abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak zabezpečit přejezdy?

    9.9.2019 10:27 | Přečteno: 3273× | Různé | poslední úprava: 9.9.2019 10:27

    Studénka 2015, Uhříněves 2019,...

    Jak zabezpečit železniční přejezdy, tak aby to opravdu fungovalo? Ono by to teoreticky fungovat mělo už dnes, jenže nefunguje. Železniční přejezdy v současné jsou roubování drážních zvyklostí na silnici, ale to nikdy pořádně fungovat nebude. A náhrada podjezdem/nadjezdem není vždy bohužel možná.

    Již jsem navrhoval v diskuzi na jistém dopravním serveru, že přejezd by se z pohledu silnice měl chovat jako (světelná) křižovatka, kde silnice je vždy vedlejší a kolej(e) hlavní. U přejezdu by měl být klasický tříbarevný semafor, ve funkci:

    Nicméně bylo mi řečeno, že zelená není možná, a to kvůli legislativě (§28 Zákona o silničním provozu). Podle výkladu prý i v okamžiku, kdy na PZZ bliká bílé světlo, řidič vjede na přejezd a sejme ho vlak, tak je vina na straně řidiče, protože si před přejezdem nepočínal zvláště opatrně. Tj. přístup: "Dráha může všechno, řidič může za všechno." Tenhle přístup by se měl změnit. Na železnici se používá to nejlepší ze zabezpečovacího zařízení co je momentálně k dispozici, tak by dráha měla být schopna garantovat, že když na přejezdu svítí přerušovaná bílá/zelená, tak opravdu žádný vlak nejede, a pokud ano, tak je vina na straně dráhy (strojvedoucí projel Stůj!, výpravčí zapomněl přejezd zapnout). A tam kde blikající bílá není možná a dnes nesvítí nic, by měla být blikající žlutá, čímž by zařízení dávalo jasně najevo, že je v provozu a funkční. Dnešní stav, kdy na většině přejezdů se světly v klidovém stavu nesvítí nic, považuji za katastrofu. Účastník silničního provozu nemá možnost poznat, jestli je takový přejezd funkční nebo porouchaný. Však také pokud nic nesvítí, musí se chovat, jako by na přejezdu byly pouze kříže. problém je v tom, že přes takový přejezd může vlak projíždět klidně rychlostí 120 km/h, ale rozhledové poměry ze silnice jsou tak na 10 km/h.

    Samozřejmě, přejezd má vyvedenou indikaci provozu/poruchy k výpravčímu do sousední stanice, ale i tak se může stát, že přejezd padne do poruchy až po průjezdu vlaku stanicí, a výpravčí už se strojvedoucímu nedovolá, aby jel přes přejezd v režimu OP (max. 10 km/h a houkat).

    Další věcí jsou závory. Vyhláška sice mluví jasně, že řidič se řídí světly, ale poněkud zapomíná na psychologický faktor. Pro člověka je podvědomě mechanická bariéra prioritnější než nějaká lucerna. Tak to prostě je, a je třeba s tím pracovat. V současném pojetí závory řidiče akorát matou. Tady se mi mnohem víc líbí, jak mají řešené přejezdy v Rusku - vysouvací dekly ze silnice, které je možné ve směru ven z přejezdu nedestruktivně přejet. Fotka.

    Zajímal by mě názor zdejších uživatelů (jakožto běžných uživatelů silnic a ne šotoušů/nádražáků). Co si o této problematice myslíte vy?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.9.2019 11:07 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Podobnym zpusobem jako ty prejezdy v rusku se zabezpecuje ochranna zona pro vozidla u prijezdu k datovym centrum...
    9.9.2019 11:12 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    IMO by stacilo prejezdy osadit kamerou a vjezd na cervenou resit propadnutim vozu (propadnuti by se nevstahovalo na ukradena auta).
    lobotron avatar 9.9.2019 14:58 lobotron | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No nevím jestli je dobrý nápad dávat pod přejezd propadlo.
    We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
    9.9.2019 15:08 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To asi nebylo myšleno fyzcké propadnutí vozidla. Legislativní spíše.
    9.9.2019 15:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Hlavně nevím, jak chce tak rychle a spolehlivě ověřit, zda je auto kradené nebo ne.
    9.9.2019 20:31 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pokud v aute neni majitel, tak se majitel musi kontaktovat tak jako tak, protoze ten, kdo vjel s autem na prejezd na cervenou, neni zpusobily s nim kamoliv dal jet.
    9.9.2019 15:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No nevím jestli je dobrý nápad dávat pod přejezd propadlo.
    Mně to přijde jako dobrý nápad, už pro tu komediální hodnotu. Těch youtube videí, co by z toho vzniklo...
    11.9.2019 20:05 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No nevím jestli je dobrý nápad dávat pod přejezd propadlo.
    Já naopak myslím, že tady zazněl geniální nápad, protože by se tím zabránilo fatálním následkům na auto, cestující a taky škodě na vlaku při srážce.
    Jendа avatar 10.9.2019 00:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To ignoruje že máslo na hlavě má i SŽDC. A tohle bys řešil propadnutím vlaku?
    9.9.2019 11:20 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Moj nazor je taky, ze svetla sa naozaj daju lahko prehliadnut. Zazil som to ako spolujazdec, ze sofer prehliadol cervenu na semafore, lebo sledoval dianie v krizovatke. Proste sofer 1000x zastavi na cervenu a potom ju aj tak raz prehliadne. Stane sa, je to ludsky faktor a kym budu soferovat ludia, neda sa s tym vobec nic robit. Preto pokladam mechanicke zavory za zaklad bezpecnosti na zeleznici a svetla len ako doplnok.

    Akurat ich fungovanie by mohlo byt lepsie. Paci sa mi snaha v CR, aby sa zavory spustali najprv v jednom smere a az potom v druhom. Ked sa vodicovi pred zrak spusti zavora v druhom pruhu, tak je to podnet priamo v pozorovacej rovine a kedze zavora v jeho pruhu sa este nezacala spustat, tak moze pridat a bezpecne prejst bez toho, aby poskodil zavoru a auto. Co by som nastavil inak su casove intervaly.

    Co sa tyka signalizacie nefunkcneho prejazdu, v roznych krajinach je to riesenie rozne. V Nemecku (a aj inde) maju v dostatocnej vzdialenosti pred prejazdom signalizaciu pre rusnovodica. Cize v momente, ked sa vlak dostane k tejto signalizacii, prejazd uz musi byt mechanicky zatvoreny a vsetko prebehlo v poriadku. Ak je nejaky problem, tak vlak ma dostatok drahy na zastavenie pred prejazdom a prechadza v tom pomalom vizualnom rezime. Pri tomto systeme je teda pomerne jednoduche pridat dodatocnu kontrolu, ci je prejazd volny a neuviazlo na nom vozidlo. A to osobne pokladam za najlepsie riesenie tohto problemu - detekcia prekazok na prejazdoch. Ale to u nas bude velmi tazko aplikovatelne. Mozno keby sa preslo na Nemecky sposob signalizacie.
    paul2no avatar 9.9.2019 11:27 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?

    Co se týče sekvenčního sklápění, tak jestli jsem dobře pochopil diskuzi jinde, tak se od toho zase z nějakého důvodu ustupuje. Já bych byl spíš za, aby byla závora jen v pravém pruhu, a v levém byla nahrazena tím deklem na který odkazuji v textu. To umožní bezpečné opuštění přejezdu, ale zároveň znemožní objíždění závory.

    Signalizace pro strojvedoucího existuje i v ČR/SR. Říká se tomu přejezdník (na Slovensku priecestník), ale je to jen na tratích, kde signalizace stavu přejezdu není vyvedena k výpravčímu. Typicky lokálky, kde se jezdí podle předpisu D3.

    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 18:07 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Opustit prejezd lze bezpecne i skrze zavrenou zavoru, netreba vymyslet blbosti.
    9.9.2019 18:36 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ano lze, ale opět nepracujete s psychologií jedince. Kamarád už párkrát pomáhal zvedat odjezdovou závoru řidiči, který zůstal bezmocně stát v kolejišti. A pro jistotu uvádím, že řidičem byl muž. :-) A opět jsem přesvědčen, že tyto informace stavitelé přejezdů mají. Z tohoto důvodu považuji osobně za bezpečnější výjezdové závory neaplikovat, ale na mém seznamu případných zlepšení je to až taková třešnička na dortu :-) Mimochodem. Poté co jsem viděl přejezd u nádraží v Holicích v Čechách jsem pochopil jakým způsobem se asi staví přejezdy. Zkrátka když vám před koncem šichty zbydou navíc dvě signalizace, tak je musíte udat stůj co stůj. :-)
    9.9.2019 18:55 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pokud se nekdo boji projet tenkou drevenou nebo plastovou zavoru, tak chci videt, jak se vrhne proti te ocelove zabrane trcici ze silnice.
    11.9.2019 20:09 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Přesně tak, stejně jako si lidi neuvědomí nebo neví, že závory jsou schválně vyráběné ze snadno přerazitelného materiálu (pokud nejsou historický z odkorněný kulatiny, heh), tak úplně stejně spousta lidí nebude vědět, že ta zábrana je sklápěcí, nebo si to nedají dohromady pod stresem/panikou.
    9.9.2019 19:09 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ty sranky tam pro dutohlavy jsou prave proto, ze jinak podobni ytelygenti jako ses ty usoudej, ze kdyz to jde objet, tak to objedou. A prave proto ze to delala hromada lidi, se dneska stavej prejezdy se srankama pres celou silnici.
    9.9.2019 20:39 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak ale takové lidi, kteří záměrně porušují pravidla se asi nebudeme pokoušet chránit, ne? Preferoval bych vycházet vstříc běžně uvažujícím spoluobčanům.
    9.9.2019 20:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A co lidi v tom vlaku?
    Quando omni flunkus moritati
    3.1.2020 14:49 Pavel Skládaný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Celé závory namísto polovičních se dělají primárně ne kvůli tomu, že je řidiči objíždějí, ale proto, aby bylo zavřeno i pro chodce. Na slušné místní komunikaci jsou oboustranné chodníky a poloviční závora nechá vstup do přejezdu na chodníku na opačné straně volný. Tímto způsobem např. v Rájci-Jestřebí hynul průměrně jeden chodec ročně. Po instalaci celých závor (právě kvůli tomuto problému) už k žádné další nehodě nedošlo.
    Grunt avatar 9.9.2019 19:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Říká se že závory jsou konstruovány na to aby je proletěl jeden dubohlavý Grunt na vznášedle rozjetém na plné otáčky při sjezdu z kopečka s nefunkčními brzdami. Kdo to půjde otestovat?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 9.9.2019 18:53 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    by byla závora jen v pravém pruhu, a v levém byla nahrazena tím deklem na který odkazuji v textu.
    To by bylo ulomených náprav. Kdo by to platili? Pojišťovny?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    9.9.2019 11:21 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Chceš chránit chudáky řidiče co nekoukaj nebo tam úmyslně chtějí vjet NEBO chudáky cestující a nádražáky, co jim ta banda chuligánů ničí pověst, nervy a zdraví?
    9.9.2019 11:21 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já bych jen opravil tu legislativu, aby za funkčnost návěští odpovídaly ČD.

    Pokud bych chtěl mít jistotu, tak bych ještě všude nařídil povinně světla a závory, aby byly přejezdy jednotné.

    Každá jiná změna by způsobila zmatek a to je z hlediska bezepčnosti nežádoucí.
    -- OldFrog
    paul2no avatar 9.9.2019 11:28 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?

    Snad SŽDC a ne ČD. SŽDC existuje už od roku 2003, tak už by lidi konečně mohli pochopit její existenci.

    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 16:51 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jo máš pravdu. Osobně toto sekání veřejné dopravní služby na několik firem považuju akorát za ekonomické hrátky na kapitalismus ve státním podniku. :-)
    9.9.2019 17:07 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Až na to, že vyčlenění tratí pod SŽDC je to co umožnilo vstup na trh nekolika dalsím hráčům, kteří na něm realně operují.
    9.9.2019 17:50 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To ano. Ale je to výhoda? Jezdíte vlakem? Vznikla tu "jakási" dotovaná konkurence. Do které snad ani nechci vidět. :-) Viz různé aféry proplácení slev na důchodce, vyzobávání ziskových spojů. Já vidím jediný pozitivní efekt - možná mi rozšíříte obzory. Vzrostla kvalita rychlíkových spojů na lukrativních tratích. Naproti tomu zanikají lokální tratě. Kvalita souprav ČD stagnuje. Totální chaos v nákupech jízdného při přestupech a možnost využívání navazujících spojů hlavně pro občasné cestující - zahraniční jsou asi už zvyklí. Pak jeden efekt o kterém nevím jestli je pozitivní nebo negativní a to když vám Z Prahy na Brno vyjíždí v rozmezí 15 minut 3 soupravy (Leo, RJ a rj) :-)
    xxx avatar 9.9.2019 18:28 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Lokalky patrej do muzea. Jestli konecne zaniknou, tak jedine dobre. Alespon se zacne uvazovat o jejich rozumnem nahrazeni. Preci jen karosa na kolejich, ktera stavi kilometr od vesnice a do nejblizsiho mestecka se jeji trat tak klikati, ze je tam clovek rychlejc pesky, je ekonomickej nesmysl. O komfortu cestovani nemluve. Vsak to taky jezdi prazdny.

    Jenze CD a SZDC jsou proste statni zaopatrovaci ustav, takze se obvam, ze to budou provozovat i po vynalezu teleportu.
    Please rise for the Futurama theme song.
    Grunt avatar 9.9.2019 20:12 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Lokalky patrej do muzea. Jestli konecne zaniknou, tak jedine dobre. Alespon se zacne uvazovat o jejich rozumnem nahrazeni.
    Jsem pro. Jednu kolej vytrhat a předělat jim to na monorail. Aspoň konečně vypadnou ze silnic.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    9.9.2019 20:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tyhlety pohádky o prázdnejch vlacích mám rád. Nejradši je mám, když si skoro není kam sednout.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 10.9.2019 00:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já mám use-case takový, že skoro nikdy nejede veřejná doprava z místa kde potřebuju do místa kde potřebuju (nebo alespoň ne v rozumný čas). Když pak nemám sílu jet celou cestu na kole (bylo by to na několik dní, je blbé počasí…), tak vezmu kolo do vlaku a dojedu těch pár {desítek} kilometrů od nejbližší zastávky. K tomu se lokálky hodí, protože jiným způsobem (např. autobusem) se kolo (minimálně to neskládací) přepravuje blbě. Jestli dobře chápu že bys tohle zrušil a nechal jenom to co jsou dneska koridory, tak by to znamenalo ten konec dojet třeba 30 km a to už je zase občas nepohodlné (třeba v zimě ve vánici nebo tak).

    Jak to vlastně dělají lidi když potřebují do nějaké náhodné prdele která je od zastávek vyšší jednotky až desítky km (think of: Měřín u Slapské přehrady) a nemají kolo/koloběžku a nechtějí jet celou cestu autem/nemají auto?

    (ano jsem si vědom toho že používáním služeb SŽDC se dopouštím morálně špatného jednání; ospravedlňuju si to nalháváním že to není můj problém)
    xxx avatar 10.9.2019 15:10 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Popravde. V kontextu zakladni dopravni obsluznosti je mi to jedno. Ta ma IMHO slouzit k tomu, aby jsi se z nejake te diry vubec dostal nekam do blizkeho mesta.

    Lze se bavit o tom, ze by pri tom mela umoznit vzit si kolo, tunovy zulovy kvadr nebo zivou ovci.

    A co se tyce Merina, tak dojed vlakem do Prahy, a pak to muzes vzit lodi.
    Please rise for the Futurama theme song.
    9.9.2019 18:29 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jezdíte vlakem? Vznikla tu "jakási" dotovaná konkurence
    Na hlavnich rychlykovych tratich, kde je konkurence, jezdi CD, RJ i Leo bez dotaci na vlastni riziko. To, ze se proplaci jizdne za duchodce a studenty, jde na stat a jeho vyse na vrub A. Babise. Podobne "dotace" (proplaceni slev) maji i autobusovi dopravci.
    Vzrostla kvalita rychlíkových spojů na lukrativních tratích.
    Zlepsila se kvalita i na vedlejsich tratich, spoje typu Rx.
    Vzrostla kvalita rychlíkových spojů na lukrativních tratích.
    Kvalita souprav se postupne zvysuje, viz nakup ruzntch souprav typu regioshark, interpanter, apod.
    Pak jeden efekt o kterém nevím jestli je pozitivní nebo negativní a to když vám Z Prahy na Brno vyjíždí v rozmezí 15 minut 3 soupravy (Leo, RJ a rj) :-)
    A nejhorsi na tom je, ze to nestaci. Vlaky ze smeru praha na moravu nebo opacne, byvaji ted z velke casti den dopredu vyprodane... ale ono se neni cemu divit, kdyz cesta vlakem treba z Olomouce trvat dve hodina a stoji dve stovky. Zkus to dat po D1 a jeste si k tomu dat kafe.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    9.9.2019 18:54 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Na hlavnich rychlykovych tratich, kde je konkurence, jezdi CD, RJ i Leo bez dotaci na vlastni riziko. To, ze se proplaci jizdne za duchodce a studenty, jde na stat a jeho vyse na vrub A. Babise. Podobne "dotace" (proplaceni slev) maji i autobusovi dopravci.
    Ano měl jsem na mysli tu Babišovinu. Prostě se mi to nelíbí, ale máte pravdu, toto není vina dopravců ale politiků. Beru zpět. Nehledě na to, že už jsme příliš odbočili.
    Kvalita souprav se postupne zvysuje, viz nakup ruzntch souprav typu regioshark, interpanter, apod.
    No já bych to řekl spíš tak, že se nezhoršuje. Na můj vkus se zlepšuje příliš pomalu, nehledě na to, že u těch jmenovaných souprav jde kolikrát o odkup vozů ze zahraničí (no proč ne) a nebo nějaký nedovar z Pl nebo i Cz. Mě osobně tu chybí vozy (ideálně české výroby - asi jsem patriot) u kterých bych mohl s čistým svědomím říct, ano ty se fakt povedly. Ale opět jsme už mimo hlavní téma.
    A nejhorsi na tom je, ze to nestaci. Vlaky ze smeru praha na moravu nebo opacne, byvaji ted z velke casti den dopredu vyprodane... ale ono se neni cemu divit, kdyz cesta vlakem treba z Olomouce trvat dve hodina a stoji dve stovky. Zkus to dat po D1 a jeste si k tomu dat kafe.
    Ano to je fajn, že lidé maximálně tyto spoje využívají. Ale je tedy třeba opět přemýšlet nad tím jak to řešit. Nepomohly by o něco delší soupravy místo častějších a kratších vlaků? Pokud ano, lze současné Leo expresy a SC prodlužovat, nebo bude nutný částečný návrat k vagónovým soupravám?
    paul2no avatar 9.9.2019 18:58 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pendolino jezdit dvojmo neumí. Leoš ano (svého času tak jezdil). Bohužel však například pro zdvojený railjet (v Rakousku běžný) máme krátká nástupiště ve stanicích.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    Gilhad avatar 9.9.2019 19:08 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    cesta vlakem treba z Olomouce trvat dve hodina a stoji dve stovky. Zkus to dat po D1 a jeste si k tomu dat kafe.
    No, dam prednost autu, protoze nez bych se s tema kramama dostal na jedno nadrazi a z druheho nadrazi na misto urceni, tak uz to je autem casto rychlejsi a co do pohodli rozhodne vyhodnejsi (kafe si muzu dat i na benzince, nebo z termosky).

    Navic kdyz uz jedu takhle nekam, tak casto se tam nekde taky chci pohybovat po okoli a to uz vlak nedava vubec (a mistni doprava vetsinou za vyrazne delsi dobu nez auto protoze vsechny zastavky a presedani na dalsi spoje, o cekani na prvni spoj ani nemluve - bezne autem 18minut, MHD 45minut +2km pesky krpalama s veskerym nakladem, 3x do hodiny v priznivou dobu, to same zpet)
    9.9.2019 19:18 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    e s tema kramama dostal na jedno nadrazi a z druheho nadrazi na misto urceni, tak uz to je autem casto rychlejsi
    Taxi ti nic nerika?
    Gilhad avatar 9.9.2019 19:56 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jo, rika. Ze to jsou dalsi naklady, ktere jsi slechetne vypustil, stale spousta problemu navic a cekani na prijezd klidne prekroci cekaci doby hromadky.

    "Samozrejme, pristavime ho za 10 minut" kdyz specham (a mam stesti) - uprostred sidliste (kolik to bude ve vzdalenejsi oblasti a kolik doplatim za pristaveni netusim), zda bude na nadrazi nejake volne, kdyz prijede preplneny vlak je otazka, spis ne - pokud mam tech veci dost, protoze ty s par vecma nepredbehnu.

    Cenou za taxi se uz dostavam nad naklady na benzin.

    Plus to prekladat z taxi do vlaku, z vlaku do taxi, oboji na miste se zvysenym vyskytem zlodeju a mraky spechajicich lidi okolo - to mi fakt jedno kafe nevynahradi. Nemluve o tom, zda se ty veci do taxi vubec vejdou, kdyz je toho obvykle plny kufr a vetsina prostoru pod nohama (a to nemam to auto zrovna male).

    (Nebo jsi myslel taxi od zacatku do cile? to by az na cekani, cenu, pohodli a pocet mist bylo s tim vlastnim autem vazne skoro srovnatelne, ale pak zas nema cenu zminovat, kolik stoji vlak, ktery se toho neucastni uz vubec)

    S Olomoucem zkusenost nemam, Praha-Brno pouzivam auto od te doby, co ho mam (nebo si muzu pujcit) a ve srovnani naprosto jednoznacne vede vlastni auto.

    A z vypraveni ostatnich ty vlaky jsou porad ta horsi varianta, ostatne pokud se mi nekdy uvolni misto a zminim to, tak mam hned plno zajemcu, co radsi "prispeji na benzin" (casto sami od sebe daji castku, za kterou je benzin v podstate na celou tu cestu) a nechaji odvezt nekam, kamkoli, na cilovy mistni dopravni uzel, nez by se tim vlakem vraceli, i za cenu, ze budou jeste cekat, nez se naobedvam, pobalim a pokecam s kamarady, zatimco oni uz se chystali zacit dostavat na nadrazi. I tak to berou jako vyrazne zlepseni. Nemam duvod jim neverit, kdyz jinak jezdi vlakem porad.
    9.9.2019 20:35 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    "cesta vlakem treba z Olomouce trvat dve hodina a stoji dve stovky."

    Ty bydlis a pracujes na nadrazi? Nebo jen tak trochu (vic) kecas?

    Jednak cesta vlakem je extremne nepohodlna (pindolino a dalsi sragory specielne, tejden sem se z toho lecil na zada). Duhak jaksi je treba se dorucit na nadrazi a z nadrazi, coz nam udela dalsi 2 hodiny ze? A za tu dobu vpohode dorazim i vlastnim autem. Vcetne toho kafe cestou.

    Jasne, ted vytahnes D1, kolony a dalsi. Mno vlak nekde strhne trolej a misto my hodiny na D1 tam budes 8 hodin nebo vic. Jo, urcite to autem bude drazsi ... teda kdyz pojedu sam. Narozdil od nekterych soudruhu pocitat umim, takze vim, ze me to bude stat nejakych 5Kc/km. Nejmin. Ale kdyz to vydelim 4ma lidma a zapocitam to, co ty radostne pomijis (jak sem uz psal, zjevne bydlis i pracujes na nadrazi, nejspis nekde pod mostem nebo v pruchodu => rek bych nejaky ten bezdak?), tudiz dopravu z a na nadrazi, tak sem na tom cenove stejne a casove taky. Jen pohodli a predevsim moznost jet kdy ja chci a ne kdy jizdni rad chce.

    Pricemz se bavime o naprostym extremu, kvuli kterymu pokud mi skleroza slouzi dokonce padly nejaky ty zaloby na tema jizda pod naklady.

    A to nemluvim o tom, ze pokud budu stejnej poctar jako ses ty, tak muzu sklidem prohlasit, ze jizda autem Praha - Olomouc se odehrava cela po dalnici a tudiz vzhledem ke vzdalenosti nejakych 260km to jsou presne 2 hodiny jizdy predpisovou rychlosti. To cumis co? Kde se teda sere ten vlak, kterej jede o 1/3 rychlejs? A nemel by tam nahodou v roce 2020 jet vlak tak maximalne hodinu? A i to by bylo k smichu.
    9.9.2019 21:23 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ty bydlis a pracujes na nadrazi? Nebo jen tak trochu (vic) kecas?
    Zase tak daleko to nemam, deset minut vychazkove chuze. Ale mozna z toho budes prekvapeny (stejne jako ve vedlejsi diskuzi), ze v rade mest funguje i mestska hromadna doprava a v nekterych mestech je to i rychlejsi zpusob dopravy nez to auto.

    Pricemz se bavime o naprostym extremu, kvuli kterymu pokud mi skleroza slouzi dokonce padly nejaky ty zaloby na tema jizda pod naklady.
    To skloreza trochu neslouzi, ono to bylo vsechno jinak.
    A to nemluvim o tom, ze pokud budu stejnej poctar jako ses ty, tak muzu sklidem prohlasit, ze jizda autem Praha - Olomouc se odehrava cela po dalnici a tudiz vzhledem ke vzdalenosti nejakych 260km to jsou presne 2 hodiny jizdy predpisovou rychlosti.
    Tak mapy.cz ukazuji dve hodiny ctyricet. A realita je mnohem krutejsi. Ale evidentne tomu rozumis stejne jako zivotu v americe. Ve vedlejsi diskuzi.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    10.9.2019 15:26 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jednak cesta vlakem je extremne nepohodlna (pindolino a dalsi sragory specielne, tejden sem se z toho lecil na zada).
    Za mne je vlak mnohem pohodlnejsi nez auto. Vlastne je vlak nejpohodlnejsi dopravni prostredek, ktery znam, snad krome jachty. A to i kdyz jsem v aute jako pasazer, pokud musim ridit, tak krome nepohodli je to navic prace a zbytecne promarneny cas (ve vlaku si muzu cist nebo pracovat na notebooku).
    10.9.2019 15:29 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Za mne je vlak mnohem pohodlnejsi nez auto.
    Neni auto jako auto, neni vlak jako vlak...
    10.9.2019 15:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Za mne je vlak mnohem pohodlnejsi nez auto. Vlastne je vlak nejpohodlnejsi dopravni prostredek, ktery znam, snad krome jachty. A to i kdyz jsem v aute jako pasazer, pokud musim ridit, tak krome nepohodli je to navic prace a zbytecne promarneny cas (ve vlaku si muzu cist nebo pracovat na notebooku).
    +1, jsem ve vlaku obvykle snad skoro stejně produktivní jako v kanceláři...
    9.9.2019 18:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    O jaké dotované konkurenci tu mluvíte? Dopravci provozují spoje buď na svoje podnikatelské riziko, nebo se musí ucházet o zakázky, které vypisuje samospráva (většinou kraje.) Takhle to bylo i předtím, akorát se to všechno zametlo do jednoho balíku peněz. Zanikání lokálních tratí s tím nesouvisí, když na ně stát nedá dotaci a samy se neuživí, tak se na nich jezdit nebude, i kdybychom tady měli ČSD na věčné časy.

    A neumět si dneska koupit jízdenku kdovíkolik let poté, co drahám skončil monopol, to je trochu ostuda. I když - to je zajímavé - cestující autobusem to z nějakého důvodu zvládají :-)
    Quando omni flunkus moritati
    paul2no avatar 9.9.2019 18:37 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?

    Nejde o to neumět koupit jízdenku, ale je to komplikace. Že soukromníci neuznávají třeba Interrail je poněkud blbé (tady prý mají máslo na hlavě ČD, že se odmítají dělit, ale zase stát jako jejich vlastník jim to může nařídit). Nebo že motorové rychlíky, které budou od nového GVD v režii Arrivy nebudou v mezinárodním rezervačním systému je také poněkud blbé.

    A jednotná jízdenka bude nejdříve pro GVD 2020/2021.

    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 18:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    tady prý mají máslo na hlavě ČD, že se odmítají dělit
    To je docela pochopitelný postup, pokud na tom dělení proděláte.
    motorové rychlíky, které budou od nového GVD v režii Arrivy nebudou v mezinárodním rezervačním systému je také poněkud blbé.
    A čí je to chyba?

    Jinak neříkám, že nákup jízdenek pro spoje různých dopravců není komplikace, ale když se s tím lidi umí vyrovnat v autobusu, tak proč by ve vlaku nemohli?
    Quando omni flunkus moritati
    paul2no avatar 9.9.2019 19:03 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A čí je to chyba?
    Ministerstva dopravy jakožto objednatele, že si tohle nedali do smlouvy. A jinak autobusem se obvykle jezdí na kratší vzdálenosti, kde to nemusí být takový problém. Na dráze v tomhle je (bylo) víc homogenní prostředí. Například když jsem potřeboval místenku do rychlíku Budapešť - Pécs, tak jsem ji mohl u nás koupit v e-shopu ČD, nebo na mezinárodní pokladně. A funguje to i obráceně. Tuhle možnost považuji za výhodu železnice a je chybou se jí zbavovat.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 19:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ministerstva dopravy jakožto objednatele, že si tohle nedali do smlouvy.
    To nechápu, Arriva nebude v mezinárodním rezervačním systému, protože MD si to nedalo do podmínek a Arriva sama nechce dělat kšefty?
    Například když jsem potřeboval místenku do rychlíku Budapešť - Pécs, tak jsem ji mohl u nás koupit v e-shopu ČD, nebo na mezinárodní pokladně. ...
    To je ale přímo nesouvisí s tím, že si dopravci budou navzájem uznávat jízdní doklady, jenom to, že jeden dopravce může zprostředkovat nákup jízdního dokladu jinému. (Hádám za nějakou provizi nebo 1:1 barter.) Něco jiného ale je, když ČD prodají jízdenku z Plzně do Ostravy a cestující se rozhodne sednout na tu druhou půlku cesty do RegioJetu. Protože jak to vyrovnáte s tím RegioJetem - jak u cestujícího, který má v ruce kousek papíru, zjistíte, kterým vlakem vlastně jel a kdo má dostat kolik peněz. Pokud neuděláte čistě elektronické jízdné, které by to počítalo a dělilo podle cestujících, tak musíte dělit na základě nějakého paušálu, na kterém s velkou pravděpodobností jedna strana bude tratit. Pokud si obě strany nebudou myslet, že je to ta druhá, tak jedna strana nebude na něco takového logicky chtít přistoupit, bude se jí to muset nařídit a pak ztrácí smysl mít tady víc dopravců.

    Povinnou rezervaci v RJ jsem nechal stranou.
    Quando omni flunkus moritati
    paul2no avatar 9.9.2019 20:03 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Protože jak to vyrovnáte s tím RegioJetem - jak u cestujícího, který má v ruce kousek papíru, zjistíte, kterým vlakem vlastně jel a kdo má dostat kolik peněz.

    Na všech jízdenkách ČD prodaných na kase je už mnoho let 2D kód, který POPka (to je ten aparát co má průvodčí) umí načíst. Rutinně se načítá z jízdenek koupených v e-shopu a vytisknutých. Takže problém s hlídáním kdo kde jel nevidím. Osobně bych to udělal tak, že jízdenka na trati kde jede víc dopravců se proplatí tomu, u koho je načtena. Pokud načtena v době platnosti nebude, peníze zůstanou tomu dopravci, co ji prodal.

    Osobně bych radši viděl nějaké jednotné API a možnost koupit všechny jízdenky na jednom místě, než luštit kde, jak a pro koho... A pak takové detaily, jako možnost nákupu jízdenky pro jiného dopravce a jako identifikátor použít ČD In-kartu. Dopravci jako Arriva nebo KŽC ji musí být schopní číst (a jsou schopni), protože v Praze k ní lze spárovat kupon na MHD (sám to tak mám). Ale to bych asi chtěl moc.

    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 20:23 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Možná, osobně bych asi měl problém s tím, že to celé závisí na kousku papíru a krátkého kódu na něm
    Osobně bych radši viděl nějaké jednotné API a možnost koupit všechny jízdenky na jednom místě, než luštit kde, jak a pro koho...
    Šlo by, jenže zase narážíte na to, jak rozlišíte, kterému dopravci dát peníze a u kterého rezervovat místenky. Vzhledem k tomu, že tohle mají dopravci nějak vyřešené ve svých eshopech, se jim asi nebude chtít platit za provoz systému společného pro všechny. Tudíž jste zase v situaci, že musíte regulovat (např. API vyžadovat zákonem) a ještě vytvořit neutrální entitu, která bude provozovat tenhle společný eshop/pokladny.
    Quando omni flunkus moritati
    paul2no avatar 9.9.2019 20:27 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?

    Pokud se jedná o dopravní výkony v závazku veřejné služby (tj. za veřejné peníze), tak ano, vyžadovat API zákonem stejně, jako bude zákonem vyžadováno jednotné státní jízdné. U výkonů mimo závazek to nechat na dobrovolné bázi.

    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 20:54 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    "nechat na dobrovolné bázi"

    Proc? Koleje jsou statni, tudiz nase. Je to omezeny statek = na kolejich se muze v dany okamzik pohybovat omezeny mnoztvi vagonu. Nevidim zadny problem v tom, stanovit libovolny povinosti souvisejici s vyuzivanim nasich koleji, pokud je to vhodne pro maximalizaci vyuziti toho omezenyho statku.

    Stejne by to melo fungovat pri licencovani frekvenci, a prave proto ze nefunguje, sme v takovy prdeli v jaky sme. Tam bych se naprosto nerozpakoval deklarovat povinost poskytovat koncovou sluzbu v rozsahu a cene maximalne prumeru EU. A pokud ne, byebye licence.
    9.9.2019 20:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jasně, zavést regulaci je jednoduché. Ale jak jsem psal, čím víc regulací zavedete, tím víc rušíte konkurenci a tím víc se blížíte ke stavu, který už tu byl: jeden dopravce. Tj. tím víc ztrácí smysl dělit dráhy na provozovatele kolejí a vlaků.
    Quando omni flunkus moritati
    9.9.2019 20:49 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kupodivu se to da velice snadno a velice presne vyhodnotit i statisticky. Provozujes totiz nejaky mnoztvi spoju a da se pomerne presne odhadnout, kolik si prepravil osob. Kdyz znas (jako ze znas) celkovej pocet prodanych jizdenek (ty nevyuzite muzes zcela zanedbat) tak vis i celkovej dopravni vykon. Jde tudiz pouze o rozdeleni, a to lze urcit velmi presne i bez toho, abys resil kazdou jednu jizdenku jmenovite.

    Samo to muzes delat tak, ze cas od casu nejak realne spocitas ty lidi (v krtkodoprave se trebas rozdavaly derny stitky, kde byla nastupni stanice, a na vystupni si to proste hodil do nadoby). Nebo muzes mit (staci na nekterych) nastupistich kamery, a vyhodnocovat flow. Moznosti je spousta.

    Bez problemu ses schopen se dostat na ochylku pod 1%. V realu je to mozna i presnejsi, nez pokusy registrovat kazdyho jednoho cestujiciho. Tam totiz zacnes narazet na vsemozny mesicni a dalsi predplacenky, CDci s CD jezdej zcela jiste porad gratis atd atd.
    9.9.2019 21:00 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ale samozřejmě, jde to stejně snadno jako jedním SQL dotazem vyhodnotit, jestli se změnila úvodní stránka ábíčka. Akorát ten dotaz jste taky nebyl schopen dodat...
    Quando omni flunkus moritati
    9.9.2019 18:59 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A znáte ten vtip jak přijde v Dolní Rovni (možná to znáte s jinou nástupní stanicí) na zastávku zákazník, že chce jízdenku do Tokia?
    paul2no avatar 9.9.2019 19:04 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já to znám s Počernicemi.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 17:56 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Dřív to fungovalo tak, že vytížené, lukrativní tratě umožňovaly dotovat provoz na lokálkách.
    Příchod "trhu" znamená, že stát bude muset dotovat provoz na lokálkách ze svého, zatímco zisk z lukrativních tratí půjde do soukromých kapes, a jen malé procento z něj se vrátí do státního rozpočtu přes poplatky za použití dané trasy.

    Zajímalo by mě, jestli ve skutečnosti nevykládáme na vlakovou dopravu víc peněz než dřív (náklady myslím součet peněz, které zaplatí cestující, a peněz které zadotuje stát [ať už to udělá přímo, nebo třeba přes slevy na dani], mínus to, co přijde do státní pokladny nazpět)
    paul2no avatar 9.9.2019 18:00 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Zase na druhou stranu, starý systém neumožňoval dopravci (ČSD, ČD) vytvořit si rezervy a získat finance na investování. Proto taky vozový park vypadal jak vypadal. Kdyby ČD ziskem z výdělečných tratí lepily ztrátu z lokálek, a celé to vyšlo tak nějak do nuly, těžko by si mohly dovolit pořizovat nová vozidla.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 18:06 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pokud to neumožňovalo vytvářet úspory na investice, znamená to, že do systému šlo málo peněz a bylo potřeba zdražit jízdenky nebo zvýšit státní dotace.
    9.9.2019 18:46 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A proto CD vsechny ty lokalky zrusili, pricemz spoustu z nich zacli provozovat soukromnici, aby "najednou" CD chteli na tu trat zpet.

    Problem je totiz jinde, predevsim v tom, ze pokud chces aby nekdo nekde nejaky spoj vyuzival, musi na nej byt spolehnuti. Pokud se ti 4x rocne meni jizdni rad, a spoju je cim dal min, tak se lidi chte nechte presunou na jiny druh dopravy. A presne tohle je vyvoj na vetsine trati v CR. "Zoptimalizuje" se doprava, a pak uz neni koho a co vozit.

    Jinak krasnej priklad trebas Zubrnice. Jo, tu trat obsluhuje parta lidi v ramci svyho volnyho casu a jeste do toho lejou obcas i nejaky ty prachy, ale kdybys poscital kolik to celkem stoji, tak zjistis, ze provozovat na ty trati beznou pravidelnou dopravu sice nebude zadnej extra kauf, ale uzivi se to. Pochopitelne za predpokladu, ze doprava bude pravidelna. Stejny je to trebas s tzv "kozi" drahou. Tam uz v trati rostou slusne vzrostly stromy (pritom je to porad oficielne trat a tudiz plati povinost ji udrzovat). Po jeji 1/2 nic nejezdi. Vlak tam jezdival co 1/2 hodiny. Ne narvanej, ale slusne obsazenej. Pak se zaclo optimalizovat, az se uoptimalizovalo k smrti.

    A muzem samo pokracovat, nemci projevili zajem o obnoveni provozu pres Mikulov-Moldavu. Na jejich strane by se muselo obnovit par km trate. Coz by pry klidne i zaplatili, jenze neni zajem z cesky strany, tady se naopak dlouhodobe pracuje na zruseni trate. Jinak doporucuju pres ty hranice nahlidnout, je tam hromada trati v daleko slozitejsich podminkach nez u nas a jsou v provozu. Jezdi na nich jak zcela moderni doprava, tak historicky turisticky vlaky.

    CD na tohle maji obzlastni talent. Jezdil sem pravidelne vlakem, kterej jezdil v 5ti vagonech a byl vzdy plnej, nekdy doslova narvanej. A jednoho krasnyho dne ti kreteni pristavili vagony 3. Ted uz davno nejezdi vubec ... asi se nevyplatil ...
    9.9.2019 19:03 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Amen. Proč myslíte, že tak činili? Úmyslně, aby vykázali činnost? Z diletantství?
    9.9.2019 19:22 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Mno jelikoz to vedou lidi stejny kategorie jako zanikle CSA (Tvrdik a spol), neni moc o cem premyslet. Diletanti a zlodeji. Dtto samo trebas Ceska Posta, nemlich totez. Propustej 10k lidi a pak se divej, ze nema kdo dorucovat.
    9.9.2019 20:13 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A proto CD vsechny ty lokalky zrusili, pricemz spoustu z nich zacli provozovat soukromnici, aby "najednou" CD chteli na tu trat zpet.
    CD na tohle maji obzlastni talent. Jezdil sem pravidelne vlakem, kterej jezdil v 5ti vagonech a byl vzdy plnej, nekdy doslova narvanej. A jednoho krasnyho dne ti kreteni pristavili vagony 3. Ted uz davno nejezdi vubec ... asi se nevyplatil ...
    Fakticka poznmka: o tom, v jakem rozsahu se bude kde jezdit, rozhoduje objednatel, v pripadne lokalnich trati, je to kraj.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    9.9.2019 20:59 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Technicka k technicky ... ten o tom rozhoduje na zaklade pozadavku (predevsim financnich) prave prevazne CD ze?

    Apropos, ten vlak o kterem je rec jezdli pres 3 kraje, a jelikoz o tom neco trochu vim, tak nejezdi predevsim proto, ze jiny kraj jiny mrav, a proto to casto vypada tak, ze se prave na hranicich kraju zcela nesmyslne prestupuje (klidne v nejakych prdelakovich uprostred pole).

    Ostatne, schvalne, kdopak tu prvni jmenuje jedine krajske mesto, kterej nema autobusove nadrazi? ;D.
    9.9.2019 17:12 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nikdo nechce, aby to lidem došlo. Koncept SŽDC je totiž něco jako privatizace vodovodů v Praze, kde trubky zůstaly státu, a vodoměry soukromé firmě.
    Výdělečné tratě používá soukromník a vydělá na nich, přičemž státu odvede jen pár korun. Zatímco koleje a prodělečné tratě zůstanou státu.
    9.9.2019 17:53 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Zjednodušeně ano. Ono se to rozsekalo ještě víc. tuším Telematika a já nevím co ještě. Osobně v tom vidím hru na kapitalismus, ale podle mne se takto veřejná doprava smysluplně provozovat nedá. To je asi jako kdyby se někdo snažil navrhnout decentralizovanou DNS :-) Ale třeba mě někdo nebo budoucnost přesvědčí o opaku.
    9.9.2019 18:03 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Aby na drahách fungovalo tržní prostředí, muselo by se to dělat jinak. Muselo by se říct, že se vlakové trasy budou dražit nebo naopak dotovat. A dražil bych to tím způsobem, že se podíváme, kolik na daném úseku za posledních X let v průměru vydělaly nebo prodělaly České Dráhy (nebo jiný dopravce), a pokud nějaká firma nabídne o dost lepší cenu, tak dostane právo jezdit tam místo Českých Drah (za podmínky, že nezvýší cenu jízdenek). Pokud nenabídne, znamená to, že současné řešení je z hlediska trhu optimální a není důvod ho měnit.
    A přirozeně bych nedražil na deset let dopředu, ale třeba na 3-5 let.
    Tím by soukromník dostal jen ty trasy, kde je skutečně schopen ušetřit státu peníze. Jenže není zájem. To co se tu buduje není trh, ale korupční prostředí.
    9.9.2019 18:32 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To je výborný nápad pro sférickou železnici ve vakuu. Mezitím v reálném světě velká část dopravců provozuje buď jenom nákladní, nebo jenom osobní dopravu. Takže leda byste vybudoval paralelní koleje pro náklady a pro lidi.
    Quando omni flunkus moritati
    9.9.2019 18:44 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jistě. Funguje to jen pro sférickou železnici ve vakuu, protože to vůbec není technicistní detail, který lze řešit.
    9.9.2019 18:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ano. Například tím, že dopravci za pronájem trati vždycky platí a ať si jezdí, jak chtějí. Pokud je trať zisková, tak ji stačí nedotovat.
    Quando omni flunkus moritati
    9.9.2019 19:05 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tenhle systém ale negarantuje, že stát dostane maximum peněz při stejných podmínkách pro cestující. Proto bych ho za tržní neoznačil.
    9.9.2019 19:52 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Stát není tržní subjekt a jeho cílem není maximalizovat finanční zisk.
    Quando omni flunkus moritati
    9.9.2019 20:16 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Argumentem pro vpuštění soukromých subjektů do některých odvětví by měla být jenom a pouze dlouhodobá finanční úspora (či zvýšení zisku) za podmínky zachování stejné kvality služeb. Takže když někam vpouštět komerční subjekt tak prostě zafixovat podmínky, udělat soutěž o cenu, a pokud to nedopadne do plusu, nechat to státnímu podniku.
    9.9.2019 21:05 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Problem je, ze cokoli rizene statem je zcela vzdy pruser jak ekonomicky, tak kvalitativni. A ano, nemuselo by to tak byt, dokonce technicky je naopak daleko vyhodnejsi neco takoveho provozovat centralne, ale to by to nesmeli ridit diletanti a zlodeji. A jelikoz prave ti to ridi vzdy, tak je vzdy ve finale ekonomictejsi soukromnik. Ten totiz kdyz nic jinyho si chce predevsim vydelat, a tudiz neutraci penize za kktiny. Pokud pak ma konkurenci, nezbyva mu, nez svuj produkt nabizet za takovou cenu, aby konkurence nemohla byt levnejsi.

    Problem u nas je predevsim v tom, ze tu casto zadna konkurence neni, a to predevsim proto, ze ji vlastne nikdo ze zucastnenych nechce.
    9.9.2019 22:42 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pokud si stát najme armádu informatiků, možná nebude efektivní. Ale nebude desetkrát neefektivnější než jak by to šlo udělat, jako by tomu bylo v případě kdyby se na to vypsala veřejná zakázka. Když si to stát dělá sám, nejde ty peníze roztunelovat.

    Podobně ti dopravci by se dali řešit prostě změnou způsobu, jakým se to soutěží. (udělat to jako dražbu a co tři roky přesoutěžit se zveřejněním ceny z poslední dražby, dat o poptávce atp, a při braní ohledu na to, za kolik si to stát udělá sám)
    9.9.2019 18:38 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Takhle to funguje u autobusů, a věř mi že to není tržní ani trochu. Jen se na tom živí parta dlouholetých parazitů.
    9.9.2019 18:45 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To je zvláštní. Jak je možné, že každé tři roky vyhraje tu dražbu ta samá společnost, když to někdo jiný dokáže dělat efektivněji a tedy nabídnout lepší podmínky?
    11.9.2019 15:51 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ona to někdy vyhraje i jiná, ale světe div se, ve vedení sedí ti samí lidé co v té minulé :-D
    Gilhad avatar 9.9.2019 18:08 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nevidim podstatny rozdil - at zvano tak ci onak, furt je to stejny bordel na koleckach a kdo si na tom zrovna masti kapsu (nebo neco jineho) to nijak vyrazne nemeni.
    9.9.2019 18:24 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pokud bych chtěl mít jistotu, tak bych ještě všude nařídil povinně světla a závory, aby byly přejezdy jednotné.

    Jsem pro. Kolik na to dáte? :-) Bohužel stav na železnici je jako všude, potřeby jsou neomezené, ale finanční prostředky jsou omezené. Takže se závory dávají na rychlé tratě a tam, kde je hodně nehod. Na lokálce můžete být rád za světla.
    Quando omni flunkus moritati
    9.9.2019 11:29 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Popravdě, přejezd vybavený závorami a světelnou signalizací mi nepřijde o nic nebezpečnější než klasická křižovatka. Když jsem minulý týden četl o téhle nehodě, nabyl jsem dojmu, že za většinu incidentů na přejezdech si skutečně mohou řidiči sami. Dementní řidič, který vjede na přejezd pod sklápějícími se závorami zůstane sedět v kabině, zavolat na tísňovou linku ho nenapadne a probourat plaňkové závory taky ne. Autor videa to samozřejmě raději natáčí, než aby někoho varoval, že za chvíli dojde k vážné nehodě. Dráha může pomoci maximálně tím, že by na přejezdy instalovala nějaký systém pro detekci překážek, který by strojvedoucího varoval automaticky.

    Použití dodatečných varovných světel IMHO nic moc neřeší. Pokud si jako řidič nejsem jist, zda je jízda přes přejezd bezpečná, musím se přece podle toho zachovat - to ostatně platí při řízení vždycky. Jasně, existují nedostatečně vybavené a nepřehledné přejezdy, ty lze ale opravit instalací závor a signalizace. Pokud se signalizace rozbije, měla by o tom dráha dostat ihned echo a provoz omezit.

    Ten ruský "zabezpečovák" je IMHO pěkná pitomost. Pokud by se někomu stalo, že zůstane viset mezi závorami, může je na normálním přejezdu prorazit zatímco tahle barikáda mu v tom parádně zabrání.
    Max avatar 9.9.2019 11:46 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ten ruský "zabezpečovák" je IMHO pěkná pitomost. Pokud by se někomu stalo, že zůstane viset mezi závorami, může je na normálním přejezdu prorazit zatímco tahle barikáda mu v tom parádně zabrání.
    Buď neumíš číst, nebo je v zápisku mylná informace. Tj., že barikády lze ve směru od kolejí normálně přejet (asi jsou na pružinách a vytahují se a zasouvají pomocí řetězu na navijáku?).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.9.2019 12:28 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Napadlo mě to chvíli potom, co jsem to odeslal. IMHO ty dekly ale řeší pouze situaci, kdy nějakého pitomce napadne ty závory mírnix týrnix probořit. To je opět pouhá lidská blbost, když se o něco takového někdo pokusí. Pod pojmem bezpečnost přejezdů si představuji, že řidič bude mít dostatečný rozhled na trať, signalizace se spusí včas a v případě jejího selhání se o tom dispečink okamžitě dozví. Kompenzátory lidské hlouposti řadím do trochu jiné kategorie.
    Max avatar 9.9.2019 13:40 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Měl jsem sen ... :(
    9.9.2019 16:34 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nechci tu nijak flejmovat ale tyhle kompilace hezky ukazují, že pokud se okolo přejezdu nevztyčí dvoumetrové pancéřové stěny, vždycky se najde nějaký jeliman, co to prostě zkusí projet.
    Grunt avatar 15.9.2019 12:02 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já nejvíc žeru toho borce co to zkouší za sanitkou, o bariéru si urve nápravy a skončí uprostřed kolejiště s nepojízdným vozidlem. Tyhlety věci musí mít strážní domky se zřízenci, protože to je jinak nebezpečné jako kráva. Cyklisti a mopedisti co si o to natlučou, to už je jen pro srandu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    9.9.2019 18:21 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kdyz sme u tech videi ... https://www.youtube.com/watch?v=USu8vT_tfdw
    Heron avatar 10.9.2019 13:08 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ano, tenhle podjezd mě nepřestává bavit :-D

    Za ty roky je tam asi miliarda výstražných značek včetně displaye s nápisem a je to úplně k ničemu. A taky bych řekl, že řidiči těch dodávek by o tom podjezdu za ty roky mohli vědět už jen z doslechu.
    lobotron avatar 10.9.2019 16:28 lobotron | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já jsem třeba až nedávno zjistil, že Penske není dopravní společnost, ale ty žlutý dodávky někde poblíž půjčuje.
    We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
    Jendа avatar 10.9.2019 00:48 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jinými slovy: závory jsou dole minimálně dvě minuty a nic nejede. Uprostřed přejezdu je překážka jak kráva a neexistuje senzor který by za dvě minuty dokázal zareagovat a vlak zastavil.

    Musel jsem se podívat jestli se to opravdu stalo v roce 2019 a ne 1960.
    Pokud si jako řidič nejsem jist, zda je jízda přes přejezd bezpečná, musím se přece podle toho zachovat - to ostatně platí při řízení vždycky.
    Na druhou stranu dělat neintuitivní a nebezpečné rozhraní a pak říkat „já nic, to uživatelé“ není úplně pěkný přístup.
    Dreit avatar 16.9.2019 20:59 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?

    ...zavolat na tísňovou linku ho nenapadne a probourat plaňkové závory taky ne.

    Tak ono ho to třeba i napadne, ale přece nebude řešit poškrábanej lak a platit novou závoru, to to radši pořádně promyslí!

    Nope
    Grunt avatar 16.9.2019 21:08 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ale já už takové lidi potkal. Vem si že je to nějaký srbský důchodce nebo tak něco. Jako bohužel.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    3.1.2020 15:01 Pavel Skládaný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Doba mezi sklopením závor a příjezdem vlaku bývá velice krátká, limitní čas je 7 vteřin. V této situaci po někom chtít, aby někam telefonoval je návodem k sebevraždě a vykolejení vlaku. Jediný správný návod pro řidiče je projet závorami (s osobním autem je pohodlně podjedete, zkoušeli jsme to několikrát a jediná větší škoda byla ulomená anténa, nákladní auto pohodlně ulomí jako párátko). Tj. platí "nejdřív z přejezdu okamžitě vyjet" a TEPRVE POTOM "telefonovat". Na policii (se udat) a dráhu (ohlásit způsobení závady na zabzař). Cokoli jiného je nebezpečný, leč hojně živený nesmysl. Po dotyčném, co si to natáčel, bych také nechtěl, aby za každou cenu "pomáhal" - nebezpečí letících trosek v případě srážky je enormní. Představte si, že na přejezdu je místo auta bomba a ta bomba má vypínač, který ji lze snadno vypnout, tj. zneškodnit. A vy víte, že ta bomba vybuchne možná za 10 vteřin, ale když je štěstí (a vlak jede pomalu či stojí v zastávce) tak až třeba za 50 vteřin. Půjdete tam a zkusíte čudlík vypnout? Zbaběle se přiznám, že já ne, mám ženu a děti.
    9.9.2019 11:43 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pokud resite Uhříněves 2019, tak az budou lidi misto nataceni videi zvedat zavory, tak se nemuselo nic stat. Ani bych se nedivil, ze to borec strelil novinam za 30k do hlavniho clanku dne....

    Cela ta nehoda je o tom, ze se sesli 2 idioti. Jeden za volantem kamionu, druhy za telefonem.

    Specielne v Uhrinevsi stacil zavolat vypravci strojvedoucimu, ze prejezd je v poruse a dopadlo to jeste dobre.

    Vice si asi popovidate na K-Reportu.
    xxx avatar 9.9.2019 11:53 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kdyby ty lidi sli zvedat zavory, tak jsou taky dost mozna uz integrovanou soucasti kontejneru.
    Please rise for the Futurama theme song.
    9.9.2019 12:10 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Mohli a spise nemuseli.

    Hodne nehodam se da zabranit tim, ze riskujete vlastni zivot. To se bohuzel v dnesnim svete plnem hrozeb nenosi.

    Blby je, ze si nekdo musi tocit nehodu, kdyz to byl clovek, co to mohl vyresit. Kdyz uz chtel sedet jen na zadku v aute, tak alespon bez toho nataceni.

    Mam vcelku obavy, ze se budou mnozit pripady, ze sanitka dojede o dost pozdeji, ale bude video na youtube od virtualnich hrdinu.

    Asi zasadni vec, co nevim je, zda se byl schopen ridic kamionu na prejezdu jeste rozjet.
    Gilhad avatar 9.9.2019 13:26 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A tim, ze to nenatoci tomu pomuze jak? Jako, ze kdyz to nebude na youtubu, tak se to jako doopravdy nestalo a zvsichni jsou vlastne v pohode?

    Nebo kdyz to bude na tech youtubech a jinych xichtoknihach furt pryc a vsichni se blbci budou tlemit, jaky je blbec, ze vjede na trat, pak jeste zastavi a pak jeste neprojede zavory, ale radci si necha rozflakat autoa zabit posaddku, nez by riskoval poskrabany lak, tak az nejaky nouma, co se tam tomu denne vysmiva najednou s hruzou zjisti, "ze akosi" neco nezvlad a je na prejezdu pred spadnutou zavorou, tak proste dupne na plyn, protoze dnes a denne vidi, ze zustat stat je to nejblbejsi, co muze udelat?

    No tak pribude prerazenych zavor, no. Asi tak presne ve stejnem poctu jako ubude auto rozdrcenych vlakem. IMHO cista vyhra.
    Max avatar 9.9.2019 11:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jasně, hnát ho k přejezdu, a kdyby to nestihl, tak je po něm. Podle tebe prostě měl riskovat svůj život i když se všude píše, jak se má člověk uvíznutý na přejezdu zachovat. Řidič toho náklaďáku nejen, že nerespektoval světelnou signalizaci, ale i neprojel závoru, jak měl. Ale na vině je podle tebe člověk, co to natočil.
    Pro někoho jsou 2 min hodně, pro někoho je to málo. Co bych dělal já? Zavolal na 155? A jak rychle by oni dali echo někomu, kdo vydá pokyn k zastavení vlaku, který by asi stejně za několik vteřin nezabrzdil. Já bych spíše asi vylezl a mával, ať to projede, což by ale stejně asi nepochopil. Rozhodně bych se ale k takovému idotovi nehrnul, že mu to otevřu a riskoval, že je vlak za rohem a následná kolize mně rozmázne.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    paul2no avatar 9.9.2019 11:57 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tady by spíš pomohlo, kdyby poblíž přejezdu bylo červené tlačítko, jehož stisk by byl signalizován výpravčímu a současně poslední návěstidla před přejezdem padla na Stůj!. Jenže se obávám, že jsme v Česku a bylo by to často zneužíváno...
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 18:04 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    9.9.2019 18:09 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Sak je ... na kazdym prejezdu mas cislo. Kdyz vytocis 112, reknes jim to cislo, tak za ... 5 minut ... mozna nadrazaci zastavej provoz, o 80km jinde.

    Jinak viz niz, v pripade ze sou dole sranky je to uplne jedno, i kdyby vlak uz od okamziku padnuti zavor brzdil, zastavit nedokaze. V tomhle konkretnim pripade pak navic fira zjevne na prejezd videl, a proto stihnul zdrhnout. Vlak byvoko v okamzik narazu rozhodne nejel vic nez nejakych 70. Takze minimalne nejakych 30s brzdil.
    Gilhad avatar 9.9.2019 18:17 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ano, ve vetsine pripadu by to tlacitko signalizovalo vypravcimu, aby zavolal strojvedoucimu "Za chvilku to drncne a nic s tim nenadelas". A to se vyplati.
    Grunt avatar 9.9.2019 18:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    V tom Japonsku mají mají okruhy, kolem glajzí čidla. Zemětřesení → okamžitý STOP okruhu (nevím jestli je to signál do mašiny a nebo to jen odpojí napájení). Předpokládám že ty tlačítka nejsou zařízená jinak.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Rezza avatar 9.9.2019 13:45 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak ono možná stačilo jen z dostatečné vzdálenosti gestikulovat na řidiče kamionu, ať jede. Člověk se prostě v takové chvíli zasekne a externí podnět může pomoct (aneb ho někdo ujistí v tom, že skutečně má jet). Nebo taky ne. V tom asi není moc rozdíl mezi závorou a tím vyjížděcím mechanismem.Ale suše si natočit video, které mohlo skončit mnohem větší katastrofou, než nakonec skončilo...
    9.9.2019 12:02 xorga
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?

    Ano, drtivá většina těchto nehod je o demenci a slavné větě "To stihnu".

    Co říci na nehodu zde - světla, viditelnost na koleje min. 0,5 km na obě strany a dement tam vjel - bohužel dement přežil na rozdíl od jeho spolujezdkyně.

    Heron avatar 10.9.2019 12:09 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    tak az budou lidi misto nataceni videi zvedat zavory
    Proč by je měli zvedat? To se dá normálně projet. Řidič, pokud se dostane do situace, že se před ním sklopily závory je má prostě prorazit a pokud je na přejezdu zaklíněn, tak opustit vozidlo a okamžitě volat na 112 a nahlásit číslo přejezdu. A ne zvedat závory nebo někoho o to žádat.
    Grunt avatar 10.9.2019 19:19 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Řidič, pokud se dostane do situace, že se před ním sklopily závory je má prostě prorazit
    Jenže pro prdúchy je ta závora opravdu (psychický?) blok.
    tak opustit vozidlo a okamžitě volat na 112 a nahlásit číslo přejezdu.
    Ony by tam asi fakt měly být nějaké tlačítka.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Heron avatar 10.9.2019 19:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jenže pro prdúchy je ta závora opravdu (psychický?) blok.
    To jako, že je lepší nechat rozmetat kamion na kilometrovém úseku železnice a jít si sednout za obecné ohrožení, než si poškrábat kabinu?
    Ony by tam asi fakt měly být nějaké tlačítka.
    Pro mě za mě. A potom řešit jejich zneužití. Potom se tam dají kamery, aby se vidělo, jestli tam fakt někdo stojí nebo ne.

    Nevím. Současný systém mě přijde dostatečný, stačí jej používat. Dodržovat pravidla silničního provozu. Pokud se stane, že se na přejezdu mimo výstrahu zaseknu, pochopitelně vystoupit z vozidla a okamžitě zavolat 112. Tím by se eliminovala většina neštěstí, o kterých se tu bavíme.
    Grunt avatar 10.9.2019 19:48 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To jako, že je lepší nechat rozmetat kamion na kilometrovém úseku železnice a jít si sednout za obecné ohrožení, než si poškrábat kabinu?
    Dělal si někdy s nějakým zpomaleným pomateným důchodcem?
    A potom řešit jejich zneužití.
    Za sklem (podobně jako požární poplach) není moc co zneužívat.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Dreit avatar 16.9.2019 21:06 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?

    To pak budou mít strach rozbít sklo aby ho nemuseli platit

    Nope
    Grunt avatar 16.9.2019 21:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ono se hlavně každý STOP musí řádně prošetřit, proto i ti Japonci kreslí postavičky kolem tlačítka které k jeho použití vyloženě nabádají a zároveň varují před zneužitím.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Heron avatar 16.9.2019 21:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak ono lidi mají problém zavolat i na 112 nebo 156. Je teda fakt, že samotní strážníci tomu moc nepomáhají (jednou se mě po oznámení zeptali, proč vlastně volám), státní policie je na tom lépe a úplně nejlépe jsou na tom hasiči. Když jsem volal pomoc pro 90 letou paní, která doma upadla, nemohla vstát (a pochopitelně ani otevřít dveře), napadlo ji bušit na topení, tak (ve tři ráno) jsem volal 112 s tím, že potřebujeme otevřít byt, přijeli Hasiči, Policajti a Záchranka (v tomto pořadí). Mezitím se v domě našel někdo, kdo měl od ní klíče, tak to otevřel. Hasiči bez jediného slova přišli do již otevřeného bytu (který vlastně měli otevřít) a paní poskytli první pomoc. Potom přišla hlídka státních a ti to jenom zapsali a šli pryč a nakonec sanitka, která si paní potom odvezla (mělo to svůj důvod).

    Na druhou stranu se najdou lidi, kteří na policajty nezavolají a chtějí po mě, abych to řešil. Takto za mnou přišla paní, že jí někdo rozpíchal kola od auta a já to mám (jako tehdy místropředseda SVJ), to řešit. Policejní stanice je 200m od domu a dá se tam dojít i v pantoflích.
    paul2no avatar 10.9.2019 19:58 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To jako, že je lepší nechat rozmetat kamion na kilometrovém úseku železnice a jít si sednout za obecné ohrožení, než si poškrábat kabinu?

    To se snadno řekne od stolu. Jenže v krizové situaci člověk mnohdy zmatkuje a nezachová se racionálně. Sám to určitě znáte také. Závora prostě je bariéra, a i když vám stokrát řeknou v autoškole že ji máte přerazit, tak zapracuje psychika, a vy například budete řešit jak jste se tam vůbec dostal a co se to k čertu děje, a že by bylo potřeba odtamtud co nejrychleji vypadnout vám vůbec v tu chvíli nedojde.

    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    Heron avatar 10.9.2019 20:16 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jenže v krizové situaci člověk mnohdy zmatkuje a nezachová se racionálně.
    To je samozřejmě pravda a je otázkou, zda takový člověk má vykonávat činnost, u které se nedokáže zachovat správně. Nedávno byla na DVTV diskuse, jestli by řidiči neměli dělat psychotesty.
    Sám to určitě znáte také.
    Já to mám naopak. Já v krizovkách jedu na automatiku. Takže když jsem byl svědkem dopravní nehody, tak zjištění životních fci, ok, tep má, dýchá, zavolat záchranku, nadiktovat nejbližší známý bod, být u zraněného až do příjezdu sanitky a to zejména v době, kdy přicházel k vědomí (aby se nezranil ještě víc) a u toho uklidňovat jeho přítelkyni (to naštěstí dělala sestra). Až zpětně mi teprve došlo, co se stalo a až zpětně to na mě dolehlo (což je pro mě taky typické, já to prožívám až zpětně).

    Takových případů (naštěstí nikoliv tak závažných) se stalo víc. Prostě buch, automatika a dělat, co je potřeba.

    Ono je to vidět i na těch silnicích třeba průjezd sanitky. Vozidla stojí na červené jak dementi a za nima troubí sanitka. Na červenou se vjet může, zejména pokud už všechny křižující pruhy několik desítek sekund stojí, protože tu sanitku pouští. A pokud by to nějaký hyperaktivní policista chtěl řešit jako přestupek, tak to lze řešit potom.
    10.9.2019 20:28 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ne, v pripade cervene na krizovatce vam zakon opravdu nenakazuje pachat prestupek vjezdem na cervenou do krizovatky v pripade, ze za vami je sanitka. Prectete si zakon o provozu na pozemnich komunikacich. Opravdu neni spravne, abyste kvuli sanitce ohrozoval na zivote ostatni ucastniky provozu tak, ze jim vjedete do krizovatky. Uvedomte si, ze jiny ridic ze sveho uhlu netusi, ze za vami je sanitka, a nepocita s tim, ze mu nejaky donroser vjede do krizovatky kvuli lepsimu pocitu.
    Gilhad avatar 10.9.2019 20:46 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Vetsinou jde o posoupnuti se o pul metru, kdy ackoli dle dikce zakona jsem "vjel do krizovatky" = prejel caru, tak furt mam jeste cumak auta pekny kus pred prodlouzenim krajnic kolmych cest, casto i pred semaforem, ktery stoji na chodniku. (nemluve o tom, ze casto je pred carou pro auta jeste "ohradka" pro cyklistu, prazdna, protoze je vedle chodnik, tak co by cyklista delal na silnici (ci cyklostezce).A pred ni jeste prechod. a pak kousek mista do vlastni krizovatky. Cili v rozporu s predpisy by prede mnou mohlo klidne stat cele auto a neomezovalo by zadna jedouci vozidla - mista pro uhnuti o kousek do strany vic nez dost.

    Ale tim se vytvori ulicka, kudy se sanita protahne.

    Ti za mnou to taky zahnou na fleku a i kdyz meli nejaky rozumny odstup, tak se mi takrka nalepi na naraznik a udelaji mista jeste vic. Kolmo jedouci a zahybajici vozidla to nejenze neohrozi, ale ani neomezi. Vyzkouseno mnohokrat, zrovna kolem nas jezdi houkajici sanity celkem casto, protoze maji kousek vedle hnizdo.
    10.9.2019 21:14 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak tohle už vůbec nechápu. Sám jste zažil situaci, kdy to, co jste dělal, nebylo řízeno vaší vůlí, ale nedokážete uvěřit, že se někomu může stát totéž, akorát s jiným výsledkem (s jinou automatikou, která nedělá, co je potřeba.)
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 10.9.2019 21:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ok, tak vidím, že slovo automatika nebylo asi úplně nejvhodnější. Ono to pochopitelně je řízeno vůlí* a já jsem věděl co dělám, ale prostě odpadla taková ta část, kdy se člověku nechce, zpochybňuje, jestli se to musí udělat, zda se to musí udělat teď, jestli to nemůže udělat někdo jinej apod. Ne, prostě teď končí sranda a jde se do akce.

    *) Opět možná další vysvětlení, vůlí ano, ale ne dobrovolnou. Prostě celou tu situaci nikdo nechtěl. Ten poškozený to určitě nechtěl, řidička, co to způsobila to taky nechtěla, já jsem to nechtěl, záchranka, policajti a hasiči to taky nechtěli. Ale prostě byli jsme na tom místě v danou dobu a musí se to řešit.
    ale nedokážete uvěřit, že se někomu může stát totéž, akorát s jiným výsledkem (s jinou automatikou, která nedělá, co je potřeba.)
    To není otázka víry. Já si především myslím, že pokud se bavíme o těch posledních případech kamionů, tak ti lidi za volantem nemají co dělat. Pokud kamioňák neví, že závora jde lehce prorazit, tak nemá dostat řidičák na 40t vozidlo. Jako sorry, ale o čem se tu bavíme? Ten řidič přejede přes přejezd několiksetkrát do měsíce a neví, jak se na něm má chovat?
    10.9.2019 21:48 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ono to pochopitelně je řízeno vůlí* a já jsem věděl co dělám
    To jsem nezpochybňoval, ale úplně normální stav vědomí, kdy se rozhodujete racionálně, to prostě nebyl. Nastala krizová situace, tak jste začal dělat něco, co je go-to vašeho mozku pro krizovou situaci. Problém je v tom, že jiní lidé mají jiné go-to a žádný psychotest - možná kromě nějakého velmi invazivního - nezjistí, jaké to je.
    Pokud kamioňák neví, že závora jde lehce prorazit, tak nemá dostat řidičák na 40t vozidlo. Jako sorry, ale o čem se tu bavíme? Ten řidič přejede přes přejezd několiksetkrát do měsíce a neví, jak se na něm má chovat?
    Nesuďte, nebo budete souzen. To, že vaše automatika v předchozích krizových situacích udělala správnou věc, nezaručuje, že příště se to stane zas. A až zůstanete na přejezdu viset vy, protože ve stresu z toho, že nevíte, kde jste, jenom že určitě ne tam, kde máte být, to tentokrát automatice nevyjde a místo řešení stavu nastane panika - nikoho nebude zajímat, že jste předtím v jiné krizové situaci někomu zachránil život. Budou vás probírat v novinách, budete v televizi a budete blbec, který kdovíkolikrát přejede přejezd a přitom neví, jak se má chovat a že by mohl prorazit závoru. A který za volantem nemá co dělat.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 10.9.2019 22:18 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nastala krizová situace, tak jste začal dělat něco, co je go-to vašeho mozku pro krizovou situaci.
    No ano a potom jsem si říkal, že by bylo vhodné zajít na nějaký dobrý kurs první pomoci, abych příště mohl pomoci lépe. Tj aby to nebyla krizovka posbíraná ze všech těch školení, ale ucelená informace o tom, co dělat kdy a jak. Tj. aby to goto vědělo hned kam skočit.
    Nesuďte, nebo budete souzen.
    To už evidentně jsem, soudě, podle vašich jiných komentářů.
    a místo řešení stavu nastane panika
    To se samozřejmě může stát, ano. A obranou proti panice je snaha nedostat se do stavu, která by k tomu vedla. Otáčení kamionu do výjezdu v protisměru není panika. Možná to byla chyba v plánování trasy, možná mu šéf zavolal, že jestli to do 20 minut nepřiveze na místo určení, tak má padáka. Ale dá se zachovat špatně a správně. Špatně je se otáčet přes dvojitou čáru na nejbližší výjezd. Správně je to neudělat a neohrozit u toho další vozidla.

    Prof. Beneš říká, že operace mozku má být nuda. Nemá tam být žádné dobrodružství, žádné překvapení. Všechno se musí naplánovat dopředu. Pokud tam je dobrodružství, znamená to riziko pro pacienta. Já se snažím přistupovat k věcem taky tak. Zjistit si dopředu maximum informací, co jde, tak si vyzkoušet. Potom to má být nuda. Bohužel ne všichni v týmu se mnou souhlasí. Ale to je jiná story.
    11.9.2019 00:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Říkám jenom to, že se člověk může do krizové situace, kterou nezvládne dobře, dostat, že ani neví jak. Kategorická prohlášení, že ten člověk měl to a neměl ono... no, jak říkám, doufejme, že se do takové situace nedostanete taky, abyste na vlastní kůži poznal, jaké to je.
    Otáčení kamionu do výjezdu v protisměru není panika.
    Do jakého výjezdu?
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 11.9.2019 08:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Do jakého výjezdu?
    Měl jsem na mysli tohle a tohle.

    11.9.2019 12:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak jasně, udělat kravinu je možné z různých příčin a panika je jenom jedna z nich - to nikdo nerozporuje. Ale zůstat na přejezdu a otáčet se na čtyřproudovce bych stejně považoval za různé věci.
    Quando omni flunkus moritati
    Grunt avatar 11.9.2019 18:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já to mám naopak. Já v krizovkách jedu na automatiku. Takže když jsem byl svědkem dopravní nehody, tak zjištění životních fci, ok, tep má, dýchá, zavolat záchranku, nadiktovat nejbližší známý bod, být u zraněného až do příjezdu sanitky a to zejména v době, kdy přicházel k vědomí (aby se nezranil ještě víc) a u toho uklidňovat jeho přítelkyni (to naštěstí dělala sestra). Až zpětně mi teprve došlo, co se stalo a až zpětně to na mě dolehlo (což je pro mě taky typické, já to prožívám až zpětně).
    Počkej až budeš senilní dědek v důchodovém věku. Já s takovým člověkem jezdil, takže si to dovedu velice živě představit jak by v takové situaci zareagoval.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Heron avatar 11.9.2019 18:10 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    V tom případě doufám, že mě za volant nikdo nepustí.
    Grunt avatar 11.9.2019 18:26 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Co za volant, ale kua za kamión s profesákem (na ten už se nějaké testy dělat musejí). Holt nejsou mladí řidiči. Jinak jako děda si připrav řídítka, za těma moc škody neuděláš.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Heron avatar 11.9.2019 18:32 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ty už mám připravená teď. Po městě je bicykl nejrychlejší doprava.
    11.9.2019 18:24 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nemusí to být ani senilní dědek v důchodovem věku - pokud vím, tak z psychologického hlediska je vytuhnutí častější reakce na krizovou situace než vrhání se do akce (hádám, že souvisí s evolucí, nevrhat se do rizika je přece jenom míň riskantní.)
    Quando omni flunkus moritati
    Grunt avatar 11.9.2019 18:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Lidi váhají jestli si mají škrábnout lak, resp. jestli si můžou dovolit škrábnou zaměstnavateli (chebodárci!) lak na kamclu. Fakt jsem to zažil.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 12.9.2019 15:02 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    proto hasiči a saniťáci mají nadrilované postupy aby v krizovkách kdy už to mozek nebere, nastoupila automatika. Ale prý se i tak občas stane že profík s léty zkušeností zůstane zaseknutý.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    10.9.2019 20:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tohle jsou ti odborníci za klávesnicí, co se nikdy nedostali do krizové situace. Fakt je, že pořád lepší, než soudci za klávesnicí, kteří by dávali tresty smrti za to, co se jim samotným (ještě) nestalo.
    Quando omni flunkus moritati
    9.9.2019 13:00 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    K tomu Rusku, byl jsi tam někdy? Tyhle zábrany jsou spíš důsledek toho, že tam nejsou schopni udělat mimoúrovňové křížení a nechají silnice s dost silným provozem zavírat dost vytíženou železnicí. A ty zábrany jsou pouze na takových přejezdech, jinde jsou jen závory nebo nic.

    Pro představu, v létě jsem byl na ruském Kavkaze, naježděno 15000km a z toho jsem asi tak 10 hodin strávil v zácpách, které byly kvůli přejezdu. Mně to bylo jedno, já byl na výletě, ale lidi co tam jezdí denně, tak je naprosto chápu, proč se na ty koleje cpali do posledních sekund, protože každá taková zácpa byla minimálně na 40 minut. A nejsmutnější je, že v Rusku je všude spousta místa, takže tam klidně mohl být most...

    Já osobně bych Rusko v tomto za vzor nebral.
    9.9.2019 14:30 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    1. prejezdy uz jsou zabezpecene i ted: cedule, vystrazna svetla, zavory. ale proti hlouposti par jedincu bohuzel zadne (normalni) zabezpeceni nefunguje (vid bod c.2)

    2. pred prejezdem se zavorami, ci svetlem je ochranna zona 25 metru. v pripade svetelne signalizace (zavirani zavor) do te zony ochrany nesmi vjet zadne vozidlo. jinak:

    2a. vyklopna plosina ho smete na kraj silnice

    2b. bude rozstrilen protiletadlovym kanonem na cimpr-campr

    myslim, ze po par takovych ukazkach (kdy nominanti na darwinovu cenu nas uz opustili) lidem docvakne, ze na prejezde nemaji jezdit, kdyz to blika.

    ale je mi jasne, ze jsme v demokracii, takze zatim dal se bude pokracovat v trendu, kdy par naprosto silenych magoru klidne budou ohrozovat nase zivoty cetujicich ve vlacich :)
    9.9.2019 20:53 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    prejezdy uz jsou zabezpecene i ted: cedule, vystrazna svetla, zavory.
    To je ten nebezpečně zjednodušený pohled na problematiku. Máme tam spoustu zabezpečení, tak je to bezpečný. Jako když pejsek s kočičkou vařili ten svůj super dort, nebo když bezpečáci ve firmách prodlužujou hesla podle vzoru čím víc znaků, tím víc Adidas. :-) Stejně byste mohl argumentovat pokud byste měl statistiku nehod, kde bylo příčinou selhání zabezpečení. Troufám si říci, že tady se může SŽDC bít v prsa a těžko byste nějakou našel. Ale o tom to přeci není.
    Jendа avatar 10.9.2019 00:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    2. pred prejezdem se zavorami, ci svetlem je ochranna zona 25 metru. v pripade svetelne signalizace (zavirani zavor) do te zony ochrany nesmi vjet zadne vozidlo. jinak:
    Možná by pro začátek stačilo, kdyby se při detekci vjetí vozidla do té ochranné vlak zastavil.
    2a. vyklopna plosina ho smete na kraj silnice

    2b. bude rozstrilen protiletadlovym kanonem na cimpr-campr
    Bylo by možné zavést i nějaké reciproční opatření? Třeba že za každé pětiminutové prozvánění naprázdno hodíme do kanceláří SŽDC jeden molotov? Nebo odšroubujeme jeden pražec?
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2019 15:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Není to jeden z těch problémů, které se stanou irelevantními po nasazení dostatečného počtu autonomních vozidel?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.9.2019 15:31 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    problem bude v definici 'dostatečného počtu' ... 20%, 50%, 90% ?

    a zbytek co? zakaz ridit v manualnim rezimu?

    a kdyz se nasadi autonomni vozidla, neni jednodussi a efektivnejsi rovnou prejit na autonomni hromadni dopravu a individualni dopravu rovnou vyloucit? a vubec, jake prejezdy, kdyz staci postavit rovnou mimourovnove krizeni?

    takze dost sneni a vratme se zpatky na zem: u kazdeho prejezdu zed, kde se kazdy pokus o prejeti na cervenou bude trestat zastrelenim na miste a telo bude pro vystrahu vystavovano minimalne mesic (stejne se chtel nechat zabit, tak co)
    Fluttershy, yay! avatar 9.9.2019 16:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    V určitý moment se nevyplatí pouštět na silnici vozidla řízená lidmi. Prostě je žádná pojišťovna nepojistí.

    Přitom na to můžeme místo různých zátarasů jít analogicky jako u automatizace řízení: signalizace vozidlu vybavenému příslušným senzorem a signalizací řidiči. Kandidáty na Darwinovu cenu to sice nevyřadí, ale omyly spíš asi ano.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.9.2019 18:00 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Sem zvedav, ktera pojistovna bude pojistovat samoridici auta, ktera zabijeji lidi (a zpusobujou hromady dalsich nehod) uz v poctech 0ks.

    Vzhledem k poctu aut rizenych lidmi jezdej lidi jeste porad o par radu bezpecnejs.
    9.9.2019 18:51 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Samoridici auta uz ted ridi lepe nez lidi a bude se to jen zlepsovat.

    IMHO clovek za volant nepatri (davam tomu cca 10 let, nez se to promitne do zakonu)
    9.9.2019 19:14 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A tak v rámci hnutí za bezpečnost a ekologii budeme mít dopravu samoříditelnými elektromobily, místo individualizované hromadné dopravy.
    9.9.2019 19:38 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nemůžu se dočkat. Současný stav, kdy jsou ulice přecpané mizernými a/nebo namachrovanými řidiči v plechovkách spalujících ropu je příšerný a naštěstí neudržitelný.
    9.9.2019 19:36 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    jo, to jiste ... kolik jich asi tak jezdi ... at nezeru 100ks? Kdovijestli. Mame tu minimalne jednu smrtelnou nehodu ... chmm, kolik ze 100 ridicu zpusobi vubec nejakou nehodu za cely zivot? A pak tu mame hromadu ruznych tukancu ... zpusobenych nepredvidatelnym a neocekavatelnym chovanim, vcetne pokut udelenych trebas za bezduvodne zdrzovani provozu (jizda 30km v hodine pokud si to dobre pamatuju).

    Jo a pak tu mame samy pozitiva ... neumi to jezdit nikde, kde nejsou peclive zmapovana vsechna dopravni zarizeni. Semafor na neocekavanem miste to totiz nenajde. Neumi to jezdit v desti a snehu, protoze tomu prestanou fungovat vsechna cidla.

    Naprosto vubec si to pak neumi poratit s realitou dopravniho znaceni. Typicka situace (nejen u nas) totiz vypada tak, ze pred zuzenim je trebas na dalsnici 80, ale ukonceni 80 uz nikde neni. Takze de jure je ta 80tka platna navzdy po celou dobu jizdy po dalnici, ze? A co udela pocitac? Spravne, drzi se programu = predpisu. Chtel bych videt pasazera, kterej by ten smejd jeste v prubehu jizdy nerozkopal vzteky.

    Jo, pak to taky brzdi tam, kde nic neni, proste .. proto ze si to mysli, ze tam neco je (zcela zarucene zna kazdy, kdo ma v aute nejaky ten system na tema adaptivni tempomat, pripadne nouzove brzdeni, pripadne automatickou pripravu pred narazem ... ktery se pochopitelne nekona). Dokonce muzu prispet konkretnim mistem, pomerne dobra sance (ne vzdy, ale dost casto) - Praha, Prumyslova, smer Sterboholy, za premostenim s Ceskobrodskou. IMO tam vidi ten most pres trat (je to do kopce), a mysli si ze je to auto = slapne na brzdu. Coz je zcela jiste mile predevsim tomu nebozakovi, kterej naprosto nechapave jede za vama. Jinak receno, jedna z pricin nehod ktery presne tyhle sragory zpusobujou.
    9.9.2019 19:44 Milan Menzel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    kolik ze 100 ridicu zpusobi vubec nejakou nehodu za cely zivot?

    tak 99-100? Ja teda neznam nikoho, kdo by by jezdil uplne bez nehody, kdyz tedy rikas "vubec nejakou" - to je treba tuknuty blatnik na parkovisti, ze...

    zbytek jsou blaboly na urovni "letadlo tezsi nez vzduch nemuze letat protoze..."
    9.9.2019 19:46 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jinak receno, jedna z pricin nehod ktery presne tyhle sragory zpusobujou
    Pricinou nehody je snad nedodrzeni bezpecne vzdalenosti, ne?
    9.9.2019 21:19 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Mno ... to se pletes. Pokud bys totiz dolozil (trebas zaznamem z kamery) ze ten pred tebou bezduvodne, znenadani a prudce brzdil, tak je vinikem prave ten brzdic. Jinak se tomu taky rika vybrzdovani, ze?

    A ver tomu ze ta masina na tu brzdu pomerne slusne slapne kdyz ji v kebuli jebne. Typicky si to opet muzes vyzkouset tak, ze budes dojizdet nekoho vyrazne pomalejsiho (a mas zaplej trebas ten adaptivni tempomat). Zahamuje to brzdu az tesne za nim, pricemz kazdej normlani ridic by dal v realu nohu z plynu mnohem driv, a nechal auto dojet, maximalne lehce pribrzdil. Chova se to tak presto, ze to auto pred sebou to vidi mnohem driv. Pak to samo zpomali mnohem vic nez by bylo treba, to aby zas ten pred tebou moh odjet na tu bezpecnou vzdalenost ...

    Ostatne, to jak "lip" ridej masiny je videt uz z toho, ze auta s automatem maji i v papirech vyssi spotrebu, nez auta s fofrklackem.
    9.9.2019 19:49 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Lepší je AI která z opatrnosti brzdí než ospalá či nepozorná opice, která to napere do auta před sebou, což se sává mnohokrát každý den. Ale chápu, že pro některé "řidiče" bude odebrání volantu podobné trauma, jako by jim odebrali varlata. Co také čekat v zemi, kde většina lidí ještě v roce 2019 upřednostňuje středověkou manuální převodovku.
    9.9.2019 20:24 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?

    Automatizáciou dosiahneš presne to čo si teraz myslíš.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    9.9.2019 21:26 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Co taky cekat od opice, ktera neumi ridit, ze? Auto s automatem ma ty volotrku v papirech o 0,2-0,5l vyssi spotrebu vime? Jo aha, vony vopice neumej cist. V realu bude rozdil klidne litr. I moje auto s manualem mi porad keca do razeni, nacoz mu zvysoka seru ... a pak se v servisu divej, ze po 100k mam puvodni brzdovy oblozeni a spojku sem nemenil ani po 350k. Jo aha, to je prosty slovo, takovy cisla automatisti neznaj, tem se provodovka vysipe po 200k.
    10.9.2019 00:19 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Hele stejný kecy měl děda, když obhajoval, proč odmítá používat elektrickou sekačku - kosa prostě sekala líp, rychleji, bezpečněji, levněji, ... jenže dědovi bylo osmdesát.
    ⧠ A = 0 avatar 10.9.2019 12:36 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Hele stejný kecy měl děda, když obhajoval, proč odmítá používat elektrickou sekačku - kosa prostě sekala líp, rychleji, bezpečněji, levněji, ... jenže dědovi bylo osmdesát.
    Bezpečněji a levněji bych klidně věřil, „líp“ závisí na účelu, rychleji asi ne, no.
    Nevolte zmrdy.
    Jendа avatar 10.9.2019 00:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    V určitý moment se nevyplatí pouštět na silnici vozidla řízená lidmi.
    To je dost blbý. Ti co nejezdí autem dostanou samořídící velomobil, nebo prostě budou mít smůlu jako vždycky?
    9.9.2019 17:30 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Podle mě je hlavní problém, že ježdění na červenou je na některých přejezdech standard, a nikdo to neřeší. (třeba i na Studénce, než tam došlo k neštěstí). Já bych dal na každý přejezd kamery. Jednak proto, aby strojvůdce věděl, že tam není auto, druhak proto, aby každému kdo někde projede na červenou přišla automaticky do schránky pokuta. Možná by se zjistilo, že najednou před některými přejezdy vznikají dlouhé kolony, které tam dřív nebyly, a SŽDC by muselo přestat jednat na morální hazard, a začít situaci na daném přejezdu řešit.

    Úmyslná najetí na koleje jsou už jiná otázka.
    9.9.2019 17:31 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jednak proto, aby strojvůdce věděl
    A ten stream z te kamery se k tomu strojvudci dostane jak?
    9.9.2019 17:45 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Bude tam polaroid a fotky bude nosit skupinka poštovní holub.
    Bože. Jsme ve 21. století, a internet ve vlaku je standard.
    9.9.2019 17:53 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    internet ve vlaku je standard.
    Tak si zkus projet koridorem Ostrava Praha a za ukol si na mobilu sleduj uroven signalu, nebo si ze srandy jen tak zkus vest treba 3 hodinovy telefonni hovor...
    9.9.2019 18:08 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Podmínkou získání licencí na mobilní sítě nebylo pokrýt železniční tratě mobilním internetem?
    To tu dražbu asi někdo špatně zadal...
    paul2no avatar 9.9.2019 18:12 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Legenda říká, že když se udělovaly první licence na mobilní sítě v 90. letech, tak pokrytí železnice podmínkou nebylo, protože železnice byly v takovém rozkladu, že se předpokládalo, že zoufalci co jedou vlakem si mobil stejně nebudou moct nikdy dovolit.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 18:22 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A kdyže se dražilo LTE?
    9.9.2019 18:24 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Internet a internet s garantovaným pásmem není to samé.
    9.9.2019 18:53 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nadrazaci maji ovsem svy, paradne predrazeny, systemy prenosu dat.
    Max avatar 9.9.2019 18:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Asi takhle, většinou myslím nemají k přejezdu dotažený data (někde nemají ani výstražná světla), takže jedině signál od operátora a simka s paušálem. Teď na to, aby to rozumně něco dělalo, potřebuješ hw a né zrovna levnou kameru.
    Kamery potřebují údržbu (minimálně jednou za rok pořádně očistit sklo, protože prach je sviňa a u železnice je železný prach, což je svina ještě větší - zkus parkovat 3 roky s autem u nějaké železnice a uvidíš, jak budeš mít zničený lak).
    Dále jak poznáš, že tam něco stojí? Jedině asi analýzou obrazu. Né, kamery opravdu nejsou řešením. Řešením by byly spíše nějaká čidla a malé zařízení, které by vyhodnocovalo jejich hodnoty v návaznosti na sepnuté výstraze. Každopádně to stále neřešení ten ošklivý prach, co od železnice jde a ty čidla by s ním měly asi také dřív nebo později problém.
    Každopádně všechno by to byla silně drahá sranda.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.9.2019 18:20 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Náklady na kamery nejsou nijak velké ve srovnání s tím, kolik se do přejezdů běžně vrazí peněz:
    Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) plánuje investovat v letošním roce 814 milionů korun do zvýšení zabezpečení 82 úrovňových přejezdů.
    Zdroj

    Jak poznám, že to tam stojí? Fakt bych to nejradši posílal strojvůdci. Kdyby se to řešilo pomocí SW na rozpoznávání obrazu, tak tam je problém zajistit takovou tu 99.99% spolehlivost, protože ty algoritmy jsou neverifikovatelné. Takže bych tam ten SW na rozpoznávání obrazu měl spíš na čtení SPZtek a odesílání pokut, než na zabraňování neštěstí. Ale kdyby bylo potřeba, může tam být i jako jediný nástroj. Lidi by si poměrně brzo zvykli, že na červenou se nejezdí, a na to 95% úspěšnost toho softwaru stačí. A když by si lidi zvykli, 95% úspěšnost by znamenala, že to velice pravděpodobně podchytí těch pár excesů co nastanou. Lidí co takový SW dokážou vyvinout je v ČR dost. Stačí se zeptat na nějaké univerzitě.
    9.9.2019 18:44 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ona je to ptákovina ještě z jednoho důvodu. I kdyby nakrásně šlo zajistit přenos obrazu z té kamery, tak je to jedno. V tomhle případě tam ten kamion stál několik minut na zavřeném přejezdu, protože se přejezd (světla, ne závory) spouští, když vlak z tohohle směru vjede do sousední zastávky. Byl to osobák, zastavil tam, pak se rozjížděl, takže 2 minuty. U vlaku, co tam nestaví a jede maximální rychlostí, je mezi spuštěním závor a průjezdem IIRC nějakých 10 sekund.

    Tj. aby to k něčemu bylo, musel by se přejezd spustit dřív. Jak někdo poznamenal v diskuzi na "jistém dopravním serveru", ve špičce by takhle ten přejezd zůstal zavřený. (Počítat podle jízdního řádu se mi to nechce, ale zZnám to tam a ve špičce tam jezdí nějakých 12 vlaků za hodinu, takže bych se nedivil, kdyby to tak skutečně vyšlo.)
    Quando omni flunkus moritati
    9.9.2019 19:08 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pak je potřeba buďto říct, že chceme nechat prostor na brždění, a vyřešit přejezd jinak, a nebo začít narovinu říkat, že je levnější když občas někdo umře, a nedělat z mrtvých na železnici takové halo, protože jde o součást našich kalkulací.
    9.9.2019 19:48 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Halo se z toho dela proto, ze si na tom nekdo prihreje svoji polivcicku a uleje nejaky ty milionky do svy kapsy. Boingu se ty dve letadla vcetne odstavky(a placeni odskodnyho) taky s nejvyssi pravdepodobnosti vyplati. Je to stejny jako halo kolem "terorismu", kdyz vsichni na celym svete rocne zabijou mozna par tisic lidi (a i to jen vyjimecne) zatimco boj "proti" terorismu znamena stovky tisic mrtvych ... a prostej provoz aut miliony.

    Technicka realita je ale ta, ze prejezd na trati kde se jezdi pred 100km/h nema co pohledavat. Nejen kvuli mrtvym, ty vem das (to je realita vazeni, nikoho nezajimaji). Ale predevsim kvuli ztratam ktery vznikaj kvuli opakovanym vylukam zpusobenym prave nehodama na nich.

    Ono samozrejme zaroven plati, ze pokud by tu realne chtel nekdo budovat rychlostni trat pro rychlosti o kterych ma smysl mluvit (300+), tak jedina mozna varianta je kompletne pod povrchem. Jinak to totiz dopadne presne stejne jako D8 pres stredohori, kde se aktualne dela "bezna udrzba" === vrtaji se tam dalsi a dalsi piloty a po 2 letech provozu se kompletne vymenujou dilatacni uzavery ... proc asi.
    9.9.2019 19:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pokud necháte prostor na brždění, přejezd v daném místě nebude přejezd, protože jej nebude možné přejet. Jediné řešení je buď se spolehnout na to, že na něj nikdo nepoleze/nevjede, když nemá (i když se závorami, co jdou nahoru a hned dolů, by něco udělat šlo), nebo ho zlikvidovat a udělat podjezd. Což v případě tohohle přejezdu i toho ve Studénce odmítli místní a podle zákona platného v době stavby se tomu SŽDC muselo podřídit.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 10.9.2019 01:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    I kdyby nakrásně šlo zajistit přenos obrazu z té kamery
    Podle mě ti stačí jeden bit informace, nebo dobře, jeden frame na verifikaci člověkem (který nemusí a nejspíš nemá být strojvedoucí, ale někdo sedící někde klidně úplně mimo).
    U vlaku, co tam nestaví a jede maximální rychlostí, je mezi spuštěním závor a průjezdem IIRC nějakých 10 sekund.
    Samozřejmě, není to stoprocentní, ale třeba tuhle nehodu (a několik dalších) by to odvrátilo. A i u těch ostatních je lepší alespoň začít brzdit (třeba ve Studénce (té poslední) by tak ty plechy přeřízly méně lidí).
    9.9.2019 18:59 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Myslis 1080p 60fps kameru za litr, pokud jich koupis aspon 100ks? Jo, taky sem na to cumel, ale kamera je dneska spotrebak. Vcene je pochopitelne IP68.

    Ale knicemu to samo je, protoze ten vlak nezastavis. Mozna zvladnes brzdit na 50, pri stesti na 30, ale naraz bude tak jak tak.

    Apropos, prach problem neni, ono venku totiz prsi a fouka vis? To pisu jako provozovatel nejakych 50ti kamer v prasnym prostredi. Daleko vetsi problem je, kdyz je kamera pod strechou ... a usidli se pred ni pavouk.
    Max avatar 9.9.2019 21:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Provozujeme trochu více kamer než udáváš a problém to docela je. Navíc není prach jako prach. Jak říkám, ten ze železnice je peklo. Další peklo je čmoud od náklaďáků. Máme bránu, kde denně zastaví a projede hafec tahačů a je krásně vidět, jak ten obraz postupně degraduje a na předním krytu se tvoří vrstva bordelu a pohled z kamery pak vypadá jak mlha.
    Jinak zkoušel jsem do privátu kupovat kamery z Číny v cenovce 600-800,-Kč a je to tragedie (jak kvalitou obrazu, tak bídný mgmt, nutnost IE6 a activex, kamery tuhnou, slabý stream atd.). Teď jsem zkusil kameru za 1200,- + mi doměřili clo, takže nějakých 1500,-Kč za jednu a už to považuji za dobrý look pro privátní účely. Nicméně do jobu bereme kamery za 10kkč a přijde mi to stále slabý. Za ideálních podmínek vždy vypadá vše ok, ale jak je něco trochu dál, nebo jsou horší světelné podmínky, je to bída.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.9.2019 17:34 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ale oni to nebudou řešit. Řeší se to až v případě mediálně profláknutého případu. Buďto to neumí (tomu se mi moc nechce věřit, protože vím, že se tou problematikou zabývají i na univerzitách a že spolupracují), nebo na to nejsou finance, nebo to nedovolí nějaká vyhláška.
    9.9.2019 17:46 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Přesně tak. Ti mrtví jdou na konto finančního kalkulu zodpovědných osob.
    Heron avatar 10.9.2019 23:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No pokud pominu ten nesmysl, že se strojvůdce má dívat na kamery z přejezdů - jako k čemu by mu to přesně mělo být? Aby zastavoval vlak před každým přejezdem? Tak je nesmysl na strojvůdce klást další povinnosti. Jsem byl lehce v šoku, když jsem viděl, co všechno má strojvůdce kontrolovat. Jednak obecné předpisy, potom značky a návěští na trati. K tomu dostane knihu tlustou jak od Tolstého, aby si o té trati něco přečetl a do toho dostane aktuální errata. Na ČD Cargo nedostane knihu ale tablet. Jako WTF? Přece základem bezpečnosti je, že člověk hlídá minimum, všechno obstará automatické vedení vlaku a ETCS (zatím máme asi jen 19 let zpozdění v jeho nasazení, ale to není nic, co by mělo SŽDC vzrušovat) a hlavně, základem bezpečnosti je, že trať umožňuje větší rychlost, než je konstrukční rychlost vozidla. Takže, viz nedávný příklad vykolejení vlaku s vápencem, se vůbec nemůže stát, že na trati pro 90km/h je najednou úsek oblouků pro 30km/h.
    11.9.2019 01:04 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Na ČD Cargo nedostane knihu ale tablet.
    Na osobní dopravě taky :-)
    Přece základem bezpečnosti je, že člověk hlídá minimum, všechno obstará automatické vedení vlaku a ETCS (zatím máme asi jen 19 let zpozdění v jeho nasazení, ale to není nic, co by mělo SŽDC vzrušovat)
    Stojí to peníze. Neumíme to postavit sami, takže se to musí nakoupit v zahraničí, tudíž o to větší peníze. Ne všichni dopravci na zavedení ETCS chvátají, protože to bude vyžadovat i náklady na jejich straně. A holt možná základem bezpečnosti je to, že člověk hlídá minimum a všechno řeší stroj... ale že by se to tak dělo v reálu, to moc vidět není. MAX(737)imálně v letecké dopravě :-) (Ok, v metru taky.)
    a hlavně, základem bezpečnosti je, že trať umožňuje větší rychlost, než je konstrukční rychlost vozidla.

    To je úplný nesmysl.
    Takže, viz nedávný příklad vykolejení vlaku s vápencem, se vůbec nemůže stát, že na trati pro 90km/h je najednou úsek oblouků pro 30km/h
    No, on tam ten úsek nevznikl najednou... SŽDC tam sice pěkně doprasilo značení, což tomu strojvůdci dává šanci, že nakonec zavinění nebude na něm, ale to, že se traťová rychlost po cestě mění, je naprosto běžný jev. (Řekl bych, že nejenom na železnici.)
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 11.9.2019 08:47 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Stojí to peníze.
    Kupodivu.
    Neumíme to postavit sami, takže se to musí nakoupit v zahraničí, tudíž o to větší peníze.
    AŽD od roku 1989 připravilo několik návrhů na lepší zabezpečovač na světové úrovni. Není pravda, že se to musí nakoupit v zahraničí, ono se to tady může přímo vyrábět a některé komponenty i vyrábí.
    No, on tam ten úsek nevznikl najednou
    Ten úsek je nový a je tam několik oblouků bez rovného úseku. Někdo to musel schválit jako projekt a někdo to musel uvést do provozu. Ale tak co, podaří se ututlat i větší katastrofy (most ve Studénce - jestli za to dostane někdo víc jak 6 let natvrdo, tak budu hodně překvapenej, ale nevěřím tomu).
    11.9.2019 13:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Stojí to peníze.
    Kupodivu.
    Tím jsem postupoval k té další větě, že se možná někomu nechtělo platit do zahraničí, když by šlo ušetřit a nakoupit to doma, až to budeme umět vyrobit.
    AŽD od roku 1989 připravilo několik návrhů na lepší zabezpečovač na světové úrovni.
    Ze zvědavosti se zeptám jaký, ale určitě nebudu SŽDC mít za zlé, že to nenasadili, když se má přecházet na ETCS. Jestli mám někomu něco za zlé, tak je to Ministerstvo dopravy, které rozhodlo, že se na nové tratě už nesmí nasazovat zabezpečovač LS, což zbytečně omezuje rychlost tam, kde ETCS není nebo není na vlaku.
    Není pravda, že se to musí nakoupit v zahraničí, ono se to tady může přímo vyrábět a některé komponenty i vyrábí.
    Tak proč to nakonec bude dodávat Siemens?
    Ten úsek je nový a je tam několik oblouků bez rovného úseku. Někdo to musel schválit jako projekt a někdo to musel uvést do provozu.
    Myslím, že máte neúplné informace - ta třicítka v místě té nehody samozřejmě není trvalá, je tam právě kvůli té stavbě, na kterou se vysypal ten vápenec. Teda není trvalá reálně, podle předpisů ano, protože tam bude dlouho a SŽDC ji dalo jako trvalou, aby tam neměli pomalou jízdu - při tom právě doprasili to značení.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 11.9.2019 13:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ze zvědavosti se zeptám jaký, ale určitě nebudu SŽDC mít za zlé, že to nenasadili, když se má přecházet na ETCS.
    Ano, ono dává smysl odložit nasazování nějakého systému, když se má nasazovat jiný. Jenže na ten jiný systém čekáme v případě ETCS 19 let a v případě jakéhokoliv lepšího systému už těch 30 let. Jaké přesně AŽD nabízí řešení ti nepovím, až tak moc do hloubky to nesleduju. On vždycky Chrdle s něčím přijde, ale co mám kontakty přímo v AŽD výrobní závod, tak jsou to dobrý věci.
    Tak proč to nakonec bude dodávat Siemens?
    To mě ptáš moc. Politika? Kontakty? Neschopnost ze strany SŽDC (a ŘSD) cokoliv zařídit po vlastní ose a raději sáhnou po generálním dodavateli? (Ne že by zrovna tento byl špatnej.)
    ta třicítka v místě té nehody samozřejmě není trvalá
    Jednotka dočasnosti v ČR je jeden furt. Proto je potřeba to udělat napoprvé co nejlíp.
    11.9.2019 14:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    v případě jakéhokoliv lepšího systému už těch 30 let
    Ještě štěstí, že strojvedoucí v drtivé většině případů odvádějí dobrou práci a nehod moc nezpůsobují, takže věci fungují i s tím systémem, který máme teď (nebo i bez něj, podle trati.) Když pominu letošní únor teda, ale i tam bylo IIRC několik případů, kde by ani to ETCS nepomohlo.
    Jednotka dočasnosti v ČR je jeden furt. Proto je potřeba to udělat napoprvé co nejlíp.

    Já to vezmu po malých, snadno stravitelných kouscích :-) Ta trať je úplně normální trať a v daném místě je (byla) devadesátka. Pak se tam začal budovat silniční obchvat, což vyžadovalo snížení traťové rychlosti na 30km/h - po dobu stavby. Buď to, nebo výluka - https://zdopravy.cz/dokument-szdc-vysvetluje-proc-u-marianskych-lazni-neni-pomala-jizda-32230/
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 11.9.2019 15:05 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ještě štěstí, že strojvedoucí v drtivé většině případů odvádějí dobrou práci a nehod moc nezpůsobují, takže věci fungují i s tím systémem, který máme teď (nebo i bez něj, podle trati.) Když pominu letošní únor teda
    To jako každopádně. Ale nelze donekonečna provozovat systém, který spoléhá jen na bdělost všech zúčastněných. Dřív nebo později se stane něco velkého. A to je umocněno situací, kdy je na toho jednotlivce naházeno ještě dalších x povinností. Ale tak ono to nevadí, potom se to hodí na toho jednoho přepracovaného člověka, selhání jednotlivce a systém je v pořádku...
    Ta trať je úplně normální trať a v daném místě je (byla) devadesátka. Pak se tam začal budovat silniční obchvat, což vyžadovalo snížení traťové rychlosti na 30km/h - po dobu stavby.

    No a jak to souvisí s tím komentářem? Ten obchvat se mohl naplánovat na 90. V tom článku se říká akorát tolik, že se tam bude jezdit 30, ale nebude se tomu říkat pomalá jízda ale projektovaná rychlost. Na výsledku to nic nemění.
    11.9.2019 15:10 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No a jak to souvisí s tím komentářem? Ten obchvat se mohl naplánovat na 90.

    Počkat, to byste jako vážně chtěl, aby se přeložka s životností půl roku budovala s parametry (a cenou) normální trati?
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 11.9.2019 15:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    s životností půl roku
    Jednotka dočasnosti v ČR je jeden furt.

    Tady to možná bude opravdu za dva měsíce odstraněno (začalo se v květnu) a možná to tam bude dalších 10 let jako x dalších staveb (ne nutně jen na železnici). Jsme tu měli jeden provizorní most 40 let.
    11.9.2019 16:08 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Uznávám, že ne vždycky jde všechno správně a podle časového harmonogramu - lidi čekající na obchvaty a dálnice se mnou určitě budou souhlasit jako první. Ale to přece neznamená, že bychom měli vyhazovat peníze do vzduchu tím, že budeme všechno dělat tak, jako kdyby správně nešlo nikdy a nic.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 11.9.2019 16:28 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak ono záleží na tom co kdo přesně myslí tím správně.

    Třeba v IT jsem alergický na provizoria typu: přehodíme to na jeden switch, týden to vydrží. Pole může být pár hodin degradované. Použijeme druhou sadu zálohovacích médií jako dočasný prostor. Ne. Prostě pokud se má nějaký systém transformovat do jiné podoby, je potřeba neustále zachovávat zvolenou míru redundance a ten systém nikdy nebude ve stavu provizoria. Ano, znamená to, že v určité chvíli nebude redundance 2 ale třeba 4, ale to nevadí. A pokud se proces změny někde na rok zasekne, tak se nic neděje. Hold je tam 2x tolik disků no. Stejně za rok nebude místo a budou se hodit. Tj místo stavby dočasných obchvatů by to chtělo takovou síť, aby žádné obchvaty nebyly potřeba. Prostě se půl roku bude jezdit jinou o 3 km delší trasou. A ano, já si uvědomuju, že je to v reálu drobátko složitější, ale taky nevidím žádnou snahu toho dosáhnout. Za celou dobu plánování rekonstrukce D1 se "klidně" mohla postavit jiná trasa (neříkám nutně paralelní dálnice) a provoz mezi Prahou a Brnem by to nemuselo tak moc omezit. Ne, prostě je tam jedna dálnice, na které jsou denně nehody (od Vyškova), objízdná trasa neexistuje (protože v okolních vesnicích probíhá pro jistotu ve stejném čase rekonstrukce silnic taky) a ještě někdo na stejný čas naplánoval rekonstrukci železnice v Brně. Tj Brno je efektivně odstřihnuto od světa. (Což je pro okolní svět jenom dobře ;-))
    xxx avatar 11.9.2019 16:54 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Myslim, ze nevis o cem pises.
    Please rise for the Futurama theme song.
    xxx avatar 11.9.2019 16:57 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Příloha:
    Jako jasne, da se jezdit 3.5 mesice pres vesnice, misto vyasfaltovani 300m po poli. Stejne je to s docasnou prelozkou zeleznice v miste stavby.
    Please rise for the Futurama theme song.
    11.9.2019 17:21 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tj místo stavby dočasných obchvatů by to chtělo takovou síť, aby žádné obchvaty nebyly potřeba.
    To ale v důsledku chcete vybudovat ještě jednu paralelní železniční síť, tj. náklady stovky miliard... to snad opravdu vážně nemyslíte, že ne.

    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 11.9.2019 17:41 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nemusí být paralelní a nemusí to vůbec znamenat dvojnásobný počet všeho. Předpokládám, že alespoň základy teorie grafů jsou všeobecně známé a výrazně lepší průchod grafem nemusí vůbec vyžadovat dvojnásobný počet spojů mezi uzly (fakticky jich může být i méně, pokud jsou vhodně navržené).

    A ty stovky miliard se utratí i dneska, akorát na dočasné stavby, dočasné obchvaty s nižší kapacitou apod. Kdyby se rozumně stavěly trvalé stavby a síť se vhodně tvarovala, tak dlouhodobě dojde k úsporám.
    xxx avatar 11.9.2019 17:48 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kdyz ti rozkopou pred barakem chodnik, tak chodis nejakej cas po provizoriu resenym treba nekolika prknama, nebo se odstehujes na dobu rekonstrukce do nahradniho bydleni?

    To co pises je fakt mimo realitu.
    Please rise for the Futurama theme song.
    xxx avatar 11.9.2019 17:50 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jinak receno, pokud se v tomto pripade nemela stavet docasna prelozka, tak co se melo konkretne udelat?
    Please rise for the Futurama theme song.
    Heron avatar 11.9.2019 18:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Chodím bočním vchodem a ano, někteří lidé se po čas jisté rekonstrukce odstěhovali pryč. Stejně jako já minulý týden, protože pode mnou rekonstruují a u toho být nemusím.
    To co pises je fakt mimo realitu.
    Tak určitě. ;-)
    11.9.2019 18:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Chodím bočním vchodem
    Tak a teď si představte, že žádný boční vchod není: jako na těch kolejích je jenom jedna trať vedoucí skrz hlavní vchod. Budete půl roku chodit přes díru po prknech, nebo budete bourat díru do zdi a stavět boční vchod? A pozor, požadavek je, aby boční vchod měl stejné kvality jako hlavní, tj. stejně dobré dveře, zvonky, domovní kecafon...
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 11.9.2019 18:30 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    že žádný boční vchod není
    A to je to, co celou dobu kritizuju. Kdyby se to stavělo (všude tam, kde to jde) s tím, že existují "boční vchody" stejných kvalit, tak se žádný dočasný obchvat stavět nemusí, protože se to normálně obejde. Pro jistotu ještě jednou, všude tam, kde to jde.
    xxx avatar 11.9.2019 19:06 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pro jistotu ještě jednou, všude tam, kde to jde.
    Aneb, jak vynechat z debaty jeji podstatu. Aneb, kde to teda jde?

    To si vazne myslis, ze pri existenci D35 by bylo mozne D1 proste zavrit? Nebo treba ted pri rekonstrukci Strasnice-Vrsovice, tu trat taktez zcela zavrit? Nebo co by melo byt postaveno, aby k uzavreni dojit nemelo?

    Nebo jeste jinak. Ktere velke stavby by sli realizovat bez provizorii, a jak by v takovem pripade vypadala jejich alternativa?
    Please rise for the Futurama theme song.
    Heron avatar 11.9.2019 19:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Aneb, jak vynechat z debaty jeji podstatu.
    Ne. To co říkám je optimalizace celé sítě, která ve svém důsledku minimalizuje nutnost provizórií. A vybrat si extrémní případy půjde vždy. Tj jako kdyby se mě někdo zeptal, jak si má postavit dům uprostřed Ostravských lagun a nebýt v toxickém prostředí. Nijak.
    Nebo co by melo byt postaveno, aby k uzavreni dojit nemelo?
    No především by se neměly stavět silnice naplánované ještě Hitlerem, vyprojektované někdy v 70 letech za úplně jiných podmínek a dneska protláčené politiky proti všem s heslem, že jinak to nejde a jinde to vést nemůže. Nikoho nenapadne, že je potřeba to celé resetnout a navrhnout to s ohledem na rok 2025 a vyprojektovat za 5 let a nikoliv za 18 (viz D8).
    xxx avatar 11.9.2019 19:30 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Zcela konkretne. Co by jsi tedy nestavel, a nopak co by jsi stavel?
    Please rise for the Futurama theme song.
    Heron avatar 11.9.2019 19:37 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Zcela konkrétně nevím. Až budu pracovat na ŘSD pod ředitelkou Pošvářovou, tak se mě přijď zeptat.
    xxx avatar 11.9.2019 19:45 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Takze nevis nic, ale vis, ze to je cely spatne.

    Z doslechu ti muzu rict, ze pracovat s Posvarovou bych ti fakt pral. Zejmena se nechat jebat za blbosti jako, ze je neco natreno ocelove sedou misto vojenske sede. Politici radi hodi na RSD vsechnu spinu, ale nemel by jsi byt naivni, a zrat jim uplne vsechno. Staci si uvedomit, ze RSD a MD v podstate jedno jsou.
    Please rise for the Futurama theme song.
    Heron avatar 11.9.2019 19:59 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Takze nevis nic, ale vis, ze to je cely spatne.
    Svoje jsem k tomu řekl. Chtít po někom v diskusi konkrétní řešení je dost nefér, protože ani ostatní diskutující jej nemají. A člověk nemusí být šéfkuchař, aby poznal spálené jídlo.
    Z doslechu ti muzu rict, ze pracovat s Posvarovou bych ti fakt pral.
    Děkuju (;-)) ale za aktuální konstelace bude dřív v důchodu (a já možná taky), než že by ji někdo opět pustil na ŘSD.
    Zejmena se nechat jebat za blbosti jako, ze je neco natreno ocelove sedou misto vojenske sede.
    Vtipy stranou. Já bych skutečně alespoň jednou za život chtěl prožít to, že bude projekt, podle toho se bude dát něco realizovat, nebudou se katovat kosty, bude od všeho dokumentace a výsledek bude plně odpovídat projektu. Zatím slyším výmluvy typu že ani sklepní okna nejdou zaměřit. (Ano, stále ještě jsem předsedou SVJ a ještě to se mnou neseklo.)

    Ale dřív než v ŘSD možná budu v ProOlomouc, protože tohle je první strana, se kterou se shodnu zatím úplně na všem. Skupina architektů, která chce posunout město přesně tím směrem, kam to vidím já.
    xxx avatar 11.9.2019 20:18 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ne, neni to zadny nefer pozadavek. Rekl si, ze cely navrh ze 70. let je spatny, a ze je potreba novy. Ale nenapsal jsi, ani proc, ani jsi nenabidnul zadnou alternativu.

    Cesky stavebni pisecek je maly, takze mit v cele jedne z tech dulezitych organizaci konfliktniho cloveka, se kterym nikdo nechce pracovat. Hmm, jaky bude asi vysledek. Opet pokud umis jenom kritizovat, ale nenabizet reseni, pak je to k nicemu.

    Ocelova sed a vojenska sed je zcela to stejne.

    Please rise for the Futurama theme song.
    Heron avatar 11.9.2019 20:38 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Rekl si, ze cely navrh ze 70. let je spatny
    Ne, řekl jsem, že stav, kdy někdo v roce 2019 prosazuje projekt z roku 1970 je špatný. To je totiž rozdíl. Úplně klidně může být 40 let starý návrh dobrý i dneska (ale to je potřeba posoudit a prodiskutovat), ale to, že někdo to prosazuje stylem proti všem (viz aktuální ředitel ŘSD, který veřejnost dělí na dvě skupiny: ty co s ním souhlasí a ty, co je potřeba přesvědčit nebo umlčet) považuju za špatnou věc.
    konfliktniho cloveka
    Možná jak pro koho a z jakých důvodů. Mě Pošvářová na žádném veřejném vystoupení nepřišla konflitní a vždy vystupovala věcně a pojmenovávala věci. Chápu, že pro ty, co se jí potřebovali zbavit se bude jevit jako konfliktní a to já jsem pro spoustu lidí taky.
    Ocelova sed a vojenska sed je zcela to stejne.
    Pro dnešek konec a jdu si pustit trpaslíka.
    xxx avatar 11.9.2019 22:20 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Sorry, ale tohle vnimam jen jako ukrok stranou. Nebo takovou prokrastinacni nic nerikajici mantru: "Je to stary, tak je to potreba udelat znova, protoze co kdyby to bylo spatny." Jinak ze 70. let jsou jen priblizna trasovani, pozdeji pak varianty. Takze by jsi mel vedet, ktere zmenit, a proc.

    "Chápu, že pro ty, co se jí potřebovali zbavit..." Jasne byla to kampan. Vysvetlim ti ten problem na prikladu. Tady je starsi rozhovor.

    V 11. minute, tam tepe do zakona o urychleni vystavby, ktery zvedal cenu vykupu (nevim z kolika, ale dnes je to az 8x odhadni ceny). Duvod tohoto kroku, byla zdrzeni zpusobena vyvlastnovacim procesem. Diky tomu zakonu jdou dnes vykupy skutecne rychleji, vyvlastnovani je minimum, a problemem zustavaji pozemky, kdy nekdo pozaduje mnohem vetsi ustupky. (Vlastni sjezd z D3 (Motocentrum Tabor), odbocka do autobazaru z I/3 (Davocar/Obchvat Olbramovic)). Argumentuje korupci, ale pokud se podivas na vlastniky vykupovanych pozemku, tak z jejich struktury zjistis, ze tam zadni spekulanti nejsou (Nebo jich je tam par). Co by tam taky delali, kdyz soucasny vlastnik ma tu cenu jistou. Takove bylo pouceni z kauzy Havrankova a D11.

    Pred tim tam hovori o zahajeni rekonstrukce D1 na Vysocine na zacatku podzimu. Mela pravdu. Riziko to je, ale 3 roky snih nebyl, a letos z toho byla velka medialni slava, kdyz napad. Ona to rikala, ze. Mela by ale i rict, ze jinak cela rekonstrukce bude trvat mnohem dele.

    Takze problem neni vecne pojmenovat nejakou vec (vysoka vykumni cena pozemku, pozdni zahajeni), ale problem je, pokud nevidis i tu druhou stranu problemu (nekonecne spory o vyvlastneni, doba vystavby) a nejsi ochoten ji zohlednit ve vyslednem reseni.
    Please rise for the Futurama theme song.
    Heron avatar 12.9.2019 08:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Sorry, ale tohle vnimam jen jako ukrok stranou. Nebo takovou prokrastinacni nic nerikajici mantru: "Je to stary, tak je to potreba udelat znova, protoze co kdyby to bylo spatny." Jinak ze 70. let jsou jen priblizna trasovani, pozdeji pak varianty.

    Už jsem to napsal tolikrát, že se buď opravdu nechápeme, nebo je to z tvé strany jen kritika pro kritiku. Já uvažuju v obecné rovině a zcela konkrétní řešení nabízím pouze ve svém oboru a pouze tam, kde vidím možnost realizace. Jinak i o problematice storage kecám tak obecně, že by se ti to asi nelíbilo.
    Je to stary, tak je to potreba udelat znova, protoze co kdyby to bylo spatny.
    Ano, to je zcela legitimní postup. Mnohokrát jsem se setkal s tím, že někdo protláčel nějakou akci jen proto, že už to 6 let leželo na stole, tak už se to mělo konečně udělat. V IT je 6 let nekonečno a pokud to nikdo 6 let nepotřeboval, tak to asi není nutné v původní podobě dělat. Navíc se natolik změnily podmínky, že to v původní podobě realizovat nepůjde, nebo to bude zastaralé. (Asi jako když se tady někdo nedávno dožadoval návodu na rozdělení disku pomocí MBR na 15 oddílů a tvrdošíjně odmítal LVM a už se vůbec nechtěl bavit o ZFS/BTRFS.)
    Pred tim tam hovori o zahajeni rekonstrukce D1 na Vysocine na zacatku podzimu. Mela pravdu. Riziko to je, ale 3 roky snih nebyl, a letos z toho byla velka medialni slava, kdyz napad. Ona to rikala, ze.
    Aha, tak jo. Tohle mi ukazuje, že jsme ze zcela jiného těsta a že se neshodneme. Ano, v zimě obvykle sněží, jsou obvykle nízké teploty, takže tam nebudu plánovat akci vyžadující jiné podmínky. To je pro mě zcela přirozené.

    Mela by ale i rict, ze jinak cela rekonstrukce bude trvat mnohem dele.
    Proč by to měla říkat? To je její odpovědnost? Už jsem se taky setkal s tím, že já jsem naplánoval akci podle všech omezení na nějakou dobu, potom přišel někdo jinej a udělal z toho 1/3 a vysmál se mi do ksichtu. Potom se realizoval jeho projekt, trvalo to samozřejmě déle než můj, protože se tam ad hoc asap jezdilo lepit díry, které on ze svého projektu vynechal jako nepodstatné. Tj, pokud se nějaká rekonstrukce poctivě naplánuje na 10 let, tak jasně, klidně může někdo přijít s tím, že to bude trvat 5 let, pokud nebudeme uvažovat rizika zimního období. Super. Tisíce děkovných dopisů od zmrzlých řidičů na zablokovaném úseku.
    12.9.2019 11:24 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Je dobré mít na paměti, že IT je poměrně specifický obor a zkušenosti v něm získané nelze vždy aplikovat na jiné obory. Příkladem je to, že zatímco v IT se věci mění během pár let, venku to bývájí desítky let a na železnici jsou to třeba i půlstoletí.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 12.9.2019 11:35 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ano, je to jen otázkou škály. 50let od 1970 mi přijde dost na to, aby ten projekt někdo zrevidoval dle dnešních a budoucích potřeb.
    12.9.2019 11:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A jak víte, že to někdo neudělal? Ono to není tak těžké: a) trať obsluhuje tato větší města a to je potřeba zachovat, b) trať ve své současné stopě s rezervou vyhovuje dopravním potřebám. Hotovo a určitě z toho nevyplývá jako výborná příležitost tu trať buď trvale zkřivit, nebo úplně překládat, protože se jednom místě bude půl roku stavět.
    Quando omni flunkus moritati
    xxx avatar 12.9.2019 18:10 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Už jsem to napsal tolikrát, že se buď opravdu nechápeme, nebo je to z tvé strany jen kritika pro kritiku.
    Ne, neni to kritika pro kritiku. Je to poukazani na to, ze za tvoji kritikou stoji jen presvedceni, ze je to proste spatne. Je to asi tak na urovni "Vsichni jsou zkorumpovani."
    Je to stary, tak je to potreba udelat znova, protoze co kdyby to bylo spatny.
    Ano, to je zcela legitimní postup.
    To nema s legitimitou nic spolecneho. Myslet si to muzes, ale je to tvrzeni na urovni "Linux je na hovno, protoze je 25 let starej". A pokud takove tvrzeni nejsi schopen podlozit konkretnima vecma (netreba zabihat k analogiim, CR zname vsichni a dalnice taky), tak je jaka koliv dalsi debata zbytecna.
    Pred tim tam hovori o zahajeni rekonstrukce D1 na Vysocine na zacatku podzimu. Mela pravdu. Riziko to je, ale 3 roky snih nebyl, a letos z toho byla velka medialni slava, kdyz napad. Ona to rikala, ze.
    Aha, tak jo. Tohle mi ukazuje, že jsme ze zcela jiného těsta a že se neshodneme. Ano, v zimě obvykle sněží, jsou obvykle nízké teploty, takže tam nebudu plánovat akci vyžadující jiné podmínky. To je pro mě zcela přirozené.
    Ja treba v tomto nazor nemam. Ale unikla ti pointa. Ta je, ze je hrozne snadne do medii mluvit o tom, jak je potreba stavet opatrne, ale nezminovat negativa. Prohlaseni "Rozhodli jsme se, ze rekonstrukce D1 bude trvat 2x dele, ale nehrozi problemy zpusobene snehem", ti body neziska. Naopak behem tech suchych sim na tobe lid nenecha nit suchou. "Ackoliv jiz od unora nesnezi na D1 se v rekonstruovanych usecich stale nic nedeje."
    Mela by ale i rict, ze jinak cela rekonstrukce bude trvat mnohem dele.
    Proč by to měla říkat? To je její odpovědnost?
    Jak se to vezme. V rozhovoru se ji na to ma zeptat redaktorka. Pokud by mluvila za RSD, pak by to mela byt i jeji zodpovednost.

    Jinak ti preji uspesny vstup do politiky a co nejmin Heronu, co o veci nic nevi, ale zato vi, ze je zcela spatne.
    Please rise for the Futurama theme song.
    Heron avatar 12.9.2019 18:38 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Asi se prostě nechápeme, zopakoval jsem to 4x a nemyslím si, že by páté kolo mělo být o něco úspěšnější.

    Tak ještě naposledy:
    Aha, tak jo. Tohle mi ukazuje, že jsme ze zcela jiného těsta a že se neshodneme. Ano, v zimě obvykle sněží, jsou obvykle nízké teploty, takže tam nebudu plánovat akci vyžadující jiné podmínky. To je pro mě zcela přirozené.
    Já ve svém uvažování beru do úvahy všechna fakta. Tedy, pokud vím, že dálnice do Brna je rozkopaná, objízdné trasy jsou rozkopané a vlaky tam nejezdí, tak si nebudu plánovat cestu do Brna. Toto je pro mě absolutní no-brainer. Kupodivu je toto pro mnohé lidi nad jejich mentální schpnosti, takže třeba můj bývalý šéf tohle nebral do úvahy, donutil mě tam dojet a potom mi 4h, co jsem stál v koloně, neustále volal, proč jako nejsem dávno na místě. Taky se mi mu to nepodařilo vysvětlit. Co nadělám.
    12.9.2019 18:46 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tomu se říká krokot. Kretén a kokot v jednom. U spousty šéfů naprosto přirozená vlastnost :(
    xxx avatar 11.9.2019 19:36 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jasne nejvetsim problemem jsou kratke prelozky okolo staveb. Nejcasteji mostu v budocucich MUK, nebo pri stavbe finalnich napojenich rozestavenych useku na ty hotove. Nebo mas nejkou konkretni, kterou by nebylo treba stavet, kdyby stala nejaka jina stavba?
    Please rise for the Futurama theme song.
    11.9.2019 18:12 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kdyby se rozumně stavěly trvalé stavby a síť se vhodně tvarovala, tak dlouhodobě dojde k úsporám.

    Jak? Ta síť přece není nějaký teoretický graf, který si někdo maluje na papír. Je to reálná stavba, která má nějaký účel, například vytvořit železniční spojení Plzeň - Stříbro - Mariánské Lázně - Cheb. Jak uděláte, aby při výpadku třeba 100 metrů kolejí mezi Mariánskými Lázněmi a Planou, existovala trasa jen o 3km delší (nebo lépe řečeno o 3 minuty delší), aniž by byla vybudována paralelní trať.

    (A to tady mají železniční síť docela hustou, zkuste si tu samou úlohu v Jihočeském kraji.)
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 11.9.2019 18:27 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ano, já si uvědomuju, že realita je složitější a že jsou místa, kde to nepůjde (taky tady máme trať Olomouc - Valšov, která vede polovinu své cesty v hlubokém údolí vedle řeky Bystřice a nelze jinak než celé to objet. Na druhou stranu tam vedou v zářezech silnice, takže výpadek železnice neznamená kompletní odstřihnutí od světa a objížďka je to možná tak na 10minut), ale to neznamená, že na to rezignujeme všude. Já bych se třeba někdy rád dožil toho, že v případě velké dopravní nehody, která zablokuje nějakou křižovatku, se pomocí dynamických značek doprava naroutuje jinudy. Zatím vidím spíše protipříklady, kdy policie zablokuje silici, ale už nikoliv odbočky k ní, takže se z toho stane dočasná jednosměrka a vozidla se tam složitě otáčejí. V jednom konkrétním případě, který mám na mysli, by stačilo to blikající vozidlo postavit o 100m blíže ke křižovatce. Ne, oni tam místo toho nechají otáčet autobus.
    11.9.2019 22:35 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já bych se třeba někdy rád dožil toho, že v případě velké dopravní nehody, která zablokuje nějakou křižovatku, se pomocí dynamických značek doprava naroutuje jinudy.

    To už jsem viděl v Praze, většinou jsou to textové displeje s nápisem ve stylu "tudy a tudy dopravní situace 4" nebo "ulice Nějaká uzavřena". Určitě by se to dalo i vylepšit. Ale zase odbíháte od tématu. Tohle je případ, kdy existuje silniční síť ve městě a v případě výpadku nějaké cesty ji nahradíte nějakou podobnou cestou. Řekněme z pohledu na mapu doleva a nahoru místo nahoru a doleva. A dává to smysl, protože ty cesty jsou rovnocenné v tom, že pro projíždějící vedou k cíli s přibližně stejnou dobou cesty, ale zároveň mají význam i samostatně, protože ve všech těch ulicích někdo bydlí a má je tedy jako cílový bod cesty.

    Na železnici tohle není. Železnicí spojujete větší města (a menší obce, které jsou na trase.) Tj. buď potřebujete udělat dvě trasy - paralelní infrastruktura, drahé a nepřijatelné - nebo musíte vymyslet jinou cestu mezi dvěma body, kterou ovšem neobsloužíte ta větší města a nesplnil jste zadání.

    Jinak to, že bych po vás chtěl nějaké řešení - a zdaleka nemusí být kompletní - není nefér. Pokud říkáte, že je určitě možné vybudovat takovou síť, tak by by neměl být problém dát aspoň nějaký nástřel. Jenže zatím jste konkrétně napsal akorát to, že to mělo být vyřešeno už ze začátku. A nemůžete se vymlouvat na to, že ani ostatní diskutující řešení nemají - ne, když ti ostatní tvrdí, že řešení neexistuje.
    Quando omni flunkus moritati
    xxx avatar 11.9.2019 23:00 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ona ta redundance ji an te dalnicni/zeleznicni site. Jen ma par ale:

    - adekvatni alternativnou dalnice je dalnice, u silnice 1.tr opet silnice 1.tr nebo dalnice - pokud dalnice tvori geograficky nejkratsi spojnici, adekvatni nahradou je... ta sama dalnice :) - redundance hezky funguej PHA-CB, PHA-Chiemsee za par let i PHA-OVA., zkratka cim jsou cile dal, tim lepe. - pokud na exitu 49 na D1 zjistite, ze je dalnice za par kilometru zavrena, pak jste v pr* (a chtel bych videt, jak si nekdo predstavuje redundanci tady).

    Proste pokud ma nekdo pocit, ze sit neni redundantni, ale mohla by byt. Pak si muze vzit Gimp a nakreslit nam, jak si to predstavuje. CR neni zas tak velka.
    Please rise for the Futurama theme song.
    vencour avatar 12.9.2019 07:42 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Navíc optimalizace by měla obsahovat i zabranou ornou půdu i jinou přirozenou krajinu.
    Takže ideální by bylo třeba být místo bytu na chalupě a až to opraví se vrátit.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    9.9.2019 17:30 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Souhlas s tím co píšeš. Myslím, že jsi hlavní problémy podchytil. Taky už jsem jim kvůli tomu párkrát psal. Bohužel v našem státě je všechno svázáno byrokracií a v kombinaci s vůlí něco systémově řešit a nedostatkem kapitálu je to beznadějná situace i když jde o životy. Dovolím si přidat pár mých postřehů a zároveň uvádím, že vše co říkám, říkám jako fanda a výhradní uživatel vlakové dopravy, který jen výjimečně volí cestu autem. Problém dnešní doby je ten, že silniční doprava je proti vlakové v přesile, logicky by tedy člověk očekával, že se obě budou respektovat. Bohužel z určitých (fyzikálních důvodů :-)) je to u nás postaveno tak, že vlaky mají absolutní přednost a ostatní pos..te se. Nic proti tomu, pokud by vše jezdilo na minutu a vzájemná křížení by byla budována s maximálním možným respektem. To tak dle mého názoru není a SŽDC zneužívá tohoto postavení k tomu aby eliminovala náklady na kvalitnější a bezpečnější systém křížení (jak už jsi napsal, ne všude je možné budovat nadjezdy). Stejně jako ty, považuji za důležitý aspekt psychický faktor při zvedání závor, kdy dle vyhlášky je nutné respektovat světelnou signalizaci. Proč nejsou závory nastaveny tak, aby se začali zvedat POUZE v případě, že je garantován následný průjezd nejméně jednoho vozidla? Jaký má smysl to, že v polovině spadnou bez varování dolů? Ano zákonně jsme z obliga, ale ... proč to nedělat ještě bezpečnější třeba tak, aby ani malé děti a zaostalejší dospělí nebyli zmateni? Zkusím si odpovědět sám. Protože by to vyžadovalo budovat více předzvěstí a bylo by to dražší? Dále už jen drobnosti, které se ale nasčítají: šikmé, nikoliv kolmé křížení silnice a kolejí; protihlukové stěny až k přejezdu bránící výhledu; zastávky na znamení, které vnášejí ještě větší časové nepřesnosti do již tak nedodržovaných časů příjezdu. Tak to jen takový výběr. Úsměvné je i to, že nejsme v dnešní době schopni postavit zabezpečovačku tak, aby u každých "šraněk" nestála bouda jak stodola, která jednak nepůsobí vůbec esteticky, ale hlavně opět omezuje výhled do kolejiště. Teď si vezměte, když se to sejde dohromady, jako je to u nás na přejezdech. To se pak nedivíte dětem, že to podlézají, protože normální člověk který tohle vidí si řekne, že magor, který tohle ve 21 století navrhnul mu těžko bude garantovat bezpečný přechod i při otevřených závorách. :-) Jako bonus si představte "protihluková" zeď přes celou vesnici, že si přijdete jak obyvatel východního Berlína, ale když má jet vlak, který následně 120tkou prošumí za 4 sekundy, tak vám 18 sekund řve přes půl vesnice signalizace přejezdu, kterou paradoxně v autě při puštěným rádiu vůbec neslyšíte. To se bavíme o 6 let staré instalaci. :-) Bílé světlo informující řidiče o tom, že mohou jet přes přejezd 50km/h vám do zdí pokoje skoro vypaluje díru přes žaluzie, ale to, že v úseku před a za kolejemi je povoleno 20 nikoho nezajímá :-) a o čekání na zvednutí zavřených závor při dvoukolejném provozu v blízkosti stanice by se daly psát romány, ale to asi člověk musí zažít na vlastní kůži, aby pochopil beznadějnost v níž se naše Dráhy nacházejí. Je mi z toho smutno, protože jak jsme psal jsem fanda železniční dopravy. Líbí se mi lokálky, obnova historických ale i novějších nádraží. Bohužel nám kredit kazí současný přístup k modernizaci tratí a (a to už odbočuji k jednotlivým dopravcům) nákup a výroba nových souprav.
    9.9.2019 17:35 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Protože by to vyžadovalo budovat více předzvěstí a bylo by to dražší?
    GPS do kazdeho vlaku? GPS cip stoji par korun a sirka pasma potrebna pro tech par bitu informace o aktualni poloze a vektoru je minimalni.
    9.9.2019 17:59 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    GPS se obávám není řešení. Nejsem takový odborník, ale myslím, že to není dostatečně spolehlivé. Veškeré zabezpečení musí jít metalikou, nebo optikou a nedivil bych se, kdyby nebylo zdvojené.
    9.9.2019 18:54 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    metalika a GPS souvisi jak? GPS data muzes klidne vest po metalice, pokud tedy netrvas na metalice k tem navigacnim satelitum :D
    9.9.2019 21:40 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    ehm ... fira neni dostatrcne spolehlivy, vecne nekde jezdej na cervenou, ujizdej jim vlaky ...

    Mimochodem, shodit sranky umi kazdy maly decko (kdyz mu trochu poradis) ... staci na to kusdrat, ze ..., tomu rikas zabezpeceni? A uplne stejne (mozna s trochu vetsi namahou) ses schopen sranky uplne vypnout. Staci na nejblizsim spoji (pravda, dneska uz jich tolik nebude) odtrhnout ten drat kterej useky propojuje. Vetsinou moc nedrzi. Tomu rikas zabezpeceni?

    Ve skutecnosti to "nejmodernejsi" co muzes na trati najit, jsou pocitadla vagonu, ale to najdes na par usecich a zdaleka ne kazdej vagon je na to vybavenej, takze je to taky pro kocku. Porad se spoleha na system, kdy vlak spoji kolejnice v danym useku. Tecka, nevi se jestli je to jeden vagon nebo 100 vagonu. A existujou i trate, kde neni ani toto. Vzdyt nejakych 35let zpet se prakticky na vsech regioalnich tratich sranky sundavaly rucne, pekne dratovodem a odjezdy vlaku se potvrzovaly telegrafem, na "modernich" usecich telefonem.
    11.9.2019 14:49 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    GPS se dá oblbnout — Stačí „zvídavý“ cestující.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    paul2no avatar 9.9.2019 17:43 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Bohužel, pokud by se závory zvedaly až po zhasnutí červeného světla, znamenalo by to prodloužení předzváněcí doby. A přejezdy jsou poměrně hloupá zařízení založená na klopných obvodech, která neví že se k němu blíží další vlak po druhé koleji až do okamžiku, kdy ten vlak vjede do spouštěcího úseku.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 18:10 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já jsem přesvědčen, že v jednoduchosti je síla a nezavrhuji současný způsob realizace klopnými obvody, pouze si myslím, že celou situaci by vyřešilo několik "spouštěcích úseků" navíc. Nezávisle pro šraňky a světelnou signalizaci. Jako bonus (a to jsem v původním příspěvku nezmínil), který by mohl být myslím také realizovaný současnou technologií s mírnou úpravou značení je zohlednění rychlosti vlaku blížícího se k přejezdu změřením okamžité rychlosti. Opravdu je moc prima čekat na přejezdu, který je koncipován pro maximálku na projíždějící drezínu.
    Jendа avatar 10.9.2019 01:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Bohužel, pokud by se závory zvedaly až po zhasnutí červeného světla, znamenalo by to prodloužení předzváněcí doby.
    On nechtěl zvedat závory po zhasnutí červeného světla nebo whatever, on chtěl „aby se začali zvedat POUZE v případě, že je garantován následný průjezd nejméně jednoho vozidla“. Jinými slovy aby se nezvedaly když za tři sekundy půjdou zase dolu.
    12.9.2019 08:44 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ano, takto to bylo myšleno, děkuji.
    9.9.2019 17:48 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    "Úsměvné je i to, že nejsme v dnešní době schopni postavit zabezpečovačku tak, aby u každých "šraněk" nestála bouda jak stodola, "

    Jsme, ale bylo by to moc levny, a tudiz by se z toho tezko dalo odlejvat v desikach mega vsimnyho ... Ve skutecnosti by to vpohode mohla byt krabicka velikosti RPi. Ostatne podobny boudy ze stejnyho duvodu stojej u semaforu na krizovatkach. A to jen proto, aby se pak ukazalo, ze ta bouda za miliony klidne rozviti zelenou ze vsech smeru ...

    Jinak ad proc to ci ono, vsechno je to o penezich. Ne o tom, ze by jich to stalo moc, naopak, o tom, ze by jich to stalo malo. Na yt najdes trebas videa od tramvajaku, jak nesmyslne stojej na nesmyslne rizeny krizovatce, ktera o nich navic vi. Jenze ta krizovatka by o nich mohla vedet ne minutu nebo dve predem, ale klidne desitky minut. Jenze postavit nekam jedno kancelarsky PC a poslat mu data z GPS v jednotlivych vozech by stalo maximalne par desitek tisic, a tezko by se pak zduvodnovalo, ze to musis stat miliardy. SW na vyhodnoceni casu prijezdu na krizovatku na zaklade aktualni polohy a denni doby(= historickych dat), vcetne korekce na aktualni dopravni situaci, je tak zadani pro stredoskolaka.

    BTW: Pokud to nevis, tak kamiony vitezi na cely care predevsim proto, ze jsou jako dopravni prostredek radove spolehlivejsi (ano, i pres vsechny kolony ve kterych stoji) nez vlak. Zkus si nechat neco poslat vlakem, nejsou schopni ti rict ani den, kdy ti zasilka dorazi. Zato po tobe chteji, abys ji do hodiny slozil. Takze musis mit neustale v pohotovosti (i nekolik dnu) cetu delniku, nakladak a pripadne jerab, kdyz je to neco vetsiho. U kamionu muzes v kazdy okamzik vedet kde zrovna je, a vis +- nejaka ta hodina kdy dorazi.
    9.9.2019 18:21 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    K těm kamionům. Ono jich taky docela značná část nedojede. Tady si myslím železniční doprava statisticky dost vede. Ale v dnešní době jsou asi 4 polský řidiči po započítaní do odpisů stále ekonomicky akceptovatelné ztráty. :-( Osobně mi ani tak nevadí ty medializované případy a konkrétní úmrtí, jako spíš to, jakým způsobem to "vychovává" aktuální společnost.
    9.9.2019 18:26 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Stejně tak není jisté, jak moc jsou média nestranná a nezaujatá.
    9.9.2019 20:06 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tys vazne nikdy nic drahou nedopravoval ze? Myslis si, ze vagon nemuze zmizet? Proste se vypari. A procpak trebas takovy automobilky, ktery sou na doprave doslova zivotne zavisly, pouzivaji pro dopravu dilu prakticky vyhradne ... auta. Vlaky se pouzivaji tak maximalne pro odvoz hotovych aut.

    Takova automobilka ma pro dopravce okna +- 30minut, a kdyz ho nestihnes, hned mas penale. Protoze oni nedrzej zadny zasoby, a ocekavaji, ze jim dily budou dorucovany tak akorat.

    Pro zajimavost, firma, dorucuje zbozi i z Asie. Prevazne to prijede lodi do germanie nebo psonklandu, a tam se to prelozi na kamion. Proc ne vlakem? Kamion dorazi do 48 hodin (se vsema prestavkama a kolonama). Vlak nejmin na tyden. Jo, zkouselo se to. A navic to bylo i drazsi. Vyrazne. Kamion ti navic dojede do arealu firmy, kde ho slozis. Vagon zustane na nadrazi, kam musis poslat ... ten kamion. Kterej ale jak uz sem zminil ani nevis kdy bude treba. Chci videt dopravce, kterej ti doda kamion do 30 minut po zavolani. Zapomen, doprava se objednava nejmin 2-3 dny predem. A i tak muzes mit problem. Takze tvuj vagon bude na nadrazi cekat 2 dny a ty budes platit jak mourovatej, protoze ti drahy nejsou schopny rict den, natoz hodinu, kdy dorazi.

    V pripade kamionu neni problem bud mobil primo na ridice nebo na dispecera. Neni tudiz problem kdykoli overit, kde zrovna je a za jak dlouho dorazi = da se velmi dobre naplanovat jeho slozeni/nalozeni.

    Vlaky jsou tak maximalne na to, kdyz nekam potrebujes dorucit milion tun kameni, a je ti jedno, jestli to bude o mesic driv nebo pozdejs. Lode pak ani na to nejsou knicemu, protoze kdyz neni voda (jako ze neni a nebude), takze navrhovat stavby nejakych kanalu muze leda debil jakym Zeman dozajista je.
    9.9.2019 18:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nechci říct, že současná situace je v pohodě, ale vaše námitky týkající se dohledu na přejezd (stěny blokující výhled, budky blokující výhled, málo předvěstí) jsou mimo. Pokud před sebou nemáte stovky až tisíce metrů rovných kolejí, tak ten vlak nezastavíte, i když budete mít výhled. V té Uhříněvsi byste zrovna odstraněním protihlukových stěn vzhledem k okolní zástavbě získal tak padesát, možná sto metrů navíc.

    Ale jinak jsem zcela pro instalaci nízkých protihlukových stěn, které jsou blíž ke kolejím, protože koukat celou cestu na betonovou zeď je na hovno. ČD to chtěly, ale SŽDC řeklo ne.
    Quando omni flunkus moritati
    9.9.2019 20:14 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Rek bych, zes to razantne nepochopil. Ty jako ridic auta mas povinost se rozhlidnout a bylo tu zmineno, ze i v pripade, ze ti blika bily svetlo. Ale jak se mas rozhlizet, bez toho abys najel do kolejiste, kdyz pres ty steny nikam nevidis.

    Ja sem naopak pro to, aby se doprava zakopala pod zem. Klidne at v tom vlaku udelaj steny z LCD panelu a promitaj na to ubihajici krajinku.

    Jinak kdyz se tu probiraj u kus vedle polonefunkcni samoridici auta, tak vyradit z vlaku firu (a misto jejich kokpitu dat nejaky zelezobetonovy cosi) je technicky radove jednodussi. Vlak mimo sestavenou trasu jaksi neodboci, takze jediny co se tam muze resit je prave nejaka prekazka na trati. Zadny projeti navesti na cervenou, zadny ujety vlaky bez firy, ..., jeste jednodussi je to pak v pripade metra.
    3.1.2020 15:13 Pavel Skládaný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Rozhlížet se na trať když bliká bílé světlo je nesmysl. U přejezdů s PZS se zajišťuje rozhled na výstražník, nikoli na trať! Tj. z logiky věci vyplývá, že řidič "se přesvědčí, že může přejezd přejet" pohledem NA VÝSTRAŽNÍK, tj. jede se podle světel). To je asi tak, jako by po vás někdo chtěl, abyste zpomalil na rychlost chůze a rozhlížel se i na světelné křižovatce, když jedete na zelenou. A zde je přitom riziko, že někdo pojede do kříže na červenou podstatně vyšší, než na železnici.
    9.9.2019 17:33 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Zpet na stromy ... jako malemu robeti pomalu jeste v povianu ... mi bylo opakovane vtloukano do hlavy (i ve skole !!!!), ze pokud by se stalo, ze mi spadnou sranky a ja budu na prejezdu, tak ze tema srankama proste musim projet, at se deje co se deje, klidne pritom znicit vse kolem, rozlamat sranky, poskrabat a dobit auto, ale musim.

    Podotykam, ze sem opakovane videl na vlastni oci lehnou sranky bez jakyhkoli svetel/zvuku predem. Takze se to stat proste muze, i kdyz naprosto nic neporusite. Navic v dobe vsude vyprdelenych bilboardu, blikajicich reklam a dalsich sracek nemusi ridic nejaky prejezd vubec registrovat.

    A ad "drahy muzou vse", ono se totiz soudruhu vychazi z toho, co je pro vetsinu soucastniku, a zjevne i tebe, sprosty slovo. Rika se tomu Fyzika. A zatimco auto umi akcelerovat a brzdit v radu jednotek metru, vlak na to same potrebuje kilometry. Jinak receno, i kdybys na tech srankach mel nejakou kameru ktera by registrovala prekazku, vlak uz nemuze stihnout zastavit. V opacnym pripade by se musel prejezt uzavirat 10 minut pred prijezdem vlaku.

    ---

    To samozrejme nic nemeni na tom, ze kazdy kdo se podilel na nasich slavnych "koridorech" za desitky miliard aby se jezdilo rychlostmi z predminuleho stoleti (parni vlaky jezdily i pres 200km/h), by mel viset. Urovnovy prejezdy tam totiz vubec nemaji co pohledavat.
    9.9.2019 17:43 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Podle mě by bylo dostatečně zabezpečení - "správně nastavené" šraňky pouze ve směru jízdy + světelná signalizace bez zvukové. Pokud by to fungovalo tak, že po spadnutí projede vždy do 10s vlak, tak se to lidi naučí. Dokud ale budou při spadlých závorách třeba 3 minuty čekat na vlak, tak se vždycky najde pár jedinců, kteří riskovat budou.
    PepaSFI avatar 9.9.2019 20:11 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    to nejde. Šraňky pouze ve směru jízdy existují, jenže lidi je často objíždí.Prostě tam chybí ten psychický blok "tady je to zavřený a bez diskuse". A mezi spadnutím šraňků a vlakem musí být bezpečná prodleva. Vím o nehodě kdy na přejezdu uvázl traktor kvůli vážné závadě na přívěsu. Do deseti sekund by ani nestihl vylézt z kabiny.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    9.9.2019 21:06 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak 20s. Jde především o to dodržování konstantní doby. Já jsem přesvědčen, že tohle by se zažilo. Řešíte pořád automobily, ale jsou tu i chodci a ti to klidně podlezou. :-)
    Gilhad avatar 9.9.2019 21:43 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kdyz to nepujde podlezt, tak to obejdou, klidne i delsim obloukem, nebo prelezou ... nebo to proste strihnou nekde prez pole, kde lautr nic neni a prejdou si trat, kde je napadne ...
    9.9.2019 21:56 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Za predpokladu, ze se ti po tratovym useku nebude pohybovat vagon bez lokomotivy (coz se taky bezne deje), ti staci resit polohu a rychlost ty lokomotivy, jenze, jako na potvoru, spousta prejezdu je kolem stanic. A casto se zaviraji i pri ruznych posunech, jenze pri tech se jezdi pomalu. Tzn sranky by ti padaly v okamziku, kdy by vlak uz stal prakticky na prejezdu. Na druhou stranu ani to, ze aktualne vidis vlak kterej jede 160 = spocitas to, shodis sranky, a on ti zacne brzdit do stanice, takze sranky budou dole dalsich 10 minut. Coz ostatne casto jsou i ted, a presne proto se lidi naucili pres tu trat chodit.

    Takze jen GPS ti nestaci, musel bys resit i jizdni rad. Jinak receno, realne by davalo smysl, kdyby se sranky shazovaly centralne, stejne jako se stavi trat. Jenze tim se dostavas prozmenu do situace "a co kdyz se neco podela, a sranky nedostanou pokyn jit dolu". Navic ani v centrale neznaji (az na vyjimky) realnou polohu vlaku, jen obsazeny tratovy usek.

    Ve finale dojdes k jedinymu smysluplnymu a fukcnimu reseni - zrusit prejezd.

    Mimochodem, nevim estli to tu padlo, ale prave kvuli prejezdum je omezena tratova rychlost na 160km/h, pricemz ale ty miliardy vyhozeny do kanalu byly za prestavbu na 200km/h. Ostatne i proto si CD porizovala vlaky s naklapenim, protoze v nekterych usecich neslo trat dostatecne narovnat.
    12.9.2019 08:38 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jak to jednoduše řešit viz. diskuze níže. K vlakům ve stanici ... ano to je velká bolest. I tohle lze relativně jednoduše řešit, v návaznosti na dynamické zjišťování okamžité rychlosti. Zmíním jeden typ nástupiště z vlastní zkušenosti. Ten končí semaforem, za který je bezprostředně přejezd. Nevím zda je nějaký bezpečnostní předpis, který znemožňuje mít otevřený přejezd, pokud na tomto semaforu svítí červená, ale pokud by tomu tak nebylo, lze problém řešit permanentní červenou na semaforu. Zbytek si snad už domyslíte.
    JiK avatar 12.9.2019 20:39 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Navic ani v centrale neznaji (az na vyjimky) realnou polohu vlaku, jen obsazeny tratovy usek.
    Proc?
    12.9.2019 20:57 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Asi jim to nestoji za tu investici do zpresneni informace o aktualni poloze.
    13.9.2019 00:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No... jak? Ne že by bylo tak složité na lokomotivu namontovat GPS, ale taky tu informaci musíte někam spolehlivě dostat.
    Quando omni flunkus moritati
    JiK avatar 13.9.2019 22:41 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Zvlastni, ne? Kazdy majitel spedicni firmy ma gps a vi kde jsou jeho kamiony. A to, narozdil od vlaku, muzou byt v podstate kdekoli, kde je silnice, a pri trose smuly i nekde v poli nebo v prikopu. Ale dat to i na lokomotivu je asi prilis jednoduche reseni, ze?

    A ohledne vymluv, ze by tam nemeli mobilni signal, tak si to zalohujte druzicovym telefonem, ta 1 smska s polohou kazdych 30 nebo 60 sekund, pokud neni GSM a zaroven se meni poloha, zase tak draha nebude, kdyz to muze mit kazdy jachtar.
    14.9.2019 09:13 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Co koukam, Iridium s neomezenýma smskama je "IRIDIUM GO! Subscription 150 Data minutes + UNLIMITED SMS" - link, za 110$. Čili skoro lepší než ten místní kartel.
    14.9.2019 10:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jak je možné, že je tolik nehod, když máme takových odborníků na zabezpečení železniční dopravy... :-)

    Každý majitel spediční firmy možná ví, kde jsou jeho kamiony, ale určitě ne zas tak přesně a hlavně bez velké garance, že ta data jsou a vždycky budou aktuální. Ono když si ten systém v tom kamionu nebo přenosová cesta trochu škytne, tak se zas moc neděje.

    Když si ten systém škytne ve vlaku, tak to máte tu pár sekund, než vytimeoutuje odeslání SMS přes GSM, tam dalších pár sekund na přenos přes záložní spojení a najednou se vám přejezd spouští o půl minuty později, než by měl. Stavět zabezpečovací systém, který má mít několik devítek spolehlivost, na GSM a dalších veřejných telefonních službách, to fakt není dobrý nápad.
    Quando omni flunkus moritati
    14.9.2019 13:02 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak to už je na logice aplikace, jak ji postavíte nad nespolehlivým kanálem.
    Josef Kufner avatar 15.9.2019 02:09 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ze stejného důvodu podle GPS nelétají letadla. Prostě to není spolehlivé. Dispečinku je jedno, že chvíli o nějakém kamionu neví. Je tam řidič a kamion může uhnout a zvládne zastavit na pár metrech. Vlak neuhne a nezastaví.

    Navíc GPS není naše a nemáme to pod kontrolou. Kdykoliv se USA může rozhodnout, že už to nebude s přesností na půl metru, ale na sto metrů, nebo že to nebude vůbec. Když už, tak aspoň Galileo.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    JiK avatar 16.9.2019 02:02 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Rozumim dobre te uvaze? Cela debata zacala tim, ze "na centrale neznaji realnou polohu vlaku" a kdyz jsem rekl, ze kazdy blby kamion, ktery muze byt kdekoliv na silnici, polnacce nebo prikopu, to GPS uz ma, tak kontrujete tim, ze GPS ma spolehlivost "jen" 99.99% a to neni dost? Takze nez mit sanci, ze to jednou z 10 000 pripadu bude fungovat stejne manualne jako doted, tak radeji neimplementujeme nic? Pripadne nejaky streleny EU system, ktery existuje jen na papire ale v roce 2020 bude mit mozna plnou operacni schopnost a dozene USA v roce 1995?

    Pokud takto uvazujou vsichni zeleznicni experti, tak neni moc prekvapeni, ze jim v nasi dobe ponekud "ujel vlak"... pun intended.
    16.9.2019 16:40 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No, s tím dohánením USA bych byl opatrný - co vím, tak jejich železnice má oproti té evropské, a tady do toho počítám i nás, co dohánět. Možná pár tratí na pobřežích je moderních, ale zbytek si o nějaké složitější technice může akorát tak nechat zdát. Třeba o "střeleném EU systému", který na západ od nás už nějaký ten pátek plně dohlíží na jízdu vlaků.

    To GPS v kamionu zase není žádný zázrak - ono sice ví, kde je, ale stačí tu informaci poslat jednou za občas, protože víc není potřeba. Stačí jednou za občas vědět, že se auto hejbe. Nic se podle toho neřídí a dvakrát tak nic se podle toho neřídí věci, které mají vliv na bezpečnost.
    Takze nez mit sanci, ze to jednou z 10 000 pripadu bude fungovat stejne manualne jako doted, tak radeji neimplementujeme nic?
    Chápete, že se tady bavíme o tom, aby se přejezd spouštěl podle skutečné jízdy vlaku a ne zbytečně brzo? To znamená, že když v tom jednom případě GPS nebo přenosová cesta škytne, tak se u plnou rychlostí jedoucího vlaku přejezd nespustí dostatečně včas, což se nesmí stát? Tohle kupodivu železniční expert právem bude považovat za nepřijatelné riziko, zejména vzhledem k tomu, že (z doslechu) zkušenosti z provozu GPS na lokomotivách jsou neslavné.
    Quando omni flunkus moritati
    16.9.2019 17:18 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ale ta GPS tam může být jen jako 2nd factor že... naví když Jik mluvil o dohánění, myslel tím IMHO dohánění satelitního polohovacího systému, ne americké železnice...
    JiK avatar 16.9.2019 20:11 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    americkou zeleznici fakt dohanet nepotrebujeme, ta stoji za prd, a kalifornske zelene sny jak to vyresit nasypanim penez z dani skoncily mhona miliardovym debaklem a teprv ted to finalne odpiskali. posledni cislo je rozpocet prekrocen o 44 miliard dolaru a termin nedodrzen o 13 let, a pokracujeme.
    Jendа avatar 16.9.2019 22:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To znamená, že když v tom jednom případě GPS nebo přenosová cesta škytne, tak se u plnou rychlostí jedoucího vlaku přejezd nespustí dostatečně včas, což se nesmí stát?
    Nebo zaúřaduje fallback na současný systém a spustí se zbytečně brzo (stejně jako teď vždy)?

    Ale jo, tak dobrý, nejde to. Světla svítí, hudba hraje, všechno je fajn - počkáme si na ten průser, politici vyřeší, lid si to bude žádat.
    16.9.2019 23:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nebo zaúřaduje fallback na současný systém a spustí se zbytečně brzo (stejně jako teď vždy)?
    A jak to má fungovat? Jakože když se vlak nehlásí, tak se přejezd spustí průjezdem zadaného místa? Jo, to by fungovat mohlo, akorát jenom do doby, než prvnímu vlaku za průjezdem toho místa vypadne GPS, když bude zrychlovat. I když připustíme, že to GPS a rádio půjde rozběhat dost spolehlivě na to, aby se tím daly řídit bezpečnostní prvky, jsme u stejného problému, který jsem popisoval už minulej tejden u nápadu, že by na trati byl víc než jeden měřící bod a vyhodnocovala se rychlost i zrychlení.

    Ad citace. Já netvrdím - a už jsem to tady taky psal - že ty přejezdy líp vyřešit nejdou. Jenom že nebudou fungovat tahle strašně jednoduchá "proč to ještě nikoho nenapadlo" řešení. Jediný realtisticky proveditelný způsob je podle mě napojení přejezdu na ETCS.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 17.9.2019 00:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jo, to by fungovat mohlo, akorát jenom do doby, než prvnímu vlaku za průjezdem toho místa vypadne GPS, když bude zrychlovat.
    Tak nebude zrychlovat když vypadla GPS. Už teď přece chceš aby ten systém byl obousměrný, tj. přejezd reportoval vlaku, že je uzamčený (podařilo se mechanicky sklopit závory, nepraskla žárovka). Nebo druhá možnost: vlaky nebudou náhodně zrychlovat podle nálady strojvedoucího (jaktože ještě nemáme na tohle samořízení?)
    17.9.2019 17:05 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak nebude zrychlovat když vypadla GPS. Už teď přece chceš aby ten systém byl obousměrný, tj. přejezd reportoval vlaku, že je uzamčený
    Na to nemusíme vymýšlet nespolehlivé rádiové kolo. Tahle věc se jmenuje přejezdník, běžně se osazuje a určitě by bylo možné ji nainstalovat i na tyhle rušné přejezdy. Má to závadu - pro bezpečný chod je potřeba jej umístit ve vzdálenosti, na kterou dokáže vlak zastavit (nebo aspoň zabrzdit tak, aby přejezd projel nízkou rychlostí) - na rychlotrati víc než kilometr od přejezdu - a může signalizovat uzavření přejezdu až poté, co je přejezd skutečně uzavřen.

    To znamená, že k minutě na bezpečné uzavření přejezdu - připomínám, musí být čas na to, aby z něj odešli lidi - je potřeba připočíst i další půl až minutu na to, než přijede vlak. U toho přejezdu v Uhříněvsi - a v té Studénce asi taky - to ovšem znamená, že přes něj ve špičce nikdo neprojede. Jenom pro jistotu, abych předešel dalším odkazům na předchozí diskuze: já jsem klidně pro. Ani jeden z těch přejezdů tam neměl být a nemá být (a já tam nebydlím.)
    Tak nebude zrychlovat když vypadla GPS.
    Strojvedoucí by se měl plně věnovat vedení vlaku, tj. primárně sledování trati před sebou, zejména co se rychlosti a světelných návěstidel týče. Všechno ostatní, co rozptyluje pozornost, by se mělo omezit na minimum. Přidávat do odpovědnosti strojvedoucího hlídání dalších dvou krabiček je pitomost.
    Nebo druhá možnost: vlaky nebudou náhodně zrychlovat podle nálady strojvedoucího
    Vlaky nezrychlují náhodně, vlaky zrychlují např.
    1. na základě neproměnných návěstidel zvyšující rychlost jízdy
    2. na základě změny návěstního znaku proměnného návěstidla
    3. protože se rozjíždějí - ze zastávky, od červené, z náhodného místa na trati, kde se zastavilo kvůli nějakému mimořádnému důvodu
    Zejména první dva body nejsou nic výjimečného ani chybného, ale pro hloupý systém, který se bude pokoušet vycházet jenom ze znalosti polohy vlaku na trati, je to naprosto nezkousnutelný problém. Zejména pokud je cílem zajištění průjezdnosti přejezdu a zároveň sjízdnosti trati v parametrech, na které se stavěla.

    Btw. podle bodu 2 zrychlí i to samořízení
    Quando omni flunkus moritati
    JiK avatar 17.9.2019 17:57 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    sorry jako. Uvazujes a pises jako nejaky sotous.
    ale pro hloupý systém, který se bude pokoušet vycházet jenom ze znalosti polohy vlaku na trati, je to naprosto nezkousnutelný problém. Zejména pokud je cílem zajištění průjezdnosti přejezdu a zároveň sjízdnosti trati v parametrech, na které se stavěla.
    Kdyz budes znat okamzite polohy muzes spocitat rychlost (a zrychleni). Jak sam pises, vlak nezastavi na 20 metrech. Kdyz budes mit tyden nebo mesic historickych dat poloh, rychlosti a zrychleni, muzes vydedukovat cely jizdni rad a polohy (nejen) stanic, nadrazi a prejezdu...ale taky spocitat anomalie jejich pravdepodobnosti a frekvence vyskytu.

    mel by to zvladnout kazdy kdo ma aspon bakalare z matfyzu. Ale ti si vetsinou nehraji s vlackama, pokud je jim nad 10 let.
    Jendа avatar 17.9.2019 18:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kdyz budes znat okamzite polohy muzes spocitat rychlost (a zrychleni). Jak sam pises, vlak nezastavi na 20 metrech. Kdyz budes mit tyden nebo mesic historickych dat poloh, rychlosti a zrychleni, muzes vydedukovat cely jizdni rad a polohy (nejen) stanic, nadrazi a prejezdu...
    To bude statistické a tudíž hrozí že to neodhadneš a začneš na přejezdu zvonit pozdě.
    mel by to zvladnout kazdy kdo ma aspon bakalare z matfyzu. Ale ti si vetsinou nehraji s vlackama, pokud je jim nad 10 let.
    Nevím, jestli je to nějaká narážka, kterou jsem nepochopil, ale hodně matfyzáků pracuje v Data Railu.
    17.9.2019 19:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Drsný kecy, ale platit náhradu škody za případy, kdy se něco té statistice vymkne, byste asi nechtěl...
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 17.9.2019 18:00 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já myslím že už řešíme jenom implementační detaily, oba se shodneme na tom, že to jde (ETCS), jenom mně přijde neuvěřitelné že to v roce 2019 ještě není a mnoho let ještě nebude.
    Na to nemusíme vymýšlet nespolehlivé rádiové kolo. Tahle věc se jmenuje přejezdník
    Musím, právě proto, že přejezdník je jeden bod, zatímco já tohle potřebuju předávat různě rychlým vlakům na různé vzdálenosti. Nebo se u přejezdníku dá udělat handshake viz níže.
    Strojvedoucí by se měl plně věnovat vedení vlaku, tj. primárně sledování trati před sebou, zejména co se rychlosti a světelných návěstidel týče. Všechno ostatní, co rozptyluje pozornost, by se mělo omezit na minimum. Přidávat do odpovědnosti strojvedoucího hlídání dalších dvou krabiček je pitomost.
    Samozřejmě, tohle má hlídat elektronika. (na rozdíl od silničního provozu, kde je automatický enforcement rychlostních limitů nemožný - nastávají situace kdy je potřeba pro vyhnutí se nehodě zrychlit - u vlaku je vysazení akcelerace při dosažení limitu v pohodě, protože je to celé stavěné na tom že rychlost blíž k 0 je bezpečnější stav)
    ale pro hloupý systém, který se bude pokoušet vycházet jenom ze znalosti polohy vlaku na trati, je to naprosto nezkousnutelný problém
    Vždyť já taky (na rozdíl od předřečníků) netvrdím, že znalost polohy stačí. Já bych si představoval, že vlak řekne „plánuju projet přejezdem v čase X“ (protože ví jak rychle jede a jak plánuje zrychlovat), přejezd řekne OK a zařídí se podle toho (spustí předzvánění v X-vyklízecí_doba-safety_margin), a vlak si nastaví limit na rychlost aby na přejezd nedojel dřív než v X.
    17.9.2019 19:10 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    jenom mně přijde neuvěřitelné že to v roce 2019 ještě není a mnoho let ještě nebude.
    No to mě taky, ale na druhou stranu vlastně ani ne, vzhledem k tomu, jak velký technický dluh má společnost v oblasti dopra- ... no prakticky ve všech oblastech.
    17.9.2019 19:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No jo, stojí to prachy a holt když je potřeba vybrat si mezi modernizací infrastruktury a [výdaj na podkuřování voličům], tak je saomzřejmě potřeba vybrat to důležitější.
    vlak si nastaví limit na rychlost aby na přejezd nedojel dřív než v X
    Obráceně, tohle musí přijít zvenku. A mám pocit, že by se k tomu to ETCS muselo dost ohnout, takže mám velké pochybnosti, že to někdy někdo bude řešit. Problematických přejezdů je relativně málo (tj. náklady na vývoj se moc nerozpustí) a to ani nemluvě o tom, jak dlouho bude trvat, než bude ETCS i na jiných tratích než na koridorech.
    Quando omni flunkus moritati
    3.1.2020 15:15 Pavel Skládaný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak to nemáte všechny informace. Mezi sklopením závor a příjezdem vlaku je minimální (a v praxi zcela běžná) doba 7 vteřin. Dělá se to proto, aby se minimalizovala doba zavření přejezdu. Právě proto po nikom nechceme, aby mezi sklopenými závorami rozjímal a telefonoval, ale pouze to, aby okamžitě odjel! Telefonovat si klidně může potom.
    Grunt avatar 15.9.2019 13:03 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To samozrejme nic nemeni na tom, ze kazdy kdo se podilel na nasich slavnych "koridorech" za desitky miliard aby se jezdilo rychlostmi z predminuleho stoleti (parni vlaky jezdily i pres 200km/h), by mel viset. Urovnovy prejezdy tam totiz vubec nemaji co pohledavat.
    Bohužel. Ať už vlakový koridor či dálnice jsou úseky, které dělí krajinu napolovic, takže nějak zajištěné být musí, pro ty co se dodnes nenaučili létat. Koridor má od dálnice většinou tu nevýhodu, že je z historických důvodů veden přes obydlená území (klidně uprostřed vesnice či města).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 9.9.2019 18:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jak zabezpečit železniční přejezdy, tak aby to opravdu fungovalo?
    Musel by si ke každému přejezdu postavit zřízence s nějakým RPGčkem. Řidiči jsou prostě hloupí. Sám to musím vědět nejlíp. Jsem řidič.
    Na železnici se používá to nejlepší ze zabezpečovacího zařízení co je momentálně k dispozici
    To ani omylem. Podívej se třeba na Japonsko (tj. zemi kde provozují Šinkanseny). Ty hlavní linky po kterých ty rychlovlaky jezdí jsou zabezbečené laserem a čidlem (něco překříží cestu, předpokládám že traťový úsek dostává "General STOP"), na sloupcích s výstažníky máš zasklené červené tlačítko (předpokládám že zase "General STOP" traťového úseku), některé vystražníky mají směrovku která ti ukazuje z které strany pojede vlak, těžko říct co všechno tam ještě mají. Nejvíc mě ovšem zaujali ty časy pro vyklizení přejezdu. To co mají tam by u nás řidiči prostě nedali.
    problém je v tom, že přes takový přejezd může vlak projíždět klidně rychlostí 120 km/h, ale rozhledové poměry ze silnice jsou tak na 10 km/h.
    No to je právě blbost. Všechny naše koridory mají na přejezdech povinně bílé přerušované světlo, ne?
    Tady se mi mnohem víc líbí, jak mají řešené přejezdy v Rusku - vysouvací dekly ze silnice, které je možné ve směru ven z přejezdu nedestruktivně přejet.
    Však taky to byla poslední možnost před tím mužikem co by tam stál s RPGčkem. Mrkni na tohle. I tak s tím má spousta Rusů problémy. Je to prostě o kultuře. Neanrtálcům ani ty dekly nepomůžou.
    Co si o této problematice myslíte vy?
    Nějaká detekce (laser, tlakem v podlaze, cokoliv) a pak pár chrchláků z SSSR. A možná ještě červené blikající LED pásky kolem dokola a obří podsvícený nápis „UHNI Z TOHO PŘEJEZDU TY HLOUPÁ PYTCHO!“. Když mají psychologickou bariéru před očima, ať mají i nějaké psychologické popohánědélko.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    9.9.2019 18:25 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No to je právě blbost. Všechny naše koridory mají na přejezdech povinně bílé přerušované světlo, ne?
    Hele jestli to je povinnost, tak vím minimálně o jednom přejezdu, kde si to svítí tak nějak, kdy se tomu chce. Takže buď to povinnost je a pořádně to nefunguje, nebo to povinnost není, v každém případě to ten problém neřeší.
    Gilhad avatar 9.9.2019 18:38 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ony ty prikazy a zakazy hlavne resi, aby bylo mozno pokutovat.

    Kdyby to bylo tak, ze zakon pravi - tudiz to tak je, tak nemame vrazdy ani kradeze, neb jsou taky zakazane.
    Grunt avatar 9.9.2019 18:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    kde si to svítí tak nějak, kdy se tomu chce
    Jak jak chce? Když ti vjede vlak do traťového obvodu (viz autoblok), tak se bílé světlo vypne a ty jako řidič máš povoleno jet max. 30 km/h a máš povinnost se před přejezdem rozhlédnout na obě strany, tzn. obdoba stavu „železniční přejezd v poruše“.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jendа avatar 10.9.2019 01:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Řidiči jsou prostě hloupí.
    To je oboustranné. Vždyť i v tom videu co odkazuješ zvoní přejezd minutu a půl před projetím vlaku (přičemž přejezd je úzký, není to „počítáme jak dlouho trvá bábě s vozejkem 3 km/h to překonat“) a 40 sekund po něm (!!!!!!!!). A to jsem viděl i horší. A tohle je přesně to co učí lidi jezdit na červenou.
    Grunt avatar 15.9.2019 16:03 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jestli myslíš to poslední video, tak to byl poslední kompletní výstražník typu SSSR (i s houkačkou), který už snad ¾roku nestojí. Proto jsou tam ty doby tak dlouhé.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 9.9.2019 20:02 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    není technicky možné všechny přejezdy zabezpečit stoprocentně. Vůči lidské blbosti je to dokonce zcela nemožné, jak ukazuje video ktré odkazoval tuším Grunt, ikdyby tam stál tank, stejně by se našel někdo kdo by ho chtěl přejet, objet, podjet. Je fakt že znám přejezdy které nejsou úplně ideál ale i tam pozoruju snahu o maximální zabezpečení. Například u přejezdu kde je špatný rozhled je zákaz vjezdu vozidlům delším než tuším 16m. Důvod je prostý, malý rozhled nedává dostatečnou časovou rezervu pro průjezd dlouhého vozidla.

    Myslím si že přejezdy jsou zabezpečené dobře. U každého je tolik výstrah že dál už se nedá jít. A pokud se někdo rozhodne ignorovat sekvenci-pruhovaná cedule, další pruhovaná cedule, ještě jedna a hele ony jsou dokonce po obou stranách a tady je namalovanej vláček, štangle s divným červenobílým hákenkrajcem a cedulkou POZOR VLAK, fuj ono je to žlutozeleně omalovaný, já se vždycky leknu když tu hnusnou barvu vidím že tam stojí policajt a hele ono tady něco červeně bliká a dělá to bing bing drrrn drrrn a z dálky něco dělá TRUUUUUU TRUUUUU....

    Pokud si chcete něco přečíst z té druhé strany, jeden člověk se kterým se potkávám na jednom zájmovém fóru píše blog strojvedouci.com veselé historky ze života a vlaku ale i pár těch hodně neveselých, včetně podrobného poisu jak to chodí při nehodě.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    9.9.2019 20:14 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Podle výkladu prý i v okamžiku, kdy na PZZ bliká bílé světlo, řidič vjede na přejezd a sejme ho vlak, tak je vina na straně řidiče, protože si před přejezdem nepočínal zvláště opatrně.
    Podle jakého výkladu? Nějaký rozsudek Nejvyššího/Ústavního soudu by k tomu byl? Podle mě je v takovém případě řidiči možné prokázat zavinění jenom v případě, že se sám hloupě přizná. Pokud teda přežije.

    Jinak ten nápad se semaforem je IMO docela nesmysl. Pro začátek jsou na silnicích pořád přejezdy bez závor a bez světelné signalizace, tak proč vydávat peníze na úpravu těch stávajících. Uznávám, nic takového nepožadujete, takže lze řešit při rekonstrukcích, akorát do té doby budou dva různé typy přejezdů, což je matoucí (a tudíž o něco málo více nebezpečné.)

    Ale hlavně ten váš systém je vlastně totéž, co máme teď. Červená je stůj už teď. Blikající bílá je vaše zelená: i kdyby v případě blikající bílé furt šlo zavinění za řidičem (a nezdá se mi, že by tomu tak skutečně bylo), tak není potřeba měnit barvu. Stačí upravit zákon. Oranžová je pak to, že na přejezdu nesvítí nic - nebo máte pocit, že se k takovému přejezdu máte blížit jinak, než "opatrně"?

    To, že na většině přejezdů v klidovém stavu dneska nesvítí nic lze řešit doplněním bílého světla. A je to vůbec tak, že nesvítí nic? Za poslední léta si nevzpomínám, že bych takový přejezd - pokud tam nějaká světla jsou samozřejmě - někde viděl.
    Další věcí jsou závory. Vyhláška sice mluví jasně, že řidič se řídí světly, ale poněkud zapomíná na psychologický faktor. Pro člověka je podvědomě mechanická bariéra prioritnější než nějaká lucerna. Tak to prostě je, a je třeba s tím pracovat. V současném pojetí závory řidiče akorát matou.
    Tady hádám, že jste nenapsal všechno a mluvíte o případu, kdy se závora zvedne, ale přejezd nezhasne a závora se znovu spustí. IMO by stačilo upravit spouštění přejezdu - někdo to psal na nejmenovaném webu :-) , místo aktivace na nějakém místě by se přejezd "aktivoval" z místa o několik sekund dříve a těch prvních několik sekund by nedělal nic, jenom držel závory dole, pokud už dole jsou. (Pak by následovala světla, čas na vyklizení, závory, vlak - jako teď.)
    Quando omni flunkus moritati
    paul2no avatar 9.9.2019 20:23 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?

    Mým úmyslem bylo, pro řidiče vlastně odstínit, že jde o přejezd. Neřešit rychlost 30/50 km/h "protože přejezd". Prostě a jednoduše - zelená znamená volno, řidič může jet plnou rychlostí a neřeší, jestli jsou tam koleje nebo ne. Blikající žlutá znamená, že křižovatka (přejezd) je řízena plechovými značkami. Na přejezdu by tak byla značka Dej přednost v jízdě.

    Dnes aby na přejezdu mohla blikat bílá, tak musí být krytý. Dříve to muselo být fyzicky odvratnou výhybkou (kdyby ze stanice ujely vagony, na přejezd nesmí dojet), dnes snad stačí i jen návěstidlem s návěstí zakazující jízdu.

    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    Grunt avatar 9.9.2019 20:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Prostě a jednoduše - zelená znamená volno, řidič může jet plnou rychlostí
    Velice zajímavé to bude v případě poruchy. Ta snížená rychlost a povinnost rozhlédnout se před vjezdem na železniční přejezd je v zákoně z nějakého důvodu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    paul2no avatar 9.9.2019 20:31 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jenže v případě zelené nemůže být současně porucha. Buď bude blikat žlutá nebo nebude svítit nic (v kombinaci se značkou Dej přednost v jízdě).
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    Grunt avatar 9.9.2019 20:52 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A nepřide ti to zbytečně složité…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Gilhad avatar 9.9.2019 20:59 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jako, ze by to bylo stejne jako na kazde jine krizovatce, takze by misto dvou naprosto rozdilnych systemu byl jen jeden, ten vyrazne rozsirenejsi?
    Grunt avatar 9.9.2019 21:07 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ale železniční přejezd není křižovatka.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Gilhad avatar 9.9.2019 21:53 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Neni, ale to neznamena, ze je ovladani krizovatky slozitejsi na pochopeni, nez pochopeni ovladani prejezdu, natoz pochopeni obojiho.

    Tedy zavedeni "krivovatkovych svetel" na prejezdech by nebylo pro ridice slozitejsi na pochopeni, nez stavajici system, kdy na krizovatkach jsou krizovatkova svetla a na prejezdech jsou prejezdova svetla. (coz tvrdil muj prispevek).

    Zda je pro drahy slozita takova zmena a kolik by je stala, aby byla aspon "celkem spolehliva" je problem zcela jiny a zda by bylo dobre takto zavest je jeste zcela jiny problem. Nicmene pro pochopeni ze strany ridicu by to slozitejsi nebylo.
    Grunt avatar 9.9.2019 21:57 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nicmene pro pochopeni ze strany ridicu by to slozitejsi nebylo.
    Jasně, hlavně pro ty co nechápou dvě blikající červené světla…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Gilhad avatar 9.9.2019 22:18 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tam neni rozdil, ti asi nebudou chapat ani jedno svetlo a pokud uz se za volant dostanou, je lepsi, zbavi-li se jich pan Darwin "jen" za cenu pocuchane masiny, nez kdyz pri tom zarve i protijedouci auto, co tu odolnost takovou nema, nebo chodec (a Darwin prijde zkratka). Nicmene cim driv, tim lip, aby se ty geny nedostaly dal ...

    Ale jako protiargument to neberu, protoze pokud nechapou stavajici stav, tak jeho zmenou pocet nechapajicich nezvysi, neb v nem jsou zahrnuti uz dnes.
    10.9.2019 11:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Za cenu pocuchané mašiny... a lidí v tom vlaku
    Quando omni flunkus moritati
    Gilhad avatar 10.9.2019 12:22 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    kdyz by se trochu upravil ten cumak vlaku, tak to lidem v nem neudela nic.
    10.9.2019 12:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak nevim, jestli trollíte, nebo jestli jste nikdy neviděl následky železniční nehody. Když se trosky toho auta šikovně šprajcnou, tak ten vlak vykolejí a setrvačnost rozhází vagóny všelijak možně, takže cestující poletují vevnitř, naráží na věci a rozbíjejí si hlavy. A je úplně jedno, z čeho byl čumák toho vlaku.
    Quando omni flunkus moritati
    Gilhad avatar 10.9.2019 19:43 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Proto jsem tu navrhoval obnoveni radlic a betonovy blok na cumak - kdyz vlak do neceho naboura, tak je to na sracky tak jako tak, takze kdyz to vezme radlici z trate ven, tak je na sracky jen to auto, ale vlak jede dal. Ruzne ty poletujici plechy a hridele z vetsi casti vychyta laciny beton.

    Jo, vychazi to z romantickych vlaku meho filmoveho mladi, ale nerikajte mi, ze to dotahnout do technicky funkci podoby je nemozne. I kdyby to mel byt predvesny vagonek s koleckama s radlici primo u nich a nejakymi zachyty za nimi, ktery se pri narazu "ustrihne nasikmo" a predni kus odleti i stroskama - zas tak zasto se neboura, takze vymena zniceneho "lapace min" by nebyla takovou zatezi jako vymena znicene lokomotivy a vykolejenych vozu. Navic by klidne mohl mit i jakesi "kridlo", co zoptimalizuje tok vzduchu, aby lokomotiva jela ve vzduchovem zavesu nebo jine podobne vychytavky.
    Heron avatar 10.9.2019 19:58 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tady je taková drobnost a to jsou fyzikální zákony, v tomto případě půjde zejména o zachování hybnosti.

    Vlak jede po kolejích dopředu, veškerá jeho hybnost (a že není malá), směřuje dopředu. Kamion nebo jiná překážka stojí na silnici, takže hybnost nula (ovšem nenulová hmotnost). Po nárazu musí být hybnost zachována, takže vlak i kamion míří opět dopředu a rychlost je o něco menší, protože došlo k předání hybnosti troskám kamionu. Směr zůstane stejný.

    Pokud navrhujete, že to má kamion odhodit do strany, tak musíte zajistit, že něco jiného a stejně těžkého půjde na opačnou stranu. Většinou je to právě lokomotiva a potom dojde k vykolejení.

    Takže tam musíte mít závaží o stejné hmotnosti jako má překážka, musí mít určitý tvar, aby překážku odhodilo na jednu stranu a sebe na druhou stranu kolejí a stihnout se to tak rychle, aby do toho lokomotiva nenarazila. Takže nejspíš nějaký takový klín v úhlu 45° na vhodnou stranu. A aby se to stihlo, tak by měl být na předepjaté pružině a vlak by to do překážky včas vystřelil. :-D
    Gilhad avatar 10.9.2019 20:35 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jak pisu - predvesny vozik, co jede pred tou lokomotivou, ma radlici a betonovovy blok a je designovany na to, aby v pripade srazky vycistil trat a sam se rizene rozflaknul tak, aby nevykolejil lokomotivu a vagony za ni.

    Takze pri narazu dostane lokomotiva perdu v ose prez odpruzene narazniky, hybnost prez odpruzene narazniky doda vlak (nebo jeho vetsi cast), kamion je smeten z koleji a cast voziku k tomu urcena se rozlozi na trsatka, ktera jsou smetena vhodnym smerem a odstranena z cesty zbytkem voziku. Dalsi cast bocni prdy se prevede prez vozik na koleje.

    Zavazi stejne hmotnosti nepotrebuju, pokud kamion jen vychylim a vozik se rozprskne, tak cast hybnosti sezere rizena deformace voziku, znacnou cast propruzi koleje, cast odnesou odletajici trosky voziku vcetne betonoveho bloku (zatimco kamion staci naklonit a ocistit koleje, trosky muzou odlitnout bokem rychleji cimz i s mensi hmnotnosti vezmou ssebou vyrazne vic hybnosti, navic celkem definovanym smerem. Navic se mi hodi ten kamion lehce nadzvihnout (aby se nedostal pod vlak) a tedy tu mam hybnot nahoru, kterou kompenzuju tim, ze trosky voziku budou mit hybnost dolu, do strany a tam to dobrzdi zem. Stejne po projeti skrz kamion se provoz zastavi a budou se sepisovat spisy, tak nejaka drezina mezitim muze vysbirat srot.).

    Ucelem je ocistit tak, aby vlak nevykolejil.
    9.9.2019 21:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Už jsem to psal - pokud "blikající žlutá" a "nesvítí nic" znamená totéž, je zbytečné mít obojí.
    Quando omni flunkus moritati
    Gilhad avatar 9.9.2019 20:54 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ano, je to tam z duvodu, ze to tam zakonodarci (kteri o tom z principu veci NEmusi nic vedet) takhle dali.

    Byl jsem u schvalovani nejakych tech zakonu (a dalsi jsem sledoval v prenosu) a BOHUZEL se tam dostaly i veci protoze "zrovna me napadlo" a kolegove to odkejvnuli, nebo "stejne si myslim, ze", nebo dokonce "protoze {davno a mnohokrat verejne vyvracena lez} tak musime {i kdyby platila, tak nemusi} tam dat {naprosto totalni picovina}".

    Ano, v idealnim svete by veci v zakonech byly jen ze skutecne dulezitych duvodu. Bohuzel toto neni idealni svet a spousta veci je v zakonech z nejakych duvodu. (Casto i z duvodu "my vam teda odkyvneme tohle (na cem nam az tak nesejde, i kdyz to povazujeme za blbost) a vy nam tamhleto (na cem nam zalezi a potrebujeme kazdy hlas)".

    ---

    Cimz nerikam, ze zrovna pro tohle nebyl kdysi dobry duvod, klidne byt mohl, ale "byt v zakone" jeste neimplikuje "mit rozumny duvod ted".

    ---

    A znam prejezdy, kde pokud clovek dost zpomali (az zastavi aby se mohl rozhlidnout opatrne), tak nema sanci ho prejet vcas, pokud by se behem jeho rozjizdeni (po rozhlednuti) ze zatacky a zakrytu vynoril vlak v plne rychlosti tamtez obvykle. Zatimco pokud se spolehne na nedostatecne rozhlednuti a zeleznicni signalizaci a jede relativne rychle, tak je prez ten prejezd driv, nez by ten vlak obvyklou rychlosti zpoza zatacky dojel.

    ---

    Co se poruchy tyce - jak jsem vyse uvedl, v nekterych pripadech porouchane navesti (spolu se snizenim rychlosti na uroven umoznujici se rozhlednout opatrne) havarii nezabrani, zatimco rychlejsi jizda dava sanci.

    Z druhe srany - pri pribrzdovani a rozjideni auta vznikne "porucha" (at mechanicka, lidska, ci jina - blbe zarazeni, chcipnuti motoru ... spolecne s razenim prez radu stupnu dolu a pak nahoru ) mnohem snaz nez pri jizde plynule.
    Grunt avatar 9.9.2019 21:03 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Je to tam přes šedesát let. Ty pravidla jsou ± stejné. Mění se jen zabezpečení. Viz Krátký výukový film Praha (už tehdy se muselo vysvětlovat jak funguje tak primitivní zařízení jako je železniční přejezd).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Gilhad avatar 9.9.2019 21:35 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Hezky :)

    A jak je videt, obcas se porouchalo zabezpeceni tehdy (treba se mu pripalil gulas), obcas se poroucha i dnes (cena medi ve vykupu roste) a verit mu jde jen omezene.

    Ale prece jen se ta technika za tech 60 let trochu zmenila (vetsinu prezentovane najdeme jen v muzeu) a ja bych tedy po kolejich proti jedoucimu vlaku dobrovolne nebezel ...

    (A prave protoze se ta technika zmenila docela vyrazne, tak je otazkou, zda puvodni pravidla (i s doplnky) jsou adekvatni soucasnemu stavu - bezec s praporkem pred jedoucim automobilem mel take pri zavedeni smysl, ale casem se preslo na zcela jiny koncept)
    Grunt avatar 9.9.2019 21:48 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ale prece jen se ta technika za tech 60 let trochu zmenila
    Jo?:Krátký výukový film Praha - Výstražná zařízení na železničních přejezdech

    VÚDčka běží dodnes.

    a ja bych tedy po kolejich proti jedoucimu vlaku dobrovolne nebezel
    Já taky ne. Hlavně protože nevím z které strany pojede. Proto někde mají někde u výstražníků i ty šipky.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Gilhad avatar 9.9.2019 22:09 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No, parostroje se potkaji jen pri extra vyhlidkovych jizdach (a prepadeni vlaku stylem "dojedeme ho na konich a naskaceme na stupatka" by u vetsiny beznych osobnich zhaprovalu uz u slova "dojedeme"), ta auta maji zcela jine jizdni vlastnosti, nez auta soucasna a naprosta vetsina prejezdu, ktere potkavam, jsou v podstate rovna vozovka, kde to jen lehce drncne, nikoli horska draha, kde divoce skacou jak osobaky, tak nakladaky (jak v tom filmu) i pri jizde krokem.

    Telefon na kliku, nerkuli telegraf jiz take neni vykrikem moderni techniky a spousta odvetvi uz upustila i od faxu.

    Zda zrovna CD skryva ve svem zabezpecovacim arzenalu historicke technologie tohoto druhu netusim, ale verim, ze dosahnout spolehliveho spojeni by se dalo i modernejsimi prostredky.

    Ze zrovna svetla a zavory zustaly ve tvaru podobnem, to na principu nic nemeni (ono i noze si celkem stabilne drzi priblizne ten samy tvar uz drahnou dobu), ale tocit nekoho u nich klikou jsem taky nevidel ani nepamatuju. Dokonce ani nevzpominam na to, kdy naposled jsem videl nekoho v modre uniforme ridit prejezd mavanim cervenym praporkem, ackoli jako nouzove opatreni by to nejspis fungovalo dodnes :)
    Grunt avatar 9.9.2019 22:23 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    a naprosta vetsina prejezdu, ktere potkavam, jsou v podstate rovna vozovka, kde to jen lehce drncne, nikoli horska draha, kde divoce skacou jak osobaky, tak nakladaky (jak v tom filmu) i pri jizde krokem.
    Náhodou, ty kočičí hlavy před přejezdem, to je výborný nápad i dnes.
    ale tocit nekoho u nich klikou jsem taky nevidel ani nepamatuju.
    A na co teda hledíš? Tady máš.
    Dokonce ani nevzpominam na to, kdy naposled jsem videl nekoho v modre uniforme ridit prejezd mavanim cervenym praporkem, ackoli jako nouzove opatreni by to nejspis fungovalo dodnes :)
    Yup. Ale tahle ty výstražníky asi nejspíš vznikly. Osobně bych to chtěl vidět na vlastní oči. To bych si asi přijel i natočit jak zřízenec řídí přejezd pomocí praporků.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    vencour avatar 9.9.2019 22:43 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Shodou okolností jsme včera byli na Řepařské dráze, bylo dokonce i celkem pěkné počasí. Na výjezdu ze Sendražic byla místo závor jedna osoba s praporkem.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Gilhad avatar 9.9.2019 23:02 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Asi jezdivam jinudy :) (A ani tak jsem ho tam u tech zavor nevidel, asi byl nekde schovany)

    I tak jsem toho mineni, ze to uz neni zas tak beznym zvykem :)
    9.9.2019 20:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nevim, mně to jako dobrý nápad nepřijde. Na přejezdu je zelená, to znamená volno, řidič může jet devadesát, načež mu tam bez varování spadne červená (protože oranžovou neumíme.) Kdyby nic jiného, tak je to pěkná past, která si vyloženě říká o to, aby si za ten přejezd ve správném čase stoupla hlídka a foťákem a kasírovali (ano, samozřejmě, je to dvoubarevnej systém, takže teoreticky vás nemůžou trestat, když už nebylo možný auto ubrzdit. Ale jak známo, teorie se od praxe liší zejména v praxi.)

    Řekl bych, že tady máte otočené uvažování. Ono tam padesátka není kvůli tomu, že jsou přejezdy řešené blikajícím světlem, ale proto, že je tam přejezd. Na to, aby blikající bílá znamenala plnou rychlost místo padesátky, není potřeba měnit barvy, stačí změnit zákon. Jenže mám za to, že tvůrci toho zákona to snížení rychlosti považují za žádoucí, takže byste s vaším systémem na přejezdech měl zelenou... a třicítku (jako nižší variantu z 30/50)

    Nevim, suma sumárum bych řekl, že navrhujete současný stav v jiných barvách... a bez velkého přínosu, protože pokud někdo nepochopí dvě blikající červené (na silnici podle barvy univerzální signál, že máte zastavit), tak nepochopí ani jednu svítící.
    Dříve to muselo být fyzicky odvratnou výhybkou, dnes snad stačí i jen návěstidlem s návěstí zakazující jízdu.
    A v případě, že to návěstidlo ujeté vagóny projedou, tak je zavřeme :-)
    Quando omni flunkus moritati
    Gilhad avatar 9.9.2019 21:04 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A navestidlu dame dutku a pri opakovani dutku s vystrahou ... :) (Protoze kdyz uz to nefunguje jinde, tak proc to nezavest i tady, ze?)
    paul2no avatar 9.9.2019 21:04 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nikde jsem nepsal, že by na přejezdu neměla být žlutá při přechodu z zelené na červenou. Jak jsem psal, smyslem by bylo odstínit řidiče od toho, co je za tím semaforem. Řidiče nijak nemusí a nemá zajímat, proč je na semaforu červená, jestli tam je křižovatka, přejezd, zvedací most nebo cokoli jiného. Nevidím tedy důvod k tomu mít pro jeden signál Stůj! dvě duplicitní návěsti (klidné červené světlo a dvě blikající červené). Stejně tak zelená, která mi naopak dává najevo že cestu mám volnou a můžu jet plnou rychlostí, protože mi ji nikdo jiný svojí jízdou nenaruší.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    9.9.2019 21:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jak jsem psal, smyslem by bylo odstínit řidiče od toho, co je za tím semaforem.

    To jsem pochopil a nepovažuju to za nutné. Řidič je od toho, co je za semaforem, odstíněn tím, že tam je červené světlo. Že jsou různá provedení toho červeného světla, přičemž jedno z těch provedení se víc vnucuje pozornosti, není problém - pokud řidič není schopen pochopit, že to taky znamená stůj, tak je kvalifikovaný maximálně pro autíčko na provázku.

    Btw. tohle provedení červeného světla není jen na železničních přejezdech. Najdete ho třeba i tam, kde na silnici a blízkou křižovatku vyjíždí hasiči.
    Stejně tak zelená, která mi naopak dává najevo že cestu mám volnou a můžu jet plnou rychlostí, protože mi ji nikdo jiný svojí jízdou nenaruší
    Ještě jednou - plnou rychlost a volnou cestu lze indikovat i tím bílým světlem, stačí příslušným způsobem upravit zákon.
    Nikde jsem nepsal, že by na přejezdu neměla být žlutá při přechodu z zelené na červenou.
    Jo, ale pokud to nebude čisté několik sekund před červenou ukazuj oranžovou (což by mi nevadilo, akorát na pixlách, které se teď instalují, na to není místo), tak to za současného stavu nejde udělat.
    Quando omni flunkus moritati
    Grunt avatar 9.9.2019 21:35 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Btw. tohle provedení červeného světla není jen na železničních přejezdech. Najdete ho třeba i tam, kde na silnici a blízkou křižovatku vyjíždí hasiči.
    Přesně tak. Ono dokonce myslím není v pravidlech silničního provozu nijak železniční přejezd (výstražník konkrétně) nijak definovaný, pouze je tam specifikováno že dvě vedle sebe blikající červené světla znamenají povinnost zastavit vozidlo před signalizačním zařízením. Vzhledem k tomu, že ty původní výstražníky z SSSR jsou okopírovaný (možná licencovaný) Westinghouse, předpokládám že to vychází z tzv. Wigwagu tedy kvedlajícího terčíku, který prostě takhle fungoval. Zde video.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    9.9.2019 22:36 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ono dokonce myslím není v pravidlech silničního provozu nijak železniční přejezd (výstražník konkrétně) nijak definovaný,
    bb) železniční přejezd je místo, kde se úrovňově kříží pozemní komunikace se železnicí, popřípadě s jinou dráhou ležící na samostatném tělese, a označené příslušnou dopravní značkou
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    Grunt avatar 15.9.2019 10:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Přílohy:
    Myslel jsem tvar a fungování výstražníku. Proto je taky při průjezdu Evropou možné narazit na několik druhů a dokonce i na zabezpečené přejezdy, bez světelného výstražníku.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Heron avatar 10.9.2019 13:21 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Prostě a jednoduše - zelená znamená volno, řidič může jet plnou rychlostí

    Uvědomujete si doufám, že tohle neplatí ani v běžné křižovatce pro vozidla?

    Byl jsem svědkem nehody, kdy si jeden z řidičů přesně takto pravidla vyložil. Odbočoval doleva na křižovatce a nedal přednost protijedoucímu vozidlu. A potom se obhajoval, že měl přece zelenou.
    10.9.2019 13:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jo, tohle je docela zákeřnost, když jsou věci na různých místech různě. Šofér zvyklý na to, že u něj doma všechny semafory odbočování doleva i jízdu rovně/doprava povolují šipkou, tj. na žádném semaforu plné světlo a má vytvořený návyk, že je tam zelená: můžu jet. Pak přijede do jiného města, kde plné světlo je, a při odbočování doleva se dočká nepříjemného překvapení.
    Quando omni flunkus moritati
    10.9.2019 13:36 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Píšete o zemi, kde se jezdí vpravo?
    Cože je na tom magického, na takovém odbočování vlevo na kžižovatce?
    10.9.2019 13:44 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    ono to je presne o tom navyku: opravdu v nekterych mestech plne svetla nejsou, vsechno sipky.

    ale aby to nebylo tak jednoduchy, existujou i vrazebne kombinace: cervena: sipka do leva, oranzova: sipka do leva, zelena: plne svetlo. vidim cervenou sipku = stojim. vidim zlutou sipku = chystame a koukam, jestli se tam vlevo nemotaji chodci a neco za krizovatkou. zaregistruji zelenou a odbocuji ... a jeje! :-D
    Grunt avatar 9.9.2019 20:25 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jinak ten nápad se semaforem je IMO docela nesmysl.
    Ne tak docela. Úplně běžně se něco takového používá u sousedů. Nikde nic nebliká, nikde nic nehuláká, jen se zapne světlo a spadnou závory. Kupodivu to lidi chápou. Ale že bych si to dovedl představit u nás? Asi moc ne.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    9.9.2019 21:08 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No, tohle je něco jiného, než navrhuje blog - jestli to dobře chápu, v podstatě to odpovídá našim přejezdům, ta oranžová je tam ve smyslu "smíš jet, pokud nedokážeš zabrzdit" (nikoliv smíš projet s opatrností) a podle toho, jak krátce tam je, maximální rychlost na té silnici asi taky nebude nijak vysoká. V klidovém stavu pak není indikováno nic, což autor v blogu kritizuje.
    Quando omni flunkus moritati
    Grunt avatar 15.9.2019 09:49 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Budu hádat: Protože všude (pravděpodobně po celé Evropě) platí naprosto to stejné pravidlo: Povinnost rozhlédnout se před vjezdem na přejezd nezávisle na tom jestli na výstražníku něco bliká (ať už bílé nebo červené světlo) nebo svítí. Tahle povinnost naposledy asi neplatila v Británii na počátku 20.století, protože to je doba kdy se používaly obousměrné brány. A tohle mimochodem doporučuju praktikovat i před vjezdem do světelné křižovatky, protože „světlo není bariéra“.

    A když už jsme u toho: Oni i ti rakušaci měli výstražníky jakou jsou u nás (blikající světla + bílé). Jenže ty už tam paří do kapitoly historie. Tamní řidiči asi pochopili jaký význam má červené světlo u železničního přejezdu. Prostě další vývojová fáze na kterou se u nás asi ještě hodně dlouho nedostaneme.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    3.1.2020 15:19 Pavel Skládaný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Báječný nápad na doplnění bílého světla. Toto se řeší již 52 let a zatím nejsme ani na polovině evidenčního počtu přejezdů. Proto naopak zcela radikálně navrhuji bílé světlo zcela zrušit - je to česká specialita, pro cizince nesrozumitelná. Po celé Evropě (až na výjimky - Maďarsko, Slovensko) se jezdí na signál "tma". A řidič smí předpokládat, že PZS je funkční.
    9.9.2019 21:28 i2041826
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Podle výkladu prý i v okamžiku, kdy na PZZ bliká bílé světlo, řidič vjede na přejezd a sejme ho vlak, tak je vina na straně řidiče, protože si před přejezdem nepočínal zvláště opatrně.

    ust. § 29 odst. 1 písm. d) zákona o silničním provozu:

    Řidič nesmí vjíždět na železniční přejezd, je-li již vidět nebo slyšet přijíždějící vlak nebo jiné drážní vozidlo nebo je-li slyšet jeho houkání nebo pískání; toto neplatí, svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení,


    Jak už to tady pár lidí zmínilo, řešením jsou čidla, která budou v době uzavření přejezdu vysílat strojvedoucímu signál, že se v místě nachází překážka.

    9.9.2019 21:47 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Mne prijde, ze se opet dela z komara velbloud. Tech nehod, ktere jsou zavazne, je jako safranu. Cestou by bylo privatizovat ceske drahy i szdc. Zustalo by par trati, po kterych by melo smysl jezdit a udrzovat je, zbytek by odumrel, cimz by jiste klesl i pocet stretu s vozidly.
    12.9.2019 08:27 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Přiznám se, že já to neřeším z toho důvodu, že by statistiky pro střety kolejových a silničních vozidel byly nějak tragické, ale štve mě na tom ten přístup při výstavbě tratí, kdy jsem přesvědčen, že technicky by to šlo řešit s lepšími výsledky, ale místo toho se vyhazují peníze na bůhví co a ještě se tváří, že to lépe udělat nejde.
    vencour avatar 9.9.2019 22:08 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nic ve zlym, ale vidim paralelu s chováním chodců na přechodech. Nic nejede, je červená, tak to přejdu. A i když jede, zkusí to proběhnout.
    Někdy to holt nevyjde.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    12.9.2019 08:29 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Není to paralela. Křižovatka spíná bez ohledu jestli tam auta mají projet nebo ne. Pokud začne blikat červená na přejezdu, tak vlak projede vždy. Někdy do 10s někdy za 3 minuty, ale projede.
    Grunt avatar 15.9.2019 12:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nic ve zlym, ale vidim paralelu s chováním chodců na přechodech. Nic nejede, je červená, tak to přejdu
    Ne že bych se chtěl zastávat chodců, ale tohle přijde stupidní i mně.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    vencour avatar 15.9.2019 14:02 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jak že je stupidní ignorování červené? V Praze/Plzni je tohle skoro běžná záležitost. Když můžou chodci, proč by nemohli řidiči ignorovat pravidla? Nebo nemůžou?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Grunt avatar 15.9.2019 14:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Hele ale já je občas ignoruju (no občas i víc, proto taky vím o čem mluvím). Nejednou se mi stalo že jsem prostě stál uprostřed křižovatky, cesta kterou chci jet naprosto volná, nikde nikoho a já stál jak jojo protože na semaforu červená.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    vencour avatar 15.9.2019 14:54 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já vim, taky jsem jako puberťák přešel tam i zpátky na červenou. A ostatní hezky čekali.
    No už to nedělam.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    JiK avatar 9.9.2019 22:17 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    "Jak zabezpečit přejezdy?" A neni to stejne posetile jako dotaz "jak zabezpecit vsechny spicate predmety?"

    Pokud se nekdo chce zapichnout nozem tak to udela. Zakazes mu noze, udela to dlatem, seberes dlato, udela to sroubovakem, zavedes sroubovakove zbrojni pasy a udela to naostrenym zubnim kartackem nebo propiskou...kam to vede je videt v UK.

    pokud chce nekdo jet na prejezt bez rozhlednuti, pokud chce nekdo jet na prejezd, kde blika signalizace, nebo pokud chce nekdo projet spustenou zavoru, asi mu neni rady.

    Gilhad avatar 9.9.2019 22:21 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ono by z tohoto hlediska fakt davalo smysl na ty masiny dat dopredu celkem laciny a snadno vymenitelny zelezobetonovy blok, nebo aspon poradnou radlici, jak byvala proti buvolum. Po velmi kratkem prechodovem obdobi by byly zeleznicni prejezdy mnohem bezpecnejsi.
    Jendа avatar 10.9.2019 00:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Zajímal by mě názor zdejších uživatelů (jakožto běžných uživatelů silnic a ne šotoušů/nádražáků). Co si o této problematice myslíte vy?
    1) Zrušit nesmyslně dlouhé předzvánění. Vypadá to že segmenty jsou staticky a blbě udělané, délka předzvánění nerespektuje rychlost vlaku a někdy se zvoní a závoruje zatímco vlak ještě stojí ve stanici a nastupují lidi. Není výjimkou čekat několik minut a pak se prošourá vlak třicítkou. To pak jedině učí lidi přejíždět na poslední chvíli nebo i na červenou.

    2) Zrušit trollující přejezdy (kdy jdou závory nahoru ale signalizace ještě bliká a pak hned jdou dolu). Přijde mi že to snad SŽDC dělá ze škodolibosti a pak se chechtají nad videama lidí co se nechali nachytat (příklad). Jinak si nedokážu vysvětlit že v dnešní době neumí hysterezi a/nebo predikci polohy vlaku na minutu dopředu.

    3) Udělat přejezdy aby člověk neměl pocit že pracuje s technikou z roku 1900. Příklad takového totálního clusterfucku: tři minuty čuměly na auto na přejezdu kamery a nikdo nic nedetekoval. Břevna závor se nepodařilo sklopit a nikdo nic nedetekoval. Mně normálně přijde že clusterfucky v tom reportu naplňují znaky obecného ohrožení ze strany SŽDC, chvíli jsem přemýšlel jestli fakt nepodat trestní oznámení.
    Jendа avatar 10.9.2019 01:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Přídavek k bodu 1 (na což jsem si vzpomněl po shlédnutí toho videa od Grunta): zrušit zvonění po projetí vlaku. Jak je proboha možné, že něco minutu dvacet (ten prostřední záběr) (pro představu to je klidně celý cyklus běžné křižovatky ve městě) naprosto bezdůvodně blokuje dopravu?!?
    Jendа avatar 10.9.2019 02:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Q: Nay, minuta, aby ses nezbláznil.

    A: Kde jinde zjistit co znamená minuta než přímo u zdroje.

    Exhibit 1: když způsobíte zpoždění, zaplatíte Českým drahám 300 Kč za každou i jen započatou minutu. Tady dochází ke zdržování pravidelně a zcela programově. Kolik zaplatí ČD konkurenčnímu autodopravci, že stál na přejezdu, nesmyslně blikajícím i po projetí vlaku?

    Exhibit 2: Studénka. Jedno místo, kde se staly už dvě supertragické nehody související s rychlostí (kdyby jel pomaleji, tak před sundaným mostem stihne zastavit; kdyby jel pomaleji, tak plechy vlak nerozříznou). Kdyby to bylo na silnici, tak už je tam dávno třicítka. Tady přesto furt jezdí jak šílenci, aby náhodou cesta netrvala o minutu dýl.

    Je zajímavé, že jsem zatím potkal dvě takovéto společnosti, které křičely „já, já, já, všechno je moje, všichni ostatní se musí přizpůsobit a když se jim něco stane je to jen a jen jejich vina!“, a obě jsou státní veřejní dopravci (ta druhá je DPP).
    lobotron avatar 10.9.2019 09:53 lobotron | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kolik zaplatí ČD konkurenčnímu autodopravci, že stál na přejezdu, nesmyslně blikajícím i po projetí vlaku?
    Pochopitelně nic, i kdyby se v ČR takové věci řešily. Blbě nastavený přejezd totiž patří SŽDC.

    (Offtopic) Docela by mě zjímalo, jestli se škoda vymáhala tady.
    We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
    10.9.2019 11:48 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Vezmu to rovnou i s těmi doplňky
    Zrušit nesmyslně dlouhé předzvánění. Vypadá to že segmenty jsou staticky a blbě udělané
    Jsou udělané dobře - počítá se doba vyklizení přejezdu pomalým chodcem. Nicméně jsou skutečně udělané staticky, což v tuhle chvíli jinak nejde. Tady v podstatě chceš, aby koleje věděly, co po nich jede za vlak (to by mělo umět ETCS, které máme v předpisech a možná i na testovacím okruhu) a aby tahle informace byla napojená na přejezd (složitější systém je náchylnější na chyby.) Plus je tu problém, že pokud strojvedoucí udělá chybu (zapomene zastavit např.), přejezd nedodrží předzváněcí dobu.
    To pak jedině učí lidi přejíždět na poslední chvíli nebo i na červenou.
    Tohle je jeden z mála případů, kdy jsem zastánce silniční represe. A žádnou kameru a za měsíc přijde účet, to je k ničemu. Ať si tam pěkně stoupnou policajti, toho člověka okamžitě zastaví a kromě pokuty ještě udělají namátkovou technickou kontrolu vozidla - dost důkladnou na to, aby po jejím skončení lidi, co na tom přejezdu čekali, byli dávno pryč. Prostě projet červenou na přejezdu aby bylo dražší a ještě pomalejší než tam čekat.
    Zrušit trollující přejezdy (kdy jdou závory nahoru ale signalizace ještě bliká a pak hned jdou dolu).
    To je asi jediný dobrý (a relativně snadno proveditelný) nápad, co jsem v diskuzích na téma přejezdy viděl. K tomu videu - nevím, jestli to dělají ze škodolibosti, ale když se tohle stane, tak vina je vždycky na straně řidiče, tudíž bohužel žádnou velkou motivaci k tomu investovat do téhle úpravy přejezdů nemají
    tři minuty čuměly na auto na přejezdu kamery a nikdo nic nedetekoval. Břevna závor se nepodařilo sklopit a nikdo nic nedetekoval.
    Viz bod 3.4.1 té zprávy - 13:33:02 evidence poruchy sklopení závor, následovalo nahlášení na dispečerské pracoviště. Takže ano, detekoval. Vzhledem k tomu, že srážka nastala o půl minuty později, tak už se s tím stejně nedalo nic dělat. A kdo měl detekovat auto na přejezdu kamerou? Automatické detektory mají problém s false positive i v tunelech, kde není žádný provoz a jsou tam relativně stálé podmínky. Být něco takového na přejezdu, tak si toho nikdo nebude všímat (a pak někoho zavřou.) A výpravčí fakt nemají času nazbyt na to, aby mohli koukat na každou kameru z každého přejezdu, kde zrovna jede vlak, to by se jich muselo zaměstnat o hodně víc.
    Přídavek k bodu 1
    Můžeme se bavit o běžných přejezdech a ne o něčem, co je poslední v republice a technicky to možná skutečně má blíž k tomu roku 1900? Nebo jinak - viděl jsi jiné přejezdy bezdůvodně zvonit po projetí vlaku? Já teda ne. Jinak krom toho, že přejezdy provozuje SŽDC, ta silnice zrovna nevypadala jako něco, kde by hodiny a hodiny čekaly fronty aut. Jinak by to předělali.
    Exhibit 2: Studénka.
    Ad most - kdyby zhotovitel stavby zažádal - tak, jak bylo jeho povinností! - v daném úseku by byla rychlost snížena. Tady holt byla smůla to, že tam pracovala firma Padací mosty s.r.o.

    Ad přejezd - to pak trochu pozbývá smysl budovat vysokorychlostní tratě, když je co pár kilometrů přerušíme přejezdem a sníží se tam rychlost. Vzhledem k tomu, že dlouhodobým cílem je nahradit železnicí krátké letecké spoje (AFAIK Lufthansa už plánuje něco z Německa přes nás do Rakouska, až budou hotové koleje.), jezdit osmdesátkou je prostě neakceptovatelné.

    Co je řešením, je zrušit železniční přejezdy na koridorech. Nemají tam co dělat. Ten ve Studénce tam být neměl, postavila se tam objezdová trasa a pak místní samospráva zablokovala zrušení přejezdu. V Uhříněvsi přejezd být neměl, ale místní samospráva zablokovala vybudování objezdové trasy ze směru, odkud přijel ten kamion (dle agentury JPP v okolí bydlel někdo z vedení města.) A takových míst je víc, akorát teprve relativně nedávno - právě v reakci na Studénku - místní samosprávy ztratily možnost do tohohle mluvit.
    Quando omni flunkus moritati
    Gilhad avatar 10.9.2019 12:20 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Udelat to dynamicky by totiz znamenalo zmerit pritomnost vlaku ve dvou bodech a z rozdilu casu pri zname vdalenosti spocist okamzitou rychlost a s nejakou rezervou ji pouzit (kdyz se tam jezdi max 80 tak pokud vyjde min, dat pro pomalejsi rezervu +10 na pripadne zrychleni). Udelat to jde, ani ne moc slozite, jen by se muselo chtit. Ale kdyz se nechce, tak je to jeste horsi, nez kdyz to jen nejde ...
    10.9.2019 12:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No, to už se dostáváme k radám odborníků z ulice. FYI, samostatně jedoucí lokomotiva dokáže během půl minuty zrychlit z nuly na sto a krátké vlaky na tom nejsou o moc hůř, takže když změříte rychlost dvacet, přidáte +10 na případné zrychlení, tak se o kousek dál někdo možná dočká nepříjemného překvapení. A spouštěcí bod v místě zastávky to neřeší vůbec.
    Quando omni flunkus moritati
    Gilhad avatar 10.9.2019 19:31 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kdyz se daji mereni tri, tak to pochyta i zrychleni, ve vetsine pripadu se IMHO zrychluje/brzdi v predem predvidanych usecich (stanice, krizeni trati a tak), takze tam se to da osetrit jinym nastavenim, spousteci bod v zastavce muze "vedet", zda vlak projizdi, nebo vyjizdi a v tom druhem pripade proste predpokladat zrychleni v miste obvykle (z nuly na 100 za 30s) - a kdyz se zmyli, tak to jen zavre prejezd driv ... technicky by se toho dalo zlepsit hodne a to, ze neznam konkretni zrychleni vlaku na principu moc nemeni.
    10.9.2019 21:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kdyz se daji mereni tri, tak to pochyta i zrychleni
    Ne, nepochytá. Ať tam dáte měřáků kolik chcete, nakonec skončíte u toho, že ten poslední, u kterého se výsledek vyhodnotí, musí být v nějaké vzdálenosti před přejezdem, aby bylo možné spustit závory včas a zachovat přitom dostatečnou dobu výstrahy v případě, že vlak jede plnou rychlostí. V daném místě musíte mít definitivní výsledek. A když vám vyjde míň, než jak rychle vlak nakonec pojede, porušíte předpisy a vlak možná na tom přejezdu někoho srazí.

    Dám příklad. Řekněme, že maximální rychlost trati je 40m/s a na přejezdu je nutná minuta mezi začátkem signalizace a projetím vlaku. Z toho vychází poslední měřící bod 2.4km před přejezdem. Měření zjistí, že vlak jede stálou rychlostí 5m/s. Teď máme dvě možnosti. Buď budeme počítat, že zrychlovat nebude, tj. přejezd je potřeba spustit, když je od nějak vlak 300m, tzn. až ujede 2.1km, tj. za 7 minut. Vlak nicméně po projetí měřícím bodem začal zrychlovat svým maximálním výkonem, tj. 1m/s2 (z 0 na 30m/s za 30 sekund.) Během třiceti sekund dosáhne rychlosti 30m/s (výchozí rychlost jsem vynechal, nechce se mi to počítat až TAK přesně), za tu dobu ujede 450m. Zbývají 2km, které ujede za 65s, celkem 95s, tj. na přejezdu se objeví 5 minut předtím, než se vůbec zapnou světla. Tahle možnost očividně nefunguje.

    Nebo započítáme maximální zrychlení v místě obvyklé - tj. vlak po průjezdu měřícími body zrychlí na maximální rychlost, tj. vyjde, že na přejezd přijede za tu minutu a půl. Takže po půl minutě od průjezdu tím měřícím bodem se spustí světla a minutu poté už jsou závory dole. A vlak, který nezrychlil, přijede o pět minut poté, takže jsme tam, kde jsme byli.
    ve vetsine pripadu se IMHO zrychluje/brzdi v predem predvidanych usecich
    To máte pravdu, ale co ty zbylé případy. Strojvedoucí brzdil kvůli srnce, která nakonec utekla, ke srážce nedošlo, takže zase zrychluje, ale nejnižší rychlost jako na potvoru vyšla zrovna v místě, kde se měří pro přejezd. Je to komplikovaný a na první pohled nespolehlivý systém
    spousteci bod v zastavce muze "vedet", zda vlak projizdi, nebo vyjizdi a v tom druhem pripade proste predpokladat zrychleni v miste obvykle
    No a tím se dostáváme k tomu, co už jsem psal odpoledne :-) Že na takovýhle systém je nejdřív na tratích nasadit ETCS, což pěkných pár let potrvá, na všech tratích asi nebude nikdy a propojení s přejezdy zatím AFAIK neexistuje ani na papíře.
    Quando omni flunkus moritati
    12.9.2019 08:21 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Skutečně nepochytá. Proto jsem ve svém příspěvku psal, že by to vyžadovalo drobnou úpravu v pravidlech značení, tj. před přejezdem resp. v měřícím úseku by měl fíra značku (možná už tam jsou) a ta by mimo vzdálenosti k přejezdu byla pro něj informací, že nesmí od teď do projetí přejezdu zvýšit průměrnou rychlost proti okamžité. Zjednodušeně nesmí překročit okamžitou rychlost do projetí přejezdu. Přijde vám to komplikované?
    12.9.2019 11:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jak to řeší případy, kdy je měřící úsek blízko před zastávkou? Že vlak mezi tou zastávkou a přejezdem musí jet nejvíc 20, protože tolik jel, když brzdil? Takže pak daným úsekem místo dvou minut pojede těch sedm? To bych s dovolením byl proti.
    Quando omni flunkus moritati
    19.9.2019 08:03 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Stejně jako když je těsně za zastávkou, o čemž jsem psal více. Permanentní červená pro vlak v zastávce. Dále jsem to záměrně nerozepisoval.
    19.9.2019 16:12 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jak souvisí permanentní červená (která asi zase tak permanentní nebude, to by ten vlak daleko nedojel) s tím, že z nějakého místa vzniká omezení rychlosti?
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 10.9.2019 13:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jsou udělané dobře - počítá se doba vyklizení přejezdu pomalým chodcem.
    Já to snad začnu natáčet. Tady (zvoní zatímco vlak stojí v té zastávce), tady, tady… prostě nope. Koneckonců i v tom videu z diskutované události je vidět že to trvá minimálně dvě minuty (dýl, trvalo než si řidič všiml stojícího kamionu, zacouval a zapnul nahrávání) po sklopení závor a tedy po vyklizení (nebo se předpokládá že chodec bude přelejzat závory/nabufferuje se před závorou a vyklízení pro chodce se tak specifikuje i s tím?) a to je moderní přejezd frekventovaný koridor X celkem frekventovaná silnice.
    K tomu videu - nevím, jestli to dělají ze škodolibosti, ale když se tohle stane, tak vina je vždycky na straně řidiče
    Ano, o tom přesně píšu - „sice je to neodůvodněně blbě udělaný interface který opakovaně svádí k chybám, ale MY MŮŽEM“.
    následovalo nahlášení na dispečerské pracoviště
    Já jsem těsně před tou nehodou na nějaké šotoušské stránce četl že porucha sklopení, porucha žárovky a přeražení břevna je napojená na zabezpečovačku a automaticky v úseku nastaví minimální rychlost/hodí tam že je obsazený/nebo tak něco. Po té nehodě ten článek zmizel :-). Takže… proč není?
    A kdo měl detekovat auto na přejezdu kamerou? Automatické detektory mají problém s false positive i v tunelech, kde není žádný provoz a jsou tam relativně stálé podmínky.
    Tohle mi přijde poměrně bizarní (chápu kdyby detekce přehlídla třeba chodce nebo cyklistu někde daleko, ale náklaďák přes celý záběr?). Jinak to nemusí být nutně optické, před semaforama na silnicích se dávají indukční.
    10.9.2019 13:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já to snad začnu natáčet. Tady (zvoní zatímco vlak stojí v té zastávce), tady, tady… prostě nope. Koneckonců i v tom videu z diskutované události je vidět že to trvá minimálně dvě minuty
    Tak ještě jednou: jsou udělané dobře, ale ano, staticky. Tj. pro vlak jedoucí plnou rychlostí se přejezd aktivuje správně, nikoliv příliš brzo. Pro vlak pomalejší nebo zastavující na zastávce se aktivuje brzo. Zbytek už jsem psal, teoreticky to řešitelné je, prakticky to vyžaduje obrovskou investici do infrastruktury (která se do budoucna bude muset udělat i tak, ale AFAIK je to v dohledné budoucnosti plánováno jen na větších tratích) a výraznou úpravu řízení přejezdů (místo jednoduchého automatu nebo výpravčího složitý automat)
    sice je to neodůvodněně blbě udělaný interface který opakovaně svádí k chybám, ale MY MŮŽEM
    Neviděl bych v tom zlý úmysl, jestli něco, tak čistě úřednický způsob práce. Není to náš problém, tak nic neděláme. Krom toho - jak už jsem psal - potřeby jsou neomezené, peníze jsou omezené. Takže kdybych si měl vybrat mezi utrácením za předěláním přejezdu a za osazení přejezdu (závor) tam, kde není (nejsou), vyberu si to druhé.
    Já jsem těsně před tou nehodou na nějaké šotoušské stránce četl že porucha sklopení, porucha žárovky a přeražení břevna je napojená na zabezpečovačku a automaticky v úseku nastaví minimální rychlost/hodí tam že je obsazený/nebo tak něco
    Jestli si dobře pamatuju, tak to shodí vjezdová a odjezdová návěstidla v přilehlé stanici do stůj. Což pro vlak, který už je za nimi, nemá žádný vliv.
    chápu kdyby detekce přehlídla třeba chodce nebo cyklistu někde daleko, ale náklaďák přes celý záběr?
    Tohle nestačí. Jedna věc je detekovat překážky, ale druhá věc je nehlásit poplach, když k tomu není důvod. A v současnosti - protože výrobce samozřejmě jde cestou větší opatrnosti - je s tím druhým docela problém a detektory hlásí false positive tak často, že už si jich nikdo nevšímá. Co jsem četl, tak tohle přesně se stalo v prosinci v Ejpovicích v tunelu - falešené poplachy od kamer tam byly tak časté, že když výpravčímu (nebo dispečerovi) přišel signál o přítomnosti osoby v tunelu, tak tam hasiči odmítli (už zase zbytečně) vyjet.

    Krom toho - to už jsem psal vejš - tenhle systém může fungovat jenom v případě, že při zjištění překážky bude vlak ještě dost daleko, aby stihl zabrzdit - nikdo nebude za velké peníze vyvíjet a instalovat systém, který může něco ovlivnit jenom občas (statisticky tak v 50% případech, plus mínus podle vzdálenosti od velkých měst, tj. podle hustoty příměstských vlaků.)
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 10.9.2019 15:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tohle nestačí. Jedna věc je detekovat překážky, ale druhá věc je nehlásit poplach, když k tomu není důvod. A v současnosti - protože výrobce samozřejmě jde cestou větší opatrnosti - je s tím druhým docela problém a detektory hlásí false positive tak často, že už si jich nikdo nevšímá. Co jsem četl, tak tohle přesně se stalo v prosinci v Ejpovicích v tunelu - falešené poplachy od kamer tam byly tak časté, že když výpravčímu (nebo dispečerovi) přišel signál o přítomnosti osoby v tunelu, tak tam hasiči odmítli (už zase zbytečně) vyjet.
    Podle mě u detekce náklaďáku by to fakt mělo jít vyladit tak aby tam false positives nebyly. (ano, za cenu toho že to nedetekuje chodce/motorku) (ano, sám jsem takovou věc nikdy nedělal)
    Krom toho - to už jsem psal vejš - tenhle systém může fungovat jenom v případě, že při zjištění překážky bude vlak ještě dost daleko, aby stihl zabrzdit - nikdo nebude za velké peníze vyvíjet a instalovat systém, který může něco ovlivnit jenom občas (statisticky tak v 50% případech, plus mínus podle vzdálenosti od velkých měst, tj. podle hustoty příměstských vlaků.)
    Dunno, mně přijde 50 % docela pěkná úspěšnost.
    Což pro vlak, který už je za nimi, nemá žádný vliv.
    Tak máme vzdálený generální/traťový stop.
    10.9.2019 16:09 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Dunno, mně přijde 50 % docela pěkná úspěšnost.
    Tebe bych teda do kategorie lidi s myslenim "i kdyby to melo zachranit jediny zivot" netipoval...
    10.9.2019 16:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Dunno, mně přijde 50 % docela pěkná úspěšnost.

    Kdyby byly peníze, tak fajn, ale za reálného stavu plně chápu, když někdo vymění 50% šanci na ochranu před srážkou s náklaďákem (a osobní auta?) za instalaci závor na místa, kde jsou teď jenom světla. To snižuje nehodovost (AFAIK) na čtvrtinu.
    Tak máme vzdálený generální/traťový stop.
    Nemá žádný vliv jsem myslel, že už jej není možné zabrzdit, protože je to moc blízko.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 10.9.2019 18:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kdyby byly peníze, tak fajn, ale za reálného stavu plně chápu, když někdo vymění 50% šanci na ochranu před srážkou s náklaďákem (a osobní auta?) za instalaci závor na místa, kde jsou teď jenom světla. To snižuje nehodovost (AFAIK) na čtvrtinu.
    OK, chápu. Já jsem měl za to, že když už tam ty kamery, čidla žárovek a čidla závor jsou (a navíc to ten stav závor zjevně realtime reportuje, jenom tam jaksi chybí to poslední propojení na zabezpečovačku, a ten stream z kamery to asi taky někam posílá, nepředpokládám že by tam měli offline kameru co nahrává na SD kartu) tak dodělat tam tohle je jenom software. A k těmto nehodám v poslední době prostě pravidelně dochází.
    Bystroushaak avatar 10.9.2019 16:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Podle mě u detekce náklaďáku by to fakt mělo jít vyladit tak aby tam false positives nebyly. (ano, za cenu toho že to nedetekuje chodce/motorku) (ano, sám jsem takovou věc nikdy nedělal)
    Já jsem něco takového dělal a dá se to udělat relativně ok (a to tam ani nebyly neuronové sítě). V metru jsou tam hozené ještě navíc termokamery, ze kterých to dostaneš docela jasně. Pokud si systém není jistým, může to prostě zobrazit někde na dispečinku a vyžádat si rozhodnutí operátora.
    Heron avatar 10.9.2019 11:49 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ad 2) Taky nevím, proč takové přejezdy existují, ale řidič se má řídit podle výstražných světel a nikoliv podle závory. (A před vjezdem samozřejmě zkontrolovat, že je možné bezpečně projet - je s podivem, že řidiči vjedou na přejezd i když je hned za ním kolona aut a zůstanou na něm stát.)
    Jendа avatar 10.9.2019 13:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Někdo dá tlačítka [Odeslat e-mail] [Smazat všechna data] vedle sebe a pak na uživatele řve že už to podesáté pokazili, někdo si po problému uvědomí že rozhraní je pro uživatele.
    Heron avatar 10.9.2019 13:45 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    man crontab:
    The -r option causes the current crontab to be removed.
    The -e option is used to edit the current crontab using the editor...
    
    A neptá (neptalo) se to. :-D

    Jako já neříkám, že ty závory jsou tak správně, ale řidič se podle nich nemá řídit a zvednutá závora neznamená signál volno.
    Bystroushaak avatar 10.9.2019 16:27 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Četl jsi knihu Design of everyday things? Pokud ne, vysoce doporučuji.
    Heron avatar 10.9.2019 21:06 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nečetl, dávám do todo.
    10.9.2019 07:09 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Já měl za to, že ve všech závorách na koridorkách je čidlo a když do nich člověk trošku drbne nahoru, nebo to někdo prorve autem, tak jde na celou tu trať nějaká "generální stopka" a všechny vlaky začínají okamžitě (~5s) brzdit. Je to jen mýtus? Víte o tom někdo?
    Heron avatar 10.9.2019 11:44 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Podle výkladu prý i v okamžiku, kdy na PZZ bliká bílé světlo, řidič vjede na přejezd a sejme ho vlak, tak je vina na straně řidiče, protože si před přejezdem nepočínal zvláště opatrně.

    To se snad učí i v autoškole (v roce 1999 určitě), že řidič nemůže spoléhat jen na bílé světlo a musí zkontrolovat před vjezdem na přejezd, že se k němu neblíží vlak.
    Co si o této problematice myslíte vy?
    Stačilo by dodržovat a účinně vymáhat dodržování pravidel silničního provozu.

    Já jsem dost skeptický k tomu, že změna pravidel, která nikdo nedodržuje, povede ke změně.

    Viz třeba žluté šrafování. To, že vozidlo nesmí vjet do křižovatky, pokud ji nemůže bezpečně opustit je v pravidlech snad od počátku. Řidiči to nedodržují a zablokují křižovatku. Policie na to jen čumí. Potom někoho napadne, tak tam dáme žluté šrafování. A světe div se, vozidla stojí i na něm. (Ano, na určitých místech má žluté šrafování smysl jako upozornění a nemusí se jednat zrovna o křižovatku, ale v křižovatce jsou pravidla jasná.)
    10.9.2019 11:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To, že vozidlo nesmí vjet do křižovatky, pokud ji nemůže bezpečně opustit je v pravidlech snad od počátku. Řidiči to nedodržují a zablokují křižovatku.
    Ono to chce sledovat vývoj pravidel silničního provozu i po opuštění autoškoly, ne všechno, co vás naučili v roce 1999, dnes ještě pořád platí.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 10.9.2019 12:44 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To jistě. A v té citované větě je někde chyba? V zákonu je:

    (3) Řidič nesmí vjet do křižovatky, nedovoluje-li mu situace pokračovat v jízdě v křižovatce a za křižovatkou, takže by byl nucen zastavit vozidlo v křižovatce. To neplatí, pokud řidič zastavuje vozidlo v křižovatce za účelem plnění povinností podle § 5 odst. 1 písm. h) nebo při odbočení vlevo podle § 21 odst. 5.
    10.9.2019 12:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Hm, tak pardon, měl jsem zato, že nějaká novela zákona zavedla, že při jízdě po hlavní je povoleno vjet do křižovatky, i když z ní není možné vyjet. Ale možná to byl jenom návrh a nakonec neprošel.
    Quando omni flunkus moritati
    10.9.2019 12:31 zabezpeceni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    jako ciste nektere nazory je fakt sranda - hlavne od lidi, kteri neznaji ani dopravni predpisy na silnici, misto toho aby si je nastudovali, tak chteji jeste menit predpisy a normy na draze :-D

    https://www.cspsd.cz/732-znovu-zeleznicni-prejezd

    - u nas jsou vsechny rejezdy zabezpecene (z pohledu ucastniku silnicniho provozu): bud 'jenom' vystraznim krizem (lesni cesty, polnacky, ...), ale obycejne je to cela serie znacek

    - plati, ze pred prejezdem se MUSI spomalit - tak jakepak jedu 90? pres prejezd je povolena max 50 a to i jenom v pripade, ze blika bile prerusovane svetlo

    uz toto samo o sobe je zabezpeceni docela dostacujici. samozrejmosti je pouzivani toho prostoru mezi usima k ucelu k tomu urcenemu. ale pokud nekdo proste neumi jezdit jinak, nez digitalne (plny plyn + driftovani anebo plna brzda s dymem horicich pneumatik), tak tam opravdu pomuze jenom RPG pred prejezdem.

    jenom pro zajimavost: jel uz nekdo z vas, kdo nabrhujete instalovat semafory na prejezdu (hlavne to zeleny svetlo) v kabine strojvedouciho? nejlepe v noci?

    tak by takovy clovek vedel, ze strojvedouci kouka na navestidla na kilometry daleko dopredu: a zelena znaci neco jako 'jed plnou rychlosti, ktera je na trati povolena'. a ze semafory na prejezdu se zdalky lehounce spletou s navestidlem u trati. z tohoto duvodu se tyto prejezdy u nas neoznacuji zelenym svetlem. (kdysi se jeste pouzivalo i modre pro prejezd pres prejezd - ale to se zas pletlo s navestidlem pro posunovani - tak se ujednotilo na bile svetlo)

    vi nekdo z vas, jak daleko dopredu musi strojvedouci vedet, ze musi zastavit, a jak dlouha je brzdni draha rozjeteho vlaku?

    kdyby mel vlak pred kazdym prejezdem spomalit ze 120 na 50, tak to by prakticky jel vsude jenom tech 50 - 60 ... to by bylo reci, jak dlouho trva cesta z Prahy do Brna ...

    neni lepsi vsem dementum, co vjedou na prejezd kdyz blika cervena, odebrat ridicak? bez vytacek, bez pardonu.

    10.9.2019 13:04 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    neni lepsi vsem dementum, co vjedou na prejezd kdyz blika cervena, odebrat ridicak? bez vytacek, bez pardonu.
    Pokud bude - vašimi slovy - všem dementům, co projedou návěstidlo, bez vytáček a bez pardónu odebrána licence strojvedoucího, tak klidně.
    Quando omni flunkus moritati
    10.9.2019 13:12 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    ver, never - takovi jsou postaveni automaticky mimo sluzbu, minimalne do doby prosetreni vyjemecne situace (protoze kazde projeti navestidla je elektronicky zaznamenano).
    10.9.2019 13:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Věřim, ale pokud má být řidičům bez vytáček a bez pardónu odebírán řidičský průkaz, považuju po projetí návěstidla za adekvátní pouze bez vytáček a bez pardónu odebrání licence. Ať jsou stejné podmínky pro všechny.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 10.9.2019 13:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Výhoda železnice je, že na rozdíl od silničního provozu je tam automatické dodržování pravidel brnkačka. Samočinný počítač ve vlaku vyhodnotí rychlost, možné zrychlení a existující návěstidla, zjistí blížící se nedodržení a zařídí se podle toho. Díky tomu k žádnému takovému incidentu už přes 20 let nedošlo. Wait.
    paul2no avatar 10.9.2019 14:58 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nemyslím, že je to srovnatelné. Pochybuji, že nějaký strojvedoucí projede návěstidlo schválně. Co by z toho taky měl? Naopak na silnici řidiči projíždějí červenou zcela záměrně.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    10.9.2019 15:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A někteří řidiči naopak červenou projíždějí zcela omylem. Pokud chcete strojvedoucímu přiznat možnost, že to neudělal úmyslně, a licenci odebírat jenom v nějakých (zákonem definovaných) případech, dobrá, já jsem pro - ale v takovém případě by totéž mělo platit pro řidiče a řidičský průkaz by jim měl být taktéž odebrán pouze v některých případech. To je fér, ne?
    Quando omni flunkus moritati
    10.9.2019 15:46 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Srovnavas profiky a amaterske ridice? Ona je v principou chyba, ze vubec muze kdejakej jarda s osobakem na silnici.
    10.9.2019 16:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Srovnavas profiky a amaterske ridice? Ona je v principou chyba, ze vubec muze kdejakej jarda s osobakem na silnici.
    Technická: Ti co způsobili ty tragédie ve Studénce náhodou profíci nebyli?
    xxx avatar 10.9.2019 15:01 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To je takovej drazni fachidiotismus. Mate pricinu, mate vinika, takze vsechno je OK. Sice u toho umiraji lide, ale to je jedno.
    Please rise for the Futurama theme song.
    10.9.2019 15:38 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Na druhej strane, masívne regulácie, ktoré uškodia miliónom ľudí (napr. nápady na brzdenie vlakov pred priecestiami), z dôvodu "aby to zachránilo čo len jeden život" (nota bene často život blbca, ktorý aktívne svojej smrti pomáha), to tiež nie je prejavom práve bystrého umu.
    xxx avatar 10.9.2019 16:01 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ja ten napad bral jako ironii, ktera ma poukazat na to, ze ta krizeni je treba v lepsim pripade zcela eliminovat. V tom horsim alespon snizit puzeni k porusovani predpisu (elimnovat to, ze tri minuty nic nedeje).
    Please rise for the Futurama theme song.
    Jendа avatar 10.9.2019 18:46 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Například v té Studénce (obě tragédie) nepřišel o život žádný blbec „ktorý aktívne svojej smrti pomáha“, pokud teda za pomáhání smrti nepovažujeme že někdo je cestující ve vlaku.
    10.9.2019 20:31 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Iste, preto tam mám výraz "často".
    10.9.2019 20:37 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Slusny clovek vlakem nejezdi.
    12.9.2019 13:56 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Naopak, slušný člověk nejezdí ropným autem. Ostatně být ulepeným smradlavým řidičem se zapařenými koulemi člověka tak nějak automaticky řadí do nižší společenské vrstvy.
    12.9.2019 17:03 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?

    Slušný človek neuvažuje o kúpe automatizovaného elektromobilu. Keďže prívod elelktrickej energie vyžaduje káble s izoláciou z ropných látok. V minulosti sa používali izolácie nezaložené na ropných látkach. Ale keďže normy o bezpečnosti sú dnes už na inej úrovni, tak je nutné izolovať vodiče správnou izoláciou.

    Ďalšia vec je, že tieto nabijačky sú vo vonkajšom prostredí a z tohto dôvodu je nutné odolné izolačné materialy. Povedz ako chceš riešiť bezpečnosť obsluhy ? Ako zabezpečíš, že obsluha nebude používať poškodený kábel v kaluži vody ? Chceš mať sídliska rozkopané kvôli vedeniam VN napätia aby bolo možné tie eko veci nabíjať ?

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    10.9.2019 17:16 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    na margo eliminovat prejezdy mne napada jedine reseni: kolik aut, tolik fyzicky oddelenych silnic, ktere se nikde nekrizi s jinou.

    protoze proti takovymto dementum proste zadna ochrana neexistuje:

    https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/618622/vteriny-od-tragedie-sileny-kamionak-u-ceske-trebove-pri-predjizdeni-ohrozil-autobus-i-nakladak.html

    10.9.2019 20:10 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Mne by zajímalo jak ty ruské dekly fungují v zimě když se tam natlačí led, posyp a voda a zamrzne to. U přejezdů se nesmí solit.
    paul2no avatar 10.9.2019 20:11 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Už dávno existuje ohřev výhybek, tak klidně může existovat i ohřev deklů.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    Grunt avatar 11.9.2019 21:04 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Hele, když si teď u té elektriky na drahách, tam mám pro tebe rovnou dotaz: Nejsou náhodou výstražníky, resp. celé zabezpečovací zařízení zálohované akumulátorama pro případ výpadku zdroje?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    paul2no avatar 12.9.2019 05:37 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jsou.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    Grunt avatar 12.9.2019 20:02 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tím máš asi vyřešený semafor se zeleným světlem. Ono jeden z důvodů proč to světlo bliká a nesvítí asi bude také z důvodu šetřen energiemi, že?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.9.2019 01:35 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Hádal bych spíš, aby lépe upoutávalo pozornost. I kdyby tam byla 100W žárovka, tak se blikáním ušetří kilowatthodina za den - přibližně stejně, co sežere rozjíždějící se lokomotiva za sekundu.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 13.9.2019 08:13 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nehledě na to, že ty žárovky jsou předžhavené, aby se pokaždé nerozsvěcely zastudena. Kvůli úspoře to fakt nebliká.
    Grunt avatar 13.9.2019 19:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Počkat. A takový dotaz: Semafory fungujou na akumulátory?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.9.2019 19:30 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nektere (mozna vsechny) AFAIK maji 48VDC baterii...
    Grunt avatar 15.9.2019 12:52 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jasně, ale ony se ty zabezpečovačky staví na to, že doba běhu na akumulátor musí být dostatečně dlouhá na to aby stačil vypadnutý úsek zajistit personál (přiběhne tam zřízenec s praporkama). Já si nemyslím že to zabezpečení je zas tak extrémně stupidní.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 11.9.2019 20:56 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ono jsou ty UZPčka (tak se ty dekle oficiálně jmenujou) udělané z nějakého rýhovaného silnostěnného plechu, ale jako nic moc. Na tom to musí být i prdel když zaprší a zaveze se to blátem. Holt počínat si _obzvláště opatrně_, nic jiného asi nezbývá. Borci si z toho dělají skákací rampu… takové výmysly patří jen do Ruska.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    10.9.2019 20:46 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    V diskusi padlo tvrzeni, ze pokud cekate na cervenou pred krizovatkou a je za vami sanitka, mate vjet do krizovatky i na cervenou. Opravdu ne. Toto chovani nema oporu v zakone (davani prednosti vozidlum s pravem prednosti vas neopravnuje ke spachani prestupku a rozhodne ne k ohrozeni nic netusicich ucastniku provozu, kteri netusi, ze za vami je sanitka, jelikoz ji ze sveho uhlu nemusi videt a slyset). Nechovejme se za kazdou cenu jako donroserove a neohrozujme jine ucastniky provozu.
    Gilhad avatar 10.9.2019 20:52 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Nechovejte se jako hovada a kdyz je pred vami jeste misto pro cele auto (ohradka pro cyklistu, prechod, volno az ke krizujici ceste), tak tech par centimetru opatrne uhnete, at muze projet - casto o zivote a smrti rozhoduji minuty.

    Samozrejme je nutno koukat pred sebe a neprejet prechazejiciho chodce, ale pokud slysite v zavrenem ate sanitu houkat prez radu vozu a vidite ji blikat jak blazen celou diskotekou, tak si toho vetsinou vsimnou i chodci a na ten prechod nevlezou, takze mate spoustu mista kam se uhnout, aniz byste ohrozili cokoli kolem sebe.
    10.9.2019 21:37 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pokud je tam misto, aby clovek nezajel do krizovatky, tak jiste uhnout. Ale vjet do krizovatky na cervenou proste zakon nenakazuje ani nedava pravo. Neexistuje spachat kvuli sanitce prestupek. Vzdyt by toto mohlo vest i k odebrani ridicaku v pripade, ze dotcycny ridic jiz byl odmenen nejakymi body.
    11.9.2019 07:53 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Kolik je světelných křižovatek kde není místo?
    10.9.2019 21:02 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    presne takova hovada pak komplikuji dopravu: stoji uprostred silnice, za nim houkajici sanitka, ale on se nehne ani o pid. stoji na brzde a cuci tupe pred sebe, nebo na semafor a ceka na spansonosnou zelenou ... maximalne vyhodi indexi. a stoji.

    hlavne doslova do pismene 'dodrzovat predpisy' a nedejboze pohnout mozkem
    10.9.2019 21:18 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ten, kdo respektuje zakony, je hovado? Zadny zakon vam neuklada a ani neopravnuje ke vjezdu do krizovatky na cervenou, cimz mozna pomuzete sanitce, ale muzete zabit nic netusiciho cloveka jedouciho na zelenou, ktery ze sveho uhlu sanitku nevidi. Samozrejme je slunost dodrzovat ulicku, aby sanitka mohla projet, ale vjizdet na cefvenou je opravdu nepripustne a nebezpecne. Dluzno dodat, ze aktualni praxe budovani ostruvku s vysokymi obrubniky vsude, kde se da, zachranarskym ulickam a vozidlum izs prilis nepreje. Kamarad hasic na ostruvky a kruhace nadava docela casto.
    10.9.2019 21:37 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    § 42

    (2) Řidiči ostatních vozidel musí vozidlu podle odstavce 1 umožnit jízdu nebo pracovní činnost a podle okolností snížit rychlost jízdy, popřípadě i zastavit vozidlo.

    zbytek je zas o tom pouzivani mozku, ktery je evidentne nejvetsi problem
    10.9.2019 21:40 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Umoznit jizdu vsak neznamena vjet do krizovatky na cervenou a ohrozit tim jine ucastniky silnicniho provozu. Jisteze to chce pouzivat mozek, nebyt vul a uhnout se, ale v zadnem pripade nepachat prestupek a rozhodne ne ohrozit cloveka, ktery jede v dobre vire na zelenou a sanitku nevidi. Na cervenou to muze v provozu poslat do krizovatky kvuli sanitce jen dement.
    10.9.2019 21:53 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    nechci se hadat, ale ty potvory s majakama navaic pred krizovatkou houkaji jak o zivot ... a pokud nekdo to neslysi, protoze ma auto na pulzni pohon (DUC-DUC system: 10kW v kufru) - to chci videt treba v nemecku jak vysvetluje tamnim policajtum, ze neslysel houkacku a ritil se do krizovatky i kdyz ma zelenou
    vencour avatar 10.9.2019 22:05 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    V Plzni cca před 10-15 lety v centru bouralo auto do "houkačky" (sanitka?), bránil se slovy, že měl hodně nahlas muziku. Teď jsem nenašel, jak to dopadlo, měl jsem dojem, že řidič viník šel sedět.
    Aneb účastník silničního provozu se má chovat tak, aby přizpůsobil své chování okolnostem, prostředí a vnímal situaci okolo sebe.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    10.9.2019 22:06 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Bohuzel praxe nekterych sanitaku je vpalit to do krizovatky ci do protismeru bez sireny. Zazil jsem takto hezkych par pekne horkych chvilek.
    11.9.2019 06:18 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A on nekdo rika ze do te krizovatky to ma clovek napalit plnym kotlem, zacnu blikat, troubit a pomalu najizdet tak abych vozidla v krizovatce neohrozil, ale jen omezil.
    11.9.2019 06:33 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Zni to hezky, ale nikdy nevis, koho ohrozis. Vjeti na cervenou do krizovatky beru automaticky jako ohrozeni. Co kdyz pojede na keizovatce rozjety kamion a ty ho chces sice omezit, ale v realu ohrozis sebe i jeho? Ne, dekuji. V dobre vire omezit jine ucastniky opravdu neni pripustne, protoze hranice mezi omezenim a ohrozenim je v tomto pripade dosti nejasna a velmi tenka.
    11.9.2019 06:36 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Co kdyz pojede na keizovatce rozjety kamion
    To jako predpokladas slepeho ridice toho osobniho vozidla?
    10.9.2019 21:39 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    navic je v zakone taky uvadeno, ze pripade tvorby kolon se musi udelat ulicka pro podobna vozidla. a kolony to nejsou jenom ta sora parkujicich aut na D1, ale kupodivu vznika pred kazdym semaforem
    10.9.2019 21:45 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ano, ulicka by se dodrzovat mela, s tim absolutne souhlasim.
    10.9.2019 21:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Zákony ČR s vámi naštěstí nesouhlasí, nicméně budu respektovat vaše přání a v případě, že sanitka pojede pro vás, dejte vědět, uhýbat do křižovatky na červenou nebudu.
    Quando omni flunkus moritati
    10.9.2019 21:56 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jaky zakon ti umoznuje vjezd do krizovatkqy na cervenou? Zadny. Rozhodne nesmis ohrozit nikoho jineho. Je spravne ohrozit na zivote nekoho jineho kvuli svemu dobreu pocitu dobrosera?
    10.9.2019 22:01 Rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    rika nekdo neco o ohrozeni? rika nekdo vpalit doprostred krizovatky? ...

    no nic, to je evidentne troll (v nemecku tomu rikaji trotl), nema cenu ho krmit
    10.9.2019 22:05 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ne, nejsem troll. Jen mi vadi, ze vetu, ze jsi povinnen umoznit jizdu, si lide vykladaji tak, ze jsou ochotni spachat prestupek a nekteri dokonce ohrozit ostatni lidi. Jak rikam, nemusi jit nutne o ohrozeni, ale i o spachani prestupku. K tomu cloveka zakon proste nenuti a ani nemuze.
    Gilhad avatar 10.9.2019 22:51 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Pokud bych nekoho ohrozil, tak do krizovatky nevletim, to da rozum, ale pokud na jedne strane stoji bezpecne a nikomu neskodici chovani majici formalni znaky prestupku - jmenovite pri cervene na semaforu zabrat autem kus prazdneho prechodu pro chodce - a na strane druhe je riziko z prodleni, kde hrozi poskozeni zdravi, ci ohrozeni zivota - a vozy s pravem prednosti jizdy mohou pouzivat diskoteku jen v nalehavych pripadech, cimz tento stav sanita diskotekou jasne signalizuje - tak se vetsinou nerozpakuju pouzit ustanoveni o krajni nouzi,

    § 28 Krajní nouze

    (1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.

    (2) Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil, anebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet.

    - odvracim nebezpeci z prodleni (jehoz pritomnost jasne signalizuje diskoteka na sanite) - zpusobeny nasledek (prejeti namalovane cary, aniz by byl kdo ohrozen ci omezen, ci doslo k jakekoli jine skode, nez ze Odinovi1918 praskne zilka az o tom bude cist na netu (s tim, ze je otazkou, lze-li takovouto situaci za skodu vubec povazovat)) je zjevne mene zavazny, nez ohrozeni zivota ci zdravi zbytecnym zdrovanim sanitky.
    11.9.2019 06:35 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Za prve tezko muzes soudit, jaky nasledek odvracis tim, ze pachas prestupek a potencialne ohrozujes na zivote jine lidi. Nemas mandat k tomu to posuzovat a to ani v dobre vire.

    Za druhe at ctu, jak ctu, tezko napasujes ten prvni paragraf na spachani prestupku a ohrozeni jinehych lidi na zivote.
    Gilhad avatar 11.9.2019 12:42 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Napriklad mi tady ukaz, koho konkretne ohrozi ridic B na zivote, kdyz auta A,B a C na zacatku stoji na cervenou a auto B se pomalu presune do pozice B' s tim, ze auto A stale stoji a na prechodu nejsou chodci. (Sanitka prijizdi ze zadu, tedy zhora, zprava, za temi auty, po tomhle manevru udela podobny manevr i vozidlo za B)
    12.9.2019 05:09 i2041826
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Zřejmě bylo myšleno tohle:
    250/2016 Sb.
    § 24
    Krajní nouze
    
    (1) Čin jinak trestný jako přestupek není přestupkem, jestliže jím někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému zákonem.
    12.9.2019 08:10 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    V tomhle musím souhlasit s Odinem. Vemte si, že ani samotní řidiči vozidel používajících majáky nemají automaticky přednost a v případě havárie se posuzuje situace na křižovatce stejně jako kdyby majáky nepoužili, tedy většinou v jejich neprospěch.
    Gilhad avatar 12.9.2019 11:44 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Podivej se na ten nakres - tam je jasne videt, ze uhnutim "do krizovatky" neni nikdo ohrozen, protoze to uhnuti je do mita, kde jeste to krizeni nezaclo. Je velky kus mista mezi tim, kde auto na cervenou musi stat, a kam se muze dostat auto kolmo jedouci. Nakres je na fotce, cili v meritku, jen tam jsou pridane obrysy.

    Pokud jde udelat zakresleny manevr, uvolni se misto pro sanitu a nedochazi k zadnemu ohrozeni. Je to neco jineho, nez kdyz se krizujou dve polnacky a kolmojedouci auta mijeji cumaky stojicich o centimetry.
    PepaSFI avatar 15.9.2019 18:00 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    kdysi jsme o tom debatili se saniťákem co nám v práci dělal zdravotní školení. Má s tím velké zkušenosti, Velké Meziříčí je město k záchranářům velmi nepřívětivé a dvojnásob to platí po modernizaci hlavního průtahu. Samé ostrůvky a výklenky aby bylo bezpečněji. Jenže v hustším provozu prostě není kam uhnout a ani to nemůžou objet přes chodníky.

    Vždy je potřeba se snažit uhnout maximálním možným způsobem ale vždy tak aby nedošlo k většímu riziku. Prostě myslet a dívat se. On ten saniťák si hledá cestu nejmenšího odporu, musí brát ohled na pacienta, vybavení sanitky a bezpečnost. To auto je velice těžké a neobratné, proto někdy nemusí být nejlepší za každou cenu zastavit někde na kraji aby pak sanitka musela slalomovat v omezeném prostoru. Je lepší dát najevo že sanitku vidíte, uhnout, naznačit blinkrem a plynule odjet na vhodné místo dřív než se sanitka přiblíží. No ale někdy to nejde, v kolonách si obvykle nikdo nenechá ani centimetr místa navíc na manévr, přitom někdy stačí velice málo. I v té křižovatce by stačilo jen uhnout kousek do prava, když totéž udělá i protisměr, sanitka snadno projede prostředkem. K tomu úplně stačí kousek místa před semaforem, tam co je přechod pro chodce. Není třeba vjíždět do křižovatky. Navíc ta sanitka nepojede nijak rychle, vjíždí do červené a musí to respektovat. Ani maják nezaručí přednost.

    A prý kdyby náhodou někdo měl problém s policií kvůli tomu že uhýbal sanitce, tak se má obrátit na záchranku, oni snadno dohledají příslušný výjezd a policajta umravní tak že ho podobný choutky prudit rychle přejdou.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Gilhad avatar 19.9.2019 22:18 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Hranici křižovatky definuje paragraf 2, písmeno x, zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, jako místo vyznačené vodorovnou dopravní značkou "Příčná čára souvislá", "Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" nebo "Příčná čára souvislá s nápisem STOP"; kde taková dopravní značka není, tvoří hranici křižovatky kolmice k ose vozovky v místě, kde pro křižovatku začíná zakřivení okraje vozovky.
    Cili jak na tom obrazku ukazuju, tak sice formalne "vjedu do krizovatky" - prejedu vodorovnou caru pricnou - ale defakto nikoho neohrozim, protoze nevjedu do mista, kterym by projizdely vozy jedouci naprirc, ale prave do toho mista kousek pred semaforem, tam co je prechod pro chodce - cimz jsem formalne prejel hranici krizovatky a tudiz do ni vjel, ackoli ciste logicky v te krivavatce nejsem a nikomu tam neprekazim (az na pripadne chodce, co prijdou pozdeji)
    11.9.2019 03:24 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak celkem klasika - stihnu to. Zbytek je psychologie průměrného lidského tvora, kdy pod hrozbou pokuty, vězení a dalších, se snaží neudělat ještě větší blbost než udělal a ve stresu přestane myslet, takže nakonec udělá to nejhorší. Nejlepší je asi ukazovat videa v autoškole a pravidelně ometat znalosti, protože lidi o tom ani často neví (že jde závory prorazit).

    Máslo na hlavně mají i dráhy - lidi si myslí (a neplatí zjevně jen u nás, když byl řidič ze Srbska a dříve ve Studénce z Polska), že to stihnou, protože... to obvykle stihnou. Světla blikají minutu či víc, závory jsou dole několik minut, než vlak přijede a často i nějakou dobu potom. Takže lidi pochopitelně nechcou ztrácet čas a maje zkušenosti to prostě risknou. Pro srovnání moje zkušenosti ze Severní Ameriky - světla blikají možná 5 vteřin, poté jdou závory okamžitě dolů a krátce nato projede vlak. Nedávno jsem potkal jednoho, který to chtěl stihnout - skončil z poškrábaným autem, ale ještě to stihnul vycouvat, takže závora přežila celkem ve zdraví (je taková rozkládací). Samozřejmě základní pravidlo v autoškole je, že do kolejí či křižovatek se nevjíždí, dokud není na druhé straně dostatek prostoru - a striktně to všichni dodržují.

    Ohledně toho ruského řešení - to se používá často i v "jednosměrkách" - třeba vjezd na placené parkoviště - a tam to funguje dobře. Jenže na přejezdu, když někdo světla skutečně přehlédne a vletí tam větší rychlostí, tak může zůstat viset na kolejišti bez možnosti záchrany. Závory jsou nepřehlédnutelné a při zachování trochu chladné mysli i bezpečnější...
    nway avatar 12.9.2019 07:17 nway | skóre: 17 | Česká Lípa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Autor chce pracovat s psychikou řidičů. Pěkné. Další tisíce semaforů, drátů k nim atd. Ovšem veškerá opatření jsou jen ústupem lemplovství a neschopnosti. Kdo má rozum žije, ostatní ať zajde. Za dekádu by nebyl důvod pouštět hrůzu na jitrnice. Nula nehod na přejezdech. Jak prosté milý Watsone. Ale je to strášlivě nelidské. Takže nějakou appku od nějakého start up by to chtělo. To určitě pomůže. K tomu ještě nějakou komisi a podvýbor. To by se také hodilo.
    19.9.2019 07:53 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Tak ať nechají jenom přejezd a vybodnou se na šraňky a světla. Každý se bude rozhlížet. Ušetří se spousta drátů a materiálu.
    19.9.2019 16:14 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Hm, jo. To, že instalace přejezdů vede ke snížení nehodovosti, je dokázáno - přinejmenším statisticky. A na vysokorychlostních a vícekolejných tratích na přejezdu nevidíte tak daleko, aby vám rozhlížení bylo k něčemu dobré. Takže tohle taky není dobrý nápad.
    Quando omni flunkus moritati
    vencour avatar 19.9.2019 20:38 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A vegetace nebo jiný škodiči?
    Pravda, hodil by se vlastní dron pro přehled. Nad lidma nemůže lítat, že?
    A stejně člověk rád rozhoduje o ostatních, takže i o těch závorách. Takže moc primitivní řešení by neprošlo.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    13.9.2019 22:23 M.train | blog: m_train
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    V červenci jsem se vracel z Tater Pendolinem přes Karvino a Ostravu. Vlak jel desítkou a furt houkal, dojeli jsme k přejezdu, který intenzívně blikal bílým světlem........ řidiči naštěstí zastavili, normálně to tam hrne 160tkou
    Grunt avatar 15.9.2019 18:40 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Na druhou stranu, něco na těch bariérách možná bude, protože s tím začali experimentovat i ve státech. Schválně mrkni na National S&S. Někdy v roce 2009 spustili testovací provoz vysouvacích plastových bariér a vzhledem k tomu že je nabízejí, tak asi úspěšně. Mají tam i video. To mi přijde mnohem civilizovanější než Ruská varianta, protože bariéra je z plastu a proto v případě uvíznutí na přejezdu nijak nebrání proražení, na druhou stranu proletět bariéru a riskovat poškození podvozku při vysouvání, to bych si už asi dvakrát rozmyslel.

    Hodně se mi líbí i ten jejich osvětlený kříž napájený solárama. Je vidět že v oblasti zabezpečení se furt dá vymýšlet něco nového.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 15.9.2019 19:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Jen se obávám, že v našich končinách by ten plastový Model 100 neobstál, protože by se akorát furt musel měnit a opravdu by tam musela být nějaká vymakanější varianta ;-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 15.9.2019 19:57 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    já jsem bezpochyby cynickým praktikem, co má rád jednoduché, funkční věci, takže ať se na to dívám jak chci, furt vidím jen leštěnej prd Horsta Fuchse. Čím se ta alej šulinků liší od obyčejné závory? Odhaduju že násobně vyšší cenou, komplikovanou instalací a údržbou a mnohem většm rizikem kolize. Vidím to tak že někdo pod záminkou bezpečí, prodal státu předraženou, komplikovanou blbost.

    Osvětlený kříž? Tady u nás jsou ty kříže doplněný žlutozeleným reflexním orámováním. Je to vidět nejmíň na kilometr. A bez světýlek.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Grunt avatar 15.9.2019 20:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Čím se ta alej šulinků liší od obyčejné závory?
    Asi ničím výrazným. Ale jak vidno tak se s tím prostě experimentuje (jak v USA, v Rusku s ničím neexperimentují, tam rovnou zavedly pevné bariéry přímo do asfaltu). Závora jde lehce objet. Patník musíš přejet. Jinak ale jo, je to mnohonásobně nákladnější. Další věc je že rozjeté auto to furt nezastaví.
    Osvětlený kříž?
    To že je osvětlený není až tak dechberoucí, že to je napájené solárním panelem už jo.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 16.9.2019 00:43 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    To že je osvětlený není až tak dechberoucí, že to je napájené solárním panelem už jo.
    Co je na tom dechberoucího? Solární panely nejsou vždy úplně bezúdržbové. Co se stane až na to napadne sníh, nebo až na tom zamrzne déšť (to se párkrát za rok stane, není to tak dávno co kvůli tomu nejely tramvaje po celé praze)? Co se stane až bude týden zamračeno a solár nevyrobí dost elektřiny a akumulátor se vybije. Co udělají s akumulátorem mrazy? Jakou bude mít životnost (aspoň tři roky?). Když se nad tím zamyslíš, tak ti dojde že to stejně musí mít nějaké záložní napájení, jinak se na to nedá část roku spolehnout. Tím se z toho stává jen předražený překomplikovaný bazmek.
    Grunt avatar 16.9.2019 20:22 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Co se stane až bude týden zamračeno a solár nevyrobí dost elektřiny a akumulátor se vybije.
    Nic, to nebude svítit no. Ideální by to bylo asi s nějakým detektorem pohybu do míst kam není přivedena elektřina a kde chodí lišky dávat dobrou noc. Jakožto aktivní prvek ochrany. Ale popravdě spíš než se sněhem a selháním bych si dělal starosti s něčím jiným a sice krádeží takového zařízení. U nás by nemělo šanci přežít životnost aniž by ho někdo nezvandalizoval nebo nepočóroval.
    Co udělají s akumulátorem mrazy?
    No když je šoupneš do studny, tak ideálně nic. Akumulátory jako záloha PZZ se používají dnes a denně.
    Tím se z toho stává jen předražený překomplikovaný bazmek.
    Já to zas nějak vehementně neobhajuju. Je mi jasné že je to až tak poslední věc co by se na žel. měla implementovat, ale i tak. LED pásky nejsou žádný módní výstřelek a na železnici jsem je neviděl použité ještě ani jednou. Mě se to jen prostě líbí jako nápad.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 16.9.2019 00:40 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    já jsem bezpochyby cynickým praktikem, co má rád jednoduché, funkční věci, takže ať se na to dívám jak chci, furt vidím jen leštěnej prd Horsta Fuchse. Čím se ta alej šulinků liší od obyčejné závory? Odhaduju že násobně vyšší cenou, komplikovanou instalací a údržbou a mnohem většm rizikem kolize. Vidím to tak že někdo pod záminkou bezpečí, prodal státu předraženou, komplikovanou blbost.
    Taky mi to přijde jako bazmek. Obecné pravidlo je, že chceš co nejmíň mechanických věcí. Tady máš místo dvou závor dvacet mechanických čudlíků. Co se s tím stane až do toho poteče voda a bude to různě zamrzat a sůl ze silnice a štěrk a tak dál? Kdo to bude udržovat, kontrolovat jestli se to fakt vysunulo?
    Grunt avatar 16.9.2019 20:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Vždyť já taky nejsem člověk co by měl problém se závorama. Mně stačí, protože jejich funkci dovedu pochopit.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jendа avatar 24.9.2019 19:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    vencour avatar 24.9.2019 21:42 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No dobrý.
    A lze říci, čím to přesně je, ať nepindáme jak svatá Gréta v OSN?
    Např. link říká ...
    1) jak přejezd funguje.
    Každý přejezd se závorami nebo výstražnými světly má tzv. přibližovací úsek (PÚ), tedy část trati před přejezdem, do které když vstoupí vlak, spustí se na přejezdu výstraha. Následuje vlastní železniční přejezd a za ním anulační obvod, tedy místo, kde přejezd pozná, že vlak celý opustil přejezd a výstrahu na přejezdu zruší. To samé je identicky i pro druhý směr jízdy. Přejezdové zabezpečovací zařízení (PZZ) tedy pozná, ze kterého směru vlak přijíždí a podle toho aktivuje příslušný anulační obvod pro vypnutí. Existují (či spíše existovaly) i jednodušší varianty bez anulačních obvodů, které fungovaly zkrátka tak, že pokud byl vlak „kilometr“ před nebo za přejezdem, byla aktivována výstraha. S takovými přejezdy se ale dneska už nesetkáte.

    Jak PZZ pozná, že se blíží vlak? Existují dva základní způsoby – kolejový obvod a počítač náprav. Kolejový obvod funguje tak, že kolejnice fungují jako vodiče. V určitém místě jsou kolejnice přerušeny a izolovány. Tím, že na toto místo vjede vlak, spojí nápravou levou kolejnici s pravou, uzavře obvod (ve skutečnosti dokonce vyzkratuje) a tím vyšle signál PZZ. Počítadla náprav fungují na principu elektromagnetické indukce (podobně jako tachometr na bicyklu). Mají výhodu v tom, že nevyžadují instalaci kolejových obvodů, které jsou technologicky náročnější.

    ...

    2) Proč na přejezdu čekám strašně dlouho a nic nejede?
    Přejezd na příkladu výše je za ideálních podmínek, který nezdržuje provoz na silnici více, než je nezbytně nutné. Bohužel většina přejezdů není v ideálních podmínkách a pak může nastat některá z těchto situací:

    a) přejezd na trati s vyšší rychlostí, kterou pojíždí i vlaky nižší rychlostí.
    Na „koridoru“ jezdí vlaky 160 km/h i 70 km/h. Je tedy logické, že pokud je doba výstrahy nastavená na vlak o rychlosti 160 km/h, bude trvat nejméně dvojnásobnou dobu, než se k přejezdu doplazí i nákladní vlak.

    b) v PÚ je snížení rychlosti
    Je možné, že 300 m od přejezdu (v přibližovacím úseku) se provádí práce na trati a je zde snížená rychlost. Třeba na 30 km/h.

    c) v PÚ je zastávka
    Pokud je v PÚ zastávka, na které staví osobní vlaky, je logické, že výstraha na přejezdu trvá i po dobu, kdy vlak stojí na zastávce před přejezdem. PZZ nepozná, že to není rychlík, který projíždí.

    d) přejezd se nachází v obvodu (nebo blízkosti) železniční stanice.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Jendа avatar 24.9.2019 22:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ha! To je ten článek, o kterém jsem mluvil v #214! Takže nezmizel, jen jsem ho neuměl najít. Ale to se stává i prezidentům…

    Nicméně mi není jasné, jak to souvisí s tímto.
    A lze říci, čím to přesně je
    No tím, že někdo naplánoval vlaky přes přejezd bez jakéhokoli ohledu na ostatní.
    vencour avatar 24.9.2019 23:08 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ok, takže vlaky jedou, co to jde?
    Aneb závory detekují vlak v konkrétní vzdálenosti přijíždět i odjíždět, není tam timeout.
    Za mne co vím lidi v okolí takovou situaci znají a radši si zajedou oklikou než aby tam čekali na závory nahoře.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    25.9.2019 15:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    No tím, že někdo naplánoval vlaky přes přejezd bez jakéhokoli ohledu na ostatní
    Vlaky přes přejezd se neplánují. Vlaky se vypraví ze stanice a jedou. Podle intervalů v tom videu jely tak hustě, jak to jen jde, a ne moc rychle, takže bych tipoval nějakou mimořádnost.

    Vzhledem k tomu, že je to přejezd na nejrušnejším železničním koridoru v ČR, na silnici přinejlepším třetí (možná spíš čtvrté) třídy a za celou tu dobu se tam objevilo asi tak 6 lidí - míň lidí, než kolik tam za tu dobu projelo jenom strojvedoucích - tak dává smysl, že tam těch 6 lidí musí počkat, až projede tisícovka v těch vlacích.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 25.9.2019 16:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Vlaky přes přejezd se neplánují. Vlaky se vypraví ze stanice a jedou.
    Čemuž bych já řekl naplánování.
    Vzhledem k tomu, že je to přejezd na nejrušnejším železničním koridoru v ČR, na silnici přinejlepším třetí (možná spíš čtvrté) třídy a za celou tu dobu se tam objevilo asi tak 6 lidí - míň lidí, než kolik tam za tu dobu projelo jenom strojvedoucích - tak dává smysl, že tam těch 6 lidí musí počkat, až projede tisícovka v těch vlacích.
    OK, jenom doufám, že to funguje i opačně.
    25.9.2019 16:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Podle intervalů v tom videu jely tak hustě, jak to jen jde, a ne moc rychle, takže bych tipoval nějakou mimořádnost.
    To bohužel ani mimořádnost být nemusí, tratě jsou u nás často přetížené a vlaky jezdí za sebou odporně blízko (můj zdroj k tomuhle je člověk pracující na železnici v ústním projevu, nemůžu dát odkaz).
    Jendа avatar 7.7.2020 18:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Vyšetřovací zpráva. Key insights:
    • Vlak jel stovkou, přesto se 1:11 blikalo a následně 2:14 závorovalo, což je taky doba, po kterou tam byl uvázlý a nikdo si ničeho nevšiml.
    • Řidič náklaďáku pokládal za samozřejmé, že tam je kamera, která ho detekuje a vlak zastaví.
    • Tyto situace se tam dějí doslova neustále a nikdo s tím nic nedělá.
    • DI a SŽDC prokázaly nulovou sebereflexi, jako obvykle, a všechno je chyba řidiče.
    Jendа avatar 23.7.2020 21:48 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    A jedeme dál:
    Jendа avatar 13.8.2020 19:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Ale tohle už fakt nedělám, asi ty detaily o hackování zabzař někam leakly nebo to objevil někdo jiný nezávisle. Ale už to brzo skončí: dochází vlaky.
    Jendа avatar 24.8.2020 01:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Na vlečce ve Mstěticích ujelo 32 odstavených vozů, které při své jízdě projely přes železniční přejezd zabezpečený světelnou signalizací a závorami bez pozitivní signalizace. Železniční přejezd nebyl v době průjezdu ujetých vozů ve výstraze a nevaroval řidiče, že se blíží vlak a došlo ke střetnutí s automobilem. S tím „přejezd bliká i když vlak stojí v zastávce protože je spínán obsazeným obvodem a tak s tím nejde nic dělat“ to tedy taky zjevně není tak žhavé.

    Nicméně ve vyšetřovací zprávě se určitě zase dozvíme, že za to může řidič, protože když tam není pozitivka, tak to je přece jeho problém, i když má strojvedoucí dvě promile/jedou tam vagóny bez řidiče/je tam z jedné strany křoví a z druhé strany domeček přes který není vidět...

    Možná to tak nevypadá, ale tohle fakt není můj prázdninový projekt praktického ověřování tvrzení z diskuzí na AbcLinuxu!
    Jendа avatar 23.11.2020 22:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Reakce na výše uvedené komentáře.
    3.12.2020 20:04 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak zabezpečit přejezdy?
    Upřímně řečeno jsem čekal, jak to říct... širší reakci než odkaz do rok a půl staré diskuze
    Quando omni flunkus moritati

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.