abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 735 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    EXT4 mi uz do baraku nesmie

    25.9.2013 16:22 | Přečteno: 2107×

    Tento blog pisem v stave totalnej nasranosti, pretoze som zas prisiel o poldennu pracu, s najvacsou pravdepodobnostou 'vdaka' ext4. V praci pouzivam na vyvoj virtualizovany debilian s ext4. Za posledny rok sa mi uz 3-ti krat stalo, ze po nahlom resete stroja ( raz som omylom namiesto ulozenia stavu virtualu dal tvrdy poweroff, 2x mi zahaproval kernel ) som prisiel o nejake subory na disku. Teda ja som ani tak o ne neprisiel, ako skor ze sa tie subory zmodifikovali do mnou zatial neidentifikovatelneho stavu z minulosti. S pravidelnostou rovnajucou sa istote prichadzam vzdy o nastavenia IDE, vycisti sa zoznam posledne otvorenych projektov ( IDE zjavne uklada ako posledne pred ukoncenim kamsi do property suboru ), o dalsie nastavenia (niektore klavesove skratky), templaty.

    Co je ale horsie, vzdy po takomto disastery mam projekt, ktory bol pred padom virtualu normalne skompilovatelny, totalne a nahodne rozdrbany. V roznych suboroch ( ktore som dokonca needitoval snad viac ako 2 mesiace ) sa zahadne zacali objavovat nezmyselne importy a tak podobne.

    Nikdy sa vsak nejedna o rozsypany caj, vzdy je to validny kod, ktory som kedysi napisal, akurat aktualne neskompilovatelny. Netusim, cim to moze byt, ako to vznika, kto za to moze, kazdopadne stavat by sa to nemalo.

    Viem o nachylnosti ext4 na napajanie ( vdaka moznemu neskorsiemu zapisu ako u ext3 ), ale nechapem, kde sa beru taketo podivnosti a nechce sa mi verit, ze by za to mohlo IDE ( muselo by pred ukoncenim nezmyselne prepisovat subor jeho historickymi variantami a nakoniec ho prepisat aktualne editovanou verziou, trafit sa nasledne do kernel panic, no nedava mi to proste zmysel ). Pytam sa uz len zo zvedavosti, pretoze preventivne som uz na vsetkych strojoch premountoval na ext3 - stava sa to este niektomu?        

    Hodnocení: 35 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jakub Lucký avatar 25.9.2013 16:31 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    zkusil bych zkontrolovat paměti a vyzkoušet jiný hypervizor, popř. vyměnit IDE...

    Btw: jaké bylo nastavení toho extu?
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    deafboy avatar 25.9.2013 16:47 deafboy | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    V com to virtualizujes? EXT4 pouzivam roky a tvrdy shutdown nikdy nic nepokazil.
    25.9.2013 17:05 Adolf Stalin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    JFS je odpoved na vsetky otazky ohladne Linuxovych FS... Mam na 200 pracovnych staniciach a na 60 serveroch a bez jedineho problemu - najvacsie RAID pole ma pri tom 1 PB...
    25.9.2013 19:18 Vasilijevič Hitler
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Nevím jestli trololo, ale JFS používám už hooodně dlouho a k naprosté spokojenosti. Jedním z důvodů byly právě tvrdý vypnutí strojů.
    25.9.2013 19:26 Adolf Stalin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    ja to myslim vazne, JFS je najodolnejsi a najspolahlivejsi FS pre Linux
    25.9.2013 20:14 Jirka | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    To můžu potvrdit, žádnej jinej fs u mě nepřežil tolik tvrdejch resetů, jako právě tenhle. Navíc efektivita ukládání souborů je vynikající, srovnatelná snad jen s FAT32 - než se do mě pustíte, myslím tím, kolik mi na disku zbyde volnýho místa, když tam nahraju určitý množství dat. Nedávno jsem to měřil.
    Dokud to funguje, nešťourej se v tom!...
    25.9.2013 20:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Na předchozí komentáře bych aplikoval s/JFS/XFS/g; a můžu souhlasit ;-)
    26.9.2013 00:17 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    To nemohu souhlasit. Několikrát se mi stalo, že při pádu systému (tvrdé power-off) při silné aktivitě XFS disku byly data nesmírně poničené. (velká aktivita znamená, že jsem zrovna kopiroval disk velké objemy řádu stovky GB a nekdy i velké počty - desitky až stovky tisíc souborů v několika paralelních proudech.). A pád byl pověšení systému v proprietálním grafickém driveru. Jednou i stará data nešla zachránit.
    gtz avatar 26.9.2013 00:30 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Bohužel XFS takové je ale jistě bude lepší než EXT4. Provozoval jsem ho na více serverech jak v R5/R6 tak i na obyčejných NASech a většinou se XFS z toho vždy otřepal.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    26.9.2013 12:02 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Může a nemusí být. Nedokážu tohle posoudit, protože na serverech mám vždy UPS a jestli se mi stalo v jednotkách případů, že server byl nedostupný přes SSH a nedalo se s ním nic dělat, tak to moc. (lépe řečeno z posledních 3-4 let si takový případ nepamatuji.) A v desktopu jsem si zvykl, že když provádím masívní diskové operace na XFS (používám jej stále pro disky pro velké soubory), tak neprovádím graficky problematické činnosti. Nicméně občas za dlouho se mi podaří vytuhnout stroj a root disk a /home disk mají ext4 a vždy se spolehlivě zotavily, i když na nich činnost probíhala.

    Myslím, že tazatel hlavně má problém v tom, že odložený zápis má na dvou úrovních. Jednak v hostovaném FS má odložený zápis díky EXT4 (ale mohl by poladit charakteristiky pomocí tune2fs utility) a může mít ještě odložené zápisy jednak virtualizátorem a jednak hostitelským OS. Takže ve chvíli, kdy napřímo urve ten virtualizovaný stroj, může to být mnohem horší situace než když se urve napájení přímo na železe, protože ani to, co chtěl a zapsal EXT4 v hostovaném systému do svého virtuálného disku tam ve skutečnosti nemusí být.
    gtz avatar 26.9.2013 16:14 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    To se mi stalo také, že uklízečka vysavačem nějak vykopla kabel od FC-Nasu. No naštěstí tam nebyl tak velký provoz. (vykopla kabel od FC do UPS :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    26.9.2013 23:38 jas | skóre: 13 | blog: blag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie

    Ja by som len podotkol, ze xfs dnes je dost ine nez xfs co i len rok-dva dozadu (xfs je dost intenzivne vyvijane) a prave v oblasti zotavenia po tvrdom pade sa odviedlo za poslednych par rokov velke mnozstvo prace.

    26.9.2013 23:20 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Mám zkušenosti s rozpadlými RAIDy a XFS bylo jediné, co dopadlo nejhůř (nedalo se opravit a po ro mountu při čtení některých souborů a adresářů házelo kernel panic), ReiserFS ztratil jména asi čtvrtiny souborů a nedal se opravit (ale dal se mountnout ro a tak fungoval) a ext3 několik desítek souborů přesunulo do lost+found, ale po fsck dál fungovalo (byl to datový disk, takže nebylo potřeba dělat reinstalaci). RAID s JFS se mi nikdy nerozpadl, takže tam nevím.
    stativ avatar 25.9.2013 17:08 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Jen jestli to nemá na svědomí virtualizace, která nedělá sync kdy má. Typicky to byl problém hlavně s VirtualBoxem.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    25.9.2013 17:13 Adolf Stalin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    To je blbost, virtualizace syncuje vtedy ked dostane pokyn od guesta. V synce a zapnutej write-cache pre disk v hoste by som hladal problem...
    25.9.2013 17:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    ... ne vždy je výchozí nastavení takové, aby se ten sync respektoval. Pak host může dostat potvrzení o dokončeném zápisu dřív, než hostitel skutečně zapíše data na disk.
    Quando omni flunkus moritati
    25.9.2013 17:42 Adolf Stalin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    ale vacsinou zapisuje do suboru, preto pisem ze sync v gueste na to vplyv nema. Ak na to ma vplyv sync tak jedine v hoste a taktiez zapnuta write-cache a to takziez v hoste...
    pavlix avatar 27.9.2013 06:48 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Ak na to ma vplyv sync tak jedine v hoste
    Tak jsem ten komentář taky pochopil.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Heron avatar 25.9.2013 18:20 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    To bohužel není pravda. VirtualBox nesyncuje ani když dostane pokyn. Odzkoušeno na aktuálním VirtualBoxu na W7 a virtuálním Debianem.
    25.9.2013 18:25 Adolf Stalin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Si si isty? Mne syncuje na pokyn guesta do suboru. To ci ten subor syncuje Windows host je ale otazka :D
    Heron avatar 25.9.2013 18:31 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Jsem. Tak jistě, ono to skoro vypadá, že VB ten soubor s diskem má otevřený jako normální soubor, bez O_DIRECT nebo podobného Win ekvivalentu. Takže tam funguje klasická write cachce, kterou VB nenechává ani flushnout.
    25.9.2013 18:35 Adolf Stalin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    No do r*ti...
    stativ avatar 25.9.2013 18:55 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Bohužel mám podobnou zkušenost.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    25.9.2013 17:44 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Pokud k takové situaci (tvrdý restart nebo kernel panic při zápisu) dojde, existují pro všechny souborové systémy tři možné následky:
    1. Zůstane část nové verze
    2. Nezůstane nic
    3. Zůstane celá stará verze
    Volte dle libosti, nakonec to jde i u ext4 pomocí parametru data ;-)
    25.9.2013 19:10 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Mel jsem stejnej problem a bylo to VirtualBoxem. IMO blbe syncuje. Po zmene na qemu bylo vse OK.
    msk avatar 25.9.2013 20:06 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Potvrdzujem, ze virtualizujem Virtualboxom. Trosku mi ale unika, preco by v tom mal mat prsty. Proste ked virtualna masina zdochne, tak zapisem na disk co mam v bufferoch a zavrem subor s virtualnym diskom. Pokial neumre aj hostitelsky system (w7), tak by sa to malo v poriadku zapisat, nie?
    Jakub Lucký avatar 25.9.2013 20:39 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    No to právě není tak jisté...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    26.9.2013 15:50 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Moje domnenka je, ze kdyz udelate hardreset, tak to sestreli proces, ktery "emuluje" pocitac, takze prijdete o vse, co mel ten process v cache.
    stativ avatar 26.9.2013 17:27 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    A protože VirtualBox řeší sync dost svérázným způsobem, tak je šance, že přijde i o to, co mělo být dávno zapsáno.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    26.9.2013 17:48 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    To jsem napsal ve #14 ;-)
    stativ avatar 26.9.2013 18:37 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    A já už ve #4 ;-)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    25.9.2013 20:18 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Musím potvrdit že mi Ext4 taky zlobil, ale stačilo pozměnit parametry při mountu a vše se vyřešilo, jinak byla velká šance že se při tvrdém resetu kompletně podělá FS, nejodolnější je hold ext2...
    pavlix avatar 27.9.2013 06:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    nejodolnější je hold ext2...
    Určitě?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.9.2013 07:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    gtz avatar 25.9.2013 20:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Na serverech raději vždy XFS, EXT4 mi taky párkrát padla, ale naštěstí to bylo jen na mašině na testy.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    25.9.2013 21:04 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    musím potvrdit, Ext4 se mě totálně rozsekala.
    25.9.2013 21:12 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie

    Zrejme rozhodnutie nechať ext3 systém bolo správne. Ďalšia otázka je či je dobré rozhodnutie deliť filesystém na jednotlive části.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    25.9.2013 21:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Zrejme rozhodnutie nechať ext3 systém bolo správne.
    Imho nebolo. Ext3 je v porovnání s modernějšími FS příšerně pomalé.
    25.9.2013 23:08 krut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Keby ste nepouzivali prijebany open source a linux mohli ste mat nadherny komercny zfs !
    26.9.2013 00:21 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie

    Are You trolling ? If the Answer is yes, then please leave this website. We are not interested in your opinion. We want to use and administer linux. Do you know what liberty is ? It is Freedom. Are free choice is linux, not because is free, but its something that we can modify without restrictions. We want to know how the system works. And linux software is better, because we can fix it. We dont need to wait for software maker to fix the bug. You can now find linux and its derivates in almost every device, server. I Think you like one click devices ? Do you like that your software vendor tells you what is good a what is bad .Linux is not in the way it was Ten Years in the Past.

    Sorry za angličtinu. I keď podľa prekladača som to napísal skoro bez chyby.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    26.9.2013 00:24 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie

    Trolling detected ?

    Yes

    Check what to do if troll detected.

    Found.

    Dont continue in conversation.

    End

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    26.9.2013 08:32 krut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Co ti jebe ...ty budes rad ked fixnes o 10 rokov svoju anglictinu nie to kernel code. Tyzden googlis ako upgradenes debian a potom zajebavas internet kokotinami typu "LINUX JE NAJLEPSIII LEBO JE FREE"

    GET A FUCKING LIFE
    Jakub Lucký avatar 26.9.2013 08:54 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    GET A FUCKING LIFE
    Thus sadth the troller of forums...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    26.9.2013 11:17 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie

    Choď sa venovať produktívnejšej činnosti na svojom super systéme o ktorý sa postará za teba firma. Jasne som ti napísal, že nás tvoj názor nezaujíma. Ak chceš trolovať tak choď trolovať na inú stránku, kde budeš mať svojích fanušikov. Odporúčam ti prečítať čo som napísal ešte raz. Lenže chceš trolovať, tak napíšeš aj to čo nie je pravda, len kvôli provokácii.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    pavlix avatar 27.9.2013 06:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Jako by tvé reakce byly nějak hodnotnější...
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    stativ avatar 27.9.2013 11:47 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Chtělo by to nějakou metriku, jak hodnotný příspěvek do diskuze je. A na základě toho blokovat příspěvky. Takže by se nikdo nedozvěděl o tomhle geniálním a naprosto úžasném nápadu ;-)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    pavlix avatar 27.9.2013 12:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Tak tak. To by celý tenhle thread zmizel.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.9.2013 13:08 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie

    Uznávam, že som to mohol napísať bez použitia anglického jazyka. Aspoň mám dôvod prečo sa nič nepýtať v diskusii.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    26.9.2013 13:50 mkmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    get a life [urbandictionary.com]
    gtz avatar 26.9.2013 00:15 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    No kdybych nebyl na linuxovém serveru tak bych Vám doporučil systém NTFS, ale ten jaksi není nativně podporován :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    26.9.2013 10:49 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    A na co vlastně...?
    26.9.2013 11:07 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie

    Skúšal si vo VM rozdeliť filesystém na viacej časti ? Možné riešenie by bolo odkladať data na samostatnú particiu a po skopirovaní odpojiť odkladáci priestor. Iná možnosť je odkládať súbory do host systému.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    26.9.2013 15:38 kolcon | skóre: 15 | blog: kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    jestli to ext4 tam nemá nějaké slovenské špecifiká ;)
    msk avatar 26.9.2013 16:50 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Netusim, fyzicky sa to deje v Prahe :D.
    26.9.2013 20:27 ivi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    nechapem mam ext4 uz od kedy bol v ubuntu a ziaden problem, nikdy, asi 20 strojov.
    26.9.2013 22:12 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    To není filesystémem ale nastavením nebo něčím jiným.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    msk avatar 27.9.2013 08:37 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Ano, priznavam a priklanam svoj nazor k tomu, ze to bude skor tou virtualizaciou. Kazdopadne preventivne som to prehodil na jfs a dumam, co s tym dalej.
    27.9.2013 17:48 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Držím palce.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    msk avatar 27.9.2013 08:41 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VirtualBox flush - cierne na bielom
    Tu je to teda cierne na bielom, virtualbox ignoruje IDE/SATA flush command by default:

    http://www.virtualbox.org/manual/ch12.html#idp56033840
    29.9.2013 23:55 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Dnes, tj. 29.9. mi havaroval disk s EXT4.
    Jedna se o fyzicky stroj, notebook - nedoslo k zadnemu vypadku proudu a notebook jel ze site, baterie byla na 100%.
    Uprostred prace mi zacali v Double Commanderu mizet slozky a spousteze z listy (prostredi Xfce).
    Distro Linux Mint 15, jadro 3.8.0-30-generic.
    extundelete cast souboru dokaze obnovit, testdisk take cast dat na disku vidi. Prosel jsem logy a jedine co jsem nasel, ze kratce pred tim nez se to stalo, mel problem s SD kartou, hlaska "FAT-fs (sdc1): error, invalid access to FAT (entry xxxxxxxxx)". Tato hlaska je v logu mnohokrat, nekolik desetitisicu zaznamu.
    Disky s EXT4 na kterych se problem vyskytl jsou sda a sdb. Nechapu jakou to ma souvislost. Disky po hardware strance jedou bez problemu. Bohuzel jeden z tech dvou disku byl zalozni, prisel jsem tak o znacnou cast dat. Jedna z nejmene obnovitelnych slozek je fotoalbum.
    Mimo testdisk, extundelete a ext4magic, napada nekoho jeste nejaky dobry tool na obnovu souboru z ext4?
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    30.9.2013 00:15 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Jednak asi by byl vhodný nový dotaz a nepřikládat k již exiswtující protože tohle je nový problém. Ale váš dotaz vypadá, že vám na datech opravdu záleží, tak v žádném případě bych nedělal pokusy na těch discích přímo. V první fázi bych koupil nějaký externí disk a dd zkopíroval fyzicky ten (ty) porušené disky pomoci nějaké live distribuce jako systemrescueCD. K porušeným diskum bych přistupoval jako k externím datům a rozhodně nejel na nich systém a nejspíše pracoval hlavně z kopiemi.

    Možnné recovery by také mohl dát PhotoRec
    30.9.2013 01:03 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie

    Súhlasím s skopirovaním obsahu diskov s poškodeným filesystémom a obnovou na inom systéme s prístupom na poškodené disky ako kópie original poškodených diskov.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    30.9.2013 17:45 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    diky za odpoved a tip. PhotoRec urcite vyzkousim, nic jineho mi ani nezbude.
    Doplnim ze data zmizela na dvou discich, kazdy mel 1TB, jeden interni a druhy externi. Ten interni byl rozdelen na 4 partitions:
  • hlavni system - ext4
  • druhy system - ext4
  • swap
  • data (home) - ext4

  • Druhy disk, mel jedinou partition ext4 s daty - backup
    Zmizela vsechna data, napric vsemi partitions, jednoho jedineho uzivatele a to toho, ktery prave pracoval s tou SD kartou, ktera dle logu delala problem. Vklidu jsem dnes prosel ty logy znovu a peclive, posledni radek toho dlouheho vypisu o SD karte (32GB fs VFAT) rika, ze ta karta jiz neni pritomna, pote log konci a casove to odpovida chvili kdy zacli mizet data z disku. A dle toho co si vzpominam, vyprazdnoval se kos ktery mel mit 17 souboru.
    Nicmene opravdu se mi zda divne proc by mela mizet data z hard disku, kdyz v tu chvili se pracovalo s SD kartou.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    gtz avatar 30.9.2013 21:26 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    externí disk -> proč na ext4? Pokud tam byly fotky tak bych volil systém, který se dá všude přečíst. Já na jednom externím disku mám historicky XFS, protože jsou tam data které jsou použitá pouze na linuxu tak mi to tak zase tak nevadí.

    Na ostatních externích zařízeních (fotky, analog video, konverze videí apod. ) mám vše formátované přes NTFS jen proto, abych to přečetl všude a v případě průseru mohl data bezpečně obnovit.

    NTFS tam má i proto když potřebuji něco někam přenést a nevím zda dotačný používá linux a NTFS přečte skoro vše (už i chytré televize).
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.10.2013 00:03 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    vse co mi doma bezi, mi bezi na Linuxu. Nevidim duvod v homogennim Linux prostredi pouzivat nenativni souborovy system. Vzdy mam system oddelen od uzivatelskych dat a od roku 1997, kdy jsem s Linuxem zacal, resim problem s file systemem a obnovou dat poprve.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    gtz avatar 2.10.2013 00:59 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Bohužel u mne musím uvažovat nad rozdílným prostředím jak u sebe tak i u ostatních lidí s kterýma spolupracuji. Když jsem dělal pro nějakého známého převod z VHS tak jsem to stejně musel uložit někam na NTFS/VFAT box, protože většina chytrých televizí pobere akorát VFAT a novější sežerou už i NTFS. Linuxový disk sežere snad jen nějaké drahé DVB/S zařízení.

    Většinou když jsem řešil nějaké věci kolem fotek (diapozitivy, úpravy) tak jsem to musel řešit na Windows. Už jen protože na Linux prostě nejsou drivery. Něco podobného je s převody VHS -> digitál, protože neexistuje moc nástrojů na pohodlný přenos VHS -> disk. Stejně Linux nepodporuje IEEE1394 master/slave zařízení na ukládání dat tak stejně jsem musel použít Windowsy. IEEE1394 boxy jsem používal protože se dají stohovat a 1394 bere méně cpu než USB.

    Takže jsem vždy raději volil NTFS, sice drivery jsou obskurní/pomalé, ale z toho systému se dá obnovit skoro vše včetně názvů/adresářů.

    Windowsy jsem používal převážně jen pro surové zpracování dat a vše ostatní jsem dělal už zase na Susáči.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    30.9.2013 01:01 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie

    Je rozdiel mať celý disk ako jednu particiu a viaceré particie. Mne sa raz podarilo zmazať svoj domovský priečinok na ext3. Keďže som včas prišiel na to, že je niečo v neporiadku, tak som odmountoval /home adresár. Toto môže spôsobiť problém pri prihlasovaní do GUI. To som vyriešil s tmpfs. Pomocou ext3grep sa podarilo obnoviť skoro všetky data. Z dôvodu, že som mal data na inom zdroji, tak som nakoniec nechal len nastavenia a skryté súbory a priečinky. Myslím, že zálohovať malé množstvá dát sa oplatí na DVD disky.

    Sú tie disky v RAID alebo iné usporiadanie ? To vyzerá na nejaký bug, ktorý má nejaký divný spúštaci mechanizmus. Alebo je to iba náhoda.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    30.9.2013 17:57 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    v RAID ty disky nejsou. Problem nenastal pri prihlasovani. Velke mnozstvi dat, az na fotky jsem mel zalohovane jeste na jinych discich (jsou zde jen dve Calc tabulky ktere nejsou v posledni verzi, coz me mrzi, ale nejak s tim mohu zit). Ale fotky potrebuju obnovit z puvodnich disku, ty nikde nemam a jedna se o stovky giga dat.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    30.9.2013 19:57 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie

    Myslím, že bude lepšie keď založiš otázku v poradni, pretože v komentároch blogu to môže byť problém nájsť. Po určitom počte nových blogov dôjde k skrytiu starších blogov.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    1.10.2013 23:57 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Uz to myslim nema smysl zakladat jako novou otazku, protoze pomoci photorec jsem vetsinu dat obnovil.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    gtz avatar 30.9.2013 20:34 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    photorec neobnoví názvy .. pro ext4 neexistuje moc utilit, které dokáží udělat data minning. Ty tools jsou jen pro Widle a jsou kurewsky drahé.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    1.10.2013 23:56 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Tak prvni partition jsem nechal byt, ta data jsem mel temer 100% zalohovana jeste jinde. Na externi disk jsem pouzil photorec a mam obnovenych cca pul milionu souboru. Je dobre ze to alespon dava prilohu a ve vetsine pripadu obnovil datum souboru. Takze fotky se daji rozhazet podle datumu...jeste nevim jak velke mnozstvi dat jsem zachranil, ale zda se ze vetsinu. To ze neobnovil nazvy souboru je celkem jedno. Diky za tipy nejen gtz, ale vsem kdo se snazili poradit.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    gtz avatar 2.10.2013 00:49 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Pokud se zachoval exif tak by to šlo celkem elegantně a hromadně přejmenovat.

    Bohužel ext4 i XFS jsou celkem stabilní a robustné systémy, ale pokud se něco poláme nebo náhodou i něco smaže pak je s tím kupa práce dostat aspoň nějaká data.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.10.2013 19:44 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    bohuzel exif v tech fotkach nezustal. Z kazde fotky mam tri soubory, fotka, nahled a textak s exif informacemi. Pri tom kvantu fotek neni v mych silach to obnovit manualne a strojove me nic nenapada...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    gtz avatar 2.10.2013 20:32 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Divné, já když jsem o prázdninách obnovoval soubory z CF karty tak fotky zachránil všechny (i ty předtím smazané) a fotkám zůstal exif.

    Pokud jsou fotky poškozené tak doporučuji na prohlížení XnView. S ním mám celkem slušné zkušenosti, že otevře i hodně poškozený obrázek.

    Já jsem zkoušel používat na obnovu jak Photorec tak i Foremost i MagicRescue. Popř. šel použít i recoverjpeg.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.10.2013 20:48 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    poskozene nejsou, vsechny fotky jsou naprosto v pohode, jen nemaji EXIF...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    2.10.2013 22:39 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Ty fotky jsou rawy? není EXIF v těch náhledech? tam by mohl být nejen exif náhledu ale i RAWu. (který foták dělá fotky do třech souborů?
    gtz avatar 30.9.2013 20:52 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EXT4 mi uz do baraku nesmie
    Už jsem to zde sem psal, tyto tooly jako jsou testdisk nebo photorec zachrání data fotky apod.. ale NEULOŽǏ je do původních adresářů a s původními názvy. Bohužel pro Linux neexistují sofistikované nástroje pro data minning/recovery apod. tak, aby se dalo cokoliv jak-koliv zachránit. Bohužel. Tyto nástroje existují jen pro Windows based systémy a není to levná věc.

    Doporučuji použít dd_rescue popř. dd-čkem si udělat backup surového disku někam na jiný disk, aby se dalo experimentovat.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.