abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 510 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat

    8.8.2018 11:02 | Přečteno: 2717× | Moje domácí muzeum :) | Výběrový blog | poslední úprava: 13.8.2018 11:01

    Jste napjatí, jak to dopadlo s výběrem textového editoru ? A jak nejlépe automaticky synchronizovat data z/na Gemini (a potažmo i jakýkoliv jiný Android ? Tak to jste tu správně ;-) Minule jsem končil ochutnávkou několika textových editorů, potenciálně použitelných pro poznámky s průběžně vloženými fotografiemi (tedy jestli se ta digitální data, co ze senzoru lezou a docela připomínají scénu před objektivem dají fotografií nazvat - megapixly nejsou všechno a obrazová kvalita je ne na úrovni Nokia N900, ale spíš Nokia C2 :-( ). Autoři moc nekomunikovali, takže jsem se zamyslel nad tím, jak problém elegantně a bezbolestně vyřešit i bez nich.

    Minule jsem zmiňoval Termux, který je k dispozici jak na Google Play tak na F-droidu. Kromě toho existují aplikace Termux api a Termux styling, u Googlu placené, na F-droidu zdarma (resp. s dobrovolným příspěvkem). Termux API otevírá možnost komunikace s "telefonem" - něco jako "phone-control" v Maemu na N900. Momentálně ještě nemám v Gemini SIMku, takže věci jako vytáčení čísla z příkazové řádky zatím nemám ošahané, ale mělo by jít ledacos, jenom bacha, musí se nainstalovat jak balíček v Termuxu, tak Androidí aplikace ! Pod Termuxem lze v chrootu provozovat i "normální" Linux, i když bez Xek - například tady je oficiální návod, jak nainstalovat Debian

    Textový editor

    Až na vyznavače EMACSu všichni víme, že nejlepší textový editor je vim.

    Ve výchozím nastavení je ve vimu problém s českými znaky - na netu se podobné problémy řeší, ale celkem neúspěšně. Tak jsem místo strýčka googla použil vlastní mozek a zadal na stackexchange dotaz jak změnit výchozí kódou stránku ve vimu na UTF-8, ověřil si, že do .vimrc musím napsat set encoding=utf-8, otestoval a ono to pomohlo. Takže teď tento zápisek píšu ve vimu na Gemini. Hurá.

    Zejména při kopírování a přesouvání souborů v mc jsem zjistil, že klávesnice Gemini postrádá insert. Google na první dobrou nic nevydal a tak jsem se vydal kupředu cestou pokus/omyl. Již Nokia N900 postrádající tabulátor mne naučila, že CTRL+I=TAB, Gemini dnes vděčím za poznatek, že CTRL+T=INSERT.

    Ve Vimu se píše tradičně dobře, jediné, co bych mu vytkl je dotyková obrazovka, kde se omylem někde dotknu a skočí tam kurzor - ovšem řešením je set mouse=c a myš vesele ignoruje.

    Takže máme termux a vim, celkem to spolu běhá - ale kam a jak uložit soubor tak, aby se dal jednoduše nahrát třeba na ábíčko ? Na úložiště má přístup jen root. Tedy až do okamžiku, kdy vlezeme do nastavení Androida-aplikace-termux-oprávnění a udělíme mu oprávnění hrabat se na disku. Od tohoto okamžiku i prostý uživatel může s "diskem" i případnou SD kartou libovolně manipulovat.

    Jak ale vložit fotku ? Původně jsem plánoval užít Termux-api, ale musím přiznat, že využití foťáku je nespolehlivé a hlavně to rovnou práskne fotku bez možnosti náhledu. Tedy, náhled se dá udělat pomocí xdg-open (pustí Androidí nativní aplikaci), ale tohle je relativně pomalé.

    Možná jsem to dostatečně nezdůraznil, ale Gemini má speciální klávesu "Gemini", která vyvolá menu ve stylu MacOSX. To se dá z převážné většiny upravovat, takže si tam můžeme dát Termux a aplikaci foťáku. Když chci vložit fotku, zmáčku Planet, vyberu foťák, odfotím, a fotka se mi uloží do tradiční Androidí cesty ~/storage/DCIM/Camera (udělal jsem si ln -s /storage/emulated/0/ ~/storage). No, a odtamtud si ho můžu "vyzvednout", jak jinak než VimScriptem definovaným ve .vimrc - funkce se jmenuje GetLastPhoto() - pokud je řádek prázdný, vloží __ptkn:název souboru (photo taken, pro další zpracování textového souboru ;-) ) a odřádkuje, jinak odřádkuje před vložením. A to vše v insert módu přes Alt-Photo. Elegantní, prosté, pouze to není WYSIWYG ;-)

    HP 200 LX měl také hezkou funkci na vložení data a času - pro vim existuje návod na VimWiki ,kterým jsem se lehce inspiroval, takže alt-Time, alt-Date, alt-timesstamp ...

    Minule popisovaný problém s PgUp/Dn se Vimem řeší, protože máme Ctrl-U a Ctrl-D ;-). Každopádně ale patch byl již do termuxu odeslán - zde je commit

    Pro správu netermínovaných úkolů se mi osvědčilo TODO.txt, které jsem si trochu rozšířil, tekže s oficiální Androidí aplikací bohužel není úplně kompatibilní :-( - ale o tom v některém z dalších postů. Ale aby mi fungoval příslušný syntax highlighting, mám něco přidáno i do vimrc.

    Pro ty, co vi(m) pozapomněli, připomínám nejčastější vimové zkratky či Cheat sheet pro vimskript, LearnVimScriptTheHardWay, návod jak namapovat divné kláveové zkratky. A můj starý návod na kontrolu pravopisu tady na abc.

    No, a pokud by to někomu k něčemu bylo, tutaj je můj .vimrc:
    
    "Commented .vimrc for Gemini by jirka.gemini
    "Default encoding - needed for Gemini
    set encoding=utf-8
    "Mouse off, to enable set mouse=a
    set mouse=c
    "from old config, do not write to (SSD) disk too often
    set updatetime=600000
    set updatecount=1000
    "Spell check - aspell/ispell needed
    :command -nargs=1 Spl :call SpellFunc("<args>")
    " SpellFunc by se dala napsat lépe, ale t.č. nemám čas --16.2.2014
    :function SpellFunc(par)
    :  let p=a:par
    :  echo p
    :  if a:par=="off"
    :    set nospell
    :  endif
    :  if p=="cz"
    :      setlocal spell spelllang=cz
    :      set spell
    :  endif
    :  if p=="us"
    :      setlocal spell spelllang=us
    :      set spell
    :  endif
    ":    setlocal spell spelllang=p
    ":    else 
    ":      echo "Neznámý jazyk ("p")"
    :endfunction
    " HPLX compatibility - meta- date , meta. time
    " ,d - normal date (not in INSERT mode, obviously)
    " WIP !
    " Timestamp - DoW D.M.Y H:M
    execute "set <A-T>=\et"
    execute "set <A-D>=\ed"
    execute "set <A-S>=\es"
    execute "set <A-P>=\ep"
    nnoremap <A-T> "=strftime("%X")<CR>P
    inoremap <A-T> <C-R>=strftime("%X")<CR>
    " Date v1
    nnoremap <A-D> "=strftime("%e.%m.%Y")<CR>P
    "Date for todo ,D - Y-M-D date (not INSERT mode) 
    inoremap <A-D> <C-R>=strftime("%e.%m.%Y")<CR>
    "s is timeStamp
    inoremap <A-S> <C-R>=strftime("%Y-%m-%e")<CR>
    nnoremap <A-S> "=strftime("%Y-%m-%e")<CR>P
    "" end of WIP
    " Alt-P, last photo taken
    inoremap <A-P> <Esc>:call GetLastPhoto()<CR>i
    "TODO.txt functions ;-)
    autocmd BufRead,BufNewFile .*TODO set filetype=todo
    
    " functions
    function! GetLastPhoto()
    	let r=system('ls ~/storage/DCIM/Camera -t|head -n1') "execute first
    	if (col("$")!=1) "If current line is not empty, put newline
    		normal! o
    	endif
    	call setline(line('.'),getline('.').'__ptkn:'.r)
    	"erase last rubbish byte and make a new line
    	normal! $x 
    	normal! o
    endfunction
    

    Synchronizace

    Takže člověk píše text, pořizuje "jakožefotografie" a teď to nějak sesynchronizovat. Skoro před pěti lety jsem ve svém mikroseriálu popisoval, jak odcházím od Googlu - nejdřív pošta, kalendář a kontakty s druhou částí (mimochodem, v současné době je na to nejlepší DavSync !). Na data jsem začal používat owncloud, kam jsem posléze přesunul i kontakty a kalendář. Nyní mám i instanci NextCloudu, ale N900 má obstarožní synchronizační knihovnu, která se s NextCloudem nekamarádí. Takžejak synchronizovat data se zdá jasné - prostě oficiální aplikace Own/Next cloudu, ne ?

    Ne.To, že nextcloud automaticky nenahrává nové soubory z androidu se ví a zdá se, že se to nikomu nechce řešit. O zmiňované alternativě SyncThing o něco níže.

    Jako správný vyznavač Tuxe jsem si říkal, jestli by nestálo zato zbastlit nějaký webdav synchronizovátko v pythonu v Termuxu. Nakonec k tomu nedošlo, ale kdybyste někdo měli podobné choutky, tak doporučím WebDav-sync, easy WebDav (to je jen knihovna), Webdav-sync a hlavně projekt Webdavclient. Tam jsem se dočetl docela zajímavou informaci, že řada severů "komerčních společností" nabízí WebDav:

    Na synchronizaci WebDavu/*cloudu existuje foldersync a onesource Android-davsync, nicméně ty trpí stejnými neduhy. Vzhledem k tomu, že jsem ještě nepřestal používat Dropbox, zjistil jsem, že od MetaCtl exituje aplikace Dropsync a obdobná pro google drive. Ano, Dropbox je proprietární, nesvobodný a vůbec fuj ... no, aplikace je pro jednu složku/adresář a soubory do 10 MB zadarmo, vyzkoušel jsem a "just works". Soubory se obousměrně synchronizují ... prostě paráda, doporučuji. Uvažoval jsem, že bych u metactrl poptal obecné webdav řešení, ale mít proprietární aplikaci pro synchronizaci s Owncloudem ...

    SyncThing

    Takže nakonec jsem se rozhodl, že ten SyncThing vyzkouším. I když na Debianu 8 není SyncThing v základním repozitáři (v 9ce už je !), existuje návod pro blbce včetně toho, jak to pustit jako službu. Já jsem se rozhodl to provozovat pod jedním uživatelem, pro začáteční testování jsem to prostě pustil v screenu. Autostart pod běžným i neběžným uživatelem řeší tutaj v návodu SyncThing GUI tradičně poslouchá na 127.0.0.1:8384. Standardně nenastavuje uživatele ani heslo. Proto je dobré vlézt do nastavení http://127.0.0.1:8384 na tam to nastavit. Diskuze o tom, že by to mělo být výchozí nastavení je tady

    Po dvou týdnech používání musím říct, že úplně dokonalé to není, narozdíl od Dropboxí aplikace od MetaCtl se tomu občas nechce synchronizovat, ale když aplikaci na Androidu pustím, nebo nechám restartovat démona, tak se to chytne. Nicméně se zatím zdá, že je to docela snesitelné a použitelné, Přes centrální servery jdou jenom informace o adresách, synchronizuje se to i přes lokální ipv6 :-o a pro úplné paranoiky se dá vynutit i vlastní server, který předává IPadresy a řeší NATy atd.

    No a příště už snad doopravdy k jednotlivým PIM aplikacím a/nebo office suite ;-).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.8.2018 17:48 Bluebear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Taková klávesnice mě ale k orgasmu nepřivede :(
    8.8.2018 21:33 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Jako že taková maličkost jako je absence insertu tě rozhodí ? Pravý Unixák moc kláves nepotřebuje, VT100 insert neměla taky, to byl až vynález IBM AT klávesnice (zdroj). A celkově, ano, klávesnice HP 200 LX mi pocitově přijde ještě lepší, ale zatím ve své kategorii (zařízení vyrobené po roce 2017) je to to nejlepší co jsem viděl i stisknul ;-)
    8.8.2018 17:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Hm. Taky se poohlížím po textovém editoru, ale Vim asi požadavky nesplní. Požadavky:
    • Schopnost více kurzorů (á la Sublime)
    • Podpora otevírání složek/projektů a jejich persistence á la VSCode/Sublime
    • Rychlé otevírání souborů á la VSCode/Sublime
    • Rozdělení editoru na více sloupců / řádků
    • Syntax highliting
    Používám taknějak střídavě VSCode a Sublime, ale obojí má nevýhody. VSCode je pomalej a Sublime není FOSS a má nedostatky v UI. Kdyby někdo věděl o nějakém editoru podobném těmhle dvoum, budu rád za rady (pokud to ovšem nebude další Electron, většina jich je ještě pomalejší než VSCode).
    8.8.2018 17:52 Zirk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Atom
    8.8.2018 18:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Je rychlejší než VSCode?
    10.8.2018 08:28 kutr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Z mojí zkušenosti je jak atom tak vscode ve srovnání se sublime zoufale pomalý. vscode mi přijde rychlostí tak na úrovni eclipse, které zase umí mnohem víc.
    10.8.2018 09:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Mně ta rychlost/pomalost VSCode připadala celkem akceptovatelná do doby, než v posledních několika verzích něco zmršili a je to na některých projektech děsně pomalé. Nepodařilo se mi zjistit, v čem jsou ty projekty jiný, zřejmě to nesouvisí ani s jejich velikostí ani s rozšířeními (chová se to stejně i s vypnutými rozšířeními).
    Bystroushaak avatar 8.8.2018 18:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Není úplně podobný ovládáním a sám ho nepoužívám, ale bezpečně vím, že emacs tyhle všechny požadavky určitě splňuje.
    8.8.2018 18:30 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Hm, před pár lety jsem ho zkoušel. Vícenásobné kurzory tam byly přes nějaký plugin a bylo to takové hodně dohackované...
    ale bezpečně vím, že emacs
    :-)
    8.8.2018 20:16 debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    A co přesně z toho nemá Vim umět? Půlku z toho umí bez doplňků, druhou s doplňky.
    9.8.2018 08:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Posledně když jsem to zkoušel takhle nastavit, tak výsledek nebyl nic moc, ale je pravda, že už to je dost dlouho. Vícenásobný kurzory tehdá afaik nebyly nebo to nefungovalo dobře a rychlé fuzzy otevírání souborů bylo pomalý. Ale možná se to změnilo, můžu znova vyzkoušet.

    Jak by se dosáhlo toho přepínání složek/projektů?
    9.8.2018 09:14 debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Jak by se dosáhlo toho přepínání složek/projektů?
    aliasy, alebo goto?
    9.8.2018 09:34 debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    Vybereš si jeden z mnoha project manager pluginů, podle toho, co přesně potřebuješ - každý se bude ovládat jinak, ale odhaduji prosté :cd. To co umí VS code ("chroot", konfigurace pro každý projekt) existují hromady.

    Je ale fakt, že Vim se musí člověk naučit, s neochotou si něco zjistit by ses daleko nedostal.
    9.8.2018 11:04 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini III - nejlepší textový editor, synchronizace dat
    vim běžně používám na editaci všelijakých konfiguráků apod., mam svou základní konfiguraci. Před pár lety jsem zkoušel vim i emacs nakonfigurovat tímhle způsobem za pomoci všelijakých pluginů, ale nebyla to dobrá zkušenost, nefungovalo to reálně zdaleka tak dobře jako sublime nebo vscode. Je klidně možné, že se situace změnila (koukám teď například, že některé ty pluginy doporučují/vyžadují verzi vim, která tehdy ani nebyla), ale primárně hledám editor, který má co nejvíce těch věcí v základu.

    Zkoušim teď ohnout UI Sublimu, aby bylo co nejpodobnější vscode, asi bych kdyžtak musel tu licenci nějak překousnout...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.