abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval

    23.9.2017 18:14 | Přečteno: 1609× | Software

    Jak asi většina z vás ví, vrátil jsem se nedávno k Gentoo. Jako jedna z věcí která mě hned praštila do očí, je nedostupnost žádné "nightly" verze Firefoxu.

    Takže, bez prohlížeče není legrace. Poměrně rychle jsem zjistil, že laptop bez prohlížeče je celkem nepoužitelná věc (zejména když instalujete systém jako Gentoo, kde občas potřebujete mrknout na nějaké doplňující info).

    Přemýšlel jsem o instalaci předkompilovaného firefox-bin, což dle mého hrubého odhadu mi mohlo ušetřit tak 10 hodin kompilace (přecijen, stroj má jen i5 6440HQ a Firefox je Firefox). Před pár lety jsem kompilaci Firefox vždy dost rychle vzdal, protože ve výsledku to vždycky selhalo ať jsem dělal co jsem dělal.

    Jenže když už mám to GNOMÍČKO 3.26, které relativně hladce naběhne do Waylandu, tak škoda si šmudlat nějaký Firefox 56 (který rychlostí neoslní) a ještě v emulaci pod X11...

    Takže, první úkol byl sehnat nightly firefox. https://gpo.zugaina.org pomohla najít overlay ::riru overlay. Super, přidal jsem ji do Gentoo. Jako další věc jsem musel přepsat gitový repozitář, aby ukazoval na verzi s podporou Waylandu ( https://github.com/stransky/gecko-dev ) a pozměnil default toolkit v ebuildu. Odmaskoval a pustil se do kompilace. Ouč - chybí závilost na CLANGu, tož přidal jsem ještě clang-5.0 s velkou obavou co se stane (přecijen, poměrně nová verze). Zkompiloval a nainstaloval jsem clang a jde se na to...

    Za cca hodinku emerge doběhlo a vyhodilo překvapivě funkční build Firefoxu, který běží a zatím nepadá (píšu z něj)...

    Mám takový zvláštní pocit, že se věci posouvají k lepšímu :) a to v dobách předchozích pokusů se Firefox nesnažil zkompilovat stylo s pomocí LLVM a část jeho kódu nebyla v Rustu. A nějak mi přišlo jako zvyk, že čím víc je různorodých komponent, tím větší šance že to nebude fungovat jak má..

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.9.2017 19:52 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Zvlastne, Firefox ide skompilovat aj s GCC, Clang nie je nutny. Ale Rustc ano.
    David Heidelberg avatar 24.9.2017 01:28 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Firefox jsem s GCC (7.2.0) kompiloval, ale pro stylo potrebuje specificky LLVM a Clang (odhaduji, ze i pro beh)
    23.9.2017 20:14 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Gentoo je k hovnu. Cool nápad a všechno, ale je to k hovnu. Větší výkon je krajně sporný (a je většinou vykoupen tím kompilováním, resp. výrazně delšími časy instalace/upgradů) a jedinou výhodou pak zůstává možnost ovlivnit, co všechno se má do balíčků zakompilovat (tj. snad teoretické bezpečnostní výhody a čistější systém). K lepší praktické použitelnosti tomu chybí mnohem víc předkompilovaných balíčků než firefox-bin a libreoffice-bin. Porozhlížel bych se po něčem jako je Arch nebo Sabayon.

    Pokud ti to vyhovuje, je to samozřejmě tvoje věc, ale racionální význam to podle mě moc nemá.

    me former gentooist
    23.9.2017 20:35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Ok, jaká ještě jiná distribuce dnes odolává systemd?
    23.9.2017 21:00 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Tu máte, račte si kliknout, velebnosti.
    24.9.2017 23:01 Lorenz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Slackware.
    23.9.2017 22:23 Ivorne | blog: Ivorne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Možnost ovlivnit, co všechno se jak zkompiluje, je dost zásadní argument pro gentoo. To taky zahrnuje možnost vybrat si grafické prostředí, init systém, zavaděč, způsob sestavování kernelu a jeho konfiguraci a tak. Druhý argument pro mě je, že je fakt snadné tam zkompilovat jakékoliv zdrojáky. Na Ubuntu jsem měl problém s tím, že co není v repozitáři, nebo to nemá udržovaný deb balík (což je dnes sice běžné, ale není to u všeho), to jsem nebyl schopný zkompilovat ze zdrojáků. Na gentoo se nebojím naklonovat nějaké zdrojáky z githubu a zkompilovat je, protože vím, že už mám připravené celé prostředí pro kompilaci všeho možného. To s těmi binárními balíky je dobrá připomínka, to je asi zase dobrý argument pro Arch. Ale mě osobně by stačilo přidat webkit, boost a pár dalších a byl bych spokojený.
    24.9.2017 00:22 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    co všechno se jak zkompiluje, je dost zásadní argument pro gentoo
    Nejsem si tím tak jistý. Při stavbě systému skutečně na míru, kdy se admin bude snažit mít vše pod maximální možnou kontrolou, to výhoda je, ale množství investovaného času by bylo fakt obrovské. Přijde mi, že ty případy, kdy je potřeba něco nakonfigurovat zcela na míru, jsou minimální a týkají se spíše kernelu a izolovaných balíků. Pletu se?
    vybrat si grafické prostředí
    To je možné všude. V nejhorším se to dá přepnout po instalaci (taky se mi nelíbí odinstalovávat něco v „čisté“ instalaci systému, ale dá se to), ale aspoň z těch větších/rozšířenejších DE (Gnome, KDE, Xfce) je většinou na výběr předem (pokud se to instaluje implicitně).
    init systém
    Taky se mi líbí, že v Gentoo je pořád doporučený OpenRC místo systemd. Ale jde to řešit i jinak – jako jediný důvod pro používání Gentoo by mi to asi nepřišlo.
    zavaděč
    Pořád Gentoo handbook zmiňuje jako alternativu LILO? :-) Nevím, nepovažuji za důležité. Pokud by mi na tom hodně záleželo, tak by taky nebyl problém to po instalaci distribuce přehodit.
    způsob sestavování kernelu a jeho konfiguraci
    V Gentoo je to samozřejmější, ale opět to jde i jinde.
    Druhý argument pro mě je, že je fakt snadné tam zkompilovat jakékoliv zdrojáky. Na Ubuntu jsem měl problém s tím, že co není v repozitáři, nebo to nemá udržovaný deb balík (což je dnes sice běžné, ale není to u všeho), to jsem nebyl schopný zkompilovat ze zdrojáků. Na gentoo se nebojím naklonovat nějaké zdrojáky z githubu a zkompilovat je, protože vím, že už mám připravené celé prostředí pro kompilaci všeho možného.
    Nestačilo by si takové prostředí připravit i jinde?

    Mně Gentoo přijde jako taková fundamentalistická distribuce, ze které aby člověk vytěžil maximum, musí se tomu fakt intenzivně věnovat a vyžaduje to tvrdý skill. Ze studijního hlediska (pokud je cílem víc porozumět vnitřnostem GNU/Linuxu) to smysl asi dává a když to člověk konečně nainstaluje, je to fakt dobrý pocit, ale... stojí to za to?

    Pokud někdo přijde s tím, že spravuje servery, kde si potřebuje kompilovat custom kernel, web server, nějakou databázi apod., což je v Gentoo mnohem jednodušší než jinde, kompilace těchto balíků je časově (zvlášť na výkonném železe) úplně v pohodě a i kdyby nebyla, tak to může zkompilovat na jednom stroji a pak to přenést na další formou binárního updatu, tak ano, tam Gentoo smysl fakt dává.

    Pokud má někdo zajištěné živobytí a dostatek volného času a vnitřně ho uspokojuje svému systému na vysokou míru rozumět, ale ne tolik, aby si stavěl vlastní distribuci nebo psal vlastní OS, tak asi taky.

    V jiných případech mi to prostě fakt přijde nepraktické a je to spíš takový dost náročný koníček. A čím víc se požadavky na systém mění (což se u desktopu často děje, že člověk zkouší/potřebuje různé programy, a tak), tím je to horší. Poslední, co chci, je pokazit si systém před deadline, takže do toho vstupují mnohem ostřejší požadavky na pořizování snapshotů atp. U binárního distra by za dobu než se překompiluje kompletní SW výbava Gentoo byla hotová čistá reinstalace, doinstalování balíků a obnovení dat a konfiguráků ze záloh.
    23.9.2017 22:51 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Jiste, gentoo je proste na hovno. No jo, ale co udelas, kdyz potrebujes v rolling distru starsi verzi nake app vcetne zavislosti? Osobne vidim tech duvodu proc pouzivat gentoo vic ... na zaloznim (rozumej starym) notasu mam treba Artix (Arch-based), takze nemam problem ani s tim, ale gentoo je proste gentoo.
    24.9.2017 00:44 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Pokud tomu správně rozumím, tak jsem částečně odpověděl v #16 (ad dependency hell).
    24.9.2017 10:11 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Mel jsem na mysli neco jinyho, na gentoo muzes mit vedle sebe treba python 2.7, 3.4, 3.5 a 3.6 nebo verzi app x a verzi y (samozrejme to nejde vzdy). Toto je u rolling distra budto hodne komplikovany nebo zcela nemozny.
    24.9.2017 11:15 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Pravda. To by ale pořád mohlo být řešitelné i na binárním distru, ne? Tím netvrdím, že nějaké takové v současnosti existuje.

    Tou nutností kompilace mi to přijde hrozně zabité zvlášť na laptopech. Při provozu na baterii to může být hodně nepříjemné. Snad mít pro takové případy připravený Debian v chrootu?
    23.9.2017 23:00 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Nedivím se, že se vývojářům Gentoo nechce připravovat binární balíky a dělat tak z Gentoo úplně jinou distribuci. Na druhou stanu si z Gentoo může udělat binární distribuci každý sám. Když se přidá FEATURES="buildpkg" do make.conf, z každého emergnutého balíku se vytvoří binární balík a lze tak "svou distribuci" instalovat na další stoje bez kompilace.
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    24.9.2017 00:36 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Ne tak docela. Musíš se vzdát optimalizací přímo pro konkrétní procesor. Jádro musíš kompilovat buď na každém stroji zvlášť, nebo do něj zahrnout podporu pro hardware ze všech strojů (jasně – stačí moduly, ale musíš na to myslet). Použití balíků se taky může mírně lišit. Zase to musí být sjednocení množin, nebo to mít jako výjimku a řešit to odděleně.

    Nakonec tam rozdíl proti té binární distribuci moc není, ne? Nestačila by tedy binární distribuce, kde si navolíš jednotlivé komponenty (init systém atp.), snadno překompiluješ to, co si potřebuješ překompilovat, a jinak si nainstaluješ binárního balíky? (A samozřejmě vyřešené dependency hell, a tak. Nejsem zrovna příznivcem sdílených knihoven apod.)
    24.9.2017 00:50 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Samozřejmě se tak nevytváří obecná distribuce, ale třeba pro Raspberry Pi a podobné věci je to super věc.
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    Grunt avatar 24.9.2017 15:42 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Nestačila by tedy binární distribuce, kde si navolíš jednotlivé komponenty (init systém atp.), snadno překompiluješ to, co si potřebuješ překompilovat, a jinak si nainstaluješ binárního balíky?
    A ta distribuce se jmenuje? Já používám od odchodu z Gentoo binární distribuce několik roků, jenže vždy narazím na problém že prostě ať se snažím jak chci, vždycky si musím něco dokompilovat (když už je něco ve verzi jakou potřebuji, zas to není v konfiguraci jakou já potřebuji). /usr/src bobtná, bobtná až se to prostě stane neúnosné. V Gentoo se o ten kompilační subsystém aspoň něco stará. Pokud by něco mezi Gentoo a binární distribucí existovalo, bral bych to všemi deseti, ale co moje znalost sahá, nic takového neexistuje.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    24.9.2017 16:26 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Taky o žádné nevím. To ale nevypovídá tolik o dokonalosti Gentoo jako o tristním stavu linuxových distribucí obecně. Je to pak jen o volbě menšího zla.
    Acci avatar 24.9.2017 18:46 Acci | skóre: 3 | blog: Jen na chvíli…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Je to v dnešní době ale ještě vůbec potřeba řešit? Pokud budu potřebovat nějakou speciální verzi, tak si ji rozjedu v Dockeru nebo jiné kontejnerizaci. S novým notebookem plánuju většinu CLI aplikací mít v kontejnerech.
    24.9.2017 19:25 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Přidává to zbytečně další vrstvu. Nakonec to bude čistější než dělat nějaké šílené hacky, ale jinak je to bída.
    Grunt avatar 23.9.2017 23:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Gentoo je k hovnu.
    A přesto má svou věrnou uživatelskou základnu a překvapivé procento ho dokonce provozuje na laptopu. Možná milý anonyme tvé predikce nejsou zas tak světoborné. A nebo tady prostě nikoho nezajímají.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    23.9.2017 23:40 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Říká člověk, co ve vedlejším threadu vyblije sérii závistivých komentářů a Gentoo ani neumí používat.
    Grunt avatar 23.9.2017 23:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Přesně ten kapitáne. Furt jeden a ten samý.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    David Heidelberg avatar 24.9.2017 01:39 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Ten racionalni vyznam, to je presne duvod proc jsem puvodne od Gentoo odesel.

    Kazdopadne pouzivani KDE Neon, ktere je postavene na Ubuntu 16.04 me po cca roce vylecilo z predstavy, ze je Gentoo na nic.

    Stacilo chtit si nainstalovat posledni vyvojovou mesu (protoze ta Mesa z Ubuntu nejak zlobila s Inteli grafikou). Mesa by byla v poradku, ale do toho jeste priinstalovat vyvojove VLC 3.0.0 z repozitare uz neslo, protoze verze knihoven nesedely.

    A to jsem chtel jednu vec jinak, nez jak je zvykem. Tzn. v mem pripade, kdy si obcas chci nainstalovat software, ktery prave vysel a obcas vyzaduje i novejsi knihovny je klasicka distribuce bohuzel nepouzitelna (balicky jsou linkovane vzdy proti verzim v distribuci a uz ne proti tem alternativnim - novejsim, ktere si nainstaluji)
    24.9.2017 11:35 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    To potvrzuje mou obavu z #16. Bordel ve sdílených knihovnách, a tak. :-/

    To je defekt asi většiny binárních distribucí. Ale řešitelné by to bylo i tam, není potřeba kvůli tomu mít celou distribuci source-based. (Ale pokud jiná volba moc není, tak chápu, že to Gentoo tohle řeší.)
    24.9.2017 22:50 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Nejde o vyssi vykon, jde o moznost volby mezi verzemi knihoven programu.
    23.9.2017 22:03 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    A jak funguje zvuk, přes PulseAudio?
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    23.9.2017 23:36 Spokojený uživatel Gentoo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    To záleží na osobních preferencích. Chceš Pulse audio? USE="pulseaudio" Nechceš? USE="-pulseaudio" A tak je to se vším, Gentoo dává možnost výběru na vše.
    24.9.2017 00:00 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    24.9.2017 23:33 Lorenz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Lol, to jsou zase vyzivne tickety:
    > Regrettably, I have almost a dozen machines all with ALSA-only audio
    > backends and all of them with Telemetry turned off.

    Telemetry informs our decisions. Turning it off is not without disadvantage.

    - Anthony Jones, Manager of Platform Media Playback at Mozilla Corporation

    To zni skoro jako epitaf.
    David Heidelberg avatar 24.9.2017 23:52 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Ocividne lidi z Mozilly chteli zacit pouzivat pokrocilejsi funkce, ktere ALSA primo nenabizi (at uz z duvodu ze je soucast kernelu a nebo proto ze ma malo vyvojaru - viz changelog jadra).

    Pulseaudio uz vyrostlo z vetsiny svych porodnich bolesti a rekneme, ze je to dneska dostupna komponenta, ktera resi vetsinu potreb linuxoveho sveta.

    Pokud se nekomu PA nelibi, at si napise jineho demona nad ALSA stackem, ale bude docela boj ho odladit, prosadit do distribuci a presvedcit lidi, aby ho zacli pouzivat. Pulseaudiu se uz tohle pomerne podarilo.

    Jestli ma nekdo napady jak tyhle veci udelat lepe nez jak je tomu v Pulseaudiu, doporucuji zacit aktivne spolupracovat na vyvoji PipeWire [1], ktery nas zrejme v distribucich pouzivajicich Wayland zrejme nemine..

    [1] https://www.root.cz/clanky/pipewire-nastupce-pulseaudio-se-postara-i-o-video/
    Heron avatar 25.9.2017 09:59 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Tohle je teda super přístup ;-)
    "Chceme ALSA."
    "Nevedeme. Pokud nechcete PA, tak si napište něco jiného nad alsou."
    28.9.2017 14:18 Spokojený uživatel Gentoo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Právě jsem nainstaloval Firefox 55(mi stačí poslední verze v Portage, nemusím mít beta z gitu) bez PulseAudio USE="-pulseaudio" a jedu na Alse se zvukem. Ty bugy, které jsi postl, se týkají binárních balíčků od Mozzily se zapnutým Pulse Audio.
    28.9.2017 14:22 Spokojený uživatel Gentoo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    A pokud novější verze bez Pulse nepojedou se zvukem, tak zůstanu u poslední co pojede s Alsou.
    29.9.2017 12:26 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Díky za info.
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    23.9.2017 23:55 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox 57 na Gentoo aneb kolik dní jsem kompiloval
    Jinak na gentoo jde pouzit i apulse, coz je proste wrapper tvarici se jako pulseaudio, ale pouzivajici alsu. Gentoo je proste gentoo a zaroven gentoo neni pouze gentoo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.