abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Záznam povídání o paměti a jeho příprava

    15.3.2020 15:17 | Přečteno: 2739× | procesory a roboti | Výběrový blog | poslední úprava: 15.3.2020 19:29

    a neb jak s výukou Architektur počítačů přecházíme na nekontaktní formu.

    Kontaktní výuka představuje v současné době ohrožení, v posluchárně se normálně sejde až 300 lidí a pak se střídají v laboratoři. Je tedy potřeba hledat alternativní formy. Vedoucí IT FEL ČVUT, Martin Samek, na náhradách za pomoci mnoha dalších intenzívně pracují. Sám se zatím zabývám vlastním předmětem. Dostříhal jsem v pátek materiál připravený do rezervy 2.3. pro případ, že po vstupu do budovy skončím v karanténě. Pak se ještě výuka na týden rozběhla, nám pomohl na překlenutí záznam z LinuxDays na konci minulého týdne pak vydaný sestřih přednášky na prázdný sál z pondělí 2.3. 9.3. jsem pak měl přednášku naživo, na kterou jsem již byl připravený, ale proběhla v místnosti, která nepatří do správy naší fakulty a ani jeden předchozí záznam nebyl v kvalitě, aby šel rozumně využít. Takže jsem využil dalších částí téměř pětihodinového záznamu z 2.3. Na většinu slajdů v té části navíc jsem se po několika letech díval prvně až v okamžiku, kdy jsem se k nim v přednášení dostal. Přednáška tím a únavou z přípravy na InstallFest a předchozího nahrávání trpí. Přesto si myslím, že minimálně pro naše studenty je alespoň mírnou podporou, když nyní živá cvičení chybí.

    Co se týče diskuze, tak v minulé proběhlo pár užitečných dotazů a informací, ale většina příspěvků je plevel. Prosím, pokud chcete jen kritizovat a vyzdvihovat svojí zásadovost atd., tak využijte prostor pod minulým příspěvkem nebo, klidně i na mě, napište hanopis ve vlastním blogu. Bude-li mít informační hodnotu, tak se mu někdy, až bude čas, budu třeba i věnovat. Pod tímto příspěvkem si přeji v diskuzi pouze technické dotazy, upozornění na faktické chyby, názory, jak přípravu přednášek zlepšit, nabídku pomoci s infrastrukturou předmětu a i případně celé fakultě (i když kolegové mají času minimum a spíš asi rušit nechtějí).

    Odkaz na povídání (za plnohodnotnou přednášku výsledek sám nepovažuji) o paměti, cache a MMU: https://youtu.be/5whp2Pzj_fQ

    Prezentace je k dispozici již v solidním stavu z přednášky z 9.3.: https://cw.fel.cvut.cz/wiki/courses/b35apo/en/lectures/start

    Pořízení záznamu v posluchárně

    Zpracování videa nikdy dříve nebylo mým koníčkem (RT aplikace, laboratorní přístroje, robotické kontroléry, drivery, i třeba pro termokamery, FPGA, atd. pro mě byly vždy zajímavější než multimédia, webové technologie a PR). Abych mohl ale znalosti předávat dále, tak jsem před trochu více než rokem začal programovat v Qt (potřeba dokončit pro výuku QtMips) a na podzim 2019 jsem pak z téhož důvodu prvně editoval video, záznam z InstallFestu. Když jsem se 2.3. v metru dozvěděl, že živá přednáška odpadá a kontaktoval kolegy, jestli se pustíme do dalšího pokusu v T2:D2-256, tam mi řekli, že čekají v místnosti T2:C3-135, pustili záznam a odešli s tím, že mikrofon má baterie asi na šest hodin.

    Místnost je vybavená kvalitní 4k kamerou, přitom výstup slajdů z počítače je digitálně vložený do výsledného obrazu v místě, kde je vidět na projekční ploše v posluchárně. Kvalita je natolik vysoká, že mi bylo jasné, že bude možné ze záznamu vytvářet výřezy. Pro běžné přednášky to ani není nutné, jenže v mém případě bylo jasné, že zmenšený obraz simulátoru z obrazovky s rozlišením 1920x1080 nebude čitelný ani na velkém monitoru, natož na tabletech nebo mobilních telefonech. Na cvičeních dokáži většinu předvést i na projektoru s rozlišením okolo VGA, ale studenti před sebou mají FullHD monitory, kde si to mohou zkoušet sami a vidět to, co mám u sebe zakryté. Uměle snížit rozlišení by tedy bylo v dané situaci určitě na škodu. Bylo jasné, že postprocesing bude potřeba. Záznam z LinuxDays jsem editoval v kdenlive, zvýraznění ve slajdech jsem řešil až po obdržení záznamu náhradou slajdů z videa novými exporty slajdů do PNG z LibreOffice s tím, že každý jsem rozfázoval a přidával do něj různá výraznění. Pro ty krátké sekvence výkladu z LinuxDays to zabralo možná i týden. Přitom i tak chybí ukazovátko při popisu dění na obrazovce v simulátoru. Při lepší přípravě by bylo možné použít nějaký zvětšený kurzor myši, overlay vrstvu z programu OpenBoard, ale to jsem připravené neměl. Přitom při výkladu jsem zvyklý používat ukazovátko a dělat s ním prasátka kolem místa, kam sám zaměřuji oči a doufám, že tam navedu i druhé. Do digitálně zaznamenávané obrazovky by se hodilo polohovací zařízení s inercí. Takové Bluetooth HID zařízení s tříosým magnetometrem, gyrem a akcelerometrem i optickým senzorem jsme sice do prototypové verze ve firmě pro zákazníka před lety vyvinuli, jenže pak zájem opadl a sám jsem žádný funkční finální kus neměl.

    Dále tedy popíši, jak jsem se do zpracování pustil. Je to pro mě dokumentace postupu na příště, může to pomoci i někomu jinému a nebo někdo jiný může konstruktivním názorem přispět.

    Zpracování záznamu vystoupení

    CESNET FileSenderem mi postupně přiteklo 139 GiB záznamu. Na soukromém notebooku by se mi záznam vešel nadoraz a zkoušet odolnost BTRFS na přeplnění jsem v dané situaci zrovna zkoušet nechtěl. Kolegové mi půjčili 120 GB (111 GiB) SSD disk. Na zpracování jsem si tedy nejdříve odnesl první půlku

    ffmpeg -i apo-2020-03-02-4k.mp4 -ss 00:00:00 -c copy -t 2:09:00 /mnt/sdc1/video/apo-2020-03-02-4k-cpu.mp4

    Po jejím zpracování a vydání pak druhou půlku

    ffmpeg -i apo-2020-03-02-4k.mp4 -ss 02:00:00 -c copy /mnt/sdc1/video/apo-2020-03-02-4k-mem.mp4

    Vytvořil jsem nový projekt v programu kdenlive. Pro projekt jsem použil formát HD 1080p 25 fps ze skupiny Full HD 1080. Pro zpřehlednění výběru jsem Fps omezil na 25 HZ a Scanning na Progressive. Tato volbo odpovídá vstupnímu videu z kamery. Ponechal jsem přednastavené 3 Video tracks a 2 Audio tracks. Zvukové stopy jsem nakonec nevyužil, zvuk mi stačil z původního videa z videostopy. Naopak video stopy jsem využil všechny.

    4k video jsem přidal do zdrojů (Add clip) a vložil do spodní videostopy. Postupně ho začal procházet, nežádoucí úseky vyřezávat (Razor tool), úseky s demonstrací v simulátoru jsem zvětšil a správně umístil, aplikace efektu Position and Zoom ze skupiny Crop and transform na vyřezané úseky. Zvětšil jsem i úseky, kdy se v prezentaci zabývám jen obsahem slajdů a někde jsme i zvětšil výklad s křídou u tabule. Velkou výhodou je, že nastavení efektu je nutné pečlivě nastavit pro každou kompozici jen jednou. Vybráním klipu v Timeline a klasickým Edit → Copy a později aplikací na jiný vybraný úsek přes Edit → Paste Effects rychle upravuji nově oddělované úseky. Původního 2.5 h videa by mělo jít projít za odpovídající dobu, ale mám pocit, že to bylo s přesným hledíním přechodů slida atd. 10 a více hodin, reálně bez přerušování asi méně. Někde jsem doplnil třeba výpis kódu nebo slide převedený na PNG obrázek atd. Program ale neumí (nenašel jsem) možnost zvýrazňování. Jedna cesta je nahradit slide jemu příslušným exportem z LibreOffice do PNG (pozor, zakázat transparenci, nemít nic ve slide vybraného a nastavit rozměr) nebo obraz exportovat a editovat bitmapově. Rozhodl jsem se použít jinou cestu, animační software Blender a zkusit do obrazu kreslit šipky a zvýraznění "rukou".

    Z kdenlive jsem provedl rendering (Project → Render). Nastavení Format na MP4 - the dominating format (H264/AAC) ze skupiny Generic (HD for web, mobile devices ...). Kvalitu jsem nastavil na předposlední nejlepší. Zadal Full project a v rozšířených nastaveních nastavil Export metadata předtím vyplněná v Project Settings, záložka Metadata. Pro programování jsem nikdy zásadní akceleraci nepotřeboval a i pro FreeCAD mi grafická karta Intel s plně otevřenými ovladači vyhovovala. V tomto případě se nejspíš nejedná o nejlepší volbu. Na procesoru i7-7600U @ 2.80GHz rendering trvá mezi 5 až 7 hodinami. Výsledek, 440 MiB videa.

    Příprava zvýraznění "tužkou"

    Spouštím software Blender, nikdy jsem v něm předtím nic nedělal, ale našel jsem video, kde ukazují jak v Blenderu do sekvence kreslit. Nedočetl jsem si pod ním komentáře, že to vlastně nechodí a i autor ukázky problémy pro mnou použitu verzi 2.79b z Debianu potvrzuje.

    Měním editor v okně 3D View nad editorem Timeline na editor Video Sequnece Editor. V okně Properties v sekci Dimensions vybírám přednastavení pro HDTV 1080p. Pozor, zkontrolovat, že poměr stran je 1:1, dále fps nastavit podle videa, u mě na 25 Hz. Zkontrolovat, že pod rozměry X a Y je nastaveno 100%. Při zpracování prvního videa jsem si nevšiml a ponechal přednastavených 50%, z Blenderu jsem již hodiny práce jednoduše opravit nedokázal, ale ukázalo se, že finální render z Blenderu má problémy, volba AAC audio vedla k chybě při pokusu o render, MP3 prošlo ale zmenšené rozlišení bylo v ukázkách nepoužitelné a přitom výsledek byl mnohem delší než vstup, tak jsem tuto cestu zavrhl. V sekci Render volím FFmpeg video. V sekci Encoding pak předvolbu h264 in MP4. AudioCodec nakonec po pokusech nastavuji na None.

    V okně Video Sequnece Editor volím Add → Movie a vybírám předzpracovaný výstup z kdenlive. Skočím na konec klávesou PageUp. Přejedu myší do prostoru Timeline a klávesou E překopíruji aktuální (koncovou) pozici v záznamu do políčka End (Final frame of the playback/rendering range). Na toolbaru vedle ikonky Video Sequnece Editor volím pátou ikonku, třetí mezi zobrazeními (Sequence and Image Preview). Nyní se již mohu v záznamu pohybovat a ikonkami (Play animation, Alt+A) spouštět a zastavovat animaci. Rozděluji posunem levého spodního rohu okna na dvě svislé oblasti. V pravé volím Dope Sheet a v toolbaru k Dope Sheet volím místo Dope Sheet položku Grease Pencil. V okně s obrazem již nyní mohu po stisknutí N nebo roztažení Strip Edit Setup nastavit Grease Pencil Colors a Grease Pencil Setting (šířku a další). V okně s videem po zmáčknutí klávesy D nyní mohu editovat aktuální keyframe. Pokud není definovaný, tak se založí. Pozor, první se uplatní od začátku sekvence. Kresba pak ve výsledném videu setrvává do dalšího keyframe započatého stiskem D a začátkem kreslení. Prázdný keyframe pro ukončení zobrazení vložené kresby je vložený na aktuálně zobrazovanou pozici v záznamu stiskem klávesy I s myší napolohovanou nad časový záznam událostí v Dope Sheet. Při stisku se objeví okénko Inser Keyframes. Zatím jsem vždy volil All Channels. Pravým tlačítkem myši lze keyframe vybrat, při držení posouvat a nebo použít Copy (Ctrl+C) a vkládání Ctrl+V. Tak je možné převzít starší keyframe a do něj přidávat další pokračování šipek, přesunu dat atd. Přidání keyframe přes D začne minimálně v základním nastavení vždy z prázdného keyframe. Po přeposlouchání videa a dalších hodinách práce zvýraznění exportuji. Jak jsem již napsal, finální render z Blenderu nedopadl podle mých představ. Před exportem vymažu sekvence z Video Sequnece Editor. Zbudou jen zvýraznění na prázdném, ve výsledku černém, podkladu. Pozor, rendering je ve verzi 2.79b nezbytně nutné spustit přes poslední ikonku OpenGL Render Active Viewport v toolbaru v liště Video Sequnece Editor. Ikonka je daleko vpravo a může být překrytá, mimo viditelnou oblast. Je nutné si okno roztáhnout. Zpuštění Render z hlavního menu programu i ve stejném režimu vždy vedlo k nesprávnému výsledku. Například po několika hodinách vzniklo video s 1.5 h zobrazení krychličky z 3D View.

    Kreslení v Dope Sheet klasickou počítačovou myší použité v prvním z videí znamenalo velké soustředění na jemné polohování a stejně je výsledek kostrbatý. Na doporučení doc. Huráka (jeho videa na kanálu AA4CC) jsem poprosil o pořízení Wacom tabletu. Vybral jsem menší Wacom One. Pracuje se s ním o mnoho lépe. Při nastavení desktopu místo mirror na více monitorů je potřeba svázat polohovací zařízení se souřadnicemi příslušné části desktopu. Používám na to pod X11 následující sekvenci příkazů

    xsetwacom --list | sed -n -e 's/^[^:]*id: \([0-9]\+\)[ \t].*$/\1/p' | \
    while read wac_dev ; do
      xsetwacom set "$wac_dev" MapToOutput HDMI1
    done
    

    Kompletní skript na přepínání a škálování monitorů je také ke stažení http://cmp.felk.cvut.cz/~pisa/linux/external-mon-ctrl.

    Finální render

    Výše popsaným způsobem vzniklé video se zvýrazněními a kresbami přidám do projektu v kdenlive do nejvyšší stopy. Aplikuji na něj efekt Croma Key ze skupiny Alpha manipulation. Podle míry požadované shody barvy podkladu se vytváří šířka tmavého orámování kolem zvýraznění. Hezky to demostruje, jak dochází v cosinové transformaci H.264 k rozmývání hran. S artefakty se smiřuji s tím, že se vlastně jedná o zajímavý efekt. Pak již stačí dalších 5 až 7 hodin počkat a poslat výsledek přes CESNET FileSender. Aktuálně publikované video jsem již nestihl celé kontrolně odsledovat. Všiml jsem si, že mi někde uteklo minimálně jedno zvýraznění zcela do nesprávného času. Předpokládám, že jsem zmáčkl Ctrl+C v Blenderu když jsem stál v čase jinde, než jsem předpokládal. Ovšem čekat dalších 7 hodin se mi nechtělo, dostat záznamy ke studentům v nějakém rozumném čase je již tak souboj a potřeboval bych přidat i anglické verze. Možná zkusím i jiné postupy. OBS Studio dohromady s nějakým kreslením přímo do slajdů během prezentace, atd.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.3.2020 17:12 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    No pěkně, tohle bude dlouhý večer. Koukl jsem jen na začátek, a vzpomínám si, že v nějaké diskuzi jsem se kdysi setkal se zkušeností, že práce s polem byla rychlejší pozpátku, tedy při čtení paměti zhora dolů.
    15.3.2020 20:47 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    A duvod ?
    15.3.2020 21:30 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Tak ten by mě také zajímal, nějak to asi souviselo s cachováním. Možná dokonce jen ve specifických případech.
    15.3.2020 21:43 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Osobě bych to také čekal obráceně. Moderní CPU jsou schopné detekovat sekvenční přístup (možná ale jen směrem dopředu) a pak do cache přednačítat na pozadí. Zároveň cache může vydat slovo z řádky hned jak je načtené (technika Early restart a Critical word first) a pak doplnit zbytek řádky.

    Je ale možné, že v tom konkrétním případě právě mechanizmus přednačítání kolidoval s čtením z jiného místa a tak vlastně zbytečně přísun potřebnějších dat brzdil. Ale to je jen hypotéza a může vést zcela špatný směrem a ve skutečnosti t bylo něco jiného.

    Obecně ale platí, že na každou predikci lze nalézt takový, často z funkčního pohledu spíš nesmyslný, sled požadavků, pro který je příprava na dříve naučený/návrhářem předpokládaný vzor horší, než nemít predikci žádnou.
    16.3.2020 15:05 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Možná měl tazatel na mysli něco jako popisuje Agner Fog: forwardcom.info/#loops

    Mimochodem všem velmi doporučuji přečíst všechny jeho technické materiály (rozcestník na www.agner.org/.
    Josef Kufner avatar 15.3.2020 22:54 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Takové Bluetooth HID zařízení s tříosým magnetometrem, gyrem a akcelerometrem i optickým senzorem jsme sice do prototypové verze ve firmě pro zákazníka před lety vyvinuli, jenže pak zájem opadl a sám jsem žádný funkční finální kus neměl.
    To umí kdejaký presenter a klávesnice k HTPC. Jsou docela běžně k sehnání. Jen je potřeba si ohlídat, aby byly sensory opravdu trojosé a nikoliv jen dvouosé – jeden takový levný mám a při nevodorovném náklonu ruky (např. pokud presenter míří do země) se myš hýbe dosti podivně. Při prezentacích je to velice užitečná věc, dokonce i pro klikání na projektoru při cvičeních (např. když se kurzor zaparkuje na nějaké opakovaně mačkané tlačítko a vypne se pohyb myši).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.3.2020 14:16 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Souhlasím, že to nebyl až takový zázrak i když to mělo zajímavou formu a další vlastnosti (optiku atd..), které si zadavatel patentoval. Jeden komerční ovladač s inercí jsem na LinuxDays před lety v ruce měl. Pokud umíte nějaký doporučit, tak mi dejte vědět. Jinak je jasné, že s tím vlastním s možností měnit SW by to byla větší zábava. Technicky by ale byl třaba i horší. Teď mám problém, že mi můj build OpenBoard z nějakého důvodu neumí kreslit nad desktopem.

    Máte nějaké doporučení jak nad X11 (Trinity TDE) nastavit velký kurzor? Zatím jsem to nehledal.
    16.3.2020 15:00 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Používám následující v .Xresources
    !Xcursor.theme: ComixCursors-White
    !Xcursor.size: 72
    Xcursor.theme: Hackneyed
    Xcursor.size: 54
    ! in /usr/share/cursors/xorg-x11/default/index.theme change the line:
    ! Inherits=[current setting] -> Inherits=Blue
    
    (xrdb ~/.Xresources pro vyhození všech starých položek z paměti a znovunačtení pouze těch v ~/.Xresources)

    Už si nepamatuji, zdali bylo nutné provést tu editaci index.theme, ale to už uvidíš :-) .

    Toto řešení funguje pouze, pokud DE (desktop environment) tyto hodnoty nepřepíše na vlastní defaultní. Netuším, zdail to TDE přepíše, ale všechny správci oken či lightweight DE to nepřepisují (používám FVWM).
    17.3.2020 21:17 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Díky,

    chodí to parádně. TDE/Trinity je v nastaveních slušné, by default nechává jak KBD, tak myš v systémovém nastavení. To mi umožňuje mít nastavení US/CZ klávesnice, kdy se přepínání indikuje na ScrollLock a další. Stejně tak jsem teď otestoval, že téma kurzoru měnit lze, nastavení velikosti chybí, ale při tom defaultu krásně vezme .Xresources.

    Jinak Agner Fog je nepřekonatelný jak dokáže zpětně z chování popsat, jak jsou různé x86 interně implementované. Odkazuji se na něj u přednášky na x86 již roky. V poznámkách k přednášce mám i pár dalších x86 perel https://cw.fel.cvut.cz/wiki/courses/b35apo/lectures/11/start.

    ForwardCom vypadá zajímavě, asi bych se na něj měl podívat. Myslím, že jsem ho již zahlédl, ale zapomněl na to. Jinak jsem ale stále nakloněn RISC-V, zatím žádný zásadnější problém nevidím a jeho RISC-V "V" Vector Extension zásadní optimalizaci podpory délek nezarovnaných na fyzickou šířku registru nabízí stejně jako ForwardCom.

    Zdravím a přeji, ať jste (kde jste, Holandko?) v pořádku.
    6.4.2020 17:12 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Jinak jsem ale stále nakloněn RISC-V, zatím žádný zásadnější problém nevidím
    Já vnímám jako zásadní problém chování RISC-V Foundation (v čele s univerzitou UC Berkeley), která nenaslouchá komunitě (ani nikomu jinému než mastně placícím) a žene se pouze za penězi (menší hráči nemají šanci). Samotná architektura je až na druhém místě.

    Pak to dopadá tak, že někteří velmi schopní lidé musí udržovat non-upstream zajímavá rozšíření instrukční sady - např. ta pro 3D grafické výpočty (a eventuálně přecházejí na jiné architektury). Což je myslím dost škoda a rád bych se mýlil.
    Zdravím a přeji, ať jste (kde jste, Holandko?) v pořádku.
    Okolnosti posledních týdnů nás dost zbrzdily, takže stále ČR. Snad to do konce léta vyjde. Také se drž a až se to tady trochu uvolní, tak určitě na viděnou.
    Josef Kufner avatar 16.3.2020 15:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Mám jakýsi Rii R900, který má právě jen dvouosý akcelerometr, ale použitelné to pri troše cviku je docela dobře. Rozhodně lepší než běhat ke klávesnici či se trápit s klasickou myší. Tvar to má velmi dobrý, velikost akorát, má to pár kláves navíc i laserové ukazovátko.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Josef Kufner avatar 16.3.2020 15:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Ale jinak by bylo docela fajn, kdyby někdo doprogramoval air mouse do KDE Connect. Zatím to umí jen touchpad.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.3.2020 06:40 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Příprava zvýraznění "tužkou"
    nejjednodušší co jsem pod linuxem našel a co dává jakž-takž použitelný výsledek je přehrávat video ve fullscreenu, zapnout v efektech zvýraznění kurzoru a znova to nahrát. Nebo variantně zapnout v plasmě efekt "kreslení na obrazovce" a postupovat stejně
    16.3.2020 13:39 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Co se týče diskuze, tak v minulé proběhlo pár užitečných dotazů a informací, ale většina příspěvků je plevel. Prosím, pokud chcete jen kritizovat a vyzdvihovat svojí zásadovost atd., tak využijte prostor pod minulým příspěvkem nebo, klidně i na mě, napište hanopis ve vlastním blogu. Bude-li mít informační hodnotu, tak se mu někdy, až bude čas, budu třeba i věnovat.

    Pokuď chcete pod články "užitečnou diskuzi", tak bych začal tím, že do nich přestanete dávat podobné urážky ostatních diskutujících. Výrazně to sníží pravděpodobnost, že vám váš střet zájmů bude někdo znovu opakovat i v této diskuzi. Jako pedagog byste mohl tuto základní poučku znát...

    Každý má právo na můj názor!
    16.3.2020 14:09 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Co se týče diskuze, tak v minulé proběhlo pár užitečných dotazů a informací, ale většina příspěvků je plevel. Prosím, pokud chcete jen kritizovat a vyzdvihovat svojí zásadovost atd., tak využijte prostor pod minulým příspěvkem nebo, klidně i na mě, napište hanopis ve vlastním blogu. Bude-li mít informační hodnotu, tak se mu někdy, až bude čas, budu třeba i věnovat.
    Má pravdu, předsedo!

    Tvoje opakujici se vykriky o udajnem stretu zajmu maji opravdu minimalni hodnotu.

    Ale jestli te to pohladi na dusi, klidne dal pokracuj v tom, ze svym chovanim vyzenes dalsiho cloveka, co sem dava pro spoustu lidi zajimavy obsah.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    16.3.2020 14:10 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Veškeré informace jsem poskytl. Věnoval se Vám osobně, slušně, uznal Vaší odbornost i oprávněnost některé kritiky (střet zájmů byl v podstatě realizovaný na rozkaz mého nadřízeného a práci jsem odvedl tehdy i nyní v zájmu školy a škola mnohokrát využila mé znalosti i čato zdarma nebo pod výrobní cenou poskytnutý HW, jinak například prof. Hennessy založil firmu MIPS technologies a přitom dále na škole učil, byl rektorem a určitě jak v MIPS technologies využil předchozí práci se studnety, tak do univerzity a knih přinesl MIPS, takže co je správné a pomůže lidem nejvíce není až tak jednoduché a záleží na jejich přístupu a motivacích), hodiny jsem vybíral data a materiály, abych je Vám mimo diskuzi dodal. Vy jste se k nim nevyjádřil, nabídku k diskuzi e-mailem nebo třeba i naživo také nevyužil, jen čekáte, jak zaplnit svými názory další diskuzi. Tím další komunikaci s Vámi pokládám za ztrátu mého nyní o to cennějšího času. Pokud chcete, kontaktujte mě e-mailem soukromě nebo založte vlastní zápisek a přidejte třeba i sem na něj odkaz. Pokud je Vaším účelem z této diskuze opět vytvořit 100 příspěvků, kde nebude žádný posun vpřed a technická informace, tak je to škoda času všech, kteří zde mají šanci najít něco užitečného. Sám si budu muset změnit představu o Vaší odbornosti a vychování a ostatní si také udělají svůj názor. Přitom i tento kanál dává možnost dále nějak v značně omezených podmínkách pokračovat.
    16.3.2020 15:09 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava

    Můžeme si tady zopakovat celou předchozí diskuzi, ale to bude ztráta času pro oba dva. Pokuď tady chcete technickou diskuzi, tak si budete muset odpustit ty osobní urážky/narážky (ztráta odbornosti, protože někdo upozorní na váš střet zájmů? WTF?!) na lidi co upozornili na váš střet zájmů a není jim jedno, jakým způsobem "propojení s byznysem (zaměstnanců)" na ČVUT funguje. Tak prosté to je.

    Každý má právo na můj názor!
    16.3.2020 15:34 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    dlouho jsem to tady sledoval a doufal, že se uklidníte. Ale bohužel se nestalo a Vy i nadále hodláte škodit. Tedy:
    jdi už konečne s těma tvejma kecama do prdele!
    P.S.

    ja vím, že by to Vencour nebo Max smazali, takže doufám, že má dnes službu David.
    16.3.2020 15:53 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava

    A kdo s tou debatou zase začal si si všiml? Pokuď tobě nevadí, že si tě někdo v každém svém příspěvku tady "bere do huby", tak mě to vadí a nemíním to jen tak přecházet.

    Každý má právo na můj názor!
    16.3.2020 17:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Jste závistivé hovado a nikdo tu o vás nestojí. Jděte někam jinam. Děkuji.
    Quando omni flunkus moritati
    16.3.2020 17:54 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava

    Člověk, který se zajímá, jak se nakládá s veřejnými zdroji je závistivé hovado? Od člověka, co chce, aby oběti byly zodpovědné za to, že na ně byl spáchán trestný čin, mě podobný názor už příliš nepřekvapuje, ale to neznamená, že se s tím jen tak smířím. Což už by si tedy mohl z našich "disputací" z poslední doby vědět...

    Každý má právo na můj názor!
    17.3.2020 11:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Už jsem vám to tam říkal jednou, ale klidně to řeknu znova - trestní odpovědnost někoho, na koho byl spáchán trestný čin, už v našem právním řádu existuje, tohle by bylo jenom rozšíření na další případ.

    A váš zájem o nakládání s veřejnými zdroji podle vašeho vystupování začíná a končí firmou autora blogu, takže ano, jste závistivé hovado a svoje osobní spory vydáváte za ochranu veřejného zájmu.
    Quando omni flunkus moritati
    17.3.2020 12:53 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Už jsem vám to tam říkal jednou, ale klidně to řeknu znova - trestní odpovědnost někoho, na koho byl spáchán trestný čin, už v našem právním řádu existuje, tohle by bylo jenom rozšíření na další případ.

    Takže jako postavíme mobily, počítače a vůbec veškerou elektroniku na úroveň střelných zbraní?!

    A váš zájem o nakládání s veřejnými zdroji podle vašeho vystupování začíná a končí firmou autora blogu, takže ano, jste závistivé hovado a svoje osobní spory vydáváte za ochranu veřejného zájmu.

    Stejně tady samozřejmě vystupuji proti všem, kteří v systému přidělování si veřejných financí "jedou" a přijde jim zcela v pořádku. Většina těch lidí se tím ale na rozdíl od pana Píši alespoň nechlubí na blogu, proto to může vypadat, že mi to vadí pouze v jeho případě...

    Každý má právo na můj názor!
    17.3.2020 14:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Člověk, který se zajímá, jak se nakládá s veřejnými zdroji je závistivé hovado?
    Nemam pocit, že by ses moc zajímal, Píšovy materiály jsi zřejmě zcela vyignoroval, stejně tak jako jsi vyignoroval mnoho dalších relevantních komenářů (např. můj).

    Akorát tady shitpostuješ furt ty samý řeči pořád dokola.

    Možná by tě mohlo trknout i to, že se na tomhle shodnou i lidi, kteří se normálně naprosto neshodnou.
    16.3.2020 13:48 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Prosím, pokud chcete jen kritizovat a vyzdvihovat svojí zásadovost atd., tak využijte prostor pod minulým příspěvkem nebo, klidně i na mě, napište hanopis ve vlastním blogu. Bude-li mít informační hodnotu, tak se mu někdy, až bude čas, budu třeba i věnovat.
    Právě tě rozmrazili? Těmahle kecama z toho zaručeně uděláš ještě větší kůlničku na dříví.
    16.3.2020 15:14 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava

    IMHO to dělá zcela záměrně. Není moc pravděpodobné, že by člověk jeho inteligence nechápal, že když se v dalším zápisku znovu otře o lidi, kteří u prvního zápisku měli problém s jeho střetem zájmů a tím jak "propojení s byznysem (zaměstnanců)" na ČVUT funguje, že se z toho nerozjede ta samá diskuze...

    Každý má právo na můj názor!
    16.3.2020 19:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Už jednou jsem ti doporučil abys vyhledal lékaře. Chápu, že máš své zkušenosti z katedry na které jsi studoval, ale ve skutečnosti je těch, co chtějí ČVUT vydojit, menšina.
    16.3.2020 20:32 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava

    Doporučení vyhledat lékaře od někoho, kdo tady v poslední době trousí názory jako: "ať moji rodiče klidně chcípnou, starý jsou dost", nebo že je hrdý na to, že stále chce mrzačit/zabíjet lidi, kteří si dovolí na kole projet okolo jeho srubu... Nad tím se budu muset opravdu zamyslet...

    Každý má právo na můj názor!
    16.3.2020 21:09 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    No, tak já také zkusím přispět se svou troškou do mlýna… Jak praví klasik: "Víš co, Sašo? "
    16.3.2020 21:40 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Na to samozřejmě můžu odpovědět "A komu tím prospěješ...", ale moc nechápu smysl téhle diskuze...
    Každý má právo na můj názor!
    16.3.2020 21:49 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Hm… a já si myslel, že vy jediný ano. Tím méně ovšem chápu vaše počínání.
    17.3.2020 09:57 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava

    To mě celkem překvapuje, že někdo, kdo na internetu diskutuje přes dvacet let to nechápe. Když začnete příspěvek na blogu osobním útokem na názorové oponenty z minulé diskuze, rozjede se vám znovu ten stejný flame (se stejnými lidmi) jako pod minulým blogem. Konec konců i vy jste sem rovnou přišel s osobním útokem zcela mimo kontext blogu. Takhle prostě diskuze na internetu fungují již od roku 1993...

    Každý má právo na můj názor!
    16.3.2020 15:01 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Je opravdu nutne spamovat s takovymi vecmi v nouzovem stavu?
    Jendа avatar 17.3.2020 00:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Jsi povinně doma, protože ven chodit nemůžeš, nikdo neorganizuje žádný emergency projekt „snažíme se vyrobit ventilátory ze všeho co se dá“, tak co máš jiného dělat než psát o počítačích.
    17.3.2020 04:59 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Pouštět si porno, teď je zdarma :-D
    17.3.2020 10:31 Biolog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Tak ono je více než rozumné na ventilátoru pracovat. Já spíš ale přemýšlím o ECMO.
    Gréta avatar 17.3.2020 11:16 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava

    hele :O :O ;D

    jinak jako psychopat bába si libuje v tom že maj lidi strach a sám je jako připravenej se zabarikádovat ve svým čapím berchtesgardenu hamáček po socialisticku přectírá že něco dělá a natáčí se v kanclu v mikině šilerová si nevymyslela nic lepšího na práci než řešit eet havlíček přesouvá ve sklepě krizovýho štábu po mapě neexistující kamiony s rouškama a vojta adámek se na nás hezky usmívá protože to je jako jediný co umí. fakt si jako myslíš žeto jako bude nějaká z těch směšnejch figurek organizovat za tebe?? :O :O :D :D ;D

    nóóó a pokud by to jako měl bejt někdo z komunitiy tak jako proč ne zrovna ty?? ;D ;D

    Bystroushaak avatar 29.3.2020 16:28 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záznam povídání o paměti a jeho příprava
    Tak jsem dokoukal. Dobrá přednáška, díky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.