abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 738 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!

    14.9.2020 09:57 | Přečteno: 2405× | Normální život

    Nesleduji televizi, nechodím do hospody sbírat klepy, tak se ke mně informace o plánovaném zdanění malých zásilek ze zahraničí dostala s jistým zpožděním, ale stále ještě zavčas. Taková nenápadná záležitost, co na nás EU přichystala, kdesi na pozadí zpráv o koronaviru. Nevím, jak jste na tom vy, ale mě se to docela dotkne, ze zahraničí nakupuji relativně hodně, odhadem jsem takto utratil již přes 100.000 korun. Na první pohled se to může zdát jako nevýznamná věc, spousta lidí řekne „no a co, tak zaplatí 21 % daň, aby se z toho nepotento…“, jenže realita je úplně, ale úplně jiná. A ačkoliv jde o peníze až na prvním místě, jde také o čas. Pro ilustraci stručně popíšu dva ze svých nákupů, jeden nezdaněný, jeden zdaněný.

    Začnu ale ještě pro srovnání třetím nákupem, kterého se to netýká. Svůj první DSLR jsem objednával z Německa. V neděli večer jsem ho objednal a kartou zaplatil, o cca 36 hodin později zvonil u mě doma doručovatel s balíčkem. Nešlo to Českou poštou, doručovalo DHL.

    A teď přejdu k věci. Prvně tu nezdaněnou, nudnější zásilku z Číny. Byla to redukce bajonetu objektivu. Objednal jsem, zaplatil jsem, čekal jsem. Čekal jsem. A když už bylo čekání dost, čekal jsem. Když už bylo jasné, že balíček nepřijde, napsal jsem prodejci, že ho nemám. Dušoval se, že balíček odeslal, ale že mi teda pošle ještě druhý, a že pokud mu pošlu ještě 3 dolary, zaplatí trasování až ke mně domů. Poslal jsem mu tedy ještě peníze a sledoval pohyb zásilky. Za týden byla v Praze na poště 120. Za další měsíc a půl odcházela z Prahy ke mně domů… Tak. A to se nezdržovali vyřizováním papírů ke každé drobnosti, ale řešili pouze dražší balíky. Jak velké zdržení nabere balíček, když budou úplně s každou blbinou kontaktovat adresáta a řešit s ním daň a další poplatky?

    A teď příklad číslo 2, na kterém jsem pocítil, jak to funguje a jaký je v tom bordel, což jsem zjistil díky tomu, že prodejce pochybil ve svůj neprospěch. Byla to naprostá blbina. Tužkové AA akumulátory Eneloop Pro z Japonska. Balíček 8 baterek za 27 dolarů, poštovné zdarma, platil jsem 602 koruny. Po několika týdnech mi přišla obsílka z pošty 120. A teď se dostáváme k těm reálným poplatkům. Pokud nejste z Prahy, což se týká 90 % obyvatel ČR, zaplatíte 200 Kč poště za vyřízení záležitostí. A k tomu zaplatíte DPH. To DPH se ale počítá nejen z ceny zboží, ale i z ceny dopravy. A pokud je doprava zdarma a neprokážete nevím jak, že doprava je zahrnuta v ceně zboží, naúčtují vám do DPH ještě cenu za dopravu dle ceníku České pošty. Ale ne jen tak ledajakou cenu. Já jsem za tento balíček platil DPH přibližně 400 korun, DPH se tedy počítala z ceny téměř 2000 korun, takže si můžete sami spočítat, jaká byla ona cena za dopravu. Baterky mě tedy stály cca 1200 korun místo původních 600.

    Štěstím v neštěstí bylo, že o týden později mi opět přišla obsílka ze stodvacítky. Nechápavě jsem na to hleděl. Opět přišly baterky, které jsem ovšem neobjednal ani neplatil, tedy vlastně naopak, právě přišly ta objednané – sedělo u nich tracking number, u první zásilky mě to nenapadlo zkontrolovat. Tak co už, aspoň se mi trochu vyrovná ta absurdní cena, kterou mě stál první balíček. Poslal jsem tedy do Prahy úplně identické podklady pro výpočet DPH (protože jsem ani jiné neměl) a čekal jsem, co se bude dít. Přišel mi výpočet poplatků. Dvě stovky poště a k tomu DPH 250 korun(!!!). Vše bylo do halíře identické, ale oni napočítali diametrálně odlišnou výši DPH. Zřejmě tam tedy hážou tu cenu dopravy úplně od pasu… Co to vypovídá o kvalitě úředního šimla, si domyslí každý sám. Nakonec jsem tedy díky chybě Japonce za dva balíčky zaplatil cca 1650 korun, tedy jen o něco málo více, než u českého kšeftaře, ale měl jsem baterky, které odesílal dva týdny poté, co sjely z výrobního pásu. Japoncovi jsem to napsal a poděkoval mu, neřešil to, zjevně to pro něj byla nevýznamná záležitost.

    A co to tedy říká o budoucnosti drobných zásilek z Číny či jiných vzdálených zemí? Čína je ve stejné tarifní zóně České pošty jako Japonsko. Pokud si tedy objednáte třeba za 3 dolary paklík deklíků na objektivy, což by vás dnes vyšlo na cca 70 korun, může se vám snadno stát, že zaplatíte dalších 500 korun poplatků. A to není zdražení o 21 procent, to je zdražení o 700 procent… To není narovnání obchodních vztahů, to je likvidace obchodních vztahů. Respektive likvidace obchodu s drobnostmi.        

    Hodnocení: 46 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.9.2020 10:03 Gedi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nebo můžeme mít kvalitní tuzemskou výrobu a nedovážet každou cetku z opačné straně zeměkoule? Nešlo by s naší EU ekonomikou?
    otula avatar 14.9.2020 10:11 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To by bylo super, jenže to by nesměl být náš průmysl rozprodán. A to, co se u nás prodává, se stejně vyrábí v Číně, Vietnamu, Mongolsku a podobných zemích. Jen s tím rozdílem, že místo 15 korun za deklík k objektivu zaplatíš 300 korun.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    16.9.2020 15:18 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Velkopodnikatelé se kvůli svému zisku vykašlali na zaměstnávání lokální pracovní síly a outsourcovali do Číny, a teď se dožadují, abych si koupil jejich produkt místo levnější Čínské alternativy? Pro mě není rozdíl mezi západní firmou vyrábějící v Číně a Čínskou firmou vyrábějící v Číně.
    16.9.2020 15:15 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    -1.
    Proč jako? Podnikatelům najednou vadí kapitalismus? Já prostě ze zásady nakupuji tam, kde je to pro mě v daný okamžik nejvýhodnější. Krom toho dotovat přeprodejce z Číny považuji za amorální.
    18.9.2020 01:58 O'o'yam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Kde a za kolik prosim koupim v tuzemsku desticku s step-down DCDC menicem 40V na 1.2 az 36V, 7A (realne, kontinualne) s regulovatelnym napetim i proudovym omezenim?

    Ze by ... nikde? Nebo nekde, kde za trojnasobek preprodavaji tu Cinskou (a ano, poznam ji, nehlede na to, ze na ni je ten samy svab, ke kteremu neni datasheet).

    Kde a za kolik koupim podobnou desticku, ktera snese na vstupu maximalne 30V, ale je v ni buck-boost?

    Fakt by me to zajimalo, protoze bych tam treba mohl koupit i desticku, ktera by vydrzela 50V, kterou v Cine s omezenim proudu uz nemaji a docela bych ji potreboval.
    14.9.2020 10:16 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    a to ze ti jde balik z prahy ceskou postou mesic a pul, ze ti napocitaji DPH z dopravy, ktere si vycucala ceska posta podle postaveni slunce a mesice - to je to co si na nas nachystala EU v pozadi zprav o koronaviru? To jsou ale kuliferdové.
    14.9.2020 10:25 a1bert | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    touché!
    otula avatar 14.9.2020 10:32 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nic takového netvrdím. To byly ukázkové příklady toho, jak to funguje dnes, když se daní jen zásilky nad 22 eur. Od příštího roku se mají danit i ty levnější. Což logicky znamená, že se výrazně zvýší zátěž při odbavování zásilek, tedy se ještě prodlouží doba, a k levných zásilkám přibudou absurdní poplatky. A každý, kdo s tím nemá zkušenost, si řekne, že nějakých 21 % navíc není nic podstatného.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 14.9.2020 10:32 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    s/levných/levným
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.9.2020 10:59 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    ja uz jsem trochu dost alergickej na plačky ohledne EU, protoze moje zkušenosti říkají - co lze, zkurví si čech sám,hůře, důkladněji, dokonaleji a pak to hodí na někoho kdo je daleko.
    otula avatar 14.9.2020 11:04 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A já jsem myslel, že to byl výmysl naší vlády, načež jsem zjistil, že to vyšlo z EU. Takže na ni nic nehážu, prostě to tak je. A pouze popisuji skutečnost, že navýšená byrokracie zhorší již tak šílené dodací lhůty a k tomu zdraží drobné zásilky neskutečným způsobem (a i kdyby byl adresátem Pražák, který bydlí někde blízko a obejde si to sám pěšky, stejně mu to sežere hromadu času na vyřízení záležitosti).
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.9.2020 12:11 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    kdyz EU vymysli ze se budou danit i male zakazky čech prida z vlastni iniciativy, ze bude danit i dopravu kterou si tam vycuca z prstu a pak to svede na EU.

    mnohy pripad zname
    14.9.2020 21:04 bigBRAMBOR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Vy jste debil. Tváří v tvář faktům prostě začnete lhát. Kreténe!
    xvasek avatar 14.9.2020 22:43 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nelže. Jak jsem psal - DHL end-to-end doprava funguje v řádu jednotek dnů z Číny i s celní procedurou, jenom je drahá. Nicméně klidně si na tom může někdo postavit byznys a obcházet Českou Poštu, která očividně tvoří ten špunt.

    To je třeba jak s bankami - SEPA platba byla ještě nedávno u velkých bank za nehorázných 250Kč za položku a protože se očividně jedná o EUR, tak za to určitě taky může EU, ne?
    14.9.2020 11:05 derek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    co lze, zkurví si čech sám,hůře, důkladněji, dokonaleji
    A to není vina EU, že jsme na tom hůř i v tomhle. Má se víc snažit. /s
    16.9.2020 15:19 ---
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Podle mě to znamená, že se Čína postará, aby Česká pošta už nestála v cestě.
    regine2 avatar 14.9.2020 10:34 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše socialistická praxe?

    Odhadem mnohem horší, jak zaslání ZX Spectrum z Anglie za doby socialismu. Jen tenkrát jsem musel ne na poštu, ale na celnici v Olomouci. Dnes dražší a časově delší.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    14.9.2020 12:03 tom11111
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Zdražení malých zásilek z Číny a dalších třetích zemí se o půl roku odkládá
    Evropská komise prodloužila osvobození malých zásilek od DPH ze třetích zemí o půl roku. Osvobození drobností ze zemí, jako třeba Čína, mělo skončit k 1. lednu 2021. Nový termín je 1. července 2021.
    Navíc je v článku zmíněno, že se připravuje mobilní aplikace, která umožní podat celní prohlášení bez placeného prostředníka:
    Celní správa však chystá zavedení speciální aplikace, díky které budete moci podat celní prohlášení elektronicky vlastním jménem. Díky tomu ušetříte peníze, které byste jinak zaplatili České poště nebo jinému zástupci v celním řízení, který si za celní prohlášení účtuje zmíněný poplatek. Aplikace se bude vztahovat na zásilky nepatrné hodnoty (zásilky ze třetích zemí do 150 eur) a také na zásilky ze třetích zemí mezi soukromými osobami do 45 eur.
    otula avatar 14.9.2020 12:25 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak to je fajn, už jsem začal objednávat hromadu drobností, které bych jinak kupoval průběžně. A pokud se bude možné vyhnout zmíněnému poplatku poště, bude to už snesitelné. Mimochodem většina čínských prodejců, kteří posílali zdarma, už rozdělila původní cenu mezi zboží a dopravu, předpokládám, že to nastalo právě kvůli tomuto nařízení, takže nakonec podraží drobné zboží skutečně jen o DPH bez absurdních poplatků.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.9.2020 17:30 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To vypada, jako ze nevis, jak funguje (nejen) posta. Ty i kdyz si to "proclis" sam, tak po tobe budou chtit, abys dolozil ... x, y,z, ... a to vse osobne/papirove/... takze te to "osobni" procleni vyjde zarucene draz, nez tech 200Kc.

    Osobne spis predpokladam, ze cinani vymyslej (uz to tak nekteri delaji) zpusob, jak budou vse odesilat z EU, takze se na to zacny clo a dph vztahovat nebude. Staci najit nejakej stat, kde jeste uplne nezmagorili, trebas Irsko.

    Jinak v tomhle ohledu je vubec nejlepsi reseni se jakymkoli zpusobem vyhnout poste.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice
    xkucf03 avatar 14.9.2020 12:07 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Global Shipping Program (eBay, Pitney Bowes)

    Mimochodem, kdyby si někdo myslel, že řešením je Global Shipping Program (eBay, Pitney Bowes), tak není. Sice tvrdí:

    So as a buyer, after you complete your purchase, you can just sit back and relax until your item arrives.

    ale jak jsem se zrovna přesvědčil, tak to nefunguje (dříve to někdy fungovalo). Asi se o tom někde rozepíšu víc, ale zatím ještě čekám na odpověď od nich, jak se k tomu postaví (psal jsem jim v pátek a zatím žádná odpověď).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    otula avatar 14.9.2020 12:26 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Global Shipping Program (eBay, Pitney Bowes)
    To bude fajn, každá informace se hodí.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    16.9.2020 21:23 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Global Shipping Program (eBay, Pitney Bowes)
    Mě se prodejce snažil přesvědčit, že "ebay international shipping" je to samé, co "global shipping", i když jsem mu na screenshotech z ebay helpu ukazoval, že fakt není. V konečném důsledku to znamenalo, že jsem platil asi o 600 víc...
    Heron avatar 14.9.2020 12:39 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nejsem žádnej ekofašista, ale z tohoto je mi na zvracení.
    Eneloop Pro z Japonska. Balíček 8 baterek za 27 dolarů
    Je opravdu NUTNÉ si nechat posílat 8 kusů AA z Japonska? Já si to koupil před x lety v místní fotoprodejně, která to (doufám) objednává po tisících kusech z místního skladu.
    Pokud si tedy objednáte třeba za 3 dolary paklík deklíků na objektivy,
    Bez komentáře. Jednak ke každýmu objektivu automaticky dodávají i krytky, ale představa, že přes půl planety pluje loď naložená podobnýma kravinama je teda dost děsivá.
    14.9.2020 12:45 Cabrón
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tyto zásilky (malé žluté obálky) typicky jdou letecky (jinak by to nebylo za týden v CZ), takže je ten CO2 footprint ještě o pár řádů horší.
    14.9.2020 13:02 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Pokiaľ viem, tak je zakázané prepravovať baterky v nákladnom a batožinovom priestore lietadla. Dostala ČR od EÚ na takúto dopravu výnimku?
    14.9.2020 13:08 Cabrón
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Zákaz se týká pouze baterií s obsahem lithia, výše zmíněné nikl-metalhydridové jsou bez problému.
    14.9.2020 15:12 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Kedysi som do fotoaparátu používal Lítiové nabíjacie akumulátory AA R6 (Varta, voltáž do 1.5V). Mali na tú dobu veľmi slušnú kapacitu, a nevybíjali sa samé ako bolo zvykom u vtedajších NiCd článkov. Mal som za to, že sa táto technológia už ustálila, a používa sa paušálne.
    xvasek avatar 14.9.2020 12:51 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jak si asi tak představuješ, že se ty baterky / krytky dostaly do toho místního skladu. :-)
    Heron avatar 14.9.2020 13:00 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Určitě ne po jedné.
    xvasek avatar 14.9.2020 13:55 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak já tipuju, že speciání letadlo pro ty baterky taky nevypravovali, ale kdo ví... :-)
    Heron avatar 14.9.2020 14:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No v konečném důsledku možná ano. Ono je to klasické vytěžování dopravy. Ten kamion by stejně jel, takže jeden balíček navíc nehraje roli. Jasně, jenže to si může říct kterákoliv strana. Takže na konci je plnej kamion kravin s argumentem, on by stejně jel, protože tam jsou ty ostatní kraviny. (Aneb důkaz kruhem.)
    xvasek avatar 14.9.2020 14:07 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To ne, ale pokud si kupuju japonské baterky, tak by buď letěli prodejci, který si na ně přizazí 100%, nebo by letěly pro mě. Uznávám, že je tam takový ten černý pytlík z recyklovaného plastu a samolepka navíc, ale jinak mi to přijde fakt stejné.
    15.9.2020 09:37 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Preprodejcum se zbozi nejspis prepravuje lodi a ne letadlem.
    14.9.2020 17:39 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    lol takze podle tebe, leti letadlo extra s balickem baterek ...

    Ve skutecnosti je uplne jedno, jestli si ty baterky dojde koupit do mistniho lokalu. Cena dopravy, at uz to predpocitas na penize nebo na palivo je exaktne stejna.

    Uspora se tyce predevsim toho, ze ty baterky nebere doruky dalsich 10 lidi, a nemusej se skladovat v dalsich 10 skladech.

    Jestli neco je hovadina, tak chodit si kupovat brazilsky steak, kdyz ta brazilska krava je uplne stejna jako ta ceska.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    otula avatar 15.9.2020 08:31 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Já bych řekl, že těch rozdílů je tam ještě víc. Obzvláště, pokud to vztáhnu nejen na baterky, ale i na další harampádí, které se k nám tahá. Pokud si milion lidí jako já objedná pro sebe zboží přes půl světa, doloží se těmi balíčky volná místa v letadlech a přivezou je konkrétním zákazníkům, kteří je využijí. Nic nepřijde nazmar, nic se neveze zbytečně. Pokud ale obchodník nechá přivézt tuny všeho možného, jednak musí navýšit cenu tak, aby se mu to zaplatilo již po prodeji pouhého zlomku zásilky, a jednak mu potom zbude spousta neprodejných věcí, které letěly úplně zbytečně, a pokud mu zbudou baterky, ještě je musí u nás likvidovat, což určitě není úplně ekologická záležitost. Mobilní telefony, které mnozí mění jak hodinky, takže půl roku starý model je do šrotu, o těch raději nemluvě. A pokud mu zbudou neprodejné hadry, ještě ze sebe potom třeba dělá světce, že je dalším letadlem pošle dětem do Afriky...
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    16.9.2020 15:45 lol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    ty jsi vůl,
    16.9.2020 15:47 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    ty asi nejíš steaky, že?

    (kráva by asi stejná být mohla, ale není stejná její výživa a už vůbec není stejné zpracování toho masa)
    14.9.2020 13:04 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nevím jak Heron, ale já si to představuju tak, že v jedné velké zásilce pro místního prodejce místo desítek až stovek malých pro každého, kdo se rozhodne ušetřit pár korun tím, že si je nechá poslat sám.
    16.9.2020 15:42 \\\
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nojono... Já si zase představuju, že je z ekologického hlediska neefektivní živit všechny ty osoby, které to přeprodávají.
    16.9.2020 17:22 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    nerozumím
    otula avatar 14.9.2020 13:09 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Bez komentáře. Jednak ke každýmu objektivu automaticky dodávají i krytky, ale představa, že přes půl planety pluje loď naložená podobnýma kravinama je teda dost děsivá.
    O krytkách blog nebyl, byl to jen příklad, ale ano, každý fotograf, který fotí starými manuálními objektivy, si objednává z Číny redukce a krytky, pokud nechce platit násobně vyšší cenu obchodníkům, kteří to berou ve velkém také z Číny. A to, že přes půl planety plavou lodě naložené hadrama a elektronikou, která pak leží ve skladech, není děsivá představa?
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 14.9.2020 13:16 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Je opravdu NUTNÉ si nechat posílat 8 kusů AA z Japonska? Já si to koupil před x lety v místní fotoprodejně, která to (doufám) objednává po tisících kusech z místního skladu.
    A proč ne? Jednak, pokud by nedošlo k těm poplatkům, ušetřil bych více než čtvrtinu ceny (za 600 to pošťák donese až domů), takhle bych to musel kupovat u nás za 800-900 a ještě platit poštovné nebo ztrácet čas a naftu při shánění v kamenném obchodě, jednak jsem měl naprosto nové baterky, nikoliv kdovíjak staré, kdovíjak skladované.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Heron avatar 14.9.2020 13:34 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No mě jenom přijde úchylná ta představa, že takto malý balíček někdo v japonsku musí zabalit, zaregistrovat k přepravě, potom to někdo doveze k tomu letadlu nebo lodi, potom to letadlo přistane. někdo ten balíček vybere, nascanuje kód a potom to stará naftová dodávka s pologramotných řidičem rozveze po městě, 8 baterek to jedné ulice.

    A protože konkurence je potřeba, tak se každý den v té jedné ulici vystřídá 10 přepravních služeb. Tj 10x větší zátěž pro ovzduší v té ulici a 10x více dodávek na cestách. Kdyby se to agregovalo, tak stačí jedna dodávka denně. Nebo kdybychom lehce snížili latenci, tak třeba jedna za dva dny.

    A kdyby se třeba někdo zamyslel nad tím, že ta baterka nemá výdrž dva týdny ale třeba 10 let (moje první eneloopy jsou ještě starší). Tak by si mohl spočítat, že stačí dovézt jeden kontejner z japonska ročně a to by bylo konečné řešení baterkové otázky.
    14.9.2020 14:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Možná byste se měl zamyslet, jestli ta vaše úchylná představa je také reálná představa. Dále #22
    Quando omni flunkus moritati
    xvasek avatar 14.9.2020 14:04 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To je zajímavá úloha. :-) Mějme prodejmu s baterkama a 10 lidí, kteří je chtějí. Je lepší vyslat jednu naftovou dodávku s pologramotým řidičem, aby jim je relativně optimalizovanou cestou rozvezla, nebo deset pologramotných řidičů veskrze naftových oktávií, kteří si ty baterky na prodejnu zajedou vyzvednout sami?

    (Já teda jezdím v podobných případech na Euro 5 skůtru nebo elektrické koloběžce, ale pohledem do ulice nejsem zrovna většina.)
    14.9.2020 14:11 masrozepnutypoklopec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To by byla zajímavá úloha, kdyby sis ji nepřibarvoval. On je ten distribuční systém trafik/sámošek/drogerií - tzn. všude kde se dají koupit baterky - rovněž optimalizován a nepřijede dodávka s krabičkou baterek, ale plná dodávka/kamion plný různého zboží z nějakého centrálního skladu. A deset zákazníků si určitě nepojede koupit baterky, spíš si je přihodí k nákupu u kasy. A jestli ne, tak jsou to úplně stejná prasata jako tady Ota.
    Heron avatar 14.9.2020 14:20 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    tzn. všude kde se dají koupit baterky
    Jenom technická: tady se bavíme o kvalitních akumulátorech pro foto techniku. To s předraženýma (nenabíjecíma) baterkama u pokladen nesouvisí. Ono je docela škoda, že mají jen 1.2V. Dnešní technice s DCDC měničema to až tak moc nevadí, ale kdyby to mělo 1.5V jako staré zinkové nebo lithiové, tak by člověk po narození dostal od rodičů pakl akumulátorů a obnovil si je s první občankou. Tj ty hory baterek u pokladen by mohli zmizet.
    14.9.2020 14:37 masrozepnutypoklopec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ok, beru, foťákům nerozumím. I když to teda na věci nic nemění - české eshopy ty samé baterky mají podle všeho skladem, takže je to snaha ušetřit pár korun. Jestli těch osm baterek nestálo nakonec sto táců s ekologickou přirážkou, tak je ta daň nastavena špatně, tohle by si neměl nikdo dovolit a měl by být nějaký limit na odběr na základě vzdálenosti - tzn. např. baterky z Japonska minimálně 1000 ks.

    Škoda že na tohle musí být nějaký zákon, tohle by mohl každý řešit sám za sebe vlastní hlavou. Člověk se snaží žít nějak ekologicky, řeší původ potravin a oblečení, složení čistících přípravků, a potom si na netu přečte, že si někdo objedná letadlem z Japonska pár kusů baterek, aby ušetřil zanedbatelnou částku...
    14.9.2020 14:39 masrozepnutypoklopec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    + teda ještě bulí na blogu že mu to nevyšlo :--D
    14.9.2020 15:44 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Objednávám tak jeden dva balíčky s podobnýma drobnostma z Asie týdně. Většinu proto, že tu ekvivalentní zboží buď neseženu vůbec, nebo je mnohem dražší, nebo je mnohem dražší doprava. Kdybych to měl kupovat u nás, tak mi spousta projektů buď stojí nebo utratím nepoměrně víc peněz.

    Poslední objednávka - potřebuji lehkou plastovou nerozbitnou doměrku na 10/20/30 ml. Zkoušel jsme heldat u nás. Během půl hodiny jsme nenašel. Kdybych našel, tak to bude stát s poštovný aspoň stovku. Na aliexpresu asi za 30 centů a doprava zdarma.

    Až naši domáci prodejci budou mít dostatečný sortiment, rozumné ceny a levnou dopravu, tak budu nakupovat u nich.
    xkucf03 avatar 14.9.2020 14:38 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!

    Taky si říkám, proč se víc nepoužívají lithiové 14500 (stejný rozměr jako AA, ale 3,6 V) nebo rovnou 18650 (do větších přístrojů). Povedlo se mi sehnat rádio na 18650, ale jinak je to spíš výjimka (i když tedy v lepších LED svítilnách se používají běžně, tam je to víceméně standard).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    xvasek avatar 14.9.2020 16:12 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To by byla zajímavá úloha, kdyby sis ji nepřibarvoval. On je ten distribuční systém trafik/sámošek/drogerií - tzn. všude kde se dají koupit baterky - rovněž optimalizován a nepřijede dodávka s krabičkou baterek, ale plná dodávka/kamion plný různého zboží z nějakého centrálního skladu. A deset zákazníků si určitě nepojede koupit baterky, spíš si je přihodí k nákupu u kasy. A jestli ne, tak jsou to úplně stejná prasata jako tady Ota.

    Ty to píšeš, jako by pošta jezdila s každým balíčkem separátně. U přepravek je výhoda, že nejsou specializované na jeden sortiment a umí do jedné přepravy spojit všechny sortimenty pro všechny odběratele, což trafiky, sámošky nebo drogerie z principu neumí a pro tu poslední míli ani nemají jak.

    otula avatar 14.9.2020 16:58 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A jestli ne, tak jsou to úplně stejná prasata jako tady Ota.
    Jo, já jsem strašné prase. A to ani nevíš, že nejezdím hromadnou dopravou, ale autem, což je mnohem větší ekologická zátěž než sem tam nějaký balíček ze zahraničí.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.9.2020 17:00 masrozepnutypoklopec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No jsi, ono se to hlavně kumuluje, takže whataboutismus zde vůbec nefunguje.
    otula avatar 14.9.2020 17:15 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Stejně je to zvláštní, ještě před pár lety jsem odevšad slyšel, jak tržní hospodářství samo nejlépe všechno zreguluje, a když se dnes někdo chová tržně a šetří k tomu svůj čas, je to neekologické prase. Copak asi bude špatně?
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.9.2020 17:17 masrozepnutypoklopec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak on je rozdíl mezi ekonomickou a ekologickou seberegulací. To první se daří. Ale co, po nás ať přijde potopa.
    14.9.2020 17:23 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ani nie, kedze tu ide o problem obecnej pastviny. Vacsinu povrchu/objemu planety nikto nevlastni, tak preco neplytvat, ked to zatiahne niekto iny? Ak by skutocne musel kazdy riesit vsetky externality, tak by to hned bolo super ekologicke aj ekonomicke zaroven.
    Heron avatar 14.9.2020 14:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Já chodím pěšky. Jinak začíná mi to připomínat argumentaci Dana Vávry (na YT), který vždy přijde s nějakou ještě horší alternativou, proč je nutné pro rohlíky jezdit v SUV.
    xvasek avatar 14.9.2020 16:07 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No ale vážně - kde je to mimo? Beru Prahu, kde se jezdí MHD a chodí pěšky, tam je taky trochu jiná infrastruktura obchodů, která je pro toto optimalizovaná, ale jinde je to prostě jinak. Já mám třeba nejbližší obchod 2km a zastávku 15 minut. Pokud mi někdy přijde něco do Alzy, CZCčka nebo Uloženky, tak tam stejně jedu autem (nebo na skůtru nebo kolobce). Taky jezdím třeba do Unihoby pro úplné kraviny - třeba naposledy pro brusný kotouč, je to cesta tak 10km, tzn. 15 minut v autě. Než bych došel na zastávku, tak už jsem skoro na cestě zpět. Potraviny jsou samozřejmě autem - pro pět lidí se s tím nikdo trolejbusem tahat nebude, že jo. (I když plně naložený skůtr dá tak tři dny spotřeby, ale zase - lidi na skůtrech je minimum.)

    Bere se to tak, že pokud jedeš autem, tak je vlastně úplně v pohodě a normální. (Neberu Prahu, kde by se to bralo stejně, kdyby se tam autem dalo jezdit.) Pak si koupím třeba tu elektrickou koloběžku. Ve Zlíně jsem ji měl jako jeden z prvních a doteď se na mě (nás) lidi dívají jak na pitomce. Jak může jinak zdravý chlap jezdit na koloběžce? Proč jako? To je to taková lemra, že to neujede na kole? Kamarád mi to teď popisoval: "Vždyť tam jenom STOJÍŠ, nic neděláš a ČUMÍŠ." Sám právě přijel autem z práce. A on v tom autě dělá co? Sedí a čumí? A přitom s sebou táhne ještě tunu a půl železa a potřebuje k tomu asfaltový pás 3m široký.

    Ale vraťme se k mému brusnému kotouči. O co by bylo lepší, kdyby mi jej přivezl pošťák, který ulicí STEJNĚ přes den JEDE. My (lidstvo) ten potenciál logistiky prostě nevyužíváme, třeba i ten Rohlík najezdí mnohem míň kilometrů, než když si lidi jezdí do Hypernovy.

    A teď tady máme ty baterky z Japonska a jejich individuální dovoz. OK, samozřejmě by byly mnohem lepší baterky, které by vyrobil soused a nikam by se vozit nemusely, ale pokud už teda vzmeme, že ty baterky sem stejně nějak přijely, tak mi přijde individuální logistika přes poštu OK. Nemusí se stavět ten maloobchod, navážet zboží do regálů, topit a svítit v něm, mít v něm lidi, kteří jezdí domů autem a jí jídlo, katalogizují položky, lepí na ně nálepky, zadávají tisknout reklamní letáky, které pak roznáší dlaší pikolíci... A nemusím do něj zejména já jet pro ty baterky...

    (Proto je to taky levnější.)
    14.9.2020 16:23 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Já bydlím v Praze a do práce to mám pěšky skoro 6 kilometrů - chodím to denně tam i zpátky (časově je to jen asi 10 minut ztráta oproti MHD a aspoň se projdu). A obchod mám u práce, obvykle s tím nákupem jdu těch 6 km domů. Pokud půjdu do nejbližšího obchodu z domu, je to 1.5 km (a zhruba stejně na nejbližší zastávku MHD). V životě by mě nenapadlo jet nakupovat autem (pokud tedy nejedeu pro stavební materiál či něco podobného).

    Takže pokud ti přijde 2 km daleko, jsou to jen výmluvy a líná prdel.
    xvasek avatar 14.9.2020 17:27 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Pro kolik lidí nakupuješ?
    14.9.2020 18:39 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    2+2*0,5
    14.9.2020 18:43 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Pro 3 (2*1+2*0,5).
    xvasek avatar 14.9.2020 19:27 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Hm, nevím. Nosit takový nákup pěšky nebo přes MHD mi přijde z českých měst normální opravdu jedině v Praze. OK, MHD a chození je IN, proč ne. Co mi na tom přijde blbé je to, že i když to dělá z toho či onoho důvodu půlka města, o "čistý" vzduch se stejně postará ta druhá, které je to celé ukradené.
    14.9.2020 19:39 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Já těch měst vystřídal několik a dělal jsem to tak všude. Auto považuji za opruz a používám ho jen, když je to nutné (a ideálně ho řídí někdo jiný než já). A nebýt manželky, tak by mě ani nenapadlo auto koupit.
    14.9.2020 17:51 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Takze stravis kazdej den 3 hodiny cestou do prace a z prace? Protoze milej hosku, prumerna rychlost chuze je +-4km/h. A zaroven chces tvrdit, ze sockou tech 6km jedes hodinu a 25 minut ? Asi tezko co?

    Jinak receno, proste kecas!

    Jo a chtel bych te videt, jak ten 1,5km z neblizsiho obchodu neses tak 15kg. To by te ty pesi nakupy rychle presly.

    2xvasek: Pro zadny, kdyby si mel koupit 5kg brambor a 2kg masa, tak cestou domu umre. ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    14.9.2020 18:39 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Od dveří na židli mi to trvá přesně hodinu. MHD, vzhledem k tomu, že na stanici to mám 1.5 km, ani v cíli není stanice přímo u cíle, musím minimálně jednou přestupovat a trasa to nesmyslně objíždí, to je jen o pár minut rychlejší. Pokud počítám, že vyrazím v ideální čas vzhledem k jízdnímu řádu. Pokud vyrazím v náhodný čas, je to v průměru rychlejší pěšky. Klíčový spoj má interval 30 minut. A náhodný čas se vygeneruje třeba tím, že cestou jdu na poštu.
    prumerna rychlost chuze je +-4km/h
    :))) to si měřil na důchodcích nebo v těžkém terénu?
    Jo a chtel bych te videt, jak ten 1,5km z neblizsiho obchodu neses tak 15kg.
    Já běžně chodím několikadenní tůry třeba s 20 kg na zádech. V terénu. A 15 kg rozhodně není typický nákup, to bude sotva polovina.
    ⧠ A = 0 avatar 16.9.2020 09:14 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Taky to mám do práce 6 km, což po vlastních nohou mám pod 30 minut (volným tempem). Chápu, že pro průměrného „muže“ s BMI > 27 to může být těžko představitelné.
    Nevolte zmrdy.
    16.9.2020 09:28 rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To jo. 6 km za 1/2 h dělá 12 km/h, což odpovídá rychlosti při vrcholných závodech v rychlochůzi. Pokud je to pro tebe "volné tempo" (a chodíš to dvakrát denně), tak kobouk dolů...
    otula avatar 16.9.2020 09:40 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Přesně tak. A blíží se to 3 kilometrům za 12 minut, což je na výtečné hodnocení pro běh u ozbrojených složek ČR :-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    16.9.2020 16:42 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Predpokladam ze nebehas :-)

    3 km za 15 min a 3 km za 12 min je celkem velky rozdil i kdyz se to muze zdat malo.

    To prvni da skoro kazdy gaucak ale na to druhe uz musi vetsina lidi dost trenovat
    otula avatar 16.9.2020 20:12 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Máš pravdu, po prasknutém menisku již pár let neběhám. Ale předtím jsem za 12 minut dával 3400 metrů. Proč?
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    17.9.2020 10:23 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Slo me o to ze jsi psal ze "12 km/h (3 km za 15 minut) se blizi 3 km za 12 minut"... A ja si myslim ze je mezi tim docela dost prace. Proto jsem predpokladal ze s tim nemas zkusenosti
    otula avatar 17.9.2020 12:43 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No, jednak jsem v tu chvíli srovnával s chůzí (což se pak vysvětlilo, že je to jinak), a jednak jsem počítal i s tím, že běžet 3 km za 12 minut není stejné jako běžet 6 km za 24 minut (nikdy nezapomenu, jak jsem před dávnými a dávnými časy nasadil své navyklé tempo a běžel přes kopec po asfaltu v kanadách a maskáčích 5 kilometrů a dal jsem to ještě s jedním za 19:40, ostatní přiběhli 10 minut po nás – měl jsem dost, a to jsem v té době jezdil denně 100 km na kole, dnes bych asi umřel :-D )
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    ⧠ A = 0 avatar 16.9.2020 09:52 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nechodím to, ale běhám (volným tempem). Při běhu 12 km/h fakt není žádný extra vrcholný výkon. V průměru to běhám méně než dvakrát denně, často jsem líný a jedu na kole.
    Nevolte zmrdy.
    otula avatar 16.9.2020 10:07 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jo, tak to je naprosto reálné, obzvláště pokud to běháš několikrát do týdne. Jenže tím argumentovals kulišácky „po vlastních nohou“ na rychlost chůze ;-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    16.9.2020 13:59 rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak to pak jo. V kontextu diskuze mě běh nenapadl. Pardon.
    Darth Phantom avatar 16.9.2020 17:13 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    často jsem líný a jedu na kole.

    A co děláš, soudruhu, když nejedeš na kole, neběháš a nevypouštíš škodlivý CO2. Leštíš lauf ekologického plachetnicového pirátského křižníku Aurora II.? Máte vůbec technologie na výstřel z děla? To je taková už dost stará technologie z Číny. Abyste se nemuseli uchýlit k nějakému plastovému kšuntu od vašich čínských spolusoudruhů, aby to vůbec vystřelilo.

    I V.I. Lenin přicestoval k Auroře z Finska a tak jste si zajisté se soudruhy z UV KSČ ČPS vzali inspiraci a můžete si udělat generálku, do Zimního paláce ve Finském zálivu a Leningradu to není tak daleko. Bajonet na bodákový útok určitě někde seženeš a s. předseda vám při tom bude vyhrávat na garmošku (harmoniku) Internacionálu. Nechci ti brát iluze, ale tebe asi nebudou balzamovat v mauzoleu v Bruseli, ale možná se pletu.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    ⧠ A = 0 avatar 16.9.2020 21:11 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    I ty brepto.
    tebe asi nebudou balzamovat v mauzoleu v Bruseli
    To doufám, nechci mít své mausoleum v jednom z nejhnusnějších měst Evropy. To už radši Ostravu než Brusel.
    Nevolte zmrdy.
    Darth Phantom avatar 16.9.2020 21:23 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Takže bys chtěl mít mauzoleum v Ostravě, Vladimíre Iljiči. No bradku jako Lenin už máš zapěstovanou. Ostrava je poměrně rudá, lid rázovitý, ale neřekl bych, že by chtěli, aby jim tam hnil bolševik jako jsi ty.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    18.9.2020 02:09 O'o'yam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Vzdycky jsem jezdil nakupovat autem. Proc? Protoze me nakupovani extremne obtezuje, takze mam tendenci nakoupit dost, abych tam dlouho nemusel. A nevim jak vy, ale ja 200kg zradla na zadech neutahnu, sockou neodvezu a vlacet se 8km tam a 8km zpet s dvoukolakem se mi uplne nevejde do casoveho programu, nehlede na to, ze bych s 200kg na voziku asi dva kopce stejne nedal.

    Je vhodne uvazit, jestli se tim autem jezdi denne pro dva rozhliky a jedno jablko, nebo jednou za mesic a kus pro hromadu veci najednou.
    18.9.2020 08:35 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    200 Kg na mesiac? To vyzerá na cca 6.66Kg denne. Mladý pán si kupuje aj balenú vodu na umývanie?

    PS: Dobrý joke, ale rád by som si pozrel ten "dvoukolak" čo zvládne utiahnuť spomínané dva metráky.
    otula avatar 18.9.2020 08:50 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Mně to nepřijde nijak nadsazené. Napsal měsíc a něco, řekněme tedy 40 dnů. Naše rodina spotřebuje za 40 dnů cca 60 kg mléka, 80 kg ovoce a zeleniny, 10 kg pečiva, jogurty, sýry, maso, vejce, sirup, kávu, mouku, cukr a spoustu dalších drobností, na které jsem si nevzpomněl. A k tomu šampóny, mýdla, prací potřeby včetně myčky...
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    18.9.2020 09:51 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A ten typ kupovaného tovaru, ako napríklad ovocie, zelenina, jogurty vám vydržia mesiac alebo dlhšie? V tom prípade by som k otázke na typ "dvoukoláku s nosnosťou 200Kg" pridal aj otázku ako skladovať uvedený typ jedla po dobu teda aspoň jedného mesiaca.
    otula avatar 18.9.2020 10:24 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak to by nám samozřejmě nevydrželo, protože bychom to neměli kam uschovat a sežrala by nám to naše psice :-D

    Já netuším, co dotyčný nakupuje a jaké má skladovací možnosti. Já musím nakupovat tak dvakrát do týdne, načež máme narvanou ledničku, přičemž některé z těch věcí určitě nejsou na měsíční skladování, ale celkově za podobný časový úsek natahám domů podobné množství nákupů. Těch 200 kilo opravdu není nic absurdního.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Fluttershy, yay! avatar 18.9.2020 10:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Lednička, mrazák, špajzka, sklep…
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.9.2020 10:47 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Mladý pán to už skúšal?

    Napríklad ovocie sa pre obchody už dávno skladuje vo vákuovaných mrazákoch. A to po vybalení na pult to potom vydrží tak max pol týždňa kým mrazom narušená bunečná stena začne reálne hniť. Pri zvyšnom menovanom tovare je to podobne, aj keď ten tovar pre istotu menoval niekto iný ako človek na ktorého som reagoval.

    Samozrejme že okrem surovín ktoré sú určené na dlhodobé skladovanie, ako trvanlivé mlieko, cukor, sirup, káva, múka. Ale pozrel by som si nutričné ohodnotenie napríklad mesiac starého pečiva alebo čokoľvek iného čo RAZ MESAČNE kupuje O'o'yam.
    Fluttershy, yay! avatar 18.9.2020 10:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Předřečník nepsal, kde nakupuje. To za prvé.

    Za druhé, potraviny se dají zpracovat: šlapeme zelí, zavařujeme, mrazíme,…

    A pak, jsou i velké ledničky či mrazáky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.9.2020 11:25 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Predrečník to formuloval ako správny ITčkár ktorý nedotiahne tašku s nákupom domov, a tak musí jazdiť do obchodu autom kde raz mesačne nakúpi polotovary určené na dlhodobé skladovanie. Mesiac skladovania je až moc na čerstvý tovar.

    Rád by som si pozrel niekoho, čo si kúpi napríklad ovocie v obchode a zavarí to. Taký jablkový kompót z predmrazených jabĺk musí mať nádhernú konzistenciu. Alebo jogurt skladovaný mesiac, ten sa musí predrať von aby zasmradil sulfánom celú chladničku.

    Ale je pravda, že by ma zaujímal jedálniček od predrečníka, alebo hocikoho iného čo reálne nakupuje potraviny RAZ ZA MESIAC.
    Fluttershy, yay! avatar 18.9.2020 11:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak znovu: předřečník nepsal, kde nakupuje (a vlastně ani co, resp. v jakém poměru).

    Je možné např. vzít v sezóně 50 kg jablek od sadaře, část zavařit, část jen tak nechat ve sklepě,… Jako se skoro vším ostatním.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.9.2020 12:06 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Lidé mají různé chutě a různé stravovací návyky. Pokud někomu nevadí (roz)mražené maso nebo rovnou kupuje jen polotovary, pak měsíc není problém. Trvanlivé mléko měsíc vydrží bez problémů a na tu divnou podchuť se dá zvyknout. Stejně jako tu někdo psal, že kupuje desetikilový pytel rýže, zatímco jiný ji nebere jako komoditu a rozlišuje různé druhy pro různé účely (já mám třeba doma dózy nadepsané Basmati, Jasmínová a Arborio). S pečivem by to asi moc nešlo, i když znám lidi, kteří mají v mrazáku chleba jako železnou zásobu pro případ nouze.
    otula avatar 18.9.2020 12:20 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Arborio? To neznám. Co je to za rýži? My už kupujeme výhradně jen basmati, výjimečně nějakou obyč rýži na mléčnou rýžovou kaši. Jasmínová není tak chuťově výrazná a více se rozvařuje, ale jinak nám také docela chutná, tak ji bereme jen když není zbytí a basmati nemají. Ale o Arboriu jsem ještě neslyšel ani si ho nevšimnul nikde na regálu.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    18.9.2020 12:57 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Arborio má kulatější zrna, která vypadají jakoby "pomoučněná". Používá se především na rizoto, tedy to původní italské ("risotto"); na české (nebo "srbské") rizoto je celkem jedno, co se použije. Dá se běžně koupit i v hypermarketech (určitě Globus), např. od Lagrisu, v menších supermarketech to asi bude horší. Jasmínová rýže se hodí hlavně na asijskou kuchyni, mimo jiné je po uvaření lepivější (takže se lépe jí hůlkami).
    otula avatar 18.9.2020 14:35 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Díky za info. Asi zkusím koupit nějaké malé balení, abych vyzkoušel, jakou má chuť a konzistenci. My doma rýži ničím neochucujeme, nesolíme ani nepoléváme, takže je pro nás chuť čisté rýže dost podstatná, tak uvidím.

    Jo, to „lepivější“ jsem popisoval tím, že se více rozvařuje :)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    18.9.2020 15:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak pro tento účel bude asi opravdu nejlepší basmati - aspoň z těch, které znám a které se prodávají v běžných obchodech.
    otula avatar 18.9.2020 15:49 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Děkuji.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Fluttershy, yay! avatar 18.9.2020 14:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jasmínová rýže se hodí hlavně na asijskou kuchyni, mimo jiné je po uvaření lepivější (takže se lépe jí hůlkami).
    Jakoby byla jedna „asijská kuchyně“ a spočívala v lepkavé rýži konzumované hůlkami…

    Konkrétně původní jasmínová rýže je dlouhozrnná a typická pro Zadní Indii, hlavně Thajsko. Ale Přední Indie je taky v Asii. Blízký Východ rovněž. Takže takový třeba íránský pilaf…
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.9.2020 15:38 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    OK, tak pro upřesnění: termínem "asijská kuchyně" jsem myslel to, pro co se nejčastěji používá, tj. Čína, Japonsko, Vietnam, Thajsko apod. Ono když se řekne "evropský", tak taky většinou člověk nemyslí na to, že Evropa na východě sahá až po Ural a na severu za polární kruh.
    Fluttershy, yay! avatar 18.9.2020 15:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Evropská kuchyně je šnycl s bagetou. To zní blbě, co?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.9.2020 15:56 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Prostě jsem použil termín "asijská kuchyně" k označení toho, pro co se u nás běžně používá a co si pod ním naprostá většina čtenářů této diskuse představí. Sue me…
    18.9.2020 12:47 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ono je bezproblémové chodiť hoci aj raz za rok do obchodu pre soľ, petrolej a tabak náradie. Zvyšok si človek dopestuje. No ale v takomto prípade nerieši dochádzanie do práce, alebo rozhodovanie či bude chodiť častejšie do obchodu ako raz za mesiac.

    PS: Boli polárne expedície ktoré prežili niekoľko ročné zásoby konzerv. Ale touto cestou sa bežný človek asi nevydá.
    otula avatar 18.9.2020 10:30 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A k tomu dvoukoláku mohu odpovědět za dotyčného také: jeden, druhý - úplně klasický dvoukolák, jaký jsme mívali doma a vozili jsme na něm hodně velké zátěže, přičemž vydržel všechno.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    18.9.2020 10:38 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Kárička. To som posledne videl akurát u bezďákov čo vozia kovy do výkupu.

    Predpokladal som že OP bude používať niečo pohodlnejšie.
    otula avatar 18.9.2020 11:17 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No tak vidíš, že už sis ho pozrel ;-)

    Pokud v Blave žiješ celý život, tak chápu, že ses s něčím takovým setkal jen u bezďáků. Ale za mého mládí u nás na dědině to byla úplně běžná věc pro každého, kdo měl dům a potřeboval převážet různé těžké věci. Auto měla jedna rodina z deseti, ani to možná ne, takže takovýto dvoukolák bylo nutné vybavení. Sám jsem na něm jako dítě vozil například noviny a časopisy do sběru přes celou obec na protější kopec či plynovou láhev na výměnu.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    18.9.2020 11:34 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Za mojej mladosti to bolo bežné tiež, ale na dedinách. Tam som to používal aj ja. V tomto tisícročí to už mimo bezďákov nevídavam. Je to aj tým, že papier sa vykupuje vo forme výmenného obchodu (3Kg papiera == jeden šmirgel taleťák, 10Kg papiera == jedny kuchynské utierky) pričom zberné auto obeháva priamo baráky. A plynové bomby sa menia na pumpách ktoré nie sú umiestnené hustejšie ako 2h jazdy na bicykli s takou káričkou.
    otula avatar 18.9.2020 12:16 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Možná nevídáváš, protože nežiješ na dědině. Pokud by s tím jezdili jen bezďáci, určitě by se nikdo nenamáhal to vyrábět a prodávat, obchody by si tím neubíraly plochu ve skladech. I na té odkázané Heurece jsou komentáře lidí, kteří to potřebovali a koupili. Ani jednou jsem v Brně či Praze nepotkal nikoho s motykou, ale také netvrdím, že už se motyka nepoužívá.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    18.9.2020 12:55 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Je pravda, že obvykle chodím tak do vzdialenosti 50Km od Bratislavy kde je sieť cestnej dopravy vyasfaltovaná. Taká kárička ale asi nebude moc použiteľná mimo asfaltu.

    Ale naozaj by som si rád pozrel zoznam potravín, ktorý nakupuje predrečník tak aby nemusel ísť (podľa jeho slov) do obchodu častejšie ako RAZ ZA MESIAC. Na druhú stranu chápem ako bol úspešný, keď sa už neozval.

    PSD: 50Km je dosť málo. Kvôli diéte nemám auto, mám len bicykel.
    Fluttershy, yay! avatar 18.9.2020 15:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Je použitelná mimo asfalt.

    Během posledního měsíce jsem např. vozil pytle brambor (mj. po hrubých dlažebních kostkách) a nějaké krámy po nezpevněné lesní cestě.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.9.2020 15:42 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Áno, tie káričky zvykli mať normované kolesá z bicykla, obvykle 26'. S nimi sa dá chodiť aj mimo asfaltu. Ale mimo asfaltu to nebolo moc použiteľné kvôli potrebnej hnacej sile.

    No, ale skutočne rád by som sa dozvedel aký bol zoznam položiek v nákupe potravín vykonávanom za mesiac. Nemáte niekto? Napríklad ako vytrénovaný zoznam v časoch Koruna Výrusu.
    16.9.2020 20:20 Grunt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Já chodím pěšky.
    A chceš sešrubovat Babettu?
    Darth Phantom avatar 16.9.2020 21:05 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ty ses nějak na dlouhou dobu vytratil, soudruhu. A co kapitalismus, ještě žije? Fosilními palivy ho nezničíš, to si můźeš přečíst na a2alarmu. Benzín do dvoutaktu je prostředkem k vykořisťování pracující třídy. A ty si s nim ještě přilepšíš a užiješ ho jako snadno dostupnou omamnou látku.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    xkucf03 avatar 14.9.2020 14:19 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No mě jenom přijde úchylná ta představa, že takto malý balíček někdo v japonsku musí zabalit, zaregistrovat k přepravě, potom to někdo doveze…

    Jak je ale možné, že i přesto jsou někdy takto malé individuální dovozy výhodnější? A to nemluvím o nějakých akcích/slevách – ten obchodník si taky přijde na své. Napadají mne možná vysvětlení:

    • zase takový rozdíl v tom není
    • můžou za to zásahy státu nebo EU
    • dovozce/distributor na tom má velkou marži

    Nejvýznamnější podíl na tom má asi ta třetí možnost. Pak by dávalo smysl (jak ekonomický, tak ekologický), aby se víc podnikatelů pustilo do tohoto oboru a vzrostla konkurence. Tomu ale zase může bránit stát nebo EU svými regulacemi.

    Pokud jsi ale čistě spotřebitel a není reálné, že by ses pustil do podnikání a začal jim konkurovat, tak jde vlastně jen o to, zda ty peníze zůstanou tobě nebo tomu jinému dovozci, který to dělá ve velkém a má na tom velkou marži. Pokud ty peníze připadnou tomu dovozci, nevíš vůbec nic o tom, jak (ne)ekologicky budou utraceny. Pokud připadnou tobě, tak máš možnost to ovlivnit.

    Dělat z toho nějaké obecné závěry tedy podle mého moc nejde, když nevíš, co by s těmi penězi „navíc“ udělal dovozce a co by s nimi udělal zákazník.

    A protože konkurence je potřeba, tak se každý den v té jedné ulici vystřídá 10 přepravních služeb. Tj 10x větší zátěž pro ovzduší v té ulici a 10x více dodávek na cestách. Kdyby se to agregovalo, tak stačí jedna dodávka denně. Nebo kdybychom lehce snížili latenci, tak třeba jedna za dva dny.

    Občas jim vidím do kufru a fakt mi nepřijde, že by tu jezdila prázdná auta. Nějakou koordinací by to šlo asi trochu optimalizovat, ale těžko to bude tak významné, jak naznačuješ. Ve velkých městech sice projedou jednou ulicí auta více firem, ale jsou poměrně plná. A do odlehlých vesnic se AFAIK zase nejezdí každý den.

    BTW: na Rohlik.cz jsem si všiml, že u některých časů mají ikonu, že tou dobou pojedou tvojí ulicí, takže pokud chceš udělat něco pro přírodu, vybereš si tenhle čas. To mi přijde jako fajn optimalizace a zároveň je to nenásilné. Na druhou stranu u Rohlíku jsem si teď všiml, že že ti nabízí jiné časy/sloty, když tam jdeš jako anonym nebo i přihlášený a máš zatím prázdný košík a jiné, když už máš košík plný a chystáš se vybrat čas a zaplatit. Adresa byla v obou případech stejná, ale jako anonymovi mi to nabízelo něco jako „dnes 14:00-15:00“, zatímco když jsem chtěl dokončit (v tu samou dobu v jiném prohlížeči) nákup, tak to šlo objednat až na druhý den.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.9.2020 14:25 GyuFiery
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Adresa byla v obou případech stejná, ale jako anonymovi mi to nabízelo něco jako „dnes 14:00-15:00“, zatímco když jsem chtěl dokončit (v tu samou dobu v jiném prohlížeči) nákup, tak to šlo objednat až na druhý den.
    V tom nehledej záludnost, mají naprosto příšerný systém indikace volných slotů, i mně jako prémiovému zákazníkovi to v jednom kuse různě lže a zkazilo mi to nespočet nákupů. Btw v Praze začali jezdit elektroauty.
    14.9.2020 14:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Adresa byla v obou případech stejná, ale jako anonymovi mi to nabízelo něco jako „dnes 14:00-15:00“, zatímco když jsem chtěl dokončit (v tu samou dobu v jiném prohlížeči) nákup, tak to šlo objednat až na druhý den.
    Když ptáčka lapají...?
    Quando omni flunkus moritati
    xkucf03 avatar 14.9.2020 14:49 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Rohlik.cz

    Ano, mám to podezření. Nejdřív jsem myslel, že se slot prostě jen stihl1 obsadit, než jsem dokončil nákup. Ale pak jsem pro kontrolu otevřel jejich stránky v jiném prohlížeči jako nepřihlášený, zadal stejnou adresu a byl tam zase ten dřívější slot volný. Pak jsem ještě v obou prohlížečích několikrát obnovil stránku, zda nejde o nějakou dočasnou chybu, ale pořád se to lišilo.

    [1] někdy se v průběhu nákupu stihne vyprodat i nějaké zboží, na což tě před zaplacením upozorní – tomu docela věřím; Jindy tě před placením upozorní na to, že „zboží nepatrně zdražili“ v tom mezičase, kdy jsi ho měl v košíku – to už mi přijde trochu divné…

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    xkucf03 avatar 18.9.2020 14:16 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Alza.cz

    Mimochodem, něco podobného dělá Alza. Na detailu u zboží se zobrazuje něco jako:

    Doručení na adresu dnes do 14:35

    u všech položek. Ale když člověk dokončuje nákup, tak jde vybrat jen doručení zítra nebo v neděli. Resp. ve výběru možností napíší:

    Nejvýhodnější doručení až domů, 99 Kč, zítra

    ale když na to člověk klikne, tak už je tam nejbližší dostupný termín:

    Neděle 20.9.10:00 - 20:00

    A dle předchozích nákupů musím počítat ještě s dalším zdržením, protože jim trvá i několik dní, než zaúčtují platbu (převodem v rámci banky nebo okamžitou platbou z jiné banky – když si ty peníze takto posílám na svůj účet, tak je vidím okamžitě).

    Takže jsem nakonec objednal v CZC, odkud by to mělo přijít dnes kurýrem (doprava za stejnou cenu, zboží mírně levnější). Uvidíme, jestli to zvládnou nebo taky zklamou…

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    18.9.2020 15:08 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alza.cz
    Při výběru mezi CZC a tou uřvanou zelenou příšerou bych u CZC objednal tak nějak z principu...
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 14.9.2020 14:34 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jak je ale možné, že i přesto jsou někdy takto malé individuální dovozy výhodnější?
    Nevím. Nad tím si lámu hlavu u každé cibule z Nového Zélandu nebo jablek ze Španělska.
    14.9.2020 19:27 Cabrón
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Zaplňuje se tím jinak nevyužitá kapacita, je to jako ride sharing. Když občas něco vezeme kontejnerem (velké CNC), spediční firma nabídne, že k tomu něco přihodí výměnou za malou slevu pro nás. Ke dveřím dají bednu s pár tisíci obálek po 1-2 USD, nám z $1500 odečtou dvě stovky slevu, a jsou všichni spokojení.

    Když to dojede do Hamburgu, tak si to tam jejich pohunek odebere, člověk od nás projde manifest, znova se to zapečetí a jde to na kamion směr CZ.

    Jak to funguje s letadly nevím, ale předpokládám že podobně - nějakou metodou se vyplatí tam naházet 100 kg obálek, každou s dopravným za pár dolarů, a podělit se o zisk.
    Darth Phantom avatar 14.9.2020 20:49 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nad tím si lámu hlavu u každé cibule z Nového Zélandu nebo jablek ze Španělska.
    A už si na něco přišel? Jestli ne, tak já ti to ulehčím. V sadě skví se jara květ - to bejvávalo, dneska se tam skví kulový a výměra sadů se stále zmenšuje. Je to proto, že sadař nemůže konkurovat ani kdyby se postavil na hlavu pŕi dotaci xy říšských marek na hektar v podmínkách "volného trhu" eurokolchozu, když je hýčkaný seňor zásoben řišskými markami násobně více. A to nejde zdaleka jen o jabka, to se týká skoro celé zemědělské produkce.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    17.9.2020 10:09 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nemohlo za to nejake zbozi? Taky se mi to stalo, dal jsem si do kose neco, u ceho byla dostupnost az druhy den rano a nevsimnul si toho (teda objednavali jsme nejake veci v nedeli, protoze jsme meli navstevu a nikdo uz nemohl ridit. No, tedy asi mohl, ale policajtum by se to nelibilo :-))
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    17.9.2020 10:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To je dost pravděpodobné, třeba u pečiva je dost časté, že v daný den už není a bude až druhý den ráno. Pokud jsou už navíc na další den zaplněné dopolední sloty, tak by asi nebylo překvapivé, že nejbližší volný bude až zítra odpoledne, přestože s prázdným košíkem se ukazoval i dnešek. Na druhou stranu, u takových položek je poznámka jak v košíku, tak ve výběru zboží, takže by nemělo být úplně snadné si toho nevšimnout (samozřejmě pokud to není tak, že člověk přidává zboží průběžně a ta dostupnost se změní mezi přidáním do košíku a odesláním objednávky).
    xkucf03 avatar 17.9.2020 11:33 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Rohlik.cz
    samozřejmě pokud to není tak, že člověk přidává zboží průběžně a ta dostupnost se změní mezi přidáním do košíku a odesláním objednávky

    Tohle se mi někdy už stalo a co si pamatuji, tak se pak právě v košíku zobrazovaly hlášky, které zboží konkrétně se stihlo vyprodat, takže člověk měl možnost ho z košíku vyndat a stále ten zbytek objednat v dřívějším termínu.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    xkucf03 avatar 17.9.2020 11:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Rohlik.cz
    Příloha:

    To se sice děje, ale vypadá to jinak – viz příloha. Zobrazují se tam pak chybové/varovné hlášky a i samotné tlačítko pro vložení do košíku vypadá jinak. Tady se to prostě jen tvářilo, že ty termíny jsou obsazené, zatímco v jiném prohlížeči to ukazovalo, že v nich je ještě místo.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    otula avatar 15.9.2020 08:53 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No mě jenom přijde úchylná ta představa, že takto malý balíček někdo v japonsku musí zabalit, zaregistrovat k přepravě, potom to někdo doveze k tomu letadlu nebo lodi, potom to letadlo přistane. někdo ten balíček vybere, nascanuje kód a potom to stará naftová dodávka s pologramotných řidičem rozveze po městě, 8 baterek to jedné ulice.
    Hele, Tome, a nepřijde ti úchylná představa, že děti posílají z tábora pohlednice nebo že si lidé objednávají zboží v českých eshopech? Také to musí někdo zabalit, předat/odvézt přepravci, ten přepravce si to převáží po svých skladech, lepí na to svoje nálepky, skenuje čárové kódy, jezdí starou naftovou dodávkou... Nebylo by lepší, kdyby každý vzal trekové hole a vyrazil pěšky třeba z Adamova do Olomouce, protože tam třeba zrovna mají právě to zboží/tu velikost zboží, co potřebuje?

    A mohu se tě zeptat ještě na jednu věc? Kolikátý mobil máš ve svém životě? Já mám pátý, a to jsem o deset let starší, než ty. Budeš ty za deset let používat svůj pátý mobil, nebo budeš takové neekologické prase, že budeš vytvářet hromady elektroodpadu? A kolikátou máš televizi? Já nemám žádnou. Kolikátý máš notebook? Já používám stále svůj první, který jsem koupil v roce 2012. Takže hoď kamenem, kdož jsi bez viny. Promiň, že budu vulgární, ale fakt mě serou tyhle ekofašistické útoky.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 09:23 Bohdan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Otakar se vyspal a jede whataboutismus dle příručky.
    otula avatar 15.9.2020 09:30 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Aha, já jsem napsal blog o tom, jak se daní zásilky ze zahraničí, tady se rozjel flame o ekologii, a když útočníkům ukážu jinou stránku ekologie, je to whataboutism. Jasně, kdo chce psa bíti...
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 09:49 Bohdan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak ona je otázka, co jsi jim ukázal. Vážně si myslíš, že jsi právě popsal nějaké abnormální chování?

    Jinak zajímavá rétorika: "útočník". Jak se potom nazývá ten, komu je osud své (jediné) planety úplně ukradený?
    15.9.2020 09:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    tady se rozjel flame o ekologii

    A vy se tomu opravdu divíte? Já nejsem žádný ekofanatik, ale tohle posílání drobností jednotlivými zásilkami přes půl světa se mi taky příčí. Ještě to dokážu pochopit u specifického zboží, které se u nás nedá sehnat, ale udělat to kvůli dvěma stovkám u akumulátorů, které tu mají na každém rohu, to bych si se svým svědomím nesrovnal. (A ne, nehodlám přistoupit na vaši hru, že není žádný rozdíl mezi tisíci zásilkami po osmi AA akumulátorech a jednou, kde jich je 8000.)

    K tomu whataboutismu: taky dělám věci, které nejsou ekologicky moc košer, to ostatně asi každý, viz slavná Grétina "ekologická" cesta přes oceán. Ale je rozdíl, jestli si to člověk chlapsky přizná nebo jestli začne ve stylu "u vás zase bijete černochy" vykřikovat něco o tom, že on ale nemění tak často mobil a to ten druhý určitě ne. (Mimochodem, když už jsme u toho "kdo vejš", tak já mám čtvrtý, a to jsem si první koupil v roce 1998.) To je reakce na úrovni prvního stupně ZŠ… dostal jsem sice trojku z diktátu, ale Franta má čtyřku, takže je to vlastně fajn.

    15.9.2020 10:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A ne, nehodlám přistoupit na vaši hru, že není žádný rozdíl mezi tisíci zásilkami po osmi AA akumulátorech a jednou, kde jich je 8000
    Chcete říct, že odmítáte naši realitu a nahrazujete ji svou vlastní...

    Jestli je v poslání samostatné zásilky něco navíc, tak je to obalový materiál, který navíc zpravidla jde recyklovat.
    Quando omni flunkus moritati
    15.9.2020 10:07 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Opravdu mi chcete tvrdit, že 1000 balíčků po osmi AA akumulátorech nezabere - ať už v letadle nebo na lodi - o moc víc místa než jeden, kde jich je 8000? A pak kdo si tu vytváří vlastní realitu. I kdyby to byla jen bublinková obálka, tak to bude zatraceně víc. Ale ona nebude, stačí si vzpomenout, jak taková zásilka typicky vypadá.
    15.9.2020 11:06 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Přečtěte si zbytek diskuze. Předpoklad, že se pro ty balíčky vypraví samostatné letadlo nebo loď, nemusí vždy platit. A jestli ten samostatný balíček přistrčíte (např.) do letadla osobní dopravy, ve kterém by jinak bylo prázdné místo, tak je to z pohledu ekologie dokonce lepší než ten velký balík, který cestuje samostatně (dedikovaným dopravním prostředkem.)
    Quando omni flunkus moritati
    15.9.2020 11:09 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Není důležité jak vypadá, ale kolik váží. A neváží skoro nic, vzhledem k těm baterkám.
    15.9.2020 10:09 Bohdan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    "Naše realita" vypadá takhle?

    V centrálním skladu:

    Pondělí: Někdo si z eshopu A objednal dvě baterky, objednejte je hned z Japonska, v úterý vyzvedněte zásilku na poště.

    Úterý: Někdo si z eshopu B objednal tři baterky, objednejte je hned z Japonska, ve čtvrek vyzvedněte zásilku na poště.

    Středa: Někdo si z eshopu A objednal šest baterek, objednejte je hned z Japonska, v pátek vyzvedněte zásilku na poště.

    Čtvrek: Někdo si z eshopu C objednal osm baterek, objednejte je hned z Japonska, zítra vyzvedněte zásilku na poště.

    Pátek: Někdo si z eshopu A objednal dvě baterky, objednejte je hned z Japonska, v pondělí vyzvedněte zásilku na poště.

    Sobota: Někdo si z eshopu C objednal osm baterek, objednejte je hned z Japonska, v pondělí vyzvedněte zásilku na poště.

    Neděle: Někdo si z eshopu B objednal šest baterek, objednejte je hned z Japonska, v pondělí vyzvedněte zásilku na poště.

    ...

    Protože potom bych chápal, že v tom není rozdíl. Naštěstí se tak distributoři nechovají, na druhou stranu tohle je přesně mentalita autora blogu.
    xvasek avatar 15.9.2020 11:31 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jenomže při tom zásilkovém objednávání právěže žádný centrální sklad u nás není - nikdo jej nepostavil, nemusí v něm topit, svítit, zaměstnávat lidi. Spediční společnosti a dopravní prostředky tvoří jednotlivé tranzitní huby, kde se M:N setkávají a rozpojují jednotlivé stovky / tisíce / miliony zásilek.

    Ani k tomu prodejci nepřijede při objednání 1024 baterek 128 dodávek. Jednou denně se u něj staví pro všechny zásilky dohormady přiměřeně velké auto, které tam pojede stejně, ať už baterky objednal distributor nebo jednotlivci.

    Pokud si dva sousedi objednají z Japonska každý 8 baterek ve stejný čas, tak ty baterky pojedou velmi pravděpodobně společně úplně až do té poslední míle. Navíc pokud si třetí soused objedná japonské video, půjde od jisté chvíle taky s těmi baterkami, i když je to od jiného prodejce. Nebo taky ne, ale půjde zase s jinými věcmi, které tam pojedou tak jako tak.

    Nechápu, co je na tom složitého, vždyť musí být každému jasné, že to pak tvoří nějaký plus mínus jednotlitý řetězec, který tam prostě je, ať to objednávají distributoři, nebo jednotlivci.
    otula avatar 15.9.2020 10:46 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ještě to dokážu pochopit u specifického zboží, které se u nás nedá sehnat, ale udělat to kvůli dvěma stovkám u akumulátorů, které tu mají na každém rohu, to bych si se svým svědomím nesrovnal.
    Jenže to vycházíte ze špatného předpokladu. A já jsem to psal hned v tom svém blogu. Ty akumulátory, které jsem dostal, odeslal výrobce pár dní poté, co sjely z výrobní linky. Akumulátory, které prodávají čeští prodejci, mají (čest výjimkám, pokud nějaké jsou) kapacitu 2450 mAh. Panasonic od října 2015 ovšem již takové akumulátory nevyrábí! Mají 2500 mAh. A dále pozor, například tady Conrad naprosto nadrzo nabízí údajně kapacitu 2500 mAh, ale na fotce je jasně vidět 2450.

    Takže ještě dnes nabízejí minimálně 5 let staré akumulátory. Proč? Protože jich třeba před 10 lety (možná i 15 lety) dotáhli ekologicky celý kontejner a teď se toho nemohou zbavit, protože si tak drahé baterky prostě lidi nekupují, raději zajdou do Lidlu a koupí si šunty za třetinu ceny.

    Takže mě klidně kamenujte, ale nebudu kupovat s příplatkem něco na hranici životnosti.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 10:59 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    lol, nebo maj blbou/starou fotku a neřeší to. jak tu někdo psal, škoda že se k tomu alespoň nestavíš jako chlap.
    otula avatar 15.9.2020 11:09 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Příloha:
    Ale o ten Conrad vůbec nejde, navíc i na náhledové stránce mají psáno 2450 mAh, viz příloha. Jde o to, že čeští prodejci prodávají ležáky, kterých se nemohou zbavit.

    A chlap se tedy pozná podle toho, že jako ovce přijme všechno a neremcá? Hm, to už se doba hodně změnila. Pokud je to tak, potom raději "chlapem" nebudu, já jsem takovéto "chlapy" vždy nesnášel.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 11:13 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jo, doba se změnila, to máš pravdu, teď jsi ta boomerovská ovce pro změnu Ty.
    otula avatar 15.9.2020 11:42 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nevím, co je to boomerovská ovce. A prakticky vzato ani nevím, jak se vlastně chlap staví k tomu, že se začnou zdaňovat zásilky "od nuly". A co vlastně bylo nechlapského na tom blogu, co jsem napsal. Jediné, co jsem spáchal, je to, že jsem to nepřešel bez komentáře. Možná máš problém s porozuměním nebo jsi to prolétnul jen zběžně a vytrhnul pár informací z kontextu. Nebrečel jsem kvůli těm baterkám, ani kvůli redukci. Byly to pouze ilustrační příklady z mé minulosti. Zmíněnou redukci jsem objednával 2013, baterky 2018. Pokud bych chtěl nad tím brečet, nedělal bych to s několikaletým zpožděním. Zmínil jsem je proto, že to byly 2 případy, u nichž došlo k nestandardní situaci, která dovolila trochu nahlédnout pod pokličku toho, jak to funguje, a ukázat, jak může v reálu vypadat ono nově vymyšlené danění od nuly.

    Na to, že jsi naprostý anonym, který si nevymyslí ani falešné jméno, jsem toho už napsal dost. Pokud nechceš pochopit, nechápej, už se tím zdržovat nebudu.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 11:46 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nebál bych se, že by tě někdo nepochopil, naopak ses dobře odkopal. A buď rád, že jenom ohledně ekologie a nikdo nezkoumá, co fotíš.
    15.9.2020 12:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Já vám poradím. Držte se toho, že příspěvek od anonymů je automaticky blbost, kterou nemá cenu číst, natož na ni reagovat. Funguje to na 99%
    Quando omni flunkus moritati
    otula avatar 15.9.2020 12:26 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Máte pravdu, naivně se někdy snažím reagovat v domnění, že chce dotyčný opravdu diskutovat...
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    xkucf03 avatar 15.9.2020 11:03 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A dále pozor, například tady Conrad naprosto nadrzo nabízí údajně kapacitu 2500 mAh, ale na fotce je jasně vidět 2450.

    A co ti nakonec dodají? Obchodníci mají často ve fotkách a popisech zboží prostě jen bordel. Minimálně ve dvou případech jsem např. viděl, jak obchodník dodal místo základních Duracell Rechargeable nabíjecí články Duralock – ty by měly být lepší, takže zákazník nemá moc důvod ke stížnostem, ale zboží vypadá jinak a neodpovídá popisu.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    otula avatar 15.9.2020 11:20 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Možná mají, možná nemají, každopádně jsem ty baterky objednával před 2 lety, a to kapacitu 2500 mAh nenabízel u nás nikdo (respektive nenašel jsem nikoho). A nevidím důvod platit více za něco horšího a starého (co přitom stářím ztrácí kvalitu) jen proto, abych zachraňoval ekologii, kterou někdo jiný poškodil tím, že zbytečně převážel letadlem obrovský těžký nákup na kterém chtěl hodně vydělat a teď se toho nemůže zbavit (zatímco můj maličký balíček prostě přihodí do nejbližšího nevytíženého letadla).
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 11:27 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Říkal jsem si, že bych po ~20 letech mohl vyměnit svoji Chicony klávesnici... přece jenom po těch letech by se mohla kdykoliv odebrat do věčných lovišť. Požadavek je enter přes dva řádky, krátký levý shift, dlouhý backspace. I zaškrtám příslušná políčka u druhého nejmenovaného prodejce elektroniky, vyplivne mi to nějaké klávesnice, klik na obrázek, dlouhý levý shift, nízký enter a snad i ten krátký backspace byl...

    V diskuzi pod příslušným výrobkem pak byla k nalezení jak informace, že klávesnice má vysoký enter, tak že má nízký.

    No nic, koupil jsem si redukci PS/2 na USB.
    Quando omni flunkus moritati
    15.9.2020 11:07 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Další blbec, který pseudologickými argumenty bude dokazovat, ze plachetnice je mene ekologicka nez letadlo?
    Heron avatar 15.9.2020 09:43 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nebylo by lepší, kdyby každý vzal trekové hole a vyrazil pěšky třeba z Adamova do Olomouce, protože tam třeba zrovna mají právě to zboží/tu velikost zboží, co potřebuje?

    Moje ekofašistická poznámka směrovala trochu jinam. Stačilo by trochu, nepatrně málo agregace, a dost podstatně by se snížila ekologická stopa. Tj místo toho, aby si každý objednával svoje baterky z Japonska, tak by stačilo jednou za rok přivést do Evropy kontejner a bylo by.

    Už tady byla diskuse nad nějakým OC Chodov (neznám), v každém městě je něco podobného. U nás třeba Šantovka. A řeknu ti, že tam nechodím, protože tam pro mě mají právě NULA užitečného zboží. Zcela narovinu se přiznám, že vůbec neznám účel takovýchto obchoďáků. Ano, jeden mě napadá, mít každý týden nové tričko, u toho si koupit bubble tea (jestli je to ještě v kursu) a pomlouvat kamarádky u kávičky v plastovém kelímku. Jinak výběr zboží pro mě nulovej.

    A to je jak s těma baterkama. Lidi chtějí mít iluzi výběru. Takže na světě je miliarda typů stejných baterek, které se liší jen nálepkou a cenou, a miliarda lidí si náhodně vybírá. Kdyby byl prostě "ten akumulátor", tak je to jednodušší.

    A tohle mě štve na stavu IT. V ostatním průmyslu je standardizace. Prostě si koupím mosfet dle katalogu a na výrobci nezáleží. Proč nemáme v IT "ten zdroj"? "ten disk" - nedávno jsem tu diskutoval nad disky, proč neexistuje žádný "ten 7200 rpm disk" (jako ještě před x lety), proč jenom seagate vyrábí asi 20 typů 7200rpm disků, které se budou pravděpodobně lišit jen mírou zprasenosti firmware?

    Znám příběh jednoho oblíbeného českého IT obchodu (shodou náhod pocházejícího právě z Olomouce ;-) ), který z určitých důvodů měl v katalogu asi 100 zcela stejných notebooků. Lišilo se to jen katalogovým číslem, rokem prodeje, názvem a samozřejmě cenou.
    Kolikátý mobil máš ve svém životě?
    Čéče nevím. Svůj soukromej asi možná i druhej (nějaká nokia 3310 classic), pracovních bylo víc, ale to je problém českého telekomunikačního trhu, že nelze snadno převést soukromé číslo na pracovní smlouvu a naopak, takže zaměstnavatel raději rozdává telefony a firemní simky.
    A kolikátou máš televizi?
    Nultou. V době, kdy jsem se ještě díval na TV, tak jsem měl CRT po dědovi. Rok výroby někdy v osmdesátkách.

    Co se monitorů týče, tak stále používám HP LP2465, má naběháno 80tis hodin, 32tis backlight hours. Což je blbý, protože už je docela tmavej. Kdyby to bylo led podsvětlení tak je prakticky nekonečnej. Ještě další věc, má jen DVI, které se mezitím stalo obsolete.
    Kolikátý máš notebook?
    Soukromý žádný. Pracovní mám ThinkPad T530, možná taky 2012? Každopádně jej nepoužívám.

    Starý HW rozdávám. Vždy ten komp dám do nějakého stavu vhodného pro laiky a někomu daruju. Nebo využívám dál. Jako server mám svůj starý desktop (AMD osmijádro z roku 2013), nevím, jak dlouho vydrží, ale na MB už nejsou žádné elektrolity, takže pokud do toho nepraští blesk, tak asi ještě pár let pojede k naprosté spokojenosti.
    Promiň, že budu vulgární, ale fakt mě serou tyhle ekofašistické útoky.
    Naprosto v pohodě.
    15.9.2020 10:00 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    tak by stačilo jednou za rok přivést do Evropy kontejner a bylo by
    Něco jako stačilo jednou za rok přivézt banány?
    na výrobci nezáleží. Proč nemáme v IT "ten zdroj"? "ten disk"
    Proč nemáme jednu Škodu pro lidi a jednu Tatru pro papaláše?

    Uvědomujete si, že tady voláte po centrálně plánovaném hospodářství? Hospodářství, které odbouralo tu zbytečnou konkurenci, takže jsme se během ~40 let dokázali v mnoha oborech propadnout ze světové špičky na montovnu. A že motivace inovovat byla v té době naprosto nulová, protože když není konkurence, tak není důvod se snažit. Fakt jste takový hlupák, že si myslíte, že na druhý pokus by to bylo lepší?
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 10:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Uvědomujete si, že tady voláte po centrálně plánovaném hospodářství?
    Nevolám, ale vůbec mě nepřekvapuje, že s tím někdo vyrukoval.
    konkurenci
    Možná si znovu přečtěte komentář, na který reagujete. Mě vadí, pokud se stejný výrobek prodává pod mnoha různými označeními. V tom není žádná inovace. Je to jen způsob matení zákazníků.

    Nemám nic proti konkurenci a už vůbec ne proti inovaci. Jenže ta je skrytá v mlze marketingu. Zcela popravdě, kdybych si měl teď kupovat novou grafiku, tak vůbec nevím. Protože výrobci naschvál neustále mění označení, takže se nelze řídit ani podle "sériového" čísla. Takže až si budu kupovat GK, tak tomu zase budu muset věnovat dost času, abych si byl jistej. Výrobci už ani nezveřejňují datasheety. U toho blbého mosfetu za $0.1 máte 10 stránek grafů a specifikací. U GK za $1000 máte jeden reklamní leták. To se to potom krásně kvalifikovaně vybírá.
    15.9.2020 10:18 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Mě vadí, pokud se stejný výrobek prodává pod mnoha různými označeními.

    Většinou to úplně stejný výrobek není, ale problém je právě v tom, že to úplně stejný výrobek není, a že je zatraceně těžké a často i nemožné zjistit, v čem přesně se jednotlivé verze liší.

    15.9.2020 12:26 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    že je zatraceně těžké a často i nemožné zjistit, v čem přesně se jednotlivé verze liší.
    ale to je prece presne to, co Heron rika.

    Napr. kdyz potrebuji nejaky ventilator s urcitym vykonem(m3/hod) a jinymi 'zasadnimi' vlastnostmi (prumer, hlucnost,...), tak si mohu na trhu vybrat z nekolika vyrobku, ale ta normalizace se postarala o to, aby ty 'zasadni' vlastnosti byly zname, kazdy technik u danneho vyrobku dokaze tyto vlastnosti odrikat o pulnoci, vi co znamenaji, jsou prehledne zaneseny do technicke dokumentace vyrobku atd.

    Tato normalizace, ktera je ve stavebnictvi, elektrotechnice nebo strojirenstvi bezna samozrejme u hardware chybi (u softwaru uz vubec).
    15.9.2020 12:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    samozrejme u hardware chybi

    Při dostatečně (ne)vhodné definici toho, co jsou zásadní vlastnosti. Podle mě jsou ve většině případů zásadní vlastnosti (u disků např. kapacita, rychlost otáček) uvedeny. A když se výrobci pokoušeli skrýt fakt, že některé disky jsou SMR (což je dle mého názoru zásadní vlastnost, která má být u produktu uvedena), dostali za to přes prsty.
    Quando omni flunkus moritati
    xkucf03 avatar 15.9.2020 10:55 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Standardizace v IT

    Tak zrovna u těch grafik bych řekl, že to funguje, jak jsi psal. Vybereš si GPU a množství RAM. Ale, která firma ty čipy připájela na desku a zabalila to do krabice, to ti může být (relativně) jedno.

    Ano, mělo by to jít ještě dál – řekl by sis, že chceš třeba OpenGL nebo Vulkan takové a takové verze, k tomu tolik RAM a takový a takový výkon… a bylo by ti jedno, i kdo vyrobil ten GPU čip. Asi jako když kupuješ standardizované šrouby nebo plech podle nějakých parametrů.

    Problém je v tom, že IT se přeci jen oproti jiným oborům vyvíjí rychleji a chaotičtěji. Ale nevím, jestli to označovat vyloženě za problém. Kdo má právo rozhodnout, jaká úroveň standardizace nebo tempo vývoje jsou správné? Co když je IT „normální“ a jiné obory jsou naopak moc „pomalé“?

    Tyhle otázky nejde rozhodnout nějak centrálně, shora. Tohle se má rozhodnout na trhu – jako výslednice preferencí zákazníků, možností dodavatelů a různých vnějších omezení (fyzikální zákony, obecná úroveň znalostí lidstva…).

    Za skutečný problém IT považuji nesvobodný software a uzavřený hardware. To jsou faktory, které výrazně brání znovupoužitelnosti, spolupráci, standardizaci a mj. způsobují i podstatné ekologické škody. A je opět na spotřebitelích, aby skrze trh vyslali signál a preferovali svobodná a otevřená řešení. Spousta přístrojů a zařízení by se nemusela vyhodit nebo by mohla najít nový účel, kdyby obsahovala svobodný firmware, byly dodány s dokumentací a svobodným softwarem (nebo alespoň zdokumentovaným API). A to je opět věc, kterou mohou a měli by ovlivňovat spotřebitelé svým rozhodováním na trhu.

    Teď samozřejmě můžeš říct, že jako spotřebitel si těžko koupíš něco, co nikdo nevyrábí a nenabízí, tudíž si nakonec koupíš zase něco uzavřeného. Ale i tohle se postupně mění. Čím více takových spotřebitelů bude, tím je vyšší motivace založit firmu, která pro ně bude dodávat. Jsou tu i různé kroky mezi tím – např. si postavit set-top box pro DVB-T2 z obecně použitelného hardwaru, který může případně sloužit i jinému účelu, místo toho, aby sis koupil jednoúčelovou proprietární krabičku nebo rovnou celou televizi (když u té staré by stačilo vyměnit tuner – pokud by ten výrobek byl modulární a měl zdokumentovaná rozhraní – což je ale věc, kterou by zákazníci při nakupování museli preferovat, jinak to výrobci sami od sebe dělat nebudou).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.9.2020 11:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Standardizace v IT
    Ale, která firma ty čipy připájela na desku a zabalila to do krabice, to ti může být (relativně) jedno.
    To se mýlíte. Grafické čipy už dlouho - podobně jako procesory - mají kromě base clock taky boost clock. Tedy negarantovanou hodnotu taktování, na které ten čip může běžet. A jak dlouho je tuto hodnotu možné udržet, to se liší podle chlazení toho čipu. Takže firma, která vyrobí lepší chlazení (a není to jen o chlazení) vám dodá výrobek s vyšším výkonem.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 13:12 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Standardizace v IT
    Ale, která firma ty čipy připájela na desku a zabalila to do krabice, to ti může být (relativně) jedno.
    To teda není, v minulosti tady byly kauzy typu, že část GDDR byla připájena na uzší datovou sběrnici a tedy pomalejší. Nehledě na firmware, takty, profil chlazení, throtlování apod.

    Když jsem naposledy kupoval GK, tak jsem se například nikde nedozvěděl, kterou verzi GCN to má. A bylo celkem zajímavé dělat joiny přes x článků od IT novinářů, kdy v jednom článku popisovali grafiky, ale už ne jádra, v jiném jádra a ve třetím verze GCN. Problém je, že různé joiny přes různé články dávali jiné odpovědi. Takže spolehlivost těchto informací veškerá nulová. Že by někdo udělal přehlednou tabulku se všemi vlastnosti a neroztahával to do deseti článků, tak to ne.

    Se zbytkem souhlas.

    15.9.2020 11:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nevolám, ale vůbec mě nepřekvapuje, že s tím někdo vyrukoval.

    Ano, protože voláte po centrálně plánovaném hospodářství. A je úplně jedno, jakým jménem to nazvete ve snaze vyrovnat se s tím, že chcete zavádět bolševismus
    Mě vadí, pokud se stejný výrobek prodává pod mnoha různými označeními.
    Je-li tam různý firmware, je to odlišný výrobek. I kdyby rozdíl byl jenom v tom, jak dlouho se ten disk bude snažit přečíst data, než ohlásí chybu. A jen tak mimochodem, podle posledního nákupu bych soudil, že některé ty typy nejpíš budou SMR (a jiné ne), což určitě nebudeme považovat za stejný výrobek.

    Ani v jiných odvětvích nemáte pravdu - třeba pro "ten základní deska" jsem nedávno zjistil, že možnost přepnout, který PCIe port obsahuje grafickou kartu, na které se má nabootovat, není všudypřítomná. Já měl vždycky desky od Gigabyte, kde to vždycky bylo, ale nedávno jsem v nějakém videu viděl, že jiné desky to nemají.

    A u "ten paměť" jsem přesvědčen, že se výrobci předhánějí, jak ze stejných čipů vybrat ty, které co nejspolehlivěji dokážou splnit co nejvyšší XMP profil.
    Nemám nic proti konkurenci a už vůbec ne proti inovaci. Jenže ta je skrytá v mlze marketingu.
    To je možné, nicméně při zavedení toho vašeho systému nebude co skrývat.
    Zcela popravdě, kdybych si měl teď kupovat novou grafiku, tak vůbec nevím.
    Pokud se dá věřit wikipedii, tak https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_graphics_processing_units . A zrovna teď bych řekl, že je to jednoduché - řada 5000 je RDNA, řada 6000 bude RDNA2. U nVidie máte řadu 2000 a (od zítra nebo tak nějak) 3000. Takže tady mi uniká, co za informace chybí.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 13:38 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    I kdyby rozdíl byl jenom v tom, jak dlouho se ten disk bude snažit přečíst data, než ohlásí chybu.
    Což by klidně mohl být konfigurační parametr. Stejně jako se dnes nastavuje vypnutí write cache nebo timer parkování hlaviček, sleep modu apod.
    A jen tak mimochodem, podle posledního nákupu bych soudil, že některé ty typy nejpíš budou SMR (a jiné ne), což určitě nebudeme považovat za stejný výrobek.

    Super :-D
    Ani v jiných odvětvích nemáte pravdu - třeba pro "ten základní deska" jsem nedávno zjistil, že možnost přepnout, který PCIe port obsahuje grafickou kartu, na které se má nabootovat, není všudypřítomná. Já měl vždycky desky od Gigabyte, kde to vždycky bylo, ale nedávno jsem v nějakém videu viděl, že jiné desky to nemají.

    Což by se dalo certifikovat. "ten deska" bude obsahovat tyto zcela běžné konfigurační parametry.
    A u "ten paměť" jsem přesvědčen, že se výrobci předhánějí, jak ze stejných čipů vybrat ty, které co nejspolehlivěji dokážou splnit co nejvyšší XMP profil.

    Což je stejně jen placebo. Rychlost pamětí se projeví jen ve specifických oblastech. Všechny ty vytuněné paměti jsou jen marketing pro hráče. Všechno pro-herní je automaticky 10x dražší. Neříkám, že to je nutně špatné, třeba herní myši jsou super, ale výdrž je sotva záruční doba.
    nicméně při zavedení toho vašeho systému nebude co skrývat.

    No však. To je přece výhoda.
    A zrovna teď bych řekl, že je to jednoduché - řada 5000 je RDNA, řada 6000 bude RDNA2.
    A teď to převést na konkrétní výrobek. To je ten největší ořech. Ale teď to neřeším a za pár let bude zase všechno jinak.
    15.9.2020 13:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Což by klidně mohl být konfigurační parametr.
    Mohl. A co bude default a proč je to dobře pro to nasazení, pro které si to zákazník koupil? Někdo to dá do serveru, kde chce krátký timeout, někdo do desktopu, kde chce dlouhý, a přes 99% lidí neví a nikdy nebude vědět, že na to nastavení mají sáhnout.
    Což by se dalo certifikovat. "ten deska" bude obsahovat tyto zcela běžné konfigurační parametry.
    Skvělé, co když to nepotřebuju a stačí mi levnější deska, která to nemá? Budeme každou vlastnost certifikovat, takže místo mnoha různých výrobků vznikne "jeden" výrobek s různými certifikacemi? Nebo prostě bude jeden výrobek, který má komisí stanovené "běžné" konfigurační parametry a kdo bude chtít něco jiného, tak má smůlu?
    Což je stejně jen placebo. Rychlost pamětí se projeví jen ve specifických oblastech.
    Ano, třeba v těch hrách. Takže žádné placebo, reálně měřitelné navýšení. (Pro mě teda ne zásadní, ale jednoznačně je to víc než chyba měření.)
    nicméně při zavedení toho vašeho systému nebude co skrývat.
    No však. To je přece výhoda.
    Aha, dobře: nicméně při zavedení toho vašeho systému nebude co skrývat, protože žádné inovace nebudou. Kde není motivace, tam není inovace. Porovnejte si Škodovku se západními výrobky té doby.
    A teď to převést na konkrétní výrobek.
    Gigabyte (kromě jedné snadno uznatelné reklamace s touhle značkou nikdy žádný problém), varianta OC gaming (má větší chladič a větrák navíc, předpokládám, že tím pádem bude pro stejný výkon chlazení potřebovat menší otáčky těch větráků), čip podle toho, co budu zrovna chtít. Ověřit nějakou recenzí. Vybráno, jak jednoduché :-)

    Teda za předpokladu, že tam nebude stejný bug při resetu sběrnice jako v současné generaci. To ale najde Google a podle výrobce se to neliší.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 14:21 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Mohl. A co bude default a proč je to dobře pro to nasazení, pro které si to zákazník koupil? Někdo to dá do serveru, kde chce krátký timeout, někdo do desktopu, kde chce dlouhý, a přes 99% lidí neví a nikdy nebude vědět, že na to nastavení mají sáhnout.

    To už si děláte srandu, ne? Vždyť přesně takhle to funguje odjakživa u těch ostatních parametrů. Pokud to dáte do raidu, tak si to buď tu write cache vypne samo, nebo je na to upozorněno v návodu. Různé sleep timery si nastavuje OS už asi 20let. Prostě by si to nastavil OS třeba podle aktuální redundace disků.

    Proč by pro každou kombinaci parametrů měl existovat model disku?
    Nebo prostě bude jeden výrobek, který má komisí stanovené "běžné" konfigurační parametry a kdo bude chtít něco jiného, tak má smůlu?

    Ano ;-)
    Ano, třeba v těch hrách. Takže žádné placebo, reálně měřitelné navýšení. (Pro mě teda ne zásadní, ale jednoznačně je to víc než chyba měření.)

    Jasně, jenže tam se buď narazí na limity GPU, takže fps stejně nikam neroste, nebo se tam dá brutální grafika a potom se to měří jako rozdíl 10fps někde na úrovni 200fps celkově. A to se fakt vyplatí ;-) Stejně máme freesync monitory, které zobrazí reálně třeba 120max, ale je to koukatelné už třeba od 40. A to je právě to placebo. Ty paměti jsou dvakrát dražší, přinese to 5% výkonu, kterej stejně není vidět.
    protože žádné inovace nebudou
    Není pravda, jen jste to špatně pochopil. Vysvětluju to jinde.
    Porovnejte si Škodovku se západními výrobky té doby.

    Jaké té doby? Přestaňte mi laskavě podsouvat něco, co jste nepochopil
    Gigabyte

    Tak u mě je jednička pro AMD grafiky Sapphire. Ale tohle je OT.
    15.9.2020 15:14 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Prostě by si to nastavil OS třeba podle aktuální redundace disků.

    No, hodně štěstí na consumer-grade hardware.
    Nebo prostě bude jeden výrobek, který má komisí stanovené "běžné" konfigurační parametry a kdo bude chtít něco jiného, tak má smůlu?
    Ano ;-)
    Dobře, vy jste bolševik. Já nejsem, takže za mě ne.
    Není pravda, jen jste to špatně pochopil. Vysvětluju to jinde.
    To jsem špatně nepochopil, to jenom vy si představujete nějakou ideální realitu a nepřipouštíte si fakt, že to vaše rozhodně-ne-centrální plánování povede k něčemu jinému. Už jsme to jednou vyzkoušeli, mělo by nás něco vést k tomu, že to tentokrát bude jiné?
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 15:16 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Dobře, vy jste bolševik. Já nejsem, takže za mě ne.

    Ten smajlík tam má svůj význam.
    xkucf03 avatar 15.9.2020 14:27 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Svobodný software, otevřený hardware, trh
    Což by klidně mohl být konfigurační parametr.

    Mohl. A co bude default a proč je to dobře pro to nasazení, pro které si to zákazník koupil? Někdo to dá do serveru, kde chce krátký timeout, někdo do desktopu, kde chce dlouhý, a přes 99% lidí neví a nikdy nebude vědět, že na to nastavení mají sáhnout.

    To už by byla odpovědnost toho, kdo ten počítač sestavuje. Stejně jako vybírá nejvhodnější šrouby, materiál pro skříň, průřez kabelů, kterými jednotlivé části propojí atd.

    Mohlo by se to víc podobat softwaru – tam máš taky autory různých součástí (jádro, programy, knihovny) a pak někoho (distributora), kdo z toho sestaví funkční celek, který by měl být vhodný pro nějaký konkrétní účel (např. desktopová distribuce pro běžné uživatele).

    Skvělé, co když to nepotřebuju a stačí mi levnější deska, která to nemá? Budeme každou vlastnost certifikovat, takže místo mnoha různých výrobků vznikne "jeden" výrobek s různými certifikacemi? Nebo prostě bude jeden výrobek, který má komisí stanovené "běžné" konfigurační parametry a kdo bude chtít něco jiného, tak má smůlu?

    Konfigurovatelnost většinou moc nestojí, ale i když něco konfigurovatelného nebude, tak bych chtěl otevřený hardware, na kterém běží svobodný firmware/software. Pak by sis to mohl upravit podle svého, ať už přeprogramováním softwaru, tak třeba přepájením některých spojů nebo výměnou některých součástek (díky dokumentaci bys věděl, co a kde).

    Lidé (spotřebitelé) by se ve vlastním zájmu měli chovat na trhu tak, aby posouvali situaci tímto směrem.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Jendа avatar 15.9.2020 19:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Mohl. A co bude default a proč je to dobře pro to nasazení, pro které si to zákazník koupil? Někdo to dá do serveru, kde chce krátký timeout, někdo do desktopu, kde chce dlouhý, a přes 99% lidí neví a nikdy nebude vědět, že na to nastavení mají sáhnout.
    No já nevím, default bude dlouhý pro BFU, a kdo to dává do serveru do RAIDu, tak snad ví, co činí, a nastaví si to.
    15.9.2020 20:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    tak snad
    ;-)

    Quando omni flunkus moritati
    15.9.2020 22:03 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Kdo někdy provozoval nějakou formu supportu, ví své. :-)
    otula avatar 15.9.2020 10:24 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak se přiznám, žes mě teď docela dostal :-D

    Jo, taky mě štvou ty šílené obchoďáky, kterým se vyhýbám dlouhým obloukem, protože se v nich stejně nedá koupit to, co potřebuji. I když samozřejmě ne tak úplně, občas tam zajdu, když už nemám co na sebe na denní nošení a točím pár kousků oblečení pořád dokola, nakonec v nějakém Reserved, H&M či podobných něco seženu a mám zase na rok pokoj ;-)

    Proč nemáme v IT "ten disk, ten HDD", na to je jednoduchá odpověď – protože zde již není centrálně řízené hospodářství (jen předem případné kritiky upozorním, že je to prosté konstatování, neříkám, že je to správné, ani že je to špatné, diskuze o tom by byla na úplně jinou diskuzi). Já nevnímám ani tak negativně množství různých druhů na výběr, jako to, že je na výběr mnoho nekvalitních věcí, zatímco ty kvalitní se buď shání velice špatně nebo se nedají sehnat vůbec (zkus dnes zajít do obchodu a koupit vysokokapacitní nešindelový disk). A naprosto chápu, co kritizuješ a předpokládám, že to vidíme plusmínus stejně.

    Když jsem četl zbytek komentáře, musel jsem se smát. Prostě jsem bušil asi správně, ale na úplně blbé dveře :-)

    A pokud se vrátím k mému přístupu k zásilkám a ekologii, pokud si mohu něco objednat za nižší cenu přímo od zdroje, co neleželo rok někde v přehřátém skladu, udělám to. Nemyslím si, že by ekologická stopa byla výrazně (pokud vůbec) větší. Balíček se přihodí k jiným zásilkám a má 100% jistotu, že bude využit a nepřeváží se zbytečně. Je v tom příliš mnoho proměnných, aby někdo mohl s jistotou říct, že je to horší nebo lepší. Jo, samozřejmě, pokud bych to objednal od místního prodejce, snížil bych tím možnou zbytečnost jeho přepravy. Jenže primárně je to ten prodejce, kdo zatíží letadlo proto, že náklad možná prodá. Nebo také neprodá. Vynášet rychlé soudy je jednoduché, ale ta problematika tak jednoduchá není.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 12:51 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    zatímco ty kvalitní se buď shání velice špatně nebo se nedají sehnat vůbec (zkus dnes zajít do obchodu a koupit vysokokapacitní nešindelový disk)

    To už ale trochu přeháníte. Např. WD řady Gold (které seženete bez problémů) nejsou SMR vůbec a i u levnějších "barev" jsou to jen velikosti 2-6TB, takže u vysokokapacitních (od 8TB výš) na SMR nenarazíte vůbec (aspoň zatím).

    otula avatar 15.9.2020 12:58 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Děkuji za informaci. Řešil jsem nákup velkého disku (teda samozřejmě relativně, chtěl jsem domů na fotky a videa něco kolem 4-6 TB) před pár lety a prolézal jsem všechny možné články, všechna možná fóra, přičemž jsem nedokázal najít spolehlivé info, že některý disk určitě není SMR. Nakonec jsem pořídil nějakou Toshibu, u níž psali, že by snad SMR být neměla.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 13:12 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Např. WD řady Gold (které seženete bez problémů) nejsou SMR vůbec
    Přijde mi trochu ujeté, že na domácí použití si člověk musí koupit disk, který je (dle výrobce) určený pro datacentra. Nicméně cenově to není žádná raketa, takže proč ne.

    Nicméně předřečník má do určité míry pravdu v tom, že ještě nedávno výrobci to, jestli je daná řada disků SMR, nezveřejňovali. Což teď dělají, z donucení.
    Quando omni flunkus moritati
    otula avatar 15.9.2020 13:22 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Což teď dělají, z donucení.
    Tak to jsem ani netušil, že už se to dnes dá bez problémů zjistit. Vycházel jsem ze situace, když jsem disk sháněl a tato informace byla snad v režimu "Přísně tajné".
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 13:27 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tu praxi jsem samozřejmě obhajovat nechtěl, jako asi každý tady bych naopak ocenil co nejpodrobnější (a samozřejmě i co nejpřesnější) informace. Sám už jsem se dost nazlobil s výrobci základních desek, podle kterých je "Gigabit LAN" (nebo dokonce "RJ-45") dostatečně zevrubná specifikace integrovaného síťového adaptéru, takže je potřeba projít aspoň pět recenzí, aby se člověk dozvěděl aspoň přibližně, co tam vlastně je.
    15.9.2020 13:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Koukám, že s těma deskama od Gigabyte asi dostávám víc, než jsem myslel. :-) Tohle mají naprosto normálně na webu.

    Quando omni flunkus moritati
    15.9.2020 13:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Uznávám, že "Intel® GbE LAN chip (10/100/1000 Mbit)" je o něco sdílnější, než je běžné, ale že je to i210 (igb driver) se dvěma frontami a ne levnější varianty s e1000/e1000e, se tam taky nedozvím.
    15.9.2020 13:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jo, to už musíte kliknout o kus vedle na manuál (kde teda píšou I211)
    Quando omni flunkus moritati
    xkucf03 avatar 15.9.2020 13:36 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše WD RED, SMR disky

    U WD považuji za dost velký problém to, že WD RED, od kterých měli zákazníci dlouhodobě nějaká očekávání (RAID, NAS, lepší spotřební disk) a se kterými měli dobrou zkušenost, začal WD najednou dělat jako SMR. Veškerý marketing a komunikace ale zůstaly beze změny, takže pokud to člověk moc nesledoval, snadno se nechal napálit. Mně se to stalo taky, ale naštěstí jsem na to přišel dřív, než jsem disky rozbalil a obchodník je vzal zpátky. Koupil jsem si tedy jiné WD RED, které se lišily pouze kódem a nebyly SMR.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.9.2020 13:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WD RED, SMR disky
    Taky si to schytali. Ale s největší pravděpodobností se jim to stejně vyplatilo, protože spousta lidí jim na to nepřišla. To ostatně i ty vaše WD RED nejspíš skončily u někoho jiného, kdo je chtěl na to samé, co vy.
    Quando omni flunkus moritati
    15.9.2020 13:49 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WD RED, SMR disky
    Mně se jednou podařilo koupit dvě síťové karty od stejného "výrobce", se stejným označením a ve stejně vypadajících krabičkách, a pak ke svému překvapením zjistit, že jedna má v sobě Realtek 8139 a druhá VIA Rhine. Asi předpokládali, že když u každé bude disketa s odpovídajícím driverem pro aktuální verze Windows, tak je to vlastně úplně jedno.
    otula avatar 15.9.2020 14:01 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WD RED, SMR disky
    Jo, na tuhle praxi výrobců už jsem také narazil. Řešil jsem to kdysi myslím u televizní karty, kterou bylo potřeba shánět ze starší výrobní série, protože nová měla jiný - v Linuxu nepodporovaný - chipset.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Heron avatar 15.9.2020 13:19 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak se přiznám, žes mě teď docela dostal
    :-D
    protože zde již není centrálně řízené hospodářství
    Nechápu, co s tím všichni máte. Jako že to na mě vypálí můj dvorní hater trekker jsem čekal už při psaní, ale i ty, Brute?

    To není o centrálně řízeném hospodářství, to je o spotřebitelích a o tom, co všechno si nechají líbit.
    otula avatar 15.9.2020 13:31 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No ale mě to také okamžitě napadlo, abych pak po odeslání příspěvku zjistil, že už jsem byl předběhnut. :) To se ti totiž okamžitě vybaví ten pořadník na silniční kolo, kdy ti tatínek slavnostně oznámí, že už mu volali, že pro tebe to kolo právě dostali a čekáš, jakou ta favoritka bude mít barvu, jestli tam bude tříkolečko nebo pětikolečko... Prostě je to "silniční kolo" ;-) :-D
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 13:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nechápu, co s tím všichni máte. Jako že to na mě vypálí můj dvorní hater trekker jsem čekal už při psaní, ale i ty, Brute?

    Jestli to nebude ne "haterstvím", ale tím, že to tady propagujete, i když se snažíte tvářit, že tomu tak není.
    To není o centrálně řízeném hospodářství, to je o spotřebitelích a o tom, co všechno si nechají líbit.

    Spotřebitelé si nechají líbit to, že když chtějí/potřebují baterky, tak si je koupí. A nemusí kvůli tomu 20. prosince chvátat do fronty před Ovocem a zeleninou. Taky si nechají líbit to, že si můžou vybrat, jestli chtějí "ten zdroj", který nebude pískat při zatížení a nevypne se při pokusu odebírat z něj tolik proudu, kolik je napsáno na štítku. A ne dostat to, co centrální komise zrovna pro ten rok koupila.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 13:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Taky si nechají líbit to, že si můžou vybrat, jestli chtějí "ten zdroj", který nebude pískat při zatížení a nevypne se při pokusu odebírat z něj tolik proudu, kolik je napsáno na štítku.
    Hele, o zdrojích jsem se před x lety hádal s Ježkem a spol, kteří mi tvrdili, že se musí kupovat zdroj minimálně 2x silnější, než bude spotřeba kompu. Já jsem už tehdy argumentoval tím, že jestli zdroj nezvládne trvale běžet na štítkový příkon, tak je prostě a jednoduše vadný a výrobce o tom údaji lže.

    Dokonce jsem dával za příklad průmyslový pasivně chlazený zdroj 48V 1000W, který je schopen běžet trvale na max v 60°C, což je v průmyslu běžná norma.

    Takže prosím, neargumentuje vadnými výrobky.

    Jinak já jedu na cca 430W Seasonicu už cca 7let. Maximální spotřeba kompu je kolem 420W. Slušný zdroj s tím nemá mít problém.
    15.9.2020 14:08 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Takže prosím, neargumentuje vadnými výrobky.

    Pročpak jste si vybral jenom tu polovinu o výkonu a ne tu druhou o tom pískání?

    A jinak opomínáte variantu, že když "ten zdroj" ve vašem systému jednou za rok bude od výrobce, který prostě vyrobil něco, co štítkový výkon nedá, jenže centrální komise se pro tenhle rok rozhodla ušetřit a koupila jich celý kontejner, tak s argumentem, že je vadný, moc nepochodíte. Jiný nebude, nebudeme ho extra pro vás vozit přes půl planety. Budete si muset počkat do příštích Vánoc.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 14:27 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Pročpak jste si vybral jenom tu polovinu o výkonu a ne tu druhou o tom pískání?

    ??? Jako na co budu reagovat je moje věc a upřímně, s pískajícími zdroji se jsem v PC nikdy nesetkal. Mám tu pískající NiMH nabíječku, pískající zdroj od NTB (kterej evidentě nemá rád, když jede naprázdno bez ntb), ale v PC kromě speakeru nikdy nic nepískalo.
    A jinak opomínáte variantu, že když "ten zdroj" ve vašem systému jednou za rok bude od výrobce, který prostě vyrobil něco, co štítkový výkon nedá,
    V tom případě se jedná o vadný výrobek a bude u výrobce reklamován / nebude převzat.

    Jako můžeme tady ještě chvíli soutěžit v absurdnostech, jestli vás to baví.
    15.9.2020 15:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jako na co budu reagovat je moje věc
    Samozřejmě, nicméně pak se nedivte, že někdo nevěří vašim teoriím, když se nedokážete vypořádat s námitkami.
    a upřímně, s pískajícími zdroji se jsem v PC nikdy nesetkal.
    Ale existují. A zrovna jste ho koupil, protože PSU-2021 píská.
    V tom případě se jedná o vadný výrobek a bude u výrobce reklamován / nebude převzat.
    V pořádku. Jenže jste bez zdroje: jiný nebude, nebudeme ho extra pro vás vozit přes půl planety. Budete si muset počkat do příštích Vánoc.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 15:20 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A zrovna jste ho koupil, protože PSU-2021 píská.

    V tom případě je vadný a nebude odebrán.
    Jenže jste bez zdroje: jiný nebude, nebudeme ho extra pro vás vozit přes půl planety.
    Jak extra pro mě? Neprošla celá zásilka. A jako je celkem běžné ji kontrolovat před odesláním. Takže by je nenaskladnili ani do toho kontejneru. Vadná šarže.
    15.9.2020 15:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    V tom případě je vadný a nebude odebrán.
    Specifikace neříká, že by zdroj neměl pískat. Ve specifikaci je napsáno, že maximální hluk je 35dB a to pískání je 32. Pokud se vám to nelíbí, počkejte si na várku z příštího roku.
    Neprošla celá zásilka
    Ale prošla. Výrobce to tak vyrobil a parametry, které to podle něj má splňovat, to splňuje. (Viz reakce zástupce nějakého výrobce zdrojů pod recenzí, že jejich zdroj je špatný, protože nedá štítkový výkon.) Zabaleno a odesláno.

    Přišlo to, v centrálně plánovací komisi seděl někdo, kdo zastává názor, že po zdroji nemůžete chtít trvalé zatížení na víc než 80% štítkové hodnoty. Jde to do distribuce, pro následující rok si můžete vybrat mezi tímhle zdrojem, nebo žádným zdrojem.

    Vítejte do zlých časů, vybájil jste si je sám.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 16:04 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Specifikace neříká, že by zdroj neměl pískat.
    Jak to víte?
    v centrálně plánovací komisi
    Jste totálně mimo. Buď si tuto diskusi přečtěte ještě jednou, nebo požádejte někoho o vysvětlení. O žádné centrální komisi jsem nikdy nikde nehovořil. Celá tato diskuse je pouze o tom, jestli se víc ekologicky vyplatí, když si každý jednotlivý zákazník bude objednávat velmi malé balíčky přímo od výrobce, nebo se to bude agregovat do větších. To je celé.
    seděl někdo
    To je úplně jedno, kdo tam sedí. Ukažte mi jedinou technickou normu, která připouští pro libovolný výrobek nedodržení stanovených parametrů. Nenajdete ji, protože to nedává smysl. Většina technických norem naopak požaduje, aby výrobek deklarující nějaké vlastnosti tyto vlastnosti splnil mnohem přísněji. Tj kabel pro 16A jištění se fakt při 16A nemá roztavit, on musí přežít minimálně 24A (70°C max) a většina jich reálně přežije i 32A. 16A wago svorky snesou i 200A. Odkazovaný 960W zdroj deklaruje 4s 1400W. Ale při 1500W fakt nemá explodovat.

    Takže výrobek nesplnil normu, je vadný a nebude přijat.
    JiK avatar 15.9.2020 18:55 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    ... O žádné centrální komisi jsem nikdy nikde nehovořil. Celá tato diskuse je pouze o tom, jestli se víc ekologicky vyplatí, když si každý jednotlivý zákazník bude objednávat velmi malé balíčky přímo od výrobce, nebo se to bude agregovat do větších. To je celé.
    A uvazoval jste, ze by se treba dalo nijak specialne nezvyhodnovat ale ani nepenalizovat ani male ani velke balicky (ani prostredni), a proste nechat zakazniky a vyrobce, at si to poresi mezi sebou, ke vzajemne spokojenosti?

    Ze posta se ma starat o dorucovani a je ji prd po tom co a komu, a stat ma svym lidem slouzit a ne je mit za rukojmi?
    Fluttershy, yay! avatar 15.9.2020 22:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Fajn. Nechceš trávit čas užitečněji, třeba lokálně přispěním k nápravě toho, co DeJoy dělá s USPS?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.9.2020 12:16 Seržant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Přílohy:
    Prostě jen nechce dovolit, aby byla pošta zneužita ke zmanipulování voleb ve prospěch komunistů. Chápu, že tě to štve. A ono vlastně i nazývat zmanipulované volby "nápravou" celkem zapadá do vaší rudé rétoriky. Soudruzi ve straně tě za to jistě pochválí.

    Pokud by někoho zajímaly skutečné problémy americké pošty a třeba to, proč se mu "ztratil" nějaký ten balíček nebo dopis, tak je to tím, že "poklidně protestující" BLM/SJW vypalují a vykrádají pobočky USPS
    The United States Postal Service (USPS) is temporarily suspending services to three Minneapolis locations in wake of recent protests.
    Some of the protesters Wednesday night were seen looting and damaging stores near a police precinct and setting fires. Police are also investigating a homicide that occurred during the protests.
    a útočí i na jejich auta a zaměstnance.
    After protests this month following the death of George Floyd, a Black man killed by Minneapolis police officers, the National Association of Letter Carriers union reported assaults, ransacking, and robberies on its vehicles and mail carriers. Violence erupted among multiple parties during the nationwide protests, including vehicles — both civilian and police — driving into protesters.
    Zřejmě má jít o "demokratizaci poštovních služeb", kdy si každý vezme balíček, který se mu líbí, a ten zbytek se prostě jen podpálí. Místo nějakých "buržoazních" sportů pak stačí vymlátit pár oken.
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2020 13:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Prostě jen nechce dovolit, aby byla pošta zneužita ke zmanipulování voleb ve prospěch komunistů.
    Už jsi zase vysadil antipsychotika?

    Tady máš komentář z konzervativního The Hill – Let's put the vote-by-mail 'fraud' myth to rest – dokonce používá databázi volebních podvodů od konzervativní The Heritage Foundation.
    One hundred forty-three cases of fraud using mailed ballots over the course of 20 years comes out to seven to eight cases per year, nationally. It also means that across the 50 states, there has been an average of three cases per state over the 20-year span. That is just one case per state every six or seven years. We are talking about an occurrence that translates to about 0.00006 percent of total votes cast.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.9.2020 21:09 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    O žádné centrální komisi jsem nikdy nikde nehovořil.
    Ne, jenom jste začal s centrálním plánováním, to jaksi bez nějaké komise, která to zařídí, nepůjde.
    Celá tato diskuse je pouze o tom, jestli se víc ekologicky vyplatí, když si každý jednotlivý zákazník bude objednávat velmi malé balíčky přímo od výrobce, nebo se to bude agregovat do větších. To je celé.
    Ne, to není. V příspěvku, kterým celá tato diskuze začala, píšete jednak o agregaci do větších balíků a zároveň o standardizaci "té komponenty". Já vám to jenom zasadil do kontextu, jak vypadá realizace takového nápadu, čemuž se ovšem vy vehementně bráníte. Pochopitelně, protože v tu chvíli ta vaše idea dost ztrácí na kráse.

    Další nevýhodou vašeho nápadu s povinnou agregací produktu do velkého balíku je to, že na trhu vyrábíte falešné signály: když ta věc bude jednou za rok, lidi si ji budou kupovat do zásoby, co kdyby to bylo potřeba. Což nakonec možná nebude: to je plýtvání toho produktu, což je určitě horší než plýtvat snadno recyklovatelným obalovým materiálem.

    Také ignorujete fakt, že ty malé balíky se neposílají samy, ale že již jsou agregovány do větších zásilek buď tím, že to jde všechno stejným směrem, nebo tím, že v nějakém dopravním prostředku zbylo místo, kam se ten balík vejde. Tj. zatímco pro agregovanou zásilku vždy potřebujete vlastní dopravní prostředek a v jiném dopravním prostředku zbylo prázdné místo, s malým balíkem můžete využít zbytkovou kapacitu již existujících dopravních prostředků. To je z pohledu ekologie jednoznačně příznivější.
    Takže výrobek nesplnil normu, je vadný a nebude přijat.

    Já vám něco připomenu:
    o zdrojích jsem se před x lety hádal s Ježkem a spol, kteří mi tvrdili, že se musí kupovat zdroj minimálně 2x silnější, než bude spotřeba kompu.
    V té komisi sedí Ježek a spol. Váš názor o tom, že PSU-2021 nesplnil normu, se neshoduje s názorem komise. O tom, jestli PSU-2021 je použitelný zdroj, rozhoduje komise, ne vy. Komise rozhodla, že pro ni zdroj je v pořádku a bude se dodávat na trh.

    A klidně můžete tvrdit, že PSU-2021 je vadný, protože má deklarovanou zatížitelnost 1kW a při zatížení 850W odešel. Klidně ho dokonce můžete reklamovat a je dokonce klidně možné, že vám tu reklamaci uznají. Máte totiž pravdu, deklarované zatížení jste nepřekročil. Náhradou ovšem obdržíte jiný PSU-2021, který bude mít ten samý problém. Jiný zdroj na trhu není, vzpomínáte?
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 16.9.2020 09:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Váš názor o tom, že PSU-2021 nesplnil normu
    Aneb jak si protiřečit v jedné větě. Měření není názor. Naštěstí v tomto je matka příroda neúprosná.
    Náhradou ovšem obdržíte jiný PSU-2021, který bude mít ten samý problém. Jiný zdroj na trhu není, vzpomínáte?

    Co přesně jste nepochopil na větě, že se nepřijme celý ten kontejner?
    16.9.2020 10:40 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jak procitam diskuzi tak me prijde ze Heron to asi mysli dobre ale nema kapacitu aby to domyslel do dusledku... :-)
    Heron avatar 16.9.2020 10:56 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak já si z toho hlavně celou dobu dělám prdel. Jako jasně, to ekologický hledisko mě štve, ale to stejně nepůjde vyřešit jinak než změnou chování spotřebitelů. Prostě pokud má někdo nutkání neustále kupovat kraviny, tak ve svobodné společnosti mu v tom nelze nijak zabránit.
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2020 11:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Pokud „svobodná společnost“ znamená svobodu „neustále kupovat kraviny“…
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.9.2020 12:27 Seržant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Kdo definuje, co je "kravina"? Jak se říká:
    one man's trash is another man's treasure
    Nutným předpokladem svobodné společnosti je svoboda uzavírat s ostatními kupní (a další) smlouvy resp. nakládat se svým majetkem.
    16.9.2020 12:43 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Odmítám přijmout konzumní způsob života, čumět na televizi a peníze utrácet v českých supermarketech. 90% věcí, které kupuji z ciziny, jsou silně nekonzumní věci (proto je místní obchody nevedou či nesmí vést) používané pro nejrůznější kreativní projekty.
    16.9.2020 12:45  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Odmítám přijmout konzumní způsob života
    ... řeklo podtržítko a utíkalo do obchodu koupit tunu vybavení na chození do přírody.
    16.9.2020 14:30 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Chápu, ty budeš ten typ co chodí do hor bez výbavy aby pro něj musel letět vrtulník :)
    16.9.2020 16:44 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak já si z toho hlavně celou dobu dělám prdel.
    Tak to mi nedoslo :-)
    16.9.2020 11:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Co přesně jste nepochopil na větě, že se nepřijme celý ten kontejner?

    Co přesně jste nepochopil na větě, že o přijetí kontejneru rozhodla komise a že ho přijala? Názor komise (oficiální) názor je, že potřebujete zdroj o dvojnásobném výkonu, než je spotřeba stroje.
    Quando omni flunkus moritati
    15.9.2020 13:38 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Asi ten komentář tak nebyl myšlen, ale je fakt, že i mně, kterého nikdo asi nebude podezírat z přehnaného pravičáctví, se při jeho čtení okamžitě vybavila vzpomínka na dobu téměř absolutní komoditizace všeho, kdy byl jeden jogurt, jeden "plátkový sýr" (plus jeden "ementál"), mléko bylo "modré" a "červené" atd. Upřímně řečeno, právě to, když vidím nějaký dobový film a v něm přesně tu bundu, lampu nebo křeslo, jaké si pamatuju z dětství, mi přijde mnohem přesvědčivější připomínka, než strašidelné příběhy z disentu.
    otula avatar 15.9.2020 13:54 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Na druhou stranu je to občas příjemná nostalgie. Rád si sem tam koupím biočokoládu v Lidlu, kterou když jsem ochutnal poprvé, tak mi málem vylezly oči z důlků, protože mě přenesla o 40 let zpátky, jelikož jsem v ní ucítil tehdejší čokoládu.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 14:27 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!

    A to je právě ten obrovský rozdíl. Dneska si můžu koupit čokoládu, která má se skutečnou čokoládou společnou jen hnědou barvu, ale taky Lindt 90% nebo dokonce (už trochu obtížněji) 99%. Stejně tak šunku s 65% masa a vedle druhou, která má 97% a taky podle toho vypadá a chutná. Vysočina za 15 taky obvykle chutná jinak než ta za 25.

    Samozřejmě ale nestojí stejně a v tom je ten háček, protože většina lidí koupí tu levnější a pak nadává, jak u nás potraviny nestojí za nic, kdežto na západě… především neprodávají "šunku" za 125 Kč/kg. Obchodníci se pak na tom zkoušejí svézt se svými "retro" potravinami (Albert) a akcemi (Lidl), ale osobně bych spíš řekl, že tehdejší výrobky byly někde uprostřed dnešního spektra (a ani to zdaleka ne všechny), rozhodně ne na jeho lepším konci, jak je zvykem tvrdit.

    15.9.2020 14:35 Aman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Masové konzervy byly zcela mimo dnešní spektrum.
    15.9.2020 14:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Pokud myslíte obsahem dusitanů, tak máte pravděpodobně pravdu. Jinak… já prostě tyhle nostalgické růžové brýle nenosím.
    Heron avatar 15.9.2020 14:44 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Myslíte ty luncheonmeaty, které se sem (bůh ví proč) vozily z Číny? Tak to ani nechtějte vědět. Čína je schopná mít těžké kovy i v čaji. Čím krmili ty prasata a jak byla veterinárně ošetřovaná raději ani nedomýšlet (když v roce 2020 řešíme čínskou nemoc od netopýrů).
    15.9.2020 14:48 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Takové ty, co se jmenovaly "Tulip" a místu tuku měly uvnitř želatinu, mne ve vzpomínkách straší dodnes, kdykoli někdo začne básnit o úžasných socialistických konzervách. Ale nostalgie je holt nostalgie…
    JiK avatar 15.9.2020 18:51 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tulip by ale mely byt danske a kvalitni masove konzervy. I kdyz, i tam si nejaky retezec naspecifikoval a objednal nejakou extraplus smakuladu z kuzi a tuku, pro vychodni evropu...a oni, podle zasady nas zakaznik nas pan vyrobili a dodali...evidentne, kdyz se zavazete ze odeberete cely nakladni vlak, radi vam i zmeni recepturu...

    jinak dansku je uz mnoho desitek let veprova velmoc evropy, a kdyz je chteji nemci urazit, tak rikaji, ze to je zeme, kde zije 5 milionu danu a 35 milionu prasat.
    otula avatar 15.9.2020 14:51 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Lindt 99 % procent není čokoláda, to je kakaová placka :-) Od Lindtu byla má nejoblíbenější čokoláda - hořká kolem 70 % s nějakými hruškovými křížalami. Tu pak přestali vyrábět, tak druhá v pořadí je stejná čokoláda s pomerančovou kůrou, tu dělají pořád. Ale tahle bio lidlovská mě prostě očarovala tou chutí, která mi připomněla dětství. A nikoliv chutí těch "kakaových pochoutek", které se prodávaly jako levná náhražka čokolády, ale té nejlepší mléčné čokolády našeho tehdejšího průmyslu. A manželka, která tu dobu téměř nepamatuje, ji miluje také, takže je asi opravdu dobrá, nebude to jen nostalgie :)

    Nikde netvrdím, že tehdejší potraviny byly obecně lepší. Když už o tom ale mluvíme, tak je smutné, že pokud měl člověk tehdy něco rád a ono se to jakože pořád vyrábí, má to už jinou chuť a je to plné palmového oleje a dalších srágor. A o retropotravinách lépe nemluvit, s chutí (a složením) tehdejších potravin nemají nic společného.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Fluttershy, yay! avatar 15.9.2020 22:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Takže si můžeme vybrat mezi „čokoládou“ bez kakaa a čokoládou, v níž jsou kakaové boby získány skrze práci dětí. Tím se mimochodem EU do jisté míry zabývá.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    otula avatar 16.9.2020 09:58 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nevím přesně, jakou spojitost máš na mysli u těch čokolád, nebo jestli to byla jen záminka pro odvedení tématu k práci dětí, ale pokud bych navázal na čokoládu v uvozovkách a bez uvozovek v rámci diskutovaných konkrétních výrobků, tak hele:

    Složení biočokolády z Lidlu:
    • třtinový cukr
    • kakaové máslo
    • sušené plnotučné mléko
    • kakaová hmota
    • extrakt z vanilky
    - jedná se tedy o velice poctivou mléčnou čokoládu s 32% podílem kakaa

    Složení 99% čokolády Lindt:
    • Cocoa mass.
    • Cocoa butter.
    • Fat reduced cocoa powder.
    • Demerara sugar.
    - co, sakra, dělá v údajně kvalitní čokoládě odtučněný kakaový prášek? Koupil jsem si ji jednou, ochutnal, nabídnul dalším, zbytek vyhodil. Nechutnala nikomu, protože chutná jak slisované holandské kakao. A světe div se, ta čokoláda s pom. kůrou a mandlemi, kterou jsem uváděl, obsahuje pouze 48 % kakaa (ne 70, jak jsem si myslel) a chutná mnohem lépe. Možná díky tomu, že tam žádný odtučněný kakaový prášek není, ačkoliv je ze stejné řady jako ta 99%.

    A na vysvětlenou: zvolil jsem si předpoklad, že tou čokoládou v uvozovkách myslels tu z Lidlu, zatímco tou bez uvozovek všechny čokolády od Lindt.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2020 11:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Co komu chutná, je dost subjektivní a koneckonců otázka zvyku.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.9.2020 12:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    U té Lindt 99% jde také o to, že když ji člověk zkusí "jíst" jako normální čokoládu, tak opravdu není nic moc. Vzhledem k výrazně nižšímu obsahu tuku se jednotlivé složky chuti uvolňují mnohem pomaleji a postupně, takže se mi spíš osvědčilo ulomit jeden čtvereček (nebo i půlku) a cucat ho jako bonbón.
    otula avatar 16.9.2020 14:27 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Já cumlám všechny excellence lindtky, ale tahle mi opravdu nechutnala. Hledám v hořké čokoládě tu chuť, danou kakaovým máslem, z téhle jsem cítil jen kakaový prášek. Nikdy mě nenapadlo hledat její složení, až teď, když jsem odpovídal Davidovi. A docela mi vyrazilo dech, že tam opravdu ten nejlevnější prášek cpou. Ale já se s chutěmi neshodnu se spoustou lidí, nikomu nevyčítám, že mu chutná něco jiného než mně. Šlo mi primárně o to, co David myslel tou čokoládou v uvozovkách.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 16.9.2020 14:19 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jistě, to já v žádném případě nerozporuji. Jenže to je problém, který mám snad pokaždé, když s tebou diskutuji. Nedržíš se jednoho tématu, ale odbočuješ. Potom mluví jeden o koze a druhý o voze.

    Byla řeč o hořké čokoládě Lindt a mléčné biočokoládě z Lidlu. Já jsem napsal, že mi 99% Lindt přijde jako kakao na husto, ale že mou nejoblíbenější čokoládou je Lindt s pom. kůrou a ještě mám rád biomléčnou z Lidlu, která mi připomněla chuť čokolády z dětství.

    Tys reagoval tím, že si tedy
    můžeme vybrat mezi „čokoládou“ bez kakaa a čokoládou, v níž jsou kakaové boby získány skrze práci dětí.
    Nevysvětlils, na co tím narážíš, ale v uvedených souvislostech (pokud tvůj příspěvek nebyl off topic) se dalo vydedukovat, že čokoládou myslíš čokolády Lindt, zatímco „čokoláda“ zbyla na tu z Lidlu.

    A já jsem na tohle argumentoval tím, že ta z Lidlu je naprosto poctivá čokoláda, zatímco ta 99% lindtka obsahuje odtučněný kakaový prášek, který nemá v kvalitní čokoládě co dělat (tím neříkám, že je to v rozporu s nějakou normou, ale takhle to vidí každý, kdo lpí na skutečné kvalitě čokolády).

    Na to odpovíš, že co komu chutná, je subjektivní. Ale k podstatě se nevyjádříš, ani nevysvětlíš sám, cos chtěl říct svým předchozím komentářem ve vztahu k tomu, cos komentoval.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    16.9.2020 14:27 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To je běžný způsob "komunikace" u poníků.

    Buď rád že netrousí hovna.
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2020 14:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Výše vidím nejen Lindt a Lidl (mimochodem, co to je přesně? Fin Carré? Fairglobe?), ale také „čokoládovou pochoutku“, dobovou čokoládu a „retročokoládu“.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    otula avatar 16.9.2020 15:26 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    (mimochodem, co to je přesně? Fin Carré? Fairglobe?)
    Mají jen jednu bio, a je to Fairglobe.
    ale také „čokoládovou pochoutku“, dobovou čokoládu a „retročokoládu“.
    Aha, spojitost takhle dozadu až na Michala jsem nehledal. OK. Pořád ale visí ve vzduchu ta biočokoláda. Nejsem politický aktivista a nevím, zda Fairglobe zneužívá k práci malé děti. Pokud ano, zapadlo mi vše do sebe s tím, že ti nevadí v čokoládě odpad, obchodně nazývaný odtučněný kakaový prášek. Pokud ne, tak je jediné vysvětlení to, že pro tebe kvalitní mléčná čokoláda není čokoládou, zatímco čokoláda s odpadem ano.

    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2020 15:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Proč je „odtučněný kakaový prášek“ – „odpad“? Jakože hlavní je ten tuk?

    On je mimochodem prakticky zpravidla kakaový prášek odtučněný, více či méně.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    otula avatar 17.9.2020 07:53 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    On je to odpad v podobném smyslu jako odtučněné mléko. Samozřejmě i to si spousta lidí kupuje (a platí za něj mnohem více, než je jeho hodnota), ale je to hnus. Možná to dělají proto, že nikdy neochutnali vychlazené neupravené mléko přímo od krávy, možná je to sebemrskačství kvůli víře, že je to údajně zdravé. Nevím. A s odtučněným kakaovým práškem je to podobné. Zkusil jsem hledat něco jiného než mé výblitky a našel jsem tohle – ano, není to odborný článek, je to PR článek, ale i tak je zajímavé si ho přečíst, vysvětluje tam trochu více problematiku kakaa a čokolád.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Fluttershy, yay! avatar 17.9.2020 11:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To je interpretace…

    Zrovna mléko je pozoruhodné srovnání. Při průmyslovém zpracování se skutečně tuk odstraní a případně zase vrátí. Je to odlišné od nezpracovaného mléka přímo z vemene? Jistě, v tom spočívá celá pointa. Především tedy ono zpracované mléko vydrží pár měsíců, zatímco z toho nezpracovaného dělám po týdnu tvaroh. Kromě toho leckterému dnešnímu strávníkovi minimálně/nijak zpracované mléko nešmakuje, popř. se z něj strašlivě posere.

    Tak nějak podobně s tím kakaem.

    Ale především zdůrazňuji, nakolik je skrytá ta kráva (na louce, nebo koncentrovaná v tovární hale?), zemědělec (potažmo dítě/otrok) atd. Což není otázka jenom angažovaných „biomatek“, zatímco agrobaroni si kupují politiky nebo rovnou lezou do politiky, nýbrž směřování k transformaci výrobních řetězců.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.9.2020 11:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak zatím většina lidí nezpracované mléko s velkým překvapením chválila. To co se prodává je skutečně šizený hnus (běžné mléko zcela určitě, různá farmářsklá a bio 4% mléka jsou lepší, ale také to není ono). Ostatně nejlepší test je nechat mléko zkysnout, z kvalitního mléka je voňavé kyselé mléko, z těch průmyslových sraček smradlavý hořký hnus.

    Posrat se člověk může z čehokoliv, na co není zvyklý.
    Fluttershy, yay! avatar 17.9.2020 11:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jak píšu: mléko z vlastní produkce nebo místního družstva někdy skončí jako tvaroh, když ho nestihnu spotřebovat (včetně sběru smetany nebo výroby sýra). Průmyslově zpracované mléko, ze kterého to pochopitelně nejde, jsem vyhodil všehovšudy asi jenom jednou, a to když zimomřivý spolubydlící přitápěl sporákem a vyhřál kuchyň na >35 °C, ve špajzce klidně mohlo být kolem 50 °C. Blbec.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    otula avatar 17.9.2020 12:27 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Když o tom píšeš, nemohu nezmínit, na co jsem nedávno zíral. Jelikož nemáme v okolí žádný mlékomat ani kravín, kde by se dalo mléko kupovat, kupujeme to, co se prodává pod názvem „čerstvé mléko“ (samozřejmě vždy v „plnotučné“ verzi). Krabicové UHT je odporný hnus, který se nedá použít ani na vaření, o tom psát nebudu.

    No a v práci mám ledničku, do které si mléko dávám. A občas se mi stane, že zbytek mléka už nevoní košér, tak otevřu další. A holt nejsem pořádkumilovná puťka, nechce se mi chodit s tím zbytkem na záchod, tak ho nechám v lednici. Nedávno jsem se díval na tu sbírku láhví a rozhodl jsem se tam uklidit. Bylo tam mimo jiné pár láhví zbytků mléka z Olmy, a co jsem viděl, to mě zděsilo. V těch láhvích nebylo zkyslé mléko, byl v nich jakýsi slizký do oranžova zbarvený sopel. Z jiných mlékáren tam byly klasické sraženiny. A přitom se dobrovolně přiznám, že právě to mléko z Olmy řadím k chuťově nejlepším ze standardní nabídky marketů. Ale už mě na něj chuť přešla.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Jendа avatar 17.9.2020 19:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nezávisí to spíš na tom, co tam náhodně napadalo za mikroorganismy když jsi s tím manipuloval?
    otula avatar 17.9.2020 20:03 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Určitě ne, těch lahví bylo více...
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    xxxs avatar 16.9.2020 20:39 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    tu cokoladu nechapes dobre. to, co je podla teba poctiva cokolada, je nieco zmrsene ovela viac ako ta lindtka. cokolada je primarne definovana obsahom cokoladoveho masla, napriek tomu, ze reklamstina riesi obsah kakaa. zaroven sa jednotlive komponenty uvadzaju v poradi od najvacsieho obsahu k najnizsiemu. kakaove maslo je ten tuk, ktory ti chyba v tom odtucnenom kakau. cize v lindtke pouzili sice odtucenne kakao, ale tuk tam bol vydatne vrateny, je na prvom mieste v zlozeni. lidl ma prvy cukor, teda je ho najviac z vymenovanych komponentov. preto co sa kvality tyka, lidl je shit, lindt je kvalita. co sa tyka chuti, malokto znesie uplne naboostovane cokolady. je to prilis koncentrovane a chuti to ako hlusina.
    Josef Kufner avatar 16.9.2020 21:07 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Zkus porovnávat porovnatelné. Mléčná čokoláda od Lindt je úplně o něčem jiném než ta 99% kuriozita.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2020 21:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ale ta práce dětí, to je takřka jistota, která zůstává.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.9.2020 21:24 fs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    prace deti tomu dava luxusni podstatu

    bez ni by to bylo mene zajimave
    16.9.2020 21:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ano, kuriozita je asi nejvýstižnější. Není to čokoláda, na kterou bych měl chuť kdykoli, ale jednou za čas si jí pro zpestření trochu dám. Stejně tak, jako si občas rád dám ty s příchutí chilli nebo mořské soli, přestože by nad takovými příchutěmi leckdo obrátil oči v sloup.
    16.9.2020 22:20 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Cože? Čokoláda bez chilli je pro malé děti.
    otula avatar 17.9.2020 08:11 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Zkus porovnávat porovnatelné. Mléčná čokoláda od Lindt je úplně o něčem jiném než ta 99% kuriozita.
    To já jsem porovnával porovnatelné ;-) Psal jsem, že nejraději mám tuhletu lindtku. A popravdě řečeno, ta mléčná mi moc nejede. Než jsem narazil na tu zmiňovanou biočokoládu, tak jsem si cíleně kvůli mléčné čokoládě občas zašel do Penny, kde prodávají čokolády Carla. Jejich mléčná mi chutná mnohem více. Navíc to sem mohu napsat s klidným srdcem, že mě pochválí i zdejší ekologové :)

    Myslím si, že Lindt je všeobecně přeceňovaná značka. Mezi Excellence čokoládami se dá pár skvělých najít, ale třeba jejich plněné čokocukrovinky nestojí za nic, to si dám 1000× raději Kofilu, Milenu či rumkokosové koule od Casali.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 15:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Samozřejmě ale nestojí stejně a v tom je ten háček, protože většina lidí koupí tu levnější a pak nadává, jak u nás potraviny nestojí za nic, kdežto na západě…
    Problém, že ty věci na západě jsou ve stejné cenové relaci jako u nás ty levnější. Nějakou dobu zpátky jsem třeba viděl jako příklad šunkovou pizzu - stejná cenová kategorie, varianta pro český trh s třetinou šunky oproti německé.
    Quando omni flunkus moritati
    JiK avatar 15.9.2020 18:58 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Slysel jsem o tom a mam trochu pochybnosti o platnosti...nicmene...pokud vidis diru na trhu, tak tu levnejsi a kvalitnejsi pizzu dovazej...treba po celych kamionech. Vydelas si a budes mit spokojene zakazniky.
    15.9.2020 21:10 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    JiK: rozbití oligopolu snadno a rychle. Už jste vyřešil vzdělávání svých dětí, nebo snadno a rychle funguje jen pro problémy, které neřešíte vy?
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 14:06 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Asi ten komentář tak nebyl myšlen
    Tak hlavně on byl myšlen v kontextu té logistiky. To, že dneska existují stejné výrobky mnoha různých jmen potom vede k tomu, co jsem popisoval. Různí lidé si kupují různé (ale stejné) výrobky a bude se to vozit sem a tam po planetě.

    A upřímně řečeno, mě by vůbec nevadilo mít v kompu CPU AMD-2017, GPU-2016, PSU-2012 apod. Jednak by se snadno poznalo, že GPU-2020 bude lepší než 2016 a taky by to snížilo ty náklady na zbytečnou přepravu.

    A není to nic proti inovacím, právě naopak. Dneska výrobci přejmenují 5 let starý výrobek (to se týká třeba low end grafik, kde se zrecykluje starý čip, a udělá se z toho model super extra gaming value). Kdyby to bylo pojmenované jasně podle seriového čísla, tak by každý poznal, s čím má tu čest. A klidně by si mohl vybrat GPU-2015.

    Ale jako neberte to všichni zase nějak moc doslova.
    15.9.2020 14:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Proč CPU-AMD-2017? Proč ne CPU-2017? Že byste i vy měl nějaké hranice, kde si chcete vybírat a kde ne? A proč máme chtít ty vaše?
    Kdyby to bylo pojmenované jasně podle seriového čísla, tak by každý poznal, s čím má tu čest. A klidně by si mohl vybrat GPU-2015.
    A co když výrobce zrecykluje starý čip, ale bižuterie okolo bude jiná, takže to výkonově nebude stejné? Nebo ještě lépe přestane něco fungovat, třeba ten iommu passthrough? Takže sice "hned poznám, s čím mám tu čest", akorát vlastně ne, protože budu muset hledat, kdy byl ten konkrétní kus GPU-2015, který chci koupit, vyroben. Což je ještě horší než zjišťování, co za čip je v super extra gaming value
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 14:37 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Proč CPU-AMD-2017? Proč ne CPU-2017?
    To jsem teda spíš čekal, že někdo přijde s argumentem jestli to má být x86_64, nebo arm, nebo Risc-V :-D

    Za mě teda ten risc, ale aby to mělo nějaký výkon, tak by bylo potřeba tak 65536 cores a to bych se musel už konečně pořádně naučit golang nebo možná rovnou erlang.
    Takže sice "hned poznám, s čím mám tu čest", akorát vlastně ne, protože budu muset hledat
    Prosím? Takže informace o jednom modelu se hledá výrazně hůře, než informace o dnešních stovkách modelech (kdy vám výrobci buď rovnou lžou, nebo alespoň tají specifikace)? Stejně by to mělo být OSHW.
    15.9.2020 14:42 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    I v rámci x86_64 můžu do jednoho stroje chtít co největší výkon v paralelních úlohách, do druhého co nejvyšší výkon na jedno jádro a do třetího rozumně přijatelný výkon při co nejmenší spotřebě. Někde je pro mne hardwarová podpora virtualizace naprosto zásadní, jinde je mi úplně ukradená. Atd.
    15.9.2020 15:40 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To jsem teda spíš čekal, že někdo přijde s argumentem jestli to má být x86_64, nebo arm, nebo Risc-V :-D

    Za mě teda ten risc, ale aby to mělo nějaký výkon, tak by bylo potřeba tak 65536 cores a to bych se musel už konečně pořádně naučit golang nebo možná rovnou erlang.
    Pěkná politická odpověď.
    Takže informace o jednom modelu se hledá výrazně hůře
    Jenže v tomhle případě to není jeden model, pouze je tak nazván, aby Heronovu novému řádu bylo učiněno zadost. Jinde byl příklad: dva výrobky přídavná karta, jenže na každém byl jiný čip a jeden z nich neměl podporu pro Linux. To samé s tou GPU-2015. Dnešní model GPU-2015 je jiný výrobek, protože sice je čip stejný (recyklovaný starý, nejspíš vyrobený novějším procesem), ale zbytek té karty už je něco jiného a možná to třeba podporuje o novější generaci PCIe a možná na tom třeba nefunguje to, co sháníte. A v tu chvíli teoreticky hledáte informace o jednom modelu, ale prakticky potřebujete informace o tom modelu z konkrétní doby výroby. A pak ještě zkuste jít do nějakého eshopu s tím, že chcete koupit výrobek a datum výroby musí být před X
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 15.9.2020 16:13 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jenže v tomhle případě to není jeden model
    Mě se "líbí", jak si během diskuse naprosto bez ostychu předefinováváte, co řekl váš oponent. A potom mu tento argument vmetete do tváře. Nevím, jak se tento argumentační faul nazývá, když tak jej napíšeme.
    Dnešní model GPU-2015 je jiný výrobek
    Není. Pokud by se něco mělo jmenovat GPU-2015, tak to musí být tentýž výrobek bez ohledu na to, jestli to bylo vyrobeno v roce 2015 nebo 2040. Jako fakt nevím, jak si představujete průmysl, kde by 7805 byl jednou 5V regulátor, podruhé odpor o hodnotě 7805 ohm, potřetí tranzistor a počtvrté žárovka. 7805 je prostě regulátor a je úplně jedno, že je vyráběn od svého vzniku (1967) už asi padesátou litografií.
    15.9.2020 21:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Mě se "líbí", jak si během diskuse naprosto bez ostychu předefinováváte, co řekl váš oponent.
    Pokud si za tímto názorem stojíte, dokažte to.
    Pokud by se něco mělo jmenovat GPU-2015, tak to musí být tentýž výrobek bez ohledu na to, jestli to bylo vyrobeno v roce 2015 nebo 2040.
    No tak to si ale odporujete vy sám. Řekl jste:
    Dneska výrobci přejmenují 5 let starý výrobek (to se týká třeba low end grafik, kde se zrecykluje starý čip, a udělá se z toho model super extra gaming value)
    Silně pochybuju o tom, že ten postup je, že se vezme přesně ten výrobek a jen se přeznačí. Ono po pěti letech pro začátek těžko seženete všechny komponenty, zejména když se změní generace pamětí a DDR(x-1) jsou dražší než DDRx. O změně generace PCIe sběrnice nemluvě. On i ten zrecyklovaný starý čip po pěti letech dost možná bude vyroben novějším výrobním procesem, protože kvůli němu nikdo nebude zachovávat starou linku. Takže máte nový výrobek se starým recyklovaným čipem, který ale není tím 5 let starým výrobkem.

    Srovnání s elektronickými součástkami je tudíž úplně mimo. A je to mimo i z toho důvodu, že elektronická součástka je poněkud jednodušší výrobek než grafická karta.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 16.9.2020 09:47 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Pokud si za tímto názorem stojíte, dokažte to.
    To bude velmi snadné. Stačí číst dál.
    No tak to si ale odporujete vy sám. Řekl jste:

    Ale já jsem to psal jako kritiku, nikoliv jako mnou doporučenou praxi.

    A je to. Opět jste si něco vyložil přesně opačně a teď mě na tom chcete upéct.

    K dalšímu se nemá smysl vyjadřovat. Je úplně jedno, jak je to složité. Stejné označení znamená stejný výrobek. V průmyslu to i u složitých výrobků platí třeba 50let.
    16.9.2020 11:27 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ale já jsem to psal jako kritiku, nikoliv jako mnou doporučenou praxi.

    A je to. Opět jste si něco vyložil přesně opačně a teď mě na tom chcete upéct.
    A není. Ani v tomto případě jsem si nic nevyložil jinak, než jste to napsal, a samozřejmě jsem pochopil, že jste to psal jako kritiku. Nicméně výrobci to dělají, takže je potřeba se s tím vyrovnat.
    K dalšímu se nemá smysl vyjadřovat. Je úplně jedno, jak je to složité. Stejné označení znamená stejný výrobek. V průmyslu to i u složitých výrobků platí třeba 50let.
    Volně přeloženo máme na trhu GPU-2015, což je přesně ten samý výrobek, jako byl před těmi pěti lety. Akorát se už nevyrábí. A pak máme na trhu GPU-2020, což je jiný výrobek, jenže s tím stejným recyklovaným čipem. A jak jste si pomohl oproti současnému stavu? Nijak.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 16.9.2020 11:31 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nicméně výrobci to dělají, takže je potřeba se s tím vyrovnat.

    No to se jim samozřejmě zatrhne. Jsem přece bolševik ne?
    16.9.2020 12:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Pochybuju, že budete mít tak dlouhé prsty, abyste se svými bolševickými nápady dosáhl na druhý konec planety, kde se to vyrábí. Ale aby tady to zboží nebylo vůbec - ti, co na lepší variantu nemají, mají smolíka - to byste asi zvládl.

    Quando omni flunkus moritati
    JiK avatar 16.9.2020 16:48 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Herone, nebylo by dobre ten tvuj napad dotahnout do konce? Proc se zastavit u elektroniky, ta je mala, tezka, slozita a draha, proti jinemu zbozi, co standardizovat neco, co zere daleko vic dopravnich kapacit?

    Neches standardizovat treba obleceni, aby se nedovazely stovky ruznych kalhot a tricek, ale mit kalhoty-2015 a pak kalhoty-2020, a pro zhyrale a dekadentim kapitalismem nasakle individualisty, kteri nechapou jak je to skvele jeste povolit vyrobu a dovoz zenske a muzske varianty 2015tek a 2020tek (pro jednoduchost zanedbame vsechny ostatni desitky pohlavi)...

    Heron avatar 16.9.2020 17:04 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Neches standardizovat treba obleceni
    Chci. Já mám jen černá linuxová trička a úplně to stačí. Lidi, kteří neví o co jde to považují jen za hezké obrázky a u všech ostatních vypukne plodná debata, proč mám třičko archlinux, když používám deb. (Odpověď je, protože linuxmarket neměl třička FreeBSD, tak jsem si naschvál koupil arch.)
    15.9.2020 13:45 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A ještě k tomu dvornímu haterovi - ano, mám tendence vyvracet lidem to, když přijdou se super jednoduchým řešením, které ovšem funguje jen pro sférická kuřata ve vakuu a v reálném světě mají tu a tam nějaký ten háček, na který proponent daného řešení tak trochu pozapomněl. A exkluzivitu na to nemáte, nefanděte si.
    Quando omni flunkus moritati
    JiK avatar 15.9.2020 19:02 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    normalni vedci to napred vyzkouseji na zviratech, ale socialisticti vedci ty sve teorie radi testuji na lidech... :-D
    15.9.2020 11:15 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Sorry ale jeden typ baterek? Když uvažuji jen AA, určitě by mi jeden typ nestačil. Potřebuji minimálně:

    - NiMH nabíjecí pro obecné použití
    - alkalické pro obecné použití do starších přístrojů, kteréí vyžadují 1.5V
    - primární lithiové pro expediční použití (vydrží dlouho/málo váží)
    - zinkouhlíkové na použití, kde je primární cena

    A tuhle jsem byl rád, že jsme mohl koupit NiCd, protože jsem potřeboval kus kadmia a čisté mi odmítli prodat.

    No i v rámci těchro kategorií se ty články liší kvalitou a cenou. A pro různé situace může být vhodné volit jinou značku na základě požadavků na kvalitu/cenu.
    16.9.2020 10:23 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    na aliexpressu a jinde v asii nakupuji ne proto, ze je to trosku levnejsi, ale bud proto, ze dotycne zbozi u nas neni sehnatelne vubec, nebo proto, ze je levnejsi treba o dva rady (napriklad nedavno kousek jemneho pletiva, ktere ho mi v CR nikdo nechtel prodat mene nez roli za vice nez 1000 korun) - na aliexpeesu jsem koupil kousek, jaky potrebuji, za zlomek dolaru vcetne dopravy
    16.9.2020 10:00 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A ted si predstav, ze dosud existuji takovi uchylaci, co si posilaji treba s Japonskem nebo Argentinou dopisy napsane inkoustem na papir a zabalene do obalky a nasledne prepravene letadlem.
    17.9.2020 20:44 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To je moc dobrý příklad. Například pohled z Japonska do Česka stojí 70 jenů (asi 14 Kč) a ten samý pohled z Česka do Japonska 39 Kč (resp. 45 Kč „prioritně“, ať to znamená cokoliv).
    otula avatar 17.9.2020 21:25 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To nic není. Před lety mi poslal kamarád ze Slovenska 2 staré objektivy s tím, že mu nemám posílat žádné peníze, ale že má v Brně domluvené nějaké filtry, tak abych je vyzvednul a poslal mu je, že se to finančně tak nějak vyrovná. Ten balíček od něj vážil kolem kilogramu, bylo na něm z pošty něco jako express zásilka, platil za poštovné tehdy nějakých 200 slovenských korun. Já jsem přišel na poštu, že bych chtěl poslat ten několikagramový balíček na Slovensko. Když jsem to chtěl poslat podobnou třídou jako on, tak to mělo stát skoro 900 českých korun, nakonec jsem to poslal jako úplně obyčejnou nejlevnější zásilku za něco přes 300 korun.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Fluttershy, yay! avatar 17.9.2020 22:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nevím, co je „před lety“, ale už mnoho let používám službu „Doporučená zásilka do zahraničí - prioritní“, která stojí při takové hmotnosti asi stovku nebo dvě.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    otula avatar 18.9.2020 08:32 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Neřeknu ti to úplně přesně, ale bylo to krátce poté, co jsem si pořídil Sigmu SD14, což bylo asi 2008 nebo 2009.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    xkucf03 avatar 18.9.2020 09:09 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Pošta – balík vs. psaní

    Ono jde hlavně stejnou věc poslat jako „psaní“ (pod tím si člověk běžně představí dopis) nebo jako „balík“ (to by člověk čekal, že posílá). Ceny se výrazně liší. Takže pokud ti nabídnou službu „balík“ nebo ty tam přijdeš s naivním požadavkem, že chceš poslat „balík“, „balíček“ atd. (protože tak se tomu běžně říká), a oni tě neopraví, tak tě to vyjde o dost dráž. Tím se ale člověk nesmí nechat zmást, protože „psaní“ (nebo též „dopis“) může vážit až 2 kg a do této kategorie se vejde ledasco.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    otula avatar 18.9.2020 09:23 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pošta – balík vs. psaní
    No, já na poště obvykle mluvím o zásilce. A byla to malá obálka, kterou jsem chtěl poslat prioritně na Slovensko. Na to jsem se dozvěděl, že to bude ta horentní suma. A když jsem chtěl něco levnějšího, tak mi řekla, že nejlevnější je to, co jsem pak využil. Ale určitě jsem jí neříkal cíleně, že to chci poslat jako dopis. Celkem dobře si tu komunikaci i po letech pamatuji, protože byla ta ženská hodně protivná a protože mě ta cena šokovala. Je docela možné, že se mnou vydrbala a šlo to poslat jak říkáš, to nevím a teď už to ani neověřím.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.9.2020 13:42 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak když ti pár ušmudlanejch stovek stojí za to znečišťování planety navíc... co ti na to kdo má říct? Mluví to samo za sebe.
    14.9.2020 16:14 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To je vcelku nesmysl, letadla litaji plna tak jako tak, zda se to vozi individualne nebo ne je celkem jedno (snad s vyjimkou zbozi, kde by vyznamnou vahu tvoril obal, a individualni obaly by nebyly soucasti hromadne dodavky.
    14.9.2020 16:29 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak to je super, můžeme zrušit tunu zbytečných obchodů a vozit si individuálně on-demand levné věci letadlem z Asie do druhého dne, Milan říká že to vyjde nastejno! Vlastně chráníme planetu, jinak by ta letadla létala prázdná.
    14.9.2020 16:31 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No to můžeme. O vikendu jsem strávil asi dvě hodiny v OC Chodov - 99% obchodů tam prodává zbytečnosti, píčoviny a cetky. Z nákupního seznamu jsem kromě jídla (a ani to všechno) nesehnal nic.
    14.9.2020 16:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Pokud neznáš, je to jedno z největších obchodních center v Praze.
    14.9.2020 16:33 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A co jsi tam kupoval nesehnatelného, když tam prodávají jen zbytečnosti, píčoviny a cetky?
    14.9.2020 16:42 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Naprostá většina obchodů jsou tam buď různé modní butiky nebo prodejny levného šuntu vyrobeného v Asii. Co jsem nesehnal? Z potravin například bílý ocet. Ze spotřebního zboží například plastovou odměrku na 30 ml. Ani jedno dítě si nevybralo hračku (jedno chtělo velkého plyšáka (výběr mizerný a žádný se nelíbil), druhé "malého chemika"). Manželka si nevybrala přes přehršel modních butiků sukni. Já nesehnal boty. Chtěl jsem si koupit radio, ale měli jen šunty. Atd Atd.

    Takže odměrka a radio objednáno z Číny, chemik z Německa, plyšák z eshopu na druhé straně republiky. Pro oblečení a boty do Německa zajedeme autem (což teď bohužel nejde). Bílý ocet teď googlím a zřejmě si ho nechám poslat z lekarna.cz.
    14.9.2020 16:47 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Aha, takže zhýčkaná pražská rodina si nevybrala z přehršle oblečení a hraček. No shodnu se s tebou v závěru, že ten konzumní styl života můžeme bezpečně omezit.
    14.9.2020 16:50 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nesmyslných čínských hraček tam mají dvě patra. Kvalitní zboží bohužel nikoliv. A jestli ti přijde požadavek na malého chemika jako konzumní styl života, tak se asi nemáme o čem bavit.

    Nakonez objednáno toto: https://www.amazon.de/-/en/KOSMOS-640132-Chemistry-Laboratory-3000/dp/B004KAAXCG/ref=sr_1_8?dchild=1&keywords=kosmos+chemielabor&qid=1600094984&s=toys&sr=1-8

    V OC chodov mají jen fake bezpečné sady "bez chemikálií" :)))
    14.9.2020 16:52 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A ano, v Německu si koupím kvalitní kožené boty, které mi vydrží tři sezony. Tady bych si musel místo toho pořídit troje nekvalitní šmejdy. Což je trojnásobný konzum, a to ani neberu v úvahu to, že plast je mnohem věyší ekologická zátěž.
    14.9.2020 17:52 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Kvalitni kozene boty si predstavuju takhle a koupis je v pohode i tady:

    https://www.decathlon.cz/boty-nepal-extreme-id_5199210.html?gclid=EAIaIQobChMI0qW1xP_o6wIVFJOyCh1QqASMEAQYAiABEgKO-fD_BwE

    V Alpach nosi zhruba polovina horskych vudcu.

    Mam tuseni, ze tobe by vydrzely i vic nez deset sezon. :)

    Ja je teda nemam, vystacim si s mene kvalitnimi okolo 4000 Kc. Ale jednou si je koupim.
    14.9.2020 18:21 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Super nabídka, mají celých pět velikostních čísel :) Ani jedno z nich by mi na nohu nepasovalo (a tak je to s botami ve všech podobných obchodech).

    Já mám do hor boty z Německa za v přepočtu asi 6000, u nás by určitě stály víc než tyhle.

    Ne že by byl pro mě vzhled podstatný, ale kanárkově žluté boty bych fakt nechtěl, do přírody patří barvy nenápadné a do gay baru nechodím.
    Jendа avatar 14.9.2020 19:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Soucítím, já mám nohu 48 a ještě k tomu širší než je standard. Ale kanárkově žluté náhodou mám :-)
    14.9.2020 19:07 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak na kolo se to jako bezpečnostní prvek dá pochopit.
    Heron avatar 14.9.2020 19:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A chodíš v nich do gay baru?
    Jendа avatar 14.9.2020 20:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Bohužel, a ani do jiného baru.
    Darth Phantom avatar 14.9.2020 21:11 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Když se tak dívám na tu patičku, udělil bys pochvalu i za vzpouru koťátek?
    uhlí prý způsobuje sociální destrukci, rozpad komunit a mezilidských vazeb, chudobu a obludnou nerovnost mezi lidmi. Fosilní kapitalismus. Intenzifikované vykořisťování všeho živého. Štěpící linie mezi lidmi po hranách genderu, rasy a dalších arbitrárních rozdílností.
    Asi sis nepovšiml, že jde vesměs o totálně vylízaný komouše z výcvikových táborů, které nazývají klimakempy. Vzpoura koťátek
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Jendа avatar 14.9.2020 22:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To není pochvala za všechno, co dělají (osobně bych tedy taky podpořil někoho proti fosilním palivům - pokud by je nahradil jadernou energetikou, ale to je bohužel naprosto minoritní názor), ale pouze za to ukončení pokrytectví (a demonstraci cyklistiky :-P).
    xkucf03 avatar 14.9.2020 22:41 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše uhelná vs. jaderná energetika
    osobně bych tedy taky podpořil někoho proti fosilním palivům - pokud by je nahradil jadernou energetikou, ale to je bohužel naprosto minoritní názor

    Podle mého je naopak dost rozšířený, akorát není moc slyšet – ti lidé nemají potřebu za to demonstrovat nebo sepisovat petice a tráví čas jinak, ale čistější vzduch by uvítali a zároveň netrpí fóbií z jaderných elektráren.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Darth Phantom avatar 15.9.2020 09:04 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Rozumiem. Těrazky mi povedztě, Kefalín, čo také si predstavujetě so súdruhmi a súdružkami z a2alarmu pod pojmom "energetická demokracie" a spravedlivější transformace.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Jendа avatar 15.9.2020 19:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nechápu, proč je toto reakce na mě.
    15.9.2020 19:22 bak3l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No ty vole proč asi protože na to odkazuješ v patičce třeba?
    Jendа avatar 15.9.2020 19:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jak v patičce samotné, tak v #107 je to vysvětlené dostatečně.
    Fluttershy, yay! avatar 15.9.2020 22:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    O tom byla ta klimajízda, že se bavili s místními (obyvateli, zaměstnanci), co by tak potřebovali.

    Kontrastovat možno třeba s Thacherovou, která se s havíři nebavila.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Darth Phantom avatar 16.9.2020 11:17 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!

    Já bych ti ukázal klimajízdu, bolševickej lemple. S dlouhym bičem na krátkym dvorku. Poté, co je vyhodí z dolů, budou potřebovat třeba práci. Není mi jasné, co mohou nabídnout tamním lidem koťátka kromě výtisku Kapitálu od Marxe, brka marjánky a volného místa ve squatu s muňkami a štěnicemi.

    Vážení soudruzi, moderní progresivistickou terminologii již trochu ovládám. Jen mě zajímalo, jak se k tomu postaví zde přítomný pionýr a jak dlouho si bude hrát na Neználka na kole a na Měsíci. Nuže, plivněme si do dlaní a přistupme k mini výkladovému slovníku, soudruzi.

    Energetická demokracie je progresivistický termín pro znárodnění. Jelikož je ale pro dnešní neobolševiky národ sprosté slovo, jedná se o spravedlivé odklonění majetku od buržoustů a vykořisťovatelů do rukou vykořisťovaného pracujícího lidu. Můžeme se setkat i s drobnými variacemi na stejné téma, jako je třeba demokratizace vlastnictví. Otevře-li neobolševik svou tlamu a začne vykládat o demokracii, jedná se vždy o vyvlastňování.

    Prosvištíme si honem ještě spravedlivější transformaci. Jde o pokus (zatím nenásilný) uchopení moci. Představují si to asi tak, že namísto politiků do všeho budou kafrat NGO a koťátka. Hlavně ať se tady nějaký soudruh nepokouší vyvrátit, že klimajízdy a výcvikové tábory jsou dílem neziskových organizací.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2020 11:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A co takhle kdyby každý mikroregion byl energeticky soběstačný pro plnění základních potřeb a nezávisel na nějakých centrálních entitách?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Darth Phantom avatar 16.9.2020 13:01 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A jak toho dosíci, soudruhu. Energií z větrníku, že. A na ty větrníky budou jezdit elektroauta.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    xkucf03 avatar 16.9.2020 13:24 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Tady někdo nepochopil smysl dělby práce / specializace

    A baterie do těch aut si objednáš v Japonsku nebo ze sousední vesnice?

    Bude v každém mikroregionu i mikrotovárna na větrníky?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    16.9.2020 15:24 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tady někdo nepochopil smysl dělby práce / specializace
    A baterie do těch aut si objednáš v Japonsku nebo ze sousední vesnice?

    To mi připomíná…

    Jendа avatar 16.9.2020 15:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tady někdo nepochopil smysl dělby práce / specializace
    Chápu správně, že zjistili, že když jedeš v závětří za jiným autem, tak spotřebuješ méně paliva?
    16.9.2020 16:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tady někdo nepochopil smysl dělby práce / specializace

    Především jsem odkazoval jsem na tu první část s demonstrací, kolik toho ty akumulátory do Priusu (což je jen hybrid, ne elektromobil) nacestují ještě předtím, než se vůbec vyrobí. Proto jsem taky dal odkaz na konkrétní čas (bohužel neumím Youtube donutit, aby se přehrál konkrétní interval, a ani nevím, jestli to vůbec jde).

    Ale i tu druhou část jsi pochopil špatně, šlo o to, že nelze automaticky říct "Prius je úsporný, BMW M3 ne", protože tady ta auta jela po stejné trati a stejným tempem a úsporný Prius měl vyšší spotřebu. Na vzduchový pytel to nelze svádět ani náhodou, tak těsně za ním Clarkson nejel, aby to mohlo mít tak zásadní vliv. Skutečný problém byl v tom, že Prius jel tu trať "na krev", zatímco BMW (při stejné rychlosti) celkem v pohodě. Ostatně přesně to tam Clarkson Hammondovi na konci odpovídá, že poučení zní, že důležitější než čím jedeš, je to, jak jedeš.

    V domácích podmínkách bych to přirovnal k tomu, jak firmy hromadně kupují služební Oktávky s "úspornými" motory, které tak tak utáhnou Fabii, a zaměstnanci jim pak ve snaze, aby se to auto aspoň trochu rozjelo, šlapou na krk tak, že jednak na každé křižovatce položí kouřovou clonu, jednak paliva spotřebují víc, než kdyby tam byl silnější motor. Ve výsledku to není ani ekologické, ani ekonomické.

    xkucf03 avatar 14.9.2020 19:48 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!

    Zkoušel jsi obchody jako Hudy nebo Hanibal? Tam si taky nevybereš? A dneska najdeš kvalitní boty i v některých lepších armyshopech - navíc tam máš zaručeno, že to bude i v nějakých rozumných barvách :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.9.2020 20:35 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    v mem cisle nevyberu a ani takovy obchod v OC Chodov, o kterem byla rec, neni. Outdoor veci tam temer nemaji, nebo nejakou trapnou kvalitu.
    14.9.2020 21:16 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Taky mam kolegu jaderneho fyzika, ktery se dokaze zaseknout v docela trivialnich zivotnich situacich. :)

    Jak psal predrecnik. Kdyz chces hadriky (klidne i do toho gay baru, ale ten my u nas na venkove nemame, aspon o tom nevim), tak holt musis do OC Chodov. Kdyz chces normalni veci, tak do normalniho obchodu. Army Shop neni vubec spatnej napad.

    A na kanarkove zlutou mi nesahej. Tohle jsou boty do terenu, kde chces, aby te bylo videt. Usetri ti to nekdy dost starosti.
    14.9.2020 21:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nechodím do terénu, kde chci, aby mě bylo vidět.
    14.9.2020 21:35 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A v army shopu jsme si boty tedy take nevybral. Ostatne malo co. Do army shopu clovek jde, kdyz chce neco nostalgicky retro na sraz starych trampu, ale to je asi tak vse. Moderni outdoor veci jsou obvykle mnohem lepsi nez armadni vyprodej, jak technicky a funkcne, tak vahove.
    xkucf03 avatar 14.9.2020 22:44 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše armyshopy

    Tak ono armyshop je poměrně široký pojem a zdaleka nejde jen o nějaké výprodeje zásob ČSLA… Jsou obchody, které se specializují na současnou produkci a funkční věci.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.9.2020 22:59 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: armyshopy
    nevím, neznám

    to nejlepší co znám z praxe i od mnoha kamarádů jsou civilní výrobky marketované civilními firmami

    ať už oblečení nebo výstroj

    ona armáda, asi s výjimkou nějakých elitních jednotek, nemívá špičkové vybavení, ale vybavení které je dostatečně dobré za dostatečně nízkou cenu ve velkých sériích
    15.9.2020 07:52 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: armyshopy
    Myslis jako par obycejnych skrpalu za smesnou cenu 12k? Za kterou si vpohode poridis boty usity na miru? Nebo ... hadrovy maskace za 20k? To sou ty dostatecne nizky ceny!

    ---

    Dete s tim guuglem dopice.
    15.9.2020 11:17 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: armyshopy
    Nerozumím, tím chceš říci, že v armyshopu koupím za 12000 škrpály? No dík za potvrzení, že tam nemá smysl chodit.
    otula avatar 14.9.2020 17:11 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ne, to není zhýčkaná pražská rodina. Dnešní doba je typická tím, že obchody jsou přeplněné nesmyslnými věcmi, ale pokud nejdeš nakupovat jen tak naslepo, ale víš, co chceš, máš velký problém to sehnat. A pokud máš to neuvěřitelné štěstí, že to seženeš, tak mezitím objels ekologicky 50 obchodů (samozřejmě vynaložený čas pro ekology nemá žádnou hodnotu). A koupit to ze zahraničí tě vyjde levněji i s poštovným. Klidně přihodím další nákup, za který na mě můžete prskat kvůli ekologii. Sháněl jsem před lety prstýnky na kytaru Alaska Pik. Dnes je situace jiná, ale tehdy se daly sehnat pouze na dvou místech. V jednom obchodě v Praze za 70 Kč kus + poštovné 250(!!!) korun nebo přímo od výrobce v Americe za 2 dolary kus s poštovným do ČR 6 dolarů. Tak co myslíš, nechal jsem si je poslat ekologicky z Prahy, nebo levněji letadlem z Ameriky?
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Heron avatar 14.9.2020 18:05 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nevím, na co potřebuješ plastovou odměrku, já mám problém sehnat skleněnou. Fakt nechci mít všechno z plastu, tak jsem přišel do Tescomy a říkám, chci odměrku z borosilikátového skla (ať to v kuchyni přežije) a tak na mě čuměli jak z lesa. Už skoro uvažuju, že si u Simaxu koupím sadu kádinek a budu to používat normálně na vaření. Nebo rovnou tu jejich sadu skleněného nádobí.
    14.9.2020 18:31 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Na čundry (odměrka na lih do vařiče) fakt nebudu tahat borosilikatovou odměrku (ani žádnou zbytečně velkou) :) Do ultralight lihového vařiče se blbě doplňuje líh za provozu a blbě se recykluje nespotřebovaný líh, takže taková odměrka na 14denním treku ušetří docela dost lihu. Ale borosilikátové měrné sklo by si na sebe asi hmotnostně vydělalo stěží.
    15.9.2020 00:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Kdysi, bylo nebylo, se vyráběly lihové vařiče, u kterých není problém doplnit líh za provozu, ani nespotřebovaný líh nalít zpátky do petky. Já tenhle vařič totiž zrovna mám a nevyšplouchnul mě ani v třeskutých zimách. Nesmrdí jak benzíňáky a z hlediska spotřeby je taky celkem v pohodě. Jenom se s ním musí umět zacházet.
    Jendа avatar 15.9.2020 00:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    ultralight lihový vařič, Google napoví…
    15.9.2020 09:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Já o koze, ty o voze.

    Ty tzv. "ultralight" vařiče, alespoť tedy ty co jsem s nimi měl tu čest, neumožňují spotřebovat jen tolik paliva, kolik je nezbytně nutné. Nýbrž musíš předem odhadnout, kolik toho paliva asi tak spotřebuješ. Z hlediska spalování také nejsou zrovna optimální. A taky pokud vím za běhu je moc doplňovat nejde, pokud si teda nechceš zahrát na ohňového mužíka.

    V mnou odkazovaném případě, je ale nádoba dostatečně daleko od hořáku, takže není problém zjistit kolik ti zbývá paliva a ten líh za běhu dolít, protože když dovaříš, sleješ zbytek z nádobky zpět do přepravní nádoby. Také není problém regulovat intenzitu plamene, který je mnohem intenzivnější než u těch "ultralight" vařičů a tím že je nízký je celkem i odolný proti větru – stačí, když vedle položím dózu, ve které ho vozím. Je to stará hliníková plechová krabka, cca 25x15x8cm a vleze se do ní (v rozloženém stavu) včetně malé petky s lihem.

    Ale faktem je, že moc nevyvařuji. Právě proto mi vyhovuje. Na to abych uvařil vodu na kafe, nebo osmahnul vajíčka stačí fakt jen trocha lihu. Nejvíc se ho spotřebuje na start, protože se zapaluje tak, že se popustí ventil a zapálí ta loužička lihu pod hořákem, aby se nažhavil. Občas používám ten vařič i k tavbě olova, když potřebuji odlít kule. Je to pohodlnější než si pálit ruku u nějaké vatry.
    15.9.2020 10:05 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nýbrž musíš předem odhadnout, kolik toho paliva asi tak spotřebuješ.
    Ale o tom zde už dobrou čtvrt hodinu hovoříme, Mlho!
    Quando omni flunkus moritati
    15.9.2020 10:10 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jestli dobře chápu, tak Mlha zase hovoří o tom, že když netrvá na "ultralight" vařiči, tak tenhle problém nemá. :-)
    15.9.2020 11:23 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jo ale musí na zádech nosit ten půlkilový nebo kilový mosazný vařič :)

    Pokud člověk šetří váhou, vezme si ultralight vařič (diy), ultralight odměrku (z aliexpresu, protože u nás jsem ji nesehnal) a odměří přesné množství lihu potřebné k ohřátí/uvaření potřebného množství vody.

    Když jsme chodil na čundry sám, tak jsme to neřešil a nosil jsem kotlík na guláš nebo armádní ešus, těžký vařič, lahváče atd. Když táhnu věci pro sebe a dvě děti a částečně pro ženu, tak už se vyplatí ultralight vybavení včetně titanového nádobí a té odměrky.
    15.9.2020 11:46 Adolf H.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Když jsem jezdil na čundry já, tak jsme vařili normálně na ohni. Ešusy byly sice očouzené, ale to jsou od toho lihu taky. Kdyby tam tehdy nějaký "mladý chemik" laboroval s odměrkami a lihem, tak by byl všem leda k smíchu. Aliexpres tehdy taky nebyl, ale říkalo se, že Asie začíná v Polsku, což bylo blíž než dneska.
    15.9.2020 11:52 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Od lihu (tedy kvalitního lihu) nádobí očouzené není.

    Chodili jste také vícedenní/vícetýdenní tůry s dětma mimo civilizaci a všechno si nesli na zádech? Nebo to byla trampská klasika v Brdech maximálně půl dne cesty od nádraží a nejbližší hospody?
    otula avatar 15.9.2020 12:20 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Hele, a co kdyby ses k tomu postavil jako chlap a přestal řešit pár gramů v batohu. Můj batoh úplně prázdný váží 3,5 kila, když ho naplním fotovýbavou a věcmi potřebnými na vícedenní túru, tak ho má manželka ani nenadzvedne ze země, a také tady nebrečím kvůli pár gramům vařiče.

    (předpokládám, že jsi ten samý "podtržítko" jako výše, pokud ne, tak se omlouvám a nenech se rušit v diskuzi)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 12:30 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Není, rušíš.
    15.9.2020 12:33 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To není pár gramů. Jen na vaření (vařič, nádobí, bez jídla) je ultralight set vs klasická výbava rozdíl nejméně kilo. A tak je to se vším. Ve výsledku v ultralight režimu nosím tak 40% hmostnosti klasické výbavy. Tzn můžu si dovolit vzít rodinu a zajistit jim dostaterčný komfort (pak mám bágl těžký asi jako když jsem s klasickou výbavou chodil sám). Nebo si můžu dovolit vyrazit sám na tři týdny úplně mimo civilizaci a nebýt u toho bržděn dvacetikilovým báglem.

    Jediné co to stojí je peníze. Klasický hliníkový ešus ti dá někdo zadarmo. Titanové nádobí stoji tak tisícovku kus. Atd. I když lecos si člověk udělá sám, třeba ten vařič. I když mám i ultralehkou titanovou sadu na vaření z japonska asi za 4000. Ale tu jsem dostal jako dárek od japonského kolegya používám ji jen svátečně.
    otula avatar 15.9.2020 12:46 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Vždyť já vím. To byl jen šťouchanec do toho (snad druhého) podtržítka. Každopádně je stejně nakonec nejvíce rozhodující voda (obecně i hmotnostně). Kór, když se zadaří, na obloze ani mráček, ve dvou vypijete za den 10 litrů vody z 15litrové zásoby, co jste táhli na zádech, a stejně jste vysušení jak křížaly a nikde ani kapka vody, natož pramen... Nebo vyrazíš skoro bez vody do hor, kde je podle mapy spousta pramenů, a všude čekají jen vyschlé žlaby...
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 12:49 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nosím filtr a vodu jen na jeden den. V 99% není problém, zvlášť v horách.
    otula avatar 15.9.2020 12:51 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Hochschwab tvoří to 1 %? ;-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    15.9.2020 13:00 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Zatím jsme víc vody musel brát jen na některých místech na jihozápadě USA. A párkrát v životě jsem holt vodu nenašel, kde jsem ji čekal a musel jsem změnit trasu. Piju hodně, takže vícedenní zásoby vody nosit ssebou je docela problém.
    Jendа avatar 15.9.2020 12:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    ultralight odměrku (z aliexpresu, protože u nás jsem ji nesehnal)
    Předpokládám, že jde o tohle, nešlo by to nahradit ustřiženým kelímkem od jogurtu, případně pro tvrdší verzi tubou od šumivých vitamínů?
    15.9.2020 12:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak určitě, kdyby člověk našel vhodnou plastovou nádobu, odměrný válec a nakalibroval to, vymyslel čím to popsat (lihový fix zjevně není dobrý nápad) atd... Tak by to za půlhodinku asi i vyrobil (ekonomicky dost nevýhodná investice času). Nicméně kelímek od jogurtu je křehký a moc široký a tuba od vitaminu zase neprůhledná a zbytečně masivní.
    15.9.2020 12:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak jsem kouknul do skříně, mám tam odměrku od nějakých kapek na kašel, má sice jen 20ml (s ryskami po 2.5), ale tak by se to holt odměřilo na dvakrát. Nebo mne napadá plastová injekční stříkačka, dvacítka taky nebude nijak přehnaně těžká.
    15.9.2020 13:02 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Kapky na kašel nemám. Stříkačkou z petlahve to jde docela blbě, to by musela být ještě mezinádoba (nádobu na vaření či vodu na denaturák používat nechceš) atd. Prostě ta plastová odměrka vhodné velikosti je ideální řešení.
    Heron avatar 15.9.2020 15:04 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jo, taky mě to dneska trklo, kolik že je vlastně 30ml a co to vlastně chce. Mě zbyly 30ml odměrky po ústní vodě. Takže šup do lékarny a neobjednávat to letecky. A ještě bude mít čistější zuby. :-D

    (V lékárně samozřejmě může koupit i ty stříkačky nebo jiné odběrové kalíšky.)
    15.9.2020 15:44 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To zcela jistě ne, protože můj vařič má účinnost velmi vysokou a ta petka, kterou sebou obvykle beru, bude plná pořád lehčí než tvůj litinovo mosazný vařič bez paliva.

    Pokud pojedu někam na měsíc v zimě, vezmu vařič na benzin, ovšem opět moderní vařič a ne muzejní exponát. Pokud pojedu někam, kde opravdu hodně fouká a není se před větrem kam schovat, vezmu vařič plynový integrovaný s katalytickým spalováním, který si toho větru ani nevšimne.
    15.9.2020 15:45 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    nějak se to špatně zařadilo
    15.9.2020 16:01 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak kupovat nepotřebný produkt (a dvacetkrát dražší), protože je k němu přiložena odměrka, je o dost větší prasárna než si to objednat z aliexpressu.
    15.9.2020 11:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Neplkej, když nevíš kolik ten vařič váží.
    15.9.2020 11:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Zcela jistě víc než ten můj, který se i s odměrkou vejde pod 10 g.
    15.9.2020 15:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To mě nechává v klidu. Ty si vynahradíš ten váhový rozdíl na palivu.
    15.9.2020 15:47 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To zcela jistě ne, protože můj vařič má účinnost velmi vysokou a ta petka, kterou sebou obvykle beru, bude plná pořád lehčí než tvůj litinovo mosazný vařič bez paliva. Pokud pojedu někam na měsíc v zimě, vezmu vařič na benzin, ovšem opět moderní vařič a ne muzejní exponát. Pokud pojedu někam, kde opravdu hodně fouká a není se před větrem kam schovat, vezmu vařič plynový integrovaný s katalytickým spalováním, který si toho větru ani nevšimne.
    15.9.2020 16:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    …bude plná pořád lehčí než tvůj litinovo mosazný vařič bez paliva.
    A to ti který Véna písk, že je litinový? Ten vařič tvoří plechové tělo a trubička s hořákem na který se šroubuje ta mosazná nádobka. 10g to sice nemá, ale půl kila taky ne leda tak s malou petkou plnou paliva.
    Pokud pojedu někam na měsíc v zimě, vezmu vařič na benzin, ovšem opět moderní vařič a ne muzejní exponát.
    Takových chytráků co ohrnovalo nos nad muzejními exponáty jsem už viděl tucty.
    15.9.2020 17:52 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Já ten vařič mám na chalupě na polici vedle dalšího retro haraburdí. Je těžký jak kráva a nikdy nebyl určen na outdoor, to se nromálně před elektrifikací/plynofikací používalo v kuchyni.
    15.9.2020 23:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    nebyl určen na outdoor, to se nromálně před elektrifikací/plynofikací používalo v kuchyni.
    To bych spíš viděl na petrolejovou variantu. Ty vařiče sice vypadají podobně, ale dost se liší. Ty lihové jsou obvykle lehké, z lisovaného plechu. A především menší. Tipoval bych, že je používali na ranní kafe, kdy nestálo za to roztápět kvůli hrnku horké vody kamna. Já ten svůj koupil za 100Kč před víc jak 25 lety. Nikdy mě nezklamal. A to jsem zkoušel i jiné. Nesmrdíš jak petrolejový princ, když náhodou ucmrndneš vedle. Je to ředitelné vodou. A pokud to zrovna není denaturák tak nevadí ani když si lokneš paliva 8-P
    16.9.2020 12:46 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ta moje je taky na líh.
    15.9.2020 16:34 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jinak si tahej co chceš, je mi to buřt. Pro mě za mě si ohřívej vodu třeba mezi půlkama.
    15.9.2020 11:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Zato vy to určitě víte, takže nám to můžete porovnat s tím, kolik váží ten ultralight. A důvod, proč jste to neudělal, určitě není v tom, že jako vždycky mlžíte, abyste se vyvlékl z toho, že jste v předchozí diskuzi něco přehlédl nebo nepochopil.
    Quando omni flunkus moritati
    15.9.2020 15:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ten důvod je jednoduchý. Jsem v práci a nejsem děd vševěd jako vy, abych nosil v hlavě zbytečnosti a trousil moudra.
    15.9.2020 15:25 Radov&n
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    tvl Kapusta poprvé přiznal že něco neví, ještě že tu máme fotografa s japonskými akumulátory
    15.9.2020 15:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Když nevím, tak nevím. A když vím, tak vím. Například ve tvém případě vím, že většího idiota bych našel leda někde v ústavu.
    15.9.2020 15:35 Radov&n
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    xD xD
    15.9.2020 15:48 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jestli jste v práci a nemáte čas přečíst si diskuzi, na kterou reagujete, proč reagujete?

    Pokud nejste děd vševěd a nemáte v hlavě "zbytečnosti", které tvrdíte v diskuzi, proč je tvrdíte?
    Quando omni flunkus moritati
    15.9.2020 23:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    24x16x8cm 600g dóza s vařičem + 250g flaška s palivem (vejde se do té dózy k tomu vařiči, takže jde o rozměr včetně).
    16.9.2020 08:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    takze zbytecnych 590 g navic
    16.9.2020 08:14 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    takze zbytecnych 590 g

    v tehle hmotnosti mohu mit s sebou "jadernou elektrarnu" na benzin a dalsi ropna paliva, ktere jsou 2x vyhrevnejsi nez lih, takze mi staci paliva polovina -a vykon dostatecny treba pro rozpousteni snehu a ledu pro celou vypravu na zimni vysokohorske expedici, nebo prevarovani vody pro mensi africkou vesnici
    17.9.2020 11:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Asi jsme si nerozuměli. 600 - 250 = 350g. Takže když už, tak 340g. Ovšem co jsem koukal na benzíňáky, tak e-shopy uvádějí vesměs váhu kolem 400g
    17.9.2020 11:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    A oproti benzínu má líh výhřevnost nižší cca o 40%. Takže když už, tak validní informace by byla že se srovnatelný objem vody uvaří ne za 10, ale za 15 minut. A ne, že se objemově spotřebuje víc paliva. I když je samozřejmě jasné, že když je nižší výhřevnost, tak se paliva spotřebuje víc. Jenže já nepotřebuji řešit otázku, jestli mi vydrží palivo na 14 dní, nebo jenom na 10, protože ho používám jen příležitostně (když se mi nechce rozdělávat oheň, nebo jsem někde kde by to představovalo riziko). A do zemí, kde se nedá vařit na otevřeném ohni, protože není čím přiložit, nejezdím.
    17.9.2020 12:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Znám taky dost lidí, co místo vařiče vozí "samovar". Vodu na kafe to uvaří fakt bleskem a stačí pár klacíků. Ale mi to přijde ve srovnání s tím mým vařičem jako neskladný krám.
    15.9.2020 01:19  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    available in každém muzeu
    15.9.2020 10:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Koukám, že si pleteš muzeum s bazarem. Tak si dávej bacha, aby tě někdo při "nákupu" nečapnul.
    15.9.2020 11:42 Adolf H.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Já jsem přešel na plyn a přijde mi to mnohem čistější. Ale to je každého boj.

    Jen se chci zeptat: to vaříte na čistém lihu nebo na tom sajrajtu, co se dá koupit v obchodě? Protože ten sajrajt generuje tolik sazí, že to už můžu vařit normálně na ohni (někteří to asi neznají, ale to se naláme suché dřevo, dá na hromadu a zapálí).
    15.9.2020 15:58 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak plyn je fosilní palivo, to moc ekologické není. A v zimě (mrazu) moc nefunguje.

    Musíš koupit kvalitní líh, takový ten běžný denaturák technický je naprosto nepoužitelný. Nejlepší je biolih do krbu, ten je delany na pouziti v interieru a zadne sracky v nem nejsou, jen bitrex.
    14.9.2020 18:45 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    V kuchyni máme tohle. Simax, a trošku větší než 30 ml :) https://www.odkulinare.cz/simax-odmerka-s-vylevkou-sklenena-500-ml?gclid=Cj0KCQjwqfz6BRD8ARIsAIXQCf1CGORd5pAyzJVzlAgFoRBqjJio_emA7pk3rA0Tay89RDwsSUkZ1ZwaAqyiEALw_wcB

    ale také z eshopu, v kamenném obchodě jsem si nevybral
    Heron avatar 14.9.2020 18:52 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jo, na to jsem se díval, asi objednám z eshopu a zatížím tím dopravu v kraji.
    JiK avatar 14.9.2020 20:01 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    ... Ani jedno dítě si nevybralo hračku (jedno chtělo velkého plyšáka (výběr mizerný a žádný se nelíbil), druhé "malého chemika"). ...
    Stavebnice jako maly chemik jsou davno zakazane, nebo aspon zregulovane tak, aby v nich nebylo nic nez ocet, soda a barevny indikator pH.

    Zkus si jako pubertak koupit treba 1/2 L Kyseliny dusicne, nebo 10 mL maselne, a budou te lustrovat jako kriminalnika, budes uvadet ucel, jmeno firmy, ICO, a celkove ti to zneprijemni tak, ze se napriste spokojis s lajkovanim blbosti na tiktoku, jako zbytek ovci, misto nejakeho zkoumani...

    Slysel jsem, ze de fakto skoncili i chemicke laboratore na strednich skolach. Asi deti nejaky urednik chrani pred tim, aby nemely vlastni rozum...
    14.9.2020 20:24 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    V dalším mém příspěvku máš odkaz na německý set, ktery jsem objednal. je tam asi 20 chemikálií (kys. dusičná vskutku ne), pro malé dítě imho adekvátní. jeste existuje podobne rozsáhlý polsky set. problem je, ze ani jeden nekoupis v typickem ceskem hrackarstvi.

    Maselnou koupis v ČR bez problémů, dusičnou jen od 18 a do 10%. Ale mnohdy jde nahradit sirovou a dusicnanem, pripadne ji neni tezke vyrobit. Koupit se toho da hodne, ale ne v klasickych obchodech pro laboratore, musi clovek nakupovat v ruznych specialkach a vsude sezene neco jineho (zahradnici, kosmetika, vyziva, ruzni remeslnici atd).
    15.9.2020 08:01 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Decka mas ucit jak vyrobit vybusniny z toho, co dum (domacnost) da, je to mnohem uzitecnejsi ... a mnohem zabavnejsi. Pripadne ze ruzny nezajimavy sypani do kyticek pro babicku, je ve skutecnoti velmi zajimava komponenta na takovy hrani ;D.

    2JiK: Ve skolach decka ucej cim dal vetsi picoviny a na jakykoli prakticky operace muzes zcela zapomenout. Dyk by jim to rozleptalo patlafouny. Soudoby decka nesmej do ruky vzit pilnik nebo kladivo. Ma to ale vyhodu. Az ty skoly zase zavrou (jako ze zavrou), tak se vlastne nestane vubec nic, i kdyby byly zavreny pristich nekolik let. Dokonce presne naopak. Decka se mozna budou tak nudit, ze se naucej neco uzitecnyho.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    14.9.2020 18:04 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    No vidis ty tuposlave ....

    Vis co uz par let vymejslej vyrobci aut? Ze budou auta prodavat naprimo a zrusej vsechny dealery. Vis proc? Protoze tim zrusej clanek retezce, kterej jim uzira marzi. Vis proc to zatim neudelali? Protoze lidi nebyli psychicky schopni si neco takovyho predstavit. Ted uz jsou.

    Spousta vyrobcu elektroniky proda naprosto vpohode naprimo. Je jim totiz uplne jedno, jestli si to koupi primo zakaznik, muzou na tom vic vydelat.

    Jediny co (zatim) jeste hraje roli, je logistika, ktera je ve vetsich objemech ponekud levnejsi (koupis si paletu monitoru? Privezou ti je pred barak, zadnej problem). Presne stejne ti pred barak privezou to auto. TO stejny, ktery by jinak museli stejne vizt k tomu dealerovi.

    Doprava samotna stoji exaktne stejne. Plati se od kg a km. Takze je uplne jedno, jestli poslu letadlo plny monitoru, nebo letadlo plny balicku pro jednotlivce.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    14.9.2020 18:10 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tady někdo sice nepochopil téma, ale děkujeme za vyjádření z blázince. Přijďte někdy zase na čaj!
    15.9.2020 22:24 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    dlouho jsem vahal, jestli to mam napsat, protoze se clovek opravdu dneska fakt musi bat vyslovit podobny nazor. Jsem rad zes to pripomenul, ze totoiz tahle zemekoule patri nam vsem a ne jen Gatesovi, Bezosovi, Babisovi a jinym. Ja jsem pro volny trh a take si myslim, ze ta soutez na tom trhu nam prinasi inovaci a pokrok apod.

    Presto si myslim, ze teoreticky by bylo nutne si vyzadat od vsech lidi na tehle zemekouli povoleni, jestli nejaka firma chce vyuzivat zdroje, ktere ji nepatri - napr. vzduch, voda apod. A kdyby musel byt kazdy obcan zemekoule odskodnen za to vyuzivani 'jeho' zdroju, tak by ty baterky z toho Japonska nevysly tak levne. Podle me neni ta nesmyslna a nebo i smysluplna doprava v cene vyrobku zohlednena. To je to cele.
    15.9.2020 22:48 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Podle me neni ta nesmyslna a nebo i smysluplna doprava v cene vyrobku zohlednena.
    Jako že vám to dopraví zadarmo? A řekněte, co tedy toho dopravce živí?
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 16.9.2020 09:55 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Máš pravdu, ale do toho bych raději vůbec nezabředával. Vždy mě baví sledovat ultrakapitalisty (Urza a ještě horší Vávra) jak při svých úvahách vůbec nezohledňují časový faktor a jestli třeba ten jejich způsob "podnikání" za sto let nezničí to prostředí tak, že už v něm ani nebudou moci podnikat, ale už ani nebudou (nebo jejich potomci).
    JiK avatar 16.9.2020 16:54 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    no jasne, o tom, o kolik lepsi pro zivotni prostredi je socialismus, se preci nemusime bavit, kazdy si pamatuje ty davy zubozenych svycaru, kteri se pred revoluci jezdili k nam do Krusnych hor nadychnout trochy cerstveho ceskoslovenskeho vzduchu, vid?
    16.9.2020 17:20 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ani nepřipomínej, ještě teď se mi z toho vzduchu, mastné a barevné vody třeba v Jizeře (ale i Vltava v Praze byla hnus), mrtvých lesů (kam se hrabe nějaký kůrovec) a černých i legálních skládek v každém lese zvedá žaludek.
    16.9.2020 15:28 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    V ČR je nikdo nevyrábí, takže to přes půl planety cestuje tak jako tak.
    Můžeš si stěžovat buďto na to, že tvoje děti nemakaj v České továrně na baterie,
    nebo na to, že běžní prodejci, kteří těch baterek dostanou najednou balík, je prodávají s nechutnou přirážkou.
    xvasek avatar 14.9.2020 12:46 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Že ti jde balíček z Japonska tři měsíce a platíš jak prokopnutý je sice nemilé, ale do Prčic s tím přece nemá co dělat Evropská Unie, ne?

    Je to neschopnost z 80% České pošty (kterou jsi pověřil, aby za tebe prošla celní řízení a ještě jí za to zaplatil) a ze zbývajících 20% za to může český celní úřad.

    Já jsem si objednal paletu z Číny, proclení za mě řešila DHL (Česká Pošta nemá na clení monopol!) a paletu jsem měl za 3 pracovní dny doma už procelou. Samozřejmě to stálo tuším 100USD nebo kolik, což u palety za 2500USD není až takový problém, ale celkové vyznění té hostorky je, že to prostě JDE.

    Takže až budeme příště nadávat na EU, bylo by dobré si napřed zjistit, jestli za to náhodou nemůže někdo jiný. Pokud z této skandální situace chceme vyvozovat politickou odpovědnost, doporučuji stěžovat si u pana Hamáčka - Česká pošta spadá pod ministerstvo vnitra, dále paní Schillerové, která odpovídá za celní správu a jejich šéfem není nikdo jiný, než Babiš.
    otula avatar 14.9.2020 13:04 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Z Japonska ani z Číny balíček do ČR nejde tři měsíce, ale týden až dva. Zdržování se odehrává v Praze. Ale o tom zápisek nebyl, ani jsem za to na EU nenadával. Proč mi to tady někteří podsouváte? Napsal jsem, že EU vymyslela, že se budou danit všechny zásilky z takovýchto zemí. A napsal jsem, že se tím zvýší byrokratická zátěž a bude to kvůli tomu trvat ještě déle, než nyní. A že se tím cena objednaného zboží nezvýší o 21 %, jak by se mohlo třeba zdát. Co z toho je nesmysl, abyste měli potřebu se do mě obouvat?
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    xvasek avatar 14.9.2020 13:54 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Omlouvám se, chybně jsem si spojil větu "Taková nenápadná záležitost, co na nás EU přichystala, kdesi na pozadí zpráv o koronaviru" z úvodu se závěrečným odstavcem.
    otula avatar 14.9.2020 16:27 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Mně je to jasné. Před tebou udělal totéž Velký Brambor a když jsi mi napsal totéž, tak už jsem vypěnil ;-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    xvasek avatar 14.9.2020 17:20 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Příště si musíš rýpnout do Babiše rovnou v blogu a bude to cajk, jinak to bude holt muset udělat někdo v diskuzi. :-)
    14.9.2020 13:16 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak se cinani nauci na balicky psat "warranty replacement" nebo podobny keyword. Spousta prodejcu (treba na ebay) ma i evropske mezisklady, takze si celnici muzou polibit...
    xkucf03 avatar 14.9.2020 13:26 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Škodlivost EU a socialismu
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    ⧠ A = 0 avatar 16.9.2020 09:22 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Škodlivost EU a socialismu
    Až na to, že v EU mají rozhodující slovo pravičáci z Evropské lidové strany a evropští „socialisti“ jsou hovno socialisti (pokud se nemá na mysli „socialismus pro bohaté“).
    Nevolte zmrdy.
    16.9.2020 11:17 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Škodlivost EU a socialismu
    Hovadina. Skutočne pravicových politikov v Európe dnes možno spočítať na prstoch, aspoň teda z ekonomického pohľadu. EPP je akurát tak nejaký "stred".
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2020 11:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Škodlivost EU a socialismu
    Liberalismus je status quo. O tom je např. Fukuyamův konec dějin.

    A jako nakopnutí klasický klip Marka Blytha…
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    JiK avatar 14.9.2020 15:30 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Urednik ma moc nad tebou, ty nad nim vsak moc nemas. Zvykej si, takhle jste to asi chteli, kdyz to kazde 4 roky schvalujete a potvrzujete. Nekteri jeste krici, ze vas zdimaji a burezuji prilis malo, a ze by se jim melo dat jeste vic moci nad zivoty lidi.
    paul2no avatar 14.9.2020 15:34 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!

    Účelem není, aby stát zbohatnul na DPH z kabelu za dolar. Účelem je tohle objednávání levného zboží z Číny lidem tak znechutit a zkomplikovat, aby s tím přestali.

    Účel úspěšně splněn.

    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    skunkOS avatar 14.9.2020 19:31 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ten proces se dá urychlit, můžete se online regnout a žádné dopisy chodit nebudou, přijde e-mail, obratem pošlete třeba screen objednávky a je to, vyřešeno za 5 minut, ne za 4 dny.
    http://martinrotter.github.io
    otula avatar 15.9.2020 08:10 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Já vím, to už jsem udělal, na podstatě věci to ale nic nemění.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.9.2020 20:03 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Zvolili jste si eurosojuz, tak jej mate soudruzi. :-)
    JiK avatar 14.9.2020 20:34 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nejzabavnejsi na tom je, ze nekteri jeste veri, ze se tech prisatych uredniku a parazitu, kteri vytrvale bobtnaji, da zbavit volbou, bez boje, bez nasili.

    Druhe nejzabavnejsi je to, ze rada lidi veri, ze stat dnes kontroluje prilis MALO veci a jeho dozorci, pochopove, parazite a cenzori maji prilis MALO moci a vlivu nad lidmi, a prejou si, abe nekdo jejich zivoty ridil jeste vic...
    Agent avatar 15.9.2020 12:09 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Určitou možností může být opt-out, ale to není pro každého. Taky jsem ztratil naději, protože jak říkáš, řada lidí chce ještě víc centralizace, kontroly, silnější stát, silnější EU. Nakonec ten systém časem padne na hubu a začne se znova tak jako už mnohokrát v historii. Je otázka, jestli se dožijem lepších časů.

    Pavol Lupták: Ako dosiahnuť ekonomickú a osobnú slobodu tým, že budete globálni a flexibilní?

    Jak říkám, není to pro každého.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Agent avatar 15.9.2020 12:00 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Bude hůř. Stát/EU sosá kde se dá. Maláčová si tuhle stěžovala, že je málo peněz a je třeba zvednout daně. Dobře nám tak. Máme co si zasloužíme. Nestěžujme si.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    15.9.2020 12:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Politici každého státu se vybírají z jeho občanů, takže tak. A ti nejlepší z nás, jako je třeba JiK, odešli do Ameriky. (Kde s největší pravděpodobností nemůže volit, takže může hodně kritizovat, aniž by sám měl nějakou odpovědnost.)
    Quando omni flunkus moritati
    Blaazen avatar 15.9.2020 18:10 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Po odchodu Sobotky se z ČSSD stali Babišovi podržtašky. Smutné.
    Darth Phantom avatar 15.9.2020 19:10 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tobě se stýská po ozubené pleši? S. Socbotka vynikal v jednom umění, které dotáhnul k naprosté dokonalosti. Dokázal mluvit půl hodiny a vůbec nic neříct. Neříkej, že se ti nelíbí červená mikina, ta je víc sexy než rovnátka chrupu.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Blaazen avatar 16.9.2020 16:35 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Taky vykopnul Babiše z vlády. Po tom se mi stýská. :D
    JiK avatar 16.9.2020 16:58 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    kdyz vidim tu impotenci jeho konkurentu, tak mi skoro prijde, ze ten slovensky krivak a StBak je vlastne jednooky mezi slepymi...
    Darth Phantom avatar 16.9.2020 17:59 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Po tom se mi stýská. :D

    Je to tak. Ocelový Posralbotka byl vždy tvrdý a nekompromisní a vždy měl na srdci blaho lidu. Když bouchnul pěstí do stolu, tak všichni stáhli vocas a zalezli pod stůl. Co řekl, to byl nepsaný zákon. Poslední počin Železného Bohouše bylo vyhození Bureše.

    Možná se mi to zdá, ale neprobíhaly nějaké námluvy mezi Bohušem a Piráty? Asi už měl Bohouš i svatební závoj. Žvanil a tučhuba je Bohouš k pohledání, byl by dobrým digitálním komunistou.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    ⧠ A = 0 avatar 16.9.2020 09:00 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Problém, který popisuješ, je spíš otázkou úděsného stavu specificky české byrokracie než toho, co „si na nás přichystala EU“.

    U nás ve Finsku to fungovalo až donedávna takhle: zboží přijde na terminál, během dne až dvou ti pošlou upozornění. Zajdeš na web celníků, vyplníš číslo zásilky, údaje o zásilce (cena, poštovné, celní kategorie), zaplatíš DPH (pokud je zásilka nadlimitní) kartou nebo přes elektronické bankovnictví. Всё. Otázka tří minut a za pár dní mám zásilku doma.

    Nedávno se to změnilo v tom, že pošta začala vybírat manipulační poplatek 2,90 €, což je teda opruz. Ale pořád řádově lepší než česká praxe.
    Nevolte zmrdy.
    Jendа avatar 16.9.2020 12:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    celní kategorie
    Jestli se tím myslí něco jako TARIC kód, tak u toho vždycky teču (objednáváme poslední dobou různé obskurní komponenty na radary, samozřejmě mnoho z nich je z ciziny). Kdo s tím ještě neměl tu čest, tak tudy prosím (kliknout na tlačítko e-ČIT). Je to stromová struktura, kde jsou listové vrcholy jako
    - - - Ohebný šestižilový nebo osmižilový kabel s izolací z PVC a:

    - o délce nejvýše 1 300 mm,

    - s provozním napětím 5 V nebo vyšším, avšak nejvýše 35 V,

    - s žáruvzdorností nejvýše 80 °C,

    - buď se zalisovanou 8 pinovou zástrčkou MiniFit, nebo se zalisovanou 6pinovou zástrčkou DIN na jednom konci a

    - buď se zalisovanou 8pinovou zásuvkou MiniFit, nebo s 8pinovou zástrčkou MicroFit na druhém konci
    fulltextové vyhledávání je většinou bez šance (například substring vlnovod se tam vyskytuje jen párkrát v souvislosti se světlem, a třeba SDR tam samozřejmě vůbec nenajdeš, a teď si vymysli, jestli to je víc rádio (které tam ale mají pouze ve smyslu rozhlas), nebo periferie k počítači), takže je potřeba uhádnout v jaké kategorii by to tak asi mohlo být a v ní najít položku Ostatní. Jenže dělení do kategorií je taky naprosto úchylné, například normální počítačové klávesnice jsou v kategorii Jaderné reaktory, kotle, stroje a mechanická zařízení; jejich části a součásti, protože proč ne.
    16.9.2020 16:07 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    obskurní komponenty na radary
    To zni zajimave, muzes zverejnit nejake detaily a co se s tim da provadet?
    SDR tam samozřejmě vůbec nenajdeš, a teď si vymysli, jestli to je víc rádio (které tam ale mají pouze ve smyslu rozhlas), nebo periferie k počítači)
    Co se stane strasneho, pokud si clovek v tech zmatenych kategoriich zvoli tu, ktera vychazi nejlip...
    ⧠ A = 0 avatar 16.9.2020 20:23 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Co se stane strasneho, pokud si clovek v tech zmatenych kategoriich zvoli tu, ktera vychazi nejlip...
    Pokud nemá OCD či příbuznou poruchu, nestane se nic; pokud ji má, může ho zachvátit úzkost.
    Nevolte zmrdy.
    Jendа avatar 16.9.2020 22:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    To zni zajimave, muzes zverejnit nejake detaily a co se s tim da provadet?
    Plánuju sérii technických blogů, ve zkratce kupujeme RX/TX bloky určené pro námořní radary, a dáváme na to lepší anténu, radom, mechaniku (originální rotátor umí jenom jednu osu) a software a dělá to meteorologický radar (s tím že to samozřejmě vidí třeba i letadla, ale nemá to Doppler, takže to nevidí letadla v dešti, ale to není zamýšlené použití). A teď se snažíme postavit vlastní RX/TX na nižší frekvenci, která je pro meteorologii vhodnější. Takhle vypadá ten HW (současná verze, ne to, co teď skládám).
    Co se stane strasneho, pokud si clovek v tech zmatenych kategoriich zvoli tu, ktera vychazi nejlip...
    Kategorie se liší clem, clo je typicky 0 až 25%, a bojím se, že na nás přijde zakleknout Schillerová.
    JiK avatar 16.9.2020 23:45 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    jak resite aby vam do toho nepraskl blesk? Nebo aby to nekdo neukradl a neprodal na med?
    Jendа avatar 17.9.2020 02:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    jak resite aby vam do toho nepraskl blesk?
    Nijak (resp. samozřejmě je tam hromosvod (malá tyčka užší než vlnová délka hned u antény nevadí)), ale kdyby nevhodně prásklo, tak samozřejmě máme smůlu. Kupodivu zatím umřel jen jeden zdroj když prásklo do přívodu 230V (od té doby okolo dáváme velké přepěťové ochrany), jinak nic.
    Nebo aby to nekdo neukradl a neprodal na med?
    Většina instalací je na nepřístupných místech - střechy skladů, 20m vysoká věž, řídící věže letišť. Kupodivu ani v tom Zadaru, kde z toho byl průser (tl;dr město Zadar má vlastní, podstatně přísnější, normy na EM pole, podle mě podle nich ani nesmí mít BTSky, ale nikdo to neřeší), to ještě nikdo nepřišel rozmlátit.
    17.9.2020 00:57 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Pekny, neprovozujete nahodou uz neco k tem letadlum? Mohli byste ziskat zadara subskripci v hodnote 500 dolaru a mit k dispozici dalsi data. Moc lidi o tom nevi, ackoliv nejaci Cesi tam jsou. Tvuj link mi pripomnel tohle, souvislost az na pocasi nic moc, ale mozna te/vas to k necemu inspiruje.

    Kategorie se liší clem, clo je typicky 0 až 25%, a bojím se, že na nás přijde zakleknout Schillerová.
    Jo, presne na prachy jsem myslel, aneb nacpat to tam, kde je levneji. Chtel bych videt ty celniky, kteri budou mit podklady pro to, ze zrovna tyhlety speciality spadaji do vyssiho cla... ale prakticke zkusenosti v tehle sede zone bohuzel nemam.
    Jendа avatar 17.9.2020 02:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Pekny, neprovozujete nahodou uz neco k tem letadlum?
    Na pár místech jsou ADS-B přijímače a přesně tohle to dělá. Ale tahle místa zrovna adminuje ta druhá jiná firma (jsme totiž joint venture! :). Jinak kamarád říkal že FR24 cenzuruje a vůbec a že mám používat ADS-B Exchange. Jinak já tam chtěl začít dávat rtl-sdr pro obecné použití, ale nejdřív na to nebyl HW (původně to běželo na RPi, tam umíraly SD karty, pak jsme to dávali na OpenWRT routery, ale ty zase SDR neutáhnou, a až teď jsme dokonvergovali k PC Engines APU) a ještě se musí nějak vytáhnout anténa aby a) do toho nesvítil radar, b) nebyla v kovovém rozvaděči.
    Tvuj link mi pripomnel tohle, souvislost az na pocasi nic moc, ale mozna te/vas to k necemu inspiruje.
    Satelity taháme, konkrétně Eumetsat, to byla věc co jsem zapojoval ještě před radarama. Ale tam to není vůbec DIY, ten signál je normální DVB-T2, ale v tom multiplexu jsou aux data. A ještě je to šifrované (asi stejně jako placená televize), takže jsme k tomu normálně koupili čipovoou kartu a nějaký blob který to dešifruje.
    ⧠ A = 0 avatar 16.9.2020 20:21 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Ano, kód z celního sazebníku EU. Já mám vžycky stažený sazebník v PDF a vyhledávám to v něm, přijde mi to použitelnější než jakákoliv klikátka. Nejběžnější věci mají celníci hned viditelné nabídce, takže BFU v 95 % případů prostě jen jednou klikne. A u věci s hodnotou pod práh na placení cla to stejně nikdo řešit nebude.
    Nevolte zmrdy.
    Josef Kufner avatar 16.9.2020 21:05 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Naskriptuj si vytažení všech položek všech kategorií a pak to jen najdeš v tvém lokálním přehledu ;)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.9.2020 15:10 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Evropská unie ruší osvobození od DPH u zásilek z Číny v hodnotě do 22 euro od roku 2021. Takže si tu Čína prostě postaví mezisklad, a všechno vypapíruje sama. A bude od těch zmrdů z pošty konečně pokoj.
    16.9.2020 15:31 ?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Jak velké zdržení nabere balíček,
    jak to chápat?
    otula avatar 16.9.2020 15:39 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Tak, že pokud úplně každý balíček bude procházet byrokracií zdanění (počínaje tím, že adresátovi pošlou obsílku s papíry, případně těm registrovaným mail, a tak dále, a tak dále), je zákonité, že se celý proces zpomalí. Těch malých balíčků je obrovská hromada a každý bude muset projít byrokratickým procesem, zatímco teď se jen po kontrole ceny pošlou přímo k adresátovi.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    16.9.2020 15:50 dsds
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Průměrný Český podnikatel uznává trh pouze ve dvou případech:
    1) Je vysoká nezaměstnanost, tak mohu platit lidem méně.
    2) Mohu zboží koupit levněji, tak ho koupím levněji.

    Ale zkuste jim říct, že:
    1) Nemáš zaměstnance? Tak začni víc platit.
    2) I zákazník se řídí tím, kde je co levnější, a má na to plné právo.
    3) V krizích prostě ti nejhorší zkrachují, a je to tak správně, protože uvolní místo těm lepším.

    Najednou vám budou nadávat do levičáků.
    16.9.2020 20:06 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    Nerozumim vete: "Nemáš zaměstnance? Tak začni víc platit."
    ⧠ A = 0 avatar 16.9.2020 21:09 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nechcete platit přeprodejcům? Tak zaplatíte nám!
    „Nemáš zaměstnance“ zjevně ve smyslu „nehlásí se ti na pracovní místa lidi za cenu, kterou bys si představoval“.
    Nevolte zmrdy.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.