 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Málem každý pracovní den přejíždím pruhy na Bránickém a při nájezdu do tunelů. pak zase u Střešovické vozovny. Žádnej problém, ochotně mne pouští a já je.
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 23:18 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jééé u Střešovické vozovny je to pravá chuťovka :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Luk avatar 20.7.2012 00:11 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    U této vozovny jsem kdysi ve zpětném zrcátku viděl crash dvou aut přímo za mnou - boční střet dvou fabií. Řidič jedné přejížděl z pruhu do pruhu a to druhé auto tam jaksi překáželo. Nejspíš se podíval jen do zrcátka, ale už ne vedle sebe.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2012 07:24 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tojo. No, když jedu směrem od Chuchle a chci do tunelů, za Bránickým mostem, musim rychle přejet dva pruhy a provoz bývá hustý. Když jedu naopak na most a chci na okruh, musim rychle do leva, zatimco odbočující na Bráník se cpou zase do prava a křižuje se to tam na krátký trase, snad dvě stě metrů. Bez vzájemný ochoty a pozornosti by tam byly bouračky od rána do noci.

    Z toho usuzuju, že to s náma řidiči není tak hrozný. Spíš než nepouštící řidiče vídám řidiče co se agresivně cpou (a vůbec to nemusí být černý velký, i když, no... často :))) Ti jsou zároveň nejvíc pohoršený když je někdo hnedle okamžitě nepustí.

    Takže bych to otočil, nechceme náhodou na ostatních až moc, Když se chceme zařadit ať dupnou na brzdu a vyklidí prostor, když chceme odbočit ať nám dají přednost, když jedu, ať nám chodci tam nelezou, když chci přecházet - hele tak stop a počkat až důstojně přejdu, když jedu na kole...

    Znám to dobře z přechodů. Někdo zastaví a s úsměvem ukáže ať jdou, jinej ne. Některý chodec pokyne jako že díky a rychle přejde vozovku, jinej si to pomalu sere na druhou stranu a div neplivne na auto, nějakej řidič zatroubí.

    Anketa: Patříte mezi prosiče a děkovače, nebo mezi nasránky co se cpou, troubí a vztekaj že jim všichni nejdou z cesty?
    20.7.2012 08:26 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Chybí mi tam možnost troubím a vztekám se na ty nasránky, co se tam nacpou, když je nechci pustit :)
    Dalibor Smolík avatar 20.7.2012 08:50 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nemusí se až na tak složité křižovatky. Úplně stačí výjezd z Motolské nemocnice směrem k Vypichu. Tam je to zaručeně o centimetry. Bez gesta "popros" tě nepustí nikdo. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    20.7.2012 10:14 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Anketa: Patříte mezi prosiče a děkovače, nebo mezi nasránky co se cpou, troubí a vztekaj že jim všichni nejdou z cesty?
    jak vůči komu ... do kolon z vedlejší pouštím, akorát nějak podezřele často potkávám opak "nasránků", některým nestačí nechat odstup a bliknout na ně, asi si představují, že bych měl zastavit a jít je poprosit, aby mi tam laskavě najeli ... ale když se mi tam někdo mermomocí cpe, tak ho just nepustím

    na opačnou stranu, využívám každou skulinku - když čekám desítky sekund, až se na hlavní uvolní protisměr, abych ho mohl přejet, tak si nenechám ujít mezeru a nebudu čekat další desítky sekund jen protože v mojem směru se už zase blíží nějaký auto a já vím, že se mi to nerozjede dostatečně rychle a bude za mnou muset přibrzdit na 70 apod. ... když se to někomu nelíbí, tak mu taky děkovat nebudu
    20.7.2012 12:58 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nojo, když tam nechce, tak jedu, ne? Třeba má svůj důvod.

    Jo, nepouštim chytráky u Muzea, při příjezdu na Barn'dák (objíždění kolony přes pumpu a nebo pod most). Co se cpou přes odstavný pruhy. Teda když má blinkr a tváří se smutně, tak jo :))))

    Život je i tak dost nevlídný a agresivní, proč to zvyšovat. :)))
    robotics avatar 19.7.2012 07:43 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já řídil škodu 105s, ruční sytič, to by se člověk podělal. Při startu musel být nahoře a i chvílu při jízdě, protože, když člověk zastavil na křižovatce tak to zdechlo, tak honem nahoru sytič. Jenže, když tam byl moc, tak zase nešlo seřadit dolů při jízdě ke křižovatce ze trojky na jedničku, protože se ty převodový kola točily zase moc rychle nebo čím to bylo. Zpátečku tam taky nešlo dát. No prostě psycho jízda, sem rád, že už to nemám, to co sem zažil se škodou 105s jako začátečník, se divím, že sem to přežil všechny ty jízdy, ale nevermore! :-D
    19.7.2012 07:56 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jízda na jedničku a dvojku bez plynu byla velmi oblíbená u mého učitele v autoškole. Žádné hoblování spojky, pěkně projíždět křižovatky na jedničku nebo dvojku bez plynu.

    To mi moc rozumné nepřipadá. Naopak, rozjet se na semaforu a vypadnout z křižovatky by se člověk měl naučit co nejrychleji. Nevím, jak jsou na tom silnější auta, moje bez plynu drží nějakých 1100-1200 otáček a to na projetí křižovatky není nic moc ani na tu dvojku.

    Já jsem naopak zastáncem toho, aby člověk jezdil v autoškole se silným autem.

    To zase vede k jiným zlozvykům, třeba k tomu, že si zvykne motor podtáčet, protože je líný podřazovat a silnější motor si s tím poradí. Spíš bych řekl, že by mělo jít o auto a motor podobný tomu, se kterým pak bude ze začátku jezdit. Když už má řidič něco naježděno, adaptuje se na jiné auto podstatně snáze než začátečník, který právě prošel autoškolou. Mne třeba v průběhu autoškoly přeřadili z Favorita na Felicii s 1.6 motorem a když jsem pak ze dne na den přešel na Škodu 105, nebylo to nejpříjemnější.

    19.7.2012 09:17 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To silný auto v autoškol se mi taky nezdá. Pak se nerozjede. I na 85kw nafťáku pokud dám jedničku a pustim nějak spojku, ono to jede. Když budu chtít i na dvojku. Sednu do 45kw a musim si dávat pozor jak to rozjet. Zažívám často kulturní šoky při přesedání z auta do auta, ale dolů je to nebepečnější. Auto najednou nebrzdí, nezrychluje, za volant je potřeba zabrat... jedu a lehce sešlápnu brzdu a nic... Naopak přesednutí (na chvíli) do BMW se několikalitrovým motorem takovej problém nebyl. Jen první rozjetí bylo trochu skokem. .))
    Marián Kyral avatar 19.7.2012 09:31 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ještě si živě vybavuji moji první jízdu s Oktávkou, když jsem se střídal s kolegou na služební cestě. Člověk trochu šlápl na plyn a gumy hvízdaly. Pak jsem jemně šlápl na brzdu a málem jsme vyrazil čelní sklo. Oproti Felicii se kterou jsem v té době běžně jezdil rozdíl jak sviňa.

    Nedávno jsem se po delší době opět ve Felicii projel. Plyn, brzda v pohodě. Ale ten volant šel nějak ztuha :-D
    19.7.2012 09:36 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ale ten volant šel nějak ztuha :-D

    Já si zase ve Fabii vždycky připadám jako na trenažeru - volant nemá absolutně žádnou zpětnou vazbu. Tohle má dobře vyřešené Ford - nenadřu se, ale přesto cítím zpětnou vazbu.

    19.7.2012 09:37 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ještě k volantu ztuha: skvělý zážitek je řídit nějaké těžší auto bez motoru na laně. To pak teprve poznáte, co to znamená, že jde volant ztuha…
    19.7.2012 10:22 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nojo, ale to je lepší než když jedu ke křižovatce kde je červená, šlápnu na brzdu a nic! Bože! Šlápnu víc - nic. Zarvu se vší silou zoufale nohou do pedálu až promačkávám plech... Ono.. se... to... pomaaaluuuu... začíná... zpomalovat... :-)

    To bylo když jsem měl nový brzdy a musel dávat hlavně bacha, abych s bržděním hned nestál na místě a někdo do mne nenapálil a přesedl do nějakýho Favouše z roku... dávno. Ale pak se s nim jezdilo výborně. Ano, ona "odezva řízení" na volantu byla při nízké rychlosti až brutální. .)))
    21.7.2012 08:33 zxtlpn | skóre: 8 | blog: zxtlpn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Skoro něco takovýho jsem měl když jsem přesedal z autoškolní Fabie na 20 let starý auto bez jakýhokoliv posilovače...
    19.7.2012 21:10 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    I na 85kw nafťáku pokud dám jedničku a pustim nějak spojku, ono to jede.
    nóóó ... já teda nevim, ale právě silnější nafťák se mi povedlo takhle už několikrát chcípnout, že jsem "nějak" pustil spojku ... samozřejmě po osahání, jak to přesně zabírá, už jsem tenhle problém neměl, ale já bych v tomhle směru ty silnější auta tak neglorifikoval
    19.7.2012 21:55 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    :)) Ale jasně že s timhle nemůžu co chci a taky jsem s tim na začátku několikrát chcípl. Ale přechod do o hodně slabšího chce koncentraci na to co dělám mnohem větší než zase zpět na silnější,
    Luk avatar 19.7.2012 14:02 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To mi moc rozumné nepřipadá. Naopak, rozjet se na semaforu a vypadnout z křižovatky by se člověk měl naučit co nejrychleji. Nevím, jak jsou na tom silnější auta, moje bez plynu drží nějakých 1100-1200 otáček a to na projetí křižovatky není nic moc ani na tu dvojku.
    To se netýkalo křižovatek se semafory (ta je u nás jen jedna). Týkalo se to klasických křižovatek se značkami nebo bez značek, kde řidič typicky zpomalí až skoro na nulu, přičemž stojí na spojce a pak ji zase pouští do záběru.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    David Watzke avatar 19.7.2012 09:39 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Co má spojka společného se směsí v karburátoru? Nechápu.
    Nic :-) To je tak když mluvím o něčem, o čem nic nevím. Kolega mi vyprávěl o svých zážitcích a tím jak tomu nerozumím, tak jsem to takhle zvláštně překroutil :-D Ve skutečnosti je to teda jak? Muselo se šlápnout na spojku a pak přidávat plyn?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.7.2012 13:24 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    U aut, co neměly synchrony, se muselo řadit tak, aby kolečka do sebe zapadly. Tj při řazení na vyšší stupeň rychlost vyhodit, počkat a dát další a obráceně rychlost vyhodit, přidat plyn a zařadit. Nicméně, nejsem si teda jistý, ale 100ka škodovka už imho synchrony měla...
    Luk avatar 19.7.2012 14:05 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nicméně, nejsem si teda jistý, ale 100ka škodovka už imho synchrony měla...
    No samozřejmě! Plně synchronizovanou převodovku měla už MB 1000. Předchozí auta (Spartak, Felicia, Octavia) měla synchronizované rychlosti od dvojky nahoru - tedy jednička se z dvojky musela dávat s meziplynem.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.7.2012 19:22 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Což se dá chápat, hádám že v tehdejším provozu nebylo potřeba nějak často přeřazovat na jedničku za jízdy.
    19.7.2012 20:10 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já to nedělám ani dneska ....
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    19.7.2012 21:17 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    šťastný to člověče, jak se ti po Brně daří vyhýbat kolonám a různým expertům, které předběhne i Meresjev (mně to na dvojku tak pomalu nejede ...)?
    19.7.2012 22:51 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    KDyž mi to tak pomalu nejede, tak pomůže spojka. Synchron na jedničce už má svoje nejlepší léta za sebou a když ji tam za jízdy cpu tak spočítám všechny zuby. Ale většinou proste jede kolona tak pomalu, že si vystačím s jedničkou, nebo se to proste rozjede ... řadit ze dvojky na jedničku jsem tak nějak odvykl....
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    20.7.2012 10:20 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    KDyž mi to tak pomalu nejede, tak pomůže spojka.
    ale fuj
    Synchron na jedničce už má svoje nejlepší léta za sebou a když ji tam za jízdy cpu tak spočítám všechny zuby.
    nojo, tak to je ale speciální situace, když máš rozbitý auto ... s řazením jedničky v rychlostech chodce normální auta problém nemaj
    Jendа avatar 20.7.2012 02:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Můžu se zeptat, jak to řadíte, že při dojíždění ke křižovatce s červenou nebo ke koloně potřebujete přeřadit z dvojky/trojky na jedničku? Jako tenhle trend jsem viděl i v autoškole („hlavně nedávat neutrál“), ale v rodině (táta profesionální řidič, najeto 2 Gm) jsem okoukal a mnohem přirozenější mi přijde, že jedu třeba 40, vyhodím kus před tím rychlost a dokloužu tam, ne? Jako i v autoškole mě nutili vjíždět do ostrých pravoúhlých zatáček ve městě se zařazenou dvojkou, patnáctkou, 800 RPM až to chcípalo a z mírného kopce (kde to tak akorát jede samospádem) se zařazenou rychlostí a tedy mírně pod plynem, aby to nebrzdilo motorem. WTF?
    Luk avatar 20.7.2012 03:47 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    v rodině (táta profesionální řidič, najeto 2 Gm) jsem okoukal a mnohem přirozenější mi přijde, že jedu třeba 40, vyhodím kus před tím rychlost a dokloužu tam, ne?
    Já před křižovatkou se semafory, když svítí červená, dělám za příznivých okolností (tj. když nemohu nikoho omezit, natož ohrozit) ještě jednu věc. Buď s velkým předstihem zpomalím na cca 20 km/h a takhle na neutrál zvolna dojíždím ke křižovatce. Často zelená skočí dřív, než tam dojedu, takže nemusím zastavit a rozjíždět se. Další variantou, aplikovanou ještě méně často, je dojíždění ke křižovatce s mírně zataženou ruční brzdou - akorát, aby to vyšlo k čáře. Totéž lze aplikovat i u železničního přejezdu. Nedoporučuji provozovat (zejména tu variantu č. 2), pokud je vzadu nějaké vozidlo.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2012 10:29 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já před křižovatkou se semafory, když svítí červená, dělám za příznivých okolností (tj. když nemohu nikoho omezit, natož ohrozit) ještě jednu věc. Buď s velkým předstihem zpomalím na cca 20 km/h a takhle na neutrál zvolna dojíždím ke křižovatce.
    doufám, že to zvýrazněné dodržuješ 100%

    jinak bych takovéhle píčusy věšel za koule do průvanu

    protože oni někde támhle v dáli vidí červenou, tak já z vedlejší půl hodiny čekám, než se mi přesoplí přes předchozí křižovatku bez semaforu, abych mohl najet, a mezitím tam odjinud semafor pustí kolonu, který taky dávám přednost, takže tam stojím dvě minuty navíc jen protože jeden idiot nemohl jet po městě normálně padesát a dobrzdit až tam, kde opravdu musí

    a tak podobně ...
    Dalibor Smolík avatar 20.7.2012 10:49 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    protože oni někde támhle v dáli vidí červenou, tak já z vedlejší půl hodiny čekám, než se mi přesoplí přes předchozí křižovatku bez semaforu, abych mohl najet, a mezitím tam odjinud semafor pustí kolonu
    + 100
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Luk avatar 20.7.2012 15:43 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Neboj, ode mě ti tohle nehrozí. Jinak při jízdě v koloně se snažím jet spíš plynuleji, než se hnát co nejrychleji k autu přede mnou, které zastavilo. Nejen že netočím zbytečně motor a nepálím brzdové a spojkové obložení, ale celá zadní část kolony se tím dá do plynulého pohybu (pokud to tam někdo nenaruší) a kolona se zkrátí.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2012 07:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Dojíždění na neutrál se preferovalo hlavně dřív, dnes se učí spíš dojíždění s rychlostí (trojka nebo čtyřka) a bez plynu. IMHO to má dva důvody: jednak současná auta mají při "brždění motorem" na rozdíl od volnoběhu nulovou spotřebu, jednak se volnoběhem člověk vzdává části kontroly nad autem. Na druhou stranu řazení dolů jedničku taky moc nechápu, to má smysl jen tehdy, kdyby se mi z nějakých důvodů podařilo zastavit moc brzy a potřeboval jsem popojet (nebo se auta přede mnou pohnula).
    20.7.2012 08:33 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ono dneska se vůbec už na neutrál moc nejezdí... většina řidičů z mírnýho kopce, místo aby rychlost vyhodili a v případě potřeby už nezrychlovat ji dali zpátky, tak tam má hozenou rychlost a sešlápnutej plyn...
    GeoRW avatar 20.7.2012 10:00 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    brzdenie motorom bez spotreby funguje iba od urcitych otacok, takze sa stale oplati ist na neutral pri dochadzani napr. ku krizovatka pomalou rychlostou. Samozrejme ak ide clovek dole kopcom, tak je lepsie brzdit motorom. Vseobecne ist dole kopcom bez zaradenej rychlosti je nebezpecne aj vzhladom opotrebovanie brzd ako aj na vacsiu pravdepodobnost smyku v zakrute
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    20.7.2012 10:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Samozřejmě že nedojíždím s motorem až "do nuly", nevěděl jsem, že to bude nutné zdůrazňovat.
    20.7.2012 10:39 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    při zpomalování jdu normálně po kvaltech dolů, až zůstanu na tom, který mi pro danou rychlost vyhovuje - a bohužel, někdy je to i ta jednička ...

    Felda sice rekuperovat neumí, ale aspoň ta nulová spotřeba platí, a nač si ošoupávat brzdy, kde mě výměna obložení něco stojí, když životnost převodovky při takovémhle chování je furt větší, než auta jako celku (veterána z toho dělat nehodlám), a spojka tím AFAIK též netrpí, ta by trpěla spíš po tom úplném zpomalení, kdybych dále v té koloně jel "přískoky"
    Luk avatar 20.7.2012 15:46 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Dojíždění na neutrál se preferovalo hlavně dřív, dnes se učí spíš dojíždění s rychlostí (trojka nebo čtyřka) a bez plynu.
    Vzhledem k tomu, že "nulová spotřeba" při brzdění motorem končí u mého auta již okolo 1900 otáček, pro její docílení bych musel brzy dávat dvojku.
    jednak se volnoběhem člověk vzdává části kontroly nad autem
    To ano, ale tahle situace není případem, kdy by to mělo relevantní význam.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2012 17:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No, jednou už jsem musel popojet asi o pět metrů ještě po zastavení (naštěstí na první pozici), protože řidička za mnou to dobržďování nějak neodhadla…
    Luk avatar 20.7.2012 17:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    ...což se ale se zařazenou trojkou nebo dokonce čtyřkou realizuje dost blbě ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2012 08:31 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jedu na dvojku, kus předtím vyhodím, kolona se mezitím hned a to tak, že na neutral už tam nedojedu, ale rychlost auta už je tak malá, že se na dvojku nerozjede.
    20.7.2012 10:31 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Můžu se zeptat, ...
    a můžu já se zeptat, jak jsi z předchozí diskuse vyvodil, co píšeš o tom, co děláme nebo neděláme?
    20.7.2012 08:32 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Zrovna ten VW Caddy s TDičkem mi v nižších rychlostech na dvojku zhebnul... s ním jsem měl vůbec problém - v týhle pomalý rychlosti to na dvojku nešlo a na jedničku sice jo, ale ta měla zase takovej odpor, že to s tim autem hrozně cuklo... nicméně, asi by to šlo, ale jezdil jsem s nim tak málo, že jsem si nestačil na to zvyknout.
    Migi avatar 19.7.2012 06:06 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    jop, pedály v oktě jsou hodně citlivý, tuplem když člověk přesedá ze staršího auta. Ale po chvíli si zvykneš.
    MMMMMMMMM avatar 19.7.2012 06:45 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    já dělal autoškolu v 25? :) a byl tam ještě jeden týpek, který měl už dávno 35+ :)
    GeoRW avatar 19.7.2012 19:41 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    ja som robil v 27 :-) A bol tam so mnou jeden typek co mal cez 50. Vodicak som si spravil az ked som potreboval (chcel) auto. Dolezitejsie je IMHO byvanie nez auto a auto zere dost prachov. A v praci som nikdy auto nepotreboval.
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    19.7.2012 21:25 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Dolezitejsie je IMHO byvanie nez auto a auto zere dost prachov.
    to je sice pravda, ale vlastnictví řidičáku nezavazuje k vlastnictví auta

    je fér a slušností ke kamarádovi, který to auto má, a lidi různě vozí, třeba po chlastačkách, mu taky občas umožnit, ať se napije a odřídit to za něj; nebo třebas vzpomínám, jak se nám kdysi na Dunajci hodilo, že byl jeden člověk z party nachcípanej a nechtěl na loď, tak jsme mu nechali věci v autě, jeli s prázdnejma loděma, a on nám to dovezl, namísto abysme auto nechávali na startu a s těžkejma loděma otloukali mělčiny

    ale jasně, pokud někdo tak akorát sedí u kompa, a jediná příležitost by byla, kdyby ho v práci poslali na služebku, což nepošlou, tak ten řidičák asi fakt nevyužije ...
    robotics avatar 19.7.2012 07:36 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Když sem dělal autoškolu, tak tam byla spousta už tak 40letých lidí. A nikomu to nepřišlo divné. Navíc, já jak už dlouho neřídil, tak bych si to potřeboval zopakovat :-).
    19.7.2012 07:47 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Doba se mění. Dneska jak si v den 18. narozenin nejdeš pro hotový řidičák, abys mohl jezdit 500 metrů od baráku ke gymplu, tak nejsi nikdo. ;)
    robotics avatar 19.7.2012 07:48 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Sakra, to mají všichni mladí na auta? :-)
    19.7.2012 07:57 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Starší ojeté auto dnes pořídíte hodně levně, problém jsou spíš náklady na provoz.
    David Watzke avatar 19.7.2012 09:42 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A na řidičák. Teď si to zaplatím v pohodě, ale v 17 (kdy si dělala řidičák půlka mý třídy na střední) bych neměl šanci a ani by to nemělo cenu právě z toho důvodu jak říkáš - neměl bych na auto a náklady okolo něj.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Marián Kyral avatar 19.7.2012 09:19 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já dělal autoškolu při škole a když jsem měl první jízdy v autě, tak mi ještě nebylo ani 17 ;-) Na řidičák jsem pak ještě musel půl roku čekat. Taky nic moc. Musel jsem si to pak všechno zase připomínat.
    Rezza avatar 19.7.2012 12:41 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Taky mi pri prvni jizde nebylo ani 17 a na ridicak jsem pak cekal jeste asi pul roku (do 18). Kazdopadne uz jsem dlouho nejezdil a taky bych potreboval nejake kondicni jizdy. Do Statu se blbe jezdi, kdyz je clovek neridic a hrozi to ted casteji. Ma smysl zkouset kondicni jizdy v autoskole nebo radsi neco poridit rovnou?
    GeoRW avatar 19.7.2012 19:45 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    IMHO kondicne jazdy su pre ludi (zeny?) s absolutne nizkym nadanim na technicke veci. Staci sa par krat prejst a nemas problem. Len je treba poznat dopravne predpisy a znacky :-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 13:13 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jo, já jsem měl v řidičáku klauzuli "Nedovoluji řídit motorová vozidla do dovršení 18 let věku", což byly asi 3 měsíce od složení zkoušek a vydání řidičáku
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.7.2012 15:49 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mně do "školní" autoškoly ani nevzali, když mi nebylo dohledně 18 – nakonec jsem ji musel dělat až na vysoké.
    houska avatar 19.7.2012 07:42 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    překvapilo mě, že to jede samo na jedničku ještě než přidám plyn (tj. během pouštění spojky)
    je to navykovy, ale moc si na to nezvykej, u slabsich aut s tim nepochodis :)
    19.7.2012 13:27 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já s tim paradoxně nepochodil ani u silnějších. Střídavě jsem najel vícero km s 1.3 felicií a VW Caddy 1.9TDi. Zatímco felicii na rovině (no, do kopce to vážně už nedá) bez plynu rozjedu v pohodě (byť je to ve městě napytel, protože tolik času na rozjezd není a s prvním zavaděním o plyn to akorát cukne jak prase) a chcípla mi jenom jednou při couvání do úzkých vrat, který byly vyvýšený, tak to TDičko se mi povedlo udusit mnohokrát, leckdy i na dvojku v situacích, kdy to felicie ještě dávala...
    19.7.2012 23:01 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nejlepší je na to starší diesel Mercedes, tam si ručně nastavíš kolik plynu na neutrál chceš, a tolik ho máš :)
    20.7.2012 08:35 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tj, ale to by zas hrozně ohoblovalo spojku :)
    19.7.2012 23:36 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To bude asi tím, že feldy motor je benzinový, který snáší podtočení dost dobře (obecně benzín s tím nemá problémy). U nafty nesmí otáčky klesnout moc, jinak to típne řídící jednotka - prý je to ochrana motoru.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.7.2012 15:42 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Je lepší se to snad vůbec neučit. Do kopce to taky nefunguje. Osobně to dělám jen z kopce, protože na rovině by stačilo jen trochu rychleji spojku pustit a chcípne to. To mi za to (v křižovatce) nestojí.
    19.7.2012 16:54 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    musis travit vic casu ve stojicich/pomalu jedoucich kolonach, pak to ocenis
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika
    Luboš Doležel (Doli) avatar 21.7.2012 19:12 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Myslel jsem, že se bavíme o rozjezdu, ne o poposkočení o pár metrů vpřed ;-)
    GeoRW avatar 19.7.2012 19:47 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    za par rokov sa uz budu predavat auta iba s automatickou prevodovkou (uz teraz ich ma dost aut), takze to problem nebude ;-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    David Watzke avatar 19.7.2012 19:48 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Myslíš? Nepřijde mi zatím, že by se k tomu schylovalo.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.7.2012 20:23 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Na západ od našich hranic se k tomu schyluje, v čechách to ještě takový trend není. Ale třeba tady v Anglii si spousta lidí dělá i řidičák, který je jen na automatickou převodovku a manuál s ním řídit nesmíš.
    19.7.2012 20:38 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak u nás je to v předpisech stejně - pokud někdo dělal autoškolu v autě s automatem dostane do papírů kód 10.02 nebo 78 a do auta s manuálem sednout nesmí jinak než jako cestující.

    Osobně ale fakt nechápu proč by si někdo, kdo nemusí třeba z lékařských důvodů, pořizoval auto s automatem. Vždyť na řazení není nic těžkého a nakonec občas je fajn si řadit podle svého. Navíc spojka dovede občas člověku zachránit prdel, když se posere diesel nebo třeba zasekne plyn.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    David Watzke avatar 19.7.2012 20:44 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak to je nářez! U jinýho videa jsem četl teorii, že jedinej způsob jak to lze zastavit je zařadit pětku a rychle pustit spojku. Může to bejt pravda?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.7.2012 20:52 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ještě sešlápnout brzdu, abys v případě že to nepomůže nevypálil dopředu jak raketa :)

    A IMO by to mělo jít zastavit i "udušením" - něčím ucpat sání.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    David Watzke avatar 19.7.2012 20:56 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To mě nenapadlo, to by bylo docela cool :-D Rozjet se na pětku a ještě dát z nuly na 100 km/h za 3 sekundy :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.7.2012 21:04 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To se ti stane, když se ti "posere" turbo. Přes turbo začne sát olej, neb turbo je mazané olejem. A olej má jaksi větší vnitřní energii než nafta (a v tom okamžiku neregulovaný přísun), tak se ti motor roztočí na plné pecky a přitom si sežere olej, takže se totálně zadře. Udusit to asi jde, ale následky budou stejně tragické (nové turbo, asi přidřený motor, katalyzátor v prdeli, filtr pevných částic v prdeli, spojka možná v prdeli... Nebo třeba ne, třeba to bez problémů včas udusíš. Automatem to asi neudusíš, i když budeš řadit "ručně", to asi odesere měnič a potom už není čím dusit. Jinak jezdit s automatem je pohodička, a když chceš, řadit si můžeš taky podle svého.
    PepaSFI avatar 19.7.2012 21:25 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    je to trošku jinak, turbo se neposere takovým způsobem že by to přes něj začalo sát olej. Ta závada je dlouhodobější, turbo začne mít větší vůle v ložisku a tudy proniká olej. Proniká pomalu, dlouho a hromadí se v mezichladiči vzduchu. A až ho je v tom mezichladiči dost tak tam číhá na vhodný proud vzduchu. Typicky po pravidelném servisu, výměně vzduchového filtru, řidič to trochu prožene aby se potěšil tím jak to po té údržbě hezky jede. Mezichladičem projde mocnější proud vzduchu a rozpráší ten olej. Čili vyrobí nekontrolovanou dávku paliva kterou motor nasaje a divoce se rozběhne. Jediná šance je okamžitě a nemilosrdně zašlápnout brzdu. Nesnažit se řadit! Při vyšlápnutí spojky dojde k odlehčení motoru a ten se ještě víc rozběhne protože jeho otáčky nic neomezuje. A to už s největší pravděpodobností nevydrží. Dojde k takzvanému přetočení, k otáčkám kdy se nestíhají zavírat ventily a písty do nich narazí. Případně se utrhne ojnice a zbourá to celý motor na totálku.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    xxx avatar 20.7.2012 00:16 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A co zaradit nejvyssi prevodovy stupen. To by melo urychlit chcipnuti.
    Please rise for the Futurama theme song.
    PepaSFI avatar 20.7.2012 06:41 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    a jak ho zařadíš když nemůžeš vyšlápnout spojku? Zkus si za jízdy dát plný plyn a šlápnout spojku, co to udělá. A teď si představ že máš víc než plný plyn a navíc bez omezovače který by to zarazil. Ve chvíli kdy se dotkneš spojky tak se to roztočí tak že to může prakticky kdykoliv, třeba i za jednu sekundu totálně zničit motor.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    19.7.2012 23:38 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Automat je o pohodlí. Když máš jezdit převážně po městě tak je časté řazení opruz, když jezdíš po dálnici na tempomat, tak řadit tak často nepotřebuješ…
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    20.7.2012 00:00 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ale třeba tady v Anglii si spousta lidí dělá i řidičák, který je jen na automatickou převodovku a manuál s ním řídit nesmíš.
    Že by vliv USA? Tam je většina aut s automatem a tudíž většinma řidičů má ridičáky jen na automat. Dokonce jsem četl o několika případech, kdy zloději zkoušeli neśpěšně ukrást auto, protože mělo manuál a oni s ním nedokázali odjet :-)
    Rezza avatar 19.7.2012 22:33 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tam kde se neresi prachy (proste mega+) uz jsem manual nevidel ani nepamatuji. U normalnich aut, kde ti automat udelat 10 procent ceny se to asi jeste chvili nestane.
    19.7.2012 09:06 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Na tu citlivost si rychle zvykneš. Oktávka v tom není nijak vyjímečná, (celkově to není žádné vyjímečné auto), Moje generace jezdila v autoškole Filckama, což byla tehdá v protikladu k mýmu Fiatu Uno naprostá paráda. Trochu mě děsí, že se vyučuje na turbodieselech. Podle mě by se lidi měli učit v benzíňákách s co nejmenším objemem, aby se naučili vnímat motor, pořádně řadit a nepřekážet v provozu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    19.7.2012 09:22 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mně bylo akorát 35, když jsem do toho sedal... A jak psali mnozí, to pouštění spojky s volnoběhem bude otázka silnějších aut. Já jsem se učil ve fobii a ta to zásadně neuměla, stejně jako felda, kterou mám. Nebo mě to pan instruktor špatně naučil? Nejdůležitější je podle mě naučit se při rozjezdu na jedničku mít sešlápnutý plyn a pak teprv pouštět spojku...
    19.7.2012 09:41 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Sešlápnout nejdřív plyn také není ono, pak to moc řve (zvlášť auta se silnějším motorem a tvrdším náběhem plynu) a spojce to nedělá úplně dobře. Trik je právě v tom, naučit se sesynchonizovat pohyb pravé a levé nohy tak, aby plynu bylo v okamžiku záběru tak akorát a aby se dál přidával s pouštěním spojky.
    19.7.2012 09:55 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tohle jde na rovince v každým autě, včetně mé obstarožní 1.4 s volnoběhem na 750 otáček :-)

    Zaplynovat a pouštět do toho necitlivě spojku je podle mě typický hřích autoškoláků. Když jsem pak začal jezdit sám, tak jsem nikdy nepochopil, proč mě v autoškole nenechali hrát si půl hodiny se spojkou na parkovišti a místo toho mi radili, že pokud auto chcípne, tak bylo málo plynu...
    19.7.2012 10:00 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tohle jde na rovince v každým autě, včetně mé obstarožní 1.4 s volnoběhem na 750 otáček :-)

    "každém" je trochu silné slovo. Pochybuji, že by se vám to povedlo třeba se Škodou 105. :-)

    19.7.2012 10:42 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Když jsem si dělal papíry na velkou motorku a byl jsem peskován že se rozjíždím moc razantně, tak jsem se před druhou jízdou naštval a domluvil se s instruktorem, že si neprve nacvičím rozjíždění. A pak jsem asi 10-15 minut kroužil po cvičišti a zkoušel zastavit, 1, 2 a znovu. Hodně to pomohlo a stačilo otevřít pusu. Instruktor sám o sobě by to nenavrhl. Takže stačí se řídit heslem "Líná huba holý neštěstí".
    19.7.2012 20:15 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Ono taky (některý?) auta s řídící jednotkou si při poklesu otáček při pouštení spojky přidají plyn. Sice jenom trochu, ale třeba u 1.3 MPi Feldy je to jasně poznat.

    A jinak já jsem dělal autoškolu se starým dieselovým Escortem a instruktor mě pustil do provozu, až jsem mu předvedl, že se dokážu (na rovině) rozjet bez plynu na trojku.

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    20.7.2012 08:38 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak to jste měli s kolegou výše lepší instruktory, než já. Z blogu jsem pochopil, že u autora to spíš odpovídá tomu, co jsem zažil já. Tedy rada "přidej plyn".
    David Watzke avatar 20.7.2012 20:04 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nene, muj instruktor je pro abych toho vyuzival tehdy, kdyz to ma smysl.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.7.2012 16:55 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Hmm, tohle umím s každým autem které jsem dosud řídil včetně Una 1.2 z roku 93 a Corsy 1.0 z roku 97. Popsaným chování ke spojce vede jejímu zničení. Plyn se zásadně mačká až když je spojka v prokluzu, a to tak že mírně, a pak se plynule přidává současně s plynulým pouštěním spojky.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    GeoRW avatar 19.7.2012 19:53 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    rozbiehanie na spojke setri palivo, takze na parkovisku po nastartovani ked clovek nikoho neobmedzuje je to idealne. Takisto pri cuvani tlacit na plyn je dost nebezpecne, mozes niekam narazit a v horsom pripade niekoho zrazit
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    19.7.2012 09:32 heh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Učit se řídit v dieselu je trošku nešťastné. Diesel se dá snadno rozjet jen na spojku, a člověk po přesednutí do benzínu může mít problém, protože je třeba přidat plyn. Není to nic nějak zásadního, ale raději bych se učil v benzínu, protože člověk rychleji získá správné návyky. Sám jsem začal v dieselu, takže vím o čem mluvím.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.7.2012 15:45 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    a člověk po přesednutí do benzínu může mít problém, protože je třeba přidat plyn
    Hlavně slabého benzínu. Jednou jsem řídil nějaký silný benzinový Superb nebo co to bylo a skoro ničeho jsem si nevšimnul. A pak jsem mel řídit chcípáka VW Brouk a byl to horor, jak v autoškole.
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 15:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jo v autoškole. Tam jsem jezdil na Škoda 1000 MB. To bylo žrádlo.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.7.2012 17:04 heh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To je nejlepší cesta. Kdo se naučí řídit tohle, nemá pak problém :-D
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 17:30 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Přesně tak. Je to jako s počítačem. Začal jsem se učit na DOS 3.0. Pak unixová příkazová řádka není žádné strašidlo. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.7.2012 19:01 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak to su mladé zoban, já na Škoda 120. Některé byly pěkné dezoláty, chcípalo to, řazení jak kolo štěstí, zakvedláš a ono tam něco spadne. Ale zase se člověk naučí.
    kotyz avatar 19.7.2012 09:41 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já si dělal taky papíry takhle pozdě (první pokus v 18 se nezdařil) a jízdy sem udělal až na třetí pokus. A od tý doby co ty papíry mam sem jel jenom dvakrát. Nedopadni stejně. Jó a očividně dojde na amigovo proroctví, že prodáš kolo a budeš jezdit autem :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    David Watzke avatar 19.7.2012 09:44 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Upřímně, kolo už sem neviděl přes měsíc, protože jsem začal běhat a to mi přijde lepší :-D Snad se to změní. Nebo ho prodám a pořídím si o to lepší auto, to by byl fakt gól :-D Ale běhání se nevzdám dokud mi budou fungovat nohy.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.7.2012 09:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ale běhání se nevzdám dokud mi budou fungovat nohy.
    +1, bonus challenge: přemluvit kotyze, aby se k nám přidal :-D
    kotyz avatar 19.7.2012 13:01 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Kotyze že přemluvíš na běhání nebo ježdění na kole? To je ryze iluzorní! :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    19.7.2012 12:13 bolsevik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já si dělal taky papíry
    zelenou fixkou? :)))
    kotyz avatar 19.7.2012 13:03 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To sem si kreslil na základce - papíry, peníze, průkazku agenta CIA... :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    19.7.2012 13:09 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    peníze
    občas to žiaci skúšajú na domácej tlačiarni:), aspoň môžu ich spolužiaci vidieť jednotku rýchleho nasadenia v akcii celkom zadarmo a v prirozených podmienkach:))).. teraz mi napadlo, že by sa to mohlo dať do ročného vyhodnotenia školských akcií:)
    kotyz avatar 19.7.2012 13:12 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ty byly kreslený pastelkou a nikde sem s nima neplatil. Na tiskárně sem si tisknul peníze s postavama ze Star Treku, když sem měl ještě barevnou :-D Mam to schovaný v tom šanonu s uměnim...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    19.7.2012 13:22 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mam to schovaný v tom šanonu s uměnim...
    ty už máš vlastne premyslený aj finančný systém po tej zrážke s asteroidom:))... možno sa to bude dať čoskoro použiť aj vo Višegrádskej štvorke
    kotyz avatar 19.7.2012 13:34 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ne, to je z nějakýho webu se srandičkama, se mi to jenom líbilo tak sem si to vytisknul. To neni moje dílo. V tý budoucnosti stejně peníze nebudou :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    19.7.2012 13:49 bolsevik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    :))) jasné že nie, budeme mať komunizmus
    kotyz avatar 19.7.2012 13:55 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ono taky v tom Star Treku měli nějakej futurosocialismus kde nefungovala ekonomika jak jí známe dneska. Ale neobtěžovali se to nijak detailnějš popisovat, jen tu a tam nějaká narážka, třeba jak rozmrazili toho pracháče z 21. století někdy v první řadě Nový generace a vysvětlovali mu že už žádný majetky nemá a že by mu stejně byly k ničemu a von to furt nechápal...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    19.7.2012 14:03 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    jak rozmrazili toho pracháče z 21. století ... vysvětlovali mu že už žádný majetky nemá ... von to furt nechápal...
    v cele predbežného zadržania? :))

    kotyz avatar 19.7.2012 14:22 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ne, to je vidět že na to nekoukáš :-D 1x26 - Neutrální zóna
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    19.7.2012 14:31 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    už nie:))... videla som to raz, keď to bežalo v telke, najviac ma zaujali tie premiestňovače, čo vyzerali ako ovládače na telku, na tie myslím každý deň, keď mi treba ísť ráno do robvoty a poobede z roboty... ale ako sa poznám, asi by som doplietla tie gombíky a ktovie, čo by sa z mojich elementárnych častíc po premiestnení zložilo
    19.7.2012 14:34 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    kde nefungovala ekonomika jak jí známe dneska
    ekonomika jak ji známe dneska nefunguje tiež:))
    19.7.2012 21:50 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    jo jo Vizionář :-D
    19.7.2012 22:01 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    nebo spíš tady...
    19.7.2012 09:54 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Citlivost pedálů překvapuje, co vím, každýho začátečníka. A u dieselů to bývá ještě vo něco citlivější. Ale to je fakt vo zvyku,... já osobně mám diesely a jejich pedály radši ;-)

    Tomu, že auto jede na jedničku i bez plynu, se (pokud vím) správně říká "jízda prokluzem spojky" a je to dobrý třeba při drobnejch korekcích při parkování...

    Jinak auto kupovat nedoporučuju vůbec žádný. Stojí to dost prachů počátečně, ale ani dál to není vo nic lepší: palivo, ručení/pojištění, údržba, opravy (na autě za pár desítek kKč určitě opravy očekávej), to všechno je drahý a krom peněz to vyžaduje papírování, čas, energii... Prostě jestli to auto fakt nepotřebuješ, asi bych se na to vykašlal. A pokud třeba máš možnost si čas od času půjčit auto od rodičů, tak potom už bych to vůbec neřešil.
    19.7.2012 10:43 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Bezprostředně po autoškole je právě potřeba jezdit hodně a často, ne "čas od času".
    kotyz avatar 19.7.2012 13:04 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já už za tři roky nevěděl kde je brzda a kde spojka :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    19.7.2012 15:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Bezprostředně po autoškole je právě potřeba jezdit hodně a často, ne "čas od času".
    Jasný, tak nějak jsem to myslel, "čas od času" asi není ten správnej výraz... Mě taťka po autoškole nechával řídit co nejčastějc všade možně, auto mi půjčoval prakticky kdykoli bylo nějaký volný a v zimě když jsem jel třeba na hory a tak podobně... Ale je teda fakt, že v 20+ letech už člověk většinou s rodičema tolik nežije...
    Rezza avatar 19.7.2012 16:09 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No to neni tak easy - pujcovat si auto neslo, student uzivit auto je teze mazec (a Zigul byl fakt kram) a ted clovek bydli ve meste - z 99% je to nepotrebne. Ale kvuli tomu 1% ted uvazuji o nakupu...
    GeoRW avatar 19.7.2012 20:05 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    ja auto pouzivam v podstate iba na nakupy + obcas nejake jazdy niekam inam; do prace chodim spravidla MHD, vynimka su terajsie letne tepla kedze som moementalne na projekte v banke a chodit v dlhych gatiach a kosely v MHD pri 35 stupnoch s notebookom nie je bohvieco (hlavne ked mam v aute klimu :-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    Rezza avatar 19.7.2012 22:31 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jo, ten nakup - jeste dnes v rukach citim, jak jsem pres pulku Brna vezl barvy na malovani a vybavu. Takze to je fajn. A ted premyslime nad Sumavou, kdyz vidim cestu busem na osm hodin a pritom autem je to co by kamenem dohodil... Proste fakt o tom ted uvazuju, kavol si bude klepat na celo, protoze me zna (a muj odpor k rizeni :D). Druha vec je, ze doma je schvalena je A3 a ta je cenove trosku jinde :))) Pripadne cokoliv na co ukaze A., tak je cenove jinde.
    20.7.2012 10:49 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A ted premyslime nad Sumavou, kdyz vidim cestu busem na osm hodin a pritom autem je to co by kamenem dohodil...
    ehm, ehm, máš dost zajímavé představy o házení kamenem ...
    Proste fakt o tom ted uvazuju, kavol si bude klepat na celo, protoze me zna (a muj odpor k rizeni :D).
    bouhužel, praktická stránka vyhrává ... jak člověk nejezdí sám, a jak se k tomu připočte náklad, tak ta hromadná doprava prostě prohrává na celé čáře
    Druha vec je, ze doma je schvalena je A3 a ta je cenove trosku jinde :))) Pripadne cokoliv na co ukaze A., tak je cenove jinde.
    co mi to jen připomíná ... :-)
    Rezza avatar 20.7.2012 12:01 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak casove je to polovina - za 4 hodiny tam z Brna musis byt i kdybys nechtel. Bus/vlak je pres osm a to nechci videt, kolik to bude nakonec stat.
    Marián Kyral avatar 20.7.2012 14:20 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já hodně dlouho vlastní auto neměl. Taky jsem ho nepotřeboval. Takovéto situace jsem řešil půjčením buď od rodičů nebo z autopůjčovny. Ale je pravda, že v té době jsem občas jezdil se služebním, takže jsem měl alespoň nějaký trénink.

    Pak se změnily okolnosti a nedávno jsem koupil starší Oktávku. Zatím spokojenost. Dlouhodobá průměrná spotřeba 5l nafty. Jediné co by se mi hodilo, je šestistupňová převodovka. Ale to asi bude taková pálka, že to nemá cenu řešit :-D
    Rezza avatar 20.7.2012 16:44 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Je to jeden z moznych planu pujcit auto. Ono po par kilacich se clovek trosku rozjede. Nejvic jsem najezdil v minule praci, kdy nase dvojice Pat a Mat jezdila na vetsinu akci spolu a kolegovi sebrali ridicak :) Celkem se hrozil, kdyz jsem obcas delal to, co jsem od neho ocumel :D A mel to dobre zarizene - na pracovni veci jsem jezdil ja, pak jsem ho zavezl domu, auto prevzal synovec, zavezl me domu, vozil ho po soukromych akcich a za odmenu si pak mohl pujci auto na vikend... Holt kdo umi, ten umi.

    Uz se divam po nejake te stari a zase ne moc stare A3, kdyz se tak libi me A1. Tam se bojim, jak bude vystrilena. Preco to jen kupuji vic mladi strelci.
    Marián Kyral avatar 20.7.2012 17:37 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Rozhodně doporučuji nakupovat s automechanikem. Já mám štěstí, že brácha je vyučený automechanik a má vlastní autosevis. Nebýt jeho, tak skončím s nějakým pěkným vyblýskaným autem co má pod kapotou jeden problém vedle druhého.
    19.7.2012 21:40 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    clovek bydli ve meste - z 99% je to nepotrebne.
    mno, když nejseš schopen zpojízdnit si kolo, a busem je to do práce ještě dražší než autem a trvá to minimálně třikrát tak dlouho, tak se na tu "nepotřebnost" koukáš jinak (jasně, kvůli tomu bych to auto nekupoval, ale když už ho mám ...)
    alblaho avatar 19.7.2012 10:03 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Škodu 120 doporučuju. Budeš se divit. Bude to jako by ti někdo držel volant, brzda v podstatě nebude reagovat, plyn při neopatrném zacházení motor pěkně přidusí.

    Není to ale špatné auto, jen 30 staré a tím pádem s absencí jakékoliv elektroniky. Ale zase tu techniku ovládáš přímo, což je minimálně poučné.
    19.7.2012 21:53 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Bude to jako by ti někdo držel volant, ...
    Bude to jako by ti někdo s těžkým Parkinsonem držel volant, ...

    ;-)
    Grunt avatar 20.7.2012 09:29 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Škodu 120 doporučuju. Budeš se divit. Bude to jako by ti někdo držel volant, brzda v podstatě nebude reagovat
    +1. Já s ní poprvé v životě jel v zimě (musel jsem ji odvážet zraněnému kolegovi domů), ale zážitek to teda byl. Řízení bych přirovnal k BVPčku (i když jsem žádné v životě neřídil, ale pokud by se nějak ovládalo, tak moje představa je že přesně takto). Člověk si ani neuvědomuje co všechno dneska dělá automatika. Řidič v podstatě dneska ani auto neřídí. Nějaké otočení kol ve stoji nebo takové choutky, to vůbec nehrozilo. Zas na druhou stranu, když už byla Škoda zahřítá a jelo se víceméně plnou parou vpřed, tak to celkem šlo. Byl jsem i docela překvapen výkonem motoru (nad má očekávání). Kdyby to mělo i ten pátý převodový stupeň, tak by to dovedlo vcelku kvaltovat. Předpokládám, že pro Škodu 120 platí to stejné co pro Babettu, tedy šrubovák, hasák, kladivo, náhradní rezerva a dostatek benzínu a musí to dojet až na Mars (a samozřejmě potřebné znalosti analogové techniky řidiče). Určitě bych doporučil každému si s ní aspoň jednou v životě projet. Proti dnešním automatikám je to poslední auto s duší.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Dalibor Smolík avatar 20.7.2012 09:34 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Lepší je stará poctivá Lada, neboli Žigulík 1200. Ten projede vším, i vysokou břečkou na silnici. Vánice na D1, auta stála, ale Žigulík kličkoval mezi vozy a projel. Spravit se na něm dalo všechno.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Grunt avatar 20.7.2012 10:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    S tím jsem v životě nejel.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    20.7.2012 11:13 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    o hodně jsi přišel :-)

    btw, starší verze Lady Nivy je taky celkem sranda
    20.7.2012 11:25 AMD Faunom Alien
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    neboli Žigulík 1200. Ten projede vším, i vysokou břečkou na silnici.

    Jo, ale podle mých zkušeností to platilo jenom když se patřičně zatížil kufr pytlem písku nebo něčím podobným. A to se poznalo hlavně v jízdě do kopce v té břečce. Žigulík má motor vepředu s náhonem na zadní a strašně lehkej zadek. Bez této dodatečné úpravy bych řekl, že lepším "terénním" vozidlem byly škodovky stodvacítky :-).

    Ale žigulík to byl prostě držák a legenda. Ale dnes už v něm jezdí většinou jen Romové :-).

    20.7.2012 11:29 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    V tom měla 105/120 výhodu, protože s motorem vzadu a náhonem zadních kol dokázala v zimě vyjet neuvěřitelné - a to se tehdy na nějaké zimní gumy nehrálo.
    20.7.2012 11:35 AMD Faunom Alien
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jo, ale tím pytlem se to dalo dohnat. Vot těchnika! :-D :-)))))
    Dalibor Smolík avatar 20.7.2012 13:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Vzpomínám si na cesty po D1 s Žigulíkem v době prvních Favoritů (tak rok 1988). Na rovině byl Favorit rychlejší, ale jak přišel stoupák, tak jsem šel přes ně.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    20.7.2012 13:15 AMD Faunom Alien
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak v tom bych vám dal za pravdu. Favorit v břečce a do kopce je tragédie. Já jsem to porovnával spíš se stopětkou nebo stodvacítkou.
    20.7.2012 12:51 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jak pytel písku - zásadně několik bas vodky, aby bylo co lejt do nádrže, kdyby benzin zmrznul! :)
    20.7.2012 10:02 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nějaké otočení kol ve stoji nebo takové choutky, to vůbec nehrozilo.

    Možná tak pro křehkou dívenku, která má 40 kg. Jinak to sice chtělo trochu víc síly než u dnešních aut, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Větší problém - aspoň u naší 105L - byla vůle řízení, která po patnácti letech provozu byla poměrně značná.

    Asi největší problém bylo startování. Bylo potřeba použít sytič (kolik, to záviselo na teplotě), jinak to hned chcíplo. Nastartovat se muselo pokud možno rychle, protože hrozilo, že po několika pokusech se motor "uchlastá" a nezbyde než vyšroubovat svíčky a utřít je hadrem. Když už auto nastartovalo, bylo potřeba sytič postupně ubírat podle toho, jak se motor ohřál, jinak auto pro změnu chcíplo na třetí křižovatce. Pak už bylo potřeba jen udržovat otáčky, protože motor 105 neměl nic moc výkon (120 na tom byla o dost lépe), takže na to, že by zabíral i v nižších otáčkách, bylo potřeba zapomenout.

    Druhý velký problém bylo přehřívání. Škoda 105 se přehřívala často a ráda, ať už kvůli horku nebo kvůli mrazu nebo prostě jen kvůli dlouhému popojíždění v koloně. Nejméně jedna PET láhev s vodou byla naprostou nezbytností (vozím ji s sebou dodnes, přestože u Escorta jsem za deset let používání chladič nedoléval ani jednou a za necelé dva roky s Focusem také ne). Vzpomínky na jízdu v pětatřicetistupňovém vedru s naplno běžícím topením mne straší dodnes.

    Ne že by se mi po tom stýskalo, ale zpětně jsem za tu zkušenost rád. Aspoň si víc vážím toho, když sednu do auta, sešlápnu spojku, otočím klíčkem a auto prostě nastartuje. Nebo když při jízdě do kopce přidám plyn a auto zrychlí… :-)

    Grunt avatar 20.7.2012 11:08 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Možná tak pro křehkou dívenku, která má 40 kg
    Ne. Já mám pomalu metrák a na parkovišti jsem musel zastavit provoz abych se z něj vůbec dostal (na tom se mají mladí učit parkovat – to si radši tisíckrát propočítají dráhu tak aby dobře zaparkovali a pak bez problémů vyjeli než aby to někam žuchli a pak se s tím motali).
    Jinak to sice chtělo trochu víc síly než u dnešních aut, ale nic, co by se nedalo zvládnout.
    Tak jako jo. Dneska se dá v podstatě udělat smyk při točení volantu ukazováčkem. Na Š120 smyk snad ani udělat nejde a pár zatáček a ruky z toho musí bolet.
    Nastartovat se muselo pokud možno rychle, protože hrozilo, že po několika pokusech se motor "uchlastá" a nezbyde než vyšroubovat svíčky a utřít je hadrem.
    To bych asi chtěl někdy zažít. A nejlépe někde v hustém provozu nebo na liduprázdném místě uprostřed polí. (to se mi zatím povedlo jen s babetou, ale u té se to dá došlapat)
    takže na to, že by zabíral i v nižších otáčkách, bylo potřeba zapomenout.
    Tuhle fíčuru mají škodárny dodnes.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    20.7.2012 11:27 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    takže na to, že by zabíral i v nižších otáčkách, bylo potřeba zapomenout.
    Tuhle fíčuru mají škodárny dodnes.

    Teď jsem zkusil trochu googlit a zjistil jsem, že zatímco Škoda 105 měla výkon motoru 33 kW, u Fabie 1.2 HTP to dopracovali za celých 44 kW. Uvážím-li, že je Fabie o nějakých 200 kg těžší… Brrrr…

    20.7.2012 13:16 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    nó, o třetinu vyšší výkon a jenom o pětinu vyšší hmotnost, tak to musí lítat jak splašený, ne? :-)
    20.7.2012 21:13 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nelpěte tak na jednom čísle :)

    Zajímavé by bylo srovnání průběhu výkonu a zpřevodování.
    20.7.2012 23:10 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    ... a započítat řidiče

    nepamatuju se, že bych se Š120 míval takový problémy, jako co předvádějí někteří ve Fábiích; Fábii jsem řídil jen nějakou silnější, nevím kolik, tak nebudu moc hodnotit, abych nesrovnával hrušky s jabkama, no, neoslovila mě, ale spíš než s motorizací jsem tam měl problém s podvozkem, přišlo mi to v zatáčkách ještě horší než ta moje felda combi, a to už je co říct ...
    Luk avatar 20.7.2012 23:57 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    spíš než s motorizací jsem tam měl problém s podvozkem
    Je dost podstatný rozdíl mezi Fabií I a Fabií II. F I má vlečenou zadní nápravu s příčnou torzní tyčí (tj. totéž jako například Favorit a Felicie) a má dost velkou neodpruženou hmotnost. Naproti tomu F II má už víceprvkovou nápravu s nezávislým zavěšením a neodpružená hmotnost je o něco nižší.
    přišlo mi to v zatáčkách ještě horší než ta moje felda combi
    Felicie Combi se oproti krátké Felicii chová o dost jinak (mnohem stabilněji, krátká hopsá). Totéž Forman oproti Favoritu a také dlouhá Fabie oproti krátké. Je to znát i mezi řadami (tj. dlouhá Felicie vs. krátká Fabie).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.7.2012 01:26 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Je to znát i mezi řadami (tj. dlouhá Felicie vs. krátká Fabie).
    to bude ono

    každopádně je to pro Fabii dosti nelichotivé, protože většina ostatních aut, co jsem řídil, té Feldě natrhne prdel
    22.7.2012 11:57 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Fabii jsem neřídil, ale krátká felda mi přijde, že se nijak zvlášť nestabilně nechová. Mimo trajektorii mi zatím ujela snad dvakrát, jednou to byly mokré dlažky v zatáčce, podruhý jsem vzal díru na lovení mamutu na tankodromu ve Vršovicích, kde parkujou autobusy - ale tam už to auto spíš letělo vzduchem :)
    Luk avatar 22.7.2012 14:44 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Fabii jsem neřídil, ale krátká felda mi přijde, že se nijak zvlášť nestabilně nechová.
    Není nestabilní, ale dlouhá je stabilnější, a to ze dvou důvodů. Jednak má při větší délce delší periodu kmitů. Dále má také menší relativní neodpruženou hmotnost, protože neodpružená část je úplně stejná u obou verzí, kdežto odpružená je u dlouhé těžší.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    23.7.2012 10:57 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nemuzu si pomoct, ale tys ve skodovce nemohl nikdy sedet. Nebo jsi sedel v nejeky "tuningwoe" verzi s tim deseticentimetrovym triramennym koleckem, protoze jinak sel volant lehce jako dnesnim autum i bez posilovace, obzvlast Mku, ktere nelo volant o neco vetsi, ten jsem bezne ovladal jednou rukou. Aby taky ne, kdyz byla o pulku lehci nez dnesni velikostne srovnatelna auta a a vetsi cast motoru byla vzadu. Stejne tak s temi smyky, smykovat bylo se skodovkama uz z principu to nejjednodusii , co slo. Oblibena zabava byl kolotoc, stat na miste a tocit se do kolecka :-)
    Luk avatar 23.7.2012 11:15 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nebo jsi sedel v nejeky "tuningwoe" verzi s tim deseticentimetrovym triramennym koleckem, protoze jinak sel volant lehce jako dnesnim autum i bez posilovace, obzvlast Mku, ktere nelo volant o neco vetsi, ten jsem bezne ovladal jednou rukou.
    Pozor, u těch škodovek byly dvě verze řízení - u starších maticové a u novějších hřebenové. U toho maticového byl převod strmější a tedy to vyžadovalo větší sílu. Už si nepamatuji, kde se to "lámalo" (která auta měla už hřebenové řízení), ale bylo to tak.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    23.7.2012 12:22 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mel jsem obe a ani jedna na tom nebyla tak spatne, jak je popisovano.
    gtz avatar 23.7.2012 20:52 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Hřebenové měly až tuším 120L (provedení M). Ale i tak se staré škodovky 105/120 ty starší daly celkem normálně řídit. Měl jsem ji taky a souhlasím, že na to nebyly tak špatně.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.7.2012 20:56 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Jj, hřebenové řízení měly Mka (krom těch s uzkýma nápravama) a Gardovky.

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    PepaSFI avatar 23.7.2012 22:02 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    to maticové řízení byl zázrak. Zázrak že to někdo vymyslel a že to někdo pustil do provozu. V tom se potkávaly vzájemně se vylučující pohyby. Přímý pohyb matice po šneku a obloukový pohyb řídící páky. Buď to mělo strašnou vůli nebo když se to přitáhlo tak to šlo těžko a stejně to mělo strašnou vůli.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Grunt avatar 25.7.2012 17:54 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nemuzu si pomoct, ale tys ve skodovce nemohl nikdy sedet
    Ale jo. Jen jsem neseděl v ničem horším, takže nemám s čím srovnávat.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    20.7.2012 13:49 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Mno, do dnes jezdím Š. Garde - je to moje primární a jediné auto. Řízení to už má hřebenový a jde to lehčeji, než např. Favorit nebo Felicia bez posilovače ... protože to má lehkej předek. Brzdy mají posilovač a vepředu čtyřpístkové brzdiče ... když jsem sedl do Felicie, Suzuki Swift, nebo Toyoty Yaris, tak jsem celkem žádnej rozdíl nepozoroval.

    Motor tam mám z Felicie i s MPi, takže sytič nemám. Ale když jsem ještě měl, tak si žádné šílenosti kolem startování nepamatuju. Na Sytič to chtělo hlavne nezapomenout .... Když se to přechlastalo, stačilo opatrně sešlápnout plyn k podlaze a startovat.

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    Grunt avatar 20.7.2012 14:41 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Druhý velký problém bylo přehřívání. Škoda 105 se přehřívala často a ráda, ať už kvůli horku nebo kvůli mrazu nebo prostě jen kvůli dlouhému popojíždění v koloně. Nejméně jedna PET láhev s vodou byla naprostou nezbytností (vozím ji s sebou dodnes, přestože u Escorta jsem za deset let používání chladič nedoléval ani jednou a za necelé dva roky s Focusem také ne). Vzpomínky na jízdu v pětatřicetistupňovém vedru s naplno běžícím topením mne straší dodnes.
    Jo, jo. To pamatuju, když s tím jel strýc až do Jugoslávie. On ten systém chlazení není příliš zvládnutý u žádného z těch vozítek. Jinak se zkušeností též souhlasím. Nevím jak přesně je to se Škodovkou, ale stroje z této doby byly systém. A pokud jedna část systému nefungovala, nefungoval celý systém (kupř. zaprasený výfuk znamená, že to celé až od karbecu nemá tah a moc to nejede), takže bylo potřeba se furt o to pečlivě starat, čistit a každý věděl kde co je. Dnes kdyby se někomu zasrala svíčka, tak by pravděpodobně ani do toho servisu nedojel.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    20.7.2012 19:52 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jestli se to přehřívalo v mrazu, tak tam bylo málo Fridexu a nekde se udělal ledovej špunt, kterej pak bránil vodě, aby tekla. Přehřívání v kolonách problém je, ale po instalaci expanzní nádobky z Octávie, vodní pumpy ze Š.130 a spínání větráku na chladiči podle teploty motoru funguje chlazení bez problemu už druhý rok. Ani v koloně to neuvařím...
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    20.7.2012 20:38 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Zlaté tatrovky se vzduchem chlazeným motorem... :-D
    Marián Kyral avatar 20.7.2012 21:47 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A trabanty :-D
    gtz avatar 23.7.2012 22:26 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Dnes když se Ti zasere svíčka karbidem nebo nějakým jiným sajrajtem tak ti ŘJ spadne do poruchy, pojede na nouzový stav motoru - tedy bez výkonu a musíš hrnout do servisu (nebo doma připojit OBD-II zjistit co se děje a pokusit se to udělat sám. No spousta malých věcí lze udělat, ale i Ty malé věci pomalu jsou problém. Např. výměna žárovky svépomocí se u některých aut rovná utopii. Výměna svíček no - sundat kryt - odpojit zapalovací lištu s čidly a pak teprve vytáhnout svíčky. )
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    vlastikroot avatar 23.7.2012 22:58 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ridici jednotka v tom mym bavu (OBD-I) si nahrazuje nefunkcni cidla daty z tabulek, takze dokad ma aspon nejaky informace, tak to furt jede. Napr. kdyz odpojim lambdu nebo vahu vzduchu, nebo treba kdyz odpojim zapalovaci kabel od jednoho valce, furt to 'nejak' funguje. Zadny univerzalni nouzovy stav to nema. Divim se, ze kdyz v 90 letech to slo, ze to dneska nejde.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    gtz avatar 23.7.2012 23:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ale ano, dneska to také jde, ale když ECU zjistí , že má špatné hodnoty z jedné svíčky tak auto jde do nouzového stavu (rozsvítí se kontrolka servisu) a auto stále jede dále. Některé záznamy ECU nevyhodnotí resp. je smaže, protože závada se neopakuje xxx po sobě. No někdy je toto alchymie. No měl jsem Vectru a ta měla pouze Multec (1-bod vstřik) a spousta věcí se dala řešit lépe než nyní. Čidla tam také nějaká byla a vždy se to nějak dalo opravit. Univerzální nouzový stav -> snížení výkonu motoru o cca 30%, ten najíždí ale jen ve vážných závadách.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    20.7.2012 12:19 AMD Faunom Alien
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    ale zážitek to teda byl. Řízení bych přirovnal k BVPčku
    BVPéčko se překvapivě ovládá vcelku snadno. Nemá teda sice volant, ale takové "berany". A je to v terénu vcelku ladné vozidlo díky dobrému odpružení. JInak všechno ostatní vcelku podobné té škodovce. S tim jsem ale jel jen párkrát.

    S touhle samohybkou 2S1 už to bylo horší, tu jsem musel řídit furt. Tady už jsou místo beranů páky "rajčáky" a projíždět s tím v terénu tak to už je o zuby, když vystrčíte hlavu. Ale i přesto to bylo nejimpozantnější, nejmonumentálnější a nejsilnější vozodlo, které jsem kdy řídil :-). A ta síla - už jen ten pocit, když vám pod pásy lehají malé břízky... Já vím že je to neekologické, byl jsem mladý a hloupý :-D

    20.7.2012 09:43 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ty brzdy se pomlouvaly a pomlouvají často, ale neplatí to obecně. Hodně to záviselo na tom, jak se auto udržovalo.
    20.7.2012 10:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    ono asi taky záleží o který verzi mluví - jestli o starší bez posilovače, tak je to jasný ...

    btw když jedu ve Feldě bez motoru a dojde mi tlak, tak je to teda síla s tím něco udělat; naopak co pamatuju ze 120, tak tam to bez motoru (měl jsem s posilovačem) až tak hrozný nebylo ... a Oktávka mi přijde, že bez motoru taky brzdí ještě použitelně
    Luk avatar 20.7.2012 15:53 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    jestli o starší bez posilovače, tak je to jasný ...
    Není. Měl jsem tu starší verzi bez posilovače a brzdila výborně. Samozřejmě na to bylo potřeba šlápnout o něco víc než u verze s posilovačem, ale zablokovat kola na suchém asfaltu nebyl žádný problém. Fakt hodně záleželo na údržbě. Hodně škodovkám například vůbec nebrzdil zadek, protože zarezávaly brzdové válečky (bylo to háklivé na vodu v kapalině - musela se často měnit). Další problém byl se "samostavy" u zadních kol, které měly vymezovat vzdálenost čelistí od bubnu. Zasekávalo se to a vzdálenost se s ubývajícím obložením zvětšovala. Pak se pedál klidně propadl až na podlahu, aniž by to významně brzdilo.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2012 19:54 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Dost pomohlo mít správne seštelovanou ruční brzdu. Samostavy to sice nespravilo, ale nedovolilo to čelistem vrátit se moc ke středu a mít tak dlouhý chod.

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    23.7.2012 02:54 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já jsem měl 120ku dlouho (pravda výbava deluxe, tedy s pětkou a pásy vzadu) a bylo to supr auto. Ale asi nejveseleši historka byla, když jsme byli v Krkonoších a vyjížděli jsme z Vrchlabí do Strážného. Dole jsme nandali řetězy a vyjeli jako by se nechumelilo. Pak volá kamarád s Felicií, že ujel asi 100m a nejede to, jestli bych mu nesjel pro lidi, že když tam bude sám, tam mu to pojede líp. Takže jsem sjel, naložil lidi a vyvezl je nahoru. Chudák Felicie popojela asi o 50 metrů výš, tak další kamarád říka: "Když už jsme nandali ty řetězy, co kdybysme ho vytáhli?". Tak jsme sjeli dolu, vzali lano a hupky dupky. Bylo to trochu zajímavé jet tak trochu bokem (ty lana se nechytají v ose auta) a koukat na sešup ze stráně do Vrchlabí :) A to ani nekomentuju komentáře spolujezde, který u každého auta, co jsme jeli kolem, volal "buď frajer a vem ho taky...."
    gtz avatar 23.7.2012 21:04 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No my jsme s rodinou jeli v zimě 1989 do Jeseníků a nahoru na chatu jsem vyjel v klidu a v pohodě a známí co jeli s námi s Ladou tak to nedokázali vyjet. Nakonec to vyjel (ale musel couvat). Na Š120L nemohu nadávat v zimě vyjela všude kde bylo potřeba.

    Copak 120 ta byla na pohodu, ale jízda v zimě s Š1203 to bylo opravdu něco :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Dalibor Smolík avatar 23.7.2012 22:44 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    jízda v zimě s Š1203 to bylo opravdu něco
    Nejen v zimě, jezdit s dvanáctsettrojkou bylo za trest kdykoliv.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    24.7.2012 06:19 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ale ten pocit, kdyz se clovek naucil zaradit jednicku bez pusteni steracu...
    pavlix avatar 24.7.2012 23:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No ty vole!
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Dalibor Smolík avatar 25.7.2012 10:15 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jo, to znám :-D
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    kyknos avatar 19.7.2012 10:41 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    21? pozdě? to vyprávěj mně :) nebo bluebearovi :))
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    19.7.2012 12:46 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No to víš, lidi si dneska dělají řidičák v 17... :) Na narozeniny si ho zajdou vyzvednut a pak sednou do auta od rodičů :) Si vzpomínám na souboje o auto u nás doma, když jsem dostal řidičák, ale nechtěl jsem si kupovat nějaký levný křáp auto, tak jsem jezdil s autem od tatínka :-)

    Dokonce jsem mu i promáčkl dveře, naštěstí to ale nebyla moje chyba, jel jsem na hlavní a týpek co se připojoval mi nedal přednost. Dneska už bych se sice této kolizi vyhnul tím že bych se přeřadil do jiného pruhu, ale pár týdnů po autoškole mě to nenapadlo.

    Já třeba taky nechápu jak někteří lidi nemají řidičák, vždycky plánuju stylem "tak pojedem, v půlce cesty se vystřídáme" a pak si uvědomím že ten člověk nemá řidičák, takže je po plánu. :-/
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 10:45 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Doufám, že na Barrandovský most a podobné zvrhlosti se jen tak nedostanu :-) Naprosto respektuju lidi, co se na 60 metrech dokážou protlačit přes 5 jízdních pruhů.
    Každodenní chleba nás pražských řidičů ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Dreit avatar 19.7.2012 10:57 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Citlovosti pedálů si nevšímej, vyjezdíš se z toho a po pár jízdách se tomu budeš už jen smát (vlastní zkušenost). Já míval problém se spojkou, třeba po kilometru jízdy jsem si všimnul že ji držim do půlky zašlápnutou :-)

    Jinak já dělal autoškolu v 18, narozdíl od ostatních z vesnice/maloměsta jsem v autě "nikdy" dřív nejel (dva pokusy za městem) a jen mě chválili ;-)  Jen mě štvalo že první dvě jízdy byly s nějakým 1.9TDi co jelo bez plynu snad i do nejprudšího kopce ve městě a potom jsem zbytek autoškoly musel odjezdit v Polu 1.2HTP :-D  To je hrůza ten motor, jeli jsme asi 40km do většího města (hurá, semafory) a dokud jsme jeli v autě tři, tak to i trochu jelo. Ale pak jsme (jedna z posledních jízd) jeli čtyři a....no, řekněme že jsem s nohou na podlaze držel 70km/h a sebemenší hup nás zpomalil :-D  1.2HTP je opravdu tak pro dva lidi bez nákupu, opravdu ne pro čtyři, co se "učí" řídit :-(   Mimochodem rozjezd do kopce (300 ZGH, těsně před cílem) s tím byl opravdu o tlamu, seděli jsme tam dva a plyn se musel držet těsně pod červeným polem aby se to vůbec rozjelo, motivací mi byl kamion co mě rychle dojížděl a do kopce si opravdu nemoh dovolit přibrzdit :-D

    Nope
    19.7.2012 11:17 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    1.2HTP je opravdu tak pro dva lidi bez nákupu

    My jezdili za mého dětství na dlouhý rodiný výlety z Škodou s tisícovkou motorem a naloženou až po střechu. Slovenský hory a hurá! :)))) K tomu bych ještě podotkl k zděšení mladších ročníků, že auto mělo tvrdé plasty (!!! :)), čtyři rychlosti, sedačky jak v kině... :-)
    20.7.2012 19:37 lacik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Pamětníci vzpomenou na turisty z NDR - Wartburg combi, který vynikal velkým kufrem, vzadu stan 3+kk a proviant na tři týdny, uvnitř vater, mutter, babička, tři děti a pes, na střeše hangár se vším ostatním, zástěrky za zadním kolem zvedaly prach, přední kola se pohupovala dva centimetry nad zemí, a jelo se z NDR na Balaton a za dva týdny zpět.
    Jendа avatar 20.7.2012 22:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Hele dojede to? Mas to vzadu hrozne nizko. A ty zvuky ... To jenom couraji zasterku po asfatu, jsou tam unavene pruziny. A nesly by vymenit? Sly - tyhle uz jsou menene ... asi budu muset sehnat nove.

    O par kilometru dal opet vysilacka cosi chrchla, zastavujeme. Od vas sly normalne jiskry ... Aby nesly, kdyz jsou na silnici vyjete koleje jako prase a do toho pricny hrbol, na kterem jsme se zhoupli. Koukam pod auto a je zrejme, ze asi 10-12cm pod nadrzi je neco jako lesenarska trubka od tazneho zarizeni. Trubka je odolna, jedeme. Pokud by se probrousila, tak se zavari, ale tak casto skrtat fakt nebudeme.
    (zdroj)
    19.7.2012 13:34 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ono ty maloobjemový benzinový motory mají to maximum výkonu až ve vysokých otáčkách... takže ono se dá zařídit aby to nějak jelo a případně i akcelerovalo, ale je třeba ten motor tolik nelitovat a vytočit ho...
    Dreit avatar 20.7.2012 02:47 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Já lituju točit i dvoutakt ve svym veteránu (50ccm moped, 1958), natož v tomhle ultramoderním motokole se střechou :-D  Od spolužáka jsem taky slyšel že HTP motorům po nějaké vzdálenosti cituji "podfouknou ventily" http://forum.skodahome.cz/topic/25059-12-htp-40kw/ a v autoškole před instruktorem točit nadoraz motor co trpí výrobní vadou...to je docela o hubu :-D

    Nope
    19.7.2012 11:13 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    POzdě. hihihi. Já si dělal řidičák v padesáti. Bylo to strašné. Teď už mám naježdíno hodně přes sto tisíc ve všech terénech, počasích, městech a s několika typy aut. Nejhorších je prvních pět tisíc. V deset člověk začíná vnímat kde má auto co řídí. Od padesáti je pomalu už řidič. Tak mi to říkali a je to tak.

    A alpský horský silničky, řízení v pořádný ledový a sněhový zimě po okreskách, ježdění Prahou... to vycvičí.
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 11:15 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A alpský horský silničky, řízení v pořádný ledový a sněhový zimě po okreskách, ježdění Prahou... to vycvičí.
    Já jsem jezdil Škodovkou 105 S z Prahy do Albánie a to několikrát tam a zpátky. S plně naloženou a s malým dítětem vzadu. To je teprve autoškola :-))
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.7.2012 11:18 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Dovedu si živě představit. Ale v té době potkat auto na silnici byl zážitek? Ne? Kolik jich v Albánii jezdilo? :))))
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 11:22 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Buď ujištěn, že v horských průsmycích Banja Luka - Jajce - Mostar byl provoz velmi živý :-))
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.7.2012 11:25 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak to jistě velmi, ale velmi živý... a člověk byl rád že projel živý...
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 11:28 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já jsem odjížděl z Prahy a měl jsem naježděno asi 200 kilometrů, úplně čerstvý řidič! A hned s celou rodinou a nákladem potravin. U Bělehradu se mi rozbilo okénko u řidiče. Dojezd zbylých 1000 kilometrů bylo dobrodružství.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.7.2012 11:31 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    jako já. S cca 200km po autoškole jsem jel na Korsiku. :))) Dobrý, zejména tam ty silničky a v Itálii města. :)))
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 11:39 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Aha. Takže podobné podmínky :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.7.2012 12:22 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    cesta vedľajšími trasami v býv. Juhoslávii, po kamenných cestičkách z čias antického Ríma v Čiernej Hore je zážitok, mám popísaný celý zošit dojmami, ale nedá sa to prečítať, lebo to hádzalo:))
    masomlejn avatar 19.7.2012 12:49 masomlejn | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No, zažil jsem Škodu 120L na Sahaře. Sice na zpevněnech silnicích (žádnej Loprais) ale Afrika to byla jak vystřižená.
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 13:24 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jo, jak jsem už psal, se Škodou 105S jsem jezdil v Albánii, silnice podobné těm africkým, přímo tankodrom, v létě 45° C ve stínu, motor se rád přehříval
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.7.2012 11:20 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ja som si robil vodičák ešte v dobe, kedy sa vydával na dobu neobmedzenú (God Bless EU za zbytočnú byrokraciu) a za toho 8,5 roka som ho využil presne toľkokrát, koľko som posielal životopisov...
    Cubic avatar 19.7.2012 13:01 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já jsem dělal řidičák v sedmadvaceti na 1.6 roomsteru a měl jsem stejné dojmy o citlivosti pedálů a taky to jezdilo samo na jedničku. Pak jsem dlouho nejezdil (řidičák jsem dělal abych si ho mohl dát do životopisu) a když jsem si chtěl konečně koupit auto tak jsem si šel udělat pár kondičních jízd. Chlapík měl fiestu 1.0l - poté co jsem si řekl o jednu jízdu na dálnici jsem se zařekl že auto s takhle malým motorem si nikdy nekoupím. Prostě jsem se nemohl zbavit pocitu že to auto týrám.

    Koupil jsem si na první omlácení staré Volvo 3l s automatem za pár šupů, což by se dalo považovat za chybu - člověk docela zpohodlní nebo spíš zparchantí, hlavně když nemá ježdění s manuálem zažité. Ale kdyby nestál provoz tolik tak jsem si ho nechal - limuzína s karoserií z tanku. Když jsem si pak koupil současné auto tak to mně nemile překvapilo když bez plynu na jedničku chcípalo i do sebemenších stoupání (má to 100kW a otáčky jsou seřízené podle manuálu). Prvních pár mil jsem zastavoval dopravu na křižovatkách docela často. Normálně jsem vyrazil a zase trénoval rozjíždění. Na tohle miluju firemní dodávku, ta se rozjíždí i na trojku.

    Z dopravy ve městě jsem měl panickou hrůzu. Řidičák jsem dělal v České Lípě kde se toho moc natrénovat nedá, ale pak v Leedsu a Manchesteru jsem se trochu otrkal a teď jsem ochoten vjet i do Londýna - po okrajích to jde, ale do centra jen když opravdu musím. Největší problém mám, jak tu už někdo zmínil, s vybráním správného pruhu dostatečně dopředu abych nemusel žadonit lidi aby mně nechali zařadit.
    19.7.2012 14:38 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Do blinkru se zbrkle nešvihá. Znamení o změně směru se dává včas a dostatečným způsobem. Jedno ublinknutí se nedá považovat za dostatečné. Proto to auto blikne třikrát (některá to umí nastavit přes palubní počítač, jestli třeba třikrát, nebo pětkrát), to aby měl řidič za tebou šanci si toho všimnout. Nemá na starost jen hypnotizovat tvůj blinkr.

    A když ty papíry uděláš, tak to chce jezdit, jezdit, jezdit...
    Luk avatar 19.7.2012 15:20 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jedno ublinknutí se nedá považovat za dostatečné.
    Tohle není pravda. Vždy záleží na situaci, protože je potřeba, aby ji řidiči mohli správně interpretovat. Pokud například předjíždím cyklistu, který zrovna vjel z vedlejší silnice na hlavní, čas na bliknutí třikrát (natož pětkrát, to už je úplně mimo) tam jednoduše není. To bych blikal ještě dlouho za cyklistou (a někdo by si to mohl špatně vyložit). Podobných situací je dost.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 15:37 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    a někdo by si to mohl špatně vyložit
    Jo, ta blondýna v protisměru by si mohla myslet, že ji balím.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Luk avatar 19.7.2012 15:40 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    :-)

    Spíš jsem měl na mysli riziko záměny s odbočováním vlevo. Typicky motorkáři jsou na náchylní a mají čast tendenci se bezhlavě drát pravou stranou vpřed.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.7.2012 16:21 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Děláš jako kdyby byl někdo (kdo jede za tebou) zvědavý na tvoje blinkry. Lidi jsou tak zvyklí, že i při odbočování nejdřív ostatní zabrzdí a pak až zablikají, že se po těch blinkrech ani nekoukají, rozumější je držet si rozumný odstup v oblastech kde lidi odbočují a čekat na červené brzdové světla. A při předjíždění/objíždění cyklistů to tvoje vybočení o 30 - 50cm stejně většinou nic neznamená, alespoň ne pro auta co jedou za tebou a auta co jednou naproti tobě jsou buď dostatečně daleko, nebo si musíš stejně přibrzdit a počkat než projedou aby si je neohrozil.
    19.7.2012 16:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nevím z hlavy, jak přesně je to dlouho, ale od jedné z novelizací je blikání při předjíždění cyklisty povinné, a to i v případě, že auto nepřejede středovou čáru.
    Luk avatar 19.7.2012 16:50 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To už je nějakou dobu, ale já jsem blikal i předtím a oceňoval jsem to u těch, co to dělali. Je lepší vědět, že "tam něco je". I když samozřejmě se na tohle, podobně jako na další věci, spoléhat nedá.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.7.2012 17:00 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    já jsem blikal i předtím a oceňoval jsem to u těch, co to dělali. Je lepší vědět, že "tam něco je"

    Což byl pravděpodobně důvod, proč se ta povinnost zavedla.

    I když samozřejmě se na tohle, podobně jako na další věci, spoléhat nedá.

    Zrovna včera, když jsem se vracel z práce, jsem viděl, jak nějaká … no, řidička, zaparkovala tady (ne na té polní cestě, hezky na silnici přímo v pruhu) a šla od auta pryč. Podotýkám, že na obou stranách silnice je vzrostlé pole, přes které není běžný osobák vidět.

    Luk avatar 19.7.2012 16:57 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Lidi jsou tak zvyklí, že i při odbočování nejdřív ostatní zabrzdí a pak až zablikají
    Není pravda a speciálně na jednom místě v KH jsou blinkry hodně dobré. A jinak obecně, brzdit se dá nejen brzdami, ale i motorem. Kdysi do mě jeden blbec vletěl (omlouvá ho jen to, že měl papíry poměrně čerstvé), protože jsem před odbočováním vlevo k pumpě šlápl na brzdu až v poslední fázi. On byl zakecaný se spolujezdcem, nevnímal provoz, a protože se brzdová světla rozsvítila až poměrně pozdě, pozdě zareagoval i on. A nedobrzdil.
    to tvoje vybočení o 30 - 50cm stejně většinou nic neznamená, alespoň ne pro auta co jedou za tebou
    Pro auta ne, ale pro motorkáře ano. Vzpomínám na jednoho, který před pár lety takhle špatně vyhodnotil chování mixu jedoucího před ním. Byl rád, že to vůbec přežil (s železy v rukách i nohách, kusy masa pryč a těžkým otřesem mozku).

    Jinak obecně blinkry jsou samozřejmě "jen pro informaci" a nelze na ně jakkoli spoléhat. Spíš lze říct, že přispívají k "čitelnosti" pro ostatní účastníky provozu.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.7.2012 20:26 lacik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    ...protože jsem před odbočováním vlevo k pumpě šlápl na brzdu až v poslední fázi.

    Já jsem naopak zase ťuknul do chlapa přede mnou na dálnici v husté koloně. Bylo to někde ve sjezdu, štrúdl si to valil asi šedesátkou, tak chlap "ekonomicky" vyhodil rychlost a asi kilometr mi svítil do očí brzdovými světly. Pak to neviditelně přišlápl a já jsem poznal, že opravdu brzdí, až když jsem se na něj řítil. Naštěstí se toho stalo celkem málo: jenom dva prasklé nárazníky a u mě navíc mřížka chladiče.

    19.7.2012 18:56 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já ti nevím, ale já se po blinkrech dívám. A když hodlám odbočovat, vyhodím blinkr dřív, než brzdím (brzdou), protože brzdím motorem. A jak si mám držet odstup v místech, kde lidi odbočují, když nevím, že odbočují, protože nepoužívají blinkr? "Bezpečný" odstup si samozřejmě udržuji neustále. A při předjíždění cyklistů kdysi učil BESIP, že odstup má být jeden metr plus centimetr za každý kilometr rychlosti. Jako smýknou cyklistu v devadesáti o třicet centimetrů, to si frajer, být tím cyklistou, nakopu ti křapky tak, že bys mohl zpívat v kostele.
    22.7.2012 20:44 0% černoch
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Spíš toho cyklistu vzdušný vír hodí pod následující auto a nikdy už nikomu nic nenakope.
    David Watzke avatar 19.7.2012 15:55 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já vím, že se do něj nešvihá, stalo se mi to omylem asi dvakrát, ale ne proto, že bych zapomněl a dělal to pozdě, ale prostě proto, že sem musel dělat dost věcí najednou a bylo to frustrující :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.7.2012 15:48 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mně baví, že když se do našeho Passata posadí člověk na moderní auta nezvyklý, tak:
    • Neumí nastartovat.
    • Nezná elektronickou ruční brzdu, takže marně hledá páku.
    • Po úspěšném startu pak brzdí, až to s posádkou hází, protože brzda je velmi citlivá.
    Dalibor Smolík avatar 19.7.2012 15:54 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Elektronickou ruční brzdu taky neznám ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    kotyz avatar 19.7.2012 16:01 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já taky ne, ale nepřekvapuje mě to. Jen sem to ještě nikdy neviděl.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.7.2012 16:01 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Je na tlačítko s nápisem (P) nalevo od volantu. Při rozjezdu se automaticky uvolní, takže takhle je tam implementovaný asistent rozjezdu do kopce.
    19.7.2012 16:23 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To je dobře, stejně je na hovno, jak chceš s takovou brzdou smykovat? :D Já ji mám a moc nadšený z toho nejsem.
    Dalibor Smolík avatar 20.7.2012 10:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Souhlas, není nad mechaniku.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.7.2012 20:54 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mně spíš přijde legrační, když si do favorita sedne někdo, kdo umí řídit jen auto co se řídí samo. Specialně do kopce jsem to nakonec musel rozjet já, nebohý zajíc. :-)
    19.7.2012 23:10 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A pak si někdo takový sedne do Meďoura s nožní brzdou... zdánlivě je to skoro stejné, jen tu nožní jak v kopci odbrzdí, tak musí jet, už ji nezabrzdí, a běda jestli měl málo plynu :)
    Konqui avatar 20.7.2012 10:28 Konqui | skóre: 18 | blog: Konqui | Rožnov pod Radhoštěm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A jak se takovéhle moderní auto dá v zimě točit na ručku?
    Open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.
    20.7.2012 10:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A proč by to, proboha, člověk dělal?
    20.7.2012 11:07 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    ti mladší a nevybouřenější nejspíše proto, že jim to přijde jako sranda

    pro ty starší a zodpovědnější dle hesla "těžko na cvičišti lehko na bojišti" není na škodu občas hodit auto do smyku a vyzkoušet si, co to dělá a jak mají reagovat, a zrovna tou ruční brzdou se to většinou rozhodí velmi snadno

    jinak občas to může dobře posloužit na manévrování v menším prostoru
    20.7.2012 13:39 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No nějak to očividně jde, Lego z roku 2010 tu elektrickou parkovačku má a tenhle člobrda to očividně zvládá jen s nožní brzdou (soudě podle blikání brzdových světel). Jak to dělá, to nevím, jediný pořádný smyk v mém životě (Š125 na silnici pokryté souvislou vrstvou ledu) nebyl úmyslný a ačkoli jsem si už párkrát říkal, že si někdy zajedu do Sosnové na nějakou instruktáž, zatím zůstalo pouze u myšlenek... :-)
    20.7.2012 15:12 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ono na tom 4x4 (nebo eventuelně na něčem s náhonem na zadek) to jde taky daleko snadnějš než na předokolce :)
    20.7.2012 17:30 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No já nevím, zatím jsem měl pocit, že drift se 4x4 taky není zase taková prča, chce to spíš zadokolku. Z osobní zkušenosti vím, že Legacy 2010 (kombík) se při (neřízeném) smyku chová vysloveně neutrálně, prostě se během zatáčení začne sunout bokem do vedlejšího pruhu, žádný ulítlý předek nebo předbíhající se zadek. A v daném případě ani žádná blikající kontrolka ESP... :-)

    Ale přiznávám, že tomuhle rozumím jak koza petrželi. Jen se děsím, až mi ta elektrická parkovačka jednou umře a já budu muset buď shánět klíny pod kola, nebo řešit jak to odbrzdit ručně (prý to jde, ale je to neuvěřitelný opruz).
    20.7.2012 19:03 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Záleží v jakém poměru je výkon mezi zadní a přední nápravou. Tyhle běžné osobáky to obvykle mají měnitelné a řídí to nějaká elektronika - snaha pak je to ve smyku vyrovnat nebo nechat lehce přetáčivé, kde se to dá ještě řídit. Legacy jsem neřídil, ale osobně bych tipnul, že když ho vemeš takhle na pole a šlápneš na to, tak půjde přetočit snadno, min. výrazně snadnějš než předokolka. Za normální jízdy se pak bude chovat normálně - ostatně tam by to auto mělo hlavně držet svoji trajektorii a utrhne se to jen podle toho, kdo jak s tim pojede jako prase :)
    20.7.2012 20:30 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    U Lega s manuálem je to 50:50 dopředu i dozadu permanentně (s tím, že místo mezinápravového diferenciálu je tam viskózní spojka), elektronika tam není žádná. Automaty by to měly mít snad 60:40, ale to nevím jistě.

    Já ho utrhl v podstatě jen dvakrát krátce po tom, co jsem s ním začal jezdit, v obou případech na stejném místě: v Praze na Trojské v zatáčce kolem EZÚ. Jak tam jezdily náklaďáky ze staveniště tunelu Blanka, dělalo se tam náhodně za deště neviditelné bahýnko, které nechutně klouzalo. Od té doby touhle zatáčkou obvykle projíždím hodně opatrně. :-)
    PepaSFI avatar 20.7.2012 22:01 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    neznám konstrukci Legacy ale pokud nemá mezinápravový dif a má místo něj viskospojku tak to určitě není 50:50. Funguje to tak že je stálý pohon na jednu nápravu na pevno a viskospojka přenáší proměnlivou sílu na druhou. Obvykle se to používá u menších aut, má to například Suzuki swift, Fiat Panda nebo dnes už historický VW Golf country. U větších aut je obvyklejší že tam je diferenciál a u něj ještě viskospojka jako samosvorný prvek.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    20.7.2012 22:32 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Blbě jsem to napsal, moje chyba. Mezinápravový diferenciál tam je, s viskózní spojkou, která nahrazuje uzávěrku. Viz zde a zde.
    20.7.2012 22:34 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    V každém případě jsme se od původního driftu bez ruční brzdy dostali už úplně někam jinam... :-)
    PepaSFI avatar 21.7.2012 17:46 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    to co máš v těch odkazech popisuje každé něco jiného. Je tam popisovaný lamelový samosvor což není viskospojka. V tom popisu různých druhů pohonů, v odkazu na detaily, se naopak zdá že ten mezinápravový dif tam opravdu viskospojku má. Viskospojka je taková kouzelná věc, nemá žádné ovládání, je to jen jakási piksla, mezikus mezi dvěma hřídelemi. V ní jsou lamely které prostě třením přenáší sílu mezi oběma polovinami spojky. Kouzlo je v tom že ty lamely jsou ve speciálním mazivu které má jaksi naruby viskozitu. Zatímco normální maziva se třením zahřívají a řídnou, tohle se chová opačně. Zkrátka když se jedna část spojky začne otáčet a druhá stojí, lamely se protáčejí. Tím se aktivuje to mazadlo, zhoustne, lamely se "slepí" a tím se začne přenášet síla na druhou stranu spojky. Nikdy to není úplně sepnuté ani rozepnuté, vlastně to plynule mění přenášenou sílu podle zatížení. Já jezdím Fiatem Panda 4x4 a ten tímhle způsobem "zapíná" pohon zadní nápravy. Když prohrábnou přední tak zabere zadek. V praxi to vypadá tak že to skoro není poznat, děje se to naprosto plynule. Jen když se na sněhu nebo písku vezme prudká zatáčka do kopce hezky zostra pod plynem tak to nejdřív zlehka naznačí nedotáčivost a pak to plynule přejde v mírnou přetáčivost. Na drifty na asfaltu je to poněkud podmotorované ale v zimě do dělalo moc příjemné obloučky.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    21.7.2012 18:05 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Fiatem Panda 4x4
    Úžasný auto!!!
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.7.2012 22:06 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Podívejte se, předtím mi tam prostě vypadlo slovo "závěrky" před souslovím "mezinápravového diferenciálu". Teď už z toho děláme guláš. :-)

    V mém odkazu jde o první řádek v první tabulce, tedy "Continuous AWD" s přenosem momentu přes "kuželový, viskózní Limited Slip Differential". Druhý odkaz popisuje přímo funkci LSD. Prostě to má samosvorný mezinápravový diferenciál, viskospojka tam nahrazuje uzávěrku, nikoli samotný diferenciál. Standardně mezinápravový diferenciál vyrovnává rozdílné otáčky přední a zadní nápravy, ovšem při prokluzu to není žádoucí a tam právě zafunguje viskospojka, která v takovém případě diferenciál automaticky "uzavře" (mimochodem, občas na diskusích subaristů můžete narazit i na to, že takto namáhaná viskospojka u Legacy nebo Outbacku na některých vozech docela smrdí, k čemuž ovšem v běžném provozu obvykle příliš často nedochází). Na klasických offroadech na tohle byla specilání páka vedle řazení, tady to mají zautomatizované bez účasti řidiče i bez použití elektroniky. Tohle není ani levná náhražka o které píšete vy, ani elektronický Haldex. Ostatně Subaru si na svém pojetí AWD docela zakládá.

    Ale já se fakt původně nezmiňoval o Legacy z důvodu náhonu na všechny čtyři, jen jsem u něj věděl, že nemá klasickou ruční brzdu. Tak trochu jsem doufal, že někdo popíše jak se to dělá s nožní brzdou, místo toho zabředáváme do technických detailů náhonu. Tedy - já s tím asi končím, nevím, kdy se mi zase teď během týdne podaří narazit na kemp s wifinou... :-)
    PepaSFI avatar 23.7.2012 20:54 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    v tom videu to smykuje normálně plynem, na sněhu to jde s čímkoliv. Subaru by to zvládlo i na asfaltu ale to už je drsnější. Není potřeba to cukat žádnou ruční brzdou, stačí jen trošku ostře přidat a až to hrábne tak si přidáváním a ubíráním řídit jak to má klouzat. To co tam bliká vypadá že jsou výstražný blinkry. V některých autech je automatika, když se prudce zabrzdí tak si auto myslí že to je stav nouze a pro jistotu zapne výstražky.

    Limited slip differential je anglický výraz pro samosvorný diferenciál a těch je mnoho různých systémů které tady nebudu vypisovat. Zavírání pomocí viskospojky je jedním z nich.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    23.7.2012 23:59 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Na rozhrabání 4x4 na asfaltu už potřebuješ docela dost výkonu... ačkoliv legacy/outback má ty motory ze silnějších, tak na suchym asfaltu to imho hrabat nebude. A na sněhu sice jo, ale u předohrabu dát bacha, aby v tom sněhu někde nezůstal :-D
    vlastikroot avatar 19.7.2012 16:35 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ja jsem delal autoskolu v 17 s golfem 1.9 TDI 66kW. Sice to jelo odspoda a rozjelo se to bez plynu, ale tocit se to nedalo (pres 2.5k RPM hroznej rev a zadny zrychleni), brzdy a plyn mi problem nedelaly. Tata mi koupil za 15 tisic BMW 316i (1.6 benzin 73kW). Doporucil bych ti taky BMW :-D Pedaly jsou nejcitlivejsi ze vsech aut co jsem kdy ridil, motor neni zas tak silny aby se v tom clovek zabil v prvni zatacce a zpetna vazba od volantu da vedet o stavu silnice. Zadokolka bez elektroniky je dobra na drifty. Na nauceni opravdu super.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    David Watzke avatar 19.7.2012 16:42 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No, chtěl bych něco s rozumnější spotřebou, což ten bavorák asi splňovat nebude, co? Ještě zvažuju dost možností, někdy o tom napíšu zápisek, až to bude aktuálnější.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.7.2012 16:46 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Je to obsah 1,6, to si zase tolik nesežere.
    19.7.2012 17:09 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    On ani silnější motor nemusí žrát moc, ale víc u něj spotřeba závisí na způsobu jízdy.
    vlastikroot avatar 19.7.2012 17:27 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Zere to jako kazdej jinej takhle starej benzinak, do 8 litru prumeru se da v pohode vejit, ale zalezi hodne na zpusobu jizdy. Na pristrojovce je ukazator spotreby, podle neho se da dost orientovat. Je potreba motor drzet ve spravnych otackach v zavislosti na akceleraci (2-3k udrzovaci jizda, 3-4k normalni akcelerace, 4-6k predjizdeni), pak je spotreba dobra. Nejvic na spotrebu paradoxne vadi podtaceni (nevim jestli je to tak i u jinych aut, ale tohle je dost vysokootackovej motor). Ja se priznam jezdim jako prase, neni pro me problem letet v tom 160, takze mam prumer tak 10 litru.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    PepaSFI avatar 19.7.2012 20:46 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    na pedály si zvykneš, u každého auta to je jiné. Já zas u služební oktávky šílel že to nereaguje na plyn. Zvyklý na starou Pandu, 45 koní, v očích oktávistů typický podauto a já stál na plynu v křižovatce, oktávka dělala divný zvuky a zrychlovat se jí nechtělo.

    Já dělal celkem tři autoškoly. Ještě na učňáku jsem se přihlásil do autoškoly na fichtla, tedy tehdejší M, malý motocykl do 50 ccm. Jenže jak to tenkrát chodilo, pozvánka mi přišla když už jsem byl dávno doma a autoškolu dělal tady. Pak jsem dělal A a B, tedy motorku, tehdy bez dalších omezení a auto. Jezdilo se na Jawě 350 a ve Škodovkách 105. Ta motorka byla dost hrozná, jak to mělo dvoje řídítka a pospojované dvojí ovládání, tak se na tom blbě sedělo a všecko šlo hrozně těžko. Před vojnou si mě naše vojsko vyvolilo a měl jsem se stát vojenským řidičem, absolvoval jsem další autoškolu, takzvanou "vojenskou trojku". Tedy kategorii C a T, náklaďák a traktor. S traktorem jsme nejezdili, náklaďák byla legendární Praga V3S. To je škola, to je základ nejdrsnější. Nesynchronizovaná převodovka, rízení bez posilovače, rychlost nepatrná, hluk v kabině šílený. Dá se říct že scény z filmu Vesničko má středisková, kde pan Pávek vede duchaplné rozhovory s Otíkem, jsou nesmysl. Typický rozhovor v kabině "vejtřasky" se většinou skládá ze samého COŽÉÉ??? Na vojně jsem nakonec řidičem nebyl takže jsem si nedodělal obvyklou kategorii E na těžké přívěsy. Nějakou dobu jsem vyučoval ve vojenském řidičském kurzu a školil regulovčíky, tedy řízení dopravy člověkem.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 19.7.2012 22:44 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No já jsem dělal AŠ na legendární Škoda 105. První jízdy někde na cvičáku a pak s tím autem do normálního provozu. No musím jen říct, že tehdy nebyl takový provoz jako dnes a dalo se to zmáknout.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Agent avatar 20.7.2012 07:09 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Když de plyn moc zlehka mi taky vadí. U jednoho auta, R 19, jsem si i dokonce přidal pružinu na táhlo ke klapce abych víc cítil pedál.

    Doporučit auto? Já kdybych kupoval něco do 40 tkč, tak asi Toyota coeolla z konce devadesátých let. To byly spolehlivá auta. Jsou dodnes.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Agent avatar 20.7.2012 07:10 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    corolla
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    20.7.2012 07:44 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Do padesáti tisíc bych bral jedničkovýho Focuse (doporučuju 1.6 benzín pro spolehlivost). Sice bude mít velký nájezd a korozi na postupu, ale ještě poslouží dlouho a dobře. Já se dost nalítal ve věcech jako je Clio, Fiesta a Corsa do padesáti, nicméně už bych takhle malé auto nebral kvůli bezpečnosti. Větší auta nestojí o moc víc. Jo, a určitě si nech minimálně dvacet tisíc stranou navrch na rozvody, olej, brzdy a co se vyvrbí. Taky počítej s nákupem pneumatik; s výrazně různou hloubkou dezénu, dezénem pod 3 mm, hodně starými gumamy, protektory nebo ztvrdlým zimním obutím, což na ojetinách většinou bývá, jezdí jen magoři.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    20.7.2012 10:59 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    s ... dezénem pod 3 mm ... jezdí jen magoři.
    tak já se hlásím za magora ... a se mnou asi všichni jezdci formulí ;-)
    20.7.2012 11:04 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Na formuli to lidem promíjím.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 20.7.2012 21:33 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    jojo, tyhle poučky o gumách je potřeba brát vážně. Když se budem ještě chvilku snažit tak to dopracujem ke stavu kdy budou nařízený zvláštní gumy nejen na léto a zimu ale taky na říjen, duben a dost možná i na pondělí, úterý, středu, čtvrtek...... Ve skutečnosti většina lidí prd pozná jestli tam má gumy s dezénem pod 3mm nebo deset let starý. Ve skutečnosti jsou mnohem větší rozdíly mezi gumama různých výrobců a ještě se to liší v různých podmínkách. Uměle se manipuluje s dojmem že gumy snad pracují pořád na hraně možností a sebemenší odchylka od ideálního stavu znamená že snad ta guma se stane zlým démonem co žere malý děti a strakatý koťátka obalovaný s tatarkou. Cílem je samozřejmě prodej.

    Ale určitě je potřeba si gumy na ojetině prohlídnout, můžou být poškozené, nerovnoměrné ojetí obvykle znamená nějakou závadu podvozku, taky hodně ojeté znamenají brzkou investici. Určitě počítat s výměnami náplní a filtrů, kdoví kdy a jestli vůbec to někdo měnil. Další věci závisí na konkrétním autě a jeho stavu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Luk avatar 20.7.2012 22:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Když se budem ještě chvilku snažit tak to dopracujem ke stavu kdy budou nařízený zvláštní gumy nejen na léto a zimu ale taky na říjen, duben a dost možná i na pondělí, úterý, středu, čtvrtek......

    Hlavně teď "netrpělivě čekám", kdy zakážou používat zimní pneu v létě. Nové nařízení, že musí mít v zimě zimní gumy všichni, povede jistě k nárůstu počtu těch, kdo na nich budou jezdit stále. A tomu se musí učinit přítrž. Proto bude zákon č. 361/2000 novelizován tak, že bude používání zimních pneumatik zakázáno v období od 15. května do 15. září.
    Ve skutečnosti většina lidí prd pozná jestli tam má gumy s dezénem pod 3mm nebo deset let starý.
    Nepozná se to (kromě chování na vodě; tam se nové vs. sjeté gumy poznají docela dobře - u nových se aquaplaning objevuje při podstatně vyšší rychlosti) a mnohem větší vliv má, jak jsou ty gumy nahuštěné. Většina aut je má podhuštěné.
    Cílem je samozřejmě prodej.
    No samozřejmě. Proto na to výrobci pneu tak tlačí.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2012 23:04 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    nepozná se to (kromě chování na vodě; tam se nové vs. sjeté gumy poznají docela dobře - u nových se aquaplaning objevuje při podstatně vyšší rychlosti) a mnohem větší vliv má, jak jsou ty gumy nahuštěné. Většina aut je má podhuštěné.
    Jelikož jsme v koutě světa kde zaprší častěji než jednou za dlouhou dobu, se tedy sjeté gumy projevují docela hodně. Ano, u nových gum dochází k aquaplaningu až při vyšších rychlostech, ale to je díky jejich dezénu. Jakmile je tento sjetý pod určitou mez (okolo 3 mm), tak se brzdná dráha na mokru výrazně prodlužuje (což bylo opakovaně dokázáno) -- možná ne na tolik jako u pneumatik dvacet let dozadu, ale přesto výrazně.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    20.7.2012 22:31 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak s timhle absolutní souhlas. Podle mě dobrý letní jsou lepší než shitozní zimní, ještě sjetý. Já když pojedu v zimě na letních, tak dostanu flastr a nikoho nezajímá, že se mi s nima jede docela dobře než s leckterýma zimníma.
    20.7.2012 22:47 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Starý ztvrdlý zimní jsou horší než letní (v létě i v zimě), to můžu potvrdit z vlastní zkušenosti.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    20.7.2012 22:56 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To nejsou poučky vycucané z prstu. To jsou poznatky z empirie. ... Guma sjetá pod 3 mm začíná velmi výrazně prodlužovat brzdnou dráhu. Na legálních 1,6 mm je ta brzdná dráha už děsivá pokud je trochu mokro. Mluvím o letních a létě. Zimní jsou druhá věc, tam je navíc problém s jejich výrazným tvrdnutím po letech.

    Trvám na všem co jsem napsal. Rozhodně nejsem oběť ani pachatel žádné umělé manipulace. Ty nedostatky u pneumatik jsou skutečně nebezpečné a v reálu působí škody na majetku, zdraví i ztráty na životech, a tedy ano: žerou koťátka. Mám zkušenosti se špatnou a dobrou gumou na stejném autě a rozhodně se vyplatí měnit letní gumy sjeté na 3 mm a zimní na 4 mm nebo po ztvrdnutí.

    Časy se mění. Dřív se jezdilo v žigulíkách bez pásů, bez dětských sedaček a na sjetých nekvalitních pneumatikách. Dnes je standardem ABS, ESP, airbagy, předpínače pásů, kvalitní gumy, deformační zóny atd. Kdo si myslí, že za to je jenom kvůli prodeji, tak by se měl nechat vyšetřit.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    20.7.2012 23:29 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To nejsou poučky vycucané z prstu. To jsou poznatky z empirie. ... Guma sjetá pod 3 mm začíná velmi výrazně prodlužovat brzdnou dráhu. Na legálních 1,6 mm je ta brzdná dráha už děsivá pokud je trochu mokro.

    ...

    Rozhodně nejsem oběť ani pachatel žádné umělé manipulace.
    ROFL :-)

    hlavněže tyhlenty píčoviny pocházej od výrobců pneumatik, ale v žádným případě to není manipulace ...

    a proč zrovna 1,6 mm a 3 mm?

    1,6 mm chápu, to je aktuálně dolní limit ze zákona, ale proč se srovnává zrovna se 3 mm a ne třeba se 2 nebo 4 nebo půl metrem nebo čímkoliv mezi tím?
    Ty nedostatky u pneumatik jsou skutečně nebezpečné a v reálu působí škody na majetku, zdraví i ztráty na životech, a tedy ano: žerou koťátka.
    ne, koťátka žerou vymytý mozky jako ty, co si myslej, že jim to na těch novejch gumách fakt zastaví na poloviční vzdálenosti než na o trošilinku starších; a to je to brždění ještě docela jasný a jednoduše měřitelný, ale pojďme se bavit třeba o zatáčkách, jak odhadneš, kdy se ti to na těch gumách utrhne, a že by se to neutrhlo, kdyby měly o desetinu milimetru vyšší vzorek ...
    Časy se mění. Dřív se jezdilo v žigulíkách bez pásů, bez dětských sedaček a na sjetých nekvalitních pneumatikách. Dnes je standardem ABS, ESP, airbagy, předpínače pásů, kvalitní gumy, deformační zóny atd. Kdo si myslí, že za to je jenom kvůli prodeji, tak by se měl nechat vyšetřit.
    vyšetřit se nech ty, jestli si myslíš, že pro nový auta neplatí fyzika a že tě tyhlenty srandičky zachráněj
    21.7.2012 02:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    vyšetřit se nech ty, jestli si myslíš, že pro nový auta neplatí fyzika a že tě tyhlenty srandičky zachráněj

    Fyzika samozřejmě platí - a právě proto je zatraceně hodně situací, kdy to může průšvihu zabránit nebo aspoň zmírnit jeho následky.

    22.7.2012 11:45 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    zásadní věc je se tomu průšvihu pokud možno ani neblížit, pak nepotřebuju srandičky, co mě budou zachraňovat

    bohužel spousta lidí si myslí, že když ty srandičky mají, tak jsou nesmrtelní

    vidím to třeba na vodě ... není pochyb, že velkej raft je neskonale bezpečnější než blbá laminátová otevřená kanoe; jezdím na tý kanoi, a zatím žiju, i když jsem na ní překonal už spoustu míst, kde se utopil někdo, kdo jel na raftu

    a u aut jsem to nejlíp viděl na kámošovi, kterej si z příspěvku zaměstnavatele koupil nějaký hyper-super-mega hustý zimní gumy, a pak se divil, že to na nich klouže, když podle mediální masáže měly držet jak přibitý ... naštěstí on si tuto zkušenost udělal na parkovišti (plus přeptal se nás, jestli je to tak fakt normální) a dle toho zkorigoval svoje chování v provozu, pokud někdo narazí na to, že ty různý moderní nesmysly nefungujou tak dobře, jak se do něj hustí, až v tom provozu, tak je to dost blbý ...
    22.7.2012 12:10 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Takových jako je tvůj kámoš pár taky znám. Historky o nich jsou zábavné (není nad pocit že někdo je blb a ty jsi něco víc, což?), ale nic nemění na tom, že "moderní nesmysly," včetně bezpečnostních pásů, airbagů nebo opěrek hlavy fungují a zachraňují zdraví a životy, stejně jako to že hyper-super-mega hustý zimní gumy jsou v zimě dobrá věc.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.7.2012 12:34 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Takových jako je tvůj kámoš pár taky znám. Historky o nich jsou zábavné (není nad pocit že někdo je blb a ty jsi něco víc, což?),
    no, nevim jak ty, ale já nezkušenost za projev nízké inteligence nepovažuju

    pak by se dalo polemizovat nad tím, zda je blb proto, že podlehl reklamě ...
    ale nic nemění na tom, že "moderní nesmysly," včetně bezpečnostních pásů, airbagů nebo opěrek hlavy fungují a zachraňují zdraví a životy, stejně jako to že hyper-super-mega hustý zimní gumy jsou v zimě dobrá věc.
    mění to na tom to, že dokazují moji pointu, že jinde ty srandičky zdraví a životy ničí - děkuji za její potvrzení, že takové lidi taky znáš
    22.7.2012 12:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    IMHO je projev nízké inteligence představa, že vůbec můžou existovat nějaké gumy co vůbec nekloužou a absolutně drží jak přibité. Jo, to bude podlehnutí reklamě.

    Však s tímhle já naprosto souhlasím. Vídám např. lidi v SUVčkách (na velice, velice drahých pneumatikách, mimochodem) co si myslí, že ty jejich těžký velký krámy napěchované elektronikou zvládnou jakoukoli situaci a zabrzdí na fleku, takže s nimi můžou jezdit jak ve videohře. Opak je pravdou a množství lidí zabitých nebo poškozených právě těmito machry o tom vypovídá.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.7.2012 12:45 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    IMHO je projev nízké inteligence představa, že vůbec můžou existovat nějaké gumy co vůbec nekloužou a absolutně drží jak přibité.
    no, ne každej má blízko k fyzice ...
    Však s tímhle já naprosto souhlasím. Vídám např. lidi v SUVčkách (na velice, velice drahých pneumatikách, mimochodem) co si myslí, že ty jejich těžký velký krámy napěchované elektronikou zvládnou jakoukoli situaci a zabrzdí na fleku, takže s nimi můžou jezdit jak ve videohře. Opak je pravdou a množství lidí zabitých nebo poškozených právě těmito machry o tom vypovídá.
    hm, pokud tento princip chápeš, pak ovšem nevím, proč se dopouštíš opačné generalizace, že kdo tak dobrý auto (+gumy) nemá, tak je vrah ...
    21.7.2012 05:13 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Dokaž že to jsou píčoviny i že pochází od výrobců. Proč 1.6 nevím, vím jen že okolo 3 mm se velmi výrazně prodlužuje brzdná dráha, což je dokázáno. Zpochybňovat to samozřejmě můžeš, ale pak nějak podpoř své ojedinělé tvrzení.
    ne, koťátka žerou vymytý mozky jako ty, co si myslej, že jim to na těch novejch gumách fakt zastaví na poloviční vzdálenosti než na o trošilinku starších; a to je to brždění ještě docela jasný a jednoduše měřitelný, ale pojďme se bavit třeba o zatáčkách, jak odhadneš, kdy se ti to na těch gumách utrhne, a že by se to neutrhlo, kdyby měly o desetinu milimetru vyšší vzorek ...
    Opak je pravdou. Jsou to hluponi jako ty co kvůli sjetým pneumatikám ničí auta a ubližují nevinným. Je silně nekorektní jak tady podsouváš, že mluvím o "trošilinku" starších gumách nebo o rozdílech výšky vzorku "desetin milimetru". Absolutně ne. Zimní gumy ztvrdnou až po čtyřech, pěti nebo více letech (a to je dlouhá doba) a rozdíl v hloubce dezénu mezi novou a sjetou pneumatikou je pul centimetru. Opakuju pro tvé dobro a konečně si to zapiš: jakmile pneumatiky sjedeš pod 3 mm, začne se ti velmi výrazně prodlužovat brzdná dráha (i zvyšovat nebezpečí smyku). Když se dostaneš na zákonem daných 1,6 mm, zastavíš o několik délek auta dál, což může být rozdíl mezi životem a smrtí někoho nebo žalářem a svobodou.

    Absolutně nikde netvrdím, že neplatí fyzika. Fyziku mám za svý léta už hezky osahanou a jak ABS, tak ESP v reálu zachrání opravdu hodně, právě protože platí fyzika. ABS už mi prdel zachránilo několikrát, ESP zatím ne protože jezdím s rezervou, ale vyzkoušel jsem jak pracuje a povím ti, že je to neuvěřitelně dobrá věc. Prospěšnost deformačních zón a předních i bočních airbagů snad nemůže nikdo polemizovat. Pásy s patronovýma předpínačema a dobře navržené a nastavené opěrky jsou taky jasná věc, stejně jako že špatné nebo sjeté gumy jsou nebezpečné zatímco dobré s dobrým vzorkem nejsou. Všechny tyhle věci zachraňují životy dnes a denně. Nechápu co na tom nechápeš. Co píšu je podpořeno nesčetnými testy. Absolutně to neznamená, že jezdím na hraně a spoléhám, že mě zachrání vymoženosti. Naopak, jezdím jako kdybych je neměl. Nečekaná situace ale může nastat kdykoli a pak se každý nedostatek na autě projeví. Mluvíš jak jeden z těch co se ani nepoutají a jezdí ve starých křuskách s neúčinnými tlumiči, unavenými pružinami, neudržovanými brzdami a na nebezpečných gumách. To je zhouba silnic.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 21.7.2012 15:50 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    krásná sbírka pouček. Takže když má guma 3.1mm je skvělá a když má 2.99mm tak nestojí za nic? Problém je v tom že ty testy se často dělají na objednávku, buď jako součást reklamy nebo jako už zmíněná manipulační praktika. Jsou i testy opravdu důkladné a nestranné ale ty se hůř hledají. Občas v nich totiž vyjdou "nesprávné" výsledky. Často taky lidi papouškujou někde odposlechnuté nesmysly aniž by měly jakýkoliv reálný základ nebo jde o zkušenosti předávané z dob které už s dnešní realitou nemají nic společného. Například oblíbené klišé je že zimní gumy jsou hlučné a mají velký valivý odpor. Moje zkušenost je přesně opačná jenže když to někde řeknu tak jsem za blbce. A najednou před pár týdny, ve speciálním vydání časopisu Autotip 4x4 v testu zimních gum zjistili že referenční letní guma má mnohem vyšší valivý odpor a hlučnost než ty zimní. A taky zjistili že letní guma má kromě sněhu a ledu ve všech testovaných situacích velmi výrazně lepší vlastnosti než gumy zimní. Vpodstatě se dá říct že zimní guma, s výjimkou několika dní v roce kdy nasněží a ještě to nerozsolili, je pro řidiče spíš ohrožením. Teda když se na to budu dívat pohledem takzvaných doomsayerů, tedy hlasatelů zkázy. Jenže kupodivu žádný doomsayer to nikde nehlásá, všichni melou o tom jak je strašně důležitý mít přesně ten a ten den gumy co budou mít tu správnou míru, ten správný věk a kdoví jestli ne i správnou náladu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    21.7.2012 17:08 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Takže když má guma 3.1mm je skvělá a když má 2.99mm tak nestojí za nic?
    Co to je za hloupou otázku?

    Když mají gumy okolo 3 mm, je čas začít shánět nové, pamatovat na to, že se začnou výrazně zhoršovat její vlastnosti a přizpůsobit tomu ježdění, například tak, že na dálnici za deště pojedu 90 místo 120. Absolutně neříkám, že je třeba gumu se 3 mm hned vyhodit. Sám jsem asi od dubna do července jezdil na pneumatikách s 2.5 mm vzorku, mimo jiné jsem na nich ještě objel Rumunsko. Nepršelo, tak to bylo v pohodě a vyměnil jsem je až minulý týden.

    Co na tom, že se ty testy dělají na objednávku? Důležité je zda mají vypovídací hodnotu, a to mají. Nevidím důvod jim nevěřit. Pokud ho vidíš, myslím že by nezajímal jenom mě.

    Co teď napsal Autotip 4x4 ještě nevím (nemáš na to odkaz). Co se zimních gum týče, vím tohle (zkušenost z minulého auta): (1) kde se dá na zimních po sněhu a náledí bez problému projet, tam to na letních už nebezpečně klouže, (2) zánovní ještě měkká guma se v létě rychle ojíždí a je hlučná, a (3) stará ztvrdlá zimní guma v zimě i v létě je vysloveně nebezpečná, protože opravdu hodně prodlužuje brzdnou dráhu na suchu i na vodě a nedrží v zatáčkách. Máme u nás jednu ostrou zatáčku, kudy jezdím už leta různými auty na trojku čtyřicet. Když jsem tam tudy projížděl při testovací jízdě s autem před koupí, auto šlo bez varování najednou do boku, skončilo v protisměru a měl jsem co dělat abych se vyhnul auto jedoucímu pomalu proti mě. Bylo léto a sucho, gumy byly zimní a málo sjeté (všechny podobně), už ani nevím jaká značka, ale byly asi šest let staré a tvrdší než Vibram. Pak jsem koupil nové letní Barumky a už se mi to tam podruhé nestalo, a to ani při ještě větší rychlosti.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 21.7.2012 19:33 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    gumy není potřeba shánět, tím spíš když ještě mají před sebou pěkných pár tisíc kilometrů. Když jsem přezouval na zimní, trochu netypický rozměr, tak byly k mání do dvou dnů a to byli gumaři zavalení zakázkama kvůli změně zákona.

    K té důvěryhodnosti testů nedávno napsal takovou historku můj oblíbený automobilní komik Jeremy Clarkson. Jeho bývalý kolega Tiff Needell , dříve závodník, dnes jeden z jezdců magazínu Fifth Gear byl pozván jako novinář na testování pneumatik. Celý den řádili na okruhu, Tiff všecky mnohokrát předjel a pak zavolal šéfredaktorovi že nic nenapíše, že jsou ty gumy úplně stejný. A světe div se, ostatní novináři psali velkolepé statě o přilnavosti, nasazení nedotáčivosti a spoustě dalších věcí. Poznali snad věci které profesionální jezdec nepoznal? Ne, jen napsali co se od nich čeká, dostali za to zaplaceno a ještě mohli vyžrat a vypít bufet.

    Teď koukám že jsem o tom Autotipu napsal "před pár týdny", mělo to být před pár měsíci, je to samozřejmě zimní vydání. Autotip má internetový archiv jen pro předplatitele takže odkaz není. Došel jsem si pro ten časopis do garáže takže stručně:hlučnost při 50/80kmh- zimní měly od 65.2/72.3dB do 68.0/75.2dB Letní měly 67.3/73.5dB. Šest z osmi testovaných zimáků bylo tišších než letní. valivý odpor prohrála letní totálně. Šlo o silniční gumy pro SUV, čili běžné gumy, jen větší rozměr 255/55 R 18.

    Tropit blbiny v zatáčkách s neznámým autem není úplně echt nápad. Kdyby to mělo třeba fpiči tlumič tak to mohlo dopadnout hodně nevesele. A taky není jistý jestli ty zimáky nestály za starou bačkoru už jako nový, za šest let ti neztvrdnou ani játra.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    21.7.2012 19:53 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mýlíš se. A víš co? Je mi to jedno. Budeš-li měnit gumy až po sjetí na 1.6 mm, tak za svou blbost zaplatíš ty, ne já.

    Clarksonův článek jsem četl už před časem. Je zajímavý, ale týká se jiných věcí. Rozhodně nezpochybňuje co tady říkám. Podivnou náhodou vím i o tom testu s Needelem. Ani z toho nevyplývá, že by bylo radno jezdit s dezénem pod 3 mm. Právě pořady Top Gear stejně jako Fifth Gear se opakovaně zabývaly dezénem a výsledky jsou v souladu s limitem 3 mm.

    Ten článek jsem nečetl, takže nevím co bych k němu řekl. Každopádně, SUV jsou dost specifická kategorie. Mají nesmyslně velká kola, která jsou vždy hlučná jako prase, takže mě ten výsledek ani nepřekvapuje (mimochodem, ty rozdíly v číslech co cituješ jsou hodně malé). U normálních osobáků, a to jsi zatím nezpochybnil, to takhle není. Navíc, proč do mě hučíš s hlukem a valivým odporem, když to hlavní o co tu jde je brzdná dráha a chování v zatáčkách?

    Zimáky hodně tvrdnou. To je fakt. Může to trvat šest let, dýl, nebo klidně čtyři. Tak to je. Mluvíš jako ucho bez zkušeností. Kolik sad kol už ti prošlo rukama, prosímtě?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    21.7.2012 21:09 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nějak jsi se rozjel :-)

    Vděsí tě hodně info, že jezdíme na víc jak 15 let starých zimních pneu co mají vzorek "drapák" a za tu dobu se nesjel? Je to tvrdé jak dubový špalek, ale na sněhu super :-)

    Mnohem horší než kvalitní, ale staré pneumi připadlo přesednutí do auta co mělo nazuté čínské pneu neznámé značky. Kruháče co jsem běžně jezdil padesát "pohodaklídek" se s pneu od číňanů staly adrenalinovým sportem…
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    21.7.2012 21:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Už jsem si dlouho nezaflejmoval a zachtělo se mi. Je to vaše auto a vaše zodpovědnost. Moc mě to ale neděsí. Ztrácíte se v davu.

    Čínské gumy jsou jako čínská auta. Aspoň že Číňani jezdí na naše poměry velmi pomalu (jinak to tam ani nejde). Do Evropy bych to ale nepouštěl.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    21.7.2012 21:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mýlíš se. A víš co? Je mi to jedno. Budeš-li měnit gumy až po sjetí na 1.6 mm, tak za svou blbost zaplatíš ty, ne já.

    Kéž by tomu tak pokaždé bylo…

    21.7.2012 20:22 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jsi fanda britských motoristických pořadů, tak koukni na tohle.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 22.7.2012 10:04 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    máš ten odkaz blbě ale dostal jsem se do něj. Jistě že hodně sjetá guma špatně odvádí vodu, to nehodlám vyvracet. Jen varuju před paušalizováním a dogmatizací. Chování gum se může výrazně lišit v závislosti na mnoha věcech. Dokonce stejná guma se stejným dezénem může v jiném rozměru mít úplně jiné výsledky. Jedna bude ještě při 2 mm v pohodě použitelná a bude mít lepší vlastnosti než jiná při 4mm. Jedna guma skvěle drží stopu ale nemá ráda vodu, jiná zas vládne mokru ale má bídnou životnost a tak dále. Čtení testů gum je neveselá věc. Pokud z toho přímo nekouká reklama tak člověk zjistí že si nevybere. A pořád by mělo platit že auto se neřídí propagandistickýma heslama. Řidič by měl vědět že už má ty gumy horší a že když leje tak to bude klouzat.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    22.7.2012 11:15 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No hurá. Pokrok. Už píšeš přesně to co píšu i já. Paušalizace a dogmatizace jsem se nedopustil a žádná propagandistický hesla nepadla, takže je po sporu. Samozřejmě i guma úplně bez vzorku může být v pohodě použitelná a mít lepší vlastnosti než jiná, nová s 8 mm, třeba závodní slicky. Ne však při brzdění nebo zatáčení v mokru.

    Včera byl docela mokrý den a shodou okolností na silnicích přišlo o život snad 8 lidí -- většina kvůli blbosti řidiče. Blbost a mokro je extra vražedná kombinace, zvlášť když se k tomu přidají pneumatiky sjeté na 2 mm a něco, což má u nás kdekdo, o kterých si většina myslí, že jsou naprosto vyhovující, nemluvě o protektorech a gumách z Číny. Navíc jsou naše silnice nejděsivější v Evropě hned po Polsku. Najezdil jsem včera opět nějakých 150 km. Rychle se střídalo téměř sucho a lokální silný déšť. Na dálnici i silnicích byly louže a blbů byl taky dostatek. Prostě den jak stvořený pro autonehodu, a právě kvůli takovým dnům beru pneumatiky smrtelně vážně.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Dalibor Smolík avatar 21.7.2012 17:11 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Takže když má guma 3.1mm je skvělá a když má 2.99mm tak nestojí za nic?
    Tady je to o stanovení určitého limitu, který se bere za základ a nemusí to v konkrétním případě být pravda, ale od něčeho je potřeba se odrazit. Stejně tak mít styk s dívkou den po 15. narozeninách a den před nimi - následky mohou být fatálně rozdílné.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.7.2012 12:20 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    správná úvaha kolego (i když k téma tu by bylo spíše přirovnání zda jet v obci 49 nebo 51 km/h), jenže předřečník to postavil tak, že na 3 mm je nějaká magická hranice platná pro všechny gumy, že se tam u nich ta křivka závislosti brzdné dráhy jako nějak zázračně zásadním způsobem lomí či co ...
    22.7.2012 12:08 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Dokaž že to jsou píčoviny
    ty jsi s tím začal, tak bys snad měl být schopen obhájit, že nejsou
    i že pochází od výrobců.
    no tak třeba ... nebo mi budeš tvrdit, že Continental je firma na výrobu dřevenejch houpacích koňů a ten web je nějakej hoax?
    ne, koťátka žerou vymytý mozky jako ty, co si myslej, že jim to na těch novejch gumách fakt zastaví na poloviční vzdálenosti než na o trošilinku starších; a to je to brždění ještě docela jasný a jednoduše měřitelný, ale pojďme se bavit třeba o zatáčkách, jak odhadneš, kdy se ti to na těch gumách utrhne, a že by se to neutrhlo, kdyby měly o desetinu milimetru vyšší vzorek ...
    Opak je pravdou. Jsou to hluponi jako ty co kvůli sjetým pneumatikám ničí auta a ubližují nevinným.
    já jsem kvůli sjetejm gumám ještě žádný auto nezničil a nikomu neublížil; rovněž jsem nezaznamenal, že by tento důvod byl nějak vysoko ve statistikách, takže si laskavě přestaň vymejšlet

    btw, například, náš mediálně známý Janoušek měl taky sjetý gumy?
    Je silně nekorektní jak tady podsouváš, že mluvím o ... rozdílech výšky vzorku "desetin milimetru".
    vs
    Opakuju pro tvé dobro a konečně si to zapiš: jakmile pneumatiky sjedeš pod 3 mm, začne se ti velmi výrazně prodlužovat brzdná dráha (i zvyšovat nebezpečí smyku).
    ROFL :-D

    mno, je třeba 2,9 mm < 3mm slovy "pod 3 mm"?

    tvrdíš o "pod 3 mmm", že "začne se ti velmi výrazně prodlužovat brzdná dráha (i zvyšovat nebezpečí smyku)"?

    je 3 mm - 2,9 mm = 0,1 mm slovy "desetina milimetru"?

    ... dál to asi nemá smysl komentovat
    Mluvíš jak jeden z těch co se ani nepoutají a jezdí ve starých křuskách s neúčinnými tlumiči, unavenými pružinami, neudržovanými brzdami a na nebezpečných gumách. To je zhouba silnic.
    [Citation needed]

    velmi silně mi připomínáš jistého nejmenovaného kolegu ze Samotíšek, kterej tady mlel obdobný píčoviny o rozpadajících se starejch škodovkách, a jak furt vidí nějakou narvanou ve stromě

    tak jsem si sjel výpis nehod z jejich regionu, a statistika nějak jeho slova nepotvrdila

    už ani nevím, co pak říkal ...

    jo p.s. tuhle jsem viděl nějakou jízdu veteránů, no to byl nářez, to bylo nehod a mrtvejch, loukoťový kola, vzorek žádnej, odpružení všelijaký, brzdy pákový, žádný pásy, žádný airbagy ... tolik sežranejch koťátek najednou, no za to by se mělo zavírat na doživotí!
    22.7.2012 12:29 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To považuji za obhájené.

    Obávám se, že hlupoňům jako jsi ty není snadné vysvětlit ani naprostou banalitu.

    Zkusím to jak s dítětem: Když si koupíš nové gumy, mají zpravidla vzorek 8 mm. Jsou to moderní pneumatiky, dobře vedou stopu a dobře brzdíš. Na určitou dobu máš vystaráno. Chvíli trvá než se pneumatiky zajedou a dosáhnou své nejlepší kondice. Dalším ježtěním se gumy pomalu ojíždí, a tím se jejich vlastnosti nepatrně zhoršují. Dokud ovšem nenarazíš na limit 3 mm. Pod tři milimetry se totiž vlastnosti gumy na mokru začnou zhoršovat výrazně rychle dokud nenarazíš na zákonný limit 1.6 mm. Na něm ale už při krizovém zabrzdění na mokru na dálnici zastavíš klidně o devět délek vozu dál. Shrnuto: kdo nechce mít delší brzdnou dráhu na mokru, měl by gumy vyměnit jakmile hloubka jejich vzorku dosáhne hloubky 3 mm [1, 2], to znamená s bezpečnou rezervou. Brzdovou kapalinu taky měníš preventivně a brzdové destičky taky neměníš až když je pozdě. Vlastně, to u tebe asi neplatí.

    Mluvíš jak jeden z těch co se ani nepoutají a jezdí ve starých křuskách s neúčinnými tlumiči, unavenými pružinami, neudržovanými brzdami a na nebezpečných gumách. Jsi zhouba silnic [Citation absolutely not needed].

    Jízdy veteránů jsou pěkná věc, ale se touhle debatou nesouvisí o nic víc než tramvaje nebo letadla, stejně jako nějakej Samotíšek.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.7.2012 12:42 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To považuji za obhájené.
    hm, tví učitelé by měli jít vrátit plat, když ti nevysvětlili, že to, že něco prohlásíš, z toho ještřě nedělá pravdu a její důkaz
    Zkusím to jak s dítětem: Když si koupíš nové gumy, mají zpravidla vzorek 8 mm. Jsou to moderní pneumatiky, dobře vedou stopu a dobře brzdíš. Na určitou dobu máš vystaráno. Chvíli trvá než se pneumatiky zajedou a dosáhnou své nejlepší kondice. Dalším ježtěním se gumy pomalu ojíždí, a tím se jejich vlastnosti nepatrně zhoršují. Dokud ovšem nenarazíš na limit 3 mm. Pod tři milimetry se totiž vlastnosti gumy na mokru začnou zhoršovat výrazně rychle dokud nenarazíš na zákonný limit 1.6 mm. Na něm ale už při krizovém zabrzdění na mokru na dálnici zastavíš klidně o devět délek vozu dál. Shrnuto: kdo nechce mít delší brzdnou dráhu na mokru, měl by gumy vyměnit jakmile hloubka jejich vzorku dosáhne hloubky 3 mm [1, 2], to znamená s bezpečnou rezervou. Brzdovou kapalinu taky měníš preventivně a brzdové destičky taky neměníš až když je pozdě. Vlastně, to u tebe asi neplatí.
    Why test only at 3mm and 1.6mm? Why not 2mm? New tyres? You need to test over a full range of tread depths to find out at what point the lack of depth becomes critical.
    22.7.2012 12:54 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Za obhájené to považuju, protože se na tom shoduje většina organizací pro bezpečnost silničního provozu. K té hranici 3 mm se došlo právě na základě důkladných opakovaných testů. Co víc bych k tomu měl říct?

    Samozřejmě, pokud nemáš na to měnit gumy při 3 mm, můžeš na nich jezdit dál. Při 2 až 2,5 mm bych ale už měli měnit všichni. Víš vůbec jak vypadá guma s 1,6 mm vzorku? V mých očích vypadá jak smrt. Ony i ty moje s 2.5 mm byly od pohledu sjeté.

    Myslím, že nebude dlouho trvat a bude uzákoněna vyšší hranice hloubky dezénu. Jsem si jist, že kvůli tomu bude provedena další hromada testů. Doufám, že to bude dřív než moje malá začne chodit do školy, protože se tím o něco sníží riziko, že ji někdo srazí na přechodu (třeba ty).
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 22.7.2012 13:13 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    stejně jako se všichni silničně bezpečnostní odborníci shodli že nutně potřebujeme nový lékárničky s předraženým kelímkem od vlašáku zvaným resuscitační maska a návodem k použití u kterého nikdo neráčil určit jak má vlastně vypadat. A vzápětí potom, přesně ve chvíli kdy si to všichni museli koupit se zas všichni shodli na tom že ten kelímek je ouplně na pičuták, že se s tím dá príma ublížit a ten návod stejně při stresu u nehody nikdo číst nebude, takže to zas zrušili. Takže pokud budou experti dost radit a prodejci dost sypat tak věřím tomu že se dočkáme toho že bude limit 3mm. A pak zas někdo přitlačí a budou to 4mm. A tím se blížíme nebezpečně blízko scénáři který jsem popsal úplně na začátku téhle debaty.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    22.7.2012 13:28 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Lékárničky v Česku... no comment.

    Oprávněnost požadavků u pneumatik je ale snadno demonstrovatelná a o prospěšnosti zvednutí limitu z 1,6 mm třeba na 2,6 mm jsem přesvědčen. Nechápu jak vůbec někdo může být proti.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 22.7.2012 13:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mám trochu podezření, že to bereš příliš hystericky. Sice můžeš mít v hlavě představu, že změna zákonné hranice globálně zvýší autům vzorek, že zvýšení vzorku statisticky povede na snížení nehodovosti (což už vůbec není jisté), a nedej bože začneš tuhle „statistickou“ představu aplikovat na jednotlivé lidi.

    Problém je v tom, že na spoustu lidí takto aplikovaná statistika nefunguje. Třeba sama o sobě představa, že kavol (2mm) bude nebezpečnější než franta (3mm) je naprosto scestná, když si uvědomíš, které všechny faktory jsou řádově významnější nebo třeba tento konkrétní faktor eliminují.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.7.2012 13:32 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No projevilo by se to projevilo na průměrné brzdné dráze na mokru, což je dokázáno empiricky, takže by se to zákonitě projevilo i na statistikách nehodovosti.

    Snažíš se pokřivit co píšu. Přestaň zkreslovat. Je přece absurdní co mi podsouváš. Samozřejmě že Kavol na sjetých gumách bude míň nebezpečný než Trpišovský na nových, ale to už je úplně jiná debata.

    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 22.7.2012 13:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Fajn, takže moji pointu chytáš :).
    No projevilo by se to projevilo na průměrné brzdné dráze na mokru, což je dokázáno empiricky, takže by se to zákonitě projevilo i na statistikách nehodovosti.
    O tom už se tu psalo, že to vůbec nemusí platit. Empirie ti nedovolí moc přesně odhadovat budoucí chování lidí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.7.2012 13:45 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tohle může nechytit leda tupec.

    Jo, to máš pravdu, nicméně to není argument proti zvýšení zastaralého 1,6 mm limitu. Uvědom si taky co jezdilo za auta, když byl tento limit zaveden, a co to bylo za dobu. Třeba v Británii měli kdysi limit 1 mm a v některých zemích to platí dodnes. Tam kde moc neprší a nejezdí se po dálnicích a rychlých silnicích je to asi v pořádku.

    Další věc je povinné ESP. Já jsem rozhodně pro a čím dřív to bude, tím líp.

    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 22.7.2012 13:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    nicméně to není argument proti zvýšení zastaralého 1,6 mm limitu
    To máš naprostou pravdu. To nebyl argument proti zvýšení limitu.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.7.2012 14:11 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Další věc je povinné ESP. Já jsem rozhodně pro a čím dřív to bude, tím líp.
    Extrasensory perception? To by se určitě při řízení auta hodilo! ;-)

    Ne, vážně, nevim, co je ESP, ale třeba u takového ABS bych radši nejdřív viděl statistiku, která prokazuje, že ABS skutečně snižuje nehodovost. Ono to totiž klidně může být spíš tak, že tyhle podpůrné techonologie zvyšují sebevědomí a "odvahu" řidičů.
    22.7.2012 14:23 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    ESP.

    S ABS.

    Bez ABS.

    Není co řešit. Máš-li auto bez ABS, dej ho sešrotovat.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.7.2012 14:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To je všechno hezké, ale co se bezpečnosti řízení týče, jednoznačným faktorem číslo jedna je řidič. Proti hovadům na silnici ti je ASB, ESP atd. celkem nahouby. Tyhle techonologie totiž sice zvyšují tvou bezpečnost v nehodových situacích, ale zároveň výrazně zvyšují limit, kam až můžeš s autem zajít a co si můžeš dovolit při riskantních operacích.

    Sám se radši na ty videa ještě jednou podívej a polož si u toho otazku, s kterým autem si můžeš dovolit dělat větší prasárny - s ABS+ESP, nebo bez nich? Odpověď je celkem jednoznačná.

    Tam kde se starým autem bez ABS+ESP (takové, které ty bys sešrotoval) rozhodně nemůžeš riskovat předjíždění například na těsno v zatáčce za mokra, se silným autem s ABS+ESP bys do toho jít klidně mohl. A na tohle řidiči hřešej. Paradoxně tímhle způsobem mě může uškodit to, že někdo ABS+ESP, protože bez těchto technologií by mě neměl možnost ohrozit.

    Takže v první řadě je řidič - to je místo, kde je potřeba primárně zvyšovat (a vymáhat) zákonné povinnosti. ABS a ESP jsou až druhotný zlepšovák, který sice skutečně pomáhá, ale pouze v prostředí slušných řidičů.
    22.7.2012 14:58 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Samozřejmě. Základ je jezdit slušně. To není třeba dodávat.

    Na silnici by nám přechodně policejní stát prospěl. Fakt, klidně ať mají policajti checkpointy na každým kroku jako v Kosovu, ať měří na každý návsi, ať zabavují řidičáky a auta, ať má policie právo odstavit spěchající řidiče na dvě hodiny vedle silnice než vychladnou, ať loví řidiče z helikoptér, ať jezdí provokatéři v civilních autech. To množství mrtvých mě štve, zvlášť ty děti.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.7.2012 15:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Samozřejmě. Základ je jezdit slušně. To není třeba dodávat.
    To je třeba dodávat, zvlášť pokud by všechny auta měly ABS+ESP.

    Ad zbytek: Argument opačným extrémem? Děkuji nechci.
    22.7.2012 17:01 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Není co řešit. Máš-li auto bez ABS, dej ho sešrotovat.
    Dáš mi na nové? :)
    22.7.2012 17:14 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Je dost lidí co se rádo zdarma vzdá starého auta (s ABS) když si ho osobně odvezeš, zaplatíš pojištění, ekologický poplatek a projdeš s ním technickou.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.7.2012 17:23 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Že takových jsem ale viděl a určitě budou jinak v hrozně dobrém stavu... a za rok to budu řešit znova, protože tu budeš kázat, že auto co nemá ESP/eCall/airbag pro chodce/whatever patří do šrotu :)
    22.7.2012 17:43 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Darovanýmu koni... Za rok ne, to až za deset let.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.7.2012 22:40 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já si nějak nedokážu představit, v jakém stavu vůbec bude takové auto, které někdo dá zadarmo. Jelikož vidím, že i ty bez ABS nějaké peníze stojí, pokud jsou ještě nějak zachovalé, tak bych se toho bál. Zadarmo to sice možná bude mít ABS, ale na silnici bude daleko víc nebezpečné, než něco zachovalé co tolik elektroniky nemá. Teda, pokud to člověk vůbec dostane přes technickou :)
    22.7.2012 23:17 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Záleží co máš za známé. Niméně, připomínám ,že máme rok 2012. Většina aut má ABS od roku 1998 (+-, nechytejte mě za slovo). Čtrnáct let staré auto může být vcelkem použitelném stavu, ale zároveň je velmi obtížné ho ještě prodat. Kdo by si dneska kupoval čtrnáct let staré auto, když může koupit deset let staré a mnohem lepší do padesáti? Náklady za udržení v provozu takového auta činí za dva roky patnáct set za brzdové obložení, dva, tři tisíce opravu výfuku, další tři dva, tři tisíce za různé čepy a tlumiče, aspoň tři sta za žárovky, k tomu olej, brzdovka, chladicí kapalina (případně ještě brzdové kotouče a rozvody je-li třeba, případně palivové čerpadlo, akumulátor, svíčky, čerpadlo serva nebo cokoli jiného co se může podělat), plus tři až deset tisíc ekologický poplatek při přepisu, tisícovku za emise a technickou a nakonec povinné ručení. Spousta rodin má takové staré auto jako doplněk toho hlavního (např. moje, a právě, možná bohužel, prošlo technickou na další dva roky). Dokud plní účel a jeho provoz má smysl, je všechno v pohodě, ale jakmile se stane nadbytečným, nezbývá než ho buď nechat ekologicky zlikvidovat nebo někomu prodat, případně darovat. Když se náhodou potká někdo kdo se chce takového auta zbavit s někým kdo ho ještě rád užije, mají radost oba.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.7.2012 08:31 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No, to je právě ono. Když si do té opravy započítáš všechno to, co jsi vyjmenoval (což je dost pravděpodobné, protože prodat auto ve slušném stavu není takový problém, takže ho každý raději prodá, aby alespoň něco měl), tak tě to zrovna moc levně nevyjde.
    23.7.2012 09:30 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mluvím právě o autě ve slušném stavu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    23.7.2012 13:47 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Pak se asi každý pohybujeme v jiných kruzích. I staré auto, které je jinak v dobrém stavu, nějakou pro mě nemalou hodnotu má a neznám lidi, kteří by ho šmahem jen tak darovali, když by ho za nějakou desetitisícovku prodali.
    23.7.2012 16:25 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To není o kruzích, ale o tom, že auto v jinak dobrém stavu může mít vysokou zápornou hodnotu, právě protože jeho pouhé udržení na silnici i bez velkých poruch stojí nemalé peníze. Sám jsem takové auto nikdy neobdržel, ale vidím běžně, jak si taková auta mezi sebou předávají (zdarma, téměř zdarma nebo za protislužbu) bližší či vzdálenější příbuzní a kamarádi. Většinou jsou to Felicie, jedničková a dvojková Clia, obdobné Peugeoty, Saxa, (pominu-li Favority a ještě starší křápy, které už na silnice až na výjimky nepatří), Escorty, ale vzácně i stará Mondea, 406ky a podobně. Dost možná tomu předchází marná snaha je prodat. Kdo by to dneska koupil?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 23.7.2012 19:56 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    takovéhle darování nebo prodej za symbolickou cenu mívá jednu podstatnou výhodu. Protože se tak děje většinou mezi příbuznými nebo známými tak má to auto většinou snadno čitelnou minulost. Ví se kdy byl měněný olej, brzdy, filtry, často jsou k tomu k mání další věci, zimní kola, nějaká ta výbava, náhradní díly, zbytek oleje na dolívání. Jsou to maličkosti které kupujícího potěší a prodávající se zbaví krámů které by překážely v garáži a které by byly stejně neprodejné. Zkrátka auto za deset tisíc si v bazaru nikdo nekoupí protože to je sice použitelný ale šrot s velikánským otazníkem. Zatímco od bratrance to za podobně směšnou nebo ještě nižší sumu není problém. Akorát je tam jeden problém, když je kupující nemehlo co si neumí ani zkontrolovat olej nebo se mu nechce tak se snadno může stát že se prodávající stane nedobrovolným servisem.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    22.7.2012 14:36 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.7.2012 14:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Automobilová verze reklamy na Gilette Mach 3? :-D
    22.7.2012 14:59 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Which? není reklamka.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.7.2012 15:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ale bylo to hezké, efektní jak to ten řidič obrátil na boudu. Kvalitně zpracované drama. Aby divák jasně viděl, že přesně tohle se mu stane, pokud si nenechá do auta zabudovat tu (jistě dost drahou) technologii - ten řidič zcela jasně neměl jinou možnost, než to prostě vobrátit na střechu - zpomalit do zatáčky? Blbost! "S naší technologií žádnej takovej nesmysl jako snížit rychlost před ostrou zatáčkou dělat nemusíte."

    Opravdu chci vidět, jak tohle zvýší bezpečnost provozu.
    22.7.2012 15:39 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    V první řadě je to varování, že auta s vysokým těžištěm a úzkým rozchodem kol bez ESP se rády otáčí na střechu. Myslím, že tam padla cena nějakých 300 liber? To je prd. V nových autech už je to častěji než ne už v základu. Bohužel to taky povede k tomu, že výrobci aut budou ESPčkem maskovat neadekvátní podvozek. Většina lidí jezdí a vždy bude jezdit tak, že se jim ESP nikdy neaktivuje (mně se zatím rozsvítila jednou kontrolka při projetí nečekané louže na státovce, kterou bych v pohodě projel i bez něj, a pak při jízdě po makadamu nebo blátě, kde je to potřeba vypnout). V krizových situacích to ale zachrání dost životů, to je asi jasné. Jedeš nocí a skočí ti tam jelen/ožrala/dítě. S ESP ho objedeš, zatímco bez ESP bys ho srazil nebo skončil ve stromě.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 23.7.2012 21:50 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    když ti tam skočí jelen tak ho neobjedeš. Když bude daleko, uteče sám nebo to stihneš zbrzdit tak abys nemusel dělat nějaký podivnosti. Když bude blízko tak nestíháš nic.Když budeš hodně ve střehu tak možná stihneš brzdit dost rychle aby byl náraz trošku menší. Pokus o vyhnutí skončí nejspíš ve stromě nebo příkopě ať máš ESP nebo ne. Prostě proto že nemáš místo a čas. Poslední srnec kterýho jsme nabrali vyskočil z trávy asi dva metry před autem v rychlosti asi 50. Viděli jsme nad kapotou jen hlavu. Naštěstí šel z hlubokého příkopu takže byl nízko a nepřelítl do skla. Chvíli se vezl na předku, pak spadl a utekl. Škoda naštěstí žádná. Na tu vzdálenost by se nevyhnul ani Schumacher. To jen tak aby si někdo nedělal iluze že mu ESP umožní teleportaci, ignorování prostoru a cestování v čase.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    24.7.2012 11:46 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Když bude daleko, uteče sám nebo to stihneš zbrzdit tak abys nemusel dělat nějaký podivnosti. Když bude blízko tak nestíháš nic.

    Tyto vzdálenosti ale na sebe přímo nenavazují. Mezi nimi je nezanedbatelný rozsah, kde mám s ESP šanci vyhýbací manévr (aka losí test) zvládnout, ale bez něj ne.

    Poznámka: ano, jistě, existují lidé, kteří bez ABS a ESP dokážou brzdit a manévrovat stejně dobře a možná i lépe, třeba (dobří) soutěžáci. Je jich ovšem podstatně méně než těch, kdo si to o sobě myslí.

    24.7.2012 13:33 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Je jich ovšem podstatně méně než těch, kdo si to o sobě myslí.
    Na druhou stranu je jich stále podstatně míň, než těch, kteří si myslí, že s ESP a ABS taky vyberou cokoliv :)
    24.7.2012 14:07 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Teď je ještě zajímavá otázka, kolik z nich by si to myslelo i bez ESP a ABS. Obávám se že docela dost… Dá se samozřejmě argumentovat tím, že bez těch zkratek by se jim to auto utrhlo v nižší rychlosti a nenapáchalo (statisticky) tolik škody.
    24.7.2012 16:14 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ti co si to myslí si to nemyslí kvůli ESP nebo ABS, ale kvůli tomu, že mají nabušený bourák a jsou nesmrtelní machři.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 24.7.2012 19:49 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    vzhledem k tomu že srnce potkávám na silnici někdy i několikrát týdně tak mám pocit že u srnců to tak bohužel je. Buď přebíhá kdesi v dálce, v tom případě stejně brzdím protože kde je jeden často bývá další, nebo je ta horší varianta, srnec skáče těsně před auto. Typicky po ránu za šera a vzdálenost do 10 metrů. Vyhýbací manévr je na nic, ten srnec běží celkem rychle takže to není vyhýbání překážce ale křížení dvou drah pohybu. Vyhnout se není kam, dva nebo tři metry vlevo s rizikem že když to o pár decimetrů netrefím, napálím to do stromu. Naštěstí mi tam z blízka neskáčou, asi nemají rádi zvuk italského motoru, brácha s Citroenem trefil dva, jeden případ jsem popsal výše a na brzdy musel mnohokrát.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    24.7.2012 19:53 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No musím uznat, že většinou to takhle se srnci a srnami je, nicméně to je úplně jedno, že jo? Pořád zbývají jeleni, děti, cyklisté, losi, důchodci, mufloni, jiná auta, opilci, daňci a podobná verbež.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.7.2012 21:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak pokud jsou ti opilci za volantem, tak teda nevim...

    Aby se dalo říct, že ty technologie zvyšují bezpečnost provozu, to chce prostě statistiky.
    24.7.2012 21:55 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A co teprve takoví daňci za volantem.... Kratší brzdná dráha a možnost ovládat vozidlo při brzdění je pro mě dostatečným argumentem. Statistky nehodovosti jsou zajímavá věc, ale imho vedlejší. Něco jsem našel tady a potvrzuje to moji doměnku, že se to už leckdo snažil studovat (snad někteří dobře a nejspíš někteří špatně) a že to bylo k ničemu. Konec konců, řidiče nezajímá statistika, ale to jakou zda zastaví dřív a zda při brzdění neztratí nad autem kontrolu.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.7.2012 22:17 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Kratší brzdná dráha a možnost ovládat vozidlo při brzdění je pro mě dostatečným argumentem.
    the ABS is associated with ... a statistically significant increase in single-vehicle road departure crashes

    (ovšem to jistě píšou zrovna ti, kteří se "snažili studovat nejspíš špatně" :-))
    24.7.2012 22:44 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Korelace není kauzalita. Ano, možná se dá vidět mechanismus této korelace v tom, že lidé v té době řídící auta s ABS, tedy novější a tím pádem dražší vozy, měli větší pocit bezpečí, častěji přecenili svoje možnosti a možnosti vozu a tím pádem častěji skončili mimo silnici. Neznamená to však, že když sednu do auta s ABS, tak s větší pravděpodobností skončím mimo silnici. Mluvíš jako někdo kdo se statistikou nemá moc velkou zkušenost.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.7.2012 22:20 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Všechno záleží na tom, čeho chceš dosáhnout. Brzdá dráha + ovladatelnost a bezpečnost provozu jsou prostě dvě různé věci, ať se to někomu líbí, nebo ne.

    Já samozřejmě nemám nic proti tomu, když někdo ty technologie v autě chce (ať si tam dá jakoukoli legální technologii). Sám bych asi spíš v této chvíli bral auto s ABS, pokud bych teď kupoval. Nicméně jestli někdo chce dávat ABS a/nebo ESP všem povinně za účelem snížení nehodovosti, tak musí mít v ruce kvalitní důkazy, že ABS a/nebo ESP skutečně tu bezpečnost provozu zvyšují.
    24.7.2012 22:58 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Experimenty a testy, které hovoří jasně, jsou lepší než statistiky nehodovosti, které z principu hovoří nejasně, prostě protože to jsou statistiky.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.7.2012 23:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Experimenty a testy sice hovoří jasně, ale k jinému tématu.
    24.7.2012 23:04 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já mluvím o osobní bezpečnosti na silnici. O čem ty?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.7.2012 23:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já mluvím o osobní bezpečnosti na silnici.
    Nemluvíš. Mluvíš o délce brzdné dráhy a míře kontroly nad vozidlem ve smyku / v situacích, kdy hrozí smyk. To je téma, pro které jsou ty experimenty relevantní. Pro bezpečnost v provozu bohužel ne, resp. určitě ne samy o sobě.
    24.7.2012 23:56 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mluvím. Čím kratší budu mít brzdnou dráhu a čím menší je riziko, že nad ním ztratím kontrolu, tím lépe pro moji osobní bezpečnost a naopak.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    25.7.2012 00:53 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Aha, sorry, já nevěděl, že ty používáš auto jen na cvičáku nebo v podobných situacích, kde neexistuje vliv ostatních řidičů.
    25.7.2012 01:01 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    ... a na tos prosímtě přišel jak ... ?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    25.7.2012 06:48 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A ABS zkracuje brzdnou dráhu konkrétně jak?
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    25.7.2012 07:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nezkracuje ji samozřejmě vždy, např. na suchu na ni nemá prakticky vliv a ve výjimečných případech (vrstva sypkého sněhu) ji může dokonce i o něco prodloužit, ale v těch situacích, pro které bylo navrženo (mokro, sníh, led), brzdnou dráhu zkracuje, někdy i dost podstatně.
    25.7.2012 09:26 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Někde jsem tady odkázal na dvě videa s a bez ABS. Bohužel, třeba na štěrku nabo v blátě ABS dráhu prodlužuje, ale zůstává výhoda možnost při brzdění řídit.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 25.7.2012 19:57 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    nazval bych to spíš výhoda že auto při brzdění jede aspoň přibližně původním směrem. Ta možnost řízení je spíš fiktivní, většina normálních řidičů nemá tréning rallyového jezdce, skořepinovou sedačku a šestibodové pásy, takže při nouzovém brzdění se bude tak nějak šprajcovat za volantem s vykulenýma očima a na řízení nebude ani pomyšlení.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    25.7.2012 20:12 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ne, tohle je snůška nesmyslů. Zaprvé, když člověk brzdí, tak vždy chce, aby auto jelo tam kam mu řeknu. Například když chci zabránit kolizi nebo vyjetí ze silnice. Zadruhé, není na tom nic fiktivního. Bez ABS když brzdíš, dostaneš smyk a jedeš zcela nekontrolovatelně kamsi. dyž máš ABS, můžeš točit volantem a ovlivnit tím směr pohybu. Žádná fikce. Fakt. Žádné závodnické umění, i když to samozřejmě pomůže vždy. Škola smyku by měla být samozřejmostí. Já ještě nebyl, a určitě chci jít tento rok, ale i bez ní už jsem zažil situaci nebo dvě díky kterým jsem musel prudce zabrzdit a podařilo se mi díky ABS auto nasměrovat mimo to kvůli čemu jsem brzdil (jednou hromada sněhu a jednou auto co mi nedalo přednost). Nebyly to žádné extrémní situace, protože si při jízdě nechávám velké rezevy, takže nevím jestli bych bez ABS nutně naboural, ale je to pravděpodobné.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    26.7.2012 10:01 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    takže nevím jestli bych bez ABS nutně naboural, ale je to pravděpodobné.
    věř a víra tvá ...

    mně jeden kretén nedal přednost docela nedávno; špatně jsem to vyhodnotil, viděl jsem "lepší" auto, tak jsem si říkal, že si debil věří, že se rozjede, tak jsem akorát sundal nohu z plynu a brzdil motorem když jsem viděl, že se tam cpe, no a ten idiot hned za křižovatkou zastavil, ještě ani nebyl pořádně dotočenej

    no ubrzdil jsem to

    bez ABS

    tolik k "pravděpodobně" - to slovo zní obzvlášť vtipně po několikerém odmítnutí statistik
    26.7.2012 14:42 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nějak mimo, ne?

    Aha, takže tys jednou něco ubrzdil bez ABS a něco z toho podle tebe vyplývá?

    Já neodmítám statistiky, jen na nich vidím jen to co na nich je. Jak jsi přišel na takovou blbost? Jo, aha, tys to vůbec nepochopil.

    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    26.7.2012 14:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Aha, takže tys jednou něco ubrzdil bez ABS a něco z toho podle tebe vyplývá?
    Ale vždyť ty používáš stejný arugment, akorát pro-ABS.

    Já si taky myslim, že z toho nic neplyne. Proto jsem požadoval statistiky.
    26.7.2012 15:21 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Můj argument je jediný a neměnný: výsledky testů. Historky o tom jak jsem se díky ABS vyhnul incidentu jsou jen moje zkušenosti, které jsou v souladu s testy.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    26.7.2012 15:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A v čem jsou ty testy lepší než ten kavolův test bez ABS?
    26.7.2012 16:07 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Napiš do ADACu a do EuroNCAP, že vyhazují zbytečně peníze za testy, když by se mohli zeptat Kavola co si o tom myslí.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    26.7.2012 19:20 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Proč bych to dělal? Já přece souhlasil, že kavolův test o ničem všeobecně nevypovídá. Stejně jako ty testy. Ani jedno totiž není relevantní statistika.
    26.7.2012 20:55 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nesmysl. Ty testy vypovídají jasně o konkrétních věcech. Kavol žádný testy neudělal. Relevantní statistika je pěkná věc, ale konkrétní výsledeky experimentu jsou lepší. Ty nemáš žádnou zkušenost s vědeckou prací, což?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    26.7.2012 21:48 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ok, tak když seš takovej velkej vědec, tak mi řekni, jakým způsobem bude vědec hledat odpověď na otázku "Snižuje technologie XYZ počet a/nebo vážnost nehod?"

    Že by šel na cvičák meřít chování nějakého konkrétního auta se zkušeným řidičem, navíc v prostředí izolovaném od jakýchkoli faktorů běžného provozu? Anebo že by spíš sestavil statistiku, kde by měřil, jak si vedou auta s XYZ a auta bez XYZ v běžném provozu během třeba celého roku nebo i více let?
    27.7.2012 00:41 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To je sice zajímavá otázka, ale mnohem zajímavější, užitečnější, snadněji měřitelné a víc vypovídající je ptát se zda ta nebo ona technologie zkracuje brzdnou dráhu a zlepšuje ovladatelnost vozu. Zbytek je omáčka.

    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 26.7.2012 20:14 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    dnes už je celkem známo že EuroNCAP je významnou částí marketingu a že se konstrukce vozidel optimalizuje pro výsledek testu. Testy určitě nejsou zbytečné ale jejich výsledky se často používají jako reklamní tah a propaganda. Taky je mi celkem jasný že Kavol nechtěl říct že ABS je zbytečný, jen kontroval poněkud nesoudné vychvalování schopností toho čudlíkátoru. ABS i ESP určitě přispívají bezpečnosti ale rozhodně nejsou všemocné. Jen posouvají limity. Napsat že když mám ABS tak můžu při brzdění řídit a nedostanu smyk je ryzí naivita. Můžu říct že je menší riziko smyku. O kolik je menší? Nevím, netroufám si odhadnout a popravdě řečeno, nevím co bych si s takovou informací počal. Dlouhý roky jsem jezdil ve vozidlech bez ABS, většina z nich neměla dokonce ani posilovač. Světe div se, jde to. Ve sněhu, na náledí, jen to chce trošku myslet na to co dělám. S ABS je to jednodušší, drží to směr a snad by se to dalo i do jisté míry řídit. Ale tvrdit že nedostanu smyk?
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    26.7.2012 21:01 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ano, to je známo a je to v pořádku.

    Propaganda? :-)

    Nikdo neřekl, že cokoli je všemocné.

    Překrucuješ co jsem napsal, aby to znělo naivně. Není smyk jako smyk a každá věc má svoje limity, takovou samozřejmost mi opravdu nemusíš vysvětlovat. Děláš blbce akorát ze sebe.

    Zjisti si něco o výsledcích testů s a bez ABS/ESP.

    Jasně že jde jezdit lecčím, taky jsem lecčím jezdil, ale proč v dnešní době vědomě jezdit málo bezpečným autem? Umím si představit tři možnosti: (1) z nedostatku financí, (2) z lásky k tomu autu (např. sběratelé a fandové do veteránů a klasických aut apod.) nebo (3) z ryzí blbosti a ignorance.

    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 26.7.2012 22:19 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    já si myslím že to v pořádku není, poněkud to snižuje důvěryhodnost testů. A ano, tvoje příspěvky opravdu vyzněly tak jako by bez ABS muselo nutně brzdění skončit nekontrolovaným smykem, což není pravda, zatímco s ABS můžu dělat cokoliv a nic mi nehrozí, což samozřejmě taky není pravda. A teď si musím ujasnit jestli mám málo bezpečný nebo dost bezpečný auto. Mám jen dva airbagy který teda v žádným případě nehodlám použít, předpínače pásů, odpojovač dodávky paliva a ABS s rozdělovačem brzdné síly. Stačí to nebo jsem blb a ignorant?
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    26.7.2012 22:38 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    seš blb a ingorant

    těch airbagů je samozřejmě málo, čím víc airbagů, tím víc adidas

    navíc nemáš ESP

    a taky eCall

    a taky nemáš nějakou serepetičku, kterou začnou prosazovat do požadavků na auta příští rok; sice ještě nevim, která to bude, ale něco se určitě najde - takže seš úplně jasná mrtvola
    PepaSFI avatar 27.7.2012 20:42 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    že bych si nějakej ajrbák přimontoval? (ten web bohužel zahynul na vyšumění tématu)

    Že jsem blb a ignorant už dávno vím, ještě loni touhle dobou jsem jezdil autem které nemělo ani posilovač a v pasivní bezpečnosti překonávalo motocykl jen tím že se to nemuselo při zastavení podpírat aby s tím člověk neupad. Po dvanácti letech pořád žiju.

    Další téma silničních doomsayerů, problém který je potřeba řešit i kdyby to mělo zachránit jen jeden kdoví co, budou zřejmě pneumatiky. Dnes v radiožurnálu už s tím začali. Spousta sebevrahů a pirátů totiž jezdí v létě na zimních gumách. Objevil to průzkum jedné nejmenované gumárenské společnosti. To se bude muset zakázat, vždyť by to mohlo zachránit možná i 20% čeho vlastně? Jo, už vím, peněz na tržbách.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    27.7.2012 00:46 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jak? IMHO nesnižuje.

    Zase překrucuješ. Absolutně jsem nenapsal, že brzdění bez ABS musí nutně skončit nekontrolovatelným smykem! Jen když se zablokují kola samozřejmě!!! OMG.
    zatímco s ABS můžu dělat cokoliv a nic mi nehrozí, což samozřejmě taky není pravda.
    Samozřejmě že to není pravda a nechápu proč vymýšlíš takové blbosti jen abys pak konstatoval, že to jsou blbosti.

    Pokud jsi blb, a to vzhledem k tvému blábolení nemohu vyloučit, tak to nikterak nesouvisí s tím jaké máš auto.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    PepaSFI avatar 27.7.2012 22:52 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    z mého pohledu snižuje. Když se dozvím že auta se optimalizují pro úspěch v testu který se stal nutností pro tržní úspěch, mám nutně dojem že přestává záležet na bezpečnosti. Každého zajímá jen kolik auto dostalo hvězdiček. Samozřejmě jich dostalo pět, to už jinak ani nejde. Čtyři dostávají jen šroty pro blby a ignoranty za to že mají málo červenou výstražnou nálepku.

    Jsem rád že se mi podařilo nabourat tvou bezmeznou důvěru ve schopnosti ABS do té míry že sám vyvracíš své vlastní tvrzení. Kéž bych měl tu moc dokázat to u více řidičů. Možná by se míň těch skvělých a dokonale vybavených aut rozbilo poté co si jejich řidiči mysleli že s ABS nemůžou při brzdění dostat smyk. Opravdu to není tak že, cituji příspěvek jednoho místního diskutéra kterého snad poznáš:
    Bez ABS když brzdíš, dostaneš smyk a jedeš zcela nekontrolovatelně kamsi. dyž máš ABS, můžeš točit volantem a ovlivnit tím směr pohybu.
    Konec citátu. Auto bez ABS nemusí nutně dostat smyk a i s takovým autem můžeš točit volantem a ovlivnit směr. Jen se to musí víc umět a proto se to nedoporučuje. Ono se to moc nedoporučuje ani s ABS. Docela by mě zajímalo jak se k tomu staví výrobci vozidel. Zítra se mrknu do návodu od bráchova Citroenu. Já tam mám jen stručnou zmínku že to umožňuje kontrolu nad vozem při nouzovém brzdění a velikou výstrahu že když zasáhne ABS tak to znamená že s adhezí je to bída a bacha na to.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    27.7.2012 23:59 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Bez ABS když brzdíš, dostaneš smyk a jedeš zcela nekontrolovatelně kamsi. dyž máš ABS, můžeš točit volantem a ovlivnit tím směr pohybu.

    Konec citátu. Auto bez ABS nemusí nutně dostat smyk a i s takovým autem můžeš točit volantem a ovlivnit směr. Jen se to musí víc umět a proto se to nedoporučuje. Ono se to moc nedoporučuje ani s ABS. Docela by mě zajímalo jak se k tomu staví výrobci vozidel. Zítra se mrknu do návodu od bráchova Citroenu. Já tam mám jen stručnou zmínku že to umožňuje kontrolu nad vozem při nouzovém brzdění a velikou výstrahu že když zasáhne ABS tak to znamená že s adhezí je to bída a bacha na to.

    To, že se dá občas zvládnout brždění i bez ABS a že se dá někdy nezvládnout s ním, nic nemění na tom, že je zatraceně hodně (a jak se technologije zlepšuje, je jich čím dál víc) situací, ve kterých právě ABS/ESP je tím faktorem, který zabrání tomu, aby se auto dostalo do smyku, a umožňí řidiči zachovat si kontrolu. Obráceně je tomu jen v hrstce specifických situací.

    PepaSFI avatar 28.7.2012 18:48 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    no a o co se tady celou dobu snažím? Vysvětlit že ABS nezvládne všechnno a že je lepší vozidlo do mezních situací pokud možno nedostávat. Auto s ABS určitě bude pro krizové situace ve výhodě ale radši si to nepřipouštím. Mohl bych si na to zvyknout a troufat si víc než je zdrávo.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    30.7.2012 07:23 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Pokud "si zvykáte" tak to už jste v situaci kdy je na čase začít řešit, zda by nebyly lepší místo airbagů železné ostny na volantu směrem k řidiči :)

    Stejně tak jako na ABS si asi zvyknete na dobré brzdy typu "kdyby něco tak snadno zastavím na metru", proto je nutné v zájmu bezpečnosti mít hodně sjete brzdové destičky a s posilovačem brzd opatrně, brzdový asistent do vašeho auta nesmí už vůbec, to by znamenalo že byste byl schopen využít brzdného efektu na maximum a to přece nechcete, potřebujete žít (a umírat) v té nejistotě...

    Já osobně dávám přednost prvkům aktivní a pasivní bezpečnosti, dále prvkům zlepšující vlastnosti vozu i v nekritických situacích, a s tím vším jezdím opatrně :D Vaše ostny na volantu bych si fakt nelajs, to raději navštívím psychologa. Samozřejmě všem ostatním cizím lidem se kterými sdílím dopravní trasy doporučuji ty ostny ;)
    5.8.2012 15:05 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Aniž bych chtěl odmítat kritiku těch testů, ostatně kritizovat lze kdykoli cokoli, tak je třeba pamatovat, že byly vymyšleny tak, aby jejich výsledky reflektovaly bezpečnost vozů a využily věcí jako je marketing a konkurence v zájmu spotřebitelů. IMHO se Euro NCAP testy významně zasloužily o zvýšení bezpečnosti aut. Souhlasím, že třeba čtyřhvězdičková Škoda Fabia je šrot pro blby a ignoranty kde nálepky jsou nade vše, ale na druhou stranu se výrobce právě díky crash testům bezpečností vůbec zabýval a udělal co bylo potřeba k získání čtyř hvězdiček, což se na bezpečnosti projeví.
    Jsem rád že se mi podařilo nabourat tvou bezmeznou důvěru ve schopnosti ABS ...

    V žádným případě u mě nehrozí žádná bezmezná důvěra k ničemu. To je čistě tvůj výmysl kterým se snažíš získat nade mnou nekorektně navrch. Takže pohov.

    Když v autě bez ABS šlápneš na silně brzdu, zablokují se ti kola a ztratíš kontrolu nad řízením. To je prostě fakt. Samozřejmě, a to nikde v nejmenším nezpochybňuju, že třeba i jediné kopnutí ABS znamená, že je třeba zpomalit a přizpůsobit styl podmínkám. Stejně tak ESP, pokud se rozsvítí kontrolka, měl by řidič zpozornět, zpomalit a být rád, že nenaboural. Vidím tyhle bezpečnostní systémy podobně jako záložní padák při seskocích nebo helmu při jezdění na kole...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    25.7.2012 20:21 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To možná tak na suchém a hrubém asfaltu, jakmile je povrch aspoň trochu kluzký, to přetížení nijak velké není. Jen je potřeba nezmatkovat a naučit se otáčet volantem plynule a nestrhnout ho. Pak se člověk až diví, co všechno se dá pod tvrdou brzdou s autem po troše tréninku zvládnout.
    26.7.2012 09:28 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    ... po troše tréninku zvládnout.
    vs
    většina normálních řidičů nemá tréning rallyového jezdce
    mno ... pánové, tak o čem se tu vlastně bavíte?

    škola smyku? - super, že zrovna Vy jste na ní Michale byl, ale většina normálních řidičů za sebou nic takového nemá
    26.7.2012 10:00 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mezi školou smyku, kde člověk absolvuje výklad a pak si pár hodin trénuje manévry na cvičné dráze, a "tréninkem rallyového jezdce" je podle mne zatraceně velký rozdíl.
    26.7.2012 10:51 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    i ten jezdec rallye nějak začínal, žádnej učenej z nebe nespadl, že si zrovna představíte někoho, kdo má za sebou léta praxe a poličku plnou trofejí, hm ... ten rozdíl mezi tou školou a tím rallye je v míře, nějak plynule rostou zkušenosti, kdežto rozdíl mezi běžným ježděním a školou je vpodstatě skokový, propastný, to se IMHO nedá srovnávat
    gtz avatar 24.7.2012 23:36 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No zapomínáš na to, že srny rády chodí v páru a to je pak opruz poznat, která to je. Zda již jsou obě pryč nebo teprve bude ta druhá skákat. Já jsem je potkal v lese mezi "Zastávkou a Zbraslaví", možná to tam znáš (myslím, že určitě jo) a jako tam večer není nic moc vidět a nevěděl jsem co si mám počít s rukama nohama. Auto létalo ze strany na stranu ESP se rozsvítilo a nějak jsem to ustál. Ale měl jsem kliku, že nikdo nejel v protisměru. Onehdy večer jsem tam potkal pár prasat s mladýma. Naštěstí to bylo za dne tak se dalo dost dobře vyhnout. Když jsem vzal před pár lety zajíce tak to byla celkem bomba (odnesl to jen plast pod nárazníkem), kdyby to byl srnec tak nevím, auto by to asi odskákalo hůř.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 25.7.2012 19:44 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    však tam píšu že i když je srnec daleko, je lepší brzdit protože může jít další. U Zbraslavi (u té u Brna) to znám, párkrát jsem tudy jel když byla stará Jihlavská uzavřená. Celkem dobrý silnice, minimální provoz ale kolem toho lesa to po ránu bude srnčí rajon. To vyhýbání je vážně riskantní, není na to čas a místo. ESP pomůže když dojde na limity vozidla ale v těchhle případech spíš dojde na limity řidiče. Jediné co se dá smysluplně udělat je brzdění. Otázka je kolik lidí dokáže opravdu nouzově brzdit. Většina lidí instinktivně povolí, to záporné přetížení je velká síla a ještě když začne drnčet ABS tak člověk reaguje sice pochopitelně ale nesprávně. Doporučuju si někde v bezpečí vyzkoušet co brzdy dokážou. Ta síla je strašná.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Limoto avatar 21.7.2012 17:57 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Taky teď dělám.. Výhodu jsem teda měl v tom, že už před autoškolou jsem měl různý příležitosti řídit, takže sem byl trochu v obraze, nicméně v normálním provoze bych byl stejně úplně v tahu. Na co bych si v autoškole fakt postěžoval je trenažer - první dvě dvouhodiny. Ta první se v první půlce skládala z instruktážního videa (jak se zapínají pásy, čím se zatáčí...), vtip byl v tom, že jsem seděl před přístrojovkou Fábie a software byl na Feldu. Třeba zapínání mlhovek tím kulatým univerzálním VW bazmekem jsem naprosto nepochopil, na to jsem se musel ptát... Jízda na trenažeru byla hrozná, plyn měl asi tak pár poloh, přičemž poloha, ve které by se dala držet rychlost tam fakt nebyla, rozjezdy byly celkově divný (ono když se to nerozjíždí...) a úplně nejhorší byla brzda - zaprvé vůbec nebrzdila (což mě nutilo na ni dupat silou, to kdybych udělal v autě, tak bych si pěkně naryl), ale hlavně měla strašnej lag - prostě jsem chtěl zabrdzit na 60, tak jsem v 60 pustil brzdu a přestalo to brzdit až když jsem měl ani ne 40... Ještě mě zarazily převodový poměry - v 90 na 4ku 4000RPM?

    Jízdy v normálním autě jsou po té hrůze najednou úplný vysvobození. Jezdím s Fabiema 1.2 HTP (s nula červenejma písmenama), su rád, že to není Diesel, ale jinak je to hrozný - v padesáti na trojku se to dusí do kopce (když se zapne klimatizace, tak je to fakt katastrofa), přijde mi, že ve Favoritu bych to vyjel líp i na 4ku. Určitě si to nikdy nekoupím, ale to jsem věděl už předtím :) Instruktor, se kterým většinou jezdím, je strašnej pohodář a vždycky si s ním skvěle pokecám, takže tady taky pohoda. Jednou jsem jel s jiným a ten mě docela nervoval, takže sem pak u autoškoly sedl na kolo, naprosto neuvěřitelně se na něm rozjel a užíval si ten pocit, že mi do toho nikdo nekecá :-D

    Luk avatar 21.7.2012 18:06 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Trenažér jsem v autoškole neabsolvoval. Byly dvě možnosti - buď jít na trenažér (pamatující snad nástup Husáka k moci), nebo si připlatit asi 3 stovky a odjezdit to v autě. Skoro všichni si vybrali druhou možnost. Trenažér mohl mít přínos snad jen pro někoho, kdo v životě nekroutil volantem ani v pouťovém autíčku na autodromu. Každá hodina navíc na silnici ve skutečném autě dá člověku mnohem víc.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Limoto avatar 21.7.2012 18:08 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    No, mě nejvíc dojímá to, že budu mít na trenažeru ještě další dvojhodinu někdy teď, v půlce jízd, s tím,ž e tam bude jízda po dálnici a nácvik rizikovejch situací (prasata, padající stromy). Takže z auta zase přesednu na tu hrůzu...

    Dreit avatar 22.7.2012 08:30 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Já měl jen krizový situace (kanec na cestě a červená na semaforu). Moje rada - dupej na brzdu jako nikdy v životě - jinak to nereaguje a naměří ti to moc velkou reakční dobu :-D

    Nope
    Limoto avatar 22.7.2012 14:56 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    No, co jsem slyšel od kámošů, tak to místo, kde ty krizovky vznikají, je pokaždé stejný a dá se docela dobře poznat, takže se předháněli v tom, kdo má větší skóre :-D Ono taky ten trenažer ti zapnou, jdou pryč a maximálně ti přijdou přepnout "level", takže se ani nedivím :-)

    A jedna super hláška z trenažeru - při jízdě městem tam byl kruháč a uprostřed pomník s nápisem "Zde leží neznámý řidič" :-D

    Dreit avatar 22.7.2012 16:47 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Kanec je vidět u kraje lesa a otázka je jen kdy vyběhne. Trochu brzdi hned jak ho uvidíš, ale nezastav dřív, než vyběhne, to už ti neuzná :-)   Mě level snad ani nepřepínali....ono to snad ani nešlo :-D

    Sakra tak to máte nějakou novější/starší verzi, já tam kruhák nikde neměl! Ale zato tam jel vlak českých drah :-D

    Nope
    22.7.2012 17:04 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ten trenažér na kterém jsem jezdil měl i funkci naklánění - bylo to na nějakých pístech a když se vzala ostřeji zatáčka, tak se to solidně naklánělo. Jednou jsem tam měl takovou hodně zatáčkovitou trať; po tom co jsem ji natrénoval a instruktor byl dále, jsem to vzal řádně z ostra :D Dost mě to bavilo :D
    Dreit avatar 22.7.2012 18:18 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Tak to já měl interaktivní asi jen to, že když jsem dal blinkr, tak v interiéru blikala kontrolka :-D

    Nope
    kyknos avatar 22.7.2012 16:28 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    jo to jo, v trenažeru je potřeba DUPAT...

    ...jenže pak mě posadili do nějaké toyoty a učitelka řekla rozjeď se a zastav... dupnul jsem na brzdu stejně jako v trenažeru, toyota se zastavila na místě a nepřipoutaná učitelka to vzala hlavou o sklo
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Dreit avatar 22.7.2012 16:43 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Jaj, to ji nezávidim :-(  Na mě zase řvali že brzdim moc pomalu - začal jsem brzdit dřív a na místo kde jsem měl stát jsem přijel hezky pomalu....ale asi to podle nich bylo špatně :-D  Na brzdu prostě dupat odmítám, chci jezdit jak autem, tak i na mopedech a starých strojích, kde nejsou fičury jako ABS apod. Představa že na fichtlu v šedesátce dupnu na brzdu je fakt směšná (udělal jsem to v poloviční rychlostí a brzda se radši úplně zasekla :-) )

    Nope
    Dalibor Smolík avatar 21.7.2012 20:06 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Trenažér v době, kdy jsem chodil do autoškoly, bylo scifi. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Luk avatar 21.7.2012 20:16 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ale už v půlce 80. let se používaly běžně.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    21.7.2012 21:10 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Myslíš ty s promítačkou a průhledným diskem s trasou co se ti točil nad hlavou? :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    gtz avatar 21.7.2012 21:15 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ano, jistě, :-) no na tom trenažéu se dělaly testy a pak jsi teprve mohl jít na cvičák a tam jezdit s autem na vysílačku. A následně pár hodin mimo město a následně teprve do Brna. Stav z roku 1982 co si pamatuji.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Marián Kyral avatar 22.7.2012 07:25 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Počkej, to jako skutečné RC auto? To bych chtěl :-D

    Já dělal řidičák někdy v 1994-95, trenažér nic, jeli jsme na cvičiště, tam jsme asi hodinu jezdili dokola mezi kužely. Bylo to mírně do kopečka, takže rozjezdy do kopce taky byly. Pak učitel říkal: "Fajn, jedem na cestu." Nějak jsem to nečekal a byl jsem z toho tak vyklepaný, že jsem málem netrefil vrata. Následně jsem v křižovatce kouknul, kde je ta dvojka a málem jsme skončili v příkopě. No a zakončil jsem to tím, že jsem zastavil na chodníku. Obrubník byl ve stejné úrovni jako silnice a nějak jsem to nezaregistroval :-D

    Další jízdy už byly naštěstí lepší.
    PepaSFI avatar 22.7.2012 09:26 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    jo skutečně RC auto, normální škodovka stopětka, uvnit reprák kterým tě učitel dálkově seřvával a dálkově ovládaná brzda kdyby někdo chtěl projet plotem. Když jsem s tím jel tak mi to učitel omylem stopnul, auto sebou strašně škublo, já se lek jak sviň a z repráku se ozvalo "pardon, to mělo bejt vedle".
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    22.7.2012 18:18 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No to je síla! U nás ve městě (15k obyvatel) mě v roce 2002 prostě posadili do káry a jedeme do provozu. Takže jsem první den jel na sakra rušnou (a klikatou) silnici a pak ještě klasika po městě. Do té doby jsem se jenom naučil popojíždět po prázdným parkovišti...
    Dalibor Smolík avatar 23.7.2012 14:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já jsem měl první jízdu z Vršovic do Nuslí a pak na Karlák, hustě sněžilo a na silnici byla 10 cm vysoká břečka sněhu a stmívalo se :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Luk avatar 21.7.2012 21:25 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jo. Ale osobně jsem v tom nikdy neseděl ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Dreit avatar 22.7.2012 08:31 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    To se kupodivu leckde používá ještě teď :-D

    Nope
    23.7.2012 18:05 otec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak tuhle příšernost jsem zažil (skleněný kotouč nad hlavou a promítačka - resp. spíš něco jako meotar). Strašně nepříjemně to skřípalo jak se to sklo pohybovalo a když to skončilo, bylo mi skoro stejně zle jako předtím na VFX Doomu...
    23.7.2012 18:08 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Vzpomínám jak nás instruktor varoval, abysme nepodceňovali nelibé pocity ze simulátoru, že prý občas docházelo k zeblití se žáka. Mně se to ale líbilo, skoro stejně jako ta Felicie na letišti, která následovala hned další týden.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    gtz avatar 23.7.2012 20:58 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Už si na to nepamatuji, ale nebylo to tehdy nic moc, já jsem dělal AŠ v celkem hodně velkém vedru a ta místnost byla jaksi nic moc větraná a tehdy tam bylo celkem hodně vedro a dusno. Už je to hodně dávno (1982)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    23.7.2012 20:26 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Taky jsem v tom "jezdil". Mělo to ješte tu "výhodu", že se do toho nějak dostávalo AM vysílání rádia :-)
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    Dalibor Smolík avatar 22.7.2012 02:16 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    To jo, ale v roce 1972 ani náhodou :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Dreit avatar 22.7.2012 08:21 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    pamatující snad nástup Husáka k moci

    Právě že tohle není vůbec pravda, jednou jsem si ten typ opsal a zjistil, že se to pořád prodává, akorát místo CRT (zpětná zrcátka) už se používá LCD, interiér je myslim Fabia.

    Rozhodně kdyby upravili Racer http://racer.nl a dali to jako trenažér, tak tam jezdim i docela rád :-)

    Nope
    Luk avatar 22.7.2012 14:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Právě že tohle není vůbec pravda
    V daném případě to pravda byla (trochu jsem samozřejmě přeháněl - ale byly to tytéž kusy, jako tam byly v půlce 80. let a už tehdy měly něco za sebou).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Limoto avatar 22.7.2012 14:59 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Já jsem "jezdil" na tomhle

    Dreit avatar 22.7.2012 16:52 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    http://www.jkzsim.cz/cz/ridicske-trenazery/at-99-vrt-2m/

    Já jezdil přesně na tomhle, už nikdy víc! A vedle byl ještě trenažér, kde se učilo řadit - stodvacítka s tachometrem, "zvukem motoru" závislým na otáčkách, sedačka, řadící páka, pedály a....to bylo všechno :-D  Vim že se spolužákem jsme se předháněli v tom, kdo z toho vytáhnul nejvíc, já se dostal myslim až na 120km/h....ale ten zvuk, to se nedalo!

    Nope
    Limoto avatar 22.7.2012 17:04 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Ta projekce musí být o dost lepší, já jsem měl před sebou tři monitory a to podstatný bylo vždycky zrovna na té hraně. Třeba když jsem jezdil mezi kuželama, tak ty byly hnedka z kraje toho pravýho monitoru a ten rám ve mě furt vyvolával pocit, že je tam ještě docela dost místa. Prostě úplně k ničemu, takový "ježdění"... A ta projekce by to taky nezachránila.

    Dreit avatar 22.7.2012 18:20 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Nejlepší je vyfasovat za městem na parkovišti nějakou starou herku a tam se ty základy naučit, trenažér je....jako hrát arkádu :-(

    Nope
    21.7.2012 18:07 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Dvě hodiny na trenažéru? :-D Nechtěl bych. Co to máš za autoškolu? Moje první hodina v autoškole vypadala tak, že jsme se sešli na cvičáku, kde jsme asi 10 minut projížděli zatáčky a tak. Pak instruktor řekl "No, docela to de, jedem do provozu. Já ti budu říkat, co máš dělat". A vod tý doby jsme jezdili jen v provozu... Je ale fakt, že HK není Praha...

    Auto bylo nějakej malej Renault (myslimže Clio, to nový) s vyšlochtanou spojkou, nebylo to asi vo moc lepší než to HTPčko...
    Luk avatar 21.7.2012 18:18 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Moje první hodina v autoškole vypadala tak, že jsme se sešli na cvičáku, kde jsme asi 10 minut projížděli zatáčky a tak. Pak instruktor řekl "No, docela to de, jedem do provozu. Já ti budu říkat, co máš dělat". A vod tý doby jsme jezdili jen v provozu...

    Já jsem začínal přímo v provozu - za tmy (podzimní podvečer), na čáslavském sídlišti. Vyjeli jsme ale hned na okresky, na kterých jsem ty dvě hodiny strávil. Město (myšleno KH, čili žádný hustý provoz, zato ale úzké uličky) přišlo až při druhé jízdě, cvičák při třetí nebo čtvrté.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Limoto avatar 21.7.2012 18:20 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    No, tady jednak v okolí asi žádnej cvičák není (jednou mi nstruktor ukazoval, kam jezdili dřív - teď se tam parkuje...) a druhak je v tom asi úspora nákladů. Ale pokud vím, tak první hodiny se musí ze zákona jezdit na cvičišti nebo trenažeru.

    Luk avatar 21.7.2012 18:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ale pokud vím, tak první hodiny se musí ze zákona jezdit na cvičišti nebo trenažeru.
    Jako defaultní je v zákoně uveden výcvik ve vozidle, trenažér je uveden jen jako možnost (§ 26, odst. 2). O začínání na cvičišti není v zákoně ani navazující vyhlášce ani slovo. Jinak samozřejmě tyhle předpisy se v průběhu času mění, takže něco mohlo v určitém období platit a pak se to změnilo.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Jendа avatar 21.7.2012 19:26 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Je ale fakt, že HK není Praha...
    Limoto je v Praze? Jinak tady jsme jezdili první dvouhodinovku ve třech lidech na cvičáku a pak už v provozu.
    David Watzke avatar 21.7.2012 18:08 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Mně bylo nedávno vysvětleno, že HTP znamená "hovno to pojede" nebo "hned to prodej" :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Limoto avatar 21.7.2012 18:10 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    ...nebo Hromada Technických Problému, Honem To Předjeď, Honím Tři Písty a další :-D

    21.7.2012 18:09 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    na kulaty univerzalni vw bazmek jsem vymyslel trik - tocit s tim na vsechny strany tak dlouho dokud se na palubce nerozsviti pozadovana kontrolka :-D
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    Limoto avatar 21.7.2012 18:14 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    No to mě taky napadlo, ale tahat to k sobě nebo od sebe (už sem to zas zapoměl :-D ), tak daleko moje fantazie nesahá :-D

    21.7.2012 18:12 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Objel jsem vloni dvojkovou Fabií 1.2 HTP naloženou k prasknutí ve třech lidech Balkán (hlavně ČH a BH), z pohoří na pohoří. Pár let před tím jsme byli v Alpách ve čtyřech s jedničkovou v kombíku. Naprděl jsem se v nich tedy celkem dost. Není to na závodění, ale fakt není problém v tom držet krok s provozem, teda s trochou citu. Když se dusí na trojku, dej tam dvojku. Od toho tam je!
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Limoto avatar 21.7.2012 18:25 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

     

    Když se dusí na trojku, dej tam dvojku. Od toho tam je!

    No to bych asi nedělal nic jinýho. Každopádně, HTP bych si nekoupil hlavně z toho důvodu, že bych mu nevěřil - četl jsem toho tolik o problémech s ventilama a rozvodama a fakt bych to nechtěl řešit.

    21.7.2012 19:59 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Nic jinýho ani dělat nemáš. Když se motor dusí, je to tvoje chyba. S 1.2 HTP se dají celkem v pohodě a bez překážení vyjíždět i horské serpentiny. Někdy tam ta trojka halt může přijít až v padesátce. S mým kombi Focus II 1.6l/74kW je to podobné.

    Mimochodem, HTP bych si rozhodně taky nekoupil (tu dvojkovou jsem měl vypůjčenou a jedničková je kolegy). Vlastně žádnou škodovku, a Fabii už vůbec ne.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    21.7.2012 18:24 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já měl trenažér felicie a docela seděl, jen šaltpáka byla z octavie vč. nakreslené VW zpátečky pod jedničkou (a řazení bylo samozřejmě z felicie, takže to nesedělo) :-D Trenažér byl jinak poměrně schopný, ale své obtíže měl. Občas to někde slítlo a seklo se (co by taky člověk chtěl od windows :)) ), ale daleko zajímavější byl pedálový bug. Pedály byly řešeny nějakými optosnímači a ty občas, když se mačkalo často víc pedálů naráz, zblbly a rozkalibrovaly se - teda ta poloha některých pedálů byla jiná, než jak ji vnímal trenažér (buď to furt přidávalo nebo brzdil, nezabírala spojka a podobně). V tom případě bylo potřeba vyřadit, zastavit, všechny pedály pustit a pak jet znova :D
    PepaSFI avatar 21.7.2012 18:48 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    to já drandil ještě na mechanickém trenažéru! Obraz se promítal jednoduchou optikou z takové šablony. Byl to plexisklový kruh asi 1 metr v průměru s namalovanýma cestama a to celé bylo umístěné nad trenažérem. Ten mechanismus s optikou projektoru měl kolečka a "jezdil" po té krajince, tedy projektor stál a v něm se pohyboval ten kotouč. A když někdo vyjel ze silnice a byla to zrovna ta kruhová u okraje tak ten kotouč z toho vyběhl a spadl žákovi na hlavu. Instruktor měl kontrolní pult kde měl kontrolky od blinkrů, světel a kdoví čeho a stav pedálů ukazovaly věci ze starých rádií známé jako "magické oko". Taková ta elektronka s luminiscenční ploškou kde běhají zelené proužky podle velikosti měřeného.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    21.7.2012 18:49 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jo, to byla věc.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Luk avatar 21.7.2012 20:18 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    A když někdo vyjel ze silnice a byla to zrovna ta kruhová u okraje tak ten kotouč z toho vyběhl a spadl žákovi na hlavu.
    To muselo mít velký výchovný efekt :-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Limoto avatar 21.7.2012 20:39 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Teda "jet" na tomhle, to by byl asi můj největší zážitek z autoškoly :-D

    21.7.2012 21:12 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já si to zkusil před 10 lety v autoškole dopravního podniku v Pardubicích a byla to psina :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    gtz avatar 21.7.2012 20:59 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    taky a potom teprve na cvičák :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.7.2012 22:39 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Jojo, o tomhle už jsem slyšel několik lidí vyprávět :-D Jenom mi na tom uniká ten výchovný efekt, protože mi z popisu připadá, že to s ovládáním auta mělo pramálo společného :)
    Luk avatar 21.7.2012 22:51 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Výchovný efekt mělo to padání kotouče na hlavu, když žák vyjel ze silnice ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 21.7.2012 22:59 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Právě, že to reagovalo jako celkem skutečné auto. Na tom trenažéru se člověk vůbec naučil používat brzdu, spojku apod. Tehdy se na něm testovaly situace z města apod. Za nás (1982) se ten simulátor s kruhem na tebou používal jen první hodinu, kdy se člověk naučil držet auto na své straně apod.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    22.7.2012 00:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Já se s trenažérem setkal ještě v roce 1997 jeden zásadní rozdíl oproti skutečnému autu tam byl: trenažér se dal celkem libovolně podtočit, aniž by hrozilo, že motor "chcípne".
    pavlix avatar 22.7.2012 00:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Co si tak pamatuju, tak na první lekci v autoškole jsem jel po Evropské.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.7.2012 07:22 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Ono hodně záleží na konkrétním instruktorovi, ten můj se ptal jestli jsem už někdy řídil (někteří lidí si jdou dělat řidičák až kvůli policii, ne kvůli autoškole), a konstatování že občas zajíždím autem do garáže mu stačilo, aby vynechal všechny ty prerekvizity a vzal mne rovnou do provozu, protože logicky řadit alespoň za jedna asi umím, pracovat se spojkou taky, do mezery se trefím a podobně. Pedály má vlastní, žejo, takže první jízdu mi přišlo že to celé odřídil za mne, a já se naučil jen řadit vyšší rychlosti a přehmatávat na volantu :) Akorát mne varoval že když uvidím červenou, tak se nemám plašit a dupat na brzdu, protože o tu by se se mnou taky špatně přetahoval :D
    pavlix avatar 22.7.2012 12:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tak sice mi trochu pomáhal se spojkou, ale jinak mi akorát musel chytit krizovku, kdy mi kluk skočil v uličce nečekaně kus před auto. A začátek byl někde na parkovišti, kde jsme se chvilku zabývali tím řazením a volantem.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.7.2012 07:11 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Dělal jsem autoškolu s chlapíkem, co mu po nehodě vzali řidičák, a musel si ho dělat znova. Byl z toho trenažeru úplně zmatenej, jezdil pořád po poli a podobně, vůbec se nemohl trefit na to, co mělo být silnice, a když už na ní byl, tak nepoznal zatáčku :) Strávil na tom tolik času a instruktor byl natolik vyčerpán, že na mne už ani nedošlo. V reálu potom jezdil celkem normálně (tedy >50 na padesátce, stopky bral spíš jako doporučení a tak...:)
    Dreit avatar 22.7.2012 08:04 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Tak stopka byla u nás docela o hubu, jeden jede pod 1km/h, rozhlíží se....a instruktor celej šťastnej to zadupne a seřve mě že na stopce musim stát na brzdě i přesto že jsem v celý vesnici sám :-D

    Nope
    pavlix avatar 22.7.2012 12:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    No jistě, v autoškole musíš jezdit ukázkově, žejo.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Dreit avatar 22.7.2012 16:54 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Tak to je pravda, já si zvyknul, ale třeba táta si rozšiřoval řidičák a občas měl chuť toho instruktora vyhodit :-D

    Nope
    pavlix avatar 22.7.2012 17:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Je to práce jako každá jiná, najdou se lidi, se kterými se dá dohodnout, najdou se takoví, se kterými se nedá. Pokud se potřebuješ naučit mimojiné i na zkoušku, tak naprosto chápu, že se tě snaží instruktor naučit tak, aby tě zkušební inspektor nevyhodil.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Dreit avatar 22.7.2012 18:24 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Inspektor byl docela v klidu, ale moje zajíždění na parkoviště, to byla komedie :-D  Zacouval jsem, než jsem vyskočil na obrubník tak jsem to musel rozhoupat, vypínám motor, kouknu na dveře....a dopr - zrcátka asi 3cm rezerva a naprostá nemožnost vystoupit, inspektor naštěstí seděl napravo :-)

    Nope
    22.7.2012 17:05 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Hlavně před komisařem :) to je pak takové divadlo a ne ježdění :D
    Luk avatar 22.7.2012 17:09 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly
    Tomu se říká školometská jízda ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Dreit avatar 22.7.2012 08:17 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První dojmy z autoškoly

    Diesel mi přišel lepší, i když jsem s ním jezdil asi jen dvě jízdy než mě přesunuli právě na 1.2 HTP (Hov*o To Pojede, Hned To Prodej). V praxi bych se dieselu trochu bál, může se tam podělat víc věcí jak na zážehovym...ale je pravda že dneska jednou nezapálí válec a elektronika odstaví komplet motor uprostřed silnice s tím, že bez diagnostiky se ani nehne :-(  Zlatej Trabant, to je živý až se jeden diví :-D

    Nope

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.