abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    29.7.2013 04:23 | Přečteno: 16746× | Paranoid | Výběrový blog | poslední úprava: 29.7.2013 04:23

    S DRM se setkávám čím dál tím častěji, i když si nekupuju nahrávku posledního Mickey Mouse. Fascinuje mě, kam všude dokážou výrobci DRM schovat.

    Definice

    DRM = úmyslné prznění komodity prodejcem

    Zásadní rozdíl mezi kurvítkem a DRM je v tom, že kurvítko vzniklo katováním kostů, zařízení něco chybí nebo byla použita nekvalitní součást a jako takové cenu zařízení snižuje. DRM je naopak něco navíc, co existující funkce zařízení omezuje.

    Baterky s DRM

    Představ si, že dřív prej šla v mobilu vyměnit nějaká baterka nebo co, místo aby si koupili novej, debilové.
    Spousta zařízení (mobily, fotoaparáty, navigace, kamery…) používá proprietární formáty baterek. A baterky občas odejdou. Co když se pro daný model už nové nevyrábí, nemají dostatečnou kapacitu nebo jsou prostě předražené? V normálním světě by stačilo připojit na přístroj vhodné napětí (ať už ze síťového zdroje nebo z jiné baterky). Jenže ouha, mobil to pozná a brickne se. (Siemens S6, Siemens C72)

    DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech, obrázek 1

    Dokonce má tu drzost, že nabootuje (a tedy člověk jasně vidí, že vše zapojil správně a elektronika žije), a až pak ohlásí, že se se mnou dál bavit nebude.

    Vzpomínám si na Mototrolu d520 z konce 90. let, do které šly normálně strčit čtyři tužkovky.

    A proč že mi to vlastně vadí? Protože do 15 let starého telefonu už baterku neseženu. Nebo proto, že až při povodních nepůjde elektřina, nebudu moct vyndat baterky z ovladače od televize a napájet s nimi mobil. Nebo proto, že k takovému mobilu nejde připojit větší baterku a udělat tak něco, co vydrží bez nabíjení měsíc. Občas se to dá ohackovat oměřením odporů a simulací termistoru, ale čím dál častěji je v baterkách čip, který komunikuje.

    DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech, obrázek 3

    ^ Siemens A35 s článkem z notebooku. Vydrží měsíc (a to většinou bývají články po dvou).

    Naprosto novou kategorií jsou pak třeba tzv. ultrabooky nebo iPhone, ze kterých baterka dokonce ani nejde vyndat. Takové zařízení oceníte, když jeho firmware zapne zvonění a vytuhne (viděl jsem já a Amiga ve dvou nezávislých případech), nebo když vás mobil sleduje i „vypnutý“ a chcete si vyndat baterku.

    DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech, obrázek 2

    ^ Radiostanice Baofeng UV-5R nemá problém s napájením z naprosto libovolného zdroje.

    Tiskárny s DRM

    Mrkvovi došel toner v tiskárně. Teda vlastně nedošel - tiskárna pouze odmítala tisknout. Opět, jako demonstraci drzosti, i s údajně došlým tonerem tiskla servisní stránku, která známky dojití toneru nejevila.

    Epson DX4000 má něco podobného. Koupili jste si barvu na 200 stránek? Tak po 200 stránkách prostě přestane tisknout. Dokonce odmítá tisknout i černě, když došla žlutá. Že je ekonomicky i ekologicky naprosto nesmyslné kupovat si novou náplň, když si můžete inkoust za naprosto směšnou cenu dolít? Ne, DRM, nemůžete.

    Minimálně HP21-based inkoustovky od HP DRM nemají. Kdybyste věděli o tiskárně s piezoelektrickou hlavou (chci zkusit tisknout i jiné materiály než inkoust), dejte vědět.

    Auta s DRM

    Představte si automobil, jehož řídící jednotka vám nedovolí nastartovat, když jste nevyměnili v řádném intervalu olej. Takhle vypadá DRM u automobilů.

    Kytky s DRM

    Na závěr jsem si nechal obor, ve kterém DRM teprve nastupuje. Už jsme viděli, že si kvůli DRM nepřehrajete hudbu, nevytisknete dokument (čert to vem) a nezavoláte si nebo neodjedete (to už v nestandardních situacích začíná být zajímavější, ale budiž). Co když se ale kvůli DRM nenajíte? Začíná být technologicky možné vyrobit zrní, které bez přítomnosti nějaké specifické látky roste nebo naopak neroste. Nebo třeba osivo, které vyklíčí právě N-krát, tedy již nepůjde část úrody zasít. Taková technologie se dá využít k úžasným věcem, jako třeba k produkci vitamínů nebo odolnosti před škůdci. Bohužel ale též k DRM. Obávám se, že časem budeme mít spoustu zaDRMovaného osiva od jednoho monopolisty, který už k tomu má pěkně našlápnuto.

    Conclusion

    Zkuste se nad tím zamyslet, až půjdete nakupovat.        

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    29.7.2013 06:43 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    DRM je ekonomicky nevýhodné.
    Jak pro koho.
    Zkuste se nad tím zamyslet, až půjdete nakupovat.
    Hm.. Jak presne, kdyz je to vsude?

    Ja nevim, podle me problem je, ze vetsina lidi proste nestiha drzet krok s vynalezy moderni techniky, a tim mene vsemi moznostmi, jak mohou vyrobci podvadet. Vzdyt to nestihas ani ty, a to mas vysoce nadprumerne IQ, a to ani v domene, ktere rozumis, pak jsou tady jeste vselijake dalsi podvody, co spadaji do kategorie socialniho nebo pravniho inzenyrstvi.

    Takze pokud lide (obcane) nezacnou o tomhle nejak efektivneji komunikovat, ta situace se nezlepsi. Tim efektivneji myslim dal nez jen za to zname libertarianske "je to kazdeho vec, co si o tom zjisti", protoze nedostatek informaci vede k selhani trhu (viz). Podle me je to vazny problem, ktery jednak jak spravne rikas vede predevsim k ekologicke katastrofe, ale zaroven pusobi proti samotnemu technologickemu pokroku, protoze z ceho budou lide utracet za slozitejsi veci (ktere by jim zivot vice zefektivnily, a tim zefektivnily spolecnost), kdyz jim vsechny penize pomoci ruznych techno-socialnich triku budou sebrany uz u tech zakladnich potreb?

    Trochu ted premyslim nad tou socialni siti (a chci o tom napsat blogpost), ktera by lidem dala lepsi nastroj, jak tyhle zalezitosti komunikovat (mimo jine). Asi budu muset sepsat utrzky, ktere mam v hlave, i kdyz to asi nebude moc koherentni.
    29.7.2013 10:40 Kladivo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    libertariáni by začali bľabotať niečo o združeniach v štýle dtest, ale kde zlyháva neviditeľná ruka trhu, tam by mala nastúpiť viditeľná ruka štátu ako najefektívnejšie riešenie.
    29.7.2013 19:28 Bublifuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    :DDD "viditeľná ruka štátu ako najefektívnejšie riešenie" :DDD teď jsi mě totálně zrušil!!! :DDD
    29.7.2013 20:44 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Az se proletite aerolinkou, ktera pusobi ve statu, ktery nema ekvivalent Uradu pro Civilni Letectvi, tak vam uverim, ze to s tim smichem myslite vazne. Do te doby jsou to jen silacke reci. :-)
    29.7.2013 23:08 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Platíš?
    29.7.2013 20:41 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To jiste, jak to uz dela Franta Kucera o neco niz, ale v te socialni siti nejde jen o spotrebitelska hodnoceni. To je jen priklad pouziti.

    Ale jinak s tim souhlasim.
    29.7.2013 11:01 lima
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Co kdybyste vyprodukoval neco sam, misto trouseni napadu a cekat az to nekdo jiny udela ?

    Btw. komunity a vymena osobnich informaci a zkusenosti docela dobre funguje napr. na spotrebitelskych forech. Tezko si lze ale predstavit, ze by se dobrovolne a nejak masivne zapojovali lidi do nejakych obcanskych socialnich siti. Zas to bude uzkoprofilova zalezitost. Co by je melo pritahnout od Twitteru a FB ?

    29.7.2013 20:56 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Odpoved na prvni otazku je celkem prosta - protoze nejsem tak zdatny programator jako vy, co za sebou ma celou radu uspesnych projektu. Proste mi to trva, premyslim nad tim, delam i jine veci, a tohle konkretne neni pro mne priorita cislo jedna. Jsem clovek jaky jsem.

    A nemluvil bych o tom, prave proto, ze necekam, ze to udela nekdo jiny, ale jak mam zjistit, ze to uz neexistuje, pokud se nezeptam? Verim tomu, az napisu ten blogpost, ze mi odborne poradite, jak vyresit nektere obtizne (ale ne v principu neresitelne) problemy, ktere tam vidim.

    K tomu zbytku - rozhodne nemluvim jen o spotrebitelskych informacich. Navic z mnoha duvodu jsou fora problematicka.

    A nez prisel FB nebo Twitter, dokazal jste si predstavit, ze lidi neco prilaka od webovych for? A predtim od IRC? Vite take, ze existuje Wikipedie? Dokazal jste si predstavit, ze by neco takoveho mohlo fungovat? Pokud ne, je mi lito, ale vas nazor na to, co si lze tezko predstavit naprosto neni relevantni.
    30.7.2013 16:02 lima
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ja se tu nechlubil. Sice jsem se ucastnil svou troskou, jak rikate uspesnych projektu, ale rozhodne si je nechci privlastnovat. Ale o to tady nejde. Jen jsem narazel na to, ze kdekdo ma velkolepe plany, ale jen ceka az to za nej jiny udelaj. Takhle to ale nefunguje. Sice to v dalsim odstavci popirate, ze necekate jen sondujete, ale moc verohodne to teda nezni. Na muj vkus az moc casto jsem se s takovymi vizionari a ideology pri praci setkaval, ze ani kafe by si sami neuvarili.

    Ten vas napad je necim zasadne odlisny od uz existujicich popularnich soc. siti ? Souvisi to i s predchzim odstavcem. Technickemu reseni problemu musi predchazet nejaka analyza, pruzkum trhu a poptavky, jinak je uplne zbytecny se tim dal zabyvat. I v pocatcich FB nejdriv predchazel mimoradny zajem na univerzitni pude nez z toho vyrostl soucasny miliardovy byznis. Z meho pohledu je poptavka po online socialni komunikaci, sdileni osobnich informaci a kontaktech vycerpana. Cim by to melo prilakat nejaky vetsi mnozstvi lidi, jak to muze souperit se soucasnymi komercnimy giganty ?

    30.7.2013 17:23 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ja se tu nechlubil.
    Ja taky ne. :-) Normalne bych o tom ani nepsal, ale FYI - ta zminka o soc. siti a ten planovany blogpost byla reakce na neco, o cem jsem se tady (explicitne Jendovi) zminil driv. Nekteri lide o tom zacali diskutovat, tak jsem to chtel trochu bliz popsat, protoze zda se existuji lide podobnych myslenek. Ale bohuzel to neni tak rozmyslene, aby to byla konkretni specifikace (a proto jsem nad tim chtel jeste trochu popremyslet).
    Jen jsem narazel na to, ze kdekdo ma velkolepe plany, ale jen ceka az to za nej jiny udelaj.
    Ano, velkolepe plany mam vsude mozne, ale prave z uvedenych duvodu se o nich nikde moc nerozepisuji (protoze necekam, ze to nekdo jiny udela, a vlastne ani nechci - nejradeji bych si to udelal sam). Na druhou stranu, obcas se hodi utridit si myslenky, s nekym to probrat, sebrat inspiraci a tak.. Tohle konkretne je ovsem opravdu mimo moje hlavni zajmy, takze na tom opravdu pracovat nehodlam.
    Sice to v dalsim odstavci popirate, ze necekate jen sondujete, ale moc verohodne to teda nezni. Na muj vkus az moc casto jsem se s takovymi vizionari a ideology pri praci setkaval, ze ani kafe by si sami neuvarili.
    A proc se takovymi lidmi trapit? Pokud vam skodi, tak se jim proste vyhnete.. Mozna jste byval mohl panu Bushovi taky napsat, at o memexu nepise clanek, ale proste to udela.. Ale proc mu neco takoveho psat? Bohuzel veci nejsou tak jednoduche a nekdy proste neni jasne jak.
    Ten vas napad je necim zasadne odlisny od uz existujicich popularnich soc. siti ?
    Ano. I kdyz spis nez "napad" bych to oznacil za problem, ktery by si zasluhoval reseni, a vidim nekolik smeru, kudy by se to reseni mohlo ubirat.
    pruzkum trhu a poptavky, jinak je uplne zbytecny se tim dal zabyvat
    Nejde o "produkt", a neni to zbytecne se tim zabyvat. Stejne jako neni zbytecne stavet LHC, napriklad, prestoze poptavka po srazkach protonu s vysokymi energiemi neni temer zadna.
    I v pocatcich FB nejdriv predchazel mimoradny zajem na univerzitni pude nez z toho vyrostl soucasny miliardovy byznis.
    Nejde mi o byznys.
    Z meho pohledu je poptavka po online socialni komunikaci, sdileni osobnich informaci a kontaktech vycerpana.
    To je kratkodoby pohled.
    jak to muze souperit se soucasnymi komercnimy giganty?
    Nema to byt jejich souper, pokud pomineme abstraktni rovinu, v ktere vsechno na Internetu soutezi o pozornost a volny cas lidi.
    29.7.2013 12:32 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Tim efektivneji myslim dal nez jen za to zname libertarianske "je to kazdeho vec, co si o tom zjisti"

    Je každého (občana/spotřebitele/zaměstnance) věc, jak/jestli se spojí s ostatními a bude s nimi sdílet informace a tržní sílu. Občanská sdružení, spotřebitelská družstva, odbory… jsou perfektní součástí svobodného trhu – úplně stejně jako firmy, které fúzují nebo se zase dělí. Za důležité považuji to, aby tato spolupráce nebyla vynucována státem – aby byla dobrovolná a vycházela zdola, z toho, že lidé chtějí spolupracovat, ne z toho, že jim to nařídil nějaký politik.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    29.7.2013 12:40 Kladivo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    V jednom dnešnom slovenskom denníku písali o spolupracujúcich somálskych pirátoch, ako sa postupne z pirátstva presúvajú do pašerovania a obchodovaniu s ľuďmi... vraj od tej doby, čo im ich spoluprácu začali kaziť z daní platené vojenské lode cudzích štátov...
    29.7.2013 13:41 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Za důležité považuji to, aby tato spolupráce nebyla vynucována státem – aby byla dobrovolná a vycházela zdola
    Vždyť vlády v demokratických zemích vychází zdola, nebo ne?
    29.7.2013 14:08 anonymator | skóre: 3 | blog: anonymator
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    demokratické rozhodovanie v demokratických krajinách môže vychádzať z dola, ale o tej dobrovoľnosti by sa dalo celkom úspešne pochybovať.
    29.7.2013 15:32 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    I když bude v dané zemi demokracie fungovat1, i v tom ideálním případě se dělá to, co chtěla většina – takže pokud jsi chtěl něco jiného, máš smůlu a musíš se podřídit (nedobrovolnost). Tím vzniká monopol a v jednu chvíli může být „instalován“ jen jeden model určitého přístupu (např. k ochraně spotřebitele). Není to pluralitní systém, kde by vedle sebe mohlo fungovat víc modelů2 a časem by se ukázalo, který je lepší (nebo by se došlo k závěru, že jich chceme mít trvale víc).

    [1] + nejde jen o svobodné volby, ale i o to, jak se potom vůle projevená lidem u voleb uplatňuje v praxi po volbách; jestli ten názor voličů „probublá“ až k těm, kdo skutečně rozhodují resp. prosazují moc a jestli je ten názor bude zajímat; jestli se tahle informace cestou neztratí nebo není záměrně ignorována
    [2] např. více organizací, které hodnotí kvalitu hotelů a které mají různý pohled na věc a různé priority – různým spotřebitelům/hostům může vyhovovat jiný model hodnocení kvality dané služby

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.7.2013 22:03 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ne docela. V mnoha demokratickych zemich plati princip subsidiarity, takze to je pluralitni. Navic existuji ruzne narodni staty. Samozrejme, v nekterych pripadech existuje konvergence, ale co s tim chces delat? Me prijde, ze si jen nechces priznat, v takovem pripade, ze se zkratka prejima to co funguje jinde. Kazdopadne, tohle ukazuje, ze demokracie neni a priori nekompatibilni s pluralitou. Ale nekdy je to problem - treba u vyse dani nebo ceny prace - tam je to pak potreba zaridit tak, aby nedochazelo k zavodu ke dnu.
    30.7.2013 22:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    ze se zkratka prejima to co funguje jinde.
    Nebo to, co jinde nefunguje ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.7.2013 22:29 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To je mene casta situace; spis se znovuvynaleza kolo, a spatne. Pokud se neco spatneho prejima tak je to vetsinou v dusledku lobbistickych tlaku nadnarodnich firem, coz je uz z definice poruseni te plurality.
    30.7.2013 23:16 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    V mnoha demokratickych zemich plati princip subsidiarity

    ČR je poměrně malý a jednotný stát, drobit tu moc a příliš decentralizovat je spíš na škodu.

    takze to je pluralitni

    Jenže když žiješ v Praze, tak je ti na nic, že v Brně mají jiná pravidla v oblasti XYZ – stěhovat se kvůli tomu nebudeš.

    Navic existuji ruzne narodni staty.

    Na testování různých přístupů je to dobré (Evropa národních států místo evropského superstátu nebo federace), podíváš se, jak to funguje jinde, a to, co funguje v podobných státech bys mohl převzít (nejde to dělat automaticky a ve všech případech, ale určitá užitečná informace to je). Ale co se týče plurality pro jednotlivé občany – jako že já si vyberu určitý přístup a soused jiný – na to je to na nic. Stěhovat se do jiného státu je úplně krajní řešení. (ano, ze státu se špatným politickým režimem se dá emigrovat)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.7.2013 23:51 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jenže když žiješ v Praze, tak je ti na nic, že v Brně mají jiná pravidla v oblasti XYZ – stěhovat se kvůli tomu nebudeš.
    Tough cookies. Clovek je socialni tvor a civilizace existuje jen diky spolupraci. Pokud se neshodnes, mas smulu, nejlepsi co ti mohu nabidnout je zkusit stesti nekde jinde.
    29.7.2013 21:05 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Uz jsme se na tohle tema bavili mockrat. Zasadni protiargument je, ze zkratka lidem by nemelo byt lhostejne, jak se rozhoduji ostatni, protoze to ovlivnuje i je jako ucastniky na tom trhu. Ta teoreticka konvergence je pekna vec, ale probiha v nejakem case, behem ktereho muze zemrit nebo trpet spousta lidi. A behem te doby se ten podvodnik, ktery se zatim prizivil na tech hure informovanych, zase posune o neco dal a bez ztraty kyticky.

    V podstate pokud necestnym lidem nehrozi zadne riziko ztraty, nemaji duvod nebyt necestni. V nejhorsim pripade je jejich zisk jen malo pozitivni. Tohle je zakladni vada tohoto zpusobu mysleni, a hezky ji rozebira prave Akerlof. A proto take mame geneticky zadratovano, ze jsme ochotni do jiste miry potrestat necestne jednani i na ukor naseho vlastniho pohodli (tedy v jistem smyslu iracionalne).
    29.7.2013 22:37 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    lidem by nemelo byt lhostejne, jak se rozhoduji ostatni, protoze to ovlivnuje i je jako ucastniky na tom trhu

    Jenže jak obhájit vynucení mého názoru – např. že zařízení s DRM a/nebo vendor lock-in-em jsou špatná – aniž by do toho ostatní šli dobrovolně? Jsem přesvědčen, že toto je správný názor… jenže jak o tom přesvědčit tu nemyslící konzumní většinu, které je to jedno a která kupuje zařízení, jaká kupuje? A hlavně: jak zajistit aby někdo jiný stejným mechanismem neprosadil opatření, která se mi nelíbí?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.7.2013 01:52 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jednoduse, uz to tu psal Radek - demokraticky. A navic, ja si myslim, ze tvoje predstava, ze existuje jakasi "nemyslici konzumni vetsina" je mylna. Tak primitivni to neni; lide maji ruzne domenove znalosti.

    Cele je to stejne nakonec otazka miry. Podivej treba na hypoteticky priklad, kdy nekdo vyrabi spatne jidlo. Taky se muze najit par silencu, kterym to pripada v pohode. Znamena to ale, ze to mame dovolit jako spolecensky moralni standard? Asi tezko. A tyto otazky nejsou cernobile. Kdyz nekdo vyrabi parky bez masa, ktere neskodi, ale nikdo soudny (99% lidi) je nechce? Je to neco, co by mela spolecnost dovolit? Aby se to stale oznacovalo za parky a prodavalo? Jednoduse, proste neni cara, ktera se da namalovat a rict - tady to je pred hranou a tady to uz za ni; kazdy mame trochu jinou toleranci toho, co povazujeme za podvod.
    30.7.2013 09:17 Roslav | skóre: 6 | blog: mamblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    AFAIK je taka ciara na maslo: 51% a viac zivocisneho tuku je to maslo, inak sa to maslo nesmie volat. Potom tu mame kadejake masielka, maslicka, natierocky...
    Hmmpf... Niečomu tak deterministickému ako počítače sa jednoducho nedá veriť.
    30.7.2013 10:06 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    80% mléčného tuku, ne živočišného (to by potom i vepřové sádlo bylo máslo). Zbytek voda a mléčná sušina.
    30.7.2013 22:05 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ano, je, ale to je prave druh regulace, ktery, pokud to chapu spravne, se panu Kucerovi nelibi a chtel by ho zrusit.
    30.7.2013 11:22 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    A navic, ja si myslim, ze tvoje predstava, ze existuje jakasi "nemyslici konzumni vetsina" je mylna. Tak primitivni to neni; lide maji ruzne domenove znalosti.

    IMHO ty, já nebo hodně lidí tady má větší kupní sílu a lepší znalosti než průměrný spotřebitel a přesto je těžké něco ovlivnit (ať už na trhu nebo ve volbách/referendech), protože těm ostatním je to jedno, nebo to nechápou. Je potřeba zvyšovat vzdělanost, šířit znalosti a informace, vysvětlit lidem, co je to DRM (a spousta dalších věcí), jak funguje, jaké to má dopady… a pak lidé můžou odhlasovat zákon, který něco zakáže nebo nařídí. Jenže když už se ti to podaří vysvětlit, podaří se ti rozšířit tu znalost mezi lidi, tak už není nutné přijímat nějaký zákon – lidé můžou na základě této znalosti hlasovat na trhu.

    Stejně jako lidi mohli přestat kupovat pravé kožichy nebo kosmetiku testovanou na zvířatech. Jenže technologie má tu nevýhodu, že to není žádné roztomilé zvířátko, není to tolik o emocích a hůř se tahle myšlenka prodává. Řešit tohle přes politiku je stejně obtížné jako řešit to přes trh – nebo spíš ještě obtížnější. V politice je možné prosadit určité věci, aniž by ses ptal voličů (lobování, korupce, nadstandardní vztahy), tudíž by šlo prosadit i ty dobré věci – jenže na straně dobra je (přirozený a správný) odpor k těmto praktikám, tudíž se tímto způsobem v politice prosadí spíš opačné zájmy (ve prospěch některých velkých výrobců, v neprospěch občanů/spotřebitelů a mnoha jiných podnikatelů, kteří neuplácí nebo nemají ty nadstandardní vztahy s politiky).

    Ideální forma vlády by byl osvícený diktátor – jenže tady je zase riziko, že se diktátorem jednou stane někdo, s kým nesouhlasíš a kdo prosazuje jiné zájmy než tvoje.

    Kdyz nekdo vyrabi parky bez masa, ktere neskodi, ale nikdo soudny (99% lidi) je nechce?

    Pokud si může 99 % lidí něco odhlasovat ve volbách/referendu, může těchto 99 % lidí také hlasovat peněženkou a přestat kupovat určité zboží → výrobce bude mít plné sklady neprodejného šmejdu a bude muset přehodnotit svoji obchodní politiku. Masa spotřebitelů (i když každý jednotlivě může být chudý) má obrovskou sílu a výrobci jsou na ní závislí.

    Hlasování v demokracii a hlasování na trhu se liší v tom, že v demokracii má každý právě jeden hlas – zatímco na trhu máš tolik hlasů, kolik máš peněz. (to je prosté konstatování, nikoli hodnocení kladné/záporné)

    V případě běžného zboží (např. potraviny) to vede na podobné výsledky – i když je někdo bohatý a mohl by „hlasovat víckrát“, bude stejně kupovat jen tolik jídla, kolik sní, a jeho hlas bude srovnatelný s hlasem průměrného spotřebitele. Naopak bohatí, kteří chtějí kvalitnější jídlo, budou mít spíš smůlu (např. budou muset jezdit do jedné zvláštní prodejny ve městě), pokud kolem nich bude většina, která chce ten nejlevnější salám a párky, na zdraví jí nezáleží a raději si za ušetřené peníze koupí větší televizi.

    Mohl by ses lidí v referendu zeptat: „Chcete kvalitnější jídlo i za cenu toho, že bude dražší?“1 a většina by mohla hlasovat pro (nebo taky proti, protože nemají tolik peněz). Ale když už budou hlasovat, tak to se rovnou můžou rozhodovat přímo v tom krámě, který výrobek si dají do košíku, zda ten kvalitnější nebo ten horší.

    Naopak v případě (typicky luxusního) zboží, které kupuje jen někdo, bude mezi demokratickým a tržním hlasováním podstatný rozdíl. Průměrný spotřebitel neovlivní svým tržním chováním např. zlaté hodinky (počet drahokamů, typ strojku, množství zlata…), protože si je prostě nikdy nekupuje (zatímco v demokracii by měl stejný jeden hlas jako ti, kdo si je kupují). Je to dobře nebo špatně? Je správné, aby lidé zasahovali do věcí, které se jich netýkají?

    Tohle i lépe odpovídá tomu, jak píšeš: „lide maji ruzne domenove znalosti“ – lidé mají typicky lepší znalosti toho, co se jich týká a co kupují. Když někdo kupuje zrcadlovku nebo hifi audio, tak si o tom obvykle zjistí víc informací a má lepší znalosti než ten, kdo tyhle věci nekupuje (ale v demokracii by měl jejich hlas stejnou váhu).

    Ve většině případů (pokud není potřeba zaujmout jednotné stanovisko jako stát/národ) dávám přednost hlasování na trhu. Výhoda je mj. v tom, že výsledek reflektuje poměrné zastoupení jednotlivých názorů – výsledek je „analogový“ – např. z 65 % nějak ovlivní situaci, protože 65 % se nějak na trhu chovalo. Kdežto v demokracii je výsledek „digitální/binární“ – určité opatření se buď přijme (1) nebo nepřijme (0) podle toho, zda hodnota na vstupu překročila nebo nepřekročila magickou 50%2 hranici – ale jestli to bylo 51 % nebo 99 %, to už je jedno a výsledek je v obou případech stejný.

    Aby se to stale oznacovalo za parky a prodavalo?

    Tohle je měkké opatření, které neomezuje svobodu prodávat, co chci, a kupovat, co chci. Vynucení určité terminologie státem mi až tak nevadí nebo ho někdy považuji i za přínosné. Lidé stále můžou prodávat a kupovat to samé, akorát na tom bude napsáno: „růžový blivajz v igelitu“ místo „párky“. Stejně tak by bylo dobré standardizovat, co je to „Internet“ resp. „připojení k Internetu“. Často se prodávají všelijaké mrzácké služby, lidé si „kupují internet“ ale ve skutečnosti k němu vůbec připojeni nejsou.

    Nicméně i tohle se dá řešit pluralitně – nějaká nezávislá organizace vytvoří terminologii např. pro ty potraviny a na obalech pak bude její logo a ten název. Můžou tak vzniknout ortogonální struktury vedle státu – sice budeš občanem státu A, ale zboží si budeš vybírat podle hodnocení kvality organizací X. Kdežto v tvém pojetí musí být mapování mezi státem a systémem hodnocení kvality 1:1.

    [1] a to teď vůbec neřešíme, jak definovat „kvalitnější“ a „dražší“, zda hlasující tuto definici pochopí a zda to pak bude odpovídat praxi a zda bude možné výsledek ověřit
    [2] jen ve výjimečných případech je vyžadováno víc

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.7.2013 23:45 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    IMHO ty, já nebo hodně lidí tady má větší kupní sílu a lepší znalosti než průměrný spotřebitel a přesto je těžké něco ovlivnit (ať už na trhu nebo ve volbách/referendech), protože těm ostatním je to jedno, nebo to nechápou.
    Kupni silu mozna mam, ale o tech znalostech si tak jisty nejsem. Referenda nemame, takze tam je tezke to rict, ale zda se, ze pokud je neco povinne ze zakona, vyrobci to dodrzuji. O tom ze trh funguje tak presvedceny nejsem, a ty to sam tady pripoustis.
    Je potřeba zvyšovat vzdělanost, šířit znalosti a informace, vysvětlit lidem, co je to DRM (a spousta dalších věcí), jak funguje, jaké to má dopady… a pak lidé můžou odhlasovat zákon, který něco zakáže nebo nařídí.
    To je hezka myslenka. Ale ja jsem presvedceny a uz jsem to psal, ze tvari tvar technickemu pokroku spatne skaluje. Neni proste mozne, abych ja jako spotrebitel rozumel vsemu, co si muze vyrobce vymyslet; musim se spolehnout na jine lidi, a je jen otazka, jakou socialni strukturou toto provest.
    Jenže když už se ti to podaří vysvětlit, podaří se ti rozšířit tu znalost mezi lidi, tak už není nutné přijímat nějaký zákon
    To neni totez. Aby mohl projit zakon, nemusi to znat vsichni, staci dostatecna cast obcanu, ktera je zainteresovana. Ti ostatni ziskaji implicitne bez toho, ze musi mit tu znalost. Zakon tak prinasi pozitivni externalitu.
    lidé můžou na základě této znalosti hlasovat na trhu
    Trh neni totez co demokraticke hlasovani! Hlavni problem, ktery v tom vidim, je ten, ze na tom trhu ten podvodnik (co treba vyrabi nekvalitni a s DRM) ziska vic penez a tedy vic hlasu, a naopak ti chudaci, co mu na to skocili, ziskaji min hlasu. To mi prijde nemoralni. Jak pak cekas, ze to cele skonci dobre, kdyz ti, co by hlasovali s tebou, dostanou min hlasu? Naopak demokraticke hlasovani zarucuje kazdemu stejny hlas, bez ohledu na to, jakych rozhodnuti se dopustili predtim.
    Stejně jako lidi mohli přestat kupovat pravé kožichy nebo kosmetiku testovanou na zvířatech. Jenže technologie má tu nevýhodu, že to není žádné roztomilé zvířátko, není to tolik o emocích a hůř se tahle myšlenka prodává.
    Ale ja nechci nikomu prodat myslenku! Me prijde, ze bys na tom zakonu (dejme tomu, zakaz DRM) jen vydelal - ostatnim by to bylo sumak a ty by sis mohl koupit zarizeni bez DRM. Takhle se to snazis ostatnim vysvetlit, aby "trh" nejak zacal konecne fungovat - je to pres ruku ne?
    Řešit tohle přes politiku je stejně obtížné jako řešit to přes trh – nebo spíš ještě obtížnější. V politice je možné prosadit určité věci, aniž by ses ptal voličů (lobování, korupce, nadstandardní vztahy), tudíž by šlo prosadit i ty dobré věci – jenže na straně dobra je (přirozený a správný) odpor k těmto praktikám, tudíž se tímto způsobem v politice prosadí spíš opačné zájmy (ve prospěch některých velkých výrobců, v neprospěch občanů/spotřebitelů a mnoha jiných podnikatelů, kteří neuplácí nebo nemají ty nadstandardní vztahy s politiky).
    Chapes politiku zcela zcestne jako jakysi boj za obecne blaho. Ale tak to neni - je to stret zajmu.
    Ideální forma vlády by byl osvícený diktátor – jenže tady je zase riziko, že se diktátorem jednou stane někdo, s kým nesouhlasíš a kdo prosazuje jiné zájmy než tvoje.
    "Osviceny diktator" neni idealni forma vlady, je to oxymoron, ktery by mel inteligentni clovek tise pohrbit.
    Pokud si může 99 % lidí něco odhlasovat ve volbách/referendu, může těchto 99 % lidí také hlasovat peněženkou a přestat kupovat určité zboží → výrobce bude mít plné sklady neprodejného šmejdu a bude muset přehodnotit svoji obchodní politiku. Masa spotřebitelů (i když každý jednotlivě může být chudý) má obrovskou sílu a výrobci jsou na ní závislí.
    Neni to totez. V referendu se o tom hlasuje jednou; pri nakupu o tom musim hlasovat periodicky (takze pokud je to casto, musim delat i rozhodnuti casto a pokud to neni casto, musim to zase cele prostudovat). O pozitivni externalite jsem se uz zminil. A konecne, je zde seda zona, kde muze obchodnik podvadet, a presto se mu to "neprehodnoceni" vyplati. Zkousel jsi nekdy cist toho Akerlofa?
    Hlasování v demokracii a hlasování na trhu se liší v tom, že v demokracii má každý právě jeden hlas – zatímco na trhu máš tolik hlasů, kolik máš peněz. (to je prosté konstatování, nikoli hodnocení kladné/záporné)
    A to je prave ta katastrofa. Tem co uspesne podvadi dame za odmenu vic hlasu. (Tim nerikam, ze trh neni jinak celkem dobry mechanismus - jen to, ze ma tuhle neprijemnou vlastnost, kterou by mela prave odstranit regulace.)
    V případě běžného zboží (např. potraviny) to vede na podobné výsledky – i když je někdo bohatý a mohl by „hlasovat víckrát“, bude stejně kupovat jen tolik jídla, kolik sní, a jeho hlas bude srovnatelný s hlasem průměrného spotřebitele. Naopak bohatí, kteří chtějí kvalitnější jídlo, budou mít spíš smůlu (např. budou muset jezdit do jedné zvláštní prodejny ve městě), pokud kolem nich bude většina, která chce ten nejlevnější salám a párky, na zdraví jí nezáleží a raději si za ušetřené peníze koupí větší televizi.
    Srovnatelne to ani nahodou neni. Teoretizujes tady jako kdyby bohati a chudi meli srovnatelne prijmy, ale to proste neni pravda. Ale predevsim - vyrabet kvalitneji casto neni o tolik drazsi. (Ostatne, skoro se mi chce brecet, kdyz tu lidi rikaji, ze kdyz chces kvalitu, mas si koupit "high-end". Vazne? To ma byt reseni, zaplatit radove vic za prostou poctivost?) Je to jen o tom, jak velky rozdil jde komu do kapsy. Zase - Akerlof.
    Ale když už budou hlasovat, tak to se rovnou můžou rozhodovat přímo v tom krámě, který výrobek si dají do košíku, zda ten kvalitnější nebo ten horší.
    To co ja chci je, aby byl standard toho, co je kvalitni (on taky leckde je, ale klidne bych sel i dal). Nejenom standard toho, co je "dostatecne neskodne na to, aby se to vubec smelo prodavat". Otazka ovsem je, zda ta dynamika je skutecne takova, ze existence toho lepsiho standardu povede na to, ze ho lide budou kupovat, i kdyby mu davali prednost (tohle souvisi s tvorbou ceny a signalovanim a prodanym objemem atd., a ted to nechci rozebirat).

    Takze za techto predpokladu by se mozna dalo prijmout rozhodovani v obchode, ale uz jsem o te dalsi nevyhode psal vys.
    Je to dobře nebo špatně? Je správné, aby lidé zasahovali do věcí, které se jich netýkají?
    Ano, je to spravne! Proc by lide chteli hlasovat o tom, co se jich netyka? Naopak, pokud maji pocit, ze se jich to tyka, musis jim dovolit o tom hlasovat - udelat opak by znamenalo jim sebrat pravo rozhodnout, co se jich tyka a co ne, a tedy rozhodovat za ne.
    Tohle i lépe odpovídá tomu, jak píšeš: „lide maji ruzne domenove znalosti“ – lidé mají typicky lepší znalosti toho, co se jich týká a co kupují. Když někdo kupuje zrcadlovku nebo hifi audio, tak si o tom obvykle zjistí víc informací a má lepší znalosti než ten, kdo tyhle věci nekupuje (ale v demokracii by měl jejich hlas stejnou váhu).
    Jejich hlas by mel stejnou vahu jen za predpokladu, ze prijdou k volbam. Kdo nechce resit kvalitu zrcadlovek, proste k prislusnemu referendu nepujde a je to. Nevidim duvod, proc by slusne smyslejici clovek (a takovych je velka vetsina) mel chtit hlasovat o necem, co se ho netyka a cemu nerozumi.
    Ve většině případů (pokud není potřeba zaujmout jednotné stanovisko jako stát/národ) dávám přednost hlasování na trhu. Výhoda je mj. v tom, že výsledek reflektuje poměrné zastoupení jednotlivých názorů – výsledek je „analogový“ – např. z 65 % nějak ovlivní situaci, protože 65 % se nějak na trhu chovalo.
    Tak to neni. Za prve, i v demokracii muzou dosahnout jinych forem kompromisu. Ale predevsim, trh ma jeste take vnitrni dynamiku, kterou jsem uz popsal vys z ruznych uhlu, ktera dava odlisne vysledky od toho, jake jsou preference. (Kolikrat musim opakovat Akerlofovo jmeno? :-))
    Tohle je měkké opatření, které neomezuje svobodu prodávat, co chci, a kupovat, co chci. Vynucení určité terminologie státem mi až tak nevadí nebo ho někdy považuji i za přínosné. Lidé stále můžou prodávat a kupovat to samé, akorát na tom bude napsáno: „růžový blivajz v igelitu“ místo „párky“. Stejně tak by bylo dobré standardizovat, co je to „Internet“ resp. „připojení k Internetu“. Často se prodávají všelijaké mrzácké služby, lidé si „kupují internet“ ale ve skutečnosti k němu vůbec připojeni nejsou.
    Na tom bychom se mohli i celkem shodnout. Otazka ovsem je, jestli se na tomhle shodnes ty s ostatnimi Svobodnymi libertariany.
    Nicméně i tohle se dá řešit pluralitně – nějaká nezávislá organizace vytvoří terminologii např. pro ty potraviny a na obalech pak bude její logo a ten název. Můžou tak vzniknout ortogonální struktury vedle státu – sice budeš občanem státu A, ale zboží si budeš vybírat podle hodnocení kvality organizací X. Kdežto v tvém pojetí musí být mapování mezi státem a systémem hodnocení kvality 1:1.
    To co rikas uz existuje, rika se tomu znacka. Tak totiz ta "pluralita" skonci - kazdy vyrobce prijde s vlastnim standardem kvality. A ty budes zase tam, kde jsi byl. Pointa spolecneho standardu je v tom, ze se ti ucastnici musi dohodnout, a tedy maji vsichni zajem na tom, aby to bylo ferove.

    Krome toho, nezavisle organizace vi prd o tom, jak se ten vyrobek vyrabi. Mohou trochu hadat, to je cele. Pokud by ta certifikacni organizace mela pristup k tomu, jak to vyrobce dela, bylo by to o necem jinem. Tohle muze (narozdil od nestatnich instituci) delat treba hygienik nebo urad pro letectvi atd.
    29.7.2013 07:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    S tím tonerem to je tak, že on nemůže nijak určit, kolik ho zbývá, takže musí hádat. Aby zaručili kvalitu tisku, tak raději míň, než víc. Nicméně, co já mám zkušenosti, tak vždy tiskl i když tiskárna hlásila totálně prázdný toner. V našem případě HP 1320, 2300, 2420, 3005, 3015.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.7.2013 08:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Nejzábavnější bylo, když mi tiskárna (Epson C1100) hlásila, že došel žlutý toner a že už vůbec tisknout nebude. Koupil jsem nový, chtěl jsem ho tam dát, ale najednou už to nic nehlásilo (resp. jen "Y toner low") a asi 2 měsíce ještě v pohodě tisklo. Mimochodem "K toner low" to začalo hlásit asi měsíc po výměně toho černého, uběhly už skoro 2 roky a pořád to tiskne :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.7.2013 08:26 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Netiskne. Zkrátka "není toner" a nejede přes to vlak. Přemýšlel jsem že někde nasourcuju zalevno papíry, a potisknu je servisníma stránkama na kterých je taky napsaný že není toner :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    29.7.2013 08:44 martin knocik | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Najlepšie je ked na multifunkcii kvoli nedostatku farby sa neda skenovať (pozdravujem epson).
    29.7.2013 20:10 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Metod je. Minimálně tiskárna ví koik pixelů je zaplněno a výrobce musí vědět jaká je spotřeba toneru na jeden pixel. Jako zajímavý řešení mě napadlo třeba měření kapacity mezi nějakejma elektrodama (do mýho toneru vede VN + rozdílná permitivita toneru/vzduchu). Koneckonců on i plovák by šel...
    30.7.2013 09:19 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Lenze toner sa nespotrebuva na pixely. Toner sa nalepi na valec a nepouzita cas sa zotrie do odpadnej nadoby. To sa da naozaj len odhadovat.
    30.7.2013 12:27 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To je nesmysl. Válec se nejdřív celý elektricky nabije, pak se v místech osvětlených laserem vybije. Na ta ostatní místa se nachytá toner, ten se otiskne na papír, kde se následně zapeče. Do odpadu jde minimum toneru (často se ani nepoužívá žádná odpadní nádoba), jen to, co se nepodařilo otisknout na papír. Doby, kdy u analogových kopírek (kde byl princip stejný, jen se místo laseru osvěcoval válec světlem přímo odraženým od předlohy) končilo v odpadu relativně velké množství toneru, už jsou dávno pryč. Dá se v zásadě říct, že je spotřeba toneru přímo úměrná počtu pixelů.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    30.7.2013 15:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Canon 2225 - má přímo mísu se zbytkovým tonerem, která se musí pravidelně vysypávat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.7.2013 15:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jinak nevím, jak to má HP, nikdy jsem to nezkoumal. Nemá to udělaný tak, že se cpe opadaný materiál někam zpět do tonerové kazety?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.7.2013 18:01 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Taky jsem to nezkoumal. Předpokládám, že je nějaký malý zásobník/lapač přímo v tonerové kazetě (pokud je kompet s fotoválcem) nebo u fotoválce (pokud je samostatný a toner se dodává jen v plastové krabici - např. Epson C1700). V prvním případě se mění s kazetou, ve druhém s válcem. Ale nepůjde o žádná závratná množství toneru v porovnání s tím, kolik ho zůstane na papíře.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    30.7.2013 18:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Díval jsem se teď na nějaká videa jak repasovat tonery a bude to tak, drží se to v toneru, malinkaté množství, což ten toner zvládá polapat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.7.2013 17:57 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To je ale stroj pro "trochu jiné" objemy tisku - pro místa, kde se za den vytiskne víc, než na většině tiskáren za celou jejich životnost :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    30.7.2013 18:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ahoj, nemáš pravdu. Ta Canonka je multifukce a je určena hlavně pro rychlé skenování a kopírování. Třeba předchozí typ Canon 3170 toho moc nevydržel. Za nějakých 5 let se na něj vytisklo kolem 360 000 stránek a to se ke konci hodně sral. Oproti tomu takový ořezávátko v podobě HP 3015 je to neporovnatelné. Na HP 3015 se vyplivne během půl roku 100 000 stránek a je to téměř bez údržby. Na některých máme nalítáno přes 200 000 a pořád ok jako nový.
    Takže u toho Canonu se právě dost platí za kvalitní scanner a fce okolo. Barevná tiskárna je u toho podle mně průměr a musí se dělat pravidelné servisní údržby.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.7.2013 19:07 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ahoj, nemáš pravdu. Ta Canonka je multifukce a je určena hlavně pro rychlé skenování a kopírování. Třeba předchozí typ Canon 3170 toho moc nevydržel. Za nějakých 5 let se na něj vytisklo kolem 360 000 stránek a to se ke konci hodně sral.
    Hodnotil jsem to podle prvního pohledu na fotky, které mi Google vyplivl ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    31.7.2013 00:22 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Lenze toner sa nespotrebuva na pixely. Toner sa nalepi na valec a nepouzita cas sa zotrie do odpadnej nadoby. To sa da naozaj len odhadovat.
    To je ještě lepší. Odběr z toneru bude konstantní pro libovolný obrázek. Nebo pokud toner navíc umožňuje znovunaplnění z odpadní nádoby, tak zase nebude mít DRM limit.
    29.7.2013 09:15 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ad baterky. Nechapu, proc by mel vyrobce podporovat 15 let (i mene) stary modely. Je to stejny jako se software, jakoukoliv jinou elktronikou. Proste vyvoj jde dopredu, s tim se smir. Miloval jsem, kdyz v byvale firme mi zavolal zakaznik, ze mu neco nefunguje v DOSovske verzi programu, kterou uz jsme vic jak 10 let neprodavali. Mel na vyber - opravit si to sam, nebo prejit na novejsi verzi programu. VZdycky chce nejakej zmrd usetrit korunu a otravuje kvuli tomu vsechny ostatni.
    29.7.2013 09:26 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Nepochopil...
    29.7.2013 10:35 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Asi ne, mohl bys mi to prosim tedy vysvetlit?
    29.7.2013 11:10 qw11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Tu ide o to ze mobil neprijme iny zdroj napajania ako ten ocipovany original od vyrobcu. Ak by to nemal takto blokovane tak si stary mobil moze napajat aj inym zdrojom.
    29.7.2013 11:13 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    A? to neni zadne DRM, to je obchodni model. Navic bych prosil vysvetleni od nicku Honz.
    29.7.2013 11:50 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    A?
    Musíš jinak funkční mobil vyhodit jenom kvůli tomu, že už nevydrží na baterku, i když by ti jeho funkce jinak bohatě stačily (mnoha lidem stačí dumbphone, jejichž funkce jsou již patnáct let stejné - volání a SMS), a musíš si koupit nový.
    to neni zadne DRM, to je obchodni model
    Zajímalo by mě, jakou máš tedy definici DRM.
    Navic bych prosil vysvetleni od nicku Honz.
    Jako autor zápisku souhlasím s qw11. A já snad vím, co jsem zápiskem myslel :)
    29.7.2013 12:22 kouba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Já myslím, že se víc lidí shodne na tom, že jsi to nepochopil, a víc lidí ti to může vysvětlit. Takže dodatečné vysvětlení od nicku Honz by patrně jen opakovalo už napsané.
    29.7.2013 12:26 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    to neni zadne DRM, to je obchodni model.
    Tak tahle perla jde do patičky! :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    29.7.2013 12:36 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Nevim, co ti na tom prijde nenormalniho. Vyrobce se snazi zbaranit tomu, aby kdejakej kutil, kverulant a ja nevim kdo, kdo tomu uplne nerozumi, neladoval kdejaky baterky. Navic si tim zajisti to, ze si budes muset koupit jeho baterku, z choz ma profit. Coz je naprosto normalni, dela se to uz od stredoveku. Navic to nemuze byt DRM uz z definice samotneho DRM...
    29.7.2013 12:44 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Vyrobce se snazi zbaranit tomu, aby kdejakej kutil, kverulant a ja nevim kdo, kdo tomu uplne nerozumi, neladoval kdejaky baterky.
    Výrobce se snaží zabránit tomu aby si uživatel mohl dělat se svým HW to co chce.

    A ad definice DRM - pokud vím, tak už dlouhou dobu tam skutečně spadají i různé HW restrikce.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    13.8.2013 11:31 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Důvod může být i ten že výrobce garantuje že jeho výrobek je nějak bezpečný. Není to tak dlouho co se několik lidí zranilo po výbuchu baterky a co se všude říkalo, neoriginální baterka od formy Kin Kong a Liu vybuchuje nebo Nokie vybuchují?

    navíc než u 15 let starého mobilu řešit kde sehnat baterku je jednopdušší a možná i levnější si koupit nejlevnější dumbphone za pár stovek, funkce bude mít stejné a bude nejspíš i skladnější.
    13.8.2013 12:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Důvod může být i ten že výrobce garantuje že jeho výrobek je nějak bezpečný. Není to tak dlouho co se několik lidí zranilo po výbuchu baterky a co se všude říkalo, neoriginální baterka od formy Kin Kong a Liu vybuchuje nebo Nokie vybuchují?
    Přesně o tomhle mi vyjde ve čtvrtek článek na Rootu. Bude v něm mimo jiné napsáno:
    Autoři tvrdí, že DRM implementují pro bezpečnost uživatelů - na internetu by se prý mohly objevit neoficiální děravé či backdoornuté firmwary, které si uživatelé stáhnou a pak budou na zařízení nadávat. Osobně mi taková argumentace přijde komická a ponižující, neb mě mají za nesvéprávného, který si neumí rozhodnout, jaký kód si bude na svém zařízení spouštět. Trezor si nekoupím ze stejného důvodu, ze kterého si nekoupím iPhone nebo iPad.
    Měly by linuxové distribuce zakázat instalaci balíčků mimo oficiální repozitáře?
    navíc než u 15 let starého mobilu řešit kde sehnat baterku je jednopdušší a možná i levnější si koupit nejlevnější dumbphone za pár stovek, funkce bude mít stejné a bude nejspíš i skladnější.
    Tohle je ten ekonomicky i ekologicky zrůdný přístup, o kterém píšu. Mám tři prdele článků z vadných notebookových baterek, které jedinou vadu mají zvýšený vnitřní odpor, takže notebook to už neutáhne, ale třeba mobil nebo světlo na kolo naprosto v pohodě.

    Nebo ještě jinak - takový článek z notebooku má kapacitu kolem 2500 mAh a většinou se zapojují po dvou. Který dumbphone za pár stovek má 5Ah baterku?
    13.8.2013 15:34 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Autoři tvrdí, že DRM implementují pro bezpečnost uživatelů - na internetu by se prý mohly objevit neoficiální děravé či backdoornuté firmwary, které si uživatelé stáhnou a pak budou na zařízení nadávat. Osobně mi taková argumentace přijde komická a ponižující, neb mě mají za nesvéprávného, který si neumí rozhodnout, jaký kód si bude na svém zařízení spouštět. Trezor si nekoupím ze stejného důvodu, ze kterého si nekoupím iPhone nebo iPad.
    Pozor, oni tím nechrání zákazníka ale sebe, právě aby se neříkalo "Nokie vybuchují". Navíc většina zákazníků je v tomhle opravdu v podstatě nesvéprávná, je spousta lidí které technika nezajímá a nerozumí ji.
    Nebo ještě jinak - takový článek z notebooku má kapacitu kolem 2500 mAh a většinou se zapojují po dvou. Který dumbphone za pár stovek má 5Ah baterku?
    Jenže to je zase extrém, kolik lidí si asi bude z článků letovat baterky a izolepou to lepit k mobilu.....

    Přijde mi to podobné jako bych se rozčilovat že se u nás nedá snadno koupit Grappa z konkrétní vesnice na jihu Řecka - technicky to jde ale je blbost to vyžadovat obecně protože to málokdo využije.
    13.8.2013 22:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Pozor, oni tím nechrání zákazníka ale sebe, právě aby se neříkalo "Nokie vybuchují".
    Já to chápu, ale nesouhlasím s tím, protože mě tím omezují.
    Jenže to je zase extrém, kolik lidí si asi bude z článků letovat baterky a izolepou to lepit k mobilu.....
    A kolik lidí si koupí neoriginální levnější baterku? To už asi víc, že?
    Přijde mi to podobné jako bych se rozčilovat že se u nás nedá snadno koupit Grappa z konkrétní vesnice na jihu Řecka - technicky to jde ale je blbost to vyžadovat obecně protože to málokdo využije.
    V zápisku je popsán rozdíl mezi DRM a kurvítkem.
    29.7.2013 12:59 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jardik myslel to "DRM" trochu obecneji .. Proste zakladat business na "Navic si tim zajisti to, ze si budes muset koupit jeho baterku, z choz ma profit." je svinarna.
    29.7.2013 13:09 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Na jednu stranu ano, na jednu ne. Takhle se proste obchodnik chova, i vzhledem k udrzeni sveho know-how. Zadny vyrobce nestoji o to, aby nekdo jeho vyrobky modifikoval a pak popripade na techto modifikacich vydelaval, aniz by vyrobci toho originalniho HW sel nejaky zisk. Zadny obchodnik nedela nic zadarmo. Pokud ano, je to spatny obchodnik. Nechapu, co vam na tom, ze se nekdo snazi chranit svuj profit, prijde spatneho. Byste chteli vsechno zadarmo? Nebo za pul ceny a aby zbytek dotoval stat? Ja tedy ne, nechci, aby mi nekdo hrabal do penezenky, aniz by se me na to zeptal. Pokud se vam model toho vyrobce nelibi, tak jeho zbozi proste nekupuju, problem solved. Taky vam vadi, ze si nemuzete do vasi lednici dat svuj vlastni kompresor?
    29.7.2013 17:30 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ten kompresor v lednici za jiný typ vyměníš snadněji, než zDRMovanou baterku. U té baterky taky nemůžeš vzít jakoukoliv, musíš se postarat o to, aby měla například stejné napětí. U toho kompresoru zase potřebuješ podobné parametry, vyřešit napojení hadic a zajistit, aby si rozumněl s řízením. Ovšem problém je, že když tohle všechno splníš, lednička pravděpodobně pojede (protože výrobce by fakt nenapadlo, že se najde takový blázen, co fakt ten kompres bude měnit), ale mobil ne (protože tam to výrobce bohužel napadlo a dal tam zbytečný kurvící čip, který už jen tak nenasimuluješ -> leda ho vysekat ze staré baterky).
    Baník pyčo!
    29.7.2013 20:35 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Zadny vyrobce nestoji o to, aby nekdo jeho vyrobky modifikoval a pak popripade na techto modifikacich vydelaval, aniz by vyrobci toho originalniho HW sel nejaky zisk.
    Jenže když výrobek modifikuješ, znamená to, že výrobce prodal ten původní (a vydělal na tom).
    Nechapu, co vam na tom, ze se nekdo snazi chranit svuj profit, prijde spatneho.
    Několik takových nápadů je v části Conclusion zápisku, pod kterým reaguješ.
    Byste chteli vsechno zadarmo? Nebo za pul ceny a aby zbytek dotoval stat?
    Jak jsi na to proboha přišel?
    Pokud se vam model toho vyrobce nelibi, tak jeho zbozi proste nekupuju, problem solved.
    Ano, tohle jsem chtěl zápiskem říct.
    Taky vam vadi, ze si nemuzete do vasi lednici dat svuj vlastni kompresor?
    Já si do své ledničky jiný kompresor dát můžu. Kdyby mi v tom výrobce chtěl bránit, tak ano, to by mi vadilo.
    29.7.2013 21:56 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Byste chteli vsechno zadarmo?
    No tak třeba schéma zapojení a zdrojové kódy bych bral. Dokonce jejich dodání považuju za slušnost. Stejně se vždycky nakonec někde specifikace časem objeví (například UEFI).
    Taky vam vadi, ze si nemuzete do vasi lednici dat svuj vlastni kompresor?
    No naší lednici opravoval kdysi takový domácí kutil, dal tam nějakou náhradní "elektroniku" (no calex no :-D).
    25.2.2014 21:35 Václav Semerád
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Vznik počítačů PC byl dán tím, že firma IBM uvolnila popis hardwaru i softwaru svého modelu ostatním firmám, ačkoliv tím přišla o monopol. Kdyby se držela monopolu (a ještě si to pojistila patenty), byly by dnes na trhu jen mainframy za cca 60.000.000 Kč anebo modely IBM-PC za 250.000.- Kč (viz Slušovice) a tato diskuse by vůbec neexistovala.
    29.7.2013 16:16 gloglo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Je to Jenda, ne Jardik. I kdyz mezi nimi zas takovy rozdil neni.
    29.7.2013 13:41 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Výrobca niečim takým nijako nezabráni komukoľvek vyrábať batérie, ktoré sa budú tváriť ako originál (a predpokladám, že si zaplatil zákon, ktorý obchádzanie aj tých najjednoduchších "ochrán" zakazuje).
    29.7.2013 13:44 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ano, vyrobce nikomu vyrabet neorigo baterie nezakazuje. Ani jsem nic takoveho ve svem prispevku nepsal. Ale jiste to, ze telefon vyzduje nejaky typ baterie ma nejaky smysl. Treba zvoleni spravneho dobijeciho proudu. Nebo aby nekdo nerval nejaky srackovy akumulatory do telefonu a ten pak nasledne pri poniceni reklamoval...
    29.7.2013 13:59 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Keď môže takú batériu vyrobiť ktokoľvek, tak to znamená, že ktokoľvek môže v telefóne použiť nekvalitnú batériu a teda o žiadnu ochranu neide (a nie je problém použiť obyčajnú batériu, ktorá dokáže nabíjačku informovať o správnych parametroch nabíjania aj bez použitia DRM).
    29.7.2013 20:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Treba zvoleni spravneho dobijeciho proudu.
    Irelevantní, danou implantovanou baterku nabíjím jinak.
    Nebo aby nekdo nerval nejaky srackovy akumulatory do telefonu a ten pak nasledne pri poniceni reklamoval...
    Je milion jiných možností, jak zničit mobil.
    29.7.2013 22:03 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Je milion jiných možností, jak zničit mobil.
    +1 Například při pokusu o hacknutí toho DRM.
    29.7.2013 20:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Výrobca niečim takým nijako nezabráni komukoľvek vyrábať batérie, ktoré sa budú tváriť ako originál
    Zabrání. Pokud baterie musí obsahovat kryptografický čip se správným klíčem, který není znám.
    29.7.2013 22:02 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    TWE ještě je naváděj :-D. Kde pak mám sehnat (až to zavedou) miniaturní černou díru pro distorzi času pro časovou základnu čítání životnosti :-D.
    29.7.2013 21:51 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To, že se něco dělalo už i ve středověku neznamená, že by se to mělo dělat i teď.
    30.7.2013 15:36 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    "Navic si tim zajisti to, ze si budes muset koupit jeho baterku, z choz ma profit. Coz je naprosto normalni,..."

    Jak pro koho. Pro mě jako zákazníka neni normální, když se takto uměle omezuje konkurence. Když vyrobí baterku někdo jiný, bude mít profit on. A co? Konkurovat by se mělo kvalitou a ne umělýma omezeníma. Když třeba měním baterii v autě, ale i další věci - brzdy, tlumiče, výfuk atd. tak si taky můžu vybrat výrobce a kvalitu. To je normální konkurence, jestli ti to slovo něco říká, trumberíne.

    Ohánět se středověkem, no to je argument. Taky můžu říct, že ve středověku se "normálně" upalovalo, že jo...

    "Vyrobce se snazi zbaranit tomu, aby kdejakej kutil, kverulant a ja nevim kdo, kdo tomu uplne nerozumi, neladoval kdejaky baterky."

    Tahle dojemná starost výrobců mě vážně dojímá. Ale pro toho výrobce to bude jedině dobře, když si zničím zařízení neodbornou manipulací, protože si pak budu muset koupit nový, že jo. Takže výrobce je sám proti sobě.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    29.7.2013 09:54 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Copa baterky, ale když mojí babičce přestal fungovat kód na zjištění creditu na motorole amigo; to byla věc :D
    29.7.2013 11:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Nechapu, proc by mel vyrobce podporovat 15 let (i mene) stary modely.
    Tohle nikde netvrdím. Buď jsem se špatně vyjádřil, nebo jsi to špatně přečetl.
    29.7.2013 12:33 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Tak zrejme jsem to blbe pochopil.
    29.7.2013 20:26 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Mel na vyber - opravit si to sam
    Tak když dostanu zdrojáky, tak si to klidně opravím. I když reverzní inženýrství funguje taky, ale to by se takové firmě už moc nelíbilo, že? (v reálu by se možná dokonce riskovala žáloba)
    29.7.2013 09:48 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    to že se nepodporuje baterka od starého výrobku bych ještě pochopil. Ale stačí třeba kejkle s nabíječkama a kabelama. Visí mi tady z počítače furt kabel USB-malýUSB na kameru, foťák a čtečku karet. Když jsem si koupil smartfóna s Andryášem tak automaticky sahám po kabelu že ho připojím. A ono ne-é! On je na něm konektor co sice vypadá skoro stejně ale nepasuje protože je to eštěmenšíUSB. Koupil jsem si druhý kabel abych ho pořád nemusel přehazovat mezi nabíječkou a počítačem. Přesto že vypadá kvalitně, jde do telefonu zasunout těžko, což asi tomu pidikonektorku, kdovíjak upevněnému, nebude dělat dobře. Taky jsem zjistil že ten Andryáš jde nabíjet jen ze své nabíječky nebo z USB z počítače. Když to připojím na nabíječ od kamery který má taky USB konektor tak se nenabíjí. Zrovna tak se nenabíjí z autonapáječe 12V-USB co jsem s ním v autě provozoval staré Treo. Normálně to dává 5V a dostatečný proud ale asi to nestačí. Nejspíš si to spolu musí něco říct aby to začalo nabíjet. Když jsem ten napáječ rozebral, v domění že je v něm závada a zkoušel ho na zdroji 12V tak to nenabíjelo a pak najednou začalo, takže vážně nevím. Takže použití v autě je omezené kapacitou baterie a nejsem si jistý když koupím jiný napáječ, že to bude lepší.

    Mimochodem, když je řeč o těch barvičkách do tiskáren, teď řeším toner do staré Okipage 6e. Originál pikslu skoro nikde nemají a když tak za nehorázný peníze. Což se mi do staré mašiny která může kdykoliv odejít a navíc je připojená přes LPT takže závisí i na staré základovce, nechce moc investovat. Bývaly k mání náhradní náplně pro laserovky, prášek v lahvi, ale teď to nějak nemůžu najít a v obchodech se na mě dívají jak kdybych chtěl náhradní kolo k Lunochodu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    29.7.2013 09:58 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    U těch redukcí jsi používal ten původní kabel nebo ne? Mám pocit, že na nabíjení bez PC a plným proudem u některejch bazmeků musí bejt na tom kabelu vyzkratovaný ty datový dráty...
    29.7.2013 10:17 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    Vyzkratovaný nevím, každopádne mezi ID pin USBčka a zem se dává odpor definované hodnoty, podle které ten telelfon pozná, že je to tovární nabíječka. Je to tak třeba i u Freeruneeru, kde je ten odpor 47.5k. Tam je to ale narozdíl od vetšiny dalších telefonu jasně popsané :-) Zdá se mi ale, že je na to potřeba 5. kontakt (orávě to ID) u USB konektoru....

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    29.7.2013 20:43 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Je to tak třeba i u Freeruneeru, kde je ten odpor 47.5k.
    Uff na co potřebuje OpenMoko Freerunner vědět, že má připojenou originální nabíječku? :-O
    30.7.2013 09:10 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    Nastaví si nabíjecí proud na 1A, protože ví, že to ta nabíječka zvládne. Pokud mu připojíš USB port se kterým se domluví, nabíjí se 500mA. A pokud mu připojíš jenom 5V (z nějaké obecné nabíječky), tak se nabíjí jen 100mA. Nicméně ten nabíjecí proud jde měnit i softwarově ...

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    31.7.2013 00:41 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Tak jestli to jde softwarově, tak OK. Já se bál, že to je takovej BFU upgrade.

    Hmm jestli jde odběr nastavovat, tak by byl zajímavý hack postupně zvyšovat proud a zastavit se třeba při 90% napětí naprázdno :-D. Ty spínaný zdroje v nabíječkách beztak nebudou tak tvrdej zdroj, aby pokles třeba 90% bylo už extrémní přetížení.
    31.7.2013 08:44 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    Mám pocit, že ten limit jde měnit jen po krocích 100, 500 a 1000, ale nejsem si jistej. Každopádně když jsem si stavěl DC/DC měnič, jako nabíječku na motorku, tak jsem tam ten ID odpor dal a všechno funguje OK už druhou sezonu...

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    30.7.2013 17:48 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Podívej se do specifikace USB. Tam takovéhle věci popsané jsou a je to kvůli nastavení maximálního odběru, který nepoškodí hostující USB port.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    29.7.2013 11:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To mi připomíná iPhone: „Nabíjení přes toto příslušenství není podporováno. Vyližte si.“
    30.7.2013 09:38 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Mě mobil od Sony při připojení originálních sluchátek od Sony hlásí "nepodporované příslušenství".
    29.7.2013 12:56 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Taky jsem zjistil že ten Andryáš jde nabíjet jen ze své nabíječky nebo z USB z počítače. Když to připojím na nabíječ od kamery který má taky USB konektor tak se nenabíjí. Zrovna tak se nenabíjí z autonapáječe 12V-USB co jsem s ním v autě provozoval staré Treo. Normálně to dává 5V a dostatečný proud ale asi to nestačí. Nejspíš si to spolu musí něco říct aby to začalo nabíjet.
    Některé přístroje (hlavně Apple) vyžadují, aby datové piny byly zkratované nebo na nich byl nějaký přesný odpor případně nějaké napětí…
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.7.2013 21:33 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    tak první rychlá diagnóza vypadá tak že v té originál nabíječce jsou v té USB zásuvce datové piny, ty prostřední dva, zkratované. Takže se zdá že úprava toho autonapáječe bude snadná. Mám pocit že když jsem ho měl rozebraný, tak tam byly nějaké podivně přerušené spoje takže je možné že to prostě vyrábí univerzální a pak se ty dva piny ošetří podle toho k jakému výrobku se to bude používat. Otázka je jak to mají udělané ty autonapáječe co se jako univerzální prodávají v kdejakém obchodě.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    30.7.2013 21:48 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Já jsem si právě jeden autonapáječ vyráběl a dal jsem tam jumper na propojení těch datových pinů :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.7.2013 21:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    No já jsem jednou zapomněl kabel doma a najednou baterka skoro prázdná tak co teď? No po cestě jsem se stavoval koupit nějakou vodu k Lídlu a hle byla tam nějaká uni nabíječka. Mělo to snad 12 konektorů pro snad každý mobil, cena v akci 159,- tak jsem to vzal.

    No jako první jsem připojil firemní mobil a Androidem a pohoda, nabíjelo to jak mělo. Pak jsem zkusil svůj telefon (WM 6.5.3) a taky v pohodě. Zkoušel jsem k tomu bazmeku připojit normální USB kabel UBS-MicroUSB a dioda se rozsvítila a nabíjelo to.

    Takže pak doma jsem to kuchl a není tam skoro nic (omezující odpor + ochranná schottkyho dioda a jeden stablík 78S05).
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    30.7.2013 21:33 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    S microUSB mám perfektní zkušenosti, všude slouží a v mobilu začíná zlobit až když se s ním hýbe (mobil má dva roky a minimálně 1x denně ho přes ten konektor nabíjím). Dřív jsem míval mobil s miniUSB, co se mi přes vší opatrnost dvakrát do roka vylomilo a externí HDD kde se konektor po roce "ošoustal" a přestal fungovat. Za sebe teda radši microUSB než miniUSB.

    Nope
    29.7.2013 10:29 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    DRM je pro ochranu obyčejnejch průměrnejch k*k*tů. Každej není tak skvělej jako my, co chápe alespoň trochu souvislosti. Je dobře, že se auto zabanuje. Stejně tak jako když tiskárna nasere uživatelovi do krku. Vidím to v rodině. I velmi iteligentní lidé mohou být jen konzumenti, jejich zájem o věc skončí jen "tomu bych stejně nerozuměla".

    Výměna oleje? Tam něco takovýho je? A to nemluvím o dochlazování turba nebo nedej bože vypnutí klimošky pár minut před dojezdem do cíle.

    A doplňování inkoustu stříkačkou? Jedné velmi inteligentní dámě (doktorka) jsem dal svoji přebytečnou tiskárnu (myslím HP5150), kterou jsem koupil v roce cirka 2004 a cartridge jsem měnil JEDNOU. To když ta originální po šesti letech doplňování odešla. I přes vysvělení, jak doplňovat inkoust, po dotisknutí náplně tiskla pár stránek naprázdno a pak ji pro jistotu dala na topení, aby jí nezabírala místo, když "je rozbitá".

    DRM není zlo. Konzumní verbež nic řešit nehodlá, jen si zanadává, zaplatí a jede se dál. Nic jinýho si nezaslouží a my, nadřazení techničtí inteligenti, si vystačíme s kvalitní technikou bez těchto sraček, kterou je právě kvůli potřebě nějakých znalostní k funkčnosti radost používat.

    BTW, tiskárnu mám NEC Pinwriter P60 (kancelář mám čistě elektronickou, tisku tak jednou za čtvrt roku) a pro přesuny mé dokonalosti jsem si koupil zachovalou 635 CSi na veteránských SPZ B-)
    29.7.2013 11:05 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Průměrný obyčejný k*k*t si ten výrobek může zanést do opravny, kde by mu jej bez přítomností DRM mohli za pár korun opět zprovoznit. Vůbec není potřeba kupovat nový.
    29.7.2013 11:23 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    WTF? Profi zařízení se bez problémů opravují a cetky pro kretény jsou konzumní zboží. Už nejsou časy, kdy fotograf měl kloudnej foťák, modelář svý modely a řidič hever. Dnes musí mít každej dva mobily, tři foťáky, pět aut a ledničku se sudoku a tomu se trh přizpůsobuje.

    A opravy? Dva roky to vydží, mezitím to kretén stejně odkrágluje nebo mu to přijde obsolete a koupí si nový.

    BTW, udělat konzumní elektrokrámy opravitelný (tzn rozebíratelný víc než jednou) znamená značný navýšení nákladů. To už se to pak rovnou může udělat kvalitní :)
    29.7.2013 13:14 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    A opravy? Dva roky to vydží, mezitím to kretén stejně odkrágluje nebo mu to přijde obsolete a koupí si nový.

    To ti přijde normální a správné? A co trvale udržitelný rozvoj1 – to mají všechny ty věci končit na skládce, místo aby se do nich dala nová baterka a nahrál vylepšený firmware?

    [1] jakkoli to může znít jako eko-fašisticko-havlistický zmrd-speak

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    29.7.2013 14:16 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Az bude relevantni poptavka po takovychto produktech, jiste se situace vyresi. Neprijde mi spravne, aby nekdo (treba stat) narizoval vyrobcum, jak maji jejich vyrobky vypadat.
    29.7.2013 16:44 qw11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To je pravda rovnako ako aby niekto(napriklad vyrobca) urcoval ako dlho moze zakaznik pouzivat zariadenie ktore si kupil za svoje peniaze.
    29.7.2013 20:39 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Az bude relevantni poptavka po takovychto produktech, jiste se situace vyresi.
    JJ. Já taky nechci, aby to vynucoval stát. Tento zápisek nevolal po zásahu státu, ale měl přimět lidi k zamyšlení, co si kupují a jestli by neměli hlasovat peněženkou pro věci bez DRM.
    29.7.2013 22:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    +1 !!!!!!!! Ideálně by měl výrobce ty svý zařízení na vlastní náklady zlikvidovat nebo zrecyklovat (ale ne tak, že je nechá odvízt na skládku).

    BTW Komu jdou vlastně recyklační poplatky?
    31.7.2013 18:00 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    Myslím, že v dokumentu The light bulb conspiraci bylo něco o tom, že odpad vozí jako "funkční" elektroniku někam do Afriky (tedy že pokud funguje alespoň část, tak se jedná automaticky o funkční celek).

    Nope
    29.7.2013 11:06 lima
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Co budes delat az nepujde sehnat vyrobek bez DRM ? Pripojis se k ostatnim a budes si do tiskarny kupovat novou predrazenou originalni napln, i kdyz v tom soucasnym mas jeste 40% toneru ?
    29.7.2013 11:27 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Taková situace nenastane a pokud jo, nebudu vidět důvod, proč to "shánět". A to si představ, že u tiskáren už tu ta doba byla a stačil mi splašenej hřebík z merkuru. Samozřejmě jsem byl za idiota a podivána, asi jako kdybys dneska chtěl po zaměstnancích, aby stránky potiský z jednej strany zužitkovali ještě tiskem na tu druhou :)
    29.7.2013 21:08 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ja to v praci tak delam. Idealni by ovsem bylo, kdyby tiskarny umely udelat preview toho, co budou skutecne tisknout (a ne preview co si software mysli, ze budou tisknout). Tim by se myslim usetrilo dost papiru.
    29.7.2013 12:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Je dobře, že se auto zabanuje. Stejně tak jako když tiskárna nasere uživatelovi do krku.
    Promiň, nějak jsem z komentáře nepochopil, proč je to dobře.
    DRM není zlo.
    Je a je a je.
    29.7.2013 12:27 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jo, takový ochranný prvky chápu. Ale stále jsou to věci navíc, které by měly jít, i když třeba netriviálním způsobem který zvládne jen zkušenější uživatel, vypnout.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    29.7.2013 13:08 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    DRM je pro ochranu obyčejnejch průměrnejch k*k*tů. Každej není tak skvělej jako my, co chápe alespoň trochu souvislosti. Je dobře, že se auto zabanuje. Stejně tak jako když tiskárna nasere uživatelovi do krku. Vidím to v rodině. I velmi iteligentní lidé mohou být jen konzumenti, jejich zájem o věc skončí jen "tomu bych stejně nerozuměla".

    Tenhle argument je invalidní. Kdyby to tak bylo, tak by ta hranice byla nastavena někde úplně jinde – tak aby odradila BFU, ale aby zároveň neškodila pokročilejším uživatelům. Ze sofistikovanosti těch „ochran“ je zřejmé, že necílí na BFU, ale právě na zkušenější uživatele, kteří už mají určité znalosti.

    Nic jinýho si nezaslouží a my, nadřazení techničtí inteligenti, si vystačíme s kvalitní technikou bez těchto sraček, kterou je právě kvůli potřebě nějakých znalostní k funkčnosti radost používat.

    Jenže jde o to, aby se té kvalitní techniky vyráběl dostatek, aby se vše nepodřizovalo těm BFU…

    zachovalou 635 CSi

    …abychom nemuseli žít jen z historie, protože ty staré dobré výrobky taky nevydrží na věky (nebo jsou někdy méně efektivní – spotřeba atd.).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    29.7.2013 10:36 Kladivo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ad rastlinné DRM: tam je to práve z tých ekologický dôvodov. Že ťo poľnohospodárov viaže na konkrétneho dodávateľa je už len detial, pretože i tak ten dodávateľ to má zrejme patentované.

    Voľná produkcia bude možná zrejme len v teoretických odštiepeneckých vesmírnych kolóniách s uzavretým ekosystémom. Samozrejme so zákazom importu na Zem (ekoaktivisti a držiteľ patentu by určite oprávnene lobovali za zostreľovanie takýchto cargo rakiet).
    29.7.2013 21:34 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    ekoaktivisti a držiteľ patentu by určite oprávnene lobovali za zostreľovanie takýchto cargo rakiet
    Já bych spíš řekl, že by to bylo naopak ;-).
    30.7.2013 07:33 Kladivo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Libertariánske sny, ktoré autor pretavilo do knihy pod vplyvom jednej zo svojich troch manželiek...
    29.7.2013 11:04 Miriam2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To s těma tiskárnama je fakt síla, když jsem kupoval tiskárnu, tak jsem to neřešil - chyba, nenapadlo mě to. Díkybohu měl jsem štěstí. Je běžné, že po mě chce třeba brácha 10 papírů - no tak než abych je odpočítával, tak prostě v OO.org vytisknu desetkrát prázdnou stránku.

    Je to ekonomicky nevýhodné? Ale prdlajs, podle ekonomů je tohle cesta k číslíčkům - HDP vesele roste.
    29.7.2013 11:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Příloha:
    Vzpomínám si na Mototrolu d520 z konce 90. let, do které šly normálně strčit čtyři tužkovky.

    Můj první mobil, dodnes na něj vzpomínám. :-) Je fakt, že na ty tužkovky moc dlouho nevydržel, ale pro nouzové využití (např. ty povodně) je to super.

    Dělat to tak dneska nepřipadá moc v úvahu (komu by se chtělo tahat tak velký krám?), ale pro krizové situace by bylo dobré, aby přístroj byl schopný běžet i bez baterky. USB kabel někde seženeš (nebo by mobil mohl mít nějaké kontakty pod baterkou, na které by šly snadno přidělat dráty) a to napětí kolem pěti voltů taky vždycky nějak poskládáš.

    Je smutné, že se prosazují kokotiny typu povinný GPS/GSM modul v každém autě, ale na jednoduchá opatření (viz výše), která nic nestojí a nemají další nevýhody (zásah do soukromí, omezování svobody), výrobci nemyslí nebo jim spíš hází klacky pod nohy.

    Občas se to dá ohackovat oměřením odporů a simulací termistoru, ale čím dál častěji je v baterkách čip, který komunikuje.

    V notebookových baterkách bývají ještě mnohem složitější obvody – viz příloha. Jde o to, co bereš jako rozhraní mezi „přístrojem“ a „baterkou“ – v tomto případě je to spíš tak, že „přístroj“ je i ta část v oddělitelném plastovém pouzdře (byť tomu už lidé obvykle říkají „baterka“). Vyměnit samotné články (ICR 18650) by neměl být až takový problém (akorát se to blbě pájí, pokud neseženeš články s už připájenými vývody). V lepším případě by mělo stačit zkalibrování baterky, aby si elektronika všimla, že články jsou teď najednou čerstvější a mají větší kapacitu. V horším případě (DRM) se zablokuje, aby sis koupil novou originální baterku.

    Takhle vypadá DRM u automobilů.

    Konektory resp. adaptéry pro OBDII jsou celkem dostupné, dokonce je i svobodný software na čtení některých běžných údajů. Ale něco víc, je už o dost těžší – jednak je to specifické pro každou značku a jednak ten software nemají u některých značek ani autorizované servisy – viděl jsem jak připojili diagnostiku a pak to ovládali přes webový prohlížeč – data se odesílají přes Internet k výrobci auta a zpět jde jen HTML určené technikovi, který tam může jen něco málo naklikat. Nevím, jak moc je ta komunikace chráněná, nicméně kdyby se našel nějaký spolupracující servis, tak by se to dalo reverznout – odchytávat buď hardwarově nebo snáze na úrovni sériového portu v operačním systému.

    DRM je ekologicky nevýhodné. Když se výrobce rozhodne přestat daný model podporovat, můžete ho akorát tak vyhodit a musíte si pořídit nový.

    Chce to dělat víc osvětu, ukázat lidem, že to jde a že nemusejí každý přístroj starší dvou let hned vyhodit do popelnice. Chce to vyrobit něco užitečného třeba ze starého mobilu nebo PDAčka. Trochu se to ujalo v umění (šperky ze starých plošných spojů a dalších součástek), ale tam už ta elektronika nežije. Co třeba takový vzkazník na ledničku (místo papírových lístečků) vyrobený ze starého mobilu, v krabičce vytištěné na 3D tiskárně a ovládaný přes bluetooth z počítače? Zdaleka ne všechny přístroje jsou DRM-pokurvené výrobcem tak, aby to nešlo. Jde o to motivovat lidi tak, aby (třeba i v zájmu ekologie) preferovali ty nepostižené přístroje, které se dají použít několikrát, dají se recyklovat, přetvořit na něco nového.

    Zkuste se nad tím zamyslet, až půjdete nakupovat.

    +1

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    29.7.2013 14:54 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    Jo to se stalo me, po modernizaci stare baterky (Vymena a pridani dalsich clanku o ktere byla puvodne ochuzena) se baterka proste blokla, do NTB hlasi 0% a ntb odmita na baterku prepnout (i kdyz zmerenim kontaktu dava spravne napeti a je cca v 80% kapacity)

    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    31.7.2013 18:06 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    29.7.2013 11:50 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Příloha:
    Rozhodl jsem se ponížit až na samé dno a dát sem obrázek, který jsem načmarykal (neb mám ve zvyku si při dlouhé chvíli čmarykat na kus papíru). Nee, on opravdu nebyl tak ošklivej, před tím než jsem jej oskenoval :). Budu rád, když můj ekonomický model současné společnosti opravíte, pokud je moje představa chybná (jistě, že takový model nabízí i ekonomické knihy, jenže bez několika maličkostí, aby to studentům hned tak nedošlo). Pokud však takový model založený na pokroku a neustálém konzumu provozujeme, pak je zbytečné rencat nad tím, že se děje to co se děje, protože celý systém je tak nastaven a funguje správně. Jednoduše řečeno: všecho se musí dít přes trh a to v maximální míře, nějaké domácí bastlení či vzájemná sousedská výpomoc, není žádoucí a je proti tomu jít. (To bude nářez, doufam že tu kritiku za svůj nedávný lehkomyslný výtvor unesu; vlastně za to ani moc nemůžu, protože mi to ruka načmárala skoro sama bez nějakého velkého vymejšlení :).)
    29.7.2013 12:25 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jednoduše řečeno: všecho se musí dít přes trh a to v maximální míře, nějaké domácí bastlení či vzájemná sousedská výpomoc, není žádoucí a je proti tomu jít.

    Trh je přirozená forma lidské spolupráce a v podstatě každý z nás je podnikatelem, který nabízí své služby ostatním (a na druhé straně zase poptává zboží a služby). Když si necháš od Jendy vylepšit telefon nebo ho přetvořit na něco jiného a zaplatíš mu za to (nebo poskytneš protislužbu), je to stejně tak trh, jako když zajdeš do krámu a koupíš tam nový přístroj v barevné krabici.

    Jsou tu dvě skupiny dodavatelů, které si konkurují. Ta první chce, aby sis v pravidelných intervalech kupoval jejich výrobky a krátce poté je vyhazoval a kupoval si nové. Ta druhá skupina ti nabízí znovupoužitelnost, výrobky s větší trvanlivostí (tradiční přístup, kdy se některé věci dědí i přes několik generací, nemusí se hned vyhodit), modularitu (vezmeš třeba displej z mobilu, baterku z notebooku…), možnost přetvořit věci v něco jiného (…dokoupíš nějaká čidla, čipy a vyrobíš z toho úplně nový přístroj), zakázkovou výrobu, služby na míru…

    A jestli je to oficiální ekonomika nebo šedá či černá a jestli se z toho platí daně a jak moc se podřizuješ státním regulacím, to už je věc druhá a v podstatě nesouvisející – tržní principy tam platí stejně (nebo spíš lépe).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    29.7.2013 12:38 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    přiznám se, že s tou druhou skupinou -- jak ji popisujete -- jsem ještě nepřišel do styku nebo jen velmi omzeně. Oni totiž už i "kvalitní výrobci" za posledních deset let pochopili (spíš neměli jinou možnost), že je lépe kvalitu snížit a nahnat lidi k pravidelnému servisu, bez kterého to nejde. Příklad: s deset nebo dvacet let starou Toyoutou se do servisu témeř nejezdilo (mě třeba slouží dodnes), zatímco nové modely je třeba servisovat pravidelně za nehorázné peníze, přitom se nic nezměnilo a furt je to dopravní prostředek se čtyřma kolama a jedním volantem (jistě, hraje se hodně na bezpečnost a pohodlnost). Příkladů mi napadá víc.
    29.7.2013 13:44 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ta druhá skupina pořád funguje například v elektronice (hifi), nebo u kvalitních foťáků (servis umí vyměnit i třeba přímo snímací čip) a tak dále. Stále je velká spousta přístrojů které se nebrání opravě (to se mimochodem také pozná tak, jak snadno jde daný věc rozdělat a složit) a které se běžně opravují.
    29.7.2013 14:03 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ok, ale tyhle přístroje se posunuly do vyšší (často profi) třídy a jejich cena je nekřesťansky vysoká. Zaplavit trh šmejdem s vábivou reklamou, pak zvednout ceny toho co bylo kdysi o půlku levnější; to je vlastnost takového trhu. Jděte si třeba dneska koupit kvalitní lino (stejná kvalita, která stála před dvaceti lety rozumnej peníz), zjistíte, že máte na výber z celé řady tenkých PVC šlupek a klasické lino stojí víc než koberec nebo plovoucí podlaha (protože je to něco extra). Vrtačky Narex si také dobře pamtuju, kdysi jediná kvalita za docela dobrý peníz, dnes drahá vyšší třída v záplavě šmejdu. Kamarád kupuje zásadně vrtačky za pětistovku a pak je reklamuje. To je taky přístup. Jenže je jasné, že ta příroda musí jít do kelu, když ji vším tím plastovým šuntem co se neprodá, zatížíme.
    29.7.2013 14:12 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    "Ok, ale tyhle přístroje se posunuly do vyšší (často profi) třídy a jejich cena je nekřesťansky vysoká."

    Tak to je na volbě každého. Jestli si koupí dražší přístroj, co vydrží roky (dnes fungují hifi zesilovače staré i 30let, repro samozřejmně taktéž; občas je třeba vyměnit kondíky a pročistit potenciometry) nebo si koupí "levnější".

    Nebo třeba kinofilmové objektivy, které si lidé stále drží a používají je (s redukcemi) na dnešních digitálech.

    Když se spočítá cena za rok, tak ty dražší přístroje jsou častokrát levnější a ještě odvedou mnohem lepší službu. Což si samozřejmně někteří výrobci též spočítali a snaží se přesně jak píšeš jít s cenou nahoru a s kvalitou dolů.
    29.7.2013 14:23 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Uvažujete celkem přirozeně logicky (jako většina) -- přesně tak, jak je potřeba, aby to celé fungovalo.
    29.7.2013 14:56 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    JJ aj tebe je z toho na vracanie?
    29.7.2013 15:25 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Na zvraceni?. To je slabé slovo, já vařim jako papiňák a nejradši bych do takového systému kopnul, což je na mne někdy i znát, načež okolí si to vysvětluje po svém tak, že jsem ten zapštklej pesimista věčně nespokojenej, což mi pomálu přesvědčuje o tom, že jsem se asi zbláznil.
    30.7.2013 00:50 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Nic ve zlém, Radek (Radun?) :-D Malůvka moc hezká, jen jsem si vzpoměl na jednu lekci tvůrčího psaní: Jak napsat věrohodné dialogy (vnitřní monology). Máte zvláštní autorský styl. Jaksi přečnívá ;-).
    30.7.2013 07:24 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Máte zvláštní autorský styl. Jaksi přečnívá

    Zato vám se dá jen ztěží rozumnět, a to skoro v každém příspěvku vyjma jednoduché věty, kterou jste napsal.

    Radek=Radun nejspíš každej pochopil, jenom vy jste se nad tím pozastavil; bylo to nechtěné.

    jen jsem si vzpoměl na jednu lekci tvůrčího psaní:

    Tyhle naučné knížky já nečtu. Máte pravdu, že jsem tady furt něco doplňoval a nebylo to nic jiného než úvaha.

    Malůvka moc hezká:

    Však jsem za to nic jiného nečekal :), ale věřte/či nevěřte, že kreslit zvládám celkem obstojně, jenže tady to nebyl záměr.

    monology

    Máte pravdu párkrát jsem si odpověděl :), ve snaze vždy něco doplnit nebo vylepšit. Bylo to užitečné spíš pro mne, že jsem se nad tím zamyslel, a občas jsem si říkal mám, nemám, ale pak jsem to napsal s rizikem, že se tady do toho trochu zamotám (však to není na škodu, pokud ze sebe nehodláte dělat vševěda).
    30.7.2013 08:01 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Rozuměl jsem. Všechno Vám to věřím.
    30.7.2013 11:21 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jen provokujete. Raději, kdybyste sem napsal, ce vám nesedí. Tyhlety vaše výlevy, úskoky, posměšky a provokace z vás moc velkého dobráka nedělají. -- Mějte se, musím pádit ven a nejspíš se ke kompu pár hodin nedostanu; to kdyby jste to chtěl napravit a něco mi k tomu napsat.
    30.7.2013 12:05 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jen provokujete.
    touto smyšlenkou trpěli už učitelé ve škole
    Tyhlety vaše výlevy, úskoky, posměšky a provokace z vás moc velkého dobráka nedělají.
    To je nářez, doufam že tu kritiku unesu; vlastně za to ani moc nemůžu, protože mi to ruka načmárala skoro sama bez nějakého velkého vymejšlení :). Okolí si to vysvětluje po svém tak, že jsem ten zapštklej pesimista věčně nespokojenej. Tak mám pocit, že tady s tím trochu prudím, protože se mi to vymklo kontrole.
    J-- Mějte se, musím pádit ven a nejspíš se ke kompu pár hodin nedostanu; to kdyby jste to chtěl napravit a něco mi k tomu napsat.
    Polední pauza. Co si dáte na oběd?
    30.7.2013 08:22 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Abych zapomněl, moc se omlouvám, pokud jsem se vás nějak dotkl. :-D
    30.7.2013 08:52 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    častá chybka, když píšu podle toho, jak mi huba jede; můžete mi ubrat kredit. Stejně mám raději ty co dělají chyby, ať už chtěné nebo nechtěné, než pomatence co plácají slova jedno přes druhé a není jim rozumět jinak než s obrvoskou dávkou fantazie.
    30.7.2013 11:00 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    častá chybka
    Radune, já nejsem žádný grammar nazzi, ale prostě jsem se zastyděl za vlastní chybku, která se vždy vloudí, naopak, váš až starosvětsky krásný jazyk bych si kritizovat nedovolil. Řeč byla o autorském stylu, to „zvláštní" byla spíš lichotka. (V závorce se omlouvám za dlouhá, málo srozumitelná souvětí.)
    30.7.2013 09:23 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To ani ne, spíš jsem musel reagovat na ten váš slovní hegeš s tvůrčím psaním, monologem a jinými.
    30.7.2013 08:26 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    ve strachu, že použiju dva zápory najednou jsem já blbec zapomněl i na ten jeden!
    30.7.2013 08:47 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    čekal jsem, že se někdo ozve; uvědomil jsem si to až u snídaně; prostě píšu tady jak mluvim
    30.7.2013 09:06 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Příště budu pozornější, to myslím zvládnu. Vy to budete mít s nápravou pravděpodobně težší.
    30.7.2013 10:27 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Příště budu pozornější, to myslím zvládnu. Vy to budete mít s nápravou pravděpodobně težší.
    :-)
    29.7.2013 14:20 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jde jenom o to, ještě více podněcovat chuť k nakupování (a práci), protože lidé rádi slyší, že mají vyšší model produktu než třeba soused; a tak rádi zůstanou pár přesčasů v práci, jenom pro to, aby na takové kvalitnější zboží dosáhli. Je jasné, že je to uzavřený kruh, velmi dobře fungující a generující stále více zboží nízké a vyšší kvality. Klobouk dolů nad tímto konzumním systémem. Jenže chudák příroda.
    29.7.2013 14:30 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    jen ještě upřesním: chudák příroda a také lidi, protože nakonec ten kdo bude skřípad zubama bude člověk.
    29.7.2013 14:37 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    jj, taky jsem byl kdysi "high-endysta", já konkrétně v audiu. Přišel jsem ale na to, že nejlepší je stejně naučit se na nějakej hudební nástroj a s kamarádama si posedět a zahrát (tedy pokud mají dneska čas ;)).
    29.7.2013 20:14 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Já osobně jsem při kreslení toho obrázku pochopil, že je potřeba -- aby to celé dobře fungovalo --, zamezit snadnému přístup k surovinám, se kterými by si člověk vystačil tj. potrava a dejme tomu různý materiál pro dobré vyžití (jedině trh může zdroje čerpat). Teprve znepřístupněním a zdražením základních surovin je každý nucen k tomu, aby se tlačil na trh a tam "realizoval směnu" práci za zboží (v ekonomické hantýrce se myslím tomu tak říká). Mediální masáž je pak už jen něco, co má přesvědčovat a ještě více motivovat k chuti po zboží a výdělku. Lidé jsou tak v úzké uličce, tlačeni na trh a ujišťováni o správnosti jejich postupu, přičemž zužování takové uličky se nechá ovládat regulací některých cen, ale i dalšími způsoby a zásahy zvenčí. -- Tak to jen krátce o tom, co se mi pak ještě docvaklo. Opět mi můžete kamenovat, jestli mi to docvaklo špatně. ( to uže je ale trochu mimo téma, ale pro úplnost ještě tohle)
    29.7.2013 22:10 vaše jméno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Tady ale nejde o trh, to je jen nástroj. Ovládnutí zdrojů jako výchozí pozice fungovalo i v plánovaných ekonomikách. Úspěšnost trhu je daná jeho efektivitou, a to že funguje sám bez nákladných intervencí.

    Ano, byl by tu dostatek přírodních zdrojů pro všechny, ale jednak by to asi znamenalo pokles populace na nějaký _zdravý_ stav, ale hlavně je to v přímém rozporu se zájmy mocenských skupin (nebo těch co se dostali k té infrastruktuře), které nás vysávají už po staletí a které tohle nemůžou v žádném případě dopustit. Kromě toho co jste popsal a nakreslil se ještě zkuste zamyslet nad fungováním úvěrových a daňových systémů, represivních složek, legislativy která na vás uvalí už od okamžiku narození závazky, které nemáte žádnou šanci odmítnout nebo ignorovat, vzdělávací systém který vás už od počátku programuje na otroka, který bude nejlepší léta svého života odevzdávat hodnoty nějaké entitě, která se uměle pasuje do role elit. Od malička jste přikovaní k řetězu, který nevidíte ale který ti s mocí drží a nikdy nepustí, i když můžou čas od času povolit nebo zkrátit jeho délku.

    Přirozený výběr jako přírodní princip tu s námi je pořád, jen se z toho původního bezprostředního fyzického přetransformoval do toho obludného globálního socioekonomického systému, ve kterém ale pořád figurují vrcholky potravního řetězce, které loví a berou slabším kořist a ostatní jen čekají jestli se dostanou aspoň ke zbytkům.

    29.7.2013 22:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Tenhle popis mi přijde tak přesný, že bych docela rád znal jeho autora.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    29.7.2013 23:05 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Je toho hodně o čem by se dalo asi přemýšlet, psát a dávat tomu priority větší či menší vinu. V historii se celkem rád vrtám, a tak si myslím, že mohu srovnávat. Také máme vedenou rodinnou kroniku od první republiky, tak mohu posuzovat nálady jedonotlivých let v posledním století v životě na vesnici. Přičemž se nemohu ubránit tomu, že tento systém a model je ten nejrafinovanější a nejvíce prolhanej, co tu kdy byl (krutosti znárodňování a převraty ponechme raději stranou). Jistě potřeba z lidí dostat práci byla vždy a řešilo se to různě, ale tento systém má navíc jakési rafinované intenzivní vymejvání mozků. Asi také není pochyb o tom, že tento model je postaven na podněcování kdejaké chuti člověka, kterou je třeba pak uspokojit na trhu. Stovky let se snažila křesťanská společnost v člověku tlumit tyto chutě, aby nepřerostly a neudělaly z lidí zvěř. Tenhle systém se snaží o přesný opak. Obrovský ekologický odpad konzumního systému se asi také nedá zpochybnit. Neumím si představit, že by tento model mohl fungovat, jinak -- třeba tak, že by se pozvedla morálka o pořádnej kus výš, jak si někteří myslí. S takovou osvětou a promlouváním lidem do duší nebo jen prostě pravdou o historii některých skutečností, by totiž asi většina pochopila, že vůbec nemuseí tolik nakupovat, že jim toho stačí jen polovina nebo třetina ke spokojenému životu. (On totiž dezorientovaný zákazník víc nakupuje, to je snad i prokázané.) Ovšem to by znamenalo krach takového systému, protože ten potřebuje neustále růst a být krmen nepřetržitým pokrokem a konzumem. - Tak to je můj jednoduchý pohled. Jistě se do toho dá zamotávat více a více od sociálního systému přes to, co jste napsal, ale to já jsem nechtěl a ani nevím, jestli bych se v tom ještě orientoval. I tak mám pocit, že tady s tím trochu prudím, protože se mi to vymklo kontrole a tady je to o DRM. Jen jsem tu chtěl upozornit na to, že tenhle systém DRM a jiné potřebuje, aby mohl z lidí ještě víc tahat peníze.
    29.7.2013 23:29 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Čtu to stále dokola a nemohu s tím prostě souhlasit. Máte sice ve všem pravdu, ale ... Tenhle boj, který tady popisujete byl a bude vždycky. Přesto v něm dokázali lidé žít, radovat se a prospívat sobě i přírodě. Naše země byla a je úrodná dost na to, abychom byli samostatní a dobře se najedli. To, že se tady dějě různé omezování v zemědělství a přerozdělování je věc druhá. Také už zase nejsme svými pány, ale to nebylo téměř nikdy. Nejhorší však je, že jsou lidé dnes naprosto zaslepení tím vším pozlátkem, ztrácí se tradice, svornost a celkem můžeme mluvit o rozpadu společnosti, který ovšem konzumnímu chování prospívá.
    30.7.2013 00:04 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Od malička jste přikovaní k řetězu, který nevidíte ale který ti s mocí drží a nikdy nepustí, i když můžou čas od času povolit nebo zkrátit jeho délku.
    To víte, že ano. Okolí - samo obelháno - Vám pořád nalhává, že Vám má záležet na věcech, které jsou, jak postupně zjišťujete, naprosto nesmyslné. Za pár let je Vám k smíchu to, kvůli čemu jste se trápil, od čeho jste si sliboval štěstí, za čím jste se to belhal. jenomže tím vším musíte projít, aby jste to pochopil. A pak to ještě nějak přežít.

    Přirozený výběr... I predátoři jednou potkají někoho, kdo je v potravinovém řetězci nad nima. Pozřou nakonec třeba sebe sama.
    30.7.2013 00:20 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    souhlas
    30.7.2013 21:15 rbc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jj, i predator muze podlehnout ale okamzite ho vystrida jiny. To je nekonecny cyklus.
    30.7.2013 13:12 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    2 různé úhly pohledu na Vaše příspěvky:

    1/ jde o trolling, parodii - pak by jste se jevil jako protivný provokatér a hlupák

    2/ nejde o trolling, mluvíte upřimně a sám za sebe - pak za obsah a názor +1 (a za to blbé trollování bych se měl vážně omluvit :-))

    *nejmenuje se blog paranoid? :-)
    31.7.2013 09:30 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Omlouvám se, však jsem napsal, že se mi to trochu vymklo kontrole (jestli tomu uvěříte, ale to je zas váš problém). Hlavní sdělení mělo být -- jak jsem psal -- to, že DRM je potřeba, přičemž zastavit se to podle mne nedá, protože to trh akutně potřebuje, aby mohl "růst" a vyplácet mzdu. Pokud bych to napsal jenom tak, vidím tu řadu námitek. To co vy nazývate paranoia, já nazývám skutečnost; zatím mohu, jelikož jsem se do toho zas tolik nenamočil (žiju skromně bez dluhů a jsem domácí bastlíř :) ); jinak duši dokážu od té hrůzy ulevit, tak proč bych to měl považovat za tabu. Kde je hranice trolování přesně nevim, tudíž nemohu posoudit. Příště se pokusím psát jen krátce a věcně (také bez chybek a překlepů), nejsem v tom zběhlej a na abclinux chodím nepravidelně (celkem málo). Snad je má omluva dostatečná. (Ovšem musíte jí věřit! JInak mám pocit, že větší paranoiou trpíte vy, což se projevuje tou vaší nedůvěrou; abych si ještě rejpnul; tomu odpovídá i váš styl či nickname {nebo dokonce raději hrajete za někoho jiného}... A zas je to dlouhý. Mějte se!)
    31.7.2013 09:36 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    to, že DRM je potřeba, přičemž zastavit se to podle mne nedá, protože to trh akutně potřebuje, aby mohl "růst" a vyplácet mzdu.

    Trh žádné potřeby nemá, trh je jen prostředí, kde se obchoduje. Potřeby mají účastníci trhu – DRM a kurvítka nahrávají jen některým z nich.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    31.7.2013 12:36 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To co vy nazývate paranoia, já nazývám skutečnost
    Tento blog má název paranoid, přišlo mi to vtipné, protože paranoidní jsem byl já, když jsem si myslel, že jste troll, parodující naivní pseudohumanisty :-). Došlo k nedorozumění :-D. Teď už vím, že nejste zlý troll jako já:-D a že jste to co jste napsal myslel vážně - protože jsem si Vás omrk i v jiných diskuzích.
    Příště se pokusím psát jen krátce a věcně (také bez chybek a překlepů)
    Pište jak myslíte, ty, kteří mají problém se čtením rozvitých vět a porozuměním psanému textu .-D, ať si ho řeší sami. Ta poznámka o autorském a věrohodnosti byla jen provokace - omlouvám se, že jsem si myslel, že provokujete Vy - moje paranoia:-D.

    Já se omlouvám.
    31.7.2013 21:36 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    tenhle svět už opravdu není normální
    31.7.2013 23:42 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Není, člověk je zvyklej, že za stejné názory, jaké jste vyslovil a jak jste je vyslovil, se v tomhle pomýleném světě virtuálně lynčuje. Možná je to tím vedrem a trollové jsou líní.
    5.8.2013 00:53 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Čekal jsem to horší, asi ty dovolené dělají své, nebo mají čtenáři pochopení -- z té situace kolem -- už i pro zoufalé činy. Píši pořád stejně a zatím se žádné lynčování nekonalo, ale chápu, že tohle téma mohlo tady (na zahraničních fórech se probírá ledasco) někoho podráždit.
    31.7.2013 12:38 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    mám tam néjaké hrubky (ty-ti a pod.) a překlepy - ale snad se na ti grammar nazzi neposerou :-)
    29.7.2013 12:43 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Auto W-Škoda

    Máte už starší akumulátor W-Škoda-auto?

    Jednoho dne startujete a nic.

    Odpojte akumulátor, vyčkejte asi 15 minut, připojte akumulátor, otočte klíčkem, motor nastartuje a jeďte koupit nový akumulátor.

    Mým postupem ušetříte asi 2000 Kč za odtažení do servisu.

    Ověřeno u Felicia, Fabia, Octavia.

    V servisním návodu tuto hajzlo...inku nehledejte.

    Obdobně mám návod jak oživit zadara klíček po výměně baterie. V servisním návodu nic.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    29.7.2013 12:51 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda
    Sabotére :-), jakpa k tomu přijdou všichni ti servisáci, když nebudou mít na chleba.
    29.7.2013 13:15 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda
    to me ani neprijde jako kurvitko ale spis vlastnost akumulatoru, po odpojeni se trochu vzpamatuje a pak to zvladne nahodit
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    29.7.2013 13:51 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda

    Je to vlastnost kompjúteru.

    Měří "nějak" startování a když vyhodnotí, že už by motor asi nenahodil, tak kompjúter blokne startér. Ověřeno.

    Světla svítí, stěrače stírají.

    Akumulátor po tomto zásahu vesele startuje dále i 14náct dní. Za 10 nebo 15 minut by se určitě neregeneroval.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    29.7.2013 13:54 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda
    Nevím, jaký mám akumulátor, ale možná jsem už jednou zbytečně nabíjel a odjížděl později.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.7.2013 09:17 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda

    U jaké Felicie? 1.6MPi a 1.9D nevím, ale 1.3COKOLI to rozhodně nemají ...

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    30.7.2013 10:34 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda
    Je to vlastnost kompjúteru.

    Měří "nějak" startování a když vyhodnotí, že už by motor asi nenahodil, tak kompjúter blokne startér. Ověřeno
    no a já mám ověřený opak ... Ochcáfku jsem před pár lety v zimě ráno marně startoval na několik pokusů až už chudák sotva točil, ale rozhodně startér nezablokoval

    ve Feldě jsem měnil baterku předloni, předchozí se mi mimojiné povedlo vytřískat světlama, a též se žádné zablokování startéru pro slabost baterky nekonalo v žádném z případů, kdy jsem musel na kabely/nabíječku
    30.7.2013 12:32 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda
    Jestli to spíš není vlastnost - že při poklesu napětí pod určitou mez se elektromagnetu nepodaří překonat odpor pružiny, proto nezasune pastorek do ozubení věnce a tedy ani následně nesepne proud do vinutí startéru.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    30.7.2013 21:17 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda
    pokud bude baterka tak slabá že že nepřitáhne vysouvač tak už to je jedno protože to už by neroztočila ani samotný startér natož aby pohnula motorem. A nejspíš by díky úbytku napětí stejně nefungovalo vůbec nic, palivový čerpadlo, vstřikování, zapalování. Neznám a ani nechci znát všechny libůstky VW koncernu, nad některýma zůstává rozum stát, ale věřím tomu že se tam něco takového může vyskytovat. Prostě při startování nastane úbytek napětí, řídící jednotka prohlásí že s tím nesouhlasí a zabrání dalšímu trápení. Když se baterie odpojí tak se trochu vzpamatuje a řídící jednotka zapomene chybu. U starších aut s jednodušší elektronikou se takhle resetovaly řídící jednotky po údržbě aby zapomněly naučené parametry a zvykly si na nové svíčky a vzduchový filtr.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    30.7.2013 23:16 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda
    U starších aut s jednodušší elektronikou se takhle resetovaly řídící jednotky ...
    u Škody to byl naposledy případ Feldy s Boschem, tj. tak asi do 1995, na Siemensí MPI jednotky to už nefunguje (nebo aspoň ne na tu, na které jsem tyto "zaručené postupy" zkoušel :-)) a AFAIK ani na nic jiného novějšího
    31.7.2013 00:41 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda
    To funguje pořád. Např. na G-čkové Astře když byl nějaký problém s EGR ventilem tak buď se to muselo přes OBD smazat nebo na chvíli vyndat baterku. ŘJ se vzpamatovala měla normální hodnoty, ale muselo se pak nastavit nové kódy rádia apod.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    31.7.2013 09:47 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda
    ehm, Opel není v koncernu VW ;-)

    (jinak jak je to u novějších nevim jistě, já mluvil o osobních zkušenostech pouze s Feldou, ostatní z doslechu)
    31.7.2013 11:59 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto W-Škoda
    Nepsal jsem, že to je jen otázka koncernu. Většinou tyto věci se týkaly především použitého počítače ať už se jednalo o Multec nebo o normální plnohodnotnou stříkačku.

    U některých novějších jsou závady vymazány po odpojení baterky na zhruba 30 min. Všechny fault cody jsou pryč a řj je ve standardním nastavení.

    No a někdy pokud není k dispozici OBD je tato věc jedinou pomocí jak auto dostat do normálního stavu. Akorát pak člověk musí doprogramovat rádio (security code) a automatiku např. pro otvírání oken.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    29.7.2013 13:21 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Baterky s DRM
    No, minimalne u tech starsich modelu (vyuzivajicich odpor) nelze spolehlive tvrdit, ze jde o DRM, tam je IMHO primarni motivace uplne jina. Protoze beterky do mobilu jsou (nebo mozna byvaly) hloupe a mobil funguje jako nabijecka baterky, tak musi znat alespon zakladni parametry baterky (NiCd, NiMH, Li-ion) aby urcil spravny nabijeci rezim. Sice by slo, aby neidentifikovanou baterku/zdroj pouzil a jen se ji nesnazil nabijet, ale ze to tak nedela bych chapal spis jako ze se nejedna o pozadovany use case ve specifikaci, takze to nikdo neimplementoval, nez jako zamer, aby to tak neslo. Podobny priklad je neschopnost mnoha dumbphonu nabootovat bez SIMky ci bez PINu - to je take zbytecne omezeni, ktere ale tezko lze chapat jako umyslne omezovani uzivatele, spis si programatori usetrili praci.
    29.7.2013 13:35 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To je celkem jasný, že některé důvody jsou technické; zejména ty u prvních modelů. Žel, když je technologie zvládnuta, začíná se kalkulovat.
    29.7.2013 21:44 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Podobny priklad je neschopnost mnoha dumbphonu nabootovat bez SIMky ci bez PINu - to je take zbytecne omezeni, ktere ale tezko lze chapat jako umyslne omezovani uzivatele, spis si programatori usetrili praci.
    To se museli ale hodně snažit. Protože v takový 5110 stále můžeš bez SIM a PINu volat 112. Dokonce se to číslo speciálně detekuje, protože se mi změní nabídka na "Volat".
    29.7.2013 22:23 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    To funguje snad v každém telefonu.

    Jde o to, že by ten přístroj mohl být užitečný i bez SIM – např. nějaká aplikace v mobilní Javě, displej, klávesnice, audio vstup/výstup, bluetooth, sériový port… s tím se dají dělat celkem velké věci. GSM modul vůbec nemusí být podstatný. V novějších mobilech máš navíc často WiFi a foťák (sice mizerný, ale na nějaké základní foto/video nebo skenování QR kódů to stačí).

    Naopak bych uvítal, kdyby na desce šlo přerušit nějaký kontakt a tím úplně odstavit rádiovou část a člověk by z toho pak mohl vyrobit třeba šifrovací token, který nekomunikuje jinak, než tím sériovým portem nebo třeba opticky (QR kódy).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    29.7.2013 22:36 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jo aha, já mám vlastně Javu jen na SIMce (viz kinderporno) :-D. No pak mám ještě nepoužívaný HTC Magician, ale ten SIMku nepotřebuje (ale taky na něm může běžet Linux nebo Windows Mobile).

    Hmm rfkill tlačítko v mobilu bude asi mít dost málo místa. Ale rf tuner můžeš odpájet vždy (nebo zapájet reset vstup natvrdo na aktivní)...

    Jinak takových omezení je kotel. Už jsem tu tuším psal o SE mobilu, kterej mohl být buď mobil nebo po přebootování mass storage (a i levný nokie to maj podobně).
    30.7.2013 00:32 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Naopak bych uvítal, kdyby na desce šlo přerušit nějaký kontakt a tím úplně odstavit rádiovou část
    každý smartphone dříve i nyní měl svoji rádiovou část, která se dala naflashovat samostatně. U androidů se tomu dnes myslím říká RIL a když použiješ nesprávnou verzi tak z toho máš jen tablet bez rádia. Ale některé potvůrky mají v tom schované i věci pro Wifi sítě. Zprovoznit GSm modul by pak šlo nahráním správné verze a restartu.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    30.7.2013 00:55 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jde o to, že by ten přístroj mohl být užitečný i bez SIM – např. nějaká aplikace v mobilní Javě, displej, klávesnice, audio vstup/výstup, bluetooth, sériový port… s tím se dají dělat celkem velké věci.

    Kdyby byly k dispozici rozumné platformy Pico-ITX/Pico-ITXe, tak tohle není prakticky vůbec potřeba řešit. Ale vyrábí teď vůbec někdo něco (když nepočítám ta "topná tělíska" od VIA, která žerou 30 W a potřebují aktivní chlazení)? A pokud ano, prodává se něco u nás?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    30.7.2013 01:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Raspberry? ;)
    30.7.2013 11:28 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    RPi je fajn, ale pořád je dost velké oproti (i pěkných pár let starému) mobilu a hlavně je to nové zařízení, které musel někdo vyrobit a ty za něj musíš platit. Šlo mi spíš o znovupoužitelnost starých zařízení, protože v nich je spousta součástek, které můžou být ještě užitečné (i když zařízení, tak jak je, už zastaralo).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.7.2013 12:49 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Na něj jsem úplně zapomněl ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    30.7.2013 18:08 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Nový telefon s Androidem jsem bez SIM, jen na WiFi, provozoval asi rok, než jsem přetáhnul data ze starého telefonu. Fungovalo to v pohodě.

    Teď jsem ale zjistil, že nefunguje bez baterky (jen na nabíječce) :-(
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    30.7.2013 09:26 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Nielen to, ale v baterii byva termistor, aby sa v pripade prehriatia prerusilo nabijanie a nedoslo k explozii (to by bolo zase plno kecov o smejdoch...)

    BTW. Baterie do starych mobilov su na eBay. Pred niekolkymi rokmi som jednu kupil do starej Motoroly a vydrzi viac ako tyzden.
    30.7.2013 11:39 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    Termistor tam být může, ale proč by tam měla být i ta elektronika, která vyhodnocuje teplotu a řídí nabíjení? Proč nemůže být (o dvě vrstvy plastu dál) součástí samotného zařízení a proč se musí měnit s výměnou baterky?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.7.2013 11:46 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Protože nabíjení těchto článků není zrovna jednoduché (má oběcně tři fáze), je třeba řídit proud, hlídat napětí a hlavně reagovat na zvyšující se teplotu. Dělat tohleto "za zdí s neurčitou teplotní vodivostí" by moc nepomohlo. Tohle je obecně bezpečnostní prvek (nikoliv kurvítko) a být by tam měl.
    30.7.2013 11:54 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    Ale vždyť v baterce může být samotný termistor a jeho kontakty budou vyvedené společně s ostatními (+,-,…) z pouzdra baterky. Mám tu nabíječky (modelářské a jiné) u kterých k akumulátoru připojíš dva kontakty (případně pomocné kontakty na měření napětí jednotlivých článků) a přilepíš na něj teplotní čidlo – a všechno ostatní už je v krabici-nabíječce. Akumulátor je pak tvořen jen samotnými články, dráty a plastem/igelitem – žádná elektronika tam není.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    31.7.2013 01:03 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Kdyby to výrobci používali, tak by elektronika v baterii byla výhoda pro mixování libovolných technologií pro baterie (různé napětí, nabíjecí metody, ...). Taky při odpálení elektroniky není v hajzlu celej PCB.

    Pokud nebude v tý elektronice kurvítko, tak je to IMHO OK, baterii vždycky můžu vyměnit i s tou elektronikou :-D (baterka z foťáku olympus použitá ve vraku HTC by mohla vyprávět :-D). Jinak kurvítko lze použít i s diskrétním termistorem.
    29.7.2013 13:34 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Je to otazka nabidky a poptavky. Vyrobci nabizi sve produkty, zakaznici je kupuji. Obe dve strany tak cini naprosto svobodne. Nikdo nikoho nenuti k tomu, aby si dane produkty kupoval. Bylo by spatne, kdyby byl nekdo nucen ke koupi nejakych produktu. Stejne tak vyrobce svobodne nabizi sve produkty a neni spravne, aby mu byla podoba jeho nabidky stanovena nejakou autoritou (statem), k cemuz ale bohuzel obcas dochazi.
    29.7.2013 13:42 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    A co třeba reklama?. Myslíte, že některé lidi nedokáže zmanipulovat a přesvědčit o tom, že je rozhodně potřeba nakupovat některé zboží; prostě vyvolat nákupní horečku. Haha, takovej bylo, co si mysleli, že se rozhodují svobodně.
    29.7.2013 14:02 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Reklama je legitmni zpusob propagace. Svepravny clovek bud reklamy ignoruje, nebo je bere jako informacni zdroj. Pokud si neco koupi na zaklade reklamy, vzdy se jedna o svobodne rozhodnuti.
    29.7.2013 14:52 lobotron | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Svepravny clovek ... je bere jako informacni zdroj.
    To jako myslíte vážně?
    We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
    29.7.2013 20:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jsou i reklamy, které se hodí. Na Nově je ale neuvidíš.
    29.7.2013 21:46 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    vzdy se jedna o svobodne rozhodnuti.
    [na první pohled trololo] A proto jsi měl možnost reagovat i nereagovat na předchozí koment. [/na první pohled trololo]
    29.7.2013 14:17 Miriam23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    monopol a oligopol, jo vy pravičáci - to se vám líbí, stejně jako když vám ho černoch strká do prdele.
    29.7.2013 14:23 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Neni nad teple lidske slovo ;-)
    29.7.2013 15:20 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Nikdo nikoho nenuti k tomu, aby si dane produkty kupoval. Bylo by spatne, kdyby byl nekdo nucen ke koupi nejakych produktu.
    Ve chvíli, kdy nekoupení/nepoužívání těch produktů znamená být vyloučen ze společnosti, v podstatě jsi nucen ty výrobky kupovat. Z tohoto hlediska je lhostejno, jestli ti někdo drží pistoli u hlavy a nutí tě koupit určitý produkt, nebo jestli jsou podmínky trhu a společnosti nastaveny tak, že pokud si ty produkty nekoupíš, znamená to život v pralese. Výsledek je tentýž.

    Doba, kdy člověk mohl svobodně nakupovat co chtěl a co nechtěl, nakupovat/používat nemusel, už je dávno pryč, jestli teda vůbec někdy existovala...
    29.7.2013 17:16 Radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    +1
    30.7.2013 09:35 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Nikdo nikoho nenuti k tomu, aby si dane produkty kupoval.

    No a to je právě nepochopení, nesmysl a lež. Vlastně všechno dohromady. Kdo toto tvrdí, je buď prostoduchý nebo profesionální lhář - dnes se tomu říká asi "produktový manažer" nebo "pracovník v marketingu"...
    31.7.2013 16:01 rbc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    neuromarketing ;-)
    29.7.2013 15:01 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Ještě drsnější příklad než nový inkoust je u Epsonů odpadní inkoustu. V podstatě je tam jen kus filcu, do kterého se nasává vyteklý inskoust. Po nějaké počtu kopií tiskárna zahlásí error. Studiem manuálu zjistíte, že filc je třeba vyměnit. Tento díl v ceně pár haléřů se ale běžně neprodává a je umístěn tak, aby bylo nutné rozebrat kompletně celou tiskárnu. Samozřejmě je nutné vynulování počitadla ve firmaweru. Normální smrtelník má šanci to jen odnést do servisu, kde si řeknout cenu řádově 90% ceny celé tiskárny. Takže principiálně funkční (i bez nového filcu) tiskárna jde ekologicky do odpadu a kupuje se nová.
    29.7.2013 15:10 jose17 | skóre: 44 | blog: Joseho_blog | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    nastastie existuju aj tlaciarne (napr. samsung) s hacknutym firmwarom, takze pocitadlo stran mi moze vyliezt na hrb (po preteceni counteru si ho vynulujem).
    Ja vim, on vi, ty nano!
    29.7.2013 20:11 AAAA BBB | blog: AAAA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Situace je to nepěkná, ale co s tím? alternativy bez DRM jsou většinou pekelně drahé...
    29.7.2013 20:46 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Hardware - vytvořit wiki se seznamem.

    Jídlo - lobovat za uvolnění regulací a patentů kolem GMO (hlavně v EU), aby to mohly vyrábět i nezávislé výzkumné týmy a ne jen jeden monopolista.
    29.7.2013 22:09 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Hardware - vytvořit wiki se seznamem.
    Hmmm to by šlo i přímo tady na abíčku :-O.
    29.7.2013 21:49 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Dokázal by Zima vysoustružit auto? :-D
    30.7.2013 01:13 mstitel beze jména :-D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Dokázal by Zima vysoustružit auto? :-D
    proč by ne ? :-D
    30.7.2013 11:34 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    Vzhledem k tomu, kolik aut už bylo vyrobeno, tak mi to přijde zbytečné. Aut je spíš přebytek a vyrábět pořád nové a nové je tak trochu hloupost. Bylo by dobré upravit legislativu, aby sis mohl např. snáze nainstalovat do auta nový motor (s nižší spotřebou, lepším výkonem…). Ten zbytek starého auta je totiž v pohodě použitelný i dnes (samozřejmě nesmí jít o nejlevnější ošizený křáp, který byl navržen tak, aby vydržel jen do splacení leasingu).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.7.2013 14:15 H2O
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Čo by potom v tomto systéme robili tie státisíce, ktoré by prišli v ČR o miesta v automobilovom priemysle?

    Ostatne, viac ako šetrenie pohonnými hmotami nás asi začne zaujímať čoskoro šetrenie tými úplne najzákladnejšími zdrojmi. (Slovenská vláda už chystá zákon, aby mohla predať našu vodu do zahraničia. Niekto sa nabalí na úkor všetkých kým to ešte ide.)
    30.7.2013 15:05 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    Už jsem tu párkrát psal, jak je naše silná orientace na automobilový průmysl nezdravá…

    Ovšem to, že by šlo v autě snadno upgradovat motor by vedlo k úsporám a tomu, že auta (a nižší spotřeba) by byla dostupná více lidem – to by vytvořilo nové příležitosti pro podnikání nebo dojíždění za prací. Celkově na tom společnost musí jedině vydělat, když se použije nějaká už hotová věc, místo aby se sešrotovala a vyrobila úplně nová (dobře, ne vždy se vyplatí všechno donekonečna opravovat, ale v takovém případě by lidé prostě možnosti upgradu nevyužili).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    30.7.2013 15:26 H2O
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    súhlas s tým, ako by to malo byť

    ale sotva bude v tomto systéme
    31.7.2013 12:45 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    To tak, už takhle mi přijde, že na silnicích je dost lidí, kteří by na auto radši šahat vůbec neměli...
    31.7.2013 20:23 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    ono to s těma autama je trošku jinak. Částečně se dá říct že se podobná věc provádí. Ne výměna motoru za lepší ale přeprogramování řídící jednotky. Buď oficiálně ve značkovém servisu kdy se nahraje nový firmware s vylepšením nebo neoficiálně což je známé jako chiptuning kdy se nahraje jiný, někdy lepší, někdy... no zůstňme radši u pojmu jiný program. Pokud by šlo o tu výměnu motoru, legislativa je celkem vzato až poslední problém. To by se ty motory musely dělat zaměnitelné v podobných vozidlech dlouhou řadu let. A že je ten novější lepší, o tom by se dalo dlouho diskutovat. Výkony jsou škrcené nesmyslnými ekopředpisy, spotřeba paliva je jen iluze vytvořená v laboratorních podmínkách pro potřeby nesmyslných limitů. A taky naprostá většina vozidel dožívá pro celkovou zchátralost karoserie, podvozku a výbavy, zatímco pohonná jednotka je pořád použitelná, případně poměrně snadno opravitelná.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    31.7.2013 18:19 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech

    Asi by to bylo nerentabilní, ale když se chce, tak jde všechno ;-)

    Nope
    29.7.2013 22:02 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Auta s DRM
    Blbost u oleje, auto nebo ŘJ nepozná zda jsi vyměnil olej, pouze pozná, že se chýlí servisní interval a napíše ti, že máš jet do servisu. Některá drahá auta mají v palubáku i odpočet do následující věci, která se může udělat (většinou pak řj jde do SAFE modu - nouzák), tím ztratíš výkon a stejně tě to dožene jet do servisu. Tím si výrobci chrání své servisy a servisní organizace, aby to neměnil každý garážník.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    29.7.2013 22:11 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    ... A tak mají neomezeně (téměř) volné ruce na stanovení ceny za tento úkon.
    29.7.2013 22:27 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    No už zase tak ne, autorizované servisy už také šly hodně dolů. No pokud máš auto na leasing atd. tak budeš jezdit na garančky jak říká výrobce a nebudeš riskovat nějaký průser. U solidních prodejců máš možnost udělat jen nezbytně nutné úkony a ten zbytek si nechat udělat třeba někde v malém servisu s autorizací.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    29.7.2013 22:41 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    No sice auto nemám a ani nechci, ale kdyby tam nebylo DRM, tak bych si olej vyměnil klidně sám a doma. Tam je jakýkoliv poplatek v servisu nekonečně vysoký.
    30.7.2013 00:26 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Já vím, u starších aut jsi prostě vyměnil filtr a použil jsi odpovídající olej, vyměnil vzduchový filtr a pohoda. Pokud se jedná, ale o auto do 3 roků cca v záruce pak je tato věc ošemetná. Nikdy nemůžeš vědět co se náhodou posere a při případné RMA jsi poslán pryč, protože jsi se nedržel doporučení výrobce.

    (znám případ kdy jeden člověk si měnil na nějakém fordu sám olej a po cca 2000 se to zadřelo -> ucpal se mazací kanálek, čidlo říkalo, že olej je, ale on tam netekl. Ušetřil cca 1000 za olej, ale oprava ho stála přes 50k).

    Problém je ten, že každý chce vydělat jak servis tak i nějaký eshop s díly. Jistě napíší ti tam, že je to 100% kompatibilní, ale také to prostě nemusí být to ono.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    30.7.2013 01:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    (znám případ kdy jeden člověk si měnil na nějakém fordu sám olej a po cca 2000 se to zadřelo -> ucpal se mazací kanálek, čidlo říkalo, že olej je, ale on tam netekl. Ušetřil cca 1000 za olej, ale oprava ho stála přes 50k).
    Jenže zadření se občas povede i při výměně v servisu (a kdo ví, jakou ti tam servis naleje sračku). Leda, že by pak šlo po servisu chtít odškodné. Jde to?
    30.7.2013 11:47 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Většinou servisy používají oleje kde nejsou nečistoty naproti nějaký home-made ti to tam naleje ze sudu aniž by tam dal sítko. S tím odškodným je problém, musel bys mít znalecký posudek co a jak se stalo, ale myslím ano jde to. Známému díky špatné výměně vodního čerpadla se celkově nějak posral motor a opravu plně hradil servis.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    30.7.2013 11:18 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    ony ty auta už taky ledacos poznají. Počítač vyhodnocuje způsob užívání auta a podle toho určuje servisní limity, i ten stav oleje už se dá měřit, kyselost, voda v oleji, nasycení různýma odpadníma splodinama. Jsem zvědavej co udělá bráchův Citroen až mu doběhne limit na výměnu oleje. Ono to ukazovalo 30 tisíc kilometrů což je samozřejmě při krátkých jízdách za studena sadistická vražda motoru, takže olej už je třikrát vyměněný, ale to počítadlo běží.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    30.7.2013 11:52 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    No u Opelu mají limit 30 tkm nebo 1 rok a na to se nastavuje počítadlo. A když uplyne něco dříve tak ta začne blikat. Nové oleje by měly být lepší, ale 30 tkm jsem na něm ještě neudělal, vždy jsem ho měnil po cca 20.

    Ano auta poznají mraky, ale bavíme se o jiné kategorii kam normální český člověk nedosáhne (myslím, že to mají až nějaké A6/S7/Q7 - prostě vozy vyšší dívčí). Ty auta jsou nabité sensorama, že udělají hodně.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    30.7.2013 11:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Nové oleje by měly být lepší, ale 30 tkm jsem na něm ještě neudělal, vždy jsem ho měnil po cca 20.
    Jak to poznáváš?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.7.2013 12:07 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Co jak poznávám?

    Pokud myslíš dojezd tak měním olej dle toho jak jezdím. Pokud se pohybuji převážně na krátkých jízdách tak to měním cca 20 - 22tkm. Pokud by auto bylo v pohybu na delší trasy tak to klidně nechám na tom, až mi to zasvítí že mám jet do servisu.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    30.7.2013 21:02 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    pokud si chceš hrát a udělat si trošku vlastní diagnózu tak si udělej kapkovou zkoušku. Prodávají na to speciální papírky, kápne se na to kapka oleje a sleduje se jak se rozpije. Popravdě řečeno, funguje to i na obyčejném kancelářském papíru.

    Obecně platí že by se měl olej měnit po roce ikdyž nemá najeté kilometry určené výrobcem. Osobně nemám dobrý pocit z toho co se dělá novým autům. Olej se mění až podle limitů garančního servisu, což bývá docela šílená dávka kilometrů. Logicky by se v záběhu měl olej měnit dřív ale to asi nikoho nevzrušuje. Ono to pár let bude v pohodě a trable zoufalců co jezdí s pětiletým autem už nikoho nezajímají. Ale možná se na to dívám zbytečně důkladně, my taliáni jsme známí posedlostí přes oleje.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    30.7.2013 21:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Však jak jsem psal, že olej měním max. po roce nebo dle toho jak jezdím. Plná syntetika co používám má dle GM (brand Shellu) limit zhruba 35000 km/rok. Měnil jsem ho jednou po 27000 a olej dle servisu byl prý v pohodě, prý bych na něm ujel dalších 10000. V Astře jsem používal 15W/30 - 15W/40 a tam ta dávka byla o něco menší -> limit tam myslím byl někde kolem 20000. Měnit olej až po ročním limitu nebo tam dávat jiný olej než jsou specifika jen, aby se ušetřilo je celkem blbost a motor tím celkem trpí.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    29.7.2013 23:00 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Jo, z tohodle duvodu mam rad fotaky od pentaxu. Takovydle smejdarny do svejch vyrobku nedavaji - kdyz prechazeli ze zavitu m49 na bajonet, tak zachovali vzdalenost objektivu od filmu tak, aby slo stary obektivy pouzivat s redukci bez cocky i na bajonetu, jeste pred tim udelali uplne to same s m39 -> m42. Takze dneska klidne muzu fotit se svym takumarem 50 f/1.4 na novy digi zrcadlovce i se stabilizaci. Obdobne se zachovali s elektronikou na starejch objektivech, do dnes kompatibilni. To samy s baterkama - do fotaku dou jejich proprietalni akumulatory nebo 4 blby tuzkovky - takze s tim pujde fotit vzdycky.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    26.1.2014 06:40 klo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DRM je všude. V baterkách, tiskárnách i v autech
    Pytlíky do vysavačů. Než se ty "moje" přestaly vyrábět, netušil jsem, že je to tak komplexní tržní odvětví. Drm se aplikuje tvarem kartonový destičky, která zapadne do úchytu ve vysavači. Hackuje se to tak, že se koupí větší a ustřihne.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.