abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    brk avatar 15.10.2010 21:36 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Mám rád různá elektronická udělátka a v rámci možnosti na nich nešetřím, ale musím uznat že Roomba mi udělala asi největší radost za hoooodně dlouhou dobu.

    Roombu je možné v sítí dealerů půjčit na odzkoušení proti záloze a když jsem tak učinil, tak otázka nebyla jestli, ale jakou.

    Třeba Samsung NaviBot je možná "inteligentnější" ve vykrývání plochy a stejnou plochu projezdí za poloviční čas, ale mi nevadí, že Roomba jezdí déle, když po celou dobu uklízí a dělá to v mé nepřítomnosti. Nechávám ji šmejdit 2x týdně a pořád nasbírá zhruba stejné množství.
    USE="-qt -kde"
    15.10.2010 21:47 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    poradí si i s prahem, nebo musí mít všude přechodovky?
    15.10.2010 21:53 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Záleží na výšce. Vepředu je nárazník, který je až pár centimetrů nad zemí. Ten když se stlačí, robot to vyhodnotí jako překážku a dál nejede. Pokud tím nárazníkem najede až nad práh, bude normálně pokračovat a práh přejede. Na druhou stranu není dobré, aby robot čistil velkou plochu najednou, takže práh je takové přirozené dělení.
    Gilhad avatar 15.10.2010 22:05 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Zatím jí záměrně zavírám dveře, protože jsem kvůli velkému úvodnímu úklidu přesouval nábytek, tak ať se to využije, ale s nízkým prahem si poradí. A když neporadí, tak ji člověk prostě popadne za ucho, přenese do jiné místnosti a vypustí tam. Ona tam pak bude nějakou dobu rejdit a až usoudí, že to stačilo, tak zapípá a usne.

    Ošklivý trik, jak ji donutit uklízet pořád pryč, dokud jí nedojdou baterky je místo CLEAN stisknout DOCK a nechat ji hledat nabíječku v místnosti, kde žádná není. Ona i při cestě domů čistí stejně udatně jako při hlůavním běhu a když cesta domů není tak hledá, dokud jí nedojde šťáva, zatímco CLEAN spustí program s časovým omezením pro dostačující pro běžnou údržbu, tak DOCK jede dokud to jde. S CLEAN a stanicí se sama dojdede na konci nakrmit, pokud stanici nenajde, tak se prostě někde usadí a je připravená znovu vyrazit na stisknutí tlačítka.

    S DOCK a bez stanice jezdí tak dlouho, dokud jí nedojde šťáva a pak už není schopná vůbec nic a člověk ji musí "domů" odnést ručně. Ale pro úvodní čištění, když je páníček nedaleko a nenechá jí tam o hladu stát věčnost se to hodí.
    16.10.2010 01:21 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Ošklivý trik, jak ji donutit uklízet pořád pryč, dokud jí nedojdou baterky je místo CLEAN stisknout DOCK a nechat ji hledat nabíječku v místnosti, kde žádná není. Ona i při cestě domů čistí stejně udatně jako při hlůavním běhu a když cesta domů není tak hledá, dokud jí nedojde šťáva,
    Chudák :-( :-D.
    Gilhad avatar 15.10.2010 21:56 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Mě se líbí, jak rejdí jako malé hravé zviřátko, tak se na ní každou chvíli kouknu, jestli nepotřebuje vysypat nebo dobít :) Ale já ji mám teprve tři dny a v tomto bytě se co já vím za posledních sedm let vysávalo jen tak ob měsíc a aby se neřeklo (a kdoví jak to bylo předtím), takže zatím má práce nad hlavu. V tuto chvíli je jedna menší místnost už z půlky která není zastavěná počítači a nábytkem vysáta tak, že výtěžnost očividně klesá a druhá, velká místnost má za sebou pěkných pár přeběhů přez asi 80% plochy (zase ten nábytek). Počítám, že v průběhu příštího týdne už dosáhneme ustáleného stavu a taky přejdeme na běžnější frekvenci.

    (Stejně je psina pozorovat přítelkyni, jak ji zahání, když se roomba rozhodne jí oňuchávat nohy. "Kšá, kšá, jedeš potvoro? Koukej si jít hrát jinde ..." jako na nějaké malé kotě :) Ale má jí ráda a po téhle zkušenosti mi další "elektronické hračky do bytu" už projdou snáz.)

    (A je to asi jediná rozumná cesta, jak donutit technika, aby sám a dobrovolně vysával)
    15.10.2010 22:29 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Možná se v budoucnu dočkáme i čistících robůtků, kteří budou vypadat lépe než rejdící puk, jako ony Bradburyho myši z ukázky, nebo třeba kříženec kráčejícího tanku z Hvězdných Válek a plyšového slona (pro příznivce halucinogeních vizí a reklam T-Mobilu dostupného i v růžové barvě :-) ), který by si rozkošně ťapal po bytě, prahy neprahy, a svým na konci rozšířeným chobůtkem by vysával nečistoty.
    15.10.2010 21:47 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Také jsem si říkal, že když to někdo navrhoval, přemýšlel u toho. Třeba jenom taková maličkost, že všechny díly, které se někdy při čištění mají sundavat nebo se s nimi má manipulovat, jsou žluté – a nic jiného žluté není. Takže když člověk dojde k tomu, že by měl vyčistit i něco, co se nemusí čistit pravidelně, nemusí pátrat po tom, co se má rozebírat a co ne – prostě si všímá jen žluté barvy.

    Co se týče schopností vymotat se z pasti, zjistil jsem zatím dva problémy. Jeden je mírně svažující se spodek nábytku na nožičkách, kam se na jedné straně robot vejde, ale když se pod tím otáčí, zatlačí se bokem pod sníženou část. To ale robotovi odpouštím, tohle je fakt past, která by se detekovala strašně špatně. Navíc je řešení jednoduché, nožičky nábytku podložit, aby robot dokázal podjet celou část. Druhý problém je závěs za schodem – když se robot pokouší ze závěsu vymotat, přestane si pořádně hlídat schod a občas se stane, že z něj jedním kolečkem sjede (ten schod má povlovně zakulacený roh, to té detekci asi taky zrovna nepomůže). Sice se okamžitě zastaví, takže ze schodu nespadne, ale přestane s úklidem a volá o pomoc. Takže je lepší takový závěs před úklidem dát někam na stranu, aby se do něj robot nezamotal – pak ten schod nepřehlédne.
    15.10.2010 21:48 danc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    O Roombe je vyborny clanek tady:

    http://www.lupa.cz/clanky/strastiplnost-hackovani-domaciho-vysavace/
    15.10.2010 22:11 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    no ja uz mam asi rok a pol Samsung Hauzen; premakany to vysavac, korejci su v tychto robotickych veciach uplna spicka
    Gilhad avatar 15.10.2010 23:03 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Vypadá hezky a bere to systematicky, ale přijde mi, že s Roombou je to větši legrace. (A taky díky tomu bloudění bere každé místo víckrát, takže možná i důkladněji, což na parketách nemá smysl, ale na kobercích se hodí)
    16.10.2010 12:48 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    no intervaly si mozes lubovolne nastavit; ak chces aby ti to tam jezdilo kazdy den doobeda, ked nie si doma, tak no problem ;-)
    Gilhad avatar 16.10.2010 13:28 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Mě spíš jde o to, aby to při úklidu každý kus koberce vzalo několikrát. Čili odpovídající program by byl "luxuj v 9:00, 9:30, 10:00 a 10:30" nebo tak něco. Stisknout jedno tlačítko a nechat ho chaoticky rejdit s tím, že každé místo navštíví mockrát a z různých úhlů se mi osobně zamlouvá víc :)
    16.10.2010 13:48 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    no ja to davam na cas, kedy nie som doma; robi to docela hluk ;-)
    Gilhad avatar 16.10.2010 14:10 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Já jsem doma prakticky pořád, ale až opadne počáteční vlna nadšení a legrace z toho, jak se to po zemi motá a oňuchává předměty, tak to asi budu spouštět v jiném pokoji, než kde zrovna budu (čili počítačovnu to bude luxovat v době jídla a naopak) a tam už je problém poznat, když to zajede trochu za roh, jestli pracuje nebo už má hotovo a čeká na další pokyny. A na rozdíl od normálního vysavače mi tenhle hluk aspoň nepřijde nepřijemný. (Sice to není na sledování filmu, ale nemám nutkání si zacpat uši a prchnout - prostě ho po chvíli přestanu vnímat stejně jako tu křižovatku pod oknem.)
    16.10.2010 14:01 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Roomba používá nějakou virtuální mapu, kterou sestavuje snad pomocí metody Monte Carlo, takže už při samotném jednom cyklu přejede jedno místo několikrát. Tedy funguje to tím způsobem popsaným ve vaší poslední větě, opakovat luxování po hodině by tedy bylo spíš zbytečné.
    Gilhad avatar 16.10.2010 14:18 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Tak to má chudák v hlavě asi pěkný guláš, protože ho teď tahám jak kočka koťata a ani po vyprázdnění ho nedávám na stejné místo. Ale snáší to trpělivě a viditelně se činí :)

    To luxování po hodině bych nutil dělat toho Samsunga, kterým začíná tohle vlákno. Ten jezdí pravoúhle a chlubí se tím, že každé místo navštíví právě jednou. Což mi přijde málo a taky bych chtěl vysávání z různých úhlů, ne jen vždy severo-jižní směr. A tohle právě Roomba dělá (rejdí sem tam, opakovaně a klikatě), tak si lebedím, že jsem měl šťastnou ruku při výběru :)
    16.10.2010 14:27 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Myslím, že tu mapu si vytváří jenom během jednoho cyklu úklidu, tj. nejdřív si jakoby zmapuje prostor, a pak se ho snaží uklidit celý. Zajímavé je, že se někdy rozjede třeba přes celý pokoj a na druhém konci těsně mine třeba nohu od stolu – to nemůže být náhoda :-) Navíc nohy stolů vždy pečlivě několikrát obkrouží, stejně pečlivě uklízí u stěn – taky mi to připadá lepší, než pravidelné ježdění. myslím, že ten poměr pravidel a chaosu je v Roombě tak akorát :-)
    16.10.2010 14:37 Largo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Tiež som najprv chcel Samsung- dizajn robí veľa, ale po prečítaní viacero hodnotení a testov som sa rozhodol jednoznačne pre Roombu.

    V testoch dopadol lepšie a na rozdiel od Samsungu si vie poradiť aj s neporiadkom pri stenách a v kútoch, kam sa Samsung nedostane.

    Preto výrobca Roomby ani neodstránil kontakt prístroja so stenami a inými prekážkami, napriek zťažnostiam niektorých užívateľov, že naráža na prekážky.

    Ale inak by sa k nim tak blízko nedostal.

    16.10.2010 14:38 Largo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    oprava kiksu: "sťažnostiam"
    16.10.2010 20:55 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    mas niekde link na tie testy? co som to skumal vtedy ja, tak Samsung bol absolutne najlepsia volba cena/vykon
    16.10.2010 20:59 Largo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    http://www.robotforum.cz/
    16.10.2010 21:06 Largo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    konkrétnejšie aj tu, lebo sa to v menu zle hľadá.

    http://www.robotforum.cz/srovnani/reviews.asp

    ostatné linky si nepamätám, pozeral som cez google aj zahraničné, históriu prehliadača mažem
    16.10.2010 21:18 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    no tak to je velmi slaba recenzia (myslim to porovnanie Samsung NaviBot vs Roomba 581); Zavesi nemam a este nikdy sa mi ten moj nezasekol (ak nepocitam jeden pripad, ked som ho navigoval sam do miesta, kam nechcel sam ist :-). Inak tych kriterii je strasne vela, ktore by sa dali porovnat. Ja som si cital hlavne recenzie a fora na http://www.robotreviews.com/ a Samsung mi prisiel ako lepsi; netvrdim, ze Roomba je zla, ale predsalen Samsung je po technickej stranke genialna vec, takze som neodolal a musel ho mat :-)
    16.10.2010 21:30 Largo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    v poriadku, rozdiel v konečnom dôsledku určite nebude veľký,. Nebol to len jeden článok, boli ich viac.

    Ale pozriem aj robotreviews, vďaka za typ.
    16.10.2010 21:08 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    no zbytocne je IMHO aj opakovane vysavanie toho isteho miesta; Samsung ma ucinnost vysavania nejakych 90-95 percent, co je myslim uplne dostacujuce a zozerie snad polovicu menej energie ako ine vysavace, ktore maju predprogramovane urcite algoritmy pohybov; pokial clanok na Wikipedii neklame, tak Roomba pouziva rovnake algoritmy a nemapuje si miestnosti a objekty v nich (na rozdiel od napr. spominaneho Samsungu) a celkovo jej vycistenie miestnosti zaberie niekolkonasobne viac casu
    15.10.2010 22:46 Largo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Fajna vecička, tiež o nej uvažujem, len som mal obavy o účinnosti, či to nie je len taká hračička, ktorá sa o týždeň odloží.

    Ako dlho trvá čistenie 1 izby(aby mi to nechodilo po obývačke 1/2 dňa), nemá problém s káblami?

    Dá sa naprogramovať na čistenie počas neprítomnosti?

    Gilhad avatar 15.10.2010 23:16 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Účinnost neumím posoudit, zatím se ale vždy na základnu vrací s plným bříškem smetí, takže toho za ty tři dny pobrala už víc, než kdybych to vzal 2x-3x normálním luxem (a k tomu by mě nikdo v průběhu jednoho týdne nedonutil). Čili mě se to vyplatí v tom, že i kdyby to bylo míň účinné při jedné jízdě, tak vzhledem k jednoduchosti ovládání to budu pouštět častěji, než bych luxoval a výsledný efekt bude lepší.

    Čištení jednoho pokoje trvá odhadem (neměřil jsem to a ještě to není v ustáleném stavu) něco mezi půl hodinou a dvěma hodinama (kdy dojde baterka). Ale protože to fachá samo a člověka to neomezuje (normálně si tam chodím, sedí, pracuju ... a ono se mi to samo vyhne když do mě ňuchne - má přibližovací senzory, takže nenarazí - tak jen dávám pozor, abych na to nešlápnul zvrchu. Jemné kopnutí pantoflí tomu nevadí.)

    S kabely to problém moc nemá, přeleze to přez ně i když si to u toho trochu víc vrčí. Ale je to na to stavěné a až na zpomalení to zvládá. Volně ležící kabely to má tendenci roztahat, jak se to přez ně plazí, ale ze zásuvky to zatím žádný vytáhnout nezvládlo. (jen jednou si to za kabel odtáhlo stanici tak, že tam pak neuměl zaparkovat. Ale ta stanice je lehoučká, tak se tomu nedivím. Od té doby ty kablíky ke stanici dávám tak, aby na ně nedosáhnul.)

    Já mám ten nejlevnější model, takže to řeším stisknutím tlačítka při odchodu. Vyšši modely jdou naprogramovat i na opakované uklízení. Některé taky mají dálkové ovládání.

    Nevěřím, že bych to za týden odložil, akorát časem přejdu na normální stav, kdy to budu pouštět jen občas, nikoli pokaždé kdy si dobije baterky. (Až to odstaní ty letité nánosy a opakované spuštění už nebude mít za následek velkou dávku prachu v krabičce.)
    15.10.2010 23:39 Largo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Obsiahla a dostačujúca odpoveď na to aby som sa rozhodol pre kúpu.Ďakujem.

    Tou účinnosťou som mal na mysli, či to vôbec nejakú má, či to viac nepráši ako vysáva.Jasné, že sa nevyrovná klasickému vysávaču, ale kedže behá sám nič mu

    nebráni aby upratoval častejšie a behal si po byte koľko chce.

    Gilhad avatar 15.10.2010 23:47 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Za sebe můžu říct, že nějakou má určitě, protože prostě vidím ty krabičky plné bordelu. Jemný prach asi filtrem projde, ale ten filtr je tam taková ta bílá vatolátka, co se používá i u běžných vysavačů. Papírový pytlík možná zachytí i jemnější částice, vodní filtr asi zcela jistě, ale to, co v té nádobce zůstává obsahuje i značný podíl té jemné šedé hmoty, kde jednotlivá zrníčka pouhým okem vidět nejsou. Takže tohle jsou asi tak fyzikální limity té mašinky. Alergika doma nemáme, takže z téhle strany jsem na to nekoukal.
    16.10.2010 00:04 Largo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    No pre mňa bude takáto vecička ako dar z nebies. Obývačku nám okupuje(s našim súhlasom a pre našu radosť) žako.

    Samozrejme sa Bonifác(tak sa volá) pohybuje po celom byte a kedže nemá maz ako iné vtáky ale akýsi púder chrániaci pokožku a perie,tak máme všade neustály

    nános jemného prachu a páperia.

    A denné zametanie alebo vysávanie už mi riadne lezie na nervy.
    16.10.2010 00:07 Largo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    a to som ešte zabudol spomenúť ten bordel zo semienok a ovocia...
    Gilhad avatar 16.10.2010 01:02 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Sdílená radost - dvojnásobná radost
    Sdílený žal - poloviční žal
    To je to, proč jsem se dokopal k psaní blogů - ostatní můžou těžit jak z mých úspěchů, tak i neúspěchů :)
    brk avatar 16.10.2010 07:30 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Místnost cca 12m^2 řekněme z 25% zastavěnou nábytkem mi uklízí Roomba cca 45 minut. Jak ostatní pokoje nevím. Sice není nějak extra hlučná - zavřu ji v pokoji a sebe v koupelně a už ji neslyším, pokud nebouchne do dveří, nicméně úklid spouštím, když jdu z domu.

    Účinnost se blbe odhaduje. Zapínám ji o víkendu a pak v půli týdne dle hesla "středa, povysávat třeba" ;o) a pro výše zmiňovanou referenční místnost mi naplní zásobníky na prach i na vetší věci, tedy typicky chlupy a vlasy, tak z 20%. Je to samozřejmě "nadýchané", ne jak z normálního vysavače, který po delší době nevymění sáčku dokáže udělat solidní cihlu.

    Když to člověk vysype do WC, tak je to docela nechutný pohled, co po těch 3 dnech zase nasbírala a účinnost to díky pravidelnosti určitě má, protože je vidět na nábytku, že se méně práší.

    Ve srovnání s klasickým vysavačem má nesrovnatelně nižší sací výkon, ale logicky také výfuk vzduchu prohnaného přes filtry. Když zapnu místnosti klasický vysavač, který má pro jistotu výfuk odpadního vzduchu někde na boku, tak to samo o sobě rozvíří tolik prachu, že z toho pak pár hodin jako alergik kýchám. Když jsem Roombu pustil do místnosti, která byla 3 dny na to povysávaná klasickým vysavačem, tak mi nasbírala více bordelu než z místnosti, kterou pravidelně vysávám pouze Roombou.
    USE="-qt -kde"
    16.10.2010 09:11 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Místnost cca 15 m² přibližně půl hodiny, záleží také na „stupni znečištění“, Roomba to nějak sleduje a pokud je toho smetí víc, uklízí dýl. Roomba by se měla umět z kabelů vymotat, ve stísněném prostoru se jí to ale nemusí podařit, ale zdržuje jí to a kabely pocuchá, což se vám stejně nebude líbit a radši je někam připnete či schováte :-) Naprogramovat čas úklidu se dá (alespoň ten model, co máme), můžete na každý den nastavit nějaký čas spuštění. Asi je dobré to ale natrénovat s aspoň občasným dohledem, aby se vám nestalo, že se po pěti minutách úklidu někde zasekne a pak neuklidí. Jak jsem psal v jiném komentáři, můžete mít doma nějakou past, do které se může Roomba občas chytit, takže je dobré tahle místa vychytat a nějak je vyřešit. To časované uklízení jsem zkoušel jen ze základny, nezkoušel jsem Roombu přenést do jiné místnosti a tam ji nechat spustit časovačem – ale když už ji tam donesu, můžu ji rovnou i zapnout. Taky by možná bylo řešení pořídit náhradní základny a nechat ji každý den startovat odjinud. Zatím mi ale vždycky stačí odnést ji do místnosti, kde nejsem, zvednout židle na stůl, stůl posunout tak, aby ze všech stran kolem projela (ne že by jí úzký prostor vadil a zasekla se tam, ale když se tam nevejde, tak tam prostě neuklidí, což je škoda), dát na stranu závěsy a vypustit ji.

    Roomba nemá takový sací výkon (jede na baterku, takže nemůže mít bůhvíjak silný motor), takže s jemným prachem si normální vysavač asi poradí líp. Ale zase má protiběžné kartáče, takže různé smetí, vlasy atd. sbírá líp. Třeba když se za deště nanosí na dlaždičky do verandy nepořádek, dokáže to po zaschnutí Roomba vyčistit. Používáme ji na koberec, lino i dlaždičky, neporadí si jen s dřevěnou (plovoucí) podlahou, tam ten jemný prach nedokáže setřít – tam by se asi hodila Scooba, která spíš „vytírá“.
    16.10.2010 00:39 Largo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    kto by mal záujem o nejaké testy, recenzie, narazil som na:

    http://www.robotforum.cz/srovnani/reviews.asp
    gtz avatar 16.10.2010 00:54 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    no pak tam někdo narve kameru a štěnice a bude z toho další BB.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    16.10.2010 21:40 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    16.10.2010 10:40 miro
    Rozbalit Rozbalit vše A co Fun Beat?
    Nemá někdo zkušenosti s Fun Beat? Některé modely jsou vybaveny UV dezinfekcí, což mi připadne jako dobrý nápad.
    16.10.2010 12:15 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Tipujem ze to je dobre len na podlahy kde to pozbiera nejake vlasy a omrvinky. Na koberci to asi fungovat nebude. Vysavac jedine s prikonom 2200 W.
    16.10.2010 12:17 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Na koberci to funguje (pokud tedy nemáte vysoký koberec, do kterého se boříte).
    Gilhad avatar 16.10.2010 13:24 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Na koberci to funguje vyborně, protože ty kartáče to vymetou a za nima jedoucí škvíra vysaje. Věřím, že dlouhodobým luxováním 2KW vysavačem bych nakonec asi z koberce "vytěžil" víc, ale nevěřím, že bych byl opakovaně toto dlouhodobé těžení provádět. Spustit Roombu mě naopak nestojí skoro žádnou práci a z koberce toho dostane tolik, že jsem se až divil, že po tom vysávání tam nějaký koberec vůbec zůstal :)

    Abych použil názorný příměr: Co zajistí větší bezpečnost počítače na kterém se střídá spousta lidí a mraky dalších chodí okolo: a) 50 znaková hesla, které se mění každý týden b) 8 znaková hesla, které se mění každý rok a v případě nějakých problémů

    Z technického hlediska je správně odpověď a), z praktického hlediska to často bude spíš b), protože pokud lidi co tam dělají neberou zabezpečení jako hlavní a nejvyšší prioritu, tak si rozhodně nebudou memorovat nových unikátních a nepredikovatelných 50 znaků každý týden, ale nejdéle po měsíci bude monitor olepený lístečky s hesly, nebo budou mít všichni uživatelé hesla stejná a ty budou znít "AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAtyden51", zatímco v případě druhém si prostě každý něco vymyslí a bude to tak nějak fungovat.

    To samé máš s vysáváním - máme ve skříni výkonný vysavač. Hádej jak často luxuju a jestli jsem dosud luxoval tak dlouho než se po výměně pytlíku za nový a hodině práce v tom novém byla míň než malá hrstka prachu (a)? A hádej, jak často budu ochotný před odchodem z bytu stisknout jedno tlačítko a po návratu domů vysypat krabičku do koše(b).
    16.10.2010 14:06 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Zkoušel jsem nechat pokoj s kobercem uklidit Roombou a následně vyluxovat nějakým cyklonovým vysavačem od Ety, a tím druhým luxováním jsem dostal jen drobet toho nejjemnějšího prachu. A je otázka, jak by to vypadalo po dlouhodobějším používání Roomby.
    Gilhad avatar 16.10.2010 14:12 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    To je ta technická odpověď :)

    Zkoušel jsem nasadit Roombu u sebe doma, kde jsem do té doby používal běžný vysavač. Roomba měl opakovaně plné bříško. Tohle je zase ta psychologická odpověď :)
    16.10.2010 15:17 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Čítal som že vlasy to nevysáva ale namotáva na nejakú kefku, ktorú treba potom vždy (ručne? FUJ!) čistiť.
    Gilhad avatar 16.10.2010 15:29 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Má dole dva kartáče, kterýma tam kartáčuje, jeden je gumový, druhý klasický. Když s tím najede na nějaké vlasy, tak se ty vlasy namotají převážně na ten klasický, ale v příslušenství je nějaké udělátko na jejich sundávání. Ja je sundávám normálně tak, že je buď strhnu, nebo ve větší vrstvě projedu nožem podél osy a strhnu ty skorokolečka. Nijak obzvláštně ohavné mi to nepříjde, ostatně na hlavě těch vlasů mám víc a taky mi tam nevadí :) To už je mi víc nepřijemný takový ten ultra jemný prach, který přilnává na tu gumu, ale to snadno setřu něčím, pokud se tak rozhodnu. Pokud ne, tak ho tam nechám, stejně se to hned zapráší zas.
    16.10.2010 18:51 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Vysavac jedine s prikonom 2200 W.
    tady jsem asi nepochopil nějaký vtip ...

    např. ETA Neptun má příkon nějakých 1350 W (plusmínus dle verze), a vysává líp než cokoliv jiného co jsem měl v ruce (a to byly šmejdy až do 2500 W)
    brk avatar 16.10.2010 20:27 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Něco jako tenhle vysavač? ;o)
    USE="-qt -kde"
    16.10.2010 17:54 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Jaká je spotřeba?
    Jenom se chci zeptat, jaká je spotřeba elektriky? Pokud to má běžet každý den, tak je to docela důležitý údaj.
    16.10.2010 18:02 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je spotřeba?
    Tady píšou, že spotřeba při nabíjení je max. 30 W a ve stand-by reřimu 2 W. Dobíjí se to přibližně stejně dlouho, jako pracuje, tj. třeba tři čtvrtě hodiny na pokoj (ale je to velmi přibližné, čtvrthodina žádná míra).
    16.10.2010 21:42 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaká je spotřeba?
    no kazdy den to vysavat vobec nemusi; uplne staci raz za tyzden alebo raz za 2 tyzdne; vysavat kazdy den je uplne zbytocne
    xkucf03 avatar 17.10.2010 00:25 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Ano, roomba je super. Akorát je potřeba (alespoň v mém případě) uklidit věci běžně se povalující na zemi. Hlavně pozor na kabely a další provázkovité předměty. Takže úplně bezpracné to není. Ale i tak je to tisíckrát lepší než luxování s běžným vysavačem :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    17.10.2010 01:30 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Bych si doma pustil Roombu a pak ty kastličky dával do šuplíku se součástkama. :-D Hodila by se funkce třídění na odpory, tranzistory integráče apod.
    17.10.2010 01:39 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    No, já vysávám nějakou starou 1.5kW ETou, už preventivně si dávám do hadice hrubší sítko, do kterého se součástky chytí. Se SMD naštěstí nedělám.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    robotics avatar 17.10.2010 20:56 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Mají to rády hlavně kočky :-).
    17.10.2010 23:16 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    diky za clanek o Roombe, cirou nahodou jsem to zahlid nekde u znamejch a jenom jsem si rikal, co to tam jezdi za pakarnu - dostali to jako svatebni dar.

    ted uz jsem i z diskuze chytrejsi, asi to domu poridim, praci kterou bych mel delat ja, prevelim na Roombu!!!
    Nobody can give you as much as I can promise you
    18.10.2010 14:08 Largo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Posledná otázka pred kúpou(dilema Roomba 555 vers.581)

    Je schopné to zvieratko prebehnúť viac izieb aj bez majáčikov (555), ak mu nechám otvorené dvere? Alebo tie majáčiky (581) sú potrebné na to aby sa

    dostalo aj do iných miestností?

    Logicky mi vychádza, že ten tvor zistí voľný priestor a vlezie všade kam sa dá.Z tohto pohľadu by boli tie majáčiky vlastne zbytočné.

    Prahy nemáme,resp.len aluminiové lišty, ktoré by nemali byť problémom.

    xkucf03 avatar 18.10.2010 14:15 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Proleze všude, ale může to být trochu chaotické a může na nějaká místa zapomenout (nebo mu to bude trvat déle). Ty majáčky jsou pro to, aby systematicky projel jednu místnost a pak se teprve šel věnovat druhé.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Gilhad avatar 19.10.2010 02:53 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Ja mam tu nejlevnejsi a ta zvladne vic mistnosti bez majacku, akorat ze je tak trochu chaotik a kdyz zaleze nekam daleko, tak se mozna nezvladne vratit ke krmitku. Majacky by tomu mely davat rad (ze to pojede 1-2-3-4-5-4-3-2-1), virtualni zdi tomu omezuji zivotni prostor - ja pouzivam jednoduse zavreni fyzickych dveri a hotovo :) (Stejne u nas jsou kobercove podlahy silne nesouvisle a vetsinou se hodi, kdyz to rejdi jen v jedne mistnosti a neleze to jinam.)
    18.10.2010 15:26 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi

    Jéé =)
    Škoda, že koberce nepěstuju… Na dřevěnou podlahu je to asi nesmysl, co?

    18.10.2010 16:36 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Nám se to na takové ty „moderní parkety“ (co se tomu asi běžně špatně říká plovoucí podlaha) neosvědčilo, protože jemný prach na tom ulpívá a Roomba si s tím neporadí. Ale Roomba má sestřičku Scooba, která vytírá – ta by se asi na dřevěné podlaze (pokud má omyvatelný povrch) uplatnila lépe.
    Gilhad avatar 29.5.2013 22:11 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Tak nase robomys zacinala mit problemy s nabijenim - po nabiti vse v poradku, ale pokus sedela v nabijecce prez noc, tak rano uz ni nezvladla a byla hned (za par sekund) vybita do mrte. Vyresilo se to koupi nove baterky. Pry je designovana na 500 nabijecich cyklu - tak nevim, ta nase mela za sebou minimalne 1.500-2.000 cyklu, mozna i mnohem vic ...

    (A ano, uz ji nespoustime tak casto jako prvni dny, ale nekolokrat do tydne porad ano. A kdyz se to takhle dela porad, tak je to fakt znat na cistote.)
    Gilhad avatar 4.11.2013 18:55 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Tak jen poznamka k vykonu - onehda sezrala z koberce kovovou dvacetikorunu a ta ji pak chrastila v brisku :)
    Gilhad avatar 22.10.2014 19:19 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Jen tak pro pořádek. Roombu stále máme tu samou a stále slouží skvěle. Normální vysavač prostě nepoužíváme, takže šel na chatu a vysávání auta :)
    Gilhad avatar 6.12.2017 12:46 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Jen tak pro poradek - Roombu mame porad, stejne jakoo rodice z obou stran a plna spokojenost. Na nasi robomys nedam dopustit :)
    Gilhad avatar 29.7.2021 17:48 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Aby byl pořádek, zase baterie v háji, tak jsme koupili novou (a mám podezření, že jsem jednu bareku nezapsal - ale 800,-/3roky prace mi zase neprijde tak moc :)
    Gilhad avatar 24.9.2022 14:56 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roomba - vítejte ve sci-fi
    Jen tak pro pořádek. Roombu stále máme tu samou a stále slouží skvěle. Akorát jsem musel postupně pořídit další baterky. A vyměnit ten malý ometáček na straně.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.