abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 719 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Až vám bude někdo cpát podobný blábol..

    7.2.2008 15:54 | Přečteno: 2222× | Jen tak na okraj | poslední úprava: 7.2.2008 16:03

    Kamarád narazil na Ubuntu fóru na odpověď co jakýsi chytrolín z Ministerstva školství komusi poslal coby reakci na jeho stížnost. Takže kdyby se mi někdo pokoušel oponovat podobným blábolem, tak bych mu napsal asi toto..

    Vážený pane X,
    máte sice pravdu že jsem vám mohl dokument poslat také v jiném otevřeném formátu než zrovna OpenDocument (odt), ovšem vzhledem k tomu že ten je uznán jako ISO norma předpokládám, že jste rovněž schopni s tímto formátem pracovat a nepovažuji tím pádem za nutné vám posílat totéž současně i v dalších otevřených formátech. Hovořit o prohřešku není tím pádem ani zdaleka na místě. Naopak, pokud bych vám poslal totéž ještě v jiných otevřených formátech šlo by čistě o projev mé dobré vůle.

    Pokud jde o setrvávání v bludu, tak se jedná především o vás, protože v případě linuxových distribucí se platí za support, nikoliv za produkt samotný! Nikdo vás tedy nenutí platit support pro X instalací, pokud si platíte někoho kdo se vám o ně stará. Výjimkou je pochopitelně proprietární software, který s těmito distribucemi může být dodáván, ale ten rozhodně není jejich nedílnou součástí.

    A pokud jde o vámi zmiňované Bavorsko - doporučil bych vám najít si čerstvější informace, místo opakování obvyklého FUD (a přidal bych link na to co je FUD)

    S pozdravem,..

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    saly avatar 7.2.2008 16:20 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    A v tomhle světě se má prosadit svobodný software, když o tom lidi nic neví a to, co o tom ví jsou naprosté bláboly. Tragédie ...
    7.2.2008 16:43 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Teda podle toho dopisu je dotyčný úředník MŠMT opravdu odporník na svém místě.
    Quando omni flunkus moritati
    7.2.2008 16:44 maleprase | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    a to minimalne dvojnasobne certifikovany
    7.2.2008 17:14 cenda | skóre: 24 | blog: dedalebedanebohurvajs | Planá nad Lužnicí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Přesně tak. A nejspíš to byl takový ten certifikát klik sem, klik tam. :-)
    7.2.2008 16:44 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Btw. jak je to opravdu v tom Bavorsku?
    Quando omni flunkus moritati
    7.2.2008 16:55 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Jde jim to strasne pomalu (mnohem pomaleji, nez puvodne planovali), ale jdou vpred.

    Kdyz jsem s nimi mluvila pred rokem, meli premigrovano radove desitky stanic, letos to budou nejspis radove stovky.

    To, co psal mily pan v dopise, je sprosta lez... a vubec, je skoda, ze nemame nikoho, kdo by mohl vystupovat za Linux... a v tomhle pripade pana zazalovat. Kdyby podobnou lez napsal o nejakem produktu od konkretni firmy, uz by ji mel na krku :-)
    ^D
    7.2.2008 17:07 Jiří Hlinka | skóre: 29 | blog: zapisky | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    [...] a vubec, je skoda, ze nemame nikoho, kdo by mohl vystupovat za Linux... [...]

    jenom pro informaci, tohle je pole působičtě CZLUG-u, příp. OSS Alliance? Jestli ano (já to opravdu nevim, proto se ptám :-)), možná by stálo za to, aby je Aleš (příp. kdokoliv jiný, třeba já ;-)) kontaktoval.
    7.2.2008 20:10 vice | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Kdyz jsem s nimi mluvila pred rokem, meli premigrovano radove desitky stanic, letos to budou nejspis radove stovky.

    Předpokladám desítky a stovky tisíc ...

    Není důležité co se stane, ale jak se to vysvětlí.
    8.2.2008 17:40 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Já bych to poslal Sunu. Tvrzení, že "OpenOffice se ujal Novell", by je vzhledem k jejich ochranářské politice a licenci mohlo docela hodně zajímat. :-) A škoda, že na pána nemáme mail, docela by mě zajímalo, kde přišel k té spoustě nových a mně zcela neznámých informací. :-) Přinejmenším by mu mohl někdo poslat tenhle odkaz.
    8.2.2008 07:56 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Btw. jak je to opravdu v tom Bavorsku?
    Projektstand September 2007

    Shrnul bych to asi takto:

    1) Jde o dost mamutí projekt změny v prostředí městské správy velkoměsta, navíc německým úřednickým stylem, kdy se evidentně bazíruje na vypracování dokonalého řešení než se vůbec začne implementovat a předpilotních fázích pilotních fází a předschvalování předběžného schvalování - různé klasické řehtání úřednického šimla (a politické hrátky) eingeschlossen - nicméně taky je jako takový nakonec schválen a běží, a proto od projektu teď upustit je pro německého úředníka nejméně stejně tak nepředstavitelné jako bylo na počátku projekt zahájit :-D

    2) Deklarovaný cíl není ani tak migrace na Linux jako migrace na řešení nezávislé na jedné jediné konkrétní platformě (a to nikoliv přednostně z finančních, ale z důvodů budoucí flexibility a v neposlední řadě demokratičnosti řešení = správa svobodného státu či města by neměla být existenčně závislá na produktu jedné soukromé firmy, navíc zahraniční) - a Linux jako operační systém je prostředkem k cíli, nikoliv cílem sám o sobě. Sama migrace má programově probíhat postupně, tj. má jít o postupné nahrazování dosluhujících řešení, nikoliv o "noc dlouhých nožů" pro produkty Microsoftu.

    3) Tenhle blábol je na ministerstvu školství rozšířen jako nakažlivá pohlavní nemoc, asi to mají v interních předpisech viz:
    Date: pátek 02 březen 2007 15:32 From: Jurečková Ivanka <Ivanka.Jureckova@msmt.cz> To: pavel@kregion.cz

    Vážený pane, na základě konzultací s kompetentními pracovníky MŠMT Vám mohu sdělit následující: jednotlivá ministerstva nemohou samostatně rozhodovat o výběru systému elektronické komunikace s veřejností a vybraný systém musí být minimálně pro ústřední orgány státní správy kompaktibilní, tedy jednotný. Zavedení i provoz a rozvoj KAŽDÉHO systému není nikdy pro provozovatele bezplatný a ve prospěch Microsoftu - ve srovnání se systémem Linux - hovoří i zkušenost ze SRN: Před více než rokem se třetí největší německé město Mnichov rozhodlo vyměnit Windows NT za Linux (projekt byl nazván LiMux) a měl přinést na 14000 počítačů operační systém Linux. Již ale na začátku roku 2004 Mnichov zveřejnil informaci, že Linux je fakticky dražší než Windows. Proto nyní Mnichov oznámil, že proces "migrace" na Linux byl zastaven, a to nejen z finančních důvodů, ale i z obavy před 283 patenty, které může Linux podle společnosti Open Source Risk Management porušovat.

    S pozdravem

    PhDr.Iva Jurečková,CSc., úsek stížností a žádostí o informace na MŠMT

    ZDROJ
    4) Na podobné úřednické "chvaty a hmaty" k pacifikaci kverulujících občanů je asi výhodnější odpovídat příklady úspěšné implementace Linuxu v Česku.
    8.2.2008 08:04 iMHO | blog: iMHO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Ja teda nevim, skoly nemam, ale na slove "kompaktibilni" mi prijde neco podezdreleho. Jestli tu odpoved psala opravdu PhDr. CSc., tak jsem docela rad, ze ty skoly nemam. :- )
    8.2.2008 09:01 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    http://www.news.com/Munich-fires-up-Linux-at-last/2100-7344_3-6119153.html?tag=news.3
    • But the project, dubbed LiMux, hit numerous delays after a dispute over software patents, ...
    • Schiessl refused to make a comparison: "We do not have a goal to compare total cost of ownership. Microsoft stopped supporting NT 4.0, so we must migrate."
    Saljack avatar 7.2.2008 18:31 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Já už si z takových blábolu nic nedělám. Jsou lidi kteří ti řeknou, že linux je jako dos( hlavně že vista má 3d prostředí wov nebo jak to je :-D). Když někdo přesedlá na linux a vydrží u něho chvíli tak na něj nedá dopustit, což se o windows říct nedá. V poslední době přemýšlím jestli windows server vydrží běžet třeba měsíc v kuse? Jestli to je jako winy tak to potěš pánbůh ty co to musí spravovat
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    frEon avatar 7.2.2008 18:37 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    ani nejde o to, co je to zablabol, ale kdo ho rika. tenhle clovek ma moc a siri bludy. a to je nebezpecne.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Alík avatar 7.2.2008 21:56 Alík | Iglau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    linux je jako dos
    nedávno jsem se svým bratránkem zapředl rozhovor o linuxu a on se mě zeptal co používám na prohlížení webu. Poté co jsem mu odpověděl, že firefox tak naprosto vážně poznamenal, cituji: "netušil sem, že existuje textová verze". No pobavil mě tím fest, ale obávám se, že spousta lidí to má takhle spojený.
    Kdo se nezfetuje, bude ožrán!
    7.2.2008 22:29 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Nevydrzi - naseru sa tam nejake updaty a restartuje sa to...
    Saljack avatar 7.2.2008 23:08 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    To musí být zábava když to 90% času restartuje :-D
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    8.2.2008 01:21 I love M$ | skóre: 1 | blog: kerberos_breberkos | Bílá Hlína
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Ale no tak, precejenom bych cekal trochu vic objektivniho pohledu v blogu s nazvem jako je tento. V me byvale praci bezelo roky nekolik serveru na Win2003 a zadny problem. A psat tady o restartech po updatu, kdyz naprosto zakladni a samozrejma vec je, ze se to chovani da nastavit, mi opravdu neprijde namiste. Takovydle predsudky linuxu nijak nepomuzou.
    8.2.2008 02:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Je jaro a IŤáci se probouzí ze zimního spánku... nedávno Ignor, teď ty... ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    8.2.2008 13:42 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Bezpecne vim, ze vydrzi. NT na CPU Alpha :-)
    frEon avatar 7.2.2008 18:41 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    jeste by bylo dobre pridat konretni normu: ISO/IEC 26300:2006. Navic to vypada chytre a na to urednici kladou duraz ;-)
    Talking about music is like dancing to architecture.
    7.2.2008 18:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    To je vážně zvláštní. Už jsem potkal dost lidí, kteří o Linuxu/open source/GNU/atd. nic moc nevěděli, a tak říkali, že to neznají, je to divné, cizí, nebezpečné, pro experty a tak všelijak podobně. Ale tohle je poprvé, co čtu blábol od člověka, který sice neví skoro nic, ale je skálopevně přesvědčen, že má ve všem jasno. Některé vejšplechty jsou v tom dopise opravdu úsměvné, ale člověk se musí divit, jak na ně ten člověk přišel.
    7.2.2008 23:19 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Co me znovu a znovu zarazi mnohem vic nez obsah podobnych blabolu je fakt, ze misto konkretniho jmena je na konci jen "úředník Mšmt". Proc?

    Ten clovek je placeny z nasich dani. Je za svou praci zodpovedny - nam, danovym poplatnikum. Mame pravo vedet, kdo dela jakou praci. Musime to vedet, abychom podle toho mohli rozhodovat koho volit, abychom mohli hodnotit nase urady, abychom mohli branit svoje prava. Tak proc toho cloveka kryt? Proc tam neponechat jeho jmeno? Proc branit tomu, aby konkretni lide zodpovidali za svou praci, zejmena za spatnou praci?

    TO je pricina, ze to u nas vypada tak jak to vypada. Ne to, ze na nejakem miste sedi treba blbec. Blbci se najdou vsude. Ale my sami si muzeme za to, ze zabranujeme vytvareni zpetne vazby. Chranime blbce, udrzujeme je v jejich pozicich, a pak nadavame ze je u nas bordel.

    Jak to vidim ja, neschopnost vytvaret zpetnou vazbu a nutit lidi nest osobni zodpovednost za to co delaji je jeden z nejvetsich problemu CR.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    8.2.2008 08:53 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Presne tak...

    Muzeme zkusit je zavalit ruznymy dotazy na tema linux, OpenDocument atd atd atd. a docela by me zajimalo, zda v kazde odpovedi bude rpilozen takovy FUD. Mam pocit ze to tam maji narizene zvrchu ty ptakoviny rozesilat.

    Clovek se zepta na ODF a v odpovedi je dopodrobna vysvetleno proc jim to v bavorsku nejde.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    8.2.2008 09:05 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Viděl bych jednoduché řešení (které by fugnovalo v NORMÁLNÍCH podmínkách, v normálních firmách, na normálních úřadech). Obeslat prostě nejvyššího nadřízeného tohoto "zdělaného" soudruha a stěžovat si asi v tomto znění:

    "Výšeuvedený nedisponuje znalostmi potřebnými k výkonu jeho postu... Uvádí (možná neúmyslně) daňové poplatníky v omyl... Způsobuje materiální škody (zmatení daňoví poplatníci jsou nuceni kupovat nepotřebný software)... Vrhá špatné světlo na Váš jinak vysoce důvěryhodný úřad..." Atd

    No asi to neprojde... Trojdohoda Satan Klaus-Pakotroubek-Tupolánek není nakloněna sofistikované a přímočaré společnosti... A Svaz Evropských Socialistických republik už vůbec ne... Sajúz něrušímyj...
    http://bandzone.cz/_90972
    Heron avatar 8.2.2008 09:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Tak tomu říkám blábol. Sorry.

    Přečetl jsem si zmiňovaný odkaz několikrát a nevidím na něm nic špatného. Může tu někdo řádek po řádku dokázat, v čem se daný úředník plete? Ujal se Novell oo.org? Ujal. Je to komerční firma (s cílem vydělat max.)? Je. Co myslí tou podporou nevím, ale z prstu si to asi nevycucal.

    Z čeho ty usuzuješ, že nemá dostatečné znalosti? Jak uvádí poplatníky v omyl? On nechtěl aby dotyčný zaslal dokument v docx. On nabídl mnoho velmi rozumných formátů (včetně plain textu). To, že si stěžovatel postaví hlavu a bude trvat výhradně na odf ukazuje na jeho tupost, ne na chybu úředníka.
    8.2.2008 09:52 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Přečetl jsem si zmiňovaný odkaz několikrát a nevidím na něm nic špatného. Může tu někdo řádek po řádku dokázat, v čem se daný úředník plete? Ujal se Novell oo.org? Ujal. Je to komerční firma (s cílem vydělat max.)? Je. Co myslí tou podporou nevím, ale z prstu si to asi nevycucal.
    On to ale píše v tom smyslu, že se firma Novell ujala celého Linuxu, a že to znamená, že si od ní musíte koupit podporu, jinak nemůžete Linux v takové instituci používat.

    A dál píše o OpenSource, OpenStandards, OpenFormat – co to je? ODF je jediný z těch formátů standardizovaný, a ten úřad by měl přijmout buď všechny, nebo informovat dopředu, že přijímá jenom některé (a to jedině pokud k tomu má nějaký vážný důvod).
    Heron avatar 8.2.2008 10:18 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    On to ale píše v tom smyslu, že se firma Novell ujala celého Linuxu, a že to znamená, že si od ní musíte koupit podporu, jinak nemůžete Linux v takové instituci používat.

    To mi z toho textu opravdu neplyne.

    Ad placená podpora: Mno, já být správcem sítě na takovém úřadu, tak si velmi rychle rozmyslím, jestli tam nasadím obyč distro - kde je to celé na moji odpovědnost a vše co se nepovede padá na mou hlavu, nebo zda koupím nějakou enterprise distribuci, kde je podpora ze strany dodavatele a ten taky nese odpovědnost. Vyberu si to druhé. A ejhle, cenová výhoda linuxu je jaksi pryč.

    Totéž ty kacl balíky. Kdo bude zodpovědný za chyby v oo.org, stažené jen tak někde z webu? Po správce je daleko jednodušší to koupit od MS s tím, že za všechny chyby může MS.

    8.2.2008 10:30 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    On to ale píše v tom smyslu, že se firma Novell ujala celého Linuxu, a že to znamená, že si od ní musíte koupit podporu, jinak nemůžete Linux v takové instituci používat.

    To mi z toho textu opravdu neplyne.

    Tak co z toho textu podle vás plyne? Předpokládám, že tam autor nezmiňoval Novell jen proto, aby ten text měl o něco delší…
    Totéž ty kacl balíky. Kdo bude zodpovědný za chyby v oo.org, stažené jen tak někde z webu? Po správce je daleko jednodušší to koupit od MS s tím, že za všechny chyby může MS.
    A jaký je v tom reálný rozdíl? Bude MS upravovat Office na míru nějakému úřadu? A pro instalaci jedné instance OOo pro převod přijatých dokumentů není potřeba žádná enterprise podpora. Nasazení Linuxu jako platformy třeba pro veškeré počítače je jiná záležitost, tam není opravdu nejde o to, že je k dispozici nějaká distribuce zdarma. Ale to, že není Linux zdarma, přece neznamená, že by se neměl v ostatních parameterech s jiným řešením aspoň porovnat.
    8.2.2008 13:59 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    A ejhle, cenová výhoda linuxu je jaksi pryč.
    No, tak to jaksi neni. Minimalne usetrim za "nutne" doplnky typu antivir, ...
    A mozna by take bylo dobre se seznamit s licencnimi podminkami ... treba se rozbreskne, kde je dalsi nemala moznost uspor
    Saljack avatar 8.2.2008 10:06 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Tam je takový problém, že kecá blbosti s implementací odf. Další věc, trvat na formátu, který je schválen a má iso je celkem pochopitelné. Za další Novellu nepatří!!! oo.org on ho sponzoruje a má tam své vývojáře. V dopise se přímo zmiňuje, že linux patří novelu takže tohle je obrovská blbost. Takže spíš ukazuješ na to, že neumíš číst.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    Heron avatar 8.2.2008 10:21 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Pravdu máte pouze v tom, že stažení základní licence je zdarma, leč následně opomíjíte fakt, že se této platformy „ujala“ firma Novell, která si na ní staví dobrý byznys.

    Z toho dedukuješ:

    V dopise se přímo zmiňuje, že linux patří novelu

    ???

    Tento závěr z toho ani v nejmenším neplyne.

    pools avatar 8.2.2008 10:19 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Tak tomu říkám blábol. Sorry.

    Nevyvíjí OO hlavně Sun Microsystems nahodou??? Tvrdím to já, Solaris na čvutu, anglická wiki a německá wiki...
    Vivre libre ou mourir!
    Heron avatar 8.2.2008 10:22 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Novell do toho taky kecá ;-)
    pools avatar 8.2.2008 10:29 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    A sakra ;-)
    Vivre libre ou mourir!
    9.2.2008 00:48 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Nekecá, nebo ne tak docela. Novell si udržuje vlastní edici, ale to jen proto, že Sun si do toho kecat nedá, a to až takovým způsobem, že se Michael Meeks a jeho kamarádi naštvali a forkli se. Sun ale nadále vyvíjí vlastní verzi včetně uzavřených StarOffice, takže o tom, že by se někdo něčeho "ujal", se dá mluvit jen se značným sebezapřením. Ostatně ta nová věc se jmenuje Go-OO, klidně by se mohla brzo jmenovat Novell Office Professional. :-D Ale kdo ji nebude přímo používat (spousta lidí...a spousta distribucí, tipoval bych :-)), ten bude mít asi suní vanilku bez vlivu Novellu. ;-)
    9.2.2008 21:16 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Michael Meeks je "zlé dvojče" Linuse. Sebevědomí mají oba stejně, ale narozdíl od Linuse kecá Meeks stejné blbosti jako třeba Miguel de Icaza. Co jiného si myslet o člověku, který dokáže tvrdit, že Ubuntu nikomu nepomáhá.

    Pokud navíc připočteme tendence SUSáků (a asi celého Novellu) forkovat a patchovat jen pro sebe, co se dá (jsem si jist, že patche KDE3 se počítaly na stovky), máme zaděláno na pěknou polízanici.

    Na druhou stranu je pravda, že Sun si taky pěkně chrání svoje "intelektuální vlastnictví". U korporací si člověk prostě nevybere.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    9.2.2008 22:03 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    No a nemá s tím pomáháním snad pravdu? On mluvil o OpenOffice.org, a tam zhruba takováhle situace opravdu je. K Miguelovi se vyjadřovat radši nebudu :-), ale že Michaela máme, za to jsem rád. BTW, naše patche jsou, pokud je mi známo, veřejné. :-)
    9.2.2008 22:19 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Nemorální chování není nezákonné, ignorování upstreamu a patchování svých věcí jen pro sebe neporušuje licenci GPL. Ale je to špatné (ať to dělá kdokoli - kritizuju za to vývojáře Kubuntu stejně tak jako SUSE).
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    8.2.2008 13:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Přečetl jsem si zmiňovaný odkaz několikrát a nevidím na něm nic špatného.
    Pak asi neumíš číst.

    - bych Vás rád vyvedl z bludu, jež je v poslední době hojně rozšiřován, že tyto produkty jsou zdarma! ... a nejsou snad?

    - Uvědomte si rovněž, že naprostá většina OpenSource je používána pouze pro vývoj dalšího OpenSource (PHP, MySQL skripty, ...). K nimž se normální uživatel nikdy nedostane, tudíž vytvářejí nové ClosedSource, ovšem pod hlavičkou OpenSource. ... blábol

    - Proto se v roce 2004 zemská vláda rozhodla projekt ve státní správě zastavit a vrátila se zpět na platformu Microsoft. ... nepravda

    Z celého toho dopisu navíc jasně čiší minimální orientace v problematice...
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 8.2.2008 16:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    - bych Vás rád vyvedl z bludu, jež je v poslední době hojně rozšiřován, že tyto produkty jsou zdarma! ... a nejsou snad?

    A může si úřad dovolit oficiálně používat programy jen tak někde stažené z webu? Kdo za ně nese odpovědnost? Dodavatel asi těžko. Smlouva žádná není. Atd. Vím o čem mluvím. Mimo jiné také děláme pro státní zprávu a ty zakázky jedou přesně podle smlouvy a jakákoliv odchylka se vždy řeší dodatkem ke smlouvě.

    Uvědomte si rovněž, že naprostá většina OpenSource je používána pouze pro vývoj dalšího OpenSource (PHP, MySQL skripty, ...). K nimž se normální uživatel nikdy nedostane, tudíž vytvářejí nové ClosedSource, ovšem pod hlavičkou OpenSource. ... blábol

    To je na delší diskusi. Musel by se nejprve definovat normální uživatel. :-)

    Z celého toho dopisu navíc jasně čiší minimální orientace v problematice...

    Což je tvůj názor. Počkej, až někdy dostaneš ofic dopis ode mne. ;-) Na smysluprosté rozsáhlé texty začínám být expert :-D Co potom mají dělat úřednící, kteří to mají v náplni práce. Není přece povinností toho úředníka dokazovat své znalosti.

    8.2.2008 17:00 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    A může si úřad dovolit oficiálně používat programy jen tak někde stažené z webu? Kdo za ně nese odpovědnost? Dodavatel asi těžko.
    Proč by ne? A proč by nemohl nést odpovědnost dodavatel? Četl jste někdy licenci k MS Windows? Tam rozhodně není nic o tom, že by za ně Microsoft nesl nějakou odpovědnost…
    8.2.2008 18:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    A může si úřad dovolit oficiálně používat programy jen tak někde stažené z webu? Kdo za ně nese odpovědnost? Dodavatel asi těžko. Smlouva žádná není. Atd. Vím o čem mluvím. Mimo jiné také děláme pro státní zprávu a ty zakázky jedou přesně podle smlouvy a jakákoliv odchylka se vždy řeší dodatkem ke smlouvě.
    Nic z toho ovšem nemění fakt, že OpenOffice.org jsou k dispozici zdarma.
    Není přece povinností toho úředníka dokazovat své znalosti.
    Je jeho povinností (mělo by být jeho povinností) mít takové znalosti, aby mohl dobře vykonávat svou práci. Ten text ukazuje, že tomu tak pravděpodobně není.
    Quando omni flunkus moritati
    pools avatar 8.2.2008 09:45 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Toho typose by bylo třeba najít, a upravit mu gladynou obzory. A to rychle, nech napáchá ještě více škody.
    Vivre libre ou mourir!
    satanatas avatar 8.2.2008 13:31 satanatas | skóre: 14 | blog: vše co můžete s klidem hodit za hlavu ze světa linuxu i jiných světů | Graveyard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    no teda, nemám slov, nekrutější a nejtragikomčtější vtip který sem tento rok slyšel. a teď mi řekněte jestli se mám smát nebo plakat.
    rincewind avatar 8.2.2008 14:05 rincewind | skóre: 14 | blog: Bloguji,_tedy_jsem? | Hermanova Hut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Myslim, ze dostat takovou odpoved, tak prvne bouchnu a rozcilim se a nasledne se ho zeptam, kdyz je linux tak spatny, tak proc ho pouziva Ceska posta na vsech svych pobockach (+Bata a COOP)... myslim, ze je to dostatecny argument, ktery usadi jakehokoli IT guru "úředníka Mšmt".
    8.2.2008 16:57 Filipec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Má to jediný problém. Jakkoli logickou, podloženou a zkrátka dokonalou odpověď na toto téma takový člověk dočte do půli první věty. Pak učiní závěr "blabla, zas se do mě naváží nějaký linuxový fanatik" a přestane číst.

    Navždy byste vedli místo diskuse dva monology. Jedině by se v tom utvrdil, on je přece odborník, ne?
    8.2.2008 21:37 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    A to by možná původnímu podavateli stačilo nejdříve podívat se na tento text.
    8.2.2008 22:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Na té stránce je dorbý odkaz - hvězdička s vysvětlivkou ke termínu "škodlivý kód". Škodlivým kódem se zjevně myslí nějaký 404 - Not Found.
    Quando omni flunkus moritati
    satanatas avatar 11.2.2008 08:34 satanatas | skóre: 14 | blog: vše co můžete s klidem hodit za hlavu ze světa linuxu i jiných světů | Graveyard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    heh, prakticky stejný povídání máme na stránkách taky :+)
    saly avatar 8.2.2008 22:46 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    Ano, OpenSource a Free Software blablabla a ono:

    "Apache Server at www.micr.cz Port 80"

    :-D
    saly avatar 8.2.2008 22:50 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Až vám bude někdo cpát podobný blábol..
    eh, sorry, ja myslel, ze jsou to ty samy stranky, ted jsem si toho vsim, na zacatku bylo taky m :) Je to ale jedno, take vladni organizace a jedou na apachi ... ty stranky viz prispevek nademnou
    21.4.2008 21:45 sysel
    Rozbalit Rozbalit vše Standatd - to je oč tu běží
    Narazil jsem na tuto diskusi sice s křížkem po funuse, ale myslím si, že do ní mohu přispět něčím, co zde ještě nezaznělo:

    Všechny pravověrné Linuxáře jistě popudila dílem nepravdivá, dílem polopravdivá úřednická slova. Feťáci M$Woken zas nekriticky hájí úředlnické blábolení. A flame se zase rohořel směrem k bitvě mezi těmito platformami. Ale zaslání oficiálního dokumentu (stížnost občana nepochybně takovým je) ve mezinárodně schváleném standardním formátu bylo naprosto neprofesionálně napadeno úředníkem, který má patrně v náplni práce zajišťování bezporuchového chodu a účelného rozvoje informačních technologií vysokého orgánu státní moci - ministerstva. Tady se sluší vložit technickou poznámku: dotyčný je sice placen z vybraných daní, ale smlouvu má s ministerstvem a prakticky by mu měli velet politikové, pokud by to uměli, a teprve na ty máme, co by prostí voličové, volební páky.

    Skutečnou podstatou pochybení nekvalifikovaného úředníka je zpochybnění mezinárodně uznaného standardu ISO a to způsobem, který se snaží vzbudit dojem, že občan ve svém jednání pochybil. Chybují ovšem i všichni ti, kteří se snaží dovodit, jaký software by měl ten či onen (úřad, občan, bavorská zemská správa) používat. Ale o to tu přece nejde. Jakýkoliv program, třebas by si jej byl pan úředník ve volných chvilkách spíchnul sám (pokud by to tedy uměl), který by ODF zpřístupnil, by byl dobrý. Ale arogantní vyměšování na hlavu občana, který se uchýlil ke standardu, mezinárodnímu, schválenému ať už s nebo bez naší účasti, ve snaze usnadnit písemný styk s úřadem, to je skutečně důvod k žalobě, a potažmo k resignaci úředníka, a nakonec i všech, kdo by se za jeho chování chtěli postavit. Ve slušné demokracii by to byl důvod k odstoupení i přímého zodpovědného nadřízeného, ale takových u nás nemáme.

    Pro obzvláště nechápavé: Jestliže jednou naše republika přistoupila k užívání mezinárodních standardů ISO, mezi které patří například i soustava metrických šroubů, a úředník by se k zásilce opatřené těmito šrouby vyjádřil způsobem: Co si to dovolujete, občane, naše ministerstvo bylo po zralé úvaze vybaveno sadou chromvandiových klíčů Withwort, takže jsme si to museli nechat otevřít dodavatelskou firmou a budeme po vás žádati náhradu. Tak takový úředník by asi nebyl směšný jen úzce specialisovanému výběru odborníků.

    Ale takto se on veskutečnosti doopravdy zachoval. Je podivnou zvláštností fy M$, že tak ostentativně ignoruje práci ostatních (nebo krade, to podle okolností), ale úředník IT má zajistit bezporuchový a plnohodnotný chod technologií používaných úřadem státní moci. A chyba leží zcela plně na něm, neboť on, až se pokusí svést zodpovědnost na firmu M$, snad si konečně přečte licenční ujednání a možná mu konečně dojde, že rozdíl EULA a GPL je jen v právu software svobodně (ne)šířit a (ne)upravovat, ale nikoliv v nezodpovědnosti v konsekventních majetkových újmách. Při troše trpělivosti lze vybrat metrickou matičku, kterou za použití mírného násilí lze alespoň částečně našroubovat na Withwortový šroubek. Ale to jaksi záleží na uživateli.

    Myslím, že příště by měl občan svou stížnost zaslat nejen v ODF, ale měl by použít nějaký vhodný jazyk z pestré palety, již nabízí EU, například Rómštinu. Pak by lépe vynikla rasově podbarvená úředníkova zášť vůdči nevětšinovému občanovi.

    S pozdravem: Ať věčně žije Commodore 64

    sysel

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.