abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Můj Arch, nový hardware - nový desktop

    4.10.2011 19:45 | Přečteno: 1393× | Arch Linux | poslední úprava: 10.10.2011 21:07

    V předchozím blogu jsem zmínil důvody návratu k Arch Linuxu, pokud to shrnu do jedné věty, tak by zněla si takto: „Arch Linux je jediná distribuce, která mi nabízí přesně to co od distribuce očekávám".

    Ve světle nových úžasných technologií a nových úžasných super-rychlých procesorů pamětí a disků začal být můj starý dobrý ThinkPad R400 trochu moc pomalý. Je až s podivem jak se člověk nechá zmlsat opravdu rychlým systémem a všechno ostatní se pak jeví jako šnek.

    Proto jsem si udělal radost a nadělil jsem si nový stroj, no stroječek, v podobě zbrusu nového našlapaného ThinkPadu X220, obohaceného o SSD disk a dokovací stanici s vypalovačkou/druhým pevným diskem. O samotném hardware se rozepíšu jindy, pro teď bude stačit shrnutí, že je to opravdu pekelná mašinka. Je až s podivem, že v tak malém šasi se může ukrývat tak velká výpočetní síla.

    Ovšem nový hardware řeší jen výkon, problém s lehkou použitelností pracovního prostředí zůstával i nadále. Nebudu rozhodně tvrdit, že Xfce jako takové se používat nedá, sám jsem se o to úspěšně snažil docela dlouhou dobu, ovšem úplně kompletní prostředí to není, alespoň podle náročnějších měřítek a popravdě, taková mašinka si zaslouží něco lepšího.

    No rozhodl jsem se vyzkoušet cestu revoluce, zdá se být celkem populární, vizte třeba Windows 8 s revolučním rozhraním Metro (nebo jak tomu bazmeku nadávají). Rozhodnutí mezi stále rozbitým KDE a revolučním Gnome nebylo zase tak složité, podle toho co jsem odzkoušel na virtuálním stroji (nehledě na to, že i na to Unity jsem si zvyknul). Opustit všechno vypiplané nastavení Xfce trošku zamrzelo, ale život je změna. Když jsme opouštěl KDE bylo to stejné, Kontact nahradil Thunderbird, Konueror zase Firefox. S Gnome 3 nahradil Thunderbird Evolution, Firefox Crome, Pidgin Empathy...

    A dojmy? Aplikace to špatné nejsou, takové lehce použitelné, v dnešní době se jednotlivé aplikace funkčně a ovládáním velice přibližují, třeba u Chrome a Firefoxu je to vidět až moc, Firefox nestydatě kopíruje chrome. Evolution mi už skoro vůbec nevadí, v práci používám Outlooka a nějak mi přijde, že obojí má podobné ražení, umí to emaily, RSSky, kalendář, úkoly, poznámky, víc toho nechci, nepotřebuji.

    O Gnome-shellu se rozepíšu trochu podrobněji. Po prvním kulturního šoku se nedá moc soudit o kvalitách a pohodlnosti. S odstupem pár dní musím uznat, že logičnost a použitelnost je minimálně stejně dobrá jako u Unity, možná o chlup lepší. Plýtvaní místem nakonec není na překážku, aspoň na novém stroji s poměrně jemným displejem jsou jednotlivé ovládací prvky dostatečně velké pro klikání a používání. Na titulcích oken chybí typická tři tlačítka na minimalizaci, obnovení a zavření, to také nevadí, minimalizaci mám nastavenou na stisk prostředního tlačítka nad titulkem a stejně aplikace neminimalizuji, naco také, když na ploše nejsou ikony, obnovení velikosti/maximalizace také postrádá smysl - alespoň při práci na 12-ti palcovém displeji, jinak funguje dvojklik, nebo odtržení okna. Zkrátka méně je někdy více. Zřejmě jsem dospěl k názoru vývojářů Gnome. Alespoň co se vzhledu týče.

    Ovšem nastavení systému rozhodně není místo, kde málo je více. Třeba obsluju tlačítek uspávání, zavírání víka displeje a podobně si chci řešit sám pomocí acpid démona, tady pomůže dconf-editor a pohrání si s klíči v cestě org/gnome/settings-daemon/plugins/power, kde se dá všechno do podrobností nastavit. Stejně tak v cestě org/gnome/desktop/interface lze dopodrobna nastavit vzhled aplikací GTK3 - styl a velikost toolbarů, ikony v nabídkách a na tlačítkách, ne všechno z toho lze přes aplikaci gnome-tweak-tool. Gnome je vlastně extrémně nastavitelné, bohužel nastavení je zakopáno v dconf...

    Sečteno a podtrženo, v Gnome 3, konkrétně 3.2, jsem díky pár úpravám a pár rozšíření Gnome-shellu získal velmi dobře použitelný systém, ve spojením s brutálně výkonným strojem si nemám zase tak moc na co ztěžovat. A rozežranost Gnome? Ani omylem, při běžném používání 740 MB RAM.

    No a nakonec jeden obligátní screenshot, víceméně defaultní look Gnome 3.2.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Můj Arch, nový hardware - nový desktop, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.10.2011 19:56 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    $ free -m
                 total       used       free     shared    buffers     cached
    Mem:          3763        588       3175          0         33        209
    -/+ buffers/cache:        345       3418
    Swap:         4094          0       4094

    včetně FF

    4.10.2011 20:07 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Ja jsem nejak ty novinky kolem gnome nebo windows8/metro nepochopil. Proste chci startovat aplikace, spravovat okna mysi, pak drobny vychytavky s nastavenim oken, vetsina veci ovladatelna klavesnici a jednoducha textova komfigurace a na to mi uz pres 10 let uplne staci windowmaker - fluxbox taky jde, ale windowmaker ma nektery vlastnosti navic. Nepouzivam desktop, ani na ikony/programy-pres klavesove zkratky se pracuje rychleji, ani na ukladani souboru. Nepouzivam ani taskbar, aplikace na pozadi bezi i bez taskbaru, a taskbar me tak ani nerusi.
    4.10.2011 20:11 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Přeju ti radost z nového stroje, ale kdybys dal ssd do toho původního Thinkpadu, tak bys měl skoro stejný efekt za zlomek ceny. Nebo vážně vidíš tak masivní rozdíl mezi výkonem Core 2 Duo a i3 (předpokládám, že to tam máš)?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    vogo avatar 4.10.2011 20:25 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    ne ne i5
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    4.10.2011 20:27 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Tak to jo. :-) Znáš to, když někdo nenapíše co má za motor, má jednadvojku...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    luta avatar 5.10.2011 14:45 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop

    bohužel i5 je v laptopu zase jen 2jadro s HT

    5.10.2011 14:51 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Já vím, ale chtěl jsem mu to "uznat."
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    5.10.2011 09:08 Pindal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Jo Gnome 3 s těmi čtyřmi aplikacemi co máš na screenshotu moc nesajou. Ale co takhle mít 8 ploch a otevřeno 50+ oken? Utrpení, zlatý Gnome 2 nebo XFCE.
    vogo avatar 5.10.2011 10:47 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj Arch, nový hardware - nový desktop
    Běžně nemám 50 oken, už od 5 terminálů se ztrácím v tom co kde je.. záleží na způsobu organizace práce, soustředit se na jednu věc a odbavovat požadavky postupně se mi osvědčilo.
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.