abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    OpenSUSE 10.0 – první dojmy

    17.10.2005 21:39 | Přečteno: 1805× | Linux | poslední úprava: 17.10.2005 21:44

    Dnes jsem měl možnost strávit pár hodin u (pro mě) hodně rychlého připojení.

    Při této příležitosti jsem si stáhl 5 CD nového OpenSuSE Linuxu 10.0, který je nekomerční alternativou ke známé distribuci SuSE Linux. Ta je oblíbená hlavně kvůli svým grafickým nástrojům pro správu a konfiguraci systému. A protože tyto nástroje dělají tuto distribuci zajímavou, budu se v tomto zápisu nejvíce věnovat právě jim.

    Instalace

    Domů jsem si přinesl 5 CD, pro jistotu udělal zkontroloval jejich md5 a pustil se do instalace. Na disku mám asi 7 GB nealokovaného místa právě pro účely testování různých OS, takže nic nebránilo pustit se hned do instalace. Instalační program je – jak je ostatně u SuSE zvykem – na velmi dobré úrovni a nebál bych se svěřit instalaci někomu, kdo ještě nikdy nic (ani Windows) neinstaloval. Všechno odklikáte stylem next -> agree ->next, vyberete si grafické prostředí (na výběr je zde KDE a GNOME + pár lehkých wm), skupiny balíčků atd … Celkem mě překvapilo rozdělení disku, kde instalátor automaticky zjistil nealokované místo a vytvořil na něm ReiserFS+swap. Ostatní partice z obou mých disků se pak automaticky přimountovaly do /windows/c /windows/d, … . Je to snad poprvé, co mi instalátor navrhl přesně takové rozdělění, jaké jsem chtěl a nemusel jsem vůbec nic měnit. Pro začátečníka může být tohle velká výhoda, protože stačí, aby měl na disku nějaké nealokované místo a nemusí se bát, že něco při rozdělování disku zkazí a přijde o data. Instalace je tedy vyřešena výborně – nemám co bych vytkl, zvládne to každý a tak to má být.

    Poinstalační nastavení

    Když se všechny balíčky nainstalovaly, instalátor&konfigurátor (v SuSE se jmenuje YaST2) zjišťoval můj hardware. Zjistil mojí konfiguraci - Celeron 1700, 256 MB RAM, 80 + 40 GB disky, grafická karta NVIDIA GeForce MX420, zvukovka SB Live!, tiskárna HP DJ 670, monitor Samtron 17', dokonce i můj CDMA modem Qualcomm, což mě příjemně překvapilo. První věc, kterou jsem musel vyřešit, bylo internetové připojení. Kdysi, když jsem zkoušel SuSE 9.1 Eval, používal jsem aplikaci Kinternet. Velmi mě tehdy překvapilo, že jsem pro zprovoznění CDMA nemusel napsat jedinou řádku skriptu, jen stačilo vyplnit jméno, heslo a číslo. Prostě to fungovalo. Očekával jsem tedy, že stejně to půjde i tady. Bohužel se mi ale přes grafickou utilitu připojit nepodařilo. Je pravda, že jsem se tím nezabýval moc dlouho (zítra se na to ještě podívám), ale trochu mě to přece jen zklamalo. Pak jsem zjistil, že modul cdc-acm není vůbec načtený (ano, to jsem se měl přesvědčit jako první :-). Avšak ani po jeho načtení připojení nefungovalo. Neměl jsem náladu to nějak řešit, tak jsem si do /etc/ppp nakopíroval přihlašovací skripty z Gentoo, které mám na druhém disku a kde mi CDMA funguje perfektně. Následně jsem se bezproblémově připojil v příkazové řádce pomocí pppd. Pak následovala úprava pracovní plochy, nezbytná to věc, vzhledem k defaultnímu nastavení a ikonám na ploše, které nesnáším :-)

    Instalace software

    Jak jsem psal výše, programy můžete instalovat pomocí grafického nástroje YaST2, který imho není příliš dobře vyřešen. Sice nemusíte znát žádné příkazy a jejich syntaxi, ale celé je to takové líné a zmatené, moc klikání a stále se otevírající nová okna.


    Zkrátka si myslím, že instalace softwaru přes příkazovou řádku (což je zde samozřejmě také možné) je rychlejší a pohodlnější. Naopak, co se mi líbilo je okno přidávání repozitářů pro instalace programů z internetu.

    Grafické prostředí

    Nainstaloval jsem si kompletní distro, tzn. i všechna grafická prostředí. Preferuji sice KDE, ale chtěl jsem se také podívat, kam pokročilo nové GNOME 2.12. Teď se ale budu zabývat KDE. To je zde obsaženo ve verzi 3.4.2. Všechno je pěkně čisté, ikonky Crystal hezké, chameleon zelený, dekorace oken SUSE také působí příjemně. Jako defaultní font je použit sans-serif, který se mi též velmi líbí a je ještě hezčí pokud si zapnete sub-pixel hinting.Tapety na plochu jsou také dle mého názoru velmi pěkné. Co se týče rychlosti KDE v SuSE,tak porovnám-li s KDE v gentoo, rychlost je zhruba stejná, což může být možná pro někoho překvapující. A takhle to KDE vypadá :-)

    Programy

    V nejnovější distribuci bývá obvykle nejnovější software, takže je zbytečné, abych vám tu vypisoval verze jednotlivých programů. Spíš bych se chtěl zaměřit na stabilitu a bugy. Objevil jsem zatím jednu nepříjemnost – šířka okna Kvimu se někdy při maximalizaci sama zmenšuje. Také výše zmiňovaný YaST2 se mi párkrát zasekl, ale to jsou jen drobnosti, které vás mohou minout. Vzhledem k tomu, že jsem instaloval skoro všechny programy, co se daly, všiml jsem si, že na GTK programy se v KDE aplikuje gtk-qt-engine, což samozřejmě zvyšuje estetický dojem – je vidět smysl pro detail.

    Další programy a vychtytávky budu testovat v nejbližších dnech, tak pokud bude zájem, napíšu své postřehy. Zatím hodnotím OpenSuSE 10.0 velmi příznivě.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.10.2005 21:46 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy
    Prima .o) věčně hladová, slintající bugzilla.novell.com už nedočkavě čeká na nové záznamy, doufám že ji nakrmíš .o)
    ^D
    17.10.2005 22:51 matej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy
    Čau. Necestovala si náhodou v noci zo štvrtku(13.10.) a piatok (14.10.) autobusom z Prahy na Slovensko? Sedela tam totiž pri mne, sama na sedadle, jedna holka s notebookom a SuSE, vyzerala približne ako ty na fotke v profile a aj vek by sedel. Predsa len, osoba ženského pohlavia s niečim iným ako Win nie je až tak častý jav a keď to k tomu ešte aj bolo SuSE a podobala sa na teba ... dosť podozrivé, nie? ;-)
    18.10.2005 00:02 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy
    Nebyla. Málokdy vytáhnu paty z Prahy. A když přece, přestože mám na notebooku samozřejmě i SUSE, v autobuse mívám puštěný OS X. Vydrží s ním déle baterka.
    ^D
    17.10.2005 23:45 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy
    Proč všichni do bugzill cpou tyhle hnusný obrázky, já to nesnáším… Další proč nemám rád Bugzillu.
    Copak toho není dost?
    17.10.2005 21:54 Veritas | skóre: 13 | blog: veritas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy
    zrovinka stahuju open suse 10, tak jen piš další postřehy :-D atˇ vím jestli jo, nebo ne...
    Nehledej hry v Linuxu. Linux je hra!
    17.10.2005 22:07 miso
    Rozbalit Rozbalit vše instalacia z prikazoveho riadku
    pre doplnenie - ako root pisat /sbin/yast -i nazov_pkg
    17.10.2005 22:40 perun | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy
    Taky teď stahuju SUSE 10.0 bohužel přes CDMA, takže to vidím ještě alespoň na týden...:(
    17.10.2005 23:47 netsend
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy
    Taky jsem nové Suse o víkendu vyzkoušel, když se všude píše, jak je nej... Nevím proč, ale každý třetí program, který jsem spustil, se docela krutě kousnul :-) A ještě jedna věc, kterou u Suse dost nechápu : další diskový oddíl se mi přimountoval do /data1 místo do /mnt/data1, proč se tohle mountuje do root adresáře ?
    18.10.2005 10:38 koulinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy
    Já shodou okolností též o víkendu při puštěném streamu openweekendu na jinym stroji přešel u desktopu z aktualizoveného Kubuntu 5.10 rovnou reinstalaci na SuSE 10 a vše chodí ku naproste spokojenosti jen po pridani par zdroju do YaSTu tak aby multimedia korektne fungovala. No a priznam se musel jsem ještě po netu pohledat několik oblíbených balíků které SuSE postrádá.
    18.10.2005 11:16 HonzaRez
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy
    Prosím, lidi, jedna blbá otázečka: to OpenSuSe je prostě název projektu a ta distribuce je značená prostě SuSe 10.0? Jako třeba tady? ftp://ftp.linux.cz/pub/linux/suse/i386/10.0/iso/ Nikde jsem nenašel distribuci zvanou OpenSuse, takže v tom mám trochu bordel... Díky.
    18.10.2005 13:00 Robbi | skóre: 2 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy

    napr. toto je eval iso z ftp.suse.com "SUSE-10.0-CD-i386-GM-CD1.iso"

    a toto je open suse "SUSE-10.0-CD-OSS-i386-GM-CD1.iso" z ftp.opensuse.org
    To byli někteří generálové takoví: co krok to nápad.
    18.10.2005 15:17 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy

    SUSE Linux 10.0 krabicová verze - zahrnuje technickou podporu, tištěný manuál a uzavřený software třetích stran např. MainActor 5, Moneyplex, TextMaker, Arcad a další.

    SUSE Linux 10.0 Evaluation - obsahuje uzavřený freeware software jakým je např. Acrobat Reader 7, Flashplayer, Java 1.4.2 + 1.5.0, Opera, RealPlayer

    SUSE Linux 10.0 OSS - obsahuje pouze open source software

    SUSE Linux 10.0 LiveDVD - klasická live distribuce, není potřeba instalovat na disk

    24.10.2005 16:59 Václav Pávek | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy
    Nazdar,

    chci se optat jak je to s multimedii u Open Suse. je to jako u fedory, kde si musim naistalovat podporu pro prehravani souboru MP3 apod? Moc díky
    27.10.2005 14:44 pp_jj | skóre: 8 | blog: kdysi jsem tu psal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSUSE 10.0 – první dojmy
    Ano, toto si musíte dointalovat přes Yast on-line update. A nebo si stáhnout balíčky sám a nainstalovat ručně.
    Best viewed in Mozilla Explorer.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.