abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    ibus - wtf?

    9.1.2019 16:21 | Přečteno: 2541× | loxone | poslední úprava: 9.1.2019 16:23

    Toz nainstaloval som si debian+kde na novy laptop a po 3 dnoch som mal potrebu pisat narodne znaky. A mal som na 30 minut o zabavu postarane. Tak som sa jal nakonfigurovat keyboard layouts v kde. Vsetko potrebne som nastavil a nejaku dobu to normalne fungovalo. Po par hodinach mi ale uplne prestala ist klavesnica v KDE. Resp. reagovala napr. na alt+f2 (run command) a prepnutie do konzoly, ale uz som nenapisal ziadne znaky. Takisto ziadna aplikacia nereagovala na absolutne ziadne klavesy. OMFG WTF ?!. Tusil som problem - thunderbolt docking station. Pred 3 dnami mi trvalo snad 2 hodiny dostat ten debilny windowsacky notebook do stavu aby na tom normalne siel nainstalovat a spustit linux. Lenze prepnutie do konzoly fungovalo a mys tiez, klavesnica v konzoli normalne fungovala tiez. Do prdele kde je problem ?! Vytvoril som noveho testovacieho usera, prihlasil sa do KDE, klavesnica sla. Odzalohoval som svoj ~/.kde a restartol, klavesnica sla. Vratil som backup, klavesnica nesla.

    A potom mi to vrazilo do oci.

    Testovaci user mal nejaku uplne divnu a do kde nezapadajucu ikonu na prepinanie layoutu klavesnice. Ja som tam mal klasicku kde-ckovu ikonu. Zacal som skumat, co ze to je za novinku - aaaaha - nejaky ibus. Co to do psej prdele je a co to pohladava v mojom KDE ?! A preco mi nefunguje klavesnica ked tato blbost nebezi ?!?!? Povod problemu odhaleny - zabijal som nejake svoje procesy a potom sa odhlasoval z KDE, pricom sa asi ulozila session, takze po novom prihlaseni sa ta kravina nespustila a vdaka tomu absolutne nefungovala klavesnica. Super. S kazdym dalsim releasom milovimi krokmi smer Windows.

    Hned som otvoril wiki, aby som zistil, ci za tym nestoji Lennart. Jeho zapach bolo vsade citit, ale dokonale sa maskoval, nenasiel som ho. Vyzera to ale, ze linux sabotuje nejaky jeho kolega z redhatu. V kazdom pripade - 'sudo apt-get remove --auto-remove ibus' problem k plnej spokojnosti vyriesilo.

    Nenavidim taketo prekvapenia. Roky fungujuce veci sa proste pod rukami menia k horsiemu. Co koho viedlo do debianovskeho kde rvat nejaky externy layout manager, ked ma funkcny a integrovany vlastny? A hlavne manager, ktory sposobi uplnu nefunkcnost klavesnice prostym bfu-ckovskym zvolenim "exit" na ikonke layoutu klavesnice ?! Fuj.        

    Hodnocení: 23 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.1.2019 16:52 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Neviem. Ja dost casto pouzivam na nastavovanie klavesnice setxkbmap. Viem, ze su graficke veci (uz ich aj ciastocne vyuzivam). Jeden prikaz a ak je nastavenie (distro ma doinstalovane podporu pre viac klavesnic), tak to ide vsade.
    9.1.2019 17:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Ještě lepší je mít to rovnou nastavené v konfiguraci X.org včetně nějaké šikovné klávesové zkratky pro přepínání - akorát to bohužel znamená, že se pak musí nastavit všechno (monitory, myš) a moc to nekamarádí s připojováním a odpojováním periférií. (Nebo teda to tak aspoň bylo, když jsem to naposledy zkoušel.)
    Quando omni flunkus moritati
    9.1.2019 18:45 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Co som nieco pozeral/vrtal, tak nemusis mat vsetko. Staci nejaku (tematicku) sekciu - on si preskenuje, co definujes, ostatne je auto. Vid. /etc/X11/xorg.conf.d/.
    Josef Kufner avatar 9.1.2019 19:09 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Od těch dávných dob přibyla hezká vymoženost – sekce InputClass. Nastavíš to prakticky stejně jako Input, ale aplikuje se to na všechno daného typu. Můžeš pak odpojovat a připojovat dle libosti a layout klávesnice je stále ten tebou nakonfigurovaný.

    Jak tak teď koukám na můj xorg.conf, tak je tam jen hromada neskutečně starých komentářů a právě ta konfigurace klávesnice a emulace myši pro tackpoint. Např. u grafiky je jen Driver "modesetting" a dobrých 100 řádků zakomentovaných voleb a starých konfigurací.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    10.1.2019 08:30 fela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    100% súhlas. Takto to má človek pod kontrolou. A samozrejme, ľahko sa vytvorí vlasté rozloženie (čo môže znieť ako zbytočnosť, ale ja roky používam derivát starého rozloženia z T602 (tam sa volalo - slovenská(česká) programátorská; pamätníci pamätajú)).

    V podstate na klávesách 1 - 0 mám SK znaky s diakritikou, na [ ] mám ( ) (ktoré sa používajú častejšie ako [ ] ), napr. ú, ä, ň, ô mám tam, kde by boli na SK klávesnici, ale píšem ich pomocu AltGr+[, ], \, ;, '... atď.
    Petr Tomášek avatar 12.1.2019 13:48 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    No, je pravda, že systém klávesových map Xorg je dost debilní (např. můžete mít jen 4 klávesové mapy zároveň v systému, což je naprosto nepoužitelné).

    Taky, pokud má člověk vlastní, vlastnoručně připravené klávesové mapy, tak je dost vopruz je integrovat do systému...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    9.1.2019 17:14 Cabrón
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Takže jste si nakonfiguroval vstup přes ibus, následně ibus zabil, a teď hledáte, kdo za to může? :-)
    msk avatar 10.1.2019 12:16 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Coz o to, jasne ze som kokot, ale ciste z uzivatelskeho hladiska - ako moze niekoho napadnut dat do menu ikony klavesnice volbu "Exit application", ked vie, ze to sposobi nefunkcnost klavesnice !?! Sorry ale toto je totalny fuckup. Inak k otazke, ako sa mi ibus dostal do systemu zodpovedne prehlasujem, ze absolutne netusim. Co bolo tentokrat inak ako obvykle bolo, ze som instaloval z kde live a nie z net-minimal. Kazdopadne uz je to prec, viem o dalsej veci na ktoru si mam davat pozor a idealne blacklistovat, ale nepaci sa mi to ani trochu, pretoze mi pripada ze sa do linuxu za posledne roky dostala hromada novych neodladenych sraciek (systemd, pulseaudio, teraz toto) a stava sa z toho chaoticka neprivetiva platforma napadne zacinajuca pripominat windows.
    10.1.2019 13:04 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    IBus se ti dostal do systému tak, že jsi potřeboval psát národní znaky z běžné klávesnice a - předpokládám dle nějakého postupu na netu - sis patřičně upravil konfiguraci. IBus se přesně k tomuto účelu používá už hodně dlouho a jako výchozí metodu zadávání znaků ho používá Fedora snad už od verze 11; rozhodně tedy nejde o nic neodladěného. ibus-setup, tedy ta věc, cos viděl jako přepínač rozložení klávesnice, automaticky nastartuje ibus-daemon. Pokud ten daemon neběží, aplikace, které mají nastaven IBus jako metodu zadávání znaků žádné znaky psát nebudou, to je asi jasné. Každý návod, který jsem ohledně IBusu našel jasné říká, jak upravit nastavení, aby se ten daemon spouštěl při startu automaticky a ne až při startu toho GUI konfigurátoru. Když jsi vypnul ten GUI nástroj, daemon se ukončil s ním. Sorry, ale rozvrtal sis to sám, na Red Hat, Lennarta, Windowsovatění ani další známé firmy to tentokrát nesváděj.
    msk avatar 10.1.2019 13:56 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Nope. O existencii ibus som nemal ani sajnu a tento stav budem aj nadalej udrzovat blacklistovanim daneho baliku, na zriedkavo pouzivane layouty budem nadalej pouzivat vstavanu feature v KDE.

    Nic som nekonfiguroval, ja som si len nainstaloval debian z kde-live, dodal par vyvojarskych veci, 4 dni to bez problemov pouzival a nevsimal si podivne nezapadajucu ikonku "EN" dole na paneli. Pokial ten ibus defaultne nainstaloval debian (ako ze ano), potom by si ale mal byt schopny zabezpecit, ze ta klavesnica nepojde znefunkcnit prostym kliknutim mysi. Ako sa s podobnou situaciou vyrovna BFU, ktory skusa prejst na linux, ked mu zrazu prestane totalne fungovat klavesnica, netusim. Resp. tusim. Vrati sa k oknam a o linuxe bude vsade prehlasovat ze je to totalna sracka a ani klavesnica v tom nefunguje dlhsie ako par dni. A bude mat pravdu.
    10.1.2019 14:09 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    V tom případě to má nějak rozbité Debian, protože tohle by určitě nemělo být standardní chování. Linuxem nepolíbený BFU snad nebude instalovat Debian z minimal installu ale sáhne po předkonfigurované distribuci, kde se tohle dít nebude.
    k3dAR avatar 10.1.2019 17:31 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    vzdyt psal ze instaloval z debian kde-live...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    10.1.2019 21:20 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Schválně jsem ti to s tím livekem vyzkoušel a mají to tam nějaké porouchané. IBus je tam očividně ve výchozím nastavení, i EN verze bez lokalizace ho používá. Když se IBus vypne, začne se to tam skutečně sypat. Není ale pravda, že by klávesnice nereagovala vůbec, např. v Kate se dalo psát, na některé klávesy ale reagovala pozdě, vůbec nebo až po několikátém stisknutí. V Konsole nebo KRunneru to bylo horší, i když ten vzorec chování byl dost podobný. Přijde mi, že spíš než zlý návrh, odporný RedHat nebo všechno zchvacující Lennart je to bug v Debianu Live KDE zralý na report.
    15.1.2019 09:31 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Ale tak nějak lidsky se s pocity a závěry msk ztotožňuji. :-)
    xxx avatar 10.1.2019 14:06 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Jsou dva dobre pristupy. Prvni je, ze neni nic automatickeho, vsechno si konfigurujes sam a mas o systemu uplny prehled. Druhy je, ze se vse deje automaticky, vzdy to funguje, ale odvracenou stranou je, ze moznosti konfigurace jsou omezenejsi.

    No a pak je treti pristup. Snazi se to fungovat automaticky, ale ve skutecnosti to zas tak automaticke neni a je treba delat stale spoustu veci rucne. Vysledek? 0.5% na desktopech. Hlavne, ze se to da zahladit tvrzenim, ze si za to uzivatel muze sam...
    Please rise for the Futurama theme song.
    10.1.2019 15:37 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Ale kdepak. Schválně jsem si to vyzkoušel na Fedoře 28 s XFCE, kde se IBus standardně nespouští, ač je nainstalován. Pustím-li ten konfigurátor ibus-setup, jsem upozorněn, že ibus-daemon nebeží a zda ho chci spustit. Dále jsem upozorněn, jak mám upravit proměnné prostředí, aby IBus fungoval správně se všemi aplikacemi. Pokud běží ibus-daemon, mohu vkládat všelijaké podivnosti včetně zběsilých emotikon, čínských znaků atp. Pokud ten daemon ukončím (což se teda po zavření toho statusbarového nástrojíku fakt stane), použije se standardní ovládaní vstupu a rozložení z XFCE, rozhodně nedojde k tomu, že bych nemohl psát vůbec. Zkoušel jsem to na GTK3(?) i Qt5 aplikacích. Buď je to nějak drblé v Debianu nebo možná v Qt4. Nevím, jakou verzi KDE autor zápisku má ale v Qt4 se mezi xim a IBus přepíná v qtconfigu. Možná, že je-li nastaven IBus a jeho daemon nebeží, Qt4 neumí automaticky fallbackout na xim...
    k3dAR avatar 9.1.2019 19:31 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    to asi nebude moc novinka, kdyz tahle wiki o tom ma posledni upravu 2013 ;-)
    https://wiki.debian.org/I18n/ibus
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    9.1.2019 20:33 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Rozmrdal jsi to, tak je to rozbitý. Překvapení.
    msk avatar 10.1.2019 12:16 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Tym ze som omylom dal "Exit" na ikone layoutu klavesnice? Ale no tak ... Rozmrdal to niekto iny, zjavne uz v navrhu.
    9.1.2019 22:57 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Ano, jistě. Můžou za to imigranti, Kalousek a Poettering. Hlavně že to je na koho hodit a člověk se může dál držet iluze vlastní bezchybnosti ;-)

    Ibus je démon pro vkládání nelatinkových znaků. S RedHatem nemá nic společného a jestli jsi neplánoval psát čínské texty, není ani důvod instalovat ho (nevím o tom, že by se v Debianu vyskytoval v defaultní konfiguraci).
    9.1.2019 23:47 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    S RH má IBus společného celkem dost, protože ho z velké části napsal RedHaťák Peng Huang. Přijde mi, že jsi nějak nedodržel instalační postup, protože ibus-daemon by na žádném UI nástroji záviset neměl a měl by nastartovat automaticky. Na debianí Wiki je to napsané.
    Bedňa avatar 10.1.2019 21:00 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Nie je jediný kto mal s ibusom problém, je pravda, že sa to už nejak utriaslo. RedHat nájdeš za každým zlým návrhom a serú ma na každom kroku. Mám riešenie a bude veľkolepé ako za čias najväčšej slávy KERNEL ULTRAS, takže sa teš na reloaded.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    12.1.2019 00:18 rajcze | skóre: 6 | blog: rajcze | kus od Brna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    LoL, "Debian kde live cd ma rozjebany defaulty, muze za to RedHat"... Logika hodna severniho madara
    Rules of Optimization: Rule 1: Don't do it. Rule 2 (for experts only): Don't do it yet.
    13.1.2019 09:45 GKH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    Napis Linusovi, ze si člen KERNEL ULTRAS, schvalne co ti rekne.
    k3dAR avatar 25.1.2019 01:54 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ibus - wtf?
    pro zajimavost... instaloval sem do KVM Debian z debian-live-9.6.0-amd64-xfce+nonfree.iso...
    po instalaci a uprave temat/vzhledu jak sem zvyklej z Xubuntu sem na liste vedle hodin mel ikonu EN ktera se nebarvila dle tematu (zustala sediva na sedive liste)...
    - ano byl to IBus, zkousel sem ho vypnout (jako ty) ale po rebootu se zaplo, v Relaci/Autopousteni to nebylo v /etc/xdg/autostart take ne, tak sem ibus* odinstaloval a restartoval
    - na liste tentokrat ikona klavesnice/zadavani_znaku FCITX, tak sem fcitx* odinstaloval a restartoval
    - na liste tentokrat ikona klavesnice/zadavani_znaku UIM, tak sem uim* odinstaloval a restartoval
    - na liste tentokrat ikona klavesnice/zadavani_znaku SCIM, tak sem scim* odinstaloval a restartoval
    - konecne na liste uz zadna specialni ikona klavesnice/zadavani_znaku :-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.