abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 749 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...

    13.10.2008 20:09 | Přečteno: 4700× | Normální život | poslední úprava: 14.10.2008 14:32

    Má touha mne přemohla a rozhodnul jsem se pro koupi digitální zrcadlovky. Ne, že by se s EVF Fuji S5500, ke které jsem měl dokoupeny i některé filtry, nedalo hezky fotit – ale přece jen, zrcadlo je zrcadlo. Předem chci říct, že jsem dopadnul tak, že fotoaparát po mnoha strastech a vyhozených penízcích nemám, a zvažuji, zda ho nakoupit za našimi hranicemi, nebo počkat, až se v důsledku nástupu nové verze začne vyprodávat i u nás. Než kliknete na "více…", uvařte si kafčo a pohodlně se usaďte – trochu jsem se rozepsal :-)

    Před samotným nákupem jsem procházel různé testy, nacházel v nich například excelentně hodnocené Canony – například EOS 1000D, který lze i se základním objektivem a 8GB kartou koupit za krásných 12.000 korun. Jenže při pohledu na ty excelentní fotografie mne chuť vždy přešla. Tam, kde hodnotící viděli krásnou fotku, já viděl rozpatlané zelené fleky místo trávy a stromů, u jiných fotoaparátů zase „program pro slepice“ místo modré oblohy. Ovšem zůstával jsem nadšeně hledět na fotky, které produkuje čip Foveon X3 – v současné době zakoupitelný pouze v Sigmě SD14 a kompaktu Sigma DP1. Používá ho i Polaroid X530, ale v podstatně menším provedení (7.1×5.3 mm na rozdíl od 20.7×13.8 mm u Sigmy – což je trochu jiné kafe).

    Co je na Foveonu výjimečného? Funguje úplně jinak, než klasické čipy s maskou Bayer. Foveon obsahuje 3 vrstvy – na každou barevnou složku jednu, podobně jako je tomu v profesionálních videokamerách. Naproti tomu CMOS a CCD s maskou Bayer snímají všechny barevné složky do stejné vrstvy, a to 1/4 pro červenou, 1/4 pro modrou a zbývající polovinu, respektive 2/4 pro zelenou. Ta zelená je dvojnásobně úmyslně, údajně proto, že lidské oko má podobnou charakteristiku vnímání barev. Pro názornost jsem si vypůjčil obrázek z článku na serveru popphoto:

    Z tohoto také plyne rozlišení, které možná někomu může vrtat hlavou. Někde se dočtete, že má SD14 rozlišení 14Mpix, jinde zase, že má 4,7Mpix. Pravdivé je obojí. Skutečný počet pixelů je kolem 14 milionů, jenže vlivem rozdělení do 3 vrstev mají snímky rozlišení pouze třetinové (snímky mají rozlišení 2640×1760 - ačkoliv digiKam ukazuje u rawu trochu jinou hodnotu). Pokud byste si chtěli SD14 lépe prohlédnout nebo si o něm něco přečíst, pod článkem naleznete pár odkazů na review a testy.

    Otázky…

    Začal jsem si zjišťovat, co a jak. Mnohde člověk narazí na komentáře, že Sigma je šmejd, má hrozné ovládání, strašné menu, vypadá příšerně… – proti tomu postaveny názory příznivců, jejichž pohled na věc je přesně opačný s vševysvětlující definicí: „Sigma je pro fajnšmekry“. Nepřipomíná vám to náhodou Linux? :-) Na fotografických fórech jsem se snažil dopátrat toho, co by mne u Sigmy mohlo nemile překvapit, úspěšně jsem sehnal jeden raw soubor, abych ho mohl otestovat, co na něj řekne dcraw…

    …a odpovědi

    Jak to dopadlo? Nedostatky jsem se nedozvěděl – příznivci je neřeknou a odpůrci je neznají ;-)

    Podpora v Linuxu

    S podporou je to nemastné neslané – raw soubor nenačtu pořádně do Krity ani Gwenview, výsledek v UFRaw nebo převodem přímo pomocí programu dcraw nestojí za moc, navíc se tento konkrétní raw načítá děsně dlouho a výsledek je barevně ujetý. Při pátrání po webu jsem zjistil, že právě kolem dekódování Foveon rawů bylo kolem dcraw trochu divoko – nějaké opravy byly, ale neprošly kvůli licencím. DigiKam mne ovšem velmi mile překvapil – evidentně si pracuje po svém, protože načtení náhledů i zobrazení fotky je stejně rychlé, jako u ostatních formátů, navíc i barevně je v pořádku. SUPER! I když nepodporuje všechny EXIF informace a navíc neexistuje program, který by do fotky zadal EXIF informaci o rotaci (a samotná Sigma SD14 nemá senzor překlopení fotoaparátu). Pro raw z Fuji jsem používal přes WINE spouštěný PhotoMe, ale ani ten nepodporuje raw Foveonu. Fotku v rawu lze naštěstí bezztrátově otočit (tedy skutečné otočení, nikoliv EXIF informace) buď přímo ve foťáku, nebo v SPP. Ještě zmíním gqview, který mám velmi oblíben, ačkoliv používám KDE, protože (verze 2.1.5) úplně excelentně načítala raw soubory z fotoaparátu Fuji. Raw z Foveonu neumí (a neumí ho ani geeqie).

    Pro kvalitní převod fotky ovšem digiKam nepostačí. Zcela nejlepší snímky dává originální přibalený software Sigma Photo Pro, který je dodáván ve verzích pro Windows a pro Mac OS X. Na Linux nějak „zapomněli“, ovšem není to tragédie, protože pod WINE šlape nádherně. Pro vysvětlení – u Sigmy totiž patrně nikdo nefotí do jpeg, ale každý zpracovává surová raw data až v počítači. Ono to sice do jpegu fotit umí, ale za moc to nestojí. Konec konců by se tímto pravidlem měli řídit uživatelé všech fotoaparátů – kvalitativní rozdíl je tam vždy. Dnes už nehraje cena paměťové karty tak velkou roli, jako dřív, takže není problém s úložným prostorem. SPP je docela schopný kus software, jen bych v něm ocenil ještě jasové křivky, ale koneckonců se dá vystačit i bez nich. Uložit zpracované snímky umožňuje do JPEG nebo TIFF (8 i 16bitového). Jedná se o klíčovou součást fotoaparátu, protože právě tento program (samozřejmě kromě objektivu) významně určuje, jaké snímky získáte.

    Pokud jde o kritizované ovládání a design foťáku, neshledal jsem na nich nic nedostačujícího. Ovládání je prý zcela atypické, ale sžil jsem se s ním velmi rychle – všechno bylo přesně tam, kde jsem to hledal – jediná věc, ke které je potřeba manuál, je využití tlačítka funkcí, které je potřeba pro některé činnosti zmáčknout několikrát a podržet. Vzhled foťáku i rozmístění ovládacích prvků je naprosto v pohodě.


    Překvápko po nákupu

    Vše ale nešlo jen tak hladce. Vše jsem objednával u české pobočky firmy Oehling. Když mi foťák dorazil, nasadil jsem objektiv a zkusil bliknout v pokoji první fotku za použití vestavěného blesku. Má směrové číslo 11, což musí na 2metrovou vzdálenost stačit přepychově. Zůstal jsem ovšem zírat na černou fotku s matnými obrysy předmětů, které se nacházely v zorném poli objektivu. Tohle se nezlepšilo ani po mnoha různých nastaveních a konzultacích na fotografickém fóru. Tohle není ona první fotka, ale jedna z jí podobných:

    Také mne nemile uvítalo smetí na čipu, které se samozřejmě dá odstranit, ale jako naprostý začátečník jsem rozhodně neměl chuť provádět činnost, při níž se dá rozbít UV/prachový filtr a poškodit čip.

    Fotoaparát mi navíc 2× zatuhnul, poté ještě potřetí i s upgradovaným firmware, takže jsem využil možnosti odstoupení od smlouvy a odeslal set zpět prodejci se svolením k výměně zboží za nové (namísto vrácení peněz). Podobně to dopadlo i s později objednaným širokoúhlým objektivem, který měl unvitř kazovou čočku. Na fóru o fotografování jsem pak narazil na uživatele, který psal svou zkušenost s touto firmou, že mu prokazatelně místo nového zboží poslali objektiv již použitý (uživatel bege - začíná to příspěvkem ve 12:49 - je to i s doličnými fotografiemi), nejspíš vrácený firmě jiným nespokojeným zákazníkem, který ostřil úplně jinam, než měl. Já osobně jsem ještě obdržel informaci od jiného diskutujícího, že se mám při jednání s tímto prodejcem obrnit pevnými nervy a komunikovat s nimi doporučenými dopisy. Ještě bych si mohl přisadit, že inzerují (a i v obchodních podmínkách mají), že zboží skladem expedují do 24 hodin a u zákazníka je do 2 až 3 dní. Objektiv, který jsem objednával 21. 9., skladem měli. V Brně na poště byl 1. 10. Expedovali ho 29. 9. Holt u Oehlingu trvá 24 hodin celých 8 dní…

    Po 2 týdnech čekání na nový fotoaparát už mi začala má trpělivost docházet a rozhlédnul jsem se, kde bych ho koupil jinde. Navštívil jsem také stránky mateřské firmy Oehling.de, kde jsem zjistil, že ke stejnému setu přidávají v ceně ještě blesk (cena za set s nestabilizovaným objektivem je identická s cenou u nás, cena se stabilizovaným objektivem je o něco málo vyšší, každopádně je ten blesk za vynikající dumpingovou cenu). Vzhledem k útratám za poštovné a promarněnému času jsem se rozhodnul kontaktovat někoho z vedení firmy. Oehling.cz na svých stránkách uvádí pouze kontakty na pracovníky, ovšem Internet je studna informací, takže jsem si našel kontakt přímo na (předpokládám) nejvýše postavenou osobu – jednatele firmy – a oslovil ho. Vyčetl jsem mu jednání firmy a zároveň mu nabídnul mně vyhovující (a přiznávám, že pro mne velmi výhodné) řešení. Ke kritice jsem přidal i to, že na svých stránkách používají značku Spotřebitelského auditu obchodních podmínek (SAOP), kterou již mají 2 měsíce propadnutou.

    Tím pro mne výhodným řešením bylo, že by mi – stejně jako jejich mateřská firma – přibalili k setu i blesk. Ano, je to trochu „vyčůrané“, ale proč to nezkusit, když mohu vzít peníze zpět a ten set si objednat i s oným bleskem.

    Dostal jsem první odpověď, že mám e-mail poslat znovu ve Wordu, protože se adresátovi nezobrazily znaky s diakritikou (asi tedy MS Outlook 2007, který používá, nezvládnul UTF-8). Nacpal jsem to tedy do OOo, uložil jako doc a odeslal znovu. Druhý den mi přišla odpověď, kde jsem se dočetl, že není jejich úmyslem své zákazníky podvádět, že distribuují zboží, které jim dodá evropské zastoupení firem. Dále, že se mi omlouvá za opožděnou dodávku, zaviněnou jejich dodavatelem (nevím, jaký může mít dodavatel vliv na zboží, které mají skladem?). Dále jsem se dozvěděl, že využití značky „SOAP“ mají v jednání a čekají jen na finální odsouhlasení ze strany SOS. A učinil mi nabídku, že mi sice nedodají blesk (v hodnotě několika tisíc korun), ale 2GB CF kartu (což odpovídá cca hodnotě poštovného, které jsem zaplatil při reklamování jejich zboží). Tuto nabídku jsem samozřejmě nepřijal a požádal o vrácení mých peněz. Ztracený čas a poštovné už z nich ale nikdy nedostanu :-/

    V reakci na mé odmítnutí jednatel firmy ještě naznačil, že výše zmíněný zákazník uvádí nepravdivé údaje, což mne vedlo k tomu, že jsem ho kontaktoval, abych ho informoval o mé korespondenci, která se ho týká, a zeptal se na skutečnosti ohledně objektivu, který mu dodali. Odpověděl mi, že s firmou Oehling.cz je ve finále spokojen – za uvedenou věc se mu konkrétní pracovník firmy omluvil a na omluvu mu poskytl slevu na jiné zakoupené zboží, ovšem z reakce jednatele firmy byl rozpačitý.

    Ještě mne tak teď napadlo: pokud byste si u uvedené firmy něco objednávali, zapomeňte na český manuál. K fotoaparátu jsem obdržel pouze německý. Anglický jsem si stáhnul z internetu. Český manuál určitě existuje, ale stáhnout odnikud nelze.

    Pokud by se vám někdy dostaly do rukou tyto přístroje, vězte, že jste je zdědili po mně:

    Fotoaparát tedy doma ještě nemám. Pro bezpečnou platbu VISA kartou přes internet jsem si zřídil účet u mBank. Číslo té karty pak budu moct v klidu rozdávat různým prodejcům a na účet vždy dám jen obnos potřebný pro zaplacení konkrétního zboží. Ne že bych byl paranoidní, ale… Vystavení karty trvá 14 dní, takže jakmile ji obdržím, zboží si objednám. Jen tak pro zajímavost: víte, že s debetkou od mBank lze v zemích EU vybírat z bankomatu zcela bez poplatku?


    Doplňky

    Objektivy

    Něco ke zmíněným objektivům. Objektiv – nelevná to záležitost. Pokud máte někdo doma tiskárnu na peníze a svaly jak Arnold, určitě oceníte například tohoto drobečka . Já jsem koupil set se stabilizovaným objektivem 18-200mm/3.5-4.6. Po neúspěšném objednání objektivu 105mm/2.8 macro jsem objednal širokoúhlý 20-40mm/2.8 a porozhlédnul jsem se po něčem, co je pro mne cenově dostupné …tedy staré dobré ruské Heliosy. Na fóru mi jeden velmi ochotný člověk ze Slovenska nabídnul redukci M42, navíc mi pak sám sehnal i Helios 44-2, který patří k těm lepším řadám, a Юпитер 135/3.5 – měla by to být ruská obdoba velmi kvalitního Carl Zeiss Sonnar. Přes inzerát jsem se dopracoval i k mezikroužkům pro focení makrofotek – dohromady za necelých 2.200 korun včetně poštovného, což je paráda.

    Filtry

    S filtry je to horší. Setový objektiv má závit 72 mm, ten širokoúhlý 82 mm a když si někdy dokoupím nějaký další, kdo ví, kolik bude mít ten. Takže jsem se rozhodnul pro systém Cokin řadu P, přičemž mi všichni doporučili koupit do něj raději fitry Formatt Hi-Tech. (Pro případné zájemce: v odkazovaném e-shopu nakoupíte tyto filtry výrazně levněji, než u nás, a to včetně poštovného a DPH – ony se tedy i u nás koupit za stejnou cenu dají, ovšem v nabídce žádného obchodu ji nenajdete.) Polarizační filtr mi ale doporučili jednoznačně klasický, přičemž ale například B+W 82 mm stojí nějakých 4.500, což je cena, která se blíží ceně toho objektivu, který jsem koupil ve výprodeji za skoro čtvrtinu původní ceny. A klasický šroubovací filtr potřebuji samozřejmě – na rozdíl od systému Cokin – pro každý závit extra.

    Stativ

    Před časem jsem si do batůžku koupil za několik stovek mini stativ, který ovšem DSLR s objektivem neudrží ani omylem. Po cestě z pošty jsem se zastavil ve fotoprodejně, odkud jsem odcházel s 3/4kilovým relativně malým stativem Hama za 600 korun – sice nic extra, ale pro mé potřeby naprosto dostačující. <img src=" />

    Brašna

    Ne! Opravdu brašnu ne! Nedokážu si představit, že bych ji měl táhnout na kole, nebo by se mi měla klimbat na rameni při toulkách po horách. Naštěstí se vyrábějí fotobatohy. Naneštěstí si ale člověk těžko vybere přes internet, protože výrobci ani prodejci moc nezveřejňují, jaká mají záda, což je dle mne naprosto nejdůležitější kritérium při nákupu batohu. Jestli má červené nebo modré pruhy, je mi opravdu naprosto šumák. Líbil se mi na první pohled batoh Fomei Winner R08, jenže po návštěvě prodejny a vyzkoušení mne to přešlo. Měli o něco lepší batoh Jaroš, ale také to nebylo zcela dle mých představ. K tomuto bych chtěl ale napsat, že k možnosti batohy vyzkoušet jsem se dostal díky vstřícnosti pracovníka Fomei, který mi dal kontakt na brněnskou prodejnu FOTOPARTNER s.r.o. na ulici Cejl 107, kde mi batohy velmi ochotně předvedli, nechali vyzkoušet a případně i na místě zakoupit, ačkoliv se jedná o velkoobchodní prodejnu. Skvělý přístup – kéž by to tak platilo všude.

    Pak jsem ale procházel vše, co se dalo, a nalákal mne batoh Lowepro Rover AW II, který jsem si i objednal. Musím konstatovat, že do zamýšlených 2.000 korun jsem se rozhodně nevlezl ;-)

    Batoh jsem před objednáním neviděl, řídil jsem se jen spokojenými ohlasy. Záda jsou podstatně plytčí a měkčí, než jsem si představoval, ale díky zpevněné spodní části by to snad až tak moc vadit nemělo

    Osobní část batohu moc velká není, ale je poměrně dobře řešená, takže by se tam rozumná sváča a nějaké tričko vlézt mohly. Na stojáka tam 1,5l PETku nedáte, na ležato ano. Jen pro srovnání - zmíněný Fomei měl prostor podstatně užší. Pokud byste ale chtěli prostor na notebook, byl by Fomei lepší. Tento Lowepro ho nemá.

    Samozřejmostí je pláštěnka, která by měla drahé fotoaparáty ochránit v dešti. Nesmíte ale promoknout z vnitřní strany.

    Prostor na fototechniku je rozumně velký, všechno je na suché zipy, takže si to lze přenastavit. Tento batoh umožňuje všechny výztuhy vyjmout a proměnit batoh na klasický turistický.

    Na fotkách nejsou vidět síťované boční kapsy, které mají zvětšené "dno", což je činí dobře využitelnými. V horní části batohu jsou 2 malé kapsy, dobré možná na kapesníčky, a také má dostatek pružných popruhů, kterými není problém připevnit zvenku další potřebné věci, třeba stativ.

    Ještě bych doplnil porovnání cen uvedených 3 batohů, mezi nimiž jsem vybíral. Je to porovnání jednoho velmi známého fotoobchodu versus český výrobce, případně jiný známý český obchod u batohu, který se vyrábí v zahraničí Závěr nechám na vás:

    Baterie

    Bez náhradní baterky by se asi žilo špatně ;-) Byla mi doporučena baterie Hähnel HL-KM400, že je relativně levná a přitom vydrží opravdu hodně – dal jsem na radu a objednal ji :-) Vypadá na docela špatně dostupné zboží, protože už na její dodání čekám asi 2 týdny a ještě čekat budu – pokud se jí vůbec dočkám.

    Paměťová karta

    Nakonec ještě kartu, kterou jsem měl jako první součástku k foťáku ;-) bez níž bych nevyfotil ani jeden snímek ;-) Sigma používá CompactFlash, což je dobrá volba A jelikož bych s nějakými 1 – 2 GB při focení rawů moc nepochodil, koupil jsem 8GB Transcend a přispěl tím několika vyvoleným umělcům 114 korun, aby netrpěli podvýživou Původně jsem měl v úmyslu koupit rovnou 16GB kartu, jenže při pročítání diskuzí jsem narazil na zkušenost, že s ní byly problémy. Transcend jsem vybral, protože si myslím, že podá rozumný výkon za velmi slušné peníze.


    Relevantní odkazy:

    Poznámka na konec: Snad už v listopadu by měl přijít na trh nástupce tohoto aparátu – Sigma SD15.


    Oddechovka na úplný závěr

    Na fotografickém fóru se někdo ptal, jaký mají kolegové diskutující věk mozku :-) Zajímá vás věk toho vašeho? Můžete si ho změřit. Pokud je více, než věk vašeho těla, měli byste ho asi strčit do bazaru a pořídit si nový. Mně vyšel při úplně prvním pokusu, kdy jsem ještě trochu koukal co vlastně s tím, 26 let. Podruhé 25 let, a potřetí:

    Víckrát jsem to nezkoušel, mám obavu, že by mi zase zestárnul ;-) <img src=" />

    Vysvětlím stručně: 10× se vám odpočítá 3-2-1, poté se zobrazí na chviličku čísla a následně prázdné kroužky na místě těch čísel. Musíte je odklikat tak, jak v nich předtím byla ta čísla od nejmenšího po největší. (Běží to ve flashi).

           

    Hodnocení: 85 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jak starý máte mozek? (Napište nejlepší výsledek z prvích 3 her - vždy hodnotu i poměr k vašemu věku)
     (2 %)
     (14 %)
     (24 %)
     (35 %)
     (8 %)
     (14 %)
     (35 %)
     (8 %)
     (17 %)
     (10 %)
     (2 %)
    Celkem 63 hlasů

    Obrázky

    DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování..., obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Ježek avatar 13.10.2008 20:56 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    parádní zápisek. jiank ohledně SD14 a M42 objektivů a tak vůbec ti doporučuju regnout se na oc4u a mrknout, co vše tam psal no-x.
    otula avatar 13.10.2008 21:01 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    jj, Jirkovy zápisky jsou výborné, díky němu jsem se začal o M42 objektivy vůbec zajímat.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Ježek avatar 13.10.2008 21:02 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    áha ... zase nosím dříví do lesa heršvec :-D
    otula avatar 13.10.2008 21:07 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    :-) Odkazuji na něj i v odkazech na konci článku - ale v pohodě - lepší dostat nějakou informaci 2×, než ji nedostat vůbec :-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    13.10.2008 21:07 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Dělají se v dnešní autofokusové době hledáčky se dvěma půlkruhy pro rychlé manuální zaostření?
    otula avatar 13.10.2008 21:09 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Někteří nadšenci si je shánějí (pokud se nemýlím, obvykle z Ruska) a montují je do foťáku. Ale já bych na to teda nervy neměl ;-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Ježek avatar 13.10.2008 21:14 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    teď nevím jestli mluvíš o tom co si myslím, ale mám tu jedno manuální tělo+50mm, mrkni se prosím: 38MB x264/mkv.
    otula avatar 13.10.2008 21:22 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Tvůj jmenovec mluvil přesně o tom rozpůleném kruhu, který je vidět při pohledu do hledáčku :-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Ježek avatar 13.10.2008 21:25 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    už mi to docvaklo (dneska večer už jsem nějakej zpomalenej). nicméně aspoň ten link, kdokoli si může udělat představu. geniální systém ostření.
    frEon avatar 14.10.2008 00:43 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Nevim, zda-li nekdo jeste vyrabi fotaky s takovou matnici, ale muzes si ji koupit zvlast.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    14.10.2008 09:34 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Nejedná se o hledáček ale o matnici. V době autofokusů se matnice se zaostřovacím klínem shánějí dost netriviálně, což je škoda, protože ne vždy ten autofokus lze použít (a zaostřit ručně na autofokusové matnici je docela dost obtížné). Mrkněte se, co vám strýček google řekne o heslu "haoda". Budete potřebovat matnici na konkrétní typ fotoaparátu a pokud nechcete přijít o záruku (máte-li ji ještě), měl byste mít typ fotoaparátu s výměnnými matnicemi. Výrobce zpravidla udává, že je u konkrétního typu matnice buď nevyměnitelná nebo vyměnitelná v autorizovaném servisu anebo vyměnitelná uživatelsky. Pokud neuvádí nic, bude matnice na 99% "nevyměnitelná" (což neznamená, že na internetu nenajdete návod na vyměnění "nevyměnitelné" matnice ;-) ) Přísně vzato nevím, jak jsou na tom dnešní digitály s vyměnitelností matnice - mám lepší přehled o kinofilmových strojích, a tam se vyměnitelné matnice zpravidla týkaly poloprofi a profi modelů.
    andree avatar 13.10.2008 21:11 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    ten foveon, to je vecna tema, a nebudem tu zakladat flame (aj ked si myslim, ze je uplne jedno, ci ma clovek 4Mpix f., alebo 12Mipx bayera).. ale

    len to som chcel, ze ten 20-40 mm nie je moc sirokouhly, na crope urcite nie.. a trochu pochybujem, ze sigma zacne vyrabat fullframe v blizkej dobe - a otazka je, ci bude ten 20-40 vobec na velky cip pouzitelny...
    David Ježek avatar 13.10.2008 21:15 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    sigma má afaik crop 1,7 takže 20-40 = 34-68, což vlastně začíná na nelichotivé úrovni.
    otula avatar 13.10.2008 21:15 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    To máš pravdu, že při cropu 1,7 je z něj spíš záklaďák, ale pokud chce člověk nízkou hloubku ostrosti, chová se dost širokoúhle ;-) Myslím si, že na běžné výlety s rodinkou to bude ideální objektiv.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 13.10.2008 21:55 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Ještě jsem opomněl reagovat na druhou polovinu - konkrétně ten 20-40 by neměl mít s fullframe žádný problém - má označení DG. Objektivy, které jsou určeny výhradně pro menší čipy, mají označení DC. Ale patrně je to stejně irelevantní, protože si nemyslím, že by Sigma začala někdy nějaký fullframe vyrábět.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Ježek avatar 13.10.2008 22:09 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    ono možná nejde ani tak o sigmu, jako spíš o firmu Foveon. Ti se do ff pro masy asi moc nepoženou (čert ví, jaké by byly výrobní náklady a vůbec výtěžnost takové výroby). A dokud bude nejlevnější bayerovskej ff stát před 50k, tak ani Sigma nemá imho kam spěchat.
    otula avatar 13.10.2008 22:15 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Ono tady jde i o Sigmu, protože jde hlavně o bajonet. Takže by klidně mohla Sigma vyrobit foťák s bayerovským ff, a tento objektiv by šel použít. Jenže je to věc silně teoretická, protože pochybuji, že by si tento foťák našel zákazníky. Sigma se kupuje kvůli foveonu.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Ježek avatar 13.10.2008 22:19 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Sigma se kupuje kvůli foveonu.
    tíms potvrdil, co píšu. pokud sigma uvede ff, tak foveon ff, tolik si aspoň myslím. zatím jsem na foveon webu žádný pokrok neviděl, akorát nedávno přihodili info o sd15 a dp2 (což se dalo čekat)
    otula avatar 13.10.2008 22:25 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...

    Z praktického hlediska máš naprostou pravdu :-) Přesně tak.

    SD15 má stejný čip, jako SD14, vylepšení by se měla týkat myslím procesoru, který by měl být rychlejší, potom by měl mít větší LCD (ale se stejným rozlišením), a pokud ještě něco, tak už nevím co.

    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Ježek avatar 13.10.2008 22:33 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    no ja tak nějak všecko vím, všecko znám, bo http://cdr.cz/a/25425. ale dost už, mám pocit, že se z toho stává chat :-)
    otula avatar 13.10.2008 22:39 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    No to je jen dobře, že toho hodně víš :-) Ten tvůj odkaz jsem přihodil do článku ke zmínce o SD15. BTW - ten "David" jsi ty?
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Ježek avatar 13.10.2008 23:01 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    já myslel že je to tu už všeobecně známo...
    otula avatar 13.10.2008 23:03 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    No to víš, já už jsem skoro senior, na mne se musí pomalu :-D
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Ježek avatar 13.10.2008 23:06 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    teda jestli ty jsi senior, tak to budu za 8 let pěkně v pr..... :-D
    otula avatar 13.10.2008 23:21 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    :-D
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 13.10.2008 22:43 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    A ještě koukám na ten článek - SD15 bude mít opravdu minimální ISO jen 100? SD14 má totiž 50. A někde jsem také zahlédnul, že by SD14 měla umět maximální čas v bulb celé 2 minuty. Musím to vyzkoušet, až ji budu mít doma.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Max avatar 13.10.2008 23:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Méně jak 20 let nelze. Cheatem jsem se dostal na 10:0 správných a dostal jsem 20.
    Jinak 20 dala má 24letá kamarádka a můj osmnáctiletý bráška.
    Zdar Max
    PS:já jsem total v háji. Jsem zralý na výměnu ...
    Měl jsem sen ... :(
    otula avatar 13.10.2008 23:36 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...

    Asi je to do 20 let nepřístupné :-D

    Jinak vyřiď, že kamarádce i bráškovi gratuluji a mohu jen bledě závidět bystrost a paměť :-)

    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Ježek avatar 13.10.2008 23:56 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    k tomu bych mohl ještě dodat to co na oc4u: já: 29let, mozek (bez kafe a nevyspalej po ránu): 27let
    14.10.2008 09:05 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Tak se přiznej. :-)

    Já jsem poprvé měl 40 let (při mých 23 letech). Pak se mi to povedlo srazit až na 25. U toho jsem si řekl, že to stačí pro všechny praktické aplikace a šel jsem spát. :-)
    freshmouse avatar 14.10.2008 12:00 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Prvně 6:4 a věk 40. Pak to bylo 5:5 a věk 37... A pak zase 6:4 a už jen 35. Asi mě to úplně omladilo.

    (Hry, ve kterých závisí na rychlé reakci, mi nikdy nešly. Takže střílečky a RTS pro mě neexistují... :-()
    freshmouse avatar 14.10.2008 12:02 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Juchů! Zase 6:4 a už je mi jen 34! :-D Ale už mě to moc nebaví...
    freshmouse avatar 14.10.2008 12:05 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    6:4 a 31 let. Už si to ale fakt nepustím. Jen by mě zajímalo, jak se to skóre vypočítává...
    David Ježek avatar 14.10.2008 12:07 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    nechceš už se na to vys...? ;)
    otula avatar 14.10.2008 12:28 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Určitě se započítá jinak správná odpověď se 4 čísly, než odpověď se 7 čísly. Každopádně bych ale na tvém místě uposlechnul Davidova doporučení ;-) :-D
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.10.2008 09:14 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Ad měření mozku. Ten můj umřel v okamžiku, kdy zjistil, že to je zase pitomý flash..

    Jinak blogpost bych nehodnotil jako dobrý, ale jako velmi dobrý, kdyby to bylo možné.
    otula avatar 14.10.2008 10:13 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Děkuji za pochvalu :)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Ježek avatar 14.10.2008 10:26 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    no já jsem taky hodnotil kladně a taky souhlasím, že si tenhle tvůj zápisek zaslouží ještě víc. vyčerpávající, nenudný, dobře strukturovaný a hlavně o tématu, které mne osobně zajímá ;-)
    otula avatar 14.10.2008 10:49 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...

    Jen nepřechval, aby se mi moc nezvednul frňák :-D

    Snažil jsem se do něj nacpat informace, které jsem nikde nenašel a musel jsem si je pozjišťovat na vlastní kůži, plus trochu omáčky, aby to bylo ucelené.

    V souvislosti s tím vším jsem si vyslechnul, že je kravina rozhodovat se o foťáku dle toho, že používám Linux, a byl jsem přesvědčován, že prostě potřebuji Win/Mac; co jsem prodiskutoval ohledně těch závad, ani nemluvě. Ohledně batohů jsem kontaktoval několik lidí, ten pracovník Fomei byl nakonec jediný, kdo se mi ozval a navíc mi domluvil jejich vyzkoušení. Také uznal, že pohled na zadní část batohu má své opodstatnění a snad budou do budoucna batohy fotit i ze zadní části. Ze stránek Megapixelu mi smazali příspěvek, kde jsem si rýpnul do jejich "skvělé" ceny, tak jsem jim to tam napsal znovu. A o Oehling.cz ani nemluvě. Chtěl jsem sem dát celou naši korespondenci, ale nebyl jsem si jistý, jestli bych s tím nemohl mít nějaký problém, tak jsem to raději jen věcně shrnul. Navíc to vypadá, že už se se mnou raději ani nechtějí bavit, protože ačkoliv jsem požádal o jiný kus objektivu 20-40, který mají skladem, napsali si o číslo účtu, že mi (asi raději) vrátí peníze.

    Prostě to vypadá, že zrcadlovka bude veselý koníček ;-)

    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.10.2008 11:49 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Zápisek mi potvrdil, že jsem si Sigmy (těla) bál právem. Takové útrapy! Já s Canonem žádné problémy neměl. To ovšem neplatí pro objektivy - na svoji Sigmu 50-150 nedám dopustit, je to můj veliký mazlíček.

    Ad recenze: není recenze jako "recenze". Někdy se člověk musí zasmát, co že to pan redaktor vlastně ve článku vymýšlí a co fotí (a jak to fotí).
    otula avatar 14.10.2008 12:26 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    No, já se Sigmě vyhýbat nebudu. Hlavně si vyberu jiného dodavatele. Pokud bych nenarazil na vadný kus, byl bych spokojen. Ovládání je velmi jednoduché a logické, kvalita fotek od lidí, kteří s ní fotí, je většinou excelentní. Před chvílí mi pošťačka přinesla dobropis na ten objektiv 20-40, tak jsem koukal, co jiného bych si vybral. Měl jsem ještě v plánu dokoupit 17-70/2.8-4.5, ale zaujal mne 24-60/2.8 - má všude excelentní hodnocení a stojí pod 10.000. Nejvíc člověka mrzí, že se nejsou ochotni výrobci foťáků shodnout na nějakém standardním bajonetu.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Heron avatar 14.10.2008 13:40 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Mě se tento zápisek docela hodí. Vybírám foťák, zatím jsem měl možnost zkusit Canon 40D s Tamronem, a Pentax 10K se seťákem. Canon je v pohodě Tamron mi už tak OK nepřijde a Pentax za tu cenu fotí velmi dobře. Ideální je Canon tělo a "L" objektivy, ale je to dost drahé. Udělal jsem tři fotky s 350D + Lková 50mm a nádhera. Co máš přesně ty?
    13.12.2008 15:14 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...

    Odsuzovat výrobce jen na základě jednoho (byť v případě otuly hned dvou, koupených ve slevě... život je svině) kusů se špatně seřízenou synchronizací blesku není zrovna rozumné. Co se týče Oehling.cz i ostatních překupníčků v českém chlívečku (plném právních expertů, kteří tak jako pan präsident "nepoznají špinavé peníze"),  ani mě nepřekvapuje že se "recyklují" vrácené kousky, případně že kupující s vidinou nižší ceny klepne na nabídku nenápadně označenou jako "rozbalené zboží" (oehling to aspoň označuje jako "bazar"). 

    Novou SD14 Sigmu (od dodavatele s aktuálním fw, na počítadle byly 3 testovací snímky) mám zrovna na stole - a po nafocení cca 60 fotek (exteriér i interiér, vč. vestavěného blesku) se musím zařadit k drtivé většině uživatelů, kteří žádný problém nemají (a proto do diskusí moc nepíší). Na účet zvědavých českých sviní dlužno dodat, že z krabice si v zásilkovém obchodě někdo stihnul vypůjčit aspoň manuály a pár dnů mu trvalo než je našel a vrátil...

    Každopádně SD14 v setu se stabilizovaným objektivem 18-200 je za necelých 15000 bomba (objektiv samotný stává kolem 10!), kterou sice neocení příznivci blikátek (ti by si měli radši pořídit nějakého Lumíka a budou do smrti šťastní) - a tím co se s z ní dá vytáhnout s přehledem strčí do kapsy i mnohem dražší základní sety Canonů a Nikonů s "Bayeráčkem"...

    otula avatar 14.12.2008 19:34 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...

    Radku, nejednalo se o bazarové, ani jinak zlevněné kousky (kromě toho objektivu 20-40). Je to normální setová cena, za kterou tento set prodávají za našimi hranicemi zcela běžně. Mimochodem jsem si set i bleskem objednal od Foto Thun GmbH, a je to ještě horší. Objektiv je zcela nepoužitelný kvůli nějaké uvolněné čočce, takže většinu snímků mám naprosto rozmazanou, integrovaný blesk funguje už lépe, tedy asi ve 40 % případů blýskne dobře, na fotkách jsou ve spodní polovině pruhy, jako by to někdo přejel smirkovým papírem, fotoaparát musím velmi často po zapnutí vypnout a zapnout znovu, protože se sice rozsvítí displej, ale přístroj na nic nereaguje…

    A ještě horší je, že na maily nereaguje ani Foto Thun, ani přímo německé zastoupení Sigmy v Rödermarku. Teď už lituji, že jsem si za stejné peníze neobjednal přes Amazon Nikon D90. A v skrytu duše doufám, že se mi to vůbec podaří vyreklamovat.

    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.10.2008 12:47 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Uz dlouho se mi libi, ale cena SD14, kterou tehdy nasadili - pres 40 000 Kc - me dost odradila. Dneska, kdy se telo u nas koupi za 13 000 Kc, bych do toho uz sel, ale vzhledem k pripravovane nove verzi zase pockam. I kdyz mooc dobre vim, ze predpokladany termin dostupnosti 25. 11. 2008 u Sigmy znamena tak 30. 6. 2009 ... No uvidime.

    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    otula avatar 14.10.2008 12:54 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Tady to máš za 13.000 i s nestabilizovaným objektivem 18-200 a bleskem ;-) Jeden člověk na fóru psal, že si ho asi před 2 týdny koupil v Německu normálně v obchodě (v Saturnu) za 200 €
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.10.2008 16:40 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Ja vim, ale pak se clovek dostane do stejneho kolotoce, jako ty:-). Nejak jsou mi tyhle pofiderni obchody nesympaticke...
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    otula avatar 14.10.2008 19:01 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Na německý Oehling jsem slyšel jen chválu. Sám si to potom u nich chci objednat (verzi se stabilizovaným objektivem, i když mi vrtá v hlavě, jestli stabilizace za těch 150 € stojí - to jsou necelé 4 tisíce korun navíc jen za stabilizaci). Ale jestli mi pošlou také nějakého šmejda, asi mne už trefí šlak ;-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.10.2008 14:08 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Mel jsem Minoltu A1 a A200 (tedy tu jeste mam, ale A1 byla rychlejsi a ovladatelnejsi, A200 je hrozne osizena), ty maji stabilizator v tele, ale vetsinou jsem ho mel vypnuty, protoze pri foceni v pohybu zrovna moc nepomaha:-). A fotek, kde bych potreboval udrzet delsi cas z ruky zas tak moc nedelam, takze u me je to asi celkem jasne. Myslim, ze Megapixel nabizi moznost si fotak vyzkouset a mozna i na nejakou dobu zapujcit (nevim, jak s objektivy), ale aspon to testnuti na miste by mozna trosku neco reklo. Az bude SD15, pujdu tam urcite trochu otravovat:-).
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    otula avatar 15.10.2008 14:17 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Já jsem do teď fotil s Fuji S5500 - stabilizátor nemá, a občas mi hodně chyběl. Řešil jsem to sekvenčními snímky, kdy jsem se snažil o něco zapřít a pak bliknul sekvenci. Když jsem v ní měl aspoň jeden neroztřepaný, byl to úspěch.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.10.2008 23:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Co si matně vzpomínám z diskusí, technické problémy Foveonu jsou hlavně více šumu při vyšších citlivostech nebo delších časech (navíc různě pro jednotlivé kanály - ten, který je "nejhlouběji", se musí nejvíc zesilovat), větší problémy s věrností barev (podobné důvody) a ani s tím rozlišením detailů to není tak ideální, jak tvrdí reklamní prospekty (rozhodně neplatí princip "krát tři"). Pak jsou tu ještě praktické - menší rozšíření znamená menší nabídku objektivů a příslušenství, a také otázka budoucnosti - rozhodně považuji za jistější, že objektiv, který si dnes koupím na Canon 400D, půjde za 5-6 let nasadit na nějakou 600D resp. 70D (a nebude-li to EF-S, tak i na 5D Mark III/IV), než že k objektivu, který dnes pořídíte na Sigmu 14D, bude za 5-6 existovat nové tělo.
    otula avatar 14.10.2008 23:30 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Jj, když je málo světla, dělá žluté fleky (někdy fialové - proč jednou tak, podruhé jinak, nechápu). Obecně se u SD14 doporučuje mírně přeexponovávat (nemá vcelku problém s přepaly). Barvy ale bývají hodnoceny velmi pozitivně. I na testovacích snímcích barevných palet jsou snímky téměř shodné s originálem. Malé rozšíření je cítit hodně - je velký problém sehnat bazarové zboží a stejně tak i něco prodat. Budoucnost by snad tak černá být nemusela, věřím, že Sigma si bude stále nějaký model na trhu držet.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.10.2008 11:44 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Malé rozšíření je cítit hodně - je velký problém sehnat bazarové zboží a stejně tak i něco prodat. Budoucnost by snad tak černá být nemusela, věřím, že Sigma si bude stále nějaký model na trhu držet.

    Ona si to většina lidí spočítá - koupím-li si tělo Canon, můžu sklo pořídit buď originál Canon nebo Sigmu, Tokinu, Tamron... Když si koupím tělo Sigmu, bude muset být Sigma i vše ostatní. Výběr bazarového zboží tomu odpovídá. Koupit kvalitní sklo nové a koupit je z druhé ruky je hodně citelný rozdíl. Ale kdysi byly aspoň skla se Sigma bajonetem docela příjemně levnější než Sigma skla s bajonetem C/N/M/P. Jak je to dnes nevím. Pro Sigmu je to malé rozšíření docela velký handicap, jestli udrží svůj vlastní digitál, na to bych si osobně nevsadil. Tipuju, že to Sigma částečně dotuje z prodeje skel pro bajonety C/N/M/P.

    otula avatar 15.10.2008 13:02 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Ale kdysi byly aspoň skla se Sigma bajonetem docela příjemně levnější než Sigma skla s bajonetem C/N/M/P.
    Skla pro bajonet Sigma stojí úplně stejně, jako pro ostatní :-(
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Watzke avatar 15.10.2008 15:02 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Vyšlo mi 35, 33 a 34. Je mi 17 :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    otula avatar 15.10.2008 15:32 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Davide, to je dobrý. To bude „momentální indispozice“ ;-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    stativ avatar 15.10.2008 17:17 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Pche, mně vyšlo 51 a je mi 19. Pak jsem to pochopil a vykašlal se na to.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    xxxs avatar 17.10.2008 21:16 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    tretim pokusom som sa dostal dva roky pod fyzicky vek. a to mi zle diagnostikovana varicella obhryzala ocny nerv a polku mozgu. takze kludne by som s tebou menil, ak by to nebolo neeticke.
    otula avatar 17.10.2008 21:29 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    To máš ještě dobré ;-) Tomu klučinovi, co je na fotce (v SPP), vyšlo napoprvé 120. Nejlepší výsledek dosáhnul 36 :-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    11.4.2010 00:31 jandub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DSLR Sigma SD14, podpora v Linuxu, nakupování...
    Dobrý den, Jen jsem chtěl podotknout, že Sigmu SD14 se sériovým číslem co jste zadal už rok a půl používám:)

    zde jsou nějaké mé fotky s ní vyfocené: http://www.flickr.com/photos/32750540@N07/

    Co jste si vlastně nakonec koupil za foťak?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.