abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Switching medzi distribúciami

    31.10.2005 20:37 | Přečteno: 1280× | hromženie | poslední úprava: 31.10.2005 20:38

    Už dlhší čas sa čudujem nad konaním mnohých linuxových začiatočníkov, ktorí pri svojom prechode z Windows na Linuxe skúšajú jedno distro za druhým a lamentujú nad tým, že v tomto im nevyhovuje toto, v inom niečo iné. Dnes mi možno došlo, čím to bude.

    Mám brata, ktorý posledné týždne využíva jednu partíciu na kompe na svoje pokusy s Linuxom. Chce sa v ňom naučiť pracovať trochu lepšie ako doteraz (internet, GIMP, začiatky s programovaním). Vyzerá to asi tak, že vezme nejakú distribúciu, hodí ju do mechaniky, reštartuje komp a najbližšie hodiny za mnou neustále dolieza a otravuje so všetkými možnými otázkami okolo inštalácie a konfigurácie. Čo mňa samozrejme štve, pretože mnohé veci sa ma pýtal už pár dní predtým púri inštalovaní inej distribúcie a taktiež pár dní predtým. Vyskúšal už mandrake, ubuntu, jeden starý redhat, fedoru, debian a neustále hľadá tú pravú distribúciu. Vždy sa rozhodne pre inú vo chvíli, keď sa v nejakej musí pozrieť trochu hlbšie do konfigurákov.

    Pátrajú podobní ľudia (začiatočníci) po tej "pravej" preto, lebo skutočne žiadna doteraz nesplnila ich požiadavky, alebo sú len leniví vynaložiť trochu snahy, naštudovať nejaké manuály, vyhľadávať na fórach a skrátka hľadať problém v sebe a nie v programe, resp. distre. Do brata môžem hustiť, koľko chcem, že to má napísané v LDP, abíčkach, alebo v tom a tom článku, nech si to už konečne prečíta a nabudúce ma s tým zase neotravuje, ale povedať si nedá. Chce ten systém skutočne pochopiť, naučiť sa ho spravovať aspoň na desktopovej úrovni, ale zrejme si myslí, že to príde samo a netreba preto nič extra urobiť.

    Pamätám si, ako som na Linux prechádzal ja. Možno som extra prípad, ale už pár týždňov pred prejdením som si študoval literatúru od článkov v časopisoch po LDP a po prechode som ju študoval ešte viac. A nemal som problém pochopiť nič, do čoho som sa pustil. Občas to síce trvalo, ale vždy som veci pochopil aspoň tak, aby som si vedel nastaviť vecičky tak, ako potrebujem. Preto mi je trochu zvláštne vídať ľudí (a prípadne čítať si ich zápisky) prechádzať na linux bez akejkoľvek prípravy, či aspoň minimalistickým manuálom po ruke. Pomáhal som na prechod dvom-trom ľuďom a okrem distra som dodával aj CD s kopou dokumentov (LDP, Abíčka, staré linuxové noviny, Oravcove články, mirrory linuxových serverov, archív newsov na linux.cz a kopu ďalších). Ani jeden prechod nebol celkom úspešný. Ľudia sa totiž na to CD z dokumentáciou ani nepozreli a všetci do jedného ešte stále ako svoj hlavný systém používajú Windows...

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    31.10.2005 21:07 abr
    Rozbalit Rozbalit vše CD s dokumenty
    Nemohl bys sem pastnout list z toho cd? Docela by me zajimalo, co vsechno na nem je. Dik
    moriquend avatar 31.10.2005 21:28 moriquend | skóre: 4 | blog: herdamilan | Sľažany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CD s dokumenty
    No, to CD som v podstate vždy pripravoval na novo, pretože doma to mám rozhádzané po množstve rôznych archívnych CD. Len tak narýchlo som urobil ls -R pre docs/linux adresáre na troch CD a dostal som súbor s vyše 8000 riakami. Keby som to ručne upravil, aby tam neboli zbytočnosti (čo s ami však nechce), tak by z toho možno bolo nejakých 2000... Asi by to tu nepôsobilo veľmi pekne :-)
    31.10.2005 21:23 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Zdravím. Na jednu stranu s tebou celkem souhlasím. Na druhou musím reagovat. Na linux jsem úspěšně přešel před pár měsíci. Bohužel mám jeden problém a to je místo na disku. Tím pádem si nemůžu momentálně na disku vyčlenit particii na pokusy. Než jsem se jakž takž usadil u mandrivy2006 (dříve RC2) tak jsem také vyzkoušel FC4, MDK10.0 a 10.1, Debian3.1, Bohužel, dneska jsem dostáhl dvd SuSE10.0 a právě provádím zálohu a také se mi zřejmě podívá na hdd. Asi je to nemoc či co. Celkem uznávám že ze začátku jsem distra střídal z neznalosti ale teď už můžu říci že umím základy a veškeré problémy si za pomoci literatury, googlu a hlavně umíněnosti vyřeším. Ovšem když se tedˇ podíváš kde stále co vychází tak mám nutkání zkoušet a zkoušet. Naštěstí kamarád mi půjčí hdd a tak si ten SůůůůSE budu moc vyzkoušet bez zásahu do své mandrivy ale i tak, má část duše trpí nad tím že si nemůže vše odzkoušet a přidat si k názoru i zkušenosti. Jak rád bych si vyzkoušel kompilaci vlastního jádra, popisované "krásy" instalace gentoo. Jen mít k tomu teď možnost. Ale jinak je pravda to s tou literaturou a podobně.
    Don´t worry, be happy.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 1.11.2005 09:58 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    tak nejak...taky zkousim. jakmile vyjde nejake zajimave LiveCD, okamzite musi do me mechaniky. V posledni dobe BeleniX (chystam se, konecne muzu poznat Solaris bez instalovani), SymphonyOS (zajimave, ale na me moc alternativni a nepouzitelne).

    Ale priznam se, ze jsem taky ve svych zacatcich zkousel. Ale ne tak, ze ve chvili, kdy jsem nemohl klikat, jsem to vzdal. Naopak :) Na dlouho jsem skoncil u Slackware, ktery me hodne naucil.

    Ale divny jsem mozna v jine veci :) pred par mesici jsem presel na Linux definitivne a to ne na Slack, ale na FC4 (ktera mi celkem vyhovuje - az na to, jak se bije GCC4 a KDE). Proc? Proste jsem se vetsinu veci uz na Slacku naucil a zjistil jsem, ze potrebuju mit system, ve kterem mi administrace zabere absolutni minimum casu a system bude fungovat. Zadny flame o tom, jak editovani v /etc zabere mene casu, prosim... proste mi vyhovuje si veci, co jdou naklikat (kvalitne - ne takove paskvily jako Yoper ci Vector), naklikat a pritom vedet (poucen ze Slacku), co se deje pod kapotou a pripadne do toho moci zasahnout. A stejne nektere veci klikanim nedelam vubec. A to minimalne instalaci softu (CLI programu yum mi maximalne vyhovuje) a restart sluzeb.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Pavel Stárek avatar 1.11.2005 16:15 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    ale na FC4 (ktera mi celkem vyhovuje - az na to, jak se bije GCC4 a KDE).
    Jak se bije GCC4 s KDE ? Při kompilaci nějaké 3.5 ? Nebo KDE nejde zkompilovat pomocí GCC4 ? Jinak vím o pár programech (naposledy třeba emulátor ZX Spectra FUSE) které mají problémy s kompilací pomocí GCC4, ale jde to vyřešit pomocí GCC3, které se dá do FC4 taky doinstalovat.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    31.10.2005 21:35 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Nemyslím, že by jsi se měl považovat za "divného" když jsi studoval linux ještě dávno před tím, než jsi jej opravdu používat. Jinak bych musel bych být divný i já :-) Osobně jsem střídal spíš místo dister hafo live cd všech možných systémů. Pak jsem si naistaloval Ubuntu a hotovo. Myslím, že všechny distra jsou vlastně stejná, takže ani není moc důvod hledat tu "pravou" distribuci. Všechno je to prostě linux, akorát jinak ošperkovaný. Práci uděláte s každým distrem většinou stejnou. (Don't flame pls)
    Heron avatar 31.10.2005 21:44 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Možná že jsem příliš konzervativní, ale vyzkoušel jen jedno distro (vlastně 3*). Přešel jsem na linux před 10 měsíci. Říkal jsem si, že všechny distra jsou stejně LINUX a mění se jen barvou defaultního obrázku na pozadí. Protože tehdy vyšla Fedora 3, sáhl jsem po ní -- redhat jsem zkoušel už předtím jako livecd a velmi mě povzbudilo. Ze začátku jsem FC3 nastavoval klikánim, po měsící webminem a teď asi 4 měsíce přímo v /etc souborech (to je věc, která jde dělat ve všech distrech). Když jsem pak jen změnou jediného balíčku (fedora-release) updatnul na FC4 bez jediného problému, poznal jsem rozdíl mezi linuxem a windama. Tenhle systém mi vydrží hodně dlouho (nestane-li se katastrofa s diskem a zálohou).

    Nevidím jediný důvod proč zkoušet různé distribuce -- všechny jsou stejné (až na extrémy typu gentoo nebo LFS, ty mají taky něco do sebe). Může mi někdo, kdo vyzkoušel dejme tomu Suse, Fedoru, Mandrivu, Ubuntu,... říct, jaký je mezi nimi rozdíl?

    *) Před šesti lety jsem zkoušel Suse LiveCD a RedHat evaluation (nebo naopak, na tom nezáleží). Lišila se jen stářím (Suse bylo 6.4, redhat novější), ale zásadních změn jsem si fakt nevšiml.
    Heron avatar 31.10.2005 21:57 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Ještě bych se doplnil: přechod musí být jednoznačný. Ne takové to, hlavní systém jsou windy a až si za nějaký čas ten linux nastavím, tak na něj asi přejdu. Ne, tohle nefunguje. Prostě nabootovat linux a jejda musím do windů, protože musím odělat .... www stránku (např.), !žadný reboot, jen se hezky snažit v linuxu, ono to po čase půjde samo. Můj soused si taky chtěl začít s Fedorou... nezvládl to, protože k vůli každé "kravině" rebootoval, aby to udělal ve windech a až pak "zkoušel v linuxu".
    31.10.2005 22:10 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    čeče já to teď mám obráceně. Když čirou náhodou nabootuju do windows (pascal, někdo z rodiny) tak mám nutkání rebootovat do linuxu. A to ho používám aktivně asi dva měsíce. Jde opravdu jen o to první týden vydržet to nutkání a pak to přijde samo
    Don´t worry, be happy.
    1.11.2005 08:05 Veronika | blog: Holčičí věci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Já jsem měla stejný problém, než jsem poznala colinux. Teď už mi Linux běží pořád, ať už jsem v Linuxu, nebo ve Windows - potřebuju je kvůli práci. :(
    Jsou dny, kdy ti nepomůže, že umíš správně napsat "myslivec". (Medvídek Pů)
    moriquend avatar 31.10.2005 22:11 moriquend | skóre: 4 | blog: herdamilan | Sľažany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Tak s týmto úplne súhlasím a zároveň z vlastnej skúsenosti povrdzujem, že to funguje :-) Môže to bolieť (mesiac mi nešiel zvuk), ale čo sa človek popritom naučí, to je neoceniteľné.
    31.10.2005 22:14 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Přechod nemusí být jednoznačný, klidně může být pozvolný. Ani si nepamatuju, jak je to dávno, co jsem si Linux nainstaloval poprvé a nebyl jsem schopen s ním dělat nic. Bez čtení se to neobešlo (v mém případě to byla knížka Používáme Linux - šlo o druhé vydání, kdyby to někoho zajímalo). K přechodu mě nemotivovalo nic, takže jsem si v Linuxu jen hrál s kdečím a sbíral jsem zkušenosti, takže přechod na něj byl mnohem snazší.
    31.10.2005 22:19 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Já měl ten přechod taky dlouhý, je to tak porůznu v mém blogu. Lítal jsem v tom protože jsem chtěl mít vše hned ale moc vědomostí jsem neměl. Mám za sebou knihy Používáme linux, Administrace systému linux, Přiručku od Ivana Bíbra k mdk 10.0, Přechod na linux a zrovna dneska se mi dostala do ruky příručka k suse10.0 ale ze všeho jsem si zapamatoval jen to potřebné. Ale stejně jsem pak musel prostě pár dní se přemáhat a nutit se dělat věci v neznámém prostředí ale vůbec toho nelituju a jsem mooooc rád
    Don´t worry, be happy.
    moriquend avatar 31.10.2005 22:05 moriquend | skóre: 4 | blog: herdamilan | Sľažany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Může mi někdo, kdo vyzkoušel dejme tomu Suse, Fedoru, Mandrivu, Ubuntu,... říct, jaký je mezi nimi rozdíl?
    Ach... bacha - to je zlá otázka, z toho môže byť flame. Ono, rozdiel medzi tými distribúciami určite je. Hlavne pri nasadení na server. Ale pre desktop je to však fakt len otázka pozadí a tém pre okenné manažéry. A začiatočník v podstate vidí len to. Nejaký rozdiel medzi správou softvéru deb, rpm balíčkami a podobné záležitosti mu môže byť ukradnutý, pokiaľ nevie napísať ani ls, cda pod.
    31.10.2005 22:14 3of5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Rozdil mezi SuSEma a Mandrivou(Mandrakem:) ) je ten kdyz pominu naky ty vecicky jako drakconf/yast v tom ze suse mi slape pekne bez problemu, nic nepada, zadny necekany ulety(karnel panic apod jen tak od sebe) , proste balada uz je mam par mesicu a muzu rict mdk uz ne!
    1.11.2005 17:04 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    čeče nechci flame ale jen by mě zajímalo proč mdk už ne? Mám mandrivu2006 od RC2 a jediné co mi občas padne je KDED ale vím že to je tím, že mám spuštěný sim jako root. Jinak je vše bez problémů.
    Don´t worry, be happy.
    31.10.2005 22:04 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Hehe, treba si cte tvuj bracha "recenze" distribuci na abicku? :P

    Hm, a neni to s distribucemi jako se zenskyma? ;) Kazda je de facto <no woman please> stejna (samicka lidskyho druhu), schopna temer totozneho fungovani, a </no woman please> prece jina :))) Nekomu napoprve sedne ta prvni, kterou potka, nekdo si nemuze vybrat dlouho. Asi nestoji nad tim mudrovat :)

    Ale jestli nekdo opravdu hleda, tak by si mel nejdriv o distrech neco precist (ne posledni dve "recenze" na abicku ovsem) a pak zkusit dve tri distra uplne odlisneho typu, dejme tomu Mandriva / Gentoo / Debian (Debian prakticky neznam, nepovedlo se mi ho nikdy nainstalovat :P), no a pak bude vedet, kterou urcite ne a kterou mozna ano.

    Pak se podiva na podobne te "mozna ano", napr. bych si tipnul, ze Mandriva/(Open)SUSE/FC/CentOS mohou tvorit takovy spolecny jmenovatel (nestrilejte po mne!), s Gentoo se muze podivat po ArchLinuxu nebo na druhym smerem prece jen po Slackware, Debian bude asi neco mezi, jako navnadu mozna nejdriv Ubuntu.

    Exotictejsi distra v tehle fazi radeji vynechat... ArkLinux absolutne netusim, co je zac, ackoliv jsem si precetl "recenzi", ktera dnes vysla prave tady, tak sorry, ze se o nem nebudu zminovat (prece jen: obsahuje KDE).

    Tveho bratra bych odkazal na nejake disto s aktivnim uzivatelskym forem a vstricnou komunitou a poslal ho otravovat tam ;) Ono kdyz si to clovek sam s namahou nastavi, tak se taky do svyho distra zamiluje uz jen proto. Lehce nabyl, lehce pozbyl :)
    1.11.2005 11:31 Warp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Mam presne rovnaku skusenost ako autor, nepozam ziadneho skutocne na 100% prejdeneho (home) uzivatela z Windows na Linux. Ludia skusaju maju snahu ale ak sa zaseknu tak sa namiesto tazsej cesty ucenia vracaju k Win, tento proces opakuje a opakuje... Jedno kladne na tom vidim a to ze ludia stale viac skusaju a to je dobre. Mam tiez pocit ze ich odpor k Microsoft produktom sa zvedcuje aj ked ich nadalej pouzivaju.

    Katastroficky scenarSvet sa zmeni na dokonale spotrebnu spolocnost. Ak Linux nedokaze uzivatelovy vytvorit distro ktore bude plne sprievodcou a len cisto klikacej spravy tak nema sancu a vecsie rozsirenie. Dokonca sa to bude casom este zhorsovat...

    P.S. Kto vie co nakonec vyhra (Mac OS)?
    1.11.2005 12:26 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Tak můj názor: Jde opravdu jen o to vytrvat.

    Já jsem začal poprvé s Mandrakem 9, od tý doby pozvolna přecházim. Začal sem tim, že sem všechny aplikace ve windows, který šly, nahradil multiplatformníma (fuj to je slovo) a pokud možno open-source variantama a začal jsem se s nima sžívat.

    Sice pořád vlastním dual boot (Win XP / Mandrake 10.1), ale windos startuju už jen vyjímečně, tak jednou za 14 dní a naprostou většinu věcí jsem schopnej udělat v Linuxu. A myslím, že by mi bylo jedno kterou distribucí bych začal (možná by nemuselo být gentoo) a dopad bych stejně. Teď jenom chci nainstalovat Mandrivu 2006 (ten 10.1 je za tu dobu učení a zkoušení lehce nabořenej) a tím by měl bejt přechod na Linux dokončenej.

    Jedinej problém je můj hardware. Scanner HPSJ4400 prostě nikdy podporovanej nebude, takže se s nim v Linuxu můžu v klidu rozloučit... The end :-)
    Free your mind and the ass will follow...
    1.11.2005 12:58 anon123 | skóre: 35 | blog: ganomi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami

    Na jedne strane mas pravdu ty a na druhe zase tvuj bracha (nebo kamarad, nebo jakykoliv uzivatel Windows, ktery prechzi na Linux).

    Jelikoz pracovaly na "bezproblemovem stroji" z pohledu uzivatele, tak ocekavaji to same. Chteji prijit domu, sednout a pracovat, pripadne si hrat. A to nejlepe po instalaci, stejne jako ve windows. Nekdy je potreba ve windows doinstalovat par veci, ale vse je primocare (Mam tiskarnu, tedy vezmu CD, ono se samo spusti, ja parkat kliknu, restart a tiskarna jede se vsim vsudy. To se tyka i ostatnich veci).

    Nechce se nicim zdrzovat.

    U Linuxu se zdrzovat musi, protoze ho nezna a drive nebo pozdeji narazi na problem, ktery nedokaze vyresit a cist tuny dokumentace se mu nechce. Pak musi zpatky naboootovat Windows a praci udelat tam, jelikoz to nutne potrebuje a nemuze cekat 3 dny nez nastuduje nejaky manual.

    Dam priklad, ktery se tyka me osoby. Mam ctyri pocitace, na dvou linux, na dvou windows. Koupil jsem si multifunkci centrum Brother (MFC), ale jelikoz nemam cas ani chut se s tim morit (ted), tak mi to bezi jen na windows, protoze jsem tam jen vlozil CD a vse bylo OK.

    Na druhou stranu na Linuxu jede Samba, Posta, atd., proste to co je na tom dobre. Nesmim zapomenout, ze po roce uz radsi delam vse v linuxu. Uz jsem si na vse zvykl a dokonce pouzivam urcite programy radsi nez ve windows.

    Proste linux potrebuje cas a hlavne CD s prislusnou podporou pro veci jako tiskarny atd. (A opravdu nechci slyset, jak spoustu veci Linux podporuje. Ano podporuje, ale z pulky.

    Ale to me preci nezastavi, abych ho nepouzival, ne :)

    2.11.2005 20:22 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Linux mám od jara a po dvou měsících, když už jsem to zvládl nastavit se roznemohli windows a než bych riskoval že si zruším lilo šli windows do háje a od té doby mám klid. Koupil jsem mandrivu 2005, dostali jí i děti na druhý počítač (za rok je čeká matura), ženě se taky líbí zkrátka pohoda. Z nudy jsem rozdal pár CD se Slaxem a teď mám dva kamarády s only mandriva a pár lidí s dualbootem co mají windows na hry, dvdshrink a na net chodí z linuxu. Pravidelně to kontoluji přes ICQ v Simu :-) .Takže máme objednané tři mandrivy 2006 a když někdo dá dobrovolně v Čechách peníze za Linux i když se Win rozdává za CD je to docela zajímavé.
    Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
    4.11.2005 11:19 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Ja sa k tomu vyjadrim kedze aj ja som uz vyskusal vseliake distribucie. Ani jedna nebola schopna rozbehnut sa poriadne tak ako by som potreboval.Mam notebook a pripajam sa na internet pomocou kombinacie bluetooth + EDGE. Toto nezvladlo ani Ubuntu(zvysoka na mna kasle a vsetky helpy odkazuju na apt-get - co je zaujimave kedze bez netu to asi nepojde vsak :-)).Na mandrake 10.0 som po nejakych 3-4 dnoch rozbehol internet(vyhladavanie na nete cez Win samozrejme) ale velmi divnym sposobom(ppp ide ale so zvlastnymi hlaskami, kppp nefunguje vobec).Ako sa da takto fungovat a neprepinat sa pernamentne medzi win a linux ked v linuxe ani inet nejde(resp. ide spravne na prvy pokus len cez lan) ??? Nemam cas na pernamentne nastavovania a hladania na nete, chcem s tym aj nieco robit
    16.11.2005 11:34 vkor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Switching medzi distribúciami
    Podle mne je hlavní problémem Linuxu slabá podpora hardware. Řadu lidí odrazuje právě to, že nainstalují nějakou distribuci a nebude jim chodit zvuk, tiskárna, scanner atp. a budou muset týdny pátrat na netu a stahovat a nastavovat (což je docela problém, pokud nechodí ani internet :) Na druhou stranu, protože oproti Windows používá Linux málo lidí, výrobci se často vůbec neobtěžují vytvářet ovladače pro Linux. Takže začarovaný kruh.

    Řešení je: Nebát se, přejít na Linux, číst diskuse na netu, stahovat a nastavovat, a hlavně šířit evangelium Linuxu mezi ostatní. Časem se pak dopracujeme i v Linuxu k tomu, že koupíš jakýkoliv hardware, strčíš cd do mechaniky a pojede to...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.