abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 548 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kaffeine - docela dobrý!

    23.8.2006 01:09 | Přečteno: 2779× | Alternativní UI | Výběrový blog

    Standardní dodávkou v distribucích běžících s KDE bývá Kaffeine. Totiž frontend, neboli přívětivé rozhraní pro přehrávání multimédií. Jeho současná ostrá verze 0.8.1 se jaksi ocitla i v mém Kubuntu 6.06 a já záhy zjistil, že umí docela dost věcí, které mi dlouho scházeli, nebo jsem je předtím prostě nenašel. Dodám jen, že mám KDE 3.5.2 s některými novějšími knihovnami.

    A co že jsem si ho tak náhle všiml? Prostě se ozval a před spuštěním, místo toho aby bez řečí přehrával film, napsal cosi o tom, že chybí některé kodeky a knihovna libdvdcss není přítomná. Zmíněné kodeky patří s největší pravděpodobností mplayer backendu, který do Kaffeinu přibyl. Knihovna libdvdcss dává tušit, že se něco změnilo i na přehrávání DVD. (Jestli melu kraviny, tak mě klidně opravte :))

    Kaffeine běží standardně na xine eginu - zatím jsem zkoušel jen tenhle, ale v menu je možnost přepnout na MPlayer.

    DVD

    Vložil jsem zkušebně do mechaniky DVD Kill Bill vol.1 a menu šlo opravdu příjemně. Výběr kapitol, bonusy, obrazová galerie... vše ovládané myší nebo kurzorovými klávesami a klávesou enter se současným stisknutím ctrl.

    Ovšem změna zvuku a titulků z kontextového menu nebo z panelu se nekonala (některé DVD mají toto zakázané a bohužel už nevím, jestli to měl Kill Bill taky). Každopádně, když v kontextu nastavíte auto a pak změníte zvuk v menu DVD, funguje to.

    Je možné i rychle přeskakovat do DVD menu a zase zpět klávesou D.

    Obraz mi přišel v rychlých scénách poněkud rozmazaný a tak jsem hledal možnosti prokladu. Typ prokladu lze měnit v nastavení Xine (Menu Nastavení/Parametry xine/položka video/ouško Rozšířené nastavení/někde dole). Navíc je možné vypnout nebo zapnout proklad klávesou I a nastavit kvalitu "prokladače" přes zkratku ctrl+I. A zřejmě to fungue - kvalita se mi zdála lepší :). Bude-li zkoušet HDTV, pravděpodobně toto nastavení na pomalejším procesoru oceníte.

    Parametry obrazu

    Kaffeine se, jak se zdá, naučil trochu šíbovat obrazem, takže je možné donutit ho změnit poměr stran (klávesy F5-F8) a zvětšit nebo zmenšit obraz v docela jemné škále pěti procent (klávesa ctrl++ a ctrl+-).

    Na stisk klávesy V vyběhne okno s několika posuvníky, kterými lze ladit saturaci, zabarvení, kontrast atd...

    Přidávat a konfigurovat video a audio filtry je možné přes klávesu X.

    Pokud jde o rychlost, myslím si, že Kaffeine je na tom dobře. Při přehrávání HDTV 1080i netrhal i když bylo poznat, že s vyhlazením po přescalování (změně velikosti) si hlavu nelámal. Lze pak přidat vhodný filtr, ale to už procesor opravdu nestíhal.

    Přehrávání

    Klasicky lze film pauznout, zpomalit, zrychlit a tak dál. Zajímavější je ale možnost skočit na přesně zadané místo filmu (ctrl+J) nebo ukončit program a vypnout monitor po přehrání skladby (klávesová zkratka standardně nastavena nebyla).

    Přes již zmíněnou klávesu V se lze dostat k posuvníkům regulujícím synchronizaci zvuku a titulků vůči videu (nebo videa a titulků vůči zvuku? - nezkoušel jsem :)).

    Posuv (převíjení) videa se děje klasicky kolečkem myši, pokud je kursor nad obrazem (nebo ctrl+pageUp/pageDown). Hlasitost ovlivňují klávesy + a -, ovšem byl bych radši, kdyby právě tohle šlo ovlivnit kolečkem myši (jestli někdo ví, jak na to – budu rád za každou radu). Hlasitost se kolečkem dá ovlivnit jen nad posuvníkem hlasitosti.

    Playlist je velmi praktická věc (obzvlášť do auta :)) a v Kaffeinu je docela jednoduchý a účelný. Mezi skladbami je možné přeskakovat klávesami PageUp PageDown a nebo přímým skokem – a to napsáním čísla skladby na numerické klávesnici.

    Titulky

    Kaffeine nabízí titulky před spuštěním samotného přehrávače, pokud mají podobné jméno jako soubor s filmem (pak jsou i na výběr i v kontextovém menu a v panelu). Ovšem, jsou-li titulky někde mimo, potom se Kaffeine těžko přemlouvá k tomu, aby je načetl – film se musí přidat do playlistu a v kontextovém menu je volba „Add Subtitle...“

    Čeština i formáty titulků většinou nedělají Kaffeinu problémy. Jinak řečeno – zklame jen málokdy. Nastavení zobrazení titulků moc bohaté není, ale dostačuje.

    Další ještě neodzkoušené schopnosti

    Podle položek v menu by Kaffeine měl být chopen přehrávat streamy a to i DVB, streamovat streamy :), ukládat streamy a pořizovat screenshoty. Ani jedno jsem z lenosti nezkoušel.

    Stejně tak jsem nezkoušel ani audio CD, ale s hudebními formáty Kaffeine problém nemá.

    Co mi tedy celkově schází? Právě že téměř nic. Možná snad klávesová zkratka pro synchronizaci zvuku a především titulků. Podpora ISO a NRG formátů jaké má VLC. Komplexnější možnosti nastavení titulků a hlavně načítání titulků. A ovládání hlasitosti kolečkem myši :)

           

    Hodnocení: 96 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.8.2006 01:51 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    DVB chodí a díky integraci do KDE si Kaffeine rozumí i s dálkovym ovládáním, pokud je kompatibilní s LIRC. Navíc se dá snadno ovládat i přes DCOP, takže co neni, může bejt.
    hajma avatar 23.8.2006 04:33 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    Ovšem, jsou-li titulky někde mimo, potom se Kaffeine těžko přemlouvá k tomu, aby je načetl – film se musí přidat do playlistu a v kontextovém menu je volba „Add Subtitle...“

    ó nikolivěk, stačí s puštěným filmem dát soubor-otevřít a vybrat soubor s titulky. Jediná nedotaženost je, že to začne přehrávat odzačátku.
    21 promarněných znaků
    23.8.2006 09:24 JZ | skóre: 18 | blog: tucnakovo_putovani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    To je asi tim, ze to bezi na mplayeru, ne? Me to totiz dela taky (prave v tom mplayeru) a zaboha nevim, jak se toho zbavit :-/
    There can be no success without sacrifice!
    23.8.2006 15:53 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    No v kaffeine by se to dalo udelat velmi nehezky pretocenim filmu do pozice pred nactenim titulku. Nebo se zkus pohrabat ve zdrojakach mplayeru :-D.
    dayvee avatar 17.2.2008 04:18 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    kaffeine bezi na xine (defaultni a zaroven jedinej engine pro kaffeine o kterem vim), nikoliv na mplayeru
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    Adrin avatar 23.8.2006 09:25 Adrin | skóre: 13 | blog: kosmopako
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    Ano, děkuji. To funguje. Předtím jsem zkoušel jen přesunout soubor s titulky drag&drop na běžící film a to nešlo.
    kotyz avatar 23.8.2006 09:45 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    kaffeine s xine enginem uz pouzivam dlouho a sem spokojen. oproti mplayeru tam krasne funguje dvd menu a cestina v titulcich (tu sem dlouho resil a nevyresil, pritom ve windows portu mplayeru jede v pohode).

    takze kaffeinu 3x zdar! ;-)

    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Rezza avatar 23.8.2006 10:17 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    iconv -f WINDOWS-1250 -t UTF8 a pak mplayer s parametrem -utf8 a nastavit nejaky pekny font (nazvy ins. fontu fc-list) - z hlavy ted presne neznam ten parametr, staci si precist manual mplayeru ;) takze RTFM, ja jsem to udelal a uz nemam problem, presne tento zpusob je tam popsany... mplayer ma vyhodu - prehraje vse, kde xine a jine prehravace konci a na hw, kde z jinych leze slideshow - ted mam ntb v servisu, jedu na starem ntb p2 s par MB RAM a mplayer jede v pohode (az na rychle sceny), cokoliv co uz se snazi o grafiku je konec (gmplayer, xine, kaffeine, wmp za dob win :) )... ale jinak mam rad kaffeine a jeste lepsi by byla integrace s amarokem, pac kolekce jsou skvela vec...
    kotyz avatar 23.8.2006 12:56 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    tak ten iconv sem este nezkousel. jinak zmenit font a kodovani uz ano ale bez valneho vysledku. spis to bude distribuci, protoze v jinejch to jede (treba v geexboxu nebo slaxu). a ve windows taky. tam ho mam jako prehravac cislo 1. jinak v mandrive je to az dvojka ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    23.8.2006 15:03 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    A jaky je problem v tom si stahnout http://www2.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/fonts/font-arial-cp1250.tar.bz2 (malo platne, "standardni" kodovani pro titulky je 1250), rozbalit jej do /usr/share/mplayer/fonts a pak v /usr/share/mplayer zmenit link 'font' , aby ukazoval na jednu z velikosti ceskeho fontu ?
    Pokud se obcas vyskytl problem, pak pomohlo nastavit bud v konfiguraku mplayeru nebo v gmplayeru pomoci Preferences -> Subtitles & OSD font ISO8859-1. To je sice na pokraji samanstvi, ale opravdu to pripadny problem po instalaci ceskych fontu vzdy vyresilo...
    Je mozne i vyuzit Truetype fonty, ktere byvaji jiz nainstalovany. Umisteni adresare s fonty se muze pravdepodobne lisit v zavislosti na distribuci.
    Delam to tak leta...
    23.8.2006 15:24 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    Například mě se to nechtělo dělat pokaždé (například po jednom updatu v Gentoo jsem už diakritiku v mplayeru nerozchodil) a v kaffeine to prostě funguje samo ;-).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    kotyz avatar 23.8.2006 17:11 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    proto ho mam taky radsi. ze to tam jednou nastavim a uz to funguje samo ;)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 23.8.2006 17:09 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    tak sem to presne udelal a porad to blbe ukazovalo znaky s diakritikou (ale zajimavy ze stejny postup pod windows fungoval). asi je neco shnilyho v samotny mandrive ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    23.8.2006 16:01 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    
    # ~/.mplayer.config
    subfont-encoding=unicode
    subfont-text-scale=4
    font=/home/lefti/.mplayer/subfont.ttf
    subcp=cp1250
    
    Mozna bude potreba prekompilovat mplayer s +truetype,+unicode
    23.8.2006 16:01 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    ~/.mplayer/config
    Jardík avatar 23.8.2006 11:04 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    IMHO Kaffeine zvládá přehrávat pouze to, co zvládá knihovna libxine, mplayer či gstreamer (dle zvoleného enginu). Přehrává i iso, jenom mu musíte napsat plnou cestu: Soubor-otevřít url. Tam napíšete "dvd:/" a hned za to absolutní cestu "/nějaký/film.iso". Důležité je, aby tam ve výsledku byly za "dvd:" 2 lomítká, ani o jedno víc. Jinak to, co popisujete fungovalo již v šestkové verzi přehrávače (možná to jen neumělo přepínat enginy). Osmičková verze má akorát trochu předělané GUI, jinak je to pořád to samé.
    Věřím v jednoho Boha.
    Adrin avatar 23.8.2006 11:46 Adrin | skóre: 13 | blog: kosmopako
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    Díky. Další zajímavá informace.

    Kaffeine zvládá "maximálně" to, co zvládají knihovny. Spíš mi ale připadá, že všechny grafické frontend pracují jen z úzkou podmnožinou veškerých schopností knihoven. Právě proto mě překvapilo co Kaffein umí a přitom převážná část těchto schopností je přístupná jen přes klávesové zkratky - čili jeho schopnosti jsou z velké části na první pohled ukryty.
    23.8.2006 13:22 Karel Borkovec | skóre: 28 | blog: HP_NX9010 | Tábor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    Také jsem poslední dobou přišel kaffeinu na chuť a používám ho velice rád. DVB-S sice chodí bezproblémově, ale pořád není nad VDR (množství pluginů a hlavně SC plugin, ten kdyby se dal integrovat, tak by to byla bomba). :-)
    23.8.2006 13:36 jooke | skóre: 9 | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    Nemate problem se sporicem? Neumim se zbavit toho, aby se behem prehravani nespustil. Proto musim bud uplne deaktivovat sporic, nebo hybnout obcas mysi. Take se mi obcas behem posunuti filmu Kaffeine uplne sekne. Docela mi tam chybi i moznost zalozek, casto nemam cas se dokoukat na cely film a pak musim hledat kde jsem vlastne skoncil...
    Jardík avatar 23.8.2006 16:54 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - docela dobrý!
    Do konzole mi kaffeine každých x sekund vypíše "fake press event" a to také učiní - kvůli tomu, aby se spořič nepouštěl. Zkuste si pohrát s nastavením.
    Věřím v jednoho Boha.
    25.3.2007 13:06 Misula8
    Rozbalit Rozbalit vše Kaffeine - nejde
    Vítám všechny, vidím že je to skvělý přehrávač a o to více mě mrzí, že mi v něm nejde spustit ani "ň". Píše mi to že nenašel plugin "xvid" nebo něco jiného - jsem začátečník a nemám s linuxem žádné zkušenosti - vím jen že bych se nerad kvůli tomuhle vracel k Windows
    Adrin avatar 26.3.2007 21:28 Adrin | skóre: 13 | blog: kosmopako
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kaffeine - nejde
    Odpověď může být jednoduchá a nebo taky ne :) Například, jestli máš distribuci jako je právě kubuntu, tak musíš stáhnout balík pro podporu restricted formátů - v podstatě balík kodeků, ekvivalentní kodekům z windows. Tyhle kodeky nejsou standardní součástí distrubce kvůli licenční politice, ale není problém je stáhnout (návod je přímo na stránkých ubuntu nebo v češtině). Musíš povolit repozitář multiverse a stáhnout především balík: libxine-extracodecs. To je vše. Mělo by to pak běžet. Žádná z těch operací není extrémně náročná a existují na ní grafická klikátka.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.