abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    =^..^= AmigaPower® avatar 20.2.2011 21:12 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    zahrejte si důchodový poker - Nechte si vyplácet doživotní důchod, ovšem když natáhnete perka o zbylé prachy přijdete, a nebo si nechejte vyplácet důchod po dobu 20 let. Když natáhnete perka v této lhůtě, může po vás někdo zbylé prachy podědit - to má být snad nějaký apel na chtivost potencionálních dědiců? Co bude po těch dvaceti letech? Co když během té doby zemřou i potomci?
    Co když těch 20 let přežiju? :-D
    20.2.2011 21:32 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Zlíznete si to.Mimochodom, tu na Slovensku sa veľmi za hosp. a soc. práva nebojuje, ľudia čušia a potichu šomrú. Nemáme tú tradíciu ako vy. Vravel mi včera jeden z robotníkov v tunajšom ťažkom priemysle, že má výplatu okolo 330 eur. Je kríza a manažment, ktorý má desaťnásobok to neštve. Bol baník a uvažuje o predčasnom dôchodku, ale to by prišiel o výhody za roky odrobené v bani.Pri rastúcich cenách by ako dôchodca veľmi skoro vyšiel na psí triadsiatok. Ľudia u nás fandili vašim štrajkujúcim lekárom.Stále lepšie, ako primitívny extrémizmus, do ktorého potom môže vyústiť bieda.
    20.2.2011 21:59 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Ľudia u nás fandili vašim štrajkujúcim lekárom.
    mně by jen zajímalo, v čem je ten rozdíl ... na Slovensku se informovalo objektivně, bez té štvavé mediální masáže proti doktorům? - to se mi nezdá, čekal bych, že vlivní se budou bát jako čert kříže jakýchkoliv sympatií s českými doktory, aby náhodou nechtěl někdo akci napodobit ...?
    Masáž proti doktorům? Dovolte, abych se zasmál.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    =^..^= AmigaPower® avatar 21.2.2011 18:04 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Ano, vtipy doktora Kavola jsou tímto pověstné, ve všech ti vyděrači figurují jako nedoceněné živořící chudinky...
    21.2.2011 19:47 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    děkuji za příspěvek potrefený ptáku, tvé výžblepty krásně dokazují, že mám pravdu - jsi zářným příkladem papouška mainstreamových médií
    =^..^= AmigaPower® avatar 22.2.2011 18:37 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Auf wiedersehen doktore Kavole, pravda je sice jenom jedna, ale jako tradičně to musí být ta vaše... :-D
    20.2.2011 22:26 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    na Slovensku se informovalo objektivně, bez té štvavé mediální masáže proti doktorům
    A tady nějaká kampaň probíhala? Já proti lékařům nikdy nic neměl - holt žijeme v tržním prostředí kde každý může odejít kam chce. Trochu mě naštvali ne zrovna šťastně zvoleným heslem kampaně a neustálým strašením, ale tohle byl ochotný překousnout. Poslední kapka byla když začali vláda ustoupila a doktoři začali fňukat že je nechtějí vzít zpátky protože si za ně nemocnice už našly náhradu.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    21.2.2011 01:17 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Myslím, že u nás je trochu iná atmosféra, novinári sú vysadení na korupciu a zneužívanie postavenia u tých hore, a je dosť jedno, či sú vpravo alebo vľavo...asi to bude sociálnym cítením, predsa sa mi len zdá, že u nás je všeobecne to soc. cítenie silnejšie. Ľudia si všeobecne ponechali nedôveru voči ľuďom v politike a v riadení čohokoľvek. Politika - panské huncútstvo)). Počuť také výroky ako že my, Slováci, sme sprostí , že si takto necháme skákať po hlave a nezmôžeme sa na protest ako vaši lekári...ľudia sa nanajvýš vyhulákajú na zhromaždeniach extrémistov ( Kotleba a spol.).
    lucorp avatar 21.2.2011 10:03 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    ...a je dosť jedno, či sú vpravo alebo vľavo...
    tusim zijes v inej slovenskej republike, vacsina medii je na slovensku zamerana propravicovo az takmer fanaticky pravicovo.

    "Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
    21.2.2011 11:40 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    no já mám dojem, že to se navzájem nevylučuje ...
    21.2.2011 15:25 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Ktoré??? pravda je vyslovene Ficova, čím ešte nie je ľavicová, tak ako nie je ani Fico... a Sme - aj keď tiež nie sú politicky nestranné nemasírujú mozgy ľuďom jednostrannou ideológiou. U nás je taká tradícia, že píšuci ľudia sú skôr a vždy boli sociálne orientovaní. Asi to vyplýva z prostredia, z ktorého sami pochádzali alebo ho aspoň vídavali zblízka. Televízie vôbec nepočítam- tie ,,talk show" v nedeľu sú o ničom. Pod lampou boli aspoň zaujímavé konfrontácie, aj keď Hríb má svojský spôsob vedenia debaty).
    21.2.2011 15:25 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Pravda
    21.2.2011 16:25 ll
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    neviem aka vlada bude po tejto na slovensku ale urcite nie tato pravicova co je teraz :) ludia nie su sprosty a dvakrat si obojok na krk nedaju..

    vsak tato vladaokrem toho ze robi cistky nic ine nove neurobila..

    dialnice sa stavaju dalej (co je dobre), figel rozmysla o sirokorozchodnej zeliznici. ktoru vytikal ficovi ci je normalny stavat sirokorozchodnu a teraz nema figel zabran.. a ine veci ktore nakoniec sa zdaju dobrymi...
    21.2.2011 16:35 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    ja saobavam, že si niet z čoho vybrať
    21.2.2011 16:37 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    ale to nepísal Slovák:-)...
    lucorp avatar 22.2.2011 09:26 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    videl si niekedy spravodajske relacie na markize, jojke, stvcke, ta3? Pocuval si niekedy spravodajstvo v ktoromkolvek slovenskom radiu? To ze tu vymenujes dva celostatne denniky, z ktorych je jeden (Pravda) mackopes, ktory vacsinou berie clanky iba z TASR a nevie sa rozhodnut ci doprava alebo dolava a druhy, ktory sice nazyvas objektivnym (SME) ale pritom je to typicky pravicovy dennik (za vsetko hovoti ze hlavneho karikaturistu im robi shooty) este neznamena ze na slovensku media nie su orientovane fanaticky propravicovo.
    "Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
    22.2.2011 19:56 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Ja vôbec nevidím na Slovensku pravicový fanatizmus(okrem toho primitívneho fašizoidného extrémizmu, ktorý, dúfam, skončí na smetisku dejín čo najskôr, už sa to malo stať pred 66 rokmi). Vravela som, že to TV spravodajstvo a publicistiku, osobitne v súkromných komerčných televíziách, vynechávam.Ale počúvam ľudí a ich názory.Jedno je Bratislava a kus západného Slovenska- a druhé zbytok Slovenska. Tzv. ľavica mala aj vo voľbách silnú podporu, treba pozrieť, ako volila väčšina regiónov okrem Blavy.( Ja som nevolila ,,ľavicu" v úvodzovkách v regióne, kde ju volila väčšina, a som ľavicová)).
    limit_false avatar 20.2.2011 21:22 limit_false | skóre: 23 | blog: limit_false
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Myslel jsem, ze prvni s tim prisel Bismarck a prvne to bylo jenom pro valecne veterany po 60-65 (kde se pocitalo ze stejne brzo natahnou brka). Mozna myslime to same, mne jenom zmatlo to "Rakousko".
    When people want prime order group, give them prime order group.
    20.2.2011 21:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Je možné že Prusko mělo rovněž svůj postup jak se dobralo k důchodům. Já se snažím držet v reáliích naší země.
    Návrh, který patrně popisujete spojuje ty nejhorší možné stránky socanského (státního) a svobodného způsobu starob. důchodů. Především: účast v tomto systému je povinnná a ručení je žádné nebo mizerné.

    Nicméně, pokud jsem se dočetl správně, Kalousek tento návrh není neprosazuje (možná ani nikdy neprosazoval - nyní nesleduji tuto problematiku téměř vůbec, nerad bych zde mystifikoval). A to bych mu taky doporučoval.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    Oprava: ... Návrh, který patrně popisujete, spojuje ...
    JSEM PRASE A HOVADO.
    20.2.2011 21:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Především: účast v tomto systému je povinnná a ručení je žádné nebo mizerné.
    Myslím že se mýlíte. Z jednoho prostého důvodu. Stát bude mít nižší příjem - holt bude nižší výchozí hranice z níž se vypočítá výše důchodu. Rozhodně bych takovému systému věřil víc, než úsporám založeným na devalvující měně, uložené v pofiderních bankách.
    Prosím, přečtěte si to, co jsem napsal, znova. Postup opakujte, dokud neuslyšíte hlasité docvaknutí.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    20.2.2011 21:29 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    svěřte prachy soukromým firmám - Jenže kdo mi zaručí, že tyto firmy nekrachnou a já nakonec o své naškudlené peníze nepřijdu?
    Kdo mi zaručí, že stát nekrachne a já nakonec o své naškudlené peníze nepřijdu?
    zahrejte si důchodový poker - Nechte si vyplácet doživotní důchod, ovšem když natáhnete perka o zbylé prachy přijdete, a nebo si nechejte vyplácet důchod po dobu 20 let. Když natáhnete perka v této lhůtě, může po vás někdo zbylé prachy podědit - to má být snad nějaký apel na chtivost potencionálních dědiců? Co bude po těch dvaceti letech? Co když během té doby zemřou i potomci?
    Tady bych uvítal ještě jednu možnost - a to vynechat u sebe státní roli v důchodovém systému úplně - tedy nic neodvádím, nic nedostanu.
    Chci aby staří lidé mohli důstojně žít aniž by tím museli někoho obtěžovat
    A teď jim jdou důchody z čí daní? :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    20.2.2011 22:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Kdo mi zaručí, že stát nekrachne a já nakonec o své naškudlené peníze nepřijdu?
    Navržený systém o kterém píšu v následujícím blogpostu je "průtočný" co se odvede, to se rozdělí. Na prachy odváděné formou důchodové daně by stát neměl v podstatě makat žádným jiným způsobem, než je přerozdělit. Takže pokud by hypoteticky stát krachnul, tak by na tom byli důchodci stejně blbě jako všichni ostatní.
    Tady bych uvítal ještě jednu možnost - a to vynechat u sebe státní roli v důchodovém systému úplně - tedy nic neodvádím, nic nedostanu.
    Proč ne. Také bych byl pro možnost vzdát se důchodu. Ovšem myslím, že tím by byl každý sám proti sobě. Jinak k tomu z čeho se platí důchody teď - nejsem v tomhle odborník, ale řekl bych, že z celkového budgetu je na to vyhrazena poměrná částka.
    20.2.2011 22:11 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    svěřte prachy soukromým firmám - Jenže kdo mi zaručí, že tyto firmy nekrachnou a já nakonec o své naškudlené peníze nepřijdu?
    Kdo mi zaručí, že stát nekrachne a já nakonec o své naškudlené peníze nepřijdu?
    ehm, je tu zásadní rozdíl - stát nevyplácí důchody z naspořených peněz, nýbrž z aktuálně vybraných daní, takže u státního důchodového systému nemůžeš o úspory přijít, žádné nejsou ... ostatně soudě dle otázky "A teď jim jdou důchody z čí daní?" to asi víš, takže fakt nevím, cos' tímto chtěl říci, pokud jediným účelem nebylo udělat ze sebe blbce ...

    jinak ohledně krachu státu, dá se očekávat, že nějaké státní zřízení bude na daném území pokračovat, a toto se opět bude snažit o své občany postarat (btw, kolik států v Evropě zkrachovalo?)
    ehm, je tu zásadní rozdíl - stát nevyplácí důchody z naspořených peněz, nýbrž z aktuálně vybraných daní, takže u státního důchodového systému nemůžeš o úspory přijít, žádné nejsou ...
    Průběžný důchodový systém je jen myšlenka, u nás (a předpokládám, že nejenom u nás) realizovaná tak, že základem je skutečně výplata peněz, které se aktuálně vyberou, PLUS občas peníze z rozpočtu.
    jinak ohledně krachu státu, dá se očekávat, že nějaké státní zřízení bude na daném území pokračovat, a toto se opět bude snažit o své občany postarat (btw, kolik států v Evropě zkrachovalo?)
    Ano, dá se očekávat, že i po krachu státu budou určité státní instituce dál běžet, ale očekávat, že to budou zrovna ty, které vyplácejí peníze, je poměrně naivní. Fungovat budou spíš berňák a spol. :))
    (btw, kolik států v Evropě zkrachovalo?)
    Příliš ne, ale mnoho jich mělo (a má) namále. Např. i Československo po válce. Všechny způsoby, které krach odvrátily, rozhodně nebyly příjemné a téměř vše zhoršily (jako komunistická reforma měny), nebo se jednalo o dočasné odvrácení krachu (to vidíme nyní v mnoha státech).
    JSEM PRASE A HOVADO.
    20.2.2011 22:36 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    že základem je skutečně výplata peněz, které se aktuálně vyberou, PLUS občas peníze z rozpočtu
    A v jine roky naopak MINUS penize do rozpoctu.
    Jako např.? Případně jaký je rozdíl?
    JSEM PRASE A HOVADO.
    20.2.2011 22:57 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Pokud vim, tak po nekolik let pred nastupem ekonomicke krize, radove jednotky az desitky miliard.
    To je dost mlživá odpověď.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    20.2.2011 23:10 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nojo, zkoumal jsem to pred nejakou dobou, cisla si presne nepamatuju a delat hodinovou resersi kvuli postu do diskusniho fora nebudu. Kazdopadne puvodni post, na ktery jsem reagoval, neobsahoval o moc konkretnejsi udaje.
    Já neříkám, že kecáte, já si jen nepamatuju, že bych alespoň posledních pět let slyšel, že se z důchodového systému vezmou peníze a dají do rozpočtu (dokonce i trochu pochybuji, zda je to vůbec možné).

    Můj post nebyl konkrétnější, ale: 1. nikdo po mně nežádal, abych to upřesnil; 2. nemám dojem, že by to někdo chtěl upřesňovat, neboť "přidávání důchodcům" bývá silně medializováno.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    20.2.2011 23:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Link pro ty s krátkou pamětí..
    A nebyl by i jiný odkaz?

    Například se tam píše, že si "Topol půjčil ze sociálního fondu v roce 2009 23 miliard na porcování medvěda".

    Dohledal jsem ale, že:

    1. Topol v době porcování medvěda v roce 2009 již nebyl ve vládě, 2. v roce 2009 se naporcovaly "jen" asi dvě miliardy.

    Takže to nějak nesedí...
    JSEM PRASE A HOVADO.
    20.2.2011 23:35 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Tak treba http://finweb.ihned.cz/c1-20337360-dokdy-bude-duchodovy-ucet-v-prebytku

    Zrejme tedy nejsou primo presunuty primo do rozpoctu, ale jsou na duchodovem fondu, ale predpokladam, ze to je jen virtualni cleneni.
    22.2.2011 10:54 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?

    Stačí si najít oficiální výroční zprávy (nebo jak tomu říkají) správy sociálního zabezpečení, tam jsou uvedena konkrétní čísla. Několik let byly opravdu v přebytku a ačkoliv by se ty přebytky měly spořit, všechny vlády je pokoutně rozebraly. Neslyšel jste o tom nejspíše proto, že takovými věcmi se moc nechlubí a hlavně se to nehodí do propagandy o krachujícím sociálním systému a nutnosti soukromých fondů. Po té, co Topolánkova vláda snížila odvody sociálního jsou výběry lehce v mínusu.

    20.2.2011 22:25 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    No, on je tu rozdíl v tom, že buď budu financovat státní důchodové letadlo a pak pokud se stát dostane do nějakých problémů ty důchody seškrtá nebo zruší úplně (důchodci nemůžou stávkovat a nějaké nepokoje z jejich strany taky moc nehrozí). Nebo budu investovat sám a budu také zodpovídat sám za sebe. (Např. já bych investoval minimálně částečně do nějaké komodity typu zlato, stříbro, platina, ty jsou troufám si tvrdit stabilnější než český stát)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    20.2.2011 22:39 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    důchodci nemůžou stávkovat a nějaké nepokoje z jejich strany taky moc nehroz
    Prubezny duchodovy system je prave politicky stabilni, nebot pokud je malo duchodcu, tak nevytvari prilis tlak na rozpocet, a pokud je jich hodne, pak budou vyznamnou casti volicu a politici je jen tak nemuzou dovolit ignorovat (teda pokud budou duchodci volit aspon trochu podle svych zajmu).
    20.2.2011 22:34 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Kdo mi zaručí, že stát nekrachne a já nakonec o své naškudlené peníze nepřijdu?

    Pokud by stat zkrachoval (tedy z definice prestal splacet sve dluhopisy), pak problem nema prubezny, ale prave fondovy duchodovy system. V takovem pripade by prubezne duchody byly dale vyplaceny (protoze dane by byly porad vybirane, akorat by stat byl nucet snizit vydaje tak, aby vynuloval deficit), ale duchodove fondy by prisly o znacnou cast svych aktiv (nebot casto investuji nezanedbatelne castky do statnich dluhopisu).
    xxx avatar 20.2.2011 22:55 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?

    To mi prijde dost naivni. Protoze tomu statu nebrani nic ukazat vam prostrednicek, a vydaje snizit tim, ze prestane vyplacet duchody.

    Vzpomente si na nedavny problem se solarnima elektrarnama, jak se pekne dokazal vykroutit z vyplacen i dotaci. Tedy jak pekne dokazal zmenit podminky. Takze jednou se treba dozijete duchodu, ktery bude zatizen 90% dani. Vse je ok, ne. Duchody se prece vyplaci jak bylo dohodnuto.

    Please rise for the Futurama theme song.
    20.2.2011 23:02 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Stat by samozrejme mohl najit spoustu cest (napr. jak to dela ted zvysenim neprimych dani). Jenze vyznamny propad duchodu bude v budoucnu politicky nepruchodny prave proto, ze duchodci (narozdil od majitelu solarnich elektraren) budou tvorit cca tretinu volicu.
    xxx avatar 20.2.2011 23:30 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    A proti nim bude stat 1/3 volicu v produktivnim veku. V bitce bych si na ty duchodce nevsadil :).
    Please rise for the Futurama theme song.
    kotyz avatar 21.2.2011 00:19 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    ja bych si nebyl tak jistej, maji proklate rychly hole a umi se s nima ohanet kdyz je treba. treba ve fronte v albertu nebo v tramvaji :-D a vis jak to boli, francouzkou holi? ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Pánové, kdo neviděl, jak v obchoďáku jedna osmdesátka bodyčekuje druhou, ten by o síle staroušů neměl radši nic říkat. ;)
    JSEM PRASE A HOVADO.
    gtz avatar 21.2.2011 07:07 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    ja videl jak v sparru se 2 baby do sebe pustily kosi. pak jsem tamtez videl jak se malem perou u regalu se zeleninou.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.2.2011 15:37 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    proklate rychly hole

    Tento mladý perspektívny muž sa pravdepodobne zapojil do tej nechutnej kampane na facebooku proti dôchodcom. Všimla som si pri svojej ojedinelej návšteve zdravotníckeho zariadenia minule, že množstvo ešte pomerne mladých ľudí má nebývalé problémy s kĺbmi. Toľko zodratých stehenných kĺbov ešte nikdy nebolo! Je to z nezdravej stravy, vysedávania pri počítači a nedostatku namáhavého pohybu. Presúgvanie k chladničke na kolieskovom kresle sa neráta!
    Dalibor Smolík avatar 21.2.2011 18:09 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Stačí se podívat do kardiologické internetové poradny. Samé problémy lidí kolem 22 - 26 let ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    21.2.2011 18:14 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Zrejme starsi lide neumeji pouzivat Internet.
    Dalibor Smolík avatar 21.2.2011 19:39 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Omyl. Dnes internet pro lidi ve věku kolem 75 let nebývá problém, zejména pokud mají někoho mladšího k dispozici (většinou vnuka), kdo jim ho nainstaluje. Vidím to kolem sebe ..mají čas a surfují po internetu.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    21.2.2011 21:48 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Mozna umeji pouzivat Internet, ale s ironii maji problemy.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 20:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nicméně jsme odběhli od původního tématu .. o nemocech starších lidí, kterými trpí stále mladší a souvisí to se životním stylem.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 22:56 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Ďalšie generácie starých ľudí bude trápiť hlavne demencia. Teda, vlastne ich to ani trápiť nebude. Ako keby sa príroda už nemohla dívať na tie vzťahy medzi ľuďmi a chcela ich v určitom pravom okamihu zbaviť vedomia.
    23.2.2011 08:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Soudě dle této diskuze a podobných už i demence, podobně jako infarkt, není výsadou starých.
    21.2.2011 09:32 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Z toho je vidět, že vůbec nejde o zajištění důchodů, ale cílem je pouze obrat lidi o peníze.

    Takže:
    1) občan si začne platit 3% do soukromého fondu, ale k tomu musí další 2% přidat
    2) stát ovšem dostane méně, a aby to díru zalepil, zvýší sazbu DPH (!)
    
    Ještě stále si někdo myslí, že cílem této "reformy" je zajištění důchodů? To spíš očekávám, že za několik let dojde ke znárodnění vkladů jako v Maďarsku. Teda pokud do té doby nebudou důchodové fondy již vytunelovány, jak je v naší zemi špatným zvykem :-(
    Tady bych uvítal ještě jednu možnost - a to vynechat u sebe státní roli v důchodovém systému úplně - tedy nic neodvádím, nic nedostanu.
    Tuhle variantu bych bral taky. Věřím, že bych ty peníze dokázal zhodnotit mnohem lépe, abych měl na stará kolena z čeho slušně žít.
    20.2.2011 21:34 lepra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Proto měli komunisti tak velkou podporu u dělníků a proto také první věc, kterou komunisti zavedli ihned poté co se chopili moci byl - starobní důchod. Už víte kde se vzala ta široká podpora komunistů u starší generace?
    Na tomhle portálu mají zřejmě 98% skrz věchny věkový kategorie, jak tak na to koukám O_O
    20.2.2011 21:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Já mu kašlu na jeho hrátky.
    to já bych taky rád ...

    ale co dělat, když mi to nařídí zákonem?

    ... kvér zatím nemám, a trávit zbytek života v lochu za to, že jsem naši politiku zbavil jednoho šmejda, za kterého povstane deset dalších, se mi fakt nechce

    emigrovat se mi taky moc nechce, všude je něco (třeba v poslední době vychvalovanej Zéland ... prej se tam vpodstatě nedá jít normálně na vandr, nesmim tam se psem do veřejný dopravy, prej je prakticky nemožný sehnat neomezený připojení k netu, tvrdě se platí za data, a spousta takovejch "drobnejch" omezení)

    můžu si tak leda hrdě říct "já ho nevolil", a zrazoval jsem od toho každýho, koho zajímal můj názor, ale co s tím tupým stádem, když nemám stamiliony na pořádnou PR kampaň, která by tyhle svině u průměrnýho voliče vyšachovala?
    20.2.2011 23:16 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Mě zajímá pouze to co dostanu "na ruku". To o co mě oberou stejně jako bych nikdy nedostal. Jak jsem napsal hned v důchodu - nevěřím na důchody v této zemi, takže ani neočekávám, že bych se něčeho takového jako důchod v téhle zemi dočkal.

    Pokud jde o to pořešit to kvérem. To si mohou dovolit mladí, naivní a hloupí. Ten kdo už něco viděl, zažil a má trochu zkušenosti s lidmi ví, že všichni jsou prodejní. A nemá smysl si zatížit svědomí vraždou jen proto, aby se na uprázdněné místo vyhoupla jiná, dosud neprofláknutá pijavice.

    21.2.2011 15:08 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    To o co mě oberou stejně jako bych nikdy nedostal.
    tak jinak - jak zabránit tomu, aby mě o tuhle část obrali, a tedy jsem ji na tu ruku dostal, a naplnil tím větu "Já mu kašlu na jeho hrátky."?
    gtz avatar 20.2.2011 23:36 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Když jsem v polovině osmdesátých let odmítnul původně jako jediný ze třídy vstoupit do SSM (pak se ještě pár lidí ke mě přidalo), bubákovali mě že budu mít problémy a bla bla bla.
    Já jsem v roce 1978 také nevstoupil, resp. vstoupil byl jsem tam 3 měsíce a následně jsem byl odejít, protože jsem se nechtěl účastnit jejich šaškáren
    S čím totiž přišel pan Kalousek? svěřte prachy soukromým firmám - Jenže kdo mi zaručí, že tyto firmy nekrachnou a já nakonec o své naškudlené peníze nepřijdu?
    Oni narvou prachy nějakým jeho kamarádům, prostě další tunel, když se k tomu přidá plánované zdražení DPH na tyto účely pak nevím co na to říct.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    21.2.2011 08:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Oni narvou prachy nějakým jeho kamarádům, prostě další tunel, když se k tomu přidá plánované zdražení DPH na tyto účely pak nevím co na to říct.
    Pokud se nad tím zamyslíte, tak by to bylo spíš Kalouskovo plus, že myslí především na své kamarády a ne na svůj prospěch. My ostatní máme holt tu smůlu, že mezi ně nepatříme.
    Dalibor Smolík avatar 21.2.2011 09:15 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Pan Kalousek & spol. svou tzv. důchodovou reformou jen dokončují totální destrukci všech zbytků socializmu které v této zemi zbyly.
    Jelikož to mám do důchodu "za pár", tak mě tahle problematika zajímá. To, že bude moje penze stát za starou bačkoru, je jasné, pokud se jí dožiji. Ale je třeba si uvědomit jinou věc: Jaká je věková struktura obyvatelstva dnes a jaká byla třeba ještě v roce 1970, kdy většina chlapů umírala pár let po odchodu do penze. Dnes je svět plný aktivních seniorů. Tito senioři jsou schopni téměř hromadně ještě v 70 letech svého věku pracovat a to i odborně. Vidím to kolem sebe. Je to díky lékařské péči i změnou životního stylu. Zvýšení věku odchodu do penze má svoje opodstatnění. Představa, že bych měl jít do důchodu za 4 roky (jako za socialismu) mi připadá úplně nereálná a zbytečná. Tak to je jedna věc.
    Druhá věc je to, že s rostoucím počtem seniorů, kteří se penze dožili, není dostatek peněz na vyplácení takových penzí. To není problém jen Kalouska, ale je to v celém civilizovaném světě. Recept na to není. Vzpomínat na staré zlaté časy za komunistů nepomůže. Tenkrát těch důchodců bylo pár a nějaká koruna se na to vždycky našla .. Snad se dá pochopit to, co jsem nesouvisle napsal.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    21.2.2011 14:23 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Recept na to je a je naprosto jednoduchej. Každý ze systémů zkrachuje pokud se nebude rodit dostatečný počet dětí aby se dal průběžný systém udržet. Jiný než průběžný systém neexistuje. A dostatečný počet narození mužete zajistit pouze a jedině tím že budou do systému muset platit více lidi kteří nemají děti a tím je motivovat k plození. Tito lidé jsou černými pasažéry systému a to z toho důvodu že nemusejí platit výdaje za svoje děti do 18let, můžou se plně věnovat své kariéře, tím pádem mají větší pravděpodobnost vyžšího výdělku v rámci jejich života. Co se týká výše důchodu jsem pro aby se platil rovný důchod ze státního přerozdělovacího fondu, kdo chce tak at se připojistí... Je to krutý ale bylo to udržitelný...
    21.2.2011 14:33 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Co to je zase za kecy?
    Cerni pasazeri jsou ti, kteri ze systemu cerpaji a nic neodvadeji. To se rozhodne nerovna bezdetny. Dnes normalni bezdetny do prubezneho systemu penize odvadi, tak proc by nemel cerpat jako kazdy jiny?
    Proc je cely duchodovy system obrovska zlodejina jsem psal jinde. Ale v ramci tehle zlodejiny mu nemate vubec co vycitat.
    21.2.2011 14:45 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Tak postupně aby to hlavička dokázala zpracovat: reforma důchodu je vyžadována z duvodu demografického vývoje. Souhlas? Takže aby jsi to pochopil nebude se rodit dostatečný počet dětí na to aby se důchody zaplatily. Souhlas? Pobírá to mozeček? Jiný než průběžný systém neexistuje a existovat nebude. Souhlas? Jeslti nějaký uvedeš hned ti vysvětlím proč nemůže existovat a uděláš ze sebe akorát dementa, ale mužeš to zkusit. :-) Tedy peníze které dnes odvádíš jdou na současné důchodce protože oni zase odváděli když byli pracovně aktivní. Souhlas? Takže celá odpovědnost leží v rovině vytvořit dostatečný počet dětí, tak aby bylo od koho čerpat peníze. Souhlas? Samozřejmě tito noví mladí lidí musí mít práci ale to je zase další rovina problému. Souhlas? A teďka otázka pro tvůj mozeček: Jak donutíš lidi aby plodily dostatečný počet dětí, tak aby byla zachována jakž takž rovnováha mezi důchodci a ekonomicky aktivnímy? Kdo je odpovědný za to že není dostatečný počet ekonomicky aktivních lidí? Pobral jsi to? Jo ještě tvému imbecilnímu pochodu že problém leží v lidech kteří nic neodvedli a ze systému čerpají... K tomu si dospěl jak??? :-)))))
    21.2.2011 14:55 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Musíš rozlišovat mezi kvantitou a kvalitou. Dostatečný počet dětí (kvantita) je sám o sobě k ničemu, pokud tyto děti nebudou nic produkovat a naopak budou celý život jen čerpat (kvalita). Tohle se reálně děje, často u menšin (u nás Romové, na Západě přistěhovalci). Současný stav podporuje k plození dětí právě takové lidi a důchodový systém se tím nadále zatěžuje. Řeči o tom, že mladí lidé musí mít práci, jsou hezké, ale v praxi k ničemu. Proč by si hledali práci, když si mohou "vydělat" slušné peníze plozením dalších dětí? Tohle je realita a cesta ven je jaksi v nedohlednu.
    21.2.2011 15:20 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    To samozřejmě máš pravdu že kvalita je duležitá, ale pokud nedonutíš tu tzv. kvalitu se rozmnožovat tak to jde doprčic... Pro mně to znamená jednoznačně nemáš děti, pořiď si je, nebo budeš zdaněnnej jako prase, máš 3-4 a více dětí budeš zdaněnej taky, nebo nedostaneš na víc dětí socku. Pokud nebudeš stíhat s placením na více dětí, děti ti budou odebraný a šup do děcáku, daleko lepší by bylo dát je na převýchovu do armádní školy... Prostě totální recyklace lidského materiálu...
    Ano, vy jste zjevně již mnohokrát recyklovaný. Někdy se až divím, jaké sračky dokáže čistička vzít!

    Co třeba když někdo děti mít ani nemůže? Mám nápad - dáme mu vidlemi do zad!

    Nejlepší prostě bude, když stát bude ovládat porodnost již při početí. Takže nahlásíte na úřadě, že tolikátého a tolikátého tam a tam byste si s partnerkou tak patnáct minut rád zakopuloval. Za mírný poplatek přijde úředník, který vše přeměří (tím myslím teplotu prostředí!) a následně bude kontrolovat kvalitu milostného zápolení. A nakonec se provede odběr semene, které bude odborně aplikováno do rozmnožovacího ústrojí druhé osoby. Hotové! Fotodokumentaci platí stát. Po akci se všichni rozejdou k rotačkám a traktorům.

    Za pár dní přijde výsledek. Komu se zadaří, ten odevzdá poukázku na úspěšnou soulož, komu ne, ten si přijde pro pětadvacet.

    Když se nad tím zamýšlím, je vůbec protizákonné zlikvidovat socany? Ty vidle by to rády udělaly.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    21.2.2011 15:47 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    To je právě otázka, jestli je možné donutit kvalitní lidi, aby se rozmnožovali. Zatím všechny pokusy vedly jen k tomu, že se rozmnožují především ti méně kvalitní. To je eugenika naruby a táhne nás to do propasti. Rodiče jsou daňově zvýhodněni již nyní. Pokud se zdanění bezdětných přežene, tak prostě odejdou (bez dětí je to jednodušší než s dětmi), nebo se stáhnou do šedé ekonomiky a krize se jen prohloubí.
    21.2.2011 19:29 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Kvalitni uz jsou, ale nejsou uvedomeli. Kdyby byli uvedomeli, tak se pro tu nasi drahou vlast obetuji a rozmnozi se.
    21.2.2011 19:32 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    V te souvislosti me napada, ze bychom na to mohli zridit nejaky ustav, kde by se mohli ti kvalitni dobrovolnici (a dobrovolnice) nerusene mnozit. Ja se, jako muz, rad ujmu sve vlastenecke povinnosti - testovani pripadnych adeptek pro tuto ulohu.
    Dalibor Smolík avatar 21.2.2011 19:52 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    V te souvislosti me napada, ze bychom na to mohli zridit nejaky ustav, kde by se mohli ti kvalitni dobrovolnici (a dobrovolnice) nerusene mnozit.
    LOL, tyhle ústavy už měla jedna nejmenovaná říše, to byl vynález! ;-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    belisarivs avatar 21.2.2011 20:43 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Kdyby neco takoveho otevreli, busil byste tam na dvere jako prvni. Teda pokud byste predbehl me.

    Amiga by se tam mezitim drapal, po vzoru kocek, oknem, Kotyz by doma dopijel tretiho lahvace, JiK by ten sockomoussky vynalez sabotoval a xkesh by cekal, co na to EU. Jilek by se nedostavil, protoze cestou potkal kralyka a zkopnul ho ze schodu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Dalibor Smolík avatar 21.2.2011 21:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Dag by možná hodil kotvu a vrata přelezl na laně, Jožka by zase celý podnik znárodnil. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    21.2.2011 21:53 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Znarodneni dnes neleti. Ceske zeny jsou asi ten posledni narodni poklad, ktery vlada jeste nezprivatizovala. Mozna se to uz chysta.
    Dalibor Smolík avatar 21.2.2011 22:43 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nechat zprivatizovat manželku .. to není špatný nápad, ale pst .. je to tajné :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    21.2.2011 23:21 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    :-) Nechcete zverejniť telefónne číslo, na ktoré sa dá zavolať ?možno niekto potrebuje vyžehliť...
    22.2.2011 00:15 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Jílek nemusí.Má čtyři děti,není na tom tak aby musel šukání shánět u státu. celoživotně se obešel v tomto a nejen v tomto směru bez státu.Takže se tužte,když to neumíte bez pomoci státu, přijdte já vá poradím jak na to. Vysedáváním u PC v mladém věku ty děti jednoduše neuděláte.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 00:36 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Vysedáváním u PC v mladém věku ty děti jednoduše neuděláte.
    Jo jo, je to tak. My jsme v mládí vysedávali v remízkách, na rozdíl od PC se tam ty děti daly udělat snadno :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    belisarivs avatar 22.2.2011 14:30 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nemusite se hned vztekat.

    To mel byt for. Ze jsem tam zapomnel smajlika, jsem si ucvedomil az po odeslani. Dyt si tam delam prdel i ze sebe.
    IRC is just multiplayer notepad.
    22.2.2011 14:52 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    a ty se nemusíš hned jak patolízal omlouvat za nic každýmu arogantnímu dědkovi s egem toho, o kom se zde nemluví
    belisarivs avatar 22.2.2011 19:33 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Ber to tak, ze jsou lide, se kteryma nemam zajem byt nutne v konfliktu. Takze dokud jejich reakce neprekroci jistou mez, mam tendenci se mu vyhybat. Paklize by me verbalne napadnul, tak uz by to byla jina. Ale nestalo se tak.

    Ostatne, treba, mimo jine, ve tvem pripade mam tendenci volit podobny postup. To neni patolizalstvi. Proste si uvedomuju, ze diskuze pres web je dost jina oproti diskuzi z oci do oci a muze dochazet k ruznym nedorozumenim.
    IRC is just multiplayer notepad.
    22.2.2011 19:38 Daddy Cool
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    omlouvat za nic každýmu arogantnímu dědkovi s egem
    Na to ze je pan Jilek zrejme nejinteligentnejsi klempir v tuzemsku s IQ na pomezi geniality tak mu smysl pro legraci evidentne stale schazi.
    o kom se zde nemluví
    To je dobry napad pane kolego, udrzovat diskusni kazen. Dedek se vrati zpet k psani svych infantilnich denicku a bude ho to sice trochu mrzet, ale to se neda nic delat.
    21.2.2011 15:22 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Tezky nesouhlas. Duchodova reforma je vyzadovana protoze letadlo nazvane "prubezny duchodovy system" zacina pristavat. Nicmene pasazeri, kteri jsou v jeho ramci okradani (soucasni platci "pojisteni"), by z toho taky neco radi meli.
    Tezky nesouhlas. Prubezny system u nas existuje mene nez sto let a prave pomalinku konci.
    Tezky nesouhlas. Jak jsem psal jinde, prvni generace duchodcu si svoje duchody nezaplatila a odstartovala letadlo. To jsou Vasi cerni pasazeri!
    Tezky nesouhlas. Penize jsou jenom nastroj, jak presouvat vyrobky a sluzby mezi vyrobci/poskytovateli a spotrebiteli. Prace bude cim dal tim mene. Produktivita roste a tam, kde bylo potreba 10 lidi dnes staci jeden automat. Takze nejake zachovani rovnovahy absolutne nema smysl.
    A kdyz uz jsme u tech diagnoz. Nemam sice diplom z psychologie ani psychiatrie, ale jako imbecil bych se na vysokou dostal horko tezko.
    21.2.2011 15:34 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    1) Přistávat? TO JSI VYČETL KDE? To ti nakukali Neoliberální privatizační prasata? :-))) - Takže jsi vytvořil hodně nesouhlasů ale příklad neprůběžnýho systému jsi neuvedl. 2) ano první generace průběžného systému nic nezaplatila, stejně tak jako dnes nezaplatí soukromé fondy náklady na transformaci ala současná vláda... Když chceš dát do pohybu auto tak tam musíš dodat vyžší počátační energii což by jsi z Vysoké školy měl vědět... 3) průběžný systém u nás existuje méně něž sto let a co to dokazuje? Dle mého soudu že je to docela držák!!! :-)) Uveď jiný typ systému, respektive neprůměžného který funguje déle než ten náš osvědčený. Jinak plácáš prázdnou slámu :-) 4) Nesmysl. Lidé jsou a budou stále potřeba, jenom je otázkou jak efektivně a k čemu je využít... Kdyby jsi uvažoval tak jak uvažuješ tak by jsi mohl rovnou celou českou republiku vystřílet, protože nás bezproblémů nahradí stroje a nebo levná pracovní síla z číny... Hovado depopulační... 5) NA VŠ se dnes dostane každej blbec bez přijímacího řízení. Takže ti přeju aby jak jsi se na VŠ dostal, tak aby jsi ji také zdárně i dostudoval... :-))))))
    21.2.2011 15:56 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    1) Matematika zakladni skoly pane. Kdyby fungoval, zadne reformy by nepotreboval.
    2) To je prave nejvetsi pruser vyse zmineneho pristavani. Vsichni chteji vyssi a delsi duchody.
    3) Ve Velke Britanii zkrachoval duchodovy fond po 300 letech. Podle naseho tisku je to dukaz, jak jsou soukrome fondy straslive nestabilni a nebezpecne, takze s blbou stovkou si hrajete na co?
    4) Co sem porad pletete to strileni? V podstate jsme v situaci, kdy zemedelstvi vsechny uzivi a zamestnava 4% populace. Takze casem zustane jenom problem, jak s minimalnimi naklady provest distribuci. Ale to neznamena, ze se nepracujici maji mit jako pracujici. Uz dnes je drtiva vetsina prace naprosto zbytecna a ve statni sprave dokonce kontraproduktivni. Tak mozna skoncime u systemu, kdy bude skutecne pracovat 10% lidi a ostatni se povezou. Ale tech 10% se bude mit proti zbytku kralovsky.
    5) Na vysoke jsem se za sest let naucil, co jsem potreboval, a uz davno delam sockam kasicku.
    21.2.2011 16:06 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    3) Ve Velke Britanii zkrachoval duchodovy fond po 300 letech. Podle naseho tisku je to dukaz, jak jsou soukrome fondy straslive nestabilni a nebezpecne, takze s blbou stovkou si hrajete na co?
    Tak zatímco v Británii lze měřit i na stovky let, u nás se za tu dobu leccos zásadně změnilo přinejmenším šestkrát. Těžko si myslet, že by hypotetický c. k. Pensionskasse Karl IV existoval nějakou významnější dobu.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    21.2.2011 16:13 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Psal jsem uz jinde. Kdyz se podivate, co se delo na nasem uzemi poslednich 150 let, nemuzete kecum o duchodech verit ani slovo.
    22.2.2011 14:47 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    a jakem kecům? Tvejm? :-)) Já jim rozhodně nevěřím... :-)))
    22.2.2011 14:46 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    zase špatně pane! A to proto že nedokážete chápat věci jako celek, což vám bohužel při vašem nízkém inteligenčním koeficientu nedochází. 1) Důchodový systém byl nastaven na stálou produkci dětí, pokud toto zajistíte nemusíte reformovat duchodový systém. žádný důchodový systém nedokáže pokrýt vysoký výkyv populace v systému. 2) Opět se mýlíte. Problém leží v demografickém vývoji v ničem jiném. Je to i oficiální zpráva vlády a všichni experti při reformě duchodů se odvolávají na demografický vývoj. takže nelžete. JU? 3) Víš mě vždicky zajímaly fakta a né žvásty lidí co mají místo mozku kašičku. Takže zkrachoval? Zkrachoval. Fungoval? Nefungoval. Takže tak voe... 4) Tím co tu tvrdíte je v totálním rozporu s rozvojem lidstva. Řeknu ti to takto. vyžší počet ingeneerů dokáže vymyslet rychleji a efektivněji stroj, přičemž ten stroj bude tím levnější když se bude vyrábět v co možná nejvyžších sériích... takže podle tvé zadělané fašistické depopulační politice snížil počet obyvatel, ale zároveň by jsi tím zvýšil cenu svých produktů a zpomalil vývoj lidstva jako takového... Já sice ekonomice nerozumím, ale tento fakt je neoddiskutovatelný... V podstatě prahneš po návratu lidstva k roku 1900 a parním strojům... 5) takže jsi buď vystudoval medicínu, a nebo jsi holt blej když jsi studoval 6 let... :-)))
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 15:25 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Jednou vědci v Japonsku spočítali, že při nejvyšší efektivitě zemědělství by byla Země schopna uživit přes 20 miliard lidí. Takže přelidněnost je relativní, nikoliv absolutní. Není nutné se vracet k roku 1900. Ale má to jeden háček: Co když všichni ti lidé budou chtít žít na úrovni vyspělých zemí, takže: dvě až tři auta v rodině, domek se zahrádkou, hodně jídla, mobily, hifi, televizory. Kolik by se muselo postavit nových dálnic, měst, domů, vyrobit aut . .. a najednou zjišťujeme, že pohodlný život na této planetě je možný jen tehdy, bude-li jen pro někoho .. no nic, jen doplnění úvahy.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    23.2.2011 17:49 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    souhlas, jde o rovnováhu.
    23.2.2011 19:43 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    ježíííímarjááááá. Jistě, když sečtem položky, Ale to neni realita!!!! normálně tří vykřičníky považuji a barbarství, Ale tady na nich trvám!!!!
    Dalibor Smolík avatar 25.2.2011 11:47 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nojo, realita to není. Ale tady se semele mnohem víc nereálných úvah ..Spíš jde o princip posuzování nějakého jevu, než popis dnešní reality.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 15:46 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Zkusenost rika, ze pri pouziti kouzelnych konstant "vek odchodu do duchodu, vyse duchodu" se jinam nez do prdele nedostaneme. Tak jake nastaveni proboha?
    Ten fond zkrachoval. Ale porad fungoval asi 6x dele nez nas v tuto chvili pomalu krachujici prubezny system.
    Co to porad melete nejake fasisticke blaboly o depopulaci? Vam uz vazne hrablo a potrebujete delsi ozdravny pobyt v psychiatricke lecebne.
    Nerozumite ekonomice a spouste dalsich veci. Ale to jste se mel pane na zakladce alespon trochu ucit. Nebo Vas vykopli rovnou do zvlastni?
    23.2.2011 17:49 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Takže ten fond zkrachoval a ty chceš po náš mě abychom zavedli další systém podobný tomu co zkrachoval??? Děkuji nechci. nemám zájem... Co se týká průběžného systému, nevím co proti němu namítáte? Každý důchodový systém je v podstatě průběžnýn, .... JJ ten kdo mě zná, ví moc dobře že jsem socka usilovně se snažící svým mentálním stavem ze sebe udělat zeleninu, to jste trefil!!! :-))))) Ano, vy toužíte po depopulaci z vašich textů to jen srší...
    23.2.2011 20:07 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Tak ja Vam trosku priblizim Vas uzasny prubezny system.
    Bylo nebylo zavedl se duchod. Duchodovy vek se nastavil priblizne na prumerny vek doziti.
    Prumerny vek doziti nam samozrejme casem rostl a kupodivu rychleji nez duchodovy. Takze zacal rust pocet duchodcu. Vsichni chteli do duchodu co nejdriv. A porad chteji. Prognoza je jasna. Duchodcu bude cim dal tim vic. Na duchody si budeme muset pujcit. Z pujcek platit uroky. Duchodcu bude porad pribyvat, pracujicich ubyvat. Uroky budou cim dal vetsi. A nakonec nam to preroste pres hlavu presne jako v Recku.
    To byste mohl pochopit snad i Vy.
    Jediny zpusob, jak udrzet prubezny system je jasny. Rekne se: kazdy pracujici odvede 5% na duchody a nejstarsich 10% obyvatelstva bude pobirat duchod ve vysi poloviny prumerneho platu. Jinak ten money leak nezalepite.
    21.2.2011 16:14 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    ak jsem psal jinde, prvni generace duchodcu si svoje duchody nezaplatila a odstartovala letadlo. To jsou Vasi cerni pasazeri!
    Prvni generace duchodcu pro zmenu platila svym rodicum v postproduktivnim veku primo.
    21.2.2011 17:05 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Negative. Predtim se starali rodice sami o sebe. Viz Svépomocné spolky.Jeste pred tim byly vyminky a podobne zalezitosti.
    Dnes mate novou generaci po triceti letech, driv mivali lide deti uz ve dvaceti, pocty deti a prumerny vek doziti byly taky uplne jinde. Ale v zadnem pripade Vam neuverim, ze deti davaly rodicum od prvniho dne v praci 30% prijmu.
    Rozhodne nic z toho nemeni fakt, ze uz od startu mame sekeru, ktera roste, a jediny konec je krach.
    21.2.2011 15:08 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    nemusejí platit výdaje za svoje děti do 18let, můžou se plně věnovat své kariéře, tím pádem mají větší pravděpodobnost vyžšího výdělku v rámci jejich života.
    Tedy vydělají víc => zaplatí vyšší daně. Tak už to funguje v současnosti, co na tom chcete měnit?
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    21.2.2011 15:24 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    To není vždy pravda, pouze může být. Z čehož vyplývá že když jedna rodina má příjem 30 litrů čistýho a má děti a ta druhá vydělává stejně a nemá děti tak ta druhá je po dobu 18 let v plusu asi 1,5milionu na dítě... S tím že v duchodu dostanou stejně... V tom spočívá ta nerovnováha...
    21.2.2011 15:45 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    A to dítě snad nevydělává?
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    22.2.2011 14:28 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    No když ho živí rodiče tak asi nevydělává, nebo jsi snad už viděl kojence pracovat ty trubko???... S jakým imbecilním materiálem se tu vůbec bavím, to sám nechápu???!!! :-))))
    21.2.2011 16:00 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    No a co to ma spolecneho s duchodem? At maji deti kolik chteji, zaplati na odvodech stejne. A proto maji stejne pravo cerpat.
    22.2.2011 14:25 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Ty jsi totiž pří své dutosti nepochopil základ jakéholi duchodového systému. Každý duchodový systém je založen na to mže bude dostatek lidí kteří budou průběžně platit na ty staré. Každý, každý, každý, ty trubko. Z čehož logicky vyplývá to že když se vykašlem na plození dětí tak ten duchodový systém zkrachuje. A z toho vyplývá také to že ten kdo děti neplodí, nemusí vydávat peníze na výchovu vlastního dítěte do řekněmě 18 let a zároveň nezajistí státu dalích potomků které budou platit na ty impotenty co se nerozmnožily... A z toho vyplývá to že lidé kteří záměrně neplodí děti jsou černými pasažéry sociálních systémů kde pouze využívají důchodový systém ke svému defakto obohacení aniž by připravily to nejdůležitější pro tento systém. HARANTY VOE! TAKŽE OPAKUJI, PŘEMÝŠLEJ ZNOVU A LÉPE! :-)))))
    22.2.2011 14:47 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?

    A z toho vyplývá to že lidé kteří záměrně neplodí děti jsou černými pasažéry sociálních systémů kde pouze využívají důchodový systém ke svému defakto obohacení aniž by připravily to nejdůležitější pro tento systém.

    Tato úvaha není zcela od věci, ale chyby tam jsou. Zaprvé vzniká otázka, co s lidmi, kteří nemohou mít děti ze zdravotních důvodů. Zadruhé je třeba si uvědomit, že bezdětný pracující člověk sice poněkud narušuje systém, ale mnohem horší jsou lidé s mnoha dětmi, kteří celý život nepracovali a tento model od nich přejímá jejich početné potomstvo. Jde o tzv. celoživotní důchodce, kteří ničím nepříspívají a pouze čerpají. To je mnohem horší průšvih.

    22.2.2011 22:17 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    To co bych si představoval jsem ti už popsal. Ale bylo by to hodně tvrdé... Koukni na reakce... Jako z tebe je jasně vidět na co jsi orientovaný, ty jseš xenofob. Což je další forma lidského chování, kdy místo toho aby ses koukal kde unikají peníze ve velkém tak koukáš na pár procent tzv. rasové menšiny která ten systém nepoloží, protože prostě "nemáš cikány rád"... Uniká ti podstata věcí... Jak mi totiž pak vyvrátíš FAKT že v Německu už třetina 50 letých(nebo tak nějak kolem) je bezdětných? Že 3tina obyvatel Německa jsou cikáni? tím ti jednoduše vyvracím nesmysl o nepřizpoůsobivých protože to problém není. Pozvedni hlavu výše aby jsi začal vidět slunce to zaprvé a zadruhé víš co se stane až vyvraždíš všechny cikány které nemáš rád? TY sám o osobě ztratíš smysl své existence protože tvým smyslem je evidentně existence cikánů, jinak by jsi neměl pro co žít... :-))))) Jinak k těm dětem co nemají děti, tak at si adoptujou...
    22.2.2011 22:42 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?

    Uniká ti podstata věcí... Jak mi totiž pak vyvrátíš FAKT že v Německu už třetina 50 letých(nebo tak nějak kolem) je bezdětných?

    Tobě uniká podstata věci. Kdo je pro systém prospěšnější? Pracující bezdětný člověk nebo celoživotní důchodce s početným potomstvem? Jednoznačně pracující bezdětný, protože on v produktivním věku přispívá, i když v důchodu možná vyčerpá o něco víc, než přispěl. Celoživotní důchodce nepřispěje ničím a čerpá celý život, tj. v konečném důsledku je ta bilance o mnoho horší. Jaký je poměr těchto lidí v Německu, to netuším, tak to nemůžu komentovat.

    Pozvedni hlavu výše aby jsi začal vidět slunce to zaprvé a zadruhé víš co se stane až vyvraždíš všechny cikány které nemáš rád?

    Tohle jsou tvoje vymyšlené kecy. Nikdy jsem nepsal o vraždění Cikánů a v tomto konkrétním příspěvku nepadlo ani slovo o Cikánech. Psal jsem jen o lidech, kteří celý život jen čerpají, ale ničím nepřispívají. Zastoupení Romů mezi nimi je jistě velké, ale mezi bílými se vyskytují také.

    TY sám o osobě ztratíš smysl své existence protože tvým smyslem je evidentně existence cikánů, jinak by jsi neměl pro co žít... :-)))))

    Blbost. Co myslíš, že by se stalo, kdyby všichni Romové odešli z ČR a už se nevrátili? Myslíš by lidé např. v Novém Bydžově ztratili smysl života? Tomu sám nevěříš.

    belisarivs avatar 23.2.2011 01:20 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Cisla taky neznam, ale vsadil bych boty, ze celozivotni duchodci jsou v populaci zastoupeni jenom malo.

    Takze clovek, co nema deti spotrebuje jenom o neco vic (dejme tomu) nez odvede, ale kdyz jich bude 10 milionu, bude to horsi problem nez par desitek tisic nejakych celozivotnich duchodcu. Timto nechci obhajovat zahalku. Jenom poukazuju na to, ze v konecnem dusledku to bude velmi pravdepodobne naopak jak pises.
    IRC is just multiplayer notepad.
    23.2.2011 06:45 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?

    Takze clovek, co nema deti spotrebuje jenom o neco vic (dejme tomu) nez odvede, ale kdyz jich bude 10 milionu, bude to horsi problem nez par desitek tisic nejakych celozivotnich duchodcu.

    Jenže 10 milionů bezdětných tady prostě nebude. Také je důležité sledovat dynamiku, celoživotní důchodci se velmi rychle množí a jejich podíl v populaci roste. Celý ten přístup není správný. Např. na vraždu zemře podstatně méně lidí než na nehody a úrazy, nemluvě o nemocech. Přesto to neznamená, že bychom měli snížit tresty za vraždy, protože je to jen marginální problém.

    belisarivs avatar 23.2.2011 09:49 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Jenže 10 milionů bezdětných tady prostě nebude.
    Byla rec o Nemecku. Proto tech 10 milionu. U nas to taky nemusi byt desetitisice tech druhych.
    Také je důležité sledovat dynamiku, celoživotní důchodci se velmi rychle množí a jejich podíl v populaci roste.
    Ja ji nesleduju. Ty mas nejake seriozni informace? Docela by me to zajimalo. Jinak samozrejme, ja neobhajuju benevolenci statu v jejich prospech. Jenom si proste nejsem jist, jestli predstavuji az takove nebezpeci.

    Jinak, docela me prekvapilo, ze jsem nenasel nejake priznivce pro muj navrh aby se vyse duchodu stanovovala rovnez podle poctu ekonomicky aktivnich potomku.
    IRC is just multiplayer notepad.
    23.2.2011 15:36 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Jinak, docela me prekvapilo, ze jsem nenasel nejake priznivce pro muj navrh aby se vyse duchodu stanovovala rovnez podle poctu ekonomicky aktivnich potomku.
    no protože je to blbost, co když budeš mít smůlu a narodí se ti samí kriplíci? - muselo by se brutálně ovyjímkovat ...

    a stejně mi to přijde divný, když jako rodina poctivě vychováme (a budem horkotěžko sponzorovat na studiích atd.) tři děcka(*), tak na tom budem hůř, než nějaká ta továrna na děti, co se o ně vůbec nestará, ale protože jejich děcka na několikátej pokus vylezou základku a pak půjdou někam kopat díry do země, tak se budou považovat za ekonomicky aktivní a továrna se bude mít dobře?

    (*) což teď tuším tak nějak +- vychází pro udržení počtu obyvatel, dvě za sebe a jedno za někoho bezdětnýho
    belisarivs avatar 23.2.2011 17:02 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    no protože je to blbost, co když budeš mít smůlu a narodí se ti samí kriplíci? - muselo by se brutálně ovyjímkovat ...
    To me nenapadlo. Nicmene, jednak je tohle dost minoritni zalezitost, jednak by tech vyjimek nemuzelo byt az tolik. Navic, furu z toho uz nejspis v legislative mame.

    Ad druha pripominka: Neni problem zohlednit prijmy potomku ci dosazene vzdelani.

    Soucasny prubezny system ma ted problemy a za par dekad bude vylozene ve srabu. Takze stojima pred problemem jak 100hoven.

    Reseni vidim 3 + nekolik jejich variant.

    Zvysit odvody, snizit duchody nebo neco udelat s poklesem ekonomicky aktivni populace. Prvni dve nema cenu resit a to treti vidim na tyto moznosti: Posun odchodu do duchodu, propopulacni politika a imigracni politika.

    Imigracni politika je pomerne osemetna vec. Lide jsou xenofobni a i imigranti nejsou vzdy bezproblemovi.

    A co ted? Renoncy jako odstrel duchodcu jsem zavrhnul a nezminuju je.
    IRC is just multiplayer notepad.
    23.2.2011 21:50 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nicmene, jednak je tohle dost minoritni zalezitost,
    což ale neznamená, že se nemusí řešit ...
    jednak by tech vyjimek nemuzelo byt az tolik.
    tím "brutálně" jsem nemyslel ani tak množství, ale problematičnost (zajistit proti zneužití atd.)
    Ad druha pripominka: Neni problem zohlednit prijmy potomku
    jo, takže když potomek bude dělat někde v základním výzkumu, kterej ač důležitej, je obvykle mizerně placenej, tak smůla?
    ci dosazene vzdelani.
    ok, to by vyšachovalo ty "továrny na děti", ale vzhledem k trendu devalvace titulů by to u zbytku populace nebylo zrovna fér
    Soucasny prubezny system ma ted problemy a za par dekad bude vylozene ve srabu. Takze stojima pred problemem jak 100hoven.
    kéž by až za pár dekád ...

    je potřeba něco dělat, a je smutné, že tvůj návrh, který vidím jako velmi problematický, má asi nejkonstruktivnější myšlenku ve srovnání s tím, o čem čtu v novinách
    belisarivs avatar 24.2.2011 22:29 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nicmene, jednak je tohle dost minoritni zalezitost,
    což ale neznamená, že se nemusí řešit ...
    Ale to mas tak u vseho.
    jednak by tech vyjimek nemuzelo byt az tolik.
    tím "brutálně" jsem nemyslel ani tak množství, ale problematičnost (zajistit proti zneužití atd.)
    Viz vyse. Vyjimky mas skoro u vseho protoze proste neni pokazde stejna situace.
    Ad druha pripominka: Neni problem zohlednit prijmy potomku
    jo, takže když potomek bude dělat někde v základním výzkumu, kterej ač důležitej, je obvykle mizerně placenej, tak smůla?
    Pomuze tam dosazene vzdelani ale jinak smula. Svet (bohuzel) neni spravedlivy a kazdy jiny navrh bude mit obdobne problemy a nespravedlivost.
    ci dosazene vzdelani.
    ok, to by vyšachovalo ty "továrny na děti", ale vzhledem k trendu devalvace titulů by to u zbytku populace nebylo zrovna fér
    Paklize nekdo nema deti, ktere budto nemaji pozitivni bilanci se statnimi financemi nebo jim nedopral poradneho vzdelani, tak proste neprivedl na svet potomky, kteri by ho dokazali uzivit a ani se nedokazal zajistit sam. Spodni hranice duchodu by nemusela nutne byt par supu nestacicich na zakladni potreby, ale bud jak bud, na duchod se nekde musi brat penize. A ten obrany bude prave potomek.
    Soucasny prubezny system ma ted problemy a za par dekad bude vylozene ve srabu. Takze stojima pred problemem jak 100hoven.
    kéž by až za pár dekád ...

    je potřeba něco dělat, a je smutné, že tvůj návrh, který vidím jako velmi problematický, má asi nejkonstruktivnější myšlenku ve srovnání s tím, o čem čtu v novinách
    Taky z toho nejsem extra nadsen uz jenom kvuli tomu, ze muze mit clovek smulu na ne moc inteligentni potomky (nicmene, napr. vykopove nebo uklidove prace nemaji kdo vi jake intelektualni pozadavky) nebo rovnou postizene ci spatne ohodnocene (jak jsi zminil), nebo se potomci, na ktere se rodice vykaslali a vykopli je brzo z domu, ale kteri se dokazali ychytit, mohli citit ukrivdeni protoze clovek, ktery jim nic nedal se diky nim ma celkem dobre, ale na druhou stranu by to resilo nekolik problemu. Clovek by nemohl drzkovat, ze ma maly duchod, protoze si to v podstate zavinil sam (az na ty ne moc caste vyjimky), pomohlo by to s propopulacni politikou a nevyvolavalo potrebu imigrace, ktera je z ruznych duvodu problematicka a mozna jeste dalsi veci.
    IRC is just multiplayer notepad.
    21.2.2011 09:55 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Největší nevýhoda spoření na důchod je v tom, že akumulace tak obrovské částky pak přirozeně přitahuje pozornost politiků, kteří se čas od času rozhodnou peníze z fondů vzít a použít ke svým bohulibým účelům. Vzhledem k politické stabilitě zdejšího regionu nepředpokládám, že by se tohle v následujících desítkách let nestalo. Pochopitelně tohle v barevných brožurkách penzijních fondů tak nějak chybí.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    belisarivs avatar 21.2.2011 11:45 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    No, me by zajimalo, jak hodlaji osetrit inflaci.
    IRC is just multiplayer notepad.
    21.2.2011 13:22 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    To zrovna neni moc problem - i velmi konzervativni investice do statnich dluhopisu ma prumerne vyssi vynos nez inflace.
    JiK avatar 21.2.2011 17:20 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Treba do Reckych, ze? Kdyz si je nekoupis, budes nazvat "zlym a odpornym spekulantem, ktery utoci na stabilitu eurozony" a vyjde proti tobe Sakrozi, Merkelova, ten portugalsky komous i belgicky mokry hadr alias prezident EU. A kdyz si je koupis, jsi vycurany spekulant, ktery bude v zajmu stability oholen o 30-50% hodnoty v roce 2012, jak navrhuje Sarkozi, Merkelova, ten portugalsky komous a hrdi rudi Rekove...
    21.2.2011 19:27 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Samozrejme, ze do reckych. Kde jinde sezenete tak nadherne ostrovy, a ve sleve!
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 23:19 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Dneska šikovný člověk může koupit kde co. Buď řecké ostrovy se slevou nebo naše drážní budovy - velmi levně, jen trochu vybydlené :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    23.2.2011 08:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Jenže na to aby mohl koupit, musí někde vzít hotovost. Tak proč nevymyslet skvělé šmečko, kterým donutíme lidi ty peníze někde kumulovat, že?
    21.2.2011 14:06 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    "Proto měli komunisti tak velkou podporu u dělníků a proto také první věc, kterou komunisti zavedli ihned poté co se chopili moci byl - starobní důchod. Už víte kde se vzala ta široká podpora komunistů u starší generace?"
    Tohle je velice dulezita informace. Znamena totiz, ze prvni generace duchodcu si svoje duchody nezaplatila.
    Takze co? Takze nikdo nemuze tvrdit, ze si platil socialni na svuj duchod, protoze jenom preprodaval sekeru dalsi generaci. S tim, ze vsichni samozrejme chteji duchody co nejvyssi a nejdelsi.
    Uz zacinaji soudruzi tusit, proc tudy cesta nevede?
    21.2.2011 15:57 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Takze nikdo nemuze tvrdit, ze si platil socialni na svuj duchod.
    Tak tohle obvykle tvrdí jenom ti, kteří vůbec netuší jak vlastně důchodový systém funguje. Ty peníze se nijak a nikde neakumulují, prostě současní pracující odevzdávají část, z nichž se platí současní důchodci, kteří platili důchodce v době, kdy byli oni sami aktivní, ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    On ale asi narážel na "první generaci". Kdy platili např. ti, kteří šli do důchodu třeba v roce 1945?
    JSEM PRASE A HOVADO.
    21.2.2011 16:01 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Ne "asi narazel", ale jasne to tam napsal. Vulgo plus, Michal minus.
    21.2.2011 16:15 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    On ale asi narážel na "první generaci". Kdy platili např. ti, kteří šli do důchodu třeba v roce 1945?
    Tak tiše předpokládám, že se většina lidí o svoje rodiče starala i před rokem 1945. Takže i před rokem 1945 se aktuální produktivní generace starala o aktuální důchodce (ignorujme fakt, že státní úředníci dostávali důchody již tehdy). Pouze to tehdy nemělo formu sociálního systému.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Jenže v době, kdy se o staré staraly jejich děti (a tak je to podle mě správně), nebylo třeba to starání vyjadřovat penězi.

    Teď se povinně odvádějí peníze. Kdežto tehdy se člověk o rodiče mohl postarat, aniž by někomu něco zvlášť platil - poskytl jim svůj dům, jídlo atd. (Nehledě na to, i teď většina rodin, pokud nejsou vyloženě chudé, pomáhá svým rodičům - materiálně, finančně, službami atd.)

    Srovnáváte nesrovnatelné. Už z podstaty.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    Navíc mohl někdo starý říct, že nic nechce, že si za život vydělal dost. Pokud se dnešní důchodce rozhodne, že nic nechce, přestanou jeho děti platit do systému?
    JSEM PRASE A HOVADO.
    21.2.2011 16:50 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Srovnáváte nesrovnatelné. Už z podstaty.
    Já rozhodně nejsem ten, kdo aplikuje vlastnosti přímé péče a používá je jako argument pro nepřímou, sociální ;-)
    Navíc mohl někdo starý říct, že nic nechce, že si za život vydělal dost. Pokud se dnešní důchodce rozhodne, že nic nechce, přestanou jeho děti platit do systému?
    V přímém systému se staráte pouze o vlastní rodiče a ve druhém případě tato vazba neexistuje.

    Vaše otázky nemají v sociálním důchodovém systému význam - když rodiče zemřou, jejich potomci nebudou osvobozeni od odvodů. Stejně tak se jim nezvýší důchod, pokud se potomstvu zvedne plat, stejně tak se jim důchod valorizuje i přesto, že potomci dostávají stejně, nebo dokonce méně a nebo je vyhodili z práce.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    21.2.2011 16:51 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Já rozhodně nejsem ten, kdo aplikuje vlastnosti přímé péče a používá je jako argument pro nepřímou, sociální ;-)
    Mělo tam být proti, nepřímé ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    21.2.2011 17:20 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Predovšetkým bolo tých starých (najmä v zmysle postihnutých chorobami staroby) málo.Deti rodičov presťahovali do komôrky, keď sn prevzal gazdovstvo a nevesta domácnosť. Taký ten patriarchálny sedliak, ktorý musel uvoľniť miesto gazdu, to niesol ťažko.,,Mladí" zase, že im do všetkého starí kecali.K tomu súrodenecké rozbroje o podiel na gazdovstve.Nedajbože, ak mal starý otec dôchodok z USA či Kanady).A chudobní starci končili v chudobincoch a ako žobráci.A ak aj nie, šetrilo sa neraz na nich. Mäso dostal gazda. Oni len zemiaky:-).
    21.2.2011 18:13 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Vsichni tady maji plna usta reci o tom, jak by jim vyhovoval model, kdy se o rodice staraji jejich deti, ale uz si zrejme neuvedomuji, ze by to nejspis znamenalo, ze by s nimi museli bydlet. Ja myslim, ze by je po zavedeni toho historickeho systemu ty reci rychle presly.
    21.2.2011 18:47 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Jen bych upozornil, že i dnes existuje vyživovací povinnost v rámci rodiny. Tato povinnost jde oběma směry, tj. rodiče mají vyživovací povinnost k dětem a vnoučatům a naopak. Je to neslýchaná drzost, kdy platíme obrovské daně sociálnímu státu a následně stát hledá každou kličku, aby nemusel nic poskytovat.
    21.2.2011 23:11 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Áno, existuje, ale len ak dôchodca nemá životné minimum, čo je naozaj minimum, ktoré stačí tak akurát (a to ešte sotva) na holé živorenie. Ak potomok, ktorý si má tú povinnosť plniť sám soc. odkázaný, pravdepodobne by mu súd určil( tak ako je to u alimentov na deti) len nejakú minimálnu sumu... a zaujímalo by ma, koľko dôchodcov podá návrh na určenie výživného od svojich detí. A tiež by ma zaujímala reakcias tých detí, až ich starí rodičia bnudúsúdnou cestou vymáhať od nich výživné. Životná úroveň detí, na ktoré má povinný platiť výživné by mala zodpovedať jeho úrovni... tzn., ak je zazobaný, tak tie deti by mali mať zaručený vyšší štandard. Ako sa bude páčiť tým zástancom prenesenia zodpovednosti za starých rodičov na rodinu, ak si z ich ušetrených miliónikov tí nepotrební starci budú môcť žiť ako nikdy predtým? .-) Lebo už vidím tie deti, aké budú štedré voči svojim sklerotickým dôchodcom, pobiehajúcim s tými palicami po nákupných centrách s akciovými výpredajmi)).
    22.2.2011 13:29 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Takové situace mohou nastat poměrně snadno. Např. když se nezodpovědný tatík nezatěžuje s papírováním (přihlášení se na pracáku, placení odvodů, atd.), tak mu nevznikne nárok na dávky a na důchod a zaplatí to jeho děti. Nebo si nezodpovědný zletilý syn pořídí dítě, které není schopen živit, protože pobývá ve vězení, odmašťovně nebo podobné instituci. Potom musí vnoučata vyživovat prarodiče, ačkoliv se svým dospělým synem nemají nic společného a nemohou nijak ovlivnit jeho chování.
    22.2.2011 17:53 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    A čo dlhy toho nezodpovedného rodiča na výživnom na deti? Tie sú už asi premlčané... Paradoxne asi práve taký rodič, ktorý sa o svoje deti nestaral bude raz žiadať, aby sa deti či vnuci starali o neho. Rodičia málokedy siahnu po takom kroku, aby žiadal finančnú podporu od svojich detí. Dlho to bývalo práve naopak. Rodičia podporovali ( kým len trochu mohli) svoje deti a pomáhali im. Asi je to aj tým rodičovským pudom.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 17:59 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Rodičia podporovali ( kým len trochu mohli) svoje deti a pomáhali im. Asi je to aj tým rodičovským pudom.
    Tohle bylo běžné za socialismu u nás, avšak ve světě to bylo téměř neznámým pojmem.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 18:20 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    V drsných podmienkach konkurenčných vzťahov sa rodina rozpadá ... a pritom, keď je nejaká skupina v ohrození zvonka, malo by ju to stmeľovať.Vychádza mi to nejako tak, že sa z rodiny v dnešných stresujúcich podmienkach a v tom behu za tých pár rokov ani nestihne vytvoriť tá skupina. Myslím primárna. Je skôr účelová... Citové väzby tenučké.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 18:50 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    V Americe je běžná snaha rodičů, aby se děti co nejdříve osamostatnily a příliš jim nepomáhají (pokud se nestane něco závažného), aby se naučily tvrdě pracovat a obstát. Skleníková ochrana dětí vede do pekel, protože se nebudou umět o sebe postarat.
    Dlužno říci, že v našich podmínkách něco takového možné nebylo. Platy byly nízké a nebyla možnost si přivydělat ani pro schopné jedince.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 19:38 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nijakú skleníkovú ochranu detí neodporúčam. Mám ich dosť a už skoro všetky sa o seba vedia postarať aj popri škole.Len podotýkam, že si viem predstaviť, že rodič( dôchodca) sa rád uskromní, len aby nezaťažoval deti ( i keby mu chceli pomáhať). Naopak to už tak nefunguje.Preto predpoklad, že starostlivosť o starých ľudí by malo prevziať ich potomstvo, pokladám za nereálny.Bude na spoločnosti, čo vymyslí, aby dôchodca neskončil v lepenkovej škatuli na teplovodnej rúre. Každý kto neumrie včas zostarne a bohatstvo sa bude kumulovať v rukách čoraz menšej skupiny ľudí).
    22.2.2011 19:41 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    ešte k americkej výchove... ďakujem pekne... my v školách si tie výchovné výsledky užijeme najviac:)
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 19:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    To rád věřím ... ;-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 09:24 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    V době lovců mamutů se starci zabíjeli, případně snědli. V civilizacích, prakticky všechna etnika, náboženství, zřízení... měla péči o děti a staré jako jeden z pilířů, zásadních zákonů.

    Za zmínku by stál nejen příklad péče o nemocné, staré... za panství Petr Voka z Rožmberka, ale i zvyky cikánů. Celá Asie a dál.

    Teprve v civilizaci, která se z neznámých důvodů (asi pro schopnost výroby nebývale ničivých zbraní a schopnost zamořit jedy a vyplundrovat co se dá bez ohledu na budoucnost) považuje za dokonce nejvyspělejší, začíná být tohle problém a vracíme se zpět k lovcům mamutů.

    Trochu nadsázka, uznávám.
    V době lovců mamutů se starci zabíjeli, případně snědli.
    Jistě to doložíte báječnými důkazy. A tím nemyslím domněnky, které pseudovědátoři pokládají za důkazy, ale SKUTEČNÉ důkazy, Kopčeme.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    22.2.2011 14:33 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Víte co je nadsázka? A chcete jí doložit vědeckým důkazem.

    Wocogou? No Wotohle: Hrdinky socialistické či kapitalistické práce jsou obdivovány, že pokud už se sníží k plození dětí místo kariery, hned po porodu dítě odevzdají. Když už, tak alespoň do školky, kde začíná formování dítěte k obrazu hrdiny současné doby, vtloukání paradigmat a dogmat. Což pokračuje na škole a dál. Místo pro rodinu tady často - nic.

    No a když se pak zjistí, že základní buňka společnosti - tedy rodina, už vlastně není, vazby jsou zpřetrhány (když už vydrží, tak stěhování za prací a další obdivované výdobytky zařídí). A že bez ty rodiny to jde blbě, protože stát si vzal člověka, jeho schopnosti, mozek, duši... ale teď mu ten člověk visí na krku a chce žrát, tak by rád rodinu zase někde vyštrachal. A protože ví jak na to (jako na všechno), tak začne sepisovat vyhlášky, zákony, příkazy... o povinné péči, zodpovědnosti - prostě toho vycucanýho člověka hodí na krk té fiktivní, neb neexistující rodině.

    A když je zle, tak ho i ten stát nakrmí, prostože ví, že na hladový se doplácí. Lepší je je uplatit nějakou sociální dávkou. Když se nesmí dávky ze samopalu.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 11:01 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Trochu nadsázka, uznávám.
    Na tohle téma jsem se bavil s Turky (a také o jejich vesnickém způsobu života). Problém naší civilizace je atomizace společnosti a rodiny. Například v New Yorku žije až 70 % lidí single. (Viz seriál Sex ve městě ..). Tito lidé jsou úžasní, samostatní, nezávislí. Jenže pak příjde stáří a nemá kdo se o ně postarat. Musí to udělat stát a penzijní fondy. Ale i v běžných rodinách žijou starší a mladší odděleně, je to podobné. V tom Turecku žijí celé rodinné klany pohromadě. Snadno jeden zastoupí druhého, starší lidi není problém obhospodařit, pomoci jim. A nepotřebují k tomu ani stát, ani fondy. Částečně to takhle fungovalo i u nás v 19. století. Dnes je situace úplně jiná.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Viz seriál Sex ve městě ..
    To je teda berná mince. Seriál o třech nebo čtyřech vysloužilých kurvách, které se chovají jako teplouši. Myslel jsem, že na tuhle sračku věří jen labilní ženské, ale vy, pane Smolíku... :-O
    Částečně to takhle fungovalo i u nás v 19. století.
    Na vesnicích i ve 20. Až po první válce se to začalo rozpadat a záměrně to zruinovali až komunističtí soudruzi.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 11:59 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Ten seriál je o životním stylu, ne o nějakých konkrétních postavách. Jestli znáte poměry v New Yorku, pochopíte, že je to sice trochu nadsázka, ale v podstatě to odpovídá realitě. Aspoň co do počtu singles. New York je tak trochu "předvoj" civilizačních trendů, nicméně je to podobné všude.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Poměry v NY neznám a "singles" tam může být třeba 99 %. Každopádně - ten seriál nemá odpovídat realitě, ten má odpovídat představám o realitě. Dost pošahaným představám.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 13:18 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    ten má odpovídat představám o realitě. Dost pošahaným představám.
    Já to nerozporuji. Jen tvrdím, že určité procento lidí zajímá styl života "kariéra - výdělek - zábava", do čehož rodina a pořizování dětí moc nezapadají. Nehodnotím, jestli je to špatně nebo dobře. Ti lidé jednou zestárnou, až nebudou atraktivní tak budou opuštěni. Očekávají pak pomoc od státu, protože nikoho nemají. To, co popisuji je určitá krajnost (pro názornost). Ale ten trend je jednoznačně takový.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 13:22 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Očekávají, že jim stát dá peníze, nebo důstojnost, nebo potřebnost? Co vlastně očekávají?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Ano, určité procento ano. A teď bychom se mohli přít o to, jaké to procento vlastně ve skutečnosti je. ;) Nicméně snad ve všech těch několika dílech Sexu ve městě, co jsem zhlédl, se rodina řešila. Samozřejmě trochu jiným způsobem, než ji řeší normální lidé (např. touha vzít si bohatého žida tolerujícího, že manželka je kurva). :))

    (Dokonce mám i matný dojem, že jedna z těch žen i porodila. Pokud jo, tak to byla ta hrozná zrzka.)
    JSEM PRASE A HOVADO.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 14:11 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nechci se mýlit, ale ty dámy měly "své" zaměstnání a poměrně dobré postavení (jedna z nich je návrhářka nebo co ..) - rozhodně nejde o spodinu ani o klasické "lepší" kurtizány.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 16:15 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Seriály neodpovídají realitě. Seriály vytváří umělou realitu s kterou se pak lidé identifikují.

    Do jisté míry, jistě se vytvalým sledováním Sandokana nestanete pirátem, ani Major Zeman nezvýšil zájem o službu v SNB. Spíš jde o přijímání hodnot, normality...
    Neříkám, že seriály mají odpovídat realitě. Pouze varuji před představou, že ty jmenované realitě odpovídají.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    22.2.2011 18:06 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    V tom se shodnem.
    22.2.2011 12:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Na vesnicích i ve 20. Až po první válce se to začalo rozpadat a záměrně to zruinovali až komunističtí soudruzi.
    Doporučoval bych vrátit se ke klasické literatuře kde se píše o poměrech na venkově. Myslím že byste pak náš současný důchodový systém - přes veškeré jeho nedostatky - ještě bránili zuby nehty.
    Jak to souvisí?
    JSEM PRASE A HOVADO.
    22.2.2011 13:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Že to ani zdaleka nefungovalo, tak jak si naivně mnozí myslí. V soudních spisech existuje řada záznamů o sporech mezi výminkáři a jejich potomky a to ani nemluvě o těch které podchycené nejsou. Znáte ze školy Nerudovu básničku Dědova mísa?
    Jak to souvisí?
    JSEM PRASE A HOVADO.
    22.2.2011 14:37 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Představte si, že někdo by rekonstruoval život průměrného současného člověka podle současného umění a současných soudních záznamů.
    22.2.2011 16:44 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    to je znama vec, kdyby nejaka civilizace ted pristala na zemi nekde v zapadnim svete, tak by zjistili podle medii, ze nejdulezizejsi je pro cloveka, aby mel denne 7 orgasmu.
    22.2.2011 16:57 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Tak to nám křivdíte! Ještě jsou tady hodnoty pro které bijí naše srdce! Třeba jestli se někdo trefí merunou či kusem gumy do brány! Silikonová prsa a Silicon Valley! A krom sexuálních výkonů i výkon motoru v přemísťovači těla po planetě.
    22.2.2011 17:57 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    To nebolo komunistami, ale tým, čomu hovoríme ,,spoločenský pokrok"... zmenil sa spôsob života a tie zmeny jednoducho poznamenali štruktúru rodiny. Na dedinu a zvlášť slovenskú došli s oneskorením, takže ja si ešte z detstva na tú viacgeneračnú dobre pamätám. Ale už to pravda nie je ani tam.
    To nebolo komunistami, ale tým, čomu hovoríme ,,spoločenský pokrok"
    A co takhle komunistické "pokrokové socialistické zřízení"? :)
    zmenil sa spôsob života a tie zmeny jednoducho poznamenali štruktúru rodiny
    První světovou válku jsem již zmiňoval.
    Na dedinu a zvlášť slovenskú došli s oneskorením, takže ja si ešte z detstva na tú viacgeneračnú dobre pamätám. Ale už to pravda nie je ani tam.
    Vždyť přesně tohle jsem říkal...
    JSEM PRASE A HOVADO.
    22.2.2011 18:40 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    tak som to zle pochopila.-)...

    Ako ste mysleli : A co takhle komunistické "pokrokové socialistické zřízení"? ... že vydávam tzv, socializmus( ktorý tu mimochodom vôbec nebol) za pokrokový sám o sebe ? ... Nie, ale nemožno poprieť, že socializmus nesocializmus, nevyhli sme sa všeobecnému ,,pokroku"... industrializácii, urbanizácii a jej dôsledkom... tak som to myslela ja. Bolo to tak rýchle, že to tú pôvodnú rodinu rozbilo a preto v nových podmienkach nemožno predpokladať, že bude fungovať akási rodinná solidarita so starými ľuďmi. V čom sa s vaším názorom asi nerozchádzam.
    22.2.2011 19:21 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Myslim, ze pointa byla, ze v New Yorku je 2/3 lidi singles. A to je skutecne pravda, serial neserial. (Je to tam zajimave - lide, i mlade slecny, se tam radi seznamuji.) Ja jsem za dnesni socialni system rad. Mlada generace by si mela uvedomit, ze v tom, co prichystaji duchodcum dneska, nakonec skonci. Navrat ke staremu systemu vicegeneracnich rodin bych si rozhodne nepral - to je totiz mnohem vetsi nesvoboda nez platit statu 20%. A nakonec, nesouhlasim s tim, ze lovci mamutu (a jine primitivni narody) zabijeli stare lidi. Myslim, ze se k nim chovali naopak celkem slusne. (I kdyz to mozna Dag myslel ironicky - u nej nikdy clovek nevi.)
    22.2.2011 20:17 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    No, myslel jsem to tak, že kdysi pradávno se s nemohoucími moc namazali, pokud byl hlad, slabí měli nejspíš smůlu. I když péče o nemohoucí se objevuje dokonce ve smečkách "nelidských" savců. Na druhé straně jsem sám viděl takovou přilikvidaci "důchodců" s jejich souhlasem v jedné velmi chudé zemi.

    Jinak to je silná ironie, nebo spíš sebeironie, mám k všem těm prapředkům velkou úctu a tak trochu se s nimi ztotožňuji. :)

    Myslel jsem to ještě tak, že s růstem nasycenosti a kulturnosti ohledy na druhé vzrůstaly. Dnes klesají - Brave New World je obrazem kam směřujeme. Se všim všudy, včetně toho, že ti lidé v tom krásném světě byli spokojení. Já jsem ale spíš ten indián, naštěstí už starý.

    Míra nesvobody je spíš míra zvyku. Jsme omezeni tam či onde, ale nevnímáme to. Je to svět který jsme přijali.
    22.2.2011 20:44 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Viz o kousek níže, debata o likvidaci nepohodlných příbuzných v naši civilizaci.
    23.2.2011 08:56 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Představa že bydlím se všemi příbuznými byla dlouhou dobu můj zlý sen, noční můra. Jenže pak jsem se musel přestěhovat k rodičům když byli nemocní, s manželkou jsem se vídal o víkendech a spal na palandě, ač jinde měl byt. Teď jezdíme přes půl Prahy pohlídat dceři dítě. Na jednu stranu, by možnost postarat se o nemocné, pohlídat děti... bez složitých logistických operací by mi dala mnoho svobody, času... Třeba bych toho využil k tomu, abych z té rodiny alespoň na chvíli vypadl, ale něco za něco.

    K tomu přistupuje "téma doby". Samota. Lidé žijí obklopení davem, stále se potkávají a baví, ale nakonec vám leží na rameni a pláčou že nemají si s kým popovídat, vrátí se domů a tak zoufale hladají někoho na Facebooku... To nebylo, i když si lezli na nervy. Ale špatná společnost se snáší (většinou lidí) lépe než samota, probatum est, viz věznice.
    23.2.2011 18:26 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?

    Som v štádiu,keď začínam pozorovať generáciu, ktorá už odišla do dôchodku.Nie sú ešte kmeti, ale už hrajú v predĺžení)).Vidím, ako sa radostne zvítajú na ulici a ako dlho a srdečne sa rozprávajú... už len preto, že sú to stále vzácnejšie stretnutia a známe tváre vídajú čoraz zriedkavejšie.Spájajú ich spoločné spomienky na svet, ktorý bol vtedy.Tento im je čoraz vzdialenejší a asi už pociťujú, že sa ocitajú na okraji jeho záujmu.Všelijako sa bránia-klub dôchodcov každú chvíľu poriada nejaké akcie),od turistiky po plesy, aj keď si niektorí vzájomne možno i liezli kedysi na nervy.Potom je tu ešte možnosť dívať sa na ulicu spoza záclony... dosť typický smutný obraz dôchodcu.Izolácia je veľký trest.Niekedy je z tých reakcií mladých, ktorým sa zdá ešte čas nekonečne dlhý cítiť, že ten obraz nijako nespájajú so sebou a voči tým starým ľuďom pri mraziacich boxoch s akciovými potravinami sú celkom necitliví... ako keby to boli tiež len mrazené kurčatá.Ale až... budú vedieť už)).

    22.2.2011 15:00 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    V tom Turecku žijí celé rodinné klany pohromadě. Snadno jeden zastoupí druhého, starší lidi není problém obhospodařit, pomoci jim. A nepotřebují k tomu ani stát, ani fondy.
    A pak přijde banda ekonomů (nic ve zlém :-)) a začnou mluvit o nízké mobilitě pracovní síly a podobné chytrosti. Mimochodem, rozdíly mezi typy rodin popisuje Hajnalova linie.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    22.2.2011 15:11 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    A pak přijde banda ekonomů (nic ve zlém ) a začnou mluvit o nízké mobilitě pracovní síly a podobné chytrosti.

    Ba ba... nalákáme je někam do měst, nebo rovnou do středoevropska, aby na nás dělali. Jenže co pak s nima? Jak je zase vrátit do Turecka a do té rodiny, když už se nám nehodí? Hmmmm....
    22.2.2011 22:09 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nevím, jestli tu tureckou vesnickou mezigenerační idylku jen nemalujeme. Jestli ono to v praxi nevypadá tak, že se v jednom domě (nebo spíš chatrči) tlačí pohromadě několik generací (plus nějaké to domácí zvířectvo), pro vodu se chodí do studny a na záchod do kadibudky nebo na hnůj. Proti tomu je 1+1 v paneláku luxus.
    22.2.2011 22:30 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Já také nevim, já tam nebyl. Ale jde také o to, jak posuzujete míru idiličnosti. Když jsem kdysi pobýval v jedné velmi chudé zemi, kde splachovací wc myslím nebylo nikde, zaujala mne jedna věc. Rozesmátý xichty a to že si při práci zpívali.

    Ovšem, když uviděli naše možnosti, náš životní standard, chtěli také.

    Takže budou v hluboké nasra... makat ve fabrice, vydělávat na vodu do splachovadel, pak na lesní vůni na hajzlík, na pračky, myčky... Začnou stavět pyramidu růstu a spotřeby na které vydělá pár lidí, ale i oni si pomůžou, ovšem jen do bodu, kdy se růst zastaví. Pak bude vydělávat už jen zase těch pár lidí, další se budou držet a vzývat reformy a většina půjde dolů. A jako štěstí a neštěstí nevnímáme jakýsi objektivní stav, ale změnu stavu.

    Ona "velká rodina" ale není návod na idilku, je to jen systém, která po staletí fungoval. Možná často hrůzně, ale fungoval. Převzetí funkcí rodiny státem se hroutí po pár desítkách let.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 23:17 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Určitě to žádná idylka není, jejich životní úroveň je nižší, než naše. Ty vesnické domy nejsou malé, ale žije v nich dost lidí. Takže si navzájem pomohou, nikdo netrpí samotou, ale standard má k našemu daleko.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 17:25 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    U Inuitov starci, keď bolo málo potravy, odišli do fujavice a už sa nikdy nevrátili.Dali tak šancu na prežitie novej generácii. No, možno s novými podmienkami vzniknú aj nové zvyky.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 17:45 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nestrašte! Už jdu ... :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 17:59 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Má prísť doba ľadová.-), takže máme šancu, že niekde dôstojne zamrzneme.
    22.2.2011 18:42 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    To už přeci máme - LDN například.
    22.2.2011 20:10 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    hm... ano... počula som od známej, inak lekárky( nepracovala na tom oddelení) ... ako sa nechajú starí ľudia nahí pri otvorenom okne pri nízkych teplotách... nemusia sa tak často prebaľovať a celkovo to skráti utrpenie personálu
    22.2.2011 20:42 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    No vidíte. O tom že existují domovy důchodců s šíleným režimem, LDN s likvidačním... to se vcelku všeobecně ví. A nikomu to nijak nevadí, nikdo to nepovažuje za nějak "trefe". Kdežto nad eskymákem, co pošle dědu na mráz bychom se pohoršili, nebo tu praktiku popřeli.

    My jen pojevy totality, nelidskosti nevidíme, nechceme vidět a přijali jsme je.

    Kdybych poslal tátu na mráz aby zmrzl, tak mi zavřou, odsoudí, budu za zrůdu. Kdybych nechal před lety tátu odvézt na LDN, tak tam za pár týdnů zemře. A nijak příjemně (to bylo jasné jak i v nemocnici chřadne). Ale nikdo by mi neřekl ani popel, vše by bylo ok.
    22.2.2011 22:44 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Lenže tí Inuiti nikoho nikam neposlali... tí starí ľudia sa zobrali sami ... a šli... tak ako matka obetovala svoj život pre dieťa... keď nebolo čo jesť, otvorila si žilu a dala mu piť vlastnú krv! Nevravím, že v civilizovanej západnej spoločnosti deti krv rodičom nepijú ... tak, ako sa nedá poprieť... ale nedobrovoľná ... hybernácia deduškov a babičiek)
    22.2.2011 13:10 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Přemýšlím, jestli je možné vymyslet takový důchodový systém, který všechny plně uspokojí a bude se jim zdát spravedlivý. Jestli je možné vymyslet životní scénář, který bude přijatelný pro všechny. Těžko. Všechny náboženské systémy a etické systémy, nabádaly lidstvo k tomu se starat o staré a nemocné. Nabádaly a nabádají je z toho důvodu, že splečnost to vnímá jako problém. Kdyby nebyl, nehovořilo by se o tom a nikdo by po tom nevolal.

    To že je dost lidí, kteří se cítí chudí, odstrčení, opuštění, je fakt. Otázkou je, jestli lze řešit chudobu všech aby se necítili chudí? Jestli lze zařídit aby se lidé ve stáří cítili potřební. Kdo by to měl udělat? Lidé jako kolem takoví, nebo instituce, nebo kdo? Lze to nařídit? Těžko. Lze odstranit chudobu? A co je vlastně chudoba?

    Jsou děti, teré se o své rodiče starají. Jsou děti, které své rodiče vykořistují, jsou děti, které se o své rodiče nezajímají a nestarají. Stát vyplácí peníze, které vybere. Má jich vybrat víc, má říci že se musíme starat, má stát za povinnost odstraňovat rizika života? Pokud ano kolik rizika má dopustit, kolik peněz vyplácet aby to bylo spravedlivé, podle zásluh? nebo podle potřeb jednotlivce, nebo podle počtu odvedených peněz do systému? Existují na všechny tyhle otázky a skutečnosti odpovědi a řešení? Pochybuji.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    22.2.2011 13:16 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    K zavedení důchodů pro všechny měli komunisté dobrý důvod. A ani jejich největší odpůrci se neodvažovali tento krok odsuzovat, protože i oni na něj časem zůstali odkázáni.

    Ano, můžeme polemizovat, zda by tak tomu bylo, kdyby je komunisti neobrali o majetek, ovšem pokud by se tak nestalo tak by naopak třel nejspíš nouzi s bídou ten většinový zbytek. Tak, jak tomu bude po této slavné důchodové reformě.
    3.3.2011 23:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    +1. Vidaho, kvalitní příspěvek od JJ... Jen tak dál...
    22.2.2011 13:15 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Co to znamená: "Důstojné stáří?" Co si kdo pod tím představuje?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    22.2.2011 13:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Pro mne osobně to znamená..
    • mít dost prostředků abych nemusel u někoho žebrat, abych se mohl najíst
    • mít dost prostředků na to, abych si mohl zaplatit zdravotní péči
    • mít dost prostředků na to, abych nemusel spát někde v kanále v kartonových krabicích
    • mít dost prostředků na to, abych nemusel chodit v obnošených hadrech a mohl si finančně dovolit alespoň základní hygienu - vyprat prádlo, vykoupat se, oholit.
    22.2.2011 13:24 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Tohle většina dnešních důchodců má. Má i víc. Přesto jsou nespokojení. Co s tím? :-) Mimochodem, mě už šedesát bylo. A blíží se můj čas do důchodu.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    22.2.2011 19:24 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Jste si jisty, ze jsou tak nespokojeni kvuli vysi sveho duchodu? Nebo jim vadi, ze jim nekdo z ceny elektriny a plynu sebere 30%, aby se z toho zaplatila hezka saka a kravaty pro cleny dozorcich rad?

    Vam mozna smysl pro spravedlnost chybi. Ale dost lidem ne. A proto jsou nespokojeni.
    Co jsou obnošené hadry?
    JSEM PRASE A HOVADO.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 13:30 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Přesně tohle jsem se v nějakém blogu snažil vysvětlit v souvislosti se sociální záchrannou sítí, která může být jen taková, jaká je ekonomika celé země. Důstojné stáří v Rumunsku vypadá jinak, než důstojné stáří v Německu.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    S tím souhlasím. Jen bych dodal, že ta záchranná síť by měla zachraňovat jen ty, co opravdu zachránit nutně potřebují.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    22.2.2011 13:38 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Kteří to jsou co nutně zachránit potřebují? Všichni, co nemají vlastní dům, nebo bydlí v pronajatém bytě, nebo ti co celý život nepracovali, a dožili se stáří a nemají kde bydlet? Kdo je ten potřebný?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dobrá otázka.

    Zkusím to říct jinak: existence té záchranné sítě neznamená, že někdo do ní hned skočí ze skály.

    Domnívám se, že stát by měl ideálně zajišťovat nejnižší možný důchod takový, aby někdo vyloženě nestrádal na ulici. Tento státní důchod by samozřejmě svou výší neumožňoval jezdit si po dovolených, ale umožňoval by přežít v podmínkách hodných člověka, byť chudého (samozřejmě - někdo ten důchod může prochlastat a stejně skončit na ulici, ale to asi ani nelze zakázat). Kdo by měl zájem v důchodu "užívat si", ten by si na to naspořil způsobem, jaký by mu vyhovoval. Nebo nenaspořil - věc každého.

    Co se týče státního (starobního) důchodu, domnívám se, že by jej měly platit především děti rodičům, tj. měl by zůstávat v rodině. Stát by toto kontroloval a sám zajišťoval jen důchody tam, kde není možné provedení předchozího případu, tj. ve výjimečných případech (např. pokud rodič dítě hned po narození odložil).
    JSEM PRASE A HOVADO.
    22.2.2011 13:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Řekl bych, že tady dochází k matení pojmů. Starobní důchod, to je příjem člověka který by už neměl (z nejrůznějších důvodů) pracovat - nestačí fyzicky, mentálně či kvalifikací.

    Záchranná síť je určena pro ty, co schopnost o sebe starat nemají vůbec. Pro ty jsou určená jiná zařízení, která si z toho jejich důchodu za své služby příslušnou část ponechávají.

    Rozhodně nelze vyplácení starobního důchodu zaměňovat s vyplácením sociálních dávek. Chápu snahu eliminovat z tohoto systému ty co do něj neodvedli ani korunu, ovšem proč by měli být stejným metrem postiženi ti co do něj peníze odváděli ovšem jejich mzda byla nízká.

    Všichni ti co sobecky myslí jen na sebe a myslí si, že je lepší si pouze na stáří naškudlit by si měli uvědomit, že ti lidé co pobírají ten důchod kdysi neodváděli jenom peníze na důchody svých rodičů, ale také na budoucí vzdělání těchto sobečků, kteří díky těmto penězům dostali vůbec možnost vystudovat.

    Vezměte si kdo má v současné době nejvyšší důchody - vysloužilí politici, bývalé nomenklaturní kádry, bývalé gumy, policajti a soudci. Ano, tito lidé sice odváděli nejvíc, protože měli nejvyšší platy. Ale produkovali také nějaké hodnoty, o kterých tu také někdo mluvil? Je to fér aby i v důchodu, na který žádný smluvní plat není a kvalifikaci nevyžaduje, měli mít více než ostatní? Podle mě ne.

    Tito lidé měli totiž díky svým platům dost času a možností se materiálně zajistit, natolik aby se i v tom důchodu měli lépe.
    22.2.2011 14:07 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Já vám rozumím. Bojíte se budoucnosti. Je neznámá a nevíte co od ní čekat. Ale to neví nikdy nikdo. Prostě čekat spravedlnost je moc velké riziko. Lepší je udělat něco abych na spravedlnost druhých byl odkázaný co nejméně.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    22.2.2011 14:35 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Ne. Nerozumíte. O svou budoucnost totiž strach nemám. Mnohem víc mi leží na srdci, jak a za co budou žít lidé, co odcházejí do důchodu teď. Nejsem spasitel, abych nakrmil davy jedním bochníkem chleba, ale vím že sociálně spravedlivý systém musí být vždy založen na obecné solidaritě, byť vynucené a ne na bedrech a sebeuvědomnění jednotlivců.
    22.2.2011 15:42 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Sociálně spravedlivý systém. Hmmm, no jeden pamatuji, rozhodně se v něm neměli důchodci tak jak se mají dnes.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 18:09 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Nejsem spasitel, abych nakrmil davy jedním bochníkem chleba
    No právě! V tom je ten problém. Spasitelem nejsme nikdo. Proto je možné rozdělit pouze to, co se vytvoří. Absolutní spravedlnost neexistuje. Je sice možné, aby estébáci nedostávali velké penze, aby bylo lidem, kteří se zasloužili o svobodu přidalo, ale to je tak všechno. Jako živnostník odvádím pojištění. Pokud v posledním období před penzí nebudu mít zakázky, nebudou odvody, nebude penze .. A co je mi platné, že jsem celý život pilně pracoval. Tak už to chodí. Proto je třeba se nějak postarat ... je to tvrdé, ale nic jiného prostě neplatí.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 14:14 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Řekl bych, že tady dochází k matení pojmů.
    Ufff .. to bych nerad. Samozřejmě starobní důchod není sociální síť v pravém slova smyslu. Jeho výše a komu má být vyplácen je pochopitelně složitá otázka (viz bývalí příslušníci STB ..;-))
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 18:13 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    pán Smolík, stačí vyjsť z oficiálnej definície chudoby:

    Absolútna chudoba – je spojená s určitým fyziologickým prahom pod ktorým rozumieme napr. potrava, ošatenie, bývanie.

    Relatívna chudoba – je spojená s priemernou životnou úrovňou obyvateľstva danej krajiny, ku ktorej chudobní nemajú prístup. Týka sa životného štýlu danej spoločnosti. Je spojená so vzdelaním, s kvalifikáciou, s rodinným zázemím, využívaním voľného času a pod.

    A potom máme ešte každý aj individuálny pojem chudoby. Niekto je skromnejší, niekto zas rozmaznanejší. U nás je samozrejme chudoba len realtívna, ale pschicky na ľudí pôsobí asi horšie, ako chudoba tých absolútne chudobných, ktorí sa dokážu tešiť z úplných maličkostí.To už my nevieme.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 18:18 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Tak tomu zcela rozumím, mně šlo spíš o stanovení podmínek pro onu pověstnou "záchrannou síť", tj. sociální dávky, různé příspěvky (např. pro rodiny, pečující o postižené dítě), prostě pro lidi, kteří se objektivně nemohou efektivně zapojit do výdělečného procesu. Dále je tu otázka nezaviněné nezaměstnanosti. To není totéž, jako pojem chudoby, i když se může problematika od ní odvíjet.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 19:02 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?

    No, ja by som povedala, že treba posilniť soc. pomoc rodinám, kde si z ozajstných objektívnych príčin nemôžu pomôcť sami( postihnutie dieťaťa, rodiča, zohľadniť nezamestnanosť v regióne a podporiť rodičov, ktorí majú ešte nedospelé deti , aby nemuseli odísť za prácou a nechať deti v puberte doma pod ,,dohľadom" príbuzných, ale fakticky samotné, ako sa to deje). Ďalej by som úplne zmenila systém soc. pomoci tzv. neprispôsobivým, ktorí tie peniaze aj tak nepoužívajú pre rodinu a deti.Toto je jedno z riešení:aha ... v kombinácii s opatrením, že by neprispôsobiví( blbé slovo) nedostali do rúk hotovosť a zároveň by dostávali ,,prídel" v krátkych časových intervaloch. U nás sa to ,,pilotne" zavádza, ale samo osebe to nepostačí, tam som stále za tie reintegračné centrá v chudobou a jej následkami postihnutých oblastiach.

    22.2.2011 14:03 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Do demografického vývoje je třeba zabudovat toto:

    1) Jíme horší potraviny s více chemie – sníží to časem průměrný věk lidí.

    2) To, že spousta lidí musí pracovat daleko více, než kdysi – často od nevidím do nevidím – to se také na věku dožití podepíše.

    Nevěřím, že demografický vývoj a čiperní senioři budou dále realitou.

    Daleko větší průšvih bude multikulti a mohutná nekritická podpora imigrace z afrických a asijských zemí, jakožto i balkánu. Nejen pro důchodový systém.
    1) Jíme horší potraviny s více chemie – sníží to časem průměrný věk lidí.
    Zatím se tak nicméně neděje.
    2) To, že spousta lidí musí pracovat daleko více, než kdysi – často od nevidím do nevidím – to se také na věku dožití podepíše.
    Nedomnívám se, že se obecně pracuje více.
    Daleko větší průšvih bude multikulti a mohutná nekritická podpora imigrace z afrických a asijských zemí, jakožto i balkánu. Nejen pro důchodový systém.
    Normální lidé udělají všechno pro to, aby chátra zůstala co nejdál.
    JSEM PRASE A HOVADO.
    22.2.2011 18:52 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    1) Jíme horší potraviny s více chemie – sníží to časem průměrný věk lidí.
    Nepravda.
    2) To, že spousta lidí musí pracovat daleko více, než kdysi – často od nevidím do nevidím – to se také na věku dožití podepíše.
    Nepravda.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 19:04 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Ohledně těch potravin: rozhodně roste množství a četnost nových nemocí, přestože ty "staré" se daří léčit. Jsou to různé alergie a snížená imunita, což je způsobeno (mimo jiné) také skladbou potravin. Mrkev, vypěstovaná počátkem 20. století není táž, jakou jíme dnes. Faktem je, že lidé žijí déle.
    Dnes se nepracuje více, ale efektivněji. Řada lidí pracuje střídavě z domova a z práce, stírá se doba mezi "volnem" a "pracovní dobou", práce prorůstá do volného času a obráceně. Neplatí to u všech, ale doby, kdy stovky úředníků v podnicích se hrnulo do brány podniku v 7.00 a odpíchlo si, jsou pryč. I když to tak v řadě úřadů existuje nadále.
    Co se však podepíše na zdraví a věku je stres, který je všudypřítomný. Strach z konkurence, z nezaměstnanosti, z výkonnějšího kolegy, z dalších věcí.
    Pokud to shrneme, dnešní život je v mnohém pohlednější a příjemnější, než byl kdykoliv předtím. Mohu srovnat s dobou mého mládí. Má ale své stinné stránky.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.2.2011 20:07 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    Já to zopakuji, znám rodiny, kde jsou takové vztahy, že se člověk diví, jestli skutečně žije v jednadvacátém století. Lidé jsou zaměstnaní, mají shon a přesto mají čas na sebe. není to o době, ale o lidech a ochotě hledat tu cestu.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 22.2.2011 21:11 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Důstojné stáří?
    přesto mají čas na sebe. není to o době, ale o lidech a ochotě hledat tu cestu.
    Ano - a o toleranci, chápání problémů toho druhého. Je to tak.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.