abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 751 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků

    12.7.2020 19:10 | Přečteno: 2874× | To jsem vážně jediný? | Výběrový blog | poslední úprava: 12.7.2020 19:23

    Pamětníci si možná vzpomenou, že jsem tu před dvěma lety publikoval ukázkovou šablonu, kterou si můžete na stránkách vaší instance MediaWiki vynutit responzivní rozvržení stránek. Od té doby uplynul již nějaký čas a protože moje nároky mezi tím stouply, bylo nutné to udělat znovu a lépe. Zjistil jsem totiž, že standardní MediaWiki nepočítá s tím, že byste chtěli z uploadovaného obrázku udělat výřez.

    Úvodem si nemohu odpustit následující poznámku.

    Jelikož se loni konal WikimediaHackaton 2019 v Praze, měl jsem možnost osobně poznat řadu lidí co se kolem Wikipedie a příbuzných projektů u nás točí. Pomohli mi vyřešit vleklý problém a mě je velmi líto, že pro širokou paletu mých zájmů mohu MediaWiki věnovat tak málo času. Po pravdě se v ní šťourám, jen když potřebuji něco vyřešit a vlastně nebýt Nicolase, byla by na okraji mého zájmu i loni.

    Zmiňuji se o tom proto, že to byla také příležitost nakouknout pod pokličku vývoje MediaWiki, který teda z mého pohledu moc šťastný není. Z generačního hlediska jsem tam působil jako živá fosilie. Ne snad proto, že bych byl nejstarším účastníkem. Ale tak dlouho jako já, se ze zúčastněných kolem MediaWiki netočil snad nikdo. A to se bohužel odráží i na vývoji MediaWiki.

    I když je to jednoduché, nezasvěcenému může přijít rozvrstvení komunity kolem MediaWiki složité jak žebř. Abyste tomu lépe porozuměli, pokusím se ji rozdělit na následující skupiny:

    Bohužel to vše provází neskutečná byrokracie, která ovlivňuje i vývoj. A loni jsem nabyl dojmu, že silně negativně.

    Prgání v MediaWiki

    Za vznikem MediaWiki stál geniální koncept – vývojáři tvoří engine a uživatelé obsah. A těm zpočátku stačila jednoduchá "kouzelná slůvka", která umožnila do stránek vkládat dynamický obsah. Jenže situace se začala komplikovat s tím, jak začaly stoupat nároky na multimediální obsah, webový ksicht, atp.

    Pokud si engine programujete sami, není problém si doprgat vše co potřebujete. Ovšem pokud jste uživatel, musíte o to požádat některého z programátorů enginu a ten, pak musí (v případě MediaWiki) za vás absolvovat byrokratické kolečko, aby vůbec mohl to co chcete do něj implementovat. Samotné prgání je proti tomu sranda.

    Doba, kdy si takový engine dokázal naprgat každý, je už dávno pryč. Vzhledem k tomu, že jsem s kamarádem něco takového před patnácti lety dělal, vím co to obnáší. Škoda. Kdyby se byl tehdy neuchrtil, skončily by dnešní populární sračky jako např. Wordpress, Drupal, Moodle, aj. nejspíš v propadlišti času, protože naše implementace byla mnohem pružnější a obsahovala funkcionality, ke kterým se ty zmíněné dopachtily až s několikaletým zpožděním.

    Tak jako náš engine i MediaWiki umožňuje, mimo hlavní engine, používat modulární rozšíření, a to je cesta jak si něco naprgat podle potřeby a byrokracii pak nechat na jiných. Pokud chce někdo rozšíření používat, je to čistě na něm. A nic mu nebrání udělat jiné. Bohužel tuhle svobodu volby však mají pouze provozovatelé, a ti se v případě MediaWiki z nejrůznějších důvodů některá rozšíření nasadit báli. Některá lze totiž zneužít k přetěžování serveru, jiná zas mohou při špatně ošetřených právech vést ke kompromitaci dat a u některých vůbec nepochopili k čemu vlastně jsou.

    Jenže uživatelé jejich obavy nesdíleli a jejich nespokojenost vedla ke vzniku rozšíření, které umožnily chybějící funkcionality prgat na uživatelské straně. A některé z nich byly časem implementovány do hlavního engine.

    Vznikla také rozšíření, která umožňují skriptovat v jiných jazycích než PHP. Piwo (Python) a Scribunto (Lua). A tím se dostávám ke klíčovému průseru.

    Scribunto totiž bylo zahrnuto mezi standardní rozšíření MediaWiki projektů a postupně je zamořilo jako lues. Úzká skupina nadšenců totiž začala přepisovat šablony, co byly původně založené na využití wikisyntaxe, na Lua skripty. Takže dnes, jste nuceni, pokud je chcete použít implementovat i Scribunto.

    Jaký to má důsledek? Zapomeňte na zlepšení výkonnosti MediaWiki přechodem z PHP5 na PHP7. Lua vám ten výkonostní rozdíl zabije. Smutné je, že zbytečně, protože drtivou většinu toho co ty Lua skripty dělají lze udělat s využitím šablon a funkcionalit dalších rozšíření postavených na PHP.

    Na co výřezy?

    Na svých stránkách používám rozšíření Proofread_Page. A MediaWiki, bohužel, by default umí udělat pouze náhled celé stránky. Pokud tedy chcete extrahovaný text doplnit obrázky, nezbývá než je uploadovat a vložit extra. Což pochopitelně znamená práci navíc, a také další data. Protože nechápu, proč bych měl znova uploadovat data, která už jednou na serveru mám, hledal jsem způsob jak to obejít.

    Jednou z možností, která se nabízela byla šablona Annotated image, kterou jsem ukořistil ještě v časech, než lidem začalo jebat takže byste ji u mne našli v podstatě jednodušší podobě než tam a s minimem závislostí. Jenže má zásadní nedostatek – lze ji použít pouze na uploadované obrázky. Na stránky generované přes Proofread_Page nikoliv.

    Zkoušel jsem to řešit různě. Zdálo se, že by to snad mohlo jít přes obrázek na pozadí. To jsem ovšem ještě netušil, že tahle funkcionalita je u MediaWiki už nějaký čas nepoužitelná. Parametr url() v nastavení stylu vám totiž schramstne Sanitizer.php. A nějaký paranoidní moula ještě tlačí na to, aby byla z hlavního kódu MediaWiki vypuštěna i podpora pro použití html tagu img (od verze 1.35 je proměnná $wgAllowImageTag označená za "deprecated". Bez toho by nefungovala ani šablona, která umožňuje responzivně pracovat s obrázky, kterou jsem vytvořil před dvěma lety!

    Naštěstí je moje výhoda, že znám MediaWiki engine skrz naskrz nejenom jako uživatel, ale i jako správce, provozovatel či administrátor linuxového serveru na kterém běží. Takže si můžu doprgat co chci, jak chci a kam chci. Takže si poradím i v případě, že tu proměnnou skutečně vyhodí. Ale vás na to předem upozorňuji, protože bez tohoto tagu vám nebude fungovat ani můj php skript, který jsem dobastlil abych si mohl dělat ty zpropadené výřezy.

    Ta šablona z anglické Wikipedie má totiž ještě jednu mouchu – pokaždé se natahuje celý obrázek. Opravdu nevím, proč bych měl kvůli výřezu o velikosti 100x100 pixelů pokaždí stahovat obrázek v originální velikosti.

    Napsal jsem si tedy wrapper crop.php, který používá přepracovaná šablona Image. Pokud chcete, můžete to použít. Vše podstatné se dočtete dokumentaci k šabloně Image.

    Na téma MediaWiki zde ode mne v minulosti vyšlo…

    1. (11.3.2015)MediaWiki - rozšíření Translate - kromě rozšíření Translate zde padla zmínka také o rozšíření AccessControl.
    2. (12. 3.2015) Čuňačíme v MediaWiki - příklad využití rozšíření ExternalRedirect.
    3. (14. 3.2015) Čuňačíme v MediaWiki dál - popisuje, jak v prostředí MediaWiki modifikovat textové zprávy k rozšíření ConfirmAccount.
    4. (15. 3.2015) Od čuňáren ke korektnímu obsahu MediaWiki - popisuje jak u multijazyčné wiki využívat možnosti rozšíření ParserFunctions
    5. ( 1. 4.2015) Čuňačíme v MediaWiki - opět - popisuje jak využít možností rozšíření ParserFunctions MyVariables k modifikaci nabízeného obsahu wiki na základě autentifikace.
    6. ( 2. 4.2015) MediaWiki - dynamicky generované stánky - názorná ukázka využití rozšíření DynamicPageList (third-party) pro dynamicky generované stránky v MediaWiki. Kromě toho se zde objevila zmínka or rozšíření Loops a Variables, které umožňují v šablonách využívat smyčky a uživatelsky definované proměnné.
    7. ( 3. 4.2015) Čuňačíme v MediaWiki - proč? seznámení s tím, jak a proč jsem se dostal k MediaWiki
    8. (17. 8.2018) Čuňačíme v MediaWiki - responzivní obrázky blogpost o tom, jak donutit MediaWiki aby responzivně pracovala s obrázky. Součástí je šablona mé provenience, která využívá kromě již uvedených rozšíření navíc rozšíření ImageSizeInfoFunctions
    9. ( 3. 4.2019) Čuňačíme v Mediawiki – RecentChanges bez javascriptu
    10. (10. 4.2019) MediaWiki.org - překlad dokumentace
    11. (20. 5.2019) Wikimedia Hackaton 2019
           

    Hodnocení: 41 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    vencour avatar 12.7.2020 21:51 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    @ výběr (a děkuji za zápisek)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    13.7.2020 16:38 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Jak vidíš, patříš ke zdejší minoritě. Již chápeš odkud pramení nechuť sem něco seriózního psát? Pochopil bych, kdyby někdo svoje výhrady vůči obsahu blogpostu, nebo jeho tématu, uvedl v diskuzi. Ale jak se zdá, o to tu vůbec nejde. Zřejmě se minimálně pět hlasujících toužilo upřímně nasrat, aby pak mohli plevelit diskuzi svými bezduchými kecy. A já hlupák jim nevyšel vstříc!
    vencour avatar 13.7.2020 17:19 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    A co? Hele, proč se vůbec ohlížíš na mlčící většinu? Dává Ti smysl, co děláš? Někomu to dojde hned. Někdo to nerozliší, co děláš, jak se chováš, s kym kamarádíš, co jsi kdy a kde pronesl. Jejich volba.
    I o tom je něco jako "open world", každej dělá něco užitečnýho. Doufam. Třeba jim to přijde užitečný a chtěj, abys psal ještě víc ... a zkoušel jejich trpělivost :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Gréta avatar 13.7.2020 21:37 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků

    si jako řikej žeto pišeš jakoby pro ty kterejm se to líbí a je to :D ;D

    vencour avatar 13.7.2020 21:56 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    A co takhle ... O zacházení s divákem
    kdyby se vám to nelíbilo, tak byste si stoupli a hlasitě řekli "jdi do prdele"
    nikdo si nestoup za celej večer, nikdo to neřek a já jsem jim řikal bude se vám to hodit protože jednak budete vědět jak se u toho cítíte sami, promluvit na někoho kdo k vám mlulví do mikrofonu a za druhý je to důležitý i proto, abyste věděli, co bude následovat ...

    Nestane se nic.

    Opravdu ... taky píšu pro sebe. A "moje krevní skupiny".
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    13.7.2020 22:09 Bhezret | skóre: 1 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Zase ti zatrolení Zemanovci... buď rád, že ti nemění tagy u zápisku.
    14.7.2020 06:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Jistý průnik v tom nejspíš bude.

    Normální člověk totiž, pokud má nějaké výhrady použije diskuzi, aby autorovi poskytnul zpětnou vazbu.
    vencour avatar 14.7.2020 07:44 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Pogromy byly taky forma diskuse. Znělo jediné "zmiz".
    I to je možnost, že všichni ti, co sem psali, jsou jako anonymové a jen nechtějí "nové časy".
    Nebo je to jen ten "palec dolů". Prostě "tohle tady nechtěj".
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    14.7.2020 08:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Nebo je to jen ten "palec dolů". Prostě "tohle tady nechtěj".
    Jo. To dnes frčí. Obzvláště v USA.
    vencour avatar 14.7.2020 08:56 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Lidi co tam byli aspoň měsíc, tak tvrdili, že to, co je v "béčkových filmech" se všude neděje.
    Za mne stop, vlákno nerozvíjím. A přeju hezkou dovolenou všem. S obrázkama i bez.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    14.7.2020 08:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    I to je možnost, že všichni ti, co sem psali, jsou jako anonymové a jen nechtějí "nové časy".
    Já mám teda spíš pocit, že některé zdejší návštěvníky sere, že to na abclinuxu pořád nechcípe. A tím pádem vnímají negativně vše, co by sem mohlo přitáhout pozornost nových lidí ochotných psát.

    Proto se tak činí v diskuzích. Kdo by pak stál o to, psát sem svoje rozumy a "za odměnu" se stát terčem anonymních trollů.
    vencour avatar 14.7.2020 08:59 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    V roce 1938 se lidi chtěli bránit. I když Heinleinovci křičeli o všem možném. Tenkrát to nebyla mlčící většina.
    Humphrey Appleby tvrdí, že všichni věděli, co Hitler chce, jen Zamini ne a proto svolilo k Mnichovu ...
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    14.7.2020 09:17 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Rok 1938 byl pouhou třešničkou na dortu. Němci okleštěnou republiku ještě neanektovali a už měly hovada pré. A dnes se všichni vymlouvají na Němce. Chápu, že je těžké si to přiznat, ale slušných lidí je vždy menšina. Ovšem příroda je mocná a i v hovadu dříme někde v koutě střípek slušnosti, který se někdy zableskne.
    14.7.2020 15:41 turbodmych
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Ja jsem nejak mimo, o cem jsou vsechny dosavadni komentare? Co ti kdo provedl? Nebo se jedna o odpoved na nejakou odpoved, ktera uz je smazana?
    14.7.2020 16:00 Petr Tomášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Pan Kapica neironicky brečí kvůli hodnocení blogového zápisku. Jestli se vám to zdá na dospělého chlapa zoufalé, tak hádáte správně.
    xkucf03 avatar 14.7.2020 17:33 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků

    Článek jsem jen prolétl očima – téma jde víceméně mimo mne, Media Wiki nepoužívám. Ale pro její uživatele, to může být užitečné, ne? Jestliže někdo dává negativní hodnocení k odbornému článku, tak bych čekal, že napíše, co je v něm špatně a jak se to dá dělat líp. Žádný takový komentář tady nevidím. Takže to negativní hodnocení tohoto článku je jen projevem nějakých osobních antipatií a nesouhlasu v nesouvisejících otázkách?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.7.2020 19:02  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Jak se to říká, kdo seje vítr sklízí bouři? Jako (pokrytecký) zastánce svobody nech hodnocení na ostatních, máš právě jeden svůj hlas.
    14.7.2020 19:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    No. Jsem rád, že jste se tady za všechny vám podobné odkopal.

    Osobně si cením všech, co své hodnocení neudílejí na základě sympatií či antipatí vůči osobě autora – kterého zpravidla ani osobně neznají, ale na základě toho co napsal.

    Ano, i já zde mám svůj hlas, kterým občas hodnotím i blogy zablokovaných uživatelů (když na ně natrefím). Ale držím se jedné zásady – spíš než abych nějaký blog anonymně zhodnotil jako špatný, tak se k tématu raději vyjádřím v diskuzi.
    14.7.2020 19:42  :
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    " " odkopán, zavolejte tisk.
    14.7.2020 23:21 turbodmych
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Aha, to me napadlo, ale neznaje mistni obyceje, nevedel jsem, co je "@" a nebyl jsem si jist, kvuli cemu narika. Dekuji za objas.
    vencour avatar 15.7.2020 18:42 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Někde je zavináč jako reakce na "toho, kdo je za tím" (třeba "@ turbodmych" by bylo uvedení toho, že reaguju na příspěvek od uživatele turbodmuch), já to bral jako "směr tučňák/výběr". Možná poprvé. Abych jen tak kvůli tomu, že jsem něco udělal, nezaplevelil/neovlivnil diskusi, proto méně slov.
    Jelikož se tu až tak nediskutuje a zdejší reakční systém je čitelný, tak takové berličky se tady nepoužívají.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    15.7.2020 18:51 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Abych jen tak kvůli tomu, že jsem něco udělal, nezaplevelil/neovlivnil diskusi, proto méně slov
    Tak to moc CMIIW nevyšlo, COS jsi kvůli tomu vytvořil novou diskuzi :-D To je jako používání obskurních zkratek, který je každý nucen vyhledat, aby pochopil text. Hrozně to šetří čas. SMH GG DC
    vencour avatar 15.7.2020 20:37 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    A ještě horší je, že jsem teď ani nenašel, odkud to mám. Na Liáně (bbs.vslib.cz), na Palbě.cz ani SVK to namátkou nevidím. Na rootu a VTM namátkou taky nic. Snad nějaká mailová konfera.
    Dá se to brát i tak, jak kvůli blbosti se lidi rozkecaj :-) a že opravdu ty návyky odpovídají nějaké nice a ne mainstreamu.

    Stejně tak a říkám to i ve svém okolí, na co se nezeptáte, u toho se nedivte, že ostatní nereagují.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    15.7.2020 10:54 jancici
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    je možné spraviť privátnu wiki ?

    proste že obsah je prístupný až po prihlásení.

    vďaka
    15.7.2020 12:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Je. Více zde.
    Max avatar 15.7.2020 14:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    Ano, buď jí můžeš provozovat jako public, nebo jako private (netřeba nějaký doplněk). Pokud potřebuješ trochu lépe řešit úrovně oprávnění, tak k tomu slouží již zmíněný doplněk.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.7.2020 20:18 spam
    Rozbalit Rozbalit vše spam
    Příloha:
    odstraněno, spam
    8.1.2022 06:38 safetotosite
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    I didn't have much to read these days, but after visiting your website, I was so into it that I didn't know I was going to rest. Thank you for not wasting my precious time.안전토토사이트
    28.1.2022 08:19 totosite
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    You're so cool and amazing that anyone can do something like, "Your writing skills stand out like a genius."토토사이트
    21.7.2022 07:44 안전놀이터
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    How priceless this is. This article is widely necessary for us. Go get some more here 안전놀이터
    18.9.2022 19:48 calculatorspro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    The completely trustable and free Body Fat Calculator that support you in resolving any calculation-related issues and give you accurate measures.
    1.2.2023 18:06 플레이포커 머니상
    Rozbalit Rozbalit vše https://hodumoney.com/
    I've been reading all the articles related to 플레이포커머니상 for the past hour, but I don't know why I saw this post now. It seems like very useful information.
    2.2.2023 10:05 플레이포커 머니상
    Rozbalit Rozbalit vše https://bulldogmoneysang.com/
    I love seeing more and more people visiting your blog. I, who have been together for a long time, created a forum with the same topic as yours this time. The subject is going to be captured by 플레이포커머니상.
    26.4.2023 08:39 https://casinsaa.com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    I have nothing to thank for this post...It was the most helpful writing for me now. This is an easy and interesting piece of writing that anyone can understand Thank you so much for posting such a comment. By: https://casinsaa.com
    19.5.2023 09:25 senstoto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    I'm glad it started like this. I wanted to get inspiration from your writing, but after reading your writing, I think I got a lot of ideas and good inspiration. This opportunity doesn't come easily, but I think I've got good luck, https://sensetoto.com like a lucky four-leaf clover!
    19.5.2023 09:25 majorsite
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    I think there must have been a great coincidence. I think it's the moment I read your writing. I think I have a great opportunity and it's a precious time to know a lot of things. Can you continue to make this 메이저놀이터 coincidence?
    18.9.2023 07:09 토토사이트추천
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čuňačíme v MediaWiki - výřezy z obrázků
    You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. 토토사이트추천

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.